JÄMIJÄRVEN KIRKON HISTORIIKKI LYHYESTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄMIJÄRVEN KIRKON HISTORIIKKI LYHYESTI"

Transkriptio

1 JÄMIJÄRVEN KIRKON HISTORIIKKI LYHYESTI Aili Leppihalme

2 2 SISÄLLYS 1.JOHDANTO.4 2. JÄMIJÄRVI HÄMEENKYRÖN JA IKAALISTEN SIVUKYLÄNÄ Jämijärven asuttaminen Kyrönkankaantietä Hämeenkyrön kirkkoon Ikaalinen itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi.5 3. KOHTI ITSENÄISTÄ SEURAKUNTAA Kappeliseurakunta Itsenäinen kirkkoherrakunta-hyväksymispäätös v SEURAKUNNAN RAKENNUSTOIMINTA Kirkon ja pappilan tonttialueet lahjoituksena Rakennuskomitea.7 5. KIRKON RAKENTAMINEN Kirkon rakentaja Siikaisista Torpparit mukaan rakentamaan Naiset tuovat rakennukselle sammalia Kirkon sisustus- ja viimeistelytöihin puuseppiä Kirkko valmistuu Pappilan ja kirkon vuoraus- ja maalaustyöt 9 6. KIRKON KORJAUKSET JA MYÖHÄISEMPI VARUSTELU Kirkko kuntoon olympialaisiin Sähkölämmitys kirkkoon Perusteellinen kirkonkorjaus ynnä muita töitä KIRKON KORJAUKSIA 2000 LUVULLA 12

3 3 8. KIRKON URUT Urkurahaston perustaminen LAHJOITUKSET KIRKKOON LOPUKSI

4 4 1. JOHDANTO Arvoisat Juhlavieraat. Esitän Jämijärven seurakunnan perustamisesta ja kirkon rakentamisen erivaiheet lyhennettynä. Lähteenä olen käyttänyt Olavi Heikkilän kirjaa Jämijärven seurakunnan historia sekä Jämijärven seurakunnan pöytäkirjoja vuosilta Lyhennelmässä on käytetty joitain vanhoja sanoja joita ei enää ole käytössä. 2. JÄMIJÄRVI HÄMEENKYRÖN JA IKAALISTEN SIVUKYLÄNÄ 2.1 Jämijärven asuttaminen Vuonna 1855 tuli ensimmäinen pitäjänapulainen Jämijärvelle asumaan ja tällöin alettiin kirjoittaa omia kirkonkirjoja, joten tätä voidaan pitää seurakunnan perustamisen alkuna. Samoin kunnallisen hallinnon itsenäisyys ja toiminta lähtee käytännössä samasta ajankohdasta, vaikka kunnallisen hallinnon eriytyminen tapahtuikin vasta vähän myöhemmin. Pysyvän asutuksen siirtyminen Jämijärvelle on tutkijoiden mukaan tämänhetkisen arvelun mukaan tapahtunut 1300-luvulla. 2.2 Kyrönkankaantietä Hämeenkyrön kirkkoon Jämijärvelle asutuksen alkuaikoina kirkkomatkat suunnattiin Hämeenkyrön kirkkoon josta haettiin seurakunnalliset palvelut ja jonne myös velvoitteet maksettiin, milloin kaloina, milloin turkiksina, voina tai viljoina luvun alkupuolella, jolloin Ikaalisista tuli kappeliseurakunta jonne myös rakennettiin kirkko, lyheni Jämijärveläistenkin kirkkomatkat. Jämijärveläistenkin emäkirkko oli kuitenkin Hämeenkyrössä, kun kuuluttiin edelleen siihen kirkkoherrakuntaan ja sieltä oli vahva toivomus että suurimpina juhlapyhinä jouluna ja pääsiäisenä käytäisiin siellä kirkossa. Oli myös tapana viedä pääsiäisenä kirkkoherralle tuliaisia, jotka yleensä olivat karjan tuotteita.

5 5 2.3 Ikaalinen itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi Ikaalinen tuli erilliseksi pitäjäksi johon Jämijärvikin kuului. Abraham Jaakonpojasta tuli Ikaalisten kirkkoherra. Tällöin Ikaalisista tuli itsenäinen seurakunta. Seurakunnassa oli edelleen kokoa, siihen kuuluivat Jämijärvi, Kankaanpää, Hongonjoki, Karvia, Parkano ja Kihniö. Laitakulmilta matkaa kirkkoon oli 6-7 peninkulmaa. (vainajien kuljetukset ja varsinaiset kirkossa käynnit tuottivat varsin suuria vaikeuksia.) 3. KOHTI ITSENÄISTÄ SEURAKUNTAA 1800-luvun puolivälissä, jolloin Jämijärven asukasluku oli n.1600, rohkaistuivat pitäjän päättäjät lähettämään anomuksen senaattiin saarnashuoneen ja hautausmaan perustamisesta ja pitäjänapulaisen tänne siirtymisestä. Senaatti myöntyi anomukseen Tämä oli askel oman seurakunnan perustamiseen. Kirkon, pappilan ja hautausmaan rakentaminen oli kuitenkin pienelle seurakunnalle suuri ponnistus joten sitä ei voitu toteuttaa heti. Laitettiin uusi hakemus senaattiin papin saamiseksi, jossa luvattiin ylimääräinen vapaaehtoinen palkanlisä papille ja laittaa hänelle väliaikainen asunto ja samoin valmistaa väliaikainen kirkko Ala-Peijarin suureen tupaan Keisarillinen majesteetti vastasi myöntävästi oman papin hankintaan. Jämijärven ensimmäisenä pappina aloitti pitäjänapulainen Adolf Cedberg, joka vappuna 1855 muutti Jämijärvelle asumaan. Tämän jälkeen alkoivat säännölliset jumalanpalvelukset sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Väliaikaisena kirkkona toimi Ala- Peijarin tupa-kirkko. Tästä syystä Jämijärveläisiä alettiin kutsua pirttikirkkolaisiksi. 3.1 Kappeliseurakunta Jämijärvi sai kappeli oikeuden ja sai vapaasti valita kappalaisensa. Ensimmäiseksi kappalaiseksi valittiin Pirkkalan apulaispastori Wilh Carlsson.

6 6 3.2 Itsenäinen kirkkoherrakunta-hyväksymispäätös v Vaikka Jämijärvellä olikin jo oma pappi ja oma seurakuntaelämä kuuluttiin edelleen Ikaalisten kirkkoherrakuntaan. Jämijärveläiset joutuivat edelleen osallistumaan Ikaalisten kirkkoherran palkkaukseen ja samoin Ikaalisten seurakunnan rakennusten ylläpitoon. Keväällä 1897 viimein useampien seurakuntalaisten pyynnöstä kysytään olisiko nyt jo aika ruveta puuhaamaan seurakuntaa omaksi kirkkoherrakunnaksi. Valittiin toimikunta selvittämään kuinka suuria lisämaksuja siitä tulisi seurakuntalaisille. Jämijärvi sai 1899 kirkkoherrakunnan oikeudet Tämä päätös astui voimaan vasta 1908 ja ensimmäinen kirkkoherra Juho Vihtori Leppänen tuli virkaansa kirkkoherrakunnan toteutumisen siirtyminen johtui siitä että oli juuri valittu kappalaiseksi Viktor Järvinen, jota seurakuntalaiset eivät halunneet kirkkoherrakseen. Vasta Järvisen haettua muualle valittiin kirkkoherraksi Juho Leppänen. 4. SEURAKUNNAN RAKENNUSTOIMINTA 4.1 Kirkon ja pappilan tonttialueet lahjoituksena Perimätieto kertoo, että kun kirkon ja pappilan paikkaa suunniteltiin Jämijärvelle, lupasi seurakunnan luottamustehtävissä vahvasti mukana oleva Josef Vanhatalo lahjoittaa tarvittavan maa-alueen kirkon tontiksi Tykkööjärven rannalta. Pöytäkirjamerkintöjä ei asiasta ole, mutta lieneekö tästä kilpailuttamisesta ollut lähtöisin se, että Johansson Ala-Peijari ja Elias Ylipeijari lahjoittivat seurakunnalle Lahdenmäestä ja Kaskisaaresta tarvittavat maa-alueet kirkon tontiksi sekä pappilan ja hautausmaan tarpeisiin Kirkkomaaksi 1.65 ha viljeltyä maata ha metsämaata ja 1.18 ha joutomaata eli yhteensä 4.53 ha. Vaikka seurakunta saikin kyseiset alueet lahjoituksina, niin Keisarillisen Majesteetin määräyksen mukaan seurakunta velvoitettiin raivaamaan viljelyskuntoon vastaava määrä peltoalaa jossain muualta tilojen alueella sen peltoalan korvaamiseksi, joka jää kirkolle luovutetun alueen sisään. Varsinaiset maanmittaustoimet ja lohkominen suoritettiin ja saivat lainvoiman keväällä 1855.

7 7 4.2 Rakennuskomitea Heinäkuussa 1856 valittiin pappilan ja kirkon rakentamista varten rakennuskomitea. Joittenka velvollisuus olis ei ainoastaan että tapahtuneen esityksen ja kuulutuksen jälkeen tulla kokoon näistä rakennustöistä keskustelemaan, vaan myös valvoa sen yli, että työt toimella tulevat tehtyä ynnä asiain haarain mukaan paremman tarkkuuden suhteen myös itse ottaa osaa rakennustoimissa sitä vastaan, että itse kukin jäsen palkaksensa saapi jokaiselta työpäivältä vapun päivästä alkain elokuun loppuun asti 30 kopeekkaa hopiassa ja muulla ajalla vuodesta 25 kopeekkaa jo mainittua rahaa omin ruokinsa. Paitsi tätä, tulee näiden ynnä alakirjoittaneen pitäjän apulaisen kansa esitellä ja päättää kaikissa rakennus toimiin kuuluvissa asioissa, joista yhden eli toisen poisoleminen ei taida olla esteenä asiain päätökseen saattamisessa, jos ynnä muita seurakunnan jäseniä saatavilla on. Jäsenet olivat Kirkkoväärti Elias Ylipeijari, taloin isännät Johan Pitkäkoski, Josef Wanhatalo, Johan Rasi, Efraim Sipilä ja Tobias Jussila. Lokakuun lopussa kirkonkokous pääsi tutustumaan myös väliaikaiseen kellotapuliin, jonka olivat rakentaneet Jooseppi Vanhatalo ja nikkari Matti Alhsten. Helsingin kaupungista C. A Osberg ilta ostettu kirkonkello, joka painoi 30,5 leiviskää sijoitettiin tapuliin ja sen soitosta päätettiin antaa ohjeet, joihin kuului mm. varoitus, että joka tahallaan tai huolimattomuudesta soittaa kellon ympäri, sakotetaan 50 kopeekalla kirkon omituiseksi hyväksi. 5. KIRKON RAKENTAMINEN Kirkon rakentamista oli suunniteltu jo muiden rakennustöiden ohella ja piirustukset oli tilattu läänin piirustusten tekijältä arkkitehti G.Th Chievitziltä. Tyylillisesti se on lähinnä uusrenessanssia. Kirkko on puukirkko, tornillinen, tasavartinen ristikirkko, jonka sakarat ovat hyvin lyhyet. Tällä hetkellä istumapaikkoja kirkossa on noin 400. Kirkon pinta-ala on 360 m². Päätettiin tarjota kirkkoa urakalla rakennettavaksi halukkaille teettäjille ja ilmoittaa siitä sanomalehdissä. Kirkkoväärti Elias Ylipeijari valittiin pitämään kirjanpitoa kirkon rakennuksen päivätöistä ja tuoduista rakennusaineista.

8 8 Kirkon rakentamisessa tarvittavan pajan rakentamisen sopivalle paikalle Lahdenmäkeen, annettiin Elias Ylipeijarin huoleksi. Kellotapulin rakennuksen parrun toimituksen otti tehtäväkseen Josef Vanhatalo. 5.1 Kirkon rakentaja Siikaisista Kirkon Rakentamiseen valittiin erityisellä tiedustelemisella talon isäntä Matss Österlund eli Lettolammi Petkeleen kylästä Siikaisista. Kirkko on rakennettu vuosina Torpparit mukaan rakentamaan Myös torpparit ottivat osaa kirkon rakennuskustannuksiin kukin torpanluokkansa mukaan sekä työskentelemällä rakennustyömaalla. Talolliset toimittivat rakennustyössä harjaantuneita työmiehiään rakennukselle. Myös muut erityiset perhekunnat, ittelliset, ammattimoonamiehet, trengit ja piiat seurakunta velvoitti heitä tekemään ruoka- tahi perhekunnittain yhdenpäivän viikossa rakennusaikana kuluvana vuonna. 5.3 Naiset tuovat rakennukselle sammalia Rakennusaikaiseksi sepäksi valittiin pitäjänseppä David Stenfors Kilvakkalan kylästä. Seurakunnassa oli useita perheitä ja ruokakuntia joissa oli ainoastaan naisia ja näin rakennustyöhön kykenemättömiä, joten kokous päätti että, nämä perhekunnat jokaiselta rakennuspäivältänsä toisivat kirkonmäelle kaksi tavallista rouhekopallista sammalia. 5.4 Kirkon sisustus- ja viimeistelytöihin puuseppiä Kun kirkon viimeistelytyöt olivat vuorossa, päätettiin siihen palkata kolme puuseppää: Matti Asell, Matti Ahlsten ja Kristian Redcin. Rakennus myös vakuutettiin.

9 9 5.5 Kirkko valmistuu Kaksi pitkää suviaikaa seurakuntalaiset ahersivat yhteistuumin oman kirkkonsa hyväksi. Viimein voitiin pitää rakennussyyni, jossa olivat mukana rakennuskomitean jäsenten lisäksi seurakuntalaisia ja kirkonteettäjän emäseurakunnan (Siikaisten) puolesta Juho Stenman. Osoittautui, että Jämijärveläiset olivat antaneet kirkkonsa teettämisen luotettaviin käsiin. 5.6 Pappilan ja kirkon vuoraus- ja maalaustyöt Keväällä vuonna 1863 annettiin kirkon ja pappilan vuoraustyöt Joosef Vanhatalon tehtäväksi. Seurakunnan talolliset ja torpparit antoivat tarvittavan työvoiman. Saman vuoden kesällä päätettiin tehdä myös rakennusten maalaustyöt. Kirkon seinien väri määrättiin keltaiseksi ja nurkat tummemmiksi. Ennenkin maalatut ulkoovet sekä lasit päätettiin maalata uudestaan sekä kaikki kruuslistat katon ja lasien alapuolella valkoisiksi, mutta vesipenkit mustaksi. Huutokaupassa maalaustyöt huusivat tehdäkseen maalarimestarit Karl Frang ja Roselund. 6. KIRKON KORJAUKSET JA MYÖHÄISEMPI VARUSTELU Vuonna 1864 päätettiin hankkia uusi messukasukka jo seuraavaksi jouluksi. Messukasukan hankkii seurakunnan pappi Turun kaupungista. Vuonna 1870 päätettiin ostaa uusi kirkon kalkki ja pateeni viinikassan säästöillä. Päätettiin myös ruveta kokoamaan toista kirkonkelloa varten vapaaehtoisia lahjoja. Vuonna 1870 istutettiin kirkonmäelle kuusia kirkonvartijoiksi, ne ovat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Pari vuotta myöhemmin suunniteltiin kirkko maalattavaksi sisäpuolelta seinät vesimaalilla, pilarit valkoisiksi, penkit tammenvärisiksi. Saarnatuoli ja alttari maalattiin valkoisiksi pronssinvärisillä reunustuksilla ja ovet sisältä kellertäviksi. Maalarin työ annettiin Karl Frangille Ikaalisista.

10 päätettiin, että uusi toinen kello toimitetaan kirkkoomme ja kirjeellä kysytään sen hinta herra Osbergilta Helsingistä. Helmikuussa 1890 keskusteltiin kirkon katon uusimisesta, koska vanha katto oli jo korjauskelvoton. Kun peltiset vaihtoehdot olivat liian kalliita, päätettiin kirkko kattaa edelleen päreillä. Pari vuotta myöhemmin esitettiin kirkonkokoukselle Turun Arkkihiippakunnan Tuomiokapitulin kiertokirjeen johdosta lämmityslaitteiden varustamisesta kirkkoon. Ne myönnettiin tarpeellisiksi, mutta varoja ei tähän voitu vielä alkaa keräämään. Kesällä 1900 päätettiin kirkon tornin huippu sekä ylin katos päällystää kalvaniseeratulla pellillä Puheenjohtaja esitti lämmityslaitosten hankkimista kirkkoon tarpeelliseksi ja ajan vaatimaksi sekä kehoitti seurakuntalaisia ryhtymään ainakin alustaviin toimenpiteisiin tätä varten, edes vapaaehtoisten lahjain taikka kolehtien keräämiseen, mutta ei yksikään seurakunnan jäsenistä asiata kannattanut, joten asia raukesi tällä kertaa sikseen. Vuonna 1910 päätettiin kellotapulin katto kattaa ensi tilassa kalvaniseeratulla pellillä ja kymmenen vuotta myöhemmin päätettiin kirkko kattaa päreillä palattiin taas Kirkon lämmitys kysymykseen, mutta kysymys päätettiin jälleen jättää pois maaliskuun lopussa kirkkovaltuusto päätti viimein hankkia kirkkoon kaksi isokokoista kaminaa ja sakaristoon yksi pieni kamina. Kirkon välikatto päätettiin myös tehdä lämpimänpitäväksi täytteen avulla. Kirkon lämmittäjäksi kirkkoneuvosto valitsi Antti Lammisen. Jouluaattona v vedettiin myös kirkkoon sähkövalot, joten jouluaamun jumalanpalveluksessa kirkko oli ensi kerran valaistu sähköllä. Heinäkuulla vuonna 1935 annettiin kirkon maalausurakka Eino Haapasalolle ja kirkon kattaminen sementtikattotiileillä Vammalan sementtivalimo Kulmala & kumpp:lle.

11 Kirkko kuntoon olympialaisiin Keväällä vuonna 1939 päätti kirkkoneuvosto, että kirkonkorjaus tehdään arkkitehti Kauno S. Kallion piirustusten mukaan, kuitenkin seuraavin muutoksin: Kirkon ulkomaalaus tehdään vain uusituilla seinäosilla, koska kirkko on kolme vuotta sitten maalattu ulkopuolelta. Kallioisen maaperän takia sähköjohto on tuotava ilmajohtona. Kirkonkorjaus on suoritettava 1940 täällä pidettävien purjelentäjien olympialaiskilpailujen takia kesällä Hyväksyttiin liikemies Kosti Holmenin urakkatarjous kirkonkorjauksesta. Kirkonkorjauksen aikataulu ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Talvisota tuli väliin ja sodan tähden peruuntuivat myös suunnitellut olympialaiset. Marraskuussa vuonna 1940 voitiin kuitenkin kirkko vastaanottaa korjattuna ja hyväksyä tehty urakkatyö pienten lisäkorjausten jälkeen. Korjaustöiden aikana pidettiin jumalanpalvelukset kirkonkylän kansakoululla. 6.2 Sähkölämmitys kirkkoon Toukokuussa 1951 päätti kirkkovaltuusto pitkien ja perusteellisten valmistelujen jälkeen, että kirkkoon laitetaan sähkölämmitys. Hyväksyttiin insinööri Toivo J. Kortesojan laatima suunnitelma ja urakkatarjous. Vuonna 1957 suoritettiin kirkon ulkomaalaus ja 1970 kirkkoa maalattiin sekä sisältä ja ulkoa. 6.3 Perusteellinen kirkonkorjaus ynnä muita töitä Huhtikuussa vuonna 1984 päätti kirkkovaltuusto, kirkkoneuvoston ehdotuksen mukaisesti peruskorjata kirkon. Rakennustoimikunnan puheenjohtajana toimi rakennusmestari Juhani Viilo ja toimikunnan muina jäseninä Iikka Silvola, Unto Taitto, Veikko Jokela, Toivo Kujansuu ja Mauno Ojakoski sekä sihteereinä toimivat Hilkka Tommila ja Margit Mylly. Kirkon korjauspiirustukset teki Arkkitehtitoimisto Lehtonen-Luoto-Rihlama Oy. Kirkonremontin yhteydessä suoritettiin myös paikoitusalueen päällystäminen asfalttibetonilla sekä tehtiin huomattava hautausmaan laajennus. Samoihin aikoihin

12 12 toteutettiin myös kirkon ulkovalaistus sekä parkkialueen valaistus. Kirkon peruskorjaus oli mittava, tällöin kirkko maalattiin sisältä ja ulkoa. Sisäväriksi tuli sininen. Sinisen maalin päälle on virvottu koivuvispilällä valkoista, vaaleanpunaista ja punaista maalia. Sisällä ristikeskuksen laakeassa kupolikatossa on Urho Lehtisen maalaamia kuvia Raamatun tapahtumista. Myös saarnastuolissa ja urkuparven kaiteessa oli aiemmin saman taiteilijan töitä. Ulkokatto tehtiin myös uudelleen kuparipaanuista. Kirkonremontin yhteydessä esiin tulleet lahovauriot nostivat kustannuksia. Pääurakka annettiin työnjohtourakkana Erkki Huhdanpää Ky:lle. Maalaustyöt ja vesikatetyöt kuparipaanuista urakoi Kattomestarit Oy. Sähkötyöt teki Sähköhakala ja LVI-työt Antilan Vesi ja Lämpö. Töiden valmistuttua pidettiin kirkkomme 125-vuotis juhla, jonka yhteydessä hautausmaan laajennusosa vihittiin käyttöön. 7. KIRKON KORJAUKSIA 2000 LUVULLA Vuonna 2000 tammikuun päivinä pidetyssä piispantarkastuksessa piispa Juha Pihkala mainitsi, että urut täytyy kunnostaa Suoritettiin kirkon ulkomaalaus tehtiin urkujen peruskorjaus sekä urkuparven lattiamateriaalin vaihto Uudet äänentoistolaitteet asennettiin kirkkoon 2008 Tehtiin kirkon ulkomaalauksen korjausmaalaus.

13 13 8. KIRKON URUT 8.1 Urkurahaston perustaminen Urkumusiikki on kuulunut evankelisluterilaisissa kirkoissa jumalanpalvelukseen oleellisena osana pitkään perustettiin urkurahasto. Vuoden 1894 pöytäkirjassa on kuitenkin maininta: Kysymys urkurahojen hankkimisesta seurakuntaan raukesi sikseen, koska arveltiin siitä tulevan liiallisia rasituksia seurakuntalaisille. Vierähti 30 vuotta ilman virallista urkukeskustelua. Elokuun lopussa 1928 urkukomitea esitti kokoukselle insinööri A. Tulenheimon laatiman ehdotelman 12- äänikertaisista uruista Jämijärven kirkkoa varten, sekä ehdotuksen urkulehterin korjauksista ynnä tutkimuksen tämän uudistustyön rahoittamisesta. Urut päätettiin ostaa v Kangasalan urkutehtaalta (Thule). Urut ovat romanttistyyliset. Niissä on 12 itsenäistä äänikertaa ja muutama siirtoäänikerta. Sormioita on kaksi. Soittokoneisto ja hallinta ovat pneumaattiset. Viimein voitiin pitää kirkossa uusien urkujen vihkiäiset. Kyseiseltä päivältä on Toivo Peijarin kalenterissa merkintä: Urkujen vihkiäiset-kirkko täpösen täynnä kansaa-kuuma päivä. 9. LAHJOITUKSET KIRKKOON Alttaritaulun on maalannut Felix Frang, taulu on lahjoitettu vuonna Taulussa on kuvattuna Kristus kirkastusvuorella. Alttarin kirjaliina on saatu lahjoituksena vuonna Tämä kirjaliina on mustaa samettia. Siinä on teksti Pyhitä heidät totuudessa. Hopeinen kyyhky on sulatettu kolehtihaaviin pudotetuista hopearuplista. Saarnastuolin kirjaliina luvun lopulla antependium valkoisine pitseineen vihkiryijy Rakkaus, sen malli saatiin Kansallismuseosta, aihe on peräisin Pohjois-Satakunnasta ja kuvana siinä on sydämiä pareittain.

14 14 Silkkisamettinen katafalki peitteineen jonka reunassa on pitsi, tämä otettiin käyttöön Kuultokudos Sinapinsiemen sekä raanu. Nämä kaksi viimeksi mainittua ovat nykyään seurakuntakodin seinällä. Useita kristallikruunuja on myös lahjoitettu. Ehtoollispikarit hankittiin myös keräyksen varoin Jämijärven kirkkoneuvosto keskusteli kokouksessaan ehtoollisvälineitten hankkimisesta ja kunnostamisesta ja päätti seuraavaa. (Nykyiseen maljaan teetetään kaatonokka. vanha malja ja pateeni kunnostetaan. Pikari tarve on 100 kpl. Pikarien hankkimiseksi järjestettiin listakeräys) lahjoitettiin kastemalja ja kasteliina 1986 lahjoitettiin Jämijärven kirkkoon hiekkalaatikko ja hiekkalapio käytettäväksi siunaustilaisuuksissa lahjoitettiin 1930-luvulta peräisin oleva takorautainen seitsemänhaarainen kynttilänjalka Rukouskynttelikkö / lähetyskynttelikkö on lahjoitettu seurakuntakotiin, josta se on myöhemmin siirretty kirkkoon Paljastettiin lahjoitusrahoilla hankittu Krusifiksi Lahjoituksena saatiin ehtoollismalja ja leipälautanen Saatiin lahjoitus virsikirjojen hankintaan. 10. LOPUKSI Jämijärven kirkko on seisonut 150 vuotta kauniin Lahdenmäen korkeimmalla kalliolla. Lienevätkö silloiset kirkon suunnittelijat ja rakentajat sekä paikan lahjoittajat ajatelleet Raamatun vertausta kalliolle rakentamisesta. Perinteet eivät pelasta, mutta ne auttavat ja rohkaisevat meitä tämänkin päivän ihmisiä turvaamaan samaan Jumalaan, jonka kunniaksi esi-isämme ovat kauniin

15 temppelimme rakentaneet ja johon saamme kokoontua luonteemme ja kulloisenkin tilanteemme mukaisesti Häntä kiittämään ja ylistämään. 15

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Teksti: Kaisa Ikola Kuvat: Timo Hautamäki Julkaisija: Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta / Matkailutyöryhmä 2008 [] ESIPUHE Tämän julkaisun tarkoitus on

Lisätiedot

KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA

KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA 168 KUNNALLISEN TOIMINNAN AIKA Kunnan perustaminen ja kunnankokousten aika Vuonna 1865 annetulla asetuksella perustettiin maahamme maalaiskunnat. Niiden toimipiiriin määrättiin huoltotoimi ja terveydenhoito,

Lisätiedot

SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON UUDENMAAN PIIRI UUDENMAAN ALUEEN RESERVILÄISJÄRJESTÖJEN MAJAT UUDENMAAN ALUEEN VETERAANIMAJAT

SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON UUDENMAAN PIIRI UUDENMAAN ALUEEN RESERVILÄISJÄRJESTÖJEN MAJAT UUDENMAAN ALUEEN VETERAANIMAJAT SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON UUDENMAAN PIIRI Keravan osasto Nurmijärven osasto Riihimäen osasto Uusimaa Paalijärven Veljesmaja UUDENMAAN ALUEEN RESERVILÄISJÄRJESTÖJEN MAJAT Etelä-Lohjan Reservialiupseerit

Lisätiedot

PIIRTEITÄ VANA]AN KANSANOPETUKSESTA

PIIRTEITÄ VANA]AN KANSANOPETUKSESTA PIIRTEITÄ VANA]AN KANSANOPETUKSESTA Akseli Salokannel Lokakuun 1. päivänä 1955 täytti Vanajan vanhin, kirkonkulman kansakoulu 90 vuotta. Se on siis maamme vanhimpia kansakouluja. Täällä Etelä-Hämeessä

Lisätiedot

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PALOKUNNAN JOHDON TERVEHDYS On kulunut 15 vuotta siitä, kun edellisen kerran juhlistimme syntymäpäiviämme. Aikaa on kulunut, ja toiminta

Lisätiedot

Uudenkirkon kirkot ja seurakunnat

Uudenkirkon kirkot ja seurakunnat "Uudenkirkon kirkot ja seurakunnat"-kirjoitus on hieman korjattu versio esitelmästä, joka on pidetty mm. Terijoella, hotelli Gelioksen auditoriossa Uudenkirkon kirkon vihkimisen 200- vuotismuistotilaisuudessa.

Lisätiedot

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla ~ ~ 22 ~ ~ Sisällysluettelo 1 Mäntsälä Seuran esipuhe...4 Miten ja miksi?...5 Symbolien selitykset...5 Kirkonkylän polut: Kulttuurin kehto...6 Keskellä keskustaa...10

Lisätiedot

Wanha Tuomas. Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseuran historiikki, osa 1

Wanha Tuomas. Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseuran historiikki, osa 1 Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseuran historiikki, osa 1 1.Toiminnan alkuvaiheet Vanhan Rautalammin Korhosten Sukuseura perustettiin vuonna 1953, siis yli 50 vuotta sitten. Sukuseuran perustamisesta

Lisätiedot

Aluksi kirkko oli Tenholassa, sitten Bromarvissa

Aluksi kirkko oli Tenholassa, sitten Bromarvissa Aluksi kirkko oli Tenholassa, sitten Bromarvissa Täktomin kylässä oli 1500-luvulla seitsemän tilaa, mutta 1700-luvulla vain viisi, Norrgård, Östergård, Södergård, Västergård ja Langis. Kylän miehet olivat

Lisätiedot

Lukijalle. Jämijärven Joulu 2005 1

Lukijalle. Jämijärven Joulu 2005 1 Lukijalle Puista putoavat lehdet, muuttoparviin kerääntyvät linnut, kirpeät syysaamut, ensilumi, talvirenkaiden vaihto, talvivaatteiden penkominen varastosta samat merkit kertovat ajan kulusta vuodesta

Lisätiedot

KOTISEUTUJULKAISU 2009

KOTISEUTUJULKAISU 2009 8 KOTISEUTUJULKAISU 2009 Lehden julkaisija: WIRMO -SEURA ry Sisällysluettelo 2009 Arvoisa lukija, Marja Virpi...1 Mynämäen seurakunnan ja kirkon vanhoista vaiheista, Markus Hiekkanen...3 Mynämäen kirkon

Lisätiedot

Finspångin Suomi-Seura 1960-luvulla

Finspångin Suomi-Seura 1960-luvulla Finspångin Suomi-Seura 1960-luvulla Alkusanat Sain tehtäväkseni kirjoittaa seuran historiikin 1960-luvulta. Apunani oli tietysti seuran pöytäkirjat, mutta silloin tällöin käytän myös minä muotoa, seikoissa

Lisätiedot

130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa

130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa 130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa n Jouko Liusvaara Helsingin Suomalainen Klubi Kansakoulukuja 3. 5. kerros 00100 HELSINKI www.klubi.fi Julkaisun kuvat Klubin arkistosta Kabinettikuvat

Lisätiedot

GUMBÖLE GOLF 1991-2011

GUMBÖLE GOLF 1991-2011 GUMBÖLE GOLF 1991-2011 20v 1 SISÄLLYSLUETTELO 0v PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Hannu Niemelä 4 MITÄ GUMBÖLESSÄ OLI ENNEN GOLFKENTTÄÄ Claes Ehrnrooth 7 GUMBÖLE GOLFIN HISTORIA LYHYESTI 9 RAIMO J. VIRTASEN MUIS-

Lisätiedot

NOKIAN SIUNAUSKAPPELI

NOKIAN SIUNAUSKAPPELI NOKIAN SIUNAUSKAPPELI TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO RAKENNETUN YMPÄRISTÖN TIEDEKUNTA ARKKITEHTUURIN LAITOS TARKASTAJA: ILMARI LAHDELMA DIPLOMITYÖ RIIKKA KESKINEN 27.5.2009 2 Johdanto Olen aina pitänyt

Lisätiedot

Olga Ruoho. Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta

Olga Ruoho. Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta Olga Ruoho Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta 1 Olga Ruoho Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta 2 Kustantaja Nakkilan kunta / kunnankirjasto Nakkila Painopaikka: Multiprint 2013 ISBN 978-952-68053-0-6 (nid.)

Lisätiedot

HYVINVOINTIKESKUS VALMISTUU LÄHIPALVELUT PARANEVAT. Tarvasjoen Hyvinvointikeskus valmistumassa keväällä 2010. Kuva: Eeva Sisso

HYVINVOINTIKESKUS VALMISTUU LÄHIPALVELUT PARANEVAT. Tarvasjoen Hyvinvointikeskus valmistumassa keväällä 2010. Kuva: Eeva Sisso TARVAS KOTISEUTULEHTI N:o 1, 2010 Toimittanut Kalervo Mäkinen HYVINVOINTIKESKUS VALMISTUU LÄHIPALVELUT PARANEVAT Tarvasjoen Hyvinvointikeskus valmistumassa keväällä 2010. Kuva: Eeva Sisso Tarvasjoen kunnan

Lisätiedot

HALLITUS. Tuomo Honkanen puheenjohtaja maja 262 gsm 0400-439 018 fax (09) 343 2909 E-mail koti: tuomo.honkanen@pp2.inet.fi

HALLITUS. Tuomo Honkanen puheenjohtaja maja 262 gsm 0400-439 018 fax (09) 343 2909 E-mail koti: tuomo.honkanen@pp2.inet.fi 1 / 2004 1 2 2. kansi www.poliisimajalaiset.fi HALLITUS Vuosijulkaisu: Poliisimajalaiset ry Kajaaninlinnantie 1 C 20 00900 Helsinki 7. vuosikerta Päätoimittaja: Vesa Lilja vesa.lilja@welho.com Ilmoitusmyynti

Lisätiedot

Sara Hannus: "Kesätyössä itsenäistyy ja tienaa taskurahaa"

Sara Hannus: Kesätyössä itsenäistyy ja tienaa taskurahaa Kajaanin seurakuntalehti No 6 7 keskiviikko 11.6.2014 57. vsk Sara Hannus: "Kesätyössä itsenäistyy ja tienaa taskurahaa" 2 11.6.2014 KAJAANIN SEURAKUNTALEHTI PÄÄKIRJOITUS Konfirmaatio seurakunnan ja nuorten

Lisätiedot

Kreivilän kansakoulun historiaa. Yksityisten perustama ja kunnalle lahjoittama. MYRSKYLÄN KREIVILÄN (GREFNÄSIN) KANSAKOULUN HISTORIA AJALTA 1907-1927

Kreivilän kansakoulun historiaa. Yksityisten perustama ja kunnalle lahjoittama. MYRSKYLÄN KREIVILÄN (GREFNÄSIN) KANSAKOULUN HISTORIA AJALTA 1907-1927 Huom. Tämä Internetissä julkaistava teksti noudattelee alkuperäistä lähes kirjaimellisesti. Painoym. virheitä ei ole juurikaan korjattu. Alkuperäinen historiikki on säilytettävänä Myrskylän kunnan arkistossa.

Lisätiedot

Jyrki Lohi. Väinö Hämäläinen Taidemaalarin elämä

Jyrki Lohi. Väinö Hämäläinen Taidemaalarin elämä 1 Jyrki Lohi Väinö Hämäläinen Taidemaalarin elämä Taideteosvalokuvat Harri Silander Kirjan taitto ja ulkoasu Markus Itkonen Kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2005 Kirjaa saa SKS:n kirjakaupasta

Lisätiedot

Karkkilan Kotiseutuyhdistys. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

Karkkilan Kotiseutuyhdistys. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 15 Toukokuu 2006 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 15 Toukokuu 2006 Toimituskunta: Marja Holli (päätoimittaja) Pekka Wikberg ja Risto Hakomäki

Lisätiedot

Tervetuloa matkalle Karjalaan!

Tervetuloa matkalle Karjalaan! N:o 3 1 Tervetuloa matkalle Karjalaan! Viipurin maakunta-arkistojen antimista Leena Repo tutkii Sakkolan nimismiehen arkistoa. Vanhoja kirjoja jäi Venäjän puolelle 23 kappaletta vuosilta 1811-1910. Kuva:

Lisätiedot

KOTISEUTUJULKAISU 2007

KOTISEUTUJULKAISU 2007 6 KOTISEUTUJULKAISU 2007 Lehden julkaisija: WIRMO -SEURA ry Sisällysluettelo 2007 Arvoisa lukija, Marja Virpi...1 Mynämäen Kirja- ja Paperikauppa Oy:n 100 v. historiikki, Antti Laiho...3 Puhelin 100 vuotta

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014 Suomen suurin harrastajakäytössä oleva kaukoputki on Ursan havaintokeskuksessa Artjärvellä. Kaukoputki on 91 cm Astrofox. Kuva Hannu Hongisto

Lisätiedot

Suvun kokoontumiset Ikaalisissa

Suvun kokoontumiset Ikaalisissa Jäsenlehti 1-2/2004 Suvun kokoontumiset Ikaalisissa * Sukujuhla 1998 Reserviupseerien majalla * Sukujuhla 1999 Kilvakkalan koululla * Sukujuhla 2000 Ikaalisten kylpylässä * Sukujuhla 2001 Luomajärven hevoskievarissa

Lisätiedot

v. Ahokanta. S 0 R T A V ALA N VAN H A T A M M A T T 1- KOULUT.

v. Ahokanta. S 0 R T A V ALA N VAN H A T A M M A T T 1- KOULUT. S 0 R T A V ALA N VAN H A T A M M A T T 1- KOULUT. v. Ahokanta. SORTAVALAN SUNNUNTAKOULU. Yhdeksännentoista vuosisad an puolivälin tienoilla oli pienessä Sortavalan kaupungissakin elinkeinoelämä vilkastunut

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 1 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI 2. lisätty painos v. 2012, julkaistaan

Lisätiedot

ELOPELLOLTA EUKONKANTOON, KASKISAVUILTA KESKITTÄMISETUIHIN

ELOPELLOLTA EUKONKANTOON, KASKISAVUILTA KESKITTÄMISETUIHIN keskittämisetuihin Keimo Sillanpää Tommi Ålander Elopellolta eukonkantoon, Kaskisavuilta Sonkajärven Osuuspankki 1908-2008 ELOPELLOLTA EUKONKANTOON, KASKISAVUILTA KESKITTÄMISETUIHIN Sonkajärven Osuuspankki

Lisätiedot

LIVON SANOMAT Nro 1/2007

LIVON SANOMAT Nro 1/2007 LIVON SANOMAT Nro 1/2007 Irtonumero 7,00 Sisällys Kyläpäällikön terveiset...3 Uusi työntekijä...3 Livokas ry:n tiedot...4 Livolaista huippuosaamista - esittelyssä vaappumestari Eppu Illikainen...5 Maaviesti

Lisätiedot