PURKUTYÖSELOSTUS KYMPPITALO ÄÄNEKOSKENTIE , ÄÄNEKOSKI [ ] Sweco Rakennetekniikka Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PURKUTYÖSELOSTUS KYMPPITALO ÄÄNEKOSKENTIE , ÄÄNEKOSKI [ ] Sweco Rakennetekniikka Oy"

Transkriptio

1 KYMPPITALO ÄÄNEKOSKENTIE , ÄÄNEKOSKI Sweco Rakennetekniikka Oy

2

3 Muutoslista VER. PÄIVÄYS MUUTOS KOSKEE TARKASTETTU HYVÄKSYTTY 1 (27)

4 Sisältö 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT KOHDE JA SIJAINTI HANKKEEN OSAPUOLET YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET URAKOITSIJAN SUORITUSVAATIMUKSET NOUDATETTAVAT SÄÄDÖKSET JA ASIAKIRJAT PURKUTYÖSUUNNITELMA PURKUJÄTTEET SUOJAUSTOIMENPITEET PÖLYNHALLINTA PURKUTYÖSSÄ PURKUTYÖT YLEISTÄ HAITTA-AINEIDEN PURKU PURKUTYÖN LAAJUUS JA PURETTAVAT RAKENTEET PURETTAVA RAKENNUs RAKENTEIDEN TYÖNAIKAINEN KESTÄVYYS LVIAS- ASENNUSTEN PURKU SÄHKÖLAITTEET JA -ASENNUKSET ILMANVAIHTOLAITTEET JA -ASENNUKSET PUTKILAITTEET JA -ASENNUKSET PURKUALUEEN LOPPUTYÖT LIITTEET (27)

5 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT 1.1 KOHDE JA SIJAINTI Tämä työselostus koskee Äänekosken Suolahdessa sijaitsevan asuinkerrostalon purkamista. Rakennus on aikanaan rakennettu Suojarinteen työntekijöiden asuintaloksi. Purkurajat on esitetty jäljempänä tässä selostuksessa sekä liitteenä olevissa piirustuksissa. Kohteen osoite on Äänekoskentie 1305, Äänekoski. Purettava rakennus on rakennettu Rakennus on ollut useita vuosia kylmänä ja ilkivallan kohteena ja on täten erittäin huonokuntoinen. Rakennuksessa on kellarikerros ja kahdeksan maanpäälliskerrosta. Rakennuksen kantava pystyrunko koostuu paikalla valetuista ja/tai elementtirakenteisista teräsbetonisista väli- ja ulkoseinistä. Välipohjat ovat paikalla valettuja teräsbetonilaattoja. Julkisivut ovat betonisia kuorielementtejä tai sandwich-elementtejä. Ensimmäisessä maanpäälliskerroksessa on sisäänvedettyä julkisivua, joka on puupintainen. Ulkopuolinen savupiippu on muurattu. Kellarissa on teräsbetoninen väestönsuoja. Vesikatteena on huopakate. 1.2 HANKKEEN OSAPUOLET TILAAJA / RAKENNUTTAJA: Äänekosken kaupunki Tekninen toimisto Hallintokatu Äänekoski Hannu Saarela p RAKENNESUUNNITTELU: Sweco Rakennetekniikka Oy Vasarakatu 27 A Jyväskylä Jouko Rossi (jouko.rossi@sweco.fi) p Antti Kokko (antti.kokko@sweco.fi) p (27)

6 2 YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 2.1 URAKOITSIJAN SUORITUSVAATIMUKSET 4 (27) Tässä sekä liitteenä olevissa asiakirjoissa purkutyön suorittavalla urakoitsijalla tarkoitetaan rakennuttajan kanssa sopimussuhteen tekevää urakoitsijaa (= purku-urakoitsija), joka vastaa kaikista urakkakohteen purkutöiden suorituksista siten kuin tässä selostuksessa ja muissa urakka-asiakirjoissa on määritelty. Urakoitsijan on tarvittaessa käytettävä osasuorituksiin (mm. asbestipurku sekä muiden haitallisten aineiden purku) kyseisen alan hallitsevaa erikoisurakoitsijaa aliurakoitsijana. Urakoitsijan on hyväksytettävä rakennuttajalla mahdollisesti käyttämänsä aliurakoitsijat. Urakoitsija vastaa käyttämiensä aliurakoitsijoiden työstä kuten omasta työstään. Tämä työselostus täsmentää mahdollisen urakkaohjelman ja urakkarajaliitteen purkutyöohjeita. Purkutyön suorittajan tulee ennen tarjouksen antamista tutustua paikan päällä työkohteeseen ja purkualueeseen sekä selvittää mahdolliset purkusuunnitelmien epäselvyydet. Mikäli johonkin tilaan ei ole pääsyä, on siitä ilmoitettava kirjallisesti rakennuttajan edustajalle ennen tarjousasiakirjojen jättämistä. Hyvissä ajoin ennen purkutöiden aloittamista tulee urakoitsijan laatia kustannuksellaan ja hyväksyttää rakennuttajalla sekä viranomaisilla työmaan kokonaisjärjestelysuunnitelma ja yksityiskohtainen purkutyösuunnitelma sekä työaikataulu. 2.2 NOUDATETTAVAT SÄÄDÖKSET JA ASIAKIRJAT Urakoitsijan tulee suorituksessaan noudattaa rakennusten purkamisessa ja rakennustyössä noudatettavaksi määrättyjä lakeja ja asetuksia sekä valtioneuvoston ja ministeriöiden päätöksiä. Noudatettava on myös Suomen rakentamismääräyskokoelmassa esitettyjä määräyksiä ja ohjeita sekä rakennuspaikkakunnan rakennusjärjestystä. Noudatettavat ohjeet ja määräykset: - Työturvallisuuslaki 2002/738 - Valtioneuvoston päätös rakennustyön turvallisuudesta VNa 205/ Rakennustöiden turvallisuusmääräykset selityksineen Työturvallisuuden varmistaminen rakennushankkeen suunnittelussa RIL Työtelineet ja suojarakenteet RIL

7 - Korjausrakentaminen VI (Työturvallisuus). RIL Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta: 798/ Asbestia sisältävien rakenteiden purku RATU Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku. Menetelmät Ratu Kivihiilipikeä sisältävien rakenteiden purku RATU PCB:tä ja lyijyä sisältävien saumausmassojen purku. Menetelmät RATU Pölyntorjunta rakennustyössä RATU S Työturvallisuusliite Asbestipitoisten rakennusosien purkutyössä on noudatettava Valtioneuvoston asetusta asbestityön turvallisuudesta annettuja määräyksiä. Asbestipitoiset materiaalit poistetaan asbestipurkutyönä. 2.3 PURKUTYÖSUUNNITELMA Urakoitsijan on laadittava purkutyösuunnitelma. Ennen purkutöiden aloittamista purkutyösuunnitelma on hyväksytettävä rakennuttajalla ja rakennuttajan osoittamilla suunnittelijoilla. Purkutyösuunnitelmassa tulee urakoitsijan esittää ainakin seuraavat asiat: Purettavien rakenteiden materiaalit Purettujen materiaalien varastoiminen tontille sekä lajittelu ja poiskuljetus Rakennesuunnitelmissa ja haitta-ainekartoituksissa esitettyjen haittaaineiden purkutyömenetelmät ja purkutöiden osastointi. Haitta-aineilla tarkoitetaan ympäristölle tai henkilöiden terveydelle haitallisia aineita kuten: o o o o o o o Asbesti Polyaromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet) Metalliyhdisteet Polyklooratut bifenyylit (PCB-yhdisteet) Öljyhiilivedyt ja BTEX-yhdisteet Kloorifenolit Torjunta-aineet (DDT) Varautuminen purkutyönaikaisiin haitta-aine-esiintymien löydöksiin 5 (27)

8 Rakennusosakohtainen purkujärjestys Purettavat koneet ja laitteet Materiaalien siirrot ja niistä aiheutuvat kuormitukset nykyisille rakenteille Mahdollisten väliaikaisten tuentojen ja sidontojen suunnitelmat Pölyn- ja kosteudenhallinta Kantavien rakenteiden purkumenetelmät ja niihin liittyvät turvallisuustoimenpiteet kuten sortumis- ja putoamisvaarojen torjunta Ympäristön suojaukset Purkutyömaa-alueen eristäminen muulta liikenteeltä Melun ja tärinän rajoittaminen (mahdolliset mittaustoimenpiteet) Purkutyön riskienhallinta ja riskeihin sekä vahinkotapauksiin varautuminen Purkutyön vastuuhenkilöt Purkutyöstä tiedottaminen eri osapuolille Purkutyösuunnitelman laatijat Purkutöiden katselmukset Purkutöiden organisointi ja yhteensovitus sekä purkutöihin opastus LVIS- muutostyöt urakka-alueella (irtikytkennät sähkö-, vesi- ja viemäriverkostosta) Kaivantojen luiskaus ja tarvittavat tuennat Purkutyösuunnitelma tulee toimittaa rakennuttajalle ja rakennuttajan osoittamille suunnittelijoille. Purkutyösuunnitelman hyväksyttämisen jälkeen urakoitsija järjestää purkutyön aloituskatselmuksen, jolloin mahdolliset tarvittavat tuentatoimenpiteet sekä työnaikaiset suoja-aidat on tehty. Rakennuttajan hyväksynnöistä huolimatta urakoitsija kantaa kuitenkin täyden vastuun työn suorituksesta ja asianmukaisesta lopputuloksesta. Alueella olevat säilytettävät kaapelit, lämpö- ja vesijohdot, viemärit yms. asennukset on urakoitsijan selvitettävä ennen purkutöiden aloittamista. Tarvittavat LVIS- asennusten muutokset sekä irtikytkennät on tehtävä ennen purkutöiden aloitusta. Urakoitsijan tulee käyttää sellaisia työmenetelmiä ja -tapoja, ettei purkutyöstä aiheudu vaaraa työtä suorittaville työntekijöille tai sivullisille. 6 (27)

9 Työturvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Työturvallisuuteen liittyvät asiat on selostettu tarkemmin Työturvallisuusasiakirjassa. Purku-urakoitsija vastaa VNa 2009/ :n mukaisista päätoteuttajan velvollisuuksista ja niistä seuraavista työturvallisuuteen liittyvistä velvoitteista purkutyön aikana. Rakennuttajalle ei siirry tämän asiakirjan tai muiden urakka-asiakirjojen kautta mitään purkutyömaata koskevia päätoteuttajan velvoitteita. Urakoitsija laatii työmaalle yhteiset purkutyötä koskevat työturvallisuusohjeet ja vastaa siitä, että jokainen omaan, aliurakoitsijan tai sivu-urakoitsijan henkilöstöön kuuluva perehdytetään työmaan turvallisuusohjeisiin ennen heidän työmaalle tuloaan. Vastuu purkutöistä on täysin urakoitsijalla. Ks. urakkaohjelma. Vaikka vahinko- ja vauriotapauksissa tässä työselostuksessa mainittuja ohjeita tai määräyksiä on noudatettu, eivät ne vähennä urakoitsijan vastuuta. Urakoitsijan tulee antaa kaikki viranomaisten vaatimat ilmoitukset (kuten työnjohtaja-, aloitus-, pöly- ja meluilmoitukset) sekä huolehtia, että kaikki viranomaisten vaatimat ja tässä työselostuksessa määritellyt katselmukset suoritetaan ajallaan. Työmaa on pidettävä siistinä ja hyvässä järjestyksessä. Erityisesti on huolehdittava purkujätteen poiskuljetuksesta riittävän usein. Työn edistyessä on poistettava tarpeettomiksi käyneet tarvikkeet ja välineet. 2.4 PURKUJÄTTEET Purkujätteet kuormataan, kun sitä syntyy, suojatulle jätelavalle. Jätteiden käsittely ja siirrot on tehtävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristölle pölytai muuta haittaa. Purkujätteiden lajittelu, mahdollinen välivarastointi ja kappaleiden kuljetus kaatopaikalle tulee suunnitella etukäteen. Purkujätteiden käsittely esitetään purkutyösuunnitelmassa. Purkujätteille järjestetään lain edellyttämät lajittelumahdollisuudet. Asbestijätteitä sisältävät pakkaukset on suljettava huolella ja merkittävä näkyvällä tekstillä seuraavasti: Asbestijätettä Pölyn hengittäminen vaarallista 7 (27)

10 Purkujätteiden varastoinnissa, lajittelemisessa ja kuljettamisessa noudatetaan jätelakia (646/2012) ja valtioneuvoston asetusta jätteistä (179/2012). Urakoitsijan tulee pitää kirjaa ja antaa lain määräämät tiedot purkujätteen määrästä, laadusta ja sijoittamisesta viranomaisille ja rakennuttajalle. Purku-urakoitsijan tulee toimittaa dokumentit kaatopaikalle sekä ongelmajätelaitokseen toimitettujen jätteiden määristä. Betonijätteen kierrätys Rakennuksesta purettava betonijäte kierrätetään ja se käytetään uudelleen maanrakennusaineena. Betonijätteestä erotellaan puhdas betonijäte uusiokäyttöä varten. Betoni murskataan työkohteessa ja siitä poistetaan teräkset. Murskaus suoritetaan siten, että maksimi murskauksessa syntyvä raekoko on 150mm. Betonimurskeen tulee täyttää luokan BeM II vaatimukset. Betonimurske läjitetään tontille, tilaajan kanssa sovittuun paikkaan. Tilaaja hankkii betonimurskeen kierrätykseen tarvittavat luvat viranomaiselta. 2.5 SUOJAUSTOIMENPITEET Suoja-aita Purkutyömaan ympärille asennetaan metallirakenteinen suoja-aita (korkeus > 2 m) sekä riittävät varoituskyltit estämään sivullisten pääsy purkutyöalueelle. Muiden mahdollisten suoja-aitojen ja lippusiimojen tarve sekä paikat sovitaan tilaajan kanssa pidettävissä urakkaneuvotteluissa. Kaiteet ja suojavarusteet Työkohteessa on käytettävä riittäviä kaiteita ja muita suojarakenteita niin, että työmaalla työskenteleville tai sivullisille ei aiheudu putoamisvaaraa, eikä vaaraa joutua putoavien esineiden alle. Käytettävät suojarakenteet eri purkutyövaiheissa on määriteltävä urakoitsijan laatimassa purkutyösuunnitelmassa. Mikäli kaiteita ei jostain syystä voida tehdä (mm. vesikaton purkutyöt), on käytettävä itsekelautuvia turvavaljaita. Urakoitsija hankkii kaikki työssä tarvittavat suojavarusteet, työvälineet, koneet ja laitteet ja vastaa niiden tarkoituksenmukaisesta ja turvallisesta käytöstä. Ympäristölle (ihmisille, rakennuksille ym. omaisuudelle) ei saa aiheutua terveydellisiä eikä aineellisia vaurioita tai muuta haittaa. Urakoitsijan työnjohdon on huolehdittava siitä, että jokainen työntekijä käyttää asianmukaisia henkilösuojaimia, joilla varmistetaan työn turvallinen 8 (27)

11 toteuttaminen. Urakoitsija vastaa siitä, että kussakin työvaiheessa käytettävät henkilösuojaimet ovat suojausteholtaan riittävät. Purkutyössä tulee huomioida myös vakuutusyhtiöiden suojarakenteista laatimat ohjeet. Melu Työmenetelmät ja käytettävä kalusto valitaan siten, ettei viranomaisten vaatimuksia melun tai tärinän sallituista ohjearvoista ylitetä ympäristössä. Urakoitsija määrittelee valitun purkukaluston purkutyösuunnitelmassa. Melun ylärajana voidaan pitää 80 db niillä yleisillä alueilla, joilla ulkopuoliset henkilöt voivat oleskella. Melutasoa on pidettävä tätäkin alhaisempana, mikäli viranomaiset niin vaativat. 3 PÖLYNHALLINTA PURKUTYÖSSÄ Purkutyön aikaisella pölynhallinnalla varmistetaan, että työntekijät ja muut työalueen lähiympäristössä liikkuvat eivät altistu purkutyössä syntyvälle pölylle haitallisissa määrin (Ks. HTP-arvot 2014, Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2014:2). Lisäksi pölynhallinnalla varmistetaan, ettei vaarallisiksi tai haitallisiksi luokitelluista rakennusmateriaaleista, kuten asbesti tai PAH-pitoinen kivihiilipiki, peräisin oleva pöly leviä purkualueen ympäristöön ja että se saadaan luotettavasti kerättyä talteen asianmukaista jatkokäsittelyä varten. Urakoitsijan tulee laatia pölynhallintasuunnitelma, jossa esitetään - Työalueiden suojaustarpeet - Viereisten rakennusten huomioiminen siten, että purkutyöstä peräisin oleva pöly ei pääse niiden ilmanvaihtojärjestelmiin. - Pölynhallinnassa käytettävät koneet ja laitteet, kohdepoistolaitteet, imurit yms. - Työmenetelmien valinnat - Jätteenkäsittelyratkaisut Ikkunoiden ja ovien purkamisen jälkeen asennetaan aukkoihin muovit tai kevytpeitteet, joilla estetään pölyn leviäminen rakennuksen ulkopuolelle sisärakenteiden purkuvaiheessa. Julkisivu- ja runkorakenteet kastellaan pölyämisen estämiseksi. 9 (27)

12 4 PURKUTYÖT 4.1 YLEISTÄ Ennen purkutöiden aloittamista tehdään tarvittavat LVIAS asennusten muutostyöt ao. suunnitelmien mukaan. Rakennuksessa on sekalaista arvottomaksi luokiteltua irtaimistoa, kiintokalusteita ja muuta tavaraa, joista suurin osa on rikottu ja levitelty ympäri rakennusta. Näiden poistaminen ja hävittäminen kuuluvat urakkaan. Kaikki urakkaan kuuluvat työt on suoritettava asiakirjojen mukaisesti hyväksi tunnettuja työtapoja noudattaen. Työn suorituksessa on käytettävä riittävää, työn luonteen vaatimaa ammattitaitoista ja pätevää työnjohtoa ja työvoimaa. Vastuunalainen purkutyön johtaja tulee esittää rakennuttajan ja viranomaisten hyväksyttäväksi. Vastuunalainen työnjohtaja vastaa urakoitsijan puolesta työn teknillisestä suorituksesta sekä työn valvonnasta varmistaen näin työn turvallisen toteuttamisen. Työnjohtajalla tulee olla johdettaviin töihin nähden riittävä pätevyys eli riittävä kokemus purkutöistä sekä kyky arvioida purettavien rakenteiden staattista toimintaa purkutyön eri vaiheissa ja kyky valita turvalliset ja säädökset täyttävät työmenetelmät. Ellei toisin mainita, on purkutyössä periaatteena se, että kantavat rakenteet pyritään purkamaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin ne on rakennettu. Purettavan rakennuksen osan stabiiliuden säilymiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Julkisivua purettaessa on kiinnitettävä huomiota kuorielementtien purkamiseen. Kuorielementtien sidonnat sisäkuoreen voivat olla erittäin huonossa kunnossa ja kuoret voivat irrota tahattomasti muun purkutyön yhteydessä ja aiheuttaa vaaraa pudotessaan. Ohjeellinen purkujärjestys on seuraava (ylhäältä alas): 1. Ei- kantavat rakenteet (ikkunat, ovet, ei- kantavat väliseinät, eristeet, julkisivuverhoukset yms.) 2. Vesikattorakenteet ja ulkopuoliset katokset 3. Kantavat yläpohjarakenteet 4. Kantavat seinät kerroksittain 5. Välipohjarakenteet 6. Lattiat sekä lattian alla olevat kanaalit 10 (27)

13 7. Sokkelit ja perusmuurit 8. Perustukset 9. Kaikki maassa olevat putket (lämpö-, vesijohto- ja viemäriputket), kaapelit sekä kaivot Kellarin seiniä rasittava maanpaine on poistettava ennen kellarin lattian ja välipohjarakenteiden purkamista. 4.2 HAITTA-AINEIDEN PURKU Asbestipurku Kohde on rakennettu 1960-luvulla, jolloin asbestipitoisten sekä PAH- yhdisteitä sisältävien rakennusmateriaalien käyttö oli melko yleistä. JT-Asbesti Jyväskylä Oy on tehnyt rakennukseen asbesti- ja haittaainekartoituksen, joka on tämän selostuksen liitteenä. Kartoitusraportin ( ) mukaan rakennuksessa esiintyy asbestipitoisia materiaaleja. Tilaajan mukaan rakennuksessa on jo suoritettu asbestipurkutöitä JT-Asbestin raportin mukaisissa paikoissa mm. putkieristeiden osalta ja porrashuoneen finnflex-laattojen osalta. Urakoitsijan on ennen tarjouksen jättämistä tutustuessaan rakennukseen tutustuttava asbestipurun laajuuteen. Kohteessa käynnin perusteella rakennuksessa on todennäköisesti vielä asbestipitoista materiaalia, jota ei ole JT-Asbestin kartoituksessa tutkittu: WC-tilojen alakattolevyt vaikuttavat silmämääräisesti kuitusementtilevyltä, joka voi sisältää asbestia. Rakennuksessa on myös muita levytyksiä ja kotelointeja, joista osa on lastulevyä ja osa asbestipitoista kuitusementtilevyä. Kellarin ja porrashuoneen seinien ja lattian tasoitteet voivat sisältää asbestia. Rakennuksen julkisivu on vanhoissa piirustuksissa merkitty tiileksi, mutta silmämääräisesti arvioituna se on toteutettu betonista, joko kuorielementtinä tai sandwich-rakenteena. Elementtisaumat voivat sisältää lyijyä ja/tai PCB:tä. Vesikatteena on huopakate ja 60-luvulla niissä on usein ollut asbestia. Ainakin kellarissa on mahdollisesti sementtipohjaisia jalkalistoja, jotka voivat sisältää asbestia. Rakennuksen maanvarainen laatta on todennäköisesti kaksoislaatta ja sen mahdollisissa eristekerroksissa voi olla asbestia. 11 (27)

14 Hormeihin ei ole tehty rakenneavausta, hormit voivat sisältää asbestia. Öljykattiloissa, savukanavissa, vesisäiliöissä ja -varaajissa voi olla asbestia mm. eristekerroksissa. Mikäli purkutyön aikana löytyy asbestia tai muita terveydelle haitallisia aineita muualtakin, kuin raporteissa mainituista rakenteista, tulee työ keskeyttää välittömästi ja ilmoittaa asiasta valvojalle ja rakennuttajalle, jotka antavat ohjeet ko. kohdan purkamiselle. Asbesti- ja haitta-aineiden purkutyön saa toteuttaa vain sellainen urakoitsija, jolle työsuojeluviranomainen on antanut luvan suorittaa ko. töitä. Työkohde on merkittävä asianmukaisin varoituksin ja kieltotauluin. Ennen asbestipurkutyön aloittamista on urakoitsijan tehtävä asbestityön alkamisilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Mikäli viranomainen niin vaatii, tulee urakoitsijan laatia työstä erillinen työsuunnitelma. Purkutyöalue on alipaineistettava siten, että asbesti- ja muu pöly ei pääse missään vaiheessa urakka-alueen ulkopuolelle tai ympäristöön. Asbestijätteitä sisältävät pakkaukset on suljettava huolella ja merkittävä näkyvällä tekstillä seuraavasti: Asbestijätettä Pölyn hengittäminen vaarallista Home- ja mikrobipurku Purettavassa rakennuksessa on runsaasti kosteus-, home- ja mikrobivaurioita. Lähes kaikki eloperäinen materiaali on kosteus- ja homevaurioitunutta. Näiden materiaalien purkutöissä on noudatettava ohjekortissa Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku, Menetelmät Ratu annettuja ohjeita. Työkohde on merkittävä asianmukaisin varoituksin ja kieltotauluin ja työn aikana on huolehdittava siitä, että pöly ei pääse missään vaiheessa leviämään ympäristöön. Muut haitalliset aineet Purettavassa rakennuksessa on mahdollisesti PAH- yhdisteitä sisältäviä sekä lyijypitoisia materiaaleja. Valurautaisten putkien liitoksissa on todennäköisesti lyijyä. JT-Asbestin kartoitusraportissa ei ole otettu näytettä kellarin maanpaineseinän vedeneristeestä. Maanpaineseinä voi olla eristetty esimerkiksi kivihiilipiellä ja sisältää runsaasti PAH-yhdisteitä. 12 (27)

15 Kellarin maanvaraisesta lattiasta ei ole myöskään otettu näytteitä. Kellarissa on kattilahuone, jossa on kaksi öljypoltinta, joten on mahdollista, että kellarin betonilaatassa on öljyhiilivetyjä. Maanvarainen lattia on todennäköisesti kaksoislaatta-rakenne, jolloin siinä voi olla PAH-yhdisteitä sisältävä pikikerros. Seinien ja lattioiden maaleista tulee tutkia lyijy- ja muut haitalliset metalliyhdistepitoisuudet, joita on käytetty mm. pigmentteinä. Julkisivun betonielementtien saumamassasta tulee tutkia pcb- ja lyijypitoisuudet. Ennen purkutyötä suositellaan tehtävän rakenneavauksia ja asbesti- sekä haitta-aine-tutkimuksia ainakin ulkoseinään, maanvaraiseen lattiaan, wctilojen alakattoon, sisäänvedon alakattoon, putkihormiin, yläpohjaan, kellarin maanpaineseinään ja käytävän sekä kellarin tasoitekerroksiin. Edellä mainittujen tutkimusten kustannukset tulee sisällyttää purkutyötarjoukseen. 4.3 PURKUTYÖN LAAJUUS JA PURETTAVAT RAKENTEET Purkutyö sisältää rakennuksen purkamisen kokonaisuudessaan. Purkutyöhön sisältyy myös rakennuksen sisäpuolella ja ulkopuolella olevan irtaimiston, kiintokalusteiden, laitteiden, romun ym. purkaminen ja hävittäminen. Irtaimistoa, rakenteita, kalusteita yms. on särjetty ja levitelty ympäri taloa ja pihamaata. Lähes kaikki ikkunat on rikottu ja kohde on todella epäsiistissä ja huonossa kunnossa. Rakenteet puretaan perustuksineen ja maan alla olevine kanaaleineen ja kuiluineen. Myös kaikki maahan upotetut kaapelit, putket, salaojat ja kaivot poistetaan. Purettavan rakennuksen laajuus käy ilmi liitteenä olevista alkuperäisistä piirustuksista. Kohteesta on hyvin niukasti suunnitelmia, ja urakoitsijan on käytävä tutustumassa kohteen laajuuteen ja rakenteisiin ennen tarjouksen jättämistä. Urakka-alueelta puretaan myös tontilla olevat lämpötolpat, mattotelineet, keinut ym. 13 (27)

16 4.3.1 PURETTAVA RAKENNUS Purettava rakennus on kerrostalo. Rakennus on merkitty liitteenä olevaan karttapohjaan. 14 (27) Rakennuksessa on kahdeksan maanpäällistä kerrosta ja maanalainen kellarikerros. Ylin kerros on alaltaan pienempi kuin muut kerrokset. Rakennuksen korkeus on noin 23m maanpinnasta harjalle. Rakennus on rakennettu Rakennuksen kantavina pystyrakenteina ovat paikalla valetut tai elementtirakenteiset teräsbetoniseinät. Kantavana vaakarakenteena on paikalla valetut teräsbetoniset välipohjalaatat. Rakennus on todennäköisesti perustettu maanvaraisesti. Perustuksista ei ole piirustuksia, joten on teoriassa myös mahdollista, että perustukset on paalutettu. Alapohja on teräsbetoninen maanvarainen laatta. Yläpohja on paikalla valettu teräsbetonilaatta, jonka päälle on rakennettu huopakatto sisäpuolisella vedenpoistolla. Rakennuksessa on hissi kellarista toiseksi ylimpään kerrokseen. Hissikuilu on teräsbetonia. Kellarissa on mm. väestönsuoja ja lämmönjakohuone. Ylimmässä kerroksessa on mm. hissikonehuone ja iv-konehuone. Rakennuksen yhdessä päädyssä on teräsbetonirakenteinen parveketorni. Teräsbetonisiin parvekelaattoihin liittyy teräsbetoniset kaide-elementit. Kohteesta on hyvin vähän piirustuksia käytettävissä, eikä ollenkaan rakennesuunnitelmia. Tässä työselostuksessa esitetyt asiat perustuvat muutamaan vanhaan arkkitehdin piirustukseen ja aistinvaraisiin havaintoihin

17 kohteessa, sekä tietoihin 60-luvulla yleisesti käytetyistä rakennustavoista ja materiaaleista. Arviot rakennuksen rakenteista ovat pääosin seuraavat: Perustukset: Perustukset ovat todennäköisesti jatkuvia maanvaraisia teräsbetonisia nauhaanturoita. Maanvaraiset alapohjat (yleensä): - pintakäsittely - tb-laatta ~50 mm - vuoraushuopa tms. - mahdollinen eristekerros, esim. kevytsora ~100 mm - piki - tb-laatta ~80 mm - hiekkakerros ~200 mm - mahdollinen lisätäyttö - perusmaa Maanvaraiset alapohjat (polttoainevarasto ja kattilahuone): - pintakäsittely - tb-laatta ~50 mm - mahdollinen tasaushiekka ~15 mm - piki - tb-laatta ~80 mm - hiekkakerros ~200 mm - mahdollinen lisätäyttö - perusmaa Maanvaraiset alapohjat (väestönsuoja): - pintakäsittely - tb-laatta ~50 mm - piki - tb-laatta ~400 mm - betoni ~60 mm - hiekkakerros ~200mm 15 (27)

18 - mahdollinen lisätäyttö - perusmaa Ulkoseinät (maanpaineseinät kellarissa yleensä): - pintakäsittely - verhomuuraus ~75 130mm poltetusta tiilestä - ilmarako tai vuorivillalevy ~ mm - piki (tai muu vedeneriste) - tb-seinä ~200mm ~300mm o valun sisällä yläreunassa mahdollisesti noin 500mm 700mm syvyydelle ~50mm lastuvillasementtilevyä, korkkia tai muuta eristettä - maa Ulkoseinät (maanpaineseinät kellarissa kylmäkellari): - sisäpinnan pintarakenteet on jo purettu - vaakakoolaus rimoilla ~22x50 K~450 - pystyrunko 50x100 K~600 + mineraalivilla 100mm - piki (tai muu vedeneriste) - tb-seinä ~200mm ~300mm o valun sisällä yläreunassa todennäköisesti noin 500mm 700mm syvyydelle ~50mm lastuvillasementtilevyä, korkkia tai muuta eristettä - maa Ulkoseinät (väestönsuojan seinät): - pintakäsittely - paikalla valettu tb-seinä ~400mm - mahdollinen kosteuseristys (piki tms.) - maa Ulkoseinät (sisäänvedetty puuverhoiltu julkisivu): - pintakäsittely - tb-seinä ~160mm - pystyrunko 50x100 K~600 + vuorivilla ~100mm - tuulensuojapaperi - vaakakoolaus laudoilla 22x100 K~ (27)

19 - puupanelointi Ulkoseinät (yleensä): - pintakäsittely - tb-seinä ~160mm - vuorivilla ~100mm + mahdollisesti ansaat - tb-kuori ~60mm Ulkoseinät (ullakkokerros): - pintakäsittely - siporex ~300mm - pintakäsittely Väliseinät: - ei kantavat väliseinät: o kellarissa, ensimmäisessä maanpäällisessä kerroksessa (kuvissa pohjakerros ) ja ullakkokerroksessa pääasiassa tiilimuurattuja väliseiniä o muissa kerroksissa kevytbetoni- ja/tai betonielementtejä ~60 ~100 mm - kantavat väliseinät: o paikalla valettuja ja/tai elementtirakenteisia tb-seiniä ~160mm o väestönsuojan seinät paikalla valettuja tb-seiniä ~160mm ~400mm Välipohja (asunnoissa yleensä): - muovimatto - tasoite - tb-laatta ~40mm - tb-laatta ~160mm - pintakäsittely Välipohja (laatoitetut lattiat): - laatoitus - tasoite - tb-laatta ~40mm - mahdollinen pikieriste 17 (27)

20 - tb-laatta ~160mm - pintakäsittely Välipohja (sisäänvedon kohdalla): - muovimatto - tasoite - tb-laatta ~40mm - tb-laatta ~160mm - mineraalivilla ~100mm - tuulensuojapaperi / levy - harvalaudoitus ~22x100 - ripustusrakenne 50x x100 - verhouslaudat Välipohja (väestönsuojan katto): - pintakäsittely / -materiaali - tb-laatta ~50mm 65mm - vuoraushuopa (pikipaperi) - mahdollinen eristekerros, esim. toja-levy, villa tms. ~50 100mm - tb-laatta ~400mm - pintakäsittely Yläpohja: - huopakate ja singeli - umpilaudoitus - puurakenteiset kattotuolit - mineraalivillaa ~150mm - tb-laatta ~200mm 18 (27) Muuta: - Savupiippu rakennusrungon ulkopuolella o vaakasuora savukanava kattilahuoneessa terästä, kanavan eristeet saattavat sisältää asbestia o varsinainen piippu tiilimuurattu sisäkuorimuuraus tiilistä ~130mm eristekerros/ilmarako 50mm (eriste voi sisältää asbestia) ulkokuorimuuraus tiilistä ~260mm

21 o tikkaat piipun kyljessä - Lattian alla voi olla betonisia putkikanavia - Sisäportaat teräsbetonia, kattilahuoneen ja sen ylätason välinen porras teräsrakenteinen - Väestönsuojan hiekkasuodatin ja pakokuilu teräsbetonia, rakenteiden paksuudet arviolta ~150mm 200mm - Väestönsuojassa vesisäiliö ja väestönsuojakoneet - Kattilahuoneessa teräsrakenteinen ritilätaso, jonka kantavina vaakarakenteina ovat teräksiset I-palkit ja pystyrakenteena teräspilarit - Kattilahuoneessa vanhat öljykattilat 2kpl o kattilarakenteet ovat osittain muuratut ja osittain teräsrakenteiset o eristeet voivat sisältää asbestia - Kattilahuoneessa vanha kaukolämpökeskus - Vanhat öljysäiliöt ovat todennäköisesti pihalla maan alla. o sijaintia ei ole piirustuksissa, eikä säiliöitä ole paikallistettu o säiliöiden kunnosta ei ole tietoa - Ylimmässä kerroksessa hissikonehuoneessa hissin laitteistot - Ylimmässä kerroksessa myös iv-kone ja vesisäiliö - Rakennuksen ympärillä on todennäköisesti tiilisalaojat ja salaojakaivoja Edellä olevat rakennepaksuudet ovat ohjeellisia, vanhoista suunnitelmista arvioituja ja rakentamisaikaan yleisesti käytössä olleisiin rakennustapoihin perustuvia tietoja, eikä niitä voida käyttää tarkkojen määrien laskemiseen. Rakenteiden paksuudet voivat vaihdella rakennuksen eri osissa. Rakennuksissa esiintyy todennäköisesti myös muunlaisia rakennetyyppejä. Urakoitsijan on itse arvioitava todelliset purkumäärät kokemuksensa sekä kohteeseen tutustumisen perusteella RAKENTEIDEN TYÖNAIKAINEN KESTÄVYYS Mikäli purkutyössä tulee laatoille ja palkeille käyttötilannetta huomattavasti suurempia kuormituksia, on rakenneosien kestävyydestä varmistuttava tapauskohtaisesti, ennen ko. rakenteiden rasittamista. Purkamattomien ylä- ja välipohjalaattojen kuormituskestävyys on yleensä 150 kg/m2 tasaista kuormaa. 19 (27)

22 4.4 LVIAS- ASENNUSTEN PURKU SÄHKÖLAITTEET JA -ASENNUKSET Sähköasennusten tekeminen jännitteettömiksi ja kaikki purkutyöt kuuluvat purkuurakkaan. Kierrätykseen menevät laitteet puretaan ehjinä ILMANVAIHTOLAITTEET JA -ASENNUKSET Kaikkien IV- asennusten ja laitteiden purku kuuluu purku-urakkaan. Kierrätykseen menevät laitteet puretaan ehjinä PUTKILAITTEET JA -ASENNUKSET Kaikkien putkiasennusten ja laitteiden purku kuuluu purku-urakkaan. Myös rakennuksen ulkopuolella olevat putkiasennukset puretaan tontin rajalle saakka. Kierrätykseen menevät laitteet puretaan ehjinä. 4.5 PURKUALUEEN LOPPUTYÖT Kun kaikki urakkaan kuuluvat työt on tehty ja purkujätteet poistettu tontilta, työalue siistitään. Erityisesti on huolehdittava siitä, että maahan ja täyttöihin ei jää mitään purkujätteitä. Jäljelle jäävä kaivanto täytetään soralla kerroksittain tiivistäen ja tasataan ympäröivän maanpinnan tasoon. Pintamaita yms. ei saa käyttää täyttöihin. Lopuksi poistetaan purku-urakoitsijan tekemät väliaikaiset rakenteet. Antti Kokko LIITTEET - Valokuvia purettavasta rakennuksesta - Asbesti- ja haitta-ainekartoitus (JT-Asbesti Oy) Purettavien rakennusten piirustukset asiakirjaluettelon () mukaan 20 (27)

23 Valokuvia purettavasta rakennuksesta Kuva 1: Putkistoja Kuva 2: Hissi Kuva 3: Porrashuone Kuva 4: Sisääntulokerros Kuva 5: Kellari, vss-ovi Kuva 6: Vss-sulkutila 21 (27)

24 Kuva 7: Väestönsuoja Kuva 8: Säiliö väestönsuojassa Kuva 9: Väestönsuoja Kuva 10: Vss-koneet Kuva 11: Vss-pakokuilu Kuva 12: Vss-hiekkasuodatin 22 (27)

25 Kuva 13: Kattilahuone Kuva 14: Kattilahuone Kuva 15: Kattilahuone Kuva 16: Kattilahuone Kuva 17: Kattilahuoneen terästaso Kuva 18: Kattilahuoneen teräsporras 23 (27)

26 Kuva 19: Savukanava kattilahuoneessa Kuva 20: Kattilahuone Kuva 21: Sähkökeskus kattilahuoneessa Kuva 22: Kattilahuoneen ylätaso Kuva 23: Varasto kellarissa Kuva 24: Sähkökeskus kellarissa 24 (27)

27 Kuva 25: Kylmävarasto kellarissa Kuva 26: Kylmävarasto kellarissa Kuva 27: Pohjakerros, satunnaista irtaimistoa siellä täällä Kuva 28: Pohjakerros, häkkivarasto Kuva 29: Asunto Kuva 30: Asunto, wc 25 (27)

28 Kuva 31: Asunto, keittiö Kuva 32: Porrashuone, parveke Kuva 33: Porrashuone, parveke Kuva 34: Asunto, kylpyhuone Kuva 35: Ullakko, saunatilat Kuva 36: Ullakko, saunatilat 26 (27)

29 Kuva 37: Ullakko, saunatilat Kuva 38: Ullakko, hissikonehuone Kuva 39: Ullakko, säiliö Kuva 40: Ullakko, iv-konehuone Kuva 41: Pihaa, lämpötolppia parkkialueella Kuva 42: Osa irtaimistosta levitelty pihalle 27 (27)

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.10.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska Hanke: Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka Visalantie 5, 84100 Ylivieska

Lisätiedot

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, 02700 KAUNIAINEN PURKUSELOSTUS KUSTANNUSLASKENTAA VARTEN 27.2.2017 Asiakirja nro 3558.01-102 PONTEK OY MÄNTYMÄEN KOULU 2 (5) 0 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 0.1 Rakennushanke

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, 02700 KAUNIAINEN PURKUSELOSTUS VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN 13.10.2017 Asiakirja nro 3558.01-102 PONTEK OY MÄNTYMÄEN KOULU 2 (5) 0 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 0.1 Rakennushanke

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI 21.10.2016 Raudaskosken koulu 1 Aika: 21.9.-21.10.2016 Kartoittaja: Kohde: Laaksojen ilmastointityö Ay Rkm Terho Toivoniemi Rajakatu 20 85800 HAAPAJÄRVI terho.toivoniemi@gmail.com

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 1.11.2017 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt

PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt 19.9.2018 Kauhajoen kaupunki / tekninen osasto PL 500 61801 Kauhajoki Kauhajoen kaupunki Purkutyösuunnitelma 19.9.2018 2/6 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2

Lisätiedot

PURKUTYÖSELOSTUS PIRKKALAN YLÄASTE PIRKKALA. 26.2.2016 Sweco Rakennetekniikka Oy RS003. Jukka Merviö

PURKUTYÖSELOSTUS PIRKKALAN YLÄASTE PIRKKALA. 26.2.2016 Sweco Rakennetekniikka Oy RS003. Jukka Merviö 22701904 PIRKKALAN YLÄASTE PIRKKALA Sweco Rakennetekniikka Oy RS003 Jukka Merviö Muutoslista VER. PÄIVÄYS MUUTOS KOSKEE TARKASTETTU HYVÄKSYTTY 2 (20) Sisältö 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT... 4 1.1 KOHDE JA SIJAINTI...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 30.5.2018 Sivu 1/9 Tilaaja: Äänekosken kaupunki Tilapalvelut Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Hanke: Äänekoski, Kymppitalon purku TURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 2/9 SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 24.1.2018 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU Turun kaupunki TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/5 Tilaaja: Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

RAUHALANTIE 4, KIHNIÖ KOIVIKON RIVITALO D

RAUHALANTIE 4, KIHNIÖ KOIVIKON RIVITALO D RAUHALANTIE 4, KIHNIÖ KOIVIKON RIVITALO D TEHTÄVÄ Satu Alajärvi (tekninen johtaja, Kihniön kunta) tilasi asbestikartoituksen osoitteessa Rauhalantie 4, Kihniö sijaitsevaan rivitaloon. Toimeksiannon mukainen

Lisätiedot

TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA BERNERIN HALLIN VESIKATTEEN UUSIMINEN TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Laatija: Osmo Jauhiainen 1 (4) TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus Tämä turvallisuusasiakirja on

Lisätiedot

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2017 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT 0 RAKENNUSKOHTEEN TIEDOT 0.1 Rakennuskohde ja -paikka Kihniön kunta, Kihniön yhtenäiskoulu

Lisätiedot

SARVINIEMI Rakennusten purku

SARVINIEMI Rakennusten purku Sivu: 1 SARVINIEMI Rakennusten purku Purkutyöselostus 26.01.2017 ARKKITEHTITOIMISTO KÄPPI OY Pallokentäntie 4, 45700 Kuusankoski P. (05) 8400 600, F. (05) 8400 660 1 HANKKEEN TIEDOT 1.1 KOHDE JA SIJAINTI

Lisätiedot

SAKKY MUURUVEDEN KUUSI ASUNTOLARAKENNUSTA PURKUTYÖSELOSTUS

SAKKY MUURUVEDEN KUUSI ASUNTOLARAKENNUSTA PURKUTYÖSELOSTUS SAKKY MUURUVEDEN KUUSI ASUNTOLARAKENNUSTA PURKUTYÖSELOSTUS Sivu 2 / 11 Rakennushanke RAKENNUSHANKKEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuttaja ja käyttäjät Savon koulutuskuntayhtymä Kiinteistöyksikkö PL 87 Microkatu

Lisätiedot

KITTILÄN LUKIO JULKISIVUKORJAUS TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

KITTILÄN LUKIO JULKISIVUKORJAUS TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 28.2.2017 KITTILÄN LUKIO JULKISIVUKORJAUS TYÖ 1894 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 2 1.2 Päätoteuttaja... 2 1.3 Töiden yhteensovitus ja työsuojelu...

Lisätiedot

JOKIRANNAN KOULU PURKUTYÖSELOSTUS Mika Liedes

JOKIRANNAN KOULU PURKUTYÖSELOSTUS Mika Liedes JOKIRANNAN KOULU PURKUTYÖSELOSTUS 4.10.2018 Mika Liedes 1 Sisällys 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde ja sijainti... 3 2 Sisätilat... 3 2.1 Tilapinnat... 3 2.2 Tilavarusteet... 3 2.3 Tekniikkaosat...

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

PALOTALLIN PURKAMINEN. Purkutyön työselostus

PALOTALLIN PURKAMINEN. Purkutyön työselostus PALOTALLIN PURKAMINEN Purkutyön työselostus Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 2 Kohde... 2 Tilaaja... 2 2. HANKKEEN KUVAUS JA KIINTEISTÖN TIEDOT... 2 2.1 Yleistietoja... 2 3. TÄYDENTÄVÄT ASIAKIRJAT...

Lisätiedot

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Pöytyän kunta Keskuskeittiö 1 Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Insinööritoimisto H. Kiiski Oy 20.12.2017 Pöytyän kunta Keskuskeittiö 2 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 YLEISTÄ 1.1 Työturvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN 4.9.2012 Sivu 1/5 LAUSUNTO AKAAN KAUPUNKI KIINTEISTÖPALVELUT jaakko.parviainen@akaa.fi ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN PURETTAVA PAJANTIEN PÄIVÄKOTI PAJANTIE 6 37830 VIIALA YLÖ-ASBEST OY Arto

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2019 Tilaaja: SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ RATAKATU 36 Hanke: TOIMISTOTILOJEN JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄT Asiakirjan versiopäivitykset 22.2.2019, Pertti Jalonen, Luotu turvallisuusasiakirja

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Päiväys 12.4.2018 Savonlinnan Vuokratalot Oy / Hilkanhaka 7 ja 8 purku-urakka Kuusniementie 17 B ja 19, 57600 Savonlinna Savonlinnan Vuokratalot Oy Puistokatu 13 57100 Savonlinna

Lisätiedot

RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 ASUIN- JA PIHARAKENNUKSEN PURKU-URAKKA, VILLENTIE 5, NAKKILA RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 15.1.2015 2 0. YLEISTÄ 0.1 Työturvallisuusasiakirjan tarkoitus Tämä turvallisuusliite on rakennustyön

Lisätiedot

Case Linnankosken lukio. Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen

Case Linnankosken lukio. Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen Case Linnankosken lukio Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen Linnankosken lukio, raapaisu historiasta valmistunut keväällä 1953 koulukäyttöön alkuperäisistä rakenteista:

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 3.4.2017 Sivu 1/8 Tilaaja: Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL 10 74101 IISALMI Hanke: Kauppis-Heikin koulun purku-urakka TURVALLISUUSASIAKIRJA Iisalmen kaupungin Toimitilat Pohjolankatu 14, 74100

Lisätiedot

PURKUSUUNNITELMA. Korjausrakentaminen

PURKUSUUNNITELMA. Korjausrakentaminen Korjausrakentaminen PÄIVÄYS PROJEKTI Purkusuunnitelma TILAAJA Huittisten kaupunki KOHDE, Vesitornintie, 32700 HUITTINEN 2(7) SISÄLTÖ 1. YHTEYSTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Suunnitelman

Lisätiedot

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUS JA YMPÄRISTÖASIAT 3.1 Yleistä Työturvallisuuteen liittyvät asiat ja työsuojeluorganisaatio on esitettävä työmaan

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos Kotkan keskuskoulu Keskuskatu 28 48100 Kotka Työ nro T13033-05 Kotka 14.4.2014 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Osoite: Lippajärventie 1 02700 Espoo Yhteyshenkilö: Alexi Mygänen

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 13.5.2015 Sivu 1/5 Tilaaja: Akaan kaupunki Myllytie 3 37800 Akaa Hanke: Arvo Ylpön vanhan kivikoulun lattioiden uusinta. TURVALLISUUSASIAKIRJA VERSIO 1.0 Sivu 2/8 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI

HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI Koy Raumanmerenkatu 11 c/o Rauman kaupungin isännöintitoimisto Ismo Timonen Valtakatu 2 26100 Rauma ismo.timonen@rauma.fi HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI Kartoituksen kohde: Koy Raumanmerenkatu 11, Rauma

Lisätiedot

KOKONAISURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KOKONAISURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Petterinkulma Oy Kirkonsalmentie12 74120 Iisalmi Hanke: Asuinkerrostalojen ikkuna- ja parvekeoviremontti Kannelkuja 4 AB Töyrykatu 4 CDE Töyrykatu 6 ABC Töyrykatu 6 DEF KOKONAISURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET

HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET Kotkan Kaupunki Tekniset Palvelut 16.4.2018 2 Sisällys 1. Taustatiedot, hankkeen tarkoitus ja tavoitteet 2. Hankeosapuolet 3. Hankkeen vaiheet ja aikataulu 4. Hankkeen

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Tilan RN:o/tontin nro/rakennuspaikan nro. Rakennushankkeeseen ryhtyvän nimi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän valvoja

Tilan RN:o/tontin nro/rakennuspaikan nro. Rakennushankkeeseen ryhtyvän nimi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän valvoja EURAJOEN KUNTA YMPÄRISTÖTOIMI RAKENNUSVALVONTA RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Yksityiskohtainen tarkistuslista RAKENNUSKOHDE Rakennuslupanumero Rakennuspaikka Kylä/kunnanosa Osoite Tilan nimi/korttelin

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT Liite 4 TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja... 3 1.3 Töiden yhteensovitus... 4 1.4 Yhdyshenkilöt...

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITELMAN MUKAISET VOLYYMITIEDOT ###

RAKENNUSSUUNNITELMAN MUKAISET VOLYYMITIEDOT ### KUSTANNUSARVIO JA RAKENNUSSELOSTUS Rakennusinvestoinnin rahoitustukihakemukseen MAA JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Maaseutu- ja luonnonvaraosasto 01 Hakija Kivioja Pekka 07 Metsää, ha 02 Lähiosoite Kiviojantie

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 13/03. Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies.

Talonrakennus TOT 13/03. Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. TOT-RAPORTTI 13/03 Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Koulun korjausrakennuskohteessa purettiin ovea karmeineen. Yläpuolinen palkki putosi

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013 Kiinteistön tiedot Rakennuksen nimi Rakennuksentyyppi Sijainti Tontin tiedot Ketorinne Asuinkerrostalo Ketomaantie 2 A, 41340 LAUKAA P-ala n. 2690 m 2, määräala 410-409-0016-0000 Lääkärilä Rakennusten

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE HELMIKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE HELMIKUU 2015 13.2.2015 Sivu 1/7 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE HELMIKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS YLEISTIEDOT PAIKKATIEDOT Rakennuskohteen nimi Kaukaan Virkailijakerho Osoite Kaukaankatu 28 Rakennuspaikkaa koskevat tiedot (tontti, kaavoitus,

Lisätiedot

PURKUTYÖSELITYS PURKUTYÖSELITYS. Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL IISALMI Sivu 1/8. Tilaaja:

PURKUTYÖSELITYS PURKUTYÖSELITYS. Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL IISALMI Sivu 1/8. Tilaaja: 3.4.2017 Sivu 1/8 Tilaaja: Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL 10 74101 IISALMI Hanke: Kauppis-Heikin koulun purku-urakka PURKUTYÖSELITYS Iisalmen kaupungin Toimitilat Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi

Lisätiedot

Havukosken Ässäkodit

Havukosken Ässäkodit Havukosken Ässäkodit Vuokra-asuntoja Kytötie 18, 01360 Vantaa Kerrospohjat Merkkien selitykset Huoneistopohjat Rakennustapaseloste R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S / 20.05.2013

Lisätiedot

Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4. Rakennusteknilliset osat. Hankkeen nimi. Huomioita

Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4. Rakennusteknilliset osat. Hankkeen nimi. Huomioita Hankkeen nimi Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4 Rakennusteknilliset osat Alueosat Maaosat Tuennat ja vahvistukset Päällysteet Alueen varusteet, opasteet Alueen rakenteet, aidat, tukimuurit

Lisätiedot

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset 22. 23.3.2017 Jle 24.3.2017 1 Voimassa ollut lainsäädäntö Valtioneuvoston päätös asbestityöstä (1380/1994) (yleiset velvollisuudet, valtuutus, koulutus,

Lisätiedot

Suomussalmen kirkonkylän asuntola

Suomussalmen kirkonkylän asuntola Suomussalmen kirkonkylän asuntola Mannilantie 2A, 89800 Suomussalmi kk Kainuun AHA-asiantuntijat Oy Hanna Tertsunen 2 Sisällysluettelo 1. Kohteen ja toimeksiannon yleistiedot... 3 1.1. Kohde... 3 1.2.

Lisätiedot

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 2 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSLIITE

TYÖTURVALLISUUSLIITE JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN KIINTEISTÖ OY ENSON METSURITALOT Kisakuja 79600 JOROINEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 17.08.2013 Tämä työturvallisuusliite koskee seuraavia urakoita: Pääurakka (Rakennusurakka)

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS RAKENNUSTAPASELOSTUS 25.1.2016 Oy Kyöstintie 29 84100 Ylivieska puhelin 08-420 009 faksi 08-420 060 2 D1 Olevat aluerakenteet D10 Oleva maaperä Rakennusalue on rakennettua

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1 2509/10.03.00/2014 80 Purkamislupa-asia, 2014-736, Lippajärventie 44 02940 ESPOO, Espoon kaupunki / Tekninen ja ympäristötoimi Päätöspäivämäärä 05.06.2014 Päätös

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUS Puusuutarintie Helsinki

ASBESTIKARTOITUS Puusuutarintie Helsinki 22.11.2016 ASBESTIKARTOITUS Puusuutarintie 19 00620 Helsinki / Tutkimukset Jaakko Sireni, Insinööri (AMK) 040 6212 998 jaakko.sireni@delete.fi Asbestikartoitus Sivu 2 / 6 SISÄLTÖ 1 KOHTEEN JA TOIMEKSIANNON

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015 29.7.2015 Sivu 1/9 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen

Lisätiedot

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta.

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta. I. Tanninen Oy Kortepolku 15, 70900 TOIVALA Puh. (017) 263 3570 tai GSM 050 469 9789 Fax (017) 263 3572 ismo.tanninen@pp.inet.fi ismo.tanninen@tanninen.fi www.tanninen.fi 14.5.2013 MUISTIO Kohde: Muuruveden

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULU Kasavuorentie Kauniainen

KASAVUOREN KOULU Kasavuorentie Kauniainen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen LIIKUNTASALIN LATTIAN KORJAUS Rakennusselostus 16.2.2017 Vain urakkalaskentaa varten Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Rakennuskohde ja sijainti... 3 1.2 Tilaaja... 3

Lisätiedot

RAKENTEELLISET SELVITYKSET

RAKENTEELLISET SELVITYKSET Kiinteistökatselmus 2 (11) Kohteen yleiskuvaus Katselmuksen kohteet sijaitsevat Kurikassa osoitteessa Hakunintie 42, 61360 MIETO. Katselmus suoritettiin silmämääräisesti rakenteita avaamatta ja rikkomatta.

Lisätiedot

Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus

Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen ajankohtaispäivä 10.4.2019 Ympäristöministeriö, Pankkisali Katja Lehtonen Ytekki Oy Purkuhankkeet Kokonaispurku,

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI Koy Paranvaha, Rauma Turkoosi 11 Oy Ville Varjo Urheilutie 3 23800 Laitila ville.varjo@turkoosi11.fi ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI Kartoituksen kohde: Kartoituksen laajuus: Koy Paranvaha, Paranvahe 1-4, Rauma

Lisätiedot

Pintamääritteet ks raksel ARK Rakennustoimenpide. Korjaus- ja laajennus MÄNTYMÄEN KOULU. Tinasepäntie 45

Pintamääritteet ks raksel ARK Rakennustoimenpide. Korjaus- ja laajennus MÄNTYMÄEN KOULU. Tinasepäntie 45 Pintamääritteet ks raksel ARK 101-01 Tuloste sisältää kannen sekä 4 sivua, tulostus A3. Rakennustoimenpide Piirustuslaji Korjaus- ja laajennus TYÖPIIRUSTUS Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö

Lisätiedot

1/6 TURVALLISUUSASIAKIRJA 3.7.2015. Hattulan seurakunta Parolantie 47 13720 Parola. Hanke: Virastotalon ja seurakuntatalon korjaus vaihe 1

1/6 TURVALLISUUSASIAKIRJA 3.7.2015. Hattulan seurakunta Parolantie 47 13720 Parola. Hanke: Virastotalon ja seurakuntatalon korjaus vaihe 1 1/6 TURVALLISUUSASIAKIRJA 3.7.2015 Hattulan seurakunta Parolantie 47 13720 Parola Hanke: Virastotalon ja seurakuntatalon korjaus vaihe 1 Turvallisuusasiakirja laadittu suunnittelua varten 2/6 Sisällysluettelo:

Lisätiedot

IDEN PERUSKORJAUKSET

IDEN PERUSKORJAUKSET TALOYHTIÖIDEN IDEN PERUSKORJAUKSET säästöjen etsiminen lisä- ja muutostöiden minimointi voiko urakoitsija olla mukana jo suunnitteluvaiheessa? aikataulutus lisärakentaminen yhtenä rahoituskeinona Säästöjen

Lisätiedot

Työselostus: Purkutyöt. PURKUTYÖT Lopen koulukeskus (7)

Työselostus: Purkutyöt. PURKUTYÖT Lopen koulukeskus (7) 1(7) Työselostus: Purkutyöt PÄIVÄYS PROJEKTI Korjaussuunnittelu ja rakentaminen TILAAJA Lopen kunta KOHDE, Opintie 2-4, 12700 Loppi 2(7) SISÄLLYS 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3

Lisätiedot

ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö selvitettiin haitta-aineita sisältävien materiaalien kuntoa ja määrää

ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö selvitettiin haitta-aineita sisältävien materiaalien kuntoa ja määrää ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö lgivokau 14, 86800 }-LqAFAJÄRVI puh.o4og738791, Fax 0&7 3 1OB YLrVr ESl(AN r(au p U N t

Lisätiedot

1/1 UUDENMAAN. Espoon Express. City-Air Oy Espoon [X] 5. [X] 4. [X] 3. [X] 6. [X] 1. [X] Tiiliseinän purku

1/1 UUDENMAAN. Espoon Express. City-Air Oy Espoon [X] 5. [X] 4. [X] 3. [X] 6. [X] 1. [X] Tiiliseinän purku 1/1 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO HEL2015-013857 / Purkutyöt, puitesopimus 2016-2017 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 10 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 6 Asbrak Oy [X]

Lisätiedot

ARVO YLPÖN KOULU ALATALO, LEIKKIMÖKKI JA SAUNA/ VARASTO KIRKKOTIE, 37800 AKAA

ARVO YLPÖN KOULU ALATALO, LEIKKIMÖKKI JA SAUNA/ VARASTO KIRKKOTIE, 37800 AKAA 25.3.2014 Sivu 1/6 LAUSUNTO AKAAN KAUPUNKI / KIINTEISTÖPALVELUT MYLLYTIE 3 PL 32 37801 AKAA jaakko.parviainen@akaa.fi AHA-KATSELMUS ARVO YLPÖN KOULU ALATALO, LEIKKIMÖKKI JA SAUNA/ VARASTO KIRKKOTIE, 37800

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11.1 LVIS-HORMIT Perinteisesti kerrostalossa huoneistoa palvelevat LVI-hormit ovat kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tällöin hormi lävistää huoneistojen välisen välipohjan,

Lisätiedot

VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN KUSTAA HIEKAN LUKUTUPA RAKENNE. KORJAUS Rakennuskohteen nimi ja osoite RAKENNETYYPIT 1:10 KESKUSKATU 8, 23800, LAITILA JSO

VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN KUSTAA HIEKAN LUKUTUPA RAKENNE. KORJAUS Rakennuskohteen nimi ja osoite RAKENNETYYPIT 1:10 KESKUSKATU 8, 23800, LAITILA JSO MITAT TARKISTETTAVA TYÖMAALTA! VAIN UKALASKENTAA VARTEN Tunn Lukum Muutos Piirt Päiväys Kaupunginosa / Kylä Kortteli / Tila Tontti / Rno Viranomaisten merkintöjä Rakennuksen numero (RATUT) / Rakennusten

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus R a u h a l a n k o u l u n r i v i t a l o t, L o h j a 13.5.2018 Työnro 241 4571 Ins. (AMK) Timo Rantatorikka 2 (5) Rauhalan koulun rivitalot, Lohja SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 1.1 Tilaaja... 3 1.2

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1.2.2008 Sivu 1/7 Tilaaja: SY-Invest Oy Kalevankatu 56 a A 00180 Helsinki Hanke: KOY Köydenpunoja TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 2/8 KOY KÖYDENPUNOJA SISÄLLYSLUETTELO: 1. Yleistä...3 1.1. Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 23.3 ja KOY JOENSUUN JOKELANKULMA TORIKATU 26, JOENSUU

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 23.3 ja KOY JOENSUUN JOKELANKULMA TORIKATU 26, JOENSUU 1/11 ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 23.3 ja 26.3 2018 KOY JOENSUUN JOKELANKULMA TORIKATU 26, 80100 JOENSUU 2/11 ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS Tutkimus pvm : 23.3 JA 26.3 2018 Toimipaikka: A-Kuivaus

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 04.05.205 /6 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 990-200 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite

Lisätiedot

KOKONAISURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KOKONAISURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 30.6.2015 Sivu 1/8 Tilaaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Evo, Asuntola Kivelän saneeraus KOKONAISURAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammattikorkeakoulu Oy PL 230, 13101

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTITUTKIMUS Työnumero: 4840 Kohde:

HAITTA-AINE JA ASBESTITUTKIMUS Työnumero: 4840 Kohde: Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE JA ASBESTITUTKIMUS Työnumero: 4840 Kohde: Mäntymäen Koulu Kauniainen Osoite: Mäntymäentie 2 02700 Kauniainen Yhteyshenkilö: Ilona Lehto rakennuttajainsinööri

Lisätiedot

5. Sisäänkäyntiportaat 6. Kattovedet tulevat seinän viereen maahan ja roiskuvat perustuksia vasten

5. Sisäänkäyntiportaat 6. Kattovedet tulevat seinän viereen maahan ja roiskuvat perustuksia vasten 1. 1. Julkisivu, sisäänkäynnit 2. Julkisivu pääty 3. Julkisivu, takaa 4. Julkisivu, toinen pääty 5. Sisäänkäyntiportaat 6. Kattovedet tulevat seinän viereen maahan ja roiskuvat perustuksia vasten 2. 7.

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2.12.2014 Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa

Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2.12.2014 Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa Timo Keskikuru Talotekniikan asiantuntija, FL Rakennusterveysasiantuntija

Lisätiedot

KITTILÄN YLÄASTE JULKISIVUREMONTTI YHDYSKÄYTÄVÄN JA TAVARAN VASTAANOTON KOHDALLA TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

KITTILÄN YLÄASTE JULKISIVUREMONTTI YHDYSKÄYTÄVÄN JA TAVARAN VASTAANOTON KOHDALLA TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 19.3.2015 KITTILÄN YLÄASTE JULKISIVUREMONTTI YHDYSKÄYTÄVÄN JA TAVARAN VASTAANOTON KOHDALLA TYÖ 1611 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 2 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä.

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. MAANSIIRTOURAKKA Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. Urakka koostuu seuraavista tehtävistä: 1. Pihan raivaus-

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN 28.11.2017 INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Rakennusten purkutöistä kierrätysmateriaaleja - ohjeita tekijöille ja teettäjille INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Betonimurske

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy RAPORTTI Tuusulan kunta/ Tilakeskus Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Kohde on Hyrylässä Ajomiehentiellä sijaitseva vanha kauppiastalo ( tila 3:282 ). Rakennus

Lisätiedot

Kiimingin Jokirannan uusi koulu

Kiimingin Jokirannan uusi koulu Kiimingin Jokirannan uusi koulu Kuukausitiedote syyskuu 2019 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen työmaatilannetta sekä informoimaan kuntalaisia työmaalla tapahtuvista työvaiheista, laatu-

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI Korsholms Kommun Funisbackvägen 8, Bilmåleri 66530 Kvevlax 7.4.2017 2 SISÄLLYSLUETTELO: KOHDETIEDOT...3 KIINTEISTÖN TEKNISET TIEDOT...3 YHTEENVETO...4 HAITTA-AINEIDEN MASSALASKENTATAULUKKO...4 RAKENNELEIKKAUKSET...6

Lisätiedot