Suunnitteluyksikkö K. Vanhanen, L. Kangas, A. Kuukankorpi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suunnitteluyksikkö 20.05.2008 K. Vanhanen, L. Kangas, A. Kuukankorpi"

Transkriptio

1 1/11 BUSSIEN JA RAITIOVAUNUJEN REAALIAIKAINEN PAIKANNUS- JA LIIKENNEVA- LOETUUSJÄRJESTELMÄ ( HELMI2 ) 1. Tiivistelmä Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan asettanut liikennelaitokselle tavoitteeksi nopeuttaa bussiliikennettä 6 % vuoden 2004 tasosta vuoteen 2012 mennessä. Liikennevaloetuudet ovat tehokkain yksittäinen toimenpide tavoitteen saavuttamisessa. Hankkeessa korvataan nykyinen liikennevaloetuusjärjestelmä uudella ja laajennetaan liikennevaloetuudet kaikille bussilinjoille. Uusi järjestelmä pohjautuu avoimeen arkkitehtuuriin, jossa järjestelmä voidaan integroida muihin sähköisiin palveluihin (esim. mainosnäytöt ja Lippu- ja informaatiojärjestelmä 2014:n rahastusjärjestelmä). Hankkeeseen ei sisälly matkustajainformaatiopalveluita eikä liikenteen seurantaa, mutta se sisältää perusarkkitehtuurin, johon edellä mainitut palvelut voidaan lisätä. Hankkeen arvonlisäveroton investointikustannusarvio on 3,4 milj. euroa. Järjestelmän käyttökustannukset ovat arviolta 0,8 milj. euroa vuodessa. Yhteiskuntataloudellisen laskelman perusteella liikennevaloetuudet tuottavat 11,2 milj. euron vuotuiset hyödyt. Hyödyistä noin 4,6 M /vuosi kohdistuu suoraan liikennelaitokselle liiketaloudellisina hyötyinä. 2. Taustaa Liikennelaitoksen bussien ja raitiovaunujen liikennevaloetuudet hoidetaan tällä hetkellä HELMI1-järjestelmällä (HELMI = Helsingin joukkoliikenteen liikennevaloetuudet ja matkustajainformaatio). Hankittava bussien ja raitiovaunujen reaaliaikainen paikannus- ja liikennevaloetuusjärjestelmä on aloitushanke kokonaisuudelle, joka korvaa HELMI1- järjestelmän. Uudesta kokonaisuudesta käytetään liikennelaitoksen sisäisesti työnimeä HELMI2. Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan asettanut liikennelaitokselle tavoitteeksi nopeuttaa bussiliikennettä 6 % vuoden 2004 tasosta vuoteen 2012 mennessä. Joukkoliikenteen nopeus on joukkoliikenteen tärkeimpiä palvelutasotekijöitä ja nopeuttamistavoite kuuluukin liikennelaitoksen strategisiin tavoitteisiin. Tässä hankkeessa toteutettavat liikennevaloetuudet ovat tehokkain yksittäinen toimenpide tavoitteen saavuttamisessa. Liikennevaloetuudet myös parantavat joukkoliikenteen täsmällisyyttä ja luotettavuutta.

2 2/11 3. Nykytila ja sen ongelmat HELMI2-kokonaisuus sisältää liikennevaloetuuksien lisäksi matkustajainformaation ja liikennöinnin seurannan. Matkustajainformaatio ja liikennöinnin seuranta toteutetaan kuitenkin erillisinä hankkeina eivätkä ne kuulu tähän hankkeeseen. HELMI2-järjestelmää on pilotoitu vuoden 2007 huhtikuusta n. 30 bussissa ja neljässä raitiovaunussa. Pilotti on täyttänyt sille asetetut odotukset osoittaen, että valittu järjestelmäkonsepti on teknisesti toteutettavissa ja sen avulla voidaan jatkossa tuottaa merkittävästi aiempaa korkealuokkaisempaa palvelua niin matkustajille, liikenteen tilaajille kuin liikennöitsijöillekin. Järjestelmän laajentaminen kaikkiin raitiovaunuihin on meneillään. Tässä hankkeessa toteutettava reaaliaikainen paikannus toimii pohjana liikennevaloetuuksille, reaaliaikaiselle matkustajainformaatiolle ja liikennöinnin seurannalle. Reaaliaikainen paikannus on välttämätön investointi edellä mainittujen palvelujen toteuttamiseksi. HELMI2 on yhteishanke kaupunkisuunnitteluviraston kanssa. Kaupunkisuunnitteluvirasto hoitaa HELMI2:n risteyslaitteiden asennukset ja liikennevalojen ohjelmoinnin. Hankesuunnitelma on valmisteltu yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa. Kun HELMI2 on toteutettu Helsingissä, on HELMI2 mahdollista ottaa YTV:n kanssa yhteistyössä suunnitteilla olevan Lippu- ja informaatiojärjestelmä 2014:n informaatiojärjestelmäksi ja laajentaa seudulliseksi järjestelmäksi. YTV ja HKL tekevät yhteistyötä LIJ2014:n ja HELMI2:n kokonaisarkkitehtuurin suunnittelussa tavoitteena järjestelmien mahdollisimman hyvä yhteentoimivuus. HELMI1 perustuu ruotsalaisen AB Thorebin IT-radio -teknologiaan. AB Thoreb on ainoa IT-radio -teknologian toimittaja ja tästä syystä liikennelaitos on ollut sidoksissa yhteen laitetoimittajaan. HELMI1:n laitehankinnat ovat suhteellisen kalliita verrattuna vastaavantyyppiseen muuhun teknologiaan. Toistaiseksi HELMI1-laitteet on asennettu kaikkiin raitiovaunuihin sekä noin 15 keskeisen bussilinjan autoihin. HELMI1:n muutostilanteissa (mm. aikataulumuutokset ja linjastomuutokset) liikennelaitos on riippuvainen AB Thorebin henkilöstöstä ja vasteajat ovat olleet usein pitkiä. Järjestelmä ei ole aina pystynyt mukautumaan riittävän nopeasti aikataulu- ja linjastomuutoksiin. Uusien linjojen tuominen mukaan järjestelmään on ollut hidasta. Myös vikatilanteissa liikennelaitos on riippuvainen AB Thorebin henkilöstöstä.

3 3/11 HELMI1:llä on saavutettu elinkaarensa aikana merkittäviä kustannussäästöjä ja palvelutasohyötyjä. Sillä ei kuitenkaan ole saavutettu kaikkia tavoiteltuja hyötyjä. HELMI1 on toiminut lähinnä bussiliikenteessä aika ajoin epävarmasti. Laitteissa on ollut paljon vikoja ja sen käyttöliityntä on kankea, minkä takia kuljettajat eivät ole aina osanneet kirjautua järjestelmään tai hallinneet sen käyttöä. Tällaiset tilanteet ovat johtaneet siihen, että järjestelmä on näyttänyt matkustajille väärää tietoa ja jättänyt liikennevaloetuudet toteuttamatta. Viimeksi mainittu on merkittävä puute, koska järjestelmä ei silloin nopeuta bussien kulkua eikä siten tuota kustannussäästöjä. HELMI1:n ongelmana on myös, että tämän päivän hintatasossa järjestelmän laajentaminen uusille linjoille on kallista verrattuna saatavilla oleviin vaihtoehtoisiin teknologioihin. HELMI2:n suunnittelussa on otettu huomioon HELMI1:n ongelmat. Uudesta järjestelmästä rakennetaan huomattavasti HELMI1:tä luotettavampi ja joustavampi. 4. Paikannus- ja liikennevaloetuusjärjestelmän hankinnan tavoitteet Järjestelmän uusimisen tavoitteena on joukkoliikenteen nopeuden ja luotettavuuden parantaminen laajentamalla liikennevaloetuudet koko kaupunkiin, kokonaiskustannusten alentaminen, etuusjärjestelmän toimintavarmuuden parantaminen ja aiempaa monipuolisempien palveluiden mahdollistaminen matkustajainformaation ja liikennetuotannon tuen kannalta. Paikannus- ja liikennevaloetuusjärjestelmän hankinnan ensisijainen tavoite on nopeuttaa bussien ja raitiovaunujen kulkua liikennevaloetuuksin. Liikennevaloetuudet lyhentävät vaunujen kierrosaikoja, jolloin liikenteessä tarvittava kuljettaja- ja kalustomäärä pienenee. Joukkoliikenteen houkuttelevuus kasvaa sen nopeutuessa, joten järjestelmällä on matkustajamääriä lisäävä vaikutus. Vaunujen energiankulutus ja haitalliset päästöt pienenevät, kun ne eivät joudu pysähtymään liikennevaloihin niin usein eikä bussien tarvitse seistä niin paljoa tyhjäkäynnillä liikennevaloissa. Ensisijaisen tavoitteen lisäksi paikannus mahdollistaa kattavien matkustajainformaatio- ja liikennöinnin seurantapalveluiden luomisen. Matkustajainformaatiopalveluita voivat olla esim. näytöt ajoneuvoissa ja pysäkeillä, reaaliaikatieto mobiilipalveluissa ja liikennöinnin seurantapalveluita esim. ajantasauspysäkkien ohitusaikojen seuranta. Varsinaisten tavoitteiden lisäksi järjestelmä tuo Internet-yhteyden busseihin ja raitiovaunuihin. Paikannustiedon lähettämisen lisäksi Internetyhteyden käyttö rajoittuu alkuvaiheessa mainosnäyttöjen ohjaamiseen ja langattoman Internet-yhteyden tarjoamiseen matkustajille, mutta

4 4/11 myöhemmin sille on odotettavissa uusia käyttötarkoituksia. Jos Internetyhteyttä päädytään käyttämään esim. LIJ2014-hankkeessa tehtävässä lippujärjestelmässä, saadaan siitä aiheutuvia kustannuksia jaettua usean eri hankkeen kesken. 5. Järjestelmäarkkitehtuuri HELMI2 perustuu uuteen avoimiin rajapintoihin rakentuvaan järjestelmäarkkitehtuuriin, jota liikennelaitos on aktiivisesti kehittänyt. Vastaavia ratkaisuja ei toistaiseksi ole käytössä missään muualla, mutta muutos valmistajasidonnaisista järjestelmistä avoimiin järjestelmiin on alkanut myös globaalisti. Avoimet rajapinnat mahdollistavat eri osakokonaisuuksien toimittajien kilpailuttamisen ja kokonaisuuden laajentamisen uusilla osakokonaisuuksilla. Avoin kilpailutilanne järjestelmän ylläpidossa ja laajentamisessa laskee kustannuksia ja toisaalta antaa mahdollisuuden toteuttaa laajennuksia nopeasti, kun eri osakokonaisuuksia voidaan tilata eri toimittajilta. Avoimeen arkkitehtuuriin pohjautuvassa HELMI2:ssa liikennelaitos ei ole riippuvainen yhden toimittajan henkilöstöstä, vaan tukipalveluita voidaan hankkia useilta toimittajilta ja tarvittaessa liikennelaitos voi hallita järjestelmän osia itse. Avointen rajapintojen ansiosta järjestelmän tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää myös muissa järjestelmissä. HELMI2 tukeutuu liikenne- ja viestintäministeriössä tekeillä olevaan kansalliseen joukkoliikenteen paikannusarkkitehtuuriin, jonka perustana on liikennelaitoksen laajakaistapilotti. Arkkitehtuuri pohjautuu pääkaupunkiseudun Lippu- ja informaatiojärjestelmä 2014:n järjestelmäarkkitehtuuriin. Järjestelmäarkkitehtuuri on esitetty kuvassa 1. HELMI2-hankkeessa hankitaan paikannuspalvelu, liikennevaloetuuspalvelu ja tiedonsiirtoverkkojen verkkolaitteet ajoneuvoihin. Hankittava IP-pohjainen tiedonsiirtoyhteys soveltuu myös lippujärjestelmän käyttöön.

5 5/11 Näyttötaulut Muut päätteet Lukijalaitteet Kuljettajan myyntilaite Kuljettajapääte GPS Verkkolaitteet Näyttö- ja mainostaulut Turvakamerat Ajoneuvotietokone Tiedonsiirtoverkot Käyttölaitteet Myyntipisteet Tarkastus Paikannuspalvelu Myyntijärjestelmä Turvapalvelu Käyttöympäristöt Julkaisujärjestelmä Liikennevaloetuus Historiapalvelin Rajapinta Ennustepalvelu Ohjaustietojärjestelmä Tapahtumatiedot Operaattoreiden laivaston hallinta CRM Raportointi JORE Taloushallinto Suunnittelu Kuva 1 Lippu- ja informaatiojärjestelmä kokonaisarkkitehtuuri. Lähde: Pääkaupunkiseudun lippu- ja informaatiojärjestelmä 2014, Yleinen järjestelmäarkkitehtuuri (luonnos), YTV 6. Hankittavan järjestelmän tekninen kuvaus Järjestelmä jakautuu ajoneuvolaitteistoon, taustajärjestelmään ja niiden väliseen mobiililaajakaistayhteyteen. Ajoneuvoihin tulee asennuskasetti, joka sisältää FLASH-OFDM - mobiililaajakaistamodeemin, ajoneuvoreitittimen, WLAN-tukiaseman (ellei sisälly ajoneuvoreitittimeen) ja em. laitteita valvovan hallintalaitteen. Tässä vaiheessa järjestelmä ei sisällä kuljettajapäätettä. Myöhemmin kuljettajalle näytettävät tiedot voidaan näyttää esim. uuden rahastusjärjestelmän kuljettajapäätteellä. Paikannuslaitteina (GPS) käytetään osana lippujärjestelmän uusimista hankittavia paikannuslaitteita. Joukkoliikennelautakunta on tehnyt hankepäätöksen liikennelaitoksen osallistumisesta paikannuslaitteiden hankintaan. YTV:llä ja liikennelaitoksella on käynnissä yhteisprojekti paikannuslaitteiden hankkimiseksi ja asentamiseksi. YTV vetää projektia. Taustajärjestelmä sisältää paikannuspalvelun, josta ajoneuvojen sijainti voidaan kertoa mm. informaatiojärjestelmille. Mm. joukkoliikennelauta-

6 6/11 kunnan tilaama sähköisten aikataulu- ja informaationäyttöjen sisällönhallintaohjelmisto (julkaisujärjestelmä) käyttää paikannuspalvelua ajoneuvojen paikannukseen. Taustajärjestelmään kuuluu myös liikennevaloetuuspalvelu, joka lähettää liikennevaloetuuspyynnöt liikennevalojen ohjauskojeille. Liikennevalojen ohjauskojeisiin hankitaan risteyslaitteet. Kaupunkisuunnitteluvirasto hoitaa risteyslaitteiden asennukset. WLAN-tukiasema GPS Reititin Modeemi Paikannuspalvelu Liikennevaloetuuspalvelu Mobiililaajakaistayhteys 7. Hallinnointi ja raportointi Hyväksyminen toteutetaan projektin aikana tehtävän hyväksymis- ja testaussuunnitelman mukaisesti. Hyväksyminen koostuu toimittajan laatujärjestelmän mukaisten dokumenttien kirjallisesta hyväksymisestä, järjestelmän testaamisesta, tilaajan suorittamista hyväksymistesteistä sekä niistä johtuvista mahdollisista toimittajan toimenpiteistä ja tilaajan antamasta kirjallisesta hyväksymisestä. Järjestelmän teknistä toimivuutta arvioidaan toimittajan tuottaman statistiikan lisäksi liikennelaitoksen itse tekemällä kenttätarkkailulla ja kenttäkokeilla. 8. Ohjelmistojen oikeudet Järjestelmä on voitava tarvittaessa siirtää tilaajan omistamalle palvelimelle tai kolmannen osapuolen ylläpitoon.

7 7/11 Tilaaja saa työn aikana määriteltäviin ja/tai toteutettaviin rajapintoihin vapaat käyttö-, muutos- ja levitysoikeudet. Työssä syntyvien sovellusten osina käytettävät avoimen lähdekoodin komponentit tulee hyväksyttää Tilaajalla. Komponenttien käytön täysi vastuu on Toimittajalla. Tilaaja saa täyden omistus- ja käyttöoikeuden työn aikana syntyneisiin dokumentteihin. Tilaajalla on oikeus ilman lisäkustannuksia antaa järjestelmän käyttöoikeus Helsingin seudun joukkoliikenteen tilaajaorganisaatiolle / - organisaatioille. 9. Riskit Hankkeelle voidaan arvioida seuraavia riskejä Hanke perustuu uuteen teknologiaan eikä sen soveltuvuudesta tähän käyttötarkoitukseen suunnitellussa laajuudessa ole kokemusta Hanke ei perustu valmiisiin tuotteisiin, vaan hanketta varten joudutaan tekemään tuotekehitystä. Tuotekehitykseen liittyy aina kustannus- ja aikatauluriskejä. Kustannusriski jää toimittajalle, mutta aikatauluriski näkyy myös tilaajalle. Määrittely ei välttämättä ota huomioon kaikkia tulevaisuudessa syntyviä tässä vaiheessa ennakoimattomia tarpeita, jolloin järjestelmän täydentämisestä lisätarpeita vastaavaksi voi aiheutua lisäkustannuksia Hankkeen teknisistä ratkaisuista on toistaiseksi kokemusta vain pilottiin osallistuneilla yrityksillä Hankkeeseen tarvittavia mobiililaajakaistayhteyksiä toimittaa vain muutama yritys ja kilpailu on vähäistä Järjestelmä käyttää pääkaupunkiseudun lippujärjestelmää varten hankittuja paikannuslaitteita, joten mahdolliset viiveet ja ongelmat YTV:n vetämässä hankkeessa heijastuvat suoraan tähän hankkeeseen. Riskeihin varaudutaan ensisijaisesti hankkeen vaiheistetulla toteutuksella ja hyväksynnällä. Riskejä pienentävät modulaarinen järjestelmäarkkitehtuuri ja toteutuksessa edellytettävä avointen rajapintojen käyttö. Hankkeessa noudatetaan jatkuvaa riskien seurantaa ja hallintaa. Hanke toteutetaan mahdollisimman läheisessä yhteistyössä YTV:n kanssa. 10. Hankinnasta tehtävä sopimus ja aikataulu Työn keskeiset aikataulupisteet ovat seuraavat: - toiminnalliset määrittelyt ovat valmiit 5/2008

8 8/ Kustannukset - tarjouspyyntö 6/ toimittajan valinta 9/ ajoneuvolaitteiden asennus alkaa 11/2008 o asennukset etenevät n. 30 bussia / kuukausi - ensimmäiset liikennevaloetuudet 12/2008 o risteyslaitteiden asennukset etenevät n. 25 risteystä / kuukausi - raitiovaunut siirretään sopimuksen piiriin 3/ ulkoisten järjestelmien rajapintojen määrittelyt valmiit 6/ bussia mukana 8/ kaikki bussit ja raitiovaunut mukana 5/ järjestelmän hyväksyntä 5/2010 Ennen lopullista hyväksyntää järjestelmän toimivuus tarkistetaan ensimmäisten ajoneuvolaitteiden asennuksen yhteydessä (11/2008), ensimmäisten liikennevaloetuuksien toteuduttua (12/2008), ennen raitiovaunujen siirtämistä sopimuksen piiriin (3/2009) ja 200 bussin ollessa mukana (8/2009). Mikäli järjestelmässä havaitaan puutteita jossakin em. tarkistuspisteistä, on liikennelaitoksella oikeus pysäyttää hankkeen eteneminen, kunnes puutteet on korjattu. Mikäli toimittaja ei pysty korjaamaan puutteita, on liikennelaitoksella oikeus purkaa sopimus. Sopimukseen kirjataan järjestelmän eri luotettavuusmittareihin (mm. liikennevaloetuuksien toimimisprosentti ja laajakaistayhteyksien toimimisprosentti) perustuva bonus/sanktiopykälä, joka kannustaa valittavaa toimittajaa kehittämään järjestelmää mahdollisimman tarkoituksenmukaiseksi vielä järjestelmän teknisen määrittelyn jälkeenkin. Tarjoukseen on sisällytettävä optio järjestelmän operoinnista, huollosta ja ylläpidosta ja sen tarvitsemista tietoliikenneyhteyksistä. Palvelusopimus järjestelmän operoinnista voidaan myöhemmin kilpailuttaa myös erikseen. Paikannus- ja liikennevaloetuuspalvelun hankintakustannus ja käyttöönotto e + alv Ajoneuvolaitteet (570 kpl) 1800 euroa/ajoneuvo + alv Asennus 200 euroa/ajoneuvo + alv Liikennevalojen risteyslaite (450 kpl) e/kpl + alv Asennus 130 e + alv

9 9/ Hyödyt Tuntihinta sopimuskauden aikana tilattaville lisätöille 80 e + alv Kokonaiskustannusarvio sisältäen 1000 tuntia lisätöitä on euroa + alv. Lisätyömäärästä n. puolet on arvioitu matkustajainformaatiohankkeiden tukemiseen. Liiketaloudelliset hyödyt HELMI1 on käytössä jo kaikilla raitiolinjoilla, joten ei ole odotettavissa, että HELMI2 säästäisi raitioliikenteen liikennöintikustannuksia enää merkittävästi. Luotettavuuden paranemisen myötä tosin vähenevät nykyiset tilanteet, joissa joudutaan turvautumaan varavaunuihin, koska raitiovaunua ei voi päästää varikolta liikenteeseen HELMI1-järjestelmän vikojen takia. Bussiliikenteessä sen sijaan on vielä suuri säästöpotentiaali. HEL- MI1:llä on säästetty bussivuorot linjoilta 14, 16, 18 ja 23. Lisäksi joillakin linjoilla on vältytty vuorojen lisäyksiltä liikenteen yleisestä hidastumisesta huolimatta. Bussivuoron keskimääräinen vuosikustannus on n e + alv. Keskustalinjoilla 14, 18 ja 23 liikennevaloetuudet ovat lyhentäneet bussien matka-aikaa noin 8 %. Yhdellekään esikaupunkilinjalle ei ole vielä ohjelmoitu valoetuuksia täysin, joten niiltä ei ole mittaustietoja. Esikaupunkeihin menevillä reiteillä on vähemmän liikennevaloja kuin keskustalinjoilla, joten oletettavasti niillä nopeutuminen ei ole yhtä suurta. Liikennevaloetuuksien teho heikkenee myös, kun kaikilla linjoilla on valoetuudet, jolloin joissakin risteyksissä tulee etuuskonflikteja eri linjojen kesken. Matka-ajan säästö on arviolta keskimäärin 5 %, kun liikennevaloetuudet on laajennettu kaikille linjoille. Vuonna 2007 bussiliikenteen liikennöintikorvaukset olivat 86,1 miljoonaa euroa + alv. 5 % liikenteen nopeutuminen säästää liikennöintikorvausten vuoropäivä- ja linjatuntikustannuksista arviolta 3,4 miljoonaa euroa + alv. Liikennevaloetuudet eivät kuitenkaan lyhyellä tähtäimellä säästä liikennöintikustannuksia suoraan suhteessa liikenteen nopeutumiseen, koska suurimmalla osalla bussilinjoista vuoroja on niin vähän, ettei 5 % nopeutuminen mahdollista kokonaisen bussin poistamista vuoroväliä pidentämättä. Kuitenkin pitkällä aikavälillä liikennevaloetuuksista saadaan täysi hyöty liikennöintikustannuksissa, koska niiden ansiosta vältytään mm. lisäämästä vuoroja linjoille, joiden matkaaika muuten hidastuu liikenteen yleisen hidastumisen vuoksi.

10 10/11 Bussilinjoilla 39, 43, 45, 50, 52, 54, 57, 63, 67, 68, 70T, 70V, 71, 72, 73, 77, 78 ja 79 on niin paljon vuoroja, että niiltä HELMI2 voisi säästää lyhyelläkin tähtäimellä bussivuoron. Silloin HELMI2 säästää liikennöintikustannuksia noin 1,8 miljoonaa euroa vuodessa + alv. Edellisten lisäksi on mahdollista, että HELMI2:lla saadaan säästöjä myös bussilinjoilta, joilla on jo HELMI1, mutta joilla ei ole saavutettu toivottua nopeutumista. Säästöt realisoituvat täysin kuitenkin vasta sitten, kun kaupunkisuunnitteluvirasto on toteuttanut kaikki liikennevaloetuudet. Bussiliikenteen nopeutuminen houkuttelee uusia matkustajia joukkoliikenteeseen ja sitä kautta lipputulot lisääntyvät. SP-tutkimuksen (Stated Preference) mukaan joukkoliikenteen kysynnän matka-aikajousto on suuruusluokkaa -0,6. 5 % matka-ajan lyhennys siis lisää matkustajamäärää 3 %. Vuonna 2007 bussimatkoja tehtiin 79,2 miljoonaa, joten 5 % nopeutus lisäisi matkoja arviolta 2,4 miljoonalla vuodessa. Vuoden 2007 nousun keskimääräisellä arvonlisäverottomalla lipputulolla 0,51 e kokonaislipputulot kasvavat 1,2 milj. e vuodessa. Muutos ei kuitenkaan toteutune välittömästi vaan muutaman vuoden kuluessa. Yhteiskuntataloudelliset hyödyt Vuonna 2007 yhteenlaskettu matkustusaika busseissa oli n. 15,8 miljoonaa tuntia. 5 % matka-ajan säästöllä kokonaissäästö on n tuntia vuodessa. Matkustajien ajan arvolla 8,32 e / tunti matkustajien ajansäästön arvo on n. 6,6 miljoonaa euroa vuodessa. Matkustajien ajan arvo perustuu Liikenne- ja viestintäministeriön ohjearvoihin ja tietoihin pääkaupunkiseudun liikenteen koostumuksesta (työajan matkoja 6 %, 25,59 e/h ja muita matkoja 94 %, 7,22 e/h).

11 11/ Kannattavuuslaskelma Hyödyt (+) ja haitat (-) milj. euroa / vuosi, alv 0 % KUSTANNUKSET M Investointi -3,4 Investoinnin poisto vuodessa (pitoaika 5 vuotta) -0,7 Investoinnin (järjestelmän) käyttökustannukset -0,8 Kustannukset yhteensä (M /vuosi) -1,5 HYÖDYT Tuottajain (joukkoliikenteen tilaaja) ylijäämän muutos Bussien liikennöintikustannussäästöt 3,4 Lipputulojen lisäys (uudet joukkoliikennematkat) 1,2 Kuluttajain (joukkoliikenteen käyttäjät) ylijäämän muutos Matkustajien aikahyödyt 6,6 Hyödyt yhteensä (M /vuosi) 11,2 Karkea hyöty-kustannussuhde 7,5 14. Esitys 15. Päätös Joukkoliikennelautakunta päättänee hyväksyä esitetyn hankesuunnitelman. Joukkoliikennelautakunta päätti hyväksyä/hylätä esitetyn hankesuunnitelman. Helsingissä JAKELU Lahdenranta Hänninen Judström Lehmuskoski Kuukankorpi Seppänen Vanhanen Kangas

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA 19.3.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA 19.3.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 5 JOUKKOLIIKENTEEN LIIKENNEVALOETUUSJÄRJESTELMIEN JATKOKEHITYS HKL EHDOTUS Johtokunta päättänee ettei joukkoliikennelautakunnan (29.5.2008) tekemän hankepäätöksen

Lisätiedot

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen sähköiset palvelut todellisuutta ja visioita

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen sähköiset palvelut todellisuutta ja visioita Helsingin kaupungin liikennelaitoksen sähköiset palvelut todellisuutta ja visioita Sähköisten mobiilien infokanavien kehittäminen tähtäimenä matkustajien palvelu Kerkko Vanhanen, kehittämispäällikkö Jakelun

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/12 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/12 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/12 1 12 LAUSUNTO VALTUUSTOALOITTEESTA (MOLANDER) KOSKIEN TALOUSARVIOON VARATTAVAA RAHAA JOUKKOLIIKENTEEN NOPEUTTAMISTOIMENPIDEIDEN JA AIKATAULURAKENTEEN MUUTTAMISEN SELVITTÄMISEKSI

Lisätiedot

Liikennevaloetuudet ja Matkustajainformaatio

Liikennevaloetuudet ja Matkustajainformaatio Helsingin joukkoliikenteen Liikennevaloetuudet ja Matkustajainformaatio Liikennelaitos Liikennesuunnitteluosasto 1999 HeLMi - JOUKKOLIIKENTEEN TELEMATIIKKA Paikannus Pysäkki-informaatio Pysäkillä Vaunussa

Lisätiedot

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia HSL tarjoaa kattavat liikkumismahdollisuudet sekä luo edellytykset elinvoimaiselle ja viihtyisälle Helsingin

Lisätiedot

Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut

Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut Joukkoliikenteen vuorovälien tihentämisen vaikutuksia on tutkittu laatimalla HSL:n liikennemallilla malliajoja. Malliajon avulla saadaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/6 27.03.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/6 27.03.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) 64 Kaupunkipyörien hankesuunnitelman päivittäminen HEL 2014-003639 T 00 01 04 00 Päätös päätti esittää Helsingin kaupunginhallituksen päätettäväksi 1500 pyörän

Lisätiedot

HSL-tietoisku: Uusi Avoin reittiopas ja pysäkkikuulutukset. Kerkko Vanhanen, VAMPO-seminaari 3.6.2015

HSL-tietoisku: Uusi Avoin reittiopas ja pysäkkikuulutukset. Kerkko Vanhanen, VAMPO-seminaari 3.6.2015 HSL-tietoisku: Uusi Avoin reittiopas ja pysäkkikuulutukset Kerkko Vanhanen, VAMPO-seminaari 3.6.2015 HSL-liikenteessä tehdään päivittäin noin miljoona nousua joukkoliikennevälineisiin Infopalveluilla paras

Lisätiedot

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2 PILETTI Tekninen vaatimusmäärittely v. 0.2 2 Sisällysluettelo 1. Yleiskuvaus... 3 2. Taustajärjestelmä... 4 3. Palvelupisteiden sovellus... 4 4. Korttisovellus ja turvaratkaisu... 4 5. Rajapinnat... 5

Lisätiedot

kohti puhtaampaa ja paremmin palvelevaa joukkoliikennettä

kohti puhtaampaa ja paremmin palvelevaa joukkoliikennettä Kumppanuutta ja neuvottelumenettelyjä kohti puhtaampaa ja paremmin palvelevaa joukkoliikennettä Kerkko Vanhanen, HKL-SUY, kehittämispäällikkö Julkiset hankinnat Cleantech innovaatioiden edistäjinä Heureka

Lisätiedot

LAUSUNTO HELSINGIN VALTUUSTOALOITTEESTA, JOKA KOSKEE MAKSUTTOMAN JOUKKOLIIKENTEEN KOKEILUA

LAUSUNTO HELSINGIN VALTUUSTOALOITTEESTA, JOKA KOSKEE MAKSUTTOMAN JOUKKOLIIKENTEEN KOKEILUA Hallitus 121 21.08.2012 LAUSUNTO HELSINGIN VALTUUSTOALOITTEESTA, JOKA KOSKEE MAKSUTTOMAN JOUKKOLIIKENTEEN KOKEILUA 232/00/01/013/2012 hall 121 Esittelijä Valmistelija Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p , erikoissuunnittelija Tarja Jääskeläinen, p.

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p , erikoissuunnittelija Tarja Jääskeläinen, p. Hallitus 163 23.11.2010 JOUKKOLIIKENTEEN YKSIKKÖKUSTANNUKSET VUONNA 2009 393/07/71/711/2010 hall 163 Esittelijä Valmistelija Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p. 4766 4330,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2016 1 (5) 2 Suomenlinnan lauttaliikennettä koskevan liikennöintisopimuksen tekeminen HSL:n kanssa HEL 2016-010853 T 08 00 05 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (5) 164 Suomenlinnan lauttaliikennettä koskevan liikennöintisopimuksen tekeminen HSL:n kanssa HEL 2016-010853 T 08 00 05 Päätös päätti oikeuttaa HKL:n tekemään Suomenlinnan

Lisätiedot

Asiakaspalvelu- ja myyntipiste/-itä tulee olla pääsääntöisesti kaikissa linjan vaikutusalueen kunnissa.

Asiakaspalvelu- ja myyntipiste/-itä tulee olla pääsääntöisesti kaikissa linjan vaikutusalueen kunnissa. 5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus 5.1. Liikenteenharjoittajan toteuttama lippu- ja maksujärjestelmä Lippu- ja maksujärjestelmän toteuttaa liikenteenharjoittaja tai tämän valtuuttama taho. Järjestelmä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (5) 131 Yhteistyöpöytäkirja HSL:n kanssa koskien Jokeri-linjan liikennöintiä varten tarvittavan kaluston hankintaa HEL 2016-008863 T 00 01 06 Päätös esitti kaupunginhallitukselle,

Lisätiedot

Raitiotien suunnitteluperusteet

Raitiotien suunnitteluperusteet Raitiotien suunnitteluperusteet Kaupunginvaltuuston iltakoulu: Raitiotien ja joukkoliikenteen linjaukset Perjantai 16.3.2018 Esitys klo 13.00 13.15 1 projektijohtaja Ville-Mikael Tuominen, raitiotien kehitysohjelma

Lisätiedot

Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018

Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Joukkoliikennelaut akunt a 7.9.2017 Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Sisällysluettelo Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys

Lisätiedot

Raide Jokeri. Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016

Raide Jokeri. Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016 Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016 Juha Saarikoski projektijohtaja, Raide-Jokeri projekti, HKL Raide Jokeri Helsingin ja Espoon yhteinen hanke Itäkeskuksen ja Keilaniemen välinen poikittainen pikaraitiolinja

Lisätiedot

LIIKENNEVALOETUUDET JA AJANTASAINEN TIEDOTUS VAIKUTUKSET RAITIOLINJALLA 4 JA BUSSILINJALLA 23 HELSINGISSÄ

LIIKENNEVALOETUUDET JA AJANTASAINEN TIEDOTUS VAIKUTUKSET RAITIOLINJALLA 4 JA BUSSILINJALLA 23 HELSINGISSÄ LIIKENNEVALOETUUDET JA AJANTASAINEN TIEDOTUS VAIKUTUKSET RAITIOLINJALLA 4 JA BUSSILINJALLA 23 HELSINGISSÄ Tutkija Mikko Lehtonen VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka SISÄLTÖ Järjestelmän kuvaus Vaikutusselvitykset

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ennustepalvelu

Joukkoliikenteen ennustepalvelu Ennustepalvelun arkkitehtuuri Liikennetelematiikan kansallinen arkkitehtuuri Versio 1.0 Pvm 27.11.2008 Joukkoliikenteen ennustepalvelu Tavoite Dokumentin tarkoitus Dokumentit tarkoitus on dokumentoida

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) INKA/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) INKA/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2016 1 (5) 199 Raitiovaunujen toimitusta koskevan hankintasopimuksen toimitusoption käyttäminen nykyisten matalalattiaraitiovaunujen korvaavien raitiovaunujen hankkimiseksi

Lisätiedot

SELVITYS MATKALIPPUJEN MYYNNISTÄ LIIKENNEVÄLINEISSÄ JA JATKOTOIMENPITEET

SELVITYS MATKALIPPUJEN MYYNNISTÄ LIIKENNEVÄLINEISSÄ JA JATKOTOIMENPITEET Hallitus 6 25.01.2011 SELVITYS MATKALIPPUJEN MYYNNISTÄ LIIKENNEVÄLINEISSÄ JA JATKOTOIMENPITEET 11/07/72/720/2011 hall 6 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Osaston johtaja Pirkko Lento

Lisätiedot

RAHOITUSSUUNNITELMA JA TOTEUTETTAVUUS Tuukka Forsell, Jyrki Harjula, Annikki Niiranen ja Inspira 5/16/2013 1

RAHOITUSSUUNNITELMA JA TOTEUTETTAVUUS Tuukka Forsell, Jyrki Harjula, Annikki Niiranen ja Inspira 5/16/2013 1 RAHOITUSSUUNNITELMA JA TOTEUTETTAVUUS Tuukka Forsell, Jyrki Harjula, Annikki Niiranen ja Inspira 5/16/2013 1 Rahoitus- ja toteutusmallien arviointi 1. Hankeen lähtökohtien määrittely 2. Vaihtoehtoiset

Lisätiedot

TURVALLISESTI KAUPUNGILTA KOTIIN JOUKKOLIIKENTEEN TURVALLISUUS

TURVALLISESTI KAUPUNGILTA KOTIIN JOUKKOLIIKENTEEN TURVALLISUUS TURVALLISESTI KAUPUNGILTA KOTIIN JOUKKOLIIKENTEEN TURVALLISUUS Näkökulmia joukkoliikennevälineiden turvallisuushaasteisiin ja matkustajien ja kuljettajien turvallisuuden parantamiseen Sami Aherva Helsingin

Lisätiedot

Päätösehdotus Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päättänee esityksen

Päätösehdotus Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päättänee esityksen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (6) 129 Helsingin metron automatisointia koskeva lisätilaus suorahankintana HEL 2012-009495 T 02 08 02 01 Päätös Käsittely Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta

Lisätiedot

Raide-Jokerin hankesuunnitelma. Jokerimessut

Raide-Jokerin hankesuunnitelma. Jokerimessut Raide-Jokerin hankesuunnitelma Jokerimessut 27.1.2016 Raide-Jokerin tavoitteet Keskeiset tavoitteet maankäytön tiivistäminen joukkoliikenteen lisäkapasiteetin tarjoaminen poikittaisten joukkoliikenneyhteyksien

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (5) 151 Tripla-rakennushankkeen HKL:n kustannusosuuksien hyväksyminen HEL 2016-008432 T 02 08 03 01 Päätös Käsittely päättää hyväksyä Keski-Pasilan keskuksen toteutussopimuksen

Lisätiedot

OULA TelemArk - arkkitehtuuri

OULA TelemArk - arkkitehtuuri OULA TelemArk - arkkitehtuuri Fax +358 (0)8 551 3870 www.buscom.fi Date: 9.12.2004 Page: 1 Versiohistoria Versio Pvm Tekijä Muutoksen kuvaus 0.01 02.03.2004 Pvu Ensimmäinen versio. 0.02 11.03.2004 Pvu

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 18.3.2008

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 18.3.2008 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 1 JOUKKOLIIKENTEEN TARIFFIPOLITIIKKA HELSINGISSÄ HKL Tausta Helsingin kaupunki tukee joukkoliikennettä vuosittain yli 100 miljoonalla eurolla, jolla katetaan hieman

Lisätiedot

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Palvelevan joukkoliikennejärjestelmän tarpeet digitaalisille palveluille ja reaaliaikaiselle informaatiolle TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL TransSmart yhteistyö Älykäs

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/8 LIIKENNELAITOS -liikelaitos HKL-Yhteiset palvelut

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/8 LIIKENNELAITOS -liikelaitos HKL-Yhteiset palvelut HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/8 HKL:N JA HSL:N YHTEISTYÖPÖYTÄKIRJA JOKERI-LINJAN KALUSTOHANKINNAN PERIAATTEISTA 1. Osapuolet Helsingin Seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) Helsingin kaupungin liikennelaitos

Lisätiedot

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri yleisesti KÄSKYNHALTIJANTIE Raide-Jokeri Itäkeskuksen

Lisätiedot

Harjoitustyö Case - HelpDesk

Harjoitustyö Case - HelpDesk Harjoitustyö Case - HelpDesk Harjoitustyön Case: HelpDesk -sovellus Tietotekniikkatoimittaja AB ja asiakas X ovat viime vuonna sopineet mikrotukiyksikön ulkoistamisesta X:ltä AB:n liikkeenjohdon vastuulle.

Lisätiedot

Kalustovaatimukset, Oulun toimivalta-alueen linja-autoliikenne

Kalustovaatimukset, Oulun toimivalta-alueen linja-autoliikenne Kalustovaatimukset, Oulun toimivalta-alueen linja-autoliikenne Cityliikenteen tarjouskilpailu 2016 Linja-autokalustoa koskevat vaatimukset Diaarinumero TARJOUSPYYNNÖN LIITE 2. Kalustovaatimukset 1(6) Tässä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2016 1 (5) 3 Yhteistyösopimus Espoon kaupungin kanssa koskien Raide-Jokerilinjan suunnittelua ja toteuttamista HEL 2016-009656 T 00 01 06 Esitysehdotus Taustaa esittää

Lisätiedot

LIPPU-, MAKSU- JA INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ

LIPPU-, MAKSU- JA INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ KUOPION KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 4 LIPPU-, MAKSU- JA INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ Posti- ja käyntiosoite Laskutusosoite Puhelin Faksi www.kuopio.fi PL 1097 (Suokatu 42)

Lisätiedot

LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ

LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ LIIKENNEVALOJEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ Liite 1: 19.8.2015 Liikennevalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmä Sivu 1 / 4 Sisällys 1 Johdanto 2 2 Hankintayksikkö 2 3 Hankinnan kohde 2 3.1 Ohjelmistotoimitus

Lisätiedot

Ajoissa Pysäkillä. Parhaat aikataulut niille joukkoliikenteen matkustajille, jotka eivät käytä mobiilisovelluksia.

Ajoissa Pysäkillä. Parhaat aikataulut niille joukkoliikenteen matkustajille, jotka eivät käytä mobiilisovelluksia. Ajoissa Pysäkillä Parhaat aikataulut niille joukkoliikenteen matkustajille, jotka eivät käytä mobiilisovelluksia. "Todelliset aikataulut paperilla, ei vain suunnitellut." Tero Piirainen, Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Raitiotiehankkeen toteutusmalliesiselvitys

Raitiotiehankkeen toteutusmalliesiselvitys Raitiotiehankkeen toteutusmalliesiselvitys Tampereen kaupunki Kaupunginvaltuuston iltakoulu raitiotiehankkeeseen liittyen 24.4.2014 Toteutusmallin valinta Toteutusmallitarkastelu käynnistettiin kesällä

Lisätiedot

Esisuunnitelma raitiolinjasta Itä-Pasila Arabia

Esisuunnitelma raitiolinjasta Itä-Pasila Arabia Esisuunnitelma raitiolinjasta Itä-Pasila Arabia Antero Alku, DI Janne Peltola, tekn. yo Jonas Wahlbeck, tekn. yo 19.12.2008 Tulevaisuudessa suora raitiolinja Pasilan asemalta Kumpulan ja Arabian korkeakouluihin

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Ohjelmistotuotteen hallinta ja hallinnointi 22.4.2015 Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Strategisten linjausten perusteemat Avoimuus Hallinto,

Lisätiedot

Ratikka vai rollikka?

Ratikka vai rollikka? Ratikka vai rollikka? Väärä kysymys ECO 2 liikennefoorumi 5.5.2011 joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita Tampereen kaupunki Joukkoliikennevälineen valintaopas RASKAS RAIDELIIKENNE KEVYT RAIDELIIKENNE

Lisätiedot

Liikenteenharjoittajan toteuttama lippujärjestelmä perustuu kilometritaksaan.

Liikenteenharjoittajan toteuttama lippujärjestelmä perustuu kilometritaksaan. 5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus 5.1. Liikenteenharjoittajan toteuttama lippu- ja maksujärjestelmä Lippu- ja maksujärjestelmän toteuttaa liikenteenharjoittaja tai tämän valtuuttama taho. Järjestelmä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (7) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2012 1 (7) 398 Ryj / Valtuutettu Ilkka Taipaleen aloite maksuttoman joukkoliikenteen kokeilusta HEL 2012-008629 T 00 00 03 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUIDEN TILAUKSIEN MUUTOSPAKETIT. Kaupunginvaltuuston talousseminaari 15.9.2014

TEKNISTEN PALVELUIDEN TILAUKSIEN MUUTOSPAKETIT. Kaupunginvaltuuston talousseminaari 15.9.2014 TEKNISTEN PALVELUIDEN TILAUKSIEN MUUTOSPAKETIT Kaupunginvaltuuston talousseminaari 15.9.2014 TAUSTATEKIJÖITÄ Rakennemuutosohjelma edennyt hyvin Tekninen keskus parantanut tuottavuutta ja onnistunut hyvin

Lisätiedot

Juhlaseminaari 9.2.2010. Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne

Juhlaseminaari 9.2.2010. Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Juhlaseminaari 9.2.2010 Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Miksi seudullinen liikenneorganisaatio? 1. Toimiva liikennejärjestelmä on seudun kansainvälinen kilpailuvaltti. 2. Helsingin seudun

Lisätiedot

Joukkoliikennemyönteisellä suunnittelulla parempaan yhdyskuntarakenteeseen

Joukkoliikennemyönteisellä suunnittelulla parempaan yhdyskuntarakenteeseen Joukkoliikennemyönteisellä suunnittelulla parempaan yhdyskuntarakenteeseen Mahdollisuudet Lappeenrannan ja Imatran seudulla Aloituskokous 3.12.2013 Lappeenranta Sonja Sahlsten & Anna Saarlo / YY-Optima

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Hennan liityntäliikenteen vaihtoehdot. Orimattilan kaupunginhallitus Katja Suhonen Joukkoliikennesuunnittelija

Hennan liityntäliikenteen vaihtoehdot. Orimattilan kaupunginhallitus Katja Suhonen Joukkoliikennesuunnittelija Hennan liityntäliikenteen vaihtoehdot Orimattilan kaupunginhallitus 14.8.2017 Katja Suhonen Joukkoliikennesuunnittelija Sisältö Vaihtoehto 1: Liityntävuorot jokaiseen junavuoroon Vaihtoehto 2: Liityntävuorot

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 6.3.2008

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 6.3.2008 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 1 LAUSUNTO VALTUUSTOALOITTEESTA (ANTTILA) KOSKIEN JOUKKOLIIKENTEEN VAPAA- TAI ALENNUSLIPPUJEN MYÖNTÄMISTÄ IKÄIHMISILLE HKL Halke 2007-2242 / 666 10.10.2007 (Määräaika

Lisätiedot

Wood- ja LogForcen tuomat muutokset urakoinnin toimintaympäristöön

Wood- ja LogForcen tuomat muutokset urakoinnin toimintaympäristöön Wood- ja LogForcen tuomat muutokset urakoinnin toimintaympäristöön Lapin metsätalouspäivät 6.2.2015 Kari Peltonen Ohjelmistopalvelu Asiakkaan etu: käyttöönoton helppous kustannusten läpinäkyvyys tehon

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 LIIKENNELAITOS. Tuottavuustoimenpiteet

HELSINGIN KAUPUNKI 1 LIIKENNELAITOS. Tuottavuustoimenpiteet HELSINGIN KAUPUNKI 1 LIIKENNELAITOKSEN TUOTTAVUUSOHJELMA 2013-2016 Yleistä Kaupunginhallituksen hyväksymissä talousarvion 2014 ja taloussuunnitelman 2014-2016 laatimisohjeissa pyydetään virastoja ja laitoksia

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/4 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA Lisälista 1 13.3.2008

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/4 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA Lisälista 1 13.3.2008 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/4 1 b 4 LIIKENNEVALOJEN OHJAUSKOJEIDEN HANKINTA 2008/2 Kslk 2008-225 hankenumero 871 Yhteenveto Ehdotetaan hankittavaksi viisi (5) liikennevalojen ohjauskojetta. Hankinta

Lisätiedot

Perkkaantie - Ravitie

Perkkaantie - Ravitie Perkkaantie - Ravitie Vaihtoehtoiset pysäkkipaikat Petri Saarelainen, Kalle Syrjäläinen, Jaana von Denffer, Jukka Räsänen 12.2.2018 Hankesuunnitelman mukainen pysäkki Perkkaantie Tutkittu pysäkkipaikka

Lisätiedot

HSL:N ESITYS UUDEN TAKSAVYÖHYKEMUUTOKSEN YHTEYDESSÄ TOTEUTETTAVISTA ERITYISRYHMIEN ALENNUS- JA VAPAALIPPUJEN MUUTOKSISTA Pääkaupunkiseudun

HSL:N ESITYS UUDEN TAKSAVYÖHYKEMUUTOKSEN YHTEYDESSÄ TOTEUTETTAVISTA ERITYISRYHMIEN ALENNUS- JA VAPAALIPPUJEN MUUTOKSISTA Pääkaupunkiseudun HSL:N ESITYS UUDEN TAKSAVYÖHYKEMUUTOKSEN YHTEYDESSÄ TOTEUTETTAVISTA ERITYISRYHMIEN ALENNUS- JA VAPAALIPPUJEN MUUTOKSISTA Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä MUUTOSESITYKSET/TAUSTAA Erityisryhmien lippusubventio

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

Mitä pitäisi nyt tehdä liikenteen telematiikassa? Onko telematiikka kallista?

Mitä pitäisi nyt tehdä liikenteen telematiikassa? Onko telematiikka kallista? Mitä pitäisi nyt tehdä liikenteen telematiikassa? Onko telematiikka kallista? Risto Kulmala VTT Risto Kulmala 16.10.2003 Esityksen sisältö > Ratkaistavat ongelmat > Mitä telematiikalla voidaan tehdä? >

Lisätiedot

Liite 2 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1. Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto 65 08.03.1999 28

Liite 2 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1. Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto 65 08.03.1999 28 Liite 2 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto 65 08.03.1999 28 1728-1999 (102) Paikallinen virka- ja työehtosopimus noudatettavista palvelussuhteen ehdoista ja menettelytavoista,

Lisätiedot

HSL-alueen poikittaisliikenteen kehittämissuunnitelma 2012-2022. 23.8.2011 Ville Lehmuskoski

HSL-alueen poikittaisliikenteen kehittämissuunnitelma 2012-2022. 23.8.2011 Ville Lehmuskoski HSL-alueen poikittaisliikenteen kehittämissuunnitelma 2012-2022 23.8.2011 Ville Lehmuskoski Projektin tavoitteet Vastata ennustettuun poikittaisliikenteen kysynnän merkittävään kasvuun Linjaston kehittäminen

Lisätiedot

Tampereen raitiotie,

Tampereen raitiotie, Tampereen raitiotie, yleissuunnitelma Raitiotie joukkoliikennejärjestelmän runkona Kaupunginvaltuuston iltakoulu 24.4.2013 joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita Lähtökohtia vuoden 2030 joukkoliikennejärjestelmän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (7) 701 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityspyyntö Helsingin ja Espoon kaupunkiraitiotien (Raide-Jokeri) suunnittelutilanteesta HEL 2013-006172 T 08 00 02

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2013 1 (5) 184 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kuntalaisaloitteesta, jossa ehdotetaan kehämetroa välille Myllypuro - Viikki - Pakila - Kannelmäki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2018 1 (5) 428 Kaupunkipyöräpalvelun laajentamisen hankesuunnitelma HEL 2018-002575 T 00 01 04 00 Päätös päätti hyväksyä kaupunkipyöräpalvelun laajentamista koskevan hankesuunnitelman

Lisätiedot

5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus

5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus TARJOUSPYYNNÖN LIITE 5 5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus 5.1. Liikenteenharjoittajan toteuttama lippu- ja maksujärjestelmä Lippu- ja maksujärjestelmän toteuttaa liikenteenharjoittaja tai tämän valtuuttama

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/

Osavuosikatsaus 1/ Osavuosikatsaus 1/2015 1.1. 30.4.2015 HSLH 26.5.2015 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisällys Keskeisten strategisten ja toiminnallisten asioiden eteneminen 1-4/2015 Tulosennuste tilikaudelle 1-12/2015

Lisätiedot

Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä?

Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä? Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä? Suomen Paikallisliikenneliiton 43. vuosikokousseminaari Heikki Metsäranta Strafica Oy Esityksen sisältö 1. Kustannuksista 2. Tavoitteista

Lisätiedot

Yksi kaikkien puolesta. Kohteiden muodostaminen joukkoliikenteen kilpailutuksessa

Yksi kaikkien puolesta. Kohteiden muodostaminen joukkoliikenteen kilpailutuksessa Yksi kaikkien puolesta. Kohteiden muodostaminen joukkoliikenteen kilpailutuksessa suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen, 15.1.2013 Viranomaisen / kunnan tavoitteet kilpailutuksessa Halutun laajuisen

Lisätiedot

Multimodaalisilla ratkaisuilla kohti asiakaslähtöisempiä liikkumisen palveluja. ECOMM 2014 jälkiseminaari 24.9.2014 Jenni Eskola

Multimodaalisilla ratkaisuilla kohti asiakaslähtöisempiä liikkumisen palveluja. ECOMM 2014 jälkiseminaari 24.9.2014 Jenni Eskola Multimodaalisilla ratkaisuilla kohti asiakaslähtöisempiä liikkumisen palveluja ECOMM 2014 jälkiseminaari 24.9.2014 Jenni Eskola Liikkumistili kohti yhteiskäyttöisyyttä ja liikkumisen palveluja 23.9.2014

Lisätiedot

Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi

Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi SYÖKSY Päätösseminaari 21.9.2011 Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi Tampereen teknillinen yliopisto Hanna

Lisätiedot

Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta. Johtokunta 6.2.2013 Matti Lahdenranta

Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta. Johtokunta 6.2.2013 Matti Lahdenranta Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta Johtokunta 6.2.2013 Matti Lahdenranta Nykytilanne ja uusi sopimuskausi Nykyinen sopimus Securitas Oy:n kanssa Alkuperäinen sopimuskausi 1.11.2008

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Tervetuloa asukasiltaan! 2 29.11.2017 HSL:n yhteistyöalue 7 kuntaa: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo. 1.1.2018 Siuntio ja Tuusula Perussopimuksen

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Autoalan toimenpideohjelma

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Autoalan toimenpideohjelma ENEGIATEHOKKUUSsopimukset 2017 2025 Autoalan toimenpideohjelma 1 Sisällys AUTOALAN TOIMENPIDEOHJELMA 2017 Johdanto Liittymistilanne Liittyneiden määrä Liittyneiden energiankäyttö Energiatehokkuustoimenpiteet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/3 27.03.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/3 27.03.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) 59 Kaisaniemi-Pasila raitiotiekiskojen uusimisen hankesuunnitelman hyväksyminen HEL 2014-003512 T 08 00 02 Päätös päätti hyväksyä Raitiotieurakka 2014 hankesuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupungin raideliikenteen esteettömyyden parantaminen

Helsingin kaupungin raideliikenteen esteettömyyden parantaminen Helsingin kaupungin raideliikenteen esteettömyyden parantaminen Maija Sarpo Laatu- ja ympäristöpäällikkö HKL HKL lyhyesti Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos Perustettu 1945 Liikevaihto vuonna 2018

Lisätiedot

Waltti - Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä hanke Tilannekatsaus

Waltti - Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä hanke Tilannekatsaus Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2014 Ilkka Kankkunen Toimitusjohtaja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 29.10.2014 Waltti - Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä hanke Tilannekatsaus 2 Waltti-hanke

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (5) 84 Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelma HEL 2016-014135 T 08 00 02 Hankenumero 0855_11 Esitys päätti esittää kaupunginhallitukselle Hernesaaren raitiotien

Lisätiedot

Keskinopeustavoitteen validointi lokakuu 2018

Keskinopeustavoitteen validointi lokakuu 2018 Keskinopeustavoitteen validointi lokakuu 2018 Keskinopeus lokakuu 2018 Linjan keskinopeus 23,2 km/h (kesäkuussa vastaava 22,8 km/h) Linjan matka-aika ruuhka-aikaan on 64 min Linjan kiertoaika ruuhka-aikaan

Lisätiedot

ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018

ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 ENERGIANKÄYTÖN SEURANTA JA ANALYSOINTI Energiankäytön seuranta ja analysointi on keskeinen ja välttämätön osa energiatehokkuustyötä.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 25.3.2010

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 25.3.2010 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a 1 TILANNEKATSAUS HANKKEESTA JENKA - JOUKKOLIIKENTEEN LIIKENNEVALOETUUDET JOKAISEEN KAUPUNKIIN Kslk 2008-40 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee merkitä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/

Osavuosikatsaus 1/ Osavuosikatsaus 1/2019 1.1.-30.4.2019 HSLH 28.5.2019 1 Sisältö Tulosennuste tilikaudelle 1-12/2019 Osavuosikatsaus perustuu pääosin neljän kuukauden taloudellisiin toteutumatietoihin ja niistä johdettuun

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 22 11.02.2015. 22 Asianro 864/02.08.00.01/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 22 11.02.2015. 22 Asianro 864/02.08.00.01/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 22 Asianro 864/02.08.00.01/2015 Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuuksien hankinta Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Rakentamisen ja kunnossapidon tukipalvelut Yleistä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2017 1 (5) 762 Valtuutettu Tuomas Rantasen toivomusponsi yöraitioliikenteestä Laajasaloon Päätös päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 1.3.2017 hyväksymän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Haj/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Haj/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2015 1 (5) 2 HKL:n metron kokonaisturvallisuuden tilannekuvajärjestelmän hankinta HEL 2014-010183 T 02 08 02 01 Päätösehdotus päättää oikeuttaa liikennelaitoksen hankkimaan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne

Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne Miksi uudistus? - EU:n palvelusopimusasetus - Joukkoliikennelaki (2009) Toimijat 1.7.2014 alkaen Joukkoliikennejaosto - joukkoliikenteen toimivaltainen viranomainen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (6) 68 HKL:n kulunvalvonnan uusimisen kokonaisurakan lisä- ja muutostyövarauksen korottaminen HEL 2013-000688 T 10 06 00 Päätös päätti hyväksyä HKL:n kulunvalvonnan

Lisätiedot

Mitä uutta tarvitaan? Liikennejärjestelmä murroksessa

Mitä uutta tarvitaan? Liikennejärjestelmä murroksessa Mitä uutta tarvitaan? Liikennejärjestelmä murroksessa Pekka Sauri Apulaiskaupunginjohtaja, Helsinki Tulevaisuuden liikenne- ja innovaatiopolitiikka 27.1.2014 Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma Kaupunkisuunnittelulautakunta

Lisätiedot

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys Niko Setälä, 6.9.2013 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Selvityksen sisältö Liikenteellinen tarkastelu Mahdolliset liikennöintimallit ja kapasiteettitarpeet

Lisätiedot

Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus

Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus Liite 5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus KASELY/349/2014, 1.4.2014 Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus Liikenteenharjoittajan toteuttama lippu- ja maksujärjestelmä Lippu- ja maksujärjestelmän toteuttaa

Lisätiedot

Savonlinja-yhti. yhtiöt. Pysäkiltä pysäkille jo yli 85 vuotta

Savonlinja-yhti. yhtiöt. Pysäkiltä pysäkille jo yli 85 vuotta Savonlinja-yhti yhtiöt Pysäkiltä pysäkille jo yli 85 vuotta Joukkoliikennepalvelut tuottajan näkökulmasta Olli Hirvonen paikallispäällikkö Autolinjat Oy Luotettavaa matkustajapalvelua jo vuodesta 1924

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

Miten Helsingin seudun liikennettä voidaan hallita telematiikan avulla?

Miten Helsingin seudun liikennettä voidaan hallita telematiikan avulla? 1 Miten Helsingin seudun liikennettä voidaan hallita telematiikan avulla? Rita Piirainen Tiejohtaja Uudenmaan tiepiiri 2 Helsingin seudun liikenteen hallinnan kehittäminen PKS:n liikenneneuvottelukunta

Lisätiedot

Sähköbussiselvitys. Annakaisa Lehtinen, Trafix/WSP

Sähköbussiselvitys. Annakaisa Lehtinen, Trafix/WSP Sähköbussiselvitys Annakaisa Lehtinen, Trafix/WSP 28.5.2018 Esityksen sisältö 1. Työn tausta ja tavoitteet 2. Yleistä sähköbussiliikenteestä 3. Toimijoiden näkemyksiä bussiliikenteen kilpailutuksesta hankintamenettelystä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (9) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (9) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2015 1 (9) 2 Ratikkaprojektin tilannekatsaus ja raitioliikenteen kehittämistavoitteet (a-asia) HEL 2015-006499 T 08 00 02 Esitysehdotus Tiivistelmä esittää raitioliikenteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Liikenneliikelaitoksen johtokunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Liikenneliikelaitoksen johtokunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2017 1 (5) 63 Sähkötoimitus- ja hintasuojauspalvelun sekä sähkösalkun hoitopalvelun hankinta HEL 2017-010795 T 02 08 02 01 Päätös Käsittely päätti osaltaan liittyä Helsingin

Lisätiedot

1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa?

1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa? Kysymykset 30.4.2019 ja vastaukset 3.5.2019 1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa? v: Jos viittaatte Liitteen 3 kohtaan 4.1.3,

Lisätiedot

5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus

5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus TARJOUSPYYNNÖN LIITE 5 5. Lippu- ja maksujärjestelmän kuvaus 5.1. Liikenteenharjoittajan toteuttama lippu- ja maksujärjestelmä Lippu- ja maksujärjestelmän toteuttaa liikenteenharjoittaja tai tämän valtuuttama

Lisätiedot

BIOKAASUN KÄYTÖN EDISTÄMINEN HANKINNOILLA

BIOKAASUN KÄYTÖN EDISTÄMINEN HANKINNOILLA BIOKAASUN KÄYTÖN EDISTÄMINEN HANKINNOILLA Suunnittelupäällikkö Pertti Hällilä / 1.10.2015 BIOKAASUBUSSIT JA PÄÄTÖKSENTEKO AIKAISEMMIN BIOKAASUBUSSEISTA Biokaasubussien hankinta on 45 %:a kalliimpi dieselbus.-

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2014 1 (5) 5 Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto hallintomalliselvityksestä HEL 2013-010294 T 00 01 00 Päätösehdotus päättää antaa HKL:n hallintomalliselvityksestä

Lisätiedot