Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988. ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary"

Transkriptio

1

2

3 ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary

4 Alihankinta-messujen tie YDINKYSYMYKSESTÄ MESSUILMIÖKSI Alihankinta-messut on erinomaisen elävä esimerkki siitä, kuinka hittituote syntyy, kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Tapahtuman ideointi sai alkunsa vuonna 1984, kun Tampereen Messujen toimitusjohtajaksi juuri valittu Rafik Neuman keskusteli Helsingin Finntec-messuilla Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n yritysasiamiehen Kari Aarnion kanssa alihankinta-alan messujen tarpeellisuudesta. Aarnio oli vakuuttunut tapahtuman tilauksesta, ja niinpä asia jäi vahvasti kytemään. Todennäköisesti Vuonna 1985 Tampereen Messujen toimitusjohtajana aloittanut Rafik Neuman nosti aiheen pian uudelleen pöydälle. Asiaa vauhditti yrittäjä, sorvari Taisto Sorjosen ydinkysymys eräässä yrittäjien tapaamisessa: Minulla ei ole tarjota lopputuotetta, vaan osaamista. Voiko sitä myydä messuilla?. Tuolloin Neuman joutui vastaamaan yrittäjälle valitettavasti ei, mutta mahdollisuuksien hahmottaminen oli jo vireillä. kaikki ideaa kannattaneet ja mukaan lähteneet halusivat kukin olla pioneereja. Käytännössä Alihankinta-messujen kehittely merkitsi tutustumista vastaavanlaisiin messuihin Pariisissa ja naapurimaan Jönköpingissä sekä teollisuusalojen organisaatioiden, yrittäjien ja eri maiden suurlähetystöjen kaupallisten neuvostojen mielenkiinnon kartoittamista. Alihankkijoiden ja päähankkijoiden kohtaamispaikalle oli tilausta, sillä elettiin aikoja, jolloin oli ymmärretty, että ilman kehittyneitä alihankkijaverkostoja ja -toimintaa suuret päähankkijatkaan eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla kilpailukykyisiä. -Alihankinta-messujen kehittelyn taustalla oli kolme merkittävää tekijää. Ensinnäkin Tampereen Messuilla oli ollut jo jonkin aikaa ilmassa ajatus lähteä ideoimaan kansainvälistä tapahtumaa Tampereelle. Siksi toisekseen juuri tuolloin tuli kentältä kyselyä alihankkijan mahdollisuuksista messuilla. Kolmas kantava voima oli yritysten ja järjestöjen sitoutuminen messuideaan, Neuman kiteyttää Alihankinta-messujen lähtökohtia. Yritysmaailman eri tahojen suuri sitoutumishalu suorastaan hämmästytti. -Todennäköisesti kaikki ideaa kannattaneet ja mukaan lähteneet halusivat kukin olla pioneereja. Ei siis ihme, että hyvää jälkeä syntyi, Neuman täsmentää.

5 Tampereen Messut löysi oman tien erottua muista messujen järjestäjistä nimenomaan messupalvelun suhteen. Niin pyörähti iso ratas pyörimään, ja vuonna 1988 järjestettiin Tampereen Pirkkahallissa maamme ensimmäiset Alihankinta-messut, Alihankinta 88. Tapahtuma koettiin tarpeelliseksi ja hyödylliseksi niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin keskuudessa. Myös Tampereen Messuille Alihankinta-messut olivat alusta lähtien menestys paitsi ideansa puolesta niin myös taloudellisessa mielessä. Jo ensimmäinen tapahtuma toteutettiin plussamerkkisenä. Rafik Neumanin mukaan tapahtuman varsinainen läpimurtovuosi oli 1990, jolloin messut järjestettiin toista kertaa. Neuman korostaa, että Alihankinta-messujen syntyä ja menestystä ovat tukeneet myös silloinen Tampereen seudun monipuolinen infrastruktuurin kehittyminen sekä Tampereen Messujen erikoisosaamisen jalostuminen. -Tampereen Messut löysi oman tien erottua muista messujen järjestäjistä nimenomaan messupalvelun suhteen. Olimme keränneet varhaisista vaiheista lähtien systemaattisesti messututkimusmateriaalia, jonka avulla päämääränämme oli tehdä palveluhalumme ja -kykymme tunnetuiksi. Samanaikainen Tampereen seudun kehittyminen esimerkiksi liikenneverkoston, hotellitarjonnan sekä viihde- ja kulttuuripalveluiden osalta oli huomattava. Nämä tekijät antoivat todella hyvät puitteet uuden hittimessutuotteen synnylle, Neuman kertoo. Vuonna 2008 Tampereella voidaan juhlia Alihankinta-messujen 20-vuotista taivalta. Rafik Neuman uskoo, että Alihankinta-messuilla on ollut kiistatta suuri rooli niille osallistuneille näytteilleasettajille ja kävijöille, alihankkijoille ja päähankkijoille sekä päättäjille. -Kun näkee tämän päivän messuilla yrityksiä, jotka olivat mukana jo ensimmäisillä kerroilla, on mielenkiintoista voida todeta, kuinka moni yritys on laajentunut ja sukupolvenvaihdoksiakin on tapahtunut. Se lienee niitä parhaimpia menestyksen mittareita messuille osallistuneiden näytteilleasettajien osalta, Rafik Neuman konkretisoi. Alihankinta-messujen idean isä Rafik Neuman toimi Tampereen Messujen toimitusjohtajana vuosina

6 Alihankkijoiden tarpeet YKKÖSENÄ Vuoteen 1998 saakka Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajana toiminut Kari Aarnio ensimmäisillä messuilla vuonna Syksyllä vuonna 1984 Metalliteollisuuden Keskusliitto MET kokosi alihankintaa esittelevän yhteisosaston Finntec-messuille, jotka pidettiin Helsingissä. Mukana oli 35 konepajayritystä. Tämän tapahtuman yhteydessä tuolloin äskettäin valittu Tampereen Messujen tuleva uusi toimitusjohtaja Rafik Neuman lähestyi yritysasiamies Kari Aarniota, joka oli METin osastosta vastaava. Neuman halusi keskustella Aarnion kanssa alihankinnan erikoismessujen järjestämisestä Tampereella. Ajatus tuntui Aarniosta alusta alkaen erinomaiselta, koska maastamme puuttui alihankintateollisuuden ammattilaisille kohdennettu messutapahtuma. Ruotsissa oli jo 1970-luvulla alettu järjestää alihankintamessuja Elmia Underleverantör -nimellä Jönköpingissä. Ne olivat alusta alkaen onnistuneet. -Varsin pian tämän tapaamisen ja muutamien selvitysten jälkeen voitiin todeta, että Suomessa todella oli itsestään selvä tarve Alihankinta-messuille. Alalle oli luotava foorumi, jossa myyjällä ja ostajalla on mahdollisuus tavata kasvokkain ja luoda kontakteja mahdollisimman lyhyessä ajassa kansainvälisessä ympäristössä, Aarnio toteaa. Kari Aarnio valittiin Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajaksi, ja hän hoiti tehtävää vuoden 1998 loppuun asti. Ensimmäinen kokous pidettiin vuonna Silloin päätettiin, että ensimmäiset Alihankinta-messut järjestetään lokakuussa Alihankinta-tapahtuma oli heti menestys. -Messut täyttivät jo ensimmäisellä kerralla molemmat näyttelyhallit, ja kävijöitä oli yli Tapahtumasta saatu palaute oli erinomaista. Seuraavat messut päätettiin pitää kahden vuoden kuluttua. Alun perin ajatuksena oli nimenomaan, että Alihankinta järjestetään vuorovuosina Elmian kanssa. Vuodesta 1995 lähtien messut on kuitenkin toteutettu vuosittain, Aarnio kertoo. -Tapahtuman yhtenä menestystekijänä voidaan pitää sitä, että järjestäjien tavoitteena on alusta asti ollut ensisijaisesti tyydyttää näytteilleasettajien toiveet, sitten kävijöiden odotukset ja lopuksi vasta messuyhtiön tarpeet. Näillä eväillä ja 1980-luvulta lähtien tehdyllä pitkäjänteisellä kehitystyöllä on saatu synnytettyä tapahtuma, joka on yksi merkittävimpiä alan kansainvälisiä messuja. On hienoa, että tapahtuman kasvuun on vastattu myös parantamalla ja laajentamalla messujen tarvitsemia tiloja. Tampereen Alihankinta-messut on säilynyt puhtaana alihankinnan ammattitapahtumana, jossa kysyntä ja tarjonta todella kohtaavat, Kari Aarnio sanoo.

7 Runsaasti kauppoja ja TÄRKEITÄ KONTAKTEJA Mika Setälä toimi Tampereen Messujen projektijohtajana vuonna 1990, jolloin Alihankinta-messuista tuli ensimmäinen todellinen kansainvälinen messutapahtuma Tampereella. Vuoden 1990 Alihankinta-messut oli ensimmäinen todellinen kansainvälinen ammattimessutapahtuma, joka Tampereella oli koskaan järjestetty. Niihin aikoihin oli ryhdytty puhumaan EU-jäsenyydestä, mikä vaikutti yritysten toimintaympäristöön, ja kansainvälistyminen lisääntyi monin tavoin. Tampereen Messujen projektijohtajana toimi tuolloin Mika Setälä. Hän vastasi Tampereen Messuilla kaikkien messujen myynnistä ja markkinoinnista. Hän kertoo ryhtyneensä toimitusjohtaja Rafik Neumanin ohjeiden viitoittamana markkinoimaan rohkeasti salkku kädessä Alihankinta-messuja ulkomaille, mitä ei oltu tehty aiemmin. -Tuloksena oli kontakteja ja yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Esimerkiksi Ranskan suurlähetystön kaupallisella osastolla oli merkittävä rooli sen suhteen, että saimme ranskalaisia yrityksiä isoilla osastoilla mukaan messuille. Alihankinta 90 oli ensimmäinen messutapahtuma, jossa oli laajasti mukana suoria näytteilleasettajia ulkomailta, Mika Setälä kertoo. -Messut onnistuivat todella upeasti ja näytteilleasettajat saivat runsaasti kauppoja ja tärkeitä kontakteja. Alihankinnasta kehittyi samantien alan ykköstuote, jonka kanssa muiden messujärjestäjien on ollut vaikea lähteä kilpailemaan. Tapahtuman taustajärjestöt ovat olleet alusta asti äärettömän vahvoja, hyviä ja sitoutuneita Alihankinta-messuihin ja niiden kehittämiseen. Oli upea olla mukana projektissa, jonka kasvu ja kansainvälistyminen jatkui vuosi vuodelta, Mika Setälä summaa. Alihankinnasta kehittyi samantien alan ykköstuote, jonka kanssa muiden messujärjestäjien on ollut vaikea lähteä kilpailemaan.

8 ALIHANKINTA 1988 Alihankinta 88 pidettiin Tampereella Tapahtuma oli Suomen ensimmäinen valtakunnalliset mitat täyttävä alihankkijoiden ja päähankkijoiden tapaaminen. Messujen taustalla oli alihankintayritysten kiinnostus uudenlaiseen markkinointi- ja kontaktitapahtumaan. Vaikka Suomen alihankintatoiminta oli kehittynyt 1960-luvulta lähtien nopeasti, oli matkaa esimerkiksi Ruotsin alihankintalukuihin vielä melkoisesti. Vasta 1980-luvulla alihankinta nähtiin kilpailukykyä vahvistavaksi yhteistyömuodoksi. Alihankinta 88 -messuilla esiteltiin metalli-, kumi-, muovi- ja puusepänteollisuutta. Kävijöitä ensimmäisillä Alihankinta-messuilla oli yli Alihankinta-messuille haluttiin alusta asti rakentaa vahva kansainvälinen ilme. Messuvieraita oli mukana Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta. Alihankinnan te tapäivässä ja seminaareissa kyseltiin, kansainvälistyykö alihankinta ja kuinka rakentaa uusia yhteyksiä länsinaapuriin. ALIHANKINTA 1990 Hyvin onnistuneiden ensimmäisten Alihankinta-messujen jälkeen odotukset olivat korkealla. Vuonna 1990 panostettiin kansainvälistymiseen, ja nimeksi messutapahtumalle tuli Alihankinta-Underleverans 90. Messuilla oli edustettuna Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Unkari, Portugali ja Ranska. Seminaareissa käsiteltiin kansainvälistymistä, uusia sopimusehtoja ja hinnoittelua. Koulutustilaisuuksilla haluttiin vahvistaa tapahtuman asiasisältöä ja palvella siten paremmin niin alihankkijoita kuin päähankkijoitakin. Tampereella järjestetty Alihankinta-Underleverans 90 täytti kaikki odotukset. Kävijämäärä, , oli ennätys pohjoismaisilla alihankintamessuilla. Alihankinta 90 -messut avasi Suomen Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n toimitusjohtaja Harri Malmberg. Alihankinta 88 -messut avasi Saab-Valmet Ab:n toimitusjohtaja Juhani Linnoinen. Ensimmäiset messut avasi Oy Saab-Valmet Ab:n toimitusjohtaja Juhani Linnoinen Kunniakirjat Vuoden alihankkijalle Tasowheel Oy:lle ja Vuoden päähankkijalle Ahlström Machinery Oy:lle VUODEN ALIHANKKIJA: Metallisorvaamo H. Laakkonen VUODEN PÄÄHANKKIJA: Orion-yhtymä Oy Normet VUODEN ALIHANKKIJA: Tasowheel Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Ahlstrom Machinery Oy

9 ALIHANKINTA 1992 Suomen mittavin teollisuuden alihankintatapahtuma, Alihankinta 92, pidettiin Tampereella Hallitsevana päätoimialana messuilla oli edustettuna metalliteollisuus, mutta myös kumi- ja muovialan teollisuus sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus esittäytyivät kattavasti. Näytteilleasettajia oli lähes 900 yrityksestä. Alihankinta -92 kiinnosti näytteilleasettajia myös Suomen rajojen ulkopuolella. Edustettuina olivat Ruotsi, Ranska, Saksa, Itävalta, Portugali, Unkari, Singapore ja Viro. Jo perinteeksi muodostuneessa laadukkaassa seminaariohjelmassa pureuduttiin jälleen kansainvälisyyden kysymyksiin. Alihankinta 92 -messut avasi Suomen Metalliteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Harri Malmberg. ALIHANKINTA 1993 Vuodesta 1993 alkaen Alihankinta-messut päätettiin järjestää parittomina vuosina. Taustalla oli Jönköpingin Underleverantör-messujen siirto pidettäväksi parillisina vuosina. Jaksotusmuutokseen päädyttiin keskusteluissa suomalaisyritysten ja ruotsalaisen messuyhtiön kanssa. Kahta suurta pohjoismaista messutapahtumaa ei haluttu järjestää päällekkäin. Vaikka järjestetty Alihankinta 93 oli niin sanottu välivuositapahtuma, ei se juurikaan heijastunut tapahtuman kävijöiden määrään. Tyytyväisyys kentällä oli ilmeinen, sillä peräti 26 % messuvieraista piti messuja edellisvuotta parempina. Kertaluonteinen rytmin tihennys sopi hyvin tuohon haastavaan ajankohtaan, sillä noihin aikoihin yrityksiä syntyi ja kuoli tiheään, ja yhteistyökumppaneiden kartoitus oli jatkuvaa. Samaan aikaan alettiin kiinnittää huomiota yhä enemmän ulkomaisiin mahdollisuuksiin. Messuseminaarien otsikoissa näkyi vahvasti kansainvälistyvä alihankintaverkostoituminen. Alihankinta 93 -messutapahtuman avasi kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Matti Vuoria. Ranskan yhteisosasto näkyvästi esillä Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Rafik Neuman (oik.) tapasi Elmia-messujen edustajat Tampereella VUODEN ALIHANKKIJA: GWS Perlos Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Neles-Jamesbury Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Aspomec Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: ABB Strömberg Sähkönjakelu Oy

10 ALIHANKINTA 1995 Alihankinta 95 näytti suuntaa suomalaisen alihankintakulttuurin muutoksesta: hyvässäkin markkinatilanteessa ja alihankinnan kysynnän ollessa kasvussa yrittäjät halusivat näkyä ja panostaa markkinointiin. Messuilla olivat mukana kaikki alihankinnan keskeiset osa-alueet eli metalli-, sähkö-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuus. Alihankinta 95 oli kansainvälisesti kiinnostava. Eri kansallisuuksia järjestetyillä messuilla oli edustettuna kymmenen, ja ulkomaiset näytteilleasettajat toivat mukanaan myös ulkomaalaisia ostajia. Seminaariaiheina olivat muun muassa alihankinnan myyminen, ostoneuvottelut, alihankinta ja vastakaupat sekä logistisen järjestelmän tehokkuus. Uusia messuja toivottiin järjestettäväksi jo vuoden kuluttua. Näytteilleasettajien suuresta kiinnostuksesta ja tarpeesta alihankinnan omaan messutapahtumaan kertoi se, että puolet messupaikoista oli varattu seuraavaksi vuodeksi jo messujen viimeisenä päivänä. Alihankinta 95 -messut avasi Kvaerner Masa-Yards Oy:n toimitusjohtaja Martin Saarikangas. ALIHANKINTA 1996 Tampereen Alihankinta 96 -messujen merkittävä kävijän määrä viittasi siihen, että messuista oli muodostunut oleellinen alihankkijoiden ja päähankkijoiden foorumi kontakteille ja informaatiolle kaikkien osapuolten kyvyistä ja tarpeista. Alihankinta 96, joka järjestettiin , oli laatuaan vuoden tärkein tapahtuma Pohjoismaissa. Messujen yhteydessä Tampere-talossa järjestettiin Scanbex kontaktitapahtuma, joka tarjosi metalli- ja konepajateollisuuden yrityksille mahdollisuuden hyvin valmisteltuihin kontakteihin. Scanbex 1996 oli osa Euroopan komission pk-yritysten kehittämisohjelmaa. Sen järjesti Suomen Ulkomaankauppaliitto yhteistyössä Tampereen Messut Oy:n kanssa. Seminaareissa keskusteltiin muun muassa alihankkijoiden ja päähankkijoiden mahdollisuuksista parantaa logistiikkaa ja näin edistää kustannustehokkuutta. Suuren kysynnän vuoksi messut päätettiin järjestää myös jatkossa joka vuosi. Alihankinta 96 -messut avasi Valmet Automotive Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja, teollisuusneuvos Juhani Linnoinen. Tampereen Messut Oy:n varatoimitusjohtaja Mika Setälä ja Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Aarnio tapaamassa ranskalaisia näytteilleasettajia Kuvassa Vuoden alihankkijan Elcoteq Network Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo VUODEN ALIHANKKIJA: Laihian Metalli Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Kvaerner Masa-Yards Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Riihimäen Metallikaluste Oy ja Valmet Avicomp Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Elcoteq Network Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Valmet Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Fincoil-Teollisuus Oy

11 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 1997 ALIHANKINTA 1998 Alihankintojen kysyntä Suomessa jatkui vahvana, ja myönteinen markkinatilanne näkyi myös loppuunmyydyillä Alihankinta 97 -messuilla, jotka pidettiin Messuilla oli mukana yli 700 metalli-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden sekä muovi- ja kumiteollisuusalojen yritystä. Alihankinta 98 pidettiin ensimmäistä kertaa laajennetuissa tiloissa. Käytössä oli tuolloin sekä yritysmaailmalle tutuksi tulleen Pirkkahallin A- ja B-hallit että sen yhteyteen rakenteilla olleen uuden C-hallin jo valmistuneet tilat. Uusi halli valmistui kokonaisuudessaan saman vuoden marraskuussa, mutta sen avajaiset pidettiin jo 17. syyskuuta Alihankinta 98 -messujen yhteydessä. Lopputuotteen tekijät halusivat yhä isompia osakokonaisuuksia, ja vähentämällä suoria alihankintakontakteja päähankkijat pyrkivät aika- ja kustannussäästöihin. Alihankinta 97 olikin keskeinen kontaktitapahtuma osatoimittajien yhteistyön kehittämiseksi ja verkottumisen edistämiseksi. Seminaareissa oli esillä muun muassa partnership-ajatus, verkostoituminen, autoteollisuuden osahankintatarpeet ja EU:n komission toimenpiteet alihankinnan edistämiseksi. Muina seminaariaiheina puhuttivat Viron mahdollisuudet suomalaisyrityksille, laatu suomalaisen työn menestystekijänä, kansainvälistyminen ja pienen yrityksen haasteet. Messujen suojelijana toimi presidentti Martti Ahtisaari. Alihankinta 97 -messut avasi Partek Oy Ab:n konsernijohtaja Christoffer Taxell. Tampereen Messut Oy:n paraatitytöt juhlistivat avajaisia VUODEN ALIHANKKIJA: Paakkilan Konepaja Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Tamrock Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Thorn Lighting Oy Näyttelypuitteiden laajentuminen vahvisti tamperelaisen messutoiminnan vetovoimaa entisestään ja antoi vieläkin tehokkaammat mahdollisuudet palvella yrityselämää. Maine loistavista messutapahtumista ja -tiloista oli kiirinyt laajalle, ja niinpä uuden hallin näyttelytilat myytiin loppuun muutamassa viikossa. Näytteilleasettajia messuilla oli kymmenestä eri maasta noin Näytteilleasettajien määrä nousi edellisvuoteen verrattuna noin 30 %. Tapahtuman seminaareissa keskustelua aiheuttivat muun muassa euron vaikutus yritysten strategisiin valintoihin, alihankintaverkoston laadun parantaminen, internetin hyväksikäyttö kansainvälisissä yrityksissä sekä alihankkijan sijainnin vaikutus kilpailukykyyn. Alihankinta 98 -messut avasi Elcoteq Network Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo. Upouusi C-halli ensimmäistä kertaa käytössä vuoden 1998 Alihankinta-messuilla VUODEN ALIHANKKIJA: Teknikum Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Vaisala Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Halton Oy

12 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 1999 ALIHANKINTA 2000 Alihankinta 99 -messut esittäytyivät laajempana ja kansainvälisempänä kuin koskaan ennen. Suomen suurin ammattitapahtuma kiinnosti ammattilaisia, joita järjestetyille messuille osallistui ennätykselliset Messutapahtuman puheenvuoroissa kannustettiin suomalaista teollisuutta hyödyntämään kevyitä rakenteita ja joustavaa toimintavalmiutta sekä panostamaan asiakaslähtöiseen toimintatapaan, mikä toisi Suomelle selkeän kilpailuedun muihin Euroopan maihin nähden. Kymmenennet Alihankinta-messut pidettiin Tapahtumassa oli edustettuna ennätykselliset yli 1200 yritystä. Tapahtuman oheisteemana oli puu. Aiheeseen liittyen messujen yhteydessä järjestettiin Woodexpo-messutapahtuma, jossa esittäytyivät mekaanisen puunjalostuksen ja huonekaluteollisuuden yhteistyömahdollisuudet. Alihankinta messujen seminaariaiheina olivat muun muassa pk- ja alihankintayrityksille suunnatut tutkimus- ja kehityshankkeet. Perinteisten Vuoden päähankkija- ja Vuoden alihankkija- sekä Vuoden ohutlevytuote -palkintojen lisäksi messujen avajaisissa palkittiin Pirkanmaan Puupalkinto. Tunnustuksen sai Toijalassa sijaitseva, moottoritien yli kulkeva Nahkialan Puusilta. Alihankinta messuilla palkittiin myös kunniakirjalla ne 13 näytteilleasettajaa, jotka olivat osallistuneet kaikkiin kymmeneen tapahtumaan vuodesta 1988 alkaen. Alihankinta 99 -messujen yhteydessä pidetyille kansainvälisille IBEX-päiville osallistui lähes 150 yritystä, joista 41 oli Suomen ulkopuolelta. Ostajat ja myyjät tapasivat toisensa ennalta suoritetun tarve- ja tarjontakartoituksen pohjalta. Osallistujat olivat tyytyväisiä saatujen kontaktien sisältöön ja laatuun. Seminaarit tarjosivat lukuisia case-luontoisia esityksiä, joissa kansainvälisesti johtavat päähankkijat kertoivat alihankinnasta eri sektoreilla, alihankintatoiminnan kehityksestä ja tulevaisuuden visioista. Seminaareista sai kattavan kokonaiskuvan alihankintamarkkinoista koko Euroopan tasolla. Alihankinta 99 -messut avasi Eimo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jalo Paananen. S.E.C. ry:n osastolla kuhinaa. Vuonna 2000 Alihankinta-messujen logo uudistui. Alihankinta messut avasi Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Hän totesi avajaispuheessaan Suomen alihankintateollisuuden kasvavan edelleen. Tiedostustilaisuudessa nousi esiin muun muassa globalisoitumiseen liittyvien markkinoiden nopeat muutokset, joiden nähtiin kannustavan suuria, monikansallisia yrityksiä keskittymään ydinosaamiseensa voidakseen turvata kilpailukykynsä. Alihankintateollisuuden näkymät puhuttivat messujen tiedotustilaisuudessa VUODEN ALIHANKKIJA: Trafotek Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Nokia Mobile Phones VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Hihra Oy 2000 VUODEN ALIHANKKIJA: Nomet Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: ABB Industry Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Tellabs Oy ja Aspocomp Oy EMS

13 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 2001 ALIHANKINTA 2002 Alihankinta messuilla rikottiin entiset näytteilleasettaja- ja kävijäennätykset lamapuheista huolimatta. Talouskasvun suvantovaihe ei näkynyt messuilla; alihankintateollisuudessa oltiin valppaina, mutta rauhallisina. Alihankinta messut olivat historiansa laajimmat ja siten merkittävä teollisuuden alihankintatapahtuma myös Euroopan mittakaavassa. Kävijämäärä oli kaikkien aikojen suurin, Alihankinta 2002 otti messuvieraat ja näytteilleasettajat vastaan uudistuneissa puitteissa. Tampereen messukeskus Pirkkahallin A-, B- ja C-hallien väliin oli rakennettu uudisrakennus, johon oli sijoitettu muun muassa uudet ja nykyaikaiset ravintola- ja seminaaritilat. Huomattavaa on myös se, että Tampereen Messut kuului tuolloin ainoana suomalaisena messujärjestäjänä kansainvälisesti arvostettuun RIOST-järjestöön, johon kutsuttiin jäseneksi vain maailman merkittävimmät alihankintateollisuuden messujärjestäjät. Alihankinta messutapahtuman seminaariaiheina olivat muun muassa menestyksellisen alihankkija-päähankkijasuhteen edellytykset, ulkoistaminen ja verkostoituminen sopimusjuridiikan osalta, eestiläinen alihankintateollisuus sekä tuloksellinen verkostoituminen. Alihankinta messutapahtuman avasi Metalliteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Martti Mäenpää. Thierry Paelinck Van Meerbeeck RIOST-järjestöstä messujen tiedotustilaisuudessa VUODEN ALIHANKKIJA: Ouneva Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: KCI Konecranes International Oyj VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Halton Oy Alihankinta-messuilla rikottiin jälleen kaikki ennätykset. Alihankinta messuilla vieraili noin alan ammattilaista ja asiantuntijaa. Ennätykset rikottiin myös näytteilleasettajien ja osastojen lukumäärässä. Edustettuna oli 12 kansallisuutta 560 osastolla, ja yrityksiä oli esillä Alihankinta oli vakiinnuttanut asemansa Pohjois-Euroopan suurimpana teollisuuden alihankinnan ammattimessutapahtumana kävijämäärän mukaan mitattuna. Messuseminaarin teemoina olivat muun muassa päähankkijan ja toimittajan yhteistyö yhdenaikaisessa tuotekehitysprojektissa sekä toimitusverkoston tehokkuuden kehittäminen. Alihankinta messut avasi toimitusjohtaja Pentti Pietilä Metso Minerals Oy:stä. Hän korosti puheessaan toimivan arvoketjun tärkeyttä kilpailukyvyn säilyttämisessä. Yleiskuva A-hallista VUODEN ALIHANKKIJA: Hakaniemen Metalli Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Wärtsilä Oyj Abp

14 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 2003 ALIHANKINTA 2004 Alihankinta messut olivat historiansa toistaiseksi laajin yksittäinen messutapahtuma Tampereella teollisuuden taantumasta huolimatta. Alihankinta-messut myytiin loppuun ennätysvauhtia, ja järjestetyillä messuilla mukana oli yli 1500 yritystä 450 osastolla 13 eri maasta. Alihankinta messuilla oli mukana ulkomaisia yrityksiä enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Euroopan toiseksi suurimmaksi alihankintamessutapahtumaksi kasvaneen tamperelaistapahtuman 750 osastolla oli kaikkiaan yli 1500 näytteilleasettajaa 15 eri maasta. Saadun palautteen mukaan näytteilleasettajien messumenestys oli parempi kuin koskaan aiemmin. Kansainvälinen kiinnostus Alihankinta-messuja kohtaan kasvoi, ja ulkomaalaisia näytteilleasettajia sekä kävijöitä oli messuilla enemmän kuin koskaan ennen. Näytteilleasettajille voitiin tarjota suoria kontakteja potentiaalisiin ostajiin sekä ajankohtaista tietoa alan tilanteesta lähes koko Euroopan osalta. Myös seminaareissa pureuduttiin kansainvälisyyteen. Alihankinta messut avasi yrittäjäneuvos Taisto Sorjonen Tasowheel Oy:stä. Hän toi puheessaan esille ulkoistamisen ja verkottumisen yleistymistä suomalaisessa teknologiateollisuudessa. Messujen sisältö oli entistä laajempi runsaan seminaaritarjonnan ansiosta. Aiheina järjestetyssä messutapahtumassa oli muun muassa suomalaisen teknologiateollisuuden kehitystarpeet ja kasvun strategiat. Seminaarissa esiteltiin kyseisiin teemoihin keskittyvän kansallisen TRIO-ohjelman hankkeita, joita oltiin tuolloin käynnistämässä eri puolilla Suomea. Keskustelua aiheuttivat tuottavuuspohdintojen ohella muun muassa työpaikkojen turvaaminen sekä erityisesti aloittavia ja kasvavia yrityksiä tukevien rahoitusjärjestelmien kehittäminen. Alihankinta messut avasi Meconet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo. Alihankinta-messujen merkittävä taustavaikuttaja teollisuusneuvos Taisto Sorjonen avaa messut VUODEN ALIHANKKIJA: Metalliset Group VUODEN PÄÄHANKKIJA: Metso Minerals (Tampere) Oy Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Martti Mäenpää TRIO-seminaarissa VUODEN ALIHANKKIJA: Efore-konserni VUODEN PÄÄHANKKIJA: Ensto-konserni

15 ALIHANKINTA 2005 Alihankinnan 15. ammattimessut vetivät jälleen Tampereen messukeskus Pirkkahalliin yli messuvierasta. Tyytyväisyystutkimuksen mukaan järjestetyn Alihankinta messutapahtuman kävijöistä huikeat 98 % arvioi tapahtuman onnistuneen ja vastanneen hyvin odotuksia. Mukana oli 1500 yritystä 14 maasta. Vuoden aikana jo kymmeniä yritysten kehittämishankkeita käynnistänyt teknologiateollisuuden TRIO-seminaari oli edelleen vahvasti esillä. Seminaareissa painotettiin ulkopuolisen asiantuntijan merkitystä kehittämishankkeiden eteenpäin viemisessä. Alihankinta messut avasi Patria-konsernin toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi. ALIHANKINTA 2006 Kävijämäärältään Pohjois-Euroopan suurimpina alihankintamessuina asemansa vakiinnuttanut Alihankinta keräsi Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-, B-, C- ja uuteen D-näyttelyhalliin yhteensä 900 näytteilleasettajaa ja 500 päämiestä 19 eri maasta. Uusia näytteilleasettajamaita olivat USA, Kiina ja Japani. Alihankinta 2006 ylsi jälleen kaikkien aikojen laajimmaksi ja kansainvälisimmäksi Tampereella järjestetyksi ammattimessutapahtumaksi. Seminaariteemoina olivat muun muassa suomalaisen alihankintateollisuuden mahdollisuudet ja edellytykset globaalissa kilpailussa, yritysten kansainvälisen liiketoiminnan tehostaminen sekä tuotantomenetelmien kehittäminen ja verkostoitumisen vaikutukset yritysten tuottavuuteen. Alihankinta messut avasi Kumijaloste Oy:n toimitusjohtaja Eeva Syvälahti. Malja Vuoden päähankkijalle ja Vuoden alihankkijalle Uusina näytteilleasettajamaina olivat mukana Kiina, Japani ja USA VUODEN ALIHANKKIJA: Insinööritoimisto Enmac Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Aker Finnyards VUODEN ALIHANKKIJA: Javasko Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Sulzer Pumps Finland Oy

16 ALIHANKINTA 2007 Alihankinta 2007 houkutteli Tampereelle messuvierasta. Samalla tehtiin messujen uusi kävijäennätys. Näyttelyosastojen ohella tärkeää tietoa yrittämisen haasteista ja ratkaisuista tarjosivat perinteisesti myös lukuisat seminaarit, joissa puhututtivat vahvasti suomalaisen alihankinnan näkymät globaalissa maailmassa. Muita järjestetyn messutapahtuman teemoja olivat hitsaavan teollisuuden haasteet, alihankinnan mahdollisuudet Pietarissa, uusi opas alihankintaan Venäjällä, kuumakanavajärjestelmät, koneinvestoinnit, tuotantotalous, rekrytointi ja perehdyttäminen sekä työajan ja töiden seuranta. Alihankinta messut avasi Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja, vuorineuvos Ole Johansson Wärtsilä Oyj Abp:stä. ALIHANKINTA 2008 Alihankinta messuilla ilmassa oli suurta juhlan tuntua, sillä ensimmäisistä Alihankinta-messuista tuli kuluneeksi 20 vuotta. Juhlamessut esittelivät metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta sekä teollisuuden ICT-ratkaisuja. Tarjolla oli perinteiseen tapaan valtava määrä korkeatasoista alihankintaosaamista, uusia tuotteita ja palveluja sekä alan viimeisintä tietoa. Uutuutena mukana oli D-hallin Tuotekatu, joka esitteli alihankintateollisuuden palvelualan yrityksiä. Kahdeksannettoista Alihankinta-messut täyttivät jälleen menestyksellisesti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kaikki neljä hallia ja ulkotilat. Mukana oli lähes 900 näytteilleasettajaa ja 500 päämiestä 19 eri maasta. Juhlavuoden kunniaksi Alihankinta messujen avajaispäivänä vietetyssä iltajuhlassa palkittiin messuilla alusta asti mukana olleita näytteilleasettajia. Alihankinta messut avasi Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja, Katsa Oy:n toimitusjohtaja Timo Salli. Messuemäntä Marianne Harjula haastattelee Pirkanmaan TE-Keskuksen Raimo Vuorisaloa Tampereen Messujen toimitusjohtajana vuodesta 2001 lähtien toiminut Hannu Vähätalo vuonna 2006 valmistuneen Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen D-hallin Leonardo Salissa VUODEN ALIHANKKIJA: TP-Konepajat Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Andritz Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Janavalo Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: VTI Technologies Oy

17 Kansainvälistynyt, laajentunut ja vakiintunut Alihankinta Alihankintatapahtuma on 20 vuoden aikana kansainvälistynyt, laajentunut ja vakiinnuttanut asemansa Suomen suurimpana teollisuuden ammattimessutapahtumana, jossa käy vuosittain noin alan päättäjää ja asiantuntijaa tutustumassa alihankintayritysten tuotteisiin ja palveluihin. Minulla on kaikki syy esittää parhaat kiitokset yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme hyvästä, antoisasta ja pitkäjänteisestä yhteistyöstä Alihankinta-menestystarinan merkeissä, Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo antoi tunnustusta messujen avajaistervehdyksessään. JUHLAVUONNA 2008 PALKITTIIN KAIKKI MESSUILLA VUODESTA 1988 LÄHTIEN MUKANA OLLEET YRITYKSET: Arvo Piiroinen Oy Hyvinkään Kumi Oy Okartek Oy Sacotec Components Oy Fiskars Brands Finland Oy Ab Joensuun Tiedepuisto Oy Oy Johnson Metall Ab Tasowheel Oy Hollming Works Oy Meconet Oy Purso Oy

18 ALIHANKINTA-MESSUJEN LOGOT 20 VUODEN AJALTA Tampereen Messut Oy PL 163, Tampere puh fax Historiikin työryhmä Tanja Järvensivu, Elise Kiviniemi, Kirsi Kontio, Saara Heikkilä ja Olli Tokoi

19

20

Menestyvä alihankkija 2015

Menestyvä alihankkija 2015 Menestyvä alihankkija 2015 Visio ja toimenpiteet Hannu Hernesniemi (toim.) Menestyvä alihankkija 2015 Menestyvä alihankkija 2015 Visio ja toimenpiteet Hannu Hernesniemi (toim.) Tämän teoksen osittainenkin

Lisätiedot

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN 1 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita, kumppaneita ja osaajia. 2 KEHITÄ OSAAMISTASI

Lisätiedot

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 3 / 2013 Aineettomat oikeudet kerralla kuntoon 12 Remedy: Tuotteet ovat enemmän kuin pelejä 14 Mars kehittyville markkinoille! 20 The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka

Lisätiedot

Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille yrityksille

Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille yrityksille Oulun Kauppakamarilehti 1/2013 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen: Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille

Lisätiedot

Toimintatavat remonttiin! Venäjällä on investoitava myös suhteisiin. Pekka Lundmark. Myyntiin uutta puhtia Tuottavuus Työaikajoustosta kilpailuetu

Toimintatavat remonttiin! Venäjällä on investoitava myös suhteisiin. Pekka Lundmark. Myyntiin uutta puhtia Tuottavuus Työaikajoustosta kilpailuetu Myyntiin uutta puhtia Tuottavuus Työaikajoustosta kilpailuetu TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 3 2008 Venäjällä on investoitava myös suhteisiin Pekka Lundmark Toimintatavat remonttiin! Menestys kansainvälisillä

Lisätiedot

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle Pia Piltz, Raita Särkkä 12.3.2015 Tiivistelmä Päiväys 12.3.2015 Tekijä(t) Pia Piltz, Raita Särkkä Koulutusohjelma Liiketalous Raportin/Opinnäytetyön

Lisätiedot

8 Uudistamme 12 Vaikutamme 16 Verkotamme

8 Uudistamme 12 Vaikutamme 16 Verkotamme Vuosikertomus 2006 Rakennamme huomisen menestyvää Suomea Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on itsenäinen julkisoikeudellinen rahasto, joka edistää yhteiskuntamme hyvinvointia eduskunnan valvonnassa.

Lisätiedot

1/2004 TNT:N LENTO- RAHTILIIKENNE TUO VILKKAUTTA TURUN LENTOASEMALLE. LOGISTIIKKA ON KESTÄVÄ TEEMA KOVENEVASSA KILPAILUSSA s. 6. s.

1/2004 TNT:N LENTO- RAHTILIIKENNE TUO VILKKAUTTA TURUN LENTOASEMALLE. LOGISTIIKKA ON KESTÄVÄ TEEMA KOVENEVASSA KILPAILUSSA s. 6. s. 1/2004 TNT:N LENTO- RAHTILIIKENNE TUO VILKKAUTTA TURUN LENTOASEMALLE s. 18-19 LOGISTIIKKA ON KESTÄVÄ TEEMA KOVENEVASSA KILPAILUSSA s. 6 PERINTEET VELVOITTAVAT Turku on ikivanha logistiikkakeskus, joka

Lisätiedot

Joulukuu 2008. Konsultit & kansainvälistyminen. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Joulukuu 2008. Konsultit & kansainvälistyminen. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Joulukuu 2008 Konsultit & kansainvälistyminen Työehtosopimuskorotukset nostavat suunnitteluhintoja...2 Tulevaisuushankkeessa haetaan menestystekijöitä...2 Selviytyminen vaatii kilpailukykyä, osaamista

Lisätiedot

2009 uuden tuotantoennätyksen, miljardia kolikkoa. Lue lisää sivuilta 16 17.

2009 uuden tuotantoennätyksen, miljardia kolikkoa. Lue lisää sivuilta 16 17. Suomen Rahapaja Oy:n vuosikertomus ja hallituksen toimintakertomus 2009 Viisisenttisiä Irlantiin. Käyttörahatyksikkö teki vuonna 2009 uuden tuotantoennätyksen, 1,3 miljardia kolikkoa. Lue lisää sivuilta

Lisätiedot

Energiayhtiö ADVEN ja Finnprotein solmivat sopimuksen biohöyrytoimituksesta. Teollisuuden Näytelehden internet-palveluosoitteisto

Energiayhtiö ADVEN ja Finnprotein solmivat sopimuksen biohöyrytoimituksesta. Teollisuuden Näytelehden internet-palveluosoitteisto Energiayhtiö ADVEN ja Finnprotein solmivat sopimuksen biohöyrytoimituksesta - Adven ja Finnprotein ovat solmineet pitkäaikaisen sopimuksen, jonka myötä Adven tulee toimittamaan Finnproteinille bioenergialla

Lisätiedot

Kasvun ajurit 6. Kansainvälistymisen menestystekijät ja esteet Kasvuyritysten ja PK-yritysten vertailu

Kasvun ajurit 6. Kansainvälistymisen menestystekijät ja esteet Kasvuyritysten ja PK-yritysten vertailu Kasvun ajurit 6 Kansainvälistymisen menestystekijät ja esteet Kasvuyritysten ja PK-yritysten vertailu Kasvun ajurit 6 Kansainvälistymisen menestystekijät ja esteet Kasvuyritysten ja PK-yritysten vertailu

Lisätiedot

Matkalla menestykseen ei ole oikoteitä s. 18

Matkalla menestykseen ei ole oikoteitä s. 18 TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 3 2007 Professori Jukka Vesalainen: Matkalla menestykseen ei ole oikoteitä s. 18 Kemikaaleja kartoittamaan s. 6 Talotekniikan instituutti kokoaa yhteen alan osaamisen

Lisätiedot

Toivoa, tahtoa, tarmoa

Toivoa, tahtoa, tarmoa Toivoa, tahtoa, tarmoa T e k e s 25 vuotta Toivoa, tahtoa, tarmoa Julkaisija Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekstit Johanna Korhonen Aineisto- ja arkistotyö Pirkko Kotila Ulkoasu

Lisätiedot

Tuotteiden on maistuttava hyvälle

Tuotteiden on maistuttava hyvälle KYMEn yrittäjät ry jäsenlehti www.kysanomat.fi Pääkirjoitus: Kyllä yrittäjät tietää 3 kymen Menestystarinoita maakunnasta KYMEN YRITTÄJÄT RY:N JÄSENLEHTI 2/2014 11 Tuotteiden on maistuttava hyvälle Jussi

Lisätiedot

tammikuu 08 Kauppa kamari Tampereen POKin toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko: KAUPPA on luottamusta lehti

tammikuu 08 Kauppa kamari Tampereen POKin toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko: KAUPPA on luottamusta lehti 1 tammikuu 08 POKin toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko: KAUPPA on luottamusta Tampereen Kauppa kamari lehti Nordea Pankki Suomi Oyj Haluatko pankin koko asiantuntemuksen käyttöösi? Tule keskustelemaan kanssani

Lisätiedot

ALTIA VIINIKERHON MESSUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN VIINIEXPOSSA 2004

ALTIA VIINIKERHON MESSUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN VIINIEXPOSSA 2004 ALTIA VIINIKERHON MESSUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN VIINIEXPOSSA 2004 Anu Ojala Opinnäytetyö Toukokuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis-

Lisätiedot

Luomme kasvuyrityksiä

Luomme kasvuyrityksiä Luomme kasvuyrityksiä Panostaja Oyj vuosikertomus 2010 Viisi johtotähteämme Missio Panostaja tukee aktiivisesti omistamiensa liiketoiminta-alueiden yrittäjiä kehittämään yhdessä omistettuja liiketoiminta-alueita

Lisätiedot

Kohti digitaalista vallankumousta

Kohti digitaalista vallankumousta Ajankohtaista asiaa Tekesistä yrityksille 4 2014 Tekesiltä uutta ohjelmaa Kohti digitaalista vallankumousta Logistiikka mutkistuu, syvenee ja laajenee SIVU 12 Digiajan lukkovalmistaja muuttaa maailmaa

Lisätiedot

Teknologioista teemoihin - OSKEsta INKAan

Teknologioista teemoihin - OSKEsta INKAan Prizz.Uutiset Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti 3 / 2013 Teknologioista teemoihin - OSKEsta INKAan TOF Yard TEM: Uutta potkua merituulivoimaalalle Tuhkasta timantteja Liiketoimintaa

Lisätiedot

Adulta Oy 24.3.2007 liikkeenjohto ja hallinto. Wärtsilänkatu 63, 04440 JÄRVENPÄÄ. Kaikukatu 3, 00530 Helsinki Fabianinkatu 7, 00130 Helsinki

Adulta Oy 24.3.2007 liikkeenjohto ja hallinto. Wärtsilänkatu 63, 04440 JÄRVENPÄÄ. Kaikukatu 3, 00530 Helsinki Fabianinkatu 7, 00130 Helsinki Toimintakertomus 2006 Adulta oy Adulta Oy on Järvenpään ja Keravan kaupunkien sekä Tuusulan ja Mäntsälän kuntien omistama Keski-Uudenmaan aikuiskoulutuskeskus. Yhtenä maamme suurimmista ammatillisista

Lisätiedot

HynäPro 2008 2011. räätälöityjä palveluja pirkanmaalaisille teknologia-alan pk-yrityksille

HynäPro 2008 2011. räätälöityjä palveluja pirkanmaalaisille teknologia-alan pk-yrityksille HynäPro 2008 2011 räätälöityjä palveluja pirkanmaalaisille teknologia-alan pk-yrityksille SISÄLTÖ Hanke HynäPro 2008 2011 kehitti räätälöidysti koko yritystä 4 Projektipäällikön puheenvuoro Kehittämispalveluita

Lisätiedot

technopolis 30 vuotta

technopolis 30 vuotta 1 / 2012 sivu 2 technopolis 30 vuotta sivu 6 Esittelyssä Technopolis Lappeenranta sivu 8 Ericssonin uusi yksikkö Technopolis ouluun sivu 9 Technopolis finnmedi toiminnassa 30 kasvun vuotta teksti: Kari

Lisätiedot

LEGENDAT KOHTAAVAT AURAJOELLA s. 8

LEGENDAT KOHTAAVAT AURAJOELLA s. 8 1/2005 LEGENDAT KOHTAAVAT AURAJOELLA s. 8 GLS FINLAND OY:N PERIAATE: LOGISTIIKASSA TÄSMÄLLISYYS ON HYVÄÄ ASIAKASPALVELUA s. 6 EDUNVALVONTAA, TIEDOTTAMISTA JA MARKKINOINTIVIESTINTÄÄ BRYSSELISSÄ s. 16 LUOTTAVAISIN

Lisätiedot

-luku. Liiketoiminnan linjanvedot: erikoisteknologian kärkeen

-luku. Liiketoiminnan linjanvedot: erikoisteknologian kärkeen 1970 -luku Liiketoiminnan linjanvedot: erikoisteknologian kärkeen Telestellä elettiin mullistavia aikoja heti vuoden 1970 alussa. Olavi Ahonen myi osakkeensa suurpankkien muodostamalle kehitysyhtiö Sponsor

Lisätiedot

PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS. www.ponsse.com

PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS. www.ponsse.com PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS 2004 www.ponsse.com 2 Ponsse 2004 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo Tietoja osakkeenomistajille 4 Vuosi 2004 lyhyesti 5 Hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan katsaus 6

Lisätiedot

Valmet Automotive. osaa menestysreitin. Kasvuyritykset. sytyttivät sijoittajat. Kiirettä kaivoksilla

Valmet Automotive. osaa menestysreitin. Kasvuyritykset. sytyttivät sijoittajat. Kiirettä kaivoksilla Valmet Automotive osaa menestysreitin Kasvuyritykset sytyttivät sijoittajat Kiirettä kaivoksilla Suomen TeolliS uussijoit u S o y:n S idos ryhmäleht i 1/2011 Pääkirjoitus Kuva: Kari Ylitalo Hankevirta

Lisätiedot

Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat

Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat nro 1 2013 Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija; Klarna Oy Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat Haastattelussa Andreas Vestling Maksaminen murroksessa Zalandon menestyksen avaimet ekaupan

Lisätiedot

Syksy 2006 Media Desk Finland EUROOPAN UNIONIN MEDIA PLUS OHJELMA 2001 2006. Teemana animaatiot

Syksy 2006 Media Desk Finland EUROOPAN UNIONIN MEDIA PLUS OHJELMA 2001 2006. Teemana animaatiot Syksy 2006 Media Desk Finland EUROOPAN UNIONIN MEDIA PLUS OHJELMA 2001 2006 Teemana animaatiot 1 Media Desk Finland c/o Suomen elokuvasäätiö Kanavakatu 12 FI-00160 Helsinki Puh. +358 9 6220 3013 Kerstin

Lisätiedot

2 0 0 9 VUOSIKERTOMUS

2 0 0 9 VUOSIKERTOMUS 2 0 0 9 VUOSIKERTOMUS Panostaja on suomalainen, vakavarainen, yrittäjyyteen perustuva monialakonserni, joka luo elinvoimaisia yrityksiä ja yrityskokonaisuuksia. Toteutamme sen yritysostoin ja kehitystyöllä.

Lisätiedot