KAARIJUOTON PERIAATE JA SOVELLUSKOHTEET ARC BRAZING AND ITS APPLICATIONS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAARIJUOTON PERIAATE JA SOVELLUSKOHTEET ARC BRAZING AND ITS APPLICATIONS"

Transkriptio

1 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT School of Energy Systems LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari KAARIJUOTON PERIAATE JA SOVELLUSKOHTEET ARC BRAZING AND ITS APPLICATIONS Eeki Väänänen Tarkastaja: Professori Jukka Martikainen

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO Työn tausta Työn tavoite ja rajaus KAARIJUOTON PERIAATE Menetelmän kuvaus Kaarimuodot Edut ja haitat LAITTEISTO Kaarijuottolaitteisto Kemppi ESAB EWM Lisäaineet Suojakaasut LIITOKSEN OMINAISUUDET JA LAATU Liitoksen lujuus Sitkeys Väsymislujuus Kovuus Liitosvirheet SOVELLUSKOHTEET JOHTOPÄÄTÖKSET YHTEENVETO LÄHTEET... 26

3 3 1 JOHDANTO Kaarijuotto muistuttaa ulkoisesti paljon tavallista metallikaasukaari- (MIG-) hitsausta. Olennaisena erona on, että valokaari ei sulata liitettävää perusainetta. Ero on siis sama kuin normaalisti hitsauksessa ja juottamisessa. Tällöin lämmöntuonti on huomattavasti alhaisempaa ja juottopäällä on suurempi kuljetusnopeus MIG-hitsaukseen verrattuna. Kaarijuottoa on käytetty Euroopassa jo 80-luvulta lähtien autoteollisuudessa ohutlevyjen liittämismenetelmänä. (Leino, 1996, s ) Kaarijuotosta käytetään myös muita nimiä: MIG-juotto, MIG-lankajuotto ja lankajuotto. Englanninkielen yleisimmät nimitykset kaarijuotolle ovat arc brazing, MIG brazing, GMA brazing ja MIG soldering. Mikäli käytetään suojakaasuja, joissa argonin lisäksi on 1-2 % happea ja hiilidioksidia, niin oikea nimi olisi terminologisesti MAG-juotto. Esab, joka tarjoaa lisäaineita kaarijuottoon, käyttää kaarijuotosta nimitystä MAG brazing. Saksankielessä käytetään nimitystä MIG löten. (Lukkari, 2002, s. 3.) 1.1 Työn tausta Sinkittyjen levyjen ja rakenteiden hitsaukseen liittyy huomattava määrä ongelmia. Roiskeet, vaikeasti hallittava valokaari, sinkkihöyryt, muodonmuutokset työkappaleessa, sinkkikerroksen vaurioituminen hitsin ympäriltä sekä hitsin vaatima jälkikäsittely ovat tavallisia ongelmia sinkittyjen levyjen ja rakenteiden hitsauksessa. Sinkki höyrystyy hitsin reunoilta riippuen lisäaineesta ja energiantuonnista niin, että noin 2 mm leveällä alueella ei ole lainkaan sinkkipinnoitetta korroosionsuojana. Pinnalle höyrystynyt sinkki voidaan poistaa hitsauskohdista teräsharjalla. (Raekorpi, 2000, s. 5-6.) Useimmat sinkin aiheuttamat ongelmat voidaan poistaa tai niitä voidaan vähentää käyttämällä kaarijuottoa. Menetelmänä se on kauan tunnettu ja autonvalmistajat ovat kiinnostuneet siitä sinkittyjen peltien lisääntyessä. (Raekorpi, 2000, s. 6.)

4 4 Suurlujuusterästen hitsauksessa on haasteita, sillä hitsauksen suuri lämpö tuhoaa suurlujuuksille suunnittelut mikrorakenteet. Kaarijuotto voisi olla haastava prosessi suurlujien terästen liittämisessä. (Shelley, 2009.) 1.2 Työn tavoite ja rajaus Työ rajataan kaarijuottomenetelmään, -laitteistoon, -liitokseen ja kaarijuoton sovelluskohteisiin. Työn tavoitteena on esitellä kaarijuottomenetelmä laitteistoineen ja sovelluskohteineen. Tutkimusmenetelmänä työssä käytetään kirjallisuustutkimusta. Tietolähteinä käytetään verkkotietokantoja ja eri lisäaine- ja kaarijuottolaitevalmistajien asiantuntijoita.

5 5 2 KAARIJUOTON PERIAATE Kappaleessa esitellään kaarijuoton periaate kaari- ja railomuotoineen. Lisäksi käsitellään kaarijuottoprosessin edut ja haitat. 2.1 Menetelmän kuvaus Kaarijuottamisessa valokaari palaa normaaliin tapaan. Sillä ei kuitenkaan sulateta perusainetta, vaan ainoastaan sulaa lisäaine, jolla on matala sulamispiste. Sula kostuttaa liitospinnat ja tunkeutuu liitettävien osien väliseen rakoon. Tämän jälkeen sula jähmettyy ja muodostaa liitettävien kappaleiden välille juotosliitoksen. Kaarijuotto ei ole siis hitsausta, vaan juottamista, jossa käytetään valokaarta kuumennuslähteenä. Hitsaus- ja kaarijuottoliitoksen ero on esitetty kuvassa 1. (Lukkari, 2002, s. 5.) Kuva 1. Levyjen hitsaus- (a) ja kaarijuottoliitoksen (b) vertailu (Leino, 1996, s. 33).

6 6 2.2 Kaarimuodot Lyhytkaarta käytetään yleensä käsinhitsauksessa, kuten esimerkiksi autokorjaamoiden ohutlevyjen korjaushitsaukset. Lyhytkaaren tyypilliset juottoarvot (Lukkari, 2002, s. 5; Chovet & Guiheux, 2006, s. 50): suojakaasu argon langanhalkaisija 1,0 mm langansyöttö 2-3 m/min virta A jännite V lämmöntuonti ~ 0,2 kj/mm Kuumakaari ja pulssi vaativat suurta tehoa ja suurta kuljetusnopeutta, minkä takia ne tehdään yleensä mekanisoidusti. Kuumakaaren ja pulssin tyypilliset juottoarvot (Lukkari, 2002, s. 5-6; Chovet et al., 2006, s. 50): suojakaasu argon langanhalkaisija 1,0 mm langansyöttö 6-12 m/min virta A jännite V lämmöntuonti ~ 0,7 kj/mm 2.3 Edut ja haitat Kaarijuotolla on pienempi lämmöntuonti ja suurempi liittämisnopeus ja prosessissa tapahtuu vähemmän muodonmuutoksia MIG-hitsaukseen verrattuna, koska perusaine ei sula prosessissa. (Raekorpi, 2000, s. 6.) Kaarijuottoliitos ei vaadi jälkikäsittelyjä ja liitos on helposti hiottava. Liitoksella on hyvä korroosionkestävyys. Juotettaessa syntyy vähemmän roiskeita. Juotettaessa sinkkipinnoitettuja levyjä sinkkiä palaa vähemmän pois hitsin vierestä ja sinkkihöyryä syntyy vähemmän. Kaarijuotto sopii myös erittäin ohuille levyille. (Lukkari, 2002, s. 6.) Kaarijuoton merkittävin haitta on noin 10-kertainen lisäaineen hinta, johon vaikuttaa luonnollisesti vähäinen kysyntä ja koostumus (Leino, 1996, s. 35). Kustannusvertailu MIG-

7 7 juoton ja hitsauksen välillä on esitetty kuvassa 2. Etenkin suuremmilla ilmaraoilla kaarijuotto on hitsausta herkempää. Kaarijuotolla on huonommat mekaaniset ominaisuudet, etenkin käytettäsessä CuSi 3 -lisäainelankaa. (Raekorpi, 2000, s. 6.) Pääoma Lisäaine Työ 0 Kuva 2. Kustannusvertailu MIG-juoton ja hitsauksen välillä sinkkipinnoitetun sekä pinnoittamattoman rakenneteräksen ja austeniittisen ruostumattoman ohutlevyn liittämisessä (mukaillen: Leino & Hiltunen, 2001, s. 15).

8 8 3 LAITTEISTO Käytännössä kaarijuottoon soveltuu mikä tahansa MIG/MAG -hitsauslaitteisto (Martiskin, 2015). Kappaleessa esitellään soveltuvia kaarijuottolaitteistoja, sekä lisäaineita ja suojakaasuja. 3.1 Kaarijuottolaitteisto Kaarijuotto on käytännössä mahdollista millä tahansa MIG/MAG -hitsauslaitteistolla. Perinteisellä ''2-nuppi'' MIG/MAG -laitteella voidaan kaarijuottaa, mutta niiden dynaamiset ominaisuudet on useimmiten optimoitu teräksen hitsaukseen, jolloin kaarijuottoon tarvittavat ominaisuudet eivät yllä aivan pulssi- tai synergisen hitsauslaitteen tasolle. Roiskeettomampaan kaarijuottoon päästään pulssiprosessilla, mutta synergisellä MIGprosessillakin päästään riittävän hyvään lopputulokseen. Seuraavaksi esitellään kolmen laitevalmistajan tarjoamat laitteet kaarijuottoon. (Martiskin, 2015.) Kemppi Kemppi Oy tarjoaa seuraavia pulssilaitteita kaarijuottoon: FastMig Pulse, FastMig X ja Kempact Pulse (kuva 3). Lisäksi robottivirtalähteistä löytyy Kemparc Pulse (kuva 3). Näihin laitteisiin on saatavilla kaarijuotto-ohjelmia. (Martiskin, 2015.)

9 9 Kuva 3. Pulssilaitteet kaarijuottoon: a) FastMig Pulse, b) FastMig X, c) KempactPulse ja d) Kemparc Pulse (Product Showroom, 2015). Kempillä on synergisiä hitsauslaitteita, joihin löytyy löytyy omat hitsausohjelmat kaarijuottoa varten. Tälläisia hitsauslaitteistoja ovat FastMig M ja Kempact A (kuva 4) (Martiskin, 2015).

10 10 Kuva 4. Synergiset hitsauslaitteet kaarijuottoon. a) Fastmig M ja b) Kempact A (Product Showroom, 2015). Synergisten- ja pulssilaitteiston lisäksi Kempin Minarc EVO 200 (kuva 5) soveltuu kaarijuottoon. Se on ns. adaptiivinen hitsauskone eli laite muuttaa automaattisesti hitsausarvoja. Laitteesta löytyy oma ohjelma kaarijuottoon. (Martiskin, 2015.) Kuva 5. Adaptiivinen Minarc EVO -hitsauslaite kaarijuottoon (Product Showroom, 2015).

11 ESAB Lähes kaikki ESABin MIG/MAG -laitteet soveltuvat kaarijuottoon. Kaarijuotossa oikeiden parametrien löytäminen on hankalampaa kuin perinteisessä hitsauksessa, joten ESAB suosittelee sellaisia laitteita, joissa on sopivat toiminnot kaarijuottoa ajatellen. Pienin ESABin laite, josta löytyy esiasetus kaarijuotolle, on CaddyMig C200 (kuva 6). (Hurtta, 2015.) Kuva 6. ESABin kannettava CaddyMig C200, joka soveltuu kaarijuottoon (Arc Welding Equipment, 2013). ESABin MIG/MAG -laitteet, joissa on Qset-toiminto, soveltuvat erinomaisesti kaarijuottoon. Qset-toiminto muun muassa säätää koneen arvot oikeiksi, vaikka lisäainelanka vaihdettaisiin erityyppiseksi. Tällaisia laitteita CandyMig C200:n lisäksi ovat Aristo Mig C3000i U6 ja Origo Mig C3000i MA24 (kuva 7). Aristo Mig C3000i U6 - laitteessa on valmiita synergialinjoja kaarijuottolangoille. (Hurtta, 2015.)

12 12 Kuva 7. ESABin Qset-toiminnolla varustetut laitteet kaarijuottoon: a) Aristo Mig C3000i U6 ja b) Origo Mig C3000i MA24 (Arc Welding Equipment, 2013) EWM EWM suosittelee kaarijuottoon MIG/MAG -laitteita, joissa kaarijuottolanka syötetään polttimelle neljän rullan kautta. Nelirullaohjaus on esitetty kuvassa 8. (Knopp & Killing, 2005, s. 3.) Kuva 8. EWM:n ''nelirullaohjaus'', joka soveltuu kaarijuottolangan syöttöön (Knopp et al., 2005, s. 3).

13 13 EWM suosittelee kaarijuottolaitteessa olevan tasavirtalähde, jossa on tasaiset jänniteominaisuudet. Esimerkkilaitteena mainittakoon alpha Q 351 Progress puls MM D FDW, kuva 9. (Knopp et al., 2005, s.3.) Kuva 9. EWM:n alpha Q 351 Progress puls MM D FDW -hitsauslaite, joka soveltuu kaarijuottoon (Alpha Q Puls, 2015). 3.2 Lisäaineet Kaarijuotossa käytetään lisäaineena pääasiassa pronsseja, jotka ovat kuparivaltaisia seoksia. Taulukossa 1 on esitetty muutamien tyypillisesti käytettyjen laatujen mekaaniset ominaisuudet, koostumus ja sulamislämpötila-alue. Leino ja Hiltunen (2001, s. 13.) tutkivat näiden lisäaineiden ominaisuuksia. Taulukosta 1 nähdään, että alumiinipronssi vastaa tyypillisiä rakenneteräksiä mekaanisilta ominaisuuksiltaan, kun taas alumiininikkeli-pronssi vastaa lujia rakenneteräksiä. Pii- ja tinapronssi ovat huomattavasti niitä pehmeämpiä. (Leino et al., 2001, s. 13.)

14 14 Taulukko 1. Kaarijuotossa käytettyjä lisäaineita ominaisuuksineen (Leino et al., 2001, s. 13; Lepistö, 2004, s. 8). Lisäaine SG-CuAl8 SG-CuSn8 SG-CuSi3 SG- CuAl8Ni2 SG- CuMn13Al7 Koostumus Al 8 Fe < 0,5 Mn < 1 Ni < 0,8 Sn 5-8 P < 0,35 Si 3 Mn 1 Fe < 0,3 Sn < 0,2 Al 8 Fe 2 Ni 2 Mn 1,5 Al 7,5-8,3 Mn Ni 2,0-2,5 Fe 2-3 Cu bal bal bal bal bal Re [MPa] min min. 120 min. 300 Min. 400 Rm [MPa] min min. 350 min. 650 Min. 800 A5 [%] kovuus 120 HB 80 HB 80 HB 160 HB HB Sulamislämpötila [ C] Tutkimuksessa kokeet tehtiin pääosin alumiinipronssilisäaineella, jota verrattiin muihin lisäaineisiin. Kaarijuotossa alumiininikkelipronssi käyttäytyy suunnilleen samalla tavalla kuin alumiinipronssi. Pii- ja tinapronssi tuottavat herkkäliikkeisemmän sulan matalamman sulamislämpötilan takia. Se parantaa juotteen tunkeutumista kapeaan railoon päittäisliitoksessa, mutta juote voi valua liitoksesta läpi ilmaraon ollessa liian suuri. (Leino et al., 2001, s. 13.) Tinapronssilla on taipumus tunkeutua juotettavan perusaineen raerajoille, jolloin syntyy poikittaisia juotosvikoja juotteen alle (kuva 10). Leino et al. (2001, s. 13) havaitsi ilmiön selvimmin ruostumattomille teräksillä, mutta pieniä viitteitä poikittaisista juotosvioista saatiin myös pinnoitetuilla ja pinnoittamattomilla hiiliteräksillä. Tälläisillä juotosvioilla ei ole käytännössä merkitystä liitoksen staattisiin lujuusominaisuuksiin, etenkin poikittaiseen lujuuteen. Tämä juotosvika ei ole särö, vaan perusaineeseen tunkeutunut vierasfaasinen ''uloke''. Raerajalle tunkeutuneen faasin mekaaniset ominaisuudet saattavat kuitenkin poiketa perusaineesta, jolloin juotosvialla saattaa olla heikentävä vaikutus liitoksen

15 15 pituussuuntaiseen lujuuteen, muodonmuutoskykyyn ja väsymiskestävyyteen. (Leino et al., 2001, s. 13.) KUVA 10. Kaarijuotossa syntynyt juotosvika, jossa juote on tunkeutunut perusaineen raerajoille (Leino et al., 2001, s. 13). Esab tarjoaa kaarijuottoon lisäaineiksi OK Autrod ja OK Autrod OK Autrod on CuSi3-seosteinen hitsauslanka, jota on käytetty eniten kaarijuottoon. Se soveltuu sinkittyjen levyjen ja kupariseosten kaarijuottoon. Tuotteen suurin tilaajaryhmä on Euroopan autoteollisuus, joka käyttää sitä todella paljon. OK Autrod on CuAl8- seosteinen kaarijuottolanka, joka soveltuu sellaisille sovelluksille, jotka vaativat suurta lujuutta sekä hyvää kulumis- ja korroosionkestävyyttä. Safra tarjoaa kaarijuottoon myös CuSi3- ja CuAl8-lisäaineita (Spiess, 2015). Bedralta löytyy kaarijuottoon CuSi3Mnlankoja, joiden murtolujuudet ovat jopa yli 1000 N/mm 2. Suuri lujuus antaa suunnittelijoille mahdollisuuden suunnitella entistä lujempia ja turvallisempia rakenteita. (Halonen, 2015; Raekorpi, 2006, s. 18.) 3.3 Suojakaasut Kaarijuotossa käytetään seoskaasuja, jossa on argonin (Ar) joukossa 0,5-1 % happea (O 2 ) tai 1-2 % hiilidioksidia (CO 2 ). Aktiivinen kaasukomponentti O 2 tai CO 2 vakauttaa

16 16 valokaarta, mutta tuo toisaalta lisää lämpöä liitokseen. Pieni hapen osuus pienentää sulan pintajännitystä, mikä parantaa sulan kostutusta. Sinkityissä levyissä sinkin höyrystyminen on vähäistä, kun suojakaasu sisältää happea. Jo 0,5 % O 2 -seostus näkyy merkittävästi liitoksessa. Puhdasta argonia sekä argonin ja heliumin seoskaasuja käytetään myös kaarijuotossa. Oikean kaasuseoksen valintaan vaikuttaa muun muassa sinkkipinnoitteen ja perusaineen paksuus. (Raekorpi, 2006, s. 19; Iordachescu et al., 2005, s. 389.)

17 17 4 LIITOKSEN OMINAISUUDET JA LAATU Kaarijuotetut liitokset vastaavat lähes hitsausliitoksia mekaanisilta ominaisuuksiltaan (Lukkari, 2002, s. 6). Tässä kappaleessa tarkastalleen kaarijuotetun liitoksen lujuutta, sitkeyttä, väsymislujuutta, kovuutta ja mahdollisia juotosvirheitä. 4.1 Liitoksen lujuus Lisäaineen laji vaikuttaa olennaisesti siihen, kuinka luja liitos on (Lukkari, 2002, s. 6). Taulukosta 1 nähdään lisäaineiden murto- ja myötölujuuksia. Leinon et al. (2001, s. 15.) tutkimuksessa eri lisäaineilla kaarijuotettujen päittäisliitoksista valmistettiin poikittaiset vetokoesauvat ja pitkittäiset taivutussauvat. Vetokoesauvoista määriteltiin vetolujuus ja taivutussauvoilla varmistettiin liitoksen muodonmuutoskyky. Vetokokeissa sauvat murtuivat perusaineen kohdalta, jolloin mitatut lujuudet kuvaavat perusaineen arvoja. Kuroutumiskohta oli etäämpänä liitoksesta verrattaessa hitsattuun liitokseen, jossa kuroutuminen tyypillisesti alkaa liitoksen lämpövyöhykkeestä. Suuren liittämisnopeuden ja pienen lämmöntuonnin kaarijuottoliitoksen muutosvyöhyke on kapea ja sijoittuu pääosin liitoksen pinnalle levinneen juotoskuvun reuna-alueelle. (Leino et al., 2001, s. 15.) Poikittaisissa taivutuskokeissa koesauvat taipuivat jyrkästi juottokuvun reunan kohdalta, mutta itse juotokseen ei syntynyt merkittävää venymää. Pitkittäisissä taivutuskokeissa juotos taipui hallitusti ja taivutuksen jälkeen niissä ei havaittu säröjä. Juotettujen liitosten muodonmuutoskyky täyttää siis kriteerit, jotka on asetettu hitsatuille liitoksille. Leinon et al. (2001, s ) mukaan ''kaarijuottoliitosten voidaan katsoa vastaavan hitsattuja liitoksia staattiselta lujuudeltaan ja muodonmuutoskyvyltään.'' (Leino et al., 2001, s ) 4.2 Sitkeys Sitkeys ei aiheuta hitseissä merkittävästi ongelmia, sillä nykyaikainen teräksen valmistustekniikka on niin kehittynyttä. Hitsien haurasmurtumat ovat nykypäivänä melko harvinaisia, kunhan sovelluskohteelle on valittu sopiva teräs. (Lepistö, 2004, s. 1.)

18 Väsymislujuus Leino et al. (2001, s. 16) suorittivat myös suppean väsytyskoeohjelman kaarijuottoliitoksille. Näissä kokeissa tultiin siihen johtopäätökseen, että kaarijuottoliitoksella on vähintään yhtä hyvä väsymislujuus kuin hitsatulla liitoksella. Lepistön (2004, s. 68) tutkimuksen mukaan: ''Kaarijuottoliitoksen väsymislujuus näyttää olevan % parempi kuin vastaavan hitsatun rakenteen verrattuna IIW:n hot spot - tason suunnittelukäyrään.'' Tutkimuksen tulokset antoivat selviä viitteitä siitä, että kaarijuottoa voisi käyttää väsymiskestävyyden parantamiskeinona. (Lepistö, 2004, s. 68.) 4.4 Kovuus Myös kaarijuottoliitoksen kovuus määräytyy lisäaineen laadun perusteella. Lisäaineet esiteltiin aikaisemmin ominaisuuksineen taulukossa 1. Yleisimmin käytettyjen lisäaineiden kovuus vaihtelee 80 HB:sta 160 HB:hen. CuSi3 -lisäaineen pieni kovuus (80 HB) on usein etu, sillä liitoksen mekaaninen jälkikäsittely on helppoa. Tätä käytetään tapauksissa, joissa liitos halutaan saada mahdollisimman näkymättömäksi. Siksi esimerkiksi autoteollisuudessa käytetään tätä lisäainetta. Muita lisäaineita, joilla on kovempi lujuus, käytetään sellaisille kohteille, joissa ei tarvita jälkeenpäin tapahtuvaa työstämistä. (Lepistö, 2004, s. 6-7.) Lisäksi Lepistö (2004, s. 7) toteaa lisäaineen CuMn13Al7 olevan varsin lujaa ja melko kovaa, joten se soveltuu kulutusta kestävään päällejuottoon. 4.5 Liitosvirheet Kaarijuottoliitoksen hyvän laadun saavuttamiseksi vaaditaan oikea parametriyhdistelmä. Sen löytäminen on huomattavasti työlämpää kaarijuotossa kuin hitsauksessa. Parametreissa ei sallita suurta vaihtelua, että prosessi toimisi halutulla tavalla. Laitevalmistajien tarjoamien synergisten pulssiohjelmien avulla parametrien löytäminen on helpompaa. Täysin roiskeeton lopputulos edellyttää tarkkaa kaaripituuden hienosäätöä. (Leino et al., 2001, s. 15.) Lisäaineista tina- ja piipronssi tuottavat herkkäliikkeisen sulan, mikä johtaa helposti juotteen läpivalumiseen ilmaraon ollessa liian suuri. Aikaisemmin todettiin, että tinapronssilla on taipumus tunkeutua perusaineen raerajoille, jolloin juotteen alla syntyy juotosvikoja (kuva 10). (Leino et al., 2001, s. 13.)

19 19 Vähiten roiskeita syntyy käytettäessä suojakaasuna 0,5-1 % O 2 :lla seostettua argonia, jolloin aineensiirtyminen on stabiilimpaa verrattuna puhtaaseen argonin käyttöön. Vähäinen roiskeen määrä parantaa juotteen ulkonäköa. (Leino et al., 2001, s. 13.)

20 20 5 SOVELLUSKOHTEET Kaarijuotto soveltuu erityisesti kuumasinkittyjen ohutlevyjen liittämiseen. Tosin seostamattomat ja niukkaseosteiset rakenneteräkset sekä austeniittiset ruostumattomat teräkset soveltuvat myös perusaineeksi. Kaarijuotolla voidaan tuottaa sekä nurkka- ja T- liitoksia että päittäis- ja limiliitoksia, kuva 11. Päittäisliitoksissa pitää käyttää pientä ilmarakoa, josta juote pääsee tunkeutumaan railopinnoille ja liitoksen takapinnalle. Kapillaari-ilmiötä ei juuri tapahdu, koska sula jähmettyy nopeasti. Kaarijuotto soveltuu 1-3 mm paksuisille ohutlevyille. (Leino et al., 2001, s. 12.) Kuva 11. Kaarijuotettujen liitosten poikkileikkauksia: a) päittäis-, b) nurkka- ja c) T-liitos (Leino et al., 2001, s. 12). Kaarijuotossa sinkitty pinnoite ei aiheuta merkittäviä ongelmia. Sula sinkki, joka jää prosessissa mahdollisesti lisäainesulan alle, ei synnytä roiskeita eikä kuumahalkeilu- tai sinkkihaurausriskiä samalla tavalla kuin hitsauksessa. Kaarijuottoprosessissa lisäainesula pystyy liuottamaan itseensä sulaa sinkkiä muodostaen stabiilin lejeeringin. Tämän ominaisuuden ansiosta juotettaessa voidaan kuljettaa pistoolia nopeammin kuin hitsauksessa, koska valokaaren ei tarvitse höyrystää koko pinnoitetta lisäainepalon alta.

21 21 Sulava pinnoite jopa parantaa juotteen kostutusta liitettäviin pintoihin. Päittäisliitoksen kaarijuotossa juote leviää liitoksen juuren puolella jopa leveämmälle kuin juottopuolella, kuva 11. (Leino et al., 2001, s ) Sinkkipinnoitettuja levyjä jälkikäsitellään, jotta voidaan estää levyjen varastoinnissa ja kuljetuksessa syntyvä valkoruostuminen sekä parantaa levyn maalausominaisuuksia. Tämä jälkikäsittely saattaa vaikeuttaa kaarijuottoa. Orgaanisen passivoinnin ja fostafoinnin on huomattu hankaloittavan kaarijuottoa selvästi enemmän kuin esimerkiksi kromipassivoinnin. (Leino et al., 2001, s. 13.) Autonvalmistajista muun muassa BMW, Saab, Seat (kuva 12), Opel, Peugeot, Volkswagen ja Mercedes Benz käyttävät sinkittyjä korielementtejä, jotka on kaarijuotettu. Laserhitsausta käytetään huomattavasti kaarijuottoa enemmän Seat Ibizan kohdalla. Kaarijuottoa on käytetty sellaisissa liitoksissa, joilta ei vaadita suurta lujuutta. Kattopelti on liitetty kylkipaloihin käyttäen kaarijuoton ja laserhitsauksen yhdistelmäsovellusta. Sinkittyjen levyjen ja kaarijuoton käyttö vähentää korroosiota. Autovalmistajat haluavat ylläpitää hyvää laatutasoa ja vaativat autojen merkkikorjaamoita käyttämään kaarijuottoa korjaustöissä. Laserhitsauksen yleistyminen autonvalmistuksessa tulee lisäämään kaarijuoton käyttöä, koska laserhitsauksen soveltaminen autokorjaamoilla on lähes mahdotonta. (Tuntematon tekijä, 2007, s. 24; Perhoniemi, Koskinen & Koskimies, 2002, s. 16; Lukkari, 2002, s. 4.)

22 22 Kuva 12. Laserhitsauksen ja kaarijuoton käyttökohteet Seat Ibizassa (Perhoniemi et. al, 2002, s. 16). Autoteollisuuden lisäksi kaarijuottoa käytetään myös seuraavissa sovelluksissa (Rohde, Katic & Paschold, 2000, s. 20): Ilmastointikanavien komponentit Kotitaloustuotteet Palo-ovet Rakennusten julkisivu- ja kattokomponentit Teollisuushallirakenteet Elektroniikka - ja sähkökaappien valmistus Maatalouskoneet- ja laitteet Kaarijuotto sopii ohutseinämäisten profiilien liittämiseen. Ruotsissa on tiedetty valmistettavan teräslevystä puristettuja moponrunkoja kaarijuottamalla. Kaarijuotolla voidaan tehdä eriparilimiliitoksia. Murakamin et. al (2003, s. 1601) mukaan kaarijuotolla voidaan liittää esimerkiksi alumiinia teräkseen ilman, että syntyy halkeiluja. (Leino, 1996, s. 35.)

23 23 Lepistön ja Marquisin (2004, s. 20) tutkimuksen mukaan kaarijuottoa voisi käyttää väsymislujuutta vaativissa rakenteissa ja niiden korjauksessa. Tarvittaisiin kumminkin aiheesta enemmän tutkimuksia, jotta kaarijuottoa voitaisiin hyödyntää tällaisten rakenteiden tuotannossa. (Lepistö et al., 2004, s.20.) Suurlujuusterästen hitsaus on ongelmallista, sillä hitsauksen suuri lämmöntuonti muuttaa helposti mikrorakenteita. Tällöin huolellisesti suunnitellut lujuutta lisäävät mikrorakenteet tuhoutuvat. Kaarijuotto voisi olla ratkaisu tähän, sillä kaarijuoton alhainen lämmöntuonti ei vaurioita suurlujuusterästen mikrorakenteita. (Shelley, 2009.)

24 24 6 JOHTOPÄÄTÖKSET Kaarijuotolla on pystytty poistamaan ongelmat sinkittyjen ohutlevyjen hitsauksessa. Alhaisen lämmöntuonnin takia kaarijuotto höyrystää sinkkiä perusaineen pinnalta huomattavasti vähemmän kuin perinteinen hitsaus. Täten kaarijuottoliitoksilla päästään hyvään korroosionkestävyyteen. Kaarijuottoliitos vastaa mekaanisilta ominaisuuksiltaan lähes hitsausliitosta. Mekaaniset ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti lisäaineiden välillä. Kaarijuottoliitoksen hyvä laatu saavutetaan oikealle parametriyhdistelmällä, jonka etsiminen on huomattavasti vaikeampaa kuin hitsauksessa. Myös lisäaine vaikuttaa juotteen laatuun, sillä esimerkiksi pii- ja tinapronssi ovat sulana herkkäliikkeisiä ja voivat läpivalua juotteesta ilmaraon ollessa liian suuri. Tinapronssilla on taas taipumus tunkeutua perusaineen raerajoille, jolloin syntyy juotosvikoja. Kaarijuoton etuina ovat alhainen lämmöntuonti ja tämän ansiosta saavutetaan suurempi kuljetusnopeus ja prosessissa tapahtuu vähemmän muodonmuutoksia hitsaukseen verrattuna. Kaarijuottoliitos ei myöskään tarvitse jälkikäsittelyjä. Merkittävimpänä haittana on kaarijuottoon tarkoitettujen lisäaineiden noin 10-kertainen hinta normaaleihin lisäaineisiin verrattuna. Suurlujuusterästen liittämiseen kaarijuotto voisi soveltua hyvin, sillä alhainen lämmöntuonti ei muuta mikrorakenteita, jotka on huolellisesti suunniteltu suurten lujuuksien saavuttamiseksi. Hitsaamalla suurlujuusteräksiä mikrorakenteet vaurioituvat helposti ja tällöin lujuudet liitoskohdissa pienenevät. Lisäainevalmistajat ovat tuoneet markkinoille yhä lujempia lisäaineita, jotka sopisivat hyvin suurlujuusterästen kaarijuottoon.

25 25 7 YHTEENVETO Kaarijuotto muistuttaa hyvin pitkälti MIG-hitsausta ja prosessi suoritetaankin samoilla laitteilla. Erona on, että lisäaine ei sulata perusainetta. Lisäaine kostuttaa perusaineen pinnan ja tunkeutuu liitettävien osien väliseen rakoon. Tämän jälkeen sula lisäaine jähmettyy ja muodostaa liitettävien kappalaiden välille juotosliitoksen. Kaarijuottoa voidaan tehdä sekä kylmä- että kuumakaarella. Kaarijuottoa on käytetty 1980-luvulta lähtien eurooppalaisessa autoteollisuudessa ja lisäainevalmistajien mukaan suurin osa kaarijuottoon tarkoitetuista lisäainelangoista myydäänkin juuri eurooppalaiselle autoteollisuudelle. Kaarijuottoa hyödynnetään ohutlevyteollisuudessa muun muassa ilmastointikanavissa ja sähkökaappien valmistuksessa. Kaarijuottoa voidaan tehdä käytännössä millä tahansa MIG/MAG -hitsauslaitteella. Joissakin laitteissa on ohjelmia, jotka on suunniteltu kaarijuotolle. Lisäaineina käytetään pronssiseoksia. Yleisimmin käytetty suojakaasu kaarijuotossa on O 2 :lla seostettu argon. Tutkimukset kaarijuotosta ovat keskittyneet lähinnä sinkittyihin ohutlevyihin. Yliopistoltamme on tiedusteltu suurlujuusteräksien kaarijuottoa. Aiheesta löytyy hyvin vähän tietoa, joten jatkotutkimuksessa voitaisiin keskittyä pelkästään lujien terästen kaarijuottoon.

26 26 LÄHTEET Alpha Q Puls [ EWM:n www-sivuilla]. [viitatty ]. Saatavissa: page=shop.product_details&flypage=ewm_flypage.tpl&product_id=159&category_id=7 Arc Welding Equipment [Esabin www-sivuilla]. Päivitetty [viitattu ]. Saatavissa: 5 Chovet, C. & Guiheux, S Possibilities offered by MIG and TIG brazing of galvanized ultra high strength steels for automotive applications. La Metallurgia Italiana 7-8/2006, s Halonen, J Kaarijuoton lisäaineet [yksityinen sähköpostiviesti]. Vastaanottaja: Eeki Väänänen. Lähetetty klo (GMT +0200). Hurtta, J Contact Us Form [yksityinen sähköpostiviesti]. Vastaanottaja: Eeki Väänänen. Lähetetty klo (GMT +0200). Iordachescu, D., Quintino, L., Miranda, R. & Pimenta, G Influence of shielding gases and process parameters on metal transfer and bead shape in MIG brazed joints of the thin zinc coated steel plates. Materials and Design 27:5. s Knopp, N. & Killing, R Arc brazing - Innovative, safe and economical [verkkodokumentti]. Julkaistu 2003, päivitetty [viitattu ]. Saatavissa PDF-tiedostona: Leino, K. & Hiltunen, E MIG-juotto haastaa hitsauksen. Hitsaustekniikka 1/2001, s

27 27 Leino, K Kaarijuotto vaihtoehto sinkittyjen ohutlevyjen hitsaukselle. Hitsaustekniikka 5/1996. s Lepistö, J MIG-juotto väsymiskestävyyden parantamismenetelmänä [verkkodokumentti]. Lappeenranta: tammikuu 2004 [viitattu ]. Tutkimusraportti. Lappeenrannan teknillinen yliopisto, konetekniikan osasto. 73 s. + liitt. 22 s. Saatavissa PDF-tiedostona: Lepistö, J. & Marquis, G MIG Brazing as Means of Fatigue Life Improvement. IIW Document XIII s. Lukkari, J Ohutlevyjen MIG-juotto. Hitsausuutiset 4/2002, s Martiskin, J Opinnäytetyö kaarijuotosta [yksityinen sähköpostiviesti]. Vastaanottaja: Eeki Väänänen. Lähetetty klo (GMT +0200). Murakami, T., Nakata, K., Tong, H. & Ushio, M Dissimilar Metal Joining of Aluminum to Steel by Lap Joint MIG Arc Brazing Using Flux Cored Wire. ISIJ International 01/2003. s Perhoniemi, P., Koskinen, A. & Kotamies, J MIG-juoton käyttö kolariautojen hitsauksessa. Hitsaustekniikka 4/2002. s Product Showroom [Kempin www-sivuilla]. [viitattu ]. Saatavissa: Raekorpi, P Kaarijuoton kasvaneet vaatimukset Kemppi ProNews 2/2006, s Raekorpi, P Vaihtoehtona kaarijuotto sinkittyjen levyjen hitsaukseen. Valokaari 2/2000. s. 5-7.

28 28 Rohde, H., Katic, J., Paschold, R ESAB pulsed gas-shielded metal arc brazing of surface-coated sheets. Svetsaren nr 3. s Shelley, T Joining high strength steels [verkkodokumentti]. Päivitetty [viitattu ]. Saatavissa: Spiess, M Safra Aluminium - and Copper wires [yksityinen sähköpostiviesti]. Vastaanottaja: Eeki Väänänen. Lähetetty klo (GMT +0200). Tuntematon tekijä Motor Equipment News. New challenge for car repair industry. s. 24.

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN Kemppi K7 Hitsauslaitteet 24.06.2016 1(10) FastMig X Intelligent, Älykästä hitsausta erilaisia materiaaleja

Lisätiedot

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Raahen Seudun Teknologiakeskus Oy Steelpolis tuotantostudio Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Sami Heikkilä Tutkimusinsinööri 17.9.2009 Steelpolis tuotantostudio

Lisätiedot

Täytelangan oikea valinta

Täytelangan oikea valinta Täytelangan oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET - Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 Eura Puh: 0105223500, fax 0105223510 email :jallonen@lincolnelectric.eu Prosessikuvaus

Lisätiedot

WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA 6.08.2019 WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot on ilman juuritukea tehtävään juuripalon hitsaukseen optimoitu lyhytkaariprosessi. Prosessi

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA 7.11.2017 WiseRoot+ TUOTTAVA JA KORKEALAATUINEN MIG- HITSAUSPROSESSI WiseRoot+ on ilman juuritukea tehtävään pohjapalon hitsaukseen optimoitu lyhytkaariprosessi.

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA "WiseRoot+ on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja tekee sen, minkä lupaa. Sillä on helppo korjata monenlaiset sovitepoikkeamat, kuten kohdistusvirheet

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 MIG-hitsauslangat KOVAHITSAUS MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa..... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 RUOSTUMATTOMAT MIG 307Si AWS A5.9: ~ ER307 sekaliitos

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(6) TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/ MAG-HITSAUSKONE Kempact Pulse 3000 on mahtava yhdistelmä tehoa, kapasiteettia ja viimeistelyä

Lisätiedot

WiseFusion OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA, NOPEUTTA JA KÄYTTÖKOKEMUSTA

WiseFusion OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA, NOPEUTTA JA KÄYTTÖKOKEMUSTA OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA, NOPEUTTA JA KÄYTTÖKOKEMUSTA 16.08.2019 OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA, NOPEUTTA JA KÄYTTÖKOKEMUSTA tuottaa erittäin kapean ja energiatiheän valokaaren,

Lisätiedot

WiseThin+, Tuottavaa levyhitsausta ja asentohitsausta. WiseThin+ TUOTTAVAA LEVYHITSAUSTA JA ASENTOHITSAUSTA (6)

WiseThin+, Tuottavaa levyhitsausta ja asentohitsausta. WiseThin+ TUOTTAVAA LEVYHITSAUSTA JA ASENTOHITSAUSTA (6) WiseThin+ TUOTTAVAA LEVYHITSAUSTA JA ASENTOHITSAUSTA 1(6) NOPEUTA HITSAUSTA JA PARANNA LAATUA WiseThin+ on kehitetty nopeaan ja tuottavaan ohutlevyjen käsinhitsaukseen terästä sisältäville tai sisältämättömille

Lisätiedot

FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle

FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle Tämän hetken älykkäin MIG-hitsauslaite Hyödyntää tehokkaasti hitsaushallinnan ohjelmistoja (KAS) ja valokaaren ominaisuuksia parantavia Wise-ohjelmistotuotteita

Lisätiedot

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi KOVAJUOTTEET 2009 fosforikupari hopea messinki alumiini juoksutteet Somotec Oy www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO FOSFORIKUPARIJUOTTEET Phospraz AG 20 Ag 2% (EN 1044: CP105 ). 3 Phospraz AG 50 Ag 5% (EN 1044:

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA "WiseRoot+ on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja tekee sen, minkä lupaa. Sillä on helppo korjata monenlaiset sovitepoikkeamat, kuten kohdistusvirheet

Lisätiedot

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa.

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa. 1 (5) Yleistä Muovimuotteihin kohdistuu yhä suurempia vaati muksia. Niinpä muotteihin käytettyjen terästen on samanaikaisesti oltava sitkeitä, korroosionkestäviä ja suureltakin poikkileikkaukselta tasaisesti

Lisätiedot

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI LaserWorkShop 2006 OULUN Lasertyöst stö elektroniikan mekaniikan tuotannossa 03.04.2006 1 KAM 3D-Lasersolu Trumpf Yb:Yag Disk-laser -Hitsausoptiikka -Leikkausoptiikka (-Pinnoitusoptiikka) Motoman robotti

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN 27.01.2018 FastMig X Intelligent LAADUKAS MONIPROSESSIRATKAISU ERILAISIIN VAATIVIIN

Lisätiedot

WiseSteel ÄLYKÄSTÄ TERÄKSEN HITSAUSTA

WiseSteel ÄLYKÄSTÄ TERÄKSEN HITSAUSTA WiseSteel ÄLYKÄSTÄ TERÄKSEN HITSAUSTA 5.10.2017 WiseSteel ENEMMÄN TEHOA JA VÄHEMMÄN ROISKEITA NIUKKAHIILISTEN TERÄSTEN HITSAUKSESSA WiseSteel tekee hiiliteräksen MIG-hitsauksesta helppoa ja tehokasta,

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN Kemppi K7 Hitsauslaitteet 1(9) LAADUKAS MONIPROSESSIRATKAISU ERILAISIIN VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN FastMig

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA 26.12.2017 Kempact Pulse 3000 TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/MAG- HITSAUSKONE Kempact Pulse 3000 on mahtava yhdistelmä tehoa,

Lisätiedot

Tuoteluettelo SUOJAKAASUT

Tuoteluettelo SUOJAKAASUT Tuoteluettelo SISÄLTÖ Tuoteluettelo 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 Esipuhe Valintataulukko Argon Helium Hiilidioksidi Happi Asetyleeni Typpi AWOMIX (SK-12, SK-18, SK-25) SK-2 Awodrop SO-2

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Ohjeanalyysi % Toimitustila C 1,4 Si 0,4 Mn 0,4 Cr 4,7 Mo 3,5 pehmeäksihehkutettu noin 230 HB V 3,7 Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva

Lisätiedot

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaamalla Hitsaus on yleisin liittämismuoto valmistettaessa teräsrakenteita ja se soveltuu hyvin kuumasinkittävien rakenteiden

Lisätiedot

Corthal, Thaloy ja Stellite

Corthal, Thaloy ja Stellite Corthal, Thaloy ja Stellite KOVAHITSAUSTÄYTELANGAT KORJAUS JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SOMOTEC Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh. 0207 969 240 fax. 0207 969 249 email: somotec@somotec.fi internet: www.somotec.fi

Lisätiedot

Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen

Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen HITSAUSSEMINAARI puolitetaan kustannukset Lahti 9.4.2008 Dipl.ins. Kalervo Leino VTT HITSAUSMENETELMÄN TEHOKKUUS = 1 / HITSAUSAIKA HITSIMÄÄRÄ HITSIAINEEN

Lisätiedot

Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI

Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI KOBOLTTI www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO SEOSTAMATTOMAT

Lisätiedot

Juottaminen J O H D A N T O... D 1. 2. J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o... D 1. 3

Juottaminen J O H D A N T O... D 1. 2. J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o... D 1. 3 J O H D A N T O.......................................... D 1. 2 J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o............... D 1. 3 I M P O W E L D, C H E M E T, F E L D E R j a S T E L L A - j

Lisätiedot

FastMig M. Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön

FastMig M. Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön FastMig M Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön FastMig M Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön Taattua luotettavuutta hitsausteknologian huipulta Ensiluokkaista laatua teolliseen MIG/MAGhitsaukseen

Lisätiedot

WiseFusion USKOMATTOMAN NOPEAA MIG-HITSAUSTA

WiseFusion USKOMATTOMAN NOPEAA MIG-HITSAUSTA USKOMATTOMAN NOPEAA MIG-HITSAUSTA 8.04.2019 OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA, NOPEUTTA JA KÄYTTÖKOKEMUSTA tuottaa hyvin kapean ja energiatiheän valokaaren. Siten hitsaus on nopeampaa ja lämmöntuonti

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

Innovatiiviset EWM MIG/MAG-hitsausprosessit

Innovatiiviset EWM MIG/MAG-hitsausprosessit Innovatiiviset EWM MIG/MAG-hitsausprosessit PATENTOITU alpha Q Phoenix Taurus Synergic forcearc coldarc pipesolution pulssi superpuls vaihtuva prosessi forcearc rootarc pulssi superpuls vaihtuva prosessi

Lisätiedot

ALUMIININ JA TERÄKSEN SEKALIITOS UUDET MENETELMÄT JA METALLURGIA

ALUMIININ JA TERÄKSEN SEKALIITOS UUDET MENETELMÄT JA METALLURGIA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK 10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari ALUMIININ JA TERÄKSEN SEKALIITOS UUDET MENETELMÄT JA METALLURGIA Kouvolassa

Lisätiedot

MinarcMig Evo LIIKKUVAN HITSAAJAN MUKAUTUVA TYÖKALU

MinarcMig Evo LIIKKUVAN HITSAAJAN MUKAUTUVA TYÖKALU MinarcMig Evo LIIKKUVAN HITSAAJAN MUKAUTUVA TYÖKALU 18.06.2019 MinarcMig Evo LIIKKUVAN HITSAAJAN MUKAUTUVA TYÖKALU MinarcMig Evo -hitsauslaitteissa suuri hitsausteho ja laatu yhdistyvät poikkeuksellisella

Lisätiedot

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia.

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. B.5 Hitsausvirheet 1 B.5.1 Hitsausvirheiden syyt Perusaine Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. Tavallisimmat syyt kuumahalkeamien syntymiseen

Lisätiedot

Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily , SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab

Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily , SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily 27.5.2016, SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab Sisältö. Seoskaasujen komponentit Perussuositukset Mikroseostukset AGAn suojakaasut rst:n

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 21.08.2016 1(8) Kempact Pulse 3000, Laatua, nopeutta ja tuottavuutta TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/MAGHITSAUSKONE Kempact

Lisätiedot

Hitsaaja, Inhan tehtaat

Hitsaaja, Inhan tehtaat WiseFusion USKOMATTOMAN NOPEAA MIG-HITSAUSTA "WiseFusionilla on mahdollista hitsata hitsisulan päällä 10 mm:n ilmaraolla." Hitsaaja, Inhan tehtaat 07.07.2016 1(5) OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA,

Lisätiedot

Pehmeä magneettiset materiaalit

Pehmeä magneettiset materiaalit Pehmeä magneettiset materiaalit Timo Santa-Nokki Pehmeä magneettiset materiaalit Johdanto Mittaukset Materiaalit Rauta-pii seokset Rauta-nikkeli seokset Rauta-koboltti seokset Amorfiset materiaalit Nanomateriaalit

Lisätiedot

B.2 Levyjen hitsausliitokset

B.2 Levyjen hitsausliitokset 1 B.2 Levyjen hitsausliitokset B.2.1 Hitsilajit: Päittäis- ja pienahitsit Hitsilajeja on kaksi, pienhitsejä ja päittäishitsejä. Pienahitsillä tarkoitetaan pienarailoon hitsattua hitsiä. Päittäishitsejä

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 1 SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 2 FERRIITTINEN EN 1.4521 RUOSTUMATON TERÄS -Titaanistabiloitu -Haponkestävä 3 LASERHITSAUS -Pieni lämmöntuonti ei

Lisätiedot

MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen. Tekniset tiedot: MinarcMig 170 MinarcMig 180

MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen. Tekniset tiedot: MinarcMig 170 MinarcMig 180 MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen Helppokäyttöinen Kevyt ja helppo liikutella Hyvät hitsausominaisuudet myös pitkillä liitäntäkaapeleilla Turvallinen ja luotettava Ohutlevyteollisuus Asennus

Lisätiedot

Hitsattu rakenne vikojen vaikutus lujuuteen ja elinikään

Hitsattu rakenne vikojen vaikutus lujuuteen ja elinikään Hitsattu rakenne vikojen vaikutus lujuuteen ja elinikään Pertti Auerkari & Jorma Salonen VTT, Espoo sähköposti: pertti.auerkari@vtt.fi SHY NDT-päivät, Turku 24.9.2013 22/09/2013 2 Hitsaus heikentää? Hitsausliitos

Lisätiedot

Kempact MIG KAIKKI KOHDALLAAN: EDULLISUUS, KOMPAKTI KOKO, KEVEYS JA SUORITUSKYKY

Kempact MIG KAIKKI KOHDALLAAN: EDULLISUUS, KOMPAKTI KOKO, KEVEYS JA SUORITUSKYKY Kempact MIG KAIKKI KOHDALLAAN: EDULLISUUS, KOMPAKTI KOKO, KEVEYS JA SUORITUSKYKY 23.08.2019 Kempact MIG KAIKKI KOHDALLAAN: EDULLISUUS, KOMPAKTI KOKO, KEVEYS JA SUORITUSKYKY Kempact 2530 on 70 % kevyempi

Lisätiedot

Plasmaleikkaus- ja sähköhitsauslaitteet Lisävarusteet

Plasmaleikkaus- ja sähköhitsauslaitteet Lisävarusteet Plasmaleikkaus- ja sähköhitsauslaitteet Lisävarusteet Italialaisen Fimerin suunnittelemat ja valmistamat laitteet ovat laadukas mutta kohtuuhintainen valinta ammattilaisen tarpeisiin. Tuotevalikoimaan

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet MinarcMig Evo 200 MAHTAVAA ENERGIATEHOKKUUTTA JA KANNETTAVAA MUKAVUUTTA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(5) HELPPOA MIG/MAG-HITSAUSTA LIIKKUVALLE HITSAAJALLE MinarcMig Evo 200 on kannettava MIG/MAG-hitsauslaite,

Lisätiedot

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy AWtools Oy Rälssitie 7 B 01510 VANTAA Puh. 020 7434 720 www.awtools.fi myynti@abajat.fi UUSI Sarja 3-vaihe SYMPLEX 320 SYMPLEX 420 Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit SYMPLEX 320-420 3PH SUURI VAIN OMINAISUUKSILTAAN.

Lisätiedot

Kemppi K7 Hitsauslaitteet

Kemppi K7 Hitsauslaitteet FastMig X Pipe LAADUKASTA PUTKIHITSAUSTA Kemppi K7 Hitsauslaitteet 1(9) MONIPROSESSIHITSAUSRATKAISU PUTKISTOILLE JA PAINEASTIOILLE Putkihitsauksessa laatuvaatimukset ovat kovat ja tuottavuusodotukset voivat

Lisätiedot

Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI

Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI Kemi-Tornion Amk Tekniikka, T&K Materiaalien käytettävyyden tutkimusryhmä Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI 12.5.2001 Mari-Selina

Lisätiedot

AWS A5.20/A5.20M : E70T-9C-H8 / E70T-9M-H8 EN 758 : T 46 0 R C 3 H10 / T 46 0 R M 3 H10

AWS A5.20/A5.20M : E70T-9C-H8 / E70T-9M-H8 EN 758 : T 46 0 R C 3 H10 / T 46 0 R M 3 H10 Luokittelu Suojakaasullinen täytelanka käsihitsaukseen tai mekanisoituun hitsaukseen jalkoasennossa Vähän roiskeita, hyvä kuonan irtoaminen, juoheva ulkonäkö, erinomainen hitsattavuus Hyvä tuotto ja syvä

Lisätiedot

KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET. FastMig X Pipe LAADUKASTA PUTKIHITSAUSTA

KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET. FastMig X Pipe LAADUKASTA PUTKIHITSAUSTA KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET FastMig X Pipe LAADUKASTA PUTKIHITSAUSTA 25.04.2019 FastMig X Pipe MONIPROSESSIHITSAUSRATKAISU PUTKISTOILLE JA PAINEASTIOILLE Putkihitsauksessa laatuvaatimukset ovat kovat ja

Lisätiedot

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 1 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 3.11.2013 Seuraavasta aineistosta kiitän Timo Kauppia Kemi-Tornio Ammattikorkeakoulu 2 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET Ruostumattomat teräkset ovat standardin SFS EN 10022-1 mukaan seostettuja

Lisätiedot

SINKITYN LEVYN HITSAUS KYLMÄKAARIPROSESSILLA WELDING OF ZINC COATED SHEET METAL WITH MIG/MAG COLD PROCESS

SINKITYN LEVYN HITSAUS KYLMÄKAARIPROSESSILLA WELDING OF ZINC COATED SHEET METAL WITH MIG/MAG COLD PROCESS LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan osasto BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari SINKITYN LEVYN HITSAUS KYLMÄKAARIPROSESSILLA WELDING OF ZINC COATED SHEET METAL WITH

Lisätiedot

Ulle: minimilämmöntuonnin määrittäminen EN H C700

Ulle: minimilämmöntuonnin määrittäminen EN H C700 Ulle: minimilämmöntuonnin määrittäminen EN 1.4404 2H C700 1. Johdanto Lujitusvalssattujen ruostumattomien terästen hitsaamisessa täytyy ottaa huomioon, että hitsauksessa syntyvä lämpö pyrkii kumoamaan

Lisätiedot

Puikkojen oikea valinta

Puikkojen oikea valinta Puikkojen oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 27511 Eura puh. 0105223500,fax 0105223510 email : jallonen@lincolnelectric.eu Puikkohitsauksessa

Lisätiedot

KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET. FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE

KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET. FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE 25.01.2019 FastMig X Regular FASTMIG X:N VAKIOKOKOONPANO ON RATKAISU KÄYTTÖKOHTEISIIN, JOISSA

Lisätiedot

1. Lujitusvalssaus 2. Materiaalin ominaisuudet 3. Sovellukset 4. Standardit 5. Outokumpu Tornio Worksin lujitetut tuotteet

1. Lujitusvalssaus 2. Materiaalin ominaisuudet 3. Sovellukset 4. Standardit 5. Outokumpu Tornio Worksin lujitetut tuotteet Lujat ruostumattomat teräkset, ominaisuudet ja käyttösovelluksia October 25, 2012 (Nordic Welding Expo 2012 - Tampere) Hannu-Pekka Heikkinen, tutkimusinsinööri, IWE Outokumpu Stainless Oy www.outokumpu.com

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. MinarcMig Evo 200 MAHTAVAA ENERGIATEHOKKUUTTA JA KANNETTAVAA MUKAVUUTTA

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. MinarcMig Evo 200 MAHTAVAA ENERGIATEHOKKUUTTA JA KANNETTAVAA MUKAVUUTTA KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET MinarcMig Evo 200 MAHTAVAA ENERGIATEHOKKUUTTA JA KANNETTAVAA MUKAVUUTTA 19.12.2018 MinarcMig Evo 200 HELPPOA MIG/MAG-HITSAUSTA LIIKKUVALLE HITSAAJALLE MinarcMig Evo 200 on kannettava

Lisätiedot

KATTAVA VALIKOIMA HITSAUSLISÄAINEITA XA

KATTAVA VALIKOIMA HITSAUSLISÄAINEITA XA Korjaus- ja kovahitsaus KATTAVA VALIKOIMA HITSAUSLISÄAINEITA XA00171112 Tuotenimet kertovat lisäaineen ominaisuuksista ESABin korjaus- ja kovahitsauslisäaineiden tuotenimet kuvaavat tuotteen ominaisuuksia

Lisätiedot

Mikko Virsiheimo UUDEN KORITEKNIIKAN VAIKUTUS KORIKORJAUKSIIN

Mikko Virsiheimo UUDEN KORITEKNIIKAN VAIKUTUS KORIKORJAUKSIIN Mikko Virsiheimo UUDEN KORITEKNIIKAN VAIKUTUS KORIKORJAUKSIIN UUDEN KORITEKNIIKAN VAIKUTUS KORIKORJAUKSIIN Mikko Virsiheimo Opinnäytetyö Kevät 2013 Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Oulun seudun

Lisätiedot

S960-TERÄKSEN HITSAUSLIITOKSEN LEIKKAUSKESTÄVYYS SHEARING STRENGTH OF S960 WELD JOINT

S960-TERÄKSEN HITSAUSLIITOKSEN LEIKKAUSKESTÄVYYS SHEARING STRENGTH OF S960 WELD JOINT LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari S960-TERÄKSEN HITSAUSLIITOKSEN LEIKKAUSKESTÄVYYS SHEARING STRENGTH OF S960 WELD JOINT Lappeenrannassa

Lisätiedot

OPTINEN RAILONSEURANTA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUKSESSA

OPTINEN RAILONSEURANTA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUKSESSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan osasto BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari OPTINEN RAILONSEURANTA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUKSESSA Lappeenrannassa 7.12.2009 Raine

Lisätiedot

FastMig X. Hitsauksen uusi tulevaisuus

FastMig X. Hitsauksen uusi tulevaisuus FastMig X Hitsauksen uusi tulevaisuus FastMig X Monien erikoisalojen tuoteperhe Modulaarinen monimenetelmäratkaisu ja pohjapalkohitsauksen ehdoton ykkönen Perustuu markkinoiden parhaisiin hitsausteknisiin

Lisätiedot

Metalliseokset. Alumiiniseokset. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök

Metalliseokset. Alumiiniseokset. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök Metalliseokset Seija Meskanen Teknillinen korkeakoulu Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Alumiiniseokset Eri tavoin seostettu alumiini sopii kaikkiin yleisimpiin valumenetelmiin. Alumiiniseoksia

Lisätiedot

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Rikasta pohjoista 10.4.2019 Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Nimi Numero CK45 / C45E (1.1191) 19MnVS6 / 20MnV6 (1.1301) 38MnV6 /

Lisätiedot

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit Teräsvalut Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy Teräsvalujen raaka-ainestandardit - esitelmän sisältö Mitä valun ostaja haluaa? Millaisesta valikoimasta valuteräs

Lisätiedot

Alumiinin ominaisuuksia

Alumiinin ominaisuuksia Alumiini Alumiini Maaperän yleisin metalli Kuuluu kevytmetalleihin Teräksen jälkeen käytetyin metalli Käytetty n. 110 v. Myrkytön Epämagneettinen Kipinöimätön 1 Alumiinin ominaisuuksia Tiheys, ~ teräs/3

Lisätiedot

Dislokaatiot - pikauusinta

Dislokaatiot - pikauusinta Dislokaatiot - pikauusinta Ilman dislokaatioita Kiteen teoreettinen lujuus ~ E/8 Dislokaatiot mahdollistavat deformaation Kaikkien atomisidosten ei tarvitse murtua kerralla Dislokaatio etenee rakeen läpi

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

Kevyet kiinnittimet ja laserheftaus kulmaliitoksen laserhitsauksessa

Kevyet kiinnittimet ja laserheftaus kulmaliitoksen laserhitsauksessa Kevyet kiinnittimet ja laserheftaus kulmaliitoksen laserhitsauksessa (Sisäinen raportti) 1 Johdanto Yleisiä kaarihitsausmenetelmiä harvinaisempi liittämismenetelmä, laserhitsaus, voi tarjota uusia ratkaisuja

Lisätiedot

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Unimax on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen muovimuottiteräs, jonka ominaisuuksia ovat: erinomainen sitkeys kaikissa suunnissa hyvä kulumiskestävyys hyvä mitanpitävyys lämpökäsittelyssä

Lisätiedot

Robotisoidun MIG/MAG-hitsauksen käyttö Metso Automation Oy:n venttiilin valmistuksessa

Robotisoidun MIG/MAG-hitsauksen käyttö Metso Automation Oy:n venttiilin valmistuksessa Veli-Pekka Pöppönen Robotisoidun MIG/MAG-hitsauksen käyttö Metso Automation Oy:n venttiilin valmistuksessa Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Automaatiotekniikka Insinöörityö 22.4.2014 Tiivistelmä

Lisätiedot

A7 TIG Orbital System 300

A7 TIG Orbital System 300 KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET A7 TIG Orbital System 300 HELPPOA MONIPALKOHITSAUSTA 22.07.2017 A7 TIG Orbital System 300 AMMATTIMAINEN TIG- ORBITAALIHITSAUSJÄRJESTELMÄ PUTKIEN MEKANISOITUUN MONIPALKOHITSAUKSEEN

Lisätiedot

Kulutusta kestävät teräkset

Kulutusta kestävät teräkset Kulutusta kestävät teräkset durostat Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen englanninkielinen versio osoitteessa www.voestalpine.com/grobblech Tekniset toimitusehdot durostat Kesäkuu

Lisätiedot

Robotisointi ja mekanisointi. Orbitaalihitsaus. Kalervo Leino VTT Tuotteet ja tuotanto

Robotisointi ja mekanisointi. Orbitaalihitsaus. Kalervo Leino VTT Tuotteet ja tuotanto Robotisointi ja mekanisointi. Orbitaalihitsaus. Kalervo Leino VTT Tuotteet ja tuotanto HITSAUSAUTOMAATION TAVOITTEET hitsauksen tuottavuuden paraneminen tuottavien hitsausprosessien käyttö parempi työhygienia

Lisätiedot

Kempact RA. Siirry hitsauksen uuteen aikakauteen

Kempact RA. Siirry hitsauksen uuteen aikakauteen Siirry hitsauksen uuteen aikakauteen Rahalle vastinetta Uusi standardi kompakteille MIG/MAG-hitsauslaitteille Nykyaikainen, energiatehokas hitsausvirtalähde Erinomainen suorituskyky seoskaasulla tai C0

Lisätiedot

Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen. Kirjallisuusselvitys

Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen. Kirjallisuusselvitys Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen Kirjallisuusselvitys Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 7/2013 Austeniittiset lisäaineet

Lisätiedot

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta.

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus (engl. metal inert gas / metal active gas welding) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa sähkövirran avulla aikaansaatava valokaari palaa lisäainelangan

Lisätiedot

LUJIEN TERMOMEKAANISTEN TERÄSTEN HITSAUS JA HITSATTAVUUS

LUJIEN TERMOMEKAANISTEN TERÄSTEN HITSAUS JA HITSATTAVUUS LUJIEN TERMOMEKAANISTEN TERÄSTEN HITSAUS JA HITSATTAVUUS Kari Lahti Dillinger Nordic AB HITSAUSTEKNIIKKAPÄIVÄT 14.4.2016, Lahti History of the Dillinger Hütte 1685 Founded by Marquis de Lenoncourt, under

Lisätiedot

FastMig X. Valmistaudu kohtaamaan elämäsi parhaat hitsit

FastMig X. Valmistaudu kohtaamaan elämäsi parhaat hitsit FastMig X Valmistaudu kohtaamaan elämäsi parhaat hitsit Kempin FastMig X on ammattilaisen luotettava kumppani. Se soveltuu sekä vaativien hitsaustöiden tarkasti räätälöidyksi erikoiskoneeksi että erilaisiin

Lisätiedot

Miten parannan hitsauksen tuottavuutta

Miten parannan hitsauksen tuottavuutta Miten parannan hitsauksen tuottavuutta SHY Turun paikallisosasto 60 vuotta 07.11.2013 Esa Penttilä IWS hitsausneuvonta Oy ESAB Millä tehostan hitsausta Esa Penttilä Oy Esab Mitä tänään - suunnittelu -

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-8

ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-8 ILMAILUMÄÄRÄYS AIR M1-8 16.2.1996 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi ILMAILUVÄLINEIDEN HITSAUKSET Tämä ilmailumääräys koskee ilmailuvälineiden

Lisätiedot

Ultralujien terästen käyttö dynaamisesti kuormitetuissa koneen rakenteissa

Ultralujien terästen käyttö dynaamisesti kuormitetuissa koneen rakenteissa Diplomityö Ultralujien terästen käyttö dynaamisesti kuormitetuissa koneen rakenteissa Johdanto Työn tarkoituksena perehtyä ultralujien S550-S700 -terästen mahdollisuuksiin ja selvittää keinot niiden hyväksikäyttämiseksi

Lisätiedot

KUPARISAUVOJEN KOVUUS-, VETO-, JA VÄSYTYSKOKEET ANU VÄISÄNEN, JARMO MÄKIKANGAS, MARKKU KESKITALO, JARI OJALA

KUPARISAUVOJEN KOVUUS-, VETO-, JA VÄSYTYSKOKEET ANU VÄISÄNEN, JARMO MÄKIKANGAS, MARKKU KESKITALO, JARI OJALA KUPARISAUVOJEN KOVUUS-, VETO-, JA VÄSYTYSKOKEET 18.12.2008 ANU VÄISÄNEN, JARMO MÄKIKANGAS, MARKKU KESKITALO, JARI OJALA 1 Johdanto Muovauksen vaikutuksesta metallien lujuus usein kasvaa ja venymä pienenee.

Lisätiedot

KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA

KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA

Lisätiedot

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET www.polarputki.fi Polarputken valikoimaan kuuluvat myös ruostumattomat ja haponkestävät tuotteet. Varastoimme saumattomia ja hitsattuja putkia, putkenosia sekä muototeräksiä.

Lisätiedot

Laser-kuumennus. Janne Komi 0336621. Petteri Mustonen 0371444

Laser-kuumennus. Janne Komi 0336621. Petteri Mustonen 0371444 Laser-kuumennus Janne Komi 0336621 Petteri Mustonen 0371444 2 SISÄLLYS 1. 2. 3. Johdanto... 3 Laser... 3 Sovelluskohteita... 4 3.1 Laserhitsaus... 5 3.2 Laserleikkaus... 6 3.3 Kirurgia... 7 3.4 Sotilaskäyttö...

Lisätiedot

OK AristoRod - sekä käsinhitsaukseen että robottihitsaukseen

OK AristoRod - sekä käsinhitsaukseen että robottihitsaukseen OK AristoRod - sekä käsinhitsaukseen että robottihitsaukseen Kuparoimattomilla MAG-hitsauslangoilla erinomaiset hitsausominaisuudet STRENGTH THROUGH COOPERATION ESAB OK AristoRod, joissa on ASC-pintakäsittely

Lisätiedot

Liite 1. Rakenteiden murtumismekanismin, rakenteissa käytettyjen materiaalien ja rakenteiden hitsausliitosten laadun selvitys

Liite 1. Rakenteiden murtumismekanismin, rakenteissa käytettyjen materiaalien ja rakenteiden hitsausliitosten laadun selvitys TUTKIMUSSELOSTUS nro TUO74-033240 7.11.2003 Liite 1 Rakenteiden murtumismekanismin, rakenteissa käytettyjen materiaalien ja rakenteiden hitsausliitosten laadun selvitys Tilaaja: Onnettomuustutkintakeskus,

Lisätiedot

MinarcTig TARKKA TIG-HITSAUKSEN LAATU VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN

MinarcTig TARKKA TIG-HITSAUKSEN LAATU VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN MinarcTig TARKKA TIG-HITSAUKSEN LAATU VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN 31.10.2019 MinarcTig TARKKA TIG-HITSAUKSEN LAATU VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN MinarcTig 250 soveltuu erinomaisesti DC TIG -hitsaukseen asennustyössä,

Lisätiedot

Minarc Evo TEHOKKAAMPI JA EDULLISEMPI KUIN KOSKAAN AIEMMIN

Minarc Evo TEHOKKAAMPI JA EDULLISEMPI KUIN KOSKAAN AIEMMIN Minarc Evo TEHOKKAAMPI JA EDULLISEMPI KUIN KOSKAAN AIEMMIN 9.09.2019 Minarc Evo TEHOKKAAMPI JA EDULLISEMPI KUIN KOSKAAN AIEMMIN Minarcin kohdalla erinomainen suorituskyky ei ole liioittelua. Minarc Evo

Lisätiedot

Juottaminen. Juottaminen 121

Juottaminen. Juottaminen 121 Juottaminen Juottaminen 121 Juottaminen Juottamisessa liitetään kappaleita yhteen sulattamalla perusainetta matalammassa lämpötilassa sulavaa juotetta. Varsinaista seostumista ei näin ollen tapahdu. Tämä

Lisätiedot

Tehokkaammin lujilla teräksillä

Tehokkaammin lujilla teräksillä Tehokkaammin lujilla teräksillä SHY Oulu 50v juhlaseminaari Marko Lehtinen welding specialist Knowledge Service Center SSAB Olemme Maailmanlaajuinen, vahvasti erikoistunut teräsyhtiö 2 Visiomme on 3 Näin

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet FastMig M Synergic JÄREÄÄN RASKAAN SARJAN HITSAUKSEEN Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(8) ENSILUOKKAISTA TEOLLISTA MIG/MAG- JA PUIKKOHITSAUSTA Teollinen moniprosessihitsausratkaisu modulaarisessa muodossa.

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power i_tig 201 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISTÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan pitkä ja ongelmaton toiminta edellytämme

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2007-2008 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 6.2.2007. POISTUVAT OPINTOJAKSOT: KORVAAVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Korjaushitsauskäsikirja

Korjaushitsauskäsikirja Korjaushitsauskäsikirja Osa 1, Perusteet OY ESAB Ruosilantie 18, 00390 HELSINKI puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi Sisällys Osa 1, Perusteet Talttaus Leikkaus Lävistys... 1-3 Esilämmitys

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJEEN LAADINTA KAARIHITSAUSMENETELMIN VALMISTETTAVILLE OHUTLEVYKENNOILLE

SUUNNITTELUOHJEEN LAADINTA KAARIHITSAUSMENETELMIN VALMISTETTAVILLE OHUTLEVYKENNOILLE SUUNNITTELUOHJEEN LAADINTA KAARIHITSAUSMENETELMIN VALMISTETTAVILLE OHUTLEVYKENNOILLE Jari Eiskonen Opinnäytetyö Toukokuu 2012 Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala DESCRIPTION

Lisätiedot