OFFSET PORIN AARRE - SATAKUNNAN MUSEON LAAJENNUS OFFSET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OFFSET PORIN AARRE - SATAKUNNAN MUSEON LAAJENNUS OFFSET"

Transkriptio

1 1/6 OFFSET Offset on uuden ajan innovatiivinen museo. Nykyinen museo ja sen ympärille tuleva puurakenteinen laajennus jatkavat vanhan Porin kaupunkikuvaan sopivaa pienimittakaa vaista kaupunkitilaa. Uusi museo toimii luontevasti Hallituskadun ja Etelärannan kulman maamerkkinä. Nykyinen museorakennus kasvaa kiinni Etelärantaan ja Museopuistoon. Uusi museo kiinnittyy ympäristöönsä toimintojensa kautta. Satakunnan museo elävöittää kaunista uudistuvaa Etelärantaa ja liittyy saumattomasti jazzkatuun ja muihin kesätapahtumiin. Porin tärkeimpiin instituutioihin; kaupungintaloon, raatihuoneeseen ja kaupunginteatteriin on käynti Hallituskadulta. Uusi museo jatkaa tätä perinnettä ja sen pääsisäänkäynti uudistetaan nykyiseen sijaintiin. Hallituskadun merkitys ja kaupunkikuva vahvistuu uudistuvassa Porissa. Toiminnot Uuden museorakennuksen Hallituskadun puolen maantasokerrokseen on sijoitettu kaupunkiku vassa selkeästi hahmotettava sisäänkäynti sekä siihen liittyvät nykyaikaisen museon aulapalvelut. Uuden museon kaikki näyttelytilat on helposti saavutettavissa uudistettavan aulan ympärillä. Ravintola on sijoitettu ensimmäiseen kerrokseen Etelärantaan rakennuksen länsipäätyyn. Aurinkoinen terassi sijaitsee kauniissa museopuistossa. Museon elämä levittäytyy rakennuksen ulkopuolelle. Hallinto ja kokoelmavarastotilat sijoitetaan erilliseen rakennukseen Hallituskadun eteläpuolelle. Hallintotilat ja lasten kulttuurikeskus sijaitsevat rakennuksen maantasokerroksessa. Rakennuksen ympärille muodostuu aukioita ja puistoja. Arkkitehtuuri Uuden rakennuksen ilme kunnioittaa nykyisen museorakennuksen arkkitehtuuria. Rakennuksen korkeus ei muutu ja se sopii hyvin ympäristön arvorakennusten rinnalle. Museorakennus näyttää umpinaiselta joen vartta pitkin kulkiessa. Aivan museon edestä ja vastarannalta katsoessa julkisivu on lasinen ja tekee museon toiminnan näkyväksi kaupunkilaisille. Nykyisen museorakennuksen hieno pesubetoninen julkisivu kunnostetaan ja siitä tulee sisätiloihin elävä pinta. Laajennuksen puurakenteet ja suuret lasipinnat tuovat tiloihin valoa ja lämpöä. Rakenne Nykyisen museorakennuksen kantavat rakenteet säilyvät pääosin ennallaan. Pieniä muutoksia muutamien pilareiden sijainneissa joudutaan tekemään tilojen optimoimiseksi. Laajennuksen maanpäällinen laajennuksen rakenteellinen järjestelmä on tehokas ja kestävä massiivipuu rakenne. Välipohjalaatat on suunniteltu massiivipuurakenteisista tehdas valmisteisista ripalaattaelementeistä. Yhdeksänmetriset ripalaatat tuodaan osittain avoimina rakennustyömaalle, jolloin talotekniikan kanaviston eristyksineen tai askelääniäänieristyksen saa asennettua laatan sisälle. Pystykuormat kulkeutuvat välipohjalaatoista puupalkeille, jotka ovat kiinni alapuolella sijaitsevissa pystytolpissa. Puurakenteet kiinnittyvät olemassa olevaan museorakennukseen ja betonirakenteiseen hissitorniin. Uusi yläpohja tehdään samoista tehdasvalmisteista ripalaattaele menteistä kuin rakennuksen muut uudet välipohjat. Julkisivun puuele mentit toimivat kantavana rakenteena ja kannattelevat yläpohjaa. Julkisivun puuele menttien pystykuormat kuljetetaan betonirakenteeseen maanpinnan alapuolelle. Nortamon puiston ja Hotelli Otavan alue Nortamon puistoa laajennetaan Hotelli Otavan pohjoispuolelle, josta muodostuu aktiivinen kaupunkitila Otavan aukio, joka on asukkaiden päivittäisessä käytössä. Uudet leikkipaikat ja toiminnalliset kalusteet on sijoitettu keskelle aukiota, aktivoiden torin ympärivuotisesti. Nortamon puiston nykyiset arvokkaat puut säilytetään osana uutta kokonaisuutta. Hotelli Otavaan sijoitetaan museon toimintaa palvelevaa residenssitoimintaa. Täydennysrakentaminen Ehdotuksessa Otavan aukion laidalle on lisätty 3110 k-m2 asuinrakenta mista. Uusi asuinrakennus rajaa uutta julkista kaupunkitilaa ja suojaa syntyvää sisäpihaa melulta ja samalla luo miellyttävän piha-alueen asuinkorttelille. Uudisrakennus täydentää Otavan aukion sommitelman jättäen samalla tilaa historialliselle Hotelli Otavalle. Kaupunkikuvallisesti merkittävien Porin teatterin ja Hotelli Otavan merkitys korostuu uudessa sommitelmassa. Liikenne Museon saattoliikenne. Museon saattoliikenne henkilöautolla tapahtuu Hallituskadulta, josta on esteetön yhteys uudelle sisäänkäynnille. Museon huoltoliikenne. Museon huoltoliikenne tapahtuu Etelärannasta museon itäpäädyssä sijaitsevaan katettuun lastaustilaan, josta on suora yhteys tasaus-säilytys- ja käsittelyti loihin. Reitti hyödyntää maaston muotoja ja se on integroitu huomaamattomasti rakennuksen massaan. Pysäköinti. Museon kolme liikuntaes teisten pysäköintipaikkaa sijaitsevat Hallituskadulla museon edessä. Täydennysrakentamisen tarvitsemat pysäköintipaikat sijoitetaan maanalaiseen pysäköintilaitokseen. Laajuustiedot - Museon tilat tilaohjelman mukaiset, bruttoala m 2 - Asunnot 3110 kem 2

2 2/6 Leikkaus 1/250 Alueleikkaus 1/500

3 3/6 1. krs 1/250 Aluejulkisivu 1/500

4 4/6 2. krs 1/250

5 5/6 3. krs 1/250

6 6/6 HERO IMAGE: PUISTO Julkisivu Hallituskadulle 1/ Julkisivu Hallituskadulle 1/250 Julkisivumateriaalit 1. lasi 2. puu 3. pesubetoni 4. alumiini