Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje"

Transkriptio

1 Nokeval DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

2 2 Sisällys Sisällys...2 Johdanto...3 Etupaneeli...4 Takapaneeli...5 Varusteet ja tarvikkeet...6 Asennuspaikka...7 Asentaminen...8 PromoLog-ohjelman version tarkistaminen...10 Järjestelmän yleiskuvaus...11 Oletus käyttäjätunnukset ja salasanat...12 Koneen liittäminen toimialueeseen...13 Uuden PromoLog-version hakeminen...14 PromoLog-ohjelman asentaminen...16 PromoLog-ohjelman käynnistäminen...18 Sovelluspohjan avaaminen...20 Sovelluspohjan alkutarkistukset...21 Välilehtien lisääminen...22 Välilehden muokkaaminen...23 Langattomien lähettimien nimeäminen...24 Käsimittarien lisääminen sovellukseen...26 Pesukonelähettimien lisääminen...31 GSM-hälytysmoduulin lisääminen...34 GSM-hälytysmoduulin asettelu...36 Sovelluksen viimeistely...41 Sovelluksen tallentaminen...44 Pikakuvakkeiden tarkistaminen...45 Ei yhteyttä radiovastaanottimeen...46 Ei yhteyttä tietokantaan...48 Selainkäyttöliittymän käyttöönotto...49 Selainkäyttöliittymän käyttäjien lisääminen...50 Selainkäyttöliittymän ohjetekstit...52 Tekniset tiedot...53 Ohje päivitetty Kuvat PromoLog-versiosta Copyright Nokeval Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 3 Johdanto Omavalvontayksikkö on helppo ja nopea ratkaisu, jolla voidaan rakentaa tiedonkeruu- tai omavalvontajärjestelmä käyttäen langattomia tai langallisia lähettimiä. DPR990 korvaa tavallisesti tiedonkeruussa käytettävän erillisen tietokoneen, mutta on sitä luotettavampi ja energiataloudellisempi. Lisäksi se sisältää seuraavat komponentit ja liitännät: Radiovastaanotin langattomille lähettimille GSM-modeemi Yksi digitaalitulo ja -lähtö 10M/100M/1Gbps Ethernet-liitäntä 6 kappaletta USB-portteja 2 sarjaporttia (COM) Rinnakkaisportti (LPT) VGA-näyttö-, hiiri- ja näppäimistöliitännät Digitaalinen ja analogiset ääniliitännät Laitteiston ja liitäntöjen lisäksi DPR990 sisältää valmiiksi asennettuna seuraavat ohjelmistot: Nokeval PromoLog Server -tiedonkeruuohjemisto Nokeval PromoLog Web Interface -ohjelmisto Microsoft Windows XP Embedded -käyttöjärjestelmä Microsoft SQL Server Express -tietokantapalvelin Apache HTTP-palvelinohjelmisto PHP-palvelinohjelmisto Tämä ohje kattaa DPR990 Omavalvontayksikön mekaanisen asentamisen lisäksi PromoLogohjelman asentamisen ja omavalvontasovelluksen rakentamisen perusteet. PromoLog-ohjelmasta on oma perusteellinen käyttöohjeensa, johon on hyvä tutustua tämän ohjeen lisäksi, koska tämä ohje ei sisällä kaikkea tietoa PromoLog-ohjelman yksityiskohdista.

4 4 Etupaneeli Etupaneelin painikkeet ja liittimet 1. Virtapainike Normaalisti virtapainiketta ei tarvitse käyttää, koska laite käynnistyy automaattisesti käyttöjännitteen kytkemisen jälkeen. Virtapainiketta tarvitaan vain, jos virta on alunperin katkaistu virtapainikkeella tai sammuttamalla Windows Start-valikosta. 2. Reset-painike Etupaneelin merkkivalot 4. Virran merkkivalo Palaa virran ollessa kytkettynä laitteeseen. 5. Kiintolevy Kiintolevyn merkkivalo ei ole kytkettynä, koska laitteessa ei ole perinteistä mekaanista kiintolevyä. Reset-painike käynnistää yksikön ja käyttöjärjestelmän välittömästi uudelleen. Tätä painiketta ei pidä käyttää, ellei se ole välttämätöntä, koska seurauksena voi olla tietojen katoamista. 3. Kaksi USB-porttia Näihin USB-portteihin voidaan kytkeä esimerkiksi USB-massamuistilaitteita tai KMR260-käsimittareita.

5 5 Takapaneeli Takapaneelin liittimet 1. Käyttöjännitteen syöttöliitin (12 VDC, 7 A) 2. Radiovastaanottimen antenniliitin (BNC 50Ω) 3. I/O-liitynnät (1 digitaalitulo ja -lähtö) 4. GSM-modeemin antenniliitin (SMA 50Ω) 5. SIM-korttipaikka 6. Modeemin ääniliitin (ääni sisään) 7. Audioliittimet vaaleanpunainen: mikrofonitulo vihreä: pääkaiutinlähtö sininen: linjatulo harmaa: sivukaiutinlähtö musta: takakaiutinlähtö oranssi: etukeskikaiutinlähtö 8. VGA-näytön liitin 9. PS2-hiiren liitin 10. PS2-näppäimistön liitin 11. Neljä USB-porttia (480 Mbps USB 2.0) 12. Ethernet-liitin (10/100/1000 Mbps) 13. Kaksi RS-232 sarjaporttia 14. Digitaalinen äänen ulostulo (S/PDIF) Takapaneelin merkkivalot 15. Radiovastaanoton merkkivalo (RF) Välähtää nopeasti, kun laite vastaanottaa radiopaketin. 16. Radiovastaanottimen sarjaliikenteen merkkivalo (RS) Valo vilkkuu, kun radiovastaanottimen sarjaliikenneväylällä on liikennettä. 17. GSM-modeemin merkkivalo (GSM) Tällä valolla on neljä eri tilaa, jotka kuvaavat GSMmodeemin tilaa: Kun valo ei pala, modeemi ei ole toiminnassa. Kun valo vilkkuu sekunnin välein, modeemi on päällä, mutta ei ole verkossa, eikä voi lähettää viestejä. Kun taas valo vilkkuu hitaammin (3 sekunnin välein), laite on rekisteröitynyt verkkoon ja on valmiina lähettämään viestejä. Puhelun ollessa käynnissä merkkivalo palaa jatkuvasti.

6 6 Varusteet ja tarvikkeet DPR990 Omavalvontayksikön mukana toimitetaan joukko varusteita. Tarkista ennen asentamisen aloittamista, että paketista löytyy seuraavat varusteet: 1. Verkkovirtalähde (12 VDC, 80 W) 2. Verkkovirtajohto (IEC-liittimellä) 3. Radiovastaanottimen antennikaapeli (4,6 m RG-58) 4. Radiovastaanottimen antennin asennusteline 5. Radiovastaanottimen antennin adapteri (BNC-naaras-naaras) 6. Radiovastaanottimen antenni 7. GSM-modeemin antennikaapeli ja antenni Jos jokin yllä kuvatuista varusteista puuttuu, ota yhteyttä laitteiston toimittajaan. Omavalvontayksikön asentamisessa tarvitaan lisäksi VGA-liitännällä varustettua monitoria sekä USB- tai PS2-liitännällä varustettua hiirtä ja näppäimistöä.

7 7 Asennuspaikka Omavalvontayksikön asennuspaikkaa valittaessa on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: Langattomien lähettimien radiokuuluvuus Yksikkö on sijoitettava siten, että langattomilta lähettimiltä saadaan kuuluvuus. Se on siis sijoitettava mahdollisimman lähelle langattomia lähettimiä välttäen paksujen tai metallisten seinien läheisyyttä. Mukana tulevalla vajaan 5 metrin antennikaapelilla ja asennustelineellä antenni voidaan sijoittaa radiokuuluvuuden kannalta paremmalle paikalle kuin itse yksikkö. Toistimella FTR860 kuuluvuutta voidaan vielä tarvittaessa parantaa. GSM-modeemin kuuluvuus Myös GSM-signaalin kuuluvuus voi vaikuttaa sijoitukseen kaikkein hankalimmissa olosuhteissa verkon reuna-alueilla. Verkkovirtaliitännän ja tietoverkkoliitännän sijainti Yksikkö tarvitsee toimiakseen verkkovirtaa, joten pistorasian on sijaittava lähistöllä. Omavalvontayksikön kanssa suositellaan UPS-laitteen käyttöä tiedonkeruun jatkuvuuden turvaamiseksi myös sähkökatkon sattuessa. Jos yksikkö kytketään suoraan tietoverkkoon, on sille saatava myös tietoverkkokaapelointi (CAT5 tai CAT6 Ethernet-kaapeli). Ympäristöolosuhteet Yksikkö on sijoitettava suojaisaan paikkaan, jossa sen päälle ei pääse roiskumaan vettä, ja jossa se ei joudu tekemisiin liiallisen kosteuden tai vesihöyryn kanssa. Asennustilan on oltava korkeintaan huoneenlämpöinen, ei yli +30 C. Yksikkö tuottaa myös itse jonkin verran lämpöä, joten sitä ei pidä sijoittaa liian ahtaaseen suljettuun tilaan kuten komeroon tai laatikkoon. Laitteen tuuletusaukkoja ei pidä tukkia. Laitteessa on pieni tuuletin, joka pyörii jatkuvasti. Tuuletin puhaltaa ilmaa ulos edestä katsoen kotelon oikealta sivulta ja ottaa korvausilmaa vasemmalta puolelta. Sijoituksessa on myös hyvä ottaa huomioon liittimien, kaapelien ja virtakytkimen sijainnit, jotta vältetään liitinten vahingoittuminen ja virtakytkimen tahattomat painallukset. Takuu ei kata virheellisestä asennuksesta yksikölle aiheutuvia vaurioita.

8 8 Asentaminen Aloita asentaminen sijoittamalla DPR990-yksikkö edellisen luvun perusteella valittuun paikkaan. Kytke tämän jälkeen yksikköön kaikki tarvittavat kaapelit, aloittaen radiolaitteiden kaapeleista: Radiovastaanottimen antennin kaapelointi Kytke radiovastaanottimen antennin osat seuraavan kuvasarjan mukaisesti ja lopuksi liitä antennikaapelin hopeanvärinen BNC-liitin yksikön samanväriseen antenniliittimeen: GSM-modeemin antenni Kierrä GSM-antennin kaapelin päässä oleva kullanvärinen SMA-liitin yksikön samanväriseen antenniliittimeen. Liitintä on kierrettävä useita kierroksia ja lopulta sen on kiristyttävä kevyesti. Antennin pohjassa on magneetti, jolla antennin voi helposti kiinnittää magneettisista materiaaleista valmistetuille pinnoille, esimerkiksi yksikön kannen päälle. Muut liittimet Kytke lisäksi hiiren, näppäimistön ja näytön kaapelit yksikköön asianmukaisiin liittimiin. Kytke viimeiseksi virtalähteen liitin yksikköön ja lopuksi virtalähteen verkkojohto pistorasiaan. Virtalähteeseen pitäisi syttyä vihreä merkkivalo. Muutaman sekunnin kuluttua tästä yksikön pitäisi käynnistyä automaattisesti, virtakytkintä ei tarvitse painaa. Yksikön käynnistyessä sen virran merkkivalo syttyy ja tuuletin alkaa pyöriä.

9 9 Yksikön käynnistyessä VGA-liittimeen kytkettyyn näyttöön pitäisi tulla kuva. Hetken kuluttua näyville tulee Windows XP:n käynnistysruutu. Windowsin käynnistyttyä käynnistyy myös PromoLog automaattisesti pienen viiveen jälkeen: Ensimmäisellä käynnistyskerralla näytetään PromoLog:in lisenssisopimus. Hyväksy sopimus klikkaamalla I agree -painiketta. Sopimuksessa saattaa olla useita sivuja, joten klikkaa jokaisen sivun kohdalla I agree -painiketta, kunnes lisenssisopimusikkuna katoaa ja PromoLog:in käynnistyminen jatkuu.

10 10 PromoLog-ohjelman version tarkistaminen PromoLog-ohjelman käynnistyttyä on paikallaan tarkistaa ohjelman versio sen päivitystarpeen päättelemiseksi. Version voi tarkistaa seuraavasti: PromoLog-ohjelman uusimman version asennuspaketti on aina ladattavissa Nokeval Oy:n kotisivuilta seuraavan luvun ohjeiden mukaisesti.

11 11 Järjestelmän yleiskuvaus Lämpötilalähettimet MTR260C FTR260 MTR264 MTR165 MTR265 FTR860 FTR262 KMR260 DPR990 Omavalvontayksikkö Radiovastaanotin GSM-modeemi PromoLog ohjelma SQL Server HTTP Server GSM-hälytykset Selainpohjainen etävalvonta DPR990 Omavalvontayksikkö sisältää radiovastaanottimen langattomien lähettimien tietojen vastaanottoa varten sekä GSM-modeemin, jolla voidaan tarvittaessa lähettää ilmoitukset hälytyksistä tekstiviesteinä. Järjestelmään voidaan helposti liittää useita erityyppisiä langallisia ja langattomia lähettimiä eri mittauskohteita varten. Tyypillisiä mittauskohteita ovat esimerkiksi elintarvikevarastojen kylmätilojen lämpötilat. Omavalvontajärjestelmän ytimenä toimii PromoLog-tiedonkeruuohjelma, jota ajetaan omavalvontayksikön sisäisellä tietokoneella.

12 12 Oletus käyttäjätunnukset ja salasanat Oletuksena kone kirjautuu käyttäjätunnuksella promolog. Kirjautuminen tapahtuu automaattisesti eikä käyttäjän tarvitse syöttää salasanaa käsin. Promolog käyttäjätunnuksen salasana on promolog. Tätä salasanaa tarvitaan esimerkiksi, jos koneeseen halutaan muodostaa etätyöpöytäyhteys tai käyttäjälle halutaan antaa verkkoon käyttöoikeuksia. Promolog käyttäjätunnuksen käyttöoikeudet on rajattu vain normaalikäyttöön. Kaikki järjestelmän asetuksia kosketvat muutokset, kuten esimerkiksi tulostimien asennukset, tulee suorittaa pääkäyttäjän tunnuksilla. Pääkäyttäjän tunnus on administrator ja salasana on dontpanic. Salasanojen vaihtaminen Pääkäyttäjän salasanan vaihtaminen onnistuu normaalisti. Koska promolog-käyttäjätunnus on määritetty kirjautumaan automaattisesti, ei kyseisen käyttäjätunnuksen salasanan vaihtaminen ole kovin suoraviivaista, vaan vaatii normaalin salasanan muuttamisen lisäksi käsin tehtäviä muutoksia Windowsin rekisteriin. Jos regedit sovelluksen käyttö ei ole ennestään käyttäjälle tuttua, ei salasanan vaihtoa suositella. Jotta automaattinen kirjautuminen toimisi, tulee seuraava rekisteriavaimen arvo muuttaa vastaamaan uutta salasanaa: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultPassword => uusi salasana;

13 13 Koneen liittäminen toimialueeseen Jos DPR990 omavalvontayksikkö halutaan liittää olemassa olevaan verkon toimialueeseen, tulee seuraavat rekisteriavaimet muuttaa vastaamaan verkon asetuksia. Jos promolog käytttäjätunnusta ei lisätä domainin käyttäjäksi, tulee myös luettelon kaksi ensimmmäistä avainta muuttaa vastaamaan halutun käyttäjätunnuksen tietoja. Arvot tulee muuttaa rekisteriin ennen toimialueeseen liittymiseen vaadittavaa tietokoneen uudelleen käynnistystä. Jos regedit sovelluksen käyttö ei ole ennestään käyttäjälle tuttua, ei laitteen liittämistä domainiin suositella HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultUserName => käyttäjätunnus HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultPassword => salasana HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultDomainName => toimialue; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\AutoAdminLogon => 1 HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\CachePrimaryDomain => toimialue

14 14 Uuden PromoLog-version hakeminen Omavalvontayksikön PromoLog-ohjelmisto voidaan tarvittaessa helposti päivittää uudempaan versioon. Ohjelman uusin versio on aina ladattavissa Nokevalin kotisivuilta osoitteesta: Valitse sivun yläosasta ensin Tuki ja tämän jälkeen vasemmalta Ohjelmat ja ajurit :

15 15 PromoLog-tuotteen Versio-sarakkeesta voidaan tarkistaa tällä hetkellä saatavissa oleva uusin versio. Klikkaa sivun oikeassa laidassa näkyvää latauslinkkiä Lataa. Internet-selaimesta riippuen, ohjelman asennuspaketin lataaminen alkaa joko suoraan tai sitten selain pyytää tallentamaan tiedoston tiettyyn paikkaan. Valitse sopiva kansio, esimerkiksi Windowsin työpöytä tai USB-muistitikku, ja aloita tallennus. Odota, että asennuspaketti on kokonaan latautunut. Kopioi asennuspaketti USB-muistitikulle, jolla voit siirtää sen DPR990-yksikölle asentamista varten.

16 16 PromoLog-ohjelman asentaminen Käynnistä ohjelman asentaminen suorittamalla PromoLog-ohjelman asennuspaketti. Asentaminen edellyttää Järjestelmänvalvojan oikeuksia. Asennusohjelma näyttää ensin yhteenvedon laitteistokokoonpanosta ja arvion sen soveltuvuudesta PromoLog-ohjelman käyttöön. Klikkaa Next > jatkaaksesi asennusta. Seuraavassa ruudussa voidaan valita asennettavat komponentit. Suositeltavaa on jättää ruksi kaikkiin ruutuihin eli asentaa kaikki komponentit. Jos olet varma, että USB- ja OPC-ajurit on asennettu jo aikaisemmin, voidaa niiden ruksit poistaa; tämä nopeuttaa asennusta hieman. Jatka asennusta klikkaamalla Next >.

17 17 Viimeinen ruutu ennen tiedostojen asentamisen aloittamista näyttää yhteenvedon asennuksesta: mitä komponentteja asennetaan ja minne, sekä arvion kiintolevytilasta. Käynnistä tiedostojen asennus klikkaamalla Install. Tiedostojen asennuksen aikana asennusikkunassa näkyy asennuksen edistymistä kuvaava palkki ja prosenttilukema. Odota, että prosenttilukema nousee 100%:iin. Tiedostojen asentamisen jälkeen tulee ilmoitus asennuksen valmistumisesta. Ota huomioon, että asennusohjelma saattaa avata erillisiä ikkunoita ajurien asentamista varten ja näissä ikkunoissa asentaminen voi jatkua vielä tämän ruudun ilmestymisen jälkeenkin. Odota, että ajurien asentaminen on päättynyt ja klikkaa Finish. Tiedostojen asennus on nyt valmis.

18 18 PromoLog-ohjelman käynnistäminen Käynnistä ohjelma ensimmäisen kerran asennusohjelman luomasta PromoLog-pikakuvakkeesta. Ensimmäisellä käynnistyskerralla saatetaan näyttää PromoLog:in lisenssisopimus. Hyväksy sopimus klikkaamalla I agree -painiketta. Sopimuksessa saattaa olla useita sivuja, joten klikkaa jokaisen sivun kohdalla I agree -painiketta, kunnes lisenssisopimusikkuna katoaa ja PromoLog:in käynnistyminen jatkuu.

19 19 Kun PromoLog on käynnistynyt, saattaa näyttöön tulla viesti Load Application failed. Tämä on normaalia ja johtuu siitä, että PromoLog yrittää ladata sovellusta tiedostosta autorun.pla PromoLog:in asennuskansiosta. Ilmoitus tulee, jos tätä tiedostoa ei ole. Ei haittaa jos tiedostoa ei vielä tässä vaiheessa ole, koska tarkoituksena on luoda se käyttöönoton yhteydessä. Kun tiedosto on luotu, jatkossa tämän tiedoston sisältämä sovellus ladataan ja käynnistetään automaattisesti PromoLog:in käynnistyessä. Kuittaa virheilmoitus klikkaamalla OK. Ennen kuin ohjelman käyttöönottoa jatketaan, on hyvä tarkistaa, että asennettuna on oikea versio PromoLog-ohjelmasta, ja että kaikkien komponenttien asennus on onnistunut. About -ikkunassa näkyvä PromoLog Version voi olla myös suurempi kuin kuvassa.

20 20 Sovelluspohjan avaaminen Huolimatta siitä ilmestyikö edellisen luvun virheilmoitus, valitse PromoLog:in valikosta Tiedosto kohta Avaa.... Avautuvasta Open Application -ikkunasta valitaan tarkoitukseen soveltuva sovelluspohja, tässä tapauksessa promolog.pla, ja klikataan Open. Jos sovellus on avaamisen jälkeen käynnissä (Realtime), pysäytä se:

21 21 Sovelluspohjan alkutarkistukset Jos sovellus on käynnissä, pysäytä se. Aluksi kannattaa tarkistaa eräiden perusasetusten tila. Tarkista ensin, että Omavalvontaraportin tallennus on kytketty pois päältä: Tarkista sitten, että Laitteisto-välilehdellä olevan Radiovastaanotinmoduulin asetukset ovat seuraavat: Tarkista lopuksi, että oletusasetukset ovat käyttökohteeseen sopivat (hälytysviiveet jne.):

22 22 Välilehtien lisääminen Sovelluspohjassa voi olla valmiina joitakin välilehtiä, mutta yleensä niitä pitää tehdä lisää tai muuttaa niiden nimiä käyttökohteen mukaiseksi. Välilehtiä muokataan valitsemalla Promo- Log:in päävalikosta Rakenna kohta Välilehdet.... Sheets -ikkunassa näkyy lista sovelluksen välilehdistä. Tästä ikkunasta voidaan muokata, järjestää, lisätä ja poistaa välilehtiä tarpeen mukaan ikkunan yläreunan painikkeilla. Välilehden nimeä voidaan muokata nopeasti suoraan listalla seuraavasti: valitse ensin muokattava välilehti listalta, klikkaan tämän jälkeen välilehden nimeä uudelleen. Nyt välilehden nimeä voidaan muokata kuten alla olevassa kuvassa. Paina lopuksi Enter.

23 23 Välilehden muokkaaminen Välilehden asetuksia pääsee nopeimmin muokkaamaan tuplaklikkaamalla välilehden tyhjää aluetta sovelluksen ollessa pysäytettynä. Näin tehden aukeaa välilehden asetusten muokkausikkuna. Tärkeimpiä välilehden asetuksia ovat: Name Sheet Icon Image Width Height Välilehden nimi Välilehden nimen vieressä näkyvän ikonin väri Välilehden taustakuva, kuvatiedoston nimi Välilehden leveys pikseleinä Välilehden korkeus pikseleinä Kun tarvittavat muutokset välilehden asetuksiin on tehty, sulje muokkausikkuna klikkaamalla Close.

24 24 Langattomien lähettimien nimeäminen Seuraava vaihe on sovelluksen käynnistäminen langattomien lähettimien tunnistamiseksi ja lähettimien nimeäminen käyttökohteiden mukaisiksi. Käynnistä sovellus ja tarkista Laitteisto-välilehdeltä, että yhteys radiovastaanottimeen on kunnossa. Jos Radiovastaanotin -moduulin näytössä näkyy punaista väriä, yhteys ei ole kunnossa. Jos yhteys radiovastaanottimeen on kunnossa ja sen kuuluvuusalueella on langattomia lähettimiä, joissa on paristo kytkettynä, ilmestyy näytölle jonkin ajan kuluttua seuraavan tyyppinen ikkuna: Tarkista lähettimen ID-numero. Jos vastaavalla ID-numerolla varustettua langatonta lähetintä ei olla asentamassa tähän kohteeseen, klikkaa Älä huomioi tätä lähetintä jatkossa. Tämän jälkeen näytölle ilmestyy joko heti tai jonkin ajan kuluttua ilmoitus eri ID-numerolla varustetusta langattomasta lähettimestä.

25 25 Jos Lähettimen ID: -kohdassa olevalla ID-numerolla varustettu langaton lähetin on tarkoitus asentaa tähän kohteeseen, syötä lähettimen sijaintialue ja tarkempi mittauskohde niille varattuihin tekstinsyöttökenttiin. Huomaa, että molempiin kenttiin on syötettävä järkevä arvo. Valitse Käyttötarkoitus -pudotusvalikosta langattoman lähettimen sijoituspaikkaa vastaava käyttötarkoitus. Valitse vielä Välilehti -pudotusvalikosta välilehti, jonne tämän langattoman lähettimen näyttö halutaan sijoittaa. Lopuksi klikkaa Ota lähetin käyttöön. Nyt valitulle välilehdelle ilmestyy uusi radiovastaanotinmoduuli, joka on jo valmiiksi nimetty antamillasi tiedoilla ja hälytysrajat on aseteltu valitsemasi käyttötarkoituksen mukaisiksi. Edellä kuvattu nimeämisprosessi toistetaan niin monta kertaa kuin kohteessa on käyttöön otettavia langattomia lämpötilalähettimiä.

26 26 Käsimittarien lisääminen sovellukseen Jos valvontakohteessa on KMR260-käsimittari tai useampia, on jokaista mittaria varten tehtävä oma laitteistorajapinta ja Mobile Terminal -moduuli. Seuraavat kuvat opastavat näiden tehtävien suorittamisessa. Valitse ensin Laiterajapinnat -kohta Rakenna -valikosta: Klikkaa auenneesta Communication Interface Setup -ikkunasta painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Tämä luo uuden laitteistorajapinnan (Interface): Kirjoita auenneen Create New Interface -ikkunan kenttään Name kuvaava nimi uudelle rajapinnalle, esimerkkikuvassa Käsimittari1. Protocol ja Transport Layer -kenttien alkuarvot SCL ja USB ovat oikeat. Klikkaa lopuksi OK -painiketta

27 27 Uusi laitteistorajapinta on nyt luotu, mutta sen asetuksia on vielä muokattava, jotta se saadaan kytketyksi oikeaan käsimittariin. Kytke käsimittari USB-kaapelilla kiinni tietokoneeseen, irrota tarvittaessa kaikki muut käsimittarit tietokoneesta. Odota hetki, että tietokone ehtii tunnistaa juuri kytketyn käsimittarin. Valitse sitten juuri luotu uusi laitteistorajapinta listalta ja klikkaa muokkauspainiketta (ylin painike): Valitse ensin aukeavasta asetusten muokkausikkunasta kohta Serial Number. Äsken kytketyn käsimittarin sarjanumeron ja tyypin pitäisi näkyä ikkunan oikeanpuoleisella listalla. Valitse täsmäävä sarjanumero listalta ja tarkista, että sarjanumero näkyy tämän jälkeen vasemmanpuoleisella listalla kohdassa Serial Number. Valitse sitten kohta Baud Rate ja muuta arvoksi , katso alla olevaa kuvaa. Klikkaa lopuksi Close. Käsimittarin tarvitsema laitteistorajapinta on nyt luotu. Jos asennettavana on useampia käsimittareita toistetaan tämän luvun kohdat jokaiselle käsimittarille erikseen. Lopuksi klikkaa Communication Interface Setup -ikkunan Close -painiketta.

28 28 Seuraavaksi lisätään käsimittareille moduulit. Valitse välilehtipalkista se välilehti, jolle käsimittarin moduuli halutaan lisätä. Klikkaa sitten PromoLog:in päävalikon alla olevaa painiketta, jossa on vasara ja jakoavain. Tämä avaa Module Library -ikkunan, josta voidaan lisätä sovellukseen uusia moduuleja. Selaa Moduulikirjastoikkunan listaa alaspäin kunnes näkyviin tulee rivi Mobile Terminal. Valitse tämä rivi ja klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa Create -painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Valittuna olleelle välilehdelle ilmestyy käsimittarimoduuli. Klikkaa moduulia hiiren oikealla painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta kohta Ominaisuudet.... Tämä avaa käsimittarin asetusten muokkausikkunan.

29 29 Valitse vasemman puolen listalta kohta Interface ja tämän jälkeen valitse oikean puolen listalta käsimittaria varten tehty laitteistorajapinta, esimerkkikuvassa Käsimittari1. Tarkista vielä, että asetuksen In Use arvo on Yes. Nyt käsimittarimoduuli alkaa etsiä käsimittaria. Käynnistä käsimittari painamalla sen OKnäppäintä. Käsimittarin käynnistyttyä kuluu vielä muutama sekunti ennen kuin käsimittarimoduuli saa mittariin yhteyden ja tarkistaa sen tiedot. Lopulta käsimittarimoduulin pitäisi näyttää tältä:

30 30 Lopuksi käsimittarin listat syötetään käsin tai ladataan valmiista tekstitiedostoista. Käsimittarissa on kolme listaa, joiden nimet ovat oletuksena Käyttäjä, Mittauskohteet ja Ruokalajit. Listojen nimiä voidaan muuttaa käsimittarimoduulin asetuksia muokkaamalla. Listoja pääsee muokkaamaan klikkaamalla kunkin listan vihreää painiketta. Listaa voi muokata vain silloin, kun listan painike on vihreä. Listojen muokkaamiseksi käsimittarin on oltava kytkettynä tietokoneeseen. Listojen muokkaamisen jälkeen listat on päivitettävä mittariin painamalla Siirrä listat mittariin -painiketta. Kaikki tässä luvussa kuvatut vaiheet toistetaan jokaiselle asennettavalle käsimittarille erikseen.

31 31 Pesukonelähettimien lisääminen Pesukonelähetin FTR860 näkyy PromoLog-ohjelmalle kahtena erillisenä lähetin-id-numerona. Jokaiselle pesukonelähettimelle on luotava oma pesukonelähetinmoduuli. Valitse välilehtipalkista se välilehti, jolle pesukonelähetinmoduuli halutaan lisätä. Klikkaa sitten PromoLog:in päävalikon alla olevaa painiketta, jossa on vasara ja jakoavain. Tämä avaa Module Library -ikkunan, josta voidaan lisätä sovellukseen uusia moduuleja. Selaa Moduulikirjastoikkunan listaa alaspäin kunnes näkyviin tulee rivi Washing Machine Temperature Monitor. Valitse tämä rivi ja klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa Create -painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Valittuna olleelle välilehdelle ilmestyy uusi moduuli. Klikkaa moduulia hiiren oikealla painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta kohta Ominaisuudet.... Tämä avaa pesukonelähetinmoduulin asetusten muokkausikkunan.

32 32 Syötä asetusten muokkausikkunaan pesukonelähettimen nimi kohtaan Name ja valitse Washing Machine -kohdassa pesukoneen tyyppi: Program tarkoittaa ohjelma- tai kupupesukonetta, jossa pesu ja huuhtelu tapahtuvat eri aikaan. Continuous tarkoittaa jatkuvatoimista linjakonetta, jossa pesua ja huuhtelua voi tapahtua samaan aikaan. Tarkista FTR860-pesukonelähettimen ID-numerot laitteen muovikotelon kyljessä olevasta tyyppikilvestä. ID-numerot ovat aina peräkkäisiä. Säännön mukaan pienempi ID-numero kuuluu pesuveden lämpötilalle ja suurempi huuhteluveden lämpötilalle. Syötä ID-numerot kohtiin Wash Transmitter ja Rinse Transmitter.

33 33 Tarkista ja tarvittaessa muokkaa lämpötilaraja-arvoasetuksia, hälytysasetuksia ja linjakoneen tapauksessa syötä haluttu raportointiväli Continuous Reporting Interval -kohtaan. Ohjelmakoneen tapauksessa Omavalvontaraporttiin tulee joka pesusyklistä yksi raporttitapahtuma, mutta linjakoneelta niitä tulee yksi tässä määritellyin väliajoin, jos pesu ja/tai huuhtelu on käynnissä. Toista edellä esitetyt toimenpiteen jokaiselle pesukonelähettimelle erikseen.

34 34 GSM-hälytysmoduulin lisääminen Jos valvontakohteessa halutaan ottaa käyttöön GSM-hälytykset, tarvitaan sovelluksessa SMS Alarm Service -moduulia. Tarkista eri välilehdiltä ja Moduulilistalta sisältääkö sovellus jo tällaisen moduulin: Jos moduulia ei vielä ole sovelluksessa, se voidaan luoda seuraavasti: Hälytysmoduulille pitää luoda oma laitteistorajapinta seuraavasti:

35 35 Syötä Name -kohtaan rajapinnan nimi, esimerkiksi Modeemi. Valitse pudotusvalikosta kohdasta Protocol arvoksi None. Kohdan Transport Layer oikea arvo on USB. Klikkaa lopuksi painiketta OK. Seuraavaksi yhdistetään rajapinta oikeaan USB-porttiin, muokkaamalla rajapinnan asetuksia. Valitse listalta oikea rajapinta, tässä Modeemi, ja klikkaa Communication Interface Setup - ikkunan ylintä painiketta: Valitse kohdan Serial Number arvoksi AMODEM1 ja aseta Baud Rate arvoon Paina lopuksi painiketta Close. Sulje Close -painikkeella myös yllä oleva ikkuna.

36 36 GSM-hälytysmoduulin asettelu Edellisen kohdan ohjeiden mukaan luodun SMS Alarm Service -moduulin asettelut käydään seuraavaksi läpi. Tarkista ensin asetus Interface kohdan Modem alta. Varmista, että tämän asetuksen arvo on sama, kuin se nimi, joka modeemin rajapinnalle annettiin edellisessä luvussa, tavallisesti se on Modeemi : Ota nyt esille tähän DPR990-yksikköön tarkoitettu SIM-kortti. Ota myös selville tarvitaanko SIM-kortin käyttöön PIN-koodia, ja jos tarvitaan, niin mikä on tämä PIN-koodi. Vaihda tarvittaessa asetus Enter PIN Code tilaan Yes ja syötä PIN-koodi kohtaan PIN Code : Asenna SIM-kortti paikalleen DPR990-yksikön takana olevan SIM-korttiaukon kautta. Kortti on työnnettävä pohjaan saakka esimerkiksi talttapäisen ruuvimeisselin avulla. Kortin lukittuessa paikalleen tuntuu pieni naksahdus. Kortti saadaan takaisin ulos painamalla SIMkorttia uudelleen ruuvimeisselillä, jolloin tuntuu uusi naksahdus ja SIM-kortti tulee jousen työntämänä jonkin matkaa ulospäin, jonka jälkeen kortti voidaan vetää kokonaan ulos.

37 37 Tekstiviestihälytysten lähettäminen perustuu hälytysryhmiin. Hälytysryhmiä on kolme kappaletta: Group 1, Group 2 ja Group 3. Kunkin kanavan molemmille hälytysrajoille voidaan valita hälytysryhmät erikseen, esimerkiksi näin: Edellä mainittuja kolmea hälytysryhmää vastaavat hälytyssäännöt Group1, Group 2 ja Group 3 löytyvät SMS Alarm Service -moduulin asetuksista. Näiden lisäksi on olemassa hälytyssääntö All Groups, joka reagoi kaikkien hälytysryhmien hälytyksiin. Jokainen hälytyssääntö voidaan erikseen asettaa pois päältä, jolloin kyseisen ryhmän hälytyksiä ei lähetetä lainkaan tekstiviesteinä. Tarkista, että haluamasi hälytyssäännöt on asetettu tilaan Yes. Sääntöjen asetuksista löytyvät myös asetukset General Alarms, High Limit Alarms ja Low Limit Alarms. Näillä asetuksilla voidaan hälytyssääntökohtaisesti määritellä minkätyyppisistä hälytyksistä lähetetään tekstiviesti. General Alarms tarkoittaa yleisiä hälytyksiä eli esimerkiksi langattoman lähettimen alhaista paristojännitettä, langattoman lähettimen radioyhteyden katkeamista tai jonkin mittausarvon puuttumista. High Limit Alarms ja Low Limit Alarms tarkoittavat ylä- ja alarajahälytyksiä.

38 38 Hälytyssäännöt voidaan toisistaan riippumatta asetella lähettämään hälytystekstiviestit eri numeroihin ja/tai eri aikoihin. Aikataulu, jonka aikana tekstiviestejä voidaan säännön mukaan lähettää, valitaan asetuksella Schedule. Pikavalintoina listalla on Every Day eli kaikkina päivinä, Weekdays eli arkipäivisin, Weekends eli viikonloppuisin ja kaikki viikonpäivät erikseen sekä lisäksi Custom eli erikseen määriteltävän aikataulun mukaisesti. Valinnalla Custom voidaan vapaasti määritellä aikataulu Schedule kohdan alta löytyvään Custom Schedule kohtaan. Aikataulun määrittelyyn käytetään viikonpäivien englanninkielisiä lyhenteitä mo, tu, we, th, fr, sa sekä su. Viikonpäivälyhenteen jälkeen voidaan suluissa lisätä tätä päivää koskeva tarkempi aikataulu esimerkiksi näin: we(7:15-16:15) Tämä tarkoittaa, että keskiviikkoisin hälytyksistä lähetetään tekstiviesti kello 7:15 ja 16:15 välisenä aikana, muulloin ei. Vastaavalla tavalla muodostettuja sääntöjä voidaan yhdistää vapaasti erottamalla säännöt pilkuilla esimerkiksi näin: we(7:15-16:15),fr(0:00-7:15),fr(16:15-23:59)

39 39 Matkapuhelinnumerot, joihin tekstiviestit hälytyksistä lähetetään, kirjoitetaan, tarvittaessa pilkuilla erotettuina, kohtaan Targets. Esimerkiksi: , , Targets kohtaan voidaan kirjoittaa, jälleen tarvittaessa pilkuilla erotettuina, myös nimiä, jotka on määritelty alempana joissakin kahdeksasta Target kohdan alta löytyvässä Name kohdassa. SMS Alarm Service -moduulin asetuksista löytyy kahdeksan Target -alkuista juoksevasti numeroitua kohtaa. Näillä voidaan määritellä kahdeksan henkilökohtaista matkapuhelinnumeroa ja henkilökohtaiset aikataulut, joiden mukaan tekstiviestit lähetetään. Tarkista, että tarvittavat Target -kohdat on asetettu tilaan Yes. Target -kohtien alta löytyvät seuraavat asetukset: Name Henkilön nimi, jota voidaan käyttää hälytyssääntöjen Targets -kohdissa Phone Number Henkilön puhelinnumero Schedule Aikataulu, jonka mukaan tekstiviestejä lähetetään henkilön numeroon. Aikataulut määritellään samalla tavalla kuin sääntökohtaiset aikataulutkin.

DPR991 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

DPR991 Omavalvontayksikkö Käyttöohje Käyttöohje 23.8.2010 V 1.0 DPR991 Omavalvontayksikkö Käyttöohje Nokeval Sisällys Johdanto... 3 Järjestelmän yleiskuvaus... 4 Liitynnät, merkkivalot ja painikkeet... 5 Takapaneeli... 5 SIM-kortin asennus...

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Nokeval DPR991. Käyttöohje

Nokeval DPR991. Käyttöohje Nokeval DPR991 Käyttöohje Sisällysluettelo Dokumentin tiedot... 2 Esittely... 3 Varoitukset... 3 Tavaramerkit... 3 Yleiskuvaus... 3 Asennuspaikka... 6 Liitynnät, merkkivalot ja painikkeet... 7 Asennus...

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

FTR960 RADIODATATOISTIN

FTR960 RADIODATATOISTIN Käyttöohje 26.9.2007 V 1.1 RADIODATATOISTIN Nokeval YLEISKUVAUS on toistin Nokevalin MTR- FTR- ja KMR-sarjan radiolähettimille. Se lähettää edelleen vastaanottamansa paketit, joten käyttämällä toistimia

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MERKKIVALOT... 3 3 TAKAPANEELIN KUITULIITÄNTÄ... 4 4 ETUPANEELIN LIITTIMET JA LED-PAINIKE... 4 5 OIKEAN SIVUPANEELIN RESET-PAINIKE...

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Lähettimet. Vastaanotin Hälytykset. OV-yksikkö DPR990

Lähettimet. Vastaanotin Hälytykset. OV-yksikkö DPR990 Vastaanottimet Omavalvontyksikkö DPR990 PromoLog-omavalvontaohjelma asennettuna Webserver-ohjelmisto asennettuna Yksinkertainen käyttöönotto, ei ohjelmien asennusta PromoLog-ohjelma käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Verkkoasetusten ohjeet

Verkkoasetusten ohjeet Älyvaraajan ohjaus 1 Älyvaraajan liittäminen kodin internet-reitittimeen... 2 1.1 Älyvaraajan liittäminen internetiin Ethernet-kaapelilla... 2 1.2 Älyvaraajan liittäminen internetiin langattomasti WPS

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

TeleWell TW-3G+ USB / EXPRESS. HSDPA / 3G (UMTS) / EDGE / GPRS -modeemi ASENNUSOHJE

TeleWell TW-3G+ USB / EXPRESS. HSDPA / 3G (UMTS) / EDGE / GPRS -modeemi ASENNUSOHJE TeleWell TW-3G+ USB / EXPRESS HSDPA / 3G (UMTS) / EDGE / GPRS -modeemi ASENNUSOHJE Copyright Telewell Oy SISÄLTÖ 1. Modeemin kuvaus... 3 1.1. Tiedonsiirto-ominaisuudet... 3 1.3. Järjestelmävaatimukset...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Network Video Recorder. Pika-asennusohje

Network Video Recorder. Pika-asennusohje Network Video Recorder Pika-asennusohje 1 Aloitus Paketti sisältää Tarkasta paketin sisältö huolellisesti. Paketin tulisi sisältää seuraavat tarvikkeet. Jos jokin osista puuttuu tai on vahingoittunut,

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

WLAN-laitteen asennusopas

WLAN-laitteen asennusopas 1 WLAN-laitteen asennusopas Ohje Inteno DG200 käyttöön WLAN-tukiasemana Tässä ohjeessa WLAN ja WIFI tarkoittavat samaa asiaa. 2 1. Myyntipaketin sisältö: -Inteno-modeemireititin (malli DG200) -Virtajohto

Lisätiedot

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 PLANEETTA TIEDOSTOPALVELIN KÄYTTÖOHJE 3.8.2011 1 (25) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Planeetta Tiedostopalvelin... 2 Yleistä tietoa palvelusta... 2 Palvelun

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi Pikaohjelmointiohje Basis-ohjelman asennus Hae basis-ohjelma www.kseniasecurity.com osoitteesta (SOLUTIONS - SOFTWARE) ja avaa asennustiedosto. Hyväksy painamalla I agree.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet Asennus- ja käyttöohjeet V1.10+Lokakuu 2011 Sisällysluettelo digicentral Authenticate ohjelmiston asennus Windows iin 4 digicentral Authenticaten asetuksien määrittäminen 5-6 Yrityskortin lisääminen ohjelmistoon

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus Taloyhtiöliittymän käyttöönotto Taloyhtiöliittymä toteutetaan joko HomePNA- tai Ethernet-tekniikalla. Jos et tiedä, millä tekniikalla taloyhtiösi liittymä on toteutettu, tarkista asia VLP:n asiakaspalvelusta.

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas

Ohjelmiston asennusopas Ohjelmiston asennusopas Oppaassa kerrotaan, miten ohjelmisto asennetaan USB- tai verkkoliitännän kautta. Verkkoasennus ei ole käytettävissä malleissa SP 200/200S/203S/203SF/204SF. Kaavio Kaaviossa kuvataan,

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen Storage IT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen Storage IT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2007 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen Storage IT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Irroita kaapeli sekä tietokoneesta, että mittarista. Mene osoitteeseen www.ekoweb.fi Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Tämä siirtää sinut aconlabsin

Lisätiedot

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.5 14.3.2007 MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Nokeval MTR260C käyttöohje YLEISKUVAUS MTR260C on paristokäyttöinen langaton lämpötilalähetin, jossa on sisäinen Pt100-anturi. Laite

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

iloq P10S.10/20 -ohjelmointilaite Käyttöohje

iloq P10S.10/20 -ohjelmointilaite Käyttöohje iloq P10S.10/20 -ohjelmointilaite Käyttöohje SISÄLTÖ YLEISTÄ... 3 OHJELMOINTILAITTEEN KÄYTTÖ... 5 Virran kytkeminen... 5 Lukon ohjelmointi... 5 Avaimen ohjelmointi... 5 Lukon lokin lukeminen... 6 Paristojen

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa.

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa. 2 Sisällysluettelo Aihe: Sivunumero: 1. Yleistä tietoa laitteesta 1.1. Tärkeimmät ominaisuudet 3. 1.2. Laitteistovaatimukset 3. 1.3. Rajoitukset/kiellot 3. 2. Piirtopöydän esittely 2.1. Laitteen osat 4.

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla tietokoneeseen ja suorita asennusohjelma uudelleen.

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla tietokoneeseen ja suorita asennusohjelma uudelleen. Sivu 1/7 Kytkentäopas Tulostimen asentaminen paikallisesti (Windows) Huomautus: Kun asennat paikallisesti liitettyä tulostinta eikä Ohjelmisto ja käyttöoppaat -CD-levy ei tue käyttöjärjestelmää, käytä

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas

Ohjelmiston asennusopas Ohjelmiston asennusopas Oppaassa kerrotaan, miten ohjelmisto asennetaan USB- tai verkkoyhteydellä. Verkkoasennus ei ole käytettävissä malleissa SP 200/200S/203S/203SF/204SF. Jos haluat määrittää langattoman

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä IP laitteiden asennus tapahtuu oletusarvoisesti käyttäen verkkokaapelointia. Kaapeli kytketään kytkimeen tai suoraan reittimeen, josta laite saa IP -osoitetiedot,

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

Sovellutukset. Kylmävarastojen lämpötilan valvonta langattomilla lähettimillä. Keskitetty lämpötilan valvonta

Sovellutukset. Kylmävarastojen lämpötilan valvonta langattomilla lähettimillä. Keskitetty lämpötilan valvonta Kylmävarastojen lämpötilan valvonta langattomilla lähettimillä Keskitetty lämpötilan valvonta Kylmähuoneet ja pakastimet Suurkeittiöiden omavalvonta Uunit ja jäähdytyskaapit Astianpesukoneet Lääketeollisuuden

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Käyttöohje Ohjelmistoversio V MTR kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla

Käyttöohje Ohjelmistoversio V MTR kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.0 19.10.05 MTR264 4-kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla YLEISKUVAUS MTR264 on paristokäyttöinen nelikanavainen langaton lähetin. Laite on koteloitu pieneen muovikoteloon,

Lisätiedot

Päivitys käyttäen USB-tikkua

Päivitys käyttäen USB-tikkua Päivitys käyttäen USB-tikkua HUOM! Näiden ohjeiden noudattaminen on täysin käyttäjän omalla vastuulla! Ohjeen tekijät eivät vastaa mahdollisesti aiheutuvista ongelmista tai vahingoista. Tämän ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 5 2.1 SELAA AIKOJA... 6 2.2 PALAUTESIVU... 7

2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 5 2.1 SELAA AIKOJA... 6 2.2 PALAUTESIVU... 7 KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 OMAT VARAUKSET... 4 1.6 MUOKKAA JÄSENTIETOJA... 4 1.7 MUUTA SALASANA... 4

Lisätiedot