InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 LAUSUNNOLLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 LAUSUNNOLLA"

Transkriptio

1 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Jätevesiviemärit Kuva 31100:K1. Johtokaivanto, Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistön mukaiset nimikkeet. Vesihuollon maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 14221, 16200, ja mukaisesti. Sekavesiviemärit tehdään tämän luvun mukaisesti. Määrämittausohje Arinarakenteet, InfraRYL Putkijohtorakenteiden ja rumpujen lämmöneristykset Maakaivannot, InfraRYL Kalliokanaalit ja -kuopat, InfraRYL Kaivantojen täytöt, InfraRYL Jätevesiviemärin materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti kansallisen sertifiointilaitoksen laatumerkillä tai valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutuksella. Yksittäisen tuotteen kelpoisuus on osoitettava merkinnällä tuotteessa. Jätevesiviemärin tuotteiden laatu varmistetaan toimituserittäin niissä olevien merkintöjen ja toimitusasiakirjojen perusteella Jätevesiviemäriputket Jätevesiviemäriputket, yleistä Jätevesiviemärit tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti käyttäen uusia, laadultaan hyviä ja jatkuvan laadunvalvonnan piirissä olevilta valmistajilta hankittuja putkia, putkien ja kaivojen osia sekä liitostarvikkeita. Putkien tulee olla CE-merkittyjä, jos niillä on eurooppalainen harmonisoitu tuotestandardi. Jätevesiviemärin putkiluokka määritellään suunnitelma-asiakirjoissa.

2 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 2 Jätevesiviemäriputkien ja -kaivojen tiivisteet ovat putken ja/tai kaivon materiaalin kanssa yhteensopivia ja käyttötarkoituksen mukaisia. Tiivisteet täyttävät Suomessa voimassa olevien kansallisten tai kansallisiksi vahvistettujen standardien laatuvaatimukset. Putken vaatimustenmukaisuus todetaan putkessa olevista standardinmukaisuusmerkinnöistä. Tilaajan niin halutessa valmistajan tulee esittää todistus materiaalien kelpoisuudesta. SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 1: Vulkanoitu kumi päivityksineen SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 2: Termoplastiset elastomeerit päivityksineen SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 3: Solukumit päivityksineen SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 4: Valetut polyuretaanitiivisteosat päivityksineen Jätevesiviemäriputket, rata-alue Ratarakenteiden alitukset tehdään luvun mukaan. Rata-alueilla noudatetaan taulukon 31100:T1 mukaisia putkien materiaalin ja lujuusluokan (SFS 7033) valintaperiaatteita. Taulukko 31100:T1. Jätevesiviemäriputken ominaisuudet. Materiaali Muovi 1) Betoni 2) Teräs PE, PP, PVC EK-järjestelmä S355 Lujuusluokka osoitetaan hankekohtaisissa suunnitelmaasiakirjoissa 2) 1) ei saa käyttää junaliikennekuormituksen alla ilman suojaputkea 2) junaliikennekuormituksen alla betoniputket, Dr-luokka SFS 7033 Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu Ratarakenteiden alitukset, InfraRYL Betoniputket Vietto- ja paineviemäreissä käytetään voimassaolevin standardien SFS-EN 1916 ja SFS 7033 ja julkaisun Betoniputkinormit mukaisia betoniputkia ja niiden liitososia. SFS-EN AC Betoniset putket ja osat, raudoitetut, raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut SFS 7033 Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu 1.

3 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Muoviputket Viettoviemäreissä käytetään voimassaolevien standardien mukaisia polyvinyylikloridiputkia (PVC- U-putkia), polyeteeniputkia (PE-putkia) ja polypropeeniputkia (PP-putkia) sekä näiden putkiyhteitä ja liitososia. Paineviemäreissä käytetään voimassaolevien standardien mukaisia polyvinyylikloridiputkia (PVC- U-putkia) ja polyeteeniputkia (PE-putkia) sekä näiden putkiyhteitä ja liitososia. SFS-EN Muoviputkijärjestelmät maanalaiseen paineettomaan viemäröintiin. Pehmittämätön polyvinyylikloridi (PVC-U). Osa 1: Vaatimukset putkille, putkiyhteille ja järjestelmälle SFS-EN Muoviputkijärjestelmät viemäröintiin rakennusten rakenteiden sisällä (matala ja korkea lämpötila). Polypropeeni (PP). Osa 1: Vaatimukset putkille, putkiyhteille ja järjestelmille SFS-EN 1452 Muoviputkijärjestelmät paineellisen veden johtamiseen. Pehmittämätön polyvinyylikloridi (PVC-U) SFS-EN Muoviputkijärjestelmät maanalaiseen paineettomaan viemäröintiin. Polypropeeni (PP). Osa 1: Vaatimukset putkille, putkiyhteille ja järjestelmille SFS-EN Muoviputkijärjestelmät veden johtamiseen ja paineviemäröintiin. Polyeteeni (PE). Osa 1: Yleistä SFS-EN A1 Muoviputkijärjestelmät veden johtamiseen ja paineviemäröintiin. Polyeteeni (PE). Osa 2: Putket SFS-EN A1 Muoviputkijärjestelmät veden johtamiseen ja paineviemäröintiin. Polyeteeni (PE). Osa 3: Putkiyhteet SFS-EN Muoviputkijärjestelmät maanalaiseen paineettomaan viemäröintiin. Polyeteeni (PE). Osa 1: Vaatimukset putkille, putkiyhteille ja järjestelmälle SFS-EN Plastics piping systems for non-pressure underground drainage and sewerage. Structured-wall piping systems of unplasticized poly(vinyl chloride) (PVC-U), polypropylene (PP) and polyethylene (PE) Valurautaputket Valurautaputket ovat pallografiittivalurautaputkia (SG-valurautaputkia), jotka täyttävät standardin SFS-EN 545 vaatimukset. Putket luokitellaan seinämävahvuuden tai käyttöpaineen keston mukaan. Valurautaputki on suojakäsitelty ulkopuolelta tehtaalla käyttötarkoituksensa mukaisesti sinkillä, sinkkialumiinilla tai muilla erityispinnoitteilla, SFS-EN 545. Valurautaputken sisäpuolisen suojakäsittelyn vaatimukset määritellään tapauskohtaisesti. SFS-EN 545 Ductile iron pipes, fittings, accessories and their joints for water pipelines. Requirements and test methods Teräsputket Teräsputket täyttävät standardien SFS-EN ja SFS-EN vaatimukset. Kun putkien sisäpuolen pintakäsittely on keskipakolingottu betonipinnoite, se täyttää standardien DIN 2880, SFS-EN 545 ja SFS-EN vaatimukset. Betonipinnoitteen vähimmäispaksuus on taulukon 31300:T2 mukainen. Pinnoitteen paksuus on putken nimelliskoosta riippuvainen.

4 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 4 Teräsputki on suojakäsitelty ulkopuolelta tehtaalla vähintään polyeteenipinnoituksella, joka täyttää standardien DIN ja SFS-EN vaatimukset. SFS-EN 545 Ductile iron pipes, fittings, accessories and their joints for water pipelines. Requirements and test methods SFS-EN Hitsatut painelaiteteräsputket. Tekniset toimitusehdot. Osa 1: Seostamattomat teräsputket huoneenlämpötiloihin päivityksineen SFS-EN Saumattomat ja hitsatut teräsputket. Mitat ja pituusmassat SFS-EN Teräsputket ja -osat on- ja offshore putkistoille. Ulkopuoliset kaksikerroksiset ruiskupuristetut polypropyleenipohjaiset pinnoitteet SFS-EN Onshore- ja offshore-putkistoissa käytettävät teräsputket ja putkenosat. Sisäpuoliset sementtilaastipinnoitteet DIN 2880 Anwendung von Zementmörtel-Auskleidung für Gußrohre, Stahlrohre und Form-stücke DIN Umhüllung von Stahlrohren und -formstücken mit Polyethylen Muut jätevesiputket Muut putket täyttävät suunnitelma-asiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Putkissa on putken valmistajan suosittelemat pinnoitteet ja liitostavat. Putkien valmistuksessa noudatetaan käyttötarkoituksen ja asianomaisten standardien, normien tai yleisesti hyväksyttyjen ohjeiden mukaisia periaatteita Ilmanpoistoventtiilit Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole toisin mainittu, ilmanpoistoventtiileinä käytetään kaksitoimisia venttiilejä, jotka poistavat automaattisesti verkostoon kerääntyneen ilman. Ilmanpoistoventtiili sijoitetaan ja mitoitetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Viemäri- ja talousveden ilmanpoistoventtiileitä ei saa asentaa samaan kaivoon, muuhun yhteiseen tilaan tai yhteyden omaaviin säiliöihin Tarkastus- ja jätevesikaivot sekä -putket Yleistä Kulma- ja risteyskaivoina suositellaan käytettäväksi vähintään halkaisijaltaan 1000 mm kaivoja Betoniset tarkastuskaivot ja -putket Betonikaivojen ja betonisten tarkastusputkien rakentamisessa käytetään voimassaolevien standardien SFS-EN 1917 ja SFS 7035 ja julkaisun Betoniputkinormit mukaisia tehdasvalmisteisia pohjaelementtejä, kaivonrenkaita ja korotusrenkaita. Betonirengaskaivoissa käytetään Cr-lujuusluokan mukaisia kaivonrenkaita, jolloin kaivojen suurin sallittu asennussyvyys on 10 m. Betonisten kaivonrenkaiden kestävyysluokat on esitetty julkaisussa Betoniputkinormit. SFS-EN AC Betoniset hulevesi- ja viemärikaivot, raudoitetut, raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut

5 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 5 SFS 7035 Betonirenkailta (betoniset hulevesi- ja viemärikaivot) eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu 1. Tarkastuskaivona putkijohdossa voidaan käyttää tehdasvalmisteista ns. satulakaivoa, jonka halkaisija on 800 mm, kuva 31100:K5. Satulakaivoputken tulee kestää voimassaolevan julkaisun Betoniputkinormit mukaiset kuormitukset. Jos huoltohenkilökunnan on voitava laskeutua kaivoon, kaivon halkaisijan on oltava vähintään 800 mm. Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu Muoviset tarkastuskaivot ja -putket Muovisina tarkastuskaivoina ja tarkastusputkina käytetään tehdasvalmisteisia, standardin SFS 3468 mukaisesti tehtyjä kaivoja ja tarkastusputkia. Standardissa SFS-EN käsitellään matalien tarkastuskaivojen ja -putkien vaatimuksia. Tarkastuskaivona voidaan käyttää tehdasvalmisteista ns. satulakaivoa. Muoviset satulakaivot ovat kuvan 31100:K9 mukaisia. Jos huoltohenkilökunnan on voitava laskeutua kaivoon, kaivon halkaisijan on olla vähintään 800 mm. SFS 3468 Muoviputket. Maahan asennettavat muovikaivot. Laatuvaatimukset. SFS-EN Plastics piping systems for non-pressure underground drainage and sewerage Unplasticized poly(vinyl chloride) (PVC-U), polypropylene (PP) and polyethylene (PE) Part 1: Specifications for ancillary fittings including shallow inspection chambers SFS-EN Muoviputkijärjestelmät maanalaiseen paineettomaan viemäröintiin. Pehmittämätön polyvinyylikloridi (PVC-U), polypropeeni (PP) ja polyeteeni (PE). Osa 2: Vaatimukset liikennealueilla ja syvissä maanalaisissa asennuksissa käytettäville viemärikaivoille SFS-EN /AC Plastics piping systems for non-pressure underground drainage and sewerage. Unplasticized poly(vinyl chloride) (PVC-U), polypropylene (PP) and polyethylene (PE). Part 2: Specifications for manholes and inspection chambers in traffic areas and deep underground installations Kansistot Kansistoina käytetään suunnitelma-asiakirjojen mukaisille kuormituksille tarkoitettuja kansistoja. Kansistot tulee valmistaa ja testata standardin SFS-EN 124 mukaisesti. Alueilla, joilla liikutaan tai saatetaan liikkua ajoneuvoilla, käytetään kansistoja, joiden kuormituskestävyys on 400 kn (D400). Kannen paksuus on sellainen, että kansi pysyy tukevasti paikallaan. Kaivonkansien kuormituskestävyys tarkoittaa murtolujuutta ja siinä ei ole huomioitu varmuuskerrointa. Kuormituskestävyysvaatimusta ei ole alueilla, joilla kaivo voidaan jättää näkyviin. Kansisto voi tällöin olla vähintään 0,3 m maan pinnan yläpuolella. Kansistot, jotka sijoitetaan näkyviin maan

6 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 6 pinnan yläpuolelle, varustetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisella kaivohatulla. Kansiston tulee olla riittävän painava ja/tai se on kiinnitettävä siten, että sitä ei voi poistaa ilman työkalua. Erittäin raskaasti kuormitetuilla alueilla (esimerkiksi lentokentät, terminaalit) kansiston kuormituskestävyys on suunniteltava erikseen (esimerkiksi E600 tai F900). Jos kansisto sijoitetaan maan alle, sen tulee olla vesitiivis ja kestää kohteen edellyttämät kuormitukset. Jos huoltohenkilökunnan on voitava laskeutua kaivoon, kaivon vapaan aukon on oltava halkaisijaltaan vähintään 500 mm. Jos käytetään eri valmistajien kansistojen osia, on varmistuttava niiden yhteensopivuudesta. SFS-EN 124 Sadevesi- ja tarkastuskaivojen kansistot ajoneuvo- ja jalankulkualueille. Rakennevaatimukset, testaukset, merkinnät, laadun tarkastus Jätevesiviemärien suojarakenteet Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta esitetty, materiaalivaatimukset määräytyvät vastaavan jätevesiviemärin materiaaleille asetettujen vaatimusten mukaan Muut materiaalit ja tarvikkeet Lämmöneristeet ovat luvun mukaisia. Kiinnittimiä yms. tarvikkeita valittaessa varmistutaan siitä, että materiaalien rajakohdissa ei pääse syntymään korroosiota tai muita vaurioita Putkijohtorakenteiden ja rumpujen lämmöneristykset, InfraRYL Kuljetus ja varastointi Putkien, putkien osien ja muiden tarvikkeiden kuljetuksessa, varastoinnissa ja käsittelyssä noudatetaan tuotteen valmistajan antamia varastoimislämpötila-, pinoamiskorkeus- ym. ohjeita. Kun tarvikkeet ovat saapuneet työmaalle, ne tarkastetaan heti alustavasti. Vioittuneet tai muuten kelpaamattomat tarvikkeet ja tarveaineet merkitään ja poistetaan viipymättä työmaalta. Tarvikkeet säilytetään ja kuljetetaan siten, että ne eivät taivu, likaannu tai muuten vaurioidu. Putkissa on suojatulpat, jotka ovat paikallaan lopulliseen asennukseen asti. Varastointiaika on mahdollisimman lyhyt. Pinnoitteiden ja eristysten säilyvyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Nostoissa käytetään kumipäällysteisiä tai vastaavia nostoliinoja. Kumitiivisteet varastoidaan suojattuina suoralta auringon valolta ja haitalliselta kuumuudelta. Samassa varastohuoneessa ei saa säilyttää voiteluaineita, bensiiniä tai liuottimia Jätevesiviemärin asennusalusta Asennusalusta on luvun mukainen. Arinan vaatimukset ovat luvun mukaiset. Alkutäytön vaatimukset ovat luvun mukaiset.

7 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 7 Muoviputkien asennusohjeita on esitetty julkaisussa RIL Arinarakenteet, InfraRYL Asennusalustat, InfraRYL Alkutäytöt, InfraRYL RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet Jätevesiviemärin rakentaminen Jätevesiviemäriputken asentaminen Jätevesiviemäriputken asentaminen, yleistä Putken jäykkyys- tai lujuusluokka on suunnitelma-asiakirjojen mukainen. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole ilmoitettu betoniputken kestävyysluokkaa, käytetään viettoviemäreissä katualueilla putkiluokan B (DN mm) ja Br (DN mm) mukaisia putkia. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole ilmoitettu muoviputken jäykkyysluokkaa, käytetään viettoviemäreissä katualueilla jäykkyysluokan SN 8 mukaisia putkia. Putken jäykkyysluokka määräytyy peittosyvyyden ja liikennekuormituksen mukaan. Muoviputkien jäykkyysluokka on esitetty julkaisussa RIL 77 ja betoniputkien lujuusluokka standardissa SFS 7033 ja julkaisussa Betoniputkinormit. Putkien asentamisesta löytyy lisää ohjeita Betoniteollisuuden julkaisusta Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät, suunnittelu ja toteutus. Paineputkien paineluokka valitaan pääasiallisesti putkiston käyttöpaineen perusteella. Paineluokan valinnassa otetaan huomioon myös putkistossa mahdollisesti esiintyvä alipaine ja paineiskut. Putket liitetään kumitiiviste-, laippa-, liitin- tai hitsausliitoksin kunkin tuotteen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kun betonikaivoon liitytään betoniputkella, käytetään täyspitkää putkea tai betonista soviteputkea, jonka pituus on enintään 2 kertaa putken sisähalkaisija. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta esitetty, viemärit asennetaan siten, että kahden viettoviemäriputken vaakasuoraan mitattu vapaa etäisyys on vähintään 300 mm. Painejohto asennetaan siten, että putken vaakasuoraan mitattu vapaa etäisyys muista putkista, kaivoista ja muista rakenteista on muhvin kohtaa lukuun ottamatta vähintään 200 mm, luku SFS 7033 Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus, Betoniteollisuus ry. Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu 1 RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet Kaivantojen täytöt, InfraRYL. Putken etäisyys kaivosta tai muista rakenteista on vähintään 100 mm. Pystysuora vapaa etäisyys risteävään johtoon on vähintään 100 mm, ellei suunnitelmassa ole ilmoitettu muuta mittaa. Etäisyydet mitataan putken ulkopinnasta muhvin kohtaa huomioon ottamatta. Ks. kuva 31100:K2.

8 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 8 Kuva 31100:K2. Tukemattoman kaivannon vähimmäismitat. Suositukset kaivannon kaltevuuksille eri maalajeilla esitetään taulukoissa 16200:T1 (luvussa 16200, InfraRYL osa 1). Painejohtoon DN 300 ei ole sallittua tehdä kaivon kohdalla kaarretta, vaan putkilinja asennetaan suorana kaivon ohitse. Hitsaamalla liitettävään muoviputkeen voidaan tehdä kaivon kohdalla kaarre putkea taivuttamalla, ottaen huomioon kunkin putken sallitut taivutussäteet. Suunnitelma-asiakirjoissa tulee ottaa huomioon, että muilla putkilla, kuten esimerkiksi maakaasujohdolla, saattaa olla edellä mainittuja suurempia etäisyysvaatimuksia. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin esitetty, jätevesiviemärin sijainti tai risteily muihin rakenteisiin määräytyy seuraavan ohjeellisen taulukon mukaan. taulukko 31100:1 Rakenne Vähimmäisetäisyys, m kaukolämpöputki 0,5 maakaasuputki 2,5 maakaasuputki risteämissä 0,5 sähkökaapelit (suojaputkeen) 0,2 telekaapelit (suojaputkeen) 0,2 puut 1,5 Muoviputkien käsittelyä ja asennusta vältetään alle 15 C asteen lämpötiloissa. Tuolloin noudatetaan erityistä varovaisuutta ja valmistajan antamia erityisohjeita.

9 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 9 Valmistaja voi ilmoittaa tuotteille eri pakkasrajan. Polyeteenillä yleisesti käytettävä pakkasraja on 20 C. Putkien alkutäyttöä ja kaivojen ympärystäyttöä ei saa tehdä jäätyneellä maa-aineksella Asentaminen Asentamisessa noudatetaan putkien ja tarvikkeiden valmistajien ohjeita. Ennen asentamista tarkastetaan, että putkikaivanto ja asennusalusta tai muu putken asennusalusta ovat suunnitelmaasiakirjojen mukaisia. Putkia ei saa asentaa jäätyneelle alustalle. Asennuksen yhteydessä tarkastetaan, että putket ja tarvikkeet ovat virheettömiä. Tarvikkeet puhdistetaan huolellisesti ennen asennusta. Vioittuneet putket ja tarvikkeet poistetaan välittömästi asennuspaikalta. Asennettu putkilinja on suora, liitoksissa ei saa olla kulmapoikkeamaa. Putket asennetaan siten, että ne tukeutuvat koko pituudeltaan tiivistettyyn asennusalustaan. Muhveja varten alustaan kaivetaan kolot. Putkia ei saa asentaa puukapuloiden tai muiden kannattimien varaan. Momentin mukaisesti raudoitettujen putkien asennus tehdään putkessa olevia nostoreikiä ja niihin sopivaa nostoapulaitetta käyttäen. Erityisputkia käytettäessä noudatetaan valmistajan asennusohjeita. Putket voidaan liikennealueen ulkopuolella perustaa suoraan kivettömän ja häiriintymättömän maan varaan, jos suunnitelma-asiakirjoissa niin esitetään. Tällöin kaivannon pohja tasataan niin, että putket voidaan asentaa ja tiivistää tasaisesti oikeaan asemaansa. Kaivutyö ulotetaan putken asennustasoon ja tehdään huolellisesti välttäen liikakaivua ja siten, että asennusalustasta tulee riittävän tasainen Liitosten kohdilla kaivetaan tarvittavat syvennykset muhveja ja asennustyötä varten. Viettoviemärin asentaminen aloitetaan yleensä kaivovälin tai muun johto-osan alemmasta päästä. Putket asennetaan yleensä muhvit virtaussuuntaa vastaan tasaiseen kaltevuuteen. Laippaliitokset sekä muoviputkien puskuhitsaus- ja sähkömuhvihitsausliitokset tehdään luvun mukaisesti. Putken liittäminen kaivoon tehdään kohdan mukaisesti. Rakennustyön aikana vesi pidetään kaivannossa riittävän alhaalla, jotta noste ei kohota putkea eikä vesi pääse vahingoittamaan asennettua putkea, kaivoja tai täyttöjä. Putki tulpataan asennustyön keskeytyksen ajaksi. Jos rakennettava viemäri korvaa olemassa olevan viemärin, huolehditaan siitä, että rakennettavaan viemäriin liitetään kaikki käyttöön jäävät haarat. Jos haarakohtaan ei ole suunniteltu kaivoa, viemärihaara liitetään rakennettavaan viemäriin haarayhdettä tai muuta soveltuvaa liitostapaa käyttäen. Olemassa olevan viemärihaaran esille kaivamisen jälkeen arvioidaan haaraviemärin kunto. Käytöstä pois jäävät putket ja kaivot käsitellään suunnitelma-asiakirjoissa esitetyllä tavalla. Putket asennetaan veteen kohdan mukaisesti Vesijohdot, InfraRYL.

10 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Tarkastuskaivojen ja -putkien asentaminen Tarkastuskaivojen ja -putkien asentaminen, yleistä Kaivot ja tarkastusputket perustetaan kuten niihin liittyvät putket. Maa-ainesten pääsy kaivoon estetään. Kun betonikaivoon päävirtaussuunnassa laskevan viemärin vesijuoksu on mm lähtevän putken vesijuoksun yläpuolella, kaivoon muotoillaan kuvan 31100:K4 mukainen pohjakouru. Kun korkeusero on tätä suurempi, käytetään kaivon ulkopuolista pudotusputkea, katso kuva 31100:K3. Muovikaivossa käytetään ulkopuolista pudotusputkea, kun korkeusero on suurempi kuin kaivon sisähalkaisija. Viemärilinjan suunnan muutos kaivon kohdalla esitetään kuvassa 31100:K4. Kuva 31100:K3. Esimerkki pudotusviemäristä. Kuva 31100:K4. Esimerkki betonisista valmisosista tehdystä tarkastuskaivosta.

11 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 11 Tarkastuskaivon pohjaan tehdään putken kokoa vastaava, poikkileikkaukseltaan puoliympyrän muotoinen kouru putken puolivälin korkeuteen asti. Kourun sivuilla kaivon pohja tehdään kaltevuuteen 1:5 kouruun päin. Kaivosta lähtevään putkeen liittyvä pohjakouru tehdään 200 mm:n matkalla samaan pituuskaltevuuteen kuin putki Asentaminen Rakennustyön aikana estetään kaivojen haitallinen jäätyminen ja pakkasen tunkeutuminen kaivon kautta putkiin ja niiden alkutäyttöön. Betonisissa kaivoissa eli pohjarenkaissa, kaivonrenkaissa ja kartioissa käytetään esiasennettuja kiintotiivisteitä. Korotusrenkaat ja kannen kehykset tiivistetään tiivistenauhalla. Betonitöissä noudatetaan Suomen ympäristöministeriön asetusta kantavista rakenteista sekä Rakentamismääräyskokoelman ohjetta kantavien rakenteiden suunnitteluperusteista. Liittymät viemärilinjaan on pyrittävä tekemään kaivoihin. Jos putkeen joudutaan tekemään liitos, se tulee tehdä siten, että liittyvän putken pää (suora) on mahdollisimman vähän putkilinjan sisällä. Lisäohjeita asentamisesta löytyy julkaisusta Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät -suunnittelu ja toteutus. Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu 1 Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus, Betoniteollisuus ry. Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista, 477/2014 Rakenteiden lujuus ja vakaus, Kantavien rakenteiden suunnitteluperusteet, Suomen rakentamismääräyskokoelma Viemäriputkien liittäminen kaivoon, yleistä Ensisijaisesti käytetään kaivoja, joihin putkien liitoskohdat on tehty valmiiksi tehtaalla. Jos kaivon seinämään tehdään reikä putken liittämistä varten, se porataan siten, että se ei heikennä kaivon kestävyyttä eikä huononna sen tiiviyttä. Kaivon ja putken liitoksen on oltava tiiviydeltään sama kuin putkien välisissä liitoksissa Betonisen viemäriputken liittäminen kaivoon Betoniseen kaivon pohjaelementtiin tehdään putkiliitokset julkaisun Betoniputkinormit mukaisesti. Kun betonikaivoon liitytään betoniputkella, käytetään täyspitkää putkea tai tätä lyhyempää betonista soviteputkea, jonka pituus on enintään 2 kertaa putken sisähalkaisija. Betoniputken voi tarvittaessa työmaalla liittää kaivoon valamalla. Putkia liitettäessä on täytettävä suunnitelma-asiakirjojen mukaiset lujuusvaatimukset ja samat tiiviysvaatimukset, jotka ovat kiintotiiviste- tai läpivientitiivisteliitoksella. Jos reikäaihiota ei tehdä tuotetehtaalla, se tehdään poraamalla rikkomatta ympäröivää rakennetta.

12 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Muovisen tai teräksisen viemäriputken liittäminen kaivoon Muovisiin kaivoelementteihin tehdään standardin SFS 3468 mukaiset putkiliitokset. Kaivo ja viemäriputki liitetään samalla liitostavalla, jota käytetään viemäriputkien välisissä liitoksissa. Jos muovikaivoon tehdään jälkiliitos rakennuspaikalla, käytetään liitossatulaa tai muuta vastaavaa liitostapaa. Muoviputken liitos betonikaivoon voidaan tehdä myös rakennuspaikalla. Tällöin liitos tehdään kaivoon timanttiporausliitoksena ja tiivistetään läpivientitiivisteellä. Liitokset tehdään julkaisun Betoniputkinormit mukaisesti. Kun betonikaivoon tehdään muovi- tai teräsputken liitos rakennuspaikalla, se tehdään porausliitoksena kaivoon. Liitos tiivistetään läpivientiyhteellä tai -tiivisteellä. Liitokset tehdään julkaisun Betoniputkinormit mukaisesti. Jos edellä mainittu liitos betonirengaskaivoon ei ole olosuhteiden takia mahdollinen, putken voi liittää kaivoon valamalla. Tällöin on täytettävä suunnitelma-asiakirjojen mukaiset lujuusvaatimukset. Jos reikäaihiota ei tehdä tuotetehtaalla, se tehdään poraamalla rikkomatta ympäröivää rakennetta. Lisäohjeita asentamisesta löytyy julkaisusta Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät -suunnittelu ja toteutus Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu 1 SFS 3468 Muoviputket. Maahan asennettavat muovikaivot. Laatuvaatimukset. SFS-EN Muoviputkijärjestelmät maanalaiseen paineettomaan viemäröintiin. Pehmittämätön polyvinyylikloridi (PVC-U), polypropeeni (PP) ja polyeteeni (PE). Osa 2: Vaatimukset liikennealueilla ja syvissä maanalaisissa asennuksissa käytettäville viemärikaivoille Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus, Betoniteollisuus ry Betonisten tarkastuskaivojen ja -putkien asentaminen Betonikaivot rakennetaan mahdollisimman vähiä renkaita käyttäen korkeudeltaan sellaisiksi, että kansisto voidaan asentaa suunnitelma-asiakirjojen mukaiseen korkeuteen ja kaltevuuteen. Kaivojen DN yläosa tehdään kartiorengasta käyttäen. Poikkeustapauksessa voidaan käyttää tasakantta. Kartion päällä käytetään vähintään kahta 50 mm:n korotusrengasta. Kansiston korkeuden ja kaltevuuden säätöön saa käyttää enintään neljää korotusrengasta. Säädettäessä kansiston sijaintia korotusrenkaita käyttäen sitä saa korjata enintään 100 mm. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää teleskooppiputkellista kansistoa. Kaivot rakennetaan käyttäen mahdollisimman vähiä renkaita. Ylimpänä suorana kaivonrenkaana käytetään 1000 mm korkeata rengasta, jos tämä on kaivon korkeus huomioon ottaen mahdollista. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin määrätty, noudatetaan valmisosista koottavien betonisten tarkastuskaivojen valmistuksessa ja asennuksessa taulukon 31100:T2 periaatteita.

13 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 13 Taulukko 31100:T2. Suositeltava pohjaelementin nimellismitta. Läpimenevän putken nimellismitta DN, mm Suositeltava kaivon pohjaelementin nimellismitta DN, mm > 800 Suurimman putken nimellismitta Taulukon suositukset koskevat tehdasvalmisteisia pohjaelementtejä. Kaivon putkiliitosten tulee olla tehdasvalmisteisia. Jos pohjaelementtiin tulee putkiliitoksia sivuilta, suunnitellaan kaivon koko tapauskohtaisesti erikseen. Jos ei voida käyttää betonista, valmisosista koottavaa kaivoa tai muovikaivoa, tehdään kaivon alaosa paikalla valamalla. Yläosa tehdään betonirenkaista kuvaa 31100:K4 soveltaen. Jos kaivo on niin matala, että yläosan tekeminen renkaista ei ole tarkoituksenmukaista, koko kaivo valetaan paikalla, ks. esimerkkikuva liite 31100:LK1. Jos pohjaelementti valmistetaan renkaasta DN 1200, siihen tehdään kansilaatta, ja kaivon yläosa tehdään kaivonrenkaista DN Suositeltavat betonisten satulakaivojen koot eri putkille ovat taulukon 31100:T3 mukaiset. Kuva 31100:K5. Esimerkki betonisesta satulakaivosta. Liite 31100:LK1 Paikalla valettava betonikaivo.

14 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 14 Satulakaivo tehdään kulmaputken yhteyteen siten, että kaivo on virtaussuuntaan nähden ennen kulmaa, kuva 31100:K6. Kuva 31100:K6. Kulmaputki ja betonisen satulakaivon sijoittaminen kulmaan nähden. Taulukko 31100:T3. Suositeltavat betonisten satulakaivojen koot. Putkikoko DN, mm Kaivon sisähalkaisija, mm Muovisten tarkastuskaivojen ja -putkien asentaminen Muovikaivoina käytetään joko täyskorkeita tai teleskoopillisia tehdasvalmisteisia kaivoja kuvien 31100:K7 ja 31100:K8 mukaisesti. Liikennöitävällä alueella muovikaivon yläosa tehdään teleskooppirakenteisena. Teleskooppiosan pituus ei saa olla 1000 mm:ä pitempi. Teleskooppiosa on vähintään 250 mm ja enintään 750 mm nousuputken sisällä. Tarkastusputkina käytetään joko teleskoopillisia tai täyskorkeita tehdasvalmisteisia muovisia tarkastusputkia DN Muovisten tarkastuskaivojen koot ovat taulukon 31100:T4 mukaiset. Taulukko 31100:T4. Muovisten tarkastuskaivojen koot. Liittymän halkaisija, mm Kaivon vähimmäishalkaisija, mm > 500 suurimman putken DN + 200

15 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 15 Kuva 31100:K7. Esimerkki muovisesta täyskorkeasta tarkastuskaivosta. Kuva 31100:K8. Esimerkki muovisesta teleskoopillisesta tarkastuskaivosta. Samat mitat koskevat myös tarkastusputkea.

16 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 16 Kuva 31100:K9. Esimerkki muovisesta satulakaivosta ja muovisen satulakaivon sijoittaminen kulmaan nähden. Suositeltavat muovisten satulakaivojen koot eri putkille ovat taulukon 31100:T5 mukaiset. Taulukko 31100:T5. Muovisen satulakaivon halkaisija. Putkikoko DN, mm > > Suositeltava satulakaivon halkaisija, mm Kansistojen asentaminen Liikennöitävillä alueilla käytetään kelluvaa kansistoa, jossa kehyksen reuna tukeutuu maahan tai päällysteeseen. Kansisto on säädettävissä kadun pinnan kallistuksen mukaiseksi. Yleensä käytetään kansistoa, jonka kehys on pyöreä. Kivetyillä tai laatoitetuilla alueilla käytetään myös suorakulmaisia kehyksiä. Asfalttipäällysteisillä alueilla kehyksen ulkoreunan tulee olla viistetty. Kaksinkertaista, lämmöneristettävää tai lukittavaa kansistoa käytetään ainoastaan suunnitelmaasiakirjoissa erikseen mainituissa kaivoissa. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa muuta määritetä, pelto- ja metsäalueilla kannet asennetaan noin 0,7 m maanpinnan alapuolelle. Kelluvan kehyksen alareuna asennetaan betonikaivossa ylimmän korotusrenkaan sisään ja muovikaivossa se kiinnitetään pulteilla tai vastaavalla menetelmällä kaivon teleskooppiputkeen.

17 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Paineviemärin purkukaivon rakentaminen Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin esitetty, paineviemärin purkukaivo tehdään kuvan 31100:K10 mukaisesti. Paineviemäri liitetään kaivoon kuvan 31100:K10 vaihtoehtojen mukaisesti. Purkukaivon vähimmäishalkaisija 1000 mm. Jos paineviemäri edellyttää laponestoa, käytetään vaihtoehtoa B. Kuva 31100:K10. Esimerkkejä paineviemärin purkukaivoista. Purkupää liitetään viettoviemärin kaivoon siten, että putken päähän asennetaan alaspäin suunnattu kulmayhde. Paineputki liitetään kaivoon sellaiselle korkeudelle, että yhteen alareuna tulee mm kaivosta lähtevän putken laen yläpuolelle. Jos paineputkessa on vetoa kestämätön liitos alle 4,0 m:n etäisyydellä kaivosta, putki ankkuroidaan maahan tai kaivon seinämään. Kaivon seinämään paineputki liitetään vesitiiviisti lävistysholkkia tai tiivisterengasta käyttäen, muovikaivoissa yleensä hitsaten. Betonisen purkukaivon pohjaan asennetaan 2,0 mm:n paksuinen kouru haponkestävästä teräksestä. Teräslevyn sijaan voidaan käyttää vaihtoehtoista, kulutusta kestävää, materiaalia. Teräslevy ulotetaan myös kourun reunoille sille alueelle, jota paineviemäristä purkautuva vesi kuluttaa. Muovisessa purkukaivossa ei käytetä haponkestävää teräslevyä pohjalla. Purkukaivo tuuletetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti.

18 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Jätevesiviemärin suojarakenteen rakentaminen Paineviemäri tuetaan kulmakohdistaan kuten vesijohto, kohta Ellei suojaputken pituutta ole esitetty suunnitelma-asiakirjoissa, ulotetaan tien alittava suojaputki tien päällysteen reunan kautta kaltevuudessa 1:1 kuviteltuun rajapintaan saakka. Maa- ja kalliorakenteiden alitukset tehdään luvun mukaan. Rautatien alittava putki tehdään luvun mukaan. Viemäriputki tuetaan suojaputken sisäpintaan suunnitelma-asiakirjojen mukaiseen korkeuteen keskitysrenkaita käyttäen. Keskitysrenkaat kiinnitetään viemäriputken ympärille riittävän tukevasti, jotta ne eivät irtoa, kun viemäriputkea työnnetään suojaputken sisälle tai vedetään sieltä ulos. Suojaputken päätekaivon seinämään kiinnitetään läpivientiholkki, johon suojaputki liitetään kumitiivisteliitoksella. Suojaputken päähän rakennetaan ylivuotorakenne suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Jos suojaputken päähän ei tehdä kaivoa, pää tiivistetään vesitiiviiksi. Viemäriputken ympärille asennetaan betonivalun kohdalle samanlainen läpivientiholkki kuin suojaputken päätekaivon kohdalle Maa- ja kalliorakenteiden alitukset, InfraRYL Maa-, pohja- ja kalliorakenteet Ratarakenteiden alitukset, InfraRYL Vesijohtoputken kulmatuen rakentaminen, InfraRYL Putken asentaminen vesistöön Vesistön pohjaan kaivetaan johtokaivanto suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Mikäli luiskien kaltevuutta ei ole esitetty suunnitelma-asiakirjoissa, se valitaan sellaiseksi, että kaivanto pysyy avoimena johdon asentamisen ajan. Sillä johtolinjan osalla, johon ei suunnitelma-asiakirjojen mukaan tarvitse tehdä kaivantoa putkea varten, tarkastetaan vesistön pohja ennen ja jälkeen asennuksen ja poistetaan putkea mahdollisesti vahingoittavat ainekset. Johtokaivannon pohja tasoitetaan konetyön tarkkuudella siten, että asennettavaan putkeen ei kohdistu pistekuormia kaivannon pohjasta. Tarvittaessa putken alle tehdään erillinen asennusalusta luvun mukaisesta materiaalista. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin ilmoitettu, kaivanto täytetään sen viereisen maanpinnan (pohjan) korkeuteen. Täyttömateriaalin laatuvaatimukset ovat luvun mukaiset. Jos putki on kaivannossa (painotettuna), täyttömateriaali pudotetaan pieninä erinä putken molemmille puolille ja ohjataan putken alle siten, että se tukee putkea alta ja sivuilta estäen sen siirtymisen sivulle. Mahdollinen täyttö putken yläpuolelle tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Asennettaessa putkia vesistöön suoraan pohjamaan varaan putket painotetaan siten, että vaaraa putkien ylös nousemiseen ei ole. Ranta-alueilla painotukset tehdään erityissuunnitelman mukaan. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta ilmoitettu, johdot painotetaan nosteeseen nähden 100 %:sesti. Kuva 31100:K11. Painot sidotaan ketjuksi siten, että ne eivät pääse liikkumaan putkilinjaa pitkin.

19 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 19 Kuva 31100:K11. Putkijohdon painottaminen. Painojen osat kiinnitetään toisiinsa puu- tai kumikiilauksella, korroosiota kestävällä metallilangalla tai pulteilla. Betonipainon ja putken pinnan väliin asennetaan kumilevy, solumuovi tai vastaava kestävä suojaestämään putken ja painon välistä hankautumista. Painot kiristetään putkea vasten liikkumattomiksi ja sidotaan toisiinsa esimerkiksi muoviköydellä. Kiinnikkeiden tulee olla syöpymättömiä. Jos putki joudutaan asentamaan ristikkäin aikaisemmin asennettujen putkien tai muiden, vesistön pohjassa olevien rakenteiden kanssa, risteyskohtaan tehdään suojarakenne, joka estää putkia hankautumasta toisiaan vasten. Vesistöön asennetut putket merkitään suunnitelma-asiakirjojen ja lupaviranomaisten ehtojen mukaisesti. ita vesistöön asentamisen työtavoista on esitetty julkaisussa RIL Asennusalustat, InfraRYL Alkutäytöt, InfraRYL RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet Viemärin asentaminen erityismenetelmin Asennustavasta ei saa aiheutua vaurioita putkille eikä muille rakenteille. Putket asennetaan maahan tai penkereeseen siten, ettei putkille, mahdollisille tiivisteille tai muille liitososille aiheudu suurempia jännityksiä kuin suunnitelma-asiakirjoissa esitetään.

20 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 20 Vaakaporausta käytetään ensisijaisesti paineviemäreiden, vesijohtojen ja kaapelireittien rakentamisessa. Porauslaitteisto suunnataan aloituskohdasta, esimerkiksi porauskaivannosta, suunniteltuun porauksen päättymiskohtaan. Poraus ei nimestään huolimatta ole vaakasuoraan poraamista. Useimmiten poraustyössä käytetään suojaputkea, joka jää maaperään. Suojaputkeen asennetaan välikerenkaiden avulla putki tai kaapeli. Vaakaporaus sopii erityisen hyvin tie-, rata- ym. alueiden alituksiin, joissa tarvitaan suojaputkea. Suuntaporaus on kaksivaiheinen menetelmä, jossa ensin porataan pilottireikä aloituskohdasta suunniteltuun kohtaan. Poran kärkeen kiinnitetään asennettava putki, joka vedetään pilottireikään. Putken vetämisen onnistumiseksi liukuvoiteena on veden ja bentoniitin sekoitus. Suuntaporaus sopii erityisen hyvin esimerkiksi erilaisten olemassa olevien verkostojen tai heikkopohjaisten alueiden alittamiseen. Maa- ja kallioporaukset tehdään lukujen ja mukaan. Viemärin asennus tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan Maa- ja kalliorakenteiden alitukset, InfraRYL Maa-, pohja- ja kalliorakenteet Ratarakenteiden alitukset, InfraRYL Maa-, pohja- ja kalliorakenteet Liitoksen tekeminen olemassa olevaan viemäriin Rakennettava viemäri liitetään olemassa olevaan viemäriputkeen tai kaivoon uusia viemäreitä ja kaivoja koskevien ohjeiden mukaisesti Valmis jätevesiviemäri Valmis jätevesiviemäri, yleistä Valmiissa jätevesiviemärissä sallitaan seuraavat poikkeamat, jos ne eivät haittaa rakenteen toimivuutta tai johtohaarojen rakentamista: vietto- ja paineviemärin sijainti vaakatasossa ± 0,1 m paineviemärin korkeusasema ± 0,1 m viettoviemärin sivupoikkeama suorasta linjasta on valitun mittausmatkan kolmassadasosa (1/300). Viettoviemäreissä sallitaan taulukon 31100:T6 mukaiset poikkeamat suunnitellusta korkeusasemasta ja kaltevuudesta edellyttäen, että viemäriin ei jää vesipainanteita, kaivoon tulevan putken vesijuoksu ei ole lähtevän putken vesijuoksua alempana ja johdon pituuskaltevuus peräkkäisten kaivojen välillä on > 0 promillea. Kaltevuus tai korkeus eivät kumpikaan saa poiketa sallittua arvoa enempää. Putkikoon ollessa yli 1000 mm poikkeamat ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset. Taulukko 31100:T6. Viettoviemärin sallitut kaltevuuspoikkeamat. Suunnitelman mukainen kaltevuus, > 5 1, ,0 < 3 1,0 Kaltevuuspoikkeama kaivovälillä enintään,

21 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Viettoviemärin tiiviysvaatimukset Viemäreiden päät, jotka jäävät maan sisään tai jäävät toistaiseksi pois käytöstä, tulpataan vesitiiviiksi. Viettoviemärin ilmanpaineella tehdyn tiiviyskokeen tulos on hyväksyttävä, jos paineen alenemiseen kokeen aloituspaineesta (10 kpa) lopetuspaineeseen (7 kpa) kuluva aika sekunteina on vähintään putken nimellismitta (DN) millimetreinä. Esimerkiksi putkelle DN 250 vaadittu vähimmäisaika on 250 s (4 min 10 s). Jos viemäri sijaitsee pohjaveden pinnan alapuolella, korotetaan kokeen aloituspaineen ja lopetuspaineen arvoa vedenpaineen vaikutuksen kumoamiseksi. Jos pohjaveden pinta on X metriä putkikeskiön yläpuolella, on kokeen aloituspaineen ja lopetuspaineen lisäys X x 10 kpa. Koepaine ei saa kuitenkaan ylittää arvoa 30 kpa. 100 kpa vastaa arvoa 1 bar Paineviemärin tiiviysvaatimukset Paineviemärin vedellä tehdyn tiiviyskokeen tulos on hyväksyttävä, kun paine vakiintuu 30 minuutin aikana enintään 20 kpa kokeen aloituspaineen alapuolelle. Jos paineen alenema on suurempi ja jatkuu koko tarkkailujakson (30 min) ajan, nostetaan paine koepainearvoon pumppaamalla lisävettä putkeen. Tarvittavan lisävesimäärän (Q) tulee olla alle sen vesimäärän, joka saadaan kaavasta Q [l/km] = (0,01 x d) x 0,5 jossa d on putken sisähalkaisija millimetreinä Sallittu muodonmuutos Muoviputkien suurin sallittu muodonmuutos asentamisen jälkeen on PE-putkilla 9 %, PVC-putkilla 8 % ja PP-putkilla 8 % Valmiiden tarkastuskaivojen ja -putkien vaatimukset Kaivot on asennettu pystysuoraan. Poikkeama saa olla enintään 10 mm 1 m:n matkalla. Kaivojen sijainnissa vaakatasossa sallitaan enintään ± 100 mm:n poikkeama. Linjan pituussuunnassa sallitaan ± 300 mm:n poikkeama, kun kaivoon ei ole tiedossa liittymiä. Valmiin tarkastuskaivon ja -putken kannen korkeusasema on betoni-, betonikivi- ja luonnonkivipinnoilla 0 5 mm päällysteen pintaa alempana asfalttipäällysteisillä pinnoilla taulukon 31200:T8 mukainen sora- ja murskepäällysteisillä, liikennöitävillä alueilla mm päällysteen pintaa alempana ja peitetty. Kannet on asennettu valmiin rakenteen pinnan kaltevuuteen Valmiin suojarakenteen vaatimukset Viemärin suojaputket ja niiden päätekaivot on rakennettu suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti.

22 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 22 Keskitysrenkaat ovat mitoiltaan sellaisia, että viemäriputki pääsee liikkumaan pituusakseliaan vasten kohtisuorassa suunnassa enintään 20 mm. Muoviputkea käytettäessä elementtien välimatka on enintään 10 kertaa viemäriputken ulkohalkaisija, kuitenkin enintään 1,5 m. Muhveilla liitettyjen putkien jokaisen muhviliitoksen välissä on asennettuna vähintään kaksi tukielementtiä Valmis vesistöön asennettu putkijohto Vesistöön asennettu putkijohto on suunnitelma-asiakirjojen mukaisessa paikassa sekä asennettu ja painotettu suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti, kuva 31100:K Kelpoisuuden osoittaminen Jätevesiviemärin kelpoisuuden osoittaminen Jätevesiviemärin sijainnin toteaminen Viemärin sijainti todetaan työn aikana tehtävien tarkemittausten avulla. Mittaustiedot tallennetaan x-, y-, z-tietoina sovittavassa tiedostomuodossa. Suunnitelma-asiakirjoihin tehdään tarvittavat muutokset. Tarkemittaukset tehdään työvaiheessa, jossa saadaan tarkemittausten edellyttämät tiedot Viettoviemärin tiiviyden toteaminen Viettoviemäreille (DN < 1200) tehdään tiiviyskoe ilmanpaineella standardin SFS 3114 mukaan. Kokeesta laaditaan pöytäkirja. Viemärit DN 1200 tarkastetaan silmämääräisesti. Tiiviyskoe tehdään lopputäytön tekemisen jälkeen. Tuetuissa kaivannoissa voidaan tehdä lisäksi alustava tiiviyskoe jo ennen lopputäyttöä. Jos tiiviyskoetta ei vaadita, asiasta ilmoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Viemärin tiiviyskoe tehdään kaivoväleittäin tai sovittaessa sitä lyhyempinä osina. Ennen koetta viemärin tulee olla puhdas. Koestettava viemäriosuus suljetaan sulkutulpilla. Koestettavan johto-osan ilmanpaine nostetaan 11 kpa:n koeylipaineeseen. Paineen annetaan laskea kokeen aloituspaineeseen 10 kpa ja edelleen lopetuspaineeseen 7 kpa:han. Paineen alenemiseen 10 kpa:sta 7 kpa:han kulunut aika mitataan sekunteina. Vaadittu aika sekunteina on vähintään sama kuin putken nimellismitta DN millimetreinä. Jos tulos ei ole hyväksyttävä, koe voidaan uusia yhden kerran. Ellei uusintakokeessakaan saavuteta hyväksyttävää tulosta, on vuotokohta paikannettava ja korjattava. Tiiviyskoe vedellä tehdään erikseen sovittavissa tapauksissa standardin SFS 3113mukaan. SFS 3113 Muoviputket. Viettoviemäreiden ja kaivojen vesitiiviyskoe.

23 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 23 SFS 3114 Muoviputket. Viettoviemäreiden ja kaivojen ilmatiiviyskoe. SFS-EN 1610 Viemäriputkiston rakentaminen Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu Paineviemärin tiiviyden toteaminen Kaikille paineviemäreille tehdään tiiviyskoe standardien SFS 3115 ja SFS-EN 1671 mukaisesti vesipainekokeena huuhtelun jälkeen. Standardista poiketen koe tehdään kaivannon täyttämisen jälkeen. Kokeesta laaditaan pöytäkirja. Tiiviyskoe tehdään lopputäytön tekemisen jälkeen sopivina johto-osina, joiden ei tulisi olla 500 m:ä pitempiä. Ennen koetta tehdään seuraavat asiat: paineviemäri puhdistetaan vedestä, maasta ja muista aineksista varmistetaan, että kulmat, haarat, vapaaksi jäävät putken päät jne. on tuettu suunnitelmaasiakirjojen mukaisesti johto-osuus pidetään vedellä täytettynä paineviemärin suunnitellussa käyttöpaineessa vähintään 1 vrk:n ajan varmistetaan, että putkeen ei jää ilmaa. Painekokeen aikana kaivannossa ei saa työskennellä. Painekokeen alussa johto-osuuden vedenpaine nostetaan koeylipaineeseen 10 kpa varsinaista aloituskoepainetta suuremmaksi ja pidetään tällä tasolla riittävän kauan putken mahdollisten muodonmuutosten aikaansaamiseksi ennen varsinaisen kokeen alkua. Paineen annetaan tämän jälkeen laskea valittuun koepainearvoon, jolloin aloitetaan varsinainen paineen aleneman tarkkailu. Paineviemärin aloituskoepainearvon suuruus on 1,3 kertaa ko. paineviemärilinjan nimellispaine. Paineen alenemaa seurataan 30 min ajan. Paineenmuutoksesta pidetään pöytäkirjaa tänä aikana. Jos vuotovesien määrä on sallittua suurempi, painekoe voidaan uusia yhden kerran. Ennen uusintakoetta johto-osuudelle tehdään huolellinen ilmanpoisto. Jos uusintakokeen tulos ei ole hyväksyttävä, selvitetään kokeen epäonnistumisen syy ja vika korjataan ennen kokeen uusimista. SFS 3115 Muoviputket. Painejohtojen vesitiiviyskoe. SFS-EN 1671 Paineelliset viemärijärjestelmät Jätevesiviemärin tarkastuskuvaus Putkilinja tarkastetaan esimerkiksi videokuvauksella. Jos putkilinja otetaan käyttöön ennen kuvausta, se huuhdellaan kuvausta varten. Kuvaus tulkitaan julkaisun Viemäreiden TV-kuvausten tulkintaohje mukaan. Viemäreiden TV-kuvausten tulkintaohje, VVY:n julkaisusarja Muut tarkastukset Jos muoviviemärin kuvauksessa ilmenee aihetta epäillä putkeen syntyneen sellaisia muodonmuutoksia, että putken halkaisija on jossain suunnassa haitallisesti pienentynyt, putken muoto tarkastetaan vetämällä putken läpi päistään pyöristetty sylinteri, jonka pituus on noin 1,5 kertaa putken ulkohalkaisija. Sylinterin halkaisijan tulee olla 92 % pyöreän putken sisähalkaisijasta

24 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 24 (PE-putkilla 91 %). Putken muodonmuutos ei ylitä sallittua arvoa, jos sylinteri pystytään vetämään kevyesti putken läpi. Vaihtoehtoisesti putken muodonmuutos voidaan mitata erityisellä mittalaitteella tai havainnoida tarkennetulla videokuvauksella Tarkastuskaivojen ja -putkien kelpoisuuden osoittaminen Ilmanpainekokeessa paineen alenemiseen kokeen aloituspaineesta lopetuspaineeseen kuluvan ajan tulee olla tarkastusputkille ja tarkastuskaivoille DN 600 vähintään 3 min, tarkastuskaivolle DN 800 vähintään 4 min ja tarkastuskaivolle DN 1000 vähintään 5 min. Kaivojen tiiviys tarkastetaan yleensä silmämääräisesti. Tarvittaessa tehdään ilmanpainekoe. Jos kaivoille tehdään tiiviyskoe, se tehdään kaivokohtaisesti erillään johtolinjan tiiviyskokeesta. Kaivon ilmanpaine nostetaan 6 kpa:n aloituspaineeseen, mitä ylläpidetään 5 minuutin ajan. Tämän jälkeen aloitetaan ajanmittaus, mitä jatketaan, kunnes paine on laskenut kokeen lopetuspaineeseen 5 kpa Vesistöön asennettavan putkijohdon kelpoisuuden osoittaminen Tiiviyskoe tehdään standardien SFS 3113 tai SFS 3115 mukaisesti aikaisintaan kahden viikon kuluttua upotuksesta. Betoniputken tiiviyskoe tehdään julkaisun Betoniputkinormit mukaan. Vesistöön asennettavan putkijohdon sijainti tarkastetaan asennuksen jälkeen. Jos sitä ei voi tehdä muuten, tehdään sukeltajatarkastus. Betoniputkinormit 2001, SKTY julkaisu 1 SFS 3113 Muoviputket. Viettoviemäreiden ja kaivojen vesitiiviyskoe SFS 3115 Muoviputket. Painejohtojen vesitiiviyskoe Kelpoisuusasiakirja Putkien ja niiden osien vaatimuksenmukaisuustodistukset, katselmuspöytäkirjat, laadunvalvontaraportit ja suorituspöytäkirjat kootaan työmaalla aina ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan Jätevesiviemärin rakentamisen ympäristövaikutukset Vesistön alitukset ovat luvanvaraisia. Lupaehdot edellyttävät mm., että vesien samentumista seurataan. Esimerkiksi lintujen pesimäajat ja kalojen kutuajat tulee ottaa huomioon.

14320 Salaojien tarkastuskaivot

14320 Salaojien tarkastuskaivot InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14320 Salaojien tarkastuskaivot Salaojien tarkastuskaivot ovat sisähalkaisijaltaan 500 mm tai sitä suurempia. Määrämittausohje 1432. 14320.1 Salaojien tarkastuskaivojen

Lisätiedot

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 InfraRYL Järjestelmät, päivitys 12.8.2019 / KM 1 31200 Hulevesiviemärit Hulevesiviemärillä tarkoitetaan kuivatusrakenteiden osaa, jolla rakenne kuivataan ja jossa johdetaan kuivatusvesiä viemäriverkoston

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

LASERIN- TARKKAA LAATUA.

LASERIN- TARKKAA LAATUA. LASERIN- TARKKAA LAATUA. Hinnasto 2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄRJESTELMÄ... 3 1.1. putket, pyöreät... 4 1.2. L-Max, erikoispitkät putket... 5 1.3. putket, jalalliset... 5 1.4. kulmaputket... 6 1.5. Viistetyt

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006.

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006 Hulevesiviemärin rakentamisen uudet laatuvaatimukset -InfraRYL 2006 Reijo Järvinen 30.10.2009 Sisältö Mikä on InfraRYL Rakennusosanimikkeistö Määrämittausohje Tekniset

Lisätiedot

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 InfraRYL Järjestelmät, päivitys 12.8.2019 / KM 1 31300 Vesijohdot Vesihuollon maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 14221 16200, 17210 ja 18300 mukaisesti. Kuva 31300:K1. Johtokaivanto, Infra 2015 Rakennusosa-

Lisätiedot

EK-JÄRJESTELMÄ 1-5. Lohja Abetoni Oy Ympäristötuotteet www.laoy.fi Betoniputkinormien 2001 mukainen

EK-JÄRJESTELMÄ 1-5. Lohja Abetoni Oy Ympäristötuotteet www.laoy.fi Betoniputkinormien 2001 mukainen 1-5 Lohja Abetoni Oy Ympäristötuotteet www.laoy.fi Betoniputkinormien 2001 mukainen EK-JÄRJESTELMÄ Sisällysluettelo Sivu EK-putket, pyöreät 2 EK-putket, jalalliset 2 Viistetyt EK-putket 3 EK-soviteputket

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

LASERIN- TARKKAA LAATUA.

LASERIN- TARKKAA LAATUA. LASERIN- TARKKAA LAATUA. Hinnasto 2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄRJESTELMÄ... 3 1.1. putket, pyöreät... 4 1.2. L-Max, erikoispitkät putket... 5 1.3. putket, jalalliset... 5 1.4. kulmaputket... 6 1.5. Viistetyt

Lisätiedot

PVC-putkistot. Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä. Wehonyl - paineputkijärjestelmä

PVC-putkistot. Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä. Wehonyl - paineputkijärjestelmä PVC-putkistot - Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä Wehonyl - paineputkijärjestelmä Wehonal-maaviemäriputkijärjestelmä Käyttö WEHONA maaviemäriputkia käytetään maahan asennettuna viettoviemäreinä jäte

Lisätiedot

Wehotel. Kaapelinsuojausjärjestelmä

Wehotel. Kaapelinsuojausjärjestelmä Wehotel Kaapelinsuojausjärjestelmä Wehotel Kaapelinsuojaus Käyttöalue Wehotel-putkia ja -kouruja käytetään maahan asennettavien sähkö-, tele-ja valokuitukaapeleiden suojaukseen mm. liikenteen ja roudan

Lisätiedot

U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A A M M At t i k i r j a l l i s u u s 04 I

U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A A M M At t i k i r j a l l i s u u s 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A A M M At t i k i r j a l l i s u u s 04 I 2009 51027 283 12. Ammattikirjallisuus Seuraavassa on luettelo Uponorin teknisen käsikirjan

Lisätiedot

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti.

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti. InfraRYL Järjestelmät, päivitys 8.4.2019/ KM 1 34400 Maakaasuputkisto Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, 17210 ja 18300 mukaisesti. Kuva 34400:K1. Johtokaivanto, Infra 2015

Lisätiedot

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 77-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket Asennusohjeet 2 RIL 77-2013 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi Kirjakauppa

Lisätiedot

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET www.jita.fi Jitalta laajin valikoima kevennettyjä muoviputkia uusimmalla tekniikalla! Valmistamamme putket täyttävät RIL 128-2002 sekä standardin SFS EN 13476-1, 2 ja

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeisin muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi:

Lisätiedot

IITTALA-HÄMEENLINNA VESIHUOLTOLINJA

IITTALA-HÄMEENLINNA VESIHUOLTOLINJA FCG Finnish Consulting Group Oy IITTALA-HÄMEENLINNA VESIHUOLTOLINJA TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS ESIKOPIO 23.1.2013 FCG Finnish Consulting Group Oy TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS I ESIKOPIO 23.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA VIEMÄREIDEN SANEERAUS YLIVIESKA 2015-2016 2 (6) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT Rakennushankkeen kuvaus Työ koostuu jätevesiviemärin sujutuksesta

Lisätiedot

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka Lieksan eteläpään vesiosuuskunta Märäjälahden alue VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka 20.7.2011 Lieksan eteläpään vesiosuuskunta 2/10 1. YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 1.1 Rakennuskohde ja

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä.

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä. Varastointi 2 Flex Putket Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla teräviä kappaleita esim kiviä. Putkipäät ovat syytä suojata päätysuojin ennen asennusta.

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - p a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä p e 10 0 Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma-

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen

TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen SISÄLTÖ 1. VARASTOINTI 2. ASENTAMINEN - DN 300 - DN > 300 3. KATKAISU 4. KAIVANTO Saint-Gobain Pipe Systems Oy Nuijamiestentie 3A, 00400 HELSINKI

Lisätiedot

METSÄRINTEENTIEN JATKO Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA

METSÄRINTEENTIEN JATKO Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA Sivu 1/7 METSÄRINTEENTIEN JATKO Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS 10.3.2017 Sivu 2/7 TYÖSELOSTUS Yleistä Urakassa noudatetaan vesijohto- ja jätevesiviemärirakentamisen

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14311 Aluesalaojat Määrämittausohje 1431. 14311.1 Aluesalaojien materiaalit 14311.1.1 Aluesalaojien materiaalit, yleistä Salaojaputken pienin koko on DN 100. Salaojaputkien

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

16520 Ratarakenteiden alitukset

16520 Ratarakenteiden alitukset InfraRYL, Päivitys 2.11.2017 / SHV 1 16520 Ratarakenteiden alitukset Määrämittausohje 1652. 16520.1 Ratarakenteiden alituksen materiaalit Taulukko 16520:T1. Alitusputken (suojaputken) ominaisuudet. Ominaisuus

Lisätiedot

PVC-muovista valmistettu sileäpintainen maaviemärijärjestelmä 04 I 2009 51009

PVC-muovista valmistettu sileäpintainen maaviemärijärjestelmä 04 I 2009 51009 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - M A Av i e m ä r i - j ä r j e s t e l m ä P V C Viettoviemärijärjestelmät PVC-muovista valmistettu sileäpintainen

Lisätiedot

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia.

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia. InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18320 Alkutäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen alkutäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU...

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... Kiinteistökohtainen paineviemärijärjestelmä Suunnittelu Kai Saralehto 01/2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... 2 2.1 YLEISSUUNNITELMA JA KUSTANNUSLASKENTA... 2 2.2 RAKENNUSSUUNNITTELU...

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN Peurapolun kunnallistekniikka 2 (11) YLEISTÄ... 3 00000 YHTEISET TYÖT... 4 01000 TYÖMAAN HALLINTA... 4 01100 Katselmukset... 4 01200

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

1 EK-BETONIPUTKET Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4

1 EK-BETONIPUTKET Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4 ASENNUSOPAS SISÄLLYS 1 EK-BETONIPUTKET 1 1.1 Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm 1 1.2 Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4 2 EK-KAIVON OSAT 8 2.1 EK-Kaivonrenkaan Ø 600 Ø 1000

Lisätiedot

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS 20.4.2017 SISÄLLYSLUETTELO 0 YLEISTÄ... 2 0.1 Rakennushankkeen kuvaus... 2 10000 MAA-, POHJA JA KALLIORAKENTEET... 2 11300 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa.

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181143 Solumuovipenkereet Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. Määrämittausohje 1811. 181143.1 Solumuovipenkereen materiaalit

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille:

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille: Uponor-mökkituotteet Toimintaperiaate Uponor-mökkituotteet on suunniteltu erityisesti pienten pesuvesimäärien käsittelyyn matalavarusteisilla kesämökeillä ja rantasaunoilla. Mökeille ja rantasaunoille:

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja.

Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja. Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja. Asunto Oy Rudolfintie 15 sijaitsee Helsingin kaupungin 49. kaupunginosassa, korttelissa N:o 49 075, tontilla N:o 4. Rakennusten yhteinen tilavuus 38150 m³. Kaupparekisterinumero

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

AROLANPOLKU JA ORIONKAARI Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA

AROLANPOLKU JA ORIONKAARI Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA Sivu 1/7 AROLANPOLKU JA ORIONKAARI Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS 22.6.2017 TYÖSELOSTUS Sivu 2/7 Yleistä Urakassa noudatetaan vesijohto- ja jätevesiviemärirakentamisen

Lisätiedot

Dupplex - vahva rakenneseinämäinen putkijärjestelmä jätevesien viemäröintiin 04 I

Dupplex - vahva rakenneseinämäinen putkijärjestelmä jätevesien viemäröintiin 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - M A Av i e m ä r i - j ä r j e s t e l m ä D U P P L E X Viettoviemärijärjestelmät Dupplex - vahva rakenneseinämäinen

Lisätiedot

Salaojitus. Uponor-salaojitus

Salaojitus. Uponor-salaojitus Salaojitus -salaojajärjestelmä -salaojajärjestelmä on tarkoitettu tekniseen salaojitukseen eli piha- ja tiealueiden, talojen perustusten, pelikenttien ym. rakennettujen alueiden kuivatukseen. Putkien materiaali

Lisätiedot

S-polven asennuksen jälkeen voit kiinnittää sen halutessasi metallilevyllä seinään.

S-polven asennuksen jälkeen voit kiinnittää sen halutessasi metallilevyllä seinään. CREAVIT WC-ISTUIMEN ASENNUSOHJE WC-istuinten mitat Koti t Q2 Q3 WN 3141 175 235 235 DR3141 180 225 240 VT3641 175 230 230 SL 3141 180 220 225 KR 3141 180 210 220 SA 3141 185 235 235 MR 3641 175 185 215

Lisätiedot

PE-paineputkijärjestelmät. Pipelife polyeteeniputket ja -yhteet

PE-paineputkijärjestelmät. Pipelife polyeteeniputket ja -yhteet PE-paineputkijärjestelmät Pipelife polyeteeniputket ja -yhteet Pipelifen paineputket ovat Nordic Poly Mark -merkittyjä, mikä on osoitus korkeasta pohjoismaisesta laatutasosta ja soveltuvuudesta pohjoismaisiin

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X JANAKKALAN VESI. Pahamyllyntien viemärisaneeraus

YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X JANAKKALAN VESI. Pahamyllyntien viemärisaneeraus YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X188095.007 10.12.2016 JANAKKALAN VESI Pahamyllyntien viemärisaneeraus 2 Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358

Lisätiedot

Sadevesikaivojen lietepesän mitat vakiona. Pakettikaivot, jätevesiviemärin tarkastuskaivot

Sadevesikaivojen lietepesän mitat vakiona. Pakettikaivot, jätevesiviemärin tarkastuskaivot -kaivot jaetaan tilaus- ja toitusmenettelyn perusteella kolmeen pääryhmään: kaivopaketit, moduulikaivot sekä tilauskaivot Valmiit kaivopaketit toimitetaan sellaisenaan varastosta, joten ne ovat helppo

Lisätiedot

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä)

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä) KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Pöytyä > Laurilantie kt Laskelma: Laurilantie kt/vaihe 1 Työnumero: 20601549 Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeinen muokkaaja: Raportoija: Asiakas:

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

Vesihuoltorakenteet / viemäröinti

Vesihuoltorakenteet / viemäröinti Vesihuoltorakenteet / viemäröinti 19.1. Jätevesiviemärit Mitoitus Viettoviemärit / paineviemärit Sijoittaminen 26.1. Hulevesiviemärit Mitoitus Viettoviemärit / paineviemärit Sijoittaminen 2.2. Pumppaamot

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000. Suureilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 POLVIJÄRVEN KUNTA KUOREVAARANTIEN ALUEEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

Paineputkistot Uponyl PVC -paineputkisto Paineputkistot Rakenne ja materiaalit Uponyl PVC -paineputkisto Käyttö Upoten PEH- ja PEM-paineputkistot

Paineputkistot Uponyl PVC -paineputkisto Paineputkistot Rakenne ja materiaalit Uponyl PVC -paineputkisto Käyttö Upoten PEH- ja PEM-paineputkistot 1.1.2001 Paineputkistot 1 Uponyl PVC -paineputkisto Rakenne ja materiaalit Uponyl-putket valmistetaan kova-pvc-muovista. Niiden väri on tumma harmaa). Putkiyhteet on valmistettu PVC:stä, alumiinista (Al),

Lisätiedot

Roth DVT-öljysäiliö. German quality since Installation DVT 750 L DVT 1000 L DVT 1500 L 1/5

Roth DVT-öljysäiliö. German quality since Installation DVT 750 L DVT 1000 L DVT 1500 L 1/5 Installation DVT 750 L DVT 1000 L DVT 1500 L German quality since 1947 1/5 Johdanto Kuljetus-, asennus- ja käyttöohje koskee kaikkia Roth-öljysäiliöitä. Tässä käsitellyille säiliöille on annettu yleinen

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNISET BETONITUOTTEET

KUNNALLISTEKNISET BETONITUOTTEET 1-50/B Lohja Abetoni Oy Ympäristötuotteet www.laoy.fi Hinnasto 1.1.2001/B Korvaa hinnaston 1.1.2000/B KUNNALLISTEKNISET BETONITUOTTEET Sisällysluettelo sivu sivu EK-putket 2-3 EK-kaivot 4 Korotusrenkaat

Lisätiedot

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma Söderkulla VJ KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN 23.03.2018 / FIMKIT LIITE 2 Linjausvaihtoehdot on esitetty liitteenä 1 olevalla kartalla 101, MUUTOS A.

Lisätiedot

16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Viitteet

16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Viitteet InfraRYL, Päivitys 2.11.2017 / SHV 1 16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Määrämittausohje 1651. 16510.1 Maa- ja kalliorakenteiden alituksen materiaalit 16510.1.1 materiaalit Kaivamalla asennetut

Lisätiedot

Kaivotuotteet vesien keruuseen ja ohjaukseen. Meltex talo- ja kunnallistekniset kaivot. Mittatilauskaivot. Vakiokaivot.

Kaivotuotteet vesien keruuseen ja ohjaukseen. Meltex talo- ja kunnallistekniset kaivot. Mittatilauskaivot. Vakiokaivot. Meltex kaivot 1 Mittatilauskaivot s. 8 Teleskoopit ja kannet s. 12 Rännikaivot s. 7 Lattiakaivot ja erottimet s. 11 Lisävarusteet ja kaivotarvikkeet s. 13 Salaojan tarkastuskaivot s. 5 Perusvesikaivot

Lisätiedot

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNISET PALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 rakentaminen kokonaisurakkana 14.7.2014 Työ n:o 12055 MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN

Lisätiedot

ACO Aplex. Läpivientitiivisteet Nopea, helppo ja edullinen asentaa. Läpivientitiivisteet

ACO Aplex. Läpivientitiivisteet Nopea, helppo ja edullinen asentaa. Läpivientitiivisteet Läpivientitiivisteet CO plex 1 Läpivientitiivisteet Nopea, helppo ja edullinen asentaa Vesitiivis ja pitkäikäinen liitos Voidaan tarvittaessa irrottaa rikkomatta ympärillä olevia materiaaleja Vaimentaa

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: 31.3.2017 2(6) Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät lisä- ja muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen tulee vastata

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

Savojärven vesijohto välillä Savojärven Rantapiha Koivuniemen virkistysalue

Savojärven vesijohto välillä Savojärven Rantapiha Koivuniemen virkistysalue AURAN KUNTA Savojärven vesijohto välillä Savojärven Rantapiha Koivuniemen virkistysalue Työkohtainen työselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 31.12.2018 P37419 Työkohtainen työselostus Vesterberg Juha

Lisätiedot

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET Oulu 31.10.2007 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Liikennevirasto 2 Poijujen

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1. Vastaanottaja Sotkamon kunta. Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1

SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1. Vastaanottaja Sotkamon kunta. Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1 Vastaanottaja Sotkamon kunta Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1 Päivämäärä 4.9.2018 Viite SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1 Päivämäärä 4.9.2018 Laatija Hyväksyjä

Lisätiedot

227 l Hulevesijärjestelmät

227 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

227 l Hulevesijärjestelmät

227 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä Mänttä-Vilppulan kaupunki Miinanpellonkadun ja Niittykadun saneeraus ym ym -suunnittelu oy Teerikorventie 74 35820 Mänttä OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 20.12.2016 Miinanpellonkatu Tunniste Yksikkö Määrä 1000

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI SBC EN Uponor Infra Oy PL NASTOLA. Jaana Hallikas.

SERTIFIKAATTI SBC EN Uponor Infra Oy PL NASTOLA. Jaana Hallikas. SERTIFIKAATTI n nimi ja osoite Myönnetty: Nro/Versio: 2016-04-22 4069-11 Ensimmäinen versio myönnetty: 2009-12-15 Sertifikaatin kattamat merkit: a/valmistajaa koskevat tiedot Yhteyshenkilö Puhelin Faksi

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 10.12.2018 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen lattiakaivojen olennaisista teknisistä vaatimuksista Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU

VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU HYVÄ ASIAKKAAMME! Kiitos, että olette valinnut Eccuan valmistaman laadukkaan säiliön. Eccuan vaakasäiliöt on valmistettu kestävästä lasikuitumateriaalista, joka

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm SANEERAUS Kaivon asennus laattaan s.2 Kaivon asennustuurna s.3 Muhvin ja putken asennus s.4 Ylin kerros ja mutkat s.6 Seinäkiinnikkeet

Lisätiedot

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö Asennusohje Viivytys- / sadevesisäiliö Viivytys- / sadevesisäiliön asentaminen Olet tehnyt erinomaisen valinnan valitessasi Pipelife viivytyssäiliön. Tutustu huolellisesti viivytyssäiliön asennusohjeisiin

Lisätiedot

1 l Hulevesijärjestelmät

1 l Hulevesijärjestelmät IQ on älykäs ratkaisu hulevesien viemäröintiin. Järjestelmä kattaa koot 110 mm:stä 1 200 mm:iin. Yksinkertainen asennus, mukautuvuus ja kestävät ominaisuudet ovat IQ -järjestelmän avainasioita. Weholite

Lisätiedot

Pipelife Pragma. PP Maaviemäriputki

Pipelife Pragma. PP Maaviemäriputki Pipelife Pragma PP Maaviemäriputki Pragma Yksi putki moneen käyttöön Viemäriputkistot ja ympäristö Samalla kun yhdyskuntamme muuttuu ja kehittyy entistä nopeammin, on yhä tärkeämpää ottaa huomioon myös

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNISET BETONITUOTTEET

KUNNALLISTEKNISET BETONITUOTTEET 1-50/A Lohja Abetoni Oy Ympäristötuotteet www.laoy.fi Hinnasto 1.1.2002/A Korvaa hinnaston 1.1.2001/A KUNNALLISTEKNISET BETONITUOTTEET Sisällysluettelo sivu sivu EK-putket 2-3 EK-kaivot 4 Korotusrenkaat

Lisätiedot

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus 1(6) Liite urakkatarjoukseen Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus YKSIKKÖHINTALUETTTELO 101005338-005 2(6) MAKSU JA MITTAUSPERUSTEET Kaikki massa- ja ainemäärät, jotka liittyvät mittayksiköinä

Lisätiedot

SM21, SM21Y, SM24, SM24Y ja SM24H bi-metalliset lauhteenpoistimet Asennus- ja huolto-ohje

SM21, SM21Y, SM24, SM24Y ja SM24H bi-metalliset lauhteenpoistimet Asennus- ja huolto-ohje 0765050/2 IM-P076-07 ST Issue 2 SM21, SM21Y, SM24, SM24Y ja SM24H bi-metalliset lauhteenpoistimet Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet SM21 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

Putkistojen kaivamattomat saneerausmenetelmät. Yhteenveto Suomessa käytössä olevista menetelmistä

Putkistojen kaivamattomat saneerausmenetelmät. Yhteenveto Suomessa käytössä olevista menetelmistä Putkistojen kaivamattomat saneerausmenetelmät Yhteenveto Suomessa käytössä olevista menetelmistä 1 MENETELMÄ JV,SV VJ Dim. < Asennus kaivanto Ohipumppaus Väliaikainen veden jakelu Uusittu putki Pitkäsujutus

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000 mm. Suuremmilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90 LENTON KIERREMUHVIJATKOSTEN JA ANKKUREIDEN ASENNUS Toimitustila Ellei toisin ole sovittu, jatkokset tai ankkurit toimitetaan liitoskappale valmiiksi asennettuna toiseen liitettävään tankoon ja muhvin vapaa

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

Tordalintien hulevesiviemäri

Tordalintien hulevesiviemäri S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KEMIÖNSAAREN KUNTA Tordalintien hulevesiviemäri FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23911 työkohtainen työselostus Kallio Tomi Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 2 YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen MUUTOS- JA LISÄTÖIDEN 11.12.2016 Lisä-, muutos- ja kokonaisurakkahintaan sisältymättömien

Lisätiedot