SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille."

Transkriptio

1 SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

2 SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ ON RIKOS Meillä aikuisilla on vastuu ilmiön pysäyttämisestä. On tärkeää, että nuorten parissa työskentelevät aikuiset tuntevat aiheen, uskaltavat keskustella siitä nuorten kanssa ja tietävät, miten auttaa nuoria jotka ovat kokeneet ahdistavia tilanteita tai joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Tämä kansio on tehty sinulle, aikuinen. Se sisältää oppitunti- ja keskusteluvinkkejä aiheen käsittelyyn vuotiaiden kanssa, neuvoja puheeksiottoon ja auttamistyöhön sekä perustietoa vastikkeellisesta seksistä & nuorista ilmiönä. Voit kopioida kansion arkkeja vapaasti esim. opetuskäyttöön, kollegoille ja nuorille itselleen. MATERIAALIT NETISSÄ /materiaalit Kansion arkit (pdf) Lyhyet videoelokuvat oppitunneille Exitin palveluista kertova esite ja juliste (pdf) PERUSTIETOA Mistä on kyse? Seksuaalisen hyväksikäytön vaikutukset OPETTAJAN VINKIT Miten käsitellä aihetta koulussa Neuvoja vanhemmille AIKUINEN NUOREN TUKENA Miten tunnistaa ja ottaa puheeksi Ilmoita poliisille Tärkeitä viestejä nuorelle Mistä apua ja lisätietoa AMMATTILAISILLE Mitä laki sanoo hyväksikäytöstä Muista ilmoitusvelvollisuus Exit-hanke tarjoaa matalan kynnyksen apua ja tukea nuorille jotka ovat ajautuneet seksuaalisen hyväksikäytön tai vastikkeellisen seksin piiriin. Teemme myös ennaltaehkäisevää ja etsivää työtä. Haluamme vahvistaa nuorten seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja tukea positiivisen minäkuvan kehitystä. Hanketta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys ja koordinoi Exit Pois prostituutiosta ry.

3

4 PERUSTIETOA: MISTÄ ON KYSE? NUORET & VASTIKKEELLINEN SEKSI SUOMESSA Seksin ostaminen alaikäiseltä on rikos. Myös seksin oston yritys, alaikäisen houkuttelu seksuaaliseen tekoon tai seksin vaihtaminen esim. alkoholiin tai tavaroihin ovat rikoksia. Tästä huolimatta ilmiö on yleinen ja aikuisten seksinostoyrityksiin törmääminen on arkipäivää isolle joukolle teini-ikäisistä. Tuhannet nuoret törmäävät ostoyrityksiin Pelkästään seksin oston yritysten kohteeksi joutuu Suomessa vuosittain tuhansia nuoria. Osa ehdotuksia saaneista nuorista lähtee houkuteltuina kokeilemaan seksin myymistä. Syynä voi olla kokeilunhalu ja aikuistuminen tai rahan tarve esimerkiksi päihteisiin tai kalliisiin ja sosiaalista statusta nostaviin tavaroihin. Vuoden 2011 Kouluterveyskyselyn tietojen mukaan 5 9 prosentille tytöistä ja 2 3 prosentille pojista oli tarjottu rahaa tai jotain muuta vastineeksi seksistä. Kysely perustuu yli nuoren vastauksiin. Jo näiden vastaajien joukossa ilmiön kohdanneita nuoria on useita tuhansia. Netissä ja kaupungilla Aikuiset miehet ja naiset tarjoavat alaikäisille nuorille rahaa tai tavaroita yhdynnän, muiden seksuaalisten tekojen tai vähäpukeisten valokuvien vastineeksi internetissä, mutta myös kasvokkain. Alaikäiset tytöt ja pojat saavat netin keskustelupalstoilla erittäin suorasanaisia seksiehdotuksia aikuisilta miehiltä ja naisilta. Viesteissä esitetään tarkkoja toiveita, kerrotaan palkkiot ja ehdotetaan tapaamista esimerkiksi ostajan kotona, autokyytiä, tavaralahjoja. Aikuiset seksinostajat toimivat aktiivisesti monilla nuorille suunnatuilla sivustoilla, myös muilla kuin deittailuun ja ihmissuhteisiin liittyvillä sivuilla tai kuvagallerioissa. Aikuisten seksinostotarjouksiin voi siis törmätä kuka tahansa aktiivisesti nettiä käyttävä nuori. Ostajina tavalliset aikuiset Alaikäiseltä seksiä ostava aikuinen on useimmiten nuorelle ennestään tuntematon. Valtaosa on miehiä, mutta myös naisia on joukossa. Ostajien tausta ja ikä vaihtelee laajasti, ja kaikki sosiaaliset ryhmät ovat edustettuina. Osa ostajista hakeutuu järjestelmällisesti nuorten lähipiiriin ja rakentaa luottamuksellisen suhteen. Seksuaalinen hyväksikäyttö ja siitä vastineeksi annetut lahjat astuvat kuvaan vasta myöhemmin. Nuoret itse eivät usein miellä tällaista vaihtokauppaa seksin myymiseksi. Riskiryhmät ovat heikoimmassa asemassa Erityinen riski ajautua vastikkeellisen seksin piiriin ja aikuisten hyväksikäyttämiksi on nuorilla, jotka käyttävät runsaasti päihteitä, asuvat esimerkiksi lastensuojelulaitoksissa tai joilla on jokin neurologinen poikkeavuus.

5 PERUSTIETOA: HYVÄKSIKÄYTÖN VAIKUTUKSET HYVÄKSIKÄYTTÖ JÄTTÄÄ JÄLJEN Seksin osto alaikäiseltä on laissa määritelty yksiselitteisesti rikokseksi. Se on voimakas kannanotto nuorten seksuaalisen kehityksen turvaamisen puolesta. Teini-ikäiset elävät kehitysvaihetta, jossa identiteetti ja seksuaalisuus ovat vasta muotoutumassa. Minäkuva ja omanarvontunto, käsitykset omasta ja vastakkaisesta sukupuolesta, läheisistä ihmissuhteista ja seksistä muodostavat pohjan aikuisiän rakkaussuhteille ja seksuaalisuudelle. Pelissä ovat elämän tärkeimmät asiat. Siksi jokaisella nuorella on oltava oikeus kasvaa rauhassa. Seksuaalinen hyväksikäyttö, vastikkeellinen seksi tai seksipalveluiden oston yritys voivat jättää monenlaisia, pitkäaikaisiakin jälkiä herkässä kehitysvaiheessa olevaan nuoreen. Jokainen nuori on yksilö. Oma tausta, elämäntilanne ja persoonallisuus vaikuttavat siihen, millaisia jälkiä hyväksikäyttö jättää. Jos nuori kertoo sinulle kokeneensa seksuaalista hyväksikäyttöä, huolehdi siitä että hän saa tarvitsemaansa apua. Jo seksin oston yrityksen kohteeksi joutuminen voi olla nuorelle ahdistava tilanne, jossa tarvitaan aikuisen tukea. Mahdollisia vaikutuksia voivat olla Häpeä, syyllisyydentunto ja peittely, pelko hylätyksi tulemisesta Arvottomuuden ja sisäisen tyhjyyden kokemus, tunteiden siirtäminen taka-alalle Oman seksuaali-identiteetin tasapainoisen kehityksen häiriintyminen Vaikeus olla tasavertaisessa suhteessa intiimisti Addiktiivisuus, toimimattomat ahdistuksen purkukeinot (päihteet, seksi) Uhmakkuus, mikään ei tunnu miltään, itsetuhoisuus (viiltely, päihteet, riskikäyttäytyminen) Vaikeus muodostaa tasa-arvoista käsitystä naiseudesta ja mieheydestä Vastikkeelliseen seksiin liitetyn stigman (esim. huora ) vaikutus identiteettiin Käsitys seksuaalisuudesta voi kaventua tarkoittamaan toimintaa, valtaa ja manipulointia Riski joutua seksuaalisen tai muun väkivallan kohteeksi voi lisääntyä

6 OPETTAJAN VINKIT: MITEN KÄSITELLÄ AIHETTA KOULUSSA? MITEN PUHUA VASTIKKEELLISESTA SEKSISTÄ KOULUSSA? Exit-hankkeen kolme lyhyttä videoelokuvaa on tehty keskustelun herättäjiksi oppitunneille ja muihin sopiviin tilaisuuksiin nuorten kanssa. Yläkoulun terveystiedon tunnit 8. ja 9. luokkien oppilaille ovat erinomainen paikka käydä nuorten kanssa keskustelua seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja jokaisen omasta arvosta. Aikuisten seksinostoehdotukset ovat todellinen ilmiö, johon tuhannet nuoret törmäävät omassa arjessaan. Usein tämä tapahtuu muilta aikuisilta näkymättömissä. Isolle osalle nuorista näiden asiattomien ehdotusten maailmassa luoviminen on arkipäivää. Näin ei tietenkään pidä olla. Opettajana sinulla on loistava mahdollisuus vaikuttaa siihen, että nuoret tuntevat omat oikeutensa ja osaavat turvata itsensä. KATSO JA LATAA VIDEOT: /materiaalit Vinkkejä aiheen käsittelyyn oppitunneilla Katso videot ensin itse ja käy läpi niiden sinussa herättämiä ajatuksia ja tunteita. Mieti etukäteen, millaisia reaktioita ja keskustelua niistä voi luokkatilanteessa nousta. Samat kysymykset, jotka heräävät itsellesi, heräävät todennäköisesti myös nuorille. Tutustu tämän kansion materiaaleihin ja mieti etukäteen, mitä asioita haluat aikuisena välittää nuorille keskustelujen kuluessa. Mitkä viestit ovat tärkeimpiä? Varaa tunnille aikaa vapaaseen tai ohjattuun keskusteluun, jossa olet aikuisena mukana. Anna keskustelussa tilaa nuorten omille pohdinnoille ja havainnoille. Voit käyttä keskustelun herättelyyn kaikkia kolmea videota tai vain yhtä niistä. Mieti, millainen käsittelytapa sopii parhaiten omalle opetusryhmällesi. Koko luokka yhdessä vai tytöt ja pojat erikseen, esimerkiksi terveystiedon tunneilla? Haastavan aiheen käsittely saattaa toimia parhaiten pienissä ryhmissä, esimerkiksi 3 4 hengen ryhmätöinä. Ryhmien ei välttämättä tarvitse tuottaa mitään, tärkeintä on keskustelu.

7 Osa videoiden tarinoista on tarkoituksella avoimia. Voit antaa oppilaille tehtäväksi miettiä ryhmissä, miten tarina jatkuu. Kirjoittakaa esimerkiksi positiivinen ja negatiivinen loppuratkaisu, ja miettikää käännekohtia: miten näihin tilanteisiin päädyttiin ja miksi? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Voit laajentaa keskustelua vastikkeellisesta seksistä yleisemmin nuorten seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja heidän omiin oikeuksiinsa. Varmista, että mainitset tunnin aikana tahoja jotka tarjoavat nuorille apua, jos he ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä tai ahdistelua. Voit esimerkiksi laittaa nettiosoitteita näkyviin taululle. Huolehdi jälkihoidosta! Jollakin nuorella saattaa olla kerrottavaa myös yksityisesti, joten anna mahdollisuus ja aikaa siihen esimerkiksi oppitunnin jälkeen. Pidä silmäsi ja korvasi auki: olisiko sinun aikuisena syytä jatkaa keskustelua erityisesti jonkun nuoren kanssa? TIUKKA PAIKKA MYÖS VANHEMMILLE Nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö huolettaa myös vanhempia. Monet kokevat ilmiön suhteen neuvottomuutta: kuinka suojella nuorta, miten tunnistaa ongelmat ajoissa tai miten puhua niistä nuoren kanssa? Ammattilaisena voit tukea vanhempia keskustelemalla aiheesta esimerkiksi vanhempainilloissa tai kahdenkeskisissä tapaamisissa. Voit muistuttaa heitä ainakin näistä: Vanhemmilla on aina vastuu nuorista. Vanhemman pitää olla aikuinen, ei kaveri. Rajojen asettamista ei pidä pelätä. Hyvää keskusteluyhteyttä nuoreen kannattaa vaalia! Se tapahtuu parhaiten ihan arkisissa tilanteissa ja on arvokkaimmillaan silloin, kun jotain ikävää tapahtuu. Nuorelle on erittäin tärkeää tulla hyväksytyksi omana itsenään. Hyvä itsetunto ja positiivinen minäkuva suojaavat nuorta houkutteluilta ja alistavilta ihmissuhteilta. Nuoren kanssa on hyvä jutella minäkuvasta, seksuaalisuudesta ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Nuori joka tuntee omat oikeutensa, osaa vetää paremmin myös omat rajansa. Aikuisella on oikeus tietää, kenen kanssa nuori viettää aikaa, missä liikkuu ja mitä harrastaa. Tämä pätee myös netin käyttöön ja nettituttavuuksiin. Netin käytöstä ja myös sen riskeistä on hyvä puhua nuoren kanssa. Kiinnostus siihen, missä nuori surffaa on luonteva tapa lähestyä asiaa. Rangaistuksilla uhkaaminen ei kannusta nuorta kertomaan ongelmatilanteista.

8 AIKUINEN NUOREN TUKENA: MITEN TUNNISTAA JA OTTAA PUHEEKSI? Jos epäilet, että tuntemasi nuori on tavalla tai toisella ajautunut vastikkeellisen seksin piiriin tai kokenut häntä ahdistavia asioita, älä epäroi ottaa asiasta selvää. Nuori tarvitsee tilanteessa aikuisen apua ja tukea, ei moralisointia tai syyllistämistä. Kannusta nuorta puhumaan asioistaan. Hyvät puhevälit ja kunnioittava suhde avaavat monta solmua. Jos nuori kertoo sinulle itse kokemastaan hyväksikäytöstä tai sen yrityksestä, älä jätä häntä yksin, vaan ole aktiivisesti mukana ratkomassa tilannetta. Kuuntele ja ole läsnä. Muistathan myös, että lasten ja nuorten parissa työskentelevillä ammattilaisilla on vuoden 2012 alusta alkaen velvollisuus tehdä alaikäsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ilmoitus poliisille. Velvollisuus koskee mm. opettajia sekä terveydenhuollon ja lastensuojelun työntekijöitä. Miten puhua asiasta nuoren kanssa? Vastuu lasten ja nuorten hyvinvoinnista on aikuisilla. Se tarkoittaa, että myös aroista ja vaikeista asioista on pystyttävä puhumaan. Kaikki arveluttava pitää ottaa puheeksi ja asioista pitää uskaltaa kysyä. Tämä koskee sekä vanhempia että muita nuoren lähipiiriin kuuluvia aikuisia. Kysy suoraan. Samalla viestit, että haluat todella kuulla asiasta. Huomaa, että on eri asia kysyä eihän sulle oo sattunut mitään kuin onko sulle sattunut jotain. Anna nuorelle tilaa ja riittävästi mahdollisuuksia kertoa. Osoita, että olet kiinnostunut kuulemaan ja kestät kuulla myös rankkoja asioita. Tee tilanteesta nuorelle turvallinen. Osoita uskovasi nuorta. Älä vähättele kuulemaasi. Kun nuori yrittää kertoa jotain, hänellä on oikeus tulla kuulluksi. Nuori myös tunnistaa tarkasti, milloin oikeasti kuuntelet. Älä tuomitse, syytä tai moralisoi. Jos nuori on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, vastuu on tekoon ryhtyneellä aikuisella. Näin on, vaikka nuori olisi myös itse ollut aktiivinen. Kiitä nuorta siitä, että hän on kertonut asiasta sinulle. Se on oikein ja rohkeasti toimittu. Jos jotain on sattunut Kerro nuorelle, että jos hän on joutunut aikuisen ahdistelun tai hyväksikäytön kohteeksi, vika ei ole hänessä itsessään. Vastuu tapahtuneesta on aikuisella tekijällä, myös rikosoikeudellisesti.

9 Jos jotain vakavaa on tapahtunut, älä jätä asian selvittelyä nuoren omalle vastuulle. Ota tilanne haltuun, ja kysy nuorelta suostumus viedä asiaa eteenpäin. Älä jätä nuorta yksin asian kanssa. Ilmoita poliisille tai varmista poliisilta ainakin, onko ilmoitukseen aihetta. Huolehdi, että nuori saa tarvitsemaansa apua ja tukea ja että hänellä on mahdollisuus purkaa kokemusta turvallisessa ympäristössä. Mistä tiedän, että nuori on saattanut joutua vastikkeellisen seksin piiriin? Jos olet huolissasi jostakin nuoren käyttäytymisessä, on aina syytä selvittää, mistä on kyse. Juttelun aika on myös silloin, jos nuoren elämä tai elämäntyyli muuttuu rajusti. Muutokset voivat liittyä moneen erilaiseen asiaan. Seksuaalinen hyväksikäyttö on yksi mahdollinen syy. Voit kiinnittää huomiota esimerkiksi näihin: Nuoren kaveripiiri muuttuu ja tulee epämääräisiä menoja Nuori on salaileva tai hermostunut Koulunkäynti muuttuu toissijaiseksi ja tulee ilmoituksia esim. lintsaamisesta Päihteiden käyttö lisääntyy Rahaa on käytössä aiempaa enemmän, etkä tiedä mistä se on peräisin. Onko nuorella uusia, kalliitakin tavaroita joita et ole nähnyt aiemmin? Ilmoitus poliisille auttaa pysäyttämään tekijät Jos tuntemasi alaikäinen nuori on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi, varmista, että asiasta tehdään ilmoitus poliisille. Jo seksin oston yritys on rikos. Poliisi toivoo, että alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ilmoitettaisiin mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka asia ei tuntuisi nuoresta itsestään vakavalta tai hän ei olisi joutunut varsinaisesti rikoksen uhriksi. Tieto saattaa auttaa tavoittamaan tekijöitä, joilla on jo muita uhreja. Ilmoituksen voi tehdä rikoksen kohteeksi joutunut nuori itse, hänen edustajansa tai sivullinen henkilö. Ilmoitus tehdään puhelimitse tai nettilomakkeella poliisilaitokselle. Yhteyttä voi ottaa myös nettipoliisiin. Se on helppoa ja sen voi tehdä myös nimettömästi. Lisää tietoa: Nuorten parissa toimivilla ammattilaisilla on lastensuojelulain mukaan velvollisuus ilmoituksen tekoon. Poliisi auttaa ja neuvoo ratkomaan, milloin ilmoitus on syytä tehdä. Yhteydessä kannattaa olla aina, kun mietit kuuluisiko asia poliisille. Soita ja kysy!

10 AIKUINEN NUOREN TUKENA: TÄRKEITÄ VIESTEJÄ AIKUISEN NEUVOT & VIESTIT NUORELLE Kun keskustelet nuorten kanssa vastikkeellisesta seksistä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, voit pyrkiä kertomaan heille ainakin nämä asiat. Kerrothan nuorelle, että... Aikuinen toimii yksiselitteisesti väärin tarjotessaan alaikäiselle rahaa tai tavaroita vastineeksi seksistä tai seksuaalisista teoista, kuten vähäpukeisista valokuvista. Ahdistelua ei tarvitse hyväksyä eikä sietää, ei netissä eikä livenä. Jokaisella on oikeus elää ympäristössä, jossa omaa seksuaalisuuttaan ei tarvitse tuntea kauppatavaraksi. Jo seksin oston yritys alaikäiseltä on rikos. Siksi siitä on myös aiheellista tehdä ilmoitus poliisille. Netissä tapahtuvasta häirinnästä on helppo kertoa nettipoliisille. ( Sinun ei tarvitse koskaan lähteä mukaan tilanteisiin tai toimintaan jotka ahdistavat sinua, pelottavat tai tuntuvat epämiellyttäviltä. Kenelläkään ei myöskään ole oikeutta painostaa sinua tekemään asioita joita et itse halua. Sinulla on aina oikeus sanoa ei, myös jos olet itse ollut aluksi aktiivinen ja kiinnostunut. Sinulla on aina oikeus päättää omasta ruumiistasi ja seksuaalisuudestasi. Seksin kuuluu olla kivaa ja nautittavaa. Se ei koskaan saa olla ahdistavaa tai pelottavaa. Jos olet joutunut epämiellyttäviin tilanteisiin, jotka painavat mieltäsi, puhu niistä avoimesti luotettavien aikuisten ja kavereiden kanssa. Yksin ei kannata jäädä asiassa ei ole mitään hävettävää. Seksiehdotusten tai ahdistelun kohteeksi joutunut tuntee usein itse häpeää tai syyllisyyttä. Siihen ei ole syytä. Asiattomia ehdotuksia tulee usein ihan tavallisille nuorille pukeutumisesta, puhetavasta tai käyttäytymisestä riippumatta. Älä jää miettimään, että olet itse ollut syypää tapahtuneeseen. Jos olet itse ollut aktiivinen, flirttaillut tai vastannut seksuaalissävytteisiin viesteihin, sinusta voi tuntua että olet itse vastuussa tapahtuneesta tai että tietyn vaiheen jälkeen et voi enää perääntyä. Näin ei ole. Vastuu on aina aikuisella. Ja sinulla on aina oikeus saada apua ja tukea. Turvallisesti netissä & livenä Älä koskaan anna nettitutuille omia henkilötietojasi, osoitettasi, oikeaa nimeäsi tai kuvia. Ole järkevä ja mieti, mitä kerrot itsestäsi. Lopeta juttu heti, jos sinulle tulee siitä ahdistavia fiiliksiä. Parasta itsensä turvaamista on vastata ei vähänkin arveluttaviin tarjouksiin ja lähteä sen jälkeen pois tilanteesta. Älä lähde koskaan tapaamaan uutta tuttavuutta yksin. Jos sovit treffit, sovi ne julkiselle paikalle, älä yksityisasuntoon. Ota kaveri mukaan tai tapaa isommalla porukalla. Kerro jollekin aikuiselle, mihin olet menossa, mistä sinut tavoittaa ja milloin palaat.

11 AIKUINEN NUOREN TUKENA: AVUN KANAVIA MISTÄ APUA & LISÄTIETOA? EXIT-HANKE Voit ottaa yhteyttä Exit-hankkeeseen, jos tunnet nuoren joka mielestäsi tarvitsee tukea seksuaalisuuteensa liittyvissä asioissa tai on joutunut ahdistavaan tai haavoittavaan tilanteeseen. NETTIPOLIISI Poliisin toive on, että alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ilmoitettaisiin mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Yhteydenotto nettipoliisiin on helppoa ja sen voi tehdä myös nimettömästi. Yhteyttä voi ottaa nuori itse, vanhemmat tai auttavat tahot. VÄESTÖLIITTO Nettisivut nuorille seksuaali terveydestä Tietoa murrosiän kehityksestä, seksuaalisuudesta, ehkäisystä sekä seksuaalioikeuksista ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta. Asiantuntijat pitävät nettivastaanottoa ja vastaavat mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskus Menetelmiä ja välineitä seksuaalineuvontaan, turvataitokasvatukseen sekä seksuaalisen kaltoinkohtelun, hyväksikäytön ja väkivallan kohtaamiseen Kalevankatu 16 A 2.krs Helsinki NUSKA Nuorten seksuaaliterveyden kohtaamisprojekti Tietoa ja apua v. nuorille, jotka ovat joutuneet seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi. Projekti kouluttaa myös nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia ja julkaisee materiaalia. OMATRAJANI.FI Naisten Linjan tietopaketti ja keskustelupaikka vuotiaille tytöille seurustelusta, omista rajoista ja väkivallan tunnistamisesta. Keskustelussa tukena Naisten Linjan työntekijät. TYTTÖJEN TALO Toimintaa vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Aktiivista ryhmätoimintaa, tukea ja apua vaikeuksiin Toinen Linja 3, 2 ½ kerros, Helsinki JULKAISUJA POIKIEN TALO Sinä, vuotias poika tai nuori mies, voit tulla Poikien Talolle juuri sellaisena kuin olet. Me Poikien Talolla uskomme, että jokaisesta löytyy voimavaroja. Paikka sinulle, joka haluat tulla kuulluksi ja pohtia yhdessä omaan elämääsi liittyviä tai ympärilläsi tapahtuvia asioita yhdessä jonkun luotettavan aikuisen miehen kanssa, jolla on vaitiolovelvollisuus. Kangasalantie 11, Helsinki RAISKAUSKRIISIKESKUS TUKINAINEN Antaa tukea raiskatuksi ja hyväksikäytetyksi joutuneille ja heidän läheisilleen. Yhteistyötä, konsultaatioapua ja koulutusta ammattilaisille, viranomaisille, järjestöille ja oppilaitoksille PL 111, Helsinki Brusila, Hyvärinen ym (2009): Eikö se kuulu kenellekään? Rohkene kohdata seksuaalisesti kaltoinkohdeltu nuori. Helsinki. Väestöliitto. Tutut tuntemattomat. Pelastakaa Lapset ry:n raportti Lasten kokema seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö internetissä. Pelastakaa Lapset ry:n raportti NUORET & NETTITURVALLISUUS Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Nettiviisaaksi-oppituntipaketti luokkalaisille. Pelastakaa Lapset ry:

12 AMMATTILAISILLE: MUISTA ILMOITUSVELVOLLISUUS MITÄ LAKI SANOO HYVÄKSIKÄYTÖSTÄ Rikoslaki turvaa jokaisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja suojelee lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Vuoden 2012 alusta alkaen lastensuojelulaki velvoittaa tekemään ilmoituksen alaikäiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista, myös seksin ostamisesta ja sen yrityksistä. Tässä erityinen vastuu on lasten ja nuorten kanssa työtä tekevillä ammattilaisilla, kuten opettajilla, terveydenhoitajilla ja lastensuojelun työntekijöillä. Seksin ostaminen tai sen yritys alaikäiseltä on rikos. Seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta on Suomessa rikos. Jo ostamisen yritys on rangaistava teko. (Rikoslaki 20 luku 8a ) Seksin ostosta on kysymys, jos sukupuoliyhteydestä tai muusta seksuaalisesta teosta luvataan tai annetaan korvaus. Korvauksen seksistä ei tarvitse olla rahaa. Esimerkiksi jonkin esineen ostaminen, matkan kustantaminen tai vaikkapa asunnon tarjoaminen sukupuoliyhteyttä vastaan voivat olla tällaisia korvauksia. Korvauksella ei tarvitse olla rahassa mitattavaa arvoa. Kysymys voi olla esimerkiksi nuorelle tärkeän suosituksen antamisesta. Vastuu on seksin ostajalla, ei myyjällä. Alaikäistä ei siis rangaista seksin myynnistä. Seksin ostaja voi olla myös alaikäinen. Seksuaalinen hyväksikäyttö vahingoittaa nuoren kehitystä. Rikoslaki suojaa alle 16-vuotiaita aikuisten heihin kohdistamilta seksuaalisilta teoilta. Suojaikärajaa sovelletaan, jos tekijä on täyttänyt 16 vuotta. (Rikoslaki 20 luku 6 ) Nuorta suojaava ikäraja on korkeampi (18 vuotta), jos vanhempi osapuoli on esimerkiksi nuoren opettaja, leirinohjaaja tai nuori on muuten alisteisessa asemassa aikuiseen nähden. (Rikoslaki 20 luku 5 ) Hyväksikäytön toteutuminen ei edellytä yhdyntää. Myös koskettelu tai muu seksuaalisesti latautunut toiminta, esimerkiksi pornon näyttäminen vastoin nuoren tahtoa, voi olla hyväksikäyttöä. Hyväksikäytön on rikoslain mukaan oltava omiaan vahingoittamaan nuoren kehitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että nuorelle ei edellytetä tapahtuneen todellista vahinkoa. Riittää, että teko tyypillisesti voi aiheuttaa vahinkoa nuoren kehitykselle.

13 Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi olla kysymys, vaikka alle 16-vuotias olisi itse halunnut sukupuoliyhteyttä tai jopa tehnyt siitä aloitteen. Vastuu hyväksikäytöstä tai sen yrityksestä on aina aikuisella! Jos osapuolten iässä ja henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa, kysymys ei lain mukaan ole hyväksikäytöstä. Nuorten keskinäisiä sukupuolisuhteita voidaan siis lain silmin arvioida joustavasti AMMATTILAISELLA ON ILMOITUS- VELVOLLISUUS Vuoden 2012 alusta alkaen lastensuojelulaki velvoittaa tekemään poliisille ilmoituksen alaikäiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista, myös seksin ostamisesta ja sen yrityksistä. Ilmoitusvelvollisuus koskee lasten ja nuorten kanssa työtä tekeviä ammattilaisia, kuten opettajia, terveydenhoitajia ja lastensuojelun työntekijöitä. Lakimuutoksen jälkeen muun muassa lastensuojeluviranomaisilla on velvollisuus tehdä ilmoitus poliisille, jos he saavat työssään tietoa joka herättää epäilyn lapseen tai nuoreen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Ilmoitettaviin rikoksiin kuuluvat mm. raiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalveluiden ostaminen nuorelta sekä lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia niitä tahoja, joilla on velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen. Vastuu kuuluu siis muun muassa opettajille, lääkäreille ja kouluterveydenhoitajille. (Lastensuojelulain 25 :n 1 momentissa tarkoitetut henkilöt.) Jos työntekijä ei ole varma siitä, täyttyykö ilmoitusvelvollisuus, on hyvä ottaa viipymättä yhteyttä poliisiin. Poliisin kanssa voi keskustella tilanteesta ja ilmoitusvelvollisuuden täyttymisestä antamatta asianosaisten henkilötietoja. Poliisille ilmoittamisen lisäksi tapauksista on tehtävä erillinen lastensuojeluilmoitus, jotta myös lapsen/nuoren lastensuojelun tarve voidaan arvioida. Ammattiin perustuvat salassapitosäännökset eivät estä ilmoituksen tekemistä.

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Mannerheimin Lastensuojeluliitto Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena 1 Tämä opas on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen

Lisätiedot

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Sitran selvityksiä 88 Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Systeemi avaruudesta? Maaliskuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 88 ISBN 978-951-563-907-3 (nid.) ISBN 978-951-563-908-0 (PDF) www.sitra.fi

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on

Sisältö. Valtasuhteet koulussa. Aluksi. normatiivisuus rakentuu? Bongaa hetero! Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on Sisältö 1 Aluksi 9 14 Kertomus Ei tarvitse olla vahvempi kuin on 15 Kertomus Sori vaan kaverit, mutta olen somali 19 2 Valtasuhteet koulussa 22 25 Kertomus Onko sinulla poikaystävää? 27 Kertomus Kelaten

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas Löydä oma tarinasi -ryhmämalli Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille Ryhmänohjaajan opas Suomen Mielenterveysseura Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö.

Lisätiedot

Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä

Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus Riikka Taavetti Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus Riikka Taavetti Nuorisotutkimusverkoston

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa

Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! eli mihin valtioneuvoston lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 velvoittaa Sisältö Sinulla on oikeus - vaadi sen toteuttamista! - eli mihin

Lisätiedot

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä

NUORET, PELIT & NETTI. Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä NUORET, PELIT & NETTI Kirja lasten ja nuorten netinkäytöstä, pelaamisesta ja verkkoyhteisöllisyydestä Nuoret, pelit ja netti 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2 2. Internet 3 a. Internet ennen 4 b. Internet

Lisätiedot

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3 3 / 2014 Perhe ja parisuhde Irtonumero 3 DREAMWEAR CLUB R.Y. SISÄLTÖ 3/2014 Sisällys, yleisiä tiedotuksia 2 Pääkirjoitus 3 Erilainen parisuhde - hämmennyksestä näkemiseen 5 Transtukipisteelle voi tulla

Lisätiedot

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa Keinoja ja ideoita yhdenvertaisuuden tueksi Jukka Lehtonen Tutkimukset ja selvitykset 8/06 SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖT SUOMEN KUNNISSA Keinoja

Lisätiedot

Vauvojen kaltoinkohtelu Tunnistaminen ja puuttuminen ensikodeissa

Vauvojen kaltoinkohtelu Tunnistaminen ja puuttuminen ensikodeissa Ensi- ja turvakotien liitto ry Tanja Henttonen Vauvojen kaltoinkohtelu Tunnistaminen ja puuttuminen ensikodeissa Vauvojen kaltoinkohtelu Tunnistaminen ja puuttuminen ensikodeissa Tanja Henttonen Pro gradu

Lisätiedot

Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp. Armfeltintie 1, 00150 Helsinki puh.

Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp. Armfeltintie 1, 00150 Helsinki puh. Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp l a s t e n s u o j e l u n keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki puh. (09) 329 6011 Julkaisija: Lastensuojelun

Lisätiedot

SOS-LAPSIKYLÄ RY:N TOIMINTAPERIAATE LAPSEN SUOJELEMISEKSI KAIKENLAISELTA KALTOINKOHTELULTA

SOS-LAPSIKYLÄ RY:N TOIMINTAPERIAATE LAPSEN SUOJELEMISEKSI KAIKENLAISELTA KALTOINKOHTELULTA SOS-LAPSIKYLÄ RY:N TOIMINTAPERIAATE LAPSEN SUOJELEMISEKSI KAIKENLAISELTA KALTOINKOHTELULTA SISÄLTÖ 3 JOHDANTO 4 TOIMINTAPERIAATTEEN TAVOITTEET 5 MITÄ ON LAPSEN KALTOIN- KOHTELU? 8 ERITYISIÄ HUOMIOITA 9

Lisätiedot

Väestöliiton seksuaaliterveyspoliittinen ohjelma. ISBN 951-9450-30-0 (nid.) ISBN 951-9450-33-5 (PDF)

Väestöliiton seksuaaliterveyspoliittinen ohjelma. ISBN 951-9450-30-0 (nid.) ISBN 951-9450-33-5 (PDF) Väestöliiton seksuaaliterveyspoliittinen ohjelma ISBN 951-9450-30-0 (nid.) ISBN 951-9450-33-5 (PDF) Väestöliitto Iso Roobertinkatu 20 22 A PL 849, 00101 Helsinki Puh. (09)228 050 www.vaestoliitto.fi ISBN

Lisätiedot