6. HE 162/2002 vp rautatielaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi I käsittely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6. HE 162/2002 vp rautatielaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi I käsittely"

Transkriptio

1 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 100/2002 vp Perjantai kello Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 188/2002 vp terrorismia koskeviksi rikoslain ja pakkokeinolain säännöksiksi Jatkettu I käsittely Merkitään saapuneeksi professori Raimo Lahden täydentävä lausunto. 4. HE 234/2002 vp laiksi saamelaiskäräjistä annetun lain muuttamisesta I käsittely Hyväksytään suoritettu asiantuntijakuuleminen. Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. 5. HE 112/2002 vp viestintämarkkinoita koskevan lainsäädännön muuttamisesta Jatkettu I käsittely Kuultavana: professori Mikael Hiden Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. klo HE 162/2002 vp rautatielaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi I käsittely Kuultavina: hallitusneuvos Hannu Pennanen, liikenne- ja viestintäministeriö lainsäädäntöneuvos Risto Eerola, oikeusministeriö assistentti Juha Lavapuro professori Tuomas Ojanen 1(2)

2 ESITYSLISTA 100/2002 vp Päätetään asiantuntijoiden kuulemisen lopettamisesta / jatkamisesta. 7. HE 225/2002 vp laiksi julkisesta työvoimapalvelusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Jatkettu I käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima lausuntoluonnos. Esitellään luonnos. Yleiskeskustelu Yksityiskohtainen käsittely 8. Muut asiat 9. Seuraava kokous Seuraava kokous on tiistaina klo (2)

3 Juha Lavapuro Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys rautatielaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 162/2002 vp) Elinkeinovapaus (PL 18.1 ) Rautatielain 2 luvun säännökset rautatieliikenteen harjoittamisen luvanvaraisuudesta ovat merkityksellisiä perustuslain 18 :n 1 momentissa turvatun elinkeinovapauden kannalta. Perustuslakivaliokunta on pitänyt elinkeinovapautta perustuslain mukaisena pääsääntönä, mutta katsonut elinkeinotoiminnan luvanvaraisuuden olevan mahdollista. Luvanvaraisuudesta on kuitenkin säädettävä lailla, jonka on täytettävä perusoikeutta rajoittavalta lailta vaadittavat yleiset edellytykset. Laissa säädettävien elinkeinovapauden rajoitusten tulee olla täsmällisiä ja tarkkarajaisia, minkä lisäksi rajoitusten olennaisen sisällön, kuten rajoittamisen laajuuden ja edellytysten, pitää ilmetä laista. Sääntelyn sisällön osalta valiokunta on pitänyt tärkeänä, että säännökset luvan edellytyksistä ja pysyvyydestä antavat riittävän ennustettavuuden viranomaistoimista. Tältä kannalta merkitystä on muun muassa sillä, missä määrin viranomaisen toimivaltuudet määräytyvät ns. sidotun harkinnan tai tarkoituksenmukaisuusharkinnan mukaisesti (ks. esim. PeVL 28/2000 vp, s. 1-2 ja PeVL 28/2001 vp, s. 6). Rautatieliikenteelle ominaisen joukkoliikenneluonteen ja siihen liittyvien turvallisuusriskien johdosta jonkinasteinen viranomaisvalvonta on välttämätöntä. Yleistä luvanvaraisuutta puoltavat perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävät, ennen muuta liikkumisvapauteen ja rautatieliikenteen turvallisuuteen liittyvät perusteet. Merkitystä on myös sillä, että ministeriön lupaharkinta on lain 6 :n perusteella sidottua harkintaa (ks. myös PeVL 24/2002 vp) ja että luvan myöntämisen edellytykset liittyvät

4 olennaisesti suuria taloudellisia panoksia vaativaan rautatieliikenteen turvalliseen ylläpitämiseen. Sääntely ei näiltä osin vaikuta lakiehdotuksen käsittelyjärjestykseen. Ministeriön pitää rautatielain 8 :n 1 momentin mukaan peruuttaa toimilupa kokonaan tai määräajaksi, jos luvanhaltija ei enää täytä luvan saamisen edellytyksiä tai jos luvanhaltija on asetettu konkurssiin eikä tämän taloudellista asemaa voida saattaa kohtuullisessa ajassa luvan mukaisen rautatieliikenteen harjoittamisen edellyttämälle tasolle. Lisäksi 8 :n 2 momentin nojalla ministeriölle annetaan toimivalta peruuttaa toimilupa, jos luvan haltija on toimivaltaisen viranomaisen huomautuksesta huolimatta rikkonut vakavasti ja toistuvasti toimiluvassa asetettuja ehtoja tai rautatieliikennettä koskevia säännöksiä ja määräyksiä. Perustuslakivaliokunta on käytännössään vakiintuneesti pitänyt luvan peruuttamista yksilön oikeusasemaan puuttuvana viranomaistoimena vaikutuksiltaan jyrkempänä kuin haetun luvan epäämistä (PeVL 28/2001 vp, s. 7/1). Sen vuoksi sääntelyn oikeasuhtaisuuden kannalta on pidetty välttämättömänä, että luvan peruuttamismahdollisuus sidotaan säännöksessä vakaviin tai olennaisiin rikkomuksiin tai laiminlyönteihin. Ajoneuvolakia koskeneessa lausunnossaan 40/2002 vp (s. 4) valiokunta nimenomaisesti edellytti sellaisen sääntelyn muuttamista, jossa luvan peruuttaminen oli sidottu luvan saamisen edellytysten lakkaamiseen. Nyt ehdotetun sääntelyn osalta voidaan todeta, että 8 :n 2 momentissa ehdotettu sääntely vastaa asiallisesti niitä vaatimuksia, joita perustuslakivaliokunta on toimiluvan peruuttamiselta edellyttänyt. Sen sijaan 1 momentissa asetettava velvollisuus peruuttaa toimilupa on sekä sitovuudeltaan ankarampi että oikeasuhtaisuus-arvioinnin kannalta puutteellisempi kuin 2 momentin mukainen sääntely. Tällainen sääntely ei vastaa niitä periaatteita, joita perustuslakivaliokunnan käytännössä on sovellettu toimiluvan peruuttamisedellytyksiin. Vastaavasti rautatielakiehdotuksen 9 :n 1 ja 3 momentti näyttävät edellyttävän jo myönnetyn toimiluvan peruuttamista tilanteessa, jossa rautatieyritys vasta aikoo laajentaa tai muuttaa toimintaansa merkittävästi. Koska toiminnan laajentaminen näyttäisi 1 :n mukaan edellyttävän joka tapauksessa uutta lupapäätöstä, voidaan rautatieliikenteen muuttamista koskevaa aikomusta pitää oikeasuhtaisuuden kannalta riittämättömänä edellytyksenä aiemmin jo myönnetyn toimiluvan peruuttamiselle. Lisäksi 9 :n 1 momentti näyttää siirtävän toimiluvan myöntävän ministeriön harkintavallan 6 :n sääntelemästä sidotusta harkinnasta tarkoituksenmukaisuusharkinnan puolelle. 9 :n 1 momenttia tulisikin täsmentää siten, että toimiluvan myöntämisen edellytykset liitettäisiin siinä selkeämmin 6 :ssä säädettyihin edellytyksiin.

5 Norminantovaltuudet (PL 80 ) Lakiehdotuksiin sisältyy useita perustuslain 80 :n kannalta merkityksellisiä säännöksiä valtioneuvoston ja ministeriön asetuksenantovallasta sekä ratahallintokeskuksen määräyksenantovaltuudesta. Perustuslain 80 :n 1 momentin mukaan valtioneuvosto ja ministeriö voivat antaa asetuksia perustuslaissa tai muussa laissa säädetyn valtuuden nojalla. Lailla on kuitenkin säädettävä yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista sekä asioista, jotka perustuslain mukaan muuten kuuluvat lainsäädännön alaan. Valtioneuvoston tai ministeriön asetuksella ei siten saa säätää yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista tai asioista, jotka perustuslain mukaan muuten kuuluvat lainsäädännön alaan. Tämän perustuslain 80 :n 1 momentista suoraan luettavan normin lisäksi säännöksen oikeudellinen merkitys on olennaisesti täsmentynyt perustuslakivaliokunnan viimeaikaisessa käytännössä toistuvasti asetettujen täsmällisyyden ja tarkkarajaisuuden vaatimusten puitteissa, (ks. esim. PeVL 19/2002 vp, s. 5-7, PeVL 40/2002 vp, s. 5-7.). Valiokunta on edellyttänyt ensinnäkin, että valtuuden tarkoittamaa asiaa koskevat perussäännökset tulee sisällyttää lakiin. Valtuutuksen tulee sisältää riittävän tarkat säännökset asetuksella säänneltäviksi tarkoitetuista asioista. Vastaavasti asetuksenantovaltuuden käyttö tulee sitoa laista ilmeneviin asiallisiin edellytyksiin tai rajoituksiin. Nimenomaan kiellettynä perustuslakivaliokunta on pitänyt asetuksen antajalle annettua rajoituksetonta mahdollisuutta poiketa lain säännöksistä (PeVL 40/2002 vp, s. 6.). Kiellettynä on pidetty myös yksilön oikeuksia ja velvollisuuksia koskevien yleisten edellytysten ja perusteiden jättämistä lakia alemman tasoisen sääntelyn varaan (PeVL 19/2002 vp, s. 5-6). Perusoikeuksien yleisistä rajoitusedellytyksistä seuraa puolestaan kielto delegoida perusoikeuksien rajoittamista koskevaa toimivaltaa lakia alemmanasteiselle säädöstasolle. Perustuslain 80 :n 2 momentin mukaan myös muu viranomainen voidaan lailla valtuuttaa antamaan oikeussääntöjä määrätyistä asioista, jos siihen on sääntelyn kohteeseen liittyviä erityisiä syitä eikä sääntelyn asiallinen merkitys edellytä, että asiasta säädetään lailla tai asetuksella. Asetuksenantovaltuuksiin verrattuna tällaiseen valtuuteen kohdistuu yleistä tarkkarajaisuusvaatimusta pidemmälle menevä vaatimus valtuuden kattamien asioiden määrittelemisestä tarkasti laissa. Valtuuden tulee lisäksi perustuslain nimenomaisen säännöksen mukaan olla soveltamisalaltaan täsmällisesti rajattu (ks. myös esim. Pe VL 46/2001 vp, s. 3/1). Muiden viranomaisten norminantovalta on perustuslain näkökulmasta poikkeuksellista (PeVM 10/1998 vp, s. 23/11). Perustuslakiuudistuksen yhteydessä mainittiin esimerkkinä viranomaisen norminantovallasta tekninen ja vähäisiä yksityiskohtia koskeva sääntely, johon ei liity merkittävää harkintavallan käyttöä (HE 1/1998 vp, s. 133/11; ks. myös Pe VL 16/2002 vp, s. 2/1, PeVL 19/2002 vp).

6 Asetuksenantovaltuudet Rautatielakiehdotuksessa ehdotetaan valtioneuvoston asetuksella annettavaksi tarkemmat säännökset rautatieyrityksille tarjottavista palveluista (13 ), ratakapasiteetin hakemisesta, siihen liittyvistä määräajoista ja aikataulukaudesta (18 ), sekä velvollisuudesta palvelujen tarjoamiseen (35 ). Valtioneuvoston asetuksella säänneltävät asiat liittyvät kapasiteetti- ja ratamaksudirektiivissä asetettujen vaatimusten täyttämiseen. Täsmällisyys- ja tarkkarajaisuus vaatimuksen kannalta on tärkeää, että maininta tästä sidonnaisuudesta on otettu valtuussäännökseen. Ongelmallisena voidaan pitää kuitenkin rautatielain 35 :ään otettua sääntelyä, jossa rautatieliikennettä harjoittavan yhtiön velvollisuus tarjota palveluita jätetään juuri palveluntarjontavelvollisuuden sisällön kannalta olennaisin osin riippumaan asetuksen tasoisesta sääntelystä. Tässä suhteessa merkitystä on myös sillä, että rautatielain 35 :n mukainen palveluntarjontavelvollisuus kohdistuu perustuslain 18 :n 1 momentissa turvattuun elinkeinovapauteen. Lakiehdotukseen olisi sen vuoksi lisättävä riittävän tarkkarajaiset säännökset kyseisessä lainkohdassa tarkoitetuista palveluista. Vastaavalla tavalla ongelmallista on, että ratakapasiteetin hakijoiden oikeusturvan kannalta oleellinen hakemisen määräaikoja koskeva sääntely ehdotetaan jätettäväksi asetuksentasoisen sääntelyn varaan olkoonkin, että määräajat riippuvat edellä viitattujen palvelujen tavoin komitologiamenettelyllä tehtävistä muutoksista. Liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella ehdotetaan annettavaksi tarkemmat säännökset ratamaksun määräytymisperusteista sekä maksujen määrästä ja ratamaksun alennuksista. Rautatielakiehdotuksen 14 4 momentin mukaan ratamaksun määräytymisperusteista, niukkuusmaksun perimisen jatkamisen edellytyksistä ja maksujen määrästä annetaan tarkemmat säännökset liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella. Hallituksen esityksen perusteluissa viitataan siihen, että tarkempia säännöksiä voidaan asiassa antaa kapasiteetti- ja ratamaksudirektiivin II luvun mukaisesti. Täsmällisyys- ja tarkkarajaisuusvaatimuksen kannalta on tarpeen, että tästä otetaan maininta myös lakiehdotukseen. Muilta osin 14 :n 4 momenttiin sisältyvä asetuksenantovaltuus ei anna aihetta huomautukseen. Huomautettavaa ei ole myöskään 15 2 momentista, jonka mukaan ratamaksun alennuksista ja edellytyksistä, joiden täyttyessä Ratahallintokeskus voi myöntää alennuksia ratamaksusta, voidaan antaa tarkempia säännöksiä liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella sen mukaan kuin kapasiteetti- ja ratamaksudirektiivin 9 artiklassa edellytetään. Ratahallintokeskuksen määräyksenantovaltuudet Ratahallintokeskus valtuutettaisiin 2. lakiehdotuksen 3 :ssä antamaan rautatieliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi olennaisia vaatimuksia täydentävät tarkemmat määräykset radanpidosta, ratalaitteista ja ratarakenteista sekä liikkuvan kaluston hyväksymisestä ja käyttämisestä liikenteeseen. Lisäksi

7 ratahallintokeskus valtuutetaan päätöksellään erityisen painavasta syystä poikkeamaan 3 momentin nojalla antamistaan määräyksistä. Määräyksenantovaltuuden valtiosääntöoikeudellista merkitystä arvioitaessa on huomiota kiinnittävä ennen muuta siihen, onko kyseinen valtuus soveltamisalaltaan riittävän täsmällisesti rajattu ja onko kyse sellaisesta teknisestä ja vähäisiä yksityiskohtia koskevasta sääntelystä, johon ei liity merkittävää harkintavallan käyttöä, ja joka niin ollen täyttää mm. perustuslakiuudistuksen esitöissä täsmennetyt määräyksenantovaltuudelle asetettavat vaatimukset. Perustuslakivaliokunnan aiemman kannan (PeVL 16/2002 vp, s. 2) perusteella voidaan lähteä siitä, että rautatiejärjestelmän teknisiä yksityiskohtia koskevan määräystenantovallan osoittaminen asiantuntijaviranomaiselle on valiokunnan käytännön valossa soveliasta. Sääntelyyn liittyy runsaasti ammatillisiksi luonnehdittavia erityispiirteitä (ks. myös Pe VL 52/2001 vp, s. 4) Tämän ohella nyt ehdotettava sääntely on kuitenkin valtiosääntöisesti merkityksellinen ennen muuta sen vuoksi, että lakiehdotuksen sanamuodon mukaan valtuutus koskee laissa määriteltyjä olennaisia vaatimuksia täydentäviä tarkempia määräyksiä. Tältä osin sääntelyssä näyttää olevan kyse laintasoisen sääntelyn soveltamisalan ulkopuolelle menevästä sääntelystä. Tätä johtopäätöstä tukee hallituksen esityksen perusteluissa oleva maininta siitä, että Ratahallintokeskuksella olisi oikeus antaa tarkempia määräyksiä rautatieliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi radanpidosta, ratalaitteista ja ratarakenteista, rautateiden liikkuvasta kalustosta ja sen käyttämisestä liikenteeseen sekä sanottujen osajärjestelmien ja muiden osajärjestelmien käytön yhteensovittamisesta siinä laajuudessa kuin yhteentoimivuussääntely ei niitä tai niiden käyttöä koske. Siltä osin kuin kyse on olennaisia vaatimuksia täydentävästä eikä vain niitä tarkentavasta sääntelystä, valtuutuksesta puuttuu lain tasoinen rajaus eikä sitä voi pitää valtiosääntöoikeudellisesti hyväksyttävänä. Sääntelyä tulee täsmentää esimerkiksi poistamalla viittaus "täydentäviin" määräyksiin. Julkisten hallintotehtävien siirto (PL 124 ) Julkinen hallintotehtävä voidaan perustuslain 124 :n mukaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle. Rautatielakiehdotuksen 28, 29 ja 30 sisältävät perustuslain 124 :n kannalta merkityksellistä sääntelyä. Lain 28 :n mukaan ratahallintokeskus järjestää liikenteenohjauksen tai hankkii liikenteenohjauspalvelut julkisilta tai yksityisiltä palvelujen tuottajilta. 29 :n nojalla

8 ratahallintokeskukselle annetaan sama mahdollisuus katsastus-palvelujen kohdalla, mutta kuitenkin niin, että ratahallintokeskuksen toimivaltaan jätetään katsastusta koskevat ja siihen liittyvät hallintopäätökset. Rautatielain 30 :ssä säädetään liikenteenohjauspalveluille ja rautateillä liikkuvan kaluston katsastuspalveluille asetettavista vaatimuksista. Sääntely täyttää PL 124 :n asettaman tarkoituksenmukaisuusvaatimuksen. Kysymys ei myöskään ole merkittävästä julkisen vallan käyttämisestä (Vrt. PeVL 28/2001 vp). Katsastuspalvelujen järjestäminen on teknisluonteista toimintaa, jonka kohteena on rautatieliikenteessä käytetyn liikkuvan kaluston turvallisuuden varmistaminen. Katsastustehtäviä hoitavan yrityksen on toiminnassaan noudatettava hyvän hallinnon vaatimuksia sekä soveltuvin osin noudatettava yleishallinto-oikeudellista lainsäädäntöä siten kuin rautatielain 30 :ssä täsmennetään. Ehdotus ei katsastuspalvelujen osalta vaaranna perusoikeuksia perustuslain 124 :ssä tarkoitetulla tavalla. Vaikka myös liikenteenohjauspalvelujen järjestämisessä on tyypillisesti kysymys teknisluonteista toiminnasta, on sen merkitys kuitenkin toinen kuin katsastukseen liittyvien toimintojen. Katsastuksessa on kyse liikkuvan kaluston turvallisuuden varmistamisesta yksittäistapauksissa. Liikenteenohjauspalvelujen järjestämisessä on puolestaan olennaisesti kysymys rautatieliikenteen yleisestä järjestämisestä sekä liikenteen turvallisuuden takaamisesta ja onnettomuusriskien minimoimisesta. Siten sillä, miten rautatieliikenteen ohjaus järjestetään, on perustavalla tavalla merkitystä mm. perustuslain 7 :ssä turvattuihin perusoikeuksiin kohdistuvien riskien kannalta. Liikenteenohjauksen siirtäminen muulle kuin viranomaiselle ei tämän vuoksi ole ongelmitta yhteen sovitettavissa perustuslain 124 :stä ilmenevän perusoikeuksien vaarantamiskiellon kanssa. Joka tapauksessa on ongelmallista, ettei rautatielain 30 :ssä ehdotettu sääntely sisällä tarkempia määräyksiä liikenteenohjauspalvelut tuottavalta yritykseltä vaadittavista turvallisuuteen liittyvistä edellytyksistä. On välttämätöntä, että lakiehdotusta täsmennetään tältä osin. Muita seikkoja Museoliikenne. Rautatielakiehdotuksen 37 :n mukaan ratahallintokeskus voi 17 :n estämättä myöntää oikeuden rataverkolle pääsyyn museoliikennettä varten. Koska samassa yhteydessä säädetään myös kyseisen oikeuden edellytyksistä, sääntelyä olisi syytä täsmentää siten, että viittaus ratahallintokeskuksen harkintavaltaan poistetaan.

9 /Tuomas Ojanen Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys 162/2002vp rautatielaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Elinkeinovapaus Toimilupa. Esityksen 5 :n mukaan rautatieliikenteen harjoittamista varten olisi oltava ministeriön myöntämä toimilupa. Toimilupajärjestelyä on tarkasteltava perustuslain 18 :n 1 turvatun elinkeinovapauden kannalta. Elinkeinovapaus on perustuslakivaliokunnan perusoikeusuudistuksen esitöihin pohjautuvan (HE 309/1993 vp, s. 67/11) tulkintakäytännön mukaan perustuslain mukainen pääsääntö. Elinkeinotoiminnan luvanvaraistaminen on kuitenkin poikkeuksellisesti tietyin edellytyksin mahdollista tärkeiden ja vahvojen yhteiskunnallisten intressien puoltaessa sitä. Esityksessä toimilupajärjestelylle ei ole esitetty erityisemmin asiaperusteluja. Tämä koskee varsinkin perusteluja sille, miksi henkilöliikenne olisi tarkoitus jatkossakin - kuten esityksestä esim. s. 9 ilmenee - pysyttää VR:n yksinoikeutena. Ainoana perusteluna näyttäisi tältä osin olevan, että toimilupajärjestelyn taustalla oleva direktiivi ei edellytä henkilöliikenteen avaamista kilpailulle. Perustelujen puuttumisen ongelmallisuutta lisää, että esityksen vertailevista jaksoista käy ilmi, että toisenlaisiakin ratkaisuja kuin monopolisoiminen olisi omaksuttavissa rautatieliikenteen harjoittamisen sääntelemiseksi, myös henkilöliikenteen osalta. Nähdäkseni rautatieliikenteen säänteleminen jopa niin elinkeinovapauteen syvälle käyvällä rajoituksella kuin toimilupajärjestelmällä saattaa sinänsä olla perusteltua. Mielestäni esimerkiksi rautatieliikenteen turvallisuuden takaaminen olisi sellainen hyväksyttävä ja niin painava elinkeinovapauden rajoitusperuste, että sen pohjalta voidaan esittää niinkin pitkälle menevää rajoitusta kuin rautatieliikenteen harjoittamisen luvanvaraistamista. Sen sijaan en ole aivan vakuuttunut, onko esitettävissä riittäviä perusteluja VR:n yksinoikeuden jatkamiselle henkilöliikenteen harjoittamisessa. Lupaehdot. Toimilupajärjestelyiden valtiosääntöoikeudellisen arvioinnin kannalta on nähdäkseni merkitystä myös toimilupaan liitettävillä ehdoilla. Lakiehdotuksen 5 :stä käy ilmi, että ministeriö voisi tarkistaa toimiluvan "ehdot", mutta säännöksestä, sen paremmin kuin perusteluistakaan, ei käy ilmi, mitä nämä ehdot voisivat olla ja miten ne vaikuttaisivat rautatieliikenteen harjoittamiseen perustuvaa elinkeinotoimintaan. (Sen sijaan esimerkiksi ehdotuksen 11 :n 3 momentissa on mielestäni oikein täsmennetty, mitä ehtoja turvallisuustodistukseen voi liittää). Näin ollen lupaehtojen perusteista olisi mielestäni syytä säätää laissa. Toimiluvan myöntäminen. Toimiluvan myöntämisen edellytykset ovat mielestäni moitteettomasti säännelty 6 :ssä. Elinkeinovapauden kannalta on myös olennaista, että toimiluvan myöntämistä koskeva päätöksenteko olisi ns. oikeusharkintaista päätöksentekoa. Ainona ongelmana pidän 6 :n viimeistä momenttia, jonka mukaan ministeriö voisi erityisestä syystä poiketa 4 momentissa säädetyistä ammatillista pätevyyttä koskevista vaatimuksista. Säännös jättää täysin avoimeksi sen, mitä nämä

10 erityiset syyt voisivat olla, mutta perusteluissa esitetty (s. 19) tuo lisävaloa asiaan. Nähdäkseni perusteluissa erityisistä syistä esitetty olisi syytä tuoda esille laissa. Toimiluvan peruuttaminen. Ministeriön olisi lakiehdotuksen 8 1 momentin perusteella peruutettava toimilupa kokonaan tai määräajaksi tietyin edellytyksin. Toisaalta 8 :n 2 momentissa peruuttaminen olisi harkinnanvaraista ("ministeriö voi peruuttaa", jos momentissa säädetyt edellytykset olisivat käsillä. Nähdäkseni säännöksestä - varsinkin 2 momentista - tulisi kuitenkin selvemmin käydä ilmi, että 1) peruuttaminen tulee kysymykseen vasta äärimmäisenä keinona; että 2) määräaikainen peruuttaminen on ensisijaista kokonaan peruuttamiseen nähden; ja että 3) peruuttamisen edellytyksenä olisi oltava toimiluvassa asetettujen olennaisten ehtojen tai rautatieliikennettä koskevien olennaisten säännösten ja määräysten - esimerkiksi turvallisuusmääräysten - rikkominen. Maksut Esitykseen sisältyvää 14 ja 15 :n säännökset ratamaksusta ja ratamaksun alennuksista ovat huomionarvoisia valtion maksuista säätävän perustuslain 81 :n kannalta. Lakiehdotuksen 14 :n 3 momentin mukaan ratamaksun määräytymisperusteista, niukkuusmaksun perimisen jatkamisen edellytyksistä ja maksun määrästä annettaisiin tarkemmat säännökset liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella. 15 :n mukaan taas ratamaksun alennuksista ja edellytyksistä, joiden täyttyessä Ratahallintokeskus voisi myöntää alennuksia ratamaksusta, voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella. Perustuslain 81 :n 2 momentin mukaan "valtion viranomaisten virkatoimien, palvelujen ja muun toiminnan maksullisuuden sekä maksujen suuruuden yleisistä perusteista säädetään lailla." Nähdäkseni 14 ja 15 :n säännökset ovat sopusoinnussa perustuslain 81 :n 2 momentissa valtion maksuille asettuvien vaatimusten kanssa, koska maksujen ja niiden alentamisen yleisistä perusteista säädettäisiin laissa ja koska ministeriön asetuksenantovalta on rajoitettu koskemaan vain "tarkempien" säännösten antamiseen. Hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle Rautatielakiehdotuksen 29 ja 30 :n säännösehdotuksia rautatieliikenteen ohjauspalveluista ja liikkuvan kaluston katsastustehtävien hoidosta on arvioita hallintotehtävän antamista muulle kuin viranomaiselle koskevan perustuslain 124 :n kannalta. Nähdäkseni säännösehdotukset ovat ongelmattomia tältä kannalta. Ensinnäkin 124 :n mukainen tarkoituksenmukaisuusvaatimus mielestäni täyttyy, kun otetaan huomioon käsillä olevien asioiden tekninen ja muu erityisluonne. Ehdotus ei myöskään olisi vaaraksi perusoikeuksille, oikeusturvalle tai muille hyvän hallinnon vaatimuksille, eikä myöskään sisältäisi merkittävää julkisen vallan käyttöä 124 :ssä tarkoitetulla tavalla. Olennaista myös on, että katsastustehtäviä hoitavan yrityksen olisi soveltuvin osin otettava huomioon hyvän hallinnon takeista säätävää erilaista lainsäädäntöä, minkä lisäksi yrityksen palveluksessa olevaan henkilöön sovellettaisiin rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä. Norminantovaltuudet Lakiehdotukseen sisältyy useita kohtia, jotka ovat huomionarvoisia asetuksen antamista ja lainsäädäntövallan siirtämistä koskevan perustuslain 80 :n kannalta. Kootusti esitykseen sisältyviä norminanto valtuuksia on eritelty esityksen jaksossa "Tarkemmat säännökset ja määräykset". Nähdäkseni ehdotukseen ei tältä osin sisälly valtiosääntöoikeudellisia ongelmia. Asetuksen- ja erityisesti määräysten antovalta koskisi leimallisen teknisluontoisia ja yksityiskohtaisia asioita, joilla ei nähdäkseni olisi olennaista merkitystä yksilöiden oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta. Ongelmia ei mielestäni liity edes niihin ehdotuksiin, joiden myötä alemmanasteisella sääntelyllä pantaisiin täytäntöön sellaisia kapasiteetti- ja ratamaksudirektiivin liitteitä, joita on tarkoitus

11 muuttaa ns. komitologiamenettelyllä. Tässä menettelyssä on perusteiltaan kysymys menettelystä, jossa neuvoston komissiolle siirtämän täytäntöönpanovallan käyttöä seurataan erillisissä jäsenvaltioiden edustajista koostuvissa komiteoissa. Komitologiamenettelyn yhtenä tärkeänä muotona on ns. sääntelymenettely, jota voidaan käyttää tiettyjen vähemmän keskeisten säännösten mukauttamiseen tai ajantasaistamiseen edellyttäen, että itse perussäädöksessä on tällaisesta mahdollisuudesta säädetty. - Ilmeisesti hallituksen esityksessä on tarkoitettu juuri komitologiamenettelyn tätä ulottuvuutta eli sääntelymenettelyä. Asetuksenantovaltuuden valtiosääntöoikeudellisen arvioinnin kannalta on mielestäni annettava merkitystä sille, että alemmanasteisten normien kohderyhmä olisi hyvin suppea eli koostuisi lähinnä ammattihenkilöstöstä ja että sääntely olisi myös leimallisen teknisluontoista. Lisäksi valtuuden nojalla annettava sääntely olisi nähdäkseni sidottu asetuksenantovaltuuksista säätävien säännösten (ks. esim. 18 ) mainitsemiin direktiivien liitteisiin. Myös määräystenantovaltuudet ovat mielestäni ongelmattomia, lähinnä niiden leimallisen teknisluontoisuuden vuoksi. Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate Lakiehdotuksen 45 :n rangaistussäännökset saavat sisältönsä säännöksissä omaksutun viittaustekniikan vuoksi vasta muista lakiehdotuksen säännöksistä, joihin taas sisältyisi edelleen jatkoviittauksia. Kokonaisuutena rangaistussääntelyä voidaan pitää varsin monimutkaisena lopputuloksella, että se on valtiosääntöoikeudellisesti merkityksellinen perustuslain 8 :ssä säädetyn rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen kannalta. Yleisesti ottaen rangaistussäännöksissä on kysymys ns. blankorangaistussäännöksistä. Perustuslakivaliokunta on käsitellyt nyt käsillä olevan kaltaisia kriminalisointeja perusoikeusuudistuksen yhteydessä (PeVM 25/1994 vp, s. 8/1). Tuolloin se totesi: "Blankorangaistussäännösten osalta tavoitteena tulee olla, että niiden valtuutusketjut ovat täsmällisiä, rangaistavuuden edellytykset ilmaisevat aineelliset säännökset ovat kirjoitetut rikossäännöksiltä vaaditulla tarkkuudella ja nämä säännökset käsittävästä normistosta käy ilmi myös niiden rikkomisen rangaistavuus sekä kriminalisoinnin sisältävässä säännöksessä on jonkinlainen asiallinen luonnehdinta kriminalisoitavaksi tarkoitetusta teosta." Nähdäkseni ehdotettu pykälä täyttää nämä edellytykset. Olennaista on, että rangaistussäännöksissä viitataan muihin rautatielakiehdotuksen säännöksiin ja näissä taas edelleen muihin rautatielakiehdotuksen säännöksiin tavalla, jossa valtuutusketjut ovat riittävän täsmällisiä. Osin tiettyjen rangaistavaksi säädettyjen asioiden tunnusmerkistö näyttäisi saavan sisältönsä myös (kotimaisista) asetuksista ja direktiiveistä (ks. esim. 22 ja edelleen 18 :n 1 momentti), mutta tämä tulee mielestäni riittävästi laista ilmi. Helsingissä 14. päivänä marraskuuta 2002 Tuomas Ojanen julkisen eurooppaoikeuden professori Helsingin yliopisto

Liikennevaliokunnalle

Liikennevaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 66/2002 vp Hallituksen esitys rautatielaiksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Liikennevaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 1 päivänä lokakuuta 2002 lähettäessään

Lisätiedot

Liikennevaliokunnalle

Liikennevaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 16/2002 vp Hallituksen esitys laiksi Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Liikennevaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 12 päivänä maaliskuuta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 28/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 28/2016 vp) 1 Janne Salminen 13.4.2016 Kirjallinen lausunto Asiantuntijakuuleminen 14.4.2016 Perustuslakivaliokunta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta sekä eräiksi

Lisätiedot

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 118/2002 vp Torstai 19.12.2002 kello 08.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta Ilmoitetaan,

Lisätiedot

Talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2002 vp

Talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi luottolaitostoiminnasta annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Talousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

Lausunto Hallituksen esityksestä eduskunnalle säteilylaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 28/2018 vp)

Lausunto Hallituksen esityksestä eduskunnalle säteilylaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 28/2018 vp) 1 Teuvo Pohjolainen 14.6.2018 Lausunto Hallituksen esityksestä eduskunnalle säteilylaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 28/2018 vp) Perustuslakivaliokunnan pyytämänä lausuntona otsikossa mainitusta

Lisätiedot

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 14.2.1997 klo 9.45 Esityslista 5/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 262/1996 vp laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä kuuluvien velvoitusten

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys 52/2017 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys 52/2017 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta Juha Lavapuro 20.6.2017 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys 52/2017 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta Perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. Kuultavana: professori Tuomas Ojanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. Kuultavana: professori Tuomas Ojanen PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 84/2002 vp Perjantai 11.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi

3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi i PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 7.11.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus \ 3. HE 242/2002 vp eläkelainsäädännön muuttamiseksi Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista

Lisätiedot

HE 116/2016 vp SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI JA LAIKSI ERÄITÄ TUOTERYH- MIÄ KOSKEVISTA ILMOITETUISTA LAITOKSISTA ANNETUN LAIN MUUTTA- MISESTA

HE 116/2016 vp SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI JA LAIKSI ERÄITÄ TUOTERYH- MIÄ KOSKEVISTA ILMOITETUISTA LAITOKSISTA ANNETUN LAIN MUUTTA- MISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 116/2016 vp SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI JA LAIKSI ERÄITÄ TUOTERYH- MIÄ KOSKEVISTA ILMOITETUISTA LAITOKSISTA ANNETUN LAIN MUUTTA- MISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 9.9.2016 1.

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan.

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan. Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 16.10.2017 Eduskunnan lakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys (HE) 41/2017 vp eduskunnalle laiksi rikostorjunnasta

Lisätiedot

Ympäristövaliokunnalle

Ympäristövaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 1/2004 vp Hallituksen esitys laiksi jätelain muuttamisesta sekä laiksi ajoneuvojen siirtämisestä ja romuajoneuvojen hävittämisestä annetun lain 4 :n muuttamisesta Ympäristövaliokunnalle

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

Dnro 1529/5/12. Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö (VM037:00/2012) Lausuntonani esitän kohteliaimmin seuraavan.

Dnro 1529/5/12. Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö (VM037:00/2012) Lausuntonani esitän kohteliaimmin seuraavan. EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES 8.5.2012 Dnro 1529/5/12 Valtiovarainministeriö valtiovarainministeriö@vm.fi Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö 30.3.2012 (VM037:00/2012) LAUSUNTO AUKIOLOSASETUKSEN

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 45/2001 vp Hallituksen esitys laiksi metsänviljelyaineiston kaupasta Maa- ja metsätalousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä lokakuuta 2001 lähettäessään

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine LiV 25.10.2018 Muutokset hallituksen esitykseen Raideliikennelakiesitys:

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos 7.3.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 5 a ja 9 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että sairausvakuutuslakia alemmanasteisten lääkekorvauksia

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 56/2002 vp Hallituksen esitys laiksi kasvinterveyden suojelemisesta Maa- ja metsätalousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 4 päivänä syyskuuta 2002 lähettäessään

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunnalle

Liikenne- ja viestintävaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 31/2006 vp Hallituksen esitys taksiliikennelaiksi sekä laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunnalle

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 8/2006 vp Hallituksen esitys Elintarviketurvallisuusviraston perustamisen edellyttämistä muutoksista eräisiin lakeihin Maa- ja metsätalousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo

Lisätiedot

Liikennevaliokunnalle

Liikennevaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 40/2002 vp Hallituksen esitys ajoneuvolaiksi ja siihen liittyviksi laeiksi Liikennevaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 20 päivänä syyskuuta 2002 lähettäessään

Lisätiedot

HE 179/2018 vp LAEIKSI AMPUMA-ASELAIN, VAPAAEHTOISESTA MAANPUO- LUSTUKSESTA ANNETUN LAIN SEKÄ ASEVELVOLLISUUSLAIN 97 a :n MUUT- TAMISESTA

HE 179/2018 vp LAEIKSI AMPUMA-ASELAIN, VAPAAEHTOISESTA MAANPUO- LUSTUKSESTA ANNETUN LAIN SEKÄ ASEVELVOLLISUUSLAIN 97 a :n MUUT- TAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 179/2018 vp LAEIKSI AMPUMA-ASELAIN, VAPAAEHTOISESTA MAANPUO- LUSTUKSESTA ANNETUN LAIN SEKÄ ASEVELVOLLISUUSLAIN 97 a :n MUUT- TAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 12.2.2019

Lisätiedot

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Mikael Hidén. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 25.5.2018 KELLO 9.00 HE 40/18 vp varhaiskasvatuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esityksessä ehdotetaan uutta varhaiskasvatuslakia, jolla kumottaisiin

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 212/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain :n muuttamisesta Tieliikennelakiin ehdotetaan koottaviksi liikenteen ohjauslaitteista annettavia asetuksia ja määräyksiä koskevat valtuussäännökset.

Lisätiedot

Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI<t -/J~I LAUSUNTO /43/2014

Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI<t -/J~I LAUSUNTO /43/2014 Ii OIKEUSMINISTERiÖ Kriminaaltpoliittinen osasto Sl10lA /00/0l..01 L{ SI1!)n(j-~OI

Lisätiedot

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä Finrail Oy Lausunto 07.02.2018 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi tapaturmavakuutuslain muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä huhtikuuta 2002

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 19/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi lääkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 10 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2004 vp

talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2004 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2004 vp Hallituksen esitys laiksi rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Talousvaliokunnalle JOHDANTO

Lisätiedot

Juha Lavapuro Lausunto

Juha Lavapuro Lausunto Juha Lavapuro 28.9.2018 Lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys HE 99/2018 vp eduskunnalle laeiksi lääkelain sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta annetun

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle.

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 21/2002 vp Tiistai 12.3.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 4.10.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi Euroopan unionin yhteisen kalastuspolitiikan kansallisesta täytäntöönpanosta sekä yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE LAEIKSI AMPUMA- ASELAIN, RIKOSLAIN 41 LUVUN 1 :N JA POLIISILAIN 2 LUVUN 6 :N MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE LAEIKSI AMPUMA- ASELAIN, RIKOSLAIN 41 LUVUN 1 :N JA POLIISILAIN 2 LUVUN 6 :N MUUTTAMISESTA LsN Jussi Matikkala LAUSUNTO 14.2.2017 Eduskunnan hallintovaliokunta HE 266/2016 vp LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE LAEIKSI AMPUMA- ASELAIN, RIKOSLAIN 41 LUVUN 1 :N JA POLIISILAIN 2 LUVUN

Lisätiedot

HE 181/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta

HE 181/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan uuden Suomen ja Venäjän välisen rautatieliikennesopimuksen voimaantulosta

Lisätiedot

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön HE 27/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain ja merimiesten palkkaturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäviksi palkkaturvalakiin

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle ampumaratalaiksi sekä laeiksi ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 20/2014 vp).

Hallituksen esitys eduskunnalle ampumaratalaiksi sekä laeiksi ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 20/2014 vp). Mikael Koillinen 28.4.2014 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle ampumaratalaiksi sekä laeiksi ampuma-aselain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 20/2014 vp). Taustaa

Lisätiedot

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 17.2.2016 KELLO 9.30 HE 1/16 vp laeiksi rikoslain 2 a ja 9 luvun muuttamisesta sekä pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 :n muuttamisesta Esityksen keskeisiä asioita

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 9.12.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp)

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle. Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp) Olli Mäenpää 29.11.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi kuntalain muuttamisesta (HE 250/2016 vp) Luottamushenkilön pidättäminen toimestaan Kuntien hallinnon tulee perustuslain 121 :n

Lisätiedot

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999.

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999. HE 13/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto Juha Lavapuro 6.10.2016 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 72/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta

Lisätiedot

Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 82/2005 vp

Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 82/2005 vp Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 23.9.2005 Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 82/2005 vp Viestinnän Keskusliitto

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Tiistai klo 10.00

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Tiistai klo 10.00 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Tiistai 9.9.1997 klo 10.00 Esityslista 53/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. Kertomus hallituksen toimenpiteistä vuonna 1996 (K 4/1997 vp) I käsittely Päätetään jatkokäsittelystä.

Lisätiedot

Juha Lavapuro HE 153/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tullilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Juha Lavapuro HE 153/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tullilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Juha Lavapuro 4.3.2016 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 153/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tullilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Tausta Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi

Lisätiedot

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 14.09.2017 EOAK/4022/2017 Asia: OM 60/08/2013 AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAAKOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lausuntopyyntö 1 luku Ahvenanmaan

Lisätiedot

7 Poliisin henkilötietolaki 50

7 Poliisin henkilötietolaki 50 7 Poliisin henkilötietolaki 50 Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan hallituksen esityksessä (202/2017 vp) ehdotetun poliisilain 5a luvun 44 :n (Siviilitiedustelussa saadun tiedon luovuttaminen

Lisätiedot

ASIAKKAAN VALINNANVAPAUDESTA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA SEKÄ VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRAS- TOSTA ANNETUN LAIN

ASIAKKAAN VALINNANVAPAUDESTA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA SEKÄ VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRAS- TOSTA ANNETUN LAIN Veli-Pekka Viljanen HE 15/2017 vp MAAKUNTIEN PERUSTAMISTA JA SOSIAALI- JA TERVEYDEN- HUOLLON JÄRJESTÄMISEN UUDISTUSTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI SEKÄ EUROOPAN PAIKALLISEN ITSEHALLINNON PERUSKIRJAN 12 JA

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 16/2007 vp Hallituksen esitys laeiksi maatalouden rakennetuista, valtakunnallisen maaseudun kehittämisen ja tutkimuksen sekä maa- ja elintarviketalouden tutkimuksen rahoituksesta

Lisätiedot

1(5) Lisätietoja toimiluvista ja hakumenettelystä on nähtävillä valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa xxx.

1(5) Lisätietoja toimiluvista ja hakumenettelystä on nähtävillä valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa xxx. 1(5) ILMOITUS TOIMILUPIEN JULISTAMISESTA HAETTAVAKSI Verkkotoimiluvat yleiseen teletoimintaan taajuusalueilla 880 915 megahertsiä ja 925 960 megahertsiä (900 megahertsin taajuusalue), 1 710 1 785 megahertsiä

Lisätiedot

Hallintovaliokunnalle

Hallintovaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 15/2008 vp Hallituksen esitys laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallintovaliokunnalle

Lisätiedot

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta Lausunto 1 (4) Valtiovarainministeriölle Lausuntopyyntönne 16.8.2018, VM115:00/2016 Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi Juha Lavapuro 13.3.2017 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi Tausta Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 5.4.2016 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 96/2015 vp eduskunnalle laiksi kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muuttamisesta, sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntopyyntö

Lisätiedot

Eduskunnan puolustusvaliokunnalle

Eduskunnan puolustusvaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu OIK-01 Päivi Kaukoranta LAUSUNTO 15.02.2017 HEL7M0515-3 Eduskunnan puolustusvaliokunnalle Viite Asia Hallituksen esitykset 72/2016 vp, 94/2016 vp ja HE 107/2016 vp Ulkoasianministeriön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 239/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusoikeuslain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vakuutusoikeuslain sivutoimisten jäsenten määräämistä

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

DIAARIOTE VK-FAKTA PERUSTUSLAKI VALIOKUNTA DXAARIOTE PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA

DIAARIOTE VK-FAKTA PERUSTUSLAKI VALIOKUNTA DXAARIOTE PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA VK-FAKTA PERUSTUSLAKI VALIOKUNTA DIAARIOTE 30.04.2004 DXAARIOTE PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA HE 38/2004 vp laeiksi ajopiirturikorttien myöntämisen järjestämisestä ja Ajoneuvohallintokeskuksesta annetun lain

Lisätiedot

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen

3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta. professori Veli-Pekka Viljanen ESITYSLISTA 79/2002 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 2.10.2002 kello 09.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 96/2002 vp verkkotunnuslaiksi ja viestintähallinnasta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 67/2002 vp. hallituksen esityksen laiksi Rahoitustarkastuksesta

Talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 67/2002 vp. hallituksen esityksen laiksi Rahoitustarkastuksesta PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 67/2002 vp Hallituksen esitys laiksi Rahoitustarkastuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Talousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 15 päivänä lokakuuta

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 114/2010 vp Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain 6 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 53/2006 vp. Hallituksen esitys alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistamisesta JOHDANTO

Lakivaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 53/2006 vp. Hallituksen esitys alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistamisesta JOHDANTO PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 53/2006 vp Hallituksen esitys alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistamisesta Lakivaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 2 päivänä maaliskuuta 2004 lähettäessään

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn uudistamiseksi (HE 262/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn uudistamiseksi (HE 262/2016 vp) Anne Kumpula ympäristöoikeuden professori ankumpu@utu.fi 6.3.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn uudistamiseksi (HE 262/2016 vp) Yleistä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 25/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 82 ja 84 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 46/2001 vp Hallituksen esitys Maaseutuviraston perustamista koskevaksi lainsäädännöksi Maa- ja metsätalousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä lokakuuta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 139/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelain 27 :n 3 momenttia. Lain siirtymäsäännöksen

Lisätiedot

rautatiejärjestelmän luvat ja

rautatiejärjestelmän luvat ja Trafin myöntämät rautatiejärjestelmän luvat ja arviointilaitosten nimeäminen Ryhmäpäällikkö Jouko Linnasaari Trafin myöntämät rautatie- järjestelmän j ä luvat Turvallisuustodistuksen t tarvitsevat t rautatieliikenteen

Lisätiedot

HE 15/2017 vp Asetuksenantovaltuudet

HE 15/2017 vp Asetuksenantovaltuudet 8.5.2017, sote- järjestämislain valtuutussäännökset Pekka Järvinen, STM HE 15/2017 vp Asetuksenantovaltuudet Laki 2, Sote-järjestämislaki Valtioneuvoston asetus, jollei erikseen toisin mainita Järjestämislain

Lisätiedot

Talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2005 vp

Talousvaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2005 vp PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi vakuutusedustuksesta ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Talousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Talousvaliokunta on

Lisätiedot

Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 161/2016 vp)

Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 161/2016 vp) Olli Mäenpää 18.10.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 161/2016 vp) Elinkeinovapaus Lupasääntely Lakiehdotuksen II osan 1 ja 2 lukuun

Lisätiedot

HE 39/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 39/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Johannes Heikkonen Turun Yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 39/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Taustaa Esityksessä

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 17.11.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 111/2015 vp eduskunnalle laiksi eräiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetussa laissa säädettyjen velvoitteiden soveltamisesta

Lisätiedot

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä.

Ville Niinistö /vihr (6 osittain, 7 9 ) 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 14 jäsentä. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 98/2010 vp Torstai 25.11.2010 kello 10.00-13.00 Läsnä pj. Kimmo Sasi /kok vpj. Jacob Söderman /sd (1 6, 7 osittain, 8 ja 9 ) jäs. Tuomo Hänninen /kesk (1 6, 7 osittain)

Lisätiedot

Yleistä Valiokunnan kuulemiskutsun mukaan kuulemisen teemana on ennen muuta valinnanvapauslakiehdotuksen

Yleistä Valiokunnan kuulemiskutsun mukaan kuulemisen teemana on ennen muuta valinnanvapauslakiehdotuksen Olli Mäenpää 13.6.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä valtiontalouden tarkastusvirastosta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 13.3.2008 Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto hallituksen esityksestä

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 6/2006 vp Hallituksen esitys laiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Ulkoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/1991) muuttamista siten,

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp)

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Olli Mäenpää 9.5.2018 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 29.03.2017 EOAK/1047/2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LIITE 2 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot

Juha Lavapuro Lausunto. Eduskunnan kanslialle. Eduskunnan kanslia on pyytänyt minulta valtiosääntöoikeudellista arvioita kahdesta kysymyksestä:

Juha Lavapuro Lausunto. Eduskunnan kanslialle. Eduskunnan kanslia on pyytänyt minulta valtiosääntöoikeudellista arvioita kahdesta kysymyksestä: Juha Lavapuro Lausunto Eduskunnan kanslialle Eduskunnan kanslia on pyytänyt minulta valtiosääntöoikeudellista arvioita kahdesta kysymyksestä: 1) Onko kansanedustajan toimesta Euroopan parlamentin jäseneksi

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunnalle

Liikenne- ja viestintävaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 22/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ajoneuvojen katsastus- ja yksittäishyväksyntätehtävien järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi Liikenne- ja viestintävaliokunnalle

Lisätiedot

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 193/1996 vp esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muutta Hallituksen misesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolain hallintolainkäyttöä koskevia säännöksiä ehdotetaan tarkistettaviksi sen johdosta,

Lisätiedot

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajoneuvoliikennerekisteristä

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto Juha Lavapuro 27.9.2016 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 100/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi pelastuslain ja hätäkeskustoiminnasta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 :n suhteesta

Kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 :n suhteesta Kokonaisarvio valmiuslain ja perustuslain 23 :n suhteesta VN TEAS -rahoitushakuinfo Säätytalo 13.10.2016 1 Perustiedot tutkimusrahoituksesta VN TEAS = valtioneuvoston päätöksentekoa tukeva selvitys- ja

Lisätiedot

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan HE 214/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäväksi ne muutokset, jotka aiheutuvat julkisuuslainsäädännön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LIITE 2 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot