Esitän kunnioittavasti työ- ja elinkeinoministeriölle lausuntonani seuraavan.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Esitän kunnioittavasti työ- ja elinkeinoministeriölle lausuntonani seuraavan."

Transkriptio

1 1 OTT, VT, työ- ja sosiaalioikeuden professori, dosentti Jaana Paanetoja Lapin yliopisto, oikeustieteiden tiedekunta puh LAUSUNTO Lausunto kustannuskilpailukykyä vahvistavia toimia koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausumaan hallituksen esitysluonnoksesta, joka koskee kustannuskilpailukykyä vahvistavia toimia. Hallituksen mukaan esityksen tavoitteena on parantaa Suomen kustannuskilpailukykyä vaikuttamalla yksikkötyökustannuksiin niillä lainsäädännöllisillä keinoilla, jotka hallituksella on käytettävissään. Hintakilpailukyvyn parantaminen edesauttaa suomalaisia yrityksiä saamaan tuotteitaan kaupaksi globaaleilla markkinoilla, sillä kustannuskilpailukyvyllä on merkittävä vaikutus vientisektorin menestykselle. Kustannuskilpailukykyyn vaikuttaminen tuottavuutta kohentamalla on ensiarvoisen tärkeää, mutta lyhyellä aikavälillä siihen käytettävissä olevat keinot ja niiden teho ovat rajallisia. Siksi kustannuskilpailukyvyn nopeavaikutteinen parantaminen edellyttää työn teettämisen kustannusten alentamista. Esitän kunnioittavasti työ- ja elinkeinoministeriölle lausuntonani seuraavan. Keskeneräinen valmistelu ja keinojen puutteellinen selvittäminen Esityksen tavoitteet Suomen kustannuskilpailukyvyn kohentamiseksi ovat kannatettavia. Nyt esitettyjä keinoja ei ole kuitenkaan perusteltu riittävästi, ja valmistelu on jäänyt useassa kohdin keskeneräiseksi ja yksipuoliseksi. Ehdotusten laatiminen hallituksen esityksen muotoon vaiheessa, jossa usea asia on jouduttu jättämään jatkovalmistelun varaan 1, vaikuttaa tarpeettomalta hätiköinniltä eikä se edusta hyvää lainvalmistelua. 1 Luonnos, s. 26.

2 2 Hallitus kertoo turvautuneensa niihin lainsäädännöllisiin keinoihin, jotka ovat sen käytettävissä. Koko keinovalikoimaa, joista käytettävissä olevat keinot on valittu, ei ole kuitenkaan esitelty eikä valittujen keinojen käytettävyyttä ole perusteltu vakuuttavasti perusoikeuksien, kansainvälisten velvoitteiden eikä edes esityksessä asetettujen tavoitteiden kannalta. Hallituksen olisi tullut selvittää laajasti ja perusteellisesti eri keinoja tavoiteltujen kustannussäästöjen toteuttamiseksi ja valita vasta tämän selvittelytyön jälkeen toteuttamiskelpoiset tavat. Muita kuin nyt esitettyjä keinoja puuttua lainsäädäntöön esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi on olemassa. Niitä ei näytetä kuitenkaan käsillä olevan esityksen yhteydessä tai muissa yhteyksissä selvitetyn. Mainittakoon, että yksi varteenotettava keino kustannussäästöjen aikaansaamiseksi, yritysten kilpailukyvyn lisäämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi olisi työttömyys- ja sosiaaliturvajärjestelmän rakenteellinen ja sisällöllinen uudistaminen. Tämän tyyppinen hanke kuuluisi myös ainakin osittain hallituksen työvoimahallinnon uudistaminen työllistymistä tukevaksi -kärkiohjelman piiriin. Puutteelliset ja harhaanjohtavat laskelmat Merkille pantavaa on, että luonnoksessa olevien laskelmien mukaan nyt esitettävillä, lainsäädäntötoimenpiteillä; työmarkkinaosapuolten sopimisvapautta rajoittavilla toimilla, syntyisi 3,6 prosentin suuruinen yksikkötyökustannusten alenema. Heti perään kuitenkin todetaan, että laskelmassa ei ole mukana muutosturvan ja työterveyshuollon laajentamisen eikä lomarahaoikeuden lakisääteistämisen kustannusvaikutuksia. 2 Laskelman todetaan myös sisältävän luonnollisesti suurta epävarmuutta, ja että laskelmia täydennetään jatkovalmistelun aikana. 3 Laskelmat mahdollisista kustannussäästöistä ovat siis siinä määrin puutteellisia, että niillä ei esitystä voida perustella eikä niiden pohjalta voida lähteä siitä, että hallituksen asettama tavoite täyttyisi. Tarkkojen prosenttilukujen esittämistä voidaan pitää myös harhaanjohtavana. Edelleen on todettava, että hallitus ei ole kustannusvaikutuksia tarkastellessaan kiinnittänyt riittävästi huomiota kokonaisuuksiin, eikä kustannusvaikutuksia ole tarkasteltu laaja-alaisesti. Ensinnäkin työ- ja virkaehtosopimukset ovat kokonaisuuksia, joilla sovitaan laajasti palvelussuhteen ehdoista. Jos sopimista rajoitetaan joiltain osin, lienee selvää, että ainakin sopimusneuvotteluissa pyritään saamaan menetetty etuus kompensoitua 2 Luonnos, s Luonnos, s. 26.

3 3 jossakin toisessa sopimuskohdassa. Jos tässä onnistutaan, ei kustannussäästöjä tietenkään synny. Toiseksi laskelmissa ei ole otettu huomioon kaikkia mahdollisesti syntyviä kustannuksia. Muun muassa sairausajan palkanmaksuun liittyvä yhden päivän karenssi, kollektiiviperusteella irtisanotun työntekijän oikeus työterveyshuoltosopimuksen mukaisiin työterveyspalveluihin kuuden kuukauden ajan työsuhteen päättymisestä sekä työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan sijoittuva työllistymistä edistävä valmennus ja koulutuksen toteuttaminen aiheuttavat lisätehtäviä yritysten ja muiden työnantajien henkilöstöhallinnolle. Henkilöstöhallinnon rekistereihin joudutaan tekemään uusia merkintöjä ja luultavasti useimmiten käsin. Tästä aiheutuvia kustannuksia ei hallitus ole ottanut laskelmissaan huomioon, eikä myöskään sitä, tarvitaanko muun muassa olemassa oleviin, henkilöstöhallinnon sähköisiin järjestelmiin muutoksia, ja minkä hintaisia ne mahdollisesti ovat. Luonnoksessa tuodaan esille myös epäsuoria säästöjä. Näitä syntyy työpanoksen lisäyksen kautta loppiaista ja helatorstaita sekä vuosilomien lyhennystä ja sairausajan palkkaa koskevista toimenpiteistä. 4 Työajan pidentymisen on oletettu myös vähentävän lisärekrytointien tarvetta erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tältä osin luonnoksen perusteluja on vaikea ymmärtää. Se, että työ loppiaisena ja helatorstaina ei enää jatkossa oikeuttaisi sunnuntaityökorvaukseen ja että nämä päivät eivät lyhentäisi työntekijän työaikaa, ei lisänne välttämättä työpanosta. Toisaalta toivottavaa ei kaiketi ole, että sairausajan palkanmaksulle asetettava yhden päivän karenssi johtaisi nimenomaan työpanoksen lisäykseen, eli toisin sanoen siihen, että ihmiset vastedes työskentelisivät sairaina. Täysin epäselväksi jää myös, miten tässä esillä oleva työajan pidentyminen vähentäisi rekrytointitarvetta. Mainittakoon vielä, että laskelmissa ei ole otettu huomioon myöskään sitä, että uudistusten myötä työsuojeluviranomaisten valvontatehtävät ja resurssien tarve lisääntyvät. Luonnoksessa esitetyillä työajan pidentämiseen tähtäävillä muutoksilla pyritään taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymiseen. Se, että työaika pidentyy, ei tietenkään tarkoita samalla sitä, että taloudellinen toimeliaisuus mitä se lieneekään lisääntyisi. 4 Luonnos, s. 24.

4 4 Suorat ja epäsuorat kulut ovat myös jääneet huomiotta laskelmissa. Jos työntekijä joutuu tekemään sisään loppiaisen ja helatorstain työajan jonakin muuna päivänä tai jos hänen vuosilomansa lyhenee, tarkoittaa tämä yleensä työpaikallaoloajan tai työtehtävien ääressä vietetyn ajan lisääntymistä. Tästä seuraa kuluja työnantajalle: työnantajan yleiskustannukset lisääntyvät (sähkö, työvälineiden kuluminen, tietoliikenneyhteydet yms.). Myös työntekijälle voi syntyä ylimääräisiä kuluja: jos lapset tarvitsevat hoitoa päivänä, jolloin päiväkoti tai muu hoitopaikka ei ole avoinna, joutunee työntekijä viime kädessä palkkaamaan yksityisen hoitajan voidakseen tehdä helatorstain ja loppiaisen työajan muuna aikana. Säästöä voi syntyä yhtäältä, mutta toisaalla kustannukset kohoavat. Edellä mainitun kaltaisin kuluja ei luonnoksen laskelmissa ole otettu huomioon, ja näin ollen nyt esitetyillä laskelmilla ei säästöjä voida perustella edes alustavasti. Luonnoksen mukaan kollektiiviperusteisen irtisanomisen jälkeen entisen työnantajan työterveyshuoltoon olisivat oikeutettuja vain ne työntekijät, joiden työnantajan palveluksessa on säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Alle 20 hengen työpaikoille 5 velvoitetta ei ulotettaisi, koska taloudellinen rasitus muodostuisi kohtuuttoman suureksi. Tässäkään kohdin ei ole tarkemmin kerrottu, mikä mainittu taloudellinen rasitus konkreettisesti on. Myöskään sen suuruutta ei ole tuotu esille eikä sitä, miten laskelmien perusteella on päädytty juuri 20 hengen soveltamisalarajaan. Kansainväliset velvoitteet Luonnoksen jaksossa 2.3 Kansainvälinen kehitys esitellään Suomea sitovaa kansainvälistä normistoa. Tästä esittelystä on jätetty lähes kokonaan pois EU-lainsäädännön asettamien velvoitteiden vaikutus. Luonnos on siis EU-oikeuden tarkastelun osalta puutteellinen. Muilta osin kansainvälisiin velvoitteisiin luonnoksessa suhtaudutaan melko ylimalkaisesti ja annetaan ymmärtää, että luonnoksen sisältämät muutokset eivät ole ongelmallisia kansainvälisten velvoitteiden näkökulmasta. Muutoksia perustellaan Suomen heikolla taloudellisella tilanteella ja se olisi luonnoksen mukaan hyväksyttävä peruste muun muassa Kansainvälisen Työjärjestö ILO:n sopimusten vastaiseen toimintaan. Hallitus ei kuitenkaan kykene perustelemaan sitä, että esitettävät lainsääntömuutokset, erityisesti 5 Luonnoksessa käytetyissä ilmaisuissa on sisällöllistä ristiriitaa. Tässä puhutaan työpaikoista, kun itse lakiluonnoksessa puhutaan työnantajasta. Epäselväksi jää myös se, mitä työnantajalla tarkoitetaan. Yhteistoiminnasta yrityksissä annetussa laissa (334/2007) säädetään lain soveltamisesta yritykseen, jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä säännöllisesti on vähintään 20 ei siis lain soveltamisesta työnantajaan.

5 5 työmarkkinaosapuolten sopimusvapauden rajoittaminen, olisivat sopusoinnussa Suomen kansainvälisten velvoitteiden kanssa. Menemättä tässä tarkemmin velvoitteiden sisältöön tuon esille, että luonnos vaikuttaa olevan ristiriidassa ainakin ILO:n yleissopimuksen nro 98 (järjestäytymisoikeuden ja kollektiivisen neuvotteluoikeuden periaatteiden soveltaminen) 4 artiklan kanssa (vapaaehtoiset työehtosopimusneuvottelut), yleissopimuksen nro 87 (ammatillinen järjestäytymisvapaus ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden suojelu) 3 artiklan 2 kohdan kanssa (julkisten viranomaisten on vältettävä kaikkea sellaista asiaan puuttumista, joka on luonteeltaan tätä oikeutta rajoittavaa tai sen laillista käyttöä vaikeuttavaa) ja 8 artiklan 2 kohdan kanssa (maan lainsäädäntöä ei saa laatia eikä soveltaa siten, että se loukkaisi tämän sopimuksen mukaisia takeita). Edelleen ristiriitaa on taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 7 artiklan d kohdan kanssa (jokaiselle tulee taata palkka julkisilta lomapäiviltä). Lisäksi voidaan tuoda esille ristiriita kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 22 artiklan 2 kohdan kanssa. Euroopan sosiaalisen peruskirjan 6 artiklan 2 kohdan mukaan sopimuspuolet sitoutuvat edistämään tarvittaessa työnantajien tai työnantajajärjestöjen ja työntekijäjärjestöjen välistä vapaaehtoista neuvottelujärjestelmää tavoitteenaan työehtojen määrittäminen työ- ja virkaehtosopimuksilla. Jos työmarkkinaosapuolten mahdollisuuksia sopia tietyistä asioista lain tasoa paremmin rajoitetaan, rikotaan mainittua säännöstä. Kansainvälisen velvoitteiden noudattamatta jättämistä ei voida perustella sillä, että sopimusvapauden rajoituksen kohteena olevien asioiden lukumäärä ei ole suuri tai että rajoitus on määräaikainen. Jos edes määräaikainen rajoitus sallittaisiin, voisi se muodostua pysyväksi, jos rajoitus joka kerta toteutettaisiin määräaikaisella lailla. Arvioitaessa mahdollisuutta rajoittaa työehtosopimusosapuolten sopimisvapautta, on kansainvälisten velvoitteiden näkökulmasta irrelevanttia myös se, kuinka useaa asiaryhmää tai asiaa mahdollinen rajoittaminen koskisi. Perustuslain vastaisuus ja muita näkökohtia Luonnoksen mukaan siihen ei sisälly sellaisia selvästi perustuslain vastaisia ehdotuksia, joilla puututtaisiin olennaisella tavalla työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmään. 6 Tämä hallituksen esittämä väite ei pidä paikkaansa, koska luonnokseen nimenomaan sisältyy merkittävä ja 6 Luonnos, s. 50.

6 6 olennainen työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmään puuttuminen. Käytännössä hallitus esittää voimassa olevan työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän olennaista muuttamista poistamalla kollektiivisopimuksen osapuolilta mahdollisuus sopia paremmin eräistä laissa säädettävistä asioista. Käytännössä tämä tarkoittaa sopimusosapuolten sopimusvapauden osittaista rajoittamista, mutta vain työntekijöiden haitaksi. Tällainen ei ole osa nykyistä järjestelmäämme, ja kysymys on sen merkittävästä rakenteellisesta muuttamisesta. Tällainen ehdotus on jo hallituksen esitysluonnoksessakin todetulla tavalla perustuslain vastainen. Perusoikeuksien rajoittaminen edellyttää, että rajoitustoimet ovat välttämättömiä ja oikeasuhteisia suhteessa niiden tavoitteeseen. Kuten jo edellä tuli ilmi, eivät hallituksen esityksen luonnoksen laskelmat ole täydellisiä tai edes todenperäisiä. Näin ollen hallitus ei ole myöskään muutoin kyennyt perustelemaan, että esitetyillä muutoksilla kyettäisiin saavuttamaan niille asetetut tavoitteet. Näin ollen luonnoksessa esitetyt sopimisoikeuden rajoitukset eivät täytä niiltä vaadittavaa välttämättömyyttä tai oikeussuhteisuutta, ja niitä on pidettävä perustuslain vastaisina. Luonnokseen sisältyvällä ehdotuksella rajoittaa kollektiivisopimusten osapuolten mahdollisuuksia sopia paremmin tietyistä työsuhteen ehdoista, luodaan myös uusi normityyppi. Kun samasta asiasta olisi mahdollista kuitenkin sopia paremmin työnantajan ja työntekijän välisellä työsopimuksella, puututaan samalla merkittävästi ja olennaisesti koko työoikeuden sääntelyjärjestelmään. Kysymys on tältäkin osin jo hallituksen itsensäkin toteamasta perustuslain vastaisena pidettävästä, olennaisesta puuttumisesta työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmään. Luonnoksen mukaan vuosilomalain 33 a :n mukainen lomaltapaluukorvaus tulisi noudatettavaksi vain uusissa, lain voimaan tulon jälkeen solmittavissa työsopimuksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan palveluksessa jo olevat työntekijät eivät saisi lakiin perustuvaa lomaltapaluukorvausta, ellei siitä olisi heidän kanssaan erikseen sovittu. Sitä vastoin ko. yritykseen lain voimaantulon jälkeen palkattu työntekijä saa lomaltapaluukorvauksen suoraan lain perusteella, ellei hän luovu työsopimuksin tästä oikeudestaan. Tämä johtaa suoraan lain perusteella työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun rikkomiseen, ja säännöstä on pidettävää tämän johdosta perustuslain vastaisena. Lienee selvää, että työnantajilla saattaa olla pyrkimys tarjota rekrytoitavalla työntekijälle työsopimusta ilman lomaltapaluukorvausta, eikä työpaikkaa tavoittelevalla työntekijällä ole käytännössä muuta mahdollisuutta kuin suostua tarjoukseen. Tämän tyyppisen lainsäädännön

7 7 luominen on jo sellaisenaan yhdenvertaisuutta loukkaavaa. Samalla se murentaa merkittävästi koko työlainsäädännön taustalla olevaa työntekijän suojelun periaatetta. Lainsäätäjä näyttää siis lähtökohtaisesti suojelevan työntekijöitä säätämällä kaikille oikeuden lomaltapaluukorvaukseen, mutta samalla muotoilee säännöksen niin, että tosiasiassa osa työntekijöistä neuvotteluaseman heikkouden johdosta putoaa suojan ulkopuolelle. Tämä on työlainsäädännön funktion ja tavoitteiden vastaista. Lisäksi luonnoksen tekee epätasapainoiseksi se, että siinä ei millään tavoin puututa voimassa olevaan, säännösten ns. puolipakottavuuteen, mutta samalla rajoitetaan paremmin sopimismahdollisuutta. Valtakunnallisilla työehtosopimusosapuolilla säilyy siis yhä mahdollisuus heikentää muun muassa työntekijän sairausajan palkanmaksuun liittyviä etuuksia lain tasosta. Tällainen tasapainottomuus, ts. heikommin sopimismahdollisuuden säilyttäminen, ei ole perusteltavissa, jos samaan aikaan rajoitetaan paremmin sopimisen mahdollisuutta. Tasapainottomuus vahvistaa omalta osaltaan sitä, että luonnoksessa esitettävät toimet eivät ole oikeassa suhteessa niille asetettuun tavoitteeseen. Sairausajan palkan karenssi Ehdotetun työsopimuslain 2 luvun 11 :n mukaan työkyvyttömyysjakson ensimmäinen työstä poissaolopäivä on kuitenkin palkaton (omavastuupäivä). Yksityiskohtaisten perustelujen mukaan: Nyt säädettäisiin, että työntekijän ensimmäinen sairastumista seuraava työstä poissaolopäivä olisi työntekijän omavastuupäivä (niin sanottu karenssipäivä), jolta työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvollisuutta. Ehdotetun säännöstekstin sanamuodon ja sen perustelujen johdosta on kysyttävä, mitä itse asiassa esitetään säädettäväksi. Onko kysymys siitä, että vasta sairastumista seuraava päivä olisi karenssipäivä vai olisiko sairastumispäivä tai osa siitä karenssipäivä? Luonnoksessa ei näytetä otetun huomioon sitä, että työntekijä voi sairastua työvuoron / työpäivän aikana. Tällöin lienee selvää, että palkka on maksettava ainakin työssäoloajalta. Epäselväksi jää, mitä tapahtuu loppuosalle. Jos osa päivästä on karenssia ja osasta maksetaan palkka, tulisi säätää muun ohessa siitä, miten kuukausipalkkaisen työntekijän palkka tunnilta lasketaan. (Yleisperustelujen johdannon mukaan ensimmäinen työstä poissaolopäivä on palkaton ja sen jälkeisiltä kahdeksalta sairauspäivältä maksetaan 80 % normaalista sairausajan palkasta. Tässä lienee virhe siltä osin kuin puhutaan kahdeksasta sairauspäivästä.)

8 8 Työllistymistä edistävä valmennus ja koulutus Luonnoksen mukaan työsopimuslain 7 lukuun lisättäisiin uusi 13, jossa säädettäisiin työnantajan velvollisuudesta kustantaa työsopimuslain lain 7 luvun 3 ja 4 :n perusteella irtisanomalleen työntekijälle työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta. Vastaavan sisältöistä säännöstä ehdotetaan merityösopimuslakiin. Velvoite olisi voimassa irtisanomisaikana ja kohtuullisen ajan työsuhteen päättymisestä. Kohtuullisen ajan laskemista perustellaan liian niukasti yksityiskohtaisissa perusteluissa. Kun on kysymys työntekijän oikeudesta ja vastaavasti työnantajan velvollisuudesta, tulee velvoitteen ajallinen kesto määritellä nyt esitettyä tarkemmin. Kustannettavan valmennuksen tai koulutuksen tulee arvoltaan likimääräisesti vastata irtisanotun työntekijän kanssa samassa toimipaikassa työskentelevien työntekijöiden keskimääräistä kuukausiansiota. Säännös on tulkinnanvarainen: mitä tarkoitetaan likimääräisyydellä, entä toimipaikalla? Likimääräisesti on myös jo kielellisesti sellainen ilmaisu, jota ei voi pitää toivottavana lakitekstissä. Voimassa olevan työsopimuslain 7 luvun 4 :n 2 momentin perusteella työnantajan on kollektiiviperusteella irtisanoessaan järjestettävä työntekijälle sellaista uusien tehtävien edellyttämää koulutusta, jota voidaan pitää molempien sopijapuolten kannalta tarkoituksenmukaisena ja kohtuullisena. Velvoite on voimassa koko irtisanomisajan. Käytännössä riitaista saattaa nimenomaan olla se, minkä hintaisen koulutuksen järjestäminen voidaan katsoa kohtuulliseksi. Siihen, vaikuttaako nyt ehdotettu 7 luvun 13 :n säännös jollakin tavalla työsopimuslain 7 luvun 4 :n 2 momentissa tarkoitetun koulutuksen kohtuullisuuden arviontiin, luonnoksessa ei oteta mitään kantaa. Toisin sanoen, johtaako ehdotettu 7 luvun 13 siihen, että työsopimuslain 7 luvun 4 :n 2 momentissa tarkoitettu kohtuullinen koulutus on sellaista, jonka kustannukset vastaavat irtisanottavan tai irtisanotun työntekijän kanssa samassa toimipaikassa työskentelevien työntekijöiden keskimääräsitä kuukausiansiota. Epäselväksi jää myös se, miten työntekijä saa tiedon työtovereidensa kuukausiansioista voidakseen laskea hänelle kuuluvan koulutuksen arvon. Loppiainen ja helatorstai Ehdotetun työaikalain 33 :n 3 momentin mukaan työntekijälle ei makseta palkkaa, jos hän ei ole työssä loppiaisena tai torstaina. Työnantajan on pyrittävä järjestämään työntekijälle vastaava työaika jonain muuna aikana. Täysin avoimeksi jää se, mitä tapahtuu, jos vastaavaa työaikaa ei voida tehdä muuna aikana, ts. miten mahdollinen palkan pidätys näissä tapauksissa suoritetaan. Erityisesti siitä, miten kuukausipalkkaisen työntekijän palkasta

9 9 vähennetään loppiaisen ja helatorstain työajat, jos niitä ei ole voitu tehdä muuna aikana, on säädettävä. Työntekijä on voinut työsopimuksessaan sitoutua tekemään työtä vain maanantaista perjantaihin. Luonnoksessa ei tarkastella sitä, millaisia käytännön vaikeuksia työnantajan pyrkimys järjestää helatorstain tai loppiaisen työaika esimerkiksi lauantaina, voi kohdata. Päivittäisen työajan pidentäminen esitetään luonnoksessa yhtenä vaihtoehtona kompensoida loppiaisen ja helatorstain työaika. Tässä ei kuitenkaan edes tuoda esille sitä, että päivittäisen työajan pidentäminen ei yleensä ole työnantajan yksipuolisesti määrättävissä. Lomaltapaluukorvaus Luonnoksessa esitetään vuosilomalakiin 33 a :ää, jossa säädettäisiin oikeudesta lomaltapaluukorvaukseen. Perustelujen mukaan säännös ei kuitenkaan tulisi sovellettavaksi niissä työsuhteissa, joissa työnantaja on velvollinen noudattamaan työehtosopimusta työehtosopimuslain tai työsopimuslain 2 luvun 7 :ssä säädetyn yleissitovuuden perusteella. Tämä rajoitus ei selviä kuitenkaan itse lakitekstistä. Edellytyksenä ei siis näyttäisi olevan se, että sovellettavassa työehtosopimuksessa olisi määräys lomaltapaluukorvauksesta tai sitä asiallisesti vastaavasta korvauksesta, vaan työntekijä jäisi ehdotetun vuosilomalain 33 a :n soveltamisalan ulkopuolella yksinomaan siksi, että hänen työnantajansa on velvollinen noudattamaan työehtosopimusta. 7 Tällaista soveltamisalarajausta on vaikea ymmärtää, ja kuten edellä tuotiin esille, on rajaus kirjattu vain perusteluihin. Työterveyshuollon palvelut työsuhteen päättymisen jälkeen Kollektiiviperusteella irtisanotulle työntekijälle esitetään oikeutta käyttää entisen työnantajan tarjoamia työterveyspalveluja kuuden kuukauden ajan työsuhteen päättymisestä. Oikeus päättyy, jos irtisanottu työntekijä siirtyy toisen työnantajan työterveyshuollon piiriin. Yksityiskohtaisten perustelujen mukaan vanha työnantaja ei kuitenkaan vapautuisi työterveyshuollon järjestämisvelvollisuudesta, jos uusi työsuhde olisi hyvin lyhytaikainen. Tässä yhteydessä ei ole selvitetty, mitä hyvin lyhytaikaisella työsuhteella tarkoitetaan tai miten järjestämisvelvollisuuteen vaikuttaa esimerkiksi ns. nollasopimuksen solmiminen. Onko lyhytaikaisuuteen rinnastettava työajaltaan hyvin vähäinen työsopimus, vai onko ratkaisevaa vain työsuhteen kesto? Edelleen selvittämättä jää, kuka hoitaa tiedon välityksen entiselle työnantajalle työllistymisestä tai uuden työsuhteen mahdollisesta hyvin 7 Luonnoksen sivulla 51 todetaan: Säännöstä sovellettaisiin työsuhteissa, joissa työnantaja ei ole sidottu työehtosopimukseen.

10 10 lyhytaikaisuudesta, ja mitä seuraa, jos tieto ei välity. Epäselväksi jää myös se, mitä siirtymiseltä toisen työnantajan työterveyshuollon piiriin itse asiassa edellytetään. Jos entinen työnantaja on järjestänyt työterveyshuoltolain 14 :n mukaisia sairaanhoitopalveluita, katkeaako oikeus niiden käyttöön vasta siinä vaiheessa, kun työntekijä siirtyy sellaisen työnantajan palvelukseen, joka tarjoaa vastaavat palvelut tai ylipäänsä työterveyshuollon vapaaehtoisen osan, vai katkeaako oikeus aina, kun työntekijä työllistyy irtisanomisen jälkeen riippumatta uuden työnantajan työterveyshuollon laajuudesta. Työterveyshuollon palvelujen käyttäminen edellyttää sopimuksen solmimista palveluntuottajan kanssa. Tämä sopimus saattaa vaatia päivittämistä, kun työterveyshuollon piiriin tulee kuulumaan myös entisiä työntekijöitä. Työterveyshuollon järjestäminen vaatii myös tiedonvaihtoa työnantajan ja palveluntuottajan välillä. Työterveyshuollon palveluntuottaja laskuttaa työnantajaa käytetyistä palveluista ja näissä laskuissa joudutaan ilmoittamaan ainakin työntekijöiden nimet. Tietosuojavaltuutettu suosittelee, että työterveyshuolto ei yhdistä laskuun työntekijöiden nimiä ja toimenpiteitä, vaan luovuttaa työnantajalle laskun liitteenä erillisen nimilistan niistä työntekijöistä, jotka ovat käyttäneet työterveyshuoltopalveluja ja erillisen lukumääräisen listauksen niistä toimenpiteistä, joita heille on tehty. Toimenpidelistan tiedot eivät tulisi olla yhdistettävissä/tunnistettavissa tiettyä potilasta/työntekijää koskeviksi tiedoiksi. 8 Työnantajan oikeus käsitellä työnhakijoiden ja työntekijöiden terveystietoja sekä muun ohessa tietojen säilyttämisestä säädetään yksityisyyden suojasta työelämässä annetussa laissa (759/2004). Lienee selvää, että laskussa tai sen liitteessä on edellä selostetun sisältöisiä henkilöä koskevia tietoja myös silloin, kun työterveyspalveluja on käyttänyt entinen työntekijä. Työnantaja joutuu säilyttämään entisen työntekijän tiedot henkilöstöhallinnon rekistereissä myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Kun nyt ei ehdoteta mitään muutoksia yksityisyyden suojasta annettuun lakiin, olettamana lienee ollut, että se koskee myös oikeutta käsitellä entisen työntekijän henkilö- ja terveydentilatietoja. Avoimeksi jää, onko tosiaan näin, kun laissa ei millään tavoin viitata entiseen työntekijään ja oikeuteen käsitellä häntä koskevia henkilö- ja terveydentilatietoja. 8

11 11 Henkilömäärän laskeminen Luonnoksessa ehdotetussa työterveyshuoltolain 2 :n 3 momentissa edellytetään, että työnantajan palveluksessa on säännöllisesti vähintään kaksikymmentä työntekijää. Samanlainen työntekijämäärää koskeva edellytys on ehdotetussa työsopimuslain 7 luvun 13 :ssä (työllistymistä edistävä valmennus ja koulutus). Missään ei kuitenkaan tuoda esille, miten ko. henkilöstömäärä lasketaan ja mitä tarkoitetaan säännöllisesti-kriteerillä. Lisäksi on huomattava, että työterveyshuoltolain säännöksessä laskennan ajankohta sidotaan irtisanomisajankohtaan, kun taas työsopimuslain 7 luvun 13 :ssä ajankohdasta ei esitetä säädettävän. Yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain soveltaminen on kytketty yritykseen (ei siis työnantajaan, kuten edellä olevissa ehdotuksissa), jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä säännöllisesti on vähintään 20. Jos mainituissa ehdotuksissa on tarkoitettu, että säännöllisyys määräytyy samalla tavoin kuin yhteistoimintalaissa, olisi siitä tullut säätää tai edes mainita siitä yksityiskohtaisissa perusteluissa. Epäselväksi jää myös se, mitä ehdotuksissa tarkoitetaan työnantajalla. Lopuksi Lausunnolle lähetetty luonnos on monilta osin puutteellinen ja epäselvä. Se vaatii syvällistä, laaja-alaista ja pitkällistä jatkovalmistelua. Osa luonnoksessa esitetyistä lainsäädäntömuutoksista ovat ristiriidassa Suomen perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisen sopimusten kanssa. Ennen näiden ristiriitojen poistamista luonnoksen mukainen esitys ei näkemykseni mukaan ole vietävissä eduskuntakäsittelyyn.

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista 9.12.2015 1 (6) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi tarja.kroger@tem.fi TEM/2145/00.02.01/2015 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista Valtioneuvosto

Lisätiedot

1. Tuta-irtisanottavan työllistymisvapaa ja työllistymistä edistävä valmennus tai koulutus

1. Tuta-irtisanottavan työllistymisvapaa ja työllistymistä edistävä valmennus tai koulutus Liite yleiskirjeeseen A6/2017 TYÖNANTAJAN VELVOLLISUUS TARJOTA KOULUTUSTA TAI VALMENNUSTA SEKÄ TYÖTERVEYSHUOLTOA 1.1.2017 LUKIEN Työsopimuslaki ja työterveyshuoltolaki muuttuivat vuoden 2017 alusta siten,

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Ajankohtaista työlainsäädännöstä. Tampereen työmarkkinaseminaari

Ajankohtaista työlainsäädännöstä. Tampereen työmarkkinaseminaari Ajankohtaista työlainsäädännöstä Tampereen työmarkkinaseminaari 18.5.2017 Ajankohtaiset sääntelyhankkeet Vireillä olevat hankkeet: Työaikasääntelyä selvittävä työryhmä Nollatuntisopimusten pelisääntöjä

Lisätiedot

Alkusanat. Helsingissä

Alkusanat. Helsingissä MUUTOSTURVA 2 Alkusanat Muutosturvan tavoitteena on parantaa taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanotun työntekijän asemaa ja edistää

Lisätiedot

HE 36/1998 vp PERUSTELUT

HE 36/1998 vp PERUSTELUT HE 36/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdot~taan merimiesten vuosilomalakia muutettavaksi vuosilomalain

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry Lausunto 23.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä?

Lisätiedot

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus TAUSTAMUISTIO 1 1 (5) 26.4.2016 Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus Työntekijöiden edustuksen nykytila Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu Luottamusmiehen

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TYÖOIKEUDESTA HR- AMMATTILAISILLE. Uudista ja Uudistu -messut 2009 HUOMISEN JOHTAMINEN Asianajaja Anu Kaisko

AJANKOHTAISTA TYÖOIKEUDESTA HR- AMMATTILAISILLE. Uudista ja Uudistu -messut 2009 HUOMISEN JOHTAMINEN Asianajaja Anu Kaisko AJANKOHTAISTA TYÖOIKEUDESTA HR- AMMATTILAISILLE Uudista ja Uudistu -messut 2009 HUOMISEN JOHTAMINEN Asianajaja Anu Kaisko KKO 2007:69 Työntekijän takaisin ottaminen Työnantaja ja työntekijä olivat tehneet

Lisätiedot

Muistio UUSI KOULUTUSVELVOLLISUUS JA TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖVOIMAN VÄHENTÄMISEN YHTEYDESSÄ

Muistio UUSI KOULUTUSVELVOLLISUUS JA TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖVOIMAN VÄHENTÄMISEN YHTEYDESSÄ 14.12.2016 1 (7) UUSI KOULUTUSVELVOLLISUUS JA TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖVOIMAN VÄHENTÄMISEN YHTEYDESSÄ Tuta-irtisanotun työntekijän koulutusvelvollisuus Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille 1 2 Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Uuden yliopistolain (558/2009) voimaantulon

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Hallituksen esitykset kustannuskilpailukyvyn. 8.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä

Hallituksen esitykset kustannuskilpailukyvyn. 8.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä Hallituksen esitykset kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi a a s 8.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä Syyskuun aikataulu 31.8. 8.9. 9. 10.9 28.9. 30.9. Kärkihankkeiden ja reformien toimeenpanon päälinjat

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Työsuhteen ehtoja koskeva direktiiviehdotus Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 28.2.2018 Direktiiviehdotuksen taustaa Direktiiviehdotuksen taustalla vuonna 1991 annettu todentamisdirektiivi, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1443-11 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 9.6.2011 7/2011

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1443-11 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 9.6.2011 7/2011 TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1443-11 Ratakatu 3, PL 32 00023 Valtioneuvosto puh. 09-645 593 9.6.2011 7/2011 Yhteistoimintalain soveltamisedellytykseksi säädettyä henkilöstömäärää laskettaessa oli otettava huomioon

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 97/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen lisäeläketurvan

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Lausunto. Suomessa työaikalaki määrittelee työntekijän työajan vähimmäisehtoja, työsopimuslakia taas

Lausunto. Suomessa työaikalaki määrittelee työntekijän työajan vähimmäisehtoja, työsopimuslakia taas Jorma Dahlström Lausunto 26.07.2017 1 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä,

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

Kilpailukykysopimus Neuvottelutulos

Kilpailukykysopimus Neuvottelutulos Kilpailukykysopimus Neuvottelutulos 29.2.2016 1 Yleistä Sopimuksen hyväksymisen edellytyksenä on, että se korvaa hallituksen valmistelevat pakkolait Työmarkkinakeskusjärjestöt edellyttävät, että hallitus

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? HUS kuntayhtymä Lausunto 31.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä,

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki Yleistä

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki Yleistä Professoriliitto Lausunto 30.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Yleiset

Lisätiedot

Työehtosopimus eli TES

Työehtosopimus eli TES TYÖEHTOSOPIMUS Luennon sisältö Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut Työehtosopimus vs. työsopimus vs. työlainsäädäntö Työehtosopimus ja paikallinen sopiminen Työehtosopimus

Lisätiedot

Työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja Lapin yliopisto, oikeustieteiden tiedekunta 9.2.2016

Työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja Lapin yliopisto, oikeustieteiden tiedekunta 9.2.2016 1 Työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja Lapin yliopisto, oikeustieteiden tiedekunta 9.2.2016 LAUSUNTO Lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä laeiksi vuosilomalain,

Lisätiedot

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry. Asia: Vuosilomalain (162/2005) 9 :n 1 momentin ja 30 :n 1 momentin tulkinta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry. Asia: Vuosilomalain (162/2005) 9 :n 1 momentin ja 30 :n 1 momentin tulkinta TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1476-19 Bulevardi 6 D, PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO puh. 09-645 593 28.5.2019 5/2019 Vuosilomalain 30 :n 1 momentissa tarkoitetulla työehtosopimuksella sopiminen ei voi johtaa siihen,

Lisätiedot

Työntekijän palkkaaminen ja työsuhteen päättäminen Eroja Suomen ja Viron sääntelyn välillä

Työntekijän palkkaaminen ja työsuhteen päättäminen Eroja Suomen ja Viron sääntelyn välillä Työntekijän palkkaaminen ja työsuhteen päättäminen Eroja Suomen ja Viron sääntelyn välillä 3.5.2017 Markus Sädevirta Specialist Counsel, OTT Työnhakijasta kerättävät tiedot Tarpeellisuusvaatimus: Työnantaja

Lisätiedot

Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä. Tiedotustilaisuus

Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä. Tiedotustilaisuus Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä Tiedotustilaisuus 2.10.2018 Keskeiset tavoitteet ja vaikutusmekanismi Irtisanomiskynnyksen korkeudella on vaikutusta työllistämiskynnykseen. Virherekrytoinnin

Lisätiedot

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi Työnantaja TYÖSOPIMUS Työsuhteen osapuolet Työsopimuksen voimassaolo Työntekijä Henkilötunnus Yllä mainittu työntekijä sitoutuu korvausta vastaan tekemään yllä mainitun työnantajan hänelle osoittamaa työtä

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

Virallinen lehti nro L 288, 18/10/1991 s. 0032-0035 Suomenk. erityispainos Alue 5 Nide 5 s. 0097 Ruotsink. erityispainos Alue 5 Nide 5 s.

Virallinen lehti nro L 288, 18/10/1991 s. 0032-0035 Suomenk. erityispainos Alue 5 Nide 5 s. 0097 Ruotsink. erityispainos Alue 5 Nide 5 s. Neuvoston direktiivi 91/533/ETY, annettu 14 päivänä lokakuuta 1991, työnantajan velvollisuudesta ilmoittaa työntekijöille työsopimuksessa työsuhteessa sovellettavista ehdoista Virallinen lehti nro L 288,

Lisätiedot

Irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä. SAK:n hallitus

Irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä. SAK:n hallitus Irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä SAK:n hallitus 13.8.2018 SAK:N NÄKEMYKSET TYÖRYHMÄN MUISTIOSTA Lausunto muistiosta Työntekijästä johtuvat irtisanomisperusteet työnantajan työllistäessä

Lisätiedot

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Paperittomana peruskoulussa Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Perustuslain 16.1. Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla. Lapsen oikeuksien

Lisätiedot

Koulutussuunnitelmalla veroetua yrityksen kehittämistoimintaan. Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen 5.5.2014

Koulutussuunnitelmalla veroetua yrityksen kehittämistoimintaan. Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen 5.5.2014 Koulutussuunnitelmalla veroetua yrityksen kehittämistoimintaan Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen 5.5.2014 Yleistä - Laki osaamisen kehittämisestä Työmarkkinajärjestöt sopivat maaliskuussa 2013 osaamisen

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

Lausunto FYSI ry kiittää erityisesti työaikapankkijärjestelmän ulottamista työaikalakiin.

Lausunto FYSI ry kiittää erityisesti työaikapankkijärjestelmän ulottamista työaikalakiin. Suomen Fysioterapia ja kuntoutusyritykset FYSI ry Lausunto 01.09.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖOIKEUDESTA. Lainopillinen asiamies Markus Äimälä

AJANKOHTAISTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖOIKEUDESTA. Lainopillinen asiamies Markus Äimälä AJANKOHTAISTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖOIKEUDESTA Lainopillinen asiamies KKO 2008:50 Työntekijä oli ollut työnantajalle pätevää syytä ilmoittamatta poissa työstä viisi perättäistä työpäivää sekä niitä seuranneet

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 51/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain 9 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merimiesten vuosilomalakia. Pykälää työntekijän oikeudesta saada vuosilomansa

Lisätiedot

Tast 21.2.2005. Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille SOPIMUS TYÖLLISTYMISEN JA MUUTOSTURVAN TOIMINTAMALLISTA

Tast 21.2.2005. Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille SOPIMUS TYÖLLISTYMISEN JA MUUTOSTURVAN TOIMINTAMALLISTA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 6/2005 Tast 21.2.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille SOPIMUS TYÖLLISTYMISEN JA MUUTOSTURVAN TOIMINTAMALLISTA Tulopoliittisen

Lisätiedot

Muistilista tuotannolliset ja taloudelliset perusteet. 2013 Edunvalvontaosasto

Muistilista tuotannolliset ja taloudelliset perusteet. 2013 Edunvalvontaosasto Muistilista tuotannolliset ja taloudelliset perusteet 2013 Edunvalvontaosasto Taloudellinen ja/tai tuotannollinen irtisanomisperuste Tuotannollinen ja/tai taloudellinen irtisanomisperuste Tuotannollisen

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö vuosilomalaki

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö vuosilomalaki Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry Lausunto 15.08.2018 Asia: TEM/1348/03.01.01/2018 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö vuosilomalaki Yleiset huomiot Yleisluontoiset huomiot Työ ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä?

Lausunto Onko esityksen vaikutusarviossa jäänyt mielestänne joitain keskeisiä vaikutussuhteita huomioimatta? Jos kyllä, niin mitä? Finanssiala ry Lausunto 28.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Yleiset

Lisätiedot

Jaana Paanetoja OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti (Itä-Suomen ja Lapin yliopisto)

Jaana Paanetoja OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti (Itä-Suomen ja Lapin yliopisto) 1 Jaana Paanetoja OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti (Itä-Suomen ja Lapin yliopisto) 11.10.2016 LAUSUNTO Lausunto Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle hallituksen esityksestä HE 105/2016

Lisätiedot

PAIKALLINEN SOPIMINEN 2017 MUUTOKSET JA MERKITYS TYÖNANTAJILLE? Katariina Sorvanto KataKoski Oy

PAIKALLINEN SOPIMINEN 2017 MUUTOKSET JA MERKITYS TYÖNANTAJILLE? Katariina Sorvanto KataKoski Oy PAIKALLINEN SOPIMINEN 2017 MUUTOKSET JA MERKITYS TYÖNANTAJILLE? Katariina Sorvanto KataKoski Oy 9.2.2017 YLEISTÄ PAIKALLISESTA SOPIMISESTA Paikallinen sopimisen mahdollisuudet kokonaiskatsaus ja muutokset

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle vaihtelevaa työaikaa noudattavan työntekijän asemaa parantavaksi lainsäädännöksi

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle vaihtelevaa työaikaa noudattavan työntekijän asemaa parantavaksi lainsäädännöksi Lausunto 1 (5) 15.2.2018 Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta TyV@eduskunta.fi HE 188/2017 vp / Asiantuntijapyyntö Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle vaihtelevaa työaikaa noudattavan

Lisätiedot

TYÖSOPIMUSLAIN MUUTOKSIA

TYÖSOPIMUSLAIN MUUTOKSIA 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE TYÖSOPIMUSLAIN MUUKSIA 1.1.2017 1. Koeaika Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 alkaen. Työsopimuslain muutokset eivät kuitenkaan vaikuta työehtosopimuksessa sovittuihin määräyksiin.

Lisätiedot

yleensä olevan työsuhteessa, jos hän ei itse omista tai riippumattoman

yleensä olevan työsuhteessa, jos hän ei itse omista tai riippumattoman 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE: VEROHALLINNON PÄIVITYS OHJEESEEN PALKKA JA TYÖKOR- VAUS VEROTUKSESSA Verohallinto on päivittänyt ohjetta, jossa käsitellään palkan ja työkorvauksen välistä rajanvetoa. Päivitetyssä

Lisätiedot

SOPIMUS LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMITILAT -TULOSYKSIKÖN HENKILÖSTÖN SIIRROSTA LIEKSAN KIINTEISTÖT -OSAKEYHTIÖÖN ALKAEN

SOPIMUS LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMITILAT -TULOSYKSIKÖN HENKILÖSTÖN SIIRROSTA LIEKSAN KIINTEISTÖT -OSAKEYHTIÖÖN ALKAEN SOPIMUS LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMITILAT -TULOSYKSIKÖN HENKILÖSTÖN SIIRROSTA LIEKSAN KIINTEISTÖT -OSAKEYHTIÖÖN 1.1. 2018 ALKAEN 1. Sopimuksen osapuolet 1) Lieksan kaupunki luovuttajana 2) Lieksan Kiinteistöt

Lisätiedot

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa Ajankohtaista työelämän tietosuojasta 20.5.2019 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot

Seuraamusten rajat ylittävä täytäntöönpano

Seuraamusten rajat ylittävä täytäntöönpano Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle Lausunto 09.05.2016 Vastine Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki työntekijöiden lähettämisestä. Samalla kumottaisiin lähetetyistä työntekijöistä

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTASOPIMUS JA PARAS-PUITELAKI ASIANAJOTOIMISTO HEIKKI PENTTILÄ OY

YHTEISTOIMINTASOPIMUS JA PARAS-PUITELAKI ASIANAJOTOIMISTO HEIKKI PENTTILÄ OY YHTEISTOIMINTASOPIMUS JA PARAS-PUITELAKI ASIANAJOTOIMISTO HEIKKI PENTTILÄ OY YHTEISTOIMINTASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN Ruoveden kunnan ja Virtain kunnan yhteistoimintasopimuksen 18.6.2012 purkamis- ja irtisanomisehdon

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Lausunto NIMILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN (Oikeusministeriön Mietintöjä ja lausuntoja 21/2017)

Lausunto NIMILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN (Oikeusministeriön Mietintöjä ja lausuntoja 21/2017) Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Lausunto 16.06.2017 Asia: OM 24/41/2015 Nimilain uudistamistyöryhmän mietintö Yleisiä huomioita Lausuntonne: NIMILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN (Oikeusministeriön Mietintöjä

Lisätiedot

KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN TUOTTAMISTA KOSKEVA SOPIMUS

KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN TUOTTAMISTA KOSKEVA SOPIMUS KEURUUN KAUPUNKI KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN TUOTTAMISTA KOSKEVA SOPIMUS 1. Osapuolet 1..1Keuruun kaupunki (jäljempänä Kaupunki ) Perusturva / työllisyyspalvelut työllisyyspäällikkö Erja Koivula Multiantie

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Kirkon alat ry. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04.

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Kirkon alat ry. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04. Kirkon alat ry Lausunto 29.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä, mutta

Lisätiedot

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2015-2017 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Allekirjoittaneet liitot sopivat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen 30.8.2013 työllisyys- ja kasvusopimusta koskevan neuvottelutuloksen

Lisätiedot

Suomen hallituksen toimenpiteiden vaikutuksia hoitoalan palkkoihin ja vetovoimaisuuteen

Suomen hallituksen toimenpiteiden vaikutuksia hoitoalan palkkoihin ja vetovoimaisuuteen Suomen hallituksen toimenpiteiden vaikutuksia hoitoalan palkkoihin ja vetovoimaisuuteen Jäseniltojen materiaalia Liite Tehy-toimijat uutiskirjeeseen 11.9.2015 Tehyläiset ja palkkaus Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

HE 168/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 168/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 168/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merimieslain 81 :n ja merimiesten vuosilomalain 17 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merimieslakia

Lisätiedot

Työelämän tietosuojalaki Johanna Ylitepsa

Työelämän tietosuojalaki Johanna Ylitepsa Työelämän tietosuojalaki 19.11.2018 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot

JHL:n edustajisto/hallitus Dan Koivulaakso

JHL:n edustajisto/hallitus Dan Koivulaakso Kilpailukykysopimuksen soveltaminen 2016 TTES:n neuvottelutulos 30.5.2016 JHL:n edustajisto/hallitus 31.05.2016 Dan Koivulaakso Allekirjoituspöytäkirja 1 : Työmarkkinakeskusjärjestöjen Kilpailukykysopimusta

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 20.12.2018 Taltionumero 6100 Diaarinumero 5422/2/17 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5)

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta (TyV@eduskunta.fi) Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi vuosilomalain, merimiesten vuosilomalain ja sairausvakuutuslain

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN LINJA-AUTOLIIKENTEEN KILPAILUTTAMISTILANTEISSA NOUDATETTAVAT TYÖSUHTEEN EHDOT JA MENETTELYTAVAT

PÄÄKAUPUNKISEUDUN LINJA-AUTOLIIKENTEEN KILPAILUTTAMISTILANTEISSA NOUDATETTAVAT TYÖSUHTEEN EHDOT JA MENETTELYTAVAT PÄÄKAUPUNKISEUDUN LINJA-AUTOLIIKENTEEN KILPAILUTTAMISTILANTEISSA NOUDATETTAVAT TYÖSUHTEEN EHDOT JA MENETTELYTAVAT 1 Sopimuksen soveltamisala Sopimuksen perusteella määräytyvät henkilöstön asema ja työehdot

Lisätiedot

Työlainsäädäntö pähkinänkuoressa. Tarja Kröger Hallitusneuvos

Työlainsäädäntö pähkinänkuoressa. Tarja Kröger Hallitusneuvos Työlainsäädäntö pähkinänkuoressa Tarja Kröger Hallitusneuvos Suomalaisten työmarkkinoiden rakenne Työmarkkinoilla työskentelee työsuhteisia työntekijöitä valtion virkamiehiä kuntien viranhaltijoita seurakuntien

Lisätiedot

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki NEUVOTTELUTULOS YLEISSOPIMUKSEN PALTA -JYTY UUDISTAMINEN Aika 30.1.2018 Paikka Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki Läsnä PALTA ry JYTY ry. Hanne Salonen Päivi Salin 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

Sote ja maakuntauudistus henkilöstön asema, uudet työnantajakonsernit

Sote ja maakuntauudistus henkilöstön asema, uudet työnantajakonsernit Sote ja maakuntauudistus henkilöstön asema, uudet työnantajakonsernit Kuormitus hallintaan, Kuntatalo 5.6.2017 Neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas Maakunnille siirtyvä henkilöstö tehtäväalueittain

Lisätiedot

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-,

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-, 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA: PERHEVAPAAN LOMAKERTYMÄ PIENENEE LOMALLA SAIRASTAMISEEN OMAVASTUU Eduskunta hyväksyi vuosilomalain muutoksen. Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan

Lisätiedot

LUKIJALLE... LYHENTEET...

LUKIJALLE... LYHENTEET... SISÄLLYS LUKIJALLE... LYHENTEET... V XII 1 TYÖLAINSÄÄDÄNNÖN PERUSTEITA... 1 1.1 Työoikeuden sisältö ja merkitys käytännössä... 1 1.2 Työlakien ajallinen soveltaminen... 3 1.3 Velvollisuus noudattaa säännöksiä

Lisätiedot

Työelämän juridiset pelisäännöt

Työelämän juridiset pelisäännöt Työelämän juridiset pelisäännöt 7.11.2017 Heidi Tupamäki lakimies Työsuhde Työsuhde on sopimussuhde jossa työntekijä sitoutuu sopimuksella - tekemään henkilökohtaisesti työtä - työnantajan lukuun - tämän

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 PIKATIEDOTE 14.4.2011 KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 Sopimus on irtisanottavissa 29.2.2012 ilman erityistä perustelua ja päättyy tällöin 1.4.2012. I PALKANKOROTUKSET 1. Palkankorotukset Palkankorotukset

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 77/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työajasta kotimaanliikenteen

Lisätiedot

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työntekijä (nimi ja puhelin) Perehdyttäjä (nimi ja puhelin) Perehdytysajankohta/-kohdat 1. JÄRJESTÖN TOIMINTA

Lisätiedot

Autoalan työaikapankki - koulutusaineisto

Autoalan työaikapankki - koulutusaineisto Autoalan työaikapankki - koulutusaineisto Autoalan Keskusliitto Teollisuusliitto Työaikapankin perusteet Työaikapankkia koskeva sopimus tehdään noudattaen autoalan työehtosopimuksissa olevia paikallisen

Lisätiedot

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta Kannanotto 1/2013 1 (5) Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta 1 Yleistä 2 Säädöstausta Henkivakuutusyhtiöt solmivat asiakkaidensa kanssa pääsääntöisesti

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 19.5.2016 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Puolan tasavallan parlamentin alahuoneen perusteltu

Lisätiedot

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Perustuslain 10 Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Luottamusmieskurssi A evankelis- luterilaisen

Lisätiedot

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Helsingin kaupunki. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04.

Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö - työaikalaki. Yleistä. Helsingin kaupunki. Lausunto Asia: TEM/1225/00.04. Helsingin kaupunki Lausunto 30.08.2017 Asia: TEM/1225/00.04.01/2016 Työaikasääntelyä selvittävän työryhmän mietintö työaikalaki Yleistä Onko ehdotettu uusi työaikalaki mielestänne hyväksyttävissä? Kyllä,

Lisätiedot

Työehtosopimusten paikallinen sopiminen. Janne Makkula, Atte Rytkönen, Rauno Vanhanen

Työehtosopimusten paikallinen sopiminen. Janne Makkula, Atte Rytkönen, Rauno Vanhanen Työehtosopimusten paikallinen sopiminen Janne Makkula, Atte Rytkönen, Rauno Vanhanen 1 Suomen työmarkkinoiden joustavuus VÄITE Joustomahdollisuuksia työehtosopimuksissa jo runsaasti käytettävissä SELVITYS

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Työntekomuodot ja työelämän sääntely

Työntekomuodot ja työelämän sääntely Työntekomuodot ja työelämän sääntely STTK Luottamusmies 2015 seminaari 7.5.2015 Asianajaja Jarkko Pehkonen Asianajotoimisto Kasanen & Vuorinen Oy Työlainsäädännön kehitysvaiheet Työsuojelu Työaikasuojelu

Lisätiedot

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS 25.6.2008 Sakari Aalto 2 MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA

Lisätiedot

HE 52/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 e :n muuttamisesta

HE 52/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 e :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilasvammalakia siten, että kunnan järjestämistä kotipalveluista

Lisätiedot

SAK vaatii työsopimusten naamioinnin lopettamista

SAK vaatii työsopimusten naamioinnin lopettamista JULKAISUSARJA 3 /2019 Työtä ilman turvaa SAK vaatii työsopimusten naamioinnin lopettamista Yhä useamman työntekijän työsopimus naamioidaan muuksi sopimusmuodoksi, kuten toimeksiannoksi ilman työsuhdetta.

Lisätiedot

TYÖSOPIMUSLAKI KÄYTÄNNÖSSÄ

TYÖSOPIMUSLAKI KÄYTÄNNÖSSÄ Harri Hietala Tapani Kahri Martti Kairinen Keijo Kaivanto TYÖSOPIMUSLAKI KÄYTÄNNÖSSÄ Alma Talent 2016 Helsinki 6., uudistettu painos Copyright 2016 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton

Lisätiedot

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ).

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ). Helsingin seudun liikenne kuntayhtymä Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN Bulevardi 6, PL VALTIONEUVOSTO puh /2017

TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN Bulevardi 6, PL VALTIONEUVOSTO puh /2017 TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1472-17 Bulevardi 6, PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO puh. 09-645 593 25.8.2017 6/2017 Vuosilomalain mukaan työnantaja ei saa määrätä kolmea päivää tai sitä lyhyempää lomaa siten, että

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä TYÖEHTOSOPIMUS INFO Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä SISÄLTÖ: Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut

Lisätiedot

HE 59/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n muuttamisesta

HE 59/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n muuttamisesta Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostolle Asiantuntijalausunto: Professori Marjaana Helminen HE 59/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n muuttamisesta

Lisätiedot