Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus"

Transkriptio

1 Laura Yliruka Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus Eeva Timonen-Kallio, Laura Yliruka & Pekka Närhi (2017) Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. THL:n työpapereita 23/

2 Laura Yliruka Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen keskeiset elementit 2

3 Yhteisön kokemuspelin taustaa Yhteisön kokemuspeli on syntynyt syksyllä 2016 käynnissä olleesta Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman laitoshoidon valtakunnallisesta mallinnusprosessista. Työskentelyn pohjalta syntyi mallinnus, joka pohjautuu Toby Fattoren ym. (2009) lapsen subjektiivisen hyvinvoinnin viitekehykseen. Fattore, Toby&Mason, Jan&Watson, Elisabeth (2009) When Children are Asked About Their Well- being: Towards a Framework for Guidin Policy. Child Indicators Research. 2: Mallinnukseen koottiin työryhmän tärkeinä pitämiä elementtejä terapeuttisen lastensuojelun laitoskasvatuksen näkökulmasta ja pelilauta pohjautuu tästä syntyneeseen kuvioon. Mallinnus pelillistettiin Yhteisön kokemuspeliksi, ja sitä on pilotoitu Helsingissä Teinilän ja Hyvösen lastenkodeissa vuonna 2017 Soccan ja Osallisuuden aika ry:n yhteistyönä. Peli on vapaasti ladattavissa netin kautta ja sen käyttö on maksutonta.

4

5 Miksi Yhteisön kokemuspeli? Peli tarjoaa konkreettisen apuvälineen ja keskustelun avaajan, jonka avulla jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisöön, jossa hän elää. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole ja tavoitteena on, että pelin avulla voidaan puhua aiheista, joista ei välttämättä muuten puhuta. Pelissä syntyneitä ajatuksia kirjataan ylös ja teemoja ja ideoita voi ja kannattaa hyödyntää laitoksen arjen kehittämisessä ja yksilötyössä asiakkaiden kanssa.

6 Mihin peli perustuu? Yhteisön kokemuspelin pelilauta rakentuu lapsen hyvinvoinnin kolmen, vuorovaikutuksessa rakentuvan osa-alueen ympärille: myönteinen minäkuva, turvallisuus ja toimijuus. Näitä on täydennetty muilla lapsen hyvinvointiin vaikuttavilla tekijöillä eli fyysisellä terveydellä, fyysisellä ympäristöllä ja materiaalisilla resursseilla. Ulkokehältä löytyy 15 teemaa, jotka tarkentavat hyvinvoinnin osatekijöitä erityisesti lastensuojelun laitoshoidossa. Pelin ovat tehneet yhteistyössä Socca ja Osallisuuden aika ry.

7 Miten peli etenee? Pelin ideana on keskustella pelilaudalta löytyvistä 15 teemasta ja peliohjeista löytyy myös apukysymyksiä keskustelun herättäjäksi. Kunkin keskustelun lopuksi arvioidaan, kuinka hyvin aihealueen asiat ovat laitoksen arjessa. Jokainen osallistuja antaa äänensä hymynaamojen avulla ja tämä kirjataan pelilautaan. Pelin yhteydessä mietitään kehittämisideoita, kirjataan niitä ylös ja viedään näitä systemaattisesti eteenpäin laitoksen kehittämistyössä. Tätä varten peliin kuuluu myös muistiinpanoliite. Peliä voi pelata kaikkien yli 7-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa ja peli on tarkoitettu myös laitoksen työntekijöille.

8 Pelin voi ladata ilmaiseksi osoitteesta Toivomme palautetta pelistä Peli on nyt koekäytössä ja palautetta pelin käytöstä on kerätty Kehitämme peliä palautteen pohjalta. Pelin vaikutuksista lastenkodin arjen kehittämiseen tehdään myös käytäntötutkimusta ja keräämme näitä kokemuksia laajemman palautekyselyn avulla mennessä.

9 Pelin verkkosivulla käyty 419 kertaa välillä Muistiinpanoja ladattu 80 kertaa Ohjeita 176 kertaa Pelilautaa ladattu 274 kertaa Palautetta tullut niukasti verkkosivujen kyselyn kautta: 7 vastaajaa. Vastaajat julkiselta sektorilta. Lisäksi yksi ammattikorkeakoulun luokka lähettänyt kommentteja, joita ei ole tässä analysoitu.

10 Prosentti Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely 2. Millä alueella sijaitsee lastensuojelun laitos, jossa peliä on pelattu 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 33,3% 33,3% 20% 16,7% 16,7% 10% 0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

11 Prosentti Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely 4. Miten arviosit pelin käytettävyyttä? 100% 90% 80% 70% 60% 57,1% 50% 42,9% 40% 30% 20% 10% 0% 0,0% 0,0% 0,0% Erittäin hyvä Hyvä Ei hyvä eikä huono Huono Erittäin huono

12 Prosentti Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely 5. Miten arvioisit pelin visuaalista ilmettä? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 42,9% 40% 30% 28,6% 28,6% 20% 10% 0% 0,0% Erittäin hyvä Hyvä Ei hyvä eikä huono Huono Erittäin huono 0,0%

13 Prosentti Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely 6. Miten arvioisit pelin ohjeistusta? 100% 90% 80% 70% 71,4% 60% 50% 40% 30% 20% 14,3% 14,3% 10% 0% 0,0% 0,0% Erittäin hyvä Hyvä Ei hyvä eikä huono Huono Erittäin huono

14 Prosentti Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely 7. Miten arvioisit pelissä käytettyä kieltä? 100% 90% 80% 70% 66,7% 60% 50% 40% 30% 20% 16,7% 16,7% 10% 0% 0,0% Erittäin hyvä Hyvä Ei hyvä eikä huono Huono Erittäin huono 0,0%

15 Prosentti Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely 8. Minusta peli on toimiva tällaisenaan 100% 90% 80% 70% 60% 50% 50,0% 50,0% 40% 30% 20% 10% 0% Kyllä Ei

16 Huomioita pelin käytettävyydestä Ylipäätään pelikokemus oli ihan hyvä ja keskustelu antoisaa. Keskustelualueiden aiheet olivat nuorille vaikeasti tulkittavia, joten ohjaajan tuli selittää niitä paljon. Pelissä liikuttiin myös liian monella tasolla samaan aikaan, minkä hankaloitti keskustelua niin nuorien kuin ohjaajien osalta. Pelissä oli myös muutamia aiheita, joihin nuorilla on vaikea ottaa kantaa, mm. "tukihenkilö vanhemmalle".

17 Huomioita pelin käytettävyydestä Isona plussana oli keskustellusta aiheesta äänestäminen, mikä helpotti nuorten palautteen antoa! Tämä toimi erittäin hyvin ja siksi syntyikin mielikuva, että palaute oli rehellistä. Nuorten osallisuus vaihtelee päivittäin ja jaksoittain, mutta hymynaamat antoivat osalle mahdollisuuden ilmaista itseään, jos puhuminen tuntui ylitsepääsemättömältä. Saimme kerättyä hyvää tietoa toiminnastamme ja saimme jopa yllättyä muutamista ajatuksista, esim. kaikki nuoret kokivat sen positiivisena, että heidän historiastaan puhutaan, kysellään ja heistä ollaan kiinnostuneita.

18 Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely Huomioita pelin käytettävyydestä Peli ei ollut kovin innostavan oloinen nuorten mielestä eikä keskusteluita syntynyt kovinkaan luonnollisesti. Pohdimme myös jälkikäteen sitä, että oliko ohjaajia liikaa paikalla, mikä ehkäisi nuoria puhumasta. Olisiko ollut parempi, että aikuisia olisi ollut vain yksi ja muut talon asukkaita? Toisaalta Kokemus oli, että peli toimi hyvänä keskustelun aloituksena nuorten kanssa (2 mainintaa). Mielestämme keskustelua syntyi, koska ryhmä oli tarpeeksi pieni ja nuoret keskenään avoimia, sekä halukkaita jakamaan kokemuksiaan. Valitettavasti kehittämisideoita tai -kohteita ei noussut pelin aikana esiin. (2 vastausta). Ikäraja liian alhainen, ehkä yli 12-vuotiaille. (kaksi mainintaa).

19 Huomioita pelin käytettävyydestä Peli itsessään olisi sellaisenaan toimivampi aikuisten kesken, esim. työyhteisön henkilökunnan käytössä. Näkisin, että peli olisi hyvä työväline toimintatapojen kehittämisessä ja mielipiteiden/kokemusten keruussa. Peli antaa myös hyvän mahdollisuuden toiminnan seurantaan, koska palautteen saanti on tärkeää ja pelin kautta sitä oli helppo kerätä.

20 Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely Huomioita pelin käytettävyydestä PELILAUTA JA PYÖRITETTÄVÄ NUOLI: Emme tehneet nuolta, käytimme kynää. Toimi hyvin ja oli helppo ratkaisu. (2 mainintaa) Toisaalta Keskustelun aiheen valikoituminen nuolen avulla on hyvä asia. Olisi kenties hyvä, jos nuorten "levottomille käsille" olisi myös muuta tekemistä kuin vain nuolen pyöräyttämistä. Pelilauta ja siinä olevat tekstit voisivat olla kooltaan hieman suurempi. YHTEISÖN PELI VAI TYÖKALU OMAHOITAJAN KANSSA? Nuoremmat eikä ehkä vanhemmatkaan jaksa kuunnella toisten vastauksia. Kahden kesken hyvä keskusteluun. Jos omaohjaajasuhde on hyvä ja lapsi helposti lähestyttävä tulee pelin teemoista keskusteltua paljon muutenkin, ilman sen kummempia työkaluja/pelejä. Toisaalta Peli soveltuu paremmin työkaluksi ehkä sellaisten nuorten kanssa, joihin on vaikeampaa saada keskusteluyhteyttä.

21 Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely Huomioita pelin visuaalisesta ilmeestä Visuaalinen ilme ei ole kovin erikoinen. Ennemminkin turhan konservatiivinen. Pelin rakentamisen ohjeista plussaa ja tiedostojen laadusta, koska peli oli helppo koota! Ovatko hymynaamat vähän enemmän pikkulapsille suunnattuja? Jaottelu on hyvä ja selkeä Toisaalta Visuaalinen ilme oli todella sekava, on vaikea hahmottaa, mitä mikäkin sektori tai sektorin eri osat tarkoittavat ja mihin mikäkin otsikko liittyy. Silmäänpistävää oli nuorten kuvat keskellä peliä. Miksi nuori poika on kuvattu soittelemassa kitaraa ja tyttö mutristelemassa huuliaan ja ottamassa selfietä? Peräänkuulutamme tasa-arvoisempaa sukupuoliroolien kuvausta. Ylipäätään kuvat pelissä ovat vähän turhaa ja liikaa (2 mainintaa).

22 Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely Palautetta ohjeistuksesta Ohjeistus ja pelin rakentaminen oli helppoa nettilinkin avulla. Aikuisen oli helppo ymmärtää ja sisäistää pelin tarkoitus. Kaikki tarvittava tieto löytyi netistä eikä nuorillekaan jäänyt epäselväksi pelin tavoite. (3 mainintaa). Avaavia kysymyksiä saisi olla enemmän (3 mainintaa). Hymynaamojen merkitys voisi lukea pelilaudassa itsessään. Hymynaamoja oli vain kolme (huono, en osaa sanoa ja hyvä). Nuoret varsinkin toivat esiin, että hyvän ja huonon väliin mahtuu monta eri mielipidettä, eivätkä ne tarkoita sitä, ettei osaisi mielipidettään sanoa.

23 Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely Palautetta käytetystä kielestä Käytetty kieli oli ainakin kokeiluryhmällemme tarpeeksi selkeää ja ikäryhmälle sopivaa. Erityisplussia selkeistä ja avaavista apukysymyksistä, tulivat keskustelunaloituksessa todella tarpeen! Toisaalta Liian vaikeita sanoja tai lauseita. Vaikka kävimme termistöä läpi pelin alussa, en osaa sanoa kuinka inspiroivalta sanat toimijuus, turvallisuus tai myönteinen minäkuva kuulostaa nuoren korvaan. Toisaalta sanat avattu mallinnuksessa ja ohjaajan tehtävä on sanoittaa ne nuorten kielellä. Kiinnittäisin huomiota myös pelin nimeen Yhteisön kokemuspeli". Ymmärsin, että peli on kehitetty palautteen keräämiseksi eri laitoksilta perustuen kokemuksiin..? Mitä jos pelin nimi olisikin vaikka "annetaan palautetta" tai laitosasumisen ammattilaiset". Pelin kohderyhmänä on nimenomaan henkilöt, jotka joko asuvat tai tekevät laitoksessa töitä. Tarkoitettu ennen kaikkea laitosten sisäiseen käyttöön. Ehdotuksia nimeksi: Laitosraati? Kokemusta kehiin? Älä kierrä, vaan kerro! Palautepäivä? Pistetään paremmaksi?

24 Yhteisön kokemuspelin käyttäjäkysely Johtopäätöksiä ja avoinna olevia kysymyksiä Palautteen määrä vähäinen suhteessa latauskertoihin. Onko pelillisyyden korostaminen järkevää toinen vaihtoehto puhua keskustelun avaamisen työkalusta tms.? Jos pelillisyys halutaan säilyttää, miten pelillisyyttä voisi lisätä? Kertooko palaute myös yhteisöllisen keskustelukulttuurin kehittämisen tarpeista? Kielen muokkaus ja/tai ajatus siitä, että pelin avulla sekä ammattilaiset että nuoret oppivat uusia käsitteitä? Pelilautaan suositusikärajaksi 12+. Valokuvien vaihtaminen tai korvaaminen kokonaan? Millaisia hymynaamoja lisää?

YHTEISÖN KOKEMUSPELIN OHJEET

YHTEISÖN KOKEMUSPELIN OHJEET YHTEISÖN KOKEMUSPELIN OHJEET ENNEN PELIÄ Leikkaa ja liimaa kartongille (tai tee itse) ohjevihkosen lopussa oleva nuoli ja kiinnitä se pelilaudan keskelle nastalla yms. Ammattilainen: johda alussa omin

Lisätiedot

Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. Pia Eriksson, kehittämispäällikkö, THL

Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. Pia Eriksson, kehittämispäällikkö, THL Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus Pia Eriksson, kehittämispäällikkö, THL Yhteiskehittämispäivien tausta Sosiaalialan osaamiskeskukset ja THL rakentavat osana LAPEa tutkimusperustaista

Lisätiedot

Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. Mia Montonen & Laura Yliruka

Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. Mia Montonen & Laura Yliruka Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus 1 15.5.2017 Mia Montonen & Laura Yliruka Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus Esimies Päivi Sihvo, Vantaa & kehittämispäällikkö

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät Työryhmien tuotokset Sijaishuollon ohjaus ja valvonta

Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät Työryhmien tuotokset Sijaishuollon ohjaus ja valvonta Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät 12-13.11.2018 Työryhmien tuotokset Sijaishuollon ohjaus ja valvonta Yhteiskehittämisen prosessi 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 Kehittämiskohteiden määrittely

Lisätiedot

Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät Työryhmien tuotokset Laitoshoito, perhehoito sekä ohjaus ja valvonta

Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät Työryhmien tuotokset Laitoshoito, perhehoito sekä ohjaus ja valvonta Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät 12-13.11.2018 Työryhmien tuotokset Laitoshoito, perhehoito sekä ohjaus ja valvonta Yhteiskehittämisen prosessi 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 Kehittämiskohteiden

Lisätiedot

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development

Hanna Mäkiaho CEO. Susanna Sillanpää Director of Customer Relations and Sales. Sarita Taipale Director of Development Family Support House Oy 0 Mobiilipohjaisia sovelluksia perheiden tukemiseen 0 Työvälineitä ammattilaisille 0 Pelejä perheille 0 Vuorovaikutuksen vahvistaminen 0 Vanhemmuuden tukeminen 0 Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Ely-keskus & Skype 24.5.2017 Heikki Kantonen TKI asiantuntija Välittömän palautteen kerääminen - Etelä-Savossa on kokeiltu palautteen

Lisätiedot

Monitoimijainen arviointi. Kirsti Kumpulainen Lastenpsykiatrian professori, emerita

Monitoimijainen arviointi. Kirsti Kumpulainen Lastenpsykiatrian professori, emerita Monitoimijainen arviointi Kirsti Kumpulainen Lastenpsykiatrian professori, emerita Kirsti.kumpulainen@uef.fi Lapsi- ja perhepalvelujen -muutosohjelmassa (LAPE) sekä perustason lähipalveluja että lasten

Lisätiedot

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa 3.10.2015 Pirjo Ojala Siilinjärven seurakunnan lapsiasiavaltuutettu Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri YK:N LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS

Lisätiedot

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Juva 8.12.2016 Heikki Kantonen TKI asiantuntija Välittömän palautteen kerääminen Etelä-Savossa on kokeiltu palautteen keräämistä

Lisätiedot

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja LAPE-Kymenlaakso Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen - lastensuojelulaitosten ja lasten- ja nuorisopsykiatrian välinen yhteistyö LAPE-Kymenlaakson laitoshoidon kehittämisen tavoitteet

Lisätiedot

MONITOIMIJAISEN PERHETYÖN PILOTOINTI

MONITOIMIJAISEN PERHETYÖN PILOTOINTI MONITOIMIJAISEN PERHETYÖN PILOTOINTI Pohjois-Savon LAPE yhteiskehittämispäivä 18.4.2018 Laura Nyyssönen, Kuopion kaupunki Päivi Malinen, ISO MISTÄ ON KYSE? Osana maakunnan Lape-muutosohjelmaa ja lastensuojelun

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Kyselyn ensitulokset. Lape seminaari Anna Saloranta

Kyselyn ensitulokset. Lape seminaari Anna Saloranta Kyselyn ensitulokset Lape seminaari 22.8.2017 Anna Saloranta Anna Saloranta Johtamiskorkeakoulu&SOC 22.8.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia vahvistava toimintakulttuuri

Lisätiedot

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta?

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta? Asiakkaiden työpajat 1. työpaja 11.9.2018 Minun elämäni nyt Miksi oman äänen kuuluminen on tärkeää? Miten elämäni sujuu nyt? 2. työpaja 18.9.2108 Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja

Lisätiedot

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä?

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä? VERTAISARVIOINTI s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Minkälainen tyyppi sä olet? Mitä sulle kuuluu? Onko sulla hyvä olla täällä? VALTTI VERTAISARVIOINTI SIJAISHUOLLOSSA VERTAISARVIOINTI? MIKSI? MITÄ HYÖTYÄ?

Lisätiedot

LAPE-hankkeen alustavia tutkimushavaintoja

LAPE-hankkeen alustavia tutkimushavaintoja L A P E - h a n k e, k e h i t t ä j ä a s i a k a s t a p a a m i n e n 1 8. 9. 2 0 1 8 P o h j a n h o v i LAPE-hankkeen alustavia tutkimushavaintoja Tutkijatiimi Laitinen Merja, professori, sosiaalityö,

Lisätiedot

Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria. ja käytäntö

Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria. ja käytäntö Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria Mikä? Miksi? Miten kehitetty? Miten otettu vastaan? Mitä seuraavaksi? ja käytäntö Ryhmäilmiö pähkinänkuoressa Yksinkertainen työkalupakki nuorten ryhmien ohjaamiseen

Lisätiedot

YHTEISÖN KOKEMUSPELIN PILOTOINTI HYVÖSEN LASTENKODISSA Roope Tommila 1

YHTEISÖN KOKEMUSPELIN PILOTOINTI HYVÖSEN LASTENKODISSA Roope Tommila 1 YHTEISÖN KOKEMUSPELIN PILOTOINTI HYVÖSEN LASTENKODISSA 16.11.2018 Roope Tommila 1 PILOTIN SUUNNITTELURYHMÄ Laura Yliruka, kehittämispäällikkö Socca Pia Gripenberg, kehittämissuunnittelija Lape PKS Minna

Lisätiedot

Opistojen IlmE -hanke

Opistojen IlmE -hanke Opistojen IlmE -hanke 2018 19 Hankkeessa mukana olevien opistojen opettajistolle ja suunnitteluhenkilöstölle lähetettiin syyskuussa alkukartoituskysely. Vastaajien työhistorian pituudessa kansalaisopistoissa

Lisätiedot

Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille

Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille Laura Yliruka & Riitta Vartio & Kaisa Pasanen 1 22.9.2017 Laura Yliruka 18.9.2017

Lisätiedot

PELILLISYYS JA LEIKILLISYYS AIKUISSOSIAALITYÖSSÄ. Tytti Hytti ja Pekko Kähkönen

PELILLISYYS JA LEIKILLISYYS AIKUISSOSIAALITYÖSSÄ. Tytti Hytti ja Pekko Kähkönen PELILLISYYS JA LEIKILLISYYS AIKUISSOSIAALITYÖSSÄ Tytti Hytti ja Pekko Kähkönen 26.9.2018 TAUSTAKSI Soccan PRO SOS- osahankkeessa on vuosien 2017-18 aikana tehty 14 pilottia leikillisyyttä ja pelillisyyttä

Lisätiedot

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä 1.9.2017 Turku SOS- LAPSIKYLÄ VAHVISTAA LASTEN OSALLISUUTTA SOS- Lapsikylässä on vahvistettu lasten osallisuutta

Lisätiedot

Osallisuus yhteiskunnassa ja palveluissa. Eila Linnanmäki ja Jarno Karjalainen Varrelta Virran seminaari Kajaani

Osallisuus yhteiskunnassa ja palveluissa. Eila Linnanmäki ja Jarno Karjalainen Varrelta Virran seminaari Kajaani Osallisuus yhteiskunnassa ja palveluissa Eila Linnanmäki ja Jarno Karjalainen Varrelta Virran seminaari 19.9.2013 Kajaani Osallisuuden käsitteestä Voidaan hahmottaa positiivisena vastaparina yksilön, perheen

Lisätiedot

Pienten lasten hyvinvointikokemus katsauksia meneillään olevaan mittariston kehittämistyöhön

Pienten lasten hyvinvointikokemus katsauksia meneillään olevaan mittariston kehittämistyöhön Pienten lasten hyvinvointikokemus katsauksia meneillään olevaan mittariston kehittämistyöhön Päivi Marjanen ja Annika Kultavirta Jonna Takala & Vesa Setälä Suvi Poutiainen & Hanna-Kaisa Salminen Hannele

Lisätiedot

Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy

Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy 1. Koulutusryhmä johon osallistuin (mikäli osallistuit päiviin eri ryhmistä vastaa 1. koulutuspäivän osalta) 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 17: Turku 6. ja

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS

Lape kysely LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lape kysely 1 2018 LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Palveluita halutaan kehittää lapsi ja perhelähtöisemmäksi, asiakkaan

Lisätiedot

Myönteinen tunnistaminen

Myönteinen tunnistaminen Myönteinen tunnistaminen Taustaymmärrys Kehitetty Tampereen yliopiston Tilan ja poliittisen toimijuuden (Sparg) tutkimusryhmässä Tunnustussuhdeteoreettinen ymmärrys (esim. filosofit Axel Honneth ja Charles

Lisätiedot

LEIKILLISTEN JA PELILLISTEN SOSIAALITYÖN TOIMINTATAPOJEN ESITTELY. Tytti Hytti ja Pekko Kähkönen

LEIKILLISTEN JA PELILLISTEN SOSIAALITYÖN TOIMINTATAPOJEN ESITTELY. Tytti Hytti ja Pekko Kähkönen LEIKILLISTEN JA PELILLISTEN SOSIAALITYÖN TOIMINTATAPOJEN ESITTELY Tytti Hytti ja Pekko Kähkönen PÄÄKAUPUNKISEUDUN PRO SOS HANKE Osahankkeessa on vuosien 2017-18 aikana tehty 14 kokeilua leikillisyyttä

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen. Nina Korhonen, Varhaiskasvattajien seminaari, Salo

Ilo kasvaa liikkuen. Nina Korhonen, Varhaiskasvattajien seminaari, Salo Ilo kasvaa liikkuen Ilo kasvaa liikkuen ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Nina Korhonen,

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

Prosessin seuranta. Tuulikki Venninen, tutkijatohtori

Prosessin seuranta. Tuulikki Venninen, tutkijatohtori Prosessin seuranta tutkimuspäiväkodeissa, tutkijatohtori Prosessinseurannan tarkoitus Kaikki kerätty tieto pyritään palauttamaan vastaajille hyödynnettäväksi omassa kehittämistyössään (siksi nimellisenä)

Lisätiedot

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt THL

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt Työskentely Puheenjohtaja ja sihteeri valittu etukäteen ja osallistujat jaettu ryhmiin Ryhmätyöskentelyn aikana dokumentointi

Lisätiedot

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Satakieli-teesit 1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Lapsuus on arvokas ja merkityksellinen aika ihmisen elämässä se on arvojen ja persoonallisuuden muotoutumisen aikaa. Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Kouluterveyskyselytuloksista. toiminnan suunnitteluun. Hallinnollinen ayl Leila Mikkilä, Oulun kaupunki avoterveydenhuolto

Kouluterveyskyselytuloksista. toiminnan suunnitteluun. Hallinnollinen ayl Leila Mikkilä, Oulun kaupunki avoterveydenhuolto Kouluterveyskyselytuloksista hyötyä toiminnan suunnitteluun Hallinnollinen ayl Leila Mikkilä, Oulun kaupunki avoterveydenhuolto Kouluterveyskysely Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kouluterveyskysely THL

Lisätiedot

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖN PARHAAT KÄYTÄNNÖT Yhteenveto 14.11.2016 osallisuusiltapäivästä Uudet opetussuunnitelman perusteet ja vanhempien osallisuus kouluissa - miten voimme vahvistaa kodin ja koulun

Lisätiedot

Ajankohtaista Opetushallituksesta

Ajankohtaista Opetushallituksesta Ajankohtaista Opetushallituksesta 27.5.2019 Ajankohtaista Koulun kerhotoiminnan tukeminen, valtionavustus 2019 OPH:n kysely aamu- ja iltapäivätoiminnan tilasta 2018 Valtakunnallinen koululaiskysely 2019

Lisätiedot

Itäsuomalaisten nuorten hyvinvoinnin tila

Itäsuomalaisten nuorten hyvinvoinnin tila UUSI KOULU V - Itäsuomalaisten nuorten hyvinvoinnin tila yliopettaja Pekka Penttinen Tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia Mikkelin ammattikorkeakoulu Itä-Suomen nuorisopuntari hyvinvointitiedon tuottajana

Lisätiedot

Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät Työryhmien tuotokset Lastensuojelun laitoshoito

Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät Työryhmien tuotokset Lastensuojelun laitoshoito Sijaishuollon valtakunnalliset yhteiskehittämispäivät 12-13.11.2018 Työryhmien tuotokset Lastensuojelun laitoshoito Yhteiskehittämisen prosessi 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 Kehittämiskohteiden määrittely kansallisesti

Lisätiedot

STRATEGIAN JALKAUTUS Asukkaille ja henkilökunnalle

STRATEGIAN JALKAUTUS Asukkaille ja henkilökunnalle STRATEGIAN JALKAUTUS Asukkaille ja henkilökunnalle Jalkautusta ja erilaisia mahdollisuuksia sen toteuttamiseksi pohdittu strategiatyöryhmässä Jalkautuksen toteutus 2010 2011 Jalkautus työryhmille 2010

Lisätiedot

kuvaamasi asukkaan näkökulmasta,

kuvaamasi asukkaan näkökulmasta, Liite 2 1(6) Kyselylomake ohjaajille Hyvä ohjaaja! 10.4.2012 Pyydän ystävällisesti, että vastaat ohessa olevaan kyselyyn. Vastauksesi ovat minulle hyödyllistä tutkimusaineistoa opinnäytetyötä tehdessäni.

Lisätiedot

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Korostetaan yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia näkökohtia kasvatuksessa ja ihmisen kehityksessä Painopiste yksilön kiinnittymisessä yhteiskuntaan

Lisätiedot

Palautetta nuortenryhmältä

Palautetta nuortenryhmältä Tuija Sane & Marjaana Hänninen Taustaa nuortenryhmästä: Tavoitteena oli koota nuortenryhmä (n. 4-5 nuorta), jolta kerätä palautetta etenkin lastensuojelun toiminnasta ja yhteistyöstä muiden tahojen kanssa.

Lisätiedot

Monitoimijainen, yhteinen perhetyö

Monitoimijainen, yhteinen perhetyö Monitoimijainen, yhteinen perhetyö mallinnuksen esittely 1 6.9.2017 Yhteiskehittämispäivien tausta Sosiaalialan osaamiskeskukset ja THL rakentavat osana LAPEa tutkimusperustaista ja kansallisesti koordinoitua

Lisätiedot

OHJAUSTA VIRTUAALISESTI Verkko-ohjaus Marko Kilpeläinen, Kohtaamo-hanke

OHJAUSTA VIRTUAALISESTI Verkko-ohjaus Marko Kilpeläinen, Kohtaamo-hanke OHJAUSTA VIRTUAALISESTI Verkko-ohjaus 9.3.2017 Marko Kilpeläinen, Kohtaamo-hanke Verkko-ohjauksen kehittäminen on osa Nuorisotakuuta Mitä? Alle 30-vuotiaille rakennetaan verkko-ohjausta ja fyysisiä Ohjaamo-palveluja

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi

MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi luukku, monialainen tieto ja tuki 2. nuorten työmahdollisuuksien

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta

SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta Porvoo 8.11.2017 SILTA SUHTEESEEN Vuorovaikutuksellinen (ajattelu) malli biologisen perheen kanssa tehtävään yhteistyöhön. Vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

Innokylän verkkopalvelun konsepti

Innokylän verkkopalvelun konsepti Innokylän verkkopalvelun konsepti Merja Ukkola / Innokylän päätoimittaja/ THL 8.2.2019 Asiakasymmärrys Uuden Innokylän konseptin perusta Tehty työ Konseptointityö tehtiin yhdessä pääkohderyhmien ja organisaatioiden

Lisätiedot

Perhosveitsi-Heikki ja lika-aki

Perhosveitsi-Heikki ja lika-aki A niinku Aineist, B niinku Bose C niinku Cola, ei bygee jäädä kiinni D niinku Dullas, ei tuu overdosee E niinku Ekist teen joka vitun biisi F niinku Fläsäreit, enkä jää Fakkii G niinku Goodride, betto

Lisätiedot

Opiskeluhuollon asiakaspalautekysely (esiopetus, perusopetus, toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio)

Opiskeluhuollon asiakaspalautekysely (esiopetus, perusopetus, toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio) Opiskeluhuollon asiakaspalautekysely (esiopetus, perusopetus, toisen asteen ammatillinen koulutus, lukio) - Opiskeluhuollon asiakaspalautekyselyllä kerätään asiakaspalautetta yhteisöllisestä ja yksilökohtaisesta

Lisätiedot

raportti Reetta Peltonen, Pia Lahtinen, Onni Westlund Pesäpuu Ry

raportti Reetta Peltonen, Pia Lahtinen, Onni Westlund Pesäpuu Ry #MUNPERHEET? Ketä kuuluu sun perheeseen? 10.3.2018 Kello 10.00-16.00 MUKANA: J Ä R J E S TÄ J ÄT : 13-21-vuotiaat perhehoidossa asuvat tai joskus asuneet nuoret raportti Reetta Peltonen, Pia Lahtinen,

Lisätiedot

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapsivaikutusten arviointi kunta- ja palvelumuutoksissa hanke Sirpaleena Toikka 2.4.2008 Aihealueiden toteutus huhtikuussa 2008 Nuorimmat lapset (3-7 vuotiaat) piirtävät/

Lisätiedot

Lataa Huomenna pannaan pussauskoppiin!: eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään - Raisa Cacciatore.

Lataa Huomenna pannaan pussauskoppiin!: eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään - Raisa Cacciatore. Lataa Huomenna pannaan pussauskoppiin!: eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään - Raisa Cacciatore Lataa Kirjailija: Raisa Cacciatore ISBN: 9789510329573 Sivumäärä: 399

Lisätiedot

Ohjaamo-kyselyn tuloksia

Ohjaamo-kyselyn tuloksia Ohjaamo-kyselyn tuloksia 18.6.2019 0 Ohjaamo-kysely Kyselyt toteutettiin maalis-huhtikuun aikana sähköisesti. Vastauksia saatiin yhteensä 285. Nuorten kyselyyn saatiin 196 vastausta, joista 54% asioi Fredrikinkadun

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. (ODL säätiö) perustettiin vuonna 1896 lähimmäisenrakkauden hengessä kouluttamaan

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi ja osallisuus LAPE- hankkeen kyselyn tulosten käsittely

Nuorten hyvinvointi ja osallisuus LAPE- hankkeen kyselyn tulosten käsittely Lapin nuorisofoorumi, Kittilä, 9.2.2019 Nuorten hyvinvointi ja osallisuus LAPE- hankkeen kyselyn tulosten käsittely Lauri Lantela ja Anna Nikupeteri Tutkimuksen tausta Valtakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden

Lisätiedot

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiverkoston haastattelut Haluttiin selvittää mallin nykyistä käyttöä ja kehittämistarpeita panostaminen oikeisiin kehittämiskohteisiin Haastattelut touko-elokuussa

Lisätiedot

Lapsen hyvinvoinnin malli työskentelyn lähtökohtana

Lapsen hyvinvoinnin malli työskentelyn lähtökohtana Lapsen hyvinvoinnin malli työskentelyn lähtökohtana Päivi Petrelius paivi.petrelius@thl.fi Yhteiskehittämispäivä 1 Kuka ja millainen ihminen tämä lapsi on? Miten hän kokee elämänsä? Millaisia kokemuksia

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Lataa Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria - Merja Mäkisalo- Ropponen. Lataa

Lataa Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria - Merja Mäkisalo- Ropponen. Lataa Lataa Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria - Merja Mäkisalo- Ropponen Lataa Kirjailija: Merja Mäkisalo-Ropponen ISBN: 9789526799544 Sivumäärä: 238 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.74 Mb Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija YHDESSÄ!-ohjelma Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus 1.3.2018 Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija MISTÄ ON KYSE? LAPE lasten, nuorten ja perheiden palvelujen

Lisätiedot

Tanja Saarenpää Pro gradu-tutkielma Lapin yliopisto, sosiaalityön laitos Syksy 2012

Tanja Saarenpää Pro gradu-tutkielma Lapin yliopisto, sosiaalityön laitos Syksy 2012 Se on vähän niin kuin pallo, johon jokaisella on oma kosketuspinta, vaikka se on se sama pallo Sosiaalityön, varhaiskasvatuksen ja perheen kokemuksia päiväkodissa tapahtuvasta moniammatillisesta yhteistyöstä

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

Ohjaustyön uudet työtavat ja mahdollisuudet. Kohti valtakunnallista verkko-ohjausta Marko Kilpeläinen, Kohtaamo-hanke

Ohjaustyön uudet työtavat ja mahdollisuudet. Kohti valtakunnallista verkko-ohjausta Marko Kilpeläinen, Kohtaamo-hanke Ohjaustyön uudet työtavat ja mahdollisuudet Kohti valtakunnallista verkko-ohjausta Marko Kilpeläinen, Kohtaamo-hanke 16.3.2017 Hyöty- Utility Fit for Purpose, mitä käyttäjä saa palvelusta Takuu- Warranty

Lisätiedot

SUKUPUOLIRISTIRIITAA KOKEVIEN LASTEN TARPEET JA HUOLET LAPSIASIAVALTUUTETUN PYÖREÄ PÖYTÄ, SÄÄTYTALO

SUKUPUOLIRISTIRIITAA KOKEVIEN LASTEN TARPEET JA HUOLET LAPSIASIAVALTUUTETUN PYÖREÄ PÖYTÄ, SÄÄTYTALO SUKUPUOLIRISTIRIITAA KOKEVIEN LASTEN TARPEET JA HUOLET LAPSIASIAVALTUUTETUN PYÖREÄ PÖYTÄ, SÄÄTYTALO 13.11.2017 www.transtukipiste.fi www.facebook.com/transtukipiste TIEDON SAANTI "Onko tämä normaalia?",

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Lapsiystävällinen kunta Sanna Koskinen

Lapsiystävällinen kunta Sanna Koskinen Lapsiystävällinen kunta 26.2.2018 Sanna Koskinen Esityksen sisältö 1. Lapsiystävällinen kunta -mallin taustat 2. Mallin tavoitteet ja toiminta 3. Mallin vaikutuksia 1. Lapsiystävällinen kunta - mallin

Lisätiedot

Veturointi-toiminta Kokemuksen äärellä

Veturointi-toiminta Kokemuksen äärellä Veturointi-toiminta Kokemuksen äärellä Mitä Veturointi on? Veturointi-toiminnassa lastensuojelun nuoret aikuiset kokemusasiantuntijat työskentelevät nuorten sekä perheiden/muiden lähiverkostojen tukena

Lisätiedot

Kuvastin ASIAKASPEILI

Kuvastin ASIAKASPEILI Kuvastin ASIAKASPEILI Kuvastin menetelmänä Kohteena asiakastyön sisällölliset kysymykset ja työn reunaehdot Menetelmä on kehitetty työntekijän tueksi Vahvistaa yksilöllisen asiantuntijuuden kehittymistä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

ICDP - Kannustava vuorovaikutus Vaasan kaupungin sijaishuollossa

ICDP - Kannustava vuorovaikutus Vaasan kaupungin sijaishuollossa ICDP - Kannustava vuorovaikutus Vaasan kaupungin sijaishuollossa 9.5.2019 HANNA HAAPANIEMI Johtava ohjaaja, Mäntykoti ESSI PEURALA Sosiaaliohjaaja, perhehoito Vaasan kaupungin sijaishuoltoyksikkö Mäntykoti

Lisätiedot

Kohtaamisen taito. Aito kohtaaminen. Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo. LAPE-päivät , Tampere

Kohtaamisen taito. Aito kohtaaminen. Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo. LAPE-päivät , Tampere Kohtaamisen taito Aito kohtaaminen Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo LAPE-päivät, Tampere Aidon kohtaamisen kampanja Olemme kuulleet paljon lapsia, nuoria ja perheitä. Kohtaamisen merkitys nousee koko ajan

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry

raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry #MUNPERHEET? Ketä kuuluu sun perheeseen? 27.6.2018 Kello 13.00 18.00 MUKANA: J Ä R J E S TÄ J ÄT : 13 15-vuotiaat Perhehoitokumppanit Suomessa Oy:n nuoret raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry # M u n p

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia vahvistava toimintakulttuuri Muutoskokonaisuus II: Lapsi- ja perhelähtöiset palvelut

Muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia vahvistava toimintakulttuuri Muutoskokonaisuus II: Lapsi- ja perhelähtöiset palvelut Lape kysely 1 LAPE-HANKKEEN TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Palveluita halutaan kehittää lapsi ja perhelähtöisemmäksi, asiakkaan

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuus. Osallisuusteemaverkoston startti 7.9.2011, Turku Mikko Oranen

Lasten ja nuorten osallisuus. Osallisuusteemaverkoston startti 7.9.2011, Turku Mikko Oranen Lasten ja nuorten osallisuus Osallisuusteemaverkoston startti 7.9.2011, Turku Mikko Oranen Semmonen pikkunen huoli tutkimus lastensuojelun arviointikeskusteluista (1996) Lasten? Kaste / Turku 2011 Mitä

Lisätiedot

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija , Monikulttuurisuuden asiantuntija SUOMESSA ON Monikulttuurisuus koulussa Noin 50 000 maahanmuuttajataustaista perhettä (4%) Yli 30 000 maahanmuuttajataustaista nuorta PERHEET Maahanmuuttajia Maahanmuuttotaustaisia

Lisätiedot

Valmennusryhmien tyytyväisyyskysely

Valmennusryhmien tyytyväisyyskysely Valmennusryhmien tyytyväisyyskysely 2016 www.ovo.fi Vastaajia 150 kpl Voimistelijoita 223 Vastausprosentti 67% (2015: 59%) Valmennusryhmien kysely 2016 voimistelijoita vastanneita OVO Team 9 3 33 % Team

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Nuorten Akatemia. Työpaja, Nuorten Suomi

Nuorten Akatemia. Työpaja, Nuorten Suomi Nuorten Akatemia Työpaja, Nuorten Suomi 2.11.2018 1 Nuorten Akatemia Nuorten Akatemian nuorten osallisuutta edistävä yhteistyöorganisaatio, joka törmäyttää nuoria ja nuorten näkemyksistä kiinnostuneita

Lisätiedot

Vaikuttamisen polku. Kaupunginvaltuusto

Vaikuttamisen polku. Kaupunginvaltuusto Vaikuttamisen polku Kaupunginvaltuusto 5.2.2018 Taustaa Vuoden 2010 alusta palvelutuotantojohtaja perusti lasten ja nuorten kuulemisen työryhmän, jonka tarkoituksena oli tehdä lasten ja nuorten kuulemiseen

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot