Samankaltaiset tiedostot
Ottelukuuluttajan ohje

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi)

Blues C toimitsijan opas

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6

Tulospalvelun pikaohje

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ

Seuratoimitsijakoulutus Suomen Jääkiekkoliitto 1

Kun pelaajat ovat siirtyneet vaihtoaitioon kuulutetaan aloituskokoonpanot sellaisella nopeudella, että pelaajat ehtivät omille pelipaikoilleen.

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

Tässä ruudussa syötetään etukäteen pelaajien nimet ja numerot kuhunkin turnaukseen

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat

TOIMITSIJAKOULUTUS

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus?

SEURATOIMITSIJAT Hannele Lamusuo, Sanna Tikkanen, Johanna Tauriainen OJT ry Suomen Jääkiekkoliitto 1

toinen liike jään tason män jälkeen kerran nyrkissä. PELAAJIEN Päätuomari vaihtamiseen.

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

JOUKKUETOIMITSIJAT. Pekka Artukka

TOIMITSIJAKOULUTUS Pöytäkirjan täyttäminen

Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

Ohje vaakamallisen (vanhan) pöytäkirjan täyttämiseen (junnut/iso kenttä) Harjun Kiekko 03

TURNAUSSÄÄNNÖT Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

Juniorijoukkueen toimitsijan opas

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä.

Toimitsijamääräykset

TOIMITSIJAKOULUTUS syksy 2014 Eija Mämmelä SJL Pohjoisen alueen toimitsijakouluttaja Oulun Jääkiekkotuomarit ry

Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT

KESÄKYSYMYKSET Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?

Virky. Alustavat sarjajaot ja joukkueet sarjoissa yläpuolella. Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

SEURATOIMITSIJOIDEN KOULUTUS Suomen Jääkiekkoliitto

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA

Tampereen Jääkiekkotuomarit

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE voimassa

JÄÄKIEKON VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET

TOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI TURNAUKSIIN JA HARJOITUSOTTELUIHIN LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA

OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT

Transkriptio:

Kuuluttajan ohjeet Kainuun Jääkiekkoseuroille Kainuun Jääkiekkotuomarit r.y. www.kaijt.net 15.12.2011 Jari Parkkila

Sisältö 1 OTTELUKUULUTTAJA - MÄÄRITELMÄ JA TEHTÄVÄT... 3 2 MÄÄRÄAIKA, MÄÄRÄMUOTO... 3 2.1 Ole ajoissa paikalla, jotta ehdit... 3 2.2 Opettele oikeat termit ja viralliset kuulutukset... 3 2.3 Pelaajien nimet... 3 2.4 Käytännön vinkit... 3 3 KUULUTUSTEN AJOITUS JA JÄRJESTYS... 4 3.1 Rangaistukset... 4 3.2 Maalit... 4 3.3 Aikalisä... 4 3.4 Loukkaantunut pelaaja jäällä... 4 3.5 Samanaikaiset pelitapahtumat... 4 3.5.1 Useita samanaikaisia rangaistuksia... 4 3.5.2 Maali ja rangaistus / rangaistuksia (esim. maalin jälkitilanne)... 4 3.6 Muut kuulutukset... 4 4 PAKOLLISET JA SOVITUT KUULUTUKSET... 5 4.1 Ennen ottelun alkua... 5 4.2 Erien aikana ja erien päätyttyä... 5 4.3 Ottelun päätyttyä... 5 5 PELITAPAHTUMIIN LIITTYVÄT KUULUTUKSET... 6 5.1 Maaleihin liittyvät kuulutukset... 6 5.1.1 Normaali maalikuulutus (täysin kentällisin ja syöttäjätkin löytyivät)... 6 5.1.2 Erikoistilannemaali (YV, ylivoima 5-4)... 6 5.1.3 Muut erikoistilanteet... 6 5.1.4 Korjaus maaliin... 6 5.1.5 Ei maalia... 6 5.1.6 Maalisponsorit... 7 5.2 Rangaistuksiin liittyvät kuulutukset... 7 5.2.1 Pieni rangaistus (2 )... 7 5.2.2 Maalivahdin pieni rangaistus (2 )... 7 5.2.3 Joukkuerangaistus (2 )... 7 5.2.4 Iso (5 ) + automaattinen pelirangaistus (20 )... 7 5.2.5 Pieni (2 ) + automaattinen käytösrangaistus (10 )... 7 5.2.6 Henkilökohtainen käytösrangaistus (10 )... 7 1

5.2.7 Ottelurangaistus (25 )... 7 5.2.8 Rangaistuslaukaus... 7 5.2.9 Voimasuhteiden muuttuminen jäällä (rangaistukset ja niiden päättymiset)... 8 5.3 Muut pelitapahtumiin liittyvät... 9 5.3.1 Maalivahdin vaihto... 9 5.3.2 Aikalisä... 9 5.3.3 Videotarkistus (Mestis)... 9 5.3.4 Jatkoaika... 9 5.3.5 Voittomaalikilpailu... 9 5.3.6 Jatkoerä... 9 6 Poikkeustilanteet... 9 6.1.1 Pelikellon / tulostaulun toimintahäiriö... 9 7 Lisätietoja ja lähdemateriaalia... 10 8 LIITTEET... 10 8.1 Rangaistukset aakkosjärjestyksessä... 11 8.2 Aputaulukko pelitapahtumien kirjaamiseen... 12 8.3 Ottelukuuluttajan pikaohje... 14 2

1 OTTELUKUULUTTAJA - MÄÄRITELMÄ JA TEHTÄVÄT - on toimitsija (IIHF Off-ice official), joka välittää tiedot ottelutapahtumasta ja pelitapahtumista joukkueille, tuomareille ja yleisölle. Tässä ominaisuudessa vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen kuvan tapahtumassa mukana olevat saavat koko toimitsijaryhmän toiminnasta! - on puolueeton molempia joukkueita ja muita toimitsijoita (tuomaristo) kohtaan aina äänensävyään myöten, joka ei muutu pelitapahtumien mukaan - on kirjurin alainen, mikäli ei ole erillistä toimitsijaesimiestä EI OLE Huutosakin johtaja tms. tunnelman nostattaja. Mikäli ei ole erillistä tapahtumakuuluttajaa ja joudut käytännön syistä hoitamaan myös sponsorikuulutukset ym. yleisen informaation välittämisen, pyri pitämään roolit erillään. 2 MÄÄRÄAIKA, MÄÄRÄMUOTO 2.1 Ole ajoissa paikalla, jotta ehdit - saada kirjurilta kopion pöytäkirjasta. - selvittää mahdolliset seremoniat ennen ottelun alkua tai sen jälkeen. - kokeilla äänentoiston toimivuuden. 2.2 Opettele oikeat termit ja viralliset kuulutukset - Peli on jääkiekko, kun kaksi joukkuetta pelaavat vastakkain, kyseessä on jääkiekko-ottelu - Jäähy rangaistus - Jäähyn istuu rangaistuksen kärsii - Alkoi ottelun kaksi viimeistä peliminuuttia erää jäljellä kaksi minuuttia - Älä selosta, vaan kuuluta! (Ajassa ei tapahdu mitään!) o Selostaja Ajassa 2714 Kiekko-Kissat tasoittaa ylivoimalla tilanteeksi 2-2. Maalin teki Pekka Huttunen ja syöttivät Jussi Liimatainen sekä Urpo Kyykkä. Samalla päättyi Pelipoikien jäähy. o Ottelukuuluttaja Kiekko-Kissat - Toinen maali - Maalintekijä 23 Pekka Huttunen - Syöttäjät 10 Jussi Liimatainen ja 8 Urpo Kyykkä - Aika 2714. Ylivoimamaali, joukkueet täysilukuiset. - Pelin sääntöjen tuntemus helpottaa merkittävästi myös kuuluttajan tehtävässä, joten sääntöihin tutustuminen kannattaa! 2.3 Pelaajien nimet - Mikäli et ole varma miten vierasperäinen nimi lausutaan ota selvää joukkueenjohtajalta tai hänen kauttaan viime kädessä pelaajalta itseltään - Vaikka pöytäkirjassa tai pelaajaluettelossa nimet ovat muodossa SUKUNIMI, Etunimi kuulutus kuitenkin aina oikeassa järjestyksessä eli Numero, Etunimi, Sukunimi 2.4 Käytännön vinkit - Puhu mikrofoniin älä vain sinne päin. - Äänentoiston voimakkuus tarpeeksi isolle (Älä pelkää omaa ääntäsi!) - Yleisömäärä ei vaikuta tekemiseen viisi tai viisisataa kyseessä ihan sama Arvoisa yleisö 3

3 KUULUTUSTEN AJOITUS JA JÄRJESTYS 3.1 Rangaistukset - muuttavat voimasuhteita jäällä, joten kuuluta mahdollisimman pian, kuitenkin vasta sen jälkeen, kun tuomari on näyttänyt/kertonut rangaistuksen syyn ja minuutit toimitsijaaitioon. - Musiikki seis tuomariston asioidessa toimitsijoiden kanssa o rangaistukset o maalintekijät, syöttäjät o ynnä muut asiat näin taataan työrauha ja varmistetaan tiedon perillemeno. 3.2 Maalit - Heti, kun tuomarit ovat ilmoittaneet maalintekijän ja syöttäjät. 3.3 Aikalisä - Kuulutetaan välittömästi, kuitenkin vasta sitten kun tuomari näyttää aikalisän toimitsijaaitioon. - HUOM! Aikalisän aikana ei muita kuulutuksia (ei myöskään musiikkia) - Tarvittaessa keskeytä maali- tai rangaistuskuulutus ja aloita uudelleen aikalisän päätyttyä. 3.4 Loukkaantunut pelaaja jäällä - Ei kuulutuksia ei musiikkia, kunnes tilanne on selvinnyt. 3.5 Samanaikaiset pelitapahtumat 3.5.1 Useita samanaikaisia rangaistuksia - kuulutetaan siinä järjestyksessä kuin tuomarit ne ilmoittavat, kuitenkin vierasjoukkueen rangaistukset aina ensin. 3.5.2 Maali ja rangaistus / rangaistuksia (esim. maalin jälkitilanne) - Rangaistukset (vieras, koti) ensin, maali sen jälkeen. 3.6 Muut kuulutukset - Esim. tilanteet muissa otteluissa, seuraava kotiottelu, sponsorit, muu yleinen informaatio o erätaukojen aikana tai pelikatkolla. Jaa pitkät runoelmat tarvittaessa useampaan osaan o pelin ollessa käynnissä ainoastaan pelitapahtumiin liittyviä kuulutuksia 4

4 PAKOLLISET JA SOVITUT KUULUTUKSET Muodostavat ottelutapahtuman kuulutusten rungon. Toistuvat samanlaisina ottelusta toiseen. 4.1 Ennen ottelun alkua - Alkusanat (~H -10 min) Esim Hyvää lauantai-iltapäivää arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan B-nuorten 1.divisioonaottelua, johon kotijoukkue Kiekko-Kissat on saanut vieraakseen Piirikankaan PeliVeljet. - Joukkueiden esittely o Joukkueet pelaavat seuraavissa kokoonpanoissa o Vierasjoukkue ensin o Maalivahdit (Nro, Etunimi Sukunimi) o Kenttäpelaajat (Nro, Etunimi Sukunimi) Huomioi joukkueen kapteeni! o Toimihenkilöt (pöytäkirjaan merkityt) Valmentajat, Huoltajat, Joukkueenjohtaja - Tuomariston esittely (kun tulevat jäälle) o Kahden tuomarin järjestelmä Ottelun tuomaristo Ville Viheltäjä ja Leo Linjuri o Neljän tuomarin järjestelmä Ottelun tuomaristo Päätuomarit Ville Viheltäjä ja Keijo