VALINNAISET 8. LUOKALLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALINNAISET 8. LUOKALLE"

Transkriptio

1 VALINNAISET 8. LUOKALLE Valintaohjeet Valinnaisaineita on yläkoulun aikana yhteensä 11 vuosiviikkotuntia 8. luokalla valinnaisia on 6 vuosiviikkotuntia (vvt) Valinnat tehdään seuraavasti: 2 pitkää valinnaista eli A-valinnat (2 vvt) 2 lyhyttä valinnaista eli B-valinnat (1 vvt) Puolet valinnaisista on oltava taito- ja taideaineita (kuvataide, musiikki, liikunta, käsityö, kotitalous). Jokainen oppilas valitsee siis taito- ja taideaineiksi yhden pitkän ja yhden lyhyen valinnaisen Taito- ja taideaineissa pitkä ja lyhyt valinnainen eivät saa olla samat A-valinnaisia on kaksi tuntia viikossa koko lukuvuoden ja ne arvioidaan numeroin 4-10 B-valinnat eli lyhytvalinnat taito- ja taideaineissa arvioidaan osana pakollista ainetta. Yhteisen aineen syventävä valinnaisaine voi korottaa kyseisen aineen arvosanaa. Muut lyhytvalinnat arvioidaan merkinnällä Hyväksytty/Hylätty. Pitkän saksan, ranskan ja venäjän lukijoilla tämä on automaattisesti toinen pitkä valinnainen (A-valinnat, muut valinnaiset 2 vvt), he voivat halutessaan jättää valitsematta myös muiden valinnaisten lyhyen B-valinnan. Valinnat tehdään Wilmassa oppilaan omilla tunnuksilla. Lisätietoja opinto-ohjaajilta.

2 TAITO- JA TAIDEAINEET (2 vvt) A-valinnat KOTITALOUS (vko) Valinnaisaineen teemana on herkullinen ja toimiva arki. Kotitalousopetuksen sisältöihin kuuluvat monipuolinen ateriasuunnittelu, kuluttaja- ja talousosaaminen sekä kodin puhtaanapito. Valinnaisaineessa tutustutaan kalenterivuoden juhliin, suomalaiseen ja kansainväliseen ruokakulttuuriin ja opetellaan juhlien järjestämistä. Lisäksi perehdytään elintarvikkeiden turvallisuuteen ja erityisruokavalioihin. Valinnaisaineessa edellytetään motivaatiota harjoitella kaikkia teemoihin liittyviä taitoja. KUVATAIDE (vku) Piirustus, maalaus, kolmiulotteiset työt, muotoilu, valokuvaus, video, arkkitehtuuri, kuuluisat taideteokset ja median kuvat ja tietysti itse tekemistä innolla ja luovalla asenteella. KÄSITYÖ (vks) Valinnaisen käsityön kurssilla syvennetään ja sovelletaan käsityön eri tekniikoiden tuntemusta oppilaiden itse suunnittelemien tuotteiden valmistuksen kautta. Oppilas voi keskittyä joko tekstiilityön tekniikoihin, teknisen työn tekniikoihin tai soveltaa työssään molempia tekniikoita. Valmistettavat työt valitaan kunkin ryhmän kanssa erikseen. LIIKUNTA, POJAT (vlip) Yleisten koululiikuntalajien lajisisällön osaamisen syventäminen. Liikunnasta, lajeista riippumatta, kiinnostuneille ja motivoituneille. Mahdollisia maksullisia tutustumislajeja (maksut 2-4 ) LIIKUNTA, TYTÖT (vlit) Yleisten koululiikuntalajien lajisisällön osaamisen syventäminen. Liikunnasta, lajeista riippumatta, kiinnostuneille ja motivoituneille. Mahdollisia maksullisia tutustumislajeja (maksut 2-4 ) MUSIIKKI (vmu) Laajennetaan musiikillisia taitoja ja musisoidaan runsaasti. Soitetaan ja lauletaan paljon, mutta osaamista on mahdollista kehittää monipuolisesti myös muilla musiikin osa-alueilla. Oppilaat pääsevät myös vaikuttamaan kurssin sisältöihin ja valittaviin kappaleisiin.

3 TAITO- JA TAIDEAINEET (1 vvt) B-valinnat KOTITALOUS (xko) Valinnaisaineen teemana on herkullinen ja toimiva arki. Kotitalousopetuksen sisältöihin kuuluvat monipuolinen ateriasuunnittelu, kuluttaja- ja talousosaaminen sekä kodin puhtaanapito. Valinnaisaineessa tutustutaan kalenterivuoden juhliin, suomalaiseen ja kansainväliseen ruokakulttuuriin ja opetellaan juhlien järjestämistä. Lisäksi perehdytään elintarvikkeiden turvallisuuteen ja erityisruokavalioihin. Valinnaisaineessa edellytetään motivaatiota harjoitella kaikkia teemoihin liittyviä taitoja. KUVATAIDE (xku) Tehdään kuvistöitä tutuilla ja uusillakin välineillä. Mahdollisuus syventyä johonkin kuvataiteen osa-alueeseen oman kiinnostuksen mukaan. KÄSITYÖ (xks) Valinnaisen käsityön kurssilla syvennetään ja sovelletaan käsityön eri tekniikoiden tuntemusta oppilaiden itse suunnittelemien tuotteiden valmistuksen kautta. Oppilas voi keskittyä joko tekstiilityön tekniikoihin, teknisen työn tekniikoihin tai soveltaa työssään molempia tekniikoita. Valmistettavat työt valitaan kunkin ryhmän kanssa erikseen. LIIKUNTA, POJAT (xlip) Yleisten koululiikuntalajien lajisisällön osaamisen syventäminen. Liikunnasta, lajeista riippumatta, kiinnostuneille ja motivoituneille. Mahdollisia maksullisia tutustumislajeja (maksut 2-4 ). LIIKUNTA, TYTÖT (xlit) Yleisten koululiikuntalajien lajisisällön osaamisen syventäminen. Liikunnasta, lajeista riippumatta, kiinnostuneille ja motivoituneille. Mahdollisia maksullisia tutustumislajeja (maksut 2-4 ). MUSIIKKI (xmu) Laajennetaan musiikillisia taitoja ja musisoidaan runsaasti. Soitetaan ja lauletaan paljon, mutta osaamista on mahdollista kehittää monipuolisesti myös muilla musiikin osa-alueilla. Oppilaat pääsevät myös vaikuttamaan kurssin sisältöihin ja valittaviin kappaleisiin.

4 MUUT VALINNAISET (2 vvt) A-valinnat BÄNDIKÄMPPÄ (vbänd) Kurssilla musisoidaan paljon. Eri kappaleita soitetaan ja lauletaan yhdessä, ja ohjelmistoon pääsee vaikuttamaan omien toiveiden kautta. Kurssilla voidaan mahdollisuuksien mukaan muodostaa myös pari pienempää bändiä ja keskittyä johonkin tiettyyn soittimeen tai laulajan rooliin. EVÄITÄ ELÄMÄÄN (vevel) Valinnaisaine on projekti- ja kurssimuotoinen kotitalouden soveltava kokonaisuus, jossa sisältöalueina ovat mm. leivontamatka maailman ympäri, juhlakulttuuri, ruokaturvallisuus, kokkaaminen luonnonhelmassa, kasvisruokatrendit, kuluttajuuden taitojen vahvistaminen, uudet ruokatuotteet ja kestävä kehitys. Kurssin toimintatapoja ovat ruoanlaiton ja leivonnan lisäksi mm. kirjalliset projektityöt, omien aterioiden suunnittelu ja toteutus sekä tutustumiskäynnit. Valinnaisaineessa edellytetään motivaatiota harjoitella kaikkia teemoihin liittyviä taitoja. ILMAISUTAITO (vilma) Kurssilla opit toimimaan ryhmässä ja rohkaistut esiintyjänä. Saat kokemuksia erilaisista esiintymistilanteista yksin ja muiden kanssa. Uskallat heittäytyä rennossa ilmapiirissä. Opit improvisoimaan ja tekemään monenlaisia teatteri- ja ilmaisuharjoituksia. Pääset vaikuttamaan kurssin sisältöihin myös itse. Jos ryhmä haluaa, tehdään myös pienimuotoisia esityksiä ryhmän ulkopuoliselle yleisölle. KUVATAIDE (vkuva) Piirustus, maalaus, kolmiulotteiset työt, muotoilu, valokuvaus, video, arkkitehtuuri, kuuluisat taideteokset ja median kuvat ja tietysti itse tekemistä innolla ja luovalla asenteella. RANSKA (vrab2) Opitaan kielen perusrakenteet. Harjoitellaan arkipäivän keskustelutilanteita. Tarkoitettu ranskan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille kansainvälistyville nuorille. Lukiossa jatkomahdollisuus. SAKSA (vsab2) Opitaan kielen perusrakenteita ja arkikielen alkeita. Pääpaino on suullisessa kielitaidossa. Saksa on tärkeä kieli nyky-euroopassa! Lukiossa jatkomahdollisuus.

5 TEKNOLOGIA (vtekn) Valinnaisen käsityön teknologian suuntautumisvaihtoehdossa pääpaino on elektroniikassa ja digitaalisissa ympäristöissä. Tarkoitus on tutustua sähkötekniikan ja elektroniikan perusteisiin ja valmistaa elektroninen laite, esim. stereovahvistin sekä suunnitella ja valmistaa sille kotelo. Kurssilla tutustutaan myös ohjelmoitaviin alustoihin (esim. Arduino) ja suunnitellaan sekä toteutetaan erilaisia laitteita niiden pohjalta. Kurssityöt voi toteuttaa joko yksin tai ainakin soveltuvin osin parityönä tai sopivissa ryhmissä. Opiskellaan myös mallintamista 2D ja 3D ohjelmilla ja toteutetaan malleja cnc jyrsimellä ja 3D tulostimella. Pyritään järjestämään yritysvierailuja alan yrityksiin. TEKSTIILITYÖ (vteks) Valinnaistekstiilityön kurssilla syvennetään omia käsityötaitoja monipuolisesti tekstiilityön eri osa-alueilla. Oppilaat suunnittelevat omista lähtökohdistaan tarpeellisia käsityötuotteita vaatteita, asusteita, neuleita, sisustustekstiilejä ja toteuttavat niitä eri tekstiilityön tekniikoin ommellen, neuloen, virkaten, kirjoen, painaen, huovuttaen, kutoen jne. Työt ja aihealueet valitaan kunkin ryhmän kanssa erikseen. Työn valmistuksessa pyritään oma-aloitteisuuteen ja itsenäiseen toteutukseen. Tavoitteena on löytää tekemisen ilo ja saada monenlaisia onnistumisen elämyksiä. Tämä kurssi on niin laaja, että ehdit vaikka sisustaa oman huoneesi ja vaatekaappisi uudelleen - tilkkupeitto sängyn päälle, räsymatto lattialle, kirjoneulelapaset käsiin ja uusi college vaatekaappiin. TIETOTEKNIIKKA (vtt) Laitteisto ja Windows käyttöliittymän perusteet. Ohjelmista käydään läpi tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, tietokantaohjelma ja kuvankäsittely. Tehdään HTML kielellä www-sivu. VENÄJÄ (vveb2) Opetellaan kyrilliset aakkoset ja venäläinen kaunokirjoitus sekä harjoitellaan ääntämistä. Opitaan kielen perussanastoa ja rakenteita jokapäiväisissä kielenkäyttötilanteissa. Tutustutaan venäläisen kulttuurin erityispiirteisiin. Lukiossa jatkomahdollisuus.

6 MUUT VALINNAISET (1 vvt) B-valinnat ENGLANNIN SYVENTÄVÄ (xensy) Opittujen perusasioiden vahvistaminen ja kielitaidon eri osa-alueiden laajentaminen mm. erilaisten tekstien, kuullun ymmärtämisharjoitusten, suullisten ja kirjallisten harjoitusten avulla. Aktiivisille englannin opiskelijoille. ENGLANNIN TUKI (xentu) Kahdeksannen luokan opiskelua tukien opiskellaan vaihtelevin menetelmin perusasioita. ENSIAPU JA PELASTUSTAITO (xepa) Kurssin tarkoituksena on lisätä nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaara- ja hätätilanteita sekä antaa taitoa toimia oikein tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. FILOSOFIA (xfilo) Sofian maailmaa. Pohditaan suuria elämänkysymyksiä ja tutustutaan suuriin ajattelijoihin. Tullakseen hyväksi filosofiksi tarvitaan vain kyky ihmetellä. FYSIIKAN JA KEMIAN TYÖKURSSI (xfyke) Kurssilla tehdään sellaisia fysiikan ja kemian töitä, joita ei normaaleilla oppitunneilla ehditä käsittelemään, eivätkä ne välttämättä kuulu yläkoulun fysiikan ja kemian oppisisältöihin. Lisäksi kurssin aikana pyritään tekemään yritysvierailuja teknologia- ja kemian teollisuuden yrityksiin. ILMAISUTAIDON IMPROKURSSI (xilta) Kurssilla opit toimimaan ryhmässä ja rohkaistut esiintyjänä. Saat kokemuksia erilaisista esiintymistilanteista yksin ja muiden kanssa. Pääset vaikuttamaan kurssin sisältöihin myös itse. Harjoittelemme esiintymistaitoja mm. improvisaation, pienoisnäytelmien ja ilmaisuleikkien avulla. JAUHOPEUKALOT (xjape) Valinnaisaineessa tutustutaan suomalaiseen ja kansainväliseen leivontaperinteeseen. Kurssilla opetellaan valmistamaan suolaisia ja makeita leivonnaisia erilaisista taikinoista. Leivonnassa sovelletaan 7.-luokalla opeteltuja taitoja ja opetellaan uusia leivontatekniikoita. Valinnaisaineessa edellytetään motivaatiota harjoitella kaikkia teemoihin liittyviä taitoja.

7 JUNKBAND (xjunk) Tällä musiikin ja käsityön teknisen työn tekniikat yhdistävällä kurssilla tehdään omaperäisiä soittimia kekseliäästi ja luovasti. Purkkiukulele, ämpärirummut, sormipiano, pesusoikkobasso, erilaiset puhaltimet ja rytmisoittimet Kaikki mikä soi kelpaa materiaaliksi. Puoli kurssia tehdään soittimia (HHa) ja toisella puoliskolla (PPS) opetellaan soittamaan niitä ja hyödynnetään muitakin musiikkiluokan soittimia! Aikaisempaa soitto- tai rakentelukokemusta et tarvitse, tämä on kurssi, jossa otetaan rennosti ja mennään huumori edellä, toki laadukasta musisointia unohtamatta. MAALAUS- JA PIIRUSTUSKURSSI (xmapi) Piirretään ja maalataan monia eri välineitä käyttäen, mm. lyijykynä, liidut, värikynät, tussit, akvarelli- ja akryylivärit, pastellivärit. MATEMATIIKAN SYVENTÄVÄ KURSSI (xmasy) Matematiikan syventävä. Laajennetaan ja syvennetään peruskoulun oppisisältöjä. Kurssi on tarkoitettu lähinnä lukion pitkää matematiikkaa miettiville. MATEMATIIKAN TUKIKURSSI (xmatu) Kurssilla valmennetaan ja parannetaan matematiikan taitoja. MUSIIKKISTUDIO (xmust) Kurssi on omistettu musiikkiteknologialle ja elektroniselle musiikille. Kurssilla tehdään paljon omia kappaleita ipadeilla, mutta myös tietokoneilla opetellaan pari hyödyllistä musiikkiohjelmaa. Projekteina voi olla lisäksi muun muassa musiikkivideoiden ja radiomainoksien tekoa. Teknologiaa käsitellään toki useampien musiikkityylien kautta, mutta pääpaino on elektronisessa musiikissa ja rapmusiikissa. Kurssilla perehdytään esimerkiksi DJ-laitteisiin ja -taitoihin ja tutustutaan muutenkin musiikkigenreihin, joissa musiikin tuottaminen koneiden avulla on vahvasti läsnä. OMA VAATE (xomva) Kurssin tavoitteena on valmistaa itselleen vaatteita ommellen ja vahvistaa rohkeutta soveltaa eri käsityötekniikoita käytännössä, tuottaa sellaisia vaatteita, joita ei kaupasta saa. Kurssilla voi valmistaa vaatteita ommellen koko tuote alusta alkaen itse tai muokata valmiita vaatteita itselleen mieluisemmiksi. Vanhan vaatteen voi värjätä, koristella painatuksin, applikaatioin, kirjontapistoin, vetoketjuin jne. Housuja voi lyhentää, kaventaa, rikkoutuneen vaatteen voi korjata. Tavoitteena on saada kaapissa lojuvat vaatteet taas käyttöön. Tällä kurssilla voi valmistaa myös muita ommeltavia tuotteita, kuten esim. koiran vaatteita. Tämä kurssi soveltuu erinomaisesti Cosplay-harrastajille.

8 POIKIEN PALLOPELIT (xpapep) Monipuolista palloilua liikunnasta motivoituneille. TYTTÖJEN PALLOPELIT (xpapet) Monipuolista palloilua liikunnasta motivoituneille. RAJATIETO (xraja) Tutustutaan paranormaaleihin ja yliluonnollisiin ihmeellisiin asioihin (ufot, telepatia, horoskoopit yms). Mitä ne ovat ja miten niihin voi suhtautua? Tietoa ja keskustelua! REKVISIITTA- JA LAVASTEKURSSI (xrela) Kuvataide ja käsityöt loppuvat 7-luokan jälkeen. Voit jatkaa näitä aineita RELA:ssa. Suunnitellaan, taiteillaan ja valmistetaan koulun esityksiin ja tapahtumiin näkyvyyttä ja näyttävyyttä: lavasteita, somisteita, julisteita, mainoksia, valokuvia Erilaisilla kuvis- ja kässätekniikoilla tehdään visuaalisesti vaikuttavaa eri materiaaleista mihin tahansa tarpeeseen. Luovasti. TEKNINEN TYÖ (xtely) Täällä tehdään vapaavalintaisia puu- ja metallitöitä tai konehommia. Leikkuulaudat, pikkupöydät, hyllyt ja muut tarpeelliset tai muuten vain kivat kapistukset. Tee vaikka toteemi. Täällä tuunaat myös fillarin tai fiksaat mopedin, teet ottivieheet seuraavaksi kesäksi, komeat korut itsellesi tai Hänelle tai vaikka pihalle peltisen lintulaudan. Sopii kaikille lähtötasosta riippumatta. TRÄNA MERA! - RUOTSIN TUKIKURSSI (xrutu) Vahvista sanavarastoasi ja rakenna kieliopin osaamistasi perusasioita kertaamalla! Säännöllistä tukea ruotsin normituntien opiskeluun - et siis tarvitse erillistä tukiopetusta! TRÄNA ÄNNU MERA! - RUOTSIN SYVENTÄVÄ KURSSI (xrusy) Laajenna kielitaitoasi ja rohkaistu puhumaan - ett måste lukioon menijöille! Kerrataan keskeistä sanastoa ja kielioppia ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan. TUKIOPPILASTOIMINTA (xtuki) Tukioppilastoiminta on lyhyt valinnaisaine, jossa toimitaan tukioppilastehtävissä. Aine valitaan muista poiketen jo seitsemännellä luokalla, vaikka suurin osa toiminnasta on vasta yhdeksännellä luokalla. Aineen valinneet käyvät kasiluokan keväällä kurssin, jossa heille opetetaan tukioppilaana toimimisen taidot (keväällä 1h/viikossa). Ysiluokalla samat oppilaat saavat vastuuluokan ja järjestävät tukarina koulun yhteisiä tapahtumia, kuten seiskadiscon ja ysipäivän. Kurssi sopii oppilaille, joita kiinnostaa ryhmän ohjaaminen, muiden auttaminen, yhteistyö ja koulun ilmapiiriin vaikuttaminen.

9 3D-TULOSTAMINEN (xtulo) Lyhyen käsityön 3D tulostaminen -kurssilla tutustutaan 3D -tulostamisen erilaisiin tekniikoihin, niiden mahdollisuuksiin ja käyttöön tänään sekä näiden teknologioiden tulevaisuuden-näkymiin. Kurssilla suunnitellaan ja mallinnetaan 3D piirto-ohjelmilla omia esineitä ja vaikkapa pelejä ja tulostetaan niitä koulun omalla tulostimella. Tutustutaan myös ohjelmiin, joilla voi muuntaa esimerkiksi netistä löytyviä kuvia 3D muotoon. Yritetään järjestää lisäksi yritys- tai oppilaitosvierailu, jossa päästään näkemään kehittyneempiä laitteita. Tavoitteena on oppia ymmärtämään pikavalmistuksen mahdollisuuksia ja rajoitteita, hahmottamaan millaisista osista monet tuotteet koostuvat ja kuinka tulevaisuudessa voidaan korvata kaukomailla tehtävää tuotantoa paikallisella, ympäristöä vähemmän rasittavalla tuotannolla. VALOKUVAUSKURSSI (xvalo) Kurssilla käytetään kännykkäkameraa, digikameroita, ipadia. Kuvataan koulussa ja lähiympäristössä. Opetellaan hyvän kuvan ottamista, sommittelua, valaistusta, kuvaviestintää, kuvankäsittelyä tietokoneella, kuvatiedostojen jakamista ja niiden tallentamista pilvipalveluun, kuvaesityksen tekemistä Powerpointilla, imovie ja Greenscreen sovelluksia.

10 YHTEENVETO KURSSEISTA (Jokaisesta laatikosta valitaan yksi kurssi) A-valinnat, taito- ja taideaineet (2 vvt) Oma valinta Kotitalous (vko) Kuvataide (vku) Käsityö (vks) Liikunta, pojat (vlip) Liikunta, tytöt (vlit) Musiikki (vmu) B-valinnat, taito- ja taideaineet (1 vvt) Oma valinta Kotitalous (xko) Kuvataide (xku) Käsityö (xks) Liikunta, pojat (xlip) Liikunta, tytöt (xlit) Musiikki (xmu) A-valinnat, muut valinnaiset (2 vvt) Oma valinta Bändikämppä (vbänd) Eväitä elämään (vevel) Ilmaisutaito (vilma) Kuvataide (vkuva) Ranska B2 (vrab2) Saksa B2 (vsab2) Teknologia (vkstg) Tekstiilityö (vks Tietotekniikka (vtt) Venäjä B2 (vveb2)

11 B-valinnat, muut valinnaiset (1 vvt) Oma valinta Englannin syventävä (xensy) Englannin tuki (xentu) Ensiapu ja pelastustaito (xepa) Filosofia (xfilo) Fysiikan ja kemian työkurssi (xfyke) Ilmaisutaidon improkurssi (xilta) Jauhopeukalot (xjape) Junkband (xjuba) Maalaus- ja piirustuskurssi (xmapi) Matematiikan syventävä kurssi (xmasy) Matematiikan tukikurssi (xmatu) Musiikkistudio (xmust) Oma vaate (xomva) Poikien pallopelit (xpapep) Tyttöjen pallopelit (xpapet) Rajatieto (xraja) Rekvisiitta- ja lavastekurssi (xrela) Tekninen työ (xtely) Träna mera! Ruotsin tukikurssi (xrutu) Träna ännu mera! Ruotsin syventävä kurssi (xrusy) Tukioppilastoiminta (xtuto) 3D-tulostaminen (xtulo) Valokuvauskurssi (xvalo)

VALINNAISAINEET (2 x 1h) 9-LUOKKAA VARTEN lv

VALINNAISAINEET (2 x 1h) 9-LUOKKAA VARTEN lv VALINNAISAINEET (2 x 1h) 9-LUOKKAA VARTEN lv 2018-2019 VALINNAISAINEIDEN VALINTA... 2 ARVIOINTI... 2 ANTIIKIN HISTORIAA (xahis)... 3 BÄNDIKÄMPPÄ (xbänd)... 3 ENSIAPU JA PELASTUSTAITO (xepa)... 3 ENGLANNIN

Lisätiedot

VALINNAISAINEET ( 3x1h) 9-LUOKKAA VARTEN LV 2016-2017

VALINNAISAINEET ( 3x1h) 9-LUOKKAA VARTEN LV 2016-2017 VALINNAISAINEET ( 3x1h) 9-LUOKKAA VARTEN LV 2016-2017 VALINNAISAINEIDEN VALINTA... 2 ARVIOINTI... 2 ANTIIKIN HISTORIAA (xahis)... 3 ENSIAPU JA PELASTUSTAITO (xepa)... 3 ENGLANNIN SYVENTÄVÄ (xensy)... 3

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8/9 LUOKKIA VARTEN LV 2016-2017 A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 4 ARVIOINTI... 2

VALINNAISAINEET 8/9 LUOKKIA VARTEN LV 2016-2017 A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 4 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ... 2 ILMAISUTAIDON KURSSI (vilma)... 2 KOTITALOUS, KULINARISTIT KEITTIÖSSÄ (vko)... 2 KUVATAIDE (vku)... 2 KÄSITYÖ (vkä)... 2 LIIKUNTALISÄ POJILLE (vlip)...

Lisätiedot

VALINNAISAINEET ( 3x1h) 9-LUOKKAA VARTEN LV 2015-2016

VALINNAISAINEET ( 3x1h) 9-LUOKKAA VARTEN LV 2015-2016 VALINNAISAINEET ( 3x1h) 9-LUOKKAA VARTEN LV 2015-2016 VALINNAISAINEIDEN VALINTA... 2 ARVIOINTI... 2 ANTIIKIN HISTORIAA (xahis)... 3 ENSIAPUKURSSI (xapua)... 3 ENGLANNIN SYVENTÄVÄ (xensy)... 3 ENGLANNIN

Lisätiedot

B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2

B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ... 2 ILMAISUTAIDON KURSSI (vilma)... 2 KOTITALOUS, KULINARISTIT KEITTIÖSSÄ (vko)... 2 KUVATAIDE (vku)... 2 KÄSITYÖ (vkä)... 3 LIIKUNTALISÄ POJILLE (vlip)...

Lisätiedot

A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ (2 VIIKKOTUNTIA 8. JA 9. LUOKILLA)... 2 ILMAISUTAIDON KURSSI (vilma)... 2 KOTITALOUS, KULINARISTIT

A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ (2 VIIKKOTUNTIA 8. JA 9. LUOKILLA)... 2 ILMAISUTAIDON KURSSI (vilma)... 2 KOTITALOUS, KULINARISTIT A-RYHMÄ... 2 B-RYHMÄ... 2 ARVIOINTI... 2 A-RYHMÄ (2 VIIKKOTUNTIA 8. JA 9. LUOKILLA)... 2 ILMAISUTAIDON KURSSI (vilma)... 2 KOTITALOUS, KULINARISTIT KEITTIÖSSÄ (vko)... 2 KUVATAIDE (vku)... 2 KÄSITYÖ (vkä)...

Lisätiedot

VALINNAISAINEIDEN VALINTA... 2 ARVIOINTI... 2 ANTIIKIN HISTORIAA (xahis)... 3 ENGLANNIN SYVENTÄVÄ (xensy)... 3 ENGLANNIN TUKIKURSSI (xentu)...

VALINNAISAINEIDEN VALINTA... 2 ARVIOINTI... 2 ANTIIKIN HISTORIAA (xahis)... 3 ENGLANNIN SYVENTÄVÄ (xensy)... 3 ENGLANNIN TUKIKURSSI (xentu)... VALINNAISAINEIDEN VALINTA... 2 ARVIOINTI... 2 ANTIIKIN HISTORIAA (xahis)... 3 ENGLANNIN SYVENTÄVÄ (xensy)... 3 ENGLANNIN TUKIKURSSI (xentu)... 3 ESPANJAN ALKEET (xespa)... 3 ESPANJAN JATKOKURSSI (xessi)...

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2018-19 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2018 2019 4.-6.luokat Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle 2017-2018 9. -luokat Nykyiset kahdeksasluokkalaiset valitsevat 9. -luokkaa varten yhden uuden valinnaisaineen (2 viikkotuntia) 8. -luokalla päättyvän

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisältö Ohjeita... 3 VALINNAISAINEET 5. ja 6. LUOKILLE... 6 Bändikurssi... 6 Kielikaruselli... 6 Kotitalous... 6 Kuvataide... 7 Mailapelikurssi... 7 Ipad-taidot...

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2017-18 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu Saarnilaakson koulu Opas valinnaisuuteen Sisällysluettelo 1. Valinnaisuus perusopetuksessa... 2 2. Valinnaiset aineet... 3 3. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit... 3 4. Arviointi... 4 Valinnaiset

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta

Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta VALINNAISUUS PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Koivukyläntie 52 01350 VANTAA Puh. (09) 8392 3141 www.edu.vantaa.fi/simoya kaarina.meronen@edu.vantaa.fi Saate 6.4.2017 Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

ALBERT EDELFELTIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS

ALBERT EDELFELTIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS ALBERT EDELFELTIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2019-2020 Sisällysluettelo Miten valita valinnaisaine?..1 Valinnat 8. luokalle 2 Valinnat 9. luokalle. 3 Tärkeää tietää valintaa tehdessä...4 Valinnaisaineiden

Lisätiedot

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 9. luokan valinnaisaineet Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 2018-2019 Oppilas valitsee kaksi (2) valinnaisainekurssia. Poikkeuksena A2-kielen lukijat ja matematiikkapainotteisen sekä kuvataidepainotteisen

Lisätiedot

Havukosken koulu 9.luokan valinnaiset opinnot

Havukosken koulu 9.luokan valinnaiset opinnot Havukosken koulu 9.luokan valinnaiset opinnot 2019-2020 1 OHJEITA VALINTOJEN TEKOON Yhdeksännellä luokalla jatkat kahdeksannella luokalla opiskelemaasi taito- ja taideaineen valinnaisainetta sekä muuta

Lisätiedot

Valinnaisainevanhempainaamu eli mikä muuttuu 7. luokan jälkeen ja mitä uutta valitaan lukujärjestykseen

Valinnaisainevanhempainaamu eli mikä muuttuu 7. luokan jälkeen ja mitä uutta valitaan lukujärjestykseen 13.2.2016 Valinnaisainevanhempainaamu eli mikä muuttuu 7. luokan jälkeen ja mitä uutta valitaan lukujärjestykseen Oppilaanohjaaja Aija Helander 7. luokan jälkeiset muutokset Oppiaineista 7. luokan kevääseen

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

VALINTAOHJEET. Valinnaisaineita on yläkoulun aikana yhteensä 11 vuosiviikkotuntia 8. luokalla valinnaisia on 6 vuosiviikkotuntia (vvt)

VALINTAOHJEET. Valinnaisaineita on yläkoulun aikana yhteensä 11 vuosiviikkotuntia 8. luokalla valinnaisia on 6 vuosiviikkotuntia (vvt) 2 VALINTAOHJEET Valinnaisaineita on yläkoulun aikana yhteensä 11 vuosiviikkotuntia 8. luokalla valinnaisia on 6 vuosiviikkotuntia (vvt) Valitse tästä vihosta valinnaisia seuraavasti: o o 2 pitkää valinnaista

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten!

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! LANGINKOSKEN KOULU 2012-2013 VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! Merkitse valintalomakkeeseen kuitenkin

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9.

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9. NASTOLAN YLÄKOULUN VALINNAISAINEET 8. lk 9. lk 2017 2019 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Kahdeksannella luokalla opiskeluohjelmaan tulevat uusina asioina valinnaisaineet, jotka oppilas valitsee omien kiinnostustensa,

Lisätiedot

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2 VALINNAISET AINEET SORILAN KOULUTALOSSA LUKUVUONNA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Englannin kieltä keskustellen... 5 Ilmaisua eri keinoin...

Lisätiedot

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk).

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk). VALINNAISAINEISTA Seitsemännen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jäävät pois kuvataide, käsityö ja kotitalous. Kahdeksannen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jää pois musiikki. Edellä olevista

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Eija Terävä eija.terava@lohja.fi 050 466 0646 www.hiidenopisto.fi SISÄLLYS 2 Tilauskoulutus

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS

EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSILLE 2015 2016 JA 2016-2017 1 HYVÄT SEITSEMÄSLUOKKALAISTEN HUOLTAJAT Euran yhteiskoulu on noudattanut opetushallituksen ohjeiden mukaisesti perusopetuksen uutta

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

VALINNAISAINEET KAUKOVAINION KOULUSSA

VALINNAISAINEET KAUKOVAINION KOULUSSA VALINNAISAINEET KAUKOVAINION 2019-21 KOULUSSA OPITAAN UUTTA SEKÄ SYVENNETÄÄN JA SOVELLETAAN JO OPITTUA Opiskelija valitsee valinnaisaineita 8.-9.-luokille. Oppilailla on valittavana kaksi valinnaisainetta,

Lisätiedot

Valinnaiset aineet.

Valinnaiset aineet. Valinnaiset aineet www.annatapio.fi 8. -9. luokan valinnaiset aineet 8. ja 9. luokalla opiskelet peruskoulun valinnaisaineita sekä ammatillisesti suuntautuneita aineita. 8. luokalla aloitettu valinnaisaine

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Mirja Vehovuori mirja.vehovuori@lohja.fi 09 22422786, 050 5230711 www.hiidenopisto.fi

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta 6.11.2018 Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valintoja Valinnaisainevalinnat - yleistä 8. luokalla tehtävät valinnat

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA Valitse 2 kurssia B-valinnaisia opintoja. Yhden kurssin kesto on 38 tuntia. Toisen valitsemistasi kursseista opiskelet syyslukukaudella ja toisen kevätlukukauden aikana.

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2015-2016 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kiukaisten yhteiskoulu Keväinen tervehdys yläkoululta! Peruskoulun opetussuunnitelma sisältää yhteisiä ja valinnaisia oppiaineita, jotka määritellään

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2019

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2019 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2019 Matematiikan syventävä kurssi (MAVx) Ongelmia ja oivalluksia Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin,

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot