Kummallista rahankäyttöä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kummallista rahankäyttöä"

Transkriptio

1 Pasi Hujasen lähettikirje 1/2019, Kummallista rahankäyttöä Taaitsan joka oli aikanaan suuri inkeriläiskeskittymä hallintorakennuksen edessä on eläinpatsaita: jokin hirvensukuinen eläin, kaksi leijonaa ja tiikeri. Karhut olivat ilmeisesti loppu Karhu on Venäjän kansalliseläin ja suurimman puolueen Yhtenäisen Venäjän tunnus. Tietääkseni leijonalla tai tiikerillä ei ole mitään yhteyttä Venäjään toki tiikereitä elää Venäjän Kauko- Idässä. Joskus ihmettelee, mihin hallinto (vero)rahojaan käyttää. Sley, PL 184, Helsinki Käyntiosoite Malminkatu 12 A, Helsinki Vaihde (09) Pankki Danske Bank FI Y-tunnus Internet Sähköpostit

2 Edellisen kirjeen jälkeen tapahtunutta 1. Hankala saarna Vein joulukuun lopulla Narvaan tavaroita samalla olimme Riitan kanssa pienellä lomalla Tallinnassa. Lupasin samalla saarnata Narvan eestinkielisessä jumalanpalveluksessa Hankala saarna piti saarnata paperista, koska kirkkoherra oli kääntänyt saarnani eestiksi ja Vladimir Batuhtin luki kirkkoherran käännöstä. En osaa puhua paperista se tuli taas kerran toteennäytetyksi. 2. Valtio maksaa suuren osan eläkkeistä Presidentti Putin arvioi, että Venäjän eläkekulut ovat 20 miljardia ruplaa päivässä (noin 265 miljoonaa euroa). Suuri osa maksetaan öljytuloista kerätystä eläkerahastosta ja valtion budjetista. Ihmisten maksamat eläkemaksut kattavat vain pienen osan. 3. Vankien määrä vähenee Vuonna 2013 Venäjän vankiloissa oli vankia, mutta viime vuoden lopulla vain Yksi syy vankimäärän pienenemiseen on se, että nyt määrätään aikaisempaa enemmän kotiaresteja, usein elektronisen pannan kanssa. Venäjällä on maailman neljänneksi eniten vankeja. Suomessa vankeja on vajaa Takaisin Neuvostoliittoon? Vuoden 2018 lopulla tehdyssä mielipidekyselyssä 66 % venäläisistä sanoi olevansa pahoillaan Neuvostoliiton hajoamisesta. Vuotta aikaisemmin määrä oli 58 %. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haluttaisiin kommunismi takaisin. Useimmiten kyse on menneen suurvalta-aseman haikailusta. Kuten eräs Puškinin seurakuntalainen sanoi viitisentoista vuotta sitten: Kyllähän me paremmin elimme Neuvostoliiton aikana. Mutta en minä vapaudesta luovu!. 5. Korjaus edelliseen kirjeeseen Sanoin viime kirjeessä, että Venäjä suunnittelee pysyvää avaruusasemaa Marsiin vuoteen 2040 mennessä. Piti olla: Kuuhun, Marsiin suunnitellaan vain miehitettyä lentoa. Minusta yhtä älyttömiä kumpikin suunnitelma. UKK Monilla internet-sivuilla on FAQ eli frequently asked questions. Vähän aikaa sitten näin eräällä suomalaisella internet-sivustolla UKK eli usein kysyttyjä kysymyksiä. Joillekin vanhemmille suomalaisille UKK voi tuoda tosin ihan muuta mieleen. Viime kirjeessä kerroin, että Tuutarin kirkko siirtyi Pietarista Leningradin oblastin puolelle. Leningradin oblasti eli alue, jota nimitystä yleensä suomeksi käytetään täytti muutama vuosi sitten 80 vuotta eli se on kommunistien perustama hallinnollinen alue, joka ympäröi Pietarin kaupunkia joka puolelta. Pohjoisessa se rajoittuu Suomeen ja Karjalan tasavaltaan, idässä Vologdan alueeseen, etelässä Novgorodin alueeseen ja kaakossa Pskovin alueeseen. Lännessä vastaan tulee Viro. Alueen keskushallinto on Pietarissa, tosin muutama vuosi sitten presidentti Putin uhkasi siirtää sen Hatsinaan, joka on alueen suurin kaupunki, seuraavaksi suurin on Viipuri. Asukkaita alueella on noin 1,7 miljoonaa. Autojen rekisteritunnus on 47 Pietarissa on käytössä 78, 98,178 ja 198 mutta monen alueen asukkaan nimellinen kotiosoite on Pietarissa eli aina auton rekisteristä ei näy, kuka on oblastin asukas.

3 Muutama vuosi sitten esitettiin Pietarin ja Leningradin oblastin yhdistämistä. Erilaisia alueliitoksia on ollut esillä useinkin Pietarista alkaa tonttimaa loppua. Suuri osa Pietarin kehätien varrelle nousevista uusista lähiöistä onkin oblastin puolella. Hallinnolliset asiat pitää tietysti hoitaa omassa hallinnossa. Oblast on jaettu 17 piiriin (raion). Tuutarin kirkko kuuluu Lomonosovin raioniin eli kirkkoherra Viktor Vorontsov joutuu menemään Lomonosovin kaupunkiin hoitamaan byrokratiaa. Kun Leningradista tuli jälleen Pietari vuonna 1991, oblastin nimi säilyi sehän ei aikaisemmin ollut ollut Pietarin alue, tsaarinvallan aikana kuvernementeillä oli usein eri nimet kuin kommunistien antamat uudet nimet. Positiivista asennetta Katsoimme joulun aikaan Riitan kanssa DVD:ltä Petteri Kaniini -elokuvan (englanniksi Peter Rabbit). Elokuvan keskeinen ajatus on synnintunnustaminen ja anteeksianto. Katsoimme viime vuonna myös Paddington-karhun seikkailuja. Tuo Lontooseen joutunut karhu uskoo ihmisten hyvyyteen. Eräs seurakuntalainen sanoi, että ajatus on epärealistinen. Kuulin kerran, että piispa Aimo Nikolainen oli Kirkkojen maailmanneuvoston illallisilla istunut äkkiväärää pyhityskristittyä vastapäätä ja kysynyt häneltä: Sinäkö kuulut kirkkoon, joka pyrkii täydelliseen pyhitykseen maan päällä? Vastapuoli kysyi: Ja sinäkö kuulut kirkkoon, joka ei pyri? Olin iloinen, että lapsille tehdään tuollaisia elokuvia. Varsinkin tietokonepelien ajatusmaailma on kovin synkkä ja vahingollinen. Suosittelen molempia elokuvia myös aikuisille! Jälleen vuodenvaihteessa oli 10 päivän vapaa. Tappava loma En ymmärrä, miksi lauantai oli määrätty työpäiväksi korvaamaan pitkän vapaan yhtä työpäivää. Eikö järkevämpää olisi ollut pitää pitkää vapaata seuranneen viikon lauantai työpäivänä? Työviikko olisi ollut vain neljä päivää, kun ensimmäinen työpäivä oli keskiviikko 9.1. Mutta samalla tavalla tehdään lähes joka kerta. Kun tämä pitkä vapaa oli ensimmäisen kerran, lääkärit varoittelivat, että kansa juo itsensä hengiltä. Vaikea sanoa, paljonko viinaan kuoli, mutta kaksi muuta tilastotietoa on jo saatu: liikenteessä kuoli tammikuun päivä 227 henkeä eli suunnilleen saman verran kuin Suomessa koko viime vuonna. pelkästään uudenvuodenaattona keskimäärin murhataan Venäjällä 250 henkeä. Tutkijan mukaan muina vapaapäivinä murhataan henkeä, joka on kaksinkertainen määrä muihin päiviin verrattuna, keskiarvo on 44. Karmeita lukuja, vuodessa siis noin murhaa. Suomessa murhia ja tappoja oli vuonna , vuonna ja vuonna Kuitenkin tulee muistaa, että ulkomaalaiselle suurin riski Venäjällä on liikenne. Pelasta ja varjele Vuoden 2018 lopulla Pietarin ympäristöön ilmestyi 60 suurta ulkomainosta, jossa pyydettiin Jumalan pelastusta ja varjelusta.

4 . Herra, pelasta ja varjele (Kirkko on Viiritsassa oleva kirkko joka on rakennettu ilman nauloja) Mainostaulut maksoi eräs rikas liikemies ja niiden tarkoitus oli vähentää liikenneonnettomuuksia. Eihän tällaista tapahtuisi Suomessa Uusi laki tavaran viemisestä, osa 2 Kun menin Venäjälle 2.1., otin normaalia vähemmän tavaraa mukaan. Mutta rajalla oli sama meno kuin aikaisemminkin, ei vaadittu punnitsemaan tavaroita tms. Reilua viikkoa myöhemmin kävin Virossa ja ajattelin, että ehkä Ivangorodin tullissa on ankarammat säännöt. Ei eroa aikaisempaan tosin silläkin kerralla minulla oli normaalia vähemmän tavaraa mukana. Vladimir Batuhtinin poika Juri oli mennyt tammikuun alussa jalan rajan yli Narvasta Ivangorodiin ja hänen tavaransa oli punnittu 23 kiloa. Hatsinan diakoniatyöntekijä Mira kertoi, että radiossa oli haastateltu yhtä Suomesta tavaraa tuovaa naista. Hän oli sanonut: Aikaisemmin kävimme kaksi kertaa kuukaudessa, nyt käymme kolme tai neljä kertaa. Jos ostamme vaatteita, panemme ne päälle ja sanomme, että ne olivat jo, kun lähdimme Venäjältä! Myös tullittomien tuliaisten arvo laski 1500 eurosta 500 euroon. Eli ei uusi laki toimi. Ainoa tapa lopettaa salakuljetus olisi alkaa vaatia kaupoilta tullauspaperit, jos ne myyvät Suomesta tuotuja tavaroita. Kun tulin Narvasta Venäjälle, rajamies antoi ikivanhan tulliselvityspaperin, jossa kiloraja oli 35 kiloa, joka oli voimassa vuosia sitten. Ei ole uusia, käytämme nyt näitä Kuulemma jatkossa Venäjältä menevien pitää merkitä maasta lähtiessään arvokkaat esineet mm. kännykät tulliselvitykseen. Nythän he eivät tee minkäänlaista tulliselvitystä kumpaankaan suuntaan. Dieselauto ei enää kannata Venäjällä bensiini on kesällä kalliimpaa kuin diesel talvella taas usein päinvastoin.

5 Venäjällä ei ole erikseen dieseliä ja kevyttä polttoöljyä kuten Suomessa. Siksi dieselin kysyntä on talvella suurempaa ja hinta nousee. Viime aikoina dieselin hinta on noussut reippaammin kuin normaalisti. Nyt aletaan lähestyä 50 rupla/litra hintaa. Tapasin Pietarin pääkonsulaatin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Nesteen paikallisen johtajan ja hän kertoi, että yksi syy dieselin kallistumiseen on se, että Yhdysvalloissa pumpattava liuskeöljy on sellaista, että siitä saadaan vähän dieseliä eli bensan hinta laskee, kun sitä tulee enemmän ja dieselin hinta kasvaa, kun sitä saadaan vähemmän. Suomessa tehtiin syksyllä aloite ns. dieselveron/polttoaineveron poistamisesta. Aloitteen tekijä sai idean, kun huomasi tankatessaan, että diesel oli kalliimpaa kuin bensiini. Joulun alla Helsingissäkin yhdellä huoltoasemalla diesel oli 2 centtiä kalliimpaa kuin bensiini. Aloitteen tekijä ja allekirjoittajat eivät oikein ymmärtäneet, mitä he haluavat. Jos dieselvero lopetetaan, se merkitsee dieselin alhaisemman verotuksen loppumista eli dieselin hinta nousee reilusti ohi bensiinin. Dieselin tekeminen maksaa enemmän kuin bensiinin ja jos vero on sama, diesel tulee maksamaan enemmän. Näin on esimerkiksi Ranskassa ja Englannissa, joissa ei ole mitään polttoaineveroa.. Dieselvero on noin 1800 kiloa painavasta autosta tietysti mukaan otetaan myös kantavuus noin euron päivässä. Noin 30 % Suomessa ostettavista autoista on dieseleitä. Jos dieselvero poistetaan ja dieselin hinta nousee, dieselillä ajaminen tulee kannattavaksi vasta todella suurilla vuotuisilla ajokilometreillä, veikkaisin, että noin km/vuosi minun kohdallani (jos siis ostaisin polttoaineen Suomesta). Seuraus on käytettyjen dieselautojen hinnan romahtaminen. Ranskassa dieselautoja myydään kuitenkin paljon. Idea on dieselin pienempi kulutus: vaikka polttoaine maksaa enemmän, sitä kuluu vähemmän. Lisäksi dieselmoottorilla on eräitä etuja bensiinimoottoriin nähden. Jatkossa voidaan ehkä myydä lähinnä jätteistä ym. tehtyä dieseliä, joka on hiilineutraalia. Eli diesel on luonnolle parempi vaihtoehto. Minä kannatan dieselveron poistamista, koska ostan käytännössä kaiken polttoaineen Venäjältä, jossa diesel maksaa noin 65 senttiä litralta. Olen sanonut, että uusi laki kansalaisaloitteista on vaarallinen: ihmiset eivät läheskään aina ymmärrä, mitä seuraa, jos aloite hyväksytään. Vuoden 2018 tilastoja Vuoden ensimmäisessä kirjeessä pitäisi olla pieni tiivistelmä edellisestä vuodesta. Minun työni jatkui hyvin samanlaisena kuin aiempinakin vuosina vertaa alla oleva taulukko. Pidin suomenkielisiä jumalanpalveluksia Puškinissa, Tuutarissa ja Viron Narvassa. Suomalais-venäläisiä jumalanpalveluksia pidin kirkkoherra Viktor Vorontsovin kanssa Hatsinassa ja Tuutarissa (Viktor on molempien kirkkoherra). Olin edelleen kentän työaluevastaava, jonka tärkein tehtävä on valmistella kentän budjetti. Tärkein osa työtäni olivat kotikäynnit, joita tein Puškinissa, Hatsinassa, Skuoritsassa ja Kupanitsassa. Suomessa pidin muutamia jumalanpalveluksia ja raamattuluentoja Helsingin Kalliossa.

6 Jumalanpalvelukset Päivätilaisuudet Iltatilaisuudet Raamattuopetukset Pienpiirit Nuorisotilaisuudet Muut tilaisuudet Yhteensä Kotikäynnit Seurat ei laskettu ei laskettu Vapaapäivät Toimistotyö Valmistelu Yhteensä Huumori on välttämätöntä Kävimme Vladimir Batuhtinin kanssa joulukuun puolivälissä pitämässä Riikassa, Latvian pääkaupungissa, venäjänkielisen jumalanpalveluksen. Paluumatkalla Narvaan näimme Tiernapojista tutun kaupungin noin 50 kilometriä Riikasta itään. ā = pitkä a.

7 Suomalaisia erikoisuuksia Joulun aikana ihmettelin suomalaisten laulujen myös joululaulujen pessimismiä. Lisäksi ihmettelin, kuinka heikoilla laulunlahjoilla on päässyt levyttämään. Toki nykytekniikalla saadaan nuotinvierestä laulajan ääni kohdalleen, mutta usein tuli mieleen Mato Valtosen (?, vai oliko se joku muu rokkistara) toteamus: Nuotin vieressä on paljon hyvää tilaa ja osa ihan käyttämätöntä! Monet iskelmät olivat sanoitukseltaan lähes ahdistavia. Tyyliin: Pääsin aamulla Joutsenrannan b-mielisairaalasta mutta jo nyt masentaa kuka mua voi auttaa, kun ei enää ole Jouko Turkkaa ahistaa, ahistaa, ahistaa Iloinen yllätys oli Hectorin joululaulu, jonka sanat olivat lähes suoraan Raamatusta. Kuulin sen ensimmäisen kerran, lieneekö uusi vai jo aikaisempaa tuotantoa. Venäjällä musiikkikulttuurilla on pitkät perinteet ja levyttämään ei pääse ilman lahjoja. Laulujen sanatkin vai lienenkö ymmärtänyt väärin - ovat paljon positiivisimpia. Tavaraa kaivataan Sley ei julkaise ensi vuoden seinäkalenteria. Olemme jakaneet niitä seurakuntalaisille, että he tietäisivät, koska on meidän pääsiäinen jne. Sain hankittua nipun kalentereita, mutta lisääkin edelleen ottaisin. Otan vastaan myös kaupallisia kalentereita pääasia, että niissä on suomalainen kalenteri, josta näkyvät meidän kristilliset juhlamme. Jos sinulla on yhteyksiä johonkin isoon yritykseen, sieltä hyvinkin voisi saada nipun kalentereita. Kalenterit voi lähettää Sleyn toimistoon: Sley Pasi Hujanen PL Helsinki Pieni opetuksen sana Jos sinä suullasi tunnustat, että Jeesus on Herra, ja sydämelläsi uskot, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, olet pelastuva. (Room 10:9) Kävin aikanaan yhden pastoraalikurssin Järvenpään opistolla. Siellä eräs pastori sanoi uskontunnustuksesta: Kyllä minä sen alttarilta luen, mutta ajattelen samalla, että en minä näin usko!

8 Kun kerroin nyt jo eläkkeellä olevalle piirisihteeri Aarre Kiveiselle tapauksen, hän spontaanisti sanoi: Mikä hirveä synti! Usko ylösnousemukseen ei ole vain joku kristillisen uskon sivujuonne, vaan aivan keskeinen osa sitä. Silti tuomiokapitulit ovat antaneet pastoreiden opettaa asiasta sekavasti tai jopa kieltäneet sen ilman merkittäviä seurauksia. Parempi uskoa, kuten Raamattu opettaa ja jättää liberaalipastorien ajatukset omaan arvoonsa. Kiitos- ja rukousaiheita Inkerin kirkon talous omavaraisuus on valtaosissa seurakuntia hyvin kaukana Terveyttä. Vasemman jalan nilkkaan on tullut outo vaiva: se on kipeä yöllä, mutta ei päivällä. Turvallisuutta tien päälle. Osa venäläisistä autoilijoista ei kerta kaikkiaan osaa ajaa talvella näin on kuulemma Suomessakin, kun autojen tekniikka on tehnyt ajamisesta liian helppoa. Vainotut kristityt eri puolilla maailmaa. Evankeliumiyhdistyksen talouden parantumista. Tammikuussa alkoivat YT-neuvottelut, joiden seurauksena työntekijämäärä pienenee missä ja miten paljon. Neuvottelijoille Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen. Hänelle tulee ilmoittaa osoitteenmuutokset jne. Mikäli ystäväsi/tuttavasi/naapurisi haluaa renkaan jäseneksi, ilmoitathan siitä Pasi Hujaselle, Sley, PL 184, Helsinki tai Lähetyskannatus Pasi Hujasen työn tukemiseksi Sleyn tilille IBAN: FI BIC:DABAFIHH henkilökohtaisella viitenumerollasi, jolloin kannatus näkyy automaattisesti myös kotiseurakuntasi lähetyskannatuksena. Henkilökohtaisen viitenumeron saat Sleystä Anna Poukalta puh tai tai kirjoittamalla viestikenttään Pasi Hujasen rengas + oma kotiseurakuntasi tai Pasi Hujasen renkaan yleisviitenumerolla Internetissä: Mikäli haluat avustaa diakoniatyötä, on vuonna 2019:kin koko vuoden kestävä keräys diakonia-avun saamiseksi Inkerin kirkon seurakuntiin. Jos haluat antaa lahjasi tähän tarkoitukseen, käytä tiliä: IBAN: FI viite Käytä viitettä, se takaa, että raha menee oikeaan kohteeseen, lisäksi se vähentää työtä ja kuluja Sleyn keskustoimistolla. Keräyslupa : Poliisihallituksen myöntämän keräysluvan RA/2017/100 mukaisesti Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry voi kerätä varoja koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta julistus-, opetus- ja diakoniatyöhön kotimaassa sekä yhdistyksen lähetyskohteissa ulkomailla.

Linnun aivot. Englantilaisessa maailmassa sanotaan oikein tyhmästä ihmisestä, että hänellä on linnun aivot.

Linnun aivot. Englantilaisessa maailmassa sanotaan oikein tyhmästä ihmisestä, että hänellä on linnun aivot. Pasi Hujasen lähettikirje 4/2018, 22.5.2018 Linnun aivot Englantilaisessa maailmassa sanotaan oikein tyhmästä ihmisestä, että hänellä on linnun aivot. Toukokuun puolivälissä ajoin Tallinnasta Narvaan.

Lisätiedot

Räystäät tippuvat. Myös katon eristyksessä on ongelmia: räystäille kasvaa pitkiä jääpuikkoja, kun on pakkasta ja lunta.

Räystäät tippuvat. Myös katon eristyksessä on ongelmia: räystäille kasvaa pitkiä jääpuikkoja, kun on pakkasta ja lunta. Pasi Hujasen lähettikirje 2/2019, 25.2.2019 Räystäät tippuvat Jos jotain tehdään, se pitää tehdä kunnolla ja perusteellisesti! Tuutarin kirkon rakensivat kouvolalaiset talkoolaiset ja venäläinen rakennusfirma.

Lisätiedot

Keväisiä terveisiä! Kirsi Vimparin lähettikirje 3 /

Keväisiä terveisiä! Kirsi Vimparin lähettikirje 3 / Keväisiä terveisiä! Kirsi Vimparin lähettikirje 3 / 12.05. 20 1 6 Toivottavasti sinunkin toukokuusi on ollut kaunis! Tätä mietin, kun aloittelin kirjeen kirjoittamista. Jokakeväiset kasvun ihmeet ja kukkien

Lisätiedot

Kaksi ongelmaa. Vanhan venäläisen sanonnan mukaan maassa on kaksi ongelmaa: dorogi i duraki eli tiet ja hölmöt.

Kaksi ongelmaa. Vanhan venäläisen sanonnan mukaan maassa on kaksi ongelmaa: dorogi i duraki eli tiet ja hölmöt. Pasi Hujasen lähettikirje 3/2019, 25.3.2019 Kaksi ongelmaa Vanhan venäläisen sanonnan mukaan maassa on kaksi ongelmaa: dorogi i duraki eli tiet ja hölmöt. Sanonnassa hölmöillä tarkoitetaan maan johtajia,

Lisätiedot

Meillä karjalaisilla on hyvä sydän!

Meillä karjalaisilla on hyvä sydän! Pasi Hujasen lähettikirje 10/2016, 21.12.2016 Nizzalainen jouluseimi vuonna 2015 Meillä karjalaisilla on hyvä sydän! Olin jo toisissa hautajaisissa tänä vuonna matralla. Kummisetäni leski kuoli nelisen

Lisätiedot

Joulu(valot) joka päivä

Joulu(valot) joka päivä Pasi Hujasen lähettikirje 10/2018, 17.12.2018 Joulu(valot) joka päivä Aikanaan Stockmann huomasi, että Pietarin tavarataloon piti ottaa myytäväksi eri tavaraa kuin Helsingin myymälään. Skandinaavinen yksinkertainen

Lisätiedot

Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois.

Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Lähetysterveisiä Japanista Hanna Penttisen lähettikirje 1/2014 Higashi-Nakano 3-15-13-303 Nakano-ku Tokyo 164-0003 Japan sposti: hanna.penttinen@sley.fi Tokiossa 3.4.2014 Alkuvuoden kuulumisia Hyvät ystävät,

Lisätiedot

Onko lammas arvokkaampi kuin Jeesus?

Onko lammas arvokkaampi kuin Jeesus? Pasi Hujasen lähettikirje 9/2018, 5.11.2018 Onko lammas arvokkaampi kuin Jeesus? kysyi eräs Puškinin seurakuntalainen, kun kirkon vanha alttaritaulu oli vaihdettu uuteen lasimaalaukseen. Vanha alttaritaulu

Lisätiedot

Pääjuhla pidettiin Hatsinassa aina välillä on huhuja, että oblastin hallinto siirrettäisiin Pietarista Hatsinaan, mutta niin ei ole tapahtunut.

Pääjuhla pidettiin Hatsinassa aina välillä on huhuja, että oblastin hallinto siirrettäisiin Pietarista Hatsinaan, mutta niin ei ole tapahtunut. Pasi Hujasen lähettikirje 06/2017, 17.08.2017 90-vuotisjuhlat Pietarin ympäristö kuuluu Leningradin oblastiin (nimeä ei ole vaihdettu, vaikka Leningradista tulikin Pietari), joka vietti 90-vuotisjuhliaan

Lisätiedot

Presidenttiehdokkaita

Presidenttiehdokkaita Pasi Hujasen lähettikirje 09/2017, 17.11.2017 Presidenttiehdokkaita Venäjällä on 18.3.2018 presidentinvaalit. Päivä on sama, jolloin Krim liitettiin/liittyi Venäjään. Istuva presidentti Vladimir Putin

Lisätiedot

Seuraavana aamuna paljastui, että neljä pientä kissanpentua oli ottanut kukkapenkin majapaikakseen.

Seuraavana aamuna paljastui, että neljä pientä kissanpentua oli ottanut kukkapenkin majapaikakseen. Pasi Hujasen lähettikirje 8/2016, 24.10.2016 Ropsan kirkon rauniot Vesissä on eroja, mainostettiin aikanaan televisiossa. Kun tulin syyskuun lopulla yöllä Suomesta, kuulin rapinaa kirkon ulko-oven vieressä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

En tiedä, mistä tämä ero johtuu. Lännen kirkossa hautaustapa lähtee siitä, että Kristuksen toinen

En tiedä, mistä tämä ero johtuu. Lännen kirkossa hautaustapa lähtee siitä, että Kristuksen toinen Pasi Hujasen lähettikirje 4/2016, 30.04.2016 Viimeinen toive Hatsinan kirkko Venäjällä hautajaiset ovat yleensä kolmas päivä kuolemasta. Silloin tällöin käy niin, että dokumentit eivät valmistu ajoissa

Lisätiedot

Inflaatio syö rahan arvon ja eläkkeet

Inflaatio syö rahan arvon ja eläkkeet Pasi Hujasen lähettikirje 01/2017, 30.01.2017 Jaaman seurakunnan kirkko, Kingisepp Inflaatio syö rahan arvon ja eläkkeet 1930-luvun Saksassa oli hyperinflaatio. Muistan, kuinka koulun historiakirjassa

Lisätiedot

Remonttimiehenä. Pasi Hujasen lähettikirje 05/2017,

Remonttimiehenä. Pasi Hujasen lähettikirje 05/2017, Pasi Hujasen lähettikirje 05/2017, 06.07.2017 Remonttimiehenä Sley, PL 184, 00181 Helsinki Käyntiosoite Malminkatu 12 A, 00100 Helsinki Vaihde (09) 251 390 Pankki Danske Bank FI13 8000 1500 7791 95 Y-tunnus

Lisätiedot

Kesää ei oikeastaan ollutkaan

Kesää ei oikeastaan ollutkaan Pasi Hujasen lähettikirje 7/2016, 19.09.2016 Kesää ei oikeastaan ollutkaan Moloskovitsan kirkon rauniot Kun lähden käymään Hatsinassa, Skuoritsassa tai Puškinin eteläisillä kylillä, ajan Tuutarin mäellä

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 6/2012, 22.06.2012 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Ongelmia auton kanssa

Ongelmia auton kanssa Pasi Hujasen lähettikirje 03/2017, 07.04.2017 Ongelmia auton kanssa Auton toinen etupyörä rupesi pitämään outoa kolinaa. Kävin maaliskuun lopulla vaihdattamassa alatukivarren puslan josta asentaja sanoi,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 1/2012, 27.01.2012 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Yhteen taloon emme päässeet, mutta kolme vanhusta olivat kotona. Ylhäällä on kuva viimeisen vanhuksen ulko-oven pielestä.

Yhteen taloon emme päässeet, mutta kolme vanhusta olivat kotona. Ylhäällä on kuva viimeisen vanhuksen ulko-oven pielestä. Pasi Hujasen lähettikirje 02/2017, 03.03.2017 Lukkoja seinän täydeltä Uusia kyläpaikkoja Kiersin Arvo Survon kanssa Kupanitsan kyliä ajatus on, että otan osan Arvon kotikäynneistä, että hänelle jää aikaa

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 10/2015, 12.12.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 2/2013, 19.02.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Vale, emävale, tilasto, mielipidetiedustelu

Vale, emävale, tilasto, mielipidetiedustelu Pasi Hujasen lähettikirje 4/2019, 8.5.2019 Vale, emävale, tilasto, mielipidetiedustelu Olen usein lainannut erilaisten mielipidetiedustelujen tietoja. Joskus olen huomauttanut, että en luota saatuihin

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Osataan, jos tahdotaan

Osataan, jos tahdotaan Pasi Hujasen lähettikirje 5/2019, 12.6.2019 Osataan, jos tahdotaan Olen useamman kerran valittanut kiinalaisten tuotteiden heikkoa laatua. Mutta kyllä Kiinassa osataan tehdä hyviäkin tuotteita, jos vain

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 2/2012, 23.02.2012 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 01/2014, 23.12.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Onneksi Suomi on niin maallistunut maa

Onneksi Suomi on niin maallistunut maa Pasi Hujasen lähettikirje 5/2016, 10.06.2016 Skuoritsan kirkko Onneksi Suomi on niin maallistunut maa Helluntaina Helsingin Luther-kirkko otettiin uudelleen käyttöön. En päässyt paikan päälle olin lomalla

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 2/2015, 23.02.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 4/2014, 10.05.2014 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Valokuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa

Valokuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa Pasi Hujasen lähettikirje 04/2017, 29.05.2017 Valokuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa Yksi suosituimmista sovellutuksista älykännyköissä Venäjällä on ohjelma, jolla voi muokata valokuvia. Miehestä

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 3/2015, 27.03.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE 1.5.-30.9.2019 su 5.5. 2. sunnuntai pääsiäisestä Hyvä Paimen Toivoa naisille mediatyöhön Aasiassa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa Medialähetys Sanansaattajien

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 1/2013, 17.01.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 6/2013, 04.07.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 3/2013, 21.03.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna. Pastori, seurakunnan johtaja Nuorisotyöntekijä

Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna. Pastori, seurakunnan johtaja Nuorisotyöntekijä Toimintakalenteri Marraskuu-Joulukuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Tämä ei olisi onnistunut Pietarissa

Tämä ei olisi onnistunut Pietarissa Pasi Hujasen lähettikirje 6/2016, 12.08.2016 Pyhän Marian kirkko Tämä ei olisi onnistunut Pietarissa Turku-suomi-turku sanakirjan mukaan Hauska tavata pitkästä aikaa kuuluu turuksi Vieläk sääki elät? Vitsi

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 4/2013, 18.04.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Etelä-Karjalassa 2017

Ulkomaiset matkailijat Etelä-Karjalassa 2017 Ulkomaiset matkailijat Etelä-Karjalassa 2017 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 ULKOMAILLA ASUVAT MATKAILIJAT SUOMESSA 2017 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2,8 MILJOONAA LOMAMATKAA (+ 43 %) 363

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 10/2013, 25.11.2013 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Vaihde Faksi Pankkiyhteys Y-tunnus Internet Sähköpostit

Vaihde Faksi Pankkiyhteys Y-tunnus Internet Sähköpostit Lähetysterveisiä Japanista Hanna Penttisen lähettikirje 2/2013 Hanna Penttinen Suomi Church sposti: hanna.penttinen@sley.fi Tokiossa 2.12.2013 Mennyt syksy Hyvät ystävät, syksy on kulunut täysin huomaamatta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 9/2014, 15.11.2014 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 9/2015, 11.11.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5 Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 38 ohjelmat - www.tv7.fi 08:00 Ajankohtaista Lähi-idästä: Kovaa peliä Lähi-idässä 08:30 Raamattu puhuu sinulle: Psalmit 83-87 08:40 Armon kalliolla: Uskon vahvat perusteet

Lisätiedot

Pitkäjärven koulun lämmön kulutus

Pitkäjärven koulun lämmön kulutus n lämmön kulutus 700 680 660 640 MWh 620 600 580 560 540 2002 2003 vuosi energia Lämpöenergian kulutus lla v. 2003 100 90 80 70 60 MWh 50 40 30 20 10 0 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 5/2015, 02.07.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Narva ja elämän muita asioita

Narva ja elämän muita asioita Narva ja elämän muita asioita Kirsi Vimparin lähettikirje 5 / 17.10.2018 Syyskuun lopulla oli aika suunnata Narvaan, Neljän Tuulen Ristivaellukselle kutsumaan ihmisiä Kirkkojen päiville, palvelemaan erilaisissa

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016

Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Uutiskirje toukokuu / kesäkuu 2016 Ä Ä Ä Ä Ä Ä Ä ÄÄ ÄÄ ÄÄ SV: Niin, kertokaa minulle! Yleisö: Jokaisessa lahjoituksessa on siunauksensa. SV: Kyllä, mutta miksi tehdä lahjoitus? Yleisö: Lahjoittamista on,

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 10/2012, 19.11.2012 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 10/2014, 16.12.2014 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 4/2012, 01.05.2012 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Juha Muukkonen Rinnetie Tornio puh s-posti: gen.fi kotisivu:

Juha Muukkonen Rinnetie Tornio puh s-posti: gen.fi kotisivu: LASTEN EHTOOLLINEN? (Ote 26.7.2016 ystävälle lähetetystä kirjeestä.) Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@ gen.fi kotisivu: www.gen.fi Lasten osallistuminen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s )

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s ) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s. 168-179) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Annie Dillard: Tapa, jolla vietämme päivämme, on tapa jolla vietämme elämämme. MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI?

Lisätiedot

Gosstandard? Pasi Hujasen lähettikirje 9/2016, Narvan suuri kirkko, kun uutta kellotornia vielä rakennetaan

Gosstandard? Pasi Hujasen lähettikirje 9/2016, Narvan suuri kirkko, kun uutta kellotornia vielä rakennetaan Pasi Hujasen lähettikirje 9/2016, 29.11.2016 Narvan suuri kirkko, kun uutta kellotornia vielä rakennetaan Gosstandard? Venäjän luokittelulaitosta vastaa läntistä ISO järjestelmää kutsutaan Gosstandardiksi.

Lisätiedot

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 1/2015, 19.01.2015 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot