Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988. ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary"

Transkriptio

1

2

3 ALIHANKINTA 20 VUOTTA 20th Anniversary

4 Alihankinta-messujen tie YDINKYSYMYKSESTÄ MESSUILMIÖKSI Alihankinta-messut on erinomaisen elävä esimerkki siitä, kuinka hittituote syntyy, kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Tapahtuman ideointi sai alkunsa vuonna 1984, kun Tampereen Messujen toimitusjohtajaksi juuri valittu Rafik Neuman keskusteli Helsingin Finntec-messuilla Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n yritysasiamiehen Kari Aarnion kanssa alihankinta-alan messujen tarpeellisuudesta. Aarnio oli vakuuttunut tapahtuman tilauksesta, ja niinpä asia jäi vahvasti kytemään. Todennäköisesti Vuonna 1985 Tampereen Messujen toimitusjohtajana aloittanut Rafik Neuman nosti aiheen pian uudelleen pöydälle. Asiaa vauhditti yrittäjä, sorvari Taisto Sorjosen ydinkysymys eräässä yrittäjien tapaamisessa: Minulla ei ole tarjota lopputuotetta, vaan osaamista. Voiko sitä myydä messuilla?. Tuolloin Neuman joutui vastaamaan yrittäjälle valitettavasti ei, mutta mahdollisuuksien hahmottaminen oli jo vireillä. kaikki ideaa kannattaneet ja mukaan lähteneet halusivat kukin olla pioneereja. Käytännössä Alihankinta-messujen kehittely merkitsi tutustumista vastaavanlaisiin messuihin Pariisissa ja naapurimaan Jönköpingissä sekä teollisuusalojen organisaatioiden, yrittäjien ja eri maiden suurlähetystöjen kaupallisten neuvostojen mielenkiinnon kartoittamista. Alihankkijoiden ja päähankkijoiden kohtaamispaikalle oli tilausta, sillä elettiin aikoja, jolloin oli ymmärretty, että ilman kehittyneitä alihankkijaverkostoja ja -toimintaa suuret päähankkijatkaan eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla kilpailukykyisiä. -Alihankinta-messujen kehittelyn taustalla oli kolme merkittävää tekijää. Ensinnäkin Tampereen Messuilla oli ollut jo jonkin aikaa ilmassa ajatus lähteä ideoimaan kansainvälistä tapahtumaa Tampereelle. Siksi toisekseen juuri tuolloin tuli kentältä kyselyä alihankkijan mahdollisuuksista messuilla. Kolmas kantava voima oli yritysten ja järjestöjen sitoutuminen messuideaan, Neuman kiteyttää Alihankinta-messujen lähtökohtia. Yritysmaailman eri tahojen suuri sitoutumishalu suorastaan hämmästytti. -Todennäköisesti kaikki ideaa kannattaneet ja mukaan lähteneet halusivat kukin olla pioneereja. Ei siis ihme, että hyvää jälkeä syntyi, Neuman täsmentää.

5 Tampereen Messut löysi oman tien erottua muista messujen järjestäjistä nimenomaan messupalvelun suhteen. Niin pyörähti iso ratas pyörimään, ja vuonna 1988 järjestettiin Tampereen Pirkkahallissa maamme ensimmäiset Alihankinta-messut, Alihankinta 88. Tapahtuma koettiin tarpeelliseksi ja hyödylliseksi niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin keskuudessa. Myös Tampereen Messuille Alihankinta-messut olivat alusta lähtien menestys paitsi ideansa puolesta niin myös taloudellisessa mielessä. Jo ensimmäinen tapahtuma toteutettiin plussamerkkisenä. Rafik Neumanin mukaan tapahtuman varsinainen läpimurtovuosi oli 1990, jolloin messut järjestettiin toista kertaa. Neuman korostaa, että Alihankinta-messujen syntyä ja menestystä ovat tukeneet myös silloinen Tampereen seudun monipuolinen infrastruktuurin kehittyminen sekä Tampereen Messujen erikoisosaamisen jalostuminen. -Tampereen Messut löysi oman tien erottua muista messujen järjestäjistä nimenomaan messupalvelun suhteen. Olimme keränneet varhaisista vaiheista lähtien systemaattisesti messututkimusmateriaalia, jonka avulla päämääränämme oli tehdä palveluhalumme ja -kykymme tunnetuiksi. Samanaikainen Tampereen seudun kehittyminen esimerkiksi liikenneverkoston, hotellitarjonnan sekä viihde- ja kulttuuripalveluiden osalta oli huomattava. Nämä tekijät antoivat todella hyvät puitteet uuden hittimessutuotteen synnylle, Neuman kertoo. Vuonna 2008 Tampereella voidaan juhlia Alihankinta-messujen 20-vuotista taivalta. Rafik Neuman uskoo, että Alihankinta-messuilla on ollut kiistatta suuri rooli niille osallistuneille näytteilleasettajille ja kävijöille, alihankkijoille ja päähankkijoille sekä päättäjille. -Kun näkee tämän päivän messuilla yrityksiä, jotka olivat mukana jo ensimmäisillä kerroilla, on mielenkiintoista voida todeta, kuinka moni yritys on laajentunut ja sukupolvenvaihdoksiakin on tapahtunut. Se lienee niitä parhaimpia menestyksen mittareita messuille osallistuneiden näytteilleasettajien osalta, Rafik Neuman konkretisoi. Alihankinta-messujen idean isä Rafik Neuman toimi Tampereen Messujen toimitusjohtajana vuosina

6 Alihankkijoiden tarpeet YKKÖSENÄ Vuoteen 1998 saakka Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajana toiminut Kari Aarnio ensimmäisillä messuilla vuonna Syksyllä vuonna 1984 Metalliteollisuuden Keskusliitto MET kokosi alihankintaa esittelevän yhteisosaston Finntec-messuille, jotka pidettiin Helsingissä. Mukana oli 35 konepajayritystä. Tämän tapahtuman yhteydessä tuolloin äskettäin valittu Tampereen Messujen tuleva uusi toimitusjohtaja Rafik Neuman lähestyi yritysasiamies Kari Aarniota, joka oli METin osastosta vastaava. Neuman halusi keskustella Aarnion kanssa alihankinnan erikoismessujen järjestämisestä Tampereella. Ajatus tuntui Aarniosta alusta alkaen erinomaiselta, koska maastamme puuttui alihankintateollisuuden ammattilaisille kohdennettu messutapahtuma. Ruotsissa oli jo 1970-luvulla alettu järjestää alihankintamessuja Elmia Underleverantör -nimellä Jönköpingissä. Ne olivat alusta alkaen onnistuneet. -Varsin pian tämän tapaamisen ja muutamien selvitysten jälkeen voitiin todeta, että Suomessa todella oli itsestään selvä tarve Alihankinta-messuille. Alalle oli luotava foorumi, jossa myyjällä ja ostajalla on mahdollisuus tavata kasvokkain ja luoda kontakteja mahdollisimman lyhyessä ajassa kansainvälisessä ympäristössä, Aarnio toteaa. Kari Aarnio valittiin Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajaksi, ja hän hoiti tehtävää vuoden 1998 loppuun asti. Ensimmäinen kokous pidettiin vuonna Silloin päätettiin, että ensimmäiset Alihankinta-messut järjestetään lokakuussa Alihankinta-tapahtuma oli heti menestys. -Messut täyttivät jo ensimmäisellä kerralla molemmat näyttelyhallit, ja kävijöitä oli yli Tapahtumasta saatu palaute oli erinomaista. Seuraavat messut päätettiin pitää kahden vuoden kuluttua. Alun perin ajatuksena oli nimenomaan, että Alihankinta järjestetään vuorovuosina Elmian kanssa. Vuodesta 1995 lähtien messut on kuitenkin toteutettu vuosittain, Aarnio kertoo. -Tapahtuman yhtenä menestystekijänä voidaan pitää sitä, että järjestäjien tavoitteena on alusta asti ollut ensisijaisesti tyydyttää näytteilleasettajien toiveet, sitten kävijöiden odotukset ja lopuksi vasta messuyhtiön tarpeet. Näillä eväillä ja 1980-luvulta lähtien tehdyllä pitkäjänteisellä kehitystyöllä on saatu synnytettyä tapahtuma, joka on yksi merkittävimpiä alan kansainvälisiä messuja. On hienoa, että tapahtuman kasvuun on vastattu myös parantamalla ja laajentamalla messujen tarvitsemia tiloja. Tampereen Alihankinta-messut on säilynyt puhtaana alihankinnan ammattitapahtumana, jossa kysyntä ja tarjonta todella kohtaavat, Kari Aarnio sanoo.

7 Runsaasti kauppoja ja TÄRKEITÄ KONTAKTEJA Mika Setälä toimi Tampereen Messujen projektijohtajana vuonna 1990, jolloin Alihankinta-messuista tuli ensimmäinen todellinen kansainvälinen messutapahtuma Tampereella. Vuoden 1990 Alihankinta-messut oli ensimmäinen todellinen kansainvälinen ammattimessutapahtuma, joka Tampereella oli koskaan järjestetty. Niihin aikoihin oli ryhdytty puhumaan EU-jäsenyydestä, mikä vaikutti yritysten toimintaympäristöön, ja kansainvälistyminen lisääntyi monin tavoin. Tampereen Messujen projektijohtajana toimi tuolloin Mika Setälä. Hän vastasi Tampereen Messuilla kaikkien messujen myynnistä ja markkinoinnista. Hän kertoo ryhtyneensä toimitusjohtaja Rafik Neumanin ohjeiden viitoittamana markkinoimaan rohkeasti salkku kädessä Alihankinta-messuja ulkomaille, mitä ei oltu tehty aiemmin. -Tuloksena oli kontakteja ja yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Esimerkiksi Ranskan suurlähetystön kaupallisella osastolla oli merkittävä rooli sen suhteen, että saimme ranskalaisia yrityksiä isoilla osastoilla mukaan messuille. Alihankinta 90 oli ensimmäinen messutapahtuma, jossa oli laajasti mukana suoria näytteilleasettajia ulkomailta, Mika Setälä kertoo. -Messut onnistuivat todella upeasti ja näytteilleasettajat saivat runsaasti kauppoja ja tärkeitä kontakteja. Alihankinnasta kehittyi samantien alan ykköstuote, jonka kanssa muiden messujärjestäjien on ollut vaikea lähteä kilpailemaan. Tapahtuman taustajärjestöt ovat olleet alusta asti äärettömän vahvoja, hyviä ja sitoutuneita Alihankinta-messuihin ja niiden kehittämiseen. Oli upea olla mukana projektissa, jonka kasvu ja kansainvälistyminen jatkui vuosi vuodelta, Mika Setälä summaa. Alihankinnasta kehittyi samantien alan ykköstuote, jonka kanssa muiden messujärjestäjien on ollut vaikea lähteä kilpailemaan.

8 ALIHANKINTA 1988 Alihankinta 88 pidettiin Tampereella Tapahtuma oli Suomen ensimmäinen valtakunnalliset mitat täyttävä alihankkijoiden ja päähankkijoiden tapaaminen. Messujen taustalla oli alihankintayritysten kiinnostus uudenlaiseen markkinointi- ja kontaktitapahtumaan. Vaikka Suomen alihankintatoiminta oli kehittynyt 1960-luvulta lähtien nopeasti, oli matkaa esimerkiksi Ruotsin alihankintalukuihin vielä melkoisesti. Vasta 1980-luvulla alihankinta nähtiin kilpailukykyä vahvistavaksi yhteistyömuodoksi. Alihankinta 88 -messuilla esiteltiin metalli-, kumi-, muovi- ja puusepänteollisuutta. Kävijöitä ensimmäisillä Alihankinta-messuilla oli yli Alihankinta-messuille haluttiin alusta asti rakentaa vahva kansainvälinen ilme. Messuvieraita oli mukana Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta. Alihankinnan te tapäivässä ja seminaareissa kyseltiin, kansainvälistyykö alihankinta ja kuinka rakentaa uusia yhteyksiä länsinaapuriin. ALIHANKINTA 1990 Hyvin onnistuneiden ensimmäisten Alihankinta-messujen jälkeen odotukset olivat korkealla. Vuonna 1990 panostettiin kansainvälistymiseen, ja nimeksi messutapahtumalle tuli Alihankinta-Underleverans 90. Messuilla oli edustettuna Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Unkari, Portugali ja Ranska. Seminaareissa käsiteltiin kansainvälistymistä, uusia sopimusehtoja ja hinnoittelua. Koulutustilaisuuksilla haluttiin vahvistaa tapahtuman asiasisältöä ja palvella siten paremmin niin alihankkijoita kuin päähankkijoitakin. Tampereella järjestetty Alihankinta-Underleverans 90 täytti kaikki odotukset. Kävijämäärä, , oli ennätys pohjoismaisilla alihankintamessuilla. Alihankinta 90 -messut avasi Suomen Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n toimitusjohtaja Harri Malmberg. Alihankinta 88 -messut avasi Saab-Valmet Ab:n toimitusjohtaja Juhani Linnoinen. Ensimmäiset messut avasi Oy Saab-Valmet Ab:n toimitusjohtaja Juhani Linnoinen Kunniakirjat Vuoden alihankkijalle Tasowheel Oy:lle ja Vuoden päähankkijalle Ahlström Machinery Oy:lle VUODEN ALIHANKKIJA: Metallisorvaamo H. Laakkonen VUODEN PÄÄHANKKIJA: Orion-yhtymä Oy Normet VUODEN ALIHANKKIJA: Tasowheel Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Ahlstrom Machinery Oy

9 ALIHANKINTA 1992 Suomen mittavin teollisuuden alihankintatapahtuma, Alihankinta 92, pidettiin Tampereella Hallitsevana päätoimialana messuilla oli edustettuna metalliteollisuus, mutta myös kumi- ja muovialan teollisuus sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus esittäytyivät kattavasti. Näytteilleasettajia oli lähes 900 yrityksestä. Alihankinta -92 kiinnosti näytteilleasettajia myös Suomen rajojen ulkopuolella. Edustettuina olivat Ruotsi, Ranska, Saksa, Itävalta, Portugali, Unkari, Singapore ja Viro. Jo perinteeksi muodostuneessa laadukkaassa seminaariohjelmassa pureuduttiin jälleen kansainvälisyyden kysymyksiin. Alihankinta 92 -messut avasi Suomen Metalliteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Harri Malmberg. ALIHANKINTA 1993 Vuodesta 1993 alkaen Alihankinta-messut päätettiin järjestää parittomina vuosina. Taustalla oli Jönköpingin Underleverantör-messujen siirto pidettäväksi parillisina vuosina. Jaksotusmuutokseen päädyttiin keskusteluissa suomalaisyritysten ja ruotsalaisen messuyhtiön kanssa. Kahta suurta pohjoismaista messutapahtumaa ei haluttu järjestää päällekkäin. Vaikka järjestetty Alihankinta 93 oli niin sanottu välivuositapahtuma, ei se juurikaan heijastunut tapahtuman kävijöiden määrään. Tyytyväisyys kentällä oli ilmeinen, sillä peräti 26 % messuvieraista piti messuja edellisvuotta parempina. Kertaluonteinen rytmin tihennys sopi hyvin tuohon haastavaan ajankohtaan, sillä noihin aikoihin yrityksiä syntyi ja kuoli tiheään, ja yhteistyökumppaneiden kartoitus oli jatkuvaa. Samaan aikaan alettiin kiinnittää huomiota yhä enemmän ulkomaisiin mahdollisuuksiin. Messuseminaarien otsikoissa näkyi vahvasti kansainvälistyvä alihankintaverkostoituminen. Alihankinta 93 -messutapahtuman avasi kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Matti Vuoria. Ranskan yhteisosasto näkyvästi esillä Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Rafik Neuman (oik.) tapasi Elmia-messujen edustajat Tampereella VUODEN ALIHANKKIJA: GWS Perlos Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Neles-Jamesbury Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Aspomec Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: ABB Strömberg Sähkönjakelu Oy

10 ALIHANKINTA 1995 Alihankinta 95 näytti suuntaa suomalaisen alihankintakulttuurin muutoksesta: hyvässäkin markkinatilanteessa ja alihankinnan kysynnän ollessa kasvussa yrittäjät halusivat näkyä ja panostaa markkinointiin. Messuilla olivat mukana kaikki alihankinnan keskeiset osa-alueet eli metalli-, sähkö-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuus. Alihankinta 95 oli kansainvälisesti kiinnostava. Eri kansallisuuksia järjestetyillä messuilla oli edustettuna kymmenen, ja ulkomaiset näytteilleasettajat toivat mukanaan myös ulkomaalaisia ostajia. Seminaariaiheina olivat muun muassa alihankinnan myyminen, ostoneuvottelut, alihankinta ja vastakaupat sekä logistisen järjestelmän tehokkuus. Uusia messuja toivottiin järjestettäväksi jo vuoden kuluttua. Näytteilleasettajien suuresta kiinnostuksesta ja tarpeesta alihankinnan omaan messutapahtumaan kertoi se, että puolet messupaikoista oli varattu seuraavaksi vuodeksi jo messujen viimeisenä päivänä. Alihankinta 95 -messut avasi Kvaerner Masa-Yards Oy:n toimitusjohtaja Martin Saarikangas. ALIHANKINTA 1996 Tampereen Alihankinta 96 -messujen merkittävä kävijän määrä viittasi siihen, että messuista oli muodostunut oleellinen alihankkijoiden ja päähankkijoiden foorumi kontakteille ja informaatiolle kaikkien osapuolten kyvyistä ja tarpeista. Alihankinta 96, joka järjestettiin , oli laatuaan vuoden tärkein tapahtuma Pohjoismaissa. Messujen yhteydessä Tampere-talossa järjestettiin Scanbex kontaktitapahtuma, joka tarjosi metalli- ja konepajateollisuuden yrityksille mahdollisuuden hyvin valmisteltuihin kontakteihin. Scanbex 1996 oli osa Euroopan komission pk-yritysten kehittämisohjelmaa. Sen järjesti Suomen Ulkomaankauppaliitto yhteistyössä Tampereen Messut Oy:n kanssa. Seminaareissa keskusteltiin muun muassa alihankkijoiden ja päähankkijoiden mahdollisuuksista parantaa logistiikkaa ja näin edistää kustannustehokkuutta. Suuren kysynnän vuoksi messut päätettiin järjestää myös jatkossa joka vuosi. Alihankinta 96 -messut avasi Valmet Automotive Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja, teollisuusneuvos Juhani Linnoinen. Tampereen Messut Oy:n varatoimitusjohtaja Mika Setälä ja Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Aarnio tapaamassa ranskalaisia näytteilleasettajia Kuvassa Vuoden alihankkijan Elcoteq Network Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo VUODEN ALIHANKKIJA: Laihian Metalli Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Kvaerner Masa-Yards Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Riihimäen Metallikaluste Oy ja Valmet Avicomp Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Elcoteq Network Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Valmet Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Fincoil-Teollisuus Oy

11 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 1997 ALIHANKINTA 1998 Alihankintojen kysyntä Suomessa jatkui vahvana, ja myönteinen markkinatilanne näkyi myös loppuunmyydyillä Alihankinta 97 -messuilla, jotka pidettiin Messuilla oli mukana yli 700 metalli-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden sekä muovi- ja kumiteollisuusalojen yritystä. Alihankinta 98 pidettiin ensimmäistä kertaa laajennetuissa tiloissa. Käytössä oli tuolloin sekä yritysmaailmalle tutuksi tulleen Pirkkahallin A- ja B-hallit että sen yhteyteen rakenteilla olleen uuden C-hallin jo valmistuneet tilat. Uusi halli valmistui kokonaisuudessaan saman vuoden marraskuussa, mutta sen avajaiset pidettiin jo 17. syyskuuta Alihankinta 98 -messujen yhteydessä. Lopputuotteen tekijät halusivat yhä isompia osakokonaisuuksia, ja vähentämällä suoria alihankintakontakteja päähankkijat pyrkivät aika- ja kustannussäästöihin. Alihankinta 97 olikin keskeinen kontaktitapahtuma osatoimittajien yhteistyön kehittämiseksi ja verkottumisen edistämiseksi. Seminaareissa oli esillä muun muassa partnership-ajatus, verkostoituminen, autoteollisuuden osahankintatarpeet ja EU:n komission toimenpiteet alihankinnan edistämiseksi. Muina seminaariaiheina puhuttivat Viron mahdollisuudet suomalaisyrityksille, laatu suomalaisen työn menestystekijänä, kansainvälistyminen ja pienen yrityksen haasteet. Messujen suojelijana toimi presidentti Martti Ahtisaari. Alihankinta 97 -messut avasi Partek Oy Ab:n konsernijohtaja Christoffer Taxell. Tampereen Messut Oy:n paraatitytöt juhlistivat avajaisia VUODEN ALIHANKKIJA: Paakkilan Konepaja Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Tamrock Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Thorn Lighting Oy Näyttelypuitteiden laajentuminen vahvisti tamperelaisen messutoiminnan vetovoimaa entisestään ja antoi vieläkin tehokkaammat mahdollisuudet palvella yrityselämää. Maine loistavista messutapahtumista ja -tiloista oli kiirinyt laajalle, ja niinpä uuden hallin näyttelytilat myytiin loppuun muutamassa viikossa. Näytteilleasettajia messuilla oli kymmenestä eri maasta noin Näytteilleasettajien määrä nousi edellisvuoteen verrattuna noin 30 %. Tapahtuman seminaareissa keskustelua aiheuttivat muun muassa euron vaikutus yritysten strategisiin valintoihin, alihankintaverkoston laadun parantaminen, internetin hyväksikäyttö kansainvälisissä yrityksissä sekä alihankkijan sijainnin vaikutus kilpailukykyyn. Alihankinta 98 -messut avasi Elcoteq Network Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo. Upouusi C-halli ensimmäistä kertaa käytössä vuoden 1998 Alihankinta-messuilla VUODEN ALIHANKKIJA: Teknikum Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Vaisala Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Halton Oy

12 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 1999 ALIHANKINTA 2000 Alihankinta 99 -messut esittäytyivät laajempana ja kansainvälisempänä kuin koskaan ennen. Suomen suurin ammattitapahtuma kiinnosti ammattilaisia, joita järjestetyille messuille osallistui ennätykselliset Messutapahtuman puheenvuoroissa kannustettiin suomalaista teollisuutta hyödyntämään kevyitä rakenteita ja joustavaa toimintavalmiutta sekä panostamaan asiakaslähtöiseen toimintatapaan, mikä toisi Suomelle selkeän kilpailuedun muihin Euroopan maihin nähden. Kymmenennet Alihankinta-messut pidettiin Tapahtumassa oli edustettuna ennätykselliset yli 1200 yritystä. Tapahtuman oheisteemana oli puu. Aiheeseen liittyen messujen yhteydessä järjestettiin Woodexpo-messutapahtuma, jossa esittäytyivät mekaanisen puunjalostuksen ja huonekaluteollisuuden yhteistyömahdollisuudet. Alihankinta messujen seminaariaiheina olivat muun muassa pk- ja alihankintayrityksille suunnatut tutkimus- ja kehityshankkeet. Perinteisten Vuoden päähankkija- ja Vuoden alihankkija- sekä Vuoden ohutlevytuote -palkintojen lisäksi messujen avajaisissa palkittiin Pirkanmaan Puupalkinto. Tunnustuksen sai Toijalassa sijaitseva, moottoritien yli kulkeva Nahkialan Puusilta. Alihankinta messuilla palkittiin myös kunniakirjalla ne 13 näytteilleasettajaa, jotka olivat osallistuneet kaikkiin kymmeneen tapahtumaan vuodesta 1988 alkaen. Alihankinta 99 -messujen yhteydessä pidetyille kansainvälisille IBEX-päiville osallistui lähes 150 yritystä, joista 41 oli Suomen ulkopuolelta. Ostajat ja myyjät tapasivat toisensa ennalta suoritetun tarve- ja tarjontakartoituksen pohjalta. Osallistujat olivat tyytyväisiä saatujen kontaktien sisältöön ja laatuun. Seminaarit tarjosivat lukuisia case-luontoisia esityksiä, joissa kansainvälisesti johtavat päähankkijat kertoivat alihankinnasta eri sektoreilla, alihankintatoiminnan kehityksestä ja tulevaisuuden visioista. Seminaareista sai kattavan kokonaiskuvan alihankintamarkkinoista koko Euroopan tasolla. Alihankinta 99 -messut avasi Eimo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jalo Paananen. S.E.C. ry:n osastolla kuhinaa. Vuonna 2000 Alihankinta-messujen logo uudistui. Alihankinta messut avasi Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Hän totesi avajaispuheessaan Suomen alihankintateollisuuden kasvavan edelleen. Tiedostustilaisuudessa nousi esiin muun muassa globalisoitumiseen liittyvien markkinoiden nopeat muutokset, joiden nähtiin kannustavan suuria, monikansallisia yrityksiä keskittymään ydinosaamiseensa voidakseen turvata kilpailukykynsä. Alihankintateollisuuden näkymät puhuttivat messujen tiedotustilaisuudessa VUODEN ALIHANKKIJA: Trafotek Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Nokia Mobile Phones VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Hihra Oy 2000 VUODEN ALIHANKKIJA: Nomet Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: ABB Industry Oy VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Tellabs Oy ja Aspocomp Oy EMS

13 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 2001 ALIHANKINTA 2002 Alihankinta messuilla rikottiin entiset näytteilleasettaja- ja kävijäennätykset lamapuheista huolimatta. Talouskasvun suvantovaihe ei näkynyt messuilla; alihankintateollisuudessa oltiin valppaina, mutta rauhallisina. Alihankinta messut olivat historiansa laajimmat ja siten merkittävä teollisuuden alihankintatapahtuma myös Euroopan mittakaavassa. Kävijämäärä oli kaikkien aikojen suurin, Alihankinta 2002 otti messuvieraat ja näytteilleasettajat vastaan uudistuneissa puitteissa. Tampereen messukeskus Pirkkahallin A-, B- ja C-hallien väliin oli rakennettu uudisrakennus, johon oli sijoitettu muun muassa uudet ja nykyaikaiset ravintola- ja seminaaritilat. Huomattavaa on myös se, että Tampereen Messut kuului tuolloin ainoana suomalaisena messujärjestäjänä kansainvälisesti arvostettuun RIOST-järjestöön, johon kutsuttiin jäseneksi vain maailman merkittävimmät alihankintateollisuuden messujärjestäjät. Alihankinta messutapahtuman seminaariaiheina olivat muun muassa menestyksellisen alihankkija-päähankkijasuhteen edellytykset, ulkoistaminen ja verkostoituminen sopimusjuridiikan osalta, eestiläinen alihankintateollisuus sekä tuloksellinen verkostoituminen. Alihankinta messutapahtuman avasi Metalliteollisuuden Keskusliiton toimitusjohtaja Martti Mäenpää. Thierry Paelinck Van Meerbeeck RIOST-järjestöstä messujen tiedotustilaisuudessa VUODEN ALIHANKKIJA: Ouneva Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: KCI Konecranes International Oyj VUODEN OHUTLEVYTYÖ -PALKINTO: Halton Oy Alihankinta-messuilla rikottiin jälleen kaikki ennätykset. Alihankinta messuilla vieraili noin alan ammattilaista ja asiantuntijaa. Ennätykset rikottiin myös näytteilleasettajien ja osastojen lukumäärässä. Edustettuna oli 12 kansallisuutta 560 osastolla, ja yrityksiä oli esillä Alihankinta oli vakiinnuttanut asemansa Pohjois-Euroopan suurimpana teollisuuden alihankinnan ammattimessutapahtumana kävijämäärän mukaan mitattuna. Messuseminaarin teemoina olivat muun muassa päähankkijan ja toimittajan yhteistyö yhdenaikaisessa tuotekehitysprojektissa sekä toimitusverkoston tehokkuuden kehittäminen. Alihankinta messut avasi toimitusjohtaja Pentti Pietilä Metso Minerals Oy:stä. Hän korosti puheessaan toimivan arvoketjun tärkeyttä kilpailukyvyn säilyttämisessä. Yleiskuva A-hallista VUODEN ALIHANKKIJA: Hakaniemen Metalli Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Wärtsilä Oyj Abp

14 Messuja alihankinnan ammattilaisille jo vuodesta 1988 ALIHANKINTA 2003 ALIHANKINTA 2004 Alihankinta messut olivat historiansa toistaiseksi laajin yksittäinen messutapahtuma Tampereella teollisuuden taantumasta huolimatta. Alihankinta-messut myytiin loppuun ennätysvauhtia, ja järjestetyillä messuilla mukana oli yli 1500 yritystä 450 osastolla 13 eri maasta. Alihankinta messuilla oli mukana ulkomaisia yrityksiä enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Euroopan toiseksi suurimmaksi alihankintamessutapahtumaksi kasvaneen tamperelaistapahtuman 750 osastolla oli kaikkiaan yli 1500 näytteilleasettajaa 15 eri maasta. Saadun palautteen mukaan näytteilleasettajien messumenestys oli parempi kuin koskaan aiemmin. Kansainvälinen kiinnostus Alihankinta-messuja kohtaan kasvoi, ja ulkomaalaisia näytteilleasettajia sekä kävijöitä oli messuilla enemmän kuin koskaan ennen. Näytteilleasettajille voitiin tarjota suoria kontakteja potentiaalisiin ostajiin sekä ajankohtaista tietoa alan tilanteesta lähes koko Euroopan osalta. Myös seminaareissa pureuduttiin kansainvälisyyteen. Alihankinta messut avasi yrittäjäneuvos Taisto Sorjonen Tasowheel Oy:stä. Hän toi puheessaan esille ulkoistamisen ja verkottumisen yleistymistä suomalaisessa teknologiateollisuudessa. Messujen sisältö oli entistä laajempi runsaan seminaaritarjonnan ansiosta. Aiheina järjestetyssä messutapahtumassa oli muun muassa suomalaisen teknologiateollisuuden kehitystarpeet ja kasvun strategiat. Seminaarissa esiteltiin kyseisiin teemoihin keskittyvän kansallisen TRIO-ohjelman hankkeita, joita oltiin tuolloin käynnistämässä eri puolilla Suomea. Keskustelua aiheuttivat tuottavuuspohdintojen ohella muun muassa työpaikkojen turvaaminen sekä erityisesti aloittavia ja kasvavia yrityksiä tukevien rahoitusjärjestelmien kehittäminen. Alihankinta messut avasi Meconet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo. Alihankinta-messujen merkittävä taustavaikuttaja teollisuusneuvos Taisto Sorjonen avaa messut VUODEN ALIHANKKIJA: Metalliset Group VUODEN PÄÄHANKKIJA: Metso Minerals (Tampere) Oy Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Martti Mäenpää TRIO-seminaarissa VUODEN ALIHANKKIJA: Efore-konserni VUODEN PÄÄHANKKIJA: Ensto-konserni

15 ALIHANKINTA 2005 Alihankinnan 15. ammattimessut vetivät jälleen Tampereen messukeskus Pirkkahalliin yli messuvierasta. Tyytyväisyystutkimuksen mukaan järjestetyn Alihankinta messutapahtuman kävijöistä huikeat 98 % arvioi tapahtuman onnistuneen ja vastanneen hyvin odotuksia. Mukana oli 1500 yritystä 14 maasta. Vuoden aikana jo kymmeniä yritysten kehittämishankkeita käynnistänyt teknologiateollisuuden TRIO-seminaari oli edelleen vahvasti esillä. Seminaareissa painotettiin ulkopuolisen asiantuntijan merkitystä kehittämishankkeiden eteenpäin viemisessä. Alihankinta messut avasi Patria-konsernin toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi. ALIHANKINTA 2006 Kävijämäärältään Pohjois-Euroopan suurimpina alihankintamessuina asemansa vakiinnuttanut Alihankinta keräsi Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-, B-, C- ja uuteen D-näyttelyhalliin yhteensä 900 näytteilleasettajaa ja 500 päämiestä 19 eri maasta. Uusia näytteilleasettajamaita olivat USA, Kiina ja Japani. Alihankinta 2006 ylsi jälleen kaikkien aikojen laajimmaksi ja kansainvälisimmäksi Tampereella järjestetyksi ammattimessutapahtumaksi. Seminaariteemoina olivat muun muassa suomalaisen alihankintateollisuuden mahdollisuudet ja edellytykset globaalissa kilpailussa, yritysten kansainvälisen liiketoiminnan tehostaminen sekä tuotantomenetelmien kehittäminen ja verkostoitumisen vaikutukset yritysten tuottavuuteen. Alihankinta messut avasi Kumijaloste Oy:n toimitusjohtaja Eeva Syvälahti. Malja Vuoden päähankkijalle ja Vuoden alihankkijalle Uusina näytteilleasettajamaina olivat mukana Kiina, Japani ja USA VUODEN ALIHANKKIJA: Insinööritoimisto Enmac Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Aker Finnyards VUODEN ALIHANKKIJA: Javasko Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Sulzer Pumps Finland Oy

16 ALIHANKINTA 2007 Alihankinta 2007 houkutteli Tampereelle messuvierasta. Samalla tehtiin messujen uusi kävijäennätys. Näyttelyosastojen ohella tärkeää tietoa yrittämisen haasteista ja ratkaisuista tarjosivat perinteisesti myös lukuisat seminaarit, joissa puhututtivat vahvasti suomalaisen alihankinnan näkymät globaalissa maailmassa. Muita järjestetyn messutapahtuman teemoja olivat hitsaavan teollisuuden haasteet, alihankinnan mahdollisuudet Pietarissa, uusi opas alihankintaan Venäjällä, kuumakanavajärjestelmät, koneinvestoinnit, tuotantotalous, rekrytointi ja perehdyttäminen sekä työajan ja töiden seuranta. Alihankinta messut avasi Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja, vuorineuvos Ole Johansson Wärtsilä Oyj Abp:stä. ALIHANKINTA 2008 Alihankinta messuilla ilmassa oli suurta juhlan tuntua, sillä ensimmäisistä Alihankinta-messuista tuli kuluneeksi 20 vuotta. Juhlamessut esittelivät metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta sekä teollisuuden ICT-ratkaisuja. Tarjolla oli perinteiseen tapaan valtava määrä korkeatasoista alihankintaosaamista, uusia tuotteita ja palveluja sekä alan viimeisintä tietoa. Uutuutena mukana oli D-hallin Tuotekatu, joka esitteli alihankintateollisuuden palvelualan yrityksiä. Kahdeksannettoista Alihankinta-messut täyttivät jälleen menestyksellisesti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kaikki neljä hallia ja ulkotilat. Mukana oli lähes 900 näytteilleasettajaa ja 500 päämiestä 19 eri maasta. Juhlavuoden kunniaksi Alihankinta messujen avajaispäivänä vietetyssä iltajuhlassa palkittiin messuilla alusta asti mukana olleita näytteilleasettajia. Alihankinta messut avasi Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja, Katsa Oy:n toimitusjohtaja Timo Salli. Messuemäntä Marianne Harjula haastattelee Pirkanmaan TE-Keskuksen Raimo Vuorisaloa Tampereen Messujen toimitusjohtajana vuodesta 2001 lähtien toiminut Hannu Vähätalo vuonna 2006 valmistuneen Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen D-hallin Leonardo Salissa VUODEN ALIHANKKIJA: TP-Konepajat Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: Andritz Oy VUODEN ALIHANKKIJA: Janavalo Oy VUODEN PÄÄHANKKIJA: VTI Technologies Oy

17 Kansainvälistynyt, laajentunut ja vakiintunut Alihankinta Alihankintatapahtuma on 20 vuoden aikana kansainvälistynyt, laajentunut ja vakiinnuttanut asemansa Suomen suurimpana teollisuuden ammattimessutapahtumana, jossa käy vuosittain noin alan päättäjää ja asiantuntijaa tutustumassa alihankintayritysten tuotteisiin ja palveluihin. Minulla on kaikki syy esittää parhaat kiitokset yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme hyvästä, antoisasta ja pitkäjänteisestä yhteistyöstä Alihankinta-menestystarinan merkeissä, Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo antoi tunnustusta messujen avajaistervehdyksessään. JUHLAVUONNA 2008 PALKITTIIN KAIKKI MESSUILLA VUODESTA 1988 LÄHTIEN MUKANA OLLEET YRITYKSET: Arvo Piiroinen Oy Hyvinkään Kumi Oy Okartek Oy Sacotec Components Oy Fiskars Brands Finland Oy Ab Joensuun Tiedepuisto Oy Oy Johnson Metall Ab Tasowheel Oy Hollming Works Oy Meconet Oy Purso Oy

18 ALIHANKINTA-MESSUJEN LOGOT 20 VUODEN AJALTA Tampereen Messut Oy PL 163, Tampere puh fax Historiikin työryhmä Tanja Järvensivu, Elise Kiviniemi, Kirsi Kontio, Saara Heikkilä ja Olli Tokoi

19

20

Innosta innovaatioon Teknologiateollisuus lyhyesti

Innosta innovaatioon Teknologiateollisuus lyhyesti Innosta innovaatioon Teknologiateollisuus lyhyesti Teknologiateollisuus on neljän toimialan kokonaisuus Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino Elektroniikkaja sähköteollisuus liikevaihto 26 mrd

Lisätiedot

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n ja Tampereen Messut -konsernin median joululounas 13.12.2012

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n ja Tampereen Messut -konsernin median joululounas 13.12.2012 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n ja Tampereen Messut -konsernin median joululounas 13.12.2012 2 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Tampere Exhibition and Sports Centre (TESC) o keskeinen sijainti,

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus vastaa kansainvälistymishaasteisiin

Pirkanmaan ELY-keskus vastaa kansainvälistymishaasteisiin Pirkanmaan ELY-keskus vastaa kansainvälistymishaasteisiin Tiina Ropo Kansainvälistymisasiantuntija Pirkanmaan ELY-keskus, Tiina Ropo, Innovaatiot ja Kansainvälistyvä liiketoiminta / Osaamisesta Kasvua

Lisätiedot

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 TYKO-hanke: Yrityskyselyn tulokset t Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 Sisältö Tarve Odotukset t Yrityskyselyn palaute Johtopäätökset t 2 Teknologiateollisuuden henkilöstö Arvioitu muutos 2013 2009:

Lisätiedot

Kansainvälistymiskartoitus. Tampereen kauppakamari Kyselyajankohta:

Kansainvälistymiskartoitus. Tampereen kauppakamari Kyselyajankohta: Kansainvälistymiskartoitus Tampereen kauppakamari Kyselyajankohta: 10.-31.12.2017 Kansainvälistymiskartoitus 2016 Joka toinen vuosi toteutettavan kyselyn tarkoituksena on saada tieto - yritysten kansainvälistymisen

Lisätiedot

Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa. Minkälaisia ovat työelämän kielitaitotarpeet nyt ja tulevaisuudessa?

Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa. Minkälaisia ovat työelämän kielitaitotarpeet nyt ja tulevaisuudessa? Kielitaidon merkitys globaalissa taloudessa Markku Koponen Koulutusjohtaja emeritus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Kari Sajavaara-muistoluento Jyväskylä Esityksen sisältö Kansainvälistyvä toimintaympäristö

Lisätiedot

Tuotanto- ja palveluverkostot. 8.2.2013 Teknologiateollisuus ry

Tuotanto- ja palveluverkostot. 8.2.2013 Teknologiateollisuus ry Tuotanto- ja palveluverkostot 8.2.2013 Teknologiateollisuus ry Esityksen sisältö Tuotanto- ja palveluverkostot Toimialan yritykset Yhteistyöllä saavutettavat edut 2 Tuotanto- ja palveluverkostot Kansainvälinen

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.2007 Liikelahjat-messut t Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely Liikelahjat-messut 6.-7.9.2007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 242 Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

NAVIGATE

NAVIGATE NAVIGATE 16.-17.5.2018 Kohtaamispaikka meriteollisuuden, varustamoiden ja merilogistiikan ammattilaisille 24.4.2017 Turun Messukeskus www.turunmessukeskus.fi 1 NaviGate - kansainvälinen meriteollisuuden,

Lisätiedot

FinnTec. Metalli- ja konepaja-alan suurtapahtuma. Messuvieraskyselyn yhteenveto

FinnTec. Metalli- ja konepaja-alan suurtapahtuma. Messuvieraskyselyn yhteenveto FinnTec Metalli- ja konepaja-alan suurtapahtuma Messuvieraskyselyn yhteenveto Metalli- ja konepajateollisuuden toimialakohtainen tutkimus FinnTec-messujen jälkeen toteutettiin toimialan arvostuksista ja

Lisätiedot

LÄTKÄ&SÄBÄ-EXPO 2011 MESSUKESKUKSESSA 4.-6.11.2011

LÄTKÄ&SÄBÄ-EXPO 2011 MESSUKESKUKSESSA 4.-6.11.2011 LÄTKÄ&SÄBÄ-EXPO 2011 MESSUKESKUKSESSA 4.-6.11.2011 EXPO 2010 - SUURMENESTYS Kävijöitä virpoi yhteensä lähes 67 000. Aiemmat ennätykset rikottiin + 35 %! Ei huono, kun posse oli enimmäkseen tyytyväinenkin.

Lisätiedot

Median joululounas. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy Tampereen Messut Oy 10.12.2013

Median joululounas. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy Tampereen Messut Oy 10.12.2013 Median joululounas Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy Tampereen Messut Oy 10.12.2013 Tampereen Messuja Urheilukeskus Oy» Perustettu vuonna 2005» Omistajina Tampereen kaupunki ja Tampereen Messut Oy»

Lisätiedot

LOGY Ry:n oston ja logistiikan palkinnot

LOGY Ry:n oston ja logistiikan palkinnot LOGY Ry:n oston ja logistiikan palkinnot Alan huippuja etsitään! Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry Innovatiivisia ratkaisuja toteuttanut yritys. Alan pitkäaikainen uranuurtaja. Erinomaisesti

Lisätiedot

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman keskeiset tulokset Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelma 2004 2009 TRIO on ollut Suomen suurin toimialakohtainen kehitysohjelma teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011 Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 2 Jorma Turunen toimitusjohtaja 3 Globaali rakennemuutos siirtää työtä ja pääomia Aasiaan Teollisuustuotannon jakauma maailmassa 1950-2009

Lisätiedot

Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen. Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011

Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen. Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011 Sähköajoneuvoklusterin teollisuusliiketoiminnan edistäminen Toimitusjohtaja Jorma Turunen 21.1.2011 Esityksen sisältö Teknologiateollisuus ry Suhdannetilanne Uusi strategialinjaus 2010-12 Sähköajoneuvoklusteri

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

Globaali tuotanto ja alihankinta seminaari. Taustamateriaali Tammikuu 2007 Nina Jaakkola, Finpro Meksiko

Globaali tuotanto ja alihankinta seminaari. Taustamateriaali Tammikuu 2007 Nina Jaakkola, Finpro Meksiko Globaali tuotanto ja alihankinta seminaari Taustamateriaali Tammikuu 2007 Nina Jaakkola, Finpro Meksiko Taustaa Ulkoiset tekijät Maailman moninapaisuus Haastavampi kansainvälinen kilpailu Sisäiset tekijät

Lisätiedot

Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen

Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen Suomen talous yskii Bruttokansantuote 2014 BKT kasvu, % Latvia Vuosimuutos, % Liettua Puola Ruotsi Iso-Britannia Luxemburg Romania Unkari

Lisätiedot

Näkökulmia luovien alojen rahoitukseen Seminaari 31.1.2011

Näkökulmia luovien alojen rahoitukseen Seminaari 31.1.2011 Näkökulmia luovien alojen rahoitukseen Seminaari 31.1.2011 Avaussanat, Jukka Viitasaari Teknologiateollisuus on viiden toimialan kokonaisuus Elektroniikka- ja sähköteollisuus ABB, Elcoteq, Ensto, Nokia,

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

tuhansia tilaisuuksia

tuhansia tilaisuuksia tuhansia tilaisuuksia TESC Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Tampereen Messu- ja Urheilukeskus (TESC)...2 Hallit... 4 Uusi E-halli... 6 Kokous- ja seminaaritilat... 8 Sijainti kartalla... 9 Fouga / Tuisku

Lisätiedot

Infra-alan PK yritysten kehittäminen Pohjois-Suomessa

Infra-alan PK yritysten kehittäminen Pohjois-Suomessa Infra-alan PK yritysten kehittäminen Pohjois-Suomessa Kalvosarja loppuraportista maaliskuu 2015 1. Tavoitteet Infra-alan PK yritysten kehittäminen Pohjois-Suomessa hankkeen tavoitteena oli selvittää toimenpiteet,

Lisätiedot

Kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn valmennus. Yritysten osaamisen kehittäminen

Kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn valmennus. Yritysten osaamisen kehittäminen Kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn valmennus Yritysten osaamisen kehittäminen PALKO ensimmäinen vaihe Mukana kehittämässä: Helsinki Business College Oy Suomen ympäristöopisto SYKLI Tampereen aikuiskoulutuskeskus

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013. Saapuvilla: läsnä poissa

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013. Saapuvilla: läsnä poissa ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013 Aika: Maanantaina 11.3.2013 kello 18.00 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala Varapuheenjohtaja Matti Tausa Jäsenet

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

MATKA 2010 tilastotietoa

MATKA 2010 tilastotietoa MATKA 2011 MATKA 2010 tilastotietoa 11,249 m² näyttelypinta-alaa 1,202 näytteilleasettajayritystä 366 päänäytteilleasettajayritystä 836 alanäytteilleasettajayritystä 72 maata edustettuna lisäksi messuilla

Lisätiedot

FinnBuild. Kansainväliset rakennus- ja talotekniikkamessu 9.-12.10.2012 Helsingin Messukeskuksessa. Toimialakyselyn tiivistelmä 13.11.

FinnBuild. Kansainväliset rakennus- ja talotekniikkamessu 9.-12.10.2012 Helsingin Messukeskuksessa. Toimialakyselyn tiivistelmä 13.11. FinnBuild Kansainväliset rakennus- ja talotekniikkamessu 9.-12.10.2012 Helsingin Messukeskuksessa. Toimialakyselyn tiivistelmä 13.11.2012 Suomen Messujen Tiedote 25.9.2012 FinnBuildissa tehdään toimialakartoitus

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden talousnäkymät

Teknologiateollisuuden talousnäkymät Teknologiateollisuuden talousnäkymät 30.3.2017 Pääekonomisti Jukka Palokangas 31.3.2017 Teknologiateollisuus 1 Teknologiateollisuus Suomen suurin elinkeino 51 % Suomen koko viennistä. Alan yritykset investoivat

Lisätiedot

Teollisuuden / Suomen kilpailukyky. 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu

Teollisuuden / Suomen kilpailukyky. 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu Teollisuuden / Suomen kilpailukyky 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu Toimintaympäristön ja yritysten kilpailukyky Suomessa on hyvä, jos: - yritysten tuotanto / liikevaihto kasvaa - vienti kasvaa

Lisätiedot

Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00

Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00 Lehdistömateriaali Julkaisuvapaa 5. kesäkuuta 2013 klo 18.00 The Veuve Clicquot Business Woman Award 2013 Catharina Stackelberg Toimitusjohtaja ja perustaja Marketing Clinic Oy Valintalautakunnan lausunto

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki kansainväliset yhteydet. Yhteysjohtaja Marketta Mäkinen

Jyväskylän kaupunki kansainväliset yhteydet. Yhteysjohtaja Marketta Mäkinen Jyväskylän kaupunki kansainväliset yhteydet Yhteysjohtaja Marketta Mäkinen 7.3.2013 Jyväskylän kaupungin kansainvälisten yhteyksien linjaukset Jyväskylän kaupunkistrategia Jyväskylä kilpailukykyinen kaupunki,

Lisätiedot

Fiskars Oyj Abp. Varsinainen yhtiökokous 15.3.2012

Fiskars Oyj Abp. Varsinainen yhtiökokous 15.3.2012 Fiskars Oyj Abp Varsinainen yhtiökokous 15.3.2012 Fiskars Oyj Abp Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas IKONISET TUOTTEET VAHVAT BRÄNDIT GLOBAALIT TAVOITTEET Muutos yhtenäiseksi kuluttajatuoteyhtiöksi etenee

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät Martti Mäenpää, toimitusjohtaja

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät Martti Mäenpää, toimitusjohtaja Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 7.3.2008 Martti Mäenpää, toimitusjohtaja Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista

Lisätiedot

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017 Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 217 Bkt:n kehitys 217 / 216, % Pohjois-Amerikka: +2,2 % USA +2,2 % Kanada +2, % Etelä- ja Väli-Amerikka: +2,1 % Brasilia +1,2 % Meksiko +2,2 % Argentiina

Lisätiedot

Paikoillanne, valmiina, Suomen suurin liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaistapahtuma Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 24.-25.3.

Paikoillanne, valmiina, Suomen suurin liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaistapahtuma Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 24.-25.3. Paikoillanne, valmiina, Suomen suurin liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaistapahtuma Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 24.-25.3.2011 Johtava liikuntapaikkojen ammattimessutapahtuma Sportec 2011 -messutapahtuma

Lisätiedot

YIT:n maantieteellinen laajentuminen

YIT:n maantieteellinen laajentuminen 1 YIT:n maantieteellinen laajentuminen Hannu Leinonen Toimitusjohtaja Tilaisuus, analyytikoille, sijoittajille ja medialle 30.5.2008 2 Sisältö Maantieteellisen laajentumisen strategian toteuttaminen YIT:n

Lisätiedot

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Vauhtia kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Kotimarkkinoilta kansainväliseen kasvuun Kasvuun ja kansainvälistymiseen parhaiten sopivat julkiset palvelut ja rahoitus

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus

Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Teknologiateollisuuden ympäristölinjaus Ympäristölinjaus: Tavoitteet 1. Osoitetaan yrityksille ympäristöosaamisen ja -teknologioiden keinot vahvistaa kilpailukykyä ja varmistaa toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista. Sapuska

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista. Sapuska Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska Tekesin ohjelma 2009 2012 Miksi Sapuska? Tekesin Sapuska Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista -ohjelma on suunnattu Suomessa toimiville

Lisätiedot

Messukeskus looginen kohtaamispaikka

Messukeskus looginen kohtaamispaikka Messukeskus looginen kohtaamispaikka Kehityksen kiihtyvä vauhti, informaatiotulva ja ihmisten kasvava ajanpuute lisäävät tapahtumien merkitystä kohtaamispaikkana Kävijät tulevat tapahtumaan saadakseen

Lisätiedot

Valmistavan teollisuuden pienten ja keskisuurten yritysten osuuskunta Venäjä* liiketoimintoja varten. Osaavat Metallikourat 15.5.

Valmistavan teollisuuden pienten ja keskisuurten yritysten osuuskunta Venäjä* liiketoimintoja varten. Osaavat Metallikourat 15.5. 1 Valmistavan teollisuuden pienten ja keskisuurten yritysten osuuskunta Venäjä* liiketoimintoja varten Osaavat Metallikourat 15.5.2014 Alusta pitäen www.alu.fi Mäkelä Alu Oy Alumiiniprofiilien valmistus

Lisätiedot

Rural Finland Matkailun kehittäjien tapaaminen Suvi Ahonen

Rural Finland Matkailun kehittäjien tapaaminen Suvi Ahonen Rural Finland Matkailun kehittäjien tapaaminen 29.11.2017 Suvi Ahonen 1 Koko maassa yöpymiset lisääntyivät tammi-syyskuussa 5,1 %. Kasvua tuli kotimaasta 1,4 % ja ulkomailta 14,8 %. Keski-Suomen majoitusliikkeiden

Lisätiedot

Katsaus Lisää tähän kansainvälistymispalvelujen kokonaistarjontaan. KiVi 2009 Kajaani 10.11.2009. Aluepäällikkö Keijo Putkonen.

Katsaus Lisää tähän kansainvälistymispalvelujen kokonaistarjontaan. KiVi 2009 Kajaani 10.11.2009. Aluepäällikkö Keijo Putkonen. Katsaus Lisää tähän kansainvälistymispalvelujen otsikko kokonaistarjontaan KiVi 2009 Kajaani 10.11.2009 Aluepäällikkö Keijo Putkonen EK Oulu KTM (5/2004): Suomalaiset yrityspalvelujärjestelmät asiakasnäkökulmasta

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä. 80 % Suomen koko elinkeinoelämän t&k investoinneista. Alan yritykset työllistävät suoraan noin 290 000 ihmistä, välillinen

Lisätiedot

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Kari Pokkinen, Finpro 16.4.2015 2 Finpro Export Finland yritysten kansainvälistäjä Export Finland on suomalaisten yritysten kansainvälistäjä,

Lisätiedot

TERVETULOA TIEDOTUSTILAISUUTEEN

TERVETULOA TIEDOTUSTILAISUUTEEN TERVETULOA TIEDOTUSTILAISUUTEEN Kainuun Etu Oy - yritysten kehittämistä vuodesta 2001 - Palvelualojen (B-to-B) esiselvitys 2009 Lehdistötilaisuus 30.12.2009 klo 10.00 Harri Mähönen, Suomen Osaamistalo

Lisätiedot

Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT

Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT 2 Projektin alkutilanne Suomalaiset tilaavat painotuotteita yhä enemmän ulkomaisista verkkokaupoista kaikkien

Lisätiedot

LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista

LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista LÖYTYYKÖ KAUPPAA JA KASVUA MAAILMALTA? - Sisäpiiritietoa viennistä ja vientimarkkinoista TEAM FINLAND-KIERTUE, KOUVOLA 4.5.2017 Timo Vuori, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Keskuskauppakamarin

Lisätiedot

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Rahoitusperiaatteet yritysten projekteissa Rahoitus voi kohdistua tuotteiden, prosessien, palvelu- tai liiketoimintakonseptien ja työorganisaatioiden

Lisätiedot

Yhtiökokous 19.4.2011

Yhtiökokous 19.4.2011 Yhtiökokous 19.4.2011 Toimitusjohtajan katsaus Visio Marimekko on maailman arvostetuin kuviosuunnittelija ja yksi kiehtovimmista designbrändeistä. Strategian kulmakivet 1-12/2010 8.2.2011 Marimekon kangaspainon

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke TechnoGrowth 2020 Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Hanketiedot Hankkeen nimi: TechnoGrowth 2020 teknologia- ja energia-alan

Lisätiedot

Tekes rohkaisee uudistumaan. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Median innovaatiotuen infotilaisuus

Tekes rohkaisee uudistumaan. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Median innovaatiotuen infotilaisuus Tekes rohkaisee uudistumaan Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Median innovaatiotuen infotilaisuus 27.1.2015 Julkisten innovaatiorahoittajien ja -toimijoiden roolit Opetus- ja kulttuuriministeriö 1 440 Finnvera

Lisätiedot

Talouden modernin rakenneanalyysin uudet tilastotarpeet

Talouden modernin rakenneanalyysin uudet tilastotarpeet Talouden modernin rakenneanalyysin uudet tilastotarpeet Kansallisten tilastojen rooli kansainvälistyvässä taloudessa seminaari Tilastokeskus 19.4.2007 Pekka Ylä-Anttila Teemat Miten globalisoituva maailmantalous

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-3/2011 29.4.2011

Osavuosikatsaus 1-3/2011 29.4.2011 Digia Oyj Osavuosikatsaus 1-3/2011 29.4.2011 Juha Varelius Toimitusjohtaja Q1 Pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Liikevaihto kasvoi 1,6 prosenttia Liikevaihto 33,4 (32,8) miljoonaa euroa Liikevoitto laski

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

Vauhtia Venäjänliiketoimintaan. Palvelut yrityksille

Vauhtia Venäjänliiketoimintaan. Palvelut yrityksille Vauhtia Venäjänliiketoimintaan Palvelut yrityksille Oikeita vastauksia oikeisiin kysymyksiin Suomalais-Venäläinen kauppakamari auttaa yrityksiä onnistumaan kaikissa Venäjän-liiketoiminnan elinkaaren vaiheissa.

Lisätiedot

Talouden kehitysnäkymiä meillä ja muualla. Leena Mörttinen/EK 6.5.2014

Talouden kehitysnäkymiä meillä ja muualla. Leena Mörttinen/EK 6.5.2014 Talouden kehitysnäkymiä meillä ja muualla Leena Mörttinen/EK 6.5.2014 Suomen rakennemuutoksessa kasvun eväät luotava yhdessä uudestaan 1. Suomen tehtävä oma rankka rakennemuutoksensa samalla kun globalisoitunutta

Lisätiedot

Sisäänotettavien opiskelijoiden määrä tulisi suhteuttaa työmarkkinoiden tarpeiden mukaan

Sisäänotettavien opiskelijoiden määrä tulisi suhteuttaa työmarkkinoiden tarpeiden mukaan Sisäänotettavien opiskelijoiden määrä tulisi suhteuttaa työmarkkinoiden tarpeiden mukaan Monet vastavalmistuneista hakeutuvat jatko-opintoihin Studentumin tutkimus nuorten hakeutumisesta koulutukseen keväällä

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät TuoVa projektin seminaari, Vapriikki 02.04.2009

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät TuoVa projektin seminaari, Vapriikki 02.04.2009 Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät TuoVa projektin seminaari, Vapriikki 2.4.29 Asiantuntija Jukka Nieminen, Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 6 % Suomen

Lisätiedot

Asiantuntijapalvelut Uudistuvan liiketoiminnan osaajat

Asiantuntijapalvelut Uudistuvan liiketoiminnan osaajat Asiantuntijapalvelut Uudistuvan liiketoiminnan osaajat Joensuun Tiedepuisto Oy 8,2 M liikevaihto v. 2012 34 henkilökunta 23 vuotta Omistuspohja Joensuun kaupunki 86 % Itä-Suomen yliopisto 7 % Finnvera

Lisätiedot

PUISTA BISNESTÄ 2010 Veijo Honkamäki Johtamistaidon Opisto JTO

PUISTA BISNESTÄ 2010 Veijo Honkamäki Johtamistaidon Opisto JTO Osaamisen lisäämisellä tukea kansainvälistymiseen PUISTA BISNESTÄ 2010 Veijo Honkamäki Johtamistaidon Opisto JTO Johtamistaidon Opisto JTO Elinkeinoelämän arvostetuin ja tunnetuin johtamiskouluttaja ja

Lisätiedot

IFLAn strategiset tavoitteet 2011-2015

IFLAn strategiset tavoitteet 2011-2015 IFLA IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) Kirjastoseurojen ja kirjastojen kansainvälinen liitto 1500 jäsentä 150 maassa Perustettu 1927 Edinburgissa toimisto Haagissa,

Lisätiedot

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Hankkeen tausta Kaupalla on valmiudet toimia kaiken kokoisten tavarantoimittajien kanssa Mikroyritysten pienemmät

Lisätiedot

Suomen lääkintätekniikan teollisuuden markkinakatsaus. Vuosi

Suomen lääkintätekniikan teollisuuden markkinakatsaus. Vuosi Raportin on laatinut FiHTAn toimeksiannosta Harri Luukkanen, Eco-Intelli Ky, 29.8.. 1 Yhteenveto kokonaiskehityksestä Lääkintälaitteiden vienti jatkuu aikaisemmalla korkealla tasolla Useimmat viennin pääryhmät

Lisätiedot

FISKARS OYJ ABP Varsinainen yhtiökokous 16.3.2011

FISKARS OYJ ABP Varsinainen yhtiökokous 16.3.2011 FISKARS OYJ ABP Varsinainen yhtiökokous 16.3.2011 FISKARSIN VUOSI 2010 Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas Fiskars vuonna 2010 Liikevaihto 716 miljoonaa euroa 3 600 työntekijää yli 20 maassa Tuotteita myydään

Lisätiedot

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 26.8.2014

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 26.8.2014 Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville pk-yrityksille 26.8.2014 ENTERPRISE EUROPE NETWORK -yrityspalveluverkosto Yli 50 maata Yli 600 partneriorganisaatiota Yli 3000 asiantuntijaa EU:n

Lisätiedot

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC Open Market Index 2013 Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC OPEN MARKET INDEX INTRO ICC OPEN MARKET INDEX 2013 Tausta Talouden taantumassa yrityselämässä koettiin huolta markkinoilla

Lisätiedot

Projektien rahoitus.

Projektien rahoitus. Projektien rahoitus Mika.Lautanala@tekes.fi Miten mukaan?? Aiheita Rakennuksen elinkaarenaikainen tiedonhallinta Organisaatioiden välinen tiedonhallinta -IFC Kansainvälisyys Yhteys ohjelmapäällikköön Arto

Lisätiedot

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen Pähkinänkuoressa Signal Partners on vuonna 2010 perustettu suomalaisessa omistuksessa oleva yritys. Toimimme pääasiallisesti Pohjoismaissa ja palvelemme kansainvälisesti toimivien asiakkaidemme koko organisaatiota

Lisätiedot

KONE Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2009. 21. heinäkuuta 2009 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

KONE Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2009. 21. heinäkuuta 2009 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta KONE Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2009 21. heinäkuuta 2009 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Q2 2009: Hyvä kasvu liikevoitossa ja rahavirrassa Q2/2009 Q2/2008 Historiallinen muutos 1-12/2008 Saadut tilaukset

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri 2015

Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri 2015 Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri 2015 Keskuskauppakamarin ja kauppakamarien PK-hallitusbarometri on valtakunnallinen kyselytutkimus, johon vastasi tämän vuoden tammi- ja helmikuun

Lisätiedot

Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.2011. Penna Urrila Johtava ekonomisti

Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.2011. Penna Urrila Johtava ekonomisti EK:n Lisää tähän Suhdannebarometri otsikko Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.11 Penna Urrila Johtava ekonomisti Miten tähän oikein on tultu Lännen kasvu finanssikriisin jälkeen Normaali taantuma pp.kk.vvvv

Lisätiedot

Pörssi-illat maaliskuu 2011 Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä

Pörssi-illat maaliskuu 2011 Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä 1 Stockmann-konserni lyhyesti Kansainvälinen vähittäiskaupan yritys, joka on perustettu vuonna 1862 Kolme liiketoimintayksikköä: tavarataloryhmä, Lindex

Lisätiedot

Kansainvälisen työelämäyhteistyön kehittäminen Pohjois-Karjalan ammattiopistossa yhteistyössä globaalin autonvalmistajan Daimler AG:n kanssa Yhteistyö on alkanut vuonna 2009 yksittäisillä opiskelijavaihdoilla

Lisätiedot

Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä. 19.9.2015 Turku

Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä. 19.9.2015 Turku Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä 19.9.2015 Turku Kilpailukyky? On usean tekijän summa Kustannustehokkuus Innovatiivisuus Toimitusketjun hallinta Koulutetun työvoiman saatavuus

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2014

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2014 ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2014 Aika: Torstaina 20.3.2014 kello 18.00 18.50 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala x Varapuheenjohtaja Matti Tausa

Lisätiedot

Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet

Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet Tapio Karvonen 7.6.2012 Itämeri-foorumi 0 Sisältö Laivanrakennuksen tila maailmalla Trendit Itämeren alueen maiden meriteollisuuden

Lisätiedot

Mikrolinna Oy. Yritys on perustettu 1991 Sijaitsee Hämeenlinnassa

Mikrolinna Oy. Yritys on perustettu 1991 Sijaitsee Hämeenlinnassa Mikrolinna Oy Yritys on perustettu 1991 Sijaitsee Hämeenlinnassa Päätuotteina matemaattiset opetusohjelmat Kohderyhminä peruskoulut, ammatilliset oppilaitokset (kodit, päiväkodit ja kirjastot) Mikrolinna

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja 18.5.2005 Ramirent - konserni lyhyesti Ramirent on johtava rakennuskoneiden ja -laitteiden vuokraukseen keskittynyt yritys, joka toimii Suomen,

Lisätiedot

Food from Finland Team Finland -Kasvuohjelma

Food from Finland Team Finland -Kasvuohjelma Food from Finland Team Finland -Kasvuohjelma Pirjo Hakanpää 4.3.2015 Huittinen Tekes -palvelut 2 Elintarvikkeiden vientiohjelman taustaa Elintarvikevienti ja kansainvälistymien Suomen elintarvikevienti

Lisätiedot

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi

Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Pohjoiskalotilla toimivasta pienestä laitetoimittajasta merkittäväksi kansainväliseksi järjestelmätoimittajaksi Tuomo Juntikka, Civ. Ing. Hallituksen puheenjohtaja Paakkola Conveyors Oy Historiikki Yritys

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

SEMINAARIPALAUTE. Muut ideat, kehitysehdotukset, terveiset, risut ja ruusut: 1. Seminaari oli kiinnostava kokonaisuus

SEMINAARIPALAUTE. Muut ideat, kehitysehdotukset, terveiset, risut ja ruusut: 1. Seminaari oli kiinnostava kokonaisuus Kokemuksia kansainvälistymisestä.11.1 SEMINAARIPALAUTE Vastauksia yhteensä 7 kappaletta 1. Seminaari oli kiinnostava kokonaisuus Muut ideat, kehitysehdotukset, terveiset, risut ja ruusut: Esiintyjiä muutama

Lisätiedot

Vuoden Kauppakeskusteko 2013 kilpailu. Veturi alueensa asukkaiden oloinen kohtaamispaikka

Vuoden Kauppakeskusteko 2013 kilpailu. Veturi alueensa asukkaiden oloinen kohtaamispaikka Vuoden Kauppakeskusteko 2013 kilpailu Veturi alueensa asukkaiden oloinen kohtaamispaikka Asiakas keskiössä Kauppakeskus Veturin toteuttamisen kirkkaana johtotähtenä on alusta lähtien ollut kouvolalaisuus

Lisätiedot

Porin valmistuvat rakennusinsinöörit ry toivottaa teidät ja edustamanne yrityksen lämpimästi tervetulleeksi vuoden 2015 messuille.

Porin valmistuvat rakennusinsinöörit ry toivottaa teidät ja edustamanne yrityksen lämpimästi tervetulleeksi vuoden 2015 messuille. Porin Rakennus- ja LVI-messut järjestetään tänä vuonna (21.-22.03.2015) 42. kerran paikkanaan tuttu Porin Karhuhalli. Messut ovat kasvaneet yhdeksi Suomen suurimmista opiskelijaprojekteista ja kävijämääräkin

Lisätiedot

Eritrea kirjaston kulmasta

Eritrea kirjaston kulmasta Eritrea kirjaston kulmasta Posted on 9.12.2014 by helehilt 1 Suomen ulkoministeriö suuntaa kohdennetun hankehaun Suomen ja Eritrean välisille korkeakoulujen kehittämishankkeille. Koska Suomen ja Eritrean

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat Piilotettu osaaminen tunnistammeko kansainväliset osaajat Työpaikoilla tarvitaan uteliaita ja sitkeitä muutoksentekijöitä. Kansainvälisissä osaajissa on juuri näitä ominaisuuksia. Millaista osaamista työelämä

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden näkökulma päästömittauksiin ja -rajoituksiin. Ympäristömittauspäivät 8.4.2010, Vuokatti Sirpa Silander

Teknologiateollisuuden näkökulma päästömittauksiin ja -rajoituksiin. Ympäristömittauspäivät 8.4.2010, Vuokatti Sirpa Silander Teknologiateollisuuden näkökulma päästömittauksiin ja -rajoituksiin Ympäristömittauspäivät 8.4.2010, Vuokatti Sirpa Silander Teknologiateollisuus on neljän toimialan kokonaisuus Elektroniikka- ja sähköteollisuus

Lisätiedot

Väliarvioinnin yhteenveto

Väliarvioinnin yhteenveto Oppimisratkaisut 2011-2015 Tulosseminaari 24.1.2013 Väliarvioinnin yhteenveto Eero Silvennoinen Yksikön johtaja, TkT www.tekes.fi/ohjelmat/oppimisratkaisut DM 1069732 Oppimisratkaisut tilanne Oppimisratkaisut

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot