tulisiko asevelvollisuus lakkauttaa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "tulisiko asevelvollisuus lakkauttaa?"

Transkriptio

1 022 DEBATTI Peruste # turva tulisiko asevelvollisuus lakkauttaa? Kansalaisjärjestöjen ja poliittisten nuorisojärjestöjen ryhmä toteutti syksyn ja alkuvuoden aikana kansalaisaloitekampanjan asevelvollisuuden lakkauttamiseksi. Vasemmistonuoret ei lähtenyt tukemaan aloitetta, vaan ilmoitti kannattavansa niin kutsuttua valmiusvelvollisuusmallia. Tulisiko asevelvollisuusjärjestelmää muuttaa ja miten? Vai pitäisikö asevelvollisuus lakkauttaa kokonaan? Peruste kutsui Vasemmistonuorten aktiivin ja Vasemmistoliiton turvallisuuspoliittisen työryhmän jäsenen Joona Mielosen sekä Aseistakieltäytyjäliiton Antimilitaristi -lehden päätoimittajan Tuuli Vuoren debatoimaan aiheesta.

2 Debatti 023 joona mielonen kohti parempaa asevelvollisuutta Itsenäisesti johdetun oman sotilaallisen puolustuksen ylläpitäminen on edelleen perusteltua. Nykyisenkaltaisessa asevelvollisuusarmeijassa on kuitenkin paljon ongelmia. Toistaiseksi uskottavin esitetty vaihtoehto sen kehittämiseksi olisi niin kutsuttu valmiusvelvollisuusmalli. ohjois-eurooppa on elänyt ilman sotia jo yli puoli vuosisataa. Diplomatialla, yhteistyöllä ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen tähtäävällä talouspolitiikalla on onnistuttu pitämään yllä rauhaa. Tarvitaanko sen lisäksi sotilaallista puolustusta? Asevelvollisuuden vastustajat sekä puolustusmäärärahojen pienentämistä tilanteesta riippumatta kannattavat ihmiset käyttävät usein argumenttinaan väitettä, että Suomen turvallisuusuhat ovat muuttuneet eikä sotilaallinen uhka ole mahdollinen. Toisen maailmansodan jälkeen maailmassa on kuitenkin käyty monta sotaa, joissa valtio on loukannut toisen valtion suvereniteettia. Suurvallat ovat osoittaneet, että niillä on tahtoa ajaa omia taloudellisia ja poliittisia intressejään myös rajojensa ulkopuolella. Yhdysvalloilla on Naton kautta lukematon määrä sotilastukikohtia ympäri maapalloa ja maailmalla on jo totuttu sen omavaltaiseen toimintaan. Venäjällä noudatetaan taas Georgian sodan seurauksena laadittua doktriinia, joka antaa sille omien lakiensa mukaan oikeuden puolustaa kansalaisiaan rajojensa ulkopuolella. Turvallisuusuhat ovat monimutkaisempia ja vaihtelevampia kuin ennen, mutta sotilaallinen uhka ei ole kadonnut. Suomella on erityinen asema näiden kahden suurvallan vaikutusalueen rajalla. Naton laajeneminen ja Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmä Euroopassa ovat kiristäneet Euroopan turvallisuuspoliittista tasapainoa. Venäjälle Naton laajeneminen on selvä uhka. Alueen rauhan kannalta on olennaista, että Suomen kaltaiset rajavaltiot pysyvät liittoutumattomina. Nato-oven kiinni pitäminen edellyttää, että Suomella on itsenäisesti johdetut riippumattomat puolustusvoimat. Jos Suomella ei olisi minkäänlaista puolustusta, se johtaisi turvallisuustyhjiön täyttymiseen suunnasta tai toisesta tulevilla joukoilla. Oman sotilaallisen puolustuksen ylläpitäminen on siis mielestäni perusteltua. On myös hyvin oleellista, kenen hallussa sotilaallinen puolustus on. Palkkaarmeija on liian hyvä renki valtaa pitävien sotiin. Toisaalta monessa maassa Joona Mielonen on Vasemmistonuorten aktiivi ja Vasemmistoliiton turvallisuuspoliittisen työryhmän jäsen. Hän on myös aktiivireserviläinen ja kuuluu maakuntajoukkoihin.

3 024 Peruste # VALMIUSVELVOLLISUUS-MALLISSA ASEVELVOLLISUUS SÄILYTETTÄISIIN AINOASTAAN KRIISIN AIKANA. RAUHANAIKANA KOULUTETTAISIIN VAIN OSA RESERVISTÄ. LOPUT SIJOITETTAISIIN KRIISIN UHATESSA KOULUTETTAVAAN VALMIUSRESERVIIN SEKÄ SIVIILITEHTÄVIIN. SUKUPUOLINEUTRAALINA MALLINA SE RATKAISISI ASEVELVOLLISUUDEN IHMISOIKEUS- JA YHDENVERTAISUUSONGELMAT, MUTTA SÄILYTTÄISI ASEVELVOLLISUUDEN PARHAIMMAT PUOLET. on nähty liikaa itsenäisyyttä saaneen armeijan nousu isännän asemaan. Täysin vapaaehtoinen maanpuolustuskaan ei kuulosta hyvältä. Tällöin aseisiin tarttuvat vain ne, jotka niitä eniten hinkuvat. Vain asevelvollisuusarmeijan koostumus on läpileikkaus kansasta ja näin ollen täysin sen omassa hallussa. Asevelvollisuusarmeija sotii periaatteessa vain niitä sotia, jotka se itse hyväksyy. Lopulta jokainen yksilö tekee itse päätöksen aseisiin tarttumisesta. Asevoimat, jonka sotilaat eivät hyväksy käymäänsä sotaa, eivät ole toimintakykyiset. Aseistakieltäytymisen merkitys korostuu sodan, ei rauhan, aikana. Nykyisessä asevelvollisuusjärjestelmässä on kuitenkin paljon ongelmia. Pelkästään miehille tarkoitettu velvollisuus on selvä tasa-arvo-ongelma. Aseistakieltäytyjille on tarjolla aseeton palvelus tai siviilipalvelus, mutta vakaumuksensa vuoksi koko järjestelmästä kieltäytyvät lukitaan vankilaan Jehovan todistajia ja ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta. Onko olemassa olevaa asevelvollisuutta mahdollista muuttaa parempaan suuntaan? Mielestäni on. Vasemmistoliiton turvallisuuspoliittinen työryhmä hahmotteli vuonna 2010 omaa vaihtoehtoista malliaan asevelvollisuudelle 1. Myös Vasemmistonuoret on kannattanut 2 tätä niin kutsuttua valmiusvelvollisuus-mallia. Valmiusvelvollisuus-mallissa asevelvollisuus säilytettäisiin ainoastaan kriisin aikana. Rauhanaikana koulutettaisiin vain osa reservistä. Loput sijoitettaisiin kriisin uhatessa koulutettavaan valmiusreserviin sekä siviilitehtäviin. Sukupuolineutraalina mallina se ratkaisisi asevelvollisuuden ihmisoikeusja yhdenvertaisuusongelmat, mutta säilyttäisi asevelvollisuuden parhaimmat puolet. Asevelvollisuuskeskustelu tarvitsee tällaisia avauksia. Asevelvollisuuden lakkauttamisen puolesta tehty kansalaisaloite 3 nostaa esille ansiokkaasti nykyisen järjestelmän ongelmia, mutta jättää vaihtoehdottomuudellaan oven auki vielä huonommille vaihtoehdoille

4 Debatti 025 tuuli vuori asevelvollisuus pitäisi lakkauttaa Asevelvollisuus voitaisiin lakkauttaa liittymättä Natoon. Aseistakieltäytyjien vapauttaminen palveluksesta olisi ensimmäinen askel kohti vapaaehtoista maanpuolustusta ykyisenkaltainen asevelvollisuus ei vastaa tämän päivän turvallisuusuhkiin. Merkittävimmät uhkat, esimerkiksi ilmastonmuutos, ovat muita kuin sotilaallisia. Asevarustelu vain lisää valtioiden välisiä vastakkainasetteluja, mikä hankaloittaa kansainvälistä yhteistyötä vaativien ongelmien ratkaisemista. En myöskään allekirjoita ajatusta siitä, että valtiolla olisi oikeus velvoittaa kansalaisensa tappamaan ja opettelemaan tappamista tai väkivallan uhriksi joutumista. Joona Mielonen väittää, että jokainen yksilö tekee viime kädessä itse päätöksen aseeseen tarttumisesta. Kuitenkin monissa asevelvollisuusarmeijoiden käymissä sodissa, mukaan lukien viimeisimmät Suomessa käydyt sodat, rintamalle on menty viime kädessä kuolemanrangaistuksen uhalla. Suomen yleinen asevelvollisuus perustuu rangaistuksille. Tästä on seurannut Mielosenkin mainitsemia ongelmia aseistakieltäytyjien kohtelussa. Aseistakieltäytyminen on ihmisoikeus, joka ei toteudu niin kauan kuin vakaumuksellisista syistä palveluksesta kieltäytyville langetetaan pitkiä ehdottomia vapausrangaistuksia. Kuten Mielonen kirjoittaa, Suomelle olisi tärkeää pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana. Naton kaltainen sotilasliitto ei tuo rauhaa vaan lietsoo sotaa, vieläpä ydinsotaa. Ydinasepelote kuuluu Naton doktriiniin, ja jäseneksi liittymällä Suomi hyväksyisi sen. Liittoutumattomuus ei kuitenkaan vaikuta nytkään toteutuvan järin hyvin. Rauhankumppanimaana Suomi on jo tehnyt armeijansa pitkälti yhteensopivaksi Nato-joukkojen kanssa. Asevelvollisuus ei siis ole tähänkään mennessä estänyt Nato-lähentymistä miksi niin kävisi vastaisuudessakaan? Mielosen esittämässä valmiusvelvollisuusmallissa aseistakieltäytyjien koh- Tuuli Vuori on Aseistakieltäytyjäliiton Antimilitaristi-lehden päätoimittaja. ASEISTAKIELTÄYTYMINEN ON IHMISOIKEUS, JOKA EI TOTEUDU NIIN KAUAN KUIN VAKAUMUKSELLISISTA SYISTÄ PALVELUKSESTA KIELTÄYTYVILLE LANGETETAAN PITKIÄ EHDOTTOMIA VAPAUSRANGAISTUKSIA.

5 026 Peruste # ASEVELVOLLISUUS ON OSA IDEOLOGISTA JÄRJESTELMÄÄ. SE TUOTTAA JA YLLÄPITÄÄ TIETYNLAISIA KULTTUURISIA MALLEJA MUUN MUASSA OIKEUTETUSTA VÄKIVALLASTA, SUKUPUOLESTA JA ETNISYYDESTÄ. ASEVELVOLLISUUS ON NÄIDEN MALLIEN JA KÄSITYSTEN MAHDOLLISTAMA JA LISÄKSI SE ITSESSÄÄN TUOTTAA JA LEVITTÄÄ NIITÄ. telun aiheuttama ihmisoikeusongelma ilmeisesti poistuisi sillä, että palveluksesta voisi saada vapautuksen vakaumuksellisin perustein. Käytännössä tämä nähdäkseni tarkoittaisi siirtymistä vapaaehtoisuuteen, kun järjestelmästä pois jättäytyminen ei toisi rangaistusta. Hämäräksi jää, mihin Mielosen esittämiä uudistettuja velvollisuuksia todellisuudessa enää tarvittaisiin. Nykyistä siviilipalveluslakia uudistettaessa keskusteltiin myös siviilipalvelusmiesten kriisinaikaisesta sijoittumisesta. Tuolloin todettiin, ettei nykyisillekään siviilipalvelusmiehille löytyisi siviiliviranomaisten alaisuudessa järkevää kriisinaikaista tehtävää. Spekulatiivisena kriisiaikanakin järkevin ratkaisu olisi jättää siviilit aiempiin tehtäviinsä. Mielosen ehdottaman valmiusvelvollisuuden voi tulkita eräänlaiseksi kansalaispalvelusmalliksi. Erilaisista kansalaispalvelusmalleista puhuttaessa harvemmin muistetaan, että Suomea sitovat myös erilaiset kansainväliset pakkotyösäädökset. Asepalvelus ja sen korvaava vakaumuksellisista syistä kieltäytyville tarkoitettu siviililuontoinen palvelus ovat näiden säädösten ulkopuolella, mutta toistensa kanssa yhdenvertaisten palvelusmallien kohdalla näin ei välttämättä olisi. Asevelvollisuus on osa ideologista järjestelmää. Se tuottaa ja ylläpitää tietynlaisia kulttuurisia malleja muun muassa oikeutetusta väkivallasta, sukupuolesta ja etnisyydestä. Asevelvollisuus on näiden mallien ja käsitysten mahdollistama ja lisäksi se itsessään tuottaa ja levittää niitä. Toisin sanoen asevelvollisuus militarisoi yhteiskuntaa. Tästä militarisoimisesta ei päästäisi eroon, jos miesten yleisestä asevelvollisuudesta siirryttäisiin valmiusvelvollisuusmalleihin sisältyvään sukupuolineutraaliin kutsuntavelvollisuuteen. Tiivistettynä, Mielosen esittämä valmiusvelvollisuusmalli tarkoittaisi käytännössä lähes vapaaehtoista asepalvelusta. Tämä olisi merkittävä askel kohti asevelvollisuuden lakkauttamista. Kuitenkin tilalle ehdotettu uudenlainen kansalaispalvelusmalli herättää lähinnä kysymyksen: miksi ihmeessä sitä tarvittaisiin?

6 Debatti 027 joona mielonen muut uhat eivät poista sotilaallista uhkaa len Tuuli Vuoren kanssa täysin samaa mieltä siitä, ettei Suomen suurin turvallisuusuhka ole sotilaallinen. Ukrainan kriisi on kuitenkin osoittanut, kuinka turvallisuuspoliittinen ympäristö ja uhkakuvat voivat muuttua sormia napsauttamalla. Sotilaallisen uhan mahdollisuutta ei voi sivuuttaa ilmastonmuutoksen uhkakuvaa korostamalla, vaikka jälkimmäinen onkin huomattavasti akuutimpi uhka. Sotilaallinen uhka on myös totaalisuudessaan omassa luokassaan: mikään ei ole niin tuhoisa kuin sota. Vuoren mukaan nykyinen asevelvollisuus ei vastaa tämän päivän turvallisuusuhkiin. Hän ei kuitenkaan perustele väitettä mitenkään. Puolustusvoimilla ja sen reserviläisillä on jo merkittävä rooli muun muassa öljyntorjuntaorganisaatiossa, johon on koulutettu korkeassa valmiudessa olevia reserviläisiä ja varushenkilöitä. Öljyonnettomuus Suomenlahdella on vain ajan kysymys, ja sen sattuessa avunantajien nopeudella ja suurella määrällä on merkitystä. Tätä linjaa pitäisi kehittää entisestään. Mielestäni uusiin turvallisuusuhkiin tulisi varautua entistä aktiivisemmin. Puolustusvoimat voisi kouluttaa aseettomaan palvelukseen haluavista esimerkiksi nopean toiminnan öljyntorjuntajoukkoja. Se, että järjestelmä ei ole täydellinen ei ole peruste sen lakkauttamiselle, vaan kehittämiselle. Vuori väittää, että armeija osana ideologista järjestelmää tuottaa kulttuurisia malleja muun muassa sukupuolesta ja etnisyydestä. Tätä ideologista järjestelmää ei muuteta lakkauttamalla armeija, vaan muuttamalla yhteiskuntaa. Asevelvollisuusarmeija heijastaa nimenomaan sitä yhteiskuntaa, jossa elämme ei toisin päin. Koska reservi on moniarvoinen, on myös puolustusvoimat joutunut seuraamaan kehitystä. Esimerkiksi yleinen palvelusohjesääntö sisältää vaatimuksen kaikkien palveluksessa olevien yhdenvertaisuudesta 1. Muissa malleissa vastaavaa moniarvoistumista ei välttämättä tapahtuisi. Vuori ihmettelee, miten ehdottama- SOTILAALLISEN UHAN MAHDOLLISUUTTA EI VOI SIVUUTTAA ILMASTON- MUUTOKSEN UHKAKUVAA KOROSTAMALLA, VAIKKA JÄLKIMMÄINEN ONKIN HUOMATTAVASTI AKUUTIMPI UHKA. 1 (3.5 / 77 )

7 028 Peruste # Christelle Mas Medical Image of a Pepper. Valokuva laminoitu alumiinille. (100x70 cm). 2013

8 029 Debatti Christelle Mas Medical Image of a Pear. Valokuva laminoitu alumiinille. (100x70 cm). 2013

9 030 Peruste # VUORI EI MUISTA MAINITA, ETTÄ KUOLEMANRANGAISTUS OLI SILLOIN SUOMESSA VOIMASSA RAUHAN AIKANAKIN. EMME ONNEKSI KUITENKAAN ELÄ JATKOSODAN AIKAA. RAUHANAIKAINEN KUOLEMANRANGAISTUS POISTETTIIN SUOMESTA VUONNA 1949 SEKÄ SODANAIKAINEN VUONNA neksi kuitenkaan elä jatkosodan aikaa. Rauhanaikainen kuolemanrangaistus poistettiin Suomesta vuonna 1949 sekä sodanaikainen vuonna Nykylainsäädännössä liikekannallepanon aikana kieltäytyminen johtaa enimmillään kahden vuoden vankeuteen. Väitin ensimmäisessä kirjoituksessa, että aseistakieltäytymisen merkitys korostuu kriisin aikana, sillä reserviläisarmeija ei ole kokonaisuudessaan toimintakykyinen konflikteissa, joita se ei hyväksy. Istuisinko mieluummin kaksi vuotta vankilassa, kuin ottaisin osaa sotaan, jonka motiiveja en hyväksyisi? Kyllä istuisin. tuuli vuori sotilaallista instituutiota ei voi oikeuttaa siviilitehtävillä ni valmiusvelvollisuus eroaisi vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsin, olisi palvelus rauhan aikana vapaaehtoinen, mutta kriisin aikana asevelvollisuus astuisi voimaan. Yksityiskohtaisemmat tiedot ovat luettavissa Vasemmistoliiton internet-sivuilta. Vuori ei niele väitettäni, että viime kädessä jokainen asevelvollinen tekee itse päätöksen aseeseen tarttumisesta. Hän viittaa edellisten sotien aikaisiin kuolemanrangaistuksiin, joita kieltäytyjille langetettiin. Vuori ei muista mainita, että kuolemanrangaistus oli silloin Suomessa voimassa rauhan aikanakin. Emme onsevelvollisuus on kehitetty aivan eri aikakauden yhteiskunnan ja sodankäynnin tarpeisiin. On helppoa nähdä, että sodankäynnin teknologiat asettavat nykyään aivan eri vaatimuksia kuin mihin suhteellisen matalasti koulutettu massa-armeija pystyisi vastaamaan. Ihmettelen, tarvittaisiinko todella mahdollisen sodan syttyessä pikakoulutettuja joukkoja, joita Mielonen Vasemmistoliiton malliin nojaten ehdottaa? Mielonen toteaa, että sotilaallinen

10 Debatti 031 YHTÄ LAILLA (ASEVELVOLLISUUS)ARMEIJA AUTORITAARISINE RAKENTEINEEN VAIKUTTAA YHTEISKUNTAAN KUIN TOISIN PÄIN. ON SIIS KYSYTTÄVÄ MYÖS, MILLÄ TAVOIN ASEVELVOLLISUUS JA SOTILASKOULUTUS, JONKA VALTAOSA MIEHISTÄ ON SUORITTANUT, ON VAIKUTTANUT SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN ARVOIHIN JA KÄSITYKSIIN. uhka on totaalisuudessaan omaa luokkaansa, koska mikään ei ole niin tuhoisaa kuin sota. Näyttää siltä, että teemme Mielosen kanssa jokseenkin samasta väitteestä erilaiset johtopäätökset. Siinä, missä Mielonen vastaisi tuhoisaan sodan uhkaan varustautumalla sotaan, lähtee minun ajatteluni siitä, ettei oikea vastaus sodan uhkaan voi olla sodalla uhkaaminen. Ei ole myöskään mielekästä oikeuttaa asevelvollisuutta, tai laajemmin armeijaa, siviilitehtävillä. Mielosen esittämä öljyntorjunta armeijan tehtävänä ei riitä minulle. Miksei yhtä lailla voitaisi kehittää ja tehostaa jo ennestään olemassa olevien vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen toimintaa? Mielosen ehdotuksessa aseettomassa palveluksessa koulutettavista öljyntorjuntajoukoista jää lisäksi epäselväksi, tarkoittaako hän palveluksensa aikana nopean toiminnan öljyntorjuntajoukkoihin kuuluvia asevelvollisia, vai myös reservissä vastaaviin joukkoihin kuuluvia. Jos hän tarkoittaa jälkimmäistä, pitäisi samalla tarkastella myös niitä perusteita, joilla liikekannallepano on laillista tai hyväksyttävää. Mielosen kirjoituksesta saa sen käsityksen, että olisin aiemmassa kommentissani ehdottanut armeijan lakkauttamista. Vaikken niin itse asiassa sanonut, on rehellisyyden nimissä todettava, että toki tekisi mieli tehdä niin. Niin korkealle puuhun ei kuitenkaan juuri nyt tarvitse kurkotella. Asevelvollisuuden lakkauttaminen on tällä hetkellä riittävän iso asia tavoiteltavaksi. Asevelvollisuusarmeija heijastaa Mielosen mukaan yhteiskuntaa, jossa elämme. Vaikutussuhde ei kuitenkaan ole vain yhdensuuntainen 1. Yhtä lailla (asevelvollisuus)armeija autoritaarisine rakenteineen vaikuttaa yhteiskuntaan kuin toisin päin. On siis kysyttävä myös, millä tavoin asevelvollisuus ja sotilaskoulutus, jonka valtaosa miehistä on suorittanut, on vaikuttanut suomalaisen yhteiskunnan arvoihin ja käsityksiin. Aiemmassa artikkelissani totesin, että asevelvollisuus militarisoi yhteiskuntaa. Kääntäen voi sanoa, että asevelvollisuuden lakkauttaminen ja vapaaehtoiseen maanpuolustusmalliin siirtyminen tarkoittaisi merkittävää yhteiskunnan demilitarisoimista. Samalla se ratkaisisi nykyisen järjestelmän aiheuttamat yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeusongelmat. 1 Kuten ei monen muunkaan yhteiskunnan instituution kohdalla.

Turva ARKTIKSEN VALTAPELI YKSITYISVAKUUTUKSET JA SOSIAALITURVA EROON ASEVELVOLLISUUDESTA? LAURA HORN. yhteiskunnallinen aikakauslehti #2/2014

Turva ARKTIKSEN VALTAPELI YKSITYISVAKUUTUKSET JA SOSIAALITURVA EROON ASEVELVOLLISUUDESTA? LAURA HORN. yhteiskunnallinen aikakauslehti #2/2014 yhteiskunnallinen aikakauslehti #2/2014 Turva ARKTIKSEN VALTAPELI YKSITYISVAKUUTUKSET JA SOSIAALITURVA EROON ASEVELVOLLISUUDESTA? LAURA HORN Tarkastelukulmani voi vaikuttaa pehmeältä siinä todellisuudessa,

Lisätiedot

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus Kuva Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus "Jos ajattelette nykyistä maailmantilaa kokonaisuutena, niin uskotteko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavien viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai

Lisätiedot

Sotilaallinen liittoutumattomuus vai liittoutuminen

Sotilaallinen liittoutumattomuus vai liittoutuminen Sotilaallinen liittoutumattomuus vai liittoutuminen "Pitäisikö Suomen mielestänne pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana vai pyrkiä liittoutumaan sotilaallisesti?" Koko väestö Pysyä liittoutumattomana

Lisätiedot

Vapaaehtoinen asepalvelus. MTS:n seminaari; Asevelvollisuus haasteiden edessä? Pääsihteeri Anni Lahtinen, Suomen Sadankomitea

Vapaaehtoinen asepalvelus. MTS:n seminaari; Asevelvollisuus haasteiden edessä? Pääsihteeri Anni Lahtinen, Suomen Sadankomitea Vapaaehtoinen asepalvelus MTS:n seminaari; Asevelvollisuus haasteiden edessä? 20.9.2018 Pääsihteeri Anni Lahtinen, Suomen Sadankomitea Sadankomitean visio: Suomen armeija perustuu pieneen ja hyvin koulutettuun

Lisätiedot

Aineksia suomalaisen asevelvollisuuden tulevaisuuteen. Arto Nokkala 21.3.2012

Aineksia suomalaisen asevelvollisuuden tulevaisuuteen. Arto Nokkala 21.3.2012 Aineksia suomalaisen asevelvollisuuden tulevaisuuteen Arto Nokkala 21.3.2012 Aineksia suomalaisen asevelvollisuuden tulevaisuuteen Asevelvollisuus ja muutoksen mahdollisuus: kolme näkökulmaa 1: Suomalaisen

Lisätiedot

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle Syyrian tilanne "Syyriassa on käyty sisällissotaa jo parin vuoden ajan. Miten kansainvälisen yhteisön ja Suomen tulisi mielestänne toimia tilanteen ratkaisemiseksi?" Kyllä Ei Kuva Suomen tulisi lisätä

Lisätiedot

Maanpuolustustahdosta maanpuolustussuhteeseen

Maanpuolustustahdosta maanpuolustussuhteeseen Maanpuolustustahdosta maanpuolustussuhteeseen Sotatieteiden päivät 25.5.2018 Teemu TALLBERG, professori TAHTO-projekti http://www.maanpuolustuskorkeakoulu.fi/ tahto-tutkimusprojekti Kansalta kysyttyä MTS

Lisätiedot

Yleinen asevelvollisuus

Yleinen asevelvollisuus Yleinen asevelvollisuus "Suomessa on käytössä miesten yleiseen asevelvollisuuteen perustuva puolustusjärjestelmä, jossa mahdollisimman suuri osa ikäluokasta saa sotilaallisen koulutuksen ja joka tuottaa

Lisätiedot

Suomen puolustusjärjestelmä

Suomen puolustusjärjestelmä Suomen puolustusjärjestelmä "Millainen puolustusjärjestelmä Suomessa mielestäsi tulisi olla?" Kuva Yleinen asevelvollisuus miehille ja vapaaehtoinen varusmiespalvelus naisille Vapaaehtoinen varusmiespalvelus

Lisätiedot

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus "Jos ajattelette nykyistä maailmantilaa kokonaisuutena, niin uskotteko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavien viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai turvattomammassa

Lisätiedot

Maanpuolustustahdosta maanpuolustussuhteeseen

Maanpuolustustahdosta maanpuolustussuhteeseen Maanpuolustustahdosta maanpuolustussuhteeseen Matinen seminaari 16.11.2017 Teemu TALLBERG, professori TAHTO-projekti http://www.maanpuolustuskorkeakoulu.fi/ tahto-tutkimusprojekti Kansalta kysyttyä MTS

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2249 MTS-syystutkimus 2006 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Kohti valikoivaa asevelvollisuutta Vihreiden linjaukset asevelvollisuudesta

Kohti valikoivaa asevelvollisuutta Vihreiden linjaukset asevelvollisuudesta Kohti valikoivaa asevelvollisuutta Vihreiden linjaukset asevelvollisuudesta Hyväksytty puoluehallituksessa 11.6.2010 Erinomaisinta ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan vihollisen kukistaminen taistelutta.

Lisätiedot

Puolustusvoimauudistuksen lähtökohdat

Puolustusvoimauudistuksen lähtökohdat Asevelvollisuusjärjestelmän säilyttäminen nykyisellään Puolustusvoimauudistuksen lähtökohdat Asevelvollisuusjärjestelmä Valikoivuuden lisääminen varusmieskoulutuksessa Vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen

Lisätiedot

SAATTEEKSI. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

SAATTEEKSI. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. 1 SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Lisäksi kysyttiin Suomen

Lisätiedot

Suomen ulkopolitiikan hoito

Suomen ulkopolitiikan hoito Suomen ulkopolitiikan hoito "Miten hyvin tai huonosti Suomen ulkopolitiikkaa on mielestänne viime vuosina hoidettu?" hyvin hyvin huonosti huonosti Koko väestö Nainen Mies Alle vuotta - vuotta - vuotta

Lisätiedot

PUTININ PERINTÖ Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan haasteet uudelle presidentille

PUTININ PERINTÖ Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan haasteet uudelle presidentille PUTININ PERINTÖ Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan haasteet uudelle presidentille Maanpuolustuskorkeakoulu, Strategian laitos Majuri Juha Mäkelä EHDOKKAAT 2.3.2008 PRESIDENTIN VAALISSA Gennadi Zjuganov

Lisätiedot

ALKUSANAT. Valmisteluryhmä. Antti Grönlund Varapuheenjohtaja Juho Korpela Liittohallituksen jäsen

ALKUSANAT. Valmisteluryhmä. Antti Grönlund Varapuheenjohtaja Juho Korpela Liittohallituksen jäsen ALKUSANAT Pitelet käsissäsi Keskustanuorten kansalaispalvelusmallia, joka on valmisteltu vuonna 2017. Kansalaispalvelusmalli on syntynyt tarpeesta viedä suomalaista asevelvollisuuskeskustelua eteenpäin.

Lisätiedot

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset ikäryhmittäin

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset ikäryhmittäin Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset ikäryhmittäin Nuoret: - 35 vuotiaat Keski-ikäiset: 36 60 vuotiaat Seniorit: yli 60 vuotiaat Taustatiedot

Lisätiedot

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset liitoittain

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset liitoittain Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset liitoittain Suomen Reserviupseeriliitto (RUL) Reserviläisliitto (RES) Maanpuolustuskiltojen liitto (MPKL)

Lisätiedot

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä. Tulokset sukupuolittain

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä. Tulokset sukupuolittain Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Tulokset sukupuolittain Taustatiedot Ensisijainen jäsenjärjestösi Maanpuolustuskiltojen liitto 12,0 % 11,7 % 17,9

Lisätiedot

Reserviläisliiton kunniajäsenen, kansanedustaja Markku Pakkasen juhlapuhe Porvoon Reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa 30.4.2016, Café Cabriole

Reserviläisliiton kunniajäsenen, kansanedustaja Markku Pakkasen juhlapuhe Porvoon Reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa 30.4.2016, Café Cabriole Julkaisuvapaa 30.4.2016 kello 18.00 Reserviläisliiton kunniajäsenen, kansanedustaja Markku Pakkasen juhlapuhe Porvoon Reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa 30.4.2016, Café Cabriole Kunnioitetut sotiemme

Lisätiedot

HE Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisesta

HE Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisesta HE Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisesta Puolustusvaliokunta 4.10.2018 Hallitussihteeri Perttu Wasenius Lainvalmistelu- ja oikeusyksikkö Nykytila ja esitys Jehovan todistajien vapautuslaki mahdollistaa

Lisätiedot

Jäsenyys Natossa. "Pitäisikö Suomen mielestänne pyrkiä Naton jäseneksi?" Kyllä Ei osaa sanoa Ei Itä-Suomi/Oulu/Lappi

Jäsenyys Natossa. Pitäisikö Suomen mielestänne pyrkiä Naton jäseneksi? Kyllä Ei osaa sanoa Ei Itä-Suomi/Oulu/Lappi Jäsenyys Natossa "Pitäisikö Suomen mielestänne pyrkiä Naton jäseneksi?" Kuva Kyllä Ei osaa sanoa Ei Koko väestö Nainen Mies Alle vuotta - vuotta - vuotta Yli vuotta Matala koulutustaso Keskiasteen koulutus

Lisätiedot

Valtioneuvoston Selonteko 2008

Valtioneuvoston Selonteko 2008 Valtioneuvoston Selonteko 2008 VNS 2008 Sotilaallisen toimintaympäristön yleisiä trendejä EU:n ja Naton laajentuminen sekä järjestöjen välinen yhteistyö lisännyt turvallisuutta Sotilaallisen voiman käyttö

Lisätiedot

Reserviläisliiton varapuheenjohtajan Terhi Hakolan tervehdys Savonlinnan Reserviläiset ry:n 80-vuotisjuhlassa , Ravintola Paviljonki

Reserviläisliiton varapuheenjohtajan Terhi Hakolan tervehdys Savonlinnan Reserviläiset ry:n 80-vuotisjuhlassa , Ravintola Paviljonki Julkaisuvapaa 29.10.2016 kello 16.00 Reserviläisliiton varapuheenjohtajan Terhi Hakolan tervehdys Savonlinnan Reserviläiset ry:n 80-vuotisjuhlassa 29.10.2016, Ravintola Paviljonki Kunnioitetut sotiemme

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Nato-jäsenyyden kannatus ja vastustus ennallaan Natoon pitäisi liittyä, koska

SISÄLLYSLUETTELO. Nato-jäsenyyden kannatus ja vastustus ennallaan Natoon pitäisi liittyä, koska SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Siinä on mukana myös Suomen

Lisätiedot

Euroopan unionin päätös sotilaallisesta väliintulosta 2005

Euroopan unionin päätös sotilaallisesta väliintulosta 2005 Euroopan unionin päätös sotilaallisesta väliintulosta 2005 Kuva 1 "Mihin Euroopan unionin mahdollisen sotilaallisen väliintulon pitäisi mielestänne perustua?" Pelkästään EU:n päätökseen YK:n valtuutukseen

Lisätiedot

Suomalainen asevelvollisuus

Suomalainen asevelvollisuus Koulutuspäällikkö Prikaatikenraali Jukka Sonninen Suomalainen asevelvollisuus Suomalainen asevelvollisuus Perustuu puolustuksen tarpeisiin J O U K K O T U O TA N T O A S E V E LV O L L I S U U S M AT

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLISIA NÄKÖKULMIA SUOMALAISEEN ASEVELVOLLISUUTEEN 1

YHTEISKUNNALLISIA NÄKÖKULMIA SUOMALAISEEN ASEVELVOLLISUUTEEN 1 1 Arto Nokkala dosentti, everstiluutnantti evp. Alustus STETE:n Asevelvollisuusseminaarissa Lohjalla 13.8.2014 YHTEISKUNNALLISIA NÄKÖKULMIA SUOMALAISEEN ASEVELVOLLISUUTEEN 1 On pieni ihme, että asevelvollisuuskeskustelu

Lisätiedot

Reserviläisliitto - Jäsentutkimus 2013

Reserviläisliitto - Jäsentutkimus 2013 Reserviläisliitto - Jäsentutkimus 2013 ETTA PARTANEN MEIJU AHOMÄKI SAMU HÄMÄLÄINEN INNOLINK RESEARCH OY TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Reserviläisliiton 2013 tutkimusraportti. Tutkimuksella selvitettiin

Lisätiedot

Otsikko RESERVILÄISLIITTO JÄRJESTÖKUVATUTKIMUS 2008

Otsikko RESERVILÄISLIITTO JÄRJESTÖKUVATUTKIMUS 2008 Otsikko RESERVILÄISLIITTO JÄRJESTÖKUVATUTKIMUS 2008 Otsikko Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa kuvaa Reserviläisliitosta, sekä jäsenten että ulkopuolisten silmin Esim. mitä toimintaa jäsenet pitävät

Lisätiedot

ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA

ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA Miten hyvin tai huonosti Suomen ulkopolitiikkaa on mielestänne viime vuosina hoidettu? 01 lokakuu 1- v. - v. - v. 0- v. ylioppil/opisto Yliopist/Ammatikork koulu Toimihenk.Yritt/Johtava

Lisätiedot

Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta

Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta 1 Lähtökohtia: sotilaallinen globaalissa turvallisuudessa 2 Sodan luonne ja sen muutos 3 Sotilaallinen työkaluna 4 Seurauksia Itämerellä ja Pohjolassa

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0392/23. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0392/23. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta 5.12.2018 A8-0392/23 23 8 kohta 8. kehottaa EUH:ta, komissiota, neuvostoa ja yksittäisiä jäsenvaltioita toimimaan strategisesti soveltamalla yhdennettyä lähestymistapaa ja käyttämällä kaikkia käytettävissään

Lisätiedot

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä

Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Maanpuolustusjärjestöjen jäsenkysely turvallisuus- ja puolustuspoliittisista kysymyksistä Taustatiedot Ensisijainen jäsenjärjestösi Sähköinen jäsenkysely toteutettiin 20.10. 5.11.2016 välisenä aikana ja

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

Siviili- ja varusmiespalvelukseen valikoituminen

Siviili- ja varusmiespalvelukseen valikoituminen Siviili- ja varusmiespalvelukseen valikoituminen Tutkimuspäällikkö Valdemar Kallunki Asevelvollisuuden tulevaisuus seminaari 21.3.2012 Aineisto - Kysely helmi-kesäkuussa 2011 - Alokasvaiheen varusmiehille

Lisätiedot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Suomen suurin maanpuolustusjärjestö Jäsenkysely puolustusmenojen säästöistä ja puolustusvoimauudistuksesta Jäsenkyselyn toteutus Reserviläisliiton jäsenkysely toteutettiin 19.-26.3. välisenä aikana webropol-kyselysovelluksella.

Lisätiedot

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti 28.1.2019 Turvallisuuspoliittinen tilanne kiristynyt Jännitteet Euroopassa kasvaneet Venäjän ja lännen ristiriitojen

Lisätiedot

Hallitusmuodon 5 :n mukaan Suomen kansalaiset

Hallitusmuodon 5 :n mukaan Suomen kansalaiset 1985 vp. EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Helsingissä, 31 päivänä toukokuuta 1985 Lausunto n:o 9 Pu o 1 us tu sasi ai n vai io kunnalle Puolustusasiainvaliokunta on kirjeellään 21 päivältä helmikuuta

Lisätiedot

MTS TUTKIMUS SYKSY 2004. Saatteeksi

MTS TUTKIMUS SYKSY 2004. Saatteeksi TUTKIMUS SYKSY Saatteeksi Tässä tutkimuksessa on selvitetty suomalaisten mielipiteitä Suomen ulkopolitiikasta sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Tutkimuksessa on mukana myös Euroopan unionin

Lisätiedot

Haastattelut tehtiin 26.9. 13.10.2013. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haastattelut tehtiin 26.9. 13.10.2013. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. 1 SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Mukana oli myös kysymyksiä

Lisätiedot

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia 27.1.

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia 27.1. MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA MAANPUOLUSTUSTIEDOTUKSEN SUUNNITTELUKUNTA Tiedotteita ja katsauksia 27.1.2004 1/2004 Saatteeksi Tässä

Lisätiedot

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016 Heikki Kurttila Isäntämaasopimus hyppy kohti NATOa Pirtin klubi 5.4.2016 Historiaa: Paasikiven Kekkosen linja Paasikivi: Olipa Venäjä miten vahva tai miten heikko hyvänsä, aina se on tarpeeksi vahva Suomelle.

Lisätiedot

Kysely Kansalaisareenan vapaaehtoisille

Kysely Kansalaisareenan vapaaehtoisille Kysely Kansalaisareenan vapaaehtoisille Kansalaisareena 2016 Järjestöasiantuntija Jokke Reimers Yleistä Kyselyn nimi Kysely Kansalaisareenan vapaaehtoisille Kyselyn vastausaika 1.12. 11.12.2015 Vastuuhenkilö

Lisätiedot

Turvallisuuspoliittinen seminaari käsitteli ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä

Turvallisuuspoliittinen seminaari käsitteli ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä Turvallisuuspoliittinen seminaari käsitteli ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä Kuopiossa järjestettiin turvallisuuspoliittinen seminaari 21.11.2015 Best Western Hotel Savonialla. Seminaarin järjestivät

Lisätiedot

Siviilipalvelus Euroopassa

Siviilipalvelus Euroopassa Jarmo Pykälä Siviilipalvelus Euroopassa Omantunnon ja yleisen asevelvollisuuden takia Sisältö Johdanto 2 1. Siviilipalveluksen monet ulottuvuudet 3 Siviilipalvelus omantunnonoikeutena 3 Siviilipalvelus

Lisätiedot

Venäjän turvallisuuspolitiikka

Venäjän turvallisuuspolitiikka Venäjän turvallisuuspolitiikka aktiivista puolustusta käsiohjauksessa Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori YTT Katri Pynnöniemi Maanpuolustuskorkeakoulu ja Helsingin yliopisto MTS 14.12.2017

Lisätiedot

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia Joulukuu 2016

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia Joulukuu 2016 MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA MAANPUOLUSTUSTIEDOTUKSEN SUUNNITTELUKUNTA Tiedotteita ja katsauksia Joulukuu / MTS Tiedotteita ja

Lisätiedot

Sadankomitean malli tulevaisuuden maanpuolustuksesta

Sadankomitean malli tulevaisuuden maanpuolustuksesta 15.7.2010 Sadankomitean malli tulevaisuuden maanpuolustuksesta Sisältö 1. Johdanto 2 2. Suomen armeija 2020 3 2. 1. Vapaaehtoinen asepalvelus 3 2. 2. Uskottava vaihtoehto 2 2.3. Maavoimat 4 2.4. Merivoimat

Lisätiedot

Haastattelut tehtiin 26.9. 12.10.2014. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haastattelut tehtiin 26.9. 12.10.2014. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. 1 SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Mukana oli myös kysymyksiä

Lisätiedot

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 1.3.2017 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto 28.2.2017 1 Teemat EU:n

Lisätiedot

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittäminen. Timo Tuurihalme Hallitussihteeri, varatuomari

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittäminen. Timo Tuurihalme Hallitussihteeri, varatuomari Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittäminen Timo Tuurihalme Hallitussihteeri, varatuomari Tausta Muutetaan vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annettua lakia, ampumaaselakia, työturvallisuuslakia ja rikoslakia.

Lisätiedot

Asevelvollisuuden kansantaloudelliset vaikutukset. Professori Panu Poutvaara Münchenin yliopisto ja Ifo-instituutti

Asevelvollisuuden kansantaloudelliset vaikutukset. Professori Panu Poutvaara Münchenin yliopisto ja Ifo-instituutti Asevelvollisuuden kansantaloudelliset vaikutukset Professori Panu Poutvaara Münchenin yliopisto ja Ifo-instituutti 1. Johdanto Tehokkuus: miten asevelvollisuus- ja ammattiarmeija suhtautuvat toisiinsa?

Lisätiedot

Haastattelut tehtiin 20.9. 10.10.2012. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haastattelut tehtiin 20.9. 10.10.2012. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. 1 SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä puolustusvoimauudistuksesta.

Lisätiedot

1985 vp. - HE n:o 7 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1985 vp. - HE n:o 7 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1985 vp. - HE n:o 7 Hallituksen esitys Eduskunnalle Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa koskevaksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Kansanedustajat, syksy 2015

Kansanedustajat, syksy 2015 Kansanedustajat, syksy 215 1. Puolue 1 2 4 Keskusta Kokoomus Kristillisdemokraatit Perussuomalaiset Ruotsalainen kansanpuolue Sosialidemokraatit Vasemmistoliitto Vihreät 4 2. Vastaajan sukupuoli 1 2 Nainen

Lisätiedot

SVEITSIN ASEVELVOLLISUUS. Seppo Haario 21.3.2012 1

SVEITSIN ASEVELVOLLISUUS. Seppo Haario 21.3.2012 1 SVEITSIN ASEVELVOLLISUUS Seppo Haario 21.3.2012 1 Sveitsin pinta-ala 41,285 km 2 Suomi on kahdeksan kertaa suurempi Etäisyydet: pohjoinen - etelä 220 km länsi - itä 348 km Jürg Hänggeli/Seppo Haario 21.3.2012

Lisätiedot

Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme?

Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme? Hybridisota, uusi kylmä sota, moninapainen ydinasemaailma, uusi normaali Mitä aikakautta elämme? 05.010.2016 Hallintovaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Suomen turvallisuusympäristö

Lisätiedot

VAHVAA PUOLUSTUSTA YLLÄPIDETTÄVÄ

VAHVAA PUOLUSTUSTA YLLÄPIDETTÄVÄ Reserviläisliiton vaaliohjelma 2019 VAHVAA PUOLUSTUSTA YLLÄPIDETTÄVÄ Reserviläisliitto vaatii itsenäisen, uskottavan ja koko valtakunnan kattavan puolustuksen ylläpitämistä myös tulevaisuudessa. Liitto

Lisätiedot

Venäjä, Venäjä, Venäjä Puolustusvaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti,

Venäjä, Venäjä, Venäjä Puolustusvaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Venäjä, Venäjä, Venäjä 28.09.2016 Puolustusvaliokunta Hanna Smith Helsingin Yliopisto, Aleksanteri Instituutti, Vedenjakaja vuosi 2014 Suomen toimintaympäristö ENNEN Itämeri nähtiin tärkeänä energiaviennin

Lisätiedot

Maailmankansalaisen etiikka

Maailmankansalaisen etiikka Maailmankansalaisen etiikka Olli Hakala Maailmankansalaisena Suomessa -hankkeen avausseminaari Opetushallituksessa 4.2.2011 Maailmankansalaisen etiikka Peruskysymykset: Mitä on maailmankansalaisuus? Mitä

Lisätiedot

Reserviläisliiton tervehdys Pohjois-Savon Reserviläispiiri ry:n 60-vuotisjuhlassa , Kuopion kaupungintalo

Reserviläisliiton tervehdys Pohjois-Savon Reserviläispiiri ry:n 60-vuotisjuhlassa , Kuopion kaupungintalo Julkaisuvapaa 10.2.2017 kello 18.00 Reserviläisliiton tervehdys Pohjois-Savon Reserviläispiiri ry:n 60-vuotisjuhlassa 10.2.2017, Kuopion kaupungintalo Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat, herra puolustusministeri,

Lisätiedot

Seminaari 21.3.2012. Velvollisuus vai vapaaehtoisuus Isänmaan turvana. Majuri evp, SM Olli Envall

Seminaari 21.3.2012. Velvollisuus vai vapaaehtoisuus Isänmaan turvana. Majuri evp, SM Olli Envall Seminaari 21.3.2012 Velvollisuus vai vapaaehtoisuus Isänmaan turvana Majuri evp, SM Olli Envall Kuka olen Olen Itä-Suomen Sotilasläänin Esikunnasta vuonna 2010 reservin jäänyt majuri ja sotatieteiden maisteri.

Lisätiedot

KOKO KANSAN MAANPUOLUSTUSJÄRJESTÖ

KOKO KANSAN MAANPUOLUSTUSJÄRJESTÖ KOKO KANSAN MAANPUOLUSTUSJÄRJESTÖ RESERVILÄISLIITTO ON AVOIN KAIKILLE Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu lähes 40.000 suomalaista. Joukossa on sekä miehiä että naisia.

Lisätiedot

Eurovaalit 2014: CSV-tiedoston numeroarvojen selitykset

Eurovaalit 2014: CSV-tiedoston numeroarvojen selitykset Eurovaalit 2014: CSV-tiedoston numeroarvojen selitykset Kysymys: Puolue 170 = Itsenäisyyspuolue 171 = Suomen Kristillisdemokraatit (KD) 172 = Suomen Keskusta 173 = Kansallinen Kokoomus 174 = Köyhien Asialla

Lisätiedot

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa?

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivät Lahdessa, 13.11.2014 Kristi Raik, Ulkopoliittinen

Lisätiedot

Tällä kaikella on Suomelle suurta merkitystä emme ole näistä kehityskuluista sivussa emmekä voi itseämme niistä eristää.

Tällä kaikella on Suomelle suurta merkitystä emme ole näistä kehityskuluista sivussa emmekä voi itseämme niistä eristää. Pääministeri Alexander Stubbin puhe Paasikivi-seurassa 24.3.2015 Turvallisuusympäristö murroksessa miten Suomi vastaa? PUHUTTAESSA MUUTOKSET MAHDOLLISIA Arvoisat kuulijat, hyvät naiset ja herrat, Euroopan

Lisätiedot

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia Marraskuu 2018

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia Marraskuu 2018 MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA MAANPUOLUSTUSTIEDOTUKSEN SUUNNITTELUKUNTA Tiedotteita ja katsauksia Marraskuu / MTS Tiedotteita

Lisätiedot

AKL:n lausunto uudesta asevelvollisuuslaista

AKL:n lausunto uudesta asevelvollisuuslaista AKL:n lausunto uudesta asevelvollisuuslaista Alla on AKL:n laaja lausunto puolustusministeriön laatimasta ehdotuksesta uudeksi asevelvollisuuslaiksi. Sivarien kannalta av-laki on tärkeä paitsi tietysti

Lisätiedot

Puolueiden kannanottoja Suomen turvallisuus-ja puolustuspolitiikkaan

Puolueiden kannanottoja Suomen turvallisuus-ja puolustuspolitiikkaan Puolueiden kannanottoja Suomen turvallisuus-ja puolustuspolitiikkaan Sotilasaikakauslehti kysyi puoluejohtajilta ajankohtaisista turvallisuus- ja puolustuspolitiikan aiheista 1. Ukrainan kriisi on muuttanut

Lisätiedot

Aki Lindén Vallitseeko laiton tila?

Aki Lindén Vallitseeko laiton tila? Vallitseeko laiton tila? TOTEUTUVATKO SUOMEN TERVEYDENHUOLLOSSA KÄYTÄNNÖSSÄ TÄLLÄ HETKELLÄ LAINSÄÄTÄJÄN TARKOITTAMAT PERIAATTEET? Vastaukseni on: 1) osin toteutuvat aika hyvin, 2) osin eivät toteudu, mikä

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden ja Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Talousvaliokunta,

Sisäisen turvallisuuden ja Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Talousvaliokunta, Sisäisen turvallisuuden ja Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Talousvaliokunta, 30.9.2016 Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Kyberturvallisuusjohtaja, Insta Group Oy.

Lisätiedot

2/2002. Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä Tutkimus tieto SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ

2/2002. Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä Tutkimus tieto SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ Tutkimus tieto 2/2002 Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä 2002 SUOMEN AMMATTILIITTOJEN USJÄRJESTÖ Kansalaisten käsityksiä Suomen energiatuotannosta keväällä 2002 Suomen Gallup tutki

Lisätiedot

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Eduskunnan suuri valiokunta 28.9.2016 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies

Lisätiedot

Haastattelut tehtiin 21.11. 11.12.2011. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haastattelut tehtiin 21.11. 11.12.2011. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. 1 SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä puolustusvoimauudistuksesta.

Lisätiedot

Suomen edistettävä aktiivista vakauspolitiikkaa Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittinen kannanotto

Suomen edistettävä aktiivista vakauspolitiikkaa Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittinen kannanotto 1 Keskustan puoluekokous Seinäjoella 10. 12.6.2016 Suomen edistettävä aktiivista vakauspolitiikkaa Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittinen kannanotto Turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut Maailma

Lisätiedot

Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2009 Valtioneuvoston selonteko

Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2009 Valtioneuvoston selonteko Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2009 Valtioneuvoston selonteko STETEn seminaari 20.2.2009 Erityisasiantuntija Karoliina Honkanen Puolustuspoliittinen osasto Esityksen sisältö Toimintaympäristö

Lisätiedot

Vasemmistoliiton perustava kokous

Vasemmistoliiton perustava kokous VASEMMISTOLIITTO - VÄNSTERFÖRBUNDET Sturenkatu 4 00510 Helsinki Puh. (90) 77 081 Vasemmistoliiton perustava kokous 28. - 29.4.1990 - huhtikuun julistus - ohjelma - liittohallitus - liittovaltuusto Vasemmistoliiton

Lisätiedot

Kansakuntien sota. Ranskan suuri vallankumous 1789

Kansakuntien sota. Ranskan suuri vallankumous 1789 Kansakuntien sota janne.malkki@gmail.com Ranskan suuri vallankumous 1789 Liberté, égalité, fraternité alamaisista tulee kansalaisia vallankumouksen esimerkki uhka monarkeille ympäri Eurooppaa vallankumoukselliset

Lisätiedot

Johdanto Vastuuviikon aineistovihkoon. Taustatietoa: Näin voit käyttää Vastuuviikon materiaalia

Johdanto Vastuuviikon aineistovihkoon. Taustatietoa: Näin voit käyttää Vastuuviikon materiaalia Johdanto Vastuuviikon aineistovihkoon Vastuuviikko nostaa vuonna 2013 esille sääntelemättömän asekaupan rauhan ja kehityksen esteenä. Vuoden teemana on Väkivallan markkinat Tähtäimessä asekauppa ja pienaseet.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle asevelvollisuuslaiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi asevelvollisuuslaki, joka korvaisi vuoden 1950 asevelvollisuuslain. Uudistuksen

Lisätiedot

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia Marraskuu 2017

MTS SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA. Tiedotteita ja katsauksia Marraskuu 2017 MTS EMBARGO KE.. klo.! SUOMALAISTEN MIELIPITEITÄ ULKO- JA TURVALLISUUSPOLITIIKASTA, MAANPUOLUSTUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA MAANPUOLUSTUSTIEDOTUKSEN SUUNNITTELUKUNTA Tiedotteita ja katsauksia Marraskuu

Lisätiedot

ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA

ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA 0 Esityksen rakenne Turvallisuusympäristö Meriliikenne ja energiavirrat Uhkakuva Kansainväliset merivalvontahankkeet 1 2 Lähialue Meriliikenne

Lisätiedot

Kuva: Tuomas Kaarkoski

Kuva: Tuomas Kaarkoski Kuva: Tuomas Kaarkoski RESERVILÄISLIITTO ON SUOMEN SUURIN MAANPUOLUSTUS- JÄRJESTÖ. RESERVILÄISLIITTO ESITTÄYTYY Koko valtakunnan kattava puolustusjärjestelmämme perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja

Lisätiedot

Puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan Mannerheim-luento ASEVELVOLLISUUS ON SUOMEN PUOLUSTUKSEN LUJA PERUSTA

Puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan Mannerheim-luento ASEVELVOLLISUUS ON SUOMEN PUOLUSTUKSEN LUJA PERUSTA Mikkeli 30.6.2009 Päämajan kesäsymposium 30. kesäkuuta 2009 Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli Puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan Mannerheim-luento ASEVELVOLLISUUS ON SUOMEN PUOLUSTUKSEN

Lisätiedot

Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Osmo Suomisen juhlapuhe Lempäälän Reserviläisten 60 -vuotisjuhlassa , Lempäälän Ehtootalo

Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Osmo Suomisen juhlapuhe Lempäälän Reserviläisten 60 -vuotisjuhlassa , Lempäälän Ehtootalo Julkaisuvapaa 10.5.2014 klo 15.00 Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Osmo Suomisen juhlapuhe Lempäälän Reserviläisten 60 -vuotisjuhlassa 10.5.2014, Lempäälän Ehtootalo Kunnioitetut sotiemme veteraanit,

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA Aki Tiihonen TURVALLISUUSAJATTELU Turvallisuusajattelua voidaan tarkastella vapaa-ajan tai työpaikan näkökulmasta. Erona on, että työantajaa sitoo työturvallisuuslaki, mikä

Lisätiedot

SUOMALAINEN ASEVELVOLLISUUS HAASTEITA JA TULEVAISUUTTA

SUOMALAINEN ASEVELVOLLISUUS HAASTEITA JA TULEVAISUUTTA 1 Arto Nokkala* MTS-seminaari Asevelvollisuus in vai out? 26.2.2014 SUOMALAINEN ASEVELVOLLISUUS HAASTEITA JA TULEVAISUUTTA Puolustusvoimilla pitää olla riittävä, osaava ja motivoitunut henkilöstö sodan

Lisätiedot

MAAILMANPOLITIIKKA Rauhan- ja konfliktintutkimus SOTA OIKEUTETTU SOTA. Liisa Laakso. sodan määritelmä. politiikan väline?

MAAILMANPOLITIIKKA Rauhan- ja konfliktintutkimus SOTA OIKEUTETTU SOTA. Liisa Laakso. sodan määritelmä. politiikan väline? MAAILMANPOLITIIKKA Rauhan- ja konfliktintutkimus Liisa Laakso SOTA sodan määritelmä o sodanjulistus o osapuolet (vähintään yksi valtio?) o aseellinen o taistelut, kuolleet (>1000?) politiikan väline? o

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi siviilipalveluslain muuttamisesta (HE 294/2018 vp)

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi siviilipalveluslain muuttamisesta (HE 294/2018 vp) Helsinki 16.1.2019 Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle Lausunto hallituksen esityksestä laiksi siviilipalveluslain muuttamisesta (HE 294/2018 vp) Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että hallituksen

Lisätiedot

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nybergin tervehdys Uudenmaan 35. Maanpuolustuspäivän pääjuhlassa , Järvenpään maanpuolustustalo

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nybergin tervehdys Uudenmaan 35. Maanpuolustuspäivän pääjuhlassa , Järvenpään maanpuolustustalo Julkaisuvapaa 7.10.2017 kello 15.00 Julkaisuvapaa 7.10.2017 klo 15.00 Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nybergin tervehdys Uudenmaan 35. Maanpuolustuspäivän pääjuhlassa 7.10.2017, Järvenpään maanpuolustustalo

Lisätiedot

Kuva: Tuomas Kaarkoski

Kuva: Tuomas Kaarkoski Kuva: Tuomas Kaarkoski RESERVILÄISLIITTO ON SUOMEN SUURIN MAANPUOLUSTUS- JÄRJESTÖ. Kuva: Kari Virtanen RESERVILÄISLIITTO ESITTÄYTYY Koko valtakunnan kattava puolustusjärjestelmämme perustuu yleiseen asevelvollisuuteen

Lisätiedot

Kansalaisilla on mielipide esitettyihin kysymyksiin, koska niiden osuus, jotka eivät kerro kantaansa, on hyvin pieni.

Kansalaisilla on mielipide esitettyihin kysymyksiin, koska niiden osuus, jotka eivät kerro kantaansa, on hyvin pieni. 1 SAATTEEKSI Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä puolustusvoimauudistuksen lähtökohdista, puolustusmäärärahoista ja Afganistanin

Lisätiedot

FSD2593. Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus Koodikirja

FSD2593. Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus Koodikirja FSD2593 Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2010 Koodikirja TIETOARKISTO Tämän koodikirjan viittaustiedot: Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2010 [koodikirja]. Yhteiskuntatieteellinen

Lisätiedot

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK Isänmaallisuus Vapaaehtoisuus Osaaminen Kuva Joonas Pehkonen Maanpuolustuskoulutusyhdistys Perustettiin vuonna 1993 valtakunnalliseksi organisaatioksi, joka kouluttaa

Lisätiedot

Puolustusvoimat kohti 2020-lukua. Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012

Puolustusvoimat kohti 2020-lukua. Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012 Puolustusvoimat kohti 2020-lukua Katse eteenpäin Suomen puolustuksen näkymät MTS-seminaari 18.9.2012 Puolustusvoimien nykytilanne Suunnittelupäällikkö 1 Puolustusratkaisun suuntalinjat 2010-luvulla Kansallinen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU EUROOPAN UNIONI Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU INTEGRAATIO = Euroopan yhdentyminen ja EU-maiden tiivistyvä yhteistyö o o o taloudellista poliittista sotilaallista YHDENTYMISEN TAUSTALLA TOISEN MAAILMANSODAN

Lisätiedot