jv16 PowerTools 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "jv16 PowerTools 2011"

Transkriptio

1 jv16 PowerTools 2011 Käyttäjän käsikirja

2 Tämä digitaalinen työ on vapaasti levitettävissä ilman tekijän kirjallista lupaa. Mikäli työtä myydään painetussa muodossa, sen hinta ei saa ylittää sen painamiskuluja. Työn myyminen digitaalisessa muodossa on ankarasti kielletty ilman tekijän kirjallista lupaa. Mahdolliset päivitykset tähän käsikirjaan ovat saatavilla osoitteesta Jos sinulla on kysymyksiä tai huolia liittyen ohjelman käyttöön, liity keskustelufoorumillemme osoitteessa Käsikirjaa laadittaessa on käytetty varhaista ohjelmaversiota laajassa käyttöliittymätilassa. Käyttämäsi ohjelmaversio saattaa erota hieman toimintojen nimien ja käyttöliittymän osalta. Käyttäessäsi ohjelmaa suppeassa käyttöliittymätilassa saatat nähdä yksinkertaisemman käyttöliittymän kuin tässä ohjekirjassa kuvattu. Microsoft, Microsoft Windows, Windows NT, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista and Windows 7 are trademarks or registered trademarks of Microsoft Corporation. All other trademarks and product names are the property of their respective owners. Kaikki tässä dokumentissa käytetyt kuvakegrafiikat ovat Open Icon Library projectin luomia. Copyright Jouni Flemming. Kaikki oikeudet pidätetään. Toimittaneet Veera Peltonen and Joel Toivonen. Suomentanut Joel Toivonen.

3 Sisällysluettelo jv16 PowerToolsin esittely...5 Vähimmäiskokoonpano...5 Suosituskokoonpano...5 Suunnittelutavoitteet...5 Turvallisuus ennen kaikkea...5 Käyttöliittymä...6 Johdatus järjestelmärekisteriin...8 Rekisterin rakenne...8 Tunnisteet...9 Asetukset...10 Käyttöliittymän perusasetukset...10 Käyttöliittymän lisäasetukset...11 Asennus...13 Lisäasetukset...14 Turvallisuusasetukset...15 Varmuuskopiot...16 Tiedostojen pyyhkiminen...17 Verkkoyhteys...18 Lyhenteet...20 Asetusten tallentaminen...21 Käyttöhistoria...22 jv16 PowerToolsin päätyökalut...23 Pääikkuna: Koti...23 Pääikkuna: Rekisterityökalut...25 Pääikkuna: Tiedostotyökalut...26 Pääikkuna: Järjestelmätyökalut...27 Pääikkuna: Yksityisyystyökalut...28 Pikasiivous...29 Pikasiivouksen tulosikkuna...30 Järjestelmän optimoija...31 Käynnistyksen hallinta...32 Ohjelma-asennusten hallinta...33 Ohjelman mukautettu poisto...34 Haittaohjelmien etsijä...35 Rekisterinhallinta...36 Rekisterinsiivooja...37 Rekisterinsiivoojan raportti-ikkuna...39 Rekisterinsiivoojan tulosikkuna...40 Löytyneiden rekisterivirheiden korjaaminen...41 Etsi rekisteristä...42 Hakutavat...43 Lyhyt johdatus Perlin säännöllisiin lausekkeisiin...44 Rekisterin etsi ja korvaa...45 Rekisterin etsi ja korvaa: Tulosikkuna...46 Rekisterinvalvoja...47 Rekisteritallenteen luonti...48 Rekisteritallenteiden vertailu...49 Rekisteritallenteiden vertailun tulokset...50 Rekisterinpakkaaja...51 Rekisterin tiedot...52

4 Tiedostojen etsijä...53 Tiedostojen siivooja...54 Tiedostojen palauttaja...55 Tiedostojen järjestäjä...56 Etsi identtiset tiedostot...58 Tiedostotyökalu...59 Useiden tiedostojen uudelleennimeäminen...62 Tiedostoattribuutit...64 Etsi ja korvaa...65 Etsi ja korvaa: Tulosikkuna...66 Tiedostojen salaus...67 Tiedostoanalysaattori...69 Hakemistojen etsijä...70 Hakemistotyökalu...71 Levynpyyhkijä...72 Korjaa Käynnistä-valikko...73 Historiatietojen siivooja...74 Järjestelmänpuhdistaja...75 Ajoitetut tehtävät...76 Järjestelmäpalvelut...78 Liitteet...79 Komentoriviparametrit...79 Turvallisuushuomautukset...80

5 jv16 PowerToolsin esittely jv16 PowerTools 2011 on työkaluohjelmisto, jolla voit helposti puhdistaa, optimoida ja korjata Microsoft Windows -käyttöjärjestelmäsi. PowerTools tarjoaa suuren valikoiman työkaluja, joilla pääset helposti ja turvallisesti tietokoneesi pellin alle. Vähimmäiskokoonpano Tietokone, johon on asennettu jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, XP, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Vista tai Windows 7 Hiiri ja näppäimistö Suosituskokoonpano Tietokone, johon on asennettu jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, XP, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Vista tai Windows 7 Hiiri ja näppäimistö Internet-yhteys ohjelmapäivityksien tarkistamista ja noutamista varten Suunnittelutavoitteet 1. Turvallisuus. Otamme turvallisuuden vakavasti. Tietokoneen optimointiin ja siivoukseen tarkoitettu ohjelma on hyödytön jos sen käytöstä aiheutuu lisää ongelmia. 90-luvun lopulla kehittämämme RegCleanerin julkaisusta lähtien periaatteenamme on ollut painottaa varovaisuutta ohjelmistomme toiminnassa. On parempi jättää joitakin mahdollisia järjestelmärekisterin virheitä käsittelemättä kuin poistaa virheellisesti tietoa, joka ei ole viallista. 2. Nopeus. Tavoitteenamme on löytää sopiva tasapaino läpikotaisuuden ja nopeuden välillä. 3. Käyttäjäystävällisyys. Ohjelmamme on vieraan asemassa tietokoneellasi, joten sen tulee käyttäytyä vastaavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että jv16 PowerTools ei integroidu käyttöjärjestelmään, täytä järjestelmäkansioita omilla tiedostoillaan, eikä hidasta järjestelmäsi käynnistymistä käynnistymällä automaattisesti sen mukana. Jos poistat PowerToolsin asennuksen, mitään jälkiä sen olemassaolosta ei jätetä koneellesi. jv16 PowerTools tukee useita yleisimmistä kielistä. Voit muuttaa koko käyttöliittymän kielestä toiseen vain kahdella hiiren naksautuksella. Voit myös luoda oman käännöksesi yksinkertaisesti muokkaamalla yhtä tekstitiedostoa. Turvallisuus ennen kaikkea jv16 PowerTools 2011 on tehokas työkaluohjelmisto. Silti myös aloitteleva käyttäjä saa siitä turvallisesti hyödyn irti ymmärtämällä muutaman yksinkertaisen perusperiaatteen. jv16 PowerTools antaa ainoastaan toimintaehdotuksia analyysiensä perusteella. Sinulla käyttäjänä on aina viimeinen sana siitä, miten tietokoneesi siivous ja optimointi loppukädessä tapahtuu. Varmistu siitä, että ymmärrät aina toiminnot, jotka olet aikeissa suorittaa. Älä käytä työkaluja, jos et ymmärrä mitä ne tekevät. Jos et ole varma, mitä jotkin kohteet skannustuloksissa ovat, on parasta jättää ne rauhaan. Katso ohjekirjasta ja verkkofoorumeilta tarvitessasi lisäinformaatiota tai täsmennystä johonkin ohjelmaan liittyvään asiaan.

6 Käyttöliittymä jv16 PowerTools saattaa näyttää jotakuinkin erilaiselta muihin Windows-ohjelmiin verrattuna. Yhtenä erona mainittakoon, että PowerTools käyttää valintaruutuja tuloslistoissaan. Nämä valintaruudut antavat käyttäjän valita useita kohteita helposti. Naksauta vain kohteen valintaruutua hiirellä ruksataksesi sen ja siten valitaksesi kohteen. Kohteen naksauttaminen muualla kuin sen valintaruudussa korostaa sen. Kuva 1: jv16 PowerToolsin valintaruudut jv16 PowerTools 2011 sisältää satoja ominaisuuksia. Jotta käyttöliittymä pysyisi siistinä, vain yleisimmin tarvitut toiminnot näytetään työkalupalkin painikkeina ja ikoneina. Kaikki ohjelman päätoiminnot ovat käytettävissä Pääikkunassa, jossa päätyökalut on järjestelty eri kategorioihin. Lisäksi useita muita toimintoja on sijoitettu Tiedostotyökalun ja Hakemistotyökalun alle. jv16 PowerTools käyttää valintaruutuja sen määrittämiseen, mitkä kohteet ovat valittuja ja mitkä vain korostettuja. Jotkin toiminnot, kuten oikea naksautus > Selaa, toimivat kulloinkin korostetun kohteen kanssa, eli kohteen jonka päällä hiiren oikeanpuolimmaista painiketta on naksautettu. Toiset toiminnot taas käsittelevät kaikki ruksatut kohteet.

7 Auttaaksesi sinua hahmottamaan toimintojen vaikutusalueen paremmin, kontekstimenut näyttävät mihin kohteisiin ne vaikuttavat. Tämä näkyy seuraavassa ruutukaappauksessa: Kuva 2: Kontekstimenut Kuten yllä nähdään, kaikkiin listan ruksittuihin kohteisiin vaikuttavien valikkotoimintojen oikealla puolella on harmaa ruksi-ikoni. Loput toiminnot vaikuttavat ainoastaan sillä hetkellä korostettuun kohteeseen. Lisätietoja: Sinun tulee olla kirjautunut sisään järjestelmänvalvojan oikeuksilla ajaessasi jv16 PowerToolsia. Ohjelma ei voi toimia täysimittaisesti ilman täyttä pääsyoikeutta järjestelmään.

8 Johdatus järjestelmärekisteriin Tämä luku sisältää perustietoja Windowsin järjestelmärekisteristä. Jos aihe on jo sinulle tuttu, voit hypätä seuraavaan lukuun. Jokaisessa Windows-pohjaisessa tietokoneessa on järjestelmärekisteri. Monet ohjelmistot, sekä itse käyttöjärjestelmä, tallentavat asetustietonsa tähän järjestelmärekisteriin. Esimerkiksi tiedot kunkin käyttäjän asetuksista, kuten taustakuvan valinnasta, talletetaan tänne. Siksi järjestelmärekisteri on elintärkeä osa käyttöjärjestelmää. Rekisterin rakenne Järjestelmärekisteri on järjestetty hierarkkiseen puurakenteeseen, joka koostuu alipuista, rekisteriavaimista ja rekisteriavainten arvoista. Tässä esimerkkinä yksi rekisteripolku: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion Kuva 3: Järjestelmärekisterin rakenne Polun ensimmäinen osa, "HKEY_LOCAL_MACHINE", on juuriavain. Sitä voi suoraan verrata asematunnukseen tiedostojärjestelmässä. Jäljellejäävä osa polkua on rekisteriavain, "Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion", jota puolestaan voidaan verrata tiedostojärjestelmän hakemistopolkuun. Näiden rekisteriavainten alla ovat rekisterimerkinnät, joita käytetään itse tiedon varastoimiseen. Niitä voi verrata tiedostoihin tiedostojärjestelmässä. Jokaisella rekisterimerkinnällä on nimi ja sisältö; varastoitu tieto tai lukuarvo. Varoitus: Järjestelmärekisteri on elintärkeä osa käyttöjärjestelmääsi, joten anna PowerToolsin aina varmuuskopioida muokkaamasi tai poistamasi kohteet.

9 Tunnisteet Taggaus eli tunnisteiden lisääminen kohteisiin on uusi ominaisuus jv16 PowerTools 2011:ssa. Sen avulla voit vapaasti luoda ja lisätä tunnisteita listojen kohteisiin, kuten tuloslistoihin Rekisterin siivoojassa, Käynnistyksen hallinnassa ja monessa muussa työkalussa. Tunnisteet tai tagit ovat kuvailutermejä eli asiasanoja, joita voi liittää kohteisiin helpottamaan niiden tunnistusta. Seuraavassa kuvakaappauksessa olemme lisäämässä uutta tunnistetta 'Driver' (laiteajuri) ja liittämässä sitä Käynnistyksen hallinta -työkalussa listattuun laiteajuriin. Kuva 4: Tunniste-editori Tunniste-editoriin päästäksesi valitse kohteet jotka haluat tagata ja kaksoisnapsauta oikeanpuolimmaista Tunnisteet-saraketta listassa. Voit yksinkertaisesti ruksata tunnisteet, jotka haluat liittää aiemmin listassa ruksaamiisi kohteisiin. Jos haluat luoda uuden tunnisteen, kirjoita sen nimi ja naksauta Lisää tunniste. Voit myös uudelleennimetä ja tuhota tunnisteita naksauttamalla hiiren oikeanpuolimmaista painiketta tunnisteen kohdalla ja valitsemalla kontekstimenusta haluamasi toiminnon. Tunnistelista sisältää myös muutamia sisäänrakennettuja tunnisteita joita ei voi poistaa tai uudelleennimetä. Voit silti liittää näitä tunnisteita kohteisiin normaalilla tavalla. Tunnisteet tallennetaan poistuessasi, joten ne näkyvät myös myöhemmillä käyttökerroilla.

10 Asetukset Useimmille peruskäyttäjille riittävät PowerToolsin oletusasetukset, ja he voivat hypätä seuraavaan lukuun. Tehokäyttäjät voivat taas lukea eteenpäin mukauttaakseen asetuksia. Päästäksesi muokkaamaan ohjelman asetuksia, käynnistä jv16 PowerTools ja: valitse menusta Tiedosto > Asetukset, tai paina Ctrl+S ollessasi pääikkunassa, tai naksauta Asetukset-ikonia pääikkunassa. Käyttöliittymän perusasetukset Kuva 5: Käyttöliittymän perusasetukset Käyttöliittymän perusasetukset -paneelissa voit muokata jv16 PowerToolsin ulkoasua. Käyttöliittymän valinta määrittää, mitä työkaluja käyttäjälle tarjotaan. Suppea on peruskäyttäjälle suunnattu oletustila. Kirjasinlajin valinta asettaa käyttöliittymässä käytetyn kirjasimen. Huom: kirjasimen vaihtoa ei suositella muulloin, kuin tilanteessa jossa käytetty merkistö ei ole yhteensopiva oletuskirjasinten kanssa.

11 Käyttöliittymän lisäasetukset Kuva 6: Käyttöliittymän lisäasetukset Tämä paneeli sisältää asetukset, jotka vaikuttavat ohjelmaikkunoiden toimintaan.

12 Seuraavat asetukset vaikuttavat Pääikkunaan: Näytä Koti pääikkunassa Näytä Käyttötietoa-paneeli työkalukuvakkeiden alapuolella Sulje automaattisesti pääikkuna, kun uusi ikkuna avautuu määrittää, sulkeutuuko pääikkuna automaattisesti jonkin työkalun käynnistyksen yhteydessä. Sulje automaattisesti työkaluikkuna tulosten näyttämisen jälkeen määrittää, suljetaanko työkalujen ikkunat tulosten näyttämisen jälkeen. Avaa pienet työkaluikkunat keskelle pääikkunaa pakottaa pienet ikkunat, kuten Rekisterin siivoojan ja Tiedostojen etsijän, avautumaan keskitettynä pääikkunan päälle. Pidä työkaluikkuna aina pääikkunan edessä pakottaa työkaluikkunat pysymään päällimmäisenä Pääikkunan päällä, silloinkin vaikka napsauttaisit Pääikkunaa aktivoidaksesi sen. Käytä naksautusefektejä työkalukuvakkeissa Käytä häivytysefektejä työkalukuvakkeissa Nämä kaksi asetusta antavat sinun halutessasi poistaa käytöstä joitain koristeellisia efektejä ja animaatioita. Luetteloiden asetukset: Salli tunnisteiden lisääminen riveille määrittää, käytetäänkö taggausjärjestelmää. Klikkaa rivillä mihin tahansa valitaksesi sen Klikkaa rivillä mihin tahansa poistaaksesi valinnan Korosta valitut rivit Korosta viallinen tiedosto, hakemisto ja rekisteriviite punaisella Korosta validi tiedosto, hakemisto ja rekisteriviite vihreällä

13 Asennus Kuva 7: Asennusasetukset Asennus-paneeli sisältää tiedot siitä, mitä hakemistoja jv16 PowerTools käyttää. Jos käytetyt hakemistot sijaitsevat NTFS-tiedostojärjestelmää käyttävällä partitiolla, pidä huolta, että näihin hakemistoihin on riittävät käyttöoikeudet. Huomaa, että jos muokkaat näitä hakemistopolkuja ja haluat säilyttää hakemistojen sisällön, sinun tulee käsin kopioida hakemistojen sisältö vanhasta uuteen hakemistoon. Et voi muuttaa sijaintia, johon PowerTools tallentaa väliaikaistiedostonsa ohjelma käyttää tähän aina järjestelmän oletussijaintia, oletuksena %TEMP%\jv16PT_2011\. Jos ei ole mahdollista luoda alihakemistoa jv16pt_2011, käytetään juurihakemistoa (%TEMP%). Suhteelliset polut, kuten \Settings\ ovat suhteellisia ohjelman asennuspolkuun. Esimerkiksi, jos olet asentanut ohjelman hakemistoon C:\Program Files\jv16 PowerTools 2011, tällöin \Settings\ viittaa polkuun C:\Program Files\jv16 PowerTools 2011\Settings.

14 Lisäasetukset Kuva 8: Lisäasetukset Lisäasetukset-paneeli sisältää seuraavat asetukset: Avaa tiedostot ohjelmalla määrittää, mitä ohjelmaa käytetään valittaessa Katso-toiminto Tiedostotyökalun Lisätoimintoja-menusta. Sitä käytetään myös näyttämään järjestelmärekisterin varmuuskopioiden sisältö Varmuuskopiot-työkalussa. Huomaa, että kaikkia tiedostonkatseluohjelmia ei voida käyttää. Ohjelman tulee tukea tiedostojen avaamista seuraavanlaisella komentorivillä: Ohjelma.exe avattava_tiedosto.txt esim. notepad.exe C:\readme.txt. Käytä rekisterin muokkaamiseen ohjelmaa määrittää, mitä ohjelmaa käytetään oletuksena järjestelmärekisterin muokkaamiseen. Huomaa, että kaikkia ohjelmia ei voida käyttää; ohjelman tulee käyttää samaa tapaa halutun rekisteripolun avaamiseen kuin Windowsin RegEdit. Tämä asia on helppo testata yksinkertaisesti muuttamalla tämän asetuksen haluttuun ohjelmaan ja kokeilemalla, toimiiko Rekisterin siivoojan Avaa RegEditissä -toiminto. Päivämäärän oletusnäyttömuoto määrittelee, millaisessa muodossa päivämäärät näytetään. Oletusmuotoilu on Suomeen sopiva DD.MM.YYYY, HH:NN. Huomaa, että MM tarkoittaa kuukautta ja NN minuutteja. Lista sisältää valmiiksi joitain yleisimpiä päivämäärämuotoja, mutta voit myös luoda täysin oman muotoilun. Globaali ohituslista on lista sanoista, jotka ohitetaan ohjelman kaikissa työkaluissa. Jos esimerkiksi käytät tärkeää ohjelmaa nimeltä Foobar, voit lisätä sen ohituslustaan jolloin mikään PowerToolsin työkalu ei koske ohjelmaasi liittyviin tietoihin.

15 Turvallisuusasetukset Kuva 9: Turvallisuusasetukset Turvallisuus-paneelissa voit salasanasuojata ohjelman ja rajoittaa sen käyttöä. Seuraavat turvallisuusoptiot ovat käytettävissä: Ei mitään. Oletusasetus; kaikilla käyttäjillä on rajoitetut oikeudet ohjelmaan. Kysy salasanaa aina kun ohjelma käynnistyy. Kysy salasanaa vasta kun ohjelman käyttöliittymä tulee esille. Tällä voit hyväksyä automatisoitujen toimintojen ja turvallisuustyökalujen käytön ilman salasanaa. Kysy salasanaa vasta kun tietoja yritetään poistaa. Lisätietoja: Jos käytät näitä toimintoja, katso liite Turvallisuushuomautukset.

16 Varmuuskopiot Kuva 10: Varmuuskopiointiasetukset Varmuuskopiot-paneelissa voit hallinnoida varmuuskopioiden luomista: Luo aina varmuuskopio ennen muokkaamista tai poistamista luo varmuuskopion kaikista muokkaamistasi tai poistamistasi asioista automaattisesti kysymättä varmistusta. Kysy aina, tehdäänkö varmuuskopio Älä koskaan tee varmuuskopioita -toimintoa ei suositella käytettäväksi. Varmuuskopioiden kuvaukset: Luo ja aseta kuvaus automaattisesti kuvausten luontitavat ovat erilaiset eri työkaluille, mutta yleensä kuvaus luodaan ensimmäisen valitun kohteen tiedoista. Luo kuvaus automaattisesti ja tuo se muokattavaksi automaattisesti luodut kuvaukset eivät ole aina kovin selkeitä ja informatiivisia, joten tämä vaihtoehto antaa sinun muokata luotua kuvausta halutessasi. Kysy aina käyttäjältä kuvaus vaatii sinua aina kirjoittamaan oman selitetekstin. Varmuuskopioiden poisto -alue määrittelee, haluatko varmuuskopioiden poistamisen tapahtuvan normaalilla tiedostonpoistolla vai poistetaanko tiedosto pyyhkimällä se. Pyyhkimisessä tiedoston yli kirjoitetaan satunnaista tietoa useita kertoja, jolloin sen alkuperäistä sisältöä ei voida palauttaa. Voit hallita pyyhkimistapaa Asetustyökalun Tiedostojen pyyhkiminen -paneelissa.

17 Tiedostojen pyyhkiminen Kuva 11: Tiedostonpyyhkimisasetukset Tiedostonpyyhkimisasetuksista voit määritellä montako kertaa tiedostojen päälle kirjoitetaan. Mitä enemmän kirjoituskertoja, sitä perusteellisemmin tiedosto pyyhkiytyy. Useampi kirjoituskerta kuitenkin myös kasvattaa tiedoston pyyhkimiseen kuluvaa aikaa. Pyyhkiminen tapahtuu seuraavanlaisesti: Tieto ylikirjoitetaan nollabiteillä. Tieto ylikirjoitetaan ykkösbiteillä. Kohdat 1 ja 2 toistetaan haluttu lukumäärä. Tieto ylikirjoitetaan satunnaisilla luvuilla. Kohta 4 toistetaan haluttu lukumäärä. Tiedoston tai hakemiston nimi ylikirjoitetaan satunnaisilla luvuilla 255 kertaa. Tiedosto tai hakemisto poistetaan levyltä. Kaikki operaatiossa käytetyt puskurimuistit flushataan jokaisen kirjoituskerran jälkeen, jotta varmistutaan siitä, että kaikki tieto kirjoittuu levylle. Tämän paneelin asetuksia käytetään useassa työkalussa, kuten Tiedostotyökalun ja Hakemistotyökalun Pyyhitoiminnossa ja Levynpyyhkijässä.

18 Verkkoyhteys Kuva 12: Verkkoyhteysasetukset Verkkoyhteys-paneelin asetukset määräävät, miten jv16 PowerTools hyödyntää Internet-yhteyttä. Ohjelma tukee alla kuvattuja verkkotoimintoja. Perustoiminnot: Tarkista käyttötuen saatavuus automaattisesti Käyttötuki on saatavilla Pääikkunan ylänurkan kuvakkeesta tai vaihtoehtoisesti Ohje-menun kautta. Tarkista päivitykset automaattisesti tarkistaa ohjelman käynnistyessä, onko uusia päivityksiä tarjolla. Jos päivityksiä löytyy, ohjelma kysyy halutaanko päivitys ladata. Tietojen lähettäminen Macecraft Softwaren palvelimelle: Käynnistyksen hallinta lataa verkosta tietoa järjestelmäsi mukana käynnistyvistä ohjelmista. Vain ajettavien ohjelmatiedostojen nimet ilman tiedostopolkuja lähetetään. Varmuuskopiot-vaihtoehto auttaa tekemään jv16 PowerToolsista vieläkin paremman. Tämä tapahtuu lähettämällä palvelimelle tietoja palauttamistasi varmuuskopioista. Vaikka ominaisuus olisi käytössä, ohjelma kysyy aina sinulta lupaa ennen kuin mitään tietoja lähetetään. Toiminto ei lähetä mitään tiedostoja, ainoastaan joitain tietoja liittyen palautettaviin järjestelmärekisterin tietoihin. Näitä tietoja käytetään tekemään Rekisterinsiivoojasta entistä turvallisemman. Toimintoa ei tarvitse laittaa päälle mikäli pelkäät yksityisyydensuojasi puolesta.

19 Huomaa, että Tarkista päivitykset automaattisesti -toiminnon ollessa päällä saatat myös saada viestejä Macecraftilta. Jos esimerkiksi käyttämästäsi PowerToolsin versiosta löytyy vakava bugi, voimme varoittaa asiasta ohjelman kautta ja automaattisesti lähettää lisäyksen Globaaliin ohituslistaan, joka ohittaa vian kunnes se on korjattu kunnolla. Seuraavassa tietoa siitä, mitä tietoja Macecraft Softwarelle lähetetään, ja milloin. Tieto Käyttötarkoitus Käyttöjärjestelmän versionumero. Esimerkiksi: Lähetettävät tiedot saattavat koskea ainoastaan tiettyä käyttöjärjestelmää; esimerkiksi kaikki turvallisuuspäivitykset eivät ole välttämättä samoja kaikille käyttöjärjestelmäversioille. Tietoja käytetään myös statistiikkojen kokoamiseen ja käyttötuen suunnitteluun. Onko käytetty PowerToolsin versio koekäyttöversio vai lisensoitu. Esimerkiksi: 0 tarkoittaa, että käytössä on koekäyttöversio. Mikäli palvelimillemme tulee liikaa yhtäaikaisia päivityspyyntöjä, voimme jättää huomiotta koekäyttöversiot ja lähettää päivitykset ainoastaan lisensoituihin versioihin. Käytetään myös statiistiikkojen kokoamiseen. Ohjelman nimi ja versio. Esimerkiksi: jv16pt2008, Varmistaa, että palvelimen vastaus muotoillaan sopivaksi kyseiselle ohjelmaversiolle. Lisäksi käyttötukitoiminto lähettää lisenssisi sarjanumeron palvelimelle. Tämä tehdään, jotta käyttötuki voidaan evätä niiden versioiden käyttäjiltä, jotka eivät ole ostaneet lisenssiä, tai jotka ovat ostaneet lisenssin mutta eivät oikeutta käyttötukeen. Pääsy käyttötukeen rajataan ainoastaan silloin, kun liian moni käyttäjä yrittää pääsyä samanaikaisesti normaalisti käyttötuki on saatavilla kaikille käyttäjille. HTTP-protokollan käytön vuoksi palvelimemme saavat tiedon myös lähettäjän IP-osoitteesta. Vaikka IP-osoitteen perusteella voi olla mahdollista tunnistaa jotkut käyttäjät, emme tallenna saati analysoi IP-osoitteita millään tavalla. Täten kaikki meille lähetetty tieto on anonyymiä. Tieto lähetetään ilman salausta, kuten normaali sähköposti, mutta tieto on digitaalisesti allekirjoitettu varmistaaksemme tiedon yhtenäisyyden sen saapuessa perille. Jos pelkäät yksityisyydensuojasi puolesta, voit yksinkertaisesti jättää Internet-toiminnot käyttämättä. Ohjelma on täysin käytettävissä ilman niitä. Jos verkkotoiminnot ovat pois käytöstä, PowerTools ei lähetä mitään tietoja Macecraft Softwarelle. Voit varmistua asiasta käyttämällä palomuuria.

20 Lyhenteet Voit lyhentää tapaa, miten PowerTools näyttää pitkät järjestelmärekisterin polut, kuten HKEY_CURRENT_USERS\Software\Microsoft\Windows\. Kuva 13: Rekisteripolun lyhentämisasetukset Seuraavat vaihtoehdot ovat käytettävissä: Lyhennä rekisteripolkujen nimiä Rekisterinsiivoojassa Lyhennä rekisteripolkujen nimiä hakutoiminnoissa Lyhennä rekisteripolkujen nimiä Etsi ja korvaa-toiminnossa Kahta tapaa lyhentää polut tuetaan. Lyhennä juuriavain lyhentää ainoastaan juuriavaimen, esim. HKEY_CURRENT_USER HKCU. Lyhennä juuriavain ja myös muut yleiset kohdat voi lyhentää kaikkia rekisteripolun osia. Tämä saattaa vähentää polun näyttämiseen tarvittua tilaa suurelta osin, mutta tottumaton käyttäjä saattaa kokea lyhennetyt polut hankaliksi lukea.

21 Asetusten tallentaminen Kuva 14: Asetustentallentamisasetukset Asetusten tallentaminen antaa sinun tallentaa työkalujen asetukset, esimerkiksi Tiedostojen etsijän hakuasetukset, myöhempää käyttöä varten. Täten voit esim. tehdä useita samanlaisia tiedostohakuja peräkkäin ilman, että sinun tarvitsee säätää työkalun asetukset joka kerta erikseen. Jos toiminto on käytössä, joihinkin ohjelman ikkunoihin lisätään alla näkyvän kaltainen pieni työkalupalkki. Kuva 15: Asetustentallennustoiminto Työkalupalkissa on kolme yksinkertaista mutta hyödyllistä toimintoa: 1. Lataa aikaisemmin tallennetut asetukset valitsemalla ne pudotusvalikosta. 2. Tallenna tämänhetkiset asetukset naksauttamalla ylävasemmalla sijaitsevaa levykekuvaketta. 3. Poista valitut asetukset naksauttamalla punaista poistokuvaketta alavasemmalla.

22 Käyttöhistoria Kuva 16: Käyttöhistoria Käyttöhistoria sisältää tiedot siitä, mitä toimintoja ja muutoksia järjestelmään käyttäjä on tehnyt PowerToolsin eri työkaluilla. Toimintalista on järjestetty ensisijaisesti työkalun ja toissijaisesti päivämäärän mukaan. Lisätietoja jokaisesta toiminnosta näytetään Tarkenne-sarakkeessa. Tämän kentän sisältö vaihtelee riippuen siitä, mihin toimintoon se viittaa.

23 jv16 PowerToolsin päätyökalut jv16 PowerTools sisältää satoja ominaisuuksia ja toimintoja. Pääikkunasta pääset käsiksi eniten käytettyihin työkaluihin. Suurimpaan osaan muita toimintoja pääset käsiksi Tiedostotyökalun ja Hakemistotyökalun kautta. Pääikkuna: Koti Kuva 17: Pääikkuna

24 jv16 PowerToolsin Pääikkuna sisältää pikakuvakkeet seuraaviin päätoimintoihin: 1. Pikasiivous siivoaa ja korjaa koneeltasi kaiken, mikä on automaattisesti mahdollista tehdä. 2. Järjestelmän optimoija parantaa tietokoneesi suorituskykyä poistamalla käytöstä turhia ominaisuuksia. 3. Käynnistyksen hallinnassa voit tarkastella ja muokata automaattiseti koneesi mukana käynnistyviä ohjelmia. 4. Ohjelma-asennusten hallinta näyttää kaikki koneellesi asennetut ohjelmat, ja voit poistaa ne joita et enää tarvitse. 5. Haittaohjelmien etsijä tarkistaa imuroimiesi ohjelmien turvallisuuden. Vinkki: Voit raahata ja pudottaa tiedostoja ja hakemistoja Pääikkunaan. Jos raahaat tiedostoja, ne listataan Tiedostotyökalussa. Jos raahaat hakemistoja, ne listataan Hakemistotyökalussa. Jos raahaat molempia samanaikaisesti, tiedostot ja kaikki hakemistojen sisältämät tiedostot listataan Tiedostotyökalussa.

25 Pääikkuna: Rekisterityökalut Kuva 18: Rekisterityökalut Rekisterin hallinta antaa sinun muokata järjestelmärekisteriä. Etsi rekisteristä antaa sinun hakea tietoja järjestelmärekisteristä. Rekisterin etsi ja korvaa antaa sinun etsiä ja korvata tietoja suoraan järjestelmärekisteristä. Rekisterin siivooja etsii ja korjaa virheellistä ja turhaa tietoa järjestelmärekisteristä. Rekisterin pakkaaja pienentää järjestelmärekisterin kokoa poistamatta siitä mitään tietoja rakentamalla rekisterin uudelleen. Rekisterin tiedot näyttää yksityiskohtaisia tietoja järjestelmärekisterin sisällöstä ja rakenteesta. Rekisterin valvojalla luot ja vertailet eri tilannekuvia järjestelmärekisteristä.

26 Pääikkuna: Tiedostotyökalut Kuva 19: Tiedostotyökalut Tiedostojen etsinnällä löydät tiedostoja tietokoneeltasi. Työkalu tukee useita erilaisia hakuvaihtoehtoja. Tiedostojen siivooja listaa turhat väliaikaistiedostot koneeltasi. Tiedostojen palauttaja palauttaa poistettuja tiedostoja. Tiedostojen järjestäjä järjestelee tiedostoja erilaisin kriteerein. Tiedostotyökalu on yleiskäyttöinen työkalu tiedostojen hallintaan: tiedostojen listaus muita työkaluja varten, salaus, pyyhkiminen, useiden tiedostojen nimeäminen kerralla, etsi ja korvaa sekä muita toimintoja. Etsi identtiset etsii sisällöltään täysin samanlaiset tiedostot. Hakemistojen etsijä toimii kuten Tiedostojen etsijä, mutta hakemistoille. Hakemistotyökalulla suoritat erilaisia toimintoja hakemistoille.

27 Pääikkuna: Järjestelmätyökalut Kuva 20: Järjestelmätyökalut Ohjelma-asennusten hallinta (saatavilla myös Koti-paneelista) listaa kaikki koneellesi asennetut ohjelmat, mukaanlukien vanhojen ohjelmien jättämät jäännökset. Ohjelmia voi poistaa koneelta normaalilla asennuksenpoisto-ohjelmalla tai PowerToolsin omalla asennuksenpoistojärjestelmällä. Käynnistyksen hallinta (saatavilla myös Koti-paneelista) listaa kaikki ohjelmat, jotka käynnistyvät Windowsin mukana. Käynnistymiseen kuluvaa aikaa voi nopeuttaa muokkaamalla listaa. Korjaa Käynnistä-valikko listaa rikkinäiset pikakuvakkeet ja tyhjät hakemistot Käynnistä-valikosta ja työpöydältä. Ajoitetut tehtävät ajoittaa PowerToolsin toimintoja suoritettavaksi automaattisesti. (Edistyneille käyttäjille) Järjestelmäpalvelut listaa kaikki Windowsin palvelut, joista tarpeettomat voi poistaa. Järjestelmän optimoija (saatavilla myös Koti-paneelista) parantaa koneesi suorituskykyä poistamalla käytöstä tarpeettomia ominaisuuksia.

28 Pääikkuna: Yksityisyystyökalut Kuva 21: Yksityisyystyökalut Paneeli sisältää työkalut: Historian siivooja parantaa yksityisyyttäsi ja palauttaa haaskattua tilaa tyhjentämällä käyttöjärjestelmän ja muiden ohjelmien ylläpitämiä historiatietoja. Järjestelmänpuhdistaja suorittaa automaattiseti joitakin turvallisuustoimintoja, kuten tiedoston- ja historiansiivouksen. Levynpyyhkijä ylikirjoittaa tiedostoja ennen niiden poistamista tuhotakseen ne läpikotaisin. Täten tuhottuja tiedostoja ei pitäisi olla mahdollista palauttaa millään palautusohjelmalla.

29 Pikasiivous Kuva 22: Pikasiivous Pikasiivoustyökalulla voit ajaa Rekisterin siivoojan, Historian siivoojan ja Tiedostojen siivoojan samanaikaisesti ja tarkastella niiden tuloksia samassa tulosikkunassa. Lisäksi työkalu etsii rikkinäiset pikakuvakkeet ja tarpeettomat, tyhjät hakemistot Käynnistä-valikosta ja työpöydältä. Toimintoja: Lisäturva Tällä toiminnolla voit ohittaa tiettyihin ohjelmiin, kuten varmuuskopiointiohjelmistoihin, virustutkiin tai muihin haluamiisi ohjelmiin, liittyvät tiedot. Ohituslista Voit ohittaa haluamasi sanat ja fraasit turvallisuuden lisäämiseksi. Hakusanat Tarkenna hakusi tiettyihin kohteisiin. Hakusanat voivat olla yksittäisiä sanoja tai kokonaisia fraaseja, jokainen kirjoitettuna omalle rivilleen.

30 Pikasiivouksen tulosikkuna Kuva 23: Pikasiivouksen tulokset Pikasiivoustoiminnon tulosikkunan sisältö on järjestetty yksinkertaisiin kategorioihin. Vinkki: Voit käyttää Listan hallinta -menua kontekstimenusta laajentaaksesi ja pienentääksesi ryhmiä. Vaihtoehtoisesti voit myös listan ollessa aktiivisena yksinkertaisesti alkaa kirjoittaa, jolloin listan suodatintoiminto aktivoituu.

31 Järjestelmän optimoija Järjestelmän optimoijalla voit helposti nopeuttaa järjestelmääsi muokkaamalla sen toimintaa. Kuva 24: Järjestelmän optimoija Työkalun käyttäminen on helppoa ja turvallista. Ruksaa kaikki haluamasi muutokset ja napsauta Käytä. Jos haluat perua tekemiäsi muutoksia, avaa työkalu uudelleen ja poista aiemmin valitsemasi ruksit.

32 Käynnistyksen hallinta Kuva 25: Käynnistyksen hallinta Käynnistyksen hallinta listaa kaikki ohjelmat jotka on asetettu käynnistymään Windowsin käynnistyksen yhteydessä. Työkalu tutkii järjestelmärekisterin ja Käynnistä-menun löytääkseen käynnistyvät ohjelmat. Pois käytöstä vanhentuneita paikkoja, kuten Win.ini -tiedostoa, ei käsitellä. Listan riviä naksauttamalla näytetään lisätietoa valitusta ohjelmasta. Lisätiedoissa näytetään mm. onko ohjelma käynnissä ja missä ohjelma sijaitsee. Jos verkkotoiminnot ovat käytössä, Kuvaus-kenttä näyttää Macecraftin palvelimelta mahdollisesti saatuja lisätietoja ohjelmasta. Jos verkkotoiminnot eivät ole käytössä, kenttä näyttää ohjelmatiedostosta itsestään mahdollisesti löytynyttä lisätietoa. Työkalulla voit myös määrätä, mitkä ohjelmat käynnistyvät käyttöjärjestelmän mukana. Järjestelmän suorituskyvyn parantamiseksi ja sen käynnistymisen nopeuttamiseksi automaattisesti käynnistyvien ohjelmien määrä on suositeltavaa pitää mahdollisimman pienenä. Käytä Ota pois päältä -painiketta kieltääksesi valittua ohjelmaa käynnistymästä Windowsin mukana. Ohjelma jää luetteloon, jotta halutessasi voit jälleen antaa ohjelman käynnistyä Windowsin mukana tulevaisuudessa. Poista-painike poistaa ohjelman listalta. Käytä Uusi...-painiketta lisätäksesi luetteloon haluamasi ohjelman.

33 Ohjelma-asennusten hallinta Kuva 26: Ohjelma-asennusten hallinta PowerTools 2011:n uusittu toteutus Ohjelma-asennusten hallintatyökalusta parantaa Windowsin oman Lisää/Poista sovellus -toiminnon pohjalta. Windowsin oma ohjelma-asennusten hallintatoiminto luottaa siihen, että asennetut ohjelmat ovat rekisteröineet itsensä Windowsille. Koska käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan vaadi tällaista rekisteröitymistä, jotkin ohjelmat saattavat jäädä listaamatta. Tämä työkalu ohittaa yllämainitun ongelman seuraavilla tavoilla: 1. Lukemalla yllämainitun listan rekisteröityneistä ohjelmista. 2. Etsimällä järjestelmärekisteristä yleisiä ohjelmatietoja. 3. Etsimällä muita ohjelmia analysoimalla kiintolevyjen sisällön. Huomaa, että Ohjelma-asennusten hallinta joutuu tekemään joitakin arvauksia päätellessään, mitä ohjelmia järjestelmään on asennettu. Siksi ohjelmalista saattaa sisältää joitain virheellisiä tietoja, kuten väärän asennuspäivämäärän. Tästä ei kannata huolestua.

34 Ohjelman mukautettu poisto Kuva 27: Uninstall Software Ohjelman poistotoiminto auttaa sinua poistamaan asennettuja ohjelmia. Työkalun saat auki valitsemalla ohjelman Ohjelma-asennusten hallinnassa ja naksauttamalla Poista asennus. Toimintoa voidaan käyttää vain yhteen ohjelmaan kerrallaan. Toimi seuraavassa kuvatulla tavalla poistaaksesi ohjelmia: 1. Varmista, että Asetukset-paneelissa näkyvät ohjelman tiedot, kuten ohjelman asennuspolku ja nimi, ovat paikkansapitävät. Muuta tietoja käsin jos ne ovat virheellisiä, tai jätä kentät tyhjiksi. 2. Naksauta Käytä asennuksenpoistajaa. Jos ohjelman oma asennuksenpoistaja käynnistyy, seuraa sen ohjeita poistaaksesi ohjelman asennuksen. Muutoin jatka seuraavaan kohtaan. 3. Tarkasta huolellisesti lista löydetyistä tiedostoista ja järjestelmärekisterin tiedoista. Valitse poistettavaksi ainoastaan tiedot, joiden olet varma kuuluvan poistettavalle ohjelmalle. 4. Paina Poista-painiketta Asetukset-paneelin Asennuspolku-kentän oikealla puolella. Tämän voi tehdä ainoastaan mikäli kenttä sisältää kelvollisen hakemistopolun. 5. Naksauta Sulje. Varoitus: Varmista aina, että Asetukset-paneelissa näkyvät ohjelman tiedot, kuten ohjelman asennuspolku ja nimi, ovat paikkansapitävät. Jos jotkin tiedot ovat virheellisiä, työkalun asennuksenpoistovaihe saattaa löytää ohjelmaan kuulumatonta tietoa. Mikäli et ole varma joidenkin kenttien paikkansapitävyydestä, tyhjennä kenttä. Ohjelma-asennusten poiston yrittäminen käyttäen geneerisiä hakutermejä saattaa olla vaarallista.

35 Haittaohjelmien etsijä Kuva 28: Haittaohjelmien etsijä Haittaohjelmien etsijä tarjoaa yksinkertaisen mutta tehokkaan suojautumiskeinon vihamielisiä ohjelmia, kuten viruksia ja troijalaisia vastaan. Työkalu tarkastaa tiedostolataushakemistot mahdollisesti vaarallisten ohjelmien varalta. Toiminto käyttää kehittämäämme heuristiikkamoottoria havaitakseen satojatuhansia yleisimpiä Windowskoneiden uhkia. Estääksesi haittaohjelmien pääsyn koneellesi sinun tulisi myös aina käyttää erillistä virustutkaa. Varoitus: Haittaohjelmien etsijä antaa ainoastaan suosituksia. Lataa ohjelmia vain luotetuista lähteistä ja pidä virustutkasi ajan tasalla.

36 Rekisterinhallinta Rekisterinhallintatyökalu antaa edistyneille käyttäjille helpon pääsyn Windowsin järjestelmärekisteriin.se sisältää useita työkaluja rekisterin manuaaliseen korjaamiseen ja ylläpitoon. Voit mm. muokata Windowsin Lisää/poista sovellus -listaa, poistaa poistettujen ohjelmien jättämiä rekisterimerkintöjä sekä hallita shell-laajennuslisäosia. Kuva 29: Rekisterinhallinta Toiminnot: Lisää/poista sovellus listaa ne ohjelmat, mitkä näytetään Windowsin Ohjauspaneelin Lisää/poista sovellus -työkalussa, sekä joitakin ohjelmia joita siinä ei näytetä. Huomaa, että Poista-painike ainoastaan poistaa ohjelman kyseiseltä listalta, eikä poista itse ohjelman asennusta. Käytä Poista asennus-painiketta käynnistääksesi kyseisen ohjelman asennuksenpoiston. Läpikotaisempi asennuksenpoistotoiminto on käytettävissä Pääikkunan Ohjelma-asennusten hallinta -työkalun kautta. Tiedostotyypit näyttää järjestelmään rekisteröidyt tiedostotyypit. Ohjelmien poisto jättää monesti niiden tiedostotyyppirekisteröinnit jälkeensä. Uusi tiedosto näyttää listan niistä tiedostotyypeistä, joita voit luoda Windowsin kontekstimenun Uusi... -alimenun kautta. Huomaa, että jos poistat listalta kohteen ja käytät yhä ohjelmaa, joka on sen luonut, kyseinen ohjelma saattaa luoda kohteen uudelleen. Lisäosat listaa järjestelmään rekisteröidyt shell-laajennukset. Nämä ovat toimintoja, joita voidaan suorittaa erilaisille tiedostomuodoille. Esimerkiksi voit avata tekstitiedoston Notepadissa kaksoisnaksauttamalla sitä, mutta voit myös tulostaa tiedoston sisällön naksauttamalla sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla kontekstimenusta Tulosta. Voit tuhota tarpeettomat lisäosat. IE-valikko näyttää Internet Explorerin kontekstimenun toiminnot. Kontekstimenulaajennukset ja ohjelmat kuten FlashGet lisäävät tähän menuun toimintoja. Avaa sovelluksessa -valikko listaa ne ohjelmat, mitkä Windows näyttää kun tuntematonta tiedostomuotoa yritetään avata. Hakuvalikko listaa Käynnistä-valikon hakutoiminnon kohteet. Voit poistaa turhat kohteet.

37 Rekisterinsiivooja Toisin kuin Rekisterin hallinta ja Etsi rekisteristä -työkalut, Rekisterinsiivooja siivoaa rekisterin täysin automaattisesti. Se analysoi nopeasti koko järjestelmärekisterin ja listaa virheelliset kohteet. Kuva 30: Rekisterinsiivooja Käynnistäessäsi työkalun, se kysyy haluatko painottaa siivouksessa turvallisuutta vai löydettävien virheiden määrää. Käytä turvallisempia asetuksia kunnes hallitset työkalun kunnolla. Näytä historiatiedot ja tiedot viimeksi avatuista tiedostoista (MRU) -asetus määrittelee, listataanko mainitut tiedot virheinä. Vaikka historiatiedot eivät välttämättä olekaan virheellisiä tai turhia, ne voidaan usein turvallisesti poistaa yksityisyydensuojan parantamiseksi. Seuraavat asetukset ovat suunnattu edistyneille käyttäjille. Lisäturva-paneelissa voit valita, skannataanko kaikki tieto vai jätetäänkö tietyntyyppisten ohjelmistojen tiedot käsittelemättä. Lisähaku-paneelissa voit määrittää, mitkä skannausmodulit ajetaan.

38 Lisäasetukset-paneeli sisältää seuraavat asetukset: Kaikkien virheellisten merkintöjen automaattinen poistaminen poistaa löydetyt virheet suoraan kysymättä käyttäjältä varmistusta. Tämän vaihtoehdon käyttämistä ei suositella. Kuormita prosessoria mahdollisimman vähän mahdollistaa tietokoneen täysimittaisen käyttämisen skannauksen aikana. Älä näytä automaattisesti uudelleenluotavia rekisterimerkintöjä Tietyntyyppiset rekisteritiedot luodaan automaattisesti uudelleen joko uudelleenkäynnistyksen tai tietyn ohjelman käytön yhteydessä. Tämän vaihtoehdon avulla voit jättää ne listaamatta. Älä nosta tulosikkunaa etualalle jos skannausikkuna on pienennetty (minimoitu), se normaalisti palautetaan ja nostetaan etualalle skannauksen valmistuttua. Voit kieltää tämän. Älä näytä raportti-ikkunaa skannauksen jälkeen Valitse automaattisesti kaikki löydetyt tiedot Laajenna automaattisesti päätuloskategoriat Hakusanat-paneelissa voit syöttää haluamiasi hakusanoja tai fraaseja, jolloin vain niihin liittyvät rekisterivirheet listataan. Tämä on kätevää mikäli haluat korjata ainoastaan tiettyyn ohjelmaan liittyvät virheet. Ohituslista taas sisältää hakusanat, jotka haluat jättää pois listasta, jolloin haluamasi ohjelmat voidaan jättää rauhaan.

39 Rekisterinsiivoojan raportti-ikkuna Raportti-ikkuna näyttää statistiikkoja Rekisterinsiivoojan tuloksista. Kuva 31: Rekisterinsiivoojan raportti-ikkuna Rekisterin kunto kertoo summittaisesti järjestelmärekisterisi yleisen kunnon. Se on luonteeltaan tarkempi kuin Pääikkunan vastaava mittari. Voit sulkea reportti-ikkunan naksauttamalla Sulje. Jos et enää toiste halua nähdä raporttia, valitse Älä näytä tätä ikkunaa enää jatkossa.

40 Rekisterinsiivoojan tulosikkuna Rekisterinsiivoojan löytämät rekisterin virheelliset merkinnät listataan skannauksen päätyttyä. Yksityiskohtaisia tietoja jokaisesta virheestä on saatavilla listauksessa. Kaikki löydetyt virheet tulisi korjata. Kuva 32: Rekisterinsiivoojan tulosikkuna

41 Löytyneiden rekisterivirheiden korjaaminen Kun Rekisterinsiivoojan skannaus on päättynyt, sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1. Poista löydetyt virheet. 2. Korjaa löydetyt virheet. 3. Käytä Mukautettua korjausta virheiden korjaukseen. Yksinkertaisin toimenpide on naksauttaa Korjaa-painiketta. Tällöin virheet yritetään korjata automaattisesti. Mikäli ei löydy muuta tapaa korjata jokin virhe, virheellinen tieto poistetaan järjestelmärekisteristä. Voit vaihtoehtoisesti käyttää Mukautettua korjausta. Valitse kaikki virheet valitsemalla menusta Valitse > Kaikki tai painamalla Ctrl-A. Sen jälkeen naksauta Mukauta korjaus... -painiketta ikkunan alaosassa. Hetken päästä Korjauksen mukautusikkuna aukeutuu, jonka avulla voit määrätä millä tavalla virheet korjataan. Kuva 33: Korjauksen mukauttaminen Korjaustyökalu sisältää myös muita korjausvaihtoehtoja edistyneille käyttäjille, kuten manuaalinen korjaustoiminto, jolla voit muokata virheellisen tiedon rekisteriin käsin. Tämän toiminnon kanssa tulee olla varovainen. Jos olet sitä mieltä, että listattu kohde ei ole virheellinen, valitse Ohita tieto äläkä näytä sitä uudestaan Rekisterinsiivoojassa. Lisätietoja: Yleensä Valitse paras mahdollinen korjaustapa automaattisesti on paras tapa korjata virheet, mikäli se on käytettävissä, eli kun ohjelma osaa automaattisesti päätellä tavan korjata virhe. Muussa tapauksessa käytä toimintoa Poista tieto.

42 Etsi rekisteristä Tiedon etsiminen järjestelmärekisteristä on helppoa ja nopeaa tämän työkalun avulla. Kuva 34: Etsi rekisteristä Aloittaaksesi haun, kirjoita hakusanasi ja naksauta Käynnistä. Ikkunan muista paneelista voit tarkentaa ja mukauttaa hakua. Etsi päivämäärällä antaa sinun tarkentaa hakusi kohteisiin, joita on joko muokattu tiettynä päivänä, ennen tai jälkeen tiettyä päivää taikka tietyn aikajakson sisällä. Käytettävissäsi on seuraavat hakutavat: Normaali, aakkoslajeja erottamaton, väljään hahmontunnistukseen perustuva haku Aakkoslajeja erottamaton haku, joka tukee jokerimerkkejä Perl-kielen säännöllisiin lausekkeisiin (regex) perustuva haku Tekoälyalgoritmiä käyttävä haku Nämä hakutavat on kuvailtu tarkemmin seuraavassa.

43 Hakutavat Seuraavat taulukot sisältävät esimerkkejä eri hakutavoista. Haut on suoritettu allaolevalle tekstille: Nousi siitä Väinämöinen jalan kahen kankahalle saarehen selällisehen, manterehen puuttomahan. Viipyi siitä vuotta monta, aina eellehen eleli saaressa sanattomassa, manteressa puuttomassa. Arvelee, ajattelevi, pitkin päätänsä pitävi: kenpä maita kylvämähän, toukoja tihittämähän? Hakutapa Hakulauseke Ensimmäinen löydetty tulos Normaali haku Nou Nousi siitä... Normaali haku väin Väinämöinen jalan kahen... Jokerimerkkejä tukeva haku sii Nousi siitä... Jokerimerkkejä tukeva haku?ousi Nousi siitä... Jokerimerkkejä tukeva haku *an* jalan kahen... Jokerimerkkejä tukeva haku???näm* Väinämöinen jalan kahen... Jokerimerkkejä tukeva haku kah?? jalan kahen... Perlin säännölliset lausekkeet (RegEx) Nousi siitä Nousi siitä Väinämöinen... Perlin säännölliset lausekkeet (RegEx) vi+pyi Viipyi siitä... Perlin säännölliset lausekkeet (RegEx) möinen$ Nousi siitä Väinämöinen... Perlin säännölliset lausekkeet (RegEx) jal[ao]n jalan kahen kankahalle... Tekoälyä käyttävä haku nousu Nousi siitä... Tekoälyä käyttävä haku ajattelee Arvelee, ajattelevi,... Huomautuksia: Jos et syötä jokerimerkkejä (merkit * ja? ) käyttäessäsi jokerimerkkejä tukevaa hakua, hakulausekkeen alkuun ja loppuun lisätään automaattisesti jokerimerkki *. Perlin säännöllisiin lausekkeisiin perustuva haku erottelee isot ja pienet kirjaimet toisistaan. Tekoälyä käyttävä haku ei ole riippuvainen kielestä vaan toimii samoin kaikilla kielillä. jv16 PowerTools 2011 käyttää Luu Tranin tekemää TPerlRe-komponenttia Perlin säännöllisiin lausekkeisiin perustuvan haun toteutukseen. TPerlRe on Delphi-kääre kirjastotiedostolle perlre.dll, joka on Win32-käännös Philip Hazelin PCRE (Perl Compatible Regular Expression) -kirjastolle.

44 Lyhyt johdatus Perlin säännöllisiin lausekkeisiin Symboli Esimerkkilauseke Kuvaus + kis+a Täsmää yhden tai useamman edeltävän kirjaimen. Esimerkki täsmäisi sanat kissa, kisssa, kissssssa jne..+ kis.+a Täsmää esim. sanoihin kissa, kiska mutta ei kisa..* kis.*a Täsmää esim. sanoihin kissa, kiska ja kisa. [] ko[iu]ra Täsmää yhden hakasulkujen sisällä olevan kirjaimen. Esimerkki täsmäisi sanoihin koira ja koura. ^ ^ka Täsmää mihin tahansa tekstiin, joka alkaa annetulla merkkijonolla. Täsmää esim. sanoihin kala, katti, kauris jne. $ nen$ Täsmää mihin tahansa annetulla merkkijonolla loppuvaan tekstiin. Täsmää esim. sanoihin mielenkiintoinen, keltainen, perhonen.? kis?a Täsmää vaihtoehtoisesti yhden edeltävän kirjaimen. Esimerkki täsmäisi sanoihin kissa ja kisa. Voit lukea lisää aiheesta Internetissä esimerkiksi osoitteista:

45 Rekisterin etsi ja korvaa Tämä on hyvin kätevä tapa korvata järjestelmärekisterin tietoja toisella. Kuva 35: Rekisterin etsi ja korvaa -toiminto Työkalu on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun on tarpeen korjata hakemistopolkuja asematunnusten muututtua. Näin saattaa tapahtua uuden kiintolevyn lisäämisen jälkeen, jolloin Windows muuttaa levyasemien kirjaintunnuksia. Tämä voi aiheuttaa sen, että mm. pikakuvakkeet ja rekisteritiedot osoittavat yhtäkkiä väärälle levylle. Esimerkiksi D:-levy saatetaan muuttaa E:-levyksi, mutta pikakuvakkeita ei päivitetä vastaavasti. Ongelma on helppo korjata tällä työkalulla yksinkertaisesti kirjoittamalla D:\ hakusanaksi ja E:\ korvattavaksi sanaksi. Kaikki tehtävät muutokset varmistetaan käyttäjältä. Asetukset-paneeli sisältää joitain edistyneille käyttäjille suunnattuja lisäasetuksia. Voit mm. valita, mitä rekisterin juuriavaimia käsitellään. Kuormita prosessoria mahdollisimman vähän mahdollistaa tietokoneen täysimittaisen käytön myös haun aikana. Tutki arvojen nimet voit analysoida arvojen lisäksi myös rekisteriavainten nimet. Tutki arvojen sisältö voit halutessasi jättää itse arvot käsittelemättä. Nopeuta hakua jättämällä tietyt järjestelmäavaimet tutkimatta Älä nosta tulosikkunaa etualalle Ohituslista mahdollistaa tietyt hakusanat sisältävien tietojen ohittamisen.

46 Rekisterin etsi ja korvaa: Tulosikkuna Rekisterin etsi ja korvaa -toiminnon tulokset näytetään uudessa ikkunassa. Kuva 36: Rekisterin etsi ja korvaa -työkalun tulosikkuna Huomaa, että työkalu ei ole tehnyt vielä mitään muutoksia järjestelmään, vaan ainoastaan näyttää millaisia muutoksia rekisteriin tehtäisiin. Käy lista läpi varmistaen, että kaikki muutokset ovat sellaisia mitä haluat tehdä. Jättääksesi jonkin muutoksen tekemättä, naksauta sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitse kontekstimenusta Listan hallinta > Poista listalta. Voit myös avata kiinnostavat kohteet Windowsin Rekisterieditorissa valitsemalla kontekstimenusta Avaa Rekisterieditorissa. Kun olet käynyt listan läpi, varmista muutokset naksauttamalla Korvaa.

47 Rekisterinvalvoja Rekisterinvalvoja tarjoaa helpon tavan ohjata ja valvoa järjestelmärekisteriä. Voit luoda rekisteritallenteen rekisterin senhetkisestä tilasta ja myöhemmin käyttää sitä vertaillessasi rekisterissä tapahtuneita muutoksia. Kuva 37: Rekisterinvalvoja Työkalun pääikkuna näyttää luodut rekisteritallenteet. Oikealla hiiren painikkeella ilmestyvä kontekstimenu tarjoaa lisätoimintoja. Rekisterinvalvojan vertailutoiminto tunnistaa seuraavanlaiset muutokset rekisteriin: Rekisteriavaimen poiston Rekisteriarvon poiston Rekisteriarvon muutoksen Uuden rekisteriavaimen luomisen Uuden rekisteriarvon luomisen

48 Rekisteritallenteen luonti Luodaksesi uuden rekisteritallenteen, naksauta Luo rekisteritallenne. Kuva 38: Create a New Registry Snapshot Mitä useampia juuriavaimia haluat sisällyttää tallenteeseen, sitä hitaampaa sen vertailu tulee olemaan. Useimmissa tapauksissa juuriavainten HKEY_LOCAL_MACHINE ja HKEY_CURRENT_USER valitseminen riittää. Kun olet valmis, naksauta Käynnistä ja odota kunnes työkalu on lopettanut työskentelemisen. Seuraavaksi asetusikkuna sulkeutuu ja näet Rekisterinvalvojan listassa luomasi uuden rekisteritallenteen.

49 Rekisteritallenteiden vertailu Vertaillaksesi rekisteritallennetta järjestelmärekisterin nykyiseen tilaan, valitse haluamasi rekisteritallenne Rekisterinvalvojan listalta ja naksauta Vertaa... Kuva 39: Rekisteritallenteiden vertailutoiminto Jos olet kiinnostunut näkemään ainoastaan tietyntyyppiset muutokset, kuten äskettäin asennetun sovelluksen luomat rekisteriavaimet, käytä Hakusanat-paneelia. Tällöin myös vertailun nopeus saattaa parantua merkittävästi. Seuraavat vaihtoehdot ovat käytettävissä Asetukset-paneelissa: Älä näytä MRU-merkintöjä jättää käsittelemättä turhat, usein muuttuvat rekisterimerkinnät. Älä näytä järjestelmän merkintöjä jättää käsittelemättä tietyntyypiset usein muuttuvat järjestelmän rekisterimerkinnät. Järjestelmän merkintöjen näyttäminen hidastaa vertailutoimintoa ja saattaa johtaa epäolennaisten tietojen näyttämiseen tulosikkunassa. Naksauta Käynnistä aloittaaksesi vertailun. Vertailutoiminto sisältää seuraavat askeleet: 1. Luodaan uusi, väliaikainen rekisteritallenne, joka sisältää järjestelmärekisterin sisällön vertailun aloitushetkellä. 2. Vertaillaan uutta rekisteritallennetta käyttäjän valitsemaan, aiemmin luotuun tallenteeseen. 3. Poistetaan väliaikainen rekisteritallenne. 4. Näytetään käyttäjälle havaitut muutokset.

50 Rekisteritallenteiden vertailun tulokset Rekisterinvalvoja näyttää havaitsemansa järjestelmärekisterin muutokset uudessa ikkunassa. Kuva 40: Rekisteritallenteiden vertailun tulosikkuna Voit käyttää tulosikkunaa poistaaksesi äskettäin lisättyjä kohteita Poista-painikkeella tai voit palauttaa muokattuja kohteita aiempaan tilaansa. Valitse muutettavat kohteet ja paina Vaihda takaisin. Toimintoa tulee käyttää huolella, koska sillä on mahdollista muuttaa järjestelmän tärkeitä alueita.

51 Rekisterinpakkaaja Kuva 41: Rekisterinpakkaaja Rekisterinpakkaaja pienentää järjestelmärekisterisi kokoa poistamatta siitä mitään tietoa. Työkalu luo uudelleen koko rekisterin, vähentäen sekä tarvitun työmuistin että rekisterin viemän kiintolevytilan määrää.

52 Rekisterin tiedot Kuva 42: Rekisterin tiedot Tämä työkalu näyttää yksityiskohtaisia tietoja järjestelmärekisteristä ja sen sisällöstä. Rekisterin tiedot -työkalu ja Rekisterinpakkaaja tarjoavat erilaiset näkymät rekisterin koolle. Rekisterin tiedot näyttää, paljonko tietoa rekisteri sisältää kun taas Rekisterinpakkaaja näyttää, paljonko tilaa rekisterin tallentamiseen vaaditaan.

53 Tiedostojen etsijä Jos sinun tarvitsee löytää tiettyjä tiedostoja tietokoneeltasi, käytä Tiedostojen etsijää. Se löytää tiedostoja nimen, tiedostopäätteen, koon, luomispäivämäärän, muokkauspäivämäärän tai viimeisen avauskerran perusteella. Kuva 43: Tiedostojen etsijä Etsittävät tiedostot -paneelissa voit syöttää yhden tai useamman hakulausekkeen käyttäen jokerimerkkejä. Jos esimerkiksi haluat löytää kaikki tekstitiedostot paitsi tiedostot nimeltä Readme.txt, kirjoita hakulausekkeeksi *.txt; -readme.txt. Etsi koon mukaan -paneelissa voit määritellä, minkä kokoisia tiedostoja haluat löytää. Tiedostoja, jotka ovat noin... -vaihtoehto käyttää n. 5% varianssia. Jos siis haet 'noin' 100 Kt kokoisia tiedostoja, työkalu listaisi tiedostot, joiden koko on 95 ja 105 Kt väliltä. Etsi päivämäärän mukaan -paneeli antaa sinun määritellä haettavaksi tiedostoja niiden luomis-, muokkaus- tai käyttöpäivämäärän perusteella. Seuraavat Asetukset ovat muutettavissa: Kuormita prosessoria mahdollisimman vähän rajoittaa työkalun prosessorikuormitusta. Nopeuta hakua ohittamalla syvemmät hakemistorakenteet aiheuttaa sen, että työkalu ohittaa alkuperäishakemistoa kolmea alihakemistoa syvemmällä olevat hakemistopolut. Paranna turvallisuutta ohittamalla järjestelmähakemistot aiheuttaa sen, että käyttöjärjestelmäkansioiden tiedostot ja hakemistot jätetään pois hausta. Älä nosta tulosikkunaa etualalle Ohituslistaan voit halutessasi lisätä sanoja, jotka jätetään pois hakutuloksista. Vinkki: Voit käyttää Ohituslistaa myös jättääksesi hakemistoja pois hausta. Jos esimerkiksi haluat hakea kaikista C:-levyn hakemistoista paitsi hakemistosta C:\Windows, lisää C: Mistä etsitään -paneeliin ja C:\Windows Ohituslistaan. Tätä tekniikkaa voit käyttää myös muissa PowerToolsin työkaluissa.

54 Tiedostojen siivooja Tällä työkalulla voit etsiä turhia ja vanhentuneita väliaikaistiedostoja. Muista tarkistaa tulokset ennen kuin poistat mitään tiedostoja. Kuva 44: Tiedostojen siivooja Käytä Perusasetukset-paneelia määrittääksesi, painotetaanko tuloksissa turvallisuutta vai tulosten määrää. Seuraavat Asetukset ovat muutettavissa: Kuormita prosessoria mahdollisimman vähän rajoittaa työkalun prosessorikuormitusta. Nopeuta hakua ohittamalla syvemmät hakemistorakenteet aiheuttaa sen, että työkalu ohittaa alkuperäishakemistoa kolmea alihakemistoa syvemmällä olevat hakemistopolut. Paranna turvallisuutta ohittamalla järjestelmähakemistot aiheuttaa sen, että käyttöjärjestelmäkansioiden tiedostot ja hakemistot jätetään pois hausta. Älä nosta tulosikkunaa etualalle Ohituslistaan voit halutessasi lisätä sanoja, jotka jätetään pois hakutuloksista. Voit myös määritellä, mitkä asemat haluat Tiedostojen siivoojan analysoivan. Kaikkien asemien valitseminen antaa eniten tuloksia mutta on hitain ajaa.

55 Tiedostojen palauttaja Kun poistat tiedoston, sitä ei välittömästi poisteta levyltä. Sen sijaan tiedoston levyltä varaama tila merkitään vapaaksi, niin että alueelle voidaan kirjoittaa tietoja tulevaisuudessa. Tiedostojen palauttaja etsii vapaaksi merkittyjä tiedostoja, joita ei ole vielä kokonaan ylikirjoitettu muulla tiedolla. Kuva 45: Tiedostojen palauttaja Etsittävät tiedostot Syötä hakulauseke tai lausekkeita, joiden mukaan tiedostoja etsitään. Etsi tilan mukaan Määrittele, kuinka suurella todennäköisyydellä tiedosto on palautettavissa jotta se sisällytetään tuloksiin. Etsi koon mukaan Etsi vain tietyissä kokorajoissa olevia tiedostoja. Tarkka haku Yrittää pelastaa tiedostoja, joiden sisältö on jo osittain ylikirjoitettu muulla tiedolla. Saattaa hidastaa työkalun toimintaa. Ohituslista Sanoja ja fraaseja, jotka jätetään pois tuloksista.

56 Tiedostojen järjestäjä Auttaa sinua järjestämään tiedostojasi kokoelmiin. Kuva 46: Tiedostojen järjestäjä Aloittaaksesi valitse, mitkä tiedostot haluat järjestellä. Voit joko raahata tiedostoja Resurssienhallinnasta tai käyttää työkalun Lisää-painiketta. Voit myös syöttää hakemistopolkuja, kuten C:\Ladatut tiedostot. Seuraavaksi aseta kohdetiedosto, jonka alle järjestellyt tiedostot sijoitetaan. Esimerkiksi ladattu musiikki voitaisiin sijoittaa hakemistoon C:\mp3\. Kun olet valmis, naksauta Esikatsele... ja odota, kun työkalu luo ehdotusta hakemistorakenteesta.

57 Kuva 47: Tiedostojen järjestäjän esikatselunäkymä Hakemistorakennetta on helppo muokata raahaamalla tiedostoja alihakemistosta toiseen tai poistamalla tiedostoja hakemistorakenteesta näppäimistön Delete-näppäimen avulla. Kun olet tyytyväinen hakemistorakenteeseen, paina Suorita niin työkalu luo esikatseluikkunassa määritetyn hakemistorakenteen määrittelemäsi hakemiston alle sekä siirtää tiedostot siihen.

58 Etsi identtiset tiedostot Tämä työkalu käyttää bitintarkkaa analysointia löytääkseen täsmälleen identtisiä tiedostoja. Huomaa, että kaikkia identtisiä tiedostoja ei ole turvallista poistaa. Työkalua suositellaan käytettäväksi ainoastaan omille tiedostoillesi. Älä poista järjestelmään kuuluvia tiedostoja. Kuva 48: Identtisten tiedostojen etsijä Etsittävät tiedostot -paneelissa voit määritellä, minkätyyppisiä tiedostoja haetaan. Oletushakulauseke on *.*; -*.exe; -*.dll; -*.ocx; -*.sys; -*.vxd;, joka ohittaa järjestelmän tärkeät tiedostomuodot. Etsi hakemistoista -paneelissa määrittelet, mitkä hakemistot skannataan. Huomaa, että tämä työkalu vaatii runsaasti resursseja, ja etsittävien hakemistojen määrän rajaaminen vähentää järjestelmän tehonkulutusta. Seuraavat asetukset ovat muokattavissa: Kuormita prosessoria mahdollisimman vähän Nopeuta hakua ohittamalla syvemmät hakemistorakenteet Nopeuta hakua ohittamalla yli 100 Mt kokoiset tiedostot Nopeuta hakua ohittamalla eri levyasemien välinen vertailu rajoittaa identtisten tiedostojen etsimisen samalle levylle. Paranna turvallisuutta ohittamalla järjestelmähakemistot Älä nosta tulosikkunaa etualalle

59 Tiedostotyökalu PowerToolsin tehokkain tiedostonhallintatyökalu. Sen tarkoitus ei ole korvata Windowsin Resurssienhallintaa vaan täydentää sitä. Kuva 49: Tiedostotyökalu Avataksesi Tiedostotyökalun voit joko käyttää Tiedostojen etsijää tai Tiedostojen siivoojaa taikka yksinkertaisesti raahata tiedostoja ohjelman Pääikkunaan. Listan tiedostoista saadaan näkyville yleistietoja kuten niiden koko, luomispäivämäärä ja attribuutit. Lisäksi lisätietoja voidaan näyttää ajettavista ohjelmatiedostoista ja MP3-äänitiedostoista. Tiedostoista voidaan myös laskea CRC-, SHA1- tai MD5-tarkistussummat.

60 Päästäksesi käsiksi seuraaviin lisätoimintoihin, valitse yksi tai useampi tiedosto ja naksauta Lisätoimintoja... Tiedostoanalysaattori käyttää tekoälyalgoritmeja (AI) ja statistisia menetelmiä päätelläkseen tiedoston käyttötarkoituksen ja sisällön. Kts. sivu Tiedostoanalysoija. Muuta attribuutteja kts. sivu Tiedostoattribuutit. Kopioi tiedoston haluttuun sijaintiin. Pura salaus purkaa salasanalla salatut tiedostot. Tyhjennä tyhjentää tiedoston sisällön poistamatta itse tiedostoa. Tällä toiminnolla voi esim. tyhjentää lokitiedostoja. Salakirjoita kts. sivu Tiedostojen salaus. Suorita avaa tiedoston järjestelmän oletusohjelmalla. Selaa hakemistoa avaa Windowsin Resurssienhallinnan tiedoston sijaintihakemistoon. Etsi ja korvaa hakee haluttua sisältöä tiedostoista korvaten sen muulla sisällöllä. Toiminto toimii samalla tavalla kuin Rekisterin etsi ja korvaa. Nimeä uudelleen monta antaa uudelleennimetä useita tiedostoja kerralla helposti mutta tehokkaasti. Kts. sivu Useiden tiedostojen uudelleennimeäminen. Liitä tiedostoja yhteen Huomaa, että alkuperäisiä tiedostoja ei muuteta vaan uusi tiedosto kootaan liitettävistä tiedostoista. Uuden tiedoston nimi kysytään käyttäjältä. Siirrä vie tiedostot haluttuun sijaintiin. Siirrä roskakoriin Poista uudelleenkäynnistettäessä mahdollistaa suojattujen tai lukittujen tiedostojen poistamisen järjestelmän uudelleenkäynnistyessä. Nimeä uudelleen Paloittele tiedosto pilkkoo tiedostoja useisiin haluamasi kokoisiin paloihin. Katso avaa tiedoston siinä ohjelmassa, joka on asetettu PowerToolsissa oletusohjelmaksi tiedostojen avaamiseen. Pyyhi ylikirjoittaa tiedostot ennen niiden tuhoamista.

61 Jotkin Lisätoimintoja-painikkeen kautta käytettävät työkalut vaativat useita valittuja tiedostoja kun taas toiset käsittelevät vain yhtä tiedostoa. Nämä vaatimukset näkyvät seuraavassa luettelossa: Toiminto Valittujen tiedostojen määrä Tiedostoanalysoija Vain yksi tiedosto Muuta attribuutteja... Yksi tai useampi tiedosto Kopioi... Yksi tai useampi tiedosto Pura salaus... Yksi tai useampi tiedosto Tyhjennä Yksi tai useampi tiedosto Salakirjoita... Yksi tai useampi tiedosto Suorita Vain yksi tiedosto Selaa hakemistoa... Vain yksi tiedosto Etsi ja korvaa... Yksi tai useampi tiedosto Nimeä uudelleen monta... Kaksi tai useampi tiedostoa Liitä tiedostoja yhteen... Kaksi tai useampi tiedostoa Siirrä... Yksi tai useampi tiedosto Siirrä roskakoriin Yksi tai useampi tiedosto Poista uudelleenkäynnistettäessä Yksi tai useampi tiedosto Nimeä uudelleen... Vain yksi tiedosto Paloittele tiedosto... Yksi tai useampi tiedosto Katso Yksi tai useampi tiedosto Pyyhi Yksi tai useampi tiedosto Vinkki: Voit raahata tiedostoja Tiedostotyökaluun suoraan Resurssienhallinnasta (Windows Explorer) tai Omasta Tietokoneesta. Voit myös raahata tiedostoja suoraan ohjelman pääikkunaan, jolloin Tiedostotyökalu aukeaa ja listaa raahaamasi tiedostot.

62 Useiden tiedostojen uudelleennimeäminen Usean tiedoston uudelleennimeäminen käsin on työlästä. Tämä työkalu tuo ongelmaan helpotuksen. Ainutkertaisen käyttöliittymänsä ansiosta se on markkinoiden edistynein uudelleennimeämistyökalu. Kuva 50: Tiedostojen uudelleennimeäminen Työkaluun pääset käsiksi Tiedostotyökalusta. Raahaa uudelleennimettävät tiedostot ohjelman pääikkunaan tai Tiedostotyökaluun, ruksaa tiedostot ja naksauta Lisätoimintoja... > Nimeä uudelleen monta. Uudelleennimeämistyökalu antaa sinun rakentaa tiedostojen nimet erilaisista paloista. Ylläolevassa kuvassa on näkyvillä esimerkkinä kaksi palaa, joista uudet tiedostonimet muodostetaan: 1. Ensimmäinen pala sisältää tekstin jv16pt, jolla uudet tiedostonimet alkavat. 2. Toinen pala on alkuperäisistä tiedostonimistä kopioitu pätkä, viidennestä viidenteenkymmenenteen merkkiin.

63 Voit järjestellä uudelleen paloja haluamaasi järjestykseen raahaamalla niitä hiirellä. Voit tuhota paloja naksauttamalla sitä oikealla hiiren painikkeella ja valitsemalla Delete. Käytä Esikatsele...-painiketta varmistaaksesi, että tulokset vastaavat haluamiasi ennen muutosten tekemistä. Naksauta Käynnistä kun olet valmis, niin tiedostot uudelleennimetään palojen määräämällä tavalla. Varoitus: Työkalun tekemät muutokset ovat pysyviä. Varmista, että uudet tiedostonimet ovat haluamasi kaltaiset ennen kuin hyväksyt muutokset.

64 Tiedostoattribuutit Tällä työkalulla voit muuttaa tiedostojen attribuutteja. Työkaluun pääsee käsiksi Tiedostotyökalusta naksauttamalla Lisätoimintoja > Muuta attribuutteja... Kuva 51: Tiedostoattribuuttityökalu Varoitus: Työkalun tekemät muutokset ovat pysyviä.

65 Etsi ja korvaa Tiedon korvaaminen toisella useiden tekstitiedostojen sisältä on helppoa tällä työkalulla. Työkalua ei ole suunniteltu käytettäväksi binääritiedostojen kanssa. Käytä sitä puhdasta tekstiä sisältäviin tiedostoihin, mukaanlukien html- ja xml-tiedostot. Kuva 52: Etsi ja korvaa -työkalu Työkalun saat auki Tiedostotyökalun kautta. Valitse haluamasi tiedostot ja naksauta Lisätoimintoja... > Etsi ja korvaa.

66 Etsi ja korvaa: Tulosikkuna Etsi ja korvaa -toiminto toimii samankaltaisesti aikaisemmin kuvatun Rekisterin etsi ja korvaa -toiminnon kanssa. Kuva 53: Etsi ja korvaa -toiminnon tulokset Haun tulokset näytetään uudessa ikkunassa. Poista listalta kohteet, joita et halua muuttaa käyttämällä hiiren oikeasta näppäimestä aukeavaa kontekstimenua kohteen päällä. Voit myös avata käsiteltävänä olevat tiedostot saman menun kautta. Kun olet valmis hyväksymään muutokset, naksauta Korvaa.

67 Tiedostojen salaus Tiedostonsalaustoiminto suojaa tiedostojasi ulkopuolisten silmiltä. Toiminto saadaan esille Tiedostotyökalun kautta. Raahaa halutut tiedostot pääikkunaan tai Tiedostotyökaluun, valitse tiedostot ja naksauta Lisätoimintoja > Salakirjoita. Kuva 54: Tiedostonsalaustoiminto Työkalu tukee useimpia moderneja tiedonsalausalgoritmeja jonka lisäksi työkaluun sisältyy kolme edistynyttä tapaa lisätä tietoturvaa: tiedostonimen salaus, salauksen purku vain tietynnimisellä tietokoneella, sekä salauksen purku ainoastaan tietyn käyttäjänimen alla. Tiedostonsalaustyökalun toimintoja ovat: Salaa myös tiedoston nimi lisää turvallisuutta salakirjoittamalla myös tiedostonimen, jolloin tiedoston sisällön tyyppiä ei voida arvata. Tiedoston sisällön purku poistaa myös tiedostonimen salauksen. Salauksen voi purkaa vain koneella nimeltä... Salauksen voi purkaa vain käyttäjä nimeltä... Algoritmi-pudotusvalikko listaa kaikki käytettävissä olevat salaustyypit. Avaingeneraattori-pudotusvalikko listaa kaikki tuetut avaingeneraattorit. Purkaaksesi tiedoston salauksen, naksauta Tiedostotyökalussa Lisätoimintoja > Pura salaus ja syötä salasana.

68 Seuraavia tiedonsalausalgoritmeja tuetaan: 3Way 3DES Blowfish Diamond II FROG Gost Q128 Rijndael Safer-SK128 Sapphire II SCOP Shark Skipjack Square Tea Twofish

69 Tiedostoanalysaattori Käytä tätä työkalua selvittääksesi tuntemattoman tiedoston sisällön. Työkaluun pääsee käsiksi Tiedostotyökalusta valitsemalla Lisätoimintoja... > Tiedostoanalysaattori. Kuva 55: Tiedostoanalysaattori Tiedostoanalysaattori ei analysoi tiedostopäätettä, eikä tiettyjä tiedoston alku- ja loppuosia. Analysaattori käyttää ainutlaatuista statistiseen analyysiin ja keinoälyyn pohjautuvaa tunnistusmenetelmää. Tiedoston sisältö -alue näyttää seuraavat tiedot: Tiedostotyyppi on tiedoston sisällön mukaan päätelty. Kieli päätellään ASCII-tekstitiedostojen sisällöstä. Yleistä-alue listaa statistiikkatietoja tiedoston sisällöstä: Tiedon pituus Arvioidun tiedon pituus tavuissa. Jakauma Näyttää merkkien suhteellisen jakauman numeerisesti. Suurin arvo Arvoltaan suurin löytynyt tavu, väliltä Keskiarvo Tiedoston tavujen keskiarvo. Pienin arvo Arvoltaan pienin löytynyt tavu. Sanoja Arvio sanojen määrästä, mikäli kyseessä on tekstitiedosto. Rivejä Arvio tekstirivien määrästä. Keskiarvot-alue näyttää seuraavat tiedot: Sanan pituus Keskimääräinen sanan pituus. Rivin pituus Keskimääräinen rivin pituus. Sanaa / rivi Keskimääräinen sanojen määrä riviä kohden.

70 Hakemistojen etsijä Kuva 56: Hakemistojen etsijä Etsii hakemistoja erilaisten kriteerien mukaan. Hakuasetuksiin kuuluvat: Etsi koon mukaan etsii tietynkokoisia tai tietyissä kokorajoissa olevia hakemistoja. Etsi sisällön mukaan etsii hakemistoja, jotka sisältävät halutun määrän tiedostoja ja alihakemistoja. Voit myös etsiä hakemistoja, joiden sisältämät tiedostot ovat tietyissä kokorajoissa. Etsi päivämäärän mukaan etsii hakemistoja luomis-, muokkaus- tai käyttöpäivämäärän mukaan. Voit vapaasti yhdistellä eri hakumuotoja. Voit esimerkiksi etsiä kaikki hakemistot, jotka alkavat sanalla temp, sisältävät vähintään yhden tiedoston, ja joita ei ole käytetty viimeisen seitsemän päivän sisällä. Hakutulokset näytetään Hakemistotyökalussa.

71 Hakemistotyökalu Kuva 57: Hakemistotyökalu Hakemistotyökalu on toiminnaltaan samankaltainen kuin Tiedostotyökalu. Se näyttää hakemistoja listassa, ja voit suorittaa niille erilaisia toimenpiteitä. Voit listata hakemistoja Hakemistotyökalussa joko käyttämällä aiemmin kuvailtua Hakemistojen etsijää tai raahaamalla hiirellä hakemistoja Pääikkunaan. Seuraavat toiminnot ovat käytettävissä Lisätoimintoja-painikkeen kautta: Tyhjennä poistaa kaikki tiedostot hakemistosta ja sen alihakemistoista, jättäen hakemistorakenteen ehjäksi. Tutki avaa Resurssienhallinnan valitussa hakemistossa. Siirrä Roskakoriin siirtää tiedostot ja alihakemistot Windowsin Roskakoriin. Nimeä uudelleen kysyy käyttäjältä uuden nimen valitulle hakemistolle. Pyyhi tuhoaa hakemiston sisällön ylikirjoittamalla sen tiedot ennen poistamista.

72 Levynpyyhkijä Kuva 58: Levynpyyhkijä Levynpyyhkijällä voit poistaa tietoa kiintolevyltäsi niin, että sitä on lähes mahdotonta palauttaa. Tämä saavutetaan ylikirjoittamalla tiedostot ennen niiden tuhoamista. Ylikirjoitusten määrä on valittavissa Valinnat-paneelista. Työkalulla on kolme toimintatilaa: 1. Pyyhi vain vapaa tila 2. Pyyhi kaikki tiedostot ja hakemistorakenteet 3. Pyyhi kaikki tiedot (kaikki tiedostot, hakemistorakenteet ja vapaa tila) Myös kaikki metadata poistetaan, mukaanlukien: Tiedostonimet Hakemistonimet Tiedostoattribuutit Kaikki hakemistojen ja tiedostojen sisältö Vinkki: Työkalu on suunniteltu suurten datamäärien tuhoamiseen kerralla. Yksittäisiä tiedostoja voi poistaa kätevämmin Tiedostotyökalulla, ja hakemistoja vastaavasti Hakemistotyökalulla.

73 Korjaa Käynnistä-valikko Windowsin Käynnistä-valikko ja työpöytä täyttyvät helposti rikkinäisistä pikakuvakkeista, jotka osoittavat tiedostoihin joita ei enää ole olemassa. Jotkut ohjelmat eivät poista luomiaan pikakuvakkeita ohjelman asennuksen poiston yhteydessä. Toisinaan taas ohjelmia saatetaan siirtää eri hakemistoon tai eri kiintolevylle, mutta pikakuvakkeet jäävät päivittämättä. PowerTools voi korjata nämä ongelmat muutamalla hiiren naksautuksella. Kuva 59: Korjaa Käynnistä-valikko Tämä työkalu analysoi kaikki Käynnistä-valikon ja työpöydän pikakuvakkeet. Täysautomaattisessa hakutilassa työkalu yrittää automaattisesti korjata pikakuvakkeet osoittamaan oikeaan paikkaan, poistaen ne mikäli korjaus ei onnistu. Manuaalisessa tilassa ohjelma kysyy, yritetäänkö pikakuvake korjata, poistetaanko se vai jätetäänkö se kokonaan rauhaan.

74 Historiatietojen siivooja Monet ohjelmat muistavat, mitä tiedostoja olet viimeksi muokannut, missä hakemistoissa olet työskennellyt tai mitä videotiedostoja olet katsellut. Tämä voi olla kätevää, mutta saattaa myös olla riski yksityisyydensuojalle. Kuva 60: Historiatietojen siivooja Eri ohjelmien historiatietojen ja MRU (Most Recently Used) -luettelon tyhjennys on aikaavievää ilman kunnollista työkalua. Historiatietojen siivoojan avulla tämä tehtävä on yksinkertainen ja nopea suorittaa. Valitse listalta ohjelmat, joiden historiatiedot haluat tyhjentää ja naksauta Poista... -painiketta. Työkalu näyttää myös halutessasi löytyneet ohjelmien historiatiedot. Naksauta oikeaa näppäintä ohjelman kohdalla ja valitse kontekstimenusta Näytä tiedot... nähdäksesi ohjelman historiatiedot järjestelmärekisteristä ja kiintolevyltä.

75 Järjestelmänpuhdistaja Kuva 61: Järjestelmänpuhdistaja Järjestelmänpuhdistaja on kätevä edistyneille käyttäjille suunnattu työkalu, jonka avulla voit suorittaa yhtäaikaisesti useita siivoustoimintoja. Ole kuitenkin varovainen käyttäessäsi työkalua, sillä se ei kysy käyttäjältä varmistuksia, eikä luo varmuuskopioita automatisoituna. Varoitus: Järjestelmänpuhdistaja on suunnattu edistyneille käyttäjille. Ajettuna se suorittaa kaikki käyttäjän asettamat toiminnot ilman varmistuksien kysymistä. Automaattisesti ajettuna se ei myöskään luo varmuuskopioita. Varmista, että asetukset ovat järkevät ennen työkalun ajamista.

76 Ajoitetut tehtävät Toiminnolla voidaan automatisoida usein käytettyjä työkaluja, kuten Tiedostojen siivooja ja Rekisterin siivooja. Kuva 62: Ajoitettujen tehtävien hallinta Voit käyttää työkalua aikaisemmin ajoitettujen tehtävien ajamiseen tai luoda uusia tehtäviä. Kuva 63: Uuden ajoitetun tehtävän luonti

77 Luodaksesi uuden ajoitetun tehtävän, naksauta Luo tehtävä...-painiketta. Sen jälkeen valitse toiminnot mitkä haluat tehtävän suorittavan. Valitse seuraavaksi tehtävän käynnistystapa. Voit esimerkiksi pyytää PowerToolsia luomaan tehtävän suorittavan pikakuvakkeen työpöydälle, tai ajoittaa tehtävän suorittumaan automaattisesti aina järjestelmän käynnistyksen yhteydessä. Anna tehtävälle vielä kuvaus ja tiedostonimi Asetukset-paneelissa, naksauta OK ja tehtävä on valmis. Varoitus: Tämä työkalu ei luo varmuuskopioita. Varmista, että luomasi ajoitetut tehtävät ovat järkeviä.

78 Järjestelmäpalvelut Järjestelmäpalvelut-työkalu täydentää Windowsin omaa vastaavaa työkalua. Kuva 64: Järjestelmäpalvelut Työkalulla voidaan väliaikaisesti sammuttaa tai kokonaan ottaa pois päältä järjestelmäpalveluita, joita ei tarvita. Optimoi-toiminto analysoi järjestelmän pikaisesti ja sen jälkeen ehdottaa, mitkä palvelut on turvallista ottaa pois käytöstä tietokoneen nopeuttamiseksi. Varoitus: Varmista, että poistamiasi palveluita ei tarvita.

PowerTools Lite 2013. Käyttäjän käsikirja

PowerTools Lite 2013. Käyttäjän käsikirja PowerTools Lite 2013 Käyttäjän käsikirja Tämä digitaalinen työ on vapaasti levitettävissä ilman tekijän kirjallista lupaa. Mikäli työtä myydään painetussa muodossa, sen hinta ei saa ylittää sen painamiskuluja.

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

CCLEANER PERUSKÄYTTÖ PERUSKÄYTTÖ

CCLEANER PERUSKÄYTTÖ PERUSKÄYTTÖ CCLEANER PERUSKÄYTTÖ Tämän ohjeen avulla puhdistat tietokoneesi turhista, usein tietokoneen käyttöä hidastavista tiedostoista. Ohje opastaa sinua vaihe vaiheelta eteenpäin. CCleaner on luotettava, varmatoiminen

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa Asetukset perustiedoissa: SMS -palvelun aktivointi tehdään kohdassa Perustiedot/Yrityksen asetukset/sms Asetukset (ks. kuva yllä) SMS -palvelun aktivointi:

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Verkkolisensoinnin Lueminut

Verkkolisensoinnin Lueminut Verkkolisensoinnin Lueminut Yrityksen hallinto Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 935 Stewart Drive Sunnyvale, California 94085 U.S.A. Puhelin: +1-408-481-8000 Maksuton: +1-800-874-6253

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

3 TAPAA KATSELLA OHJAUSPANEELIA - 1

3 TAPAA KATSELLA OHJAUSPANEELIA - 1 WINDOWSIN ASETUKSET WINDOWSIN ASETUKSET Asetuksilla pyritään siihen, että käyttö olisi turvallisempaa, helpompaa ja mukavampaa Windowsin asetukset löytyvät Ohjauspaneelista Osa asetuksista on lisäohjelmakohtaisia

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi?

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Internetin hyödyt ja vaarat Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Linkit Chrome https://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/ Firefox http://www.mozilla.org/fi/ Opera http://www.opera.com/fi Vertailu

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN ALKEET 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

Version päivittäminen

Version päivittäminen Version päivittäminen Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Uuden version haku internetistä ja ohjelmiston rekisteröinti...3 1.1 Ohjelmiston Rekisteröiminen...3 1.2 Internet-rekisteröinnin

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset s. 1/5 Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset Asennettaessa Windows 8.1 oletusasetuksin, sen tietosuoja-asetukset sallivat vapaasti käyttäjän yksilöivän tiedon lähettämisen Microsoftille. Samoin sovelluksilla

Lisätiedot

Oppilaan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland

Oppilaan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS Tämä asiakirja sisältää CGI:n omistamaa aineistoa, joka on luottamuksellista ja tekijänoikeudella suojattua. Asiakirjaa saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen johon CGI on asiakirjan

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tositteiden tuonti. Käsikirja

Visma Business AddOn Tositteiden tuonti. Käsikirja Visma Business AddOn Tositteiden tuonti Käsikirja Oppaan päiväys: 10.2.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

Huoltajan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland

Huoltajan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS Tämä asiakirja sisältää CGI:n omistamaa aineistoa, joka on luottamuksellista ja tekijänoikeudella suojattua. Asiakirjaa saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen johon CGI on asiakirjan

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 2(6) 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset 2. Asennus Novapoint Finnish Value Pack 18.10 sovellusten asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE MALWAREBYTES ANTI-MALWARE SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi MALWAREBYTES ANTI-MALWARE 2 MALWAREBYTES ANTI-MALWARE HAITTAOHJELMIEN VALVONTA-

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Visma Fivaldi selainohjeet Internet Explorer

Visma Fivaldi selainohjeet Internet Explorer Visma Fivaldi selainohjeet Internet Explorer 1(2) Sisällysluettelo 1. Oletusselain 2 2. Fivaldi selaimen luotetuksi sivuksi 2 3. Ponnahdusikkunoiden salliminen 3 4. Fivaldin asetukset 4 Visma Software

Lisätiedot