Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988. ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary"

Transkriptio

1

2

3 ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary

4 Alihankinta-messujen tie YDINKYSYMYKSESTÄ MESSUILMIÖKSI Alihankinta-messut on erinomaisen elävä esimerkki siitä, kuinka hittituote syntyy, kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Tapahtuman ideointi sai alkunsa vuonna 1984, kun Tampereen Messujen toimitusjohtajaksi juuri valittu Rafik Neuman keskusteli Helsingin Finntec-messuilla Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n yritysasiamiehen Kari Aarnion kanssa alihankinta-alan messujen tarpeellisuudesta. Aarnio oli vakuuttunut tapahtuman tilauksesta, ja niinpä asia jäi vahvasti kytemään. Todennäköisesti Vuonna 1985 Tampereen Messujen toimitusjohtajana aloittanut Rafik Neuman nosti aiheen pian uudelleen pöydälle. Asiaa vauhditti yrittäjä, sorvari Taisto Sorjosen ydinkysymys eräässä yrittäjien tapaamisessa: Minulla ei ole tarjota lopputuotetta, vaan osaamista. Voiko sitä myydä messuilla?. Tuolloin Neuman joutui vastaamaan yrittäjälle valitettavasti ei, mutta mahdollisuuksien hahmottaminen oli jo vireillä. kaikki ideaa kannattaneet ja mukaan lähteneet halusivat kukin olla pioneereja. Käytännössä Alihankinta-messujen kehittely merkitsi tutustumista vastaavanlaisiin messuihin Pariisissa ja naapurimaan Jönköpingissä sekä teollisuusalojen organisaatioiden, yrittäjien ja eri maiden suurlähetystöjen kaupallisten neuvostojen mielenkiinnon kartoittamista. Alihankkijoiden ja päähankkijoiden kohtaamispaikalle oli tilausta, sillä elettiin aikoja, jolloin oli ymmärretty, että ilman kehittyneitä alihankkijaverkostoja ja -toimintaa suuret päähankkijatkaan eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla kilpailukykyisiä. -Alihankinta-messujen kehittelyn taustalla oli kolme merkittävää tekijää. Ensinnäkin Tampereen Messuilla oli ollut jo jonkin aikaa ilmassa ajatus lähteä ideoimaan kansainvälistä tapahtumaa Tampereelle. Siksi toisekseen juuri tuolloin tuli kentältä kyselyä alihankkijan mahdollisuuksista messuilla. Kolmas kantava voima oli yritysten ja järjestöjen sitoutuminen messuideaan, Neuman kiteyttää Alihankinta-messujen lähtökohtia. Yritysmaailman eri tahojen suuri sitoutumishalu suorastaan hämmästytti. -Todennäköisesti kaikki ideaa kannattaneet ja mukaan lähteneet halusivat kukin olla pioneereja. Ei siis ihme, että hyvää jälkeä syntyi, Neuman täsmentää.

5 Tampereen Messut löysi oman tien erottua muista messujen järjestäjistä nimenomaan messupalvelun suhteen. Niin pyörähti iso ratas pyörimään, ja vuonna 1988 järjestettiin Tampereen Pirkkahallissa maamme ensimmäiset Alihankinta-messut, Alihankinta 88. Tapahtuma koettiin tarpeelliseksi ja hyödylliseksi niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin keskuudessa. Myös Tampereen Messuille Alihankinta-messut olivat alusta lähtien menestys paitsi ideansa puolesta niin myös taloudellisessa mielessä. Jo ensimmäinen tapahtuma toteutettiin plussamerkkisenä. Rafik Neumanin mukaan tapahtuman varsinainen läpimurtovuosi oli 1990, jolloin messut järjestettiin toista kertaa. Neuman korostaa, että Alihankinta-messujen syntyä ja menestystä ovat tukeneet myös silloinen Tampereen seudun monipuolinen infrastruktuurin kehittyminen sekä Tampereen Messujen erikoisosaamisen jalostuminen. -Tampereen Messut löysi oman tien erottua muista messujen järjestäjistä nimenomaan messupalvelun suhteen. Olimme keränneet varhaisista vaiheista lähtien systemaattisesti messututkimusmateriaalia, jonka avulla päämääränämme oli tehdä palveluhalumme ja -kykymme tunnetuiksi. Samanaikainen Tampereen seudun kehittyminen esimerkiksi liikenneverkoston, hotellitarjonnan sekä viihde- ja kulttuuripalveluiden osalta oli huomattava. Nämä tekijät antoivat todella hyvät puitteet uuden hittimessutuotteen synnylle, Neuman kertoo. Vuonna 2008 Tampereella voidaan juhlia Alihankinta-messujen 20-vuotista taivalta. Rafik Neuman uskoo, että Alihankinta-messuilla on ollut kiistatta suuri rooli niille osallistuneille näytteilleasettajille ja kävijöille, alihankkijoille ja päähankkijoille sekä päättäjille. -Kun näkee tämän päivän messuilla yrityksiä, jotka olivat mukana jo ensimmäisillä kerroilla, on mielenkiintoista voida todeta, kuinka moni yritys on laajentunut ja sukupolvenvaihdoksiakin on tapahtunut. Se lienee niitä parhaimpia menestyksen mittareita messuille osallistuneiden näytteilleasettajien osalta, Rafik Neuman konkretisoi. Alihankinta-messujen idean isä Rafik Neuman toimi Tampereen Messujen toimitusjohtajana vuosina

6 Alihankkijoiden tarpeet YKKÖSENÄ Vuoteen 1998 saakka Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajana toiminut Kari Aarnio ensimmäisillä messuilla vuonna Syksyllä vuonna 1984 Metalliteollisuuden Keskusliitto MET kokosi alihankintaa esittelevän yhteisosaston Finntec-messuille, jotka pidettiin Helsingissä. Mukana oli 35 konepajayritystä. Tämän tapahtuman yhteydessä tuolloin äskettäin valittu Tampereen Messujen tuleva uusi toimitusjohtaja Rafik Neuman lähestyi yritysasiamies Kari Aarniota, joka oli METin osastosta vastaava. Neuman halusi keskustella Aarnion kanssa alihankinnan erikoismessujen järjestämisestä Tampereella. Ajatus tuntui Aarniosta alusta alkaen erinomaiselta, koska maastamme puuttui alihankintateollisuuden ammattilaisille kohdennettu messutapahtuma. Ruotsissa oli jo 1970-luvulla alettu järjestää alihankintamessuja Elmia Underleverantör -nimellä Jönköpingissä. Ne olivat alusta alkaen onnistuneet. -Varsin pian tämän tapaamisen ja muutamien selvitysten jälkeen voitiin todeta, että Suomessa todella oli itsestään selvä tarve Alihankinta-messuille. Alalle oli luotava foorumi, jossa myyjällä ja ostajalla on mahdollisuus tavata kasvokkain ja luoda kontakteja mahdollisimman lyhyessä ajassa kansainvälisessä ympäristössä, Aarnio toteaa. Kari Aarnio valittiin Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajaksi, ja hän hoiti tehtävää vuoden 1998 loppuun asti. Ensimmäinen kokous pidettiin vuonna Silloin päätettiin, että ensimmäiset Alihankinta-messut järjestetään lokakuussa Alihankinta-tapahtuma oli heti menestys. -Messut täyttivät jo ensimmäisellä kerralla molemmat näyttelyhallit, ja kävijöitä oli yli Tapahtumasta saatu palaute oli erinomaista. Seuraavat messut päätettiin pitää kahden vuoden kuluttua. Alun perin ajatuksena oli nimenomaan, että Alihankinta järjestetään vuorovuosina Elmian kanssa. Vuodesta 1995 lähtien messut on kuitenkin toteutettu vuosittain, Aarnio kertoo. -Tapahtuman yhtenä menestystekijänä voidaan pitää sitä, että järjestäjien tavoitteena on alusta asti ollut ensisijaisesti tyydyttää näytteilleasettajien toiveet, sitten kävijöiden odotukset ja lopuksi vasta messuyhtiön tarpeet. Näillä eväillä ja 1980-luvulta lähtien tehdyllä pitkäjänteisellä kehitystyöllä on saatu synnytettyä tapahtuma, joka on yksi merkittävimpiä alan kansainvälisiä messuja. On hienoa, että tapahtuman kasvuun on vastattu myös parantamalla ja laajentamalla messujen tarvitsemia tiloja. Tampereen Alihankinta-messut on säilynyt puhtaana alihankinnan ammattitapahtumana, jossa kysyntä ja tarjonta todella kohtaavat, Kari Aarnio sanoo.

7 Runsaasti kauppoja ja TÄRKEITÄ KONTAKTEJA Mika Setälä toimi Tampereen Messujen projektijohtajana vuonna 1990, jolloin Alihankinta-messuista tuli ensimmäinen todellinen kansainvälinen messutapahtuma Tampereella. Vuoden 1990 Alihankinta-messut oli ensimmäinen todellinen kansainvälinen ammattimessutapahtuma, joka Tampereella oli koskaan järjestetty. Niihin aikoihin oli ryhdytty puhumaan EU-jäsenyydestä, mikä vaikutti yritysten toimintaympäristöön, ja kansainvälistyminen lisääntyi monin tavoin. Tampereen Messujen projektijohtajana toimi tuolloin Mika Setälä. Hän vastasi Tampereen Messuilla kaikkien messujen myynnistä ja markkinoinnista. Hän kertoo ryhtyneensä toimitusjohtaja Rafik Neumanin ohjeiden viitoittamana markkinoimaan rohkeasti salkku kädessä Alihankinta-messuja ulkomaille, mitä ei oltu tehty aiemmin. -Tuloksena oli kontakteja ja yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Esimerkiksi Ranskan suurlähetystön kaupallisella osastolla oli merkittävä rooli sen suhteen, että saimme ranskalaisia yrityksiä isoilla osastoilla mukaan messuille. Alihankinta 90 oli ensimmäinen messutapahtuma, jossa oli laajasti mukana suoria näytteilleasettajia ulkomailta, Mika Setälä kertoo. -Messut onnistuivat todella upeasti ja näytteilleasettajat saivat runsaasti kauppoja ja tärkeitä kontakteja. Alihankinnasta kehittyi samantien alan ykköstuote, jonka kanssa muiden messujärjestäjien on ollut vaikea lähteä kilpailemaan. Tapahtuman taustajärjestöt ovat olleet alusta asti äärettömän vahvoja, hyviä ja sitoutuneita Alihankinta-messuihin ja niiden kehittämiseen. Oli upea olla mukana projektissa, jonka kasvu ja kansainvälistyminen jatkui vuosi vuodelta, Mika Setälä summaa. Alihankinnasta kehittyi samantien alan ykköstuote, jonka kanssa muiden messujärjestäjien on ollut vaikea lähteä kilpailemaan.

8 ALIHANKINTA 1988 Alihankinta 88 pidettiin Tampereella Tapahtuma oli Suomen ensimmäinen valtakunnalliset mitat täyttävä alihankkijoiden ja päähankkijoiden tapaaminen. Messujen taustalla oli alihankintayritysten kiinnostus uudenlaiseen markkinointi- ja kontaktitapahtumaan. Vaikka Suomen alihankintatoiminta oli kehittynyt 1960-luvulta lähtien nopeasti, oli matkaa esimerkiksi Ruotsin alihankintalukuihin vielä melkoisesti. Vasta 1980-luvulla alihankinta nähtiin kilpailukykyä vahvistavaksi yhteistyömuodoksi. Alihankinta 88 -messuilla esiteltiin metalli-, kumi-, muovi- ja puusepänteollisuutta. Kävijöitä ensimmäisillä Alihankinta-messuilla oli yli Alihankinta-messuille haluttiin alusta asti rakentaa vahva kansainvälinen ilme. Messuvieraita oli mukana Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta. Alihankinnan te tapäivässä ja seminaareissa kyseltiin, kansainvälistyykö alihankinta ja kuinka rakentaa uusia yhteyksiä länsinaapuriin. ALIHANKINTA 1990 Hyvin onnistuneiden ensimmäisten Alihankinta-messujen jälkeen odotukset olivat korkealla. Vuonna 1990 panostettiin kansainvälistymiseen, ja nimeksi messutapahtumalle tuli Alihankinta-Underleverans 90. Messuilla oli edustettuna Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Unkari, Portugali ja Ranska. Seminaareissa käsiteltiin kansainvälistymistä, uusia sopimusehtoja ja hinnoittelua. Koulutustilaisuuksilla haluttiin vahvistaa tapahtuman asiasisältöä ja palvella siten paremmin niin alihankkijoita kuin päähankkijoitakin. Tampereella järjestetty Alihankinta-Underleverans 90 täytti kaikki odotukset. Kävijämäärä, , oli ennätys pohjoismaisilla alihankintamessuilla. Alihankinta 90 -messut avasi Suomen Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n toimitusjohtaja Harri Malmberg. Alihankinta 88 -messut avasi Saab-Valmet Ab:n toimitusjohtaja Juhani Linnoinen. Ensimmäiset messut avasi Oy Saab-Valmet Ab:n toimitusjohtaja Juhani Linnoinen Kunniakirjat Vuoden alihankkijalle Tasowheel Oy:lle ja Vuoden päähankkijalle Ahlström Machinery Oy:lle VUODEN ALIHANKKIJA: Metallisorvaamo H. Laakkonen VUODEN PÄÄHANKKIJA: Orion-yhtymä Oy Normet VUODEN ALIHANKKIJA: Tasowheel Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Ahlstrom Machinery Oy

9 ALIHANKINTA 1992 Suomen mittavin teollisuuden alihankintatapahtuma, Alihankinta 92, pidettiin Tampereella Hallitsevana päätoimialana messuilla oli edustettuna metalliteollisuus, mutta myös kumi- ja muovialan teollisuus sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus esittäytyivät kattavasti. Näytteilleasettajia oli lähes 900 yrityksestä. Alihankinta -92 kiinnosti näytteilleasettajia myös Suomen rajojen ulkopuolella. Edustettuina olivat Ruotsi, Ranska, Saksa, Itävalta, Portugali, Unkari, Singapore ja Viro. Jo perinteeksi muodostuneessa laadukkaassa seminaariohjelmassa pureuduttiin jälleen kansainvälisyyden kysymyksiin. Alihankinta 92 -messut avasi Suomen Metalliteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Harri Malmberg. ALIHANKINTA 1993 Vuodesta 1993 alkaen Alihankinta-messut päätettiin järjestää parittomina vuosina. Taustalla oli Jönköpingin Underleverantör-messujen siirto pidettäväksi parillisina vuosina. Jaksotusmuutokseen päädyttiin keskusteluissa suomalaisyritysten ja ruotsalaisen messuyhtiön kanssa. Kahta suurta pohjoismaista messutapahtumaa ei haluttu järjestää päällekkäin. Vaikka järjestetty Alihankinta 93 oli niin sanottu välivuositapahtuma, ei se juurikaan heijastunut tapahtuman kävijöiden määrään. Tyytyväisyys kentällä oli ilmeinen, sillä peräti 26 % messuvieraista piti messuja edellisvuotta parempina. Kertaluonteinen rytmin tihennys sopi hyvin tuohon haastavaan ajankohtaan, sillä noihin aikoihin yrityksiä syntyi ja kuoli tiheään, ja yhteistyökumppaneiden kartoitus oli jatkuvaa. Samaan aikaan alettiin kiinnittää huomiota yhä enemmän ulkomaisiin mahdollisuuksiin. Messuseminaarien otsikoissa näkyi vahvasti kansainvälistyvä alihankintaverkostoituminen. Alihankinta 93 -messutapahtuman avasi kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Matti Vuoria. Ranskan yhteisosasto näkyvästi esillä Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Rafik Neuman (oik.) tapasi Elmia-messujen edustajat Tampereella VUODEN ALIHANKKIJA: GWS Perlos Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Neles-Jamesbury Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Aspomec Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: ABB Strömberg Sähkönjakelu Oy

10 ALIHANKINTA 1995 Alihankinta 95 näytti suuntaa suomalaisen alihankintakulttuurin muutoksesta: hyvässäkin markkinatilanteessa ja alihankinnan kysynnän ollessa kasvussa yrittäjät halusivat näkyä ja panostaa markkinointiin. Messuilla olivat mukana kaikki alihankinnan keskeiset osa-alueet eli metalli-, sähkö-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuus. Alihankinta 95 oli kansainvälisesti kiinnostava. Eri kansallisuuksia järjestetyillä messuilla oli edustettuna kymmenen, ja ulkomaiset näytteilleasettajat toivat mukanaan myös ulkomaalaisia ostajia. Seminaariaiheina olivat muun muassa alihankinnan myyminen, ostoneuvottelut, alihankinta ja vastakaupat sekä logistisen järjestelmän tehokkuus. Uusia messuja toivottiin järjestettäväksi jo vuoden kuluttua. Näytteilleasettajien suuresta kiinnostuksesta ja tarpeesta alihankinnan omaan messutapahtumaan kertoi se, että puolet messupaikoista oli varattu seuraavaksi vuodeksi jo messujen viimeisenä päivänä. Alihankinta 95 -messut avasi Kvaerner Masa-Yards Oy:n toimitusjohtaja Martin Saarikangas. ALIHANKINTA 1996 Tampereen Alihankinta 96 -messujen merkittävä kävijän määrä viittasi siihen, että messuista oli muodostunut oleellinen alihankkijoiden ja päähankkijoiden foorumi kontakteille ja informaatiolle kaikkien osapuolten kyvyistä ja tarpeista. Alihankinta 96, joka järjestettiin , oli laatuaan vuoden tärkein tapahtuma Pohjoismaissa. Messujen yhteydessä Tampere-talossa järjestettiin Scanbex kontaktitapahtuma, joka tarjosi metalli- ja konepajateollisuuden yrityksille mahdollisuuden hyvin valmisteltuihin kontakteihin. Scanbex 1996 oli osa Euroopan komission pk-yritysten kehittämisohjelmaa. Sen järjesti Suomen Ulkomaankauppaliitto yhteistyössä Tampereen Messut Oy:n kanssa. Seminaareissa keskusteltiin muun muassa alihankkijoiden ja päähankkijoiden mahdollisuuksista parantaa logistiikkaa ja näin edistää kustannustehokkuutta. Suuren kysynnän vuoksi messut päätettiin järjestää myös jatkossa joka vuosi. Alihankinta 96 -messut avasi Valmet Automotive Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja, teollisuusneuvos Juhani Linnoinen. Tampereen Messut Oy:n varatoimitusjohtaja Mika Setälä ja Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Aarnio tapaamassa ranskalaisia näytteilleasettajia Kuvassa Vuoden alihankkijan Elcoteq Network Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo VUODEN ALIHANKKIJA: Laihian Metalli Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Kvaerner Masa-Yards Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Riihimäen Metallikaluste Oy ja Valmet Avicomp Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Elcoteq Network Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Valmet Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Fincoil-Teollisuus Oy

11 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 1997 ALIHANKINTA 1998 Alihankintojen kysyntä Suomessa jatkui vahvana, ja myönteinen markkinatilanne näkyi myös loppuunmyydyillä Alihankinta 97 -messuilla, jotka pidettiin Messuilla oli mukana yli 700 metalli-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden sekä muovi- ja kumiteollisuusalojen yritystä. Alihankinta 98 pidettiin ensimmäistä kertaa laajennetuissa tiloissa. Käytössä oli tuolloin sekä yritysmaailmalle tutuksi tulleen Pirkkahallin A- ja B-hallit että sen yhteyteen rakenteilla olleen uuden C-hallin jo valmistuneet tilat. Uusi halli valmistui kokonaisuudessaan saman vuoden marraskuussa, mutta sen avajaiset pidettiin jo 17. syyskuuta Alihankinta 98 -messujen yhteydessä. Lopputuotteen tekijät halusivat yhä isompia osakokonaisuuksia, ja vähentämällä suoria alihankintakontakteja päähankkijat pyrkivät aika- ja kustannussäästöihin. Alihankinta 97 olikin keskeinen kontaktitapahtuma osatoimittajien yhteistyön kehittämiseksi ja verkottumisen edistämiseksi. Seminaareissa oli esillä muun muassa partnership-ajatus, verkostoituminen, autoteollisuuden osahankintatarpeet ja EU:n komission toimenpiteet alihankinnan edistämiseksi. Muina seminaariaiheina puhuttivat Viron mahdollisuudet suomalaisyrityksille, laatu suomalaisen työn menestystekijänä, kansainvälistyminen ja pienen yrityksen haasteet. Messujen suojelijana toimi presidentti Martti Ahtisaari. Alihankinta 97 -messut avasi Partek Oy Ab:n konsernijohtaja Christoffer Taxell. Tampereen Messut Oy:n paraatitytöt juhlistivat avajaisia VUODEN ALIHANKKIJA: Paakkilan Konepaja Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Tamrock Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Thorn Lighting Oy Näyttelypuitteiden laajentuminen vahvisti tamperelaisen messutoiminnan vetovoimaa entisestään ja antoi vieläkin tehokkaammat mahdollisuudet palvella yrityselämää. Maine loistavista messutapahtumista ja -tiloista oli kiirinyt laajalle, ja niinpä uuden hallin näyttelytilat myytiin loppuun muutamassa viikossa. Näytteilleasettajia messuilla oli kymmenestä eri maasta noin Näytteilleasettajien määrä nousi edellisvuoteen verrattuna noin 30 %. Tapahtuman seminaareissa keskustelua aiheuttivat muun muassa euron vaikutus yritysten strategisiin valintoihin, alihankintaverkoston laadun parantaminen, internetin hyväksikäyttö kansainvälisissä yrityksissä sekä alihankkijan sijainnin vaikutus kilpailukykyyn. Alihankinta 98 -messut avasi Elcoteq Network Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo. Upouusi C-halli ensimmäistä kertaa käytössä vuoden 1998 Alihankinta-messuilla VUODEN ALIHANKKIJA: Teknikum Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Vaisala Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Halton Oy

12 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 1999 ALIHANKINTA 2000 Alihankinta 99 -messut esittäytyivät laajempana ja kansainvälisempänä kuin koskaan ennen. Suomen suurin ammattitapahtuma kiinnosti ammattilaisia, joita järjestetyille messuille osallistui ennätykselliset Messutapahtuman puheenvuoroissa kannustettiin suomalaista teollisuutta hyödyntämään kevyitä rakenteita ja joustavaa toimintavalmiutta sekä panostamaan asiakaslähtöiseen toimintatapaan, mikä toisi Suomelle selkeän kilpailuedun muihin Euroopan maihin nähden. Kymmenennet Alihankinta-messut pidettiin Tapahtumassa oli edustettuna ennätykselliset yli 1200 yritystä. Tapahtuman oheisteemana oli puu. Aiheeseen liittyen messujen yhteydessä järjestettiin Woodexpo-messutapahtuma, jossa esittäytyivät mekaanisen puunjalostuksen ja huonekaluteollisuuden yhteistyömahdollisuudet. Alihankinta messujen seminaariaiheina olivat muun muassa pk- ja alihankintayrityksille suunnatut tutkimus- ja kehityshankkeet. Perinteisten Vuoden päähankkija- ja Vuoden alihankkija- sekä Vuoden ohutlevytuote -palkintojen lisäksi messujen avajaisissa palkittiin Pirkanmaan Puupalkinto. Tunnustuksen sai Toijalassa sijaitseva, moottoritien yli kulkeva Nahkialan Puusilta. Alihankinta messuilla palkittiin myös kunniakirjalla ne 13 näytteilleasettajaa, jotka olivat osallistuneet kaikkiin kymmeneen tapahtumaan vuodesta 1988 alkaen. Alihankinta 99 -messujen yhteydessä pidetyille kansainvälisille IBEX-päiville osallistui lähes 150 yritystä, joista 41 oli Suomen ulkopuolelta. Ostajat ja myyjät tapasivat toisensa ennalta suoritetun tarve- ja tarjontakartoituksen pohjalta. Osallistujat olivat tyytyväisiä saatujen kontaktien sisältöön ja laatuun. Seminaarit tarjosivat lukuisia case-luontoisia esityksiä, joissa kansainvälisesti johtavat päähankkijat kertoivat alihankinnasta eri sektoreilla, alihankintatoiminnan kehityksestä ja tulevaisuuden visioista. Seminaareista sai kattavan kokonaiskuvan alihankintamarkkinoista koko Euroopan tasolla. Alihankinta 99 -messut avasi Eimo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jalo Paananen. S.E.C. ry:n osastolla kuhinaa. Vuonna 2000 Alihankinta-messujen logo uudistui. Alihankinta messut avasi Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Hän totesi avajaispuheessaan Suomen alihankintateollisuuden kasvavan edelleen. Tiedostustilaisuudessa nousi esiin muun muassa globalisoitumiseen liittyvien markkinoiden nopeat muutokset, joiden nähtiin kannustavan suuria, monikansallisia yrityksiä keskittymään ydinosaamiseensa voidakseen turvata kilpailukykynsä. Alihankintateollisuuden näkymät puhuttivat messujen tiedotustilaisuudessa VUODEN ALIHANKKIJA: Trafotek Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Nokia Mobile Phones VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Hihra Oy 2000 VUODEN ALIHANKKIJA: Nomet Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: ABB Industry Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Tellabs Oy ja Aspocomp Oy EMS

13 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 2001 ALIHANKINTA 2002 Alihankinta messuilla rikottiin entiset näytteilleasettaja- ja kävijäennätykset lamapuheista huolimatta. Talouskasvun suvantovaihe ei näkynyt messuilla; alihankintateollisuudessa oltiin valppaina, mutta rauhallisina. Alihankinta messut olivat historiansa laajimmat ja siten merkittävä teollisuuden alihankintatapahtuma myös Euroopan mittakaavassa. Kävijämäärä oli kaikkien aikojen suurin, Alihankinta 2002 otti messuvieraat ja näytteilleasettajat vastaan uudistuneissa puitteissa. Tampereen messukeskus Pirkkahallin A-, B- ja C-hallien väliin oli rakennettu uudisrakennus, johon oli sijoitettu muun muassa uudet ja nykyaikaiset ravintola- ja seminaaritilat. Huomattavaa on myös se, että Tampereen Messut kuului tuolloin ainoana suomalaisena messujärjestäjänä kansainvälisesti arvostettuun RIOST-järjestöön, johon kutsuttiin jäseneksi vain maailman merkittävimmät alihankintateollisuuden messujärjestäjät. Alihankinta messutapahtuman seminaariaiheina olivat muun muassa menestyksellisen alihankkija-päähankkijasuhteen edellytykset, ulkoistaminen ja verkostoituminen sopimusjuridiikan osalta, eestiläinen alihankintateollisuus sekä tuloksellinen verkostoituminen. Alihankinta messutapahtuman avasi Metalliteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Martti Mäenpää. Thierry Paelinck Van Meerbeeck RIOST-järjestöstä messujen tiedotustilaisuudessa VUODEN ALIHANKKIJA: Ouneva Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: KCI Konecranes International Oyj VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Halton Oy Alihankinta-messuilla rikottiin jälleen kaikki ennätykset. Alihankinta messuilla vieraili noin alan ammattilaista ja asiantuntijaa. Ennätykset rikottiin myös näytteilleasettajien ja osastojen lukumäärässä. Edustettuna oli 12 kansallisuutta 560 osastolla, ja yrityksiä oli esillä Alihankinta oli vakiinnuttanut asemansa Pohjois-Euroopan suurimpana teollisuuden alihankinnan ammattimessutapahtumana kävijämäärän mukaan mitattuna. Messuseminaarin teemoina olivat muun muassa päähankkijan ja toimittajan yhteistyö yhdenaikaisessa tuotekehitysprojektissa sekä toimitusverkoston tehokkuuden kehittäminen. Alihankinta messut avasi toimitusjohtaja Pentti Pietilä Metso Minerals Oy:stä. Hän korosti puheessaan toimivan arvoketjun tärkeyttä kilpailukyvyn säilyttämisessä. Yleiskuva A-hallista VUODEN ALIHANKKIJA: Hakaniemen Metalli Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Wärtsilä Oyj Abp

14 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 2003 ALIHANKINTA 2004 Alihankinta messut olivat historiansa toistaiseksi laajin yksittäinen messutapahtuma Tampereella teollisuuden taantumasta huolimatta. Alihankinta-messut myytiin loppuun ennätysvauhtia, ja järjestetyillä messuilla mukana oli yli 1500 yritystä 450 osastolla 13 eri maasta. Alihankinta messuilla oli mukana ulkomaisia yrityksiä enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Euroopan toiseksi suurimmaksi alihankintamessutapahtumaksi kasvaneen tamperelaistapahtuman 750 osastolla oli kaikkiaan yli 1500 näytteilleasettajaa 15 eri maasta. Saadun palautteen mukaan näytteilleasettajien messumenestys oli parempi kuin koskaan aiemmin. Kansainvälinen kiinnostus Alihankinta-messuja kohtaan kasvoi, ja ulkomaalaisia näytteilleasettajia sekä kävijöitä oli messuilla enemmän kuin koskaan ennen. Näytteilleasettajille voitiin tarjota suoria kontakteja potentiaalisiin ostajiin sekä ajankohtaista tietoa alan tilanteesta lähes koko Euroopan osalta. Myös seminaareissa pureuduttiin kansainvälisyyteen. Alihankinta messut avasi yrittäjäneuvos Taisto Sorjonen Tasowheel Oy:stä. Hän toi puheessaan esille ulkoistamisen ja verkottumisen yleistymistä suomalaisessa teknologiateollisuudessa. Messujen sisältö oli entistä laajempi runsaan seminaaritarjonnan ansiosta. Aiheina järjestetyssä messutapahtumassa oli muun muassa suomalaisen teknologiateollisuuden kehitystarpeet ja kasvun strategiat. Seminaarissa esiteltiin kyseisiin teemoihin keskittyvän kansallisen TRIO-ohjelman hankkeita, joita oltiin tuolloin käynnistämässä eri puolilla Suomea. Keskustelua aiheuttivat tuottavuuspohdintojen ohella muun muassa työpaikkojen turvaaminen sekä erityisesti aloittavia ja kasvavia yrityksiä tukevien rahoitusjärjestelmien kehittäminen. Alihankinta messut avasi Meconet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo. Alihankinta-messujen merkittävä taustavaikuttaja teollisuusneuvos Taisto Sorjonen avaa messut VUODEN ALIHANKKIJA: Metalliset Group VUODEN PÄÄHANKKIJA: Metso Minerals (Tampere) Oy Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Martti Mäenpää TRIO-seminaarissa VUODEN ALIHANKKIJA: Efore-konserni VUODEN PÄÄHANKKIJA: Ensto-konserni

15 ALIHANKINTA 2005 Alihankinnan 15. ammattimessut vetivät jälleen Tampereen messukeskus Pirkkahalliin yli messuvierasta. Tyytyväisyystutkimuksen mukaan järjestetyn Alihankinta messutapahtuman kävijöistä huikeat 98 % arvioi tapahtuman onnistuneen ja vastanneen hyvin odotuksia. Mukana oli 1500 yritystä 14 maasta. Vuoden aikana jo kymmeniä yritysten kehittämishankkeita käynnistänyt teknologiateollisuuden TRIO-seminaari oli edelleen vahvasti esillä. Seminaareissa painotettiin ulkopuolisen asiantuntijan merkitystä kehittämishankkeiden eteenpäin viemisessä. Alihankinta messut avasi Patria-konsernin toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi. ALIHANKINTA 2006 Kävijämäärältään Pohjois-Euroopan suurimpina alihankintamessuina asemansa vakiinnuttanut Alihankinta keräsi Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-, B-, C- ja uuteen D-näyttelyhalliin yhteensä 900 näytteilleasettajaa ja 500 päämiestä 19 eri maasta. Uusia näytteilleasettajamaita olivat USA, Kiina ja Japani. Alihankinta 2006 ylsi jälleen kaikkien aikojen laajimmaksi ja kansainvälisimmäksi Tampereella järjestetyksi ammattimessutapahtumaksi. Seminaariteemoina olivat muun muassa suomalaisen alihankintateollisuuden mahdollisuudet ja edellytykset globaalissa kilpailussa, yritysten kansainvälisen liiketoiminnan tehostaminen sekä tuotantomenetelmien kehittäminen ja verkostoitumisen vaikutukset yritysten tuottavuuteen. Alihankinta messut avasi Kumijaloste Oy:n toimitusjohtaja Eeva Syvälahti. Malja Vuoden päähankkijalle ja Vuoden alihankkijalle Uusina näytteilleasettajamaina olivat mukana Kiina, Japani ja USA VUODEN ALIHANKKIJA: Insinööritoimisto Enmac Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Aker Finnyards VUODEN ALIHANKKIJA: Javasko Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Sulzer Pumps Finland Oy

16 ALIHANKINTA 2007 Alihankinta 2007 houkutteli Tampereelle messuvierasta. Samalla tehtiin messujen uusi kävijäennätys. Näyttelyosastojen ohella tärkeää tietoa yrittämisen haasteista ja ratkaisuista tarjosivat perinteisesti myös lukuisat seminaarit, joissa puhututtivat vahvasti suomalaisen alihankinnan näkymät globaalissa maailmassa. Muita järjestetyn messutapahtuman teemoja olivat hitsaavan teollisuuden haasteet, alihankinnan mahdollisuudet Pietarissa, uusi opas alihankintaan Venäjällä, kuumakanavajärjestelmät, koneinvestoinnit, tuotantotalous, rekrytointi ja perehdyttäminen sekä työajan ja töiden seuranta. Alihankinta messut avasi Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja, vuorineuvos Ole Johansson Wärtsilä Oyj Abp:stä. ALIHANKINTA 2008 Alihankinta messuilla ilmassa oli suurta juhlan tuntua, sillä ensimmäisistä Alihankinta-messuista tuli kuluneeksi 20 vuotta. Juhlamessut esittelivät metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta sekä teollisuuden ICT-ratkaisuja. Tarjolla oli perinteiseen tapaan valtava määrä korkeatasoista alihankintaosaamista, uusia tuotteita ja palveluja sekä alan viimeisintä tietoa. Uutuutena mukana oli D-hallin Tuotekatu, joka esitteli alihankintateollisuuden palvelualan yrityksiä. Kahdeksannettoista Alihankinta-messut täyttivät jälleen menestyksellisesti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kaikki neljä hallia ja ulkotilat. Mukana oli lähes 900 näytteilleasettajaa ja 500 päämiestä 19 eri maasta. Juhlavuoden kunniaksi Alihankinta messujen avajaispäivänä vietetyssä iltajuhlassa palkittiin messuilla alusta asti mukana olleita näytteilleasettajia. Alihankinta messut avasi Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja, Katsa Oy:n toimitusjohtaja Timo Salli. Messuemäntä Marianne Harjula haastattelee Pirkanmaan TE-Keskuksen Raimo Vuorisaloa Tampereen Messujen toimitusjohtajana vuodesta 2001 lähtien toiminut Hannu Vähätalo vuonna 2006 valmistuneen Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen D-hallin Leonardo Salissa VUODEN ALIHANKKIJA: TP-Konepajat Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Andritz Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Janavalo Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: VTI Technologies Oy

17 Kansainvälistynyt, laajentunut ja vakiintunut Alihankinta Alihankintatapahtuma on 20 vuoden aikana kansainvälistynyt, laajentunut ja vakiinnuttanut asemansa Suomen suurimpana teollisuuden ammattimessutapahtumana, jossa käy vuosittain noin alan päättäjää ja asiantuntijaa tutustumassa alihankintayritysten tuotteisiin ja palveluihin. Minulla on kaikki syy esittää parhaat kiitokset yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme hyvästä, antoisasta ja pitkäjänteisestä yhteistyöstä Alihankinta-menestystarinan merkeissä, Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo antoi tunnustusta messujen avajaistervehdyksessään. JUHLAVUONNA 2008 PALKITTIIN KAIKKI MESSUILLA VUODESTA 1988 LÄHTIEN MUKANA OLLEET YRITYKSET: Arvo Piiroinen Oy Hyvinkään Kumi Oy Okartek Oy Sacotec Components Oy Fiskars Brands Finland Oy Ab Joensuun Tiedepuisto Oy Oy Johnson Metall Ab Tasowheel Oy Hollming Works Oy Meconet Oy Purso Oy

18 ALIHANKINTA-MESSUJEN LOGOT 20 VUODEN AJALTA Tampereen Messut Oy PL 163, Tampere puh fax Historiikin työryhmä Tanja Järvensivu, Elise Kiviniemi, Kirsi Kontio, Saara Heikkilä ja Olli Tokoi

19

20

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 TYKO-hanke: Yrityskyselyn tulokset t Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 Sisältö Tarve Odotukset t Yrityskyselyn palaute Johtopäätökset t 2 Teknologiateollisuuden henkilöstö Arvioitu muutos 2013 2009:

Lisätiedot

Kansainvälistymiskartoitus. Tampereen kauppakamari Kyselyajankohta:

Kansainvälistymiskartoitus. Tampereen kauppakamari Kyselyajankohta: Kansainvälistymiskartoitus Tampereen kauppakamari Kyselyajankohta: 10.-31.12.2017 Kansainvälistymiskartoitus 2016 Joka toinen vuosi toteutettavan kyselyn tarkoituksena on saada tieto - yritysten kansainvälistymisen

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011 Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 2 Jorma Turunen toimitusjohtaja 3 Globaali rakennemuutos siirtää työtä ja pääomia Aasiaan Teollisuustuotannon jakauma maailmassa 1950-2009

Lisätiedot

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman keskeiset tulokset Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelma 2004 2009 TRIO on ollut Suomen suurin toimialakohtainen kehitysohjelma teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017 Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 217 Bkt:n kehitys 217 / 216, % Pohjois-Amerikka: +2,2 % USA +2,2 % Kanada +2, % Etelä- ja Väli-Amerikka: +2,1 % Brasilia +1,2 % Meksiko +2,2 % Argentiina

Lisätiedot

Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen. Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011

Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen. Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011 Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011 Esityksen sisältö Teknologiateollisuus ry Suhdannetilanne Uusi strategialinjaus 2010-12 Sähköajoneuvoklusteri

Lisätiedot

YIT:n maantieteellinen laajentuminen

YIT:n maantieteellinen laajentuminen 1 YIT:n maantieteellinen laajentuminen Hannu Leinonen Toimitusjohtaja Tilaisuus, analyytikoille, sijoittajille ja medialle 30.5.2008 2 Sisältö Maantieteellisen laajentumisen strategian toteuttaminen YIT:n

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

Teollisuuden / Suomen kilpailukyky. 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu

Teollisuuden / Suomen kilpailukyky. 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu Teollisuuden / Suomen kilpailukyky 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu Toimintaympäristön ja yritysten kilpailukyky Suomessa on hyvä, jos: - yritysten tuotanto / liikevaihto kasvaa - vienti kasvaa

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Messukeskus looginen kohtaamispaikka

Messukeskus looginen kohtaamispaikka Messukeskus looginen kohtaamispaikka Kehityksen kiihtyvä vauhti, informaatiotulva ja ihmisten kasvava ajanpuute lisäävät tapahtumien merkitystä kohtaamispaikkana Kävijät tulevat tapahtumaan saadakseen

Lisätiedot

Projektien rahoitus.

Projektien rahoitus. Projektien rahoitus Mika.Lautanala@tekes.fi Miten mukaan?? Aiheita Rakennuksen elinkaarenaikainen tiedonhallinta Organisaatioiden välinen tiedonhallinta -IFC Kansainvälisyys Yhteys ohjelmapäällikköön Arto

Lisätiedot

Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.2011. Penna Urrila Johtava ekonomisti

Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.2011. Penna Urrila Johtava ekonomisti EK:n Lisää tähän Suhdannebarometri otsikko Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.11 Penna Urrila Johtava ekonomisti Miten tähän oikein on tultu Lännen kasvu finanssikriisin jälkeen Normaali taantuma pp.kk.vvvv

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Suomen lääkintätekniikan teollisuuden markkinakatsaus. Vuosi

Suomen lääkintätekniikan teollisuuden markkinakatsaus. Vuosi Raportin on laatinut FiHTAn toimeksiannosta Harri Luukkanen, Eco-Intelli Ky, 29.8.. 1 Yhteenveto kokonaiskehityksestä Lääkintälaitteiden vienti jatkuu aikaisemmalla korkealla tasolla Useimmat viennin pääryhmät

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Ympäristölinjaus: Tavoitteet 1. Osoitetaan yrityksille ympäristöosaamisen ja -teknologioiden keinot vahvistaa kilpailukykyä ja varmistaa toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät TuoVa projektin seminaari, Vapriikki 02.04.2009

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät TuoVa projektin seminaari, Vapriikki 02.04.2009 Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät TuoVa projektin seminaari, Vapriikki 2.4.29 Asiantuntija Jukka Nieminen, Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 6 % Suomen

Lisätiedot

Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta

Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta Etelä-Savo Vaikuttavuusselvitys pk-yrityksille EcoStart-konsultointipalvelusta Kesäkuu 2013 Anne Matilainen ja Tarinka Ringvall ETELÄ-SAVON ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 029 502

Lisätiedot

Cargotecin tammi syyskuun 2016 osavuosikatsaus. Liikevoittomarginaali parani

Cargotecin tammi syyskuun 2016 osavuosikatsaus. Liikevoittomarginaali parani Cargotecin tammi syyskuun 2016 osavuosikatsaus Liikevoittomarginaali parani Mika Vehviläinen, toimitusjohtaja Mikko Puolakka, talous- ja rahoitusjohtaja 25. lokakuuta 2016 Keskeistä kolmannella vuosineljänneksellä

Lisätiedot

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Tuomo Juntikka, Civ. Ing. Hallituksen puheenjohtaja Paakkola Conveyors Oy Historiikki Yritys

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Kääntyykö Venäjä itään?

Kääntyykö Venäjä itään? Heli Simola Suomen Pankki Kääntyykö Venäjä itään? BOFIT Venäjä-tietoisku 5.6.2015 5.6.2015 1 Venäjän ulkomaankaupan kehitystavoitteita Viennin monipuolistaminen Muun kuin energian osuus viennissä 30 %

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Fashion & Design. Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013

Fashion & Design. Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013 Fashion & Design Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013 Fashion & Design - Lähialueyhteistyöhanke Rahoitus TEMin lähialueyhteistyövaroista Finatex ry:n koordinoima Suomalais-venäläisen

Lisätiedot

Logistiikkaselvitys 2009

Logistiikkaselvitys 2009 Logistiikkafoorumi Logistiikkaselvitys 2009 Professori Lauri Ojala Tutkija Tomi Solakivi Turun kauppakorkeakoulu - Logistiikka Lauri.ojala@tse.fi Tomi.solakivi@tse.fi 1 Logistiikkaselvitys 2009 Liikenne-

Lisätiedot

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitto Keski-Suomen matkailuparlamentti 12.11.2008 Matkailun strategiatyön merkitys Matkailustrategia ohjaa maakunnan matkailun

Lisätiedot

Kannattavasti kasvava YIT

Kannattavasti kasvava YIT 1 14.11. 2007 YIT OYJ Kannattavasti kasvava YIT Sijoitus - Invest 14.11.2007 klo 11.30-11.50 Konsernijohtaja Hannu Leinonen 15.11.2007 klo 15.30-15.50 Varatoimitusjohtaja Sakari Toikkanen 2 14.11. 2007

Lisätiedot

Fortumin johtoryhmä 31.12.2013

Fortumin johtoryhmä 31.12.2013 Fortumin vuosikertomus 2013 Fortum on vahvasti kestävään kehitykseen sitoutunut energiayhtiö. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin tuottamalla, myymällä ja jakelemalla sähköä ja lämpöä sekä tarjoamalla energia-alan

Lisätiedot

Pk-yritysten työllisyysnäkymät ja maahanmuuttajien rekrytointi. Johanna Alatalo Neuvotteleva virkamies TEM/KOY

Pk-yritysten työllisyysnäkymät ja maahanmuuttajien rekrytointi. Johanna Alatalo Neuvotteleva virkamies TEM/KOY Pk-yritysten työllisyysnäkymät ja maahanmuuttajien rekrytointi Johanna Alatalo Neuvotteleva virkamies TEM/KOY Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat kääntyneet myönteisempään suuntaan Suhdannenäkymät vuodentakaiseen

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2014

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2014 ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2014 Aika: Torstaina 20.3.2014 kello 18.00 18.50 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala x Varapuheenjohtaja Matti Tausa

Lisätiedot

SYSOPENDIGIA osavuosikatsaus 10-12/2007 ja tilinpäätös Juha Varelius, Toimitusjohtaja

SYSOPENDIGIA osavuosikatsaus 10-12/2007 ja tilinpäätös Juha Varelius, Toimitusjohtaja SYSOPENDIGIA osavuosikatsaus 10-12/2007 ja tilinpäätös 2007 Juha Varelius, Toimitusjohtaja 05.02.2008 SYSOPENDIGIA lyhyesti Pääkonttori Helsingissä Toimistoja Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa

Lisätiedot

Selvitys: Yritysten näkemyksiä vieraskielisestä työvoimasta, kohdemarkkinoista ja suhdanteista 1/2017

Selvitys: Yritysten näkemyksiä vieraskielisestä työvoimasta, kohdemarkkinoista ja suhdanteista 1/2017 Selvitys: Yritysten näkemyksiä vieraskielisestä työvoimasta, kohdemarkkinoista ja suhdanteista 1/2017 Helsingin seudun kauppakamari COME Chamber of Multicultural Enterprises Tutkimuksesta Kyselyn vastausaika

Lisätiedot

sihteeri, hallintojohtaja Kontiolahti Markku Kauppinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joensuu

sihteeri, hallintojohtaja Kontiolahti Markku Kauppinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joensuu KOKOUSMUISTIO 2 / 2016 1 (5) Seuturyhmän kokousmuistio Aika: ke 24.8.2016 klo 13:00 16:15 Paikka: Ilomantsin kunnanvirasto, Kalevalasali Läsnä: Pekka Kukkonen seututyöryhmän puheenjohtaja, poistui kokouksesta

Lisätiedot

Ibero Liikelahjat osaksi Wulff-konsernia

Ibero Liikelahjat osaksi Wulff-konsernia Ibero Liikelahjat osaksi Wulff-konsernia Wulff-Yhtiöt on ostanut 28.9.2008 Ibero Liikelahjat Oy:n koko osakekannan Progift Oy:ltä. Yrityskauppa vahvistaa Wulff-konsernin liikelahjamyyntiä ja asemaa liikelahjamarkkinoilla.

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen 1.10.2012 30.5.2013 10.6.2013 Puolivuotisraportti / ESPANJA SISÄLTÖ Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti

Lisätiedot

Selvitys: Yritysten kokemukset ulkomaisen vieraskielisen työvoiman käytöstä

Selvitys: Yritysten kokemukset ulkomaisen vieraskielisen työvoiman käytöstä Selvitys: Yritysten kokemukset ulkomaisen vieraskielisen työvoiman käytöstä 4/2016 Helsingin seudun kauppakamari Chamber of Multicultural Employments - COME Tutkimuksesta Tiedonkeruun aika 31.3.-15.4.2016

Lisätiedot

KORUNDI LIIKETOIMINTAKONSEPTI- JA YLLÄPITOMALLITYÖ PROJEKTISUUNNITELMA 29.5.2009 29.5.2009

KORUNDI LIIKETOIMINTAKONSEPTI- JA YLLÄPITOMALLITYÖ PROJEKTISUUNNITELMA 29.5.2009 29.5.2009 KORUNDI LIIKETOIMINTAKONSEPTI- JA YLLÄPITOMALLITYÖ PROJEKTISUUNNITELMA OHJAUSRYHMÄ Käynnistyspalaverin 30.3. 2009 mukaisesti: Projektitiimi, esittely Tilattavan työn osat Työsuunnitelma, esittely ja täsmennys

Lisätiedot

17.2.2015 Matti Paavonen 1

17.2.2015 Matti Paavonen 1 1 Uusi vuosi vanhat kujeet 17.2.2015, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 Pohjalla voi liikkua myös horisontaalisesti BKT:n volyymin kausitasoitettu kuukausi-indeksi 116 2005 = 100

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

Elinkeinoelämä ja Itämeriyhteistyö. Rahoitus ja julkisuus Kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi 24.10.2013, Forum Marinum, Turku Timo Laukkanen

Elinkeinoelämä ja Itämeriyhteistyö. Rahoitus ja julkisuus Kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi 24.10.2013, Forum Marinum, Turku Timo Laukkanen Elinkeinoelämä ja Itämeriyhteistyö Rahoitus ja julkisuus Kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi 24.10.2013, Forum Marinum, Turku Timo Laukkanen Itämeriyhteistyö elinkeinoelämän agendalla Itämeriyhteistyö

Lisätiedot

Jydacomin ja Buildercomin kansainvälistyminen

Jydacomin ja Buildercomin kansainvälistyminen Jydacomin ja Buildercomin kansainvälistyminen KIVI roadshow 2009 23.04.2009 Juha Aspinen Jyväsdata perustettu 1981 Nimi muutettu Jydacomiksi 2000 Rakennusalan tietojärjestelmätoimittaja ( ERP ) N 700 asiakasta

Lisätiedot

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä)

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Muistio 1(5) Asiakasraati Aika Keskiviikko 25.2.2016 kello 16.00 18.00 Paikka Osallistujat Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Seppo Ranta, asiakasraadin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri

Lisätiedot

Kultainen Nuija 2014. Huomionosoitus yritykselle, jossa hyvällä hallitustyöskentelyllä on saavutettu merkittävää arvonnousua

Kultainen Nuija 2014. Huomionosoitus yritykselle, jossa hyvällä hallitustyöskentelyllä on saavutettu merkittävää arvonnousua Kultainen Nuija 2014 Huomionosoitus yritykselle, jossa hyvällä hallitustyöskentelyllä on saavutettu merkittävää arvonnousua Kultainen Nuija Palkinto jaetaan PK-yritykselle, joka on ollut menestyksekäs

Lisätiedot

Kymenlaakson kauppakamari. (Team Finland)

Kymenlaakson kauppakamari. (Team Finland) Kymenlaakson kauppakamari (Team Finland) 20.9.2016 4:30 team.finland.fi Julkisrahoitteisten toimijoiden rakenne todettiin hajanaiseksi ja siiloutuneeksi. Syntyi 36 toimintasuositusta. Kärjessä oli yhden

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet

Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet Tekesin Green Growth ohjelma kansainväliset toimenpiteet Tuomo Suortti 29.9.2011 DM Green Growth Tie kestävään talouteen Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman arvioitu volyymi noin 79 miljoonaa euroa Lisätietoja:

Lisätiedot

Työmarkkinoiden kehitystrendejä Sähköurakoitsijapäivät

Työmarkkinoiden kehitystrendejä Sähköurakoitsijapäivät Työmarkkinoiden kehitystrendejä Sähköurakoitsijapäivät 18.4.2013 Varatoimitusjohtaja Risto Alanko Maailma on muuttunut, muuttuuko Suomen työmarkkinakäytännöt? Taloudet kansainvälistyvät ja yhdentyvät edelleen

Lisätiedot

Case: Vahterus Oy Agentti- / Jälleenmyyjäverkosto

Case: Vahterus Oy Agentti- / Jälleenmyyjäverkosto Case: Vahterus Oy Agentti- / Jälleenmyyjäverkosto FokusPiste-hanke - kansainvälistymisseminaari Laitila 22.08.2013 Jarmo Hannula Markkinointipäällikkö Vahterus Oy MITÄ ON MARKKINOINTI? Tunnetuin lainaus

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

ICT-alan muutos ja Pohjois-Suomen menestymisen mahdollisudet

ICT-alan muutos ja Pohjois-Suomen menestymisen mahdollisudet ICT-alan muutos ja Pohjois-Suomen menestymisen mahdollisudet Puheenvuoro PPL:n Ennakointiseminaarissa 5.9.2013 / Sauli Sohlo / MA Instituutti Puheenvuoro perustuu 19.4.2013 julkaistuun raporttiin ICT-alan

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Timo Kohtamäki. Toimitusjohtajan katsaus

Timo Kohtamäki. Toimitusjohtajan katsaus Timo Kohtamäki Toimitusjohtajan katsaus Kannattavasti kasvava Lemminkäinen 2 2 Katsauksen sisältö Vuosi 2011 lyhyesti Lemminkäisen strategia Vuoden 2012 näkymät 3 Vuoden 2011 pääkohdat Kilpailukyky vahvistui:

Lisätiedot

Verkoston voima puurakentamisessa. Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta

Verkoston voima puurakentamisessa. Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta Verkoston voima puurakentamisessa Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta Puurakentamisen lyhyt historia 1990-luvun alkupuolella eri puolilla Eurooppaa esiteltiin ajatuksia monikerroksisista

Lisätiedot

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta 2 JOHDANTO JA YHTEENVETO Korkeatasoinen ja toimiva lentoliikenne on merkittävä osa alueiden kilpailukykyä. Tämän vuoksi Pohjois- Karjalan maakuntaliitto osallistuu

Lisätiedot

YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008

YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008 YIT-konserni Osavuosikatsaus 1-6/2008 Hannu Leinonen Konsernijohtaja Analyytikko- ja sijoittajatilaisuus 25.7.2008 1 Sisältö Osavuosikatsaus 1-6/2008 Strategisia askeleita kaudella Näkymät vuodelle 2008

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Kulttuurin kansainväliset yhteydet Jyväskylän kaupungin vastuulalueilla on laajat ja toimivat kansainväliset yhteydet. Kansainväliset näyttelyt Graphica

Lisätiedot

Teollisuuden palveluksista palveluliiketoimintaan

Teollisuuden palveluksista palveluliiketoimintaan Christian Grönroos, Raimo Hyötyläinen, Tiina Apilo, Heidi Korhonen, Pekka Malinen, Taina Piispa, Tapani Ryynänen, Iiro Salkari, Markku Tinnilä, Pekka Helle Teollisuuden palveluksista palveluliiketoimintaan

Lisätiedot

10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus

10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus 10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus Wulff merkittävä toimistomaailman toimija Pohjoismaissa ö 1 Wulff-Yhtiöt lukuina ö 2 Wulff-Yhtiöt Oyj liikevaihdon jakautuminen vuonna 2010

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

KUNNAN MAINEEN JA ELINVOIMAN JOHTAMINEN Kaukolämpöpäivät , Mikkeli. Timo Halonen kaupunginjohtaja, Mikkeli VTM, väitöstilaisuus 2.9.

KUNNAN MAINEEN JA ELINVOIMAN JOHTAMINEN Kaukolämpöpäivät , Mikkeli. Timo Halonen kaupunginjohtaja, Mikkeli VTM, väitöstilaisuus 2.9. KUNNAN MAINEEN JA ELINVOIMAN JOHTAMINEN Kaukolämpöpäivät 24.-25.8.2016, Mikkeli Timo Halonen kaupunginjohtaja, Mikkeli VTM, väitöstilaisuus 2.9.2016 Unelmayhteiskunta (Jensen) Tulevaisuuden maailmassa

Lisätiedot

Reilu palkitsemisjärjestelmä

Reilu palkitsemisjärjestelmä VIRPI LIINALAAKSO ELINA MOISIO JUKKA TIIHONEN Reilu palkitsemisjärjestelmä PK-YRITYKSEN OPAS PALKKAUKSESTA JA PALKITSEMISESTA Tämän teoksen osittainenkin kopiointi ja saattaminen yleisön saataviin on tekijänoikeuslain

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Kaarinan mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisen prosessista. 7.4.2011 Markku Saarinen

Kaarinan mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisen prosessista. 7.4.2011 Markku Saarinen Kaarinan mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisen prosessista 7.4.2011 Markku Saarinen Lähtökohtatilanne: Monta strategiaa, monta kehittämisryhmää runsaan 5 vuoden aikana (2001-2006) oli Kaarinassa aikaansaatu

Lisätiedot

ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara?

ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara? ASUKKAAT - kehityksen jarru vai voimavara? KIRA-foorumi 27.1.2010 Toimitusjohtaja Anja Mäkeläinen ASUNTOSÄÄTIÖ ASUKKAAT KESKIÖSSÄ ASUINALUEITA KEHITETTÄESSÄ Hyvä elinympäristö ei synny sattumalta eikä

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani. Kainuun ikäihmisten neuvottelukunta Sosiaali- ja terveyslautakunta

Kainuun maakunta -kuntayhtymä, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani. Kainuun ikäihmisten neuvottelukunta Sosiaali- ja terveyslautakunta Ikääntymispoliittinen strategia -esiselvityshanke 1.5. 31.10.2010 PL 400 87070 Kainuu OHJAUSRYHMÄN 3. KOKOUS Aika: torstai 26.8.2010 kello 9.01 10.56 Paikka:, Kauppakatu 1, neuvotteluhuone 2. krs, Kajaani

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

KASVUN OSAAJAT VALTAKUNNALLISISSA KIITORATAPÄIVISSÄ. Palautteet

KASVUN OSAAJAT VALTAKUNNALLISISSA KIITORATAPÄIVISSÄ. Palautteet KASVUN OSAAJAT VALTAKUNNALLISISSA KIITORATAPÄIVISSÄ Palautteet MÄTCHIEN ONNISTUMINEN OSAAJA Kuinka onnistuneena pidät sinulle valittua mätchiä? (1=huono, 5=erinomainen) YRITYS Kuinka onnistuneena pidät

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Kokemuksia PK-yritysten kansainvälistymisestä. Bioenergia ja Keski-Eurooppa

Kokemuksia PK-yritysten kansainvälistymisestä. Bioenergia ja Keski-Eurooppa Kokemuksia PK-yritysten kansainvälistymisestä Bioenergia ja Keski-Eurooppa Zellwatt Bioenergie Freiburg, Saksa www.zellwatt.com Markku Rinne Markku Rinne 12 Tammikuuta 2010 Toimipisteemme sijaitsee Freiburgissa,

Lisätiedot

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla Historiallinen päivä Käräjäkalliolla 26.5.2012 Käräjäkallio Puruvedellä on historiallisesti tärkeä monien rajojen kiinnekohtana ainakin 1500luvulta, mahdollisesti jo vuodesta 1323 lähtien. Siitä on muodostunut

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke

Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke - Miksi - Tavoitteet - Toimenpiteet Lasse Ala-Kojola, Mervi Karikorpi, Pirkko Pitkäpaasi, Birgitta Ruuti, Anne-Mari Tiilikka Erinomainen valinta! Uusia ammattiosaajia,

Lisätiedot

Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille

Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille Katajanokka 14.11.2007 Projektipäällikkö Hanna Hietala 16.11.2007 1 Kysely julkisista hankinnoista Helsingin Yrittäjien nettikysely jäsenyrityksille

Lisätiedot

Green Net Finland ry. Toimintasuunnitelma Green Net Finland ry, Elannontie 3, VANTAA Y-tunnus

Green Net Finland ry. Toimintasuunnitelma Green Net Finland ry, Elannontie 3, VANTAA Y-tunnus Green Net Finland ry Toimintasuunnitelma 2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Green Net Finlandin missio... 3 3 Green Net Finlandin visio 2020... 3 4 Green Net Finlandin toimintaympäristö... 3 5 Green Net Finlandin

Lisätiedot

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton] Vuosikatsaus 1.1. 31..20 [tilintarkastamaton] Vahvaa etenemistä laajalla rintamalla Neljännen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 24.6% edellisvuodesta ja olivat EUR 5.8m (EUR 4.7m /20)

Lisätiedot

Yrityselämän kansainvälisyystaidot - mitä tulevilta ammattilaisilta odotetaan? Piia Alvesalo Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Yrityselämän kansainvälisyystaidot - mitä tulevilta ammattilaisilta odotetaan? Piia Alvesalo Elinkeinoelämän keskusliitto EK Lisää tähän otsikko Yrityselämän kansainvälisyystaidot - mitä tulevilta ammattilaisilta odotetaan? 7.10.09 Piia Alvesalo Elinkeinoelämän keskusliitto EK www.ek.fi Ketä Elinkeinoelämän keskusliitto EK edustaa?

Lisätiedot

Protomo. Uusi suomalainen innovaatioapparaatti. Petri Räsänen Hermia Oy

Protomo. Uusi suomalainen innovaatioapparaatti. Petri Räsänen Hermia Oy Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy Mielestäni Suomen innovaatiojärjestelmän suurin haaste on tämä: Meillä on valtavasti tietopotentiaalia. Kuitenkaan tämä potentiaali

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014 Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta Syyskuu 2014 Kyselystä Kauppakamarien yritysjohtajakysely kartoitti digitalisaatioon liittyviä haasteita ja tavoitteita yrityksissä. Toteutettiin 8.9.

Lisätiedot

IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY

IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY It-päättäjäbarometri 2016 Atean it-päättäjäbarometri toteutettiin kuudetta kertaa huhtikuun 2016 aikana sähköisenä kyselylomakkeena. Kyselyyn vastasi määräaikaan

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen 1 METROPOLI VISIO Pääkaupunkiseutu on kehittyvä tieteen, taiteen, luovuuden ja oppimiskyvyn sekä hyvien palvelujen voimaan perustuva maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 4/2016 30.6.2016 Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain *) Pl. henkilöautojen

Lisätiedot