Aika sanoa ei vihapuheelle

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aika sanoa ei vihapuheelle"

Transkriptio

1 Aika sanoa ei vihapuheelle Jokaisella ihmisellä on oikeus elää yhteiskunnassa rauhassa, kokematta painostusta tai uhkailua etnisen taustansa, uskontonsa, sukupuolensa, äidinkielensä, seksuaalisen suuntautumisensa, maailmankatsomuksensa tai sukupuoli-identiteettinsä, vammaisuutensa tai jonkin muun ominaisuutensa tai mielipiteensä vuoksi.

2 Oulun kaupungin nuorisopalveluiden Ei vihapuheelle kampanjan suunnittelu, työstö ja toteutus - Suunnittelu - Työstö - Toteutus - Kuvia - Liitteet (4)

3 1. Taustaa ja suunnittelu Nuorten tiedotus- ja neuvontapiste Napissa järjestettiin Ei vihapuheelle kampanjaviikko Napin 20 v. syntymäpäivän aikoihin. Siellä oli yksi henkilö kuvaamassa ihmisiä, jotka halusivat osallistua kampanjaan omalla valokuvalla ja Ei vihapuheelle kampanjan sydämillä. Kuvat laitettiin Napin nettisivuille. Nuorisopalveluiden monikulttuurisuustiimissä otettiin aihe esille ja Napin työntekijä sekä mokutiimiläinen Saija kertoi kampanjasta. Mokutiimin kanssa päätettiin, että suvaitsevaisuudenpäivän aikoihin viemme Ei vihapuheelle kampanjan nuorisotaloille, iltapäivätoimintaryhmiin ja Facebookiin, Nuorten työpajoille ja Byströmin nuorten palveluihin. Eli kaikkiin nuorisopalveluiden toimintayksiköihin. Suunnittelua eri ikäisille: Aamu- ja iltapäivätoimintaryhmissä sovimme, että lapset leikkaavat kartongista sydämiä ja miettivät Ei vihapuheelle aihetta eri kysymysten kautta: Miten en ole ilkeä kaverille? Miksi en kiusaa? Mitä on vihaaminen? Miksi en halua olla ilkeä? Miltä tuntuu, jos olen inhottava? tai joku toinen on ilkeä? Sydämet laitetaan koristamaan kerhon seiniä ja lähetetään koordinaattorille. Samaa tehtävää käytetään nuorisotalon alakouluikäisten lasten kanssa toimiessa.

4 Nuorisotaloilla, Napissa/Byströmillä ja Nuorten työpajoilla järjestetään Slogan kisa EI vihapuheelle kampanjaan liittyen. Sloganeista parhaat palkitaan. - Nuoret keksivät sloganeita, jotka kirjoitetaan kartonkisydämiin (mm. Miksi vihaat minua, enhän edes tunne sinua) ja parhaat sloganit palkitaan. - Sydämet voivat koristaa nuorisotalon seinää ja niistä otetaan myös valokuvat, jotka laitetaan nuorisotalon facebook sivulle sekä lähetetään Sarille joka kerää sydämet kootusti ja lähettää ne kampanjasivulle. Ohjeistusta saatiin myös muokattua Napin hyvän ohjeistuksen ansiosta.(liite) Mokutiimi kanssa suunniteltiin myös kampanjan vieminen Facebookiin. Siihen annettiin seuraavanlainen ohjeistus. - vaihda omalle nuoriso-ohjaaja -Facebook sivulle EI vihapuheelle - kampanjakuva itsestäsi - nuorisotalon nuorten sloganeista otetaan myös valokuvat ja laitetaan ne talon Facebook -sivulle Vinkki! Jos saadaan 10 nuorten tekemää slogania nuorisotalon sivulle, voidaan vaikkapa nuorisotalolla tarjota sydämenmuotoista täytekakkua jonain toisena ajankohtana tai mitäs muita porkkanoita keksittekään!

5 Myös Oulun kaupungin koko Itäinen aluetiimi lähti kampanjaan mukaan. Se piti sisällään alueen koulut, päiväkodit, kirjastot ja nuorisopalvelut. 2. Työstö Mokutiimiläiset kertoivat aluetiimeissä Ei vihapuheelle kampanjasta ja miten sen tulisi näkyä jokaisessa yksikössä. Työstövaiheessa nuorisopalveluiden yksiköiden työntekijät pääsivät miettimään, millä tavalla Ei vihapuheelle -kampanja tulisi näkymään omassa yksikössä ja miten saisivat nuoret innostumaan kampanjasta. - Nuorisotyöntekijät suunnittelivat vievänsä kampanjaa eteenpäin omalla tavallaan mm. discon pääsymaksun sijaan nuoret kirjoittavatkin kampanjasydämen, jotka laitetaan koristamaan nuorisotilan seinää. Seinän oletetaan puhuttavan nuoria jatkossakin. - Nuorisotalon ikkunoihin maalataan pysyväksi osaksi nuorisotilaa sydämiä sloganeineen. - Lisäksi nuorisotalolla tehdään vanerisydämiä, jotka roikkuvat nuorisotalon katosta. - Lähes jokaisella nuorisotalolla päätettiin toteuttaa kampanja ohjeistuksen mukaisesti eli tehdään Ei vihapuheelle kampanjasydän seinä. - Facebook sivuilla kampanja näkyy myös ohjeistuksen mukaisesti. - Eri yksiköihin lähetettiin Ei vihapuheelle kampanjan materiaalia jonkin verran. 3. Toteutus Kampanjan toteutus oli helppoa ja ei vaatinut liikaa työntekijöiltä. Sydämiä tulostettiin tai leikattiin lasten/ nuorten kanssa pahvista. Sydämet kuvattiin ja lähetettiin Sarille, joka toimitti tuotokset eteenpäin Ei vihapuheelle kampanjaan. Facebookia seuratessa huomattiin, että monet nuorisotalot olivat laittaneet Ei vihapuheelle kampanjan sydänseinän näkyviin, linkittänyt Ei vihapuheelle kampanjan tietoja sekä nuorten/ lasten tekemiä sydämiä yksittäisinä oman talon aikajanalle. Lisäksi ohjaajien Ei vihapuheelle profiilikuvat olivat mukavasti näkyvissä. Huomattiin, että Facebookissa voi saada hyvän kampanjan aikaiseksi yhdessä yhtä aikaa tekemällä.

6 Koordinaattorille lähetetyistä sydämistä käy ilmi, että Ei vihapuheelle kampanja on toteutunut mukavasti. Hienoja sydämiä on tehty ja niistä on varmasti saatu mukavasti keskustelua aikaiseksi lasten ja nuorten kanssa. Myös Taka-Lyötyssä eli hallinnon puolella osallistuttiin kampanjaan kirjoittamalla Sloganeita ja kampanja näkyi myös JOPO -luokissa. 4. Kuvat

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Ohjaajien Facebook -profiilikuvia

18 Liite 1 KIRJOITA OMA ISKULAUSE

19 VOITA LEFFALIPUT! Kirjoita iskulauseesi tyhjään sydämeen ja kirjoita nimesi ja puhelinnumerosi sydämen toiselle puolelle. Palkitsemme parhaat iskulauseet leffalipuilla! HYVÄ ISKULAUSE sisältää ajatuksen: yhdenvertaisuudesta, tasa-arvoisuudesta, rasismin vastaisuudesta, oikeudenmukaisuudesta, lähimmäisen rakkaudesta, syrjinnän vastaisuudesta, rakkaudesta, sananvapaudesta, tai ihmisoikeuksista. Liite 2 Ehdotuksia, miten ap/ ip-toiminta, nuorisotalot, koulut, päiväkodit ja kirjastot voivat osallistua kampanjaan? Ap/Ip-kerhot ja päiväkodit - lapset leikkaavat isot punaiset sydämet kartongista/ paperista - kirjoitetaan sydämeen vastauksia kysymyksiin (1/sydän):

20 Miten en ole ilkeä kaverille? Miksi en kiusaa? Mitä on vihaaminen? Miksi en halua olla ilkeä? Miltä tuntuu, jos olen inhottava? tai joku toinen on ilkeä? - Otetaan teoksista ryhmäkuva lasten kanssa ja laitetaan se koristamaan oman ap/ip:n/ päiväkodin seinää. Lisäksi otetaan kaikista valmistuneista sydämistä yhteiskuva ja lähetetään ne Sarille ( joka toimittaa tuotokset eteenpäin kampanjasivuille. - Kampanja toteutetaan mielellään yhtä aikaa tai viikon 46 aikana Slogan kisa nuorille nuorisotaloilla/ kouluissa alustuksena voi katsoa yllä olevasta linkistä videon - EI vihapuheelle teema - Nuoret keksivät sloganeita, jotka kirjoitetaan kartonkisydämiin (mm. Miksi vihaat minua, enhän edes tunne sinua. Jos vihaat kasvissyöjiä, vihaat minua) ja parhaat sloganit palkitaan. (esim. kahvia ja pullaa, pitsa jne.) - Sydämet voivat koristaa nuorisotalon/ koulun seinää ja niistä otetaan myös valokuvat, jotka laitetaan nuorisotalon facebook sivulle sekä lähetetään Sarille joka kerää sydämet kootusti ja lähettää ne kampanjasivulle. - Ei vihapuheelle kampanja päivä pidetään nuorisotaloilla ja kouluissa tai tai viikolla 46, suvaitsevaisuudenpäivän aikoihin Ei vihapuheelle kampanja - facebookissa - vaihda omalle nuoriso-ohjaaja -facebook sivulle EI vihapuheelle -kampanjakuva itsestäsi (kirjoita sydämeen slogan ja pyydä työkaveriasi ottamaan kuvan itsestäsi sen kanssa) - nuorisotalon nuorten sloganeista otetaan myös valokuvat ja laitetaan ne talon facebook - sivulle Vinkki! Jos saadaan 10 nuorten tekemää slogania nuorisotalon sivulle, voidaan vaikkapa nuorisotalolla tarjota sydämenmuotoista täytekakkua jonain toisena ajankohtana tai mitäs muita porkkanoita keksittekään! - kampanjaa varten tilataan jokaiselle talolle muutama tekstisydän ja muutama tyhjä sydän, lisäksi tilataan tarroja ja pinssejä. Tarkoituksena on se, että parhaat sloganit kirjoitetaan näihin sydämiin ja otetaan niistä valokuvat. Nappi/ Kirjastot videota voi näyttää napissa/ kirjastossa - Napissa/ Kirjastossa on nurkkaus, jossa on materiaalia Ei vihapuheelle kampanjasta. - Yksi henkilö kertoo kävijöille Ei vihapuheelle -kampanjasta. - Yli 15-vuotiailta kysytään, haluavatko he osallistua valokuvalla EI vihapuheelle -kampanjaan. - Asiakkaat voivat ottaa kuvan valmiin tekstillisen kampanjasydämen kanssa tai itse kirjoittaa sydämeen oman tekstin.

21 - Valokuva julkaistaan Napin tai Ei vihapuheelle kampanjan verkkosivuilla. (kuvat lähetetään Sari lähettää kuvat kootusti kampanjasivustolle) - kampanja toteutetaan viikon 46 aikana (suvaitsevaisuudenpäivä on ) Liite 3 Hei, hienoa, että olette päättäneet osallistua Ei vihapuheelle kampanjaan. Mukana kampanjassa ovat jo monet tahot Suomessa ja on hienoa, että Itänen tiimi lähtee mukaan näkyvästi. Näin tiiminne tuo esille kantansa tärkeään asiaan. Jokaisella ihmisellä on oikeus elää turvassa omana itsenään, ilman pelkoa siitä, että hänen olemassaolonsa kyseenalaistetaan. Meillä Oulussa elää n. 2,5 % väestöstä maahanmuuttajataustaista ihmistä ja meillä on myös omia kansallisia vähemmistöryhmiä, joista useat joutuvat todistamaan oikeutensa elää tasa-vertaisena

22 ihmisenä. Meillä on vammaisia ihmisiä ja eri seksuaalisia vähemmistöryhmiä edustavia ihmisiä. Jokaisella meistä tulee olla turvallinen tulevaisuus ja sen eteen me teemme töitä. Hienoa, että olette mukana arvokkaassa työssä. Sanotaan EI vihapuheelle. Käytännössä: - Ei vihapuheelle kampanja huomioidaan kouluissa, päiväkodeissa, ryhmiksissä sekä perhepäivähoidossa, kirjastoissa ja nuorisotiloissa sekä aamu- ja iltapäivätoimintaryhmissä - liitteessä on ehdotukset, millä tavoin asia huomioidaan. Jokainen taho voi myös keksiä uusia ideoita kampanjan toteuttamiseen. - Olisi hienoa, että kampanjan tuotokset näkyvät koulujen seinillä, kirjastoissa, päiväkodeissa, nuorisotaloissa. (nuorisotalojen facebook sivuilla) - Koulussa, nuorisopalveluissa ja kirjastoissa voidaan myös näyttää lyhyt video Planin Ei vihapuheelle kampanjan sivuilta - tuotosten valokuvat lähetetään sähköpostiosoitteeseen: josta ne lähetetään kootusti Planille. Yhteistyöterveisin Sari Mettovaara Koordinaattori, monikulttuurinen nuorisotyö p Liite 4 EI vihapuheelle kampanja Mikä kampanja?

23 Euroopan neuvoston vihapuheen vastainen kampanja, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on Suomessa käynnistänyt keväällä Plan Suomi on valittu Euroopan neuvoston käynnistämän kampanjan Suomen kansalliseksi koordinaattoriksi yhdessä Ihmisoikeusliiton kanssa. Kampanja toteutetaan vuosina Sen tarkoitus on edistää ihmisoikeuksia ja sananvapautta sekä yhteiskunnan moniäänisyyttä ja moniarvoisuutta. - Kampanja haluaa edistää kunnioittavaa keskustelukulttuuria niin verkossa kuin verkon ulkopuolellakin. - Kampanjassa herätellään myös suurempaa yleisöä huomaamaan ne vaarat, joita rasistinen ja syrjivä vihapuhe aiheuttaa ihmisoikeuksille, sananvapaudelle ja demokratialle. Miksi tällainen kampanja? - Asenneilmaston koveneminen Suomessakin vaatii toimia. - Osallistua ajankohtaiseen keskusteluun rasismista ja syrjinnästä. - Kampanjan tavoitteena on asennemuutos sen suhteen, että kaikki ihmiset iästä riippumatta näkisivät oman vastuunsa suhteessa toisiin ihmisiin. - Kampanja haluaa myös muistuttaa siitä, että ihmisoikeudet pätevät kaikkialla, myös verkossa. Jokaisella ihmisellä on oikeus olla oma itsensä ja toimia yhteiskunnassa ilman, että hänen täytyy kokea itsensä uhatuksi etnisen taustansa, uskontonsa, sukupuolensa, äidinkielensä, seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä, vammaisuutensa tai jonkin muun ominaisuutensa tai mielipiteensä vuoksi. Mitä vihapuhe on ja ketkä sitä kokevat? Euroopan neuvoston määritelmän mukaan vihapuhetta ovat kaikki sellaiset ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen. - Tämä koskee niin aggressiivista suvaitsematonta kansallismielisyyttä kuin - vähemmistöihin kuuluvien ihmisten syrjintää ja vihamielisyyttä heitä kohtaan. - lisäksi kaikkia niitä syrjinnän ja ennakkoluulojen muotoja vastaan, joihin tällä hetkellä liittyy vihapuhetta ympäri Eurooppaa. - Näitä ovat muun muassa romanivastaisuus, eri uskontokuntiin kohdistuva viha, naisviha, seksismi ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha. Miten vihapuhe vaikuttaa lapseen ja nuoreen? Sanoilla ja teoilla, jotka saattavat tuntua itsestä merkityksettömiltä, voi olla äärimmäisen voimakkaita vaikutuksia siihen henkilöön, johon ne kohdistuvat. - Vihapuhe satuttaa, aiheuttaa ahdistusta ja loukkaa. - Se kohdistuu kokonaisvaltaisesti lapsen ja nuoren identiteettiin, siihen, mitä nuori on ja mitä hänen tulisi pitää itsessään arvokkaana.

24 - Lapsen ja nuoren kuuluminen paikallisyhteisöön ja koko yhteiskuntaan saatetaan kyseenalaistaa. - Tällaisella kohtelulla voi olla vakavia seurauksia lapsen tai nuoren itsetuntoon ja hyvinvointiin. - Nämä kokemukset tekevät elämänpiiristä usein myös turvattoman: koskaan tai missään ei voi olla täysin suojassa epäasialliselta kohtelulta. - Aikuisten tulee ottaa vastuu siitä, että voimme taata lapsille ja nuorille oikeuden syrjimättömään elämään. Entäpäs sananvapaus? Kampanjalla edistämme sananvapautta. Vihapuhe pyrkii vaientamaan vähemmistöt ja heidän tukijansa. Moniäänisyyden varjelu on sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolustamista. (Tiedot on kerätty Plan Suomen internet sivustosta)

Mitä voi sanoa? virikemateriaali aineiston käsittelyyn. Kirjoittajat: Katri Myllylä ja Jonna Tolonen

Mitä voi sanoa? virikemateriaali aineiston käsittelyyn. Kirjoittajat: Katri Myllylä ja Jonna Tolonen Mitä voi sanoa? virikemateriaali aineiston käsittelyyn Kirjoittajat: Katri Myllylä ja Jonna Tolonen 2012 1 Saatteeksi Sanomalehtien Liiton julkaisema Mitä voi sanoa? -aineisto käsittelee sanomalehdissä

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on Sisältö 1 Aluksi 9 14 Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on 15 Kertomus Sori vaan kaverit, mutta olen somali 19 2 Valtasuhteet koulussa 22 25 Kertomus Onko sinulla poikaystävää? 27 Kertomus Kelaten

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS 3. Pidä huolta ESIMERKKEJÄ YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISESTÄ

YHDENVERTAISUUS 3. Pidä huolta ESIMERKKEJÄ YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISESTÄ YHDENVERTAISUUS 3 Pidä huolta ESIMERKKEJÄ YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISESTÄ Pidä huolta ESIMERKKEJÄ YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISESTÄ SISÄMINISTERIÖ KUVAILULEHTI JULKAISUN PÄIVÄMÄÄRÄ 7.4.2014 TEKIJÄT (TOIMIELIMESTÄ,

Lisätiedot

Av A aimet aimet Av A oimuuteen

Av A aimet aimet Av A oimuuteen Avaimet Avoimuuteen Avaimet avoimuuteen Julkaisija: Avaus-monikulttuurisuushanke, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Julkaisun rahoitus: Hankkeen rahoittaja EU:n kotouttamisrahasto Tekijät: Aktiviteetit

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sisältö Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! - eli mihin

Lisätiedot

KUKA MUU MUKA?! Opas hyvien suhteiden edistämiseen ja muukalaisvihan torjumiseen

KUKA MUU MUKA?! Opas hyvien suhteiden edistämiseen ja muukalaisvihan torjumiseen KUKA MUU MUKA?! Opas hyvien suhteiden edistämiseen ja muukalaisvihan torjumiseen Tämä opas on julkaistu osana Good Relations -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin perusoikeuksia ja kansalaisuutta

Lisätiedot

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa Keinoja ja ideoita yhdenvertaisuuden tueksi Jukka Lehtonen Tutkimukset ja selvitykset 8/06 SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖT SUOMEN KUNNISSA Keinoja

Lisätiedot

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA

OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA MULLA ON ASIAA OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA 1 OHJEITA LASTEN HYVINVOINTITIEDON HANKINTAAN KUNNASSA Sisältö Aluksi...5 Miksi hyvinvointitietoa kerätään?...6 Lasten hyvinvoinnin tietolähteitä...8

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Hanna Kaisti & Niina Kuisma 2013 Laatua ja tuottavuutta kirjastopalveluille

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS 2. Valehtelisin, jos väittäisin SYRJINTÄ JA SYRJIMÄTTÖMYYS SUOMESSA

YHDENVERTAISUUS 2. Valehtelisin, jos väittäisin SYRJINTÄ JA SYRJIMÄTTÖMYYS SUOMESSA YHDENVERTAISUUS 2 Valehtelisin, jos väittäisin SYRJINTÄ JA SYRJIMÄTTÖMYYS SUOMESSA Valehtelisin, jos väittäisin SYRJINTÄ JA SYRJIMÄTTÖMYYS SUOMESSA SISÄMINISTERIÖ KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä 7.4.2014

Lisätiedot

Hyvä ensitieto kantaa

Hyvä ensitieto kantaa Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 1/2014 Hyvä ensitieto kantaa Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Työryhmä kiittää kaikkia oppaan tekemiseen osallistuneita. Kehitysvammaisten

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä

Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus Riikka Taavetti Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus Riikka Taavetti Nuorisotutkimusverkoston

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ ON RIKOS Meillä aikuisilla

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23 Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot