RÖDSAND VK OY SAUVO STENINGEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVAN SELOSTUS. Selostus koskee päivättyä osayleiskaavan luonnosta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RÖDSAND VK OY SAUVO STENINGEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVAN SELOSTUS. Selostus koskee 18.11.2013 päivättyä osayleiskaavan luonnosta"

Transkriptio

1 RÖDSAND VK OY SAUVO STENINGEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVAN SELOSTUS Selostus koskee päivättyä osayleiskaavan luonnosta Vireilletulo:.. Kunnanhallituksen hyväksymispäivämäärä:.. Kunnanvaltuuston hyväksymispäivämäärä:..

2 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Tunnistetiedot Kaava-alueen sijainti Kaavan nimi ja tarkoitus Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista TIIVISTELMÄ Kaavaprosessin vaiheet Osayleiskaavan keskeinen sisältö Osayleiskaavan toteuttaminen LÄHTÖKOHDAT Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus Luonnonympäristö Rakennettu ympäristö Maisema Asutus ja elinkeinot Liikenne Maa- ja kallioperä Pohja- ja pintavesiolosuhteet Maanomistajat Suunnittelutilanne Kaava-aluetta koskevat kaavat Muut OSAYLEISKAAVAN SUUNNITTELUVAIHEET Hankkeen kuvaus Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat vaiheet Osallistuminen ja yhteistyö Osalliset Vireilletulo Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt Osayleiskaavan tavoitteet Kaavan tavoitteet Maankäyttö- ja rakennuslain asettamat tavoitteet Voimaloiden sijoittuminen Voimaloiden mahdolliset korkeudet Osayleiskaavaratkaisun valinta ja perusteet REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

3 5. OSAYLEISKAAVAN KUVAUS Kaavan rakenne Mitoitus Yhteysverkostot ja energiahuolto Aluevaraukset Alueet Kohde- ja viivamerkinnät Yleiset määräykset Osayleiskaavan vaikutukset Kaavamerkinnät ja määräykset YLEISKAAVAN TOTEUTUS Toteuttaminen ja ajoitus sekä seuranta Lähdemateriaali REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

4 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1. Tunnistetiedot Osayleiskaava koskee Kunta 738 Kylä Teininki 518 Tila Steninge 2-0 osa Alitalo Kaava-alueen sijainti Osayleiskaavalla muodostuu maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M-1) sekä tuulivoimaloiden aluetta (tv). Suunnittelualue sijaitsee Krookan alueella, noin 9,5 km päässä Sauvon keskustasta lounaaseen. Suunnittelualue sijoittuu Paimionselän itärannan läheisyyteen, peltojen ympäröimälle mäkialueelle. Suunnittelualueen laajuus on noin 180 ha. Sijaintikartta Kaavan nimi ja tarkoitus Kaavan virallinen nimi on Steningen tuulipuiston osayleiskaava. Yleiskaavalla mahdollistetaan tuulivoimapuiston rakentaminen alueelle. Kaavan tarkoituksena on muodostaa yhtenäinen tuulipuistokokonaisuus, jossa osoitetaan paikat 3 tuulivoimalalle. Lisäksi kaavalla osoitetaan ohjeellisena voimaloiden tarvitsemat sähkölinjat ja tiet sekä sähköasema Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista 1. Osayleiskaavakartta 2. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 3. Tuulipuiston luontoselvityksen täydennys (Varsinais-Suomen luonto- ja ympäristöpalvelut ) 4. Melutaso- ja varjostuskartat sekä kuvasovitteet (3 turb.) (FCG Finnish Consulting Group ) 5. Aloitusvaiheen viranomaisneuvottelun muistio REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (41)

5 Muu liitemateriaali Ympäristövaikutusselvitys (4 turb), Steningen tuulivoimapuisto, Sauvo (FCG Finnish Consulting Group 6/2012) Alueelta laaditaan arkeologinen inventointi vuoden 2013 loppuun mennessä. (Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy) Alueelta laaditaan lintujen kevät- ja syysseuranta linnustovaikutuksien arvioimiseksi 7/2014 mennessä. (Varsinais-Suomen luonto- j a ympäristöpalvelut) 2. TIIVISTELMÄ 2.1. Kaavaprosessin vaiheet Kaavoituspäätös kunnanhallituksessa Aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu: Yleisötilaisuus: Vireilletulo:.. OAS ja osayleiskaavaluonnos nähtävillä:.. Osayleiskaavaehdotus nähtävillä: Kunnanhallituksen esitys hyväksymisestä:.. Kunnanvaltuuston hyväksymispäätös: Osayleiskaavan keskeinen sisältö Yleiskaava mahdollistaa kolmen (3) tuulivoimalan rakentamisen alueelle ja lisäksi kaavassa osoitetaan ohjeellisina merkintöinä uudet tielinjaukset sekä voimajohdot. Tuulivoimaloille on osoitettu tuulivoimala-alueet (tv), joille voimalat on sijoitettava Osayleiskaavan toteuttaminen Yleiskaavaa saa käyttää tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 77a ). REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

6 3. LÄHTÖKOHDAT 3.1. Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus Suunnitellun tuulivoimapuiston alue sijaitsee Krookan alueella, Sauvon kunnassa. Noin 180 ha suuruiselle alueelle tullaan sijoittamaan 3 tuulivoimalaitosta, jotka ovat teholtaan 3,2 3,4MW. Koko tuulivoimapuiston yhteisteho tulee olemaan noin 10 MW, riippuen valittavasta laitoskoosta. Tuulivoimapuiston alue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, jolla maasto kohoaa suhteessa ympäröiviin alueisiin. Hankealueen itäpuolella on koillisesta lounaan suuntaan kulkeva 20 kv jakelujännitelinja. Eteläosassa on metsätie, jonka varrella on pieni lampi (0,2 ha) Luonnonympäristö Alueen luonnonolot ja kasvillisuus Steningen tuulivoiman hankealueen maasto muodostuu kumpuilevista moreeni- ja kalliomäestä, jonka vuoksi korkeusarot ovat luokkaa mpy. Hankealue on kokonaisuudessaan metsätalousmaata. Hankealueen metsätyypit ovat eri kasvuvaiheessa olevia tuoreita ja kuivia kangasmetsiä. Varsinaisia kallioalueita tai kalliometsiä alueella esiintyy runsaasti hankealueen keskikohdalla. Pohjamaalajina hankealueen rakennuspaikoilla on kivinen moreeni tai kallio. Luontotyyppikartoituksen aikana suojelunarvoisia metsätyyppejä hankealueelta ovat kalliometsät hankealueen keskellä. Lakialueilla on paikoin mäntykeloja. Kalliometsien luontoarvojen suojelu perustuu metsälain 10 :ään. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) Linnusto Hankealueelta ei ole tiedossa eikä havaittu luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeja eikä valtakunnallisesti uhanalaisia lajeja. Steningen suunnitteilla olevalla tuulivoimaalueella tai sen välittömässä läheisyydessä (1 km säteellä) ei ole havaintoja uhanalaisista lajeista. Lähimmät merikotkan pesäpaikat sijaitset noin 4,5 km etäisyydellä hankealueen lounais- ja pohjoispuolella. Länsi-Turunmaan Rovarnäsissä sijaitsevalla pesällä on lähtötietojen mukaan viimeisin pesintä tapahtunut vuonna Rovarnäs sijaitsee hankealueesta noin 4,6 km pohjoiseen. Rovarnäsin pohjoispuolella sijaitsevalla saarella on toinen tunnettu pesäpaikka, jossa viimeisin onnistunut pesintä on tapahtunut vuonna Luonnonsuojelu-, metsä- ja vesilain mukaiset kohteet sekä uhanalaiset luontotyypit Steningen hankealueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse luonnonsuojelualueita, Natura 2000-verkostoon tai valtakunnallisiin suojeluohjelmiin kuuluvia kohteita. Alle 5 km etäisyydellä hankealueesta on kaksi luonnonsuojelualuetta, yksi Naturaalue sekä lintuvesien suojeluohjelman kohde. Hankealueelta ei todettu luonnonsuojelulain (LSL 29 2) tai vesilain (VL 1 luku 15a ja 17a 1) suojeltuja luontotyyppejä. Hankealueen keskellä olevat vähätuottoiset kallioalueet edustavat metsälain (MetsäL 10 2) suojeltuja luontotyyppejä. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

7 Natura 2000-alueet Hanketta lähin Natura 2000-alue (FI ) sijaitsee noin 3,8 km hankealueesta kaakkoon. Alueen suojeluperusteena ovat EU:n luontodirektiivin luontotyypit ja lintudirektiivin liitteen I lajit (SCI, SPA). Luonnonsuojelualueet Noin 3,8 km etäisyydellä, hankealueesta kaakkoon, sijaitsee Sauvonlahden, Eistilänlahden, Kärkniemenlahden, Leiskunlahden luonnonsuojelualue. Se sijoittuu pääasiallisesti Tapilanlahden Natura-alueelle. Yksityisen suojelualueen (YSA203569) pinta-ala on noin 273 ha. Hankealueesta 2,5 km pohjoisen suuntaan sijaitsee yksityinen luonnonsuojelualue, joka koostuu kahdesta erillisestä alueesta. Narslahden rantalehdon luonnonsuojelualue (YSA201262) on yhteensä pinta-alaltaan hieman yli kaksi hehtaaria. Valtakunnallisten suojeluohjelmien alueet Valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluva Sauvonlahti Eistilänlahti - Kärkiniemenlahti Leiskunlahti niminen alue sijoittuu 3,8 km etäisyydelle hankealueesta. Samalla alueella on myös Natura-alue sekä yksityinen luonnonsuojelualue. Lintuvesien suojeluohjelman kohteet tulee säilyttää mahdollisimman luonnontilaisina. FINIBA-alueet Hankealuetta lähin valtakunnallisesti tärkeä lintualue (FINIBA) sijaitsee Paimion kunnan alueella, noin 11 km etäisyydellä. Paimionlahti (110098) sisältää kansainvälisesti tärkeän IBA 090 alueen. Kohde käsittää laajahkon jokisuiston ja sitä reunustavien peltojen muodostavan kokonaisuuden. Alueen kriteerilajeihin kuuluvat merihanhi ja isokoskelo (BirdLife Suomi 2011) Rakennettu ympäristö Suunnittelualueen länsipuolelle sijaitsee runsaasti loma-asutusta. Ne sijoittuvat valtaosin Paimionselän rannalle. Vakituiset asuin rakennukset sijaitsevat hankealuetta ympäröivien loma-asuntojen läheisyydessä. Palvelut Karunan Rantolan kyläkauppa ja muut Karunan kylän palvelut sijaitsevat noin 4 kilometrin etäisyydellä suunnittelualueesta kaakkoon. Sauvon keskustan palvelut sijaitsevat noin 12 kilometrin etäisyydellä suunnittelualueesta koilliseen. Virkistyskäyttö Alueen virkistysmahdollisuudet liittyvät marjastukseen, metsästykseen ja luonnossa liikkumiseen. Yhdyskuntatekninen huolto Hankealueen itäpuolella on koillisesta lounaan suuntaan kulkeva 20 kv jakelujännitelinja. Muinaismuistot Kiinteät muinaisjäännökset on Suomessa rauhoitettu muinaismuistolailla (295/1963). Tuulivoimapuiston suunnittelualueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse tunnettuja muinaisjäännöksiä. Museoviraston ylläpitämän muinaisjäännösrekisterin (Muinaisjäännösrekisteri 2011) mukaan hankealueesta alle 1 km etäisyydellä on kaksi tunnettua muinaisjäännöstä. Alueelta laaditaan arkeologinen inventointi vuoden 2013 loppuun mennessä. (Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy) REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

8 Maisema Hankealue ja sen läheisyys on mäkistä metsämaastoa ja maanviljelyssä olevia peltoaukeita. Rakennettu kulttuuriympäristö Steningen hankealueella tai sen läheisyydessä (alle 1 km) ei sijaitse valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi luokiteltuja kohteita Asutus ja elinkeinot Vuoden 2011 lopussa Sauvoon kunnassa oli asukkaita Maa- ja metsätaloudessa toimivien osuus väestöstä on laskussa, mutta maatalouskunnassa on kuitenkin edelleen 160 aktiivitilaa. Teollisuus kunnassa on pienimuotoista. Alle 1 km etäisyydellä hankealueesta on maastotietokannan perusteella 18 lomarakennusta ja 15 vakituista asuinrakennusta. Alle 2 km säteellä hankealueesta on 73 lomarakennusta ja 56 asuinrakennusta Liikenne Lentoliikenne Ilmailulain (1194/2009) 165 edellyttää lentoestelupaa tuulivoimaloiden, niiden rakentamiseen tarkoitettujen nostureiden sekä mahdollisten muiden hankkeen kannalta tarpeellisten korkeiden esteiden pystytykseen ennen esteiden asettamista. Tuulivoimapuistoja varten haettavaa lentoestelupaa varten pyydetään Finavia Oy:n lausunto. Tämä lausunto liitetään Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille osoitettuun lentoestelupahakemukseen. Tieliikenne Alueella on kattava tieverkosto. Alueelle lähestytään joko valtatie 110 tai Turku- Helsinki moottoritien (E 18) kautta. Sauvontie 181 ja Vanha-Karunantie johtavat suunnittelualueen läheisyyteen. Suunnittelualueen halki kulkee pohjoisessa Teininkintie ja suunnittelualueen eteläpuolella Pikku-Karjalantie. Suunnittelualueella on kattava metsäautotieverkosto, jonka johtaa kaikille kolmelle suunnitelluista tuulivoimaloista. Melu nykytilanteessa Alueella ei ole merkittäviä melunlähteitä Maa- ja kallioperä Suunnittelualue sijaitsee meren läheisyydessä, Paimionselän rannalla. Maanpinnan korkeus hankealueella vaihtelee välillä + 7, ,5 m mpy ja kalliomäki kohoaa selkeästi ympäröiviä peltoalueita korkeammalle. Valtaosa hankealueesta on avokalliota tai aluetta, jossa maaperäkerroksen paksuus on alle 1 metri. Maankohoamisen seurauksena suuri osa irtomaalajeista on huuhtoutunut pois. Kalliokohoumien ympärillä on ohuita moreenikerroksia ja painanteissa savea. Vallitseva kivilaji alueella mikrokliinigraniitti Pohja- ja pintavesiolosuhteet Alle kahden kilometrin etäisyydellä hankealueesta on yksi luokiteltu pohjavesialue (Rantola ), joka sijaitsee noin 1,7 km hankealueesta kaakkoon. Rantolan muodostuma on luokiteltu veden hankinnan kannalta tärkeäksi alueeksi (I lk). Muut pohjavesialueet sijaitsevat yli 4 km etäisyydellä hankealueesta pohjoisen suuntaan. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

9 Maanomistajat Tuulivoimala-alueet sijoittuvat yhden yksityisen maanomistajan maille Suunnittelutilanne Kaava-aluetta koskevat kaavat Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaava Varsinais-Suomen alueelle laadittavassa vaihemaakuntakaavassa osoitetaan tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuvat alueet. Maakuntavaltuusto hyväksyi Tuulivoimavaihemaakuntakaavan Aluetta ei ole tuulivoimavaihemaakuntakaavassa osoitettu tuulivoima-alueeksi. Tuulivoimamaakuntakaavaan merkitsemättömille alueille voidaan tarkentavien jatkoselvitysten perusteella kuitenkin sijoittaa vähäistä tuulivoimatuotantoa. Alueet tulee ensisijaisesti toteuttaa kuntakaavoituksella tai enintään 1-4 voimalan hankkeiden osalta suunnittelutarveratkaisulla. Yksityiskohtaisen suunnittelun yhteydessä tulee selvittää tarkemmin tuulivoimatuotannon aiheuttamat vaikutukset muuhun maankäyttöön. On huomioitava, ettei yksittäisen alueen toteutus estä tai rajoita maakuntakaavan toteuttamista Ote hyväksytystä Varsinais-Suomen tuulivoimavaihemaakuntakaavasta. Musta rengas osoittaa suunnittelualueen sijaintia. Maakuntakaava Suunnittelualue kuuluu Varsinais-Suomen maakuntakaavaan, joka on vahvistettu Loimaan, Turunmaan ja Vakka-Suomen seutukuntien sekä Turun seudun kehyskuntien osalta. Alue on osoitettu Varsinais-Suomen maakuntakaavassa: MRV: Maa- ja metsätalous- / retkeily- / virkistysalue Maa- ja metsätalousvaltainen alue, jolla on erityisiä matkailun ja virkistyksen kehittämistarpeita. Alueita voidaan osoittaa maa- ja metsätalouden lisäksi loma-asumiseen ja matkailutoiminnoille. Alueita voidaan käyttää myös jokamiehenoikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn sekä harkitusti haja-asutusluonteiseen pysyvään asutukseen. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

10 SUUNNITTELUMÄÄRÄYS: Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta loma-asutusta, matkailua ja virkistyskäyttöä palvelevia toimintoja, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja. Ote Varsinais-Suomen maakuntakaavasta. Suunnittelualueen sijainti on esitetty mustalla renkaalla. Yleiskaava Suunnittelualueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa. Suunnittelualueen länsipuolella olevat alueet kuuluvat vahvistettuun Sauvon rantaosayleiskaavaan. Hanketta lähimmät kaavoitetut alueet ovat osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (MT, M) sekä loma-asuntoalueeksi (RA). Ote Sauvon rantaosayleiskaavasta. Paksu musta viiva kuvaa suunnittelualueen likimääräistä rajausta. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

11 Asemakaava Suunnittelualueella tai sen lähialueella ei ole asemakaavoitettuja alueita. Ranta-asemakaava Hankealueesta länteen on voimassa Sauvo, Teininki rantakaava1993 ja Sauvo, Syvälahti, Ylitalon rantakaava Muut Kiinteistö ja tonttijako Sauvon kunnan alueilla kiinteistörekisteriä ylläpitää Maanmittauslaitos. Rakennuskiellot Alueella ei ole rakennuskieltoa. Lentoesterajoitukset Finavia Oyj:ltä on saatu lentoestelausunto, jossa todetaan, ettei tuulivoinaloilla ole vaikutuksia Finavian lentoasemien ilmailumääräys AGA M3-6 mukaisiin esterajoituspintoihin. Pohjakartta Yleiskaavan pohjakartta on kaavoitusmittausasetuksen n:o 1284/ mukainen ja vastaa riittävällä tarkkuudella kaavan laatimisajan olosuhteita. Yleiskaavan pohjakarttana on käytetty maanmittauslaitoksen kiinteistö- ja maastotietomateriaalia. Pohjakartta: 2013 Maanmittauslaitos. Rakennusjärjestys Sauvon kunnan rakennusjärjestys on hyväksytty kunnanvaltuustossa Rakennusjärjestys ohjaa rakentamista maankäyttö- ja rakennuslain sekä asetuksien ohella, jos oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa, asemakaavassa tai Suomen rakentamismääräyskokoelmassa ei ole asiasta toisin määrätty. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Päätös valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista annettiin Valtioneuvosto hyväksyi valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet ja tarkistetut tavoitteet astuivat voimaan Valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet ovat osa MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelujärjestelmää. Ne on otettava huomioon ja niiden toteuttamista on edistettävä maakunnan suunnittelussa, kuntien kaavoituksessa ja valtion viranomaisten toiminnassa. Tavoitteissa on energiahuoltoa koskeva yleistavoite, jota sovelletaan yleispiirteiseen kaavoitukseen: Alueidenkäytössä turvataan energiahuollon valtakunnalliset tarpeet ja edistetään uusiutuvien energialähteiden hyödyntämismahdollisuuksia. Tuulivoimarakentamisen osalta valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa annetaan maakuntien liitoille toimeksianto: Maakuntakaavoituksessa on osoitettava tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuvat alueet. Tuulivoimalat on sijoitettava ensisijaisesti keskitetysti useamman voimalan yksiköihin. Lisäksi energiahuoltoa koskevassa erityistavoitteessa määritellään yhteys- ja energiaverkostojen suunnittelussa huomioitavat seikat: Edellä mainittuja yhteys- ja energia verkostoja koskevassa alueidenkäytössä ja alueidenkäytön suunnittelussa on otettava huomioon ympäröivä maankäyttö ja lähiympäristö, erityisesti asutus, arvokkaat luonto- ja kulttuurikohteet ja alueet sekä maiseman erityispiirteet. Edelleen suunnittelussa on huomioitava maanpuolustuksen ja rajavalvonnan tarpeet ja turvattava riittävät alueelliset edellytykset varuskunnille, ampuma- ja harjoitusalueille, varikkotoiminnalle sekä muille maanpuolustuksen ja rajavalvonnan toimintamahdollisuuksille. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

12 Lentoliikenteen osalta tavoitteissa todetaan seuraavasti: Lentoasemien ympäristön maankäytössä tulee ottaa huomioon lentoliikenteen turvallisuuteen liittyvät tekijät, erityisesti lentoesteiden korkeusrajoitukset, sekä lentomelun aiheuttamat rajoitukset. 4. OSAYLEISKAAVAN SUUNNITTELUVAIHEET 4.1. Hankkeen kuvaus Suunnitelman mukaan Sauvon kunnan Krookan alueelle, Steningen tilalle, tullaan sijoittamaan kolme tuulivoimalaitosta, jotka ovat teholtaan 3,2-3,4 MW, riippuen valittavasta laitoskoosta. Koko tuulivoimapuiston yhteisteho tulee olemaan noin 10 MW, riippuen valittavasta laitoskoosta. Tavoitteena on, että tuulivoimalat olisivat tuotannossa vuonna Tuulivoima-alueelta tuotettu sähköenergia tullaan alustavien suunnitelmien mukaan syöttämään Fortumin alueverkkoon uudella sähkölinjauksella. Maakaapelien rakentamisessa pyritään hyödyntämään 20 kv:n johtokatuja ja teitä Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat vaiheet Aloite kaavan laatimisesta on tullut Rödsand vk Oy:ltä. Kunnanhallituksen päätös kaavoituksen aloittamisesta: Osallistuminen ja yhteistyö Osalliset Osallisia ovat alueen maanomistajat sekä ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa. Lisäksi osallisia ovat viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Osallisia voivat siten olla esimerkiksi kunnan hallintokunnat, valtion viranomaiset, asukas- ja ympäristöyhdistykset tai kylätoimikunnat. - Alueen maanomistajat ja lähialueiden asukkaat - Paikallisyhdistykset (metsästysseurat, kylätoimikunnat) - Sauvon kunnan hallintokunnat, joiden toimialaa hanke koskee - Varsinais-Suomen pelastuslaitos - Turun museokeskus - Varsinais-Suomen liitto - Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus - Museovirasto - Puolustusvoimat Länsi-Suomen sotilasläänin esikunta - Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi Ilmailu - Finavia - Ilmavoimien Esikunta - Fingrid Oyj - Fortum Oyj - Elisa Oyj - Digita Networks Oy - Metsänhoitoyhdistys Lounametsä - Paimion seudun ympäristöyhdistys - Liedon ympäristöterveyslautakunta Vireilletulo Sauvon kunnanhallitus päätti OAS:n ja kaavaluonnoksen nähtäville asettamisesta sekä kaavan vireille tulosta REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

13 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma pidetään nähtävillä koko kaavaprosessin ajan. Steningen tuulipuistohankkeeseen liittyvät suunnittelu- ja selvitystyöt etenevät rinnakkain osayleiskaavoituksen kanssa. Kaavaprosessin aikana järjestetään suunnitelmien nähtävillä pitoja ja viranomaisneuvotteluita sekä tarvittaessa yleisötilaisuus. Osalliset, kansalaiset ja sidosryhmät voivat ottaa kantaa esitettyihin suunnitelmiin. Steningen tuulipuiston osayleiskaavan valmistelusta ja nähtävillä pitämisestä sekä hankkeesta on mahdollisuus saada tietoa Sauvon kunnan ilmoituksista ja tiedotteista, yleisötilaisuuksista, Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Kaarina (Kuntsari)-lehdestä sekä kunnan Internet sivuilta: Yleisötilaisuus Kaavaprosessiin liittyen järjestettiin yleisötilaisuus Sauvon koulukeskuksessa, Saustilantie 10, Sauvo. Viranomaisyhteistyö Aloitusvaiheen viranomaispalaveri pidettiin Varsinais-Suomen ELY -keskuksessa Osayleiskaavan tavoitteet Yleiset ja hankkeesta vastaavan tavoitteet Hankkeen taustalla on tavoite pyrkiä niihin ilmastopoliittisiin tavoitteisiin, joihin Suomi on kansainvälisesti sitoutunut. Energian hankintaa pyritään monipuolistamaan ja edistämään uusiutuvan energian käyttöä sekä sijoittaa tuulivoima tuuliolosuhteiltaan ja ympäristövaikutuksiltaan edullisille alueille. Tavoitteiden lähtökohtina ovat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, ilmastopoliittiset tavoitteet sekä maakunnalliset tavoitteet, jotka sisältyvät maakunnallisiin suunnitelmiin. Niiden lisäksi osayleiskaava toteuttaa paikallisia tavoitteita, jotka muotoutuvat hankkeesta vastaavan tarpeista ja tavoitteista Kaavan tavoitteet Tavoitteena on osoittaa an, Steningen alueelle 3 tuulivoimalayksikköä. Tuulivoimalat tulevat olemaan teholtaan 3,2 3,4 MW ja kokonaiskorkeudeltaan noin 200 metriä. Tuulivoimalan kokonaiskorkeus merenpinnasta ei saa ylittää tasoa +218,0 metriä. Osayleiskaavan tavoitteena on mahdollistaa tuulivoimapuiston rakentaminen suunnittelualueelle ja tuulivoimaloiden lisäksi alueelle tarvittavat huoltotiet ja sähköasema. Tuulivoimapuisto rakennetaan luonnonympäristön ominaispiirteet ja muut suunnitteluprosessin kuluessa muodostuneet tavoitteet huomioon ottaen Maankäyttö- ja rakennuslain asettamat tavoitteet Yleiskaavan sisältövaatimukset Yleiskaavan laatimista ohjaa Maankäyttö- ja rakennuslain 39 esitetyt yleiskaavan sisältövaatimukset. Sisältövaatimukset määrittelevät osaltaan sen, mitä asioita yleiskaavassa tulee käsitellä ja ratkaista. Yleiskaavaa laadittaessa on otettava huomioon: yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys; olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyväksikäyttö; asumisen tarpeet ja palveluiden saatavuus; mahdollisuudet liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, sekä energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ympäristön, luonnonvarojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla; REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

14 mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön; kunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset; ympäristöhaittojen vähentäminen; rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen; sekä virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys. Edellä mainitut seikat on selvitettävä ja otettava huomioon siinä määrin kuin laadittavan yleiskaavan ohjaustavoite ja tarkkuus sitä edellyttävät. Yleiskaava ei saa aiheuttaa maanomistajalle tai muulle oikeudenhaltijalle kohtuutonta haittaa. Tuulivoimarakentamista koskevat erityiset säädökset Yleiskaavan käyttöä tuulivoimarakentamisessa koskeva maankäyttö- ja rakennuslain muutos tuli voimaan Muutoksen mukaisella tuulivoimayleiskaavalla voidaan tietyin edellytyksin suunnitella tuulivoimarakentamista siten, että rakennusluvat tuulivoimaloille voidaan myöntää suoraan sen nojalla. Yleiskaavaan tulee ottaa tätä koskeva määräys. Määräystä voidaan käyttää tilanteissa, joissa asema-kaavatasoista suunnittelua vaativaa yhteensovittamistarvetta muun maankäytön kanssa ei ole. MRL 10 a luku Tuulivoimarakentamista koskevat erityiset säännökset: 77 a Yleiskaavan käyttö tuulivoimalan rakennusluvan perusteena Rakennuslupa tuulivoimalan rakentamiseen voidaan 137 :n 1 momentin estämättä myöntää, jos oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa on erityisesti määrätty kaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. 77 b Tuulivoimarakentamista koskevan yleiskaavan erityiset sisältövaatimukset Laadittaessa 77 a :ssä tarkoitettua tuulivoimarakentamista ohjaavaa yleiskaavaa on sen lisäksi, mitä yleiskaavasta muutoin säädetään, huolehdittava siitä, että: 1) yleiskaava ohjaa riittävästi rakentamista ja muuta alueiden käyttöä kyseisellä alueella; 2) suunniteltu tuulivoimarakentaminen ja muu maankäyttö sopeutuu maisemaan ja ympäristöön; 3) tuulivoimalan tekninen huolto ja sähkönsiirto on mahdollista järjestää. 77 c Tuulivoimarakentamista ohjaavan yleiskaavan laatimiskustannukset Jos 77 a :n mukainen tuulivoimarakentamista ohjaava yleiskaava laaditaan pääasiallisesti yksityisen edun vaatimana ja tuulivoimahankkeeseen ryhtyvän taikka maanomistajan tai haltijan aloitteesta, kunta voi periä tältä yleiskaavan laatimisesta aiheutuneet kustannukset kokonaan tai osaksi. Kunta hyväksyy kaava-aluekohtaisesti perittävän maksun periaatteet ja maksun perimistavan sekä -ajan Voimaloiden sijoittuminen Tuulivoimaloiden sijainnit ovat esitetty kaavakartassa. LIITE Voimaloiden mahdolliset korkeudet Finavia Oyj:n lentoestelausunnossa todetaan (lupa voimassa saakka), ettei Steningen tuulipuiston alueelle esitetyillä kolmella voimalla ole vaikutusta lentoturvallisuuteen, eikä siten vaikutusta Finavian lentoasemien ilmailumääräys AGA M3-6 mukaisiin esterajoituksiin. Lupa esteen asettamiseksi haetaan ennen rakentamista Liikenteen turvallisuusvirastolta Trafilta. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

15 4.5. Osayleiskaavaratkaisun valinta ja perusteet Kaavaratkaisussa on huomioitu laadittujen selvityksien tulokset. Yleiskaavassa on osoitettu tuulivoimala-alue (tv-3), johon voimaloiden kaikki rakenteet, siipien pyörimisalue ja tuulivoimaloiden nostoalueet on sijoitettava. Tuulivoimalaitoksen sijainti ja uudet huoltotiet sekä voimalinjat ovat merkitty ohjeellisina. Yleiskaava-alueen ympäristö on tuulivoiman hyödyntämiselle suotuisa ja alueella on tehty tuulimittaukset, jonka pohjalta on voimalat sijoitettu tuulisuus- ja maaomistusolot huomioiden. Tuulivoimapuiston paikan valintaan vaikuttavat myös hyvät liittämismahdollisuudet 20 kv / 110 kv verkkoon. 5. OSAYLEISKAAVAN KUVAUS 5.1. Kaavan rakenne 5.2. Aluevaraukset Alueet Mitoitus Osayleiskaavan pinta-ala on 180 ha Yhteysverkostot ja energiahuolto Olemassa olevia metsäautoteitä vahvistetaan tuulivoimaloiden huoltotarkoitukseen. Alueelle ei tule uutta kunnallistekniikkaa, lukuun ottamatta tuulivoimaloiden omia huoltoteitä ja sähkölinjoja. Maa- ja metsätalousvaltainen alue. Alueen pääasiallinen käyttötarkoitus on maa- ja metsätalous. Alueen muu käyttö tulee toteuttaa siten, että pääasiallista käyttötarkoitusta ei kohtuuttomasti vaikeuteta Kohde- ja viivamerkinnät Tuulivoimalan alue. Luku osoittaa, kuinka monta tuulivoimalaa alueelle saa sijoittaa. Alueelle saa sijoittaa tuulivoimaloiden vaatiman rakennusoikeuden. Tuulivoimalan kokonaiskorkeus merenpinnasta ei saa ylittää tasoa +218,0 metriä. Tuulivoimaloiden värityksen on oltava yhtenäinen ja vaalea ilmailuviranomaisen määräysten mukaan. Tuulivoimalat on sijoitettava kokonaan alueen sisälle. Tuulivoimaloiden aluetta ei saa aidata. Alueen suunnittelussa ja toteuttamisessa on otettava huomioon rakentamisen vaikutukset luontoon, maisemaan, asutukseen, loma-asutukseen, virkistyskäyttöön, linnustoon ja muuhun eläimistöön, sekä pyrittävä lieventämään haitallisia vaikutuksia. Tuulivoimalaitoksen ohjeellinen sijainti. Tuulivoimayleiskaava-alueen raja. Alueen raja. Pääsytie. Uusien teiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon vaikutukset luonnonarvoihin. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

16 Nykyinen tie. Sähkölinja. Ohjeellinen sähkölinja Yleiset määräykset Tätä yleiskaavaa saa käyttää tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 77 a ) tuulivoimaloiden alueella (tv). Alueelle saa toteuttaa tuulivoimaloita niille erikseen osoitetuille tuulivoimaloiden alueille (tv) sekä tuulivoimaloita varten tarpeellisia huoltoteitä ja teknisiä verkostoja. Meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristön viihtyvyyden turvaamiseksi alueen suunnittelussa ja toteuttamisessa on otettava huomioon valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista. Ennen kunkin tuulivoimalan rakennusluvan myöntämistä on pyydettävä Finavian lausunto (ilmailuasetus 1.2 ) sekä haettava ilmailulain (1194/2009) 165 :n mukainen lentoestelupa liikenteen turvallisuusvirastolta Trafilta. Ennen kunkin tuulivoimalan rakennusluvan myöntämistä on pyydettävä puolustusvoimien (Pääesikunnan) hyväksyntä. M-1 alueella on voimassa MRL 43.2 :n mukainen rakentamisrajoitus. Alueelle ei saa rakentaa asuin- eikä loma-asuinrakennuksia. Alueella sallitaan maa- ja metsätalouden ja luontaiselinkeinojen tarvitsemien rakennelmien ja rakenteiden sekä pienehköjen ulkoilukäyttöä palvelevien rakennelmien ja rakenteiden rakentaminen. Alueen rakentamiseen liittyvät toimenpiteet tulee tehdä siten, että alueen luonnontilaan kohdistuva vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Viranomaisten tulee aluetta koskevissa suunnitelmissa varmistaa luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeän alueen turvaaminen. Tuulivoimaloiden käytön päätyttyä voimalat on purettava rakennusvalvonnan määräämässä kohtuullisessa ajassa ja rakennuspaikka ympäristöineen on ennallistettava erillisen suunnitelman mukaisesti Osayleiskaavan vaikutukset Täydennetään prosessin edetessä. Vaikutusten arviointi Osayleiskaavan vaikutusten arvioinnissa arvioidaan kaavan toteuttamisen merkittävät välilliset ja välittömät vaikutukset maankäyttö- ja rakennuslain 9 mukaisesti. Tuulivoimayleiskaavojen selvitysten riittävyyttä ja laajuutta arvioidaan tapauskohtaisesti. Selvitykset on tehtävä koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

17 5.3.1 Vaikutukset maankäyttöön, yhdyskuntarakenteeseen ja rakennettuun ympäristöön Suhde valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin Valtioneuvosto on hyväksynyt valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Tarkistetut tavoitteet tulivat voimaan ( Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Ne on otettava huomioon ja niiden toteuttamista on edistettävä maakunnan suunnittelussa, kuntien kaavoituksessa ja valtion viranomaisten toiminnassa. Hanke ei estä aluerakenteen tasapainoista kehittämistä alueella ja sen vaikutus on ensisijaisesti paikallinen ja merkitys valtakunnallisten tavoitteiden kannalta on vähäinen. Tuulivoima on energiantuotannossa luonnon kestävää hyödyntämistä ja tuulivoimahanke tukee yhdyskunnan ekologista kestävyyttä erityisesti energiantuotannon osalta. Tuulivoimapuisto ei aiheuta merkittävää elinympäristön laadun heikkenemistä. Alueella ja sen läheisyydessä asuvat voivat kokea tuulivoimapuiston aiheuttamat vaikutukset hyvin monella tavalla riippuen taustoistaan ja asenteistaan. Kulttuuriperinnön osalta hanke ei tuhoa kulttuuriympäristöjä tai arvokasta rakennusperintöä. Omalta osaltaan tuulivoimahanke lisää rakennusperinnön vaihtelevuutta ja monikerroksisuutta sekä kulttuuriympäristöjen luonnetta. Pääasiassa tuulivoimapuisto voidaan havaita vain kaukomaisemassa yhtäaikaisesti paikallisesti merkittävien kylämaisemien kanssa. Yhdyskuntarakenne ja maankäyttö Tuulivoimapuistolla ei ole merkittävää vaikutusta yhdyskuntarakenteeseen, sillä alue on kooltaan suhteellisen pieni ja se sijoittuu nykyisin maa- ja metsätalouskäytössä olevalle alueelle, jolle ei kohdistu maakuntatason tai Sauvon kunnan puolesta merkittäviä maankäytön kehittämispaineita. Tuulivoimapuiston rakentaminen koostuu voimaloiden, kulkuyhteyksien ja sähkönsiirtoyhteyksien rakentamisesta. Rakennustöihin liittyviä vaikutuksia rakennettuun ympäristöön ovat lähinnä liikenne ja melu. Uudet tieyhteydet ja muut yhteydet Liikenneviraston ohjeen ( Dnro. 2854/060/2011) mukaan tuulivoimalat tulee sijoittaa riittävän etäälle maantiestä. Maanteillä joilla nopeusrajoitus on alle 100 km/h, tuulivoimalan pienen sallittu etäisyys maantiestä on maantien suoja-alueen leveys lisättynä voimalan kokonaiskorkeus (torni + lapa). Tuulivoimala ei saa haitata tienkäyttäjän näkemää eikä häiritä tienkäyttäjän keskittymistä liikennetilanteen seurantaan. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) Steningenin tuulivoimalat eivät sijoitu maanteiden läheisyyteen. Voimalat on sijoitettu lähimmillään n. 120 metrin etäisyydellä Teininkintiestä, mikä katsotaan olevan riittävällä etäisyydellä liikenteen turvallisuutta ajatellen. Sijoittelussa on huomioitu tieosuuden keskimääräinen tienopeus ja liikennemäärät sekä tien käyttöaste. Steningenin tuulivoimaloiden vaikutukset liikenteeseen liittyvät pääosin tuulivoimahankkeen rakentamisvaiheeseen, jolloin raskaan liikenteen määrä lisääntyy väliaikaisesti. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

18 Lentoliikenne Ilmailulle mahdollisesti aiheutuvia riskejä vähennetään viranomaisten määräysten mukaan toteutettavilla lentoestemerkinnöillä ja alueen merkitsemisellä ilmailukarttoihin. Finavia OYJ totesi lentoestelausunnossaan, ettei suunnitelluilla tuulivoimaloilla ole vaikutusta lentoturvallisuuteen. Tuulivoimalat vaikuttavat kuitenkin lentoliikenteen sujuvuuteen ja aiheuttavat muutoksia ilmailukäsikirjassa julkaistaviin tietoihin Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön Maa- ja kallioperä Rakennustöihin liittyviä vaikutuksia ovat lähinnä liikenne, melu, perustusten rakentamisesta maaperään kohdistuvat suppea-alaiset vaikutukset ja kasvillisuuden raivauksesta johtuvat luonnonoloihin kohdistuvat vaikutukset. Maa- ja kallioperään kohdistuvia vaikutuksia voidaan pitää kaikkiaan varsin vähäisinä. Tuulivoimaloiden rakentamisen vaikutukset maaperään ovat varsin vähäiset, eikä sillä ole vaikutusta esim. valuntaan ja sitä alueiden vesiolosuhteisiin. Pinta- ja pohjavesi Alueella ei ole luokiteltuja pohjavesialueita, tuulivoimapuistolla tai sähkönsiirtoreiteillä ei katsota olevan vaikutuksia pohjavesille. Ilmasto Korvattaessa perinteisiä lähinnä fossiilisia polttoaineita käyttäviä energiamuotoja tuulivoimalla ovat tuulivoimarakentamisen vaikutukset ilmastoon pelkästään myönteisiä Vaikutukset maisemaan ja kulttuuriperintöön Maisema Korkeille mäkialueille sijoittuvat tuulivoimalaitokset muodostavat uuden maisema- aiheen, ja vaikutukset Sauvon kunnan imagoon voivat olla myönteisiä tai kielteisiä. Steningen hankealueelle rakennetaan alustavien suunnitelmien mukaisesti 3 napakorkeudeltaan metriä korkeaa tuulivoimalaitosta. Roottorin ollessa pystysuorassa asennossa yhden tuulivoimalaitoksen kokonaiskorkeudeksi tulee enimmillään 200 metriä. Hankealue ja sen läheisyys on mäkistä metsämaastoa ja maanviljelyssä olevia peltoaukeamia. Peltoaukeamien kohdalta katsottuna tuulivoimaloiden maisemalliset vaikutukset ovat suurimmat, sillä näiltä alueilta tuulivoimalat näkyvät pääsääntöisesti parhaiten ja tuulivoimalat voidaan kokea maisemallisesti hallitsevina elementteinä. Maisemalliset vaikutukset tulevat olemaan havaittavissa lähes joka ilmansuuntaan, sillä hankealuetta ympäröi peltoaukeamat kohti asuinrakennuksia. 0,7 1,1 km:n etäisyydeltä katsottuna noin m korkeat tuulivoimalaitokset ovat dominoivia elementtejä maisemassa ja voimalat tulevat näkymään hyvin peltoaukeaman ansiosta. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

19 Kuva 1. Kuva 2. Kuva3. Kuva 4. Kuvasovitteet FCG Finnish Consulting Group REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

20 Muinaisjäännökset Tuulivoimapuiston suunnittelualueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse tunnettuja muinaisjäännöksiä, joten kaavalla ei ole vaikutusta muinaisjäännöksiin. Kaavoitustyön yhteydessä tullaan tutkimaan alueen muinaisjäännökset niiltä osin, mihin kohdistuu rakentamistoimenpiteitä Vaikutukset ihmisiin ja elinympäristöön Elinolot ja elinympäristö Hanke ei ole ristiriidassa tai esteenä alueen maakuntakaavan, osayleiskaavan tai ranta-osayleiskaavan toteutumiselle. Merkittävimmät muutokset maankäytössä kohdistuvat tuulivoimalaitosten rakennuspaikoille, joilla sijaitsevat talousmetsäalueet poistuvat. Muutoin tuulivoimapuiston alueen käyttö niin virkistyksen ja metsätalouden osalta säilyy ennallaan. Voimalaitosten sijainnit on valittu siten, että toiminnasta aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa lähialueen asutukselle. Metsäalueiden laajuuteen nähden tuulivoimapuiston vaatima maa-ala on vähäinen (n. 0,05 km²/ tuulivoimala), eikä menetys vaikuta merkittävästi alueiden virkistyskäyttöön. Rakentamisen aikaiset riskit liittyvät lähinnä työturvallisuuteen. Rakentamisen aikana tuulivoimapuiston rakennusalue, jolla ulkopuolisten liikkuminen on rajoitettua, merkitään maastoon. Tuulivoimalat sijaitsevat kaukana asutuksesta, eikä voimaloita ympäröivillä metsäalueilla sijaitse yleisiä virkistysalueita. Näin ollen vaikutus alueen virkistyskäyttöön ovat vähäisiä ja ihmisiin kohdistuva onnettomuusriski arvioidaan erittäin pieneksi. Välkevaikutukset Tuulivoimaloiden välkevaikutus on tutkittu lähivaikutusanalyysissä WindPRO ohjelmistolla maanpinnan muodot huomioiden. Laskenta tehtiin ns. pahimmalle mahdolliselle tapaukselle, jossa ei huomioitu keskimääräisiä auringonpaisteaikoja ja lisäksi oletettiin että roottori on aina kohdistunut katsojan suuntaan siten, että välkettä on mahdollista syntyä ja että tuulivoimala on aina kyseisinä aikoina toiminnassa. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) Varjostusvaikutukset Tuulivoimapuiston käytönaikaiset vaikutukset ulottuvat auringon paistaessa enimmillään noin 2 km:n etäisyydelle tuulivoimapuistosta. Vyöhyke, jolla vuosittainen varjostus on yli 8 (h/a), ulottuu noin metrin etäisyydelle tuulivoimapuistosta. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

21 FCG Finnish Consulting Group Vyöhykkeellä, jolla vuosittainen varjostus on yli 20 tuntia, ei sijaitse loma- tai asuinrakennuksia. Voidaan arvioida, että varjostusvaikutukset ovat vuositasolla suhteellisen lyhytaikaisia ja merkittävyydeltään vähäisiä 1 8 vuosittaisen varjotunnin vyöhykkeellä. Yli 8 tunnin varjostusilmiötä voidaan mahdollisesti kokea haitallisena, mutta puuston vaikutukset huomioiden, niin voidaan todeta, että varjostusvaikutukset ovat todellisuudessa laskennallisia vähäisempiä. Suomessa ei ole määritetty raja-arvoja tuulivoimaloiden aiheuttamalle varjostukselle, ja saksalaisesta 8 tunnin vuotuisesta todellisesta varjostuksesta on tullut käytäntö kun mallinnetaan varjostusalueita Suomessa. Muissakaan Pohjoismaissa ei ole määritetty raja-arvoja, mutta käytännössä käytetään 10 tuntia Tanskassa ja 8 tuntia Ruotsissa. Steningen voimaloiden varjostusten laskentatulosten perusteella teoreettisesti häiriintyviä kohteita (varjostus yli 8 h/vuosi) on yhteensä kuusi hankealueen läheisyydessä. Stenignen hankealueen lähimpien asuinrakennusten häiritsevyys on tulkinnanvaraista. Esimerkiksi rakennusten ikkunoiden ilmansuunnat ei ole huomioitu eikä peittävää puustoa tai kasvillisuutta. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

22 Meluvaikutukset Mallinnustulosten perusteella keskimääräinen melutaso on lähimpien loma-asutusten kohdalla noin db. Lähimpien vakituisten asuntojen kohdalla laskennallinen melutaso on myös alle 40 db. Laskennalliset melutasot eivät ylitä vakituiselle tai vapaaajan asutukselle asetettuja päivä- ja yöajan ohjearvoja. On huomioitavaa, että taustamelun ollessa hiljaista tuulivoimalaitosten ääni saattaa olla havaittavissa sekä lähimpien vakituisten että loma-asuntojen kohdalla. Hiljaisempi tuuli pienentää ympäristön äänitason lisäksi myös tuulivoimalaitosten lähtömelutasoa. Tuulivoimalaitosten melutasoa voidaan pitää vähäisenä lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) FCG Finnish Consulting Group Valaistusvaikutukset Tuulivoimaloilla tullaan todennäköisesti edellyttämään yövalaistusta (lentoestevalot). Päivämerkintöjä ei välttämättä edellytetä. Voimalat varustetaan pienillä ylöspäin suunnatuilla valoilla, joten ne valaisevat enemmän taivasta kuin ympäröivää maisemaa. Valaistus voi näkyä laajalle kirkkaana yönä. Valaistusvaikutukset koetaan yleensä häiritsevimmiksi ristikkorakenteisilla torneilla. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) Riskiarvio ja jäänheittomatka Tuulivoimalan roottoreista irtoavien kappaleiden tai vakavien tuulivoimalaonnettomuuksien todennäköisyys on pohjoismaissa saatujen kokemusten perusteella pieni. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

23 Tuulivoimalan lapoihin voi tietyissä sääolosuhteissa kertyä jäätä, joka irrotessaan voi lentää etäälle voimalasta. Mahdollisen jään muodostusta voidaan seurata asentamalla voimalaitoksien rakenteisiin jääntunnistimia ja tarpeen mukaisella automatiikan avulla, voimala voidaan pysäyttää, mikäli jäätä muodostuu hälyttävästi. Mikäli tuulivoimalaa ei varusteta jääntunnistimilla ja tarkoituksen mukaisella hälytysautomatiikalla, voidaan talviaikaan varsinaista tuulivoima-aluetta käyttää virkistystarkoituksiin rajoitetusti, roottorin lavoista ja putoavien jäiden aiheuttaman riskin takia. Talviaikaisen irtoavan jään vaara-alueena arvioidaan olevan noin 3 kertaa tuulivoiman napakorkeus, eli noin 300 metriä. Muulloin alueella voidaan ulkoilla, marjastaa, sienestää ym. ilman rajoitteita. Tuulivoimapuiston ulkopuolisilla alueilla ulkoilu, virkistys tai maa- ja metsätalouden harjoittaminen ei esty tai häiriinny. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) Sähkönsiirron vaikutukset Sähkönsiirto hankealueelta Fortumin alueverkkoon tullaan alustavien suunnitelmien mukaan toteuttamaan ilmajohdoilla tai maakaapeleilla uudelle 110 KV:n sähköasemalle saakka. Rakentamisessa pyritään hyödyntämään nykyisiä 20 kv:n johtokatuja ja teitä, jolloin vaikutukset maanomistajille ja luonnolle ovat tällöin hyvin vähäisimmät. Maakaapelin rakentamisen aikana melua aiheutuu kaivinkoneista, kaapelinvetokoneista ja ajoneuvoliikenteestä. Sähkönsiirron rakentamista voidaan kuvata ns. liikkuvaksi rakentamiseksi, jossa rakennustyömaa etenee jatkuvasti. Rakentamisen aikainen ääni on pääosin tyypillistä maarakentamisen ääntä, eli kaivureiden ääntä ja ajoneuvoliikennettä. Sähkönsiirron rakentamisen aikaisia meluvaikutuksia voidaan pitää paikallisina ja kestoltaan lyhytaikaisena, koska työmaa liikkuu varsin lyhyessä ajassa, keskimäärin muutamassa päivässä, häiriintyvän kohteen ohi. (Ympäristövaikutusselvitys FCG 6/2012) Toiminnan mahdollisen loppumisen vaikutukset Elinolot Tuulivoimaloiden käytön mahdollisen lopettamisen aikaiset vaikutukset ovat verrattavissa rakentamisen aikaisiin vaikutuksiin. Ajanjaksollisesti vaikutus on lyhytkestoinen ja aiheutuu pääosin työmaakoneiden äänistä ja liikenteestä. Maisema ja luonto Maisema palautuu tuulivoimatoiminnan lopettamisen seurauksesta ennalleen, mutta palautuminen voi kalliokasvillisuuden osalta olla todella hidasta Kaavamerkinnät ja määräykset Merkinnät ja määräykset ovat esitetty liitteessä 1. REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

24 6. YLEISKAAVAN TOTEUTUS 6.1. Toteuttaminen ja ajoitus sekä seuranta Toteuttaminen on mahdollista, kun kaava on astunut voimaan. Sauvon kunnan rakennusvalvontaviranomaiset valvovat alueen rakentumista. Porissa REJLERS Oy Antinkatu 15 B Pori Anne Karlsson arkkitehti SAFA YKS anne.karlsson@rejlers.fi Kirsti Kanerva, arkkitehti SAFA, ARK kirsti.kanerva@rejlers.fi Antti Autio Ins. (miljöös.) antti.autio@rejlers.fi FM Janne Karjalainen arkkitehti SAFA YKS 421 Lähdemateriaali Tuulivoimalat ja maisema. Ympäristöministeriö Tuulivoimarakentamisen suunnittelu. Ympäristöministeriö Tuulivoimaloiden melun synty, eteneminen ja häiritsevyys. VTT Valtioneuvoston periaatepäätös meluntorjunnasta. Ympäristöministeriä Tuulivoimaloiden melun syntytavat ja leviäminen. Ympäristöministeriö Valtioneuvoston päätös valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkistamisesta geo.fi. Maaperäaineisto. geologian tutkimuskeskus.2011 RKY.fi. Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt Ympäristötietojärjestelmä Hertta Oiva-tietokanta Ohje voimajohtojen huomioon ottamiseen yleis- ja asemakaavoituksessa sekä maankäytön suunnittelussa. Fingrid. Tuulivoimalaohje. Ohje tuulivoimalan rakentamisesta liikenneväylien läheisyyteen. Liikennevirasto Tuulivoimaa edistämään. Työ- ja elinkeinoministeriö REJLERS OY Steningen tuulipuiston osayleiskaava (24)

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue... 1 3 Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 63 :n mukaan

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LAUKUNKANKAAN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 5.2.2013 KUNTA Enonkoski 046 KYLÄ Haukiniemi 404 TILA Kurppala 5:2 Möngänkangas 5:18 Päiväsuo 5:28 Keisarinviitta 5:29 Hanikonsiru

Lisätiedot

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 123 26.08.2014 JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL 149/63.631/2014 PJSYMPLK 123 HANKE Kyseessä on kahden tuulivoimalan

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A SUUNNITTELU JA TEKNI IKKA SIEVIN KUNTA JAKOSTENKALLIOIDEN TUULIVOIMAYLEISKAAVAA OSALLISTUMIS- JA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1

Lisätiedot

STENINGEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA LIITE 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

STENINGEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA LIITE 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA STENINGEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA LIITE 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.11.2013 KUNTA 738 KYLÄ Teininki 518 Steninge 2:0 osa Alitalo 1:25 Kaavan laatija REJLERS OY Aloite tai hakija Johan

Lisätiedot

STUSNÄSIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA

STUSNÄSIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA STUSNÄSIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 13.2.2012 päivitetty 24.4.2012 kaavan laatijana toimii Ramboll Finland Oy SISÄLLYSLUETTELO 1. SIJAINTI JA NYKYTILANNE...2 2. SUUNNITTELUN

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA Päivitetty 29.11.2012, 5.6.2013 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA INKOON KUNTA Solvik, Kälkö Ulkosaariston yleiskaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tässä osallistumis ja arviointisuunnitelmassa (MRL 63 ja 64 ) esitetään mm. kaavoitushankkeen sijainti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KIISKINMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KIISKINMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KIISKINMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS 12.10.2015, tarkistettu 13.1.2016 KUNTA Euran kunta 050 Kylä Kauttua 406 Korttelit 902-926, 930-940, 950-969, 971-974 Kaavan

Lisätiedot

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Kaavaselostus ALUSTAVA LUONNOS Kaava-alueen sijainti Tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaavan suunnittelualue on koko kunta. Vaiheyleiskaavassa osoitetaan tuulivoima-alueet

Lisätiedot

Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus

Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus 17.5.2016 kaavajärjestelmä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Toimiva aluerakenne Eheytyvä yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu Kulttuuri-

Lisätiedot

KULMALA-TIMEPERIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

KULMALA-TIMEPERIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS 118-AK1502 SAUVON KUNTA KULMALA-TIMEPERIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS KAAVASELOSTUS Kaavaluonnos Versio 0.9 11.3.2015 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 1 (10) Sisällysluettelo 1. Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(7) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

107-AK1505 MYNÄMÄEN KUNTA ROUKKULIN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS 2 KAAVASELOSTUS. Versio 1.1 25.11.2015 (18.1.2016) Nosto Consulting Oy

107-AK1505 MYNÄMÄEN KUNTA ROUKKULIN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS 2 KAAVASELOSTUS. Versio 1.1 25.11.2015 (18.1.2016) Nosto Consulting Oy 107-AK1505 MYNÄMÄEN KUNTA ROUKKULIN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS 2 KAAVASELOSTUS Versio 1.1 25.11.2015 (18.1.2016) Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (14) Sisällysluettelo 1. Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RUOKOLAHDEN KUNTA KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20848 1 (8) P20848 Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUN KOHDE...

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TUULIVOIMAPUISTO TEEMAYLEISKAAVA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TUULIVOIMAPUISTO TEEMAYLEISKAAVA KAAVA-ALUEEN RAJAUS JA ILMAKUVA ALUEESTA 1 Kohde Teemayleiskaavan tarkoitus Teemayleiskaavan tavoitteet Tuulivoimapuisto teemayleiskaava koskee osaa Forssan kaupungin Kiimassuon, Kaalikorven ja Ratasmäen,

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy SUSIVUOREN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma P18551 FCG Finnish Consulting Group Oy Susivuoren Ranta-asemakaava 2.6.2012 I SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset Ehdotus MH 25.8.2015 Maakuntakaavaehdotus MH 25.8.2015 2 Julkaisija: Kauppakatu 1 87100 KAJAANI Puh. (08) 615 541 Faksi (08) 6155 4260

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 634/2013 9:15 Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 9.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2. SUUNNITTELUALUE... 1 3. ALOITE...

Lisätiedot

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KAAVIN KUNTA Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23617 Kaavaselostus 1 (2) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke n tuulivoimahanke Taustaa O2 on vuonna 1991 Ruotsissa perustettu tuulivoima-alan yritys, joka kehittää, rakentaa, rahoittaa, hallinnoi, omistaa sekä myy tuulivoimapuistoja. O2 on toteuttanut Ruotsissa

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013 SATAKUNTALIITTO ALUEIDEN KÄYTTÖ 2 SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti

Lisätiedot

VESMALAN JA PERÄMETSÄN TILOJEN RANTA- ASEMAKAAVA

VESMALAN JA PERÄMETSÄN TILOJEN RANTA- ASEMAKAAVA NOKIA Tilat: Vesmala 536-410-1-7 Perämetsä 536-410-1-31 (osa tilasta) VESMALAN JA PERÄMETSÄN TILOJEN RANTA- ASEMAKAAVA KAAVASELOSTUS 2.12.2015 Teernijärvi RANTA-ASEMAKAAVA RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS, JOKA

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 164-RAK1503 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa ranta-asemakaavan tavoitteet sekä sen, miten laatimis- ja suunnittelumenettely etenee. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sisältää myös

Lisätiedot

NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24

NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24 1 (6) HAMINAN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELU Maankäytön suunnittelu PL 70 49401 HAMINA NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24 SELOSTUS NRO 515 KAAVA- ALUEEN SIJAINTI Sijainti Kymenlaakson

Lisätiedot

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUANKOSKI Pieksän järvien rantaosayleiskaavan ja Muuruveden Karhonveden rantaosayleiskaavan muutos Rantaosayleiskaavamuutokset koskevat tiloja Haukiniemi 434-1- 129, Venhonranta 434-2-58, Pieksänranta

Lisätiedot

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Jouko ja Minna Poukkanen SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN ANTAMAT LÄHTÖKOHDAT MRL 62, 63 ja 64 SEKÄ MRA 30

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN ANTAMAT LÄHTÖKOHDAT MRL 62, 63 ja 64 SEKÄ MRA 30 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) LIPERIN KUNTA PYHÄSELÄN TELMONSELÄN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN

Lisätiedot

STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A VÖYRIN KUNTA STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25489-P19943P001 1 (16) FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.2.2012

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.2.2012 OAS 1 (6) KONNEVEDEN KUNTA PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Hannu Heiskanen OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.2.2012 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (7) JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava ja ranta-asemakaavan muutos, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis-

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaunispään asemakaavan muutos VT 4:n ympäristö OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 19.10.2009 Sisällysluettelo: 1. Mikä on osallistumis- ja arviointisuunnitelma? 3 2. Suunnittelu- ja vaikutusalue 3 3.

Lisätiedot

Kirkonkylän osayleiskaava

Kirkonkylän osayleiskaava Kirkonkylän osayleiskaava Yleiskaavapäällikkö Anita Pihala 8.6.2016 1 Osayleiskaavatyö alkaa... Miksi? Kirkonkylän kehittämistä varten laaditaan osayleiskaava, jossa ratkaistaan alueen maankäytölliset

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (6) KONNEVEDEN KUNTA ETELÄ-KONNEVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Maankäyttö-

Lisätiedot

PYHÄSELKÄ TELMONSELÄN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS

PYHÄSELKÄ TELMONSELÄN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIPERIN KUNTA PYHÄSELKÄ TELMONSELÄN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS EHDOTUS 1.3.2016 Kaavan valmisteluaineisto nähtävillä: 17.12.2015 15.1.2016 Kaavaehdotus nähtävillä:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE NISKANSELÄN RANTA-ASEMAKAAVA KUHMON KAUPUNKI PYKÄLIKÖN 290-408-79-12 TILA, om. UPM-Kymmene Oyj SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY

Lisätiedot

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Liite 19 1 (7) 22.3.2016 Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo Marttilan Verhonkulman tuulivoimapuiston

Lisätiedot

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite / Ymp.ltk 16.12.2014 / KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi 2014 1. SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 1454/2014 14:15 Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 11.1.2015 päivitetty 9.11.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2.

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 6 ) RAUTALAMMIN KUNTA SONKARI-KIESIMÄ RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA

REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Tekninen virasto Kaavoitus 19.05.2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA REIJOLAN ALUEEN OSAYLEISKAAVA Kuva 1. Suunnittelualue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS Uuden rakennus- ja maankäyttölain

Lisätiedot

SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 278-RAK1613 SAUVON KUNTA FAGERNÄSIN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.5.2017 19.6.2017 9.8.2017 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (10) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS; TARPOMA JA SIIHEN LIITTYVÄ RETKEILY-JA ULKOILUALUE ASEMAKAAVASELOSTUS LUONNOS

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS; TARPOMA JA SIIHEN LIITTYVÄ RETKEILY-JA ULKOILUALUE ASEMAKAAVASELOSTUS LUONNOS KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS; TARPOMA JA SIIHEN LIITTYVÄ RETKEILY-JA ULKOILUALUE ASEMAKAAVASELOSTUS LUONNOS Inarin kunta Tekninen osasto Pekka Junttila Kaavoitusinsinööri 7.3.2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavaselostus I SISÄLLYSLUETTELO 1 Tiivistelmä... 1 1.1

Lisätiedot

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi BILAGA 3 LIITE 3 Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA VINDIN AB/OY Molpe-Petalax tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V6 x 6 x HH37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

SUUR-SAIMAAN YLEISKAAVAMUUTOKSET 2013

SUUR-SAIMAAN YLEISKAAVAMUUTOKSET 2013 SAVITAIPALEEN KUNTA SUUR-SAIMAAN YLEISKAAVAMUUTOKSET 2013 KAAVAEHDOTUS 3.5.2013 Selostus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Savitaipaleen kunta Selostus I SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT... 1 1.1

Lisätiedot

LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA SIMON KUNTA LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ote rantaosayleiskaavakartasta, kaavamuutosalueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Lisätiedot

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.2013 Seitap Oy 2013-2014 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA LEVIN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 JA 6 SEKÄ KORTTELIN 35 TONTIN 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS. Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA

KITTILÄN KUNTA LEVIN KORTTELIN 33 TONTTIEN 1 JA 6 SEKÄ KORTTELIN 35 TONTIN 5 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS. Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA Vastaanottaja KITTILÄN KUNTA Asiakirjatyyppi KAAVASELOSTUS, KAAVAEHDOTUSVAIHE Päivämäärä 28.03.2014 / 04.08.2014 Hyväksymispäivämäärä ja -pykälä 25.8.2014 31 Kaavatunnus 261V250814A 31 KITTILÄN KUNTA LEVIN

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA 1(5) MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 220 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä.

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kunta Kylä Tilat Kaavan nimi Kaavan laatu Keuruu Pihlajavesi 249-407-2-59 Hakemaniemi 249-407-2-97 Eemelinranta Pihlajaveden osayleiskaava Osayleiskaavan muutos

Lisätiedot

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava Lausunnot saapuivat kaavaehdotuksen nähtävänäoloajan Kalajoen kaupunki ilmoitti etukäteen palautteenannosta

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, KIRKONSEUTU ASEMAKAAVAN MUUTOS Kuruntie ja korttelit 8 sekä 282 (välillä Soppeenmäki Viljakkalantie)

YLÖJÄRVI, KIRKONSEUTU ASEMAKAAVAN MUUTOS Kuruntie ja korttelit 8 sekä 282 (välillä Soppeenmäki Viljakkalantie) SELOSTUS YLÖJÄRVI, KIRKONSEUTU ASEMAKAAVAN MUUTOS Kuruntie ja korttelit 8 sekä 282 (välillä Soppeenmäki Viljakkalantie) 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kaavaselostus koskee 10.6.2014 päivättyä

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Selostus. Työ: 26024. Turku, 17.12.2013, 13.6.2014 tark.

EURAJOEN KUNTA. Selostus. Työ: 26024. Turku, 17.12.2013, 13.6.2014 tark. EURAJOEN KUNTA Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2 Selostus Työ: 26024 Turku, 17.12.2013, 13.6.2014 tark. Sweco Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.scewo.fi Toimistot:

Lisätiedot

Höyhtiönlahden, Kontanniemen ja Ruponlahden ranta-asemakaavojen kumoaminen

Höyhtiönlahden, Kontanniemen ja Ruponlahden ranta-asemakaavojen kumoaminen PIHTIPUTAAN KUNTA Höyhtiönlahden, Kontanniemen ja Ruponlahden ranta- Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1.4.2019 P37114 Kaavaselostus 1 (17) Timo Leskinen 1.4.2019 Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

NILSIÄN KAUPUNKI, TAHKOVUORI

NILSIÄN KAUPUNKI, TAHKOVUORI Nilsiän kaupunki, Tahkovuori 1 (6) NILSIÄN KAUPUNKI, TAHKOVUORI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELI 288 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. HANKEKUVAUS Asemakaavan muutos koskee Tahkovuoren asemakaava-alueen

Lisätiedot

Kortteli: 281 ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kunnanhallituksen kaavoituspäätös 2.11.2015 236 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävänä 13-26.11.

Kortteli: 281 ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kunnanhallituksen kaavoituspäätös 2.11.2015 236 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävänä 13-26.11. ILMAJOKI 16.12.2015 Ahonkylä Asemakaavan muutoksen selostus, KORTTELI 281, TONTIT 1 JA 2 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Alue: VIHTAKALLION ALUE Kunta: ILMAJOKI Kunnanosa: AHONKYLÄN KUNNANOSA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUUMÄKI Päiväys 9.1.2014 KIVIJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SEKÄ LUUMÄEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS Osallistumis-

Lisätiedot

RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS

RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS VETELIN KUNTA RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS Koskee 15.4.2014 päivättyä Patanan tekojärven Kettusaaren ranta-asemakaavaa Vetelin kunnassa Asemakaavanlaatija Dipl.ins. Mauno Vähämäki Kaavan hyväksymiskäsittelyt:..

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NUMMEN PALVELUKESKUS ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Hämeenlinnan kaupunki 4.6.2015 1 Sisällysluettelo 1. TEHTÄVÄ... 2 2. SUUNNITTELUALUE... 2 3. ALOITE... 2 4. NYKYINEN SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Sallatunturin matkailukeskuksen korttelin 24 RM-, YK- ja VL-alueiden sekä katualueen asemakaavan muutos, Hotelli Revontulen

Sallatunturin matkailukeskuksen korttelin 24 RM-, YK- ja VL-alueiden sekä katualueen asemakaavan muutos, Hotelli Revontulen 1 Sallatunturin matkailukeskuksen korttelin 24 RM-, YK- ja VL-alueiden sekä katualueen asemakaavan muutos, Hotelli Revontulen kortteli Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.11.2015 Kuva 1. Ilmakuva suunnittelualueelta

Lisätiedot

ILMAJOKI. Tuulivoiman vaiheyleiskaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 10.10.2013

ILMAJOKI. Tuulivoiman vaiheyleiskaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 10.10.2013 ILMAJOKI 10.10.2013 Tuulivoiman vaiheyleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavoitustoimi 2013 1 Kaavoituspäätös Ilmajoen kunnanvaltuusto on päättänyt 14.5.2012 30, että kuntaan laaditaan vaiheyleiskaava,

Lisätiedot

SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KALLIJÄRVI. Kylän Sammi tiloja: Marjamäki 747-411-3-207 ja Rantamäki 747-411-3-218

SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KALLIJÄRVI. Kylän Sammi tiloja: Marjamäki 747-411-3-207 ja Rantamäki 747-411-3-218 SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KALLIJÄRVI Kylän Sammi tiloja: Marjamäki 747-411-3-207 ja Rantamäki 747-411-3-218 KUNNAN KAAVATUNNUS 747YKAM12015 28.8.201 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

TERVETULOA. Steningen Tuulipuiston osayleiskaava. Yleisötilaisuus 21.11.2013 Sauvo

TERVETULOA. Steningen Tuulipuiston osayleiskaava. Yleisötilaisuus 21.11.2013 Sauvo TERVETULOA Steningen Tuulipuiston osayleiskaava Yleisötilaisuus 21.11.2013 Sauvo OHJELMA 18.00 Kahvitarjoilu TILAISUUDEN AVAUS Seppo Allen, Sauvon kunnanjohtaja KAAVAHANKKEEN ESITTELY Anne Karlsson, kaavan

Lisätiedot

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 7 ) TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

ULPPAANMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ULPPAANMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIITASAAREN KAUPUNKI ULPPAANMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tarkistettu 08/2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 Susanna

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta - Tiedotus kaavan etenemisestä Fingrid Oyj / Mika Penttilä. Trafi - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Ilmatieteen

Lisätiedot

LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Kaava-alueen sijainti ja luonne. Kaavaprosessin vaiheet

LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Kaava-alueen sijainti ja luonne. Kaavaprosessin vaiheet LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 13. päivänä helmikuuta 2009 päivättyä asemakaavakarttaa nro 8176. Asian hyväksyminen

Lisätiedot

ONKIVEDEN JA NERKOONJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAA- VAN MUUTOS

ONKIVEDEN JA NERKOONJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAA- VAN MUUTOS FCG Finnish Consulting Group Oy Lapinlahden kunta ONKIVEDEN JA NERKOONJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAA- VAN MUUTOS Kaavaselostus Luonnos 13.3.2012 FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavaselostus I Kuopio Onkiveden

Lisätiedot

Osa tiloista Stusnäs Östergård ja Stusnäs Vestergård Stusnäsin kylässä

Osa tiloista Stusnäs Östergård ja Stusnäs Vestergård Stusnäsin kylässä KEMIÖSAAREN KUNTA DRAGSFJÄRFIN LÄNTEISEN SAARISTON RANTAYLEISKAAVA RANTAYLEISKAAVAMUUTOS Osa tiloista Stusnäs Östergård 322-516-1-0 ja Stusnäs Vestergård 322-516-2-10 Stusnäsin kylässä OSALLISTUMIS- JA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE KUOREJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA RISTIJÄRVEN KUNTA RINNE 697-401-226-6, om. UPM-Kymmene Oyj MÄKÄRÄISEN YHTEISMETSÄ 697-874-1-4, om.

Lisätiedot

Asemanseudun osayleiskaava

Asemanseudun osayleiskaava INKOON KUNTA Asemanseudun osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 3.12.2014 P25714 Salomaa Kristina 3.12.2014 Sisällysluettelo 1 KAAVAPROSESSI JA KÄSITTELYVAIHEET... 1 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA...

Lisätiedot

KIRKONKYLÄ KORTTELIN 198 VAIHEASEMAKAAVAN MUUTOS

KIRKONKYLÄ KORTTELIN 198 VAIHEASEMAKAAVAN MUUTOS 107-AK1706 SAUVON KUNTA KIRKONKYLÄ KORTTELIN 198 VAIHEASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Kaavaluonnos Versio 0.9 5.10.2017 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (12) Sisällysluettelo 1. Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO Kaavaselostus 5.9.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 28.2.2012 31 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta 18.9.2012

Lisätiedot

Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus

Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1 1.1 Tunnistetiedot 1 1.2 Kaava-alueen sijainti 1 1.3 Kaavan

Lisätiedot

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma PÄLKÄNE Osallistumis ja arviointisuunnitelma 5.2.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TUNNISTETIEDOT... 3 2. SUUNNITTELUALUE JA NYKYINEN MAANKÄYTTÖ... 3 3. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET... 4 4. SUUNNITTELUN

Lisätiedot

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Voimamylly Oy 3.10.2012 Voimamylly Oy Yhtiön kotipaikka Humppila Perustettu helmikuussa 2012 Valmistelu alkoi vuonna 2011 Humppilaan ideoitujen hankkeiden yhtenä osana,

Lisätiedot