Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje"

Transkriptio

1 Nokeval DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

2 2 Sisällys Sisällys...2 Johdanto...3 Etupaneeli...4 Takapaneeli...5 Varusteet ja tarvikkeet...6 Asennuspaikka...7 Asentaminen...8 PromoLog-ohjelman version tarkistaminen...10 Järjestelmän yleiskuvaus...11 Oletus käyttäjätunnukset ja salasanat...12 Koneen liittäminen toimialueeseen...13 Uuden PromoLog-version hakeminen...14 PromoLog-ohjelman asentaminen...16 PromoLog-ohjelman käynnistäminen...18 Sovelluspohjan avaaminen...20 Sovelluspohjan alkutarkistukset...21 Välilehtien lisääminen...22 Välilehden muokkaaminen...23 Langattomien lähettimien nimeäminen...24 Käsimittarien lisääminen sovellukseen...26 Pesukonelähettimien lisääminen...31 GSM-hälytysmoduulin lisääminen...34 GSM-hälytysmoduulin asettelu...36 Sovelluksen viimeistely...41 Sovelluksen tallentaminen...44 Pikakuvakkeiden tarkistaminen...45 Ei yhteyttä radiovastaanottimeen...46 Ei yhteyttä tietokantaan...48 Selainkäyttöliittymän käyttöönotto...49 Selainkäyttöliittymän käyttäjien lisääminen...50 Selainkäyttöliittymän ohjetekstit...52 Tekniset tiedot...53 Ohje päivitetty Kuvat PromoLog-versiosta Copyright Nokeval Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 3 Johdanto Omavalvontayksikkö on helppo ja nopea ratkaisu, jolla voidaan rakentaa tiedonkeruu- tai omavalvontajärjestelmä käyttäen langattomia tai langallisia lähettimiä. DPR990 korvaa tavallisesti tiedonkeruussa käytettävän erillisen tietokoneen, mutta on sitä luotettavampi ja energiataloudellisempi. Lisäksi se sisältää seuraavat komponentit ja liitännät: Radiovastaanotin langattomille lähettimille GSM-modeemi Yksi digitaalitulo ja -lähtö 10M/100M/1Gbps Ethernet-liitäntä 6 kappaletta USB-portteja 2 sarjaporttia (COM) Rinnakkaisportti (LPT) VGA-näyttö-, hiiri- ja näppäimistöliitännät Digitaalinen ja analogiset ääniliitännät Laitteiston ja liitäntöjen lisäksi DPR990 sisältää valmiiksi asennettuna seuraavat ohjelmistot: Nokeval PromoLog Server -tiedonkeruuohjemisto Nokeval PromoLog Web Interface -ohjelmisto Microsoft Windows XP Embedded -käyttöjärjestelmä Microsoft SQL Server Express -tietokantapalvelin Apache HTTP-palvelinohjelmisto PHP-palvelinohjelmisto Tämä ohje kattaa DPR990 Omavalvontayksikön mekaanisen asentamisen lisäksi PromoLogohjelman asentamisen ja omavalvontasovelluksen rakentamisen perusteet. PromoLog-ohjelmasta on oma perusteellinen käyttöohjeensa, johon on hyvä tutustua tämän ohjeen lisäksi, koska tämä ohje ei sisällä kaikkea tietoa PromoLog-ohjelman yksityiskohdista.

4 4 Etupaneeli Etupaneelin painikkeet ja liittimet 1. Virtapainike Normaalisti virtapainiketta ei tarvitse käyttää, koska laite käynnistyy automaattisesti käyttöjännitteen kytkemisen jälkeen. Virtapainiketta tarvitaan vain, jos virta on alunperin katkaistu virtapainikkeella tai sammuttamalla Windows Start-valikosta. 2. Reset-painike Etupaneelin merkkivalot 4. Virran merkkivalo Palaa virran ollessa kytkettynä laitteeseen. 5. Kiintolevy Kiintolevyn merkkivalo ei ole kytkettynä, koska laitteessa ei ole perinteistä mekaanista kiintolevyä. Reset-painike käynnistää yksikön ja käyttöjärjestelmän välittömästi uudelleen. Tätä painiketta ei pidä käyttää, ellei se ole välttämätöntä, koska seurauksena voi olla tietojen katoamista. 3. Kaksi USB-porttia Näihin USB-portteihin voidaan kytkeä esimerkiksi USB-massamuistilaitteita tai KMR260-käsimittareita.

5 5 Takapaneeli Takapaneelin liittimet 1. Käyttöjännitteen syöttöliitin (12 VDC, 7 A) 2. Radiovastaanottimen antenniliitin (BNC 50Ω) 3. I/O-liitynnät (1 digitaalitulo ja -lähtö) 4. GSM-modeemin antenniliitin (SMA 50Ω) 5. SIM-korttipaikka 6. Modeemin ääniliitin (ääni sisään) 7. Audioliittimet vaaleanpunainen: mikrofonitulo vihreä: pääkaiutinlähtö sininen: linjatulo harmaa: sivukaiutinlähtö musta: takakaiutinlähtö oranssi: etukeskikaiutinlähtö 8. VGA-näytön liitin 9. PS2-hiiren liitin 10. PS2-näppäimistön liitin 11. Neljä USB-porttia (480 Mbps USB 2.0) 12. Ethernet-liitin (10/100/1000 Mbps) 13. Kaksi RS-232 sarjaporttia 14. Digitaalinen äänen ulostulo (S/PDIF) Takapaneelin merkkivalot 15. Radiovastaanoton merkkivalo (RF) Välähtää nopeasti, kun laite vastaanottaa radiopaketin. 16. Radiovastaanottimen sarjaliikenteen merkkivalo (RS) Valo vilkkuu, kun radiovastaanottimen sarjaliikenneväylällä on liikennettä. 17. GSM-modeemin merkkivalo (GSM) Tällä valolla on neljä eri tilaa, jotka kuvaavat GSMmodeemin tilaa: Kun valo ei pala, modeemi ei ole toiminnassa. Kun valo vilkkuu sekunnin välein, modeemi on päällä, mutta ei ole verkossa, eikä voi lähettää viestejä. Kun taas valo vilkkuu hitaammin (3 sekunnin välein), laite on rekisteröitynyt verkkoon ja on valmiina lähettämään viestejä. Puhelun ollessa käynnissä merkkivalo palaa jatkuvasti.

6 6 Varusteet ja tarvikkeet DPR990 Omavalvontayksikön mukana toimitetaan joukko varusteita. Tarkista ennen asentamisen aloittamista, että paketista löytyy seuraavat varusteet: 1. Verkkovirtalähde (12 VDC, 80 W) 2. Verkkovirtajohto (IEC-liittimellä) 3. Radiovastaanottimen antennikaapeli (4,6 m RG-58) 4. Radiovastaanottimen antennin asennusteline 5. Radiovastaanottimen antennin adapteri (BNC-naaras-naaras) 6. Radiovastaanottimen antenni 7. GSM-modeemin antennikaapeli ja antenni Jos jokin yllä kuvatuista varusteista puuttuu, ota yhteyttä laitteiston toimittajaan. Omavalvontayksikön asentamisessa tarvitaan lisäksi VGA-liitännällä varustettua monitoria sekä USB- tai PS2-liitännällä varustettua hiirtä ja näppäimistöä.

7 7 Asennuspaikka Omavalvontayksikön asennuspaikkaa valittaessa on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: Langattomien lähettimien radiokuuluvuus Yksikkö on sijoitettava siten, että langattomilta lähettimiltä saadaan kuuluvuus. Se on siis sijoitettava mahdollisimman lähelle langattomia lähettimiä välttäen paksujen tai metallisten seinien läheisyyttä. Mukana tulevalla vajaan 5 metrin antennikaapelilla ja asennustelineellä antenni voidaan sijoittaa radiokuuluvuuden kannalta paremmalle paikalle kuin itse yksikkö. Toistimella FTR860 kuuluvuutta voidaan vielä tarvittaessa parantaa. GSM-modeemin kuuluvuus Myös GSM-signaalin kuuluvuus voi vaikuttaa sijoitukseen kaikkein hankalimmissa olosuhteissa verkon reuna-alueilla. Verkkovirtaliitännän ja tietoverkkoliitännän sijainti Yksikkö tarvitsee toimiakseen verkkovirtaa, joten pistorasian on sijaittava lähistöllä. Omavalvontayksikön kanssa suositellaan UPS-laitteen käyttöä tiedonkeruun jatkuvuuden turvaamiseksi myös sähkökatkon sattuessa. Jos yksikkö kytketään suoraan tietoverkkoon, on sille saatava myös tietoverkkokaapelointi (CAT5 tai CAT6 Ethernet-kaapeli). Ympäristöolosuhteet Yksikkö on sijoitettava suojaisaan paikkaan, jossa sen päälle ei pääse roiskumaan vettä, ja jossa se ei joudu tekemisiin liiallisen kosteuden tai vesihöyryn kanssa. Asennustilan on oltava korkeintaan huoneenlämpöinen, ei yli +30 C. Yksikkö tuottaa myös itse jonkin verran lämpöä, joten sitä ei pidä sijoittaa liian ahtaaseen suljettuun tilaan kuten komeroon tai laatikkoon. Laitteen tuuletusaukkoja ei pidä tukkia. Laitteessa on pieni tuuletin, joka pyörii jatkuvasti. Tuuletin puhaltaa ilmaa ulos edestä katsoen kotelon oikealta sivulta ja ottaa korvausilmaa vasemmalta puolelta. Sijoituksessa on myös hyvä ottaa huomioon liittimien, kaapelien ja virtakytkimen sijainnit, jotta vältetään liitinten vahingoittuminen ja virtakytkimen tahattomat painallukset. Takuu ei kata virheellisestä asennuksesta yksikölle aiheutuvia vaurioita.

8 8 Asentaminen Aloita asentaminen sijoittamalla DPR990-yksikkö edellisen luvun perusteella valittuun paikkaan. Kytke tämän jälkeen yksikköön kaikki tarvittavat kaapelit, aloittaen radiolaitteiden kaapeleista: Radiovastaanottimen antennin kaapelointi Kytke radiovastaanottimen antennin osat seuraavan kuvasarjan mukaisesti ja lopuksi liitä antennikaapelin hopeanvärinen BNC-liitin yksikön samanväriseen antenniliittimeen: GSM-modeemin antenni Kierrä GSM-antennin kaapelin päässä oleva kullanvärinen SMA-liitin yksikön samanväriseen antenniliittimeen. Liitintä on kierrettävä useita kierroksia ja lopulta sen on kiristyttävä kevyesti. Antennin pohjassa on magneetti, jolla antennin voi helposti kiinnittää magneettisista materiaaleista valmistetuille pinnoille, esimerkiksi yksikön kannen päälle. Muut liittimet Kytke lisäksi hiiren, näppäimistön ja näytön kaapelit yksikköön asianmukaisiin liittimiin. Kytke viimeiseksi virtalähteen liitin yksikköön ja lopuksi virtalähteen verkkojohto pistorasiaan. Virtalähteeseen pitäisi syttyä vihreä merkkivalo. Muutaman sekunnin kuluttua tästä yksikön pitäisi käynnistyä automaattisesti, virtakytkintä ei tarvitse painaa. Yksikön käynnistyessä sen virran merkkivalo syttyy ja tuuletin alkaa pyöriä.

9 9 Yksikön käynnistyessä VGA-liittimeen kytkettyyn näyttöön pitäisi tulla kuva. Hetken kuluttua näyville tulee Windows XP:n käynnistysruutu. Windowsin käynnistyttyä käynnistyy myös PromoLog automaattisesti pienen viiveen jälkeen: Ensimmäisellä käynnistyskerralla näytetään PromoLog:in lisenssisopimus. Hyväksy sopimus klikkaamalla I agree -painiketta. Sopimuksessa saattaa olla useita sivuja, joten klikkaa jokaisen sivun kohdalla I agree -painiketta, kunnes lisenssisopimusikkuna katoaa ja PromoLog:in käynnistyminen jatkuu.

10 10 PromoLog-ohjelman version tarkistaminen PromoLog-ohjelman käynnistyttyä on paikallaan tarkistaa ohjelman versio sen päivitystarpeen päättelemiseksi. Version voi tarkistaa seuraavasti: PromoLog-ohjelman uusimman version asennuspaketti on aina ladattavissa Nokeval Oy:n kotisivuilta seuraavan luvun ohjeiden mukaisesti.

11 11 Järjestelmän yleiskuvaus Lämpötilalähettimet MTR260C FTR260 MTR264 MTR165 MTR265 FTR860 FTR262 KMR260 DPR990 Omavalvontayksikkö Radiovastaanotin GSM-modeemi PromoLog ohjelma SQL Server HTTP Server GSM-hälytykset Selainpohjainen etävalvonta DPR990 Omavalvontayksikkö sisältää radiovastaanottimen langattomien lähettimien tietojen vastaanottoa varten sekä GSM-modeemin, jolla voidaan tarvittaessa lähettää ilmoitukset hälytyksistä tekstiviesteinä. Järjestelmään voidaan helposti liittää useita erityyppisiä langallisia ja langattomia lähettimiä eri mittauskohteita varten. Tyypillisiä mittauskohteita ovat esimerkiksi elintarvikevarastojen kylmätilojen lämpötilat. Omavalvontajärjestelmän ytimenä toimii PromoLog-tiedonkeruuohjelma, jota ajetaan omavalvontayksikön sisäisellä tietokoneella.

12 12 Oletus käyttäjätunnukset ja salasanat Oletuksena kone kirjautuu käyttäjätunnuksella promolog. Kirjautuminen tapahtuu automaattisesti eikä käyttäjän tarvitse syöttää salasanaa käsin. Promolog käyttäjätunnuksen salasana on promolog. Tätä salasanaa tarvitaan esimerkiksi, jos koneeseen halutaan muodostaa etätyöpöytäyhteys tai käyttäjälle halutaan antaa verkkoon käyttöoikeuksia. Promolog käyttäjätunnuksen käyttöoikeudet on rajattu vain normaalikäyttöön. Kaikki järjestelmän asetuksia kosketvat muutokset, kuten esimerkiksi tulostimien asennukset, tulee suorittaa pääkäyttäjän tunnuksilla. Pääkäyttäjän tunnus on administrator ja salasana on dontpanic. Salasanojen vaihtaminen Pääkäyttäjän salasanan vaihtaminen onnistuu normaalisti. Koska promolog-käyttäjätunnus on määritetty kirjautumaan automaattisesti, ei kyseisen käyttäjätunnuksen salasanan vaihtaminen ole kovin suoraviivaista, vaan vaatii normaalin salasanan muuttamisen lisäksi käsin tehtäviä muutoksia Windowsin rekisteriin. Jos regedit sovelluksen käyttö ei ole ennestään käyttäjälle tuttua, ei salasanan vaihtoa suositella. Jotta automaattinen kirjautuminen toimisi, tulee seuraava rekisteriavaimen arvo muuttaa vastaamaan uutta salasanaa: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultPassword => uusi salasana;

13 13 Koneen liittäminen toimialueeseen Jos DPR990 omavalvontayksikkö halutaan liittää olemassa olevaan verkon toimialueeseen, tulee seuraavat rekisteriavaimet muuttaa vastaamaan verkon asetuksia. Jos promolog käytttäjätunnusta ei lisätä domainin käyttäjäksi, tulee myös luettelon kaksi ensimmmäistä avainta muuttaa vastaamaan halutun käyttäjätunnuksen tietoja. Arvot tulee muuttaa rekisteriin ennen toimialueeseen liittymiseen vaadittavaa tietokoneen uudelleen käynnistystä. Jos regedit sovelluksen käyttö ei ole ennestään käyttäjälle tuttua, ei laitteen liittämistä domainiin suositella HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultUserName => käyttäjätunnus HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultPassword => salasana HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultDomainName => toimialue; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\AutoAdminLogon => 1 HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\CachePrimaryDomain => toimialue

14 14 Uuden PromoLog-version hakeminen Omavalvontayksikön PromoLog-ohjelmisto voidaan tarvittaessa helposti päivittää uudempaan versioon. Ohjelman uusin versio on aina ladattavissa Nokevalin kotisivuilta osoitteesta: Valitse sivun yläosasta ensin Tuki ja tämän jälkeen vasemmalta Ohjelmat ja ajurit :

15 15 PromoLog-tuotteen Versio-sarakkeesta voidaan tarkistaa tällä hetkellä saatavissa oleva uusin versio. Klikkaa sivun oikeassa laidassa näkyvää latauslinkkiä Lataa. Internet-selaimesta riippuen, ohjelman asennuspaketin lataaminen alkaa joko suoraan tai sitten selain pyytää tallentamaan tiedoston tiettyyn paikkaan. Valitse sopiva kansio, esimerkiksi Windowsin työpöytä tai USB-muistitikku, ja aloita tallennus. Odota, että asennuspaketti on kokonaan latautunut. Kopioi asennuspaketti USB-muistitikulle, jolla voit siirtää sen DPR990-yksikölle asentamista varten.

16 16 PromoLog-ohjelman asentaminen Käynnistä ohjelman asentaminen suorittamalla PromoLog-ohjelman asennuspaketti. Asentaminen edellyttää Järjestelmänvalvojan oikeuksia. Asennusohjelma näyttää ensin yhteenvedon laitteistokokoonpanosta ja arvion sen soveltuvuudesta PromoLog-ohjelman käyttöön. Klikkaa Next > jatkaaksesi asennusta. Seuraavassa ruudussa voidaan valita asennettavat komponentit. Suositeltavaa on jättää ruksi kaikkiin ruutuihin eli asentaa kaikki komponentit. Jos olet varma, että USB- ja OPC-ajurit on asennettu jo aikaisemmin, voidaa niiden ruksit poistaa; tämä nopeuttaa asennusta hieman. Jatka asennusta klikkaamalla Next >.

17 17 Viimeinen ruutu ennen tiedostojen asentamisen aloittamista näyttää yhteenvedon asennuksesta: mitä komponentteja asennetaan ja minne, sekä arvion kiintolevytilasta. Käynnistä tiedostojen asennus klikkaamalla Install. Tiedostojen asennuksen aikana asennusikkunassa näkyy asennuksen edistymistä kuvaava palkki ja prosenttilukema. Odota, että prosenttilukema nousee 100%:iin. Tiedostojen asentamisen jälkeen tulee ilmoitus asennuksen valmistumisesta. Ota huomioon, että asennusohjelma saattaa avata erillisiä ikkunoita ajurien asentamista varten ja näissä ikkunoissa asentaminen voi jatkua vielä tämän ruudun ilmestymisen jälkeenkin. Odota, että ajurien asentaminen on päättynyt ja klikkaa Finish. Tiedostojen asennus on nyt valmis.

18 18 PromoLog-ohjelman käynnistäminen Käynnistä ohjelma ensimmäisen kerran asennusohjelman luomasta PromoLog-pikakuvakkeesta. Ensimmäisellä käynnistyskerralla saatetaan näyttää PromoLog:in lisenssisopimus. Hyväksy sopimus klikkaamalla I agree -painiketta. Sopimuksessa saattaa olla useita sivuja, joten klikkaa jokaisen sivun kohdalla I agree -painiketta, kunnes lisenssisopimusikkuna katoaa ja PromoLog:in käynnistyminen jatkuu.

19 19 Kun PromoLog on käynnistynyt, saattaa näyttöön tulla viesti Load Application failed. Tämä on normaalia ja johtuu siitä, että PromoLog yrittää ladata sovellusta tiedostosta autorun.pla PromoLog:in asennuskansiosta. Ilmoitus tulee, jos tätä tiedostoa ei ole. Ei haittaa jos tiedostoa ei vielä tässä vaiheessa ole, koska tarkoituksena on luoda se käyttöönoton yhteydessä. Kun tiedosto on luotu, jatkossa tämän tiedoston sisältämä sovellus ladataan ja käynnistetään automaattisesti PromoLog:in käynnistyessä. Kuittaa virheilmoitus klikkaamalla OK. Ennen kuin ohjelman käyttöönottoa jatketaan, on hyvä tarkistaa, että asennettuna on oikea versio PromoLog-ohjelmasta, ja että kaikkien komponenttien asennus on onnistunut. About -ikkunassa näkyvä PromoLog Version voi olla myös suurempi kuin kuvassa.

20 20 Sovelluspohjan avaaminen Huolimatta siitä ilmestyikö edellisen luvun virheilmoitus, valitse PromoLog:in valikosta Tiedosto kohta Avaa.... Avautuvasta Open Application -ikkunasta valitaan tarkoitukseen soveltuva sovelluspohja, tässä tapauksessa promolog.pla, ja klikataan Open. Jos sovellus on avaamisen jälkeen käynnissä (Realtime), pysäytä se:

21 21 Sovelluspohjan alkutarkistukset Jos sovellus on käynnissä, pysäytä se. Aluksi kannattaa tarkistaa eräiden perusasetusten tila. Tarkista ensin, että Omavalvontaraportin tallennus on kytketty pois päältä: Tarkista sitten, että Laitteisto-välilehdellä olevan Radiovastaanotinmoduulin asetukset ovat seuraavat: Tarkista lopuksi, että oletusasetukset ovat käyttökohteeseen sopivat (hälytysviiveet jne.):

22 22 Välilehtien lisääminen Sovelluspohjassa voi olla valmiina joitakin välilehtiä, mutta yleensä niitä pitää tehdä lisää tai muuttaa niiden nimiä käyttökohteen mukaiseksi. Välilehtiä muokataan valitsemalla Promo- Log:in päävalikosta Rakenna kohta Välilehdet.... Sheets -ikkunassa näkyy lista sovelluksen välilehdistä. Tästä ikkunasta voidaan muokata, järjestää, lisätä ja poistaa välilehtiä tarpeen mukaan ikkunan yläreunan painikkeilla. Välilehden nimeä voidaan muokata nopeasti suoraan listalla seuraavasti: valitse ensin muokattava välilehti listalta, klikkaan tämän jälkeen välilehden nimeä uudelleen. Nyt välilehden nimeä voidaan muokata kuten alla olevassa kuvassa. Paina lopuksi Enter.

23 23 Välilehden muokkaaminen Välilehden asetuksia pääsee nopeimmin muokkaamaan tuplaklikkaamalla välilehden tyhjää aluetta sovelluksen ollessa pysäytettynä. Näin tehden aukeaa välilehden asetusten muokkausikkuna. Tärkeimpiä välilehden asetuksia ovat: Name Sheet Icon Image Width Height Välilehden nimi Välilehden nimen vieressä näkyvän ikonin väri Välilehden taustakuva, kuvatiedoston nimi Välilehden leveys pikseleinä Välilehden korkeus pikseleinä Kun tarvittavat muutokset välilehden asetuksiin on tehty, sulje muokkausikkuna klikkaamalla Close.

24 24 Langattomien lähettimien nimeäminen Seuraava vaihe on sovelluksen käynnistäminen langattomien lähettimien tunnistamiseksi ja lähettimien nimeäminen käyttökohteiden mukaisiksi. Käynnistä sovellus ja tarkista Laitteisto-välilehdeltä, että yhteys radiovastaanottimeen on kunnossa. Jos Radiovastaanotin -moduulin näytössä näkyy punaista väriä, yhteys ei ole kunnossa. Jos yhteys radiovastaanottimeen on kunnossa ja sen kuuluvuusalueella on langattomia lähettimiä, joissa on paristo kytkettynä, ilmestyy näytölle jonkin ajan kuluttua seuraavan tyyppinen ikkuna: Tarkista lähettimen ID-numero. Jos vastaavalla ID-numerolla varustettua langatonta lähetintä ei olla asentamassa tähän kohteeseen, klikkaa Älä huomioi tätä lähetintä jatkossa. Tämän jälkeen näytölle ilmestyy joko heti tai jonkin ajan kuluttua ilmoitus eri ID-numerolla varustetusta langattomasta lähettimestä.

25 25 Jos Lähettimen ID: -kohdassa olevalla ID-numerolla varustettu langaton lähetin on tarkoitus asentaa tähän kohteeseen, syötä lähettimen sijaintialue ja tarkempi mittauskohde niille varattuihin tekstinsyöttökenttiin. Huomaa, että molempiin kenttiin on syötettävä järkevä arvo. Valitse Käyttötarkoitus -pudotusvalikosta langattoman lähettimen sijoituspaikkaa vastaava käyttötarkoitus. Valitse vielä Välilehti -pudotusvalikosta välilehti, jonne tämän langattoman lähettimen näyttö halutaan sijoittaa. Lopuksi klikkaa Ota lähetin käyttöön. Nyt valitulle välilehdelle ilmestyy uusi radiovastaanotinmoduuli, joka on jo valmiiksi nimetty antamillasi tiedoilla ja hälytysrajat on aseteltu valitsemasi käyttötarkoituksen mukaisiksi. Edellä kuvattu nimeämisprosessi toistetaan niin monta kertaa kuin kohteessa on käyttöön otettavia langattomia lämpötilalähettimiä.

26 26 Käsimittarien lisääminen sovellukseen Jos valvontakohteessa on KMR260-käsimittari tai useampia, on jokaista mittaria varten tehtävä oma laitteistorajapinta ja Mobile Terminal -moduuli. Seuraavat kuvat opastavat näiden tehtävien suorittamisessa. Valitse ensin Laiterajapinnat -kohta Rakenna -valikosta: Klikkaa auenneesta Communication Interface Setup -ikkunasta painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Tämä luo uuden laitteistorajapinnan (Interface): Kirjoita auenneen Create New Interface -ikkunan kenttään Name kuvaava nimi uudelle rajapinnalle, esimerkkikuvassa Käsimittari1. Protocol ja Transport Layer -kenttien alkuarvot SCL ja USB ovat oikeat. Klikkaa lopuksi OK -painiketta

27 27 Uusi laitteistorajapinta on nyt luotu, mutta sen asetuksia on vielä muokattava, jotta se saadaan kytketyksi oikeaan käsimittariin. Kytke käsimittari USB-kaapelilla kiinni tietokoneeseen, irrota tarvittaessa kaikki muut käsimittarit tietokoneesta. Odota hetki, että tietokone ehtii tunnistaa juuri kytketyn käsimittarin. Valitse sitten juuri luotu uusi laitteistorajapinta listalta ja klikkaa muokkauspainiketta (ylin painike): Valitse ensin aukeavasta asetusten muokkausikkunasta kohta Serial Number. Äsken kytketyn käsimittarin sarjanumeron ja tyypin pitäisi näkyä ikkunan oikeanpuoleisella listalla. Valitse täsmäävä sarjanumero listalta ja tarkista, että sarjanumero näkyy tämän jälkeen vasemmanpuoleisella listalla kohdassa Serial Number. Valitse sitten kohta Baud Rate ja muuta arvoksi , katso alla olevaa kuvaa. Klikkaa lopuksi Close. Käsimittarin tarvitsema laitteistorajapinta on nyt luotu. Jos asennettavana on useampia käsimittareita toistetaan tämän luvun kohdat jokaiselle käsimittarille erikseen. Lopuksi klikkaa Communication Interface Setup -ikkunan Close -painiketta.

28 28 Seuraavaksi lisätään käsimittareille moduulit. Valitse välilehtipalkista se välilehti, jolle käsimittarin moduuli halutaan lisätä. Klikkaa sitten PromoLog:in päävalikon alla olevaa painiketta, jossa on vasara ja jakoavain. Tämä avaa Module Library -ikkunan, josta voidaan lisätä sovellukseen uusia moduuleja. Selaa Moduulikirjastoikkunan listaa alaspäin kunnes näkyviin tulee rivi Mobile Terminal. Valitse tämä rivi ja klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa Create -painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Valittuna olleelle välilehdelle ilmestyy käsimittarimoduuli. Klikkaa moduulia hiiren oikealla painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta kohta Ominaisuudet.... Tämä avaa käsimittarin asetusten muokkausikkunan.

29 29 Valitse vasemman puolen listalta kohta Interface ja tämän jälkeen valitse oikean puolen listalta käsimittaria varten tehty laitteistorajapinta, esimerkkikuvassa Käsimittari1. Tarkista vielä, että asetuksen In Use arvo on Yes. Nyt käsimittarimoduuli alkaa etsiä käsimittaria. Käynnistä käsimittari painamalla sen OKnäppäintä. Käsimittarin käynnistyttyä kuluu vielä muutama sekunti ennen kuin käsimittarimoduuli saa mittariin yhteyden ja tarkistaa sen tiedot. Lopulta käsimittarimoduulin pitäisi näyttää tältä:

30 30 Lopuksi käsimittarin listat syötetään käsin tai ladataan valmiista tekstitiedostoista. Käsimittarissa on kolme listaa, joiden nimet ovat oletuksena Käyttäjä, Mittauskohteet ja Ruokalajit. Listojen nimiä voidaan muuttaa käsimittarimoduulin asetuksia muokkaamalla. Listoja pääsee muokkaamaan klikkaamalla kunkin listan vihreää painiketta. Listaa voi muokata vain silloin, kun listan painike on vihreä. Listojen muokkaamiseksi käsimittarin on oltava kytkettynä tietokoneeseen. Listojen muokkaamisen jälkeen listat on päivitettävä mittariin painamalla Siirrä listat mittariin -painiketta. Kaikki tässä luvussa kuvatut vaiheet toistetaan jokaiselle asennettavalle käsimittarille erikseen.

31 31 Pesukonelähettimien lisääminen Pesukonelähetin FTR860 näkyy PromoLog-ohjelmalle kahtena erillisenä lähetin-id-numerona. Jokaiselle pesukonelähettimelle on luotava oma pesukonelähetinmoduuli. Valitse välilehtipalkista se välilehti, jolle pesukonelähetinmoduuli halutaan lisätä. Klikkaa sitten PromoLog:in päävalikon alla olevaa painiketta, jossa on vasara ja jakoavain. Tämä avaa Module Library -ikkunan, josta voidaan lisätä sovellukseen uusia moduuleja. Selaa Moduulikirjastoikkunan listaa alaspäin kunnes näkyviin tulee rivi Washing Machine Temperature Monitor. Valitse tämä rivi ja klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa Create -painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Valittuna olleelle välilehdelle ilmestyy uusi moduuli. Klikkaa moduulia hiiren oikealla painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta kohta Ominaisuudet.... Tämä avaa pesukonelähetinmoduulin asetusten muokkausikkunan.

32 32 Syötä asetusten muokkausikkunaan pesukonelähettimen nimi kohtaan Name ja valitse Washing Machine -kohdassa pesukoneen tyyppi: Program tarkoittaa ohjelma- tai kupupesukonetta, jossa pesu ja huuhtelu tapahtuvat eri aikaan. Continuous tarkoittaa jatkuvatoimista linjakonetta, jossa pesua ja huuhtelua voi tapahtua samaan aikaan. Tarkista FTR860-pesukonelähettimen ID-numerot laitteen muovikotelon kyljessä olevasta tyyppikilvestä. ID-numerot ovat aina peräkkäisiä. Säännön mukaan pienempi ID-numero kuuluu pesuveden lämpötilalle ja suurempi huuhteluveden lämpötilalle. Syötä ID-numerot kohtiin Wash Transmitter ja Rinse Transmitter.

33 33 Tarkista ja tarvittaessa muokkaa lämpötilaraja-arvoasetuksia, hälytysasetuksia ja linjakoneen tapauksessa syötä haluttu raportointiväli Continuous Reporting Interval -kohtaan. Ohjelmakoneen tapauksessa Omavalvontaraporttiin tulee joka pesusyklistä yksi raporttitapahtuma, mutta linjakoneelta niitä tulee yksi tässä määritellyin väliajoin, jos pesu ja/tai huuhtelu on käynnissä. Toista edellä esitetyt toimenpiteen jokaiselle pesukonelähettimelle erikseen.

34 34 GSM-hälytysmoduulin lisääminen Jos valvontakohteessa halutaan ottaa käyttöön GSM-hälytykset, tarvitaan sovelluksessa SMS Alarm Service -moduulia. Tarkista eri välilehdiltä ja Moduulilistalta sisältääkö sovellus jo tällaisen moduulin: Jos moduulia ei vielä ole sovelluksessa, se voidaan luoda seuraavasti: Hälytysmoduulille pitää luoda oma laitteistorajapinta seuraavasti:

35 35 Syötä Name -kohtaan rajapinnan nimi, esimerkiksi Modeemi. Valitse pudotusvalikosta kohdasta Protocol arvoksi None. Kohdan Transport Layer oikea arvo on USB. Klikkaa lopuksi painiketta OK. Seuraavaksi yhdistetään rajapinta oikeaan USB-porttiin, muokkaamalla rajapinnan asetuksia. Valitse listalta oikea rajapinta, tässä Modeemi, ja klikkaa Communication Interface Setup - ikkunan ylintä painiketta: Valitse kohdan Serial Number arvoksi AMODEM1 ja aseta Baud Rate arvoon Paina lopuksi painiketta Close. Sulje Close -painikkeella myös yllä oleva ikkuna.

36 36 GSM-hälytysmoduulin asettelu Edellisen kohdan ohjeiden mukaan luodun SMS Alarm Service -moduulin asettelut käydään seuraavaksi läpi. Tarkista ensin asetus Interface kohdan Modem alta. Varmista, että tämän asetuksen arvo on sama, kuin se nimi, joka modeemin rajapinnalle annettiin edellisessä luvussa, tavallisesti se on Modeemi : Ota nyt esille tähän DPR990-yksikköön tarkoitettu SIM-kortti. Ota myös selville tarvitaanko SIM-kortin käyttöön PIN-koodia, ja jos tarvitaan, niin mikä on tämä PIN-koodi. Vaihda tarvittaessa asetus Enter PIN Code tilaan Yes ja syötä PIN-koodi kohtaan PIN Code : Asenna SIM-kortti paikalleen DPR990-yksikön takana olevan SIM-korttiaukon kautta. Kortti on työnnettävä pohjaan saakka esimerkiksi talttapäisen ruuvimeisselin avulla. Kortin lukittuessa paikalleen tuntuu pieni naksahdus. Kortti saadaan takaisin ulos painamalla SIMkorttia uudelleen ruuvimeisselillä, jolloin tuntuu uusi naksahdus ja SIM-kortti tulee jousen työntämänä jonkin matkaa ulospäin, jonka jälkeen kortti voidaan vetää kokonaan ulos.

37 37 Tekstiviestihälytysten lähettäminen perustuu hälytysryhmiin. Hälytysryhmiä on kolme kappaletta: Group 1, Group 2 ja Group 3. Kunkin kanavan molemmille hälytysrajoille voidaan valita hälytysryhmät erikseen, esimerkiksi näin: Edellä mainittuja kolmea hälytysryhmää vastaavat hälytyssäännöt Group1, Group 2 ja Group 3 löytyvät SMS Alarm Service -moduulin asetuksista. Näiden lisäksi on olemassa hälytyssääntö All Groups, joka reagoi kaikkien hälytysryhmien hälytyksiin. Jokainen hälytyssääntö voidaan erikseen asettaa pois päältä, jolloin kyseisen ryhmän hälytyksiä ei lähetetä lainkaan tekstiviesteinä. Tarkista, että haluamasi hälytyssäännöt on asetettu tilaan Yes. Sääntöjen asetuksista löytyvät myös asetukset General Alarms, High Limit Alarms ja Low Limit Alarms. Näillä asetuksilla voidaan hälytyssääntökohtaisesti määritellä minkätyyppisistä hälytyksistä lähetetään tekstiviesti. General Alarms tarkoittaa yleisiä hälytyksiä eli esimerkiksi langattoman lähettimen alhaista paristojännitettä, langattoman lähettimen radioyhteyden katkeamista tai jonkin mittausarvon puuttumista. High Limit Alarms ja Low Limit Alarms tarkoittavat ylä- ja alarajahälytyksiä.

38 38 Hälytyssäännöt voidaan toisistaan riippumatta asetella lähettämään hälytystekstiviestit eri numeroihin ja/tai eri aikoihin. Aikataulu, jonka aikana tekstiviestejä voidaan säännön mukaan lähettää, valitaan asetuksella Schedule. Pikavalintoina listalla on Every Day eli kaikkina päivinä, Weekdays eli arkipäivisin, Weekends eli viikonloppuisin ja kaikki viikonpäivät erikseen sekä lisäksi Custom eli erikseen määriteltävän aikataulun mukaisesti. Valinnalla Custom voidaan vapaasti määritellä aikataulu Schedule kohdan alta löytyvään Custom Schedule kohtaan. Aikataulun määrittelyyn käytetään viikonpäivien englanninkielisiä lyhenteitä mo, tu, we, th, fr, sa sekä su. Viikonpäivälyhenteen jälkeen voidaan suluissa lisätä tätä päivää koskeva tarkempi aikataulu esimerkiksi näin: we(7:15-16:15) Tämä tarkoittaa, että keskiviikkoisin hälytyksistä lähetetään tekstiviesti kello 7:15 ja 16:15 välisenä aikana, muulloin ei. Vastaavalla tavalla muodostettuja sääntöjä voidaan yhdistää vapaasti erottamalla säännöt pilkuilla esimerkiksi näin: we(7:15-16:15),fr(0:00-7:15),fr(16:15-23:59)

39 39 Matkapuhelinnumerot, joihin tekstiviestit hälytyksistä lähetetään, kirjoitetaan, tarvittaessa pilkuilla erotettuina, kohtaan Targets. Esimerkiksi: , , Targets kohtaan voidaan kirjoittaa, jälleen tarvittaessa pilkuilla erotettuina, myös nimiä, jotka on määritelty alempana joissakin kahdeksasta Target kohdan alta löytyvässä Name kohdassa. SMS Alarm Service -moduulin asetuksista löytyy kahdeksan Target -alkuista juoksevasti numeroitua kohtaa. Näillä voidaan määritellä kahdeksan henkilökohtaista matkapuhelinnumeroa ja henkilökohtaiset aikataulut, joiden mukaan tekstiviestit lähetetään. Tarkista, että tarvittavat Target -kohdat on asetettu tilaan Yes. Target -kohtien alta löytyvät seuraavat asetukset: Name Henkilön nimi, jota voidaan käyttää hälytyssääntöjen Targets -kohdissa Phone Number Henkilön puhelinnumero Schedule Aikataulu, jonka mukaan tekstiviestejä lähetetään henkilön numeroon. Aikataulut määritellään samalla tavalla kuin sääntökohtaiset aikataulutkin.

DPR991 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

DPR991 Omavalvontayksikkö Käyttöohje Käyttöohje 23.8.2010 V 1.0 DPR991 Omavalvontayksikkö Käyttöohje Nokeval Sisällys Johdanto... 3 Järjestelmän yleiskuvaus... 4 Liitynnät, merkkivalot ja painikkeet... 5 Takapaneeli... 5 SIM-kortin asennus...

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.5 14.3.2007 MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Nokeval MTR260C käyttöohje YLEISKUVAUS MTR260C on paristokäyttöinen langaton lämpötilalähetin, jossa on sisäinen Pt100-anturi. Laite

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla SSID:n

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Page 1/9 1. Sisällysluettelo Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön... 1 1. Sisällysluettelo... 2 2. Asennus... 3 2.1 Ohjelman asennus... 3 2.2 Laiteajurin asennus... 3 3.

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

R6300v2 Älykäs Wi-Fi-reititin Asennusopas

R6300v2 Älykäs Wi-Fi-reititin Asennusopas Tavaramerkit NETGEAR, NETGEAR-logo ja Connect with Innovation ovat NETGEAR Inc:n ja/tai sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä ja/tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Tietoja

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaalin käyttöohje 19.5.2015 Kirjautuminen Videoportaaliin 1. Kirjaudu sivustolle https://videoportal.haltik.fi 2. Määritä tunnukset "Login" ikkunassa ja klikkaa LOGIN-painiketta

Lisätiedot

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera Ver. 1.0 Pika-asennusohje Sisältö 1. Laitevaatimukset...3 2. Laitteen Asennus...4 2.1 IP kameran Liitännät...4 2.2 IP kameran asennus...4 3. IP -Kameran hallinta...6

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje Finnfoam tuotekirjaston asennusohje Asennus ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Lataa asennuspaketti 4 2. Zip-tiedoston purku ja sovelluksen asennus 4 3. Sovelluksen rekisteröinti 8 4. Sisällön lataus 10

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

Nokeval. Pikaohje. Malli 2072 Sarjaviestille RS232 / RS485. No 090417 v1.0

Nokeval. Pikaohje. Malli 2072 Sarjaviestille RS232 / RS485. No 090417 v1.0 No 0907 v.0 Nokeval Pikaohje Malli 07 Sarjaviestille RS / RS8 Johdanto 07 on SCL sarjaliikenneprotokollalla toimiva näyttö, joka hakee mittaustuloksia toisilta sarjaliikennelaitteilta. Laitteessa on 9

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015 1 JOHDANTO CTS FWRIII-3015 on valokuituyhteyksiin tarkoitettu päätelaite. Laite toimitetaan valmiiksi asennettuna ja kytkettynä. Voit käyttää internetiä joko langattomasti tai verkkokaapelin välityksellä.

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Näin asennat Windows käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat Windows käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näillä ohjeilla asennat Microsoft Windows 3.11 tai Microsoft Windows 3.1 -käyttöjärjestelmän Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Huomioi, että voidaksesi asentaa Windows-käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen,

Lisätiedot

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Ami Mouse Wireless 300 -tuotteen käyttäjille.voit liikkua hiiren avulla kaikissa lempisovelluksissasi

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 419462-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

VIRTUAALITOIMISTO. Käyttäjän opas

VIRTUAALITOIMISTO. Käyttäjän opas ------- VIRTUAALITOIMISTO Käyttäjän opas OHJE VIRTUAALITOIMISTO Yleiset ohjeet 15.7.2016 Sisältö 1 VIRTUAALITOIMISTON KÄYTTÖ... 1 1.1 Kirjautuminen virtuaalitoimistoon... 1 1.2 Uloskirjautuminen virtuaalitoimistosta...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Turvapaketti Asennusohje

Turvapaketti Asennusohje Turvapaketti Asennusohje 01/2017 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://www.omahallinta.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

QUICK INSTALLATION GUIDE

QUICK INSTALLATION GUIDE Wireless AC1200 Dual Band ACCess Point QUICK INSTALLATION GUIDE ASENNUSOPAS PAKKAUKSEN SISÄLTÖ Wireless AC1200 Dual Band Access Point Huomaa: Kaksi irrotettavaa antennia. 12 V, 1A ULKOINEN VIRTALÄHDE (SISÄLTÄÄ

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

1 KÄYNNISTÄ MD-3100 USB ADSL MODEM. Tuotetiedot

1 KÄYNNISTÄ MD-3100 USB ADSL MODEM. Tuotetiedot Tuotetiedot A B C D A. Virtavalo (palaa: USB-yhteys ja tietokone ovat käytössä / ei pala: ei yhteyttä tai tietokoneeseen ei tule virtaa. B. ADSL LINK -merkkivalo (vilkkuu: ADSL-linjaa haetaan / palaa yhtäjaksoisesti:

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

Pikaopas. WiFi-kantamanlaajennin AC750. Malli EX3800

Pikaopas. WiFi-kantamanlaajennin AC750. Malli EX3800 Pikaopas WiFi-kantamanlaajennin AC750 Malli EX3800 Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Welho Wekkula. Welho Wekkula. Welho Wekkula. Asennus- ja käyttöohje WELHO WEKKULA. Asennus- ja käyttöohje

Welho Wekkula. Welho Wekkula. Welho Wekkula. Asennus- ja käyttöohje WELHO WEKKULA. Asennus- ja käyttöohje Welho Wekkula Welho Wekkula Welho Wekkula Asennus- ja käyttöohje WELHO WEKKULA Asennus- ja käyttöohje 032010 1 WELHON ASIAKASPALVELU Welho Store: Sanomatalo, Elielinaukio 00100 Helsinki Avoinna: ma-pe

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU007V2 Sweex 1 portin rinnakkainen & 2 portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU007V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU006V2 Sweex 2-porttinen PCI-sarjakortti Johdanto Älä altista PU006V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU006V2-korttia erittäin

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0)

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0) TW-LTE 4G/3G USB-modeemi (USB 2.0) Tiedonsiirtonopeus: 100 Mbps/50 Mbps LTE: 1800/2100/2600 MHz GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz UMTS: 900/2100 MHz Pikaohje (Finnish) CE Käyttöönotto- ohje SIM- kortin

Lisätiedot