MTK Häme käsitteli lausuntopyyntöä luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ja toteaa yleisesti seuraavaa:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MTK Häme käsitteli lausuntopyyntöä luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ja toteaa yleisesti seuraavaa:"

Transkriptio

1 Ympäristöministeriö MTK Häme käsitteli lausuntopyyntöä luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ja toteaa yleisesti seuraavaa: Nykyisessä muuttuvassa yhteiskunnassa jokamiehenoikeuteen liittyvät käsitteet ja käytäntö ovat monelle vieraita. On sinänsä hyvä, että asioita selvitetään tässä käsikirjamaisessa muodossa. Toisaalta käsikirjan kirjoittaminen on haastavaa, koska siinä otetaan helposti kantaa asioihin, jotka ohjaavat tulevaa käytäntöä. Aikaisemmin jokamiehenoikeudet miellettiin yksilöä koskeviksi, nyt on laajennettu mukaan myös yhteisöt. Koska maankäyttö on Suomessa tarkasti säädeltyä tulee jokamiehenoikeuksia käsitellessä huomioida myös jokamiehen velvollisuudet. Jatkossa jokamiehenoikeuden yhtenäistäminen muun Euroopan käytäntöön olisi mielestämme askel oikeaan suuntaan. Yksityiskohtaiset huomautukset: Kansi Muutetaan muotoon Luonnon virkistyskäyttö, jokamiehenoikeudet ja velvollisuudet Esipuhe Ensimmäisen kappaleen lauseen loppu puuttuu. Sivu 8. Kappaleesta Luontoympäristöön kuuluvat alueet, joilla kasvaa luonnonmukaista kasvillisuutta. Kaikki ulkoilu- ja virkistysalueet, metsä- ja peltoalueet, vesialueet, erämaat, meri ja saaristo ovat luontoympäristöä on jätettävä peltoalueet pois, koska siellä ei ole luonnonmukaista kasvillisuutta. Jokamiehenoikeuden määrittelyn yhteydessä on mainittava myös siihen kuuluvat velvollisuudet. => Käsitteet ristiriitaisia luontoympäristö ja virkistyskäyttö. Jokamiehenoikeuksien määrittelyssä viimeinen lause Jokamiehenoikeuksilla harjoitetaan luontoympäristössä tapahtuvaa luonnon virkistyskäyttöä, tiettyjä luontaiselinkeinoja ja luontomatkailua pois.

2 Kohtaan Lupa, suostumus ja sopimus lauseeseen kuuluisi lisätä sana satunnainen: Esimerkiksi satunnainen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajaminen metsässä vaatii maastoliikennelain mukaisesti maanomistajan luvan. Sivu 9. Lauseesta punaisella kirjoitettu pois ja niitty sana korvataan sanalla luonnonniityillä: Jokamiehenoikeudella saa: liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja sellaisilla pelloilla, jotka eivät ole viljelyksessä; Ei saa kohtaan lisäys Luonnossa ratsastaminen ilman maanomistajan lupaa kielletty Lause Jokamiehenoikeuksien käyttö on maksutonta, eikä siihen tarvitse suostumusta tai lupaa pois. Sivu 10. Lauseesta Tällaisia ovat esimerkiksi kulkuoikeuden rajoitukset metsätyömaalla, puutarhassa ja ampumaradalla sana puutarha pois, koska se saattaa olla osa viljelystä. Jos kyseessä taas on kotipuutarha, se kuuluu todennäköisesti pihapiiriin. Kappale pois: Jokamiehenoikeuteen liittyvät oikeustapaukset ovat usein taloudelliselta merkitykseltään vähäisiä, oikeudenkäynnin kustannukset korkeita ja oikeuden ratkaisut osin ennakkotapausten puutteen vuoksi usein vaikeasti ennakoitavia. Oikeuteen vietyjä riitatapauksia ja yleisen syytteen alaisia rikostuomioita onkin jokamiehenoikeuksien käytön laajuuteen nähden hyvin vähän. Tavallisesti erimielisyyksissäkin päästään sopimukseen osapuolten välillä neuvottelemalla. Ympäristöministeriön teettämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että jokamiehenoikeudet toimivat Suomessa hyvin, eikä niihin liity erityisiä ongelmia viranomaisten, maaomistajien tai oikeuksien käyttäjien näkökulmasta (Viljanen ym. 2007). Sivu 16. Kappale 16 lause Ulkoilu- ja retkeilyalueiden pinta-ala on noin 3 3,5 miljoonaa hehtaaria, joka on noin prosentti Suomen pinta-alasta ristiriitainen pinta-aloiltaan Sivu 20. Viittaus pois >Laki alkaa> Ulkoilulaki 1 Ulkoilureitti Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteis-tön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa haittaa kiinteistölle, on tästä luovutettava alue ulkoilu-reittinä käytettäväksi. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkisty-mistä varten tarvittavat

3 Kappale Koska luonnonpolkuja ei ole suunniteltu, ne voivat sijaita maankäytön kannalta ongelmallisessa paikassa etenkin jos polun käyttö lisääntyy merkittävästi. Tällaisissa tapauksissa voi olla tarkoituksenmukaista perustaa ulkoilureitti tai ohjaamaan kulku muuten sopivampaan paikkaan pois Sivu 21. Kohta Tekolumiladut, kolmas kappale. Lauseesta ehkä sana pois: Tekolumiladuista ei ole erityisesti säädetty. Jos tekolumilatu on alueeltaan suppea ja rajoiltaan määrätty, ladun pitäjä voi ehkä määrätä sen maksulliseksi. Sivu 24. Metsäalueet kappaleeseen pitää lisätä ensimmäiseksi lauseeksi Metsäalueet ovat metsätalouskäytössä. Sivu 26. Neljäs kappale. Muutaman tuhannen neliön asuntotontit sisältynevät (pitää olla sisältyy) sellaisenaan kotirauhan piiriin, mutta esimerkiksi maatilan talouskeskuksen piha voi olla rajoiltaan epäselvempi. Jatkeeksi Etäisyytenä maatilan talouskeskuksen kohdalla olisi vähintään 150 m. Sivu 30. Viljelysmaat ja laitumet ovat erityiseen käyttöön otettuja alueita, joilla jokamiehenoikeudet eivät useinkaan ole käytettävissä. Jatkolause Kun maa on talvella jäässä tai lumen peitossa, vahingon aiheuttamisen riski on useimmiten pienempi ja liikkuminen mahdollista pois. Sivu 31. Kohta sana pääsääntöisesti pois. Viljelyksessä olevalla pellolla ei pääsääntöisesti voi liikkua kasvukaudella ilman maanomistajan suostumusta. Edelleen kohta toisen kappaleen lauseen kohdalla sänkipelto pois ja hankikantosella tilalle: Jos kulkeminen ei aiheuta viljelyksille haittaa, pellolla voi liikkua jokamiehenoikeudella. Yleisesti on katsottu, että esimerkiksi sänkipellolla omin voimin liikkuminen ei aiheuttaisi sellaista haittaa, että siihen tarvittaisiin maanomistajan suostumus. Myöskään peltoteillä ei yleensä ole jokamiehenoikeuksia rajoittavia seikkoja. Perusteluna sänkipellon poistamiseen on nykyisin yleisessä käytössä oleva suorakylvö, jolloin on vaikea huomata onko pelto kylvetty, vaikka sänki onkin näkyvissä Kappale pois: Maanomistaja voi aidata viljelyksen. Aidan saa sitä vahingoittamatta kuitenkin ylittää. Aita on usein ilmaus siitä, että sen toisella puolella on helposti vahingoittuvaa omaisuutta, ja siten aidan ylittämis-tä tulee välttää. Vahingon sattuessa aidan ylitys saattaa lisätä teon tahallisuutta ja sillä voi olla merkitystä esimerkiksi vahingonkorvausvastuun kannalta. Kappaleet ja 12.3 pois, koska sisältyvät kappaleeseen (on jo muutoin erityiseen käyttöön otettua aluetta)

4 Sivu 33. Lauseen Jos korvauksesta ei päästä sopimukseen, asian ratkaisee kunnan tielautakunta kohdalla tielautakunta on nykyisin harvoin oikea nimike, voisi korvata sanomalla tielautakunta tai vastaava elin Sivu 40. Kappaleen osan Jokamiehen oikeuteen oleskella, liikkua ja toimia toisen alueella ei vaikuta toiminnan tarkoitus. Jokamiehenoikeuksien käytön ehdoksi ei ole asetettu lainsäädännössä erityisiä raja-arvoja tai muita numeerisia määreitä käytön useudesta, säännöllisyydestä tai kestosta. voi poistaa ja viimeinen lause Oleellista on, ettei toiminnalla loukata maanomistajan hallinnanoikeutta jätetään ensimmäisen kappaleen jatkoksi. Kohdan 19 Retkeily- ja liikuntaharrastukset kappaleeseen sana ratsain pois ja sana hiihtäen tilalle sekä lisätään sana tilapäisesti Liikkuminen maastossa jalkaisin, polkupyörällä, potkukelkalla, ratsain, lumikengillä, retkiluistimilla tai muulla vastaavalla tavalla on sallittua jokamiehenoikeudella siellä missä liikkuminen tilapäisesti muutoinkin on sallittua. Siellä missä voi liikkua jokamiehenoikeudella, voi myös leiriytyä. Kappale Jokamiehenoikeudella voi leiriytyä siellä missä kulkeminenkin on sallittua. Jokamiehenoikeudella mahdollisen leiriytymisen kestosta tai tarkoituksesta ei ole säädetty pois. Sivu 41. Sana ehkä pois: Jokamiehenoikeudella saa leiriytyä tilapäisesti leirinnän tarkoituksesta, leiriytymistavasta ja henkilöiden lukumäärästä riippumatta. Leiriytymisen yhteydessä ei saa kaivaa maata tai muuten loukata maanomistajan hallinnanoikeutta. Tulenteko on sallittua vain maanomistajan suostumuksel-la. Mikäli metsäpalovaroitus on voimassa, tulenteko ei ole sallittua ollenkaan (tulenteko, katso s. xx). Retkikeitintä saa käyttää. Jos leiripaikan lähellä ei ole käytettävissä käymälää, käymäläjätteet voivat olla ongelmallisia ja ne voidaan ehkä katsoa roskaamiseksi. Sivu 45 Sivulla 9 otimme jo aiemmin kannan, että ratsastus ei ole jokamiehenoikeutta. Sivu 47. Lauseet Pienimuotoisia suunnistustapahtumia kuten koulujen suunnistusopetusta, voidaan järjestää jokamiehenoikeuden puitteissa. Jos haitan riski kasvaa, tai järjestely on pitkäkestoinen, tarvitaan maanomistajan suostumus Korvataan lauseella Suunnistuksen järjestelyissä on aina kysyttävä maanomistajalta lupa. Sivu 48. Lause Kalliokiipeilyä voi harrastaa jokamiehenoikeudella korvataan lauseella Kalliokiipeilyyn on aina kysyttävä lupa maanomistajalta.

5 Lause Geokätköjä voi piilottaa luontoympäristöön ja etsiä sieltä jokamiehenoikeudella korvataan lauseella Geokätköön on kysyttävä lupa maanomistajalta. Sivu 56. Kappaleesta Värikuulasota aiheuttaa roskaantumista ja edellyttää toisinaan rakenteiden tekemistä. Värikuulasotaa ei useinkaan voida harrastaa jokamiehenoikeudella, koska riski vähäistä suuremman haitan aiheutumisesta on melko korkea toinen lause pois ja uusi lause Värikuulasotaan on kysyttävä aina maanomistajan lupa. Sivu 60. Kappale Kääpien keräämisestä ei ole säädetty erikseen. Käävät ovat luonnonvaraisia sieniä. Rikoslain mukaan puusta ei saa ottaa osia, mutta kääpä ei ole puun osa, vaan itsenäinen organismi. Rauhoittamattomien kääpien kerääminen lienee jokamiehenoikeutta, kun puuta tai kantoa ei kerätessä vahingoiteta. Monivuotiset käävät kasvavat keruun jälkeen takaisin. Luonnonsuojelulailla rauhoitettuja kääpiä ei saa kerätä pois. Tilalle lause Kääpiä ei saa kerätä jokamiehenoikeudella. Sivu 79. Lauseet Tyypillisiä harrastuspaikkoja ovat esimerkiksi kesantopellot ja metsät. Jäljestämisestä ei ole erikseen säädetty. Yleisesti on katsottu, että esimerkiksi sänkipellolla liikkuminen ei ehkä aiheuttaisi sellaista haittaa tai häiriötä, että siihen tarvittaisiin maanomistajan suostumus (viljelykset, katso s. xx) pois. Korvataan lauseella Jäljestäminen vain maanomistajan suostumuksella. Sivu 80. Pois lause Koiravaljakolla voi ajaa jokamiehenoikeudella. Korvataan lauseella Koiravaljakolla ajo vain maanomistajan suostumuksella. Sivu 86. Kohdasta 23 Järjestetty toiminta, ryhmät ja kokoontumiset alakohta Luonteeltaan yksityiset tapahtumat poistetaan kokonaisuudessaan, koska niitä ei voi katsoa jokamiehenoikeudeksi. MTK Häme

Jokamiehenoikeudet kiertueella

Jokamiehenoikeudet kiertueella Jokamiehenoikeudet kiertueella Toimittanut Anne Rautiainen Mukana tiiviisti Markku Tornberg Jokamiehenoikeus on mahdollisuus Jokamiehenoikeudelle on ominaista - Oikeudet ovat yleisiä, kuuluvat kaikille

Lisätiedot

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi 10.3.2016 Jokamiehenoikeudet vuosisatoja vanhaa pohjoismaista oikeuskulttuuria Eivät perustu kirjoitettuun lakiin, mutta ovat kiistämätön osa pohjoismaista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT 2012 Johtaja Markku Tornberg MTK Maa-aineslaki 8 Kunnan ja valtion lunastusvelvollisuus Jos lupa ainesten ottamiseen on lainvoimaisesti evätty eikä maanomistaja voi käyttää maataan

Lisätiedot

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HALLITUKSEN ESITYS YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Lausunto 20.3.2017 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eeva.ovaska@lvm.fi kaisa.kuukasjarvi@lvm.fi Viite: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi yksityistielaiksi ja eräiksi siihen

Lisätiedot

Maastoliikenteen perusteita

Maastoliikenteen perusteita Maastoliikenteen perusteita Mitä on maastoliikenne? Maastoliikenne tarkoittaa moottoriajoneuvolla ajamista maastossa eli tavallisten teiden ulkopuolella. Lain mukaan maasto on maa-alue ja jääpeitteinen

Lisätiedot

Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille

Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille 21.2.2013 Hevonen ja yksityistie Kuvat Orimattilan kaupunki, Harri Hytönen Hevonen yksityistiellä Tiekunnan osakkaalla on oikeus ratsastaa tai ajaa hevosella

Lisätiedot

Ulkoilureittisuunnitelmat ja reittiturvallisuus

Ulkoilureittisuunnitelmat ja reittiturvallisuus Ulkoilureittisuunnitelmat ja reittiturvallisuus REILA-seminaari 12.5.2016 Lapin AMK, MTI 14.3.2017 Ulkoilulaki (606/1973) 1 Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeää saada johdetuksi ulkoilijain

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2011 1 129 LAUSUNTO YMPÄRISTÖMINISTERIÖLLE LUONNON VIRKISTYSKÄYTTÖ JA JOKAMIEHENOIKEUDET - KÄSIKIRJALUONNOKSESTA Ymk 2011-413 YM1/501/2011 Esityslistan asia Ystp/5 EHDOTUS

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN OIKEUS

AINUTLAATUINEN OIKEUS AINUTLAATUINEN OIKEUS Monet saapuvat Suomesta ajamaan moottorikelkalla Ruotsissa. Toivomme, että kunnioitatte Ruotsissa voimassa olevia sääntöjä ja useimpien ruotsalaisten Moottorikelkkailijoiden tavoin

Lisätiedot

3712/623/2007 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS. Olvassuon luonnonpuistoa. järjestyssäännöstä. Päätöksen voimassaoloaika: 5.10.

3712/623/2007 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS. Olvassuon luonnonpuistoa. järjestyssäännöstä. Päätöksen voimassaoloaika: 5.10. 3712/623/2007 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Olvassuon luonnonpuiston järjestyssäännöstä Päätöksen voimassaoloaika: 5.10.2007 toistaiseksi Annettu Vantaalla 5.10.2007 Olvassuon luonnonpuiston järjestyssääntö

Lisätiedot

Metsätalouden mahdollisuudet

Metsätalouden mahdollisuudet Metsätalouden mahdollisuudet Matti Kärkkäinen emeritusprofessori, puuntuottaja VILJO 2014 maa- ja metsätalousmessut Kiuruvesi 24. 26.7.2014 Otetaanko hyvät vai huonot uutiset ensin? Matti Kärkkäinen 2014

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy

Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä 17.5.2019 Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy Tarkoitus ja sisältö Työn tarkoituksena oli selvittää ulkoilulain ja tarpeenmukaisen ulkoilureitin

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eeva.ovaska@lvm.fi kaisa.kuukasjarvi@lvm.fi 21.3.2017 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN YKSITYISTIELAIN MUUTTAMISESTA Liikenne- ja viestintäministeriö on

Lisätiedot

Luonnon virkistyskäytön merkitys Suomessa. Eki Karlsson toiminnanjohtaja Suomen Latu ry eki.karlsson@suomenlatu.fi www.suomenlatu.

Luonnon virkistyskäytön merkitys Suomessa. Eki Karlsson toiminnanjohtaja Suomen Latu ry eki.karlsson@suomenlatu.fi www.suomenlatu. Luonnon virkistyskäytön merkitys Suomessa Eki Karlsson toiminnanjohtaja Suomen Latu ry eki.karlsson@suomenlatu.fi www.suomenlatu.fi Esityksen sisältö Suomen Latu ry ja näkökanta luonnon virkistyskäyttöön

Lisätiedot

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema ja virkistysarvokauppa Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema- ja virkistysarvokauppa Käsitteet eivät ole vakiintuneet Tapio: Metsämaiseman vuokraus MTK: Virkistysarvokauppa Metla: Maisema- ja

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Selkämeren kansallispuistossa Mikael Nordström Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Metsästys Jokamiehenoikeus Mahdollisuus

Lisätiedot

AULANGON LUONNONSUOJELUALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

AULANGON LUONNONSUOJELUALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ METSÄNTUTKIMUSLAITOS Määräys 18.11.1996 Nro JS IO Sisältöalue Aulangon luonnonsuojelualueen järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki 7111923: 3, muut L 672/91: 16d Kohderyhmät

Lisätiedot

5278/623/2009. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla

5278/623/2009. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 5278/623/2009 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 21.10.2010 Repoveden kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 1 (9) 20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 20.1 YLEISTÄ... 2 20.1.1 Sovellettavat säädökset... 2 20.1.2 Moottorikelkkailureitti, ulkoilureitti...

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä 29.4.2017 Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Miksi arkeologista perintöä säilytetään ja suojellaan? Muinaismuistot sisältävät tietoa menneiden aikojen ihmisistä

Lisätiedot

ULKOILUREITEISTÄ, NIIDEN KÄYTÖSTÄ JA JOKAMIEHENOIKEUKSISTA. REILA-hanke Rovaniemellä

ULKOILUREITEISTÄ, NIIDEN KÄYTÖSTÄ JA JOKAMIEHENOIKEUKSISTA. REILA-hanke Rovaniemellä ULKOILUREITEISTÄ, NIIDEN KÄYTÖSTÄ JA JOKAMIEHENOIKEUKSISTA REILA-hanke Rovaniemellä 12.5.2016 SUOMEN LATU Ulkoilun keskusjärjestö 80 000 jäsentä 200 jäsenyhdistyksessä Tavoitteena liikuttaa Suomessa asuvia

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali.

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali. NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 1 OSAPUOLET 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2,

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

Kanta-Hämeen maakuntakaava Simo Takalammi

Kanta-Hämeen maakuntakaava Simo Takalammi Kanta-Hämeen maakuntakaava 2040 Simo Takalammi Maakuntakaavan merkitys MRL:n kaavajärjestelmän korkein kaavataso eli suurpiirteinen Ohjaa yleis- ja asemakaavoitusta Hyvä maakuntakaava on mahdollistava

Lisätiedot

Tien pito käsittää tien tekemisen ja kunnossapidon. Tien tekeminen

Tien pito käsittää tien tekemisen ja kunnossapidon. Tien tekeminen YKSITYISTIELAKI 1 Koskee kaikkia yksityisiä teitä, lukuun ottamatta sellaisia teitä, joita ainoastaan kiinteistön omistajalla on oikeus käyttää (edellytetään pysyvää käyttöoikeutta). 6 Tien pito käsittää

Lisätiedot

Metsätalouden tulevaisuus

Metsätalouden tulevaisuus Metsätalouden tulevaisuus Matti Kärkkäinen emeritusprofessori, puuntuottaja Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi Metsäpäivä Karstulan Suoja 4.10.2014 klo 9.30 15.00 Pylkönmäentie 1, 43500 Karstula Mitä

Lisätiedot

Lappi luontomatkailun toimintaympäristönä - Kansallispuistojen järjestyssäännöt

Lappi luontomatkailun toimintaympäristönä - Kansallispuistojen järjestyssäännöt Lappi luontomatkailun toimintaympäristönä - Kansallispuistojen järjestyssäännöt Joel Erkkonen Erikoissuunnittelija Lapin luontopalvelut Metsähallitus 1 Matkailuyhteistyön tavoitteita Kansallispuistot ovat

Lisätiedot

LAUSUNTO. Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Eki Karlsson

LAUSUNTO. Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Eki Karlsson kirjaamo@mmm.fi Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: MMM004:00/2014 Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Suomen Latu on tutustunut

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI (Y-tunnus 0176975-1) Vuokralainen: Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus HAKEMUS LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISEKSI

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus HAKEMUS LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISEKSI Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus HAKEMUS LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISEKSI 1.ALUEEN SIJAINTI Alue on merkitty liitteenä olevaan rajauskarttaan 1:20 000 (M460 5.12.2017) 2.KIINTEISTÖJÄ

Lisätiedot

Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot

Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot 25.5.2018 Aineistot Lite -palvelun käyttöehdot 2 (5) Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Muutokset käyttöehdoissa ja palvelussa... 3 3. Palvelun toimittaminen... 3 4. Palvelun

Lisätiedot

Joensuun kaupunki PL 148 80101 JOENSUU (kaupungingeodeetin päätös 15.4.2014 191) Alue on tarkoitettu kiipeilypuiston rakentamista varten.

Joensuun kaupunki PL 148 80101 JOENSUU (kaupungingeodeetin päätös 15.4.2014 191) Alue on tarkoitettu kiipeilypuiston rakentamista varten. VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA: Joensuun kaupunki PL 148 80101 JOENSUU (kaupungingeodeetin päätös 15.4.2014 191) VUOKRALAINEN: VUOKRAUKSEN KOHDE: KÄYTTÖ TARKOITUS: Juha Malinen Oy Kaisalantie 1 A 80710 LEHMO

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT Hyväksytty Kv 10.12.2008 80 Voimaantulo 1.1.2009 1 LUKU HALLINTO-ORGANISAATIO 1 Luottamushenkilöorganisaatio Teknisen palvelualueen luottamushenkilöorganisaatio

Lisätiedot

Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot

Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot 25.5.2018 Aineistot Premium -palvelun käyttöehdot 2 (5) Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Muutokset käyttöehdoissa ja palvelussa... 3 3. Palvelun toimittaminen... 3 4.

Lisätiedot

Ulkoilureittien perustaminen sopimuksella

Ulkoilureittien perustaminen sopimuksella Ulkoilureittien perustaminen sopimuksella Tämä on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n ja Suomen Latu ry:n suosittelema malli ulkoilureittien

Lisätiedot

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva 11.11.2015, Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies leena.penttinen@mtk.fi Kaavoituksesta Päätösvalta ja vastuu kunnan maankäytöstä ja

Lisätiedot

MEKA-hanke. Alustavia huomioita hankkeesta Harry Berg

MEKA-hanke. Alustavia huomioita hankkeesta Harry Berg MEKA-hanke Alustavia huomioita hankkeesta 4.1.2016 Harry Berg Hankkeen lähtökohdat Metsämaa kaavoituksessa (MEKA) hankkeen tarkoituksena on kehittää kaavoitusta ja sen ohjausta metsämaahan kohdistuvan

Lisätiedot

KOLIN KANSALLISPUISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

KOLIN KANSALLISPUISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ METSÄNTUTKIMUSLAITOS Määräys 18.11.1996 Nro JS8 Sisältöalue Kolin kansallispuiston järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki 7111923: 3, muut L 672/91: 16d Kohderyhmät Kolin

Lisätiedot

Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy

Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy Ulkoilureittisuunnitelma ja -toimitus reittienteon välineenä 7.5.2019 Tampere Petri Mäkelä, Ekokumppanit Oy Ulkoilulaki 13.7.1973/606 1 Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi

Lisätiedot

Suomen Ladun lausunto liikuntapoliittisen selonteon liikkumisen olosuhteisiin vaikuttavista asioista

Suomen Ladun lausunto liikuntapoliittisen selonteon liikkumisen olosuhteisiin vaikuttavista asioista Eduskunta Sivistysvaliokunta SiV@eduskunta.fi Suomen Ladun lausunto liikuntapoliittisen selonteon liikkumisen olosuhteisiin vaikuttavista asioista Viite: VNS 6/2018 vp Valtioneuvoston selonteko liikuntapolitiikasta

Lisätiedot

Yksityistielain keskeinen sisältö

Yksityistielain keskeinen sisältö Yksityistielain keskeinen sisältö 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1-7a 2 LUKU Tieoikeus sekä muut tienpitoa ja tien käyttöä varten tarvittavat oikeudet 8-21 Yksityistielain soveltamisala Ei julkisen vallan ylläpitämät

Lisätiedot

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ).

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ). Helsingin seudun liikenne kuntayhtymä Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

Suomen Latu Radiokatu Helsinki Puh

Suomen Latu Radiokatu Helsinki Puh Metsähallitus kirjaamo@metsa.fi Kirjaamo PL 94 01301 Vantaa Viite: Hossan retkeilyalueen hoito- ja käyttösuunnitelma HOSSAN RETKEILYALUEEN VIRKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN 2015 2029 Hossan retkeilyalue on

Lisätiedot

1345/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Liesjärven kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 28.6.2010

1345/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Liesjärven kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 28.6.2010 1345/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Liesjärven kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Liesjärven kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain 1096/96

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue 1 Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet tarjovata loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn, pyöräilyyn, grillaukseen,

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015 Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus Teijon kansallispuistossa Mikael Nordström 2.2.2015 Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Kalastus Metsästys Jokamiehenoikeus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1840/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1840/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (1) 141 Asianro 1840/08.00.00/2015 Oikaisuvaatimus Korvaharju - Putkinotko yksityistie, hevosilla ajo kielletty -merkit Va. suunnittelujohtaja Martti Lätti Asemakaavoitus

Lisätiedot

Määräys Dnro 2085/600/93

Määräys Dnro 2085/600/93 METSÄHALLITUS Määräys 18.2.1994 Dnro 2085/600/93 Sisältöalue Kevon luonnonpuiston järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki (71/23) 3,muutos L672/91: 16d Kohderyhmät Kevon

Lisätiedot

Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Suunnistaja huomioi kanssaharrastajat ja ympäristön

Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan. Suunnistaja huomioi kanssaharrastajat ja ympäristön Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan 1A Jokainen voi suunnistaa omalla tasollaan 1B Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on mahdollisuus suunnistaa kilpailuissa ja kuntorasteilla omalla tasollaan.

Lisätiedot

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT Milloin kysymys on ennestään olevasta tiestä (= tarkoitetaan yksityistä tietä, johon muulla kuin rasitetun kiinteistön omistajalla tai haltijalla on pysyvä käyttöoikeus /KKO

Lisätiedot

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa:

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa: Sosiaali- ja terveysministeriö Terveyspalveluosasto Terveyspalveluryhmä PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO 19.12.2003 LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriölle ASIA Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT

PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT PALVELUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ / TEKNISET PALVELUT Hyväksytty: Kv 5.9.2012 30 Voimaantulo: 1.1.2013 1 LUKU HALLINTO-ORGANISAATIO 1 Luottamushenkilöorganisaatio Teknisen palvelualueen luottamushenkilöorganisaatio

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2000 N:o Laki. N:o 512. Syötteen kansallispuistosta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2000 N:o Laki. N:o 512. Syötteen kansallispuistosta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä kesäkuuta 2000 N:o 512 515 SISÄLLYS N:o Sivu 512 Laki Syötteen kansallispuistosta... 1263 513 Laki Jonkerinsalon, Siikavaaran, Jaaskamonvaaran,

Lisätiedot

401 Avoin alue, helppokulkuinen 402 Puoliavoin alue, helppokulkuinen

401 Avoin alue, helppokulkuinen 402 Puoliavoin alue, helppokulkuinen Kasvillisuus Kasvillisuuden kuvaaminen on tärkeätä, koska se vaikuttaa suunnistajan kulkunopeuteen ja kartanlukuun. Kulkukelpoisuus riippuu metsän rakenteesta (puulaji ja tiheys) sekä maapohjan laadusta

Lisätiedot

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla Ystävyyden puiston järjestyssääntö

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla Ystävyyden puiston järjestyssääntö 1693/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Ystävyyden puiston järjestyssääntö Kielletyt toimet Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

POROJEN OSAVUOTINEN TARHAUS. Yhteenveto vuosilta 2008-2010

POROJEN OSAVUOTINEN TARHAUS. Yhteenveto vuosilta 2008-2010 POROJEN OSAVUOTINEN TARHAUS Yhteenveto vuosilta 2008-2010 KOMEA HIRVAS PORONHOITOALUE PORONHOIDOSTA JA TARHAUKSESTA Poronhoitolaki määrittelee poronhoitoalueen Paliskuntia 56 kpl Poronomistajia n. 4650

Lisätiedot

Luonnonhoidon tarkistuslista tutuksi, virkistysarvokauppamalli yhteistyön mahdollisuudeksi. Petri Takalo toiminnanjohtaja

Luonnonhoidon tarkistuslista tutuksi, virkistysarvokauppamalli yhteistyön mahdollisuudeksi. Petri Takalo toiminnanjohtaja Luonnonhoidon tarkistuslista tutuksi, virkistysarvokauppamalli yhteistyön mahdollisuudeksi Petri Takalo toiminnanjohtaja Luonnonhoitotoimenpiteiden tarkistuslista Monimetsä hanke kehittää metsänkäytön

Lisätiedot

YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää

YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen 29.8.2013 Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää HYVINKÄÄ Pohjois-Uudenmaan seutukeskus Asukkaita 46 000 60 km

Lisätiedot

Soidensuojeluohjelman säädöspohja ja oikeusvaikutukset. Soidensuojelun täydennysohjelman aloitusseminaari SYKE Hallitusneuvos Satu Sundberg

Soidensuojeluohjelman säädöspohja ja oikeusvaikutukset. Soidensuojelun täydennysohjelman aloitusseminaari SYKE Hallitusneuvos Satu Sundberg Soidensuojeluohjelman säädöspohja ja oikeusvaikutukset Soidensuojelun täydennysohjelman aloitusseminaari 29.1.2013 SYKE Hallitusneuvos Satu Sundberg Esityksen sisältö 1. Soidensuojeluohjelman laatiminen

Lisätiedot

Lataa Luonnon poluilla. Lataa

Lataa Luonnon poluilla. Lataa Lataa Luonnon poluilla Lataa ISBN: 9789187841057 Sivumäärä: 192 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.42 Mb Aineellinen elintasomme perustuu luonnon antimien varaan, mutta luonto tarjoaa meille monia muitakin

Lisätiedot

ASIA: Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi

ASIA: Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi Eduskunnan ympäristövaliokunnalle 11.2.2016 ASIA: Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi Suomen Ladun lausunto hallituksen esityksestä Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Oulangan kansallispuiston Järjestyssäännöstä

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Oulangan kansallispuiston Järjestyssäännöstä MH 4492/2015 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Oulangan kansallispuiston Järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 19.10. 2015 Oulangan kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

T U O T AN T O S O P I M U S

T U O T AN T O S O P I M U S Luonnos T U O T AN T O S O P I M U S X ja Y ja Z välillä paikka.. 17307 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet... 1 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 1 3. Ohjelma... 1 4. Hinta- ja maksuehdot... 2 5. y ja Tuottajan

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Ajankohtaista kaavoituksessa Suomen metsäkeskuksen kaavoituskoulutus metsäalan toimijoille Niina Riissanen 7.4.2017 10.4.2017

Lisätiedot

Olemme edelläkävijä vihreillä markkinoilla. POROT-seminaari Juhani Karjalainen

Olemme edelläkävijä vihreillä markkinoilla. POROT-seminaari Juhani Karjalainen Olemme edelläkävijä vihreillä markkinoilla POROT-seminaari 14.5.2012 Juhani Karjalainen Metsähallituksen maat ja vedet 2011 Talousmetsien metsämaata 3,5 milj. ha Kitu- ja joutomaata 1,4 milj. ha (ei metsätalouskäytössä)

Lisätiedot

Metsätalouden ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet. Puustoisten perinneympäristöjen hoidon kehittäminen seminaari 4.9.

Metsätalouden ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet. Puustoisten perinneympäristöjen hoidon kehittäminen seminaari 4.9. Metsätalouden ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet Puustoisten perinneympäristöjen hoidon kehittäminen seminaari 4.9.2012 Janne Uitamo 1 Mihin ympäristötukea voi saada ja millä ehdoilla? Käytettävissä

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Hyvinkäällä sijaitsevan Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet. Tarjoavat loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn,

Lisätiedot

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014]

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014] SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN JA [X] OY:N välillä [. päivänä kuuta 2014] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja Helsingin kaupunki (Palmia liikelaitos)

Lisätiedot

Monimuotoisuuden suojelu

Monimuotoisuuden suojelu Monimuotoisuuden suojelu Metson keinoin i Ylitarkastaja Leena Lehtomaa, Lounais-Suomen ELY-keskus METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008-2016 1 Esityksen sisältö METSO turvaa monimuotoisuutta

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA JA LISÄPÖYTÄKIRJA ITÄVALLAN TASAVALLAN SUOMEN TASAVALLAN VÄLILLÄ

PÖYTÄKIRJA JA LISÄPÖYTÄKIRJA ITÄVALLAN TASAVALLAN SUOMEN TASAVALLAN VÄLILLÄ 1088 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - Protokoll und Zusatzprotokoll in finnischer Sprache (Normativer Teil) 1 von 6 PÖYTÄKIRJA JA LISÄPÖYTÄKIRJA ITÄVALLAN TASAVALLAN JA SUOMEN TASAVALLAN VÄLILLÄ

Lisätiedot

Ohjeita 2015 www.fillarirastit.com Hiiltomiehet. VERSIO 1 (2015) http://www.fillarirastit.com/ohjeet/pyorasuunnistus.

Ohjeita 2015 www.fillarirastit.com Hiiltomiehet. VERSIO 1 (2015) http://www.fillarirastit.com/ohjeet/pyorasuunnistus. Ohjeita 2015 www.fillarirastit.com Hiiltomiehet Kuva: Jari Yli-Hietanen Muutamia pyöräsuunnistuksen erityisjuttuja Polkukuvaus, kertoo polun ajettavuuden Mitä yhtenäisempi viiva sitä nopeampi sitä on ajaa

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA

SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA MAAOIKEUSINSINÖÖRI JOUNI VIRTANEN ETELÄ-SAVON KÄRÄJÄOIKEUS MAANMITTAUSPÄIVÄT 28.3.2019 MAAOIKEUS Erityinen kokoonpano kahdeksassa käräjäoikeudessa Käsittelee ja ratkaisee

Lisätiedot

5.8.2014, ver 6 Sivu 1 / 6. Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 kunnanhallitus xx.xx.

5.8.2014, ver 6 Sivu 1 / 6. Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 kunnanhallitus xx.xx. 5.8.2014, ver 6 Sivu 1 / 6 MAANVUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA (Levanto/ VPK) Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 osoite: Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 päätös: kunnanhallitus xx.xx.2014

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei ostoliikennesopimuksessa

Lisätiedot

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto 82139565 NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO Johdanto Nurmijärven Viirinlaaksossa on tarkoitus maankäytön kehittymisen myötä putkittaa nykyinen oja taajama-alueen läpi.

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS HOITOLUOKITUKSEN MERKITYS Kaavoitusvaiheessa määritetty alustava käyttö ja hoitoluokka kuvaavat alueen laatutavoitetta. Samalla viheralueiden rakentamisen ja hoidon kustannukset

Lisätiedot

MaaIlman poluille. Ulkoilureittisuunnitelma Turun Maariaan ja Liedon Ilmarisiin

MaaIlman poluille. Ulkoilureittisuunnitelma Turun Maariaan ja Liedon Ilmarisiin MaaIlman poluille Ulkoilureittisuunnitelma Turun Maariaan ja Liedon Ilmarisiin Turun kaupunki / yleiskaavayksikkö Liedon kunta / kaavoitustoimi Tuuli Vesanto 11.6. 2013 Katse seudullisiin ulkoilureitteihin

Lisätiedot

Tieyksiköinnin uusiminen ja käyttömaksut Perusteet Käsitteet Ohjeet. Esko Hämäläinen Porvoo 22.10.2013

Tieyksiköinnin uusiminen ja käyttömaksut Perusteet Käsitteet Ohjeet. Esko Hämäläinen Porvoo 22.10.2013 Tieyksiköinnin uusiminen ja käyttömaksut Perusteet Käsitteet Ohjeet Esko Hämäläinen Porvoo 22.10.2013 Ladattavissa pdf-tiedostona: www.maanmittauslaitos.fi -> Toiminta -> Julkaisut -> Julkaisusarja ->

Lisätiedot

Kuva: Usko Juntunen. Mistä polku löytyy?

Kuva: Usko Juntunen. Mistä polku löytyy? Kuva: Usko Juntunen Mistä polku löytyy? Mistä reittitarjonta löytyy? Kuntien tiedotus ulkoilupaikoista ja reiteistä? Valtakunnallinen tieto maastopyöräilymahdollisuuksista? Kartat ja reittisovellukset

Lisätiedot

Miten yhteisen kansallisomaisuuden hallinnointi on hoidettu muualla EU:ssa ja miten uusi laki vaikuttaa ympäristöön?

Miten yhteisen kansallisomaisuuden hallinnointi on hoidettu muualla EU:ssa ja miten uusi laki vaikuttaa ympäristöön? Miten yhteisen kansallisomaisuuden hallinnointi on hoidettu muualla EU:ssa ja miten uusi laki vaikuttaa ympäristöön? Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, puheenjohtaja Esimerkkejä eri maista

Lisätiedot

YHTEISMETSÄ OMISTUSMUOTONA

YHTEISMETSÄ OMISTUSMUOTONA YHTEISMETSÄ OMISTUSMUOTONA Nurmes 13.3.2015 Sakari Tikka Yhteismetsä on tilojen yhteinen metsäalue Yhteismetsä on tilojen yhteinen alue, joka on tarkoitettu kestävän metsätalouden harjoittamiseen osakastilojen

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

MARA-kysymyksiä. Else Peuranen MARA-koulutustilaisuus Pankkisali, ympäristöministeriö

MARA-kysymyksiä. Else Peuranen MARA-koulutustilaisuus Pankkisali, ympäristöministeriö MARA-kysymyksiä Else Peuranen MARA-koulutustilaisuus 27.3.2018 Pankkisali, ympäristöministeriö Toiminnan ammattimaisuus tai laitosmaisuus Ammattimaiselle tai laitosmaiselle jätteenkäsittelytoiminnalle

Lisätiedot

Suunnistuskartan uudet kuvausohjeet. Uusilla ohjeilla julkaistut kartat täysimääräisesti käyttöön vuoden 2018 alusta alkaen ISOM2017

Suunnistuskartan uudet kuvausohjeet. Uusilla ohjeilla julkaistut kartat täysimääräisesti käyttöön vuoden 2018 alusta alkaen ISOM2017 Suunnistuskartan uudet kuvausohjeet Uusilla ohjeilla julkaistut kartat täysimääräisesti käyttöön vuoden 2018 alusta alkaen Tiivistelmä merkittävimmistä muutoksista ja uudistuksista Kartoittajat Ratamestarit

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: alakoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: jokamiehen

Lisätiedot

Maastoliikennelaki koskee kaikkia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Maastoliikennelain 3 :ssä tarkoitettuja ajoneuvoja ovat muun muassa:

Maastoliikennelaki koskee kaikkia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Maastoliikennelain 3 :ssä tarkoitettuja ajoneuvoja ovat muun muassa: 1.10.1991 2/401/91 Lääninhallitukset Kunnat Seutukaavaliitot maastoliikennelain 29 ohjeet maastoliikennelain täytäntöönpanosta Maastoliikennelain 29 :n perusteella ympäristöministeriö antaa lääninhallituksille,

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi PL 22

Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi PL 22 Luonnos 20.3.2017 1/4 MAANVUOKRASOPIMUS SOPIJAPUOLET Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki PL 38201 Sastamala Vuokralainen Vapo Oy, 0174817-6 PL 22 40101 Jyväskylä Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi Kyläkyselyn tuloksia Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Vastaajat Vastaajia yhteensä 15. Miehiä kuusi ja naisia yhdeksän. Ikäjakauma: eniten 50 64-vuotiaita. Nuorin vastaaja 25-vuotias ja vanhin 88-vuotias

Lisätiedot

ILMOITUS HUONEISTON MUUTOSTYÖSTÄ

ILMOITUS HUONEISTON MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS HUONEISTON MUUTOSTYÖSTÄ ASUNTO-OSAKEYHTIÖN TIEDOT Yhtiön nimi Huoneiston numero Osakkeiden numero OSAKKEEN OMISTAJAN TIEDOT Sukunimi Etunimet Sähköposti Asunto-osakeyhtiölain 5. luku 2, ilmoitus

Lisätiedot

Sopimustoimitsija Sari Jokinen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Sopimustoimitsija Sari Jokinen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n lausunto HE 132/2015 vp Hallituksen esityksestä eduskunnalle Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Sopimustoimitsija Sari Jokinen 16.02.2016 Yleistä JHL ei kannata Metsähallituksen

Lisätiedot