THL HPV-rokote Kampanjatesti Kvalitatiivinen tutkimus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "THL HPV-rokote Kampanjatesti Kvalitatiivinen tutkimus"

Transkriptio

1 8106 Yritys X Tutkimus Y / Ih, Jum THL HPV-rokote Kampanjatesti Kvalitatiivinen tutkimus Taloustutkimus Oy Kati Myrén & Sirpa Vinni

2 2 Sisällysluettelo 1. Miksi tutkimus tehtiin? 2. Mitä tutkimuksessa selvitettiin? 3. Kuinka tutkimus tehtiin? 4. Ketä tutkimukseen osallistui? 5. Tutkimuksen tulokset 6. Johtopäätökset Liitteet Keskustelurungot Tutkimukseen osallistuneet

3 3 Miksi tutkimus tehtiin? Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa saatiin syvällisempää tietoa vanhempien ja lasten tietoisuudesta HPV-infektiota ja rokotetta kohtaan sekä kuultiin heidän toiveitaan viestinnän sisällöstä ja viestintäkanavista. Tämän nyt toteutetun kvalitatiivisen tutkimuksen tavoitteena on testata edellisen tutkimuksen perustella laadittuja erilaisia viestintäkonseptivaihtoehtoja vanhempien ja lasten keskuudessa.

4 4 Mitä tutkimuksessa selvitettiin? Tämän tutkimuksen tavoitteena on tuottaa ymmärrystä siitä Mitä ajatuksia eri kampanjat herättävät spontaanisti? Mitä mieltä ollaan eri kampanjoiden sloganeista? Mitä ajatellaan kampanjoiden väri- ja kuvamaailmasta? Kenelle kampanjat ovat suunnatut? Kuinka kiinnostavia kampanjat ovat? Mikä niissä kiinnostaa ja mikä ei? Herättävätkö eri kampanjat halun etsiä lisää tietoa tai ottaa rokotus? Mitä ajatuksia kirjeet vanhemmille ja tyttärille herättävät? Ovatko kirjeet ymmärrettäviä? Kerrotaanko kirjeessä oikeita asioita? Puuttuuko jotain tärkeää? Kuinka kiinnostava kirje on? Herättääkö se halun etsiä lisää tietoja/ ottaa rokotus? THL kirjeen lähettäjänä? Kirjeen toimitustapa? Nettisivut osana kampanjaa? Mikä kampanjoista on paras ja miksi?

5 5 Tutkimuksen toteutus ja kohderyhmä Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin kvalitatiivisia ryhmäkeskusteluja. Ryhmäkeskusteluja järjestettiin yhteensä neljä (4): kaksi vanhemmille ja kaksi tyttärille. Ryhmäkeskustelut järjestettiin Yhden ryhmäkeskustelun kesto oli noin 1 ½ tuntia. Tutkimukseen osallistui yhteensä 27 henkilöä : 13 äitiä ja 14 tytärtä Äiti-tytärpareja oli mukana yhteensä 10 kappaletta Keskusteluiden moderaattoreina toimivat tutkimuspäälliköt Kati Myrén (tyttöjen ryhmät) ja Sirpa Vinni (vanhempien ryhmät). Kaikki ryhmäkeskustelut järjestettiin Taloustutkimuksen ryhmäkeskustelutiloissa Helsingissä.

6 6 Ketä tutkimukseen osallistui? Kohderyhmän muodostivat vuotiaat tytöt ja heidän vanhempansa eli tässä tapauksessa äidit. Lisäksi osallistujien värväämisessä huomioitiin, että Tytöt jaettiin eri ryhmiin luokkatasoittain. Ryhmien osallistujista noin puolet oli ollut mukana viime kerralla aiheeseen liittyvässä keskustelussa ja loput täysin uusia osallistujia. Vanhempien toisessa ryhmässä oli edellisessä aiheeseen liittyvässä keskustelussa mukana olleita ja toisessa täysin uusia osallistujia Vanhempi ei saanut työskennellä lääkärinä, terveydenhuollon ammattilaisena tai opettajana Osallistujat värvättiin Taloustutkimuksen kvalitatiivisten tutkimusten värväyspankista toimeksiantajan kanssa sovittujen tarkkojen kriteerien mukaisesti. Ryhmiin pyrittiin värväämään ensisijaisesti äiti-tytärpareja, mutta tytöt saivat myös pyytää mukaan esim. luokkatoverinsa, jolloin myös hänen vanhemmaltaan pyydettiin lupa osallistua keskusteluun. Tutkimuksen kvalitatiivisen luonteen vuoksi tulokset eivät ole tilastollisesti yleistettävissä.

7 7 Laadunvarmistus Taloustutkimus käsittelee aina kaikkia tutkimuksiin liittyviä sekä asiakkaalta saatuja että tutkimuksen aikana syntyneitä, tietoja ehdottoman luottamuksellisina. SGS Fimko on myöntänyt Taloustutkimukselle sekä ISO 9001:2008 että ISO laatusertifikaatit ja tämän projektin kaikki vaiheet toteutetaan näiden standardien sekä Suomen lakien mukaisesti. Lisäksi Taloustutkimus on sitoutunut noudattamaan ESOMARin ja Kansainvälisen Kauppakamarin yhdessä julkaisemia tutkimusalan kansainvälisiä perussääntöjä. Tutkimuspalveluillamme ja mielipidemittauksillamme on Avainlippu-alkuperämerkin käyttöoikeus.

8 Tutkimuksen tulokset

9 Kampanja 1: Tyttöjen juttu Spontaanit kommentit 9 Vanhemmat Miellyttävä värimaailma Selin olevasta tytöstä tulee suljettu, häpeilevä fiilis Skeittilauta viestii reippautta Vaatteet ja skeittilauta viestivät nykypäivää Kasvot voisivat näkyä Haljunvärinen Kielimatkojen mainos Kaikenlaisille tytöille Tyttöjä puhutteleva Tyttäret Sikakiva Aurinko Kiinnostava Nuorekas ja liikunnallinen Herättää huomion Miellyttävä värimaailma Heti alussa kerrotaan, mistä kysymys Lyhyt ja ytimekäs teksti Ei mitään sellaista, mistä pojat voisivat ilkkua Tutkittu ja testattu

10 Kampanja 1: Tyttöjen juttu Vanhemmat 10 Ensimmäisessä ryhmässä tämä kampanja esiteltiin ensimmäisenä ja toisessa Terve minä kampanjan jälkeen. Molemmissa ryhmissä huomattiin heti aluksi julisteen kuvassa oleva tyttö ja hänen asentonsa. Takaperin ja pää kumarassa olevan tytön kerrottiin antavan mielikuvan häpeilevästä, epävarmasta ja lannistuneesta nuoresta naisesta. Vaikka toisaalta skeittilauta ja tytön rento vaatetus kertovatkin reippaudesta ja nuoruudesta, niin yleisilme jää tällä kuvalla negatiiviseksi. Myöskään haalea värimaailma ei luo erityisen houkuttelevaa tunnelmaa. Äidit pohtivat, voisiko kuvassa olla vielä tavallisemman näköinen tyttö tai kuvakollaasi erilaisista tytöistä. Monen tytön kuva kuvastaisi kampanjan olevan kaikkien tyttöjen juttu. Jos kuva ei puhuttelekaan, niin kampanjan slogan sen sijaan koettiin onnistuneeksi. Slogan puhuttelee juuri oikeaa kohderyhmää, se saa tytöt huomaamaan kampanjan ja kokemaan sen juuri itselleen tarkoitetuksi. Tämän julisteen äidit näkisivät todennäköisimmin terveydenhoitajan oven vieressä tai terveyskeskuksissa ei niinkään lehdissä. Julisteen teksti on miellyttävän lyhyt, mutta ei erityisen houkutteleva. Tekstissä voisi mainita kotiin tulevasta kirjeestä ja rokotteen maksuttomuudesta. Myös kehotus keskustella vanhempien kanssa puuttuu. Jotkut pitivät kolmen rokotteen mainitsemisen julisteessa turhana pelotteena.

11 Kampanja 1: Tyttöjen juttu Tytöt 11 Tyttöjen juttu kampanja herätti selvästi eniten kiinnostusta ja positiivisia kommentteja molemmissa ryhmissä. Tämä juliste myös varmimmin huomattaisiin ja luettaisiin esim. terveydenhoitajan vastaanotolla. Kaikki tytöt pitivät siitä, että julisteen otsikko ja julisteteksti ovat lyhyitä ja ytimekkäitä kertoen heti alussa olennaisimmat seikat; tämä on tytöille, kysymys on rokotteesta, joka suojaa syöpää ja se on testattu eli turvallinen. Myös kohderyhmän ikä, vuotiaat, tulee hyvin esille. Nuoremmat tytöt ihmettelivät hieman sitä, että tekstissä sanotaan rokotesarjaan kuuluvan kolme rokotetta. Heräsi kysymys, millä aikavälillä rokotteet otetaan ja miksi niitä tulee ottaa kolme. Kaikki tytöt pitivät Tyttöjen juttu sloganista. Slogan herättää huomion, kiinnostaa ja innostaa lukemaan julisteen tarkemmin. Juttu sanaa pidettiin nuorekkaana. Tytöt kokivat, että tämä on juuri heille, nuorille tytöille, suunnattu. Myös logosta keskusteltiin hieman: tytöt näkivät logon rusettina, joku vanhemmista tytöistä piti sitä myös hieman synkkänä ja poikamaisena. Molemmissa ryhmissä oltiin sitä mieltä, että logo voisi olla värikkäämpi, samoin kuin tyttöjen juttu sen alapuolella. Vanhempien tyttöjen ryhmässä ehdotettiin, että logo olisi isompi ja pinkimpi.

12 Kampanja 1: Tyttöjen juttu Tytöt 12 Suurin osa tytöistä piti julisteen värimaailmasta se on harmoninen ja kirkas. Muutamat taas olivat sitä mieltä, että väri on halju, kuva ehkä hieman poikamainen ja se hukkuu säteilyyn. Kuvan tyttöä pidettiin nuorekkaana, ja vaatetusta sopivana juuri teinitytölle. Osan mielestä tytön kasvottomuus oli ihan hyvä asia kasvot eivät vie huomiota pois olennaisesta eli tekstistä. Osa taas toivoi ennemmin kuvaa, jossa tytön kasvot näkyvät (vrt. Terve minä). Muutamia haittasi tytön hieman lyyhistynyt asento. Se saattaa joidenkin mielestä assosioitua masentuneisuuteen. Vanhemmista tytöistä muutamat taas pitivät tytön asennosta, sillä se voi tuoda mieleen sairastumisen (pelon); vanhemmat tytöt nimittäin toivoivat enemmän vaaraa/pelkoa kampanjoihin. Heidän mielestään juuri syöpään sairastumisen riskiä ja kuoleman mahdollisuutta tulisi korostaa. Erityisesti nuoremmat tytöt pitivät siitä, että tytöllä oli juuri skeittilauta olalla heidän mielestään se osoittaa, että tytötkin voivat skeitata. Muutaman vanhemman osallistujan mielestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voisi tulla selkeämmin esille julisteessa. THL tuo tyttöjen mukaan uskottavuutta ja luotettavuutta koko kampanjalle ja siksi se kannattaa tuoda selkeästi esiin. Tyttöjen juttuun kuuluvat nettisivut saivat kiitosta (visuaalinen toteutus). Sen sanottiin sopivan hyvin yhteen muun kampanjamateriaalin kanssa. Nettisivu vaikutti myös siltä, että sieltä on helppo löytää asioita ja myös mielenkiintoista etsiä tietoa. Nettisivun osoitteesta pidettiin.

13 Kampanja 2: Terve minä Spontaanit kommentit 13 Vanhemmat Otsikko hyvä, tulevaisuuteen suuntaava Wau, tyttö hymyilee, positiivinen fiilis Terve minä on monimerkityksinen Oikealle kohderyhmälle suunnattu Väreistä tulee mieleen Roosanauha-kampanja, liittyy syöpään sekin Nuorten mielenterveyskampanja Kuva herättää, koskee mua Tyttäret Terve tulevaisuus hyvä Ytimekäs Lämmin, tytöille suunnattu värimaailma Väri kiinnittää huomion Tyttö näyttää aikuiselta Kaikille suunnatun näköinen Ei mainita tyttöjä erikseen suunnattu myös vuotiaille pojille? Terveys on tärkeää kaikille! Hymyilevä tyttö plussaa THL tulee hyvin esille

14 Kampanja 2: Terve minä Vanhemmat 14 Jälkimmäisessä ryhmässä tämä juliste näytettiin ensimmäisenä ja ensimmäisessä ryhmässä toisena. Ryhmässä, jossa tämä juliste näytettiin Tyttöjen juttu -kampanjan jälkeen otettiin kuva- ja värimaailman täydellinen ero edelliseen erittäin positiivisena vastaan. Valokuvan tytön kasvot näkyvät, hän hymyilee, tytön vaatetus ja muu värimaailma henkivät raikkautta ja tyttömäisyyttä. Kuva herättää äitien mielestä varmasti kiinnostusta kohderyhmässä eli 11-15v tytöissä. Terve minä slogan on monimerkityksinen se viittaa terveyteen ja siinä on tervehdyssana. Otsikko ei ole kuitenkaan kulunut käytössä, joten se miellytti tutkimukseen osallistuneita äitejä melko paljon. Otsikossa ja tekstissä viittaukset tulevaisuuteen ja omaan hyvinvointiin laajemmin ovat positiivisia asioita. Tässä kampanjassa ohjataan selkeämmin nettisivuille kehottamalla napakasti tutustumaan aiheeseen. Julisteen tekstissä kielteisesti suhtauduttiin elinikäiseen suojaan onko luvattu liikaa? Tekstissä ei mainittu rokoteohjelmaan kuulumisesta, vaan omasta valinnasta ristiriita? Rokotesarja voi herättää tytöissä pelkoa. Tämän julisteen äidit näkisivät useammissa paikoissa: lehdissä, bussipysäkeillä ja myös siellä kouluterveydenhoitajan huoneessa.

15 Kampanja 2: Terve minä Tytöt 15 Tämä kampanja on tyttöjen mielestä lähinnä yleinen terveyteen ja tulevaisuuteen liittyvä kampanja. Kaikkien mielestä hyvä terveys, terve tulevaisuus jne. ovat tärkeitä teemoja, mutta jos ajatellaan HPV-rokotekampanjaa, niin olennainen jää tässä hieman varjoon. Teeman yleisyyden vuoksi monet tytöt epäilivät, että he eivät todennäköisesti lukisi julistetta kokonaan. Muutamat myös kokivat, että julisteen otsikko on hieman liian pitkä innostus lopahtaa jo sitä lukiessa. Itse teksti viittaa suurelta osin yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin, joka voi koskettaa kaikkia. Rokotteesta puhutaan vasta neljännellä rivillä. Tämän lisäksi julisteen tekstissä ei mainita tyttöjä, ainoastaan vuotiaat. Kohdunkaulan syöpäkin, joka viittaa tyttöihin ja herättää kiinnostusta, tulee vasta lopussa. Slogan Terve minä! on tyttöjen mielestä hyvä, mutta kuten todettu - se voi koskea kaikenlaista terveyttä. Yhden tytön mukaan sana terve on tällä hetkellä muodissa ja sitä käytetään monessa yhteydessä. Tämän takia tyttö arveli, että slogan kiinnittää hyvin huomion. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että sloganin väritys on hyvä, mutta slogan voisi olla isommalla tekstillä.

16 Kampanja 2: Terve minä Tytöt 16 Molemmissa ryhmissä pidettiin julisteen värimaailmasta se on raikas ja tyttömäinen. Monen osallistujan lempiväri sattui vielä olemaan pinkki, ja siksi väri miellytti. Myös kuva sai kiitosta, tosin nuoremmat tytöt pitivät kuvan tyttöä liian vanhana. Tytön hymy, nuorekas vaatetus ja fillari puhuttelivat tyttöjä. Kuvan tyttö näyttää iloiselta, nuorelta, terveeltä ja liikunnalliselta sellaiselta, johon on helppo samaistua. Julisteessa on nuorekas, raikas, pirteä ja rento fiilis. Monikaan osallistujista ei lähtisi julisteen perusteella hakemaan lisätietoja HPVrokotteesta. Tosin nettiosoitetta pidettiin hyvänä ja helppona muistaa. Nettiosoite/lisätietopaikka ilmaistaan myös hyvin selkeästi julisteessa. Vanhempien tyttöjen ryhmässä kiinnitettiin huomiota julisteessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen logoon, jonka koettiin erottuvan riittävän hyvin (vrt. Tyttöjen juttu) ja tuovan uskottavuutta ja luotettavuutta kampanjalle.

17 Kampanja 3: Kohtu tässä moi Spontaanit kommentit 17 Vanhemmat Häkellyttävä, naurettava, menee överiksi Ei puhuttele 11-15v, kuvamaailma nuoremmille Äitiysneuvola, hammaslääkärin odotushuone, lasten animaatio Tyttäret eivät ajattele kohtua Vie uskottavuutta koko kampanjalta Asia katoaa huumorin joukkoon Yön viimeisillä tunneilla tehty Tyttäret Kohderyhmä? Kohtu on epäilyttävä Pojat saattaa nauraa Lapsellinen, hassu Ei tule HPV-rokote esille Hauska Leikkisä Pinkki on plussaa Päiväkoti Asiallista vain THL Tyhmä!

18 Kampanja 3: Kohtu tässä moi Vanhemmat 18 Kun tämän kampanjan juliste näytettiin äideille, niin molemmissa ryhmissä purskahdettiin nauruun. Nauru ei tässä tapauksessa tarkoittanut sitä, että julisteesta olisi pidetty vaan päinvastoin. Juliste ei äitien mielestä puhuttele kohderyhmää, vaan visuaalisuutensa puolesta enemmän pieniä lapsia. Tämä kampanjamateriaali (juliste + nettisivut) vie äitien mielestä uskottavuutta koko kampanjalta. Varsinainen asia katoaa huumorin joukkoon. Äidit näkivät myös, että tämänkaltainen kuvitus saisi helposti lisäpiirroksia kouluympäristössä etenkin poikien taholta. Kampanjan slogan Kohtu tässä moi on häkellyttävä. Kohtu-sana on liian henkilökohtainen, eikä toisaalta kuulu etenkään vuotiaiden sanavarastoon. Tekstissä ei kerrota rokotteen kohderyhmää lainkaan. Tämän julisteen perusteella kampanja voisi olla yhtä hyvin suunnattu äideille. Tämän julisteen, värimaailman tai hahmot äidit näkisivät äitiysneuvolassa, hammaslääkärinvastaanotolla tai lasten animaatiosarjassa. Eräs äiti arveli, että tämä idea voisi kuitenkin toimia nuorille suunnattuna sarjakuvavihkosena. Kirjeen visuaalisuudesta tämän kampanjan kohdalla oltiin kahta mieltä. Osa piti siitä, jos kohtu-hahmo jätettäisiin pois, mutta osa piti sitäkin piparkakkureunuksineen liian lapsellisena.

19 Kampanja 3: Kohtu tässä moi Tytöt 19 Kohtu tässä moi! Herättää huomion, mutta ei välttämättä positiivisella tavalla. Suurin osa tytöistä piti tätä kampanjaehdotusta lapsellisena, hassuna, jopa tyhmänä, joka vie terän ja myös uskottavuuden tärkeältä asialta. Nuoremmat tytöt pohtivat myös, miten pojat reagoisivat tällaiseen kampanjaan. He uskoivat, että pojat alkaisivat naureskella tytöille. Julisteen väreistä tykättiin, edelleen pinkki monien lempiväri miellytti. Toisaalta taustakuviointi oli monien mielestä lapsellinen ja jossain määrin levoton. Myös otsikon fontti sai osakseen kritiikkiä. Kohdun kuvasta ei juurikaan pidetty. Se oli tyttöjen mielestä outo, ällöttävä, näytti perunalta, mauton, lapsen piirtämä hahmo jne. Kaiken kaikkiaan julisteessa on tyttöjen mielestä paljon sellaisia elementtejä, jotka vievät huomiota itse asialta. Ehkä ainoastaan THL:n mainitseminen ohjaa ajattelemaan jotain terveysjuttuja, mutta THL:n logokin tulee julisteessa hieman heikosti esille. Julisteen tekstistä puuttuu kokonaan kohderyhmä. Monien mielestä tämä kampanja on suunnattu ala-aste- tai tarhaikäisille. Tekstin loppu ota rokote! puolestaan miellyttää muutamia. Se on napakka ohjaus rokotteen ottamiseen. Nettisivujen visuaalinen ilme ei juurikaan miellyttänyt tyttöjä. Nettisivut näyttivät liian lapsellisilta, pelimäisiltä ja väritys oli epäonnistunut.

20 Kampanjt 4 & 5: Hyvä valinta & Pistä vaan Spontaanit kommentit 20 Vanhemmat Mikko Mallikas Pistä vaan, tulee huumeet mieleen Hyvä valinta voi tarkoittaa muutakin kuin rokotuksia, liian yleinen Kuvamaailma pienemmille tytöille sopivampi, ei vuotiaille Valokuviin voi samaistua paremmin Mustavalkoinen värimaailma ei erotu, eikä herätä huomiota Sekavat fontit Tyttäret Sateenkaari & tähdet lapsellisia Ihan kauhea! Ikea Muka-nuorekas Piirrostyyli ei innosta Valokuvat parempia Sekava Ota rokote käsky ärsyttää Pistä vaan viittaa rokottamiseen Hyvä valinta älä ota päihteitä

21 Kampanja 4 & 5: Hyvä valinta & Pistä vaan Vanhemmat 21 Kaksi viimeistä kampanjaa käsiteltiin yhdessä ja niistä keskusteltiin vain lyhyesti. Myöskään kahden viimeisen kampanjan piirroskuvamaailma ei saanut äitejä innostumaan. Piirrokset näyttivät jollain lailla tutuilta, jo monessa yhteydessä nähdyiltä (esim. Mikko Mallikas). Piirroshahmojen oletettiin viehättävän paljon kohderyhmää nuorempia tyttöjä. Piirroshahmoihin ei voi samaistua samalla lailla kuin valokuvien tyttöihin. Mustavalkoinen värimaailma ei saa julistetta erottumaan. Fontteja kuvailtiin sekaviksi. Kampanjoiden sloganit ovat monimerkityksisiä. Hyvä valinta on liian yleinen se voi koskea mitä vaan valintoja (esim. kuvissa olevia tuotteita). Pistä vaan taas tuo monille mieleen huumeiden piikittämisen.

22 Kampanja 4 & 5: Hyvä valinta & Pistä vaan Tytöt 22 Hyvä Valinta ja Pistä vaan kampanjat eivät innostaneet tyttöjä. Erityisesti vanhemmat tytöt pitivät piirroskuvia lapsellisina ja tyhminä. Myös nuoremmat kokivat, että julisteet oli tarkoitettu heitä nuoremmille lapsille. Kaikki tytöt olivat yksimielisiä siitä, että piirroshahmot eivät tuo kampanjalle sitä uskottavuutta, luotettavuutta ja asiallisuutta, mitä siinä aiheen vakavuuden takia tulisi olla. Piirroshahmot viittaavat enemminkin tyttöjen lehtiin ja muihin viihteellisempiin asioihin. Valokuvat toimivat tyttöjen mielestä HPV-kampanjassa paljon paremmin. Molemmat sloganit olivat tyttöjen mielestä melko epäonnistuneita ajatellen juuri HPVkampanjaa. Pistä vaan viittaa kyllä rokottamiseen, mutta ei suoranaisesti houkuttele monien mielestä ikävän piikin ottamiseen. Hyvä valinta taas voisi liittyä mihin tahansa, esimerkiksi päihteettömään elämäntapaan. Julisteiden värimaailma oli tyttöjen mielestä pliisu; muutamat kommentoivat, että kuvat näyttävät siltä, että niitä ei ole ehditty värittää. Visuaaliselta ilmeeltään julisteet ovat siis keskeneräisen näköisiä. Nämä kampanjaehdotukset eivät herätä tyttöjen kiinnostusta ja moni arveli, että julisteet jäisivät lukematta/huomaamatta.

23 23 Kirje vanhemmille Spontaanisti kirjeestä todettiin: Asiallinen, ei kaupallinen Herättää luottamusta Selkeä paketti, tuntuu ettei mitään jätetty kertomatta Kertoo selkeästi miksi kirje lähetetty ja miksi rokote on tärkeä Värillinen kirje erottuu A4-massasta Otsikko voisi olla puhuttelevampi Kirje otettiin pääsääntöisesti erittäin myönteisesti vastaan äitien keskuudessa. Ensi silmäyksellä kirjeessä koettiin olevan kaikki tarpeellinen aiheesta. Kirjeen asiallisuus viehätti äitejä. Lukemiseen houkuttelee se, että otsikko ja sen alla olevan hieman isommalla fontilla oleva teksti ovat puhuttelevia, kiinnostavia ja kaikkein tärkeimmän informaation kertovia. Seuraavalla sivulla äitien kirjeen sisällöstä mainitsemia positiivisia ja negatiivisia asioita lisää.

24 24 Kirje vanhemmille Positiivista, tärkeää Kertoo selkeästi miksi kirje lähetetty ja miksi rokote on tärkeä Kehotus, ottaa asia tyttären kanssa puheeksi Hyvä, että myös pojat mainittu Kerrottu, ettei infektiota pysty välttämään kondomin käytöllä (pitäisi kertoa myös tytöille) Tutkittu ja turvallinen Mainittu kohderyhmä: 11-13v tytöt, entä vanhemmat tytöt? Kerrottu, että HPV-infektio on yleinen Kerrottu kuinka monta pistosta missä ajassa Rokote ilmainen ja annetaan kouluterveydenhuollossa Negatiivista, turhaa Papa-kokeiden tärkeyden vähättely Valmiste valittu kilpailutuksen avulla: turhaa tietoa, tulee tunne että valittu halvin (=onko tehokkain) Ristiriitaa kohdunkaulan syövän ehkäisystä: ehkäisee/ ehkäisee kolme neljästä Autoimmuunisairaus voi olla vaikea termi ymmärtää Kuolemalla pelottelu Rokotteen haittavaikutuksista (tai ettei niitä ole) voisi kertoa enemmän Kirje vanhemmalle ei puhuttele, voisi olla esim. tärkeää tietoa vanhemmille tai sinä nuoren tytön vanhempi Ei kerrota testataanko ennen rokottamista, onko tytöllä jo HPV-virus

25 25 Kirje tyttärelle Vanhemmat Tyttärille suunnatun kirjeen saivat luettavakseen myös vanhemmat. Ideaa molemmille omista kirjeistä pidettiin erittäin hyvänä. Vanhemmat pitivät myös tämän kirjeen otsikointia huonona. Otsikko ei heidän mielestään houkuttele tyttöjä lukemaan kirjettä. Jotkut vanhemmat kokivat, että tyttöjen kirjeessä on liikaa informaatiota etenkin vuotiaille tytöille. Joidenkin kirjeessä olevien termien tarpeellisuutta ja ymmärrettävyyttä jäätiin miettimään. Näitä olivat mm. irtosolunäyte ja papakoe. Toisaalta jotkin äidit olivat sitä mieltä, etteivät he saisi aliarvioida tyttäriensä tietotarvetta. Muutamia kysymyksiä herättäviä kohtia olivat myös: HPV-infektio on ohimenevä rokotetta ei tarvitse ottaa tarjotaan - parempi olisi annetaan mahdollisuus. Voiko tyttö itse valita - ei käy tekstistä ilmi. Ei kerrota, ettei suojaa muilta sukupuolitaudeilta, kondomista ei mainintaa (ainakin yläasteikäisille tarpeen)

26 Kirjeestä yleisesti Vanhemmat 26 Kirjeen käsittelyn yhteydessä kysyttiin myös suostumuslomakkeesta, jossa vanhempi antaisi luvan lapsen rokottamiseen tai kieltäisi sen. Vanhempien mielestä tämä lomake pitäisi tulla kouluterveydenhoitajan kautta ei tämän infokirjeen mukana. Vanhemmat miettivät myös, mihin/ miten lomake palautetaan, kuka sen palauttaa ja katoaako suostumuslomake, jos se annetaan tyttären toimitettavaksi? THL kirjeen postittajana otettiin pelkästään myönteisesti vastaan. Keskusteluissa oltiin sitä mieltä, että laajempaa infoa tarjoava kirje voisi tulla juuri THL:ltä ja lähempänä rokotuksia lyhyt muistutus (+suostumuslomake) kouluterveydenhuollon kautta. Kirjeen uskotaan päätyvän varmemmin kaikkien oikean ikäisten tyttärien vanhempienkin luettavaksi, kun sitä ei anneta lasten toimitettavaksi. Kampanja nostaa joidenkin (erityisesti sikainfluenssarokotteen muistavien) mielestä myös THL:n profiilia vastuullisena toimijana. Äidit olivat ehdottomasti sitä mieltä, että kirjeiden tulisi tulla sekä äidin että tyttären nimellä. Näin tytärkin kokee, että hänen otetaan huomioon, hänelle annetaan vastuuta henkilökohtaisesti, ja että kyseessä on juuri hänelle suunnattu juttu. Äidit pohtivat, että kampanja kirjeineen voisi olla kaksivaiheinen: THL:n kirje syksyllä koulujen alettua (ei heti elokuussa) ja muistutus suostumuslomakkeineen pari viikkoa ennen rokotusten alkamista. Kirjeen ja sen sisältämän informaation sisäistämiseen halutaan enemmän aikaa. Toisaalta jotkut kokivat, että kirjeen sisällön unohtaa, jos se tulee paljon ennen rokotuksia. He haluaisivat kirjeen aikaisintaan 4 viikkoa ennen rokotuksia.

27 Kirje tyttärelle Tytöt Spontaanisti kirjeestä todettiin: Miksi kappale pojista? Tarvitaanko vanhempien suostumus? Riittävästi tietoa/tärkeää tietoa Ei ole liian pitkä jaksaa lukea Väliotsikot hyviä Insertti hyvä olennaisimmat asiat kerrottu Seurausten ja turvallisuuden korostaminen hyvää Tytöt suhtautuivat kirjeeseen myönteisesti ja suurin osa uskoi, että he lukisivat kirjeen kokonaan. Muutamat arvelivat, että he lukisivat ainakin otsikot ja insertin. Inserttiä ja otsikkoja pidettiin hyvinä ja ne herättivät kiinnostuksen. Otsikot myös rytmittivät kirjettä hyvin. Suurin osa oli sitä mieltä, että otsikot ja insertti voisivat olla eri värillä kuin muu kirjeen teksti. Molemmissa ryhmissä kiinnitettiin spontaanisti huomiota kappaleeseen, jossa mainitaan pojat: tytöt ihmettelivät tätä ja pitivät kappaletta turhana. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on hyvä mainita kirjeessä. Se viittaa asiallisuuteen ja luotettavuuteen. Kaikki tytöt haluaisivat kirjeen tulevan heille heidän omalla nimellään. 27

28 Kirje tyttärelle Tytöt 28 Positiivista, tärkeää Kertoo selkeästi miksi rokote on tärkeä ja kenelle rokotus on tarkoitettu Kerrotaan, koska rokotukset alkavat Kerrotaan, että HPV-infektio on yleinen Kerrotaan, että aiheuttaa syöpää Kerrotaan kuoleman mahdollisuudesta Kerrotaan, miten tarttuu Tutkittu ja turvallinen, rokotusohjelmassa useassa maassa, vakavat haitat hyvin harvinaisia Kerrotaan kuinka monta pistosta missä ajassa Rokote on ilmainen ja annetaan kouluterveydenhuollossa Kirjeen alussa henkilökohtainen puhuttelu Negatiivista, turhaa Kappale pojista Suostumus? Papa-kokeiden ymmärrettävyys tietääkö kuudesluokkalaiset, mikä on papa-koe? Voisi tuoda selkeämmin esille, että papakokeiden tarve elinaikana vähenee oleellisesti rokotuksen myötä Paikallisia oireita ei tarvitse mainita Otsikot voisivat erottua paremmin Otsikoiden alla olevassa tekstissä voisi alleviivata/tummentaa kappaleen tärkeimmän asian Hieman epäselvää, miksi tyttö saa juuri nyt tämän kirjeen

29 Kirje Vanhemmat 29 Kirje voi vanhempien mielestä olla värillinen, että se erottuisi tavallisen valkoisen paperin joukosta. Koko kirjeen ei kuitenkaan tarvitsisi välttämättä olla värillinen vaan esim. pelkät reunat ( Kohtu tässä moi kirjeen tyyliin). Otsikon ja sen alla suuremmalla fontilla olevan kappaleen tulisi olla puhutteleva ja lukemaan innostava. Tämän hetkisen kirjeen sisältö on pääasiassa ymmärrettävää, innostavaa ja se kannustaa etsimään lisää tietoa ja jopa ottamaan rokotteen.

30 Kirje Tytöt 30 Kirjeen värimaailmassa tyttöjä puhuttelee eniten pinkki. Edelleen tytöt toivoivat, että otsikot ja mahdollisesti myös insertti voisivat olla jollain muulla värillä kuin leipäteksti. Tyttöjen juttu kirjeessä logon toivottiin olevan kirjeessä ylhäällä oikealla, logo voisi olla myös hieman isompi ja ainakin värikkäämpi. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tulee kirjeessä hyvin esille ja se voitaisiin mainita myös kirjekuoressa. Kaikkien mielestä oli hyvä, että kirje mukailee visuaaliselta ilmeeltään kampanjan muita elementtejä (juliste, netti).

31 Kampanjan internet-sivut 31 Kampanjaan liittyviä internetsivuja pidettiin pääsääntöisesti myönteisenä, nuorten maailmaan olennaisesti kuuluvana juttuna. Äidit olettavat, että nuoriso etsii joka tapauksessa paljon tietoa internetistä. Myös kaikki tytöt olivat sitä mieltä, että kampanjalla tulee olla omat nettisivut. Kampanjan sivujen pitäisi olla tarpeeksi houkuttelevat, että tytöt sinne menisivät. Informaation joukossa voisi olla tilastotietoja, tietoa turvallisuudesta ja suojautumisesta. Jonkinlainen interaktiivisuus (tehtäviä, laskuri kuinka moni ottanut, kysymyspalsta) voisi äitien mukaan houkutella tyttöjä sivustolle. Liian viihteellisiä sivustosta ei kuitenkaan saisi tehdä, ettei varsinainen asia unohdu. Tytöt olivat samaa mieltä äitien kanssa. Esimerkiksi Kohtu tässä moi! sivun visuaalisuutta tytöt pitivät liian leikkisänä ja pelimäisenä ja siksi ei vakavasti otettavana. Sivustolle voitaisiin julisteen lisäksi ohjata esim. Facebook-sivustolta tai Googlen mainosbannereilla. Lisäksi koulun terveystiedon tunneilla voitaisiin käydä tutustumassa sivuihin. Vanhempia houkuttelisi sivustolle informaation lisäksi esim. keskusteluvinkit siitä, kuinka ottaa asia puheeksi tyttären kanssa ja miten keskustella asiasta.

32 Paras kampanja Vanhemmat

33 33 Paras kampanja Vanhemmat Vanhempien keskuudessa parhaan kampanjan valinta käytiin tasaväkisesti kahden vaihtoehdon välillä: Tyttöjen juttu (6 ykkössijaa) ja Terve minä (7 ykkösijaa). Muut vaihtoehdot eivät saaneet yhtään mainintaa parhaaksi kampanjaksi. Vanhempien mielestä Tyttöjen Juttu on paras koska: Kampanjan slogan on kohderyhmää puhutteleva, helposti lähestyttävä ja kiinnostusta herättävä Kampanjassa on hyvä ja selkeä asiasisältö, innostaa etsimään lisää tietoa Kampanjamateriaalin heikkous on väri- ja kuvamaailma Vanhempien mielestä Terve Minä on paras koska: Kampanjan slogan on positiivinen Kampanjan sanoma on informatiivinen ja tulevaisuuteen suuntaava Värimaailma on hyvä ja raikas, tyttöjä puhutteleva Puhuttelee visuaalisuudella kohderyhmää (11-15v tyttöjä) parhaiten Kampanjan heikkous on sen sloganin monimerkityksisyys, ei herätä kiinnostusta samalla lailla kuin esim. Tyttöjen juttu. Selkeästi heikoimmaksi kampanjaksi valittiin Kohtu tässä moi -kampanja, jonka 10/13 äitiä valitsi viimeiselle sijalle. Pistä vaan sijoitettiin viimeiseksi kolmen äidin lomakkeella.

34 Paras kampanja Tytöt

35 35 Paras kampanja Tytöt Tytöt valitsivat parhaaksi kampanjaksi Tyttöjen juttu kampanjan (12 ykkössijaa ja 2 kakkossijaa). Yhtä selkeästi Terve minä sijoittui kakkoseksi (12 kakkossijaa ja 2 ykkössijaa). Tyttöjen mielestä Tyttöjen Juttu on paras koska: Se on inspiroiva, innostava, selkeä, nuorekas Juuri minulle suunnattu Asiallinen Hyvin tietoa lyhyesti ja ytimekkäästi Hyvä slogan Helposti lähestyttävä Kivat värit (nuoremmat) Tyttöjen mielestä Terve Minä on paras koska: Kuvan tyttöön on helppo samaistua Tyylikäs ja asiallinen Kirjeen ulkonäkö miellyttävin Tyttöjen jutun tekstin ja Terve minä julisteen kuvan ja värit voisi yhdistää

36 Yhteenveto ja johtopäätökset

37 Kampanja 1: Tyttöjen juttu - yhteenveto 37 Plussat Slogan puhuttelee kohderyhmää Kerrotaan olennainen lyhyesti ja ytimekkäästi Nuorekas ja liikunnallinen Uskottava & luotettava Miinukset Kolmen rokotteen mainitseminen Tyttöjen juttu logo liian pieni ja harmaa Tytön asento ja kasvottomuus

38 Kampanja 2: Terve minä! - yhteenveto 38 Plussat Värimaailma Iloinen tyttö Nuorekas, raikas Slogan on hyvä, mutta puhuttelee kaikkia THL tulee hyvin esille Ohjaa selkeästi nettisivuille Uskottava & luotettava Miinukset Voi liittyä mihin tahansa terveyteen liian yleinen Ei mainita erityisesti tyttöjä Julisteen tekstissä varsinainen asia tulee vasta viimeisillä riveillä Tekstissä olisi syytä mainita rokoteohjelma Elinikäinen suoja?

39 Kampanja 3: Kohtu tässä moi! - yhteenveto 39 Plussat Herättää huomion Pinkki väri THL Miinukset Lapsellinen Ei uskottava Mikä on pääsanoma? Kohderyhmä? Pojat nauraa? Kohtu sanana ja piirroksena oudoksuttaa

40 Johtopäätökset 40 Paras mahdollinen kampanja: Väri- ja kuvamaailma Terve minä kampanjasta Kuvitus oikeita valokuvia Slogan Tyttöjen juttu Logo riittävän iso ja värikäs Kirje: asiallinen ja asiapitoinen, kuitenkin selkeä ja ymmärrettävä (teksti oli nyt jo melko hyvä) Kirjeen visuaalinen ilme noudattelee muuta kampanjaa Nettisivut selkeät, riittävästi tietoa, interaktiivisuutta, kysymys & vastaus palsta, vinkkejä myös vanhemmille, visuaalinen ilme noudattelee muuta kampanjaa Kampanjajulisteessa ei saa olla liikaa informaatiota. Siinä on keskeistä kertoa: Miksi rokote on tärkeä (maininta syövästä, mahdollisesti myös kuolemasta) Kenelle kampanja on suunnattu Rokote on tutkittu ja testattu Rokote on ilmainen ja sen ottaminen on vapaaehtoista Mistä saa lisätietoja, selkeä kehotus mennä internetsivuille (ja keskustella vanhempien kanssa) Tyttöjen juttu julisteen teksti on sellaisenaan melko onnistunut

41 Liite: Tutkimuksessa käytetty keskustelurunko Tutkimukseen osallistuneet

42 Tutkimuksessa käytetty keskustelurunko 1/2 42

43 Tutkimuksessa käytetty keskustelurunko 2/2 43

44 Tutkimukseen osallistuneet Ryhmä 1: aiemmin mukana olleet vanhemmat Sirkku 40v, lastentarhanopettaja Lea 45v, yrittäjä Eve 48v, tiimipäällikkö Päivi 48v, koulunkäyntiavustaja Tuula 45v, kokki Tea 50v, palkanlaskija Sari 49v, huoltopäällikkö Ryhmä 3: ensikertalaiset vanhemmat Eija 43 v, koulunkäyntiavustaja Nina 40 v, opettaja Mari 36 v, työtön Kati 43 v, myyjä Sirpa 40 v, suunnittelija Minna 44 v, työtön Ryhmä 2: vuotiaat tytöt Seela 12 v, 5. lk. Ronja, 12 v, 6. lk. Milja, 12 v, 6. lk. Katju, 12 v, 6. lk. Iiris, 11 v, 5. lk. Hanna 12 v, 6 lk. Liina 12 v, 6 lk. Ryhmä 4: vuotiaat Säde 14 v, 8. lk. Anita 15 v, 9. lk. Emilia 14 v, 7. lk. Emilia 13 v, 7 lk. Minea 15 v, 8. lk. Petriina 16 v, 9. lk. Aino 14 v, 8. lk

45

THL HPV-rokotekampanja

THL HPV-rokotekampanja Lähtökohta Brief Kampanja HPV-rokotteelle Kohderyhmänä tyttäret ja äidit/vanhemmat Tavoite: herättää mielenkiinto, jakaa tietoa Sävy: luotettava, selkeä Konsepti Taloustutkimus kartoitti lähtötilanteen

Lisätiedot

THL Papillooma (HPV) -rokotekampanja

THL Papillooma (HPV) -rokotekampanja LÄHTÖKOHTA Kampanjaelementit Konseptit HPV-rokote mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan Kaikki 11 15-vuotiaat rokotetaan Kampanjoidaan rokotteen ottamisen puolesta Tieto tärkeässä roolissa -> Valittiinpa

Lisätiedot

THL HPV-rokotetutkimus Kvalitatiivinen tutkimus

THL HPV-rokotetutkimus Kvalitatiivinen tutkimus THL HPV-rokotetutkimus Kvalitatiivinen tutkimus 22.4.2013 Taloustutkimus Oy Kati Myrén & Sirpa Vinni 10701 HPV-rokote_sv & kmm 22.4.2013 2 Sisältö 1. Miksi tutkimus tehtiin? 2. Mitä tutkimuksessa selvitettiin?

Lisätiedot

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 2018 Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 161 ruotsinkielistä (peruskouluikäisiä n 900) 21%

Lisätiedot

...meitä on jopa syyllistetty lapsemme sairaudesta, ja meidät on jätetty tuen ulkopuolelle.

...meitä on jopa syyllistetty lapsemme sairaudesta, ja meidät on jätetty tuen ulkopuolelle. ...meitä on jopa syyllistetty lapsemme sairaudesta, ja meidät on jätetty tuen ulkopuolelle. - Esitelmä terveydenhoitajan työmenetelmänä 30.4.2013 Kaisa Uravuori THHTNU09A Opinnäytetyön tavoite ja tarkoitus

Lisätiedot

ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN

ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN 1 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS 1/2 Taloustutkimus Oy on toteuttanut tämän tutkimuksen Attendo Oy:n toimeksiannosta.

Lisätiedot

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi?

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? Tuija Leino THL Kerron tässä alkavasta rokotusohjelmasta rokotteesta Miksi otettu ohjelmaan? Miltä taudilta suojaudutaan? Miksi otettu ohjelmaan

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Kampanjan toimenpiteet 2010 Insinöörit Uusi sukupolvi Insinooriksi.fi Ingenjor.fi. Vesa Vilenius Markkinointiviestinnän suunnittelija HAMK

Kampanjan toimenpiteet 2010 Insinöörit Uusi sukupolvi Insinooriksi.fi Ingenjor.fi. Vesa Vilenius Markkinointiviestinnän suunnittelija HAMK Kampanjan toimenpiteet 2010 Insinöörit Uusi sukupolvi Insinooriksi.fi Ingenjor.fi Vesa Vilenius Markkinointiviestinnän suunnittelija HAMK Tutkimuksessa u haastateltiin t City Cty lehden säännöllisiä 15

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Ohjaamot. Suuntaviivat ja vinkit 2017

Keski-Uudenmaan Ohjaamot. Suuntaviivat ja vinkit 2017 Keski-Uudenmaan Ohjaamot Suuntaviivat ja vinkit 2017 SISÄLTÖ Mielikuva Mielikuva Millaiseksi ohjaamolaiset kokevat Ohjaamon? Rento Osaava Lämmin Ihmisläheinen Paikallinen/kuntakohtainen Positiivinen Avoin

Lisätiedot

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE

VERKOSTO GRAAFINEN OHJE 2018 SISÄLTÖ 3 Pikaohje 4 Tunnus ja suoja-alue 5 Tunnuksen versiot 6 Tunnuksen käyttö 7 Fontit 8 Värit 9 Soveltaminen ----- 10 Verkosto Lapset 2 suoja-alue Tunnuksen suoja-alueen sisäpuolella ei saa olla

Lisätiedot

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa

Yliopistojen erilliset palautteet. Webropol kyselyn tulokset. RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Palvelukonsortion johtoryhmän kokous 3-2011- 3.10.2011 RAPORTTI 2 Uudet värit portaaliin Testipäivä: 26.9.2011 sekä kysely Webropolissa Yliopistojen erilliset palautteet Helsingin yliopisto LIITE R1 Turun

Lisätiedot

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS

TAMPEREEN SISU vuodesta d 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS TAMPEREEN SISU vuodesta 1960 GRAAFINEN OHJEISTUS Sisällysluettelo LOGO Logo 3 Typografia. 5 Värit... 8 Lomakkeet 10 Kuvitus 12 - A KU UVITUS KEET LOMAKK TYPO GRAFI VÄRIT 2 LOGO TAMPEREEN SISU vuodesta

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Silmänliike kertoo totuuden. Otavamedian asiakastilaisuuden esitys Musiikkitalossa 29.10.2013 Tiivistelmä Mikko Puosi

Silmänliike kertoo totuuden. Otavamedian asiakastilaisuuden esitys Musiikkitalossa 29.10.2013 Tiivistelmä Mikko Puosi Silmänliike kertoo totuuden Otavamedian asiakastilaisuuden esitys Musiikkitalossa 29.10.2013 Tiivistelmä Mikko Puosi Silmänliiketutkimus Ruudulla, lukulaitteella tai älypuhelimella näytetään tutkittava

Lisätiedot

ASIAKASKYSELY ENVERA. Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 20.11.2015

ASIAKASKYSELY ENVERA. Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 20.11.2015 ASIAKASKYSELY ENVERA Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 20.11.2015 Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen toteuttaja, kohderyhmä, tavoite ja sisältö Taloustutkimus toteutti tämän tutkimuksen Envera Oy:n toimeksiannosta.

Lisätiedot

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Kiitokset vanhemmille, jotka jaksoitte vastata kyselyymme! Peräti 72 % perheistä palautti lomakkeen. Opetusvälineitä kehuttiin ja myös tiloja pidettiin asianmukaisina,

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö Osuustoiminnallinen yrittäminen ja yhteisötalous projekti: Yhdessä yrittämään

Työ- ja elinkeinoministeriö Osuustoiminnallinen yrittäminen ja yhteisötalous projekti: Yhdessä yrittämään TNS Työ- ja elinkeinoministeriö Osuustoiminnallinen yrittäminen ja yhteisötalous projekti: Yhdessä yrittämään Radiomedia, Radiomainonnan Huomioarvotutkimus Viikko 6 / Helmikuu 2010 Tämän tutkimuksen tulokset

Lisätiedot

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely 1 Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus Testaustulosten esittely 14.1.2009 Paula Hupponen ja Tino Rossi / Steerco Oy 2 Esityksen sisältö Käyttäjätestauksen toteutus

Lisätiedot

Nuorten seksuaaliterveyskartoitus

Nuorten seksuaaliterveyskartoitus Nuorten seksuaaliterveyskartoitus Nettikysely 12-22-vuotiaiden nuorten parissa Osaraportti Sini Pekkanen, Lääkärikeskus Nuorten Naisten Bulevardi Hannele Spring, Otavamedia, Suosikki 4.7.2011 Nuorten tutkimushanke

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 3/8: Visuaalinen suunnittelu

Lisätiedot

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Jouni Tuomi FT, yliopettaja, terveyden edistäminen TAMK v i i s a a t v a l i n n a t v i i s a s v a n h e m m u u s v i i s a a t v a i m o t v i r k e ä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä. Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF

Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä. Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä lapsille ja nuorille Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF 17.6.2019 Esityksen sisältö Lapsen oikeudet ja yksityisyyden suoja Lapsiin

Lisätiedot

Kokemuksia laajoista terveystarkastuksista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella. Anne Kytölä, ylihoitaja Tiina Salminen, osastonhoitaja

Kokemuksia laajoista terveystarkastuksista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella. Anne Kytölä, ylihoitaja Tiina Salminen, osastonhoitaja Kokemuksia laajoista terveystarkastuksista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella Anne Kytölä, ylihoitaja Tiina Salminen, osastonhoitaja 29.10.2013 Perheen merkitys lapsen ja nuoren hyvinvoinnille Laajan terveystarkastuksen

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Mistä kannattaa aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa? Olet saanut yritysidean ja päättänyt perustaa yrityksen. Yhtä aikaa muiden perustamistoimenpiteiden kanssa täytyy alkaa miettimään yrityksen markkinointia. Ilman markkinointia yrityksellä ei ole yhtään

Lisätiedot

Vastuu on meidän! Ansvaret är vårt!

Vastuu on meidän! Ansvaret är vårt! Lions Clubs International MD 107 Finland Vastuu on meidän! Ansvaret är vårt! Aktiviteetti lionsklubeille Netin turvallinen käyttö perheissä 1 Leijonien oma palveluaktiviteetti! Netin turvallinen käyttö

Lisätiedot

Brändiohjeisto. Nenäpäivä-säätiö

Brändiohjeisto. Nenäpäivä-säätiö Brändiohjeisto Nenäpäivä-säätiö Logo Nenäpäivä-logon kanssa voi leikkiä ja käyttää mielikuvitusta. Tunnukselle saa löytää uusia mitä merkityksellisempiä paikkoja ja sen avulla saa yllättää. Nenäpäivän

Lisätiedot

VERKKOSIVUANALYYSI Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus FIMIC

VERKKOSIVUANALYYSI Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus FIMIC Markus Lappalainen KT11/P721KNrB VERKKOSIVUANALYYSI Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus FIMIC Oppimistehtävä Kulttuurituotannon ko. Toukokuu 2011 SISÄLTÖ 1 FIMIC... 1 2 VISUAALISET NÄKYMÄT... 1 3 AKTIIVISUUS

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Seurakuntavaalit Jälkimittaus - Äänestyskampanja

Seurakuntavaalit Jälkimittaus - Äänestyskampanja Seurakuntavaalit Jälkimittaus - Äänestyskampanja Virta Helsinki Peter.ohman@virtamedia.com virtamedia.com virtamediacommunity.blogspot.com twitter.com/virtamediacom Tutkimuksen perustiedot Tutkimuksen

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemikaaliturvallisuus -tutkimus vko 18 ja 19 / 2014 Taloustutkimus Oy / Anne Kosonen 9.5.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemikaaliturvallisuus -tutkimus vko 18 ja 19 / 2014 Taloustutkimus Oy / Anne Kosonen 9.5. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemikaaliturvallisuus -tutkimus vko ja 9 / 4 Taloustutkimus Oy / Anne Kosonen 9.5.4 JOHDANTO T7,T7 Tukes / Kemikaaliturvallisuus vko ja 9 Taloustutkimus Oy on

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia. Oulu Juho Silvasti

Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia. Oulu Juho Silvasti Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia Oulu 7.9. 2015 Juho Silvasti Liikkuva Kalajoki- Hyvinvointia meille kaikille Kaikki koulut mukana Liikkuva koulu- toiminnassa 7 alakoulua 1 yläkoulu 1 yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Elämä turvalliseksi. seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille

Elämä turvalliseksi. seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille Elämä turvalliseksi seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille Innovaatioprojektin toteuttajina toimivat jouluna 2014 valmistuvat Metropolia Ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat.

Lisätiedot

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen Copyright Thorleif Johansson 2

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen Copyright Thorleif Johansson 2 Uutinen Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 2 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 3 21.1.2015 Copyright Thorleif Johansson 4 Uutinen Vastaa kysymyksiin:

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Taustamateriaali: Vastuullisuus ohjaa kuluttamista entistä voimakkaammin

Taustamateriaali: Vastuullisuus ohjaa kuluttamista entistä voimakkaammin Onhan siinä Avainlippu-kampanja Taustamateriaali: Vastuullisuus ohjaa kuluttamista entistä voimakkaammin Suomalaisen Työn Liiton tutkimus Nuoret, työ ja kuluttaminen 201 Tutkimusten toteutus Osana Onhan

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Facebook-opas tilitoimistoille

Facebook-opas tilitoimistoille Facebook-opas tilitoimistoille Joko tilitoimistollanne on Facebook-sivu? Jos ei, tähän oppaaseen on koottu 10 askeleen polku, jota seuraamalla sivu on helppo perustaa. MUUTAMA FAKTA SOSIAALISESTA MEDIASTA

Lisätiedot

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Yksinäisyys lasten silmin Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Tutkimusaihe ja tutkimuskysymykset Lasten yksinäisyys lasten näkökulmasta Sadutusmenetelmällä lasten tieto näkyviin 1) Mitä lapset kertovat

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Projekti... 3 1.1 Asiakas ja kartoitus... 3 1.2 Asiakastapaaminen ja suunnittelu... 3 1.3 Toteutus... 5 1.4

Lisätiedot

Talent Partners Group / Forma & Furniture lukijatutkimus 2007 LUKIJATUTKIMUS 2007

Talent Partners Group / Forma & Furniture lukijatutkimus 2007 LUKIJATUTKIMUS 2007 LUKIJATUTKIMUS 2007 Lukijoiden ammattiryhmät Ammati Otos (kpl) %-koko otannasta Vähittäiskauppias 141 kpl. 70,5 % Sisäänostaja 7 kpl. 3,4 % Sisustussuunnittelija 11 kpl. 5,7 % Muu 41 kpl. 20,5 % Yhteensä

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja Tammikuussa 2012 toteutettiin valtakunnallinen Yritys- Suomi lanseerauskampanja. Mikkelin

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Vastanneita yhteensä 27 Ikäsi Kyselyn osallistuneita oli kaikissa ikäluokissa. 35% 30% 30,00% 25% 22,00% 20% 15% 10% 15,00% 11,00% 11,00% 11,00% 5% 0% -20

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT NENÄPÄIVÄ GRAAFINEN OHJEISTUS 2014 NENÄPÄIVÄ

GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT NENÄPÄIVÄ GRAAFINEN OHJEISTUS 2014 NENÄPÄIVÄ GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT GRAAFINEN OHJEISTUS 2014 GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT LOGO Nenäpäivä-tunnuksen kanssa saa leikkiä ja käyttää mielikuvitusta. Tunnukselle saa löytää uusia mitä merkityksellisempiä

Lisätiedot

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT Graafinen ohjeistus 28.10.2016 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. VAAKUNA... 4 3. TUNNUKSET... 5 3.1. Puolangan logo... 5 3.2. Slogan... 6 4. TYPOGRAFIA... 7 5. VÄRIT... 8 6. GRAAFINEN ELEMENTTI... 9 7. SÄHKÖPOSTIN

Lisätiedot

Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi

Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi Visuaalinen käyttöliittymäanalyysi Johdanto Tehtävänä on analysoida Saariston ekologia-kurssilla käytettävän tietokoneohjelman käyttöliittymän visuaalisia ominaisuuksia. Vastaa ensiksi VisaWi -lomakkeeseen

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään

Eevaleena Isoviita. Vinkkejä viestintään 24.2.2018 Eevaleena Isoviita Vinkkejä viestintään Nykytila: miten yhdistys viestii tällä hetkellä Työpajaosallistujat kertoivat oman yhdistyksen viestinnästä tällä hetkellä Yhdistyksen viestinnästä vastaa

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO VIDEOILLE SISÄISEEN KÄYTTÖÖN. Päivitetty

GRAAFINEN OHJEISTO VIDEOILLE SISÄISEEN KÄYTTÖÖN. Päivitetty GRAAFINEN OHJEISTO VIDEOILLE SISÄISEEN KÄYTTÖÖN Päivitetty 26.1.2018 SISÄLLYS ELEMENTTIEN KÄYTTÖ VIDEOSSA... 3 TEKIJÄNOIKEUDET... 4 TUNNUS... 5 Ei-toivottu käyttö...6 VÄRIMAAILMA... 7 TYPOGRAFIA... 8 KUVAMAAILMA...

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Kesäkuu, Public Sakari Nurmela Työnro: Kantar TNS Oy, tentie C, Espoo Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

Lukkari-loppukäyttäjäkysely. Tuloksissa huomioitu muut kuin seurakunnan työntekijät yht. 845 vastaajaa, lisäksi erikseen suodatettuna maltilliset

Lukkari-loppukäyttäjäkysely. Tuloksissa huomioitu muut kuin seurakunnan työntekijät yht. 845 vastaajaa, lisäksi erikseen suodatettuna maltilliset Lukkari-loppukäyttäjäkysely Tuloksissa huomioitu muut kuin seurakunnan työntekijät yht. 845 vastaajaa, lisäksi erikseen suodatettuna maltilliset Sivuston eniten herättämä tunne kaikki 83 % / maltilliset

Lisätiedot

Tunnus. Typografia. Värit. Kuvamaailma. Sovellukset. päävärit lisävärit. värivariaatiot koko käyttö suoja-alue. internet Office

Tunnus. Typografia. Värit. Kuvamaailma. Sovellukset. päävärit lisävärit. värivariaatiot koko käyttö suoja-alue. internet Office graafinen ohjeisto Tunnus värivariaatiot koko käyttö suoja-alue Typografia internet Office Värit päävärit lisävärit Kuvamaailma valokuvat graafiset elementit kuvituskuvat Sovellukset PowerPoint Mikä on

Lisätiedot

Hyvä kohtaaminen, kun vanhempi tarvitsee tukea asioiden oppimisessa ja ymmärtämisessä

Hyvä kohtaaminen, kun vanhempi tarvitsee tukea asioiden oppimisessa ja ymmärtämisessä Hyvä kohtaaminen, kun vanhempi tarvitsee tukea asioiden oppimisessa ja ymmärtämisessä Oletko kohdannut perheitä, joissa vanhemmalla on kehitysvamma tai vastaavaa tuentarvetta? Mitä tiedämme perheistä Perheistä

Lisätiedot

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Kouluterveydenhuolto Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Boysilli. Copywriter-opinnot / kampanjasuunnittelu, parityö

Boysilli. Copywriter-opinnot / kampanjasuunnittelu, parityö Boysilli Copywriter-opinnot / kampanjasuunnittelu, parityö K Tavoite Tehtävänantona oli suunnitella Boy-sillille kampanja, joka nostaisi tuotteen menekkiä nuorten sekä nuorten aikuisten keskuudessa. Vain

Lisätiedot

Pimeän Kuva kaunokirjallisuutta lääketieteen opetuksessa. Tampere 9.5.2007

Pimeän Kuva kaunokirjallisuutta lääketieteen opetuksessa. Tampere 9.5.2007 Pimeän Kuva kaunokirjallisuutta lääketieteen opetuksessa Irma Virjo Yleislääketieteen professori Tampereen yliopisto, Lääketieteen laitos Hanna-Mari Alanen Ylilääkäri, Hatanpään puistosairaala, psykogeriatria

Lisätiedot

G R A A. Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus

G R A A. Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus G R A A FI O HJ E IS Kaarinan Pojat ry:n graafinen ohjeistus N E N T US Logo Kaarinan Pojat ry:n logon tulee näkyä kaikissa KaaPon materiaaleissa, myös joukkueiden tuottamissa materiaaleissa. Logoa käytetään

Lisätiedot

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi?

Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? Uutinen Vastaa kysymyksiin: Kuka teki / kenelle tapahtui? Mitä tapahtui? Missä tapahtui? Milloin tapahtui? Mahdollisesti myös: Miten? Miksi? 16.3.2013 Copyright Thorleif Johansson 2 Myyntimalli Kuva myy

Lisätiedot

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon.

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon. ETUSIVU Kouluterveyskysely 2017 Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyteen, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä

Lisätiedot

tarkoitetaan terveyden edistämistä sekä kasvatuksen että viestinnän keinoin ja se voidaan jäsentää kolmeen osa-alueeseen:

tarkoitetaan terveyden edistämistä sekä kasvatuksen että viestinnän keinoin ja se voidaan jäsentää kolmeen osa-alueeseen: tarkoitetaan terveyden edistämistä sekä kasvatuksen että viestinnän keinoin ja se voidaan jäsentää kolmeen osa-alueeseen: 1. Terveysvalistus tietoa tiedotusvälineiden kautta kaikkien saataville, suuret

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Varjomaailma sarjakuvan ja verkkosivuston vastaanotto. Tuuli Erkko Varjomaailma hankkeen loppuseminaari 12.5.2008

Varjomaailma sarjakuvan ja verkkosivuston vastaanotto. Tuuli Erkko Varjomaailma hankkeen loppuseminaari 12.5.2008 Varjomaailma sarjakuvan ja verkkosivuston vastaanotto Tuuli Erkko Varjomaailma hankkeen loppuseminaari 12.5.2008 Varjomaailma sarjakuva Sarjakuvaa jaettiin 70 000 kappaletta yli 1000 kouluun, koko Suomen

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Lapsiperheen arjen voimavarat

Lapsiperheen arjen voimavarat Lapsiperheen arjen voimavarat Hyvät vanhemmat! Lapsiperheen elämään sisältyy monenlaisia ilonaiheita, mutta välillä arki voi olla melko rankkaa. Vanhemmat voivat hyötyä siitä, että he joskus kiireenkin

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

BCG-rokotteen käyttö. Kansanterveyslaitoksen rokotussuositus 2006

BCG-rokotteen käyttö. Kansanterveyslaitoksen rokotussuositus 2006 BCG-rokotteen käyttö Kansanterveyslaitoksen rokotussuositus 2006 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja C 5/2006 ISSN 1238-5875 2 BCG-ROKOTTEEN KÄYTTÖ KANSANTERVEYSLAITOKSEN ROKOTUSSUOSITUS 2006 Sosiaali- ja

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO 5. KUVAT 1. TUNNUS - SANOMA 6. VERKKOSIVUT 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET. 2.1 Suoja-alue. 7.

SISÄLLYS JOHDANTO 5. KUVAT 1. TUNNUS - SANOMA 6. VERKKOSIVUT 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET. 2.1 Suoja-alue. 7. GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS JOHDANTO 1. TUNNUS - SANOMA 2. TUNNUS - KÄYTTÖ 2.1 Suoja-alue 2.2 Eri osien käyttö 2.3 Minimikoot 5. KUVAT 6. VERKKOSIVUT 7. TUOTEKORTIT JA ESITTEET 7.1 Tuotekortit 7.2 Esitteet

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO PARTURI-KAMPAAJA HIUSKASTANJA. Eurajoen kristillinen opisto Media-ala Mia Salminen

PROJEKTIDOKUMENTAATIO PARTURI-KAMPAAJA HIUSKASTANJA. Eurajoen kristillinen opisto Media-ala Mia Salminen PROJEKTIDOKUMENTAATIO PARTURI-KAMPAAJA HIUSKASTANJA Eurajoen kristillinen opisto Media-ala 2016 2017 Mia Salminen 1 SYNOPSIS PROJEKTISTA... 3 1.1 Rakennesuunnitelma... 3 1.2 Sivun rakenne... 5 1.3 Grafiikka...

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys

Minä ohjaajana - kokonaisvaltainen ihmiskäsitys Tavoite Harjoitus on tarkoitettu elämäntapamuutosohjaajalle ohjaajan oman ihmiskäsityksen tiedostamiseen. Jokaisella meistä painottuu ihmiskäsityksessä joku puoli: koulutustausta, omat mielenkiinnon kohteet

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO

LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO LUOVA ETELÄ-KARJALA LOGO Luova Etelä-Karjala logon lähtökohtana on maantieteellisen alueen muoto liitettynä Saimaaseen ja eteläkarjalaisten kädentaitoihin ja luovuuteen, monipuoliseen taito-tieto-osaamiseen.

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

PORIN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN MATERIAALIPAKETIT LIIKKUMISEN OHJAUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKE 2017

PORIN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN MATERIAALIPAKETIT LIIKKUMISEN OHJAUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKE 2017 PORIN LIIKKUMISEN OHJAUKSEN MATERIAALIPAKETIT LIIKKUMISEN OHJAUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKE 2017 HANKKEEN TAVOITTEET 01 Tarjota helposti omaksuttavissa olevaa tietoa kestävistä kulkumuodoista eri liikkujaryhmille.

Lisätiedot

Fazer nuorten arvostamana yrityksenä case Elämän Eväät. Nina Törhönen, Fazer

Fazer nuorten arvostamana yrityksenä case Elämän Eväät. Nina Törhönen, Fazer Fazer nuorten arvostamana yrityksenä case Elämän Eväät Nina Törhönen, Fazer Mitä on Elämän Eväät? Ohjelma luotiin vuonna 2007 herättämään nuorten tulevaisuuden työntekijöiden mielenkiintoa uudella tavalla.

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Kvalitatiiviset On Line Yhteisöt / KMM

Kvalitatiiviset On Line Yhteisöt / KMM 1 13.03.2013 Kvalitatiiviset On Line Yhteisöt / KMM KVALITATIIVISET ON LINE YHTEISÖT - tulevaisuuden mahdollisuuksia etsimässä - SMTS, Aamiaisseminaari 13.3.2013. - Kati Myrén Taloustutkimus 3 13.03.2013

Lisätiedot

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapsivaikutusten arviointi kunta- ja palvelumuutoksissa hanke Sirpaleena Toikka 2.4.2008 Aihealueiden toteutus huhtikuussa 2008 Nuorimmat lapset (3-7 vuotiaat) piirtävät/

Lisätiedot