HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ LAUSUNTO YMPÄRISTÖMINISTERIÖLLE LUONNON VIRKISTYSKÄYTTÖ JA JOKAMIEHENOIKEUDET - KÄSIKIRJALUONNOKSESTA Ymk YM1/501/2011 Esityslistan asia Ystp/5 EHDOTUS Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ovat aihepiirejä, jotka herättävät kysymyksiä myös kaupungeissa, vaikka maankäytöstä on pääsääntöisesti selvät päätökset kaavoituksen tuloksena. Helsingin kaupungin tavoitteena on luoda terveellistä ja viihtyisää elinympäristöä, joka tukee virkistyskäyttöä, ja luontoalueilla on mahdollisuus liikkua ja harrastaa esim. marjojen poimintaa. Kaupungin ulkopuolella muissa kunnissa sijaitsevilla luonto- ja ulkoilualueilla lyhytaikainen leiriytyminenkin on luontevaa. Kaupungin virkistys- ja ulkoilukäyttöön osoitetuilla alueilla eikä myöskään metsissä yleensä ole jokamiehenoikeuksiin liittyviä rajoituksia. Luonnonsuojelualueilla saa liikkua vähintäänkin osoitettuja reittejä pitkin mutta esim. leiriytymistä ei yleensä sallita. Myös kasvien ja niiden osien ottaminen, mukaan lukien marjojen poimiminen, on yleensä kiellettyä alueilla, joilla suojeluperusteena on kasvilajisto tai luontotyyppi. Nämä alueet on tavallaan otettu erityiskäyttöön, käyttömuotoja ovat luonnonsuojelun lisäksi virkistäytyminen, luonnon tarkkailu ja ympäristökasvatus. Ympäristöministeriön valmistelemaan uuteen käsikirjaan on koottu laajasti kunnille tarpeellista taustatietoa ja ohjeistusta. Lakien ja säädösten sisällyttäminen tekstiosuuksien yhteyteen toimii oppaan käyttäjän kannalta hyvin. Käsikirja sopii oppikirjaksi ja se palvelee hyvin mm. tilanteissa, joissa jokamiehenoikeuksiin liittyviä ongelmia ja ristiriitatilanteita selvitetään ja ratkotaan. Käsikirjassa todetaan, että tiedottaminen jokamiehenoikeuksista ja mm. vastuullisen käyttäytymisen korostaminen on tärkeää. Yleisimmät ongelmat Helsingissäkin ovat käsikirjassa todetut roskaaminen, luvaton maastoliikenne, koirien irrallaan pitäminen ja yksityisteiden käyttö. Lisäksi elävien puiden ja pensaiden oksien katkominen on jossain määrin ongelma. tästäkin aiheesta olisi hyvä tiedottaa muun jokamiehenoikeuksiin liittyvän tiedotuksen yhteydessä. Monikulttuurisessa kaupungissa, kuten Helsingissä, useilla eri kielillä julkaistujen esitteiden ja jokamiehenoikeuksia käsittelevien oppaiden kysyntä on akuutti.

2 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Käsikirjaan ehdotetaan seuraavia muutoksia: - Esipuheen yhteyteen tai erilliseen johdanto-osaan olisi hyvä sisällyttää kuvaus oppaan sisällöstä ja rakenteesta eli kertoa lyhyesti mistä löytyy mitäkin tietoa. - Oppaassa olisi hyvä muistuttaa, että kaupunkien puistot eivät ole luontoympäristöjä jokamiehenoikeuksien harjoittamisen kannalta, vaikka ne olisivat luonnonmukaisesti hoidettuja. Ne ovat tärkeitä maiseman ja viihtyisyyden kannalta eikä niistä pitäisi ottaa kasveja, kasvinosia, seiniä, kääpiä eikä mitään muutakaan. - Asiasanahakemiston lisääminen olisi tärkeää. - Tiivistelmä oppaasta eri kielillä on tarpeen. - Lähdeviittauksissa oli paikoin epätäsmällisyyksiä ja joitain tietolähteitä esim. eri harrastuslajeista ei mainittu lainkaan. - Hyvä käytäntö kappaleisiin kerätty tieto antaa hyviä vinkkejä erilaisiin tilanteisiin. Niitä saisi olla enemmänkin. - Osa tekstin sekaan lisätyistä luettelomaisista tiedoista mm. rauhoitetut kasvit, rauhoittamattomat eläimet, riistaeläimet voisi siirtää oppaan loppuun erillisiksi liitteiksi. Näihin ryhmiin viitataan useassa kohtaa eri puolilla opasta ja lukija joutuu etsimään luettelot tekstin seasta. Lakiteksteistä poimitut listat kannattaa kuitenkin ehdottomasti sisällyttää oppaaseen. Lisäksi pyydetään huomioimaan seuraavat asiat: - Oppaan luvussa 4 Keskeisiin jokamiehenoikeuteen vaikuttaviin lakeihin olisi hyvä mainita järjestyslaki ja ulkoilulaki. Molempiin lakeihin viitataan lukuisissa kohdissa oppaan sivuilla. Järjestyslaki ja kuntakohtaiset järjestyssäännöt, joista on erikseen oma lukunsa (25.3), olisi hyvä mainita jo tässä luvussa 4 ja viitata lisäksi jäljempänä olevaan lukuun (25.3, s. 92). Kunnissa joudutaan monesti ratkomaan jokamiehenoikeuksiin liittyviä asioita, joita nämä lait ja säädökset koskevat. - Luvussa 7 on maininta yksityisten luonnonsuojelualueiden rajoituksista. Lause Rajoituksia on harvoin muualla kuin lintujen pesimäalueilla ei täysin pidä paikkaansa. Kaupunkien ja kuntien

3 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ taajama-alueilla sijaitsevilla pienillä, kovassa virkistyskäytössä olevilla luonnonsuojelualueilla joudutaan usein rajoittamaan liikkumista polkujen ulkopuolella, jotta luontoarvot säilyisivät. - Luvun 20.3 Muiden luonnontuotteiden keräily -asiakokonaisuuteen olisi hyvä lisätä luonnonvaraisten lintujen ja lisäksi riistalintujen munien keräämiseen liittyvä lainsäädäntö. Asiaa sivutaan luvuissa (Lakiteksti LsL 6 luku 39 kohta 2) ja 21.1 (petolintujen pesien häirintä), muttei mainita munien keräämistä ja hyötykäyttöä. - Luvussa lierojen kaivamisesta mainitaan, että niitä voinee vähäisessä määrin etsiä toisen maalta. Kaupungissa ongelmia syntyy suurista ihmismääristä joillakin suosituimmilla ranta-alueilla, joiden lähettyvillä on soveliaita onkimatopaikkoja esim. reheviä rantalehtoja. - Luvussa 22.4 Kissojen ja muiden lemmikkien pitäminen mainitaan ainoastaan kissaan liittyvät säädökset ja lait, mutta muista lemmikkieläimistä ei ole mainintaa. Vasta valmistuneen kansallisen vieraslajistrategian haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kaniinin luontoon päästäminen tai karkaaminen on jo aiheuttanut melkoisia ongelmia ja kustannuksia. Muistakin lemmikeistä saattaa aiheutua vastaavaa haittaa luonnolle. - Osassa IV oppaan käyttäjälle suureksi avuksi olisi lisätieto jokamiehenoikeuksia käsittelevistä muista lähteistä, esitteistä ja internet-sivuista. - Kappaleessa 13 käsitellään yksityisteitä jokamiehenoikeuden näkökulmasta. Suomen Tieyhdistys on julkaissut 2007 yksityisteistä oppaan nimeltä Tiekunta ja tieosakas. Sen voisi mainita lähdetietona ja oppaana yksityisteistä. - Luonnoksen sivulla 32 viitataan yksityistielakiin 13 luku 96. Lainaus laista on lyhennetty liikaa. Samassa yhteydessä on mainittava myös kohta: Jos muusta kuin tieosakkaiden hyväksi tapahtuvasta liikenteestä aiheutuu huomattavaa haittaa kiinteistön tai rekisteriyksikön omistajalle, voidaan kunnan suostumuksella muiden kuin tieosakkaiden tienkäyttö kieltää tai sitä rajoittaa. On siis mahdollista, että tienkäyttöä voidaan rajoittaa, vaikka tiekunta saakin valtion tai kunnan avustusta. - Sivulla 46 käsitellään ratsastusta yksityistiellä ja metsätiellä.

4 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Ratsastus yksityisteillä aiheuttaa usein riitoja. Vaikka ratsastaminen onkin yksityisteillä sallittua, on hyvä selkeästi samassa yhteydessä tuoda esiin se, että esim. yksityistien varrella sijaitsevalle hevostallille toistuvasta ajoneuvoliikenteestä voidaan määrätä tiemaksu. - Sivulla 47 käsitellään suunnistustapahtuman järjestämistä. Tässä yhteydessä on hyvä mainita vielä yksityistiet. Hyvän käytännön mukaan on otettava huomioon myös mahdollinen liikennöinti yksityisteillä ja sovittava siitä tiekunnan kanssa etukäteen. - Onko pysäköinti yksityisteiden varsilla jokamiehen oikeus? Kysymys nousee esiin etenkin syksyisin marjastusaikaan ja siihen olisi hyvä saada selkeä vastaus ja ohjeet hyvästä käytännöstä. Pöytäkirjanote kirjaamo.ym@ymparisto.fi, pekka.tuunanen@ymparisto.fi, hallintokeskukselle (PL 1, Saarinen), ympäristönsuojelu- ja tutkimusyksikölle (Heikkonen), liikuntavirastolle (PL 4800, Airola) ja rakennusvirastolle (PL 1515, Ilonen). Lausunto on valmisteltu yhteistyössä rakennus- ja liikuntaviraston edustajien kanssa. Lisätiedot: Heikkonen Kaarina, kaupunkiekologi, puhelin (09) ESITTELIJÄ Ympäristöministeriö on pyytänyt Helsingin kaupungin hallintokeskukselta mennessä lausuntoa käsikirjaluonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet lainsäädäntöä ja hyviä käytäntöjä. Hallintokeskus on pyytänyt ympäristökeskusta valmistelemaan lausunnon ympäristöministeriölle yhteistyössä liikuntaviraston ja rakennusviraston kanssa. Luonnon virkistyskäyttö Luonnon virkistyskäytöllä tarkoitetaan kaiken jokamiehenoikeuksilla luonnossa tapahtuvan virkistyskäytön lisäksi muun muassa metsästyksen ja kalastuksen sekä esimerkiksi moottoriveneilyä ja moottorikelkkailua. Luonnon virkistyskäyttö voi olla myös ammattimaisesti järjestettyä.

5 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Luonnonympäristöjä ovat kaikki alueet, joilla kasvaa luonnonmukaista kasvillisuutta. Kaikki ulkoilu- ja virkistysalueet, metsä- ja peltoalueet, vesialueet, erämaat, meri ja saaristo ovat luonnonympäristöjä. Moniin luonnon virkistyskäyttöön ja jokamiehenoikeuksiin liittyviin kysymyksiin ei voida antaa yksiselitteistä ratkaisua erityisen lainsäädännön tai oikeustapausten puuttumisen vuoksi mutta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet -käsikirjaluonnoksessa esitellään kuitenkin laajasti aiheeseen liittyvää keskeistä lainsäädäntöä, ohjeita ja hyviä käytäntöjä. Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudella tarkoitetaan eriytymättömän maankäytön mahdollistamaa oikeutta. Se on yleiskäsite, joka sisältää maa-alueilla olevien jokamiehenoikeuksien lisäksi myös vesilaissa määritellyn vesialueiden yleiskäyttöoikeuden. Jokamiehenoikeuksilla harjoitetaan luontoympäristössä tapahtuvaa luonnon virkistyskäyttöä, tiettyjä luontaiselinkeinoja ja luontomatkailua. Toiminta ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa. Jokamiehenoikeudella saa liikkua jalan, hiihtäen, pyöräillen tai muulla vastaavalla tavalla luonnossa sekä oleskella ja telttailla tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua; poimia luonnonmarjoja, käpyjä, pähkinöitä, sieniä ja kukkia; onkia ja pilkkiä sekä veneillä ja ankkuroitua tilapäisesti; uida ja peseytyä vesistössä ja kulkea jäällä. Jokaisella on oikeus kulkea vesistössä ja sen jäällä. Jäälle saa tehdä myös avannon mutta se on merkittävä hyvin. Kaivosmineraalien löytämiseksi saa ottaa vähäisiä näytteitä. Hiihtoladulla saa liikkua myös muulla tavoin kuin hiihtäen mutta latua ei saa rikkoa eikä roskata. Haittaa aiheuttamaton ratsastus teillä ja metsässä kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin, samoin hevosen uittaminen mutta yleisille uimarannoille hevosia ei saa viedä eikä myöskään kuntopoluille tai vastaaville reiteille. Jokamiehenoikeuksien käyttö on maksutonta, eikä siihen tarvita suostumusta tai lupaa. Jokamiehenoikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville, niitä ei ole rajattu kansalaisuuden mukaan.

6 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Pienimuotoisia tapahtumia, esimerkiksi koulusuunnistusta voidaan järjestää jokamiehenoikeuksien puitteissa, maanomistaja voi kuitenkin poistaa rastit, niin halutessaan. Jos haittaa aiheutuu, tarvitaan suunnistustapahtumaan maanomistajan lupa. Jokamiehenoikeuksien piiriin kuuluvat myös mm. kalliokiipeily, geokätköily ja lodjaus, jos ne eivät aiheuta haittaa mutta esim. värikuulasota ei. Rakenteiden, kuten keittokatosten tai tulipaikkojen käyttäminen ei perustu jokamiehenoikeuteen, vaikka ne olisikin osoitettu yleiseen käyttöön. Rakenteiden käyttöoikeus perustuu siihen, että niiden omistaja tai haltija on osoittanut palvelut kaikkien käytettäväksi. Omistajalla on oikeus määrätä rakenteidensa käytöstä. Jokamiehenoikeuksien rajoituksia Jokamiehenoikeudella toimiminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle. Jokamiehenoikeudella ei saa kulkea erityiseen käyttöön otetuilla alueilla kuten pihamaalla, istutuksilla tai viljelyksessä olevalla pellolla. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta ja ympäristöä ei saa roskata. Pitkäaikainen leiriytyminen saattaa aiheuttaa haittaa tai häiriötä maanomistajalle. Maata ei saa kaivaa, kasvavia puita ei saa kaataa tai vahingoittaa eikä kuivunutta tai kaatunutta puuta tai sammalta ja jäkälää saa ottaa ilman lupaa. Maanomistajan suostumus tarvitaan myös mm. havujen keräämiseen. Lintujen pesiä ja poikasia ei saa häiritä tai vahingoittaa, poroja ja riistaeläimiä ei saa häiritä eikä kalastaa ja metsästää saa ilman asianomaisia lupia. Myös laiduntaminen toisen maalla on kiellettyä. Vesistöjen yleiskäyttöoikeuksien perustana on, että niiden käyttämisestä ei aiheudu vesialueen omistajalle tai haltijalle, luonnolle tai muille oikeuden käyttäjille tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä. Perustuslain mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Kotirauhaa ei saa häiritä esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla. Kotirauhan suoja on huomioitava myös vesialueilla. Esimerkiksi metelöinti ja tarkkaileminen kauempaakin voi olla kotirauhan rikkomista. Käytännössä ongella olevien on hyvä pysytellä sellaisella etäisyydellä, että pihapiirissä tai laiturilla oleskelevat voivat keskustella rauhassa. Kotirauhan suojaamalla alueella ei saa myöskään valokuvata ihmisiä.

7 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Teillä liikkumisesta Myös eräät luonnonsuojeluun ja tieliikenteeseen liittyvät säännökset rajoittavat jokamiehenoikeuksia. Lisäksi maanomistaja voi paikallisesti rajoittaa jokamiehenoikeuksia mutta rajoituksille täytyy olla todelliset perusteet. Tällaisia ovat esimerkiksi kulkuoikeuden rajoitukset metsätyömaalla, puutarhassa ja ampumaradalla. Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajaminen ja pysäköiminen maastossa eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin, ne vaativat maastoliikennelain mukaisen maanomistajan luvan. Jääpeitteisellä vesialueella niillä saa ajaa, ellei ajamista ole erityisesti kielletty. Puolustusvoimat voivat rajoittaa jokamiehenoikeuksia tai kieltää ne kokonaan. Puolustusvoimien rannikolla sijaitsevilla suoja-alueilla rajoitukset koskevat laitesukellusta, kalastamista pohjaa laahaavilla pyydyksillä, ankkurointia muulla kuin huviveneellä ja liikkumista 100 metriä lähempää tiettyjä maa-alueita, jolle maihinnousu on lain nojalla merkitty kielletyksi. Suoja-alueella ei ole rajoitettu onkimista, pilkkimistä, viehekalastusta tai pyyntiä katiskalla, merralla, verkolla tai tavallisella rysällä. Rajoitukset eivät koske liikkumista merkityllä väylällä. Rajavyöhykkeellä oleskelu ja toimiminen ovat luvanvaraisia, eivätkä siten perustu jokamiehenoikeuteen. Yksityisillä teillä ja metsäteillä voidaan liikkua jokamiehenoikeudella kävellen, hiihtäen, pyöräillen ja ratsastaen, jos se ei lisää tienpidon kustannuksia. Yksityistien muu kuin satunnainen käyttö hevosajoneuvoliikenteeseen edellyttää joko tieoikeutta tai lupaa. Ratsastustoiminnan harjoittajalta voidaan periä yksityistien käyttömaksua, jos tien kunnossapitokustannukset nousevat ratsastuksen vuoksi. Moottoriajoneuvolla ajaminen yksityistiellä ei ole jokamiehenoikeutta. Kunnan suostumuksella yksityisteille voidaan asettaa rajoitusmerkkejä. Kiinteistön oman yksityisen pihatien käyttöoikeudesta määrää kiinteistön omistaja. Jos pihapiirin läpi kulkeva tie on rasitetie, johon myös muilla kuin pihapiirin omistajalla on käyttöoikeus, tiellä kulkemista ei voi rajoittaa. Kulkemisen pihapiirin kohdalla on kuitenkin oltava haitatonta, ja tahallinen häiritseminen tieltä käsin on rangaistavaa.

8 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ LIITTEET Lausuntopyyntö Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet - Lainsäädäntöä ja hyviä käytäntöjä Rakennusviraston kirje: Lausunto luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet Lisätiedot: Heikkonen Kaarina, kaupunkiekologi, puhelin (09)

Jokamiehenoikeudet kiertueella

Jokamiehenoikeudet kiertueella Jokamiehenoikeudet kiertueella Toimittanut Anne Rautiainen Mukana tiiviisti Markku Tornberg Jokamiehenoikeus on mahdollisuus Jokamiehenoikeudelle on ominaista - Oikeudet ovat yleisiä, kuuluvat kaikille

Lisätiedot

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi

Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi Ovatko jokamiehenoikeudet vanhentuneet? Simo Takalammi 10.3.2016 Jokamiehenoikeudet vuosisatoja vanhaa pohjoismaista oikeuskulttuuria Eivät perustu kirjoitettuun lakiin, mutta ovat kiistämätön osa pohjoismaista

Lisätiedot

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK

YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT Johtaja Markku Tornberg MTK YMPÄRISTÖASIAMIESPÄIVÄT 2012 Johtaja Markku Tornberg MTK Maa-aineslaki 8 Kunnan ja valtion lunastusvelvollisuus Jos lupa ainesten ottamiseen on lainvoimaisesti evätty eikä maanomistaja voi käyttää maataan

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue 1 Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet tarjovata loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn, pyöräilyyn, grillaukseen,

Lisätiedot

MTK Häme käsitteli lausuntopyyntöä luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ja toteaa yleisesti seuraavaa:

MTK Häme käsitteli lausuntopyyntöä luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ja toteaa yleisesti seuraavaa: Ympäristöministeriö MTK Häme käsitteli lausuntopyyntöä luonnoksesta Luonnon virkistyskäyttö ja jokamiehenoikeudet ja toteaa yleisesti seuraavaa: Nykyisessä muuttuvassa yhteiskunnassa jokamiehenoikeuteen

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Hyvinkäällä sijaitsevan Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet. Tarjoavat loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn,

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys. Selkämeren kansallispuistossa. Mikael Nordström Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Selkämeren kansallispuistossa Mikael Nordström Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Metsästys Jokamiehenoikeus Mahdollisuus

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HALLITUKSEN ESITYS YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Lausunto 20.3.2017 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eeva.ovaska@lvm.fi kaisa.kuukasjarvi@lvm.fi Viite: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi yksityistielaiksi ja eräiksi siihen

Lisätiedot

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015

Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus. Teijon kansallispuistossa. Mikael Nordström 2.2.2015 Luvat, tapahtumat ja suostumukset Metsästys Kalastus Teijon kansallispuistossa Mikael Nordström 2.2.2015 Tässä esitelmässä Jokamiehenoikeudet Luvanvarainen toiminta Tapahtumat Kalastus Metsästys Jokamiehenoikeus

Lisätiedot

AULANGON LUONNONSUOJELUALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

AULANGON LUONNONSUOJELUALUEEN JÄRJESTYSSÄÄNTÖ METSÄNTUTKIMUSLAITOS Määräys 18.11.1996 Nro JS IO Sisältöalue Aulangon luonnonsuojelualueen järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki 7111923: 3, muut L 672/91: 16d Kohderyhmät

Lisätiedot

Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille

Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille 21.2.2013 Hevonen ja yksityistie Kuvat Orimattilan kaupunki, Harri Hytönen Hevonen yksityistiellä Tiekunnan osakkaalla on oikeus ratsastaa tai ajaa hevosella

Lisätiedot

Lappi luontomatkailun toimintaympäristönä - Kansallispuistojen järjestyssäännöt

Lappi luontomatkailun toimintaympäristönä - Kansallispuistojen järjestyssäännöt Lappi luontomatkailun toimintaympäristönä - Kansallispuistojen järjestyssäännöt Joel Erkkonen Erikoissuunnittelija Lapin luontopalvelut Metsähallitus 1 Matkailuyhteistyön tavoitteita Kansallispuistot ovat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1840/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 1840/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (1) 141 Asianro 1840/08.00.00/2015 Oikaisuvaatimus Korvaharju - Putkinotko yksityistie, hevosilla ajo kielletty -merkit Va. suunnittelujohtaja Martti Lätti Asemakaavoitus

Lisätiedot

5278/623/2009. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla

5278/623/2009. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 5278/623/2009 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Repoveden kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 21.10.2010 Repoveden kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

3712/623/2007 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS. Olvassuon luonnonpuistoa. järjestyssäännöstä. Päätöksen voimassaoloaika: 5.10.

3712/623/2007 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS. Olvassuon luonnonpuistoa. järjestyssäännöstä. Päätöksen voimassaoloaika: 5.10. 3712/623/2007 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Olvassuon luonnonpuiston järjestyssäännöstä Päätöksen voimassaoloaika: 5.10.2007 toistaiseksi Annettu Vantaalla 5.10.2007 Olvassuon luonnonpuiston järjestyssääntö

Lisätiedot

Tien pito käsittää tien tekemisen ja kunnossapidon. Tien tekeminen

Tien pito käsittää tien tekemisen ja kunnossapidon. Tien tekeminen YKSITYISTIELAKI 1 Koskee kaikkia yksityisiä teitä, lukuun ottamatta sellaisia teitä, joita ainoastaan kiinteistön omistajalla on oikeus käyttää (edellytetään pysyvää käyttöoikeutta). 6 Tien pito käsittää

Lisätiedot

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille.

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassi 3 Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille.

Eräpassi 3. Eräpassi 3. Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassi 3 Kolmas eräpassi on suunnattu yläkoululaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla Ystävyyden puiston järjestyssääntö

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla Ystävyyden puiston järjestyssääntö 1693/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Ystävyyden puiston järjestyssääntö Kielletyt toimet Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille.

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassi 1 Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa

Lisätiedot

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille.

Eräpassi 1. Eräpassi 1. Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassi 1 Ensimmäinen eräpassi on suunnattu 1. 3.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa

Lisätiedot

Yksityistielaki. jr

Yksityistielaki. jr Yksityistielaki Esitys on pääperiaatteiltaan ja rakenteeltaan hyvä. Ns. kansalaislakina sen tulee olla oikeudenmukainen, sitä tulee kyetä myös maallikoiden käyttää. Käytettävyyden, tieosakkaiden ja ulkopuolisten

Lisätiedot

KOLIN KANSALLISPUISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

KOLIN KANSALLISPUISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ METSÄNTUTKIMUSLAITOS Määräys 18.11.1996 Nro JS8 Sisältöalue Kolin kansallispuiston järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki 7111923: 3, muut L 672/91: 16d Kohderyhmät Kolin

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Syötteen kansallispuiston järjestyssäännöstä.

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Syötteen kansallispuiston järjestyssäännöstä. 3449/623/2005 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Syötteen kansallispuiston järjestyssäännöstä. Päätöksen voimassaoloaika: 6.3.2006 - toistaiseksi. Annettu Vantaalla 6.3.2006 Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Oulangan kansallispuiston Järjestyssäännöstä

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Oulangan kansallispuiston Järjestyssäännöstä MH 4492/2015 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Oulangan kansallispuiston Järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 19.10. 2015 Oulangan kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

Asialista/ Pöytäkirjanote. Osallistujat Lausunto luonnoksesta esitykseksi yksityistielaiksi... 2

Asialista/ Pöytäkirjanote. Osallistujat Lausunto luonnoksesta esitykseksi yksityistielaiksi... 2 Asialista/ Nro 1/2017 Kokousaika Kokouspaikka klo 15:00 Terästalo, Peräseinäjoki, Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELTÄVÄT ASIAT Osallistujat... 1 3 Lausunto luonnoksesta esitykseksi yksityistielaiksi...

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eeva.ovaska@lvm.fi kaisa.kuukasjarvi@lvm.fi 21.3.2017 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN YKSITYISTIELAIN MUUTTAMISESTA Liikenne- ja viestintäministeriö on

Lisätiedot

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille.

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassi 2 Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä

Lisätiedot

Yksityistielain keskeinen sisältö

Yksityistielain keskeinen sisältö Yksityistielain keskeinen sisältö 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1-7a 2 LUKU Tieoikeus sekä muut tienpitoa ja tien käyttöä varten tarvittavat oikeudet 8-21 Yksityistielain soveltamisala Ei julkisen vallan ylläpitämät

Lisätiedot

Yksityistielaki. jr

Yksityistielaki. jr Yksityistielaki Esitys on pääperiaatteiltaan ja rakenteeltaan hyvä. Ns. kansalaislakina sen tulee olla oikeudenmukainen, sitä tulee kyetä myös maallikoiden käyttää. Käytettävyyden, tieosakkaiden ja ulkopuolisten

Lisätiedot

Maastoliikenteen perusteita

Maastoliikenteen perusteita Maastoliikenteen perusteita Mitä on maastoliikenne? Maastoliikenne tarkoittaa moottoriajoneuvolla ajamista maastossa eli tavallisten teiden ulkopuolella. Lain mukaan maasto on maa-alue ja jääpeitteinen

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN OIKEUS

AINUTLAATUINEN OIKEUS AINUTLAATUINEN OIKEUS Monet saapuvat Suomesta ajamaan moottorikelkalla Ruotsissa. Toivomme, että kunnioitatte Ruotsissa voimassa olevia sääntöjä ja useimpien ruotsalaisten Moottorikelkkailijoiden tavoin

Lisätiedot

Jokamiehenoikeudet. Lainsäädäntöä ja käytäntöä

Jokamiehenoikeudet. Lainsäädäntöä ja käytäntöä Jokamiehenoikeudet Lainsäädäntöä ja käytäntöä Sisältö Esipuhe... 3 Liikkuminen... 4 Kieltotaulut... 4 Kotirauha ja julkisrauha... 5 Tilapäinen oleskelu ja leiriytyminen... 5 Luonnonsuojelualueet... 6 Luonnontuotteiden

Lisätiedot

Suostumus liikennemerkkien asettamiseen, Loskarnäsin yksityistien tiehoitokunta

Suostumus liikennemerkkien asettamiseen, Loskarnäsin yksityistien tiehoitokunta Miljönämnden 119 13.08.2014 Miljönämnden 34 11.03.2015 Suostumus liikennemerkkien asettamiseen, Loskarnäsin yksityistien tiehoitokunta 1389/10.03.01.02/2014 Miljönämnden 13.08.2014 119 Valmistelija Tekninen

Lisätiedot

Eräpassi 4. Eräpassi 4. Neljäs eräpassi on suunnattu lukiolaisille.

Eräpassi 4. Eräpassi 4. Neljäs eräpassi on suunnattu lukiolaisille. Eräpassi 4 Neljäs eräpassi on suunnattu lukiolaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

Eräpassi 4. Eräpassi 4. Neljäs eräpassi on suunnattu lukiolaisille.

Eräpassi 4. Eräpassi 4. Neljäs eräpassi on suunnattu lukiolaisille. Eräpassi 4 Neljäs eräpassi on suunnattu lukiolaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä vain!

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

1345/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Liesjärven kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 28.6.2010

1345/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Liesjärven kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 28.6.2010 1345/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Liesjärven kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Liesjärven kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain 1096/96

Lisätiedot

ULKOILUREITEISTÄ, NIIDEN KÄYTÖSTÄ JA JOKAMIEHENOIKEUKSISTA. REILA-hanke Rovaniemellä

ULKOILUREITEISTÄ, NIIDEN KÄYTÖSTÄ JA JOKAMIEHENOIKEUKSISTA. REILA-hanke Rovaniemellä ULKOILUREITEISTÄ, NIIDEN KÄYTÖSTÄ JA JOKAMIEHENOIKEUKSISTA REILA-hanke Rovaniemellä 12.5.2016 SUOMEN LATU Ulkoilun keskusjärjestö 80 000 jäsentä 200 jäsenyhdistyksessä Tavoitteena liikuttaa Suomessa asuvia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2019 1 (5) 197 Hakemus Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Korkeasaarenluodon luonnonsuojelualueen perustamiseksi HEL 2018-013288 T 11 01 04 Päätös

Lisätiedot

Uusi yksityistielaki. Simo Takalammi

Uusi yksityistielaki. Simo Takalammi Uusi yksityistielaki Simo Takalammi Yksityistielain kokonaisuudistus Vuoden 1962 laki vanhentunut ja erittäin vaikeaselkoinen Uusi laki voimaan 1.1.2019 Perusteena edelleen kiinteistön omistus Kustannukset

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Jokamiehenoikeudet. Lainsäädäntöä ja käytäntöä

Jokamiehenoikeudet. Lainsäädäntöä ja käytäntöä Jokamiehenoikeudet Lainsäädäntöä ja käytäntöä Sisältö Esipuhe Esipuhe... 3 Liikkuminen... 4 Kieltotaulut... 4 Kotirauha ja julkisrauha... 5 Tilapäinen oleskelu ja leiriytyminen... 5 Luonnonsuojelualueet...

Lisätiedot

5750/623/2008. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Niininevan soidensuojelualueen järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla

5750/623/2008. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Niininevan soidensuojelualueen järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 5750/623/2008 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Niininevan soidensuojelualueen järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 14.5.2009 Niininevan soidensuojelualueen järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

Hangasnevan-Säästöpiirinnevan soidensuojelualueen järjestyssääntö

Hangasnevan-Säästöpiirinnevan soidensuojelualueen järjestyssääntö 6165/623/2009 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Hangasnevan-Säästöpiirinnevan soidensuojelualueen järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 14.5.2009 Hangasnevan-Säästöpiirinnevan soidensuojelualueen järjestyssääntö

Lisätiedot

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy LAUSUNNOT JA MUISTUTUKSET VASTINEINEEN 1 (4) Jonkerin ranta-asemakaavan ehdotus J.Isoherranen 18.11.

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy LAUSUNNOT JA MUISTUTUKSET VASTINEINEEN 1 (4) Jonkerin ranta-asemakaavan ehdotus J.Isoherranen 18.11. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy LAUSUNNOT JA MUISTUTUKSET VASTINEINEEN 1 (4) KUHMON KAUPUNKI JONKERIN RANTA-ASEMAKAAVA, EHDOTUKSEN TOINEN NÄHTÄVILLÄOLO 1.10-31.10.2013 Kaavaehdotuksesta saatiin 5 lausuntoa

Lisätiedot

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille.

Eräpassi 2. Eräpassi 2. Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassi 2 Toinen eräpassi on suunnattu 4. 6.-luokkalaisille. Eräpassin voi suorittaa opettajan johdolla koulussa oppituntien aikana, retkipäivänä, luokkaretkellä, luontokoulussa, harrastuskerhossa missä

Lisätiedot

1346/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Torronsuon kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla

1346/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Torronsuon kansallispuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 1346/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Torronsuon kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Torronsuon kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain 1096/96

Lisätiedot

Kemijärven kaupunki Yt Isännöinti, Mika Rahja

Kemijärven kaupunki Yt Isännöinti, Mika Rahja Kemijärven kaupunki 14.5-17.5.2018 Suomen tieverkko voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään 1. Maantiet ovat valtion ylläpitämiä teitä -> tienpitäjänä valtio 2. Kadut ovat asemakaava-alueiden teitä ->

Lisätiedot

Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella

Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella SUOMEN YMPÄRISTÖ 30 2012 Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella LUONTO Lainsäädäntöä ja hyviä käytäntöjä Pekka Tuunanen Markus Tarasti Anne Rautiainen (toim.) YMPÄRISTÖMINISTERIÖ SUOMEN YMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Tällä päätöksellä kumotaan Metsähallituksen antama Koloveden kansallispuiston järjestyssääntö.

Tällä päätöksellä kumotaan Metsähallituksen antama Koloveden kansallispuiston järjestyssääntö. MH 3310/2014 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Koloveden kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.7.2014 Koloveden kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

Me allekirjoittaneet osapuolet olemme sopineet luontokohteen käytöstä metsäalueella seuraavaa:

Me allekirjoittaneet osapuolet olemme sopineet luontokohteen käytöstä metsäalueella seuraavaa: SOPIMUS LUONTOKOHTEEN KÄYTÖSTÄ METSÄALUEELLA Kuusamon yksityismetsien luontohelmet tutuiksi -hankkeessa 1 Me allekirjoittaneet osapuolet olemme sopineet luontokohteen käytöstä metsäalueella seuraavaa:

Lisätiedot

Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen?

Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen? Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen? Teemu Ulvi Suomen ympäristökeskus 25.3.2015 Kalliolan koulu 26.3.2015 Paimelan koulu Vesialueen omistajan oikeudet Oikeus päättää omaisuutensa käytöstä Voi

Lisätiedot

Länsi- Lapin luonnonsuojelualueiden perustaminen

Länsi- Lapin luonnonsuojelualueiden perustaminen Länsi- Lapin luonnonsuojelualueiden perustaminen Luonnonsuojeluvalvoja Ilkka Heikkinen kevät 2018 Valmistelutyöstä Alueiden rajaukset ja taustatiedot on selvitetty Metsähallituksessa yhteistyössä Lapin

Lisätiedot

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 28.6.2010. Ystävyyden puiston järjestyssääntö

1693/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 28.6.2010. Ystävyyden puiston järjestyssääntö 1693/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Ystävyyden puiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Ystävyyden puiston järjestyssääntö Kielletyt toimet Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

LIIKENNEVALIOKUNNAN MIETINTÖ 24/2002 vp. Hallituksen esitys laiksi yksityisistä teistä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo.

LIIKENNEVALIOKUNNAN MIETINTÖ 24/2002 vp. Hallituksen esitys laiksi yksityisistä teistä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO. Vireilletulo. LIIKENNEVALIOKUNNAN MIETINTÖ 24/2002 vp Hallituksen esitys laiksi yksityisistä teistä annetun lain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 1 päivänä lokakuuta 2002 lähettänyt liikennevaliokuntaan

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Parainen 9.5.2012 9.5.2012/ Lähtökohta (VL 2:6): Yleisen oikeuden mukaisen ruoppauksen toteuttamiseen ei tarvitse

Lisätiedot

Tieoikeus. copyright Yt isännöinti Oy

Tieoikeus. copyright Yt isännöinti Oy Tieoikeus o Oikeus käyttää toisen kiinteistön aluetta pysyvästi kulkuyhteyttä varten o On annettava jos se on tärkeä kiinteistön tarkoituksenmukaista käyttämistä varten, o eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille

8. Luonto on kautta aikojen tarjonnut ideoita ja inspiraatiota esimerkiksi kirjailijoille 36 peli Suomi 100 1. Aiemmin uskottiin, että metsien haltijoiden suhtautuminen ihmisiin riippuu siitä, miten ihminen kohtelee metsää ja sen antimia. Keksikää ja esittäkää kunnioittava tervehdys metsän

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Tammisaaren saariston kansallispuiston järjestyssääntö MH 2563/2013/06.02.03 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Tammisaaren saariston kansallispuiston järjestyssääntö Annettu Vantaalla 29.5.2013 Metsähallitus on

Lisätiedot

Paliskunnan kokoustaito

Paliskunnan kokoustaito Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Merja Mattila: Paliskunnan kokoustaito huhtikuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys Porot ja koirat Merja

Lisätiedot

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT Milloin kysymys on ennestään olevasta tiestä (= tarkoitetaan yksityistä tietä, johon muulla kuin rasitetun kiinteistön omistajalla tai haltijalla on pysyvä käyttöoikeus /KKO

Lisätiedot

Luonnon virkistyskäytön merkitys Suomessa. Eki Karlsson toiminnanjohtaja Suomen Latu ry eki.karlsson@suomenlatu.fi www.suomenlatu.

Luonnon virkistyskäytön merkitys Suomessa. Eki Karlsson toiminnanjohtaja Suomen Latu ry eki.karlsson@suomenlatu.fi www.suomenlatu. Luonnon virkistyskäytön merkitys Suomessa Eki Karlsson toiminnanjohtaja Suomen Latu ry eki.karlsson@suomenlatu.fi www.suomenlatu.fi Esityksen sisältö Suomen Latu ry ja näkökanta luonnon virkistyskäyttöön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2015 1 (6) 902 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Metsähallituksen hakemuksesta rakentaa laituri Vallisaareen ESAVI/4242/2015 Päätös päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Maastoliikennelaki koskee kaikkia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Maastoliikennelain 3 :ssä tarkoitettuja ajoneuvoja ovat muun muassa:

Maastoliikennelaki koskee kaikkia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Maastoliikennelain 3 :ssä tarkoitettuja ajoneuvoja ovat muun muassa: 1.10.1991 2/401/91 Lääninhallitukset Kunnat Seutukaavaliitot maastoliikennelain 29 ohjeet maastoliikennelain täytäntöönpanosta Maastoliikennelain 29 :n perusteella ympäristöministeriö antaa lääninhallituksille,

Lisätiedot

Määräys Dnro 2085/600/93

Määräys Dnro 2085/600/93 METSÄHALLITUS Määräys 18.2.1994 Dnro 2085/600/93 Sisältöalue Kevon luonnonpuiston järjestyssääntö Säännökset, joihin toimivalta perustuu Luonnonsuojelulaki (71/23) 3,muutos L672/91: 16d Kohderyhmät Kevon

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Isojärven kansallispuiston järjestyssäännöstä

METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Isojärven kansallispuiston järjestyssäännöstä 495/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Isojärven kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Isojärven kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

500/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Salamaperän luonnonpuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla

500/623/2010. METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Salamaperän luonnonpuiston järjestyssäännöstä. Annettu Vantaalla 500/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Salamaperän luonnonpuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Salamanperän luonnonpuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

Jokamiehenoikeudet. Jokamiehenoikeudet ovat rajoitettuja tietyillä alueilla kuten kansallispuistoissa, ulkoilualueilla sekä luonnonsuojelualueilla.

Jokamiehenoikeudet. Jokamiehenoikeudet ovat rajoitettuja tietyillä alueilla kuten kansallispuistoissa, ulkoilualueilla sekä luonnonsuojelualueilla. Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat voimassa

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 16.3.2018 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys yksityistielaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 147/2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle yksityistielaiksi ja eräiksi

Lisätiedot

+lisätehtävää: ennätys: kuinka monta mahtuu kivelle/kannolle/tms. Tämän voi tehdä, jos tarvii helposti organisoitavaa nopeaa lisätekemistä.

+lisätehtävää: ennätys: kuinka monta mahtuu kivelle/kannolle/tms. Tämän voi tehdä, jos tarvii helposti organisoitavaa nopeaa lisätekemistä. Kati Miettinen Luma-kerhonohjaajakoulutus kevät 2015 Luonto-ja retkeilykerho Kerhon tavoitteet: *tarjota luontoelämyksiä *tarjota tietoa leikin lomassa *mahdollisuus tutkia ja *olla yhdessä Kerhokokonaisuuden

Lisätiedot

Vieraslajiriskien hallinta - uutta lainsäädäntöä

Vieraslajiriskien hallinta - uutta lainsäädäntöä Mediatilaisuus 7.12.2015 Vieraslajiriskien hallinta - uutta lainsäädäntöä Maa- ja metsätalousministeriö lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen Taustalla EU:n vieraslajiasetus o Ehkäistään haitallisten vieraslajien

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset 1(5) Salon kaupunki 2.7.2018 Yksityistiet Usein kysytyt kysymykset Tieosakkaan oikeudet ja velvollisuudet: esimerkiksi: o Osakkaalla on oikeus nähdä maksuunpanoluettelo ennen vuosikokousta, nähdä tiemaksun

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 11/ ( 11) Tiejaosto

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 11/ ( 11) Tiejaosto Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 11/2018 1 ( 11) Aika 11.10.2018, klo 17:02-17:30 Paikka Apila 2. kerros Käsitellyt asiat 58 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 59 Pöytäkirjan tarkastaminen 60 Sarfvikin

Lisätiedot

Torstaina klo Konneveden kunnantalo, lautakuntien kokoushuone. Iivonen Timo, pj.

Torstaina klo Konneveden kunnantalo, lautakuntien kokoushuone. Iivonen Timo, pj. KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKJRJA 1/2017 YMPÄRISTÖLAUTAKUNT A, Tie1aosto 1 KOKOUSAIKA Torstaina klo 10.00-10.17 Konneveden kunnantalo, lautakuntien kokoushuone SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä,

Lisätiedot

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari 2 Sovellettavat säädökset Sovelletaan maastoliikennelakia (1710/1995). Lisäksi soveltuvin osin ulkoilulain (606/1973) säännöksiä

Lisätiedot

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto 82139565 NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO Johdanto Nurmijärven Viirinlaaksossa on tarkoitus maankäytön kehittymisen myötä putkittaa nykyinen oja taajama-alueen läpi.

Lisätiedot

Kuhat ja särjet -liikuntaleikki Leikin kulku:

Kuhat ja särjet -liikuntaleikki Leikin kulku: Leikin kulku: Suurin osa leikkijöistä nimetään särjiksi. Särjet aloittavat leikin juoksemalla leikkialueella ja keräämällä niin paljon planktonia pussiinsa kuin ehtivät. Hieman myöhemmin (esim. 30 s.)

Lisätiedot

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä 29.4.2017 Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Miksi arkeologista perintöä säilytetään ja suojellaan? Muinaismuistot sisältävät tietoa menneiden aikojen ihmisistä

Lisätiedot

Jyväskylän sisäjärvien melontareitit. Jyväsjärvi, Tuomiojärvi, Palokkajärvi, Alvajärvi ja Luonetjärvi

Jyväskylän sisäjärvien melontareitit. Jyväsjärvi, Tuomiojärvi, Palokkajärvi, Alvajärvi ja Luonetjärvi Jyväskylän sisäjärvien melontareitit Jyväsjärvi, Tuomiojärvi, Palokkajärvi, Alvajärvi ja Luonetjärvi Tervetuloa Jyväskylän melontareiteille! Vesiliikunnan mahdollisuudet ovat koko Keski-Suomen maakunnassa

Lisätiedot

2) ottaa maa-aineksia, vahingoittaa maa- tai kallioperää eikä ojittaa metsää, suota tai muuta aluetta;

2) ottaa maa-aineksia, vahingoittaa maa- tai kallioperää eikä ojittaa metsää, suota tai muuta aluetta; Laki Punkaharjun luonnonsuojelualueesta http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910138#e-7 138/1991 Dokumentin versiot Viitetiedot Annettu Helsingissä 17 päivänä tammikuuta 1991 Asetus Punkaharjun luonnonsuojelualueesta

Lisätiedot

RETKELLE NOKIAN LUONTOON. Luonnonsuojelualueita, Luontopolkuja, Luonnonmuistomerkkejä, Nuotiopaikkoja

RETKELLE NOKIAN LUONTOON. Luonnonsuojelualueita, Luontopolkuja, Luonnonmuistomerkkejä, Nuotiopaikkoja RETKELLE NOKIAN LUONTOON Luonnonsuojelualueita, Luontopolkuja, Luonnonmuistomerkkejä, Nuotiopaikkoja Nokian kaupunki Ympäristönsuojeluyksikkö 2008 LUODON SAARI Luodon saari sijaitsee Pyhäjärvessä Sotkanvirran

Lisätiedot

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. LAUKAAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 1 Teknisen lautakunnan tiejaosto Aika 20.09.2016 klo 16:00-17:00 Paikka Kuntala, kokoushuone 1 Osallistujat Saapuvilla olleet jäsenet Vekki Esko Jurvanen Heikki Finni Arja

Lisätiedot

YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää

YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää YLEISKAAVA METSÄTALOUDEN OHJAAJANA Kaavoituksen vaikutukset Etelä-Suomen metsätalouteen 29.8.2013 Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää HYVINKÄÄ Pohjois-Uudenmaan seutukeskus Asukkaita 46 000 60 km

Lisätiedot

Kielletyt toimet (perustamisasetus 1, jätelaki 19, muinaismuistolaki 1, metsästyslaki 53, järjestyslaki 3 )

Kielletyt toimet (perustamisasetus 1, jätelaki 19, muinaismuistolaki 1, metsästyslaki 53, järjestyslaki 3 ) 500/623/2010 METSÄHALLITUKSEN PÄÄTÖS Salamajärven kansallispuiston järjestyssäännöstä Annettu Vantaalla 28.6.2010 Salamajärven kansallispuiston järjestyssääntö Metsähallitus on luonnonsuojelulain (1096/1996)

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNKI Tekninen lautakunta KITEEN KAUPUNKI AVUSTUSOHJEET YKSITYISTIEKUNNILLE 2019

KITEEN KAUPUNKI Tekninen lautakunta KITEEN KAUPUNKI AVUSTUSOHJEET YKSITYISTIEKUNNILLE 2019 1 AVUSTUSOHJEET YKSITYISTIEKUNNILLE 2019 2 1 YLEISTÄ ---------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 1.1 KUNNOSSAPIDON AVUSTUSPERUSTEET ----------------------------------------------------------------------------3

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

Dnro 3039/4/04. Viite: kirjoituksenne , ja oikeusasiamiehelle

Dnro 3039/4/04. Viite: kirjoituksenne , ja oikeusasiamiehelle 15.6.2006 Dnro 3039/4/04 Martti Yletyinen Taatontie 32 73300 Nilsiä Viite: kirjoituksenne 9.11.2004, 14. 3. ja 20.5.2005 oikeusasiamiehelle VASTAUS KANTELUUN 1 KANTELU Arvostelette Koillis-Savon retkeilyreitteihin

Lisätiedot

Luonnonsuojelulaki ja sen keskeiset suojelusäännökset

Luonnonsuojelulaki ja sen keskeiset suojelusäännökset Luonnonsuojelulaki ja sen keskeiset suojelusäännökset Ympäristörikosten torjunnan koulutusohjelma 2017-2018, jakso 5 Hallitussihteeri Johanna Korpi, ympäristöministeriö Luonnonsuojelulain (1096/1996) tavoitteet

Lisätiedot

o Kempeleen kunta o klo copyright Yt isännöinti Oy

o Kempeleen kunta o klo copyright Yt isännöinti Oy o Kempeleen kunta o 13.3.2019 klo 18.00-21.00 Suomen tieverkko voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään 1. Maantiet ovat valtion ylläpitämiä teitä -> tienpitäjänä valtio 2. Kadut ovat asemakaava-alueiden

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus HAKEMUS LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISEKSI

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus HAKEMUS LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISEKSI Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus HAKEMUS LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISEKSI 1.ALUEEN SIJAINTI Alue on merkitty liitteenä olevaan rajauskarttaan 1:20 000 (M460 5.12.2017) 2.KIINTEISTÖJÄ

Lisätiedot

HE 147/2017 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HE 147/2017 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Veli-Pekka Viljanen HE 147/2017 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI HE 11/2018 vp YKSITYISTIELAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI ANNETUN HALLITUKSEN ESITYKSEN (HE 147/2017

Lisätiedot

Joensuun kaupunki PL 148 80101 JOENSUU (kaupungingeodeetin päätös 15.4.2014 191) Alue on tarkoitettu kiipeilypuiston rakentamista varten.

Joensuun kaupunki PL 148 80101 JOENSUU (kaupungingeodeetin päätös 15.4.2014 191) Alue on tarkoitettu kiipeilypuiston rakentamista varten. VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA: Joensuun kaupunki PL 148 80101 JOENSUU (kaupungingeodeetin päätös 15.4.2014 191) VUOKRALAINEN: VUOKRAUKSEN KOHDE: KÄYTTÖ TARKOITUS: Juha Malinen Oy Kaisalantie 1 A 80710 LEHMO

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen uudet yksiköintisuositukset 2015. Käyttömaksut

Maanmittauslaitoksen uudet yksiköintisuositukset 2015. Käyttömaksut Maanmittauslaitoksen uudet yksiköintisuositukset 2015 Käyttömaksut Uudet suositukset Käsikirja yksityisteiden tienpidon osittelusta 6. painos helmikuussa 2015 Verkkojulkaisu www.maanmittauslaitos.fi Tienpidon

Lisätiedot

Kalastus Selkämeren kansallispuistossa WWW.ERÄLUVAT.FI. 2013 Eräluvat

Kalastus Selkämeren kansallispuistossa WWW.ERÄLUVAT.FI. 2013 Eräluvat Kalastus Selkämeren kansallispuistossa WWW.ERÄLUVAT.FI 1 2 Kalastuksenhoitomaksu Kalastuksenhoitomaksu on valtion veroluontoinen maksu. Se pitää suorittaa, jos on 18-64 -vuotias ja harrastaa muuta kalastusta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 27/2012/2 Dnro ISAVI/92/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2012

PÄÄTÖS Nro 27/2012/2 Dnro ISAVI/92/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 27/2012/2 Dnro ISAVI/92/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2012 HAKIJA Pohjois-Karjalan rajavartiosto ASIA Sillan rakentaminen Koitereeseen laskevan Hiienjoen yli, Ilomantsi

Lisätiedot