Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje"

Transkriptio

1 Nokeval DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

2 2 Sisällys Sisällys...2 Johdanto...3 Etupaneeli...4 Takapaneeli...5 Varusteet ja tarvikkeet...6 Asennuspaikka...7 Asentaminen...8 PromoLog-ohjelman version tarkistaminen...10 Järjestelmän yleiskuvaus...11 Oletus käyttäjätunnukset ja salasanat...12 Koneen liittäminen toimialueeseen...13 Uuden PromoLog-version hakeminen...14 PromoLog-ohjelman asentaminen...16 PromoLog-ohjelman käynnistäminen...18 Sovelluspohjan avaaminen...20 Sovelluspohjan alkutarkistukset...21 Välilehtien lisääminen...22 Välilehden muokkaaminen...23 Langattomien lähettimien nimeäminen...24 Käsimittarien lisääminen sovellukseen...26 Pesukonelähettimien lisääminen...31 GSM-hälytysmoduulin lisääminen...34 GSM-hälytysmoduulin asettelu...36 Sovelluksen viimeistely...41 Sovelluksen tallentaminen...44 Pikakuvakkeiden tarkistaminen...45 Ei yhteyttä radiovastaanottimeen...46 Ei yhteyttä tietokantaan...48 Selainkäyttöliittymän käyttöönotto...49 Selainkäyttöliittymän käyttäjien lisääminen...50 Selainkäyttöliittymän ohjetekstit...52 Tekniset tiedot...53 Ohje päivitetty Kuvat PromoLog-versiosta Copyright Nokeval Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 3 Johdanto Omavalvontayksikkö on helppo ja nopea ratkaisu, jolla voidaan rakentaa tiedonkeruu- tai omavalvontajärjestelmä käyttäen langattomia tai langallisia lähettimiä. DPR990 korvaa tavallisesti tiedonkeruussa käytettävän erillisen tietokoneen, mutta on sitä luotettavampi ja energiataloudellisempi. Lisäksi se sisältää seuraavat komponentit ja liitännät: Radiovastaanotin langattomille lähettimille GSM-modeemi Yksi digitaalitulo ja -lähtö 10M/100M/1Gbps Ethernet-liitäntä 6 kappaletta USB-portteja 2 sarjaporttia (COM) Rinnakkaisportti (LPT) VGA-näyttö-, hiiri- ja näppäimistöliitännät Digitaalinen ja analogiset ääniliitännät Laitteiston ja liitäntöjen lisäksi DPR990 sisältää valmiiksi asennettuna seuraavat ohjelmistot: Nokeval PromoLog Server -tiedonkeruuohjemisto Nokeval PromoLog Web Interface -ohjelmisto Microsoft Windows XP Embedded -käyttöjärjestelmä Microsoft SQL Server Express -tietokantapalvelin Apache HTTP-palvelinohjelmisto PHP-palvelinohjelmisto Tämä ohje kattaa DPR990 Omavalvontayksikön mekaanisen asentamisen lisäksi PromoLogohjelman asentamisen ja omavalvontasovelluksen rakentamisen perusteet. PromoLog-ohjelmasta on oma perusteellinen käyttöohjeensa, johon on hyvä tutustua tämän ohjeen lisäksi, koska tämä ohje ei sisällä kaikkea tietoa PromoLog-ohjelman yksityiskohdista.

4 4 Etupaneeli Etupaneelin painikkeet ja liittimet 1. Virtapainike Normaalisti virtapainiketta ei tarvitse käyttää, koska laite käynnistyy automaattisesti käyttöjännitteen kytkemisen jälkeen. Virtapainiketta tarvitaan vain, jos virta on alunperin katkaistu virtapainikkeella tai sammuttamalla Windows Start-valikosta. 2. Reset-painike Etupaneelin merkkivalot 4. Virran merkkivalo Palaa virran ollessa kytkettynä laitteeseen. 5. Kiintolevy Kiintolevyn merkkivalo ei ole kytkettynä, koska laitteessa ei ole perinteistä mekaanista kiintolevyä. Reset-painike käynnistää yksikön ja käyttöjärjestelmän välittömästi uudelleen. Tätä painiketta ei pidä käyttää, ellei se ole välttämätöntä, koska seurauksena voi olla tietojen katoamista. 3. Kaksi USB-porttia Näihin USB-portteihin voidaan kytkeä esimerkiksi USB-massamuistilaitteita tai KMR260-käsimittareita.

5 5 Takapaneeli Takapaneelin liittimet 1. Käyttöjännitteen syöttöliitin (12 VDC, 7 A) 2. Radiovastaanottimen antenniliitin (BNC 50Ω) 3. I/O-liitynnät (1 digitaalitulo ja -lähtö) 4. GSM-modeemin antenniliitin (SMA 50Ω) 5. SIM-korttipaikka 6. Modeemin ääniliitin (ääni sisään) 7. Audioliittimet vaaleanpunainen: mikrofonitulo vihreä: pääkaiutinlähtö sininen: linjatulo harmaa: sivukaiutinlähtö musta: takakaiutinlähtö oranssi: etukeskikaiutinlähtö 8. VGA-näytön liitin 9. PS2-hiiren liitin 10. PS2-näppäimistön liitin 11. Neljä USB-porttia (480 Mbps USB 2.0) 12. Ethernet-liitin (10/100/1000 Mbps) 13. Kaksi RS-232 sarjaporttia 14. Digitaalinen äänen ulostulo (S/PDIF) Takapaneelin merkkivalot 15. Radiovastaanoton merkkivalo (RF) Välähtää nopeasti, kun laite vastaanottaa radiopaketin. 16. Radiovastaanottimen sarjaliikenteen merkkivalo (RS) Valo vilkkuu, kun radiovastaanottimen sarjaliikenneväylällä on liikennettä. 17. GSM-modeemin merkkivalo (GSM) Tällä valolla on neljä eri tilaa, jotka kuvaavat GSMmodeemin tilaa: Kun valo ei pala, modeemi ei ole toiminnassa. Kun valo vilkkuu sekunnin välein, modeemi on päällä, mutta ei ole verkossa, eikä voi lähettää viestejä. Kun taas valo vilkkuu hitaammin (3 sekunnin välein), laite on rekisteröitynyt verkkoon ja on valmiina lähettämään viestejä. Puhelun ollessa käynnissä merkkivalo palaa jatkuvasti.

6 6 Varusteet ja tarvikkeet DPR990 Omavalvontayksikön mukana toimitetaan joukko varusteita. Tarkista ennen asentamisen aloittamista, että paketista löytyy seuraavat varusteet: 1. Verkkovirtalähde (12 VDC, 80 W) 2. Verkkovirtajohto (IEC-liittimellä) 3. Radiovastaanottimen antennikaapeli (4,6 m RG-58) 4. Radiovastaanottimen antennin asennusteline 5. Radiovastaanottimen antennin adapteri (BNC-naaras-naaras) 6. Radiovastaanottimen antenni 7. GSM-modeemin antennikaapeli ja antenni Jos jokin yllä kuvatuista varusteista puuttuu, ota yhteyttä laitteiston toimittajaan. Omavalvontayksikön asentamisessa tarvitaan lisäksi VGA-liitännällä varustettua monitoria sekä USB- tai PS2-liitännällä varustettua hiirtä ja näppäimistöä.

7 7 Asennuspaikka Omavalvontayksikön asennuspaikkaa valittaessa on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: Langattomien lähettimien radiokuuluvuus Yksikkö on sijoitettava siten, että langattomilta lähettimiltä saadaan kuuluvuus. Se on siis sijoitettava mahdollisimman lähelle langattomia lähettimiä välttäen paksujen tai metallisten seinien läheisyyttä. Mukana tulevalla vajaan 5 metrin antennikaapelilla ja asennustelineellä antenni voidaan sijoittaa radiokuuluvuuden kannalta paremmalle paikalle kuin itse yksikkö. Toistimella FTR860 kuuluvuutta voidaan vielä tarvittaessa parantaa. GSM-modeemin kuuluvuus Myös GSM-signaalin kuuluvuus voi vaikuttaa sijoitukseen kaikkein hankalimmissa olosuhteissa verkon reuna-alueilla. Verkkovirtaliitännän ja tietoverkkoliitännän sijainti Yksikkö tarvitsee toimiakseen verkkovirtaa, joten pistorasian on sijaittava lähistöllä. Omavalvontayksikön kanssa suositellaan UPS-laitteen käyttöä tiedonkeruun jatkuvuuden turvaamiseksi myös sähkökatkon sattuessa. Jos yksikkö kytketään suoraan tietoverkkoon, on sille saatava myös tietoverkkokaapelointi (CAT5 tai CAT6 Ethernet-kaapeli). Ympäristöolosuhteet Yksikkö on sijoitettava suojaisaan paikkaan, jossa sen päälle ei pääse roiskumaan vettä, ja jossa se ei joudu tekemisiin liiallisen kosteuden tai vesihöyryn kanssa. Asennustilan on oltava korkeintaan huoneenlämpöinen, ei yli +30 C. Yksikkö tuottaa myös itse jonkin verran lämpöä, joten sitä ei pidä sijoittaa liian ahtaaseen suljettuun tilaan kuten komeroon tai laatikkoon. Laitteen tuuletusaukkoja ei pidä tukkia. Laitteessa on pieni tuuletin, joka pyörii jatkuvasti. Tuuletin puhaltaa ilmaa ulos edestä katsoen kotelon oikealta sivulta ja ottaa korvausilmaa vasemmalta puolelta. Sijoituksessa on myös hyvä ottaa huomioon liittimien, kaapelien ja virtakytkimen sijainnit, jotta vältetään liitinten vahingoittuminen ja virtakytkimen tahattomat painallukset. Takuu ei kata virheellisestä asennuksesta yksikölle aiheutuvia vaurioita.

8 8 Asentaminen Aloita asentaminen sijoittamalla DPR990-yksikkö edellisen luvun perusteella valittuun paikkaan. Kytke tämän jälkeen yksikköön kaikki tarvittavat kaapelit, aloittaen radiolaitteiden kaapeleista: Radiovastaanottimen antennin kaapelointi Kytke radiovastaanottimen antennin osat seuraavan kuvasarjan mukaisesti ja lopuksi liitä antennikaapelin hopeanvärinen BNC-liitin yksikön samanväriseen antenniliittimeen: GSM-modeemin antenni Kierrä GSM-antennin kaapelin päässä oleva kullanvärinen SMA-liitin yksikön samanväriseen antenniliittimeen. Liitintä on kierrettävä useita kierroksia ja lopulta sen on kiristyttävä kevyesti. Antennin pohjassa on magneetti, jolla antennin voi helposti kiinnittää magneettisista materiaaleista valmistetuille pinnoille, esimerkiksi yksikön kannen päälle. Muut liittimet Kytke lisäksi hiiren, näppäimistön ja näytön kaapelit yksikköön asianmukaisiin liittimiin. Kytke viimeiseksi virtalähteen liitin yksikköön ja lopuksi virtalähteen verkkojohto pistorasiaan. Virtalähteeseen pitäisi syttyä vihreä merkkivalo. Muutaman sekunnin kuluttua tästä yksikön pitäisi käynnistyä automaattisesti, virtakytkintä ei tarvitse painaa. Yksikön käynnistyessä sen virran merkkivalo syttyy ja tuuletin alkaa pyöriä.

9 9 Yksikön käynnistyessä VGA-liittimeen kytkettyyn näyttöön pitäisi tulla kuva. Hetken kuluttua näyville tulee Windows XP:n käynnistysruutu. Windowsin käynnistyttyä käynnistyy myös PromoLog automaattisesti pienen viiveen jälkeen: Ensimmäisellä käynnistyskerralla näytetään PromoLog:in lisenssisopimus. Hyväksy sopimus klikkaamalla I agree -painiketta. Sopimuksessa saattaa olla useita sivuja, joten klikkaa jokaisen sivun kohdalla I agree -painiketta, kunnes lisenssisopimusikkuna katoaa ja PromoLog:in käynnistyminen jatkuu.

10 10 PromoLog-ohjelman version tarkistaminen PromoLog-ohjelman käynnistyttyä on paikallaan tarkistaa ohjelman versio sen päivitystarpeen päättelemiseksi. Version voi tarkistaa seuraavasti: PromoLog-ohjelman uusimman version asennuspaketti on aina ladattavissa Nokeval Oy:n kotisivuilta seuraavan luvun ohjeiden mukaisesti.

11 11 Järjestelmän yleiskuvaus Lämpötilalähettimet MTR260C FTR260 MTR264 MTR165 MTR265 FTR860 FTR262 KMR260 DPR990 Omavalvontayksikkö Radiovastaanotin GSM-modeemi PromoLog ohjelma SQL Server HTTP Server GSM-hälytykset Selainpohjainen etävalvonta DPR990 Omavalvontayksikkö sisältää radiovastaanottimen langattomien lähettimien tietojen vastaanottoa varten sekä GSM-modeemin, jolla voidaan tarvittaessa lähettää ilmoitukset hälytyksistä tekstiviesteinä. Järjestelmään voidaan helposti liittää useita erityyppisiä langallisia ja langattomia lähettimiä eri mittauskohteita varten. Tyypillisiä mittauskohteita ovat esimerkiksi elintarvikevarastojen kylmätilojen lämpötilat. Omavalvontajärjestelmän ytimenä toimii PromoLog-tiedonkeruuohjelma, jota ajetaan omavalvontayksikön sisäisellä tietokoneella.

12 12 Oletus käyttäjätunnukset ja salasanat Oletuksena kone kirjautuu käyttäjätunnuksella promolog. Kirjautuminen tapahtuu automaattisesti eikä käyttäjän tarvitse syöttää salasanaa käsin. Promolog käyttäjätunnuksen salasana on promolog. Tätä salasanaa tarvitaan esimerkiksi, jos koneeseen halutaan muodostaa etätyöpöytäyhteys tai käyttäjälle halutaan antaa verkkoon käyttöoikeuksia. Promolog käyttäjätunnuksen käyttöoikeudet on rajattu vain normaalikäyttöön. Kaikki järjestelmän asetuksia kosketvat muutokset, kuten esimerkiksi tulostimien asennukset, tulee suorittaa pääkäyttäjän tunnuksilla. Pääkäyttäjän tunnus on administrator ja salasana on dontpanic. Salasanojen vaihtaminen Pääkäyttäjän salasanan vaihtaminen onnistuu normaalisti. Koska promolog-käyttäjätunnus on määritetty kirjautumaan automaattisesti, ei kyseisen käyttäjätunnuksen salasanan vaihtaminen ole kovin suoraviivaista, vaan vaatii normaalin salasanan muuttamisen lisäksi käsin tehtäviä muutoksia Windowsin rekisteriin. Jos regedit sovelluksen käyttö ei ole ennestään käyttäjälle tuttua, ei salasanan vaihtoa suositella. Jotta automaattinen kirjautuminen toimisi, tulee seuraava rekisteriavaimen arvo muuttaa vastaamaan uutta salasanaa: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultPassword => uusi salasana;

13 13 Koneen liittäminen toimialueeseen Jos DPR990 omavalvontayksikkö halutaan liittää olemassa olevaan verkon toimialueeseen, tulee seuraavat rekisteriavaimet muuttaa vastaamaan verkon asetuksia. Jos promolog käytttäjätunnusta ei lisätä domainin käyttäjäksi, tulee myös luettelon kaksi ensimmmäistä avainta muuttaa vastaamaan halutun käyttäjätunnuksen tietoja. Arvot tulee muuttaa rekisteriin ennen toimialueeseen liittymiseen vaadittavaa tietokoneen uudelleen käynnistystä. Jos regedit sovelluksen käyttö ei ole ennestään käyttäjälle tuttua, ei laitteen liittämistä domainiin suositella HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultUserName => käyttäjätunnus HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultPassword => salasana HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\DefaultDomainName => toimialue; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\AutoAdminLogon => 1 HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\CachePrimaryDomain => toimialue

14 14 Uuden PromoLog-version hakeminen Omavalvontayksikön PromoLog-ohjelmisto voidaan tarvittaessa helposti päivittää uudempaan versioon. Ohjelman uusin versio on aina ladattavissa Nokevalin kotisivuilta osoitteesta: Valitse sivun yläosasta ensin Tuki ja tämän jälkeen vasemmalta Ohjelmat ja ajurit :

15 15 PromoLog-tuotteen Versio-sarakkeesta voidaan tarkistaa tällä hetkellä saatavissa oleva uusin versio. Klikkaa sivun oikeassa laidassa näkyvää latauslinkkiä Lataa. Internet-selaimesta riippuen, ohjelman asennuspaketin lataaminen alkaa joko suoraan tai sitten selain pyytää tallentamaan tiedoston tiettyyn paikkaan. Valitse sopiva kansio, esimerkiksi Windowsin työpöytä tai USB-muistitikku, ja aloita tallennus. Odota, että asennuspaketti on kokonaan latautunut. Kopioi asennuspaketti USB-muistitikulle, jolla voit siirtää sen DPR990-yksikölle asentamista varten.

16 16 PromoLog-ohjelman asentaminen Käynnistä ohjelman asentaminen suorittamalla PromoLog-ohjelman asennuspaketti. Asentaminen edellyttää Järjestelmänvalvojan oikeuksia. Asennusohjelma näyttää ensin yhteenvedon laitteistokokoonpanosta ja arvion sen soveltuvuudesta PromoLog-ohjelman käyttöön. Klikkaa Next > jatkaaksesi asennusta. Seuraavassa ruudussa voidaan valita asennettavat komponentit. Suositeltavaa on jättää ruksi kaikkiin ruutuihin eli asentaa kaikki komponentit. Jos olet varma, että USB- ja OPC-ajurit on asennettu jo aikaisemmin, voidaa niiden ruksit poistaa; tämä nopeuttaa asennusta hieman. Jatka asennusta klikkaamalla Next >.

17 17 Viimeinen ruutu ennen tiedostojen asentamisen aloittamista näyttää yhteenvedon asennuksesta: mitä komponentteja asennetaan ja minne, sekä arvion kiintolevytilasta. Käynnistä tiedostojen asennus klikkaamalla Install. Tiedostojen asennuksen aikana asennusikkunassa näkyy asennuksen edistymistä kuvaava palkki ja prosenttilukema. Odota, että prosenttilukema nousee 100%:iin. Tiedostojen asentamisen jälkeen tulee ilmoitus asennuksen valmistumisesta. Ota huomioon, että asennusohjelma saattaa avata erillisiä ikkunoita ajurien asentamista varten ja näissä ikkunoissa asentaminen voi jatkua vielä tämän ruudun ilmestymisen jälkeenkin. Odota, että ajurien asentaminen on päättynyt ja klikkaa Finish. Tiedostojen asennus on nyt valmis.

18 18 PromoLog-ohjelman käynnistäminen Käynnistä ohjelma ensimmäisen kerran asennusohjelman luomasta PromoLog-pikakuvakkeesta. Ensimmäisellä käynnistyskerralla saatetaan näyttää PromoLog:in lisenssisopimus. Hyväksy sopimus klikkaamalla I agree -painiketta. Sopimuksessa saattaa olla useita sivuja, joten klikkaa jokaisen sivun kohdalla I agree -painiketta, kunnes lisenssisopimusikkuna katoaa ja PromoLog:in käynnistyminen jatkuu.

19 19 Kun PromoLog on käynnistynyt, saattaa näyttöön tulla viesti Load Application failed. Tämä on normaalia ja johtuu siitä, että PromoLog yrittää ladata sovellusta tiedostosta autorun.pla PromoLog:in asennuskansiosta. Ilmoitus tulee, jos tätä tiedostoa ei ole. Ei haittaa jos tiedostoa ei vielä tässä vaiheessa ole, koska tarkoituksena on luoda se käyttöönoton yhteydessä. Kun tiedosto on luotu, jatkossa tämän tiedoston sisältämä sovellus ladataan ja käynnistetään automaattisesti PromoLog:in käynnistyessä. Kuittaa virheilmoitus klikkaamalla OK. Ennen kuin ohjelman käyttöönottoa jatketaan, on hyvä tarkistaa, että asennettuna on oikea versio PromoLog-ohjelmasta, ja että kaikkien komponenttien asennus on onnistunut. About -ikkunassa näkyvä PromoLog Version voi olla myös suurempi kuin kuvassa.

20 20 Sovelluspohjan avaaminen Huolimatta siitä ilmestyikö edellisen luvun virheilmoitus, valitse PromoLog:in valikosta Tiedosto kohta Avaa.... Avautuvasta Open Application -ikkunasta valitaan tarkoitukseen soveltuva sovelluspohja, tässä tapauksessa promolog.pla, ja klikataan Open. Jos sovellus on avaamisen jälkeen käynnissä (Realtime), pysäytä se:

21 21 Sovelluspohjan alkutarkistukset Jos sovellus on käynnissä, pysäytä se. Aluksi kannattaa tarkistaa eräiden perusasetusten tila. Tarkista ensin, että Omavalvontaraportin tallennus on kytketty pois päältä: Tarkista sitten, että Laitteisto-välilehdellä olevan Radiovastaanotinmoduulin asetukset ovat seuraavat: Tarkista lopuksi, että oletusasetukset ovat käyttökohteeseen sopivat (hälytysviiveet jne.):

22 22 Välilehtien lisääminen Sovelluspohjassa voi olla valmiina joitakin välilehtiä, mutta yleensä niitä pitää tehdä lisää tai muuttaa niiden nimiä käyttökohteen mukaiseksi. Välilehtiä muokataan valitsemalla Promo- Log:in päävalikosta Rakenna kohta Välilehdet.... Sheets -ikkunassa näkyy lista sovelluksen välilehdistä. Tästä ikkunasta voidaan muokata, järjestää, lisätä ja poistaa välilehtiä tarpeen mukaan ikkunan yläreunan painikkeilla. Välilehden nimeä voidaan muokata nopeasti suoraan listalla seuraavasti: valitse ensin muokattava välilehti listalta, klikkaan tämän jälkeen välilehden nimeä uudelleen. Nyt välilehden nimeä voidaan muokata kuten alla olevassa kuvassa. Paina lopuksi Enter.

23 23 Välilehden muokkaaminen Välilehden asetuksia pääsee nopeimmin muokkaamaan tuplaklikkaamalla välilehden tyhjää aluetta sovelluksen ollessa pysäytettynä. Näin tehden aukeaa välilehden asetusten muokkausikkuna. Tärkeimpiä välilehden asetuksia ovat: Name Sheet Icon Image Width Height Välilehden nimi Välilehden nimen vieressä näkyvän ikonin väri Välilehden taustakuva, kuvatiedoston nimi Välilehden leveys pikseleinä Välilehden korkeus pikseleinä Kun tarvittavat muutokset välilehden asetuksiin on tehty, sulje muokkausikkuna klikkaamalla Close.

24 24 Langattomien lähettimien nimeäminen Seuraava vaihe on sovelluksen käynnistäminen langattomien lähettimien tunnistamiseksi ja lähettimien nimeäminen käyttökohteiden mukaisiksi. Käynnistä sovellus ja tarkista Laitteisto-välilehdeltä, että yhteys radiovastaanottimeen on kunnossa. Jos Radiovastaanotin -moduulin näytössä näkyy punaista väriä, yhteys ei ole kunnossa. Jos yhteys radiovastaanottimeen on kunnossa ja sen kuuluvuusalueella on langattomia lähettimiä, joissa on paristo kytkettynä, ilmestyy näytölle jonkin ajan kuluttua seuraavan tyyppinen ikkuna: Tarkista lähettimen ID-numero. Jos vastaavalla ID-numerolla varustettua langatonta lähetintä ei olla asentamassa tähän kohteeseen, klikkaa Älä huomioi tätä lähetintä jatkossa. Tämän jälkeen näytölle ilmestyy joko heti tai jonkin ajan kuluttua ilmoitus eri ID-numerolla varustetusta langattomasta lähettimestä.

25 25 Jos Lähettimen ID: -kohdassa olevalla ID-numerolla varustettu langaton lähetin on tarkoitus asentaa tähän kohteeseen, syötä lähettimen sijaintialue ja tarkempi mittauskohde niille varattuihin tekstinsyöttökenttiin. Huomaa, että molempiin kenttiin on syötettävä järkevä arvo. Valitse Käyttötarkoitus -pudotusvalikosta langattoman lähettimen sijoituspaikkaa vastaava käyttötarkoitus. Valitse vielä Välilehti -pudotusvalikosta välilehti, jonne tämän langattoman lähettimen näyttö halutaan sijoittaa. Lopuksi klikkaa Ota lähetin käyttöön. Nyt valitulle välilehdelle ilmestyy uusi radiovastaanotinmoduuli, joka on jo valmiiksi nimetty antamillasi tiedoilla ja hälytysrajat on aseteltu valitsemasi käyttötarkoituksen mukaisiksi. Edellä kuvattu nimeämisprosessi toistetaan niin monta kertaa kuin kohteessa on käyttöön otettavia langattomia lämpötilalähettimiä.

26 26 Käsimittarien lisääminen sovellukseen Jos valvontakohteessa on KMR260-käsimittari tai useampia, on jokaista mittaria varten tehtävä oma laitteistorajapinta ja Mobile Terminal -moduuli. Seuraavat kuvat opastavat näiden tehtävien suorittamisessa. Valitse ensin Laiterajapinnat -kohta Rakenna -valikosta: Klikkaa auenneesta Communication Interface Setup -ikkunasta painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Tämä luo uuden laitteistorajapinnan (Interface): Kirjoita auenneen Create New Interface -ikkunan kenttään Name kuvaava nimi uudelle rajapinnalle, esimerkkikuvassa Käsimittari1. Protocol ja Transport Layer -kenttien alkuarvot SCL ja USB ovat oikeat. Klikkaa lopuksi OK -painiketta

27 27 Uusi laitteistorajapinta on nyt luotu, mutta sen asetuksia on vielä muokattava, jotta se saadaan kytketyksi oikeaan käsimittariin. Kytke käsimittari USB-kaapelilla kiinni tietokoneeseen, irrota tarvittaessa kaikki muut käsimittarit tietokoneesta. Odota hetki, että tietokone ehtii tunnistaa juuri kytketyn käsimittarin. Valitse sitten juuri luotu uusi laitteistorajapinta listalta ja klikkaa muokkauspainiketta (ylin painike): Valitse ensin aukeavasta asetusten muokkausikkunasta kohta Serial Number. Äsken kytketyn käsimittarin sarjanumeron ja tyypin pitäisi näkyä ikkunan oikeanpuoleisella listalla. Valitse täsmäävä sarjanumero listalta ja tarkista, että sarjanumero näkyy tämän jälkeen vasemmanpuoleisella listalla kohdassa Serial Number. Valitse sitten kohta Baud Rate ja muuta arvoksi , katso alla olevaa kuvaa. Klikkaa lopuksi Close. Käsimittarin tarvitsema laitteistorajapinta on nyt luotu. Jos asennettavana on useampia käsimittareita toistetaan tämän luvun kohdat jokaiselle käsimittarille erikseen. Lopuksi klikkaa Communication Interface Setup -ikkunan Close -painiketta.

28 28 Seuraavaksi lisätään käsimittareille moduulit. Valitse välilehtipalkista se välilehti, jolle käsimittarin moduuli halutaan lisätä. Klikkaa sitten PromoLog:in päävalikon alla olevaa painiketta, jossa on vasara ja jakoavain. Tämä avaa Module Library -ikkunan, josta voidaan lisätä sovellukseen uusia moduuleja. Selaa Moduulikirjastoikkunan listaa alaspäin kunnes näkyviin tulee rivi Mobile Terminal. Valitse tämä rivi ja klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa Create -painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Valittuna olleelle välilehdelle ilmestyy käsimittarimoduuli. Klikkaa moduulia hiiren oikealla painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta kohta Ominaisuudet.... Tämä avaa käsimittarin asetusten muokkausikkunan.

29 29 Valitse vasemman puolen listalta kohta Interface ja tämän jälkeen valitse oikean puolen listalta käsimittaria varten tehty laitteistorajapinta, esimerkkikuvassa Käsimittari1. Tarkista vielä, että asetuksen In Use arvo on Yes. Nyt käsimittarimoduuli alkaa etsiä käsimittaria. Käynnistä käsimittari painamalla sen OKnäppäintä. Käsimittarin käynnistyttyä kuluu vielä muutama sekunti ennen kuin käsimittarimoduuli saa mittariin yhteyden ja tarkistaa sen tiedot. Lopulta käsimittarimoduulin pitäisi näyttää tältä:

30 30 Lopuksi käsimittarin listat syötetään käsin tai ladataan valmiista tekstitiedostoista. Käsimittarissa on kolme listaa, joiden nimet ovat oletuksena Käyttäjä, Mittauskohteet ja Ruokalajit. Listojen nimiä voidaan muuttaa käsimittarimoduulin asetuksia muokkaamalla. Listoja pääsee muokkaamaan klikkaamalla kunkin listan vihreää painiketta. Listaa voi muokata vain silloin, kun listan painike on vihreä. Listojen muokkaamiseksi käsimittarin on oltava kytkettynä tietokoneeseen. Listojen muokkaamisen jälkeen listat on päivitettävä mittariin painamalla Siirrä listat mittariin -painiketta. Kaikki tässä luvussa kuvatut vaiheet toistetaan jokaiselle asennettavalle käsimittarille erikseen.

31 31 Pesukonelähettimien lisääminen Pesukonelähetin FTR860 näkyy PromoLog-ohjelmalle kahtena erillisenä lähetin-id-numerona. Jokaiselle pesukonelähettimelle on luotava oma pesukonelähetinmoduuli. Valitse välilehtipalkista se välilehti, jolle pesukonelähetinmoduuli halutaan lisätä. Klikkaa sitten PromoLog:in päävalikon alla olevaa painiketta, jossa on vasara ja jakoavain. Tämä avaa Module Library -ikkunan, josta voidaan lisätä sovellukseen uusia moduuleja. Selaa Moduulikirjastoikkunan listaa alaspäin kunnes näkyviin tulee rivi Washing Machine Temperature Monitor. Valitse tämä rivi ja klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa Create -painiketta, jossa on sininen plusmerkki. Valittuna olleelle välilehdelle ilmestyy uusi moduuli. Klikkaa moduulia hiiren oikealla painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta kohta Ominaisuudet.... Tämä avaa pesukonelähetinmoduulin asetusten muokkausikkunan.

32 32 Syötä asetusten muokkausikkunaan pesukonelähettimen nimi kohtaan Name ja valitse Washing Machine -kohdassa pesukoneen tyyppi: Program tarkoittaa ohjelma- tai kupupesukonetta, jossa pesu ja huuhtelu tapahtuvat eri aikaan. Continuous tarkoittaa jatkuvatoimista linjakonetta, jossa pesua ja huuhtelua voi tapahtua samaan aikaan. Tarkista FTR860-pesukonelähettimen ID-numerot laitteen muovikotelon kyljessä olevasta tyyppikilvestä. ID-numerot ovat aina peräkkäisiä. Säännön mukaan pienempi ID-numero kuuluu pesuveden lämpötilalle ja suurempi huuhteluveden lämpötilalle. Syötä ID-numerot kohtiin Wash Transmitter ja Rinse Transmitter.

33 33 Tarkista ja tarvittaessa muokkaa lämpötilaraja-arvoasetuksia, hälytysasetuksia ja linjakoneen tapauksessa syötä haluttu raportointiväli Continuous Reporting Interval -kohtaan. Ohjelmakoneen tapauksessa Omavalvontaraporttiin tulee joka pesusyklistä yksi raporttitapahtuma, mutta linjakoneelta niitä tulee yksi tässä määritellyin väliajoin, jos pesu ja/tai huuhtelu on käynnissä. Toista edellä esitetyt toimenpiteen jokaiselle pesukonelähettimelle erikseen.

34 34 GSM-hälytysmoduulin lisääminen Jos valvontakohteessa halutaan ottaa käyttöön GSM-hälytykset, tarvitaan sovelluksessa SMS Alarm Service -moduulia. Tarkista eri välilehdiltä ja Moduulilistalta sisältääkö sovellus jo tällaisen moduulin: Jos moduulia ei vielä ole sovelluksessa, se voidaan luoda seuraavasti: Hälytysmoduulille pitää luoda oma laitteistorajapinta seuraavasti:

35 35 Syötä Name -kohtaan rajapinnan nimi, esimerkiksi Modeemi. Valitse pudotusvalikosta kohdasta Protocol arvoksi None. Kohdan Transport Layer oikea arvo on USB. Klikkaa lopuksi painiketta OK. Seuraavaksi yhdistetään rajapinta oikeaan USB-porttiin, muokkaamalla rajapinnan asetuksia. Valitse listalta oikea rajapinta, tässä Modeemi, ja klikkaa Communication Interface Setup - ikkunan ylintä painiketta: Valitse kohdan Serial Number arvoksi AMODEM1 ja aseta Baud Rate arvoon Paina lopuksi painiketta Close. Sulje Close -painikkeella myös yllä oleva ikkuna.

36 36 GSM-hälytysmoduulin asettelu Edellisen kohdan ohjeiden mukaan luodun SMS Alarm Service -moduulin asettelut käydään seuraavaksi läpi. Tarkista ensin asetus Interface kohdan Modem alta. Varmista, että tämän asetuksen arvo on sama, kuin se nimi, joka modeemin rajapinnalle annettiin edellisessä luvussa, tavallisesti se on Modeemi : Ota nyt esille tähän DPR990-yksikköön tarkoitettu SIM-kortti. Ota myös selville tarvitaanko SIM-kortin käyttöön PIN-koodia, ja jos tarvitaan, niin mikä on tämä PIN-koodi. Vaihda tarvittaessa asetus Enter PIN Code tilaan Yes ja syötä PIN-koodi kohtaan PIN Code : Asenna SIM-kortti paikalleen DPR990-yksikön takana olevan SIM-korttiaukon kautta. Kortti on työnnettävä pohjaan saakka esimerkiksi talttapäisen ruuvimeisselin avulla. Kortin lukittuessa paikalleen tuntuu pieni naksahdus. Kortti saadaan takaisin ulos painamalla SIMkorttia uudelleen ruuvimeisselillä, jolloin tuntuu uusi naksahdus ja SIM-kortti tulee jousen työntämänä jonkin matkaa ulospäin, jonka jälkeen kortti voidaan vetää kokonaan ulos.

37 37 Tekstiviestihälytysten lähettäminen perustuu hälytysryhmiin. Hälytysryhmiä on kolme kappaletta: Group 1, Group 2 ja Group 3. Kunkin kanavan molemmille hälytysrajoille voidaan valita hälytysryhmät erikseen, esimerkiksi näin: Edellä mainittuja kolmea hälytysryhmää vastaavat hälytyssäännöt Group1, Group 2 ja Group 3 löytyvät SMS Alarm Service -moduulin asetuksista. Näiden lisäksi on olemassa hälytyssääntö All Groups, joka reagoi kaikkien hälytysryhmien hälytyksiin. Jokainen hälytyssääntö voidaan erikseen asettaa pois päältä, jolloin kyseisen ryhmän hälytyksiä ei lähetetä lainkaan tekstiviesteinä. Tarkista, että haluamasi hälytyssäännöt on asetettu tilaan Yes. Sääntöjen asetuksista löytyvät myös asetukset General Alarms, High Limit Alarms ja Low Limit Alarms. Näillä asetuksilla voidaan hälytyssääntökohtaisesti määritellä minkätyyppisistä hälytyksistä lähetetään tekstiviesti. General Alarms tarkoittaa yleisiä hälytyksiä eli esimerkiksi langattoman lähettimen alhaista paristojännitettä, langattoman lähettimen radioyhteyden katkeamista tai jonkin mittausarvon puuttumista. High Limit Alarms ja Low Limit Alarms tarkoittavat ylä- ja alarajahälytyksiä.

38 38 Hälytyssäännöt voidaan toisistaan riippumatta asetella lähettämään hälytystekstiviestit eri numeroihin ja/tai eri aikoihin. Aikataulu, jonka aikana tekstiviestejä voidaan säännön mukaan lähettää, valitaan asetuksella Schedule. Pikavalintoina listalla on Every Day eli kaikkina päivinä, Weekdays eli arkipäivisin, Weekends eli viikonloppuisin ja kaikki viikonpäivät erikseen sekä lisäksi Custom eli erikseen määriteltävän aikataulun mukaisesti. Valinnalla Custom voidaan vapaasti määritellä aikataulu Schedule kohdan alta löytyvään Custom Schedule kohtaan. Aikataulun määrittelyyn käytetään viikonpäivien englanninkielisiä lyhenteitä mo, tu, we, th, fr, sa sekä su. Viikonpäivälyhenteen jälkeen voidaan suluissa lisätä tätä päivää koskeva tarkempi aikataulu esimerkiksi näin: we(7:15-16:15) Tämä tarkoittaa, että keskiviikkoisin hälytyksistä lähetetään tekstiviesti kello 7:15 ja 16:15 välisenä aikana, muulloin ei. Vastaavalla tavalla muodostettuja sääntöjä voidaan yhdistää vapaasti erottamalla säännöt pilkuilla esimerkiksi näin: we(7:15-16:15),fr(0:00-7:15),fr(16:15-23:59)

39 39 Matkapuhelinnumerot, joihin tekstiviestit hälytyksistä lähetetään, kirjoitetaan, tarvittaessa pilkuilla erotettuina, kohtaan Targets. Esimerkiksi: , , Targets kohtaan voidaan kirjoittaa, jälleen tarvittaessa pilkuilla erotettuina, myös nimiä, jotka on määritelty alempana joissakin kahdeksasta Target kohdan alta löytyvässä Name kohdassa. SMS Alarm Service -moduulin asetuksista löytyy kahdeksan Target -alkuista juoksevasti numeroitua kohtaa. Näillä voidaan määritellä kahdeksan henkilökohtaista matkapuhelinnumeroa ja henkilökohtaiset aikataulut, joiden mukaan tekstiviestit lähetetään. Tarkista, että tarvittavat Target -kohdat on asetettu tilaan Yes. Target -kohtien alta löytyvät seuraavat asetukset: Name Henkilön nimi, jota voidaan käyttää hälytyssääntöjen Targets -kohdissa Phone Number Henkilön puhelinnumero Schedule Aikataulu, jonka mukaan tekstiviestejä lähetetään henkilön numeroon. Aikataulut määritellään samalla tavalla kuin sääntökohtaiset aikataulutkin.

palvelin EH-net Käyttöönotto ja ylläpito www.ouman.fi

palvelin EH-net Käyttöönotto ja ylläpito www.ouman.fi EH-net palvelin Käyttöönotto ja ylläpito EH-net palvelin on tuote, joka mahdollistaa Ouman säätö- ja ohjausjärjestelmien etäkäytön internetin kautta. EH-net palvelimeen Modbus-väylän avulla liitettyjä

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Langattomalla tai kiinteällä yhteydellä varustettu IP -Valvontakamera. Käyttöohje

Langattomalla tai kiinteällä yhteydellä varustettu IP -Valvontakamera. Käyttöohje Langattomalla tai kiinteällä yhteydellä varustettu IP -Valvontakamera SÄÄNKESTÄVÄ Käyttöohje APM-J2033 SISÄLLYS 1 TERVETULOA KÄYTTÄJÄKSI... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 OMINAISUUDET... 3 PAKKAUKSEN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

MDS100. Molekulaarisen testijärjestelmän käyttöopas

MDS100. Molekulaarisen testijärjestelmän käyttöopas MDS100 FI Molekulaarisen testijärjestelmän käyttöopas 3 Julkaisupäivämäärä: 2011-11 Molekulaarisen testijärjestelmän käyttöopas MDS100 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...1 Oppaan käyttäminen...3 Käyttötarkoitus...

Lisätiedot

FERCS20. asennus- ja käyttöohje

FERCS20. asennus- ja käyttöohje FERCS20 asennus- ja käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. TÄRKEÄÄ LUKEA... 4 2.1. TURVALLISUUSOHJEET... 4 2.2. VAROITUKSET... 4 2.3. MYYNTIPAKKAUKSEN SISÄLTÖ... 4 3. LIITÄNNÄT... 5 3.1. ETUPANEELI...

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. DNA Welho Laajakaista Kaapeli

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. DNA Welho Laajakaista Kaapeli ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE DNA Welho Laajakaista Kaapeli Tervetuloa DNA:n asiakkaaksi! Tervetuloa DNA-asiakkaaksi! Onnittelut hyvästä valinnasta ja mukavia hetkiä uuden laajakaistasi parissa. Muistathan tutustua

Lisätiedot

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1 Sisällys 1. TachoStore-ohjelmiston esittely... 3 1.1 PÄÄPERIAATE... 3 1.2 KAAVIO... 3 1.3 TOIMINNOT... 3 1.4 LATAUSTAVAT... 3 1.5 LADATTAVAT TIEDOSTOT... 3 1.6 TIEDONTALLENNUSMUODOT... 3 2. TachoStoren

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Langattoman N300 Gigabit -reitittimen asennusopas

Langattoman N300 Gigabit -reitittimen asennusopas Langattoman N300 Gigabit -reitittimen asennusopas NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 USA Kesäkuu 2010 208-10518-03 Versio 1.0 2010 NETGEAR, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tavaramerkit

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

THT Control Oy. Valvomon käyttöohje. Versio 1.00

THT Control Oy. Valvomon käyttöohje. Versio 1.00 THT Control Oy Versio 1.00 Sisällysluettelo 1 Tietoja tästä ohjeesta...1 1.1 Ohjeessa käytetty termistö...2 2 Yleistä ClearSCADA-järjestelmästä...3 2.1 2.2 ClearSCADA-järjestelmän ominaisuudet...5 ClearSCADA-järjestelmän

Lisätiedot

FERCS10 INTERNET- JA GSM-POHJAINEN HÄLYTYS-, ETÄVALVONTA- JA OHJAUSKESKUSYKSIKKÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

FERCS10 INTERNET- JA GSM-POHJAINEN HÄLYTYS-, ETÄVALVONTA- JA OHJAUSKESKUSYKSIKKÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE FERCS10 INTERNET- JA GSM-POHJAINEN HÄLYTYS-, ETÄVALVONTA- JA OHJAUSKESKUSYKSIKKÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO TEKNISET TIEDOT... 4 1 JOHDANTO... 5 2 TÄRKEÄÄ LUKEA... 6 2.1 TURVALLISUUSOHJEET...6

Lisätiedot

TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011

TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011 TRAKA TOUCH KÄYTTÖOHJE UD0011 23/01/15 VERSION 5.0 VERSIO HISTORIA Versio päivämäärä Kuka Muutoksien kuvaus Approved By 5.0 23/01/15 KH Käännetty ENG -> FIN V5.0 23/01/15 UD0011PAGE 2 SISÄLTÖ Versio historia...

Lisätiedot

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax.

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. PRIMUS W4 Käyttöönotto-opas StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. (06) 320 2599 PRIMUS W4 Sivu 1/36 Primuksen kä yttö ö nöttö-öpäs SISÄLLYS 1 Käyttöönotto ja

Lisätiedot

DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE

DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1 ESITTELY... 3 1.1 DNA Liikkuva laajakaista... 3 1.2 DNA Nettikaista... 3 1.3 Toiminta-alue... 3 2 MOKKULAN ASENNUS JA KÄYTTÖÖNOTTO...

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

Matrix 3.0 Premier -ohjelmiston asennus Järjestelmän asetus- ja käyttöohjeet

Matrix 3.0 Premier -ohjelmiston asennus Järjestelmän asetus- ja käyttöohjeet Matrix 3.0 Premier -ohjelmiston asennus Järjestelmän asetus- ja käyttöohjeet 332265F FI Johdanto KAPPALE 1 Johdanto 2 Johdanto Sisällysluettelo Johdanto..................................2 Sisällysluettelo...........................3

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

My Book Live Käyttöopas. Ulkoinen työpöytä

My Book Live Käyttöopas. Ulkoinen työpöytä My Book Live Käyttöopas Ulkoinen työpöytä WD :n toimittama palvelu ja tuki Jos tuotteen kanssa on vaikeuksia, anna meille tilaisuus käsitellä tilanne ennen tuotteen palauttamista. Sivun http://support.wdc.com

Lisätiedot

TCW710. digital BROADBAND LANGATON KAAPELIMODEEMI

TCW710. digital BROADBAND LANGATON KAAPELIMODEEMI TCW710 digital BROADBAND LANGATON KAAPELIMODEEMI HUOMIO Irrota laite pistorasiasta ennen huoltotoimenpiteitä. HUOMIO Varmistaaksesi laitteen luotettavan toiminnan, noudata laitteen suositeltua käyttölämpötilaa.

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Lukkokauppa.com KÄYTTÖOHJE

Lukkokauppa.com KÄYTTÖOHJE KÄYTTÖOHJE Tervetuloa Tämä opas on suunniteltu ohjeeksi asennusta ja järjestelmän käyttöä varten, löydät tietoa DVR (Digital Video Recorder) ominaisuuksista ja toiminnoista, sekä yksityiskohtaisen selityksen

Lisätiedot

Mirasys VMS 7.3. Järjestelmänvalvojan opas

Mirasys VMS 7.3. Järjestelmänvalvojan opas Mirasys VMS 7.3 Järjestelmänvalvojan opas SISÄLLYS Sisällys... 2 Ennen kuin aloitat... 6 Ohjeet...6 Ohjeen sisältö...6 Tekninen tuki... 7 Uutta... 7 Tietoja järjestelmästä... 12 Mikä on Mirasys-ohjelmisto?...

Lisätiedot