Ohje ID (7) Sakkokäsikirja ja rangaistuksen määrääminen sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohje ID (7) Sakkokäsikirja ja rangaistuksen määrääminen sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä"

Transkriptio

1 Ohje ID (7) POL Voimassaoloaika Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta (110/1992) 4 Muuttaa/Kumoaa Kohderyhmät Poliisi Sakkokäsikirja ja rangaistuksen määrääminen sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä 1 Ohjeen tausta ja tarkoitus Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain (754/2010) mukaisessa sakkomenettelyssä (uusi sakkokäsikirja) on voimassa olevan lainsäädännön lisäksi yksi poliisin tärkeimmistä työkaluista poliisin käsitellessä luonteeltaan vähäisiä rikoksia sakkomenettelyssä. Uusittu sakkokäsikirja on jatkoa alkuperäiselle sakkokäsikirjalle, joka oli käytössä rikesakko- ja rangaistusmääräysmenettelyissä ennen sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain voimaan tuloa. Sakkomenettelyssä poliisimiehet käyttävät asianosaisten suostumuksella perustuslain (731/1999) 3 :n 3 momentissa säädettyä rikosoikeudellista tuomiovaltaa määrätessään rikoksista rikesakkomääräyksiä ja sakkomääräyksiä. Kyse on tuomiovallan siirtämisestä pois riippumattomalta tuomioistuimelta vallanjakoperiaatteesta poiketen. Rikosoikeudellisen tuomiovallan käyttäminen on hyvin merkittävää julkisen vallan käyttöä, jolla poliisi puuttuu yksilön perustuslailla ja ihmisoikeussopimuksilla suojattuihin oikeushyviin erityisesti tuomiovalta puuttuu kunnian, henkilökohtaisen vapauden ja omaisuuden suojaan. Tuomiovallan lisäksi poliisimiehet käyttävät sakkomenettelyssä ratkaisuvaltaa asianosaisten suostumuksella, kun rikoksen esitutkinta päätetään sakkomenettelyssä antamalla sakkovaatimus tai rangaistusvaatimus. Ratkaisuvallan käyttäminen on edellytyksenä syyttäjän tuomiovallan käytölle, kun syyttäjä ratkaisee hänelle sakkovaatimuksella tai rangaistusvaatimuksella siirretyn rikosasian määräämällä rangaistusmääräyksen tai rikesakkomääräyksen. Rikosoikeudellisen tuomiovallan käyttöä ei ole siirretty riippumattoman tuomioistuimen ulkopuolelle ehdoitta. Perustuslakivaliokunta on sakkomenettelyssä edellyttänyt, että: tuomiovaltaa käyttävien virkamiesten asiantuntemuksesta, valvonnasta ja vastuista huolehditaan asianmukaisesti; 1 1 PeVL 1/1982 vp, s. 4/I ja PeVL 7/2010 vp, s. 3/I. POLIISIHALLITUS Asemapäällikönkatu 14, PL 22, HELSINKI kirjaamo.poliisihallitus@poliisi.fi Puh , Faksi poliisi.fi

2 Ohje ID (7) sakkomenettelyn soveltaminen on yhdenvertaista ja yhdenvertaisen lainkäytön toteutumisesta huolehditaan yleisin ohjein sekä asianmukaisen valvonnan avulla; 2 ja sakkomenettelyssä noudatetaan kaikkia rikosoikeudellisia oikeusperiaatteita. 3 Näiden valtiosääntöoikeudellisten vaatimusten mukaisesti sakkokäsikirjan tarkoituksena on: 1. ohjata poliisin sakkomenettelyä, jotta sakkomenettelyä sovelletaan yhdenvertaisesti koko maassa; 2. yhdenmukaistaa poliisin rikosoikeudellisen tuomiovallan käyttöä, jotta sakkomenettelyssä määrättävät rangaistukset määrätään yhdenvertaisesti ja rangaistuksen määräämisessä noudatetaan myös muita rikosoikeudellisia oikeusperiaatteita. 3. kehittää sakkomenettelyä soveltavien virkamiesten ammattitaitoa tarjoamalla sakkomenettelyä koskevan tiedon yhtenä kattavana kokonaisuutena; sekä 4. antaa sakkomenettelyä soveltaville virkamiehille keinot ratkaista sakkomenettelyssä yksinkertaisia ja selviä rikoksia. 2 Sakkokäsikirjan sisältö Sakkokäsikirja koostuu useasta eri osasta. Näitä ovat sakkokäsikirjan yleinen osa, erityinen osa sekä sakkokäsikirjan liitetaulukot. Sakkokäsikirjan eri osat käsittelevät seuraavia asioita: Sakkokäsikirjan ensimmäinen, yleinen osa käsittelee sakkomenettelyä sekä sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain tulkintaa. Yleinen osa sisältää myös väliaikaisen ajokiellon määräämistä koskevan kokonaisuuden. Sakkokäsikirjan toinen, erityinen osa sisältää rikkomusnimikkeistön ja sen soveltamisohjeen. Rikkomusnimikkeistössä ovat kaikki poliisiasiain tietojärjestelmässä olevat sakkonimikkeet, niiden normaalipäiväsakkomäärät sekä päiväsakkoliukuma-asteikot. Sakkokäsikirjan kolmas osa sisältää rangaistuksen mittaamisessa käytettävät liitetaulukot. Liitetaulukoiden avulla varmistetaan se, että rangaistuskäytäntö säilyy sakkomenettelyssä perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla yhdenmukaisena. 2 PeVL 1/1982 vp, s. 5/II. 3 PeVL 1/1982 vp, s. 4 5.

3 Ohje ID (7) 3 Poliisihallituksen ohjeet ja määräykset sakkomenettelyssä Sakkokäsikirjan soveltamisessa on huomioitava muut Poliisihallituksen antamat ohjeet ja määräykset, jos ne liittyvät sakkomenettelyyn. 4 Henkilötietojen käsittelyn tietosuoja sakkomenettelyssä Sakkomenettelyssä tapahtuvaan henkilötietojen käsittelyyn sovelletaan henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä annettua lakia (1054/2018) sekä henkilötietojen käsittelystä poliisitoiminnassa annettua lakia (616/2019). Sakkomenettelyssä henkilötietoja on käsiteltävä eurooppalaisen ja kansallisen tietosuojalainsäädännön tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. Sakkomenettelyssä henkilötietoja saa käsitellä vain, jos henkilötietojen käsittely on tarpeen viranomaiselle laissa säädetyn tehtävän suorittamiseksi. Henkilötietoja on käsiteltävä asianmukaisesti ja huolellisesti. Käsiteltävien henkilötietojen on oltava täsmällisiä ja käsittelyn tarkoitus huomioon ottaen päivitettyjä. Jos sakkomenettelyssä on kirjattu poliisin henkilörekistereihin virheellisiä henkilötietoja, on käsittelyn tarkoituksiin nähden virheelliset tiedot poistettava tai oikaistava viipymättä asiasta annettujen poliisihallinnon ohjeiden mukaisesti. Sakkomenettelyssä jokaisella virkamiehellä on velvollisuus huolehtia seuraavista asioista henkilötietoja käsiteltäessä: Henkilörekistereihin ei tallenneta käsittelyn tarkoituksen kannalta virheellisiä tai puutteellisia henkilötietoja. Virkamiesten on ilmoitettava rekisterinpitäjälle havaitsemistaan virheellisistä tai puutteellisista henkilötiedoista, jotka tulisi poistaa tai täydentää. Tällöin rekisterinpitäjä pystyy parhaiten huolehtimaan hänelle henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä annetun lain 25 :n 1 momentissa säädetystä velvollisuudesta oikaista tai täydentää rekisteröityä koskeva, käsittelyn tarkoituksen kannalta virheellinen tai puutteellinen henkilötieto viipymättä. Virkamiesten on ilmoitettava rekisterinpitäjälle ilman aiheetonta viivytystä, jos sakkomenettelyssä havaitaan henkilötietojen käsittelyä, joka on vastoin henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä annetun lain lainmukaisuusvaatimusta (4 ), käyttötarkoitussidonnaisuutta (5 ), tarpeellisuusvaatimusta (6 ), virheettömyysvaatimusta (7 ) tai erityisten henkilötietoryhmien käsittelyvaatimuksia (11 ). Henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan aina tietosuojalainsäädännön mukaisia tietoturva- ja tietosuojaperiaatteita. Henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan salassa pidettävien tietoaineistojen käsittelyä koskevia vaatimuksia.

4 Ohje ID (7) Virkamiesten on ilmoitettava havaitsemistaan tietoturvapoikkeamista digitaalisesta turvallisuudesta poliisissa annetun Poliisihallituksen ohjeen 4 mukaisesti. 5 Sakkokäsikirjan päivittäminen Sakkokäsikirja on dynaaminen asiakirja, joka voi edellyttää vähäisten päivitysten tekemistä muuttamatta ohjetta kokonaisuudessaan. Sakkokäsikirjan yleiseen osaan, erityiseen osaan ja liitetaulukoihin voidaan siis jatkossa tehdä vähäisiä muutoksia, päivityksiä ja korjauksia Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön päällikön päätöksellä. Sakkokäsikirjan vähäisinä päivityksinä ei pidetä erityisen osan rikkomusnimikkeiden päivittämistä. Rikkomusnimikkeet perustuvat voimassaolevaan lainsäädäntöön, jonka muutokset tulee ilmetä myös rikkomusnimikkeistä. Poliisihallitus päivittää rikkomusnimikkeet ilman erillistä päätöstä. Poliisihallitus huolehtii siitä, että muutettu, päivitetty ja korjattu sakkokäsikirja jaellaan sakkokäsikirjan jakelun mukaisesti poliisiyksiköille, sidosryhmille ja muille jakelussa oleville. 6 Sakkokäsikirjan julkaiseminen poliisin internetsivuilla Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 20 :n 1 momentin mukaan viranomaisen on edistettävä toimintansa avoimuutta ja tässä tarkoituksessa tarvittaessa laadittava oppaita, tilastoja ja muita julkaisuja sekä tietoaineistoja palveluistaan, ratkaisukäytännöistään sekä yhteiskuntaoloista ja niiden kehityksestä toimialallaan. Tämän vuoksi sakkokäsikirja julkaistaan viranomaisjakelun lisäksi poliisin internetsivuilla, josta se on kaikkien saatavilla. Sakkokäsikirjan julkaisun tarkoituksena on tarjota jokaiselle tietoa siitä, kuinka poliisi soveltaa sakkomenettelyä ja mihin sakkomenettelyssä määrättävät rangaistukset perustuvat. Sakkokäsikirjan julkaiseminen edistää poliisin toiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Sakkokäsikirjan julkaiseminen edistää myös oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin kuuluvaa oikeudenkäynnin julkisuutta, kun kyse on sakkomenettelyn perusteiden ja soveltamisen ohjeistuksen ja soveltamiskäytännön esittelystä. 7 Sakkomenettelyn valvonta, poliisiyksiköiden tehtävät ja poliisilaitosten raportointivelvollisuus Sakkomenettelyn ja rikosoikeudellisen tuomiovallan käytön yhdenvertaisuuden toteutumisesta sekä tuomiovaltaa käyttävien virkamiesten asiantuntemuksesta ja vastuista on huolehdittava asianmukaisen valvonnan avulla. Tämä valvonta on jaettu Poliisihallitukselle kuuluvaksi valtakunnalliseksi valvonnaksi sekä poliisiyksiköille kuuluvaksi paikallistason valvonnaksi. 4 Poliisihallituksen ohje digitaalisesta turvallisuudesta poliisissa POL , Ohje on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 :n 1 momentin 7 kohdan perusteella.

5 Ohje ID (7) Poliisihallituksen tehtävät Poliisihallitus huolehtii sakkomenettelyn ja rikosoikeudellisen tuomiovallan käytön yhdenvertaisuuden toteutumisesta osana Poliisihallitukselle kuuluvaa tehtävää. Poliisin hallinnosta annetun lain (110/1992) 4 :n 2 momentin 1 kohdan mukaan Poliisihallituksen tehtävänä on sisäministeriön ohjauksen mukaisesti suunnitella, kehittää, johtaa ja valvoa poliisitoimintaa ja sen tukitoimintoja alaistensa poliisiyksiköiden osalta. Poliisihallitus huolehtii sakkomenettelyn ohjaamisesta ja kehittämisestä, jotta sakkomenettelyä sovelletaan sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain ja muun lainsäädännön mukaisesti koko valtakunnassa. Poliisihallitus myös toimii tiiviissä yhteistyössä tuomioistuinten, syyttäjälaitoksen, Rajavartiolaitoksen, Tullin, Oikeusrekisterikeskuksen ja muiden keskushallintotason viranomaisten kanssa varmistaen sen, että sakkomenettelyyn liittyvät ja sen soveltamisessa ilmenevät haasteet sekä kehittämiskohteet huomioidaan Poliisihallituksen toiminnassa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Poliisihallitus voi järjestää valtakunnallista koulutusta sakkomenettelystä sekä sakkoseminaareja, joihin kutsutaan osallistujat poliisilaitoksista sekä poliisin sidosryhmistä. Koulutusten kohderyhmänä ovat sakkomenettelyn asiantuntijuus-, koulutus- sekä kehittämistehtävissä toimivat virkamiehet. Poliisilaitosten tehtävät Poliisilaitosten tehtävänä on huolehtia siitä, että sakkomenettelyn käytännön soveltaminen on yhdenvertaista. Poliisilaitosten tehtävänä on lisäksi huolehtia siitä, että sakkomenettelyä soveltavien virkamiesten asiantuntemusta ja ammattitaitoa kehitetään säännöllisesti. Poliisilaitokset huolehtivat myös siitä, että sakkomenettelyyn liittyvät käytännön soveltamisongelmat ja tekniset ongelmat ratkaistaan ensisijaisesti paikallistasolla. Poliisitoiminnan päivittäisessä työnjohtamisessa on huolehdittava siitä, että tuomiovaltaa ja ratkaisuvaltaa käytetään sakkomenettelyssä huolellisesti, asianmukaisesti ja vastuullisesti. Perustuslain 118 :n 1 momentin mukaan virkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Poliisilaitosten on raportoitava vuosittain Poliisihallitukselle niistä toimenpiteistä, joita poliisilaitos on tehnyt raportointivuoden kuluessa sakkomenettelyn soveltamisen valvomiseksi ja virkamiesten ammattitaidon sekä asiantuntemuksen kehittämiseksi. Poliisilaitoksen vastauksen tulee sisältää vastaukset seuraaviin kysymyksiin: 1. Kuinka sakkomenettelyä soveltavien virkamiesten ammattitaidon ja asiantuntemuksen kehittämisestä huolehdittiin? 2. Kuinka poliisilaitos huolehti siitä, että ammattitaidon ja asiantuntemuksen kehittäminen kattoi kaikki sakkomenettelyä soveltavat virkamiehet? 3. Miten uusien työntekijöiden sakkomenettelykoulutuksesta huolehdittiin poliisiyksikössä? Kuinka tämä toteutui?

6 Ohje ID (7) 4. Mitä aiheita ammattitaidon ja asiantuntemuksen kehittämisessä käsiteltiin kuluvana vuonna? 5. Minkälaisia haasteita sakkomenettelyssä on tunnistettu poliisilaitoksella ja kuinka ne selvitettiin? 6. Kuinka sakkomenettelyn teknisten ongelmien käsitteleminen ja ratkaiseminen toteutettiin poliisilaitoksella? Poliisilaitoksen toimittavat raportit kirjallisesti, mutta muuten vapaamuotoisesti Poliisihallituksen kirjaamoon sähköpostitse (kirjaamo.poliisihallitus@poliisi.fi). Raportteihin on merkittävä viitteeksi: Poliisihallituksen ohjeen POL mukainen poliisilaitoksen sakkomenettelyn määräaikaisraportti. Poliisilaitosten tulee toimittaa raportit Poliisihallitukselle raportointivuoden joulukuun ensimmäisen viikon perjantaihin mennessä. Jos joulukuun ensimmäisen viikon perjantai on lauantai, sunnuntai tai arkipyhä, tulee raportti toimittaa sitä seuraavana arkipäivänä. Poliisiammattikorkeakoulun tehtävät Poliisiammattikorkeakoulu huolehtii siitä, että poliisin alemmassa ja ylemmässä ammattikorkeakoulututkinto-opetuksessa huomioidaan sakkomenettelyyn ja rikosoikeudellisen tuomiovallan käyttöön liittyvät valtiosääntöoikeudelliset vaatimukset (sakkomenettelyn yhdenvertaisuus ja muiden rikosoikeudellisten oikeusperiaatteiden noudattaminen). Poliisikoulutuksessa on myös huolehdittava siitä, että tuomiovaltaa käyttävien virkamiesten asiantuntemusta sakkomenettelystä kehitetään ja syvennetään. Keskusrikospoliisin tehtävät Keskusrikospoliisissa sakkomenettelyn käytön valvonta sekä sakkomenettelyä soveltavien virkamiesten ammattitaidon ja asiantuntemuksen kehittäminen huomioidaan soveltuvin osin. 8 Sakkomenettelyn ohjaavat kirjeet. Poliisihallituksen poliisitoimintayksikkö voi tämän ohjeen perusteella antaa ohjaavilla kirjeillä tarkempaa ohjeistusta sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain soveltamisesta poliisissa. Tällä ohjeella kumotaan seuraavat Poliisihallituksen ohjaavat kirjeet: Riittävästä tiedonsaannista huolehtiminen sakkomenettelyssä POL , Sakon täytäntöönpanon ohjeistaminen sakkomenettelyssä POL ,

7 Ohje ID (7) Poliisiylijohtajan sijaisena poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisitarkastaja Konsta Arvelin Asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu asianhallintajärjestelmässä. Poliisi klo 14:59. Allekirjoituksen oikeellisuuden voi todentaa kirjaamosta. Liitteet Käsikirja rangaistuksen määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä osat I, II ja III. Jakelu Tiedoksi Poliisilaitokset Keskusrikospoliisi Poliisiammattikorkeakoulu Sisäministeriön poliisiosasto Oikeusministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö Valtakunnansyyttäjänvirasto Helsingin käräjäoikeus Rajavartiolaitoksen esikunta Tulli Ahvenanmaan poliisiviranomainen Metsähallituksen erävalvonta Oikeusrekisterikeskus Suojelupoliisi Poliisihallituksen esikunta, Sinetti-ohjekirjasto Poliisihallituksen viestintä, poliisi.fi-sivusto

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu JUDO-työpaja 20.5.2019 Yleislait voimaan 1.1.2019 Tietosuojalaki (1050/2018) Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen

Lisätiedot

Poliisihallitus Ohje ID-1551993091 1 (8) 17.12.2013 2020/2013/4590. Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinta. 1. Yleistä

Poliisihallitus Ohje ID-1551993091 1 (8) 17.12.2013 2020/2013/4590. Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinta. 1. Yleistä Poliisihallitus Ohje ID-1551993091 1 (8) 17.12.2013 2020/2013/4590 Voimassaoloaika 1.1.2014-31.12.2018 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta 4 Muuttaa/Kumoaa Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen esitutkinta,

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1747544 1 (5) 28.02.2017 POL-2017-1318 Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015, 19.1.2017 Poliisihallituksen lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi sosiaali- ja

Lisätiedot

Päätös. Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 6 a luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 6 a luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 115/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä oikeudenkäynnistä

Lisätiedot

Haminan tietosuojapolitiikka

Haminan tietosuojapolitiikka Haminan tietosuojapolitiikka Kaupunginhallitus 21.5.2018 Tietosuoja Oikeus henkilötietojen suojaan on perusoikeus. Tietosuojaan kuuluvat ihmisten yksityiselämän suoja sekä muut sitä turvaavat oikeudet

Lisätiedot

Oikeusrekisterikeskus Postiosoite: PL 157, HÄMEENLINNA Käyntiosoite: Wetterhoffinkatu 2, HÄMEENLINNA

Oikeusrekisterikeskus Postiosoite: PL 157, HÄMEENLINNA Käyntiosoite: Wetterhoffinkatu 2, HÄMEENLINNA 3.9.2018 TIETOSUOJASELOSTE JA dnro 137/07.01/2018 SELOSTE KÄSITTELYTOIMISTA Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä (xx/2018) 18 ja 22 EU:n

Lisätiedot

Lausunto ID (5) Poliisihallituksen lausunto sakkomenettelyn laajentamista koskevan työryhmän mietinnöstä

Lausunto ID (5) Poliisihallituksen lausunto sakkomenettelyn laajentamista koskevan työryhmän mietinnöstä Lausunto ID-1740244 1 (5) 20.02.2017 POL-2016-18514 Oikeusministeriö Poliisihallituksen lausunto sakkomenettelyn laajentamista koskevan työryhmän mietinnöstä Yleistä Mietinnössä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausuntopyyntö 07.11.2017 OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Johdanto Euroopan

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1553635913 1 (5) 16.06.2014 POL-2014-6209 Oikeusministeriö Oikeusministeriön lausuntopyyntö Dnro OM1/61/2013 Sakon muuntorangaistusjärjestelmän uudistaminen Oikeusministeriö on pyytänyt Poliisihallitukselta

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1563076438 1 (5) 11.03.2016 POL-2016-2984 Sisäministeriö Poliisihallituksen lausunto uuden summaarisen sakkomenettelyn käyttöönottoa koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta Sisäministeriön

Lisätiedot

Poliisihallitus Ohje ID (6) /2013/4355. Rikosasioiden sovittelu. 1. Yleistä

Poliisihallitus Ohje ID (6) /2013/4355. Rikosasioiden sovittelu. 1. Yleistä Poliisihallitus Ohje ID-1551813618 1 (6) 02.12.2013 2020/2013/4355 Voimassaoloaika 1.1.2014-31.12.2018 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta 4 Muuttaa/Kumoaa 2020/2011/3411, 22.11.2011 Rikosasioiden

Lisätiedot

Viittaan esityksen sisällöstä esityksestä ilmenevään toistamatta sitä tässä.

Viittaan esityksen sisällöstä esityksestä ilmenevään toistamatta sitä tässä. Tuomas Ojanen 10.10.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 103/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain ja ajokorttilain muuttamisesta sekä eräiksi

Lisätiedot

Päätös ID (6) Viite: Poliisiammattikorkeakoulun hakemus päätöksen SM /Tu-44 päivittämiseksi,

Päätös ID (6) Viite: Poliisiammattikorkeakoulun hakemus päätöksen SM /Tu-44 päivittämiseksi, Päätös ID-1634548 1 (6) 13.02.2017 POL-2015-14542 Viite: Poliisiammattikorkeakoulun hakemus päätöksen SM-2008-1652/Tu-44 päivittämiseksi, 3.11.2015 Poliisin valtakunnallisten henkilörekisterien tietojen

Lisätiedot

Ohje ID (8)

Ohje ID (8) Ohje ID-1566448255 1 (8) 13.01.2017 2020/2013/4590 Voimassaoloaika 1.2.2017-31.1.2022 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta (110/1992) 4 Muuttaa/Kumoaa Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinta,

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta Sisäasiainministeriön asetus poliisin tiedonhankinnan järjestämisestä ja valvonnasta

Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta Sisäasiainministeriön asetus poliisin tiedonhankinnan järjestämisestä ja valvonnasta 1 / 7 18.3.2011 19:49 Finlex» Lainsäädäntö» Säädökset alkuperäisinä» 2008» 174/2008 174/2008 Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2008 Sisäasiainministeriön asetus poliisin tiedonhankinnan järjestämisestä

Lisätiedot

Lausunto ID (6) Poliisitarkastaja Konsta Arvelin POL

Lausunto ID (6) Poliisitarkastaja Konsta Arvelin POL Lausunto ID-17251725 1 (6) Poliisitarkastaja Konsta Arvelin 16.10.2017 POL-2017-27459 Eduskunnan lakivaliokunta lav@eduskunta.fi Poliisihallituksen asiantuntijalausunto: HE 103/2017 vp lait sakon ja rikesakon

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä Henkilötietojen käsittelyn ehdot Liite 7 1 (6) Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa PISA 2021 -palvelusopimusta (Dnro ), jäljempänä

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta

Laki. rikoslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki rikoslain muuttamisesta kumotaan rikoslain (39/1889) 2 a luvun 9 11, sellaisina kuin ne ovat, 2 a luvun 9 laeissa 475/2008, 641/2009, 392/2011, 431/2014 ja 381/2015

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 7/2010 vp. hallituksen esityksen laiksi sakon ja rikesakon

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 7/2010 vp. hallituksen esityksen laiksi sakon ja rikesakon PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 7/2010 vp Hallituksen esitys laiksi sakon ja rikesakon määräämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lakivaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 15 päivänä

Lisätiedot

Sakkomenettelyn laajentaminen (HE 103/2017 vp)

Sakkomenettelyn laajentaminen (HE 103/2017 vp) MUISTIO 1 (5) Lainvalmisteluosasto OM 4/41/2016 Lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen 9.10.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite: Asiantuntijapyyntö 28.9.2017 (PeV 10.10.2017 klo 10.00) Sakkomenettelyn

Lisätiedot

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Käräjäoikeuksissa ratkaistiin 67 000 rikosasiaa vuonna 2008 Vuonna 2008 käräjäoikeuksissa ratkaistiin Tilastokeskuksen mukaan 66 961 rikosoikeudellista

Lisätiedot

Asiayhteydessä toisiinsa olevien rikosasioiden kirjaaminen

Asiayhteydessä toisiinsa olevien rikosasioiden kirjaaminen Asiayhteydessä toisiinsa olevien rikosasioiden kirjaaminen YLEINEN OHJE Dnro 25/31/15 15.10.2015 Voimassa 1.11.2015 - toistaiseksi Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Telekopio Sähköpostiosoite Albertinkatu

Lisätiedot

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen.

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen. LiiteSopimusliite JAR1825129 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 29.11.201822.10.2018 1 (5) JARDno-2017-1652 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa Sopimusta työterveyshuollon

Lisätiedot

HE 198/1996 vp. Laki. liiketoimintakiellosta annetun lain muuttamisesta

HE 198/1996 vp. Laki. liiketoimintakiellosta annetun lain muuttamisesta EV 195/1997 vp - HE 198/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi liiketoimintakiellosta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunnalle on vuoden 1996 valtiopäivillä annettu

Lisätiedot

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojalainsäännön katsaus 24.9.2018 Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojaa koskeva EU-tasoinen sääntely Yleinen tietosuoja-asetus suoraan sovellettava Euroopan unionin rikosasioiden tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 1 (5) Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tietosuojatoimintaa ohjaavat tekijät...

Lisätiedot

Vitja -hankkeen toimikausi on

Vitja -hankkeen toimikausi on AsettamispäätösAsetta mispäätös ID-17260790 1 (7) 23.10.2017 POL-2017-31347 VITJA_hankkeen_asettaminen_2017_syksy 1 Asettaminen Tällä päätöksellä Poliisihallitus asettaa uudelleen poliisin toiminnanohjausjärjestelmän

Lisätiedot

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO TIETOSUOJASELOSTE Dnro 033/14/18

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO TIETOSUOJASELOSTE Dnro 033/14/18 19.6.2018 VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO TIETOSUOJASELOSTE Dnro 033/14/18 Rikosasioiden tietosuojadirektiivi 13 artikla Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen

Lisätiedot

Vastaus Oikeusministeriön lausuntopyyntöön maahantulokiellon kriminalisointia koskevasta hallituksen esityksestä rikostorjunnan näkökulmasta

Vastaus Oikeusministeriön lausuntopyyntöön maahantulokiellon kriminalisointia koskevasta hallituksen esityksestä rikostorjunnan näkökulmasta Lausunto ID-1791956 1 (5) 05.05.2017 POL-2017-5972 Oikeusministeriö Vastaus Oikeusministeriön lausuntopyyntöön maahantulokiellon kriminalisointia koskevasta hallituksen esityksestä rikostorjunnan näkökulmasta

Lisätiedot

Lausunto ID (5) Poliisitarkastaja Konsta Arvelin POL

Lausunto ID (5) Poliisitarkastaja Konsta Arvelin POL Lausunto ID-18323501 1 (5) Poliisitarkastaja Konsta Arvelin 19.10.2018 POL-2018-45682 Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta liv@eduskunta.fi VIITE: Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan 17.10.2018

Lisätiedot

Helpten Oy. Tietosuojaseloste Päivitetty: Päivitetty viimeksi Kattavuus

Helpten Oy. Tietosuojaseloste Päivitetty: Päivitetty viimeksi Kattavuus Helpten Oy Tietosuojaseloste Päivitetty: 20.5.2018 Päivitetty viimeksi 20.5.2018 Kattavuus Tässä tietosuojaselosteessa kerrotaan Helpten Oy:n tietosuojaperiaatteista, tietoturvaa ja tietosuojaa koskevista

Lisätiedot

Oikeusrekisterikeskus Postiosoite: PL 157, HÄMEENLINNA Käyntiosoite: Wetterhoffinkatu 2, HÄMEENLINNA

Oikeusrekisterikeskus Postiosoite: PL 157, HÄMEENLINNA Käyntiosoite: Wetterhoffinkatu 2, HÄMEENLINNA 3.9.2018 TIETOSUOJASELOSTE JA dnro 137/07.01/2018 SELOSTE KÄSITTELYTOIMISTA Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä (xx/2018) 18 ja 22 EU:n

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

Ohje ID (5)

Ohje ID (5) Ohje ID-1563437696 1 (5) 11.04.2016 POL-2016-3257 Voimassaoloaika 15.4.2016-14.4.2021 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta (110/1992) 4 Ajokorttilaki (386/2011) Muuttaa/Kumoaa Kohderyhmät Poliisi Päihderiippuvuus

Lisätiedot

Lausunto ID-1562966223 1 (5) Oikeusministeriön lausuntopyyntö arviomuistosta Oikeusprosessien keventäminen

Lausunto ID-1562966223 1 (5) Oikeusministeriön lausuntopyyntö arviomuistosta Oikeusprosessien keventäminen Lausunto ID-1562966223 1 (5) 04.03.2016 POL-2016-1170 Oikeusministeriö oikeusministerio@om.fi Oikeusministeriön lausuntopyyntö arviomuistosta Oikeusprosessien keventäminen Poliisihallituksen lausunto Oikeusprosessien

Lisätiedot

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit:

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit: Lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä Ohje 20.7.2018 Kela 61/331/2017 EU:n yleinen tietosuoja-asetus (EU) 2016/679 Ohjeet henkilötietojen käsittelystä kuulovammaisten, kuulonäkövammaisten ja puhevammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Uimahalli ja kuntosali Liprakan asiakasrekisteri Tiedonanto

Lisätiedot

LIIKKUVA POLIISI. SKAL viranomaispäivä 13.11.2012. Kari Rantala Liikkuva poliisi

LIIKKUVA POLIISI. SKAL viranomaispäivä 13.11.2012. Kari Rantala Liikkuva poliisi LIIKKUVA POLIISI SKAL viranomaispäivä 13.11.2012 Kari Rantala Poliisin hallintorakenteen (Pora III) kehittämistä koskevat linjaukset 1. Poliisihallituksen rakenteiden keventäminen 2. Aluehallintovirastojen

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin kunnan palautejärjestelmä Tiedonanto laadittu: 13.8.2018

Lisätiedot

Lausunto ID-1558645709 1 (5) Jenni Juslén 03.11.2015 POL-2015-14009

Lausunto ID-1558645709 1 (5) Jenni Juslén 03.11.2015 POL-2015-14009 Lausunto ID-1558645709 1 (5) Jenni Juslén 03.11.2015 POL-2015-14009 Eduskunta Lakivaliokunta lav@eduskunta.fi Poliisihallituksen lausunto lakivaliokunnalle; hallituksen esitys laiksi esitutkintalain muuttamisesta

Lisätiedot

1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa kuljetuspalvelujen operaattoripalvelusopimusta

1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa kuljetuspalvelujen operaattoripalvelusopimusta Liite 1 Henkilötietojen käsittelyn ehtoihin Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa kuljetuspalvelujen operaattoripalvelusopimusta (Dnro

Lisätiedot

Erityismenettelyt liittyen anonyymiin todisteluun

Erityismenettelyt liittyen anonyymiin todisteluun Erityismenettelyt liittyen anonyymiin todisteluun YLEINEN OHJE Dnro 28/31/15 29.2.2016 Voimassa 1.3.2016 - toistaiseksi Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Telekopio Sähköpostiosoite Albertinkatu 25 A PL

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuojaasetus (679/2016) Palvelun nimi: Rakennusvalvonnan palvelut (asiakasrekisteri ja vastuuhenkilörekisteri)

Lisätiedot

7 Poliisin henkilötietolaki 50

7 Poliisin henkilötietolaki 50 7 Poliisin henkilötietolaki 50 Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan hallituksen esityksessä (202/2017 vp) ehdotetun poliisilain 5a luvun 44 :n (Siviilitiedustelussa saadun tiedon luovuttaminen

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausunto 04.12.2017 168 K Asia: OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä 1 LUKU.

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Rekisteri- ja tietosuojaseloste TÄMÄ ON CORELLIA HELSINKI OY:N HENKILÖTIETOLAIN (10 JA 24 ) JA EU:N YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN (GDPR) MUKAINEN REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE. LAADITTU 14.5.2018. VIIMEISIN

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1566011726 1 (5) 18.08.2016 POL-2016-8436 Veli-Pekka Hautamäki Sisäministeriö Lausuntopyyntö hanketunnus SM009:00/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi Pelastusopistosta

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE LAINKÄYTTÖASIAT

TIETOSUOJASELOSTE LAINKÄYTTÖASIAT ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUS 1 TIETOSUOJASELOSTE LAINKÄYTTÖASIAT Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä (1054/2018) 22 EU:n yleinen tietosuoja-asetus

Lisätiedot

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (jäljempänä Tilaaja ) Ahvenistontie 20, Hämeenlinna Y-tunnus:

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (jäljempänä Tilaaja ) Ahvenistontie 20, Hämeenlinna Y-tunnus: TIETOSUOJASOPIMUS Luottamuksellinen Tämä Tietosuojasopimus on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin palvelutuottajahakemuslomakkeen liite (Palse.fi). Hakemuslomakkeen allekirjoituksella Palveluntuottaja sitoutuu

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2011

Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2011 VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTON TYÖJÄRJESTYS Dnro 52/03/11 Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2011 Syyttäjälaitoksesta annetun lain (439/2011) 16 :n nojalla vahvistan, apulaisvaltakunnansyyttäjää ja

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

Salon kaupunki , 1820/ /2018

Salon kaupunki , 1820/ /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Tapani Rinne Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu

Lisätiedot

Kutsu tulla kuultavaksi ja antaa kirjallinen asiantuntijalausunto

Kutsu tulla kuultavaksi ja antaa kirjallinen asiantuntijalausunto 1 (6) Lakivaliokunta Lav@eduskunta.fi Kutsu tulla kuultavaksi ja antaa kirjallinen asiantuntijalausunto 6.10.2017 HE 103/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sakon ja rikesakon määräämisestä

Lisätiedot

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa.

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa. Laatimispäivä: 10 /2015 Tämä on tietosuojaseloste, joka sisältää rekisteriselosteen ja asiakkaiden henkilötietojen käsittelyä koskevan informoinnin. 1. Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä Nimi: Katuosoite:

Lisätiedot

Ohje syyttäjän varallaolosta poliisi rikosten tutkinnanjohtajana sekä pakkokeino- ja haastamisasioissa

Ohje syyttäjän varallaolosta poliisi rikosten tutkinnanjohtajana sekä pakkokeino- ja haastamisasioissa VALTAKUNNANSYVTTÄJÄNVIRASTO YLEINEN OHJE syyttäjille Annettu 19.12.2002 VKS:2002:4 Dnro 55/31102 Säädösperusta A kihlakunnansyyttäjästä 13 a 1 Voimassa 1.1.2003 - toistaiseksi Ohje syyttäjän varallaolosta

Lisätiedot

LAUSUNTO SAKON JA RIKESAKON MÄÄRÄÄMISESTÄ ANNETUN LAIN JA AJOKORTTILAIN MUUTTAMISESTA YM

LAUSUNTO SAKON JA RIKESAKON MÄÄRÄÄMISESTÄ ANNETUN LAIN JA AJOKORTTILAIN MUUTTAMISESTA YM 26.10.2017 EOAK/5994/2017 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen Esittelijä: Esittelijäneuvos Mikko Eteläpää LAUSUNTO SAKON JA RIKESAKON MÄÄRÄÄMISESTÄ ANNETUN LAIN JA AJOKORTTILAIN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä. Osa I. Yleinen osa POLIISIHALLITUS

Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä. Osa I. Yleinen osa POLIISIHALLITUS 09.08.2019 POL-2019-13145 Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä Osa I Yleinen osa POLIISIHALLITUS 2019 POLIISIHALLITUS Asemapäällikönkatu

Lisätiedot

Liperin kunnan päätöksenteko- ja asianhallinta (hallinnolliset asiat)

Liperin kunnan päätöksenteko- ja asianhallinta (hallinnolliset asiat) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin kunnan päätöksenteko- ja asianhallinta (hallinnolliset

Lisätiedot

poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta

poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 77/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA TIETOSUOJASELOSTE 1(5) Henkilötietolaki (523 / 1999) 10 ja 24

SOTKAMON KUNTA TIETOSUOJASELOSTE 1(5) Henkilötietolaki (523 / 1999) 10 ja 24 SOTKAMON KUNTA TIETOSUOJASELOSTE 1(5) 1. Rekisterinpitäjä 2. Vastuu- ja yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa Sotkamon kunta Markkinatie 1, 88600 Sotkamo 08 6155811 kirjaamo@sotkamo.fi Sivistysjohtaja

Lisätiedot

LIITE 2. Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

LIITE 2. Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä LIITE 2 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa SOPIMUS TUUSULAN KUN- NAN KULJETUSPALVELUASIAKKAIDEN MAKSUJÄRJESTELMÄN SEKÄ KULJETUKSEN

Lisätiedot

Improbaturin vastaanottajarekisterin TIETOSUOJASELOSTE

Improbaturin vastaanottajarekisterin TIETOSUOJASELOSTE Improbaturin vastaanottajarekisterin TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterin nimi 2. Rekisterinpitäjä ja yhteyshenkilö 3. Rekisteröidyt 4. Tietojen käsittelyn tarkoitus ja oikeusperusteet 5. Käsiteltävät/rekisteriin

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Suomen Kuljetus ja Logistiikka (myöh. SKAL) esittää pyydettynä lausuntona maanteiden tavaraliikenteen ja logistiikan kannalta seuraavaa:

Suomen Kuljetus ja Logistiikka (myöh. SKAL) esittää pyydettynä lausuntona maanteiden tavaraliikenteen ja logistiikan kannalta seuraavaa: 1 (5) Eduskunnan lakivaliokunta LaV@eduskunta.fi Viite: Lausuntopyyntö, HE 103/2017 vp Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laeiksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain ja ajokorttilain

Lisätiedot

Tampereen Aikidoseura Nozomi ry

Tampereen Aikidoseura Nozomi ry Tietosuojaseloste. c/o Heidi Ihanamäki Petäjässuonkatu 4 B 28 33580 Tampere www.nozomi.fi Y-tunnus 1456802-7 Tietosuojaseloste Sisällysluettelo 1. Rekisterinpitäjä ja yhteyshenkilö... 1 2. Rekisteröidyt...

Lisätiedot

Poliisihallitus OHJE 1 (7)

Poliisihallitus OHJE 1 (7) Poliisihallitus OHJE 1 (7) Päivämäärä Nro 10.1.2012 2020/2011/4569 Voimassaoloaika 15.1.2012-31.12.2016 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta (119/1992) 4 Kohderyhmät Poliisi POLIISIN TEKEMÄKSI EPÄILLYN

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Etsivä nuorisotyö Tiedonanto laadittu: 10.7.2018 1. Rekisterinpitäjä:

Lisätiedot

Sopimuksen liite Henkilötietojen käsittelyn ehdot

Sopimuksen liite Henkilötietojen käsittelyn ehdot Liite SM1819922 1 (5) 02.03.02.00 SMDno-2018-237 Sopimuksen liite Henkilötietojen käsittelyn ehdot OHJE: Tarkista tämän ohjeen ehdot sekä tässä viitatut Sopimuksen määräykset ja liitteet. Kiinnitä vaatimusmäärittelyssä

Lisätiedot

Salon kaupunki / /2018

Salon kaupunki / /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Rekisterin/palvelun nimi: Rakentamisen ja kunnossapidon palvelujen asioinnin

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1877653 1 (5) 13.02.2018 POL-2018-2769 Jakelussa mainituille SMDno-2017-1466 Poliisihallituksen lausunto Turvatoimet Maahanmuuttovirastossa Poliisihallituksen lausuntoon on hallituksen esityksestä

Lisätiedot

Syyttäjälle ilmoitettavat rikosasiat, ilmoitusmenettely ja syyttäjän toimenpiteet

Syyttäjälle ilmoitettavat rikosasiat, ilmoitusmenettely ja syyttäjän toimenpiteet Syyttäjälle ilmoitettavat rikosasiat, ilmoitusmenettely ja syyttäjän toimenpiteet YLEINEN OHJE VKS:2013:4 12.6.2013 Voimassa 1.1.2014 - toistaiseksi Kumoaa VKS:2008:2 Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Telekopio

Lisätiedot

Laki. poliisilain muuttamisesta

Laki. poliisilain muuttamisesta Laki poliisilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan poliisilain (872/2011) 2 luvun 17 :n 4 momentti ja 9 luvun 10 :n 1 momentin 4 kohta, sellaisena kuin niistä on 2 luvun 17 :n 4 momentti

Lisätiedot

Ohje ID (9)

Ohje ID (9) Ohje ID-18342271 1 (9) 17.12.2018 POL-2018-49612 Voimassaoloaika 1.1.2019-31.12.2023 Säädösperuste Laki poliisin hallinnosta (110/1992) 4 Muuttaa/Kumoaa Kohderyhmät Poliisi Menettely huumausaineen käyttörikosta

Lisätiedot

Salon kaupunki / /2018

Salon kaupunki / /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä. Osa II

Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä. Osa II Käsikirja ID-19180762 1 (9) 09.08.2019 POL-2019-13145 Käsikirja rangaistusten määräämiseksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä Osa II Erityinen osa rikkomusnimikkeet

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy Tietosuojaseloste Trimedia Oy www.trimedia.fi info@trimedia.fi +358 44 535 7215 1 Tietosuojaseloste 1. Rekisterin pitäjä Yritys valvoo antamiasi tietoja ja on vastuussa henkilötiedoista tietosuojalain

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Nuoriso- ja kulttuuripalveluiden leiri-, kerho- ja retkitoiminta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tullilain, pakkokeinolain 2 luvun 9 :n sekä ulkomaalaislain 181 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tullilakia, pakkokeinolakia ja ulkomaalaislakia.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5)

HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5) HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5) Laatimispäivä/Päivityspäivä 24.8.2016 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. nimi 2. pitäjä 3. vastuuhenkilö 4.

Lisätiedot

Lausunto työryhmän mietinnöstä Sakkomenettelyn soveltamisalan laajentaminen (Mietintöjä ja lausuntoja 54/2016)

Lausunto työryhmän mietinnöstä Sakkomenettelyn soveltamisalan laajentaminen (Mietintöjä ja lausuntoja 54/2016) OIKEUSMINISTERIÖLLE Asia: Lausunto työryhmän mietinnöstä Sakkomenettelyn soveltamisalan laajentaminen (Mietintöjä ja lausuntoja 54/2016) Viite: Oikeusministeriön kirje 20.12.2016 Yleistä Suomen tuomariliitto

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Rekisterin osalta

Lisätiedot

Henkilötietolaki 10 ja 24 Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 11.3, 12-13, 20.2 ja 21.1. Lasten ja nuorten lautakunta

Henkilötietolaki 10 ja 24 Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 11.3, 12-13, 20.2 ja 21.1. Lasten ja nuorten lautakunta REKISTERISELOSTE JA ASIAKKAAN INFORMOINTI Henkilötietolaki 10 ja 24 Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 11.3, 12-13, 20.2 ja 21.1 Päivitetty: 06.09.2013 1. Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä

Lisätiedot

Poliisin tiedustelujärjestelmä

Poliisin tiedustelujärjestelmä Poliisin tiedustelujärjestelmä POTI Tiedotustilaisuus 19.12.2018 Poliisihallitus, Helsinki Osallistujat Mikä se on ja mikä muuttuu: Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Ylitarkastaja Juha Suominen Ylitarkastaja

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Laatimispäivämäärä:

TIETOSUOJASELOSTE Laatimispäivämäärä: TIETOSUOJASELOSTE Laatimispäivämäärä: 21.5.2018 Vaasan kaupunki 1. Rekisterin nimi Kulttuuri- ja kirjastopalveluiden henkilöstörekisteri 2. Rekisterinpitäjä Nimi: Vaasan kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun / rekisterin nimi: Liperin kunnan kiinteistöjen tallentava kamera-

Lisätiedot

Määräys ID (7)

Määräys ID (7) Määräys ID-175730 1 (7) 22.02.2017 POL-2017-579 Voimassaoloaika 1.3.2017 lukien toistaiseksi Säädösperuste Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista (1085/2015) 111, Sisäministeriön asetus (878/2016) vartijan

Lisätiedot

Salon kaupunki , 1820/ /2018

Salon kaupunki , 1820/ /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Tietosuojavastaava Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA PERUSTURVAN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ Voimaan 1.2.2013 1 Sisällys 1 LUKU... 3 PERUSTURVAN TOIMIALA... 3 1 Lautakunnan tehtävät... 3 2 LUKU... 3 PERUSTURVALAUTAKUNTA JA JAOSTOT... 3 2 Lautakunnan

Lisätiedot

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2009

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2009 Oikeus 2010 Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2009 Käräjäoikeuksissa ratkaistiin 66 500 rikosasiaa vuonna 2009 Vuonna 2009 käräjäoikeuksissa ratkaistiin Tilastokeskuksen mukaan 66 518 rikosoikeudellista

Lisätiedot

POLIISIN ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT

POLIISIN ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT POLIISIN ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT Poliisin täytyy olla puolueeton ja asiallinen, kun hän valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Poliisi myös haluaa estää rikokset, häiriöt ja onnettomuudet etukäteen.

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin vanhustentaloyhdistys ry:n asuinhuoneenvuokraus Tiedonanto

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta /2012 Laki

Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta /2012 Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2012 295/2012 Laki rikosoikeudellisia menettelyjä koskevien toimivaltaristiriitojen ehkäisemisestä ja ratkaisemisesta sekä esitutkinnan

Lisätiedot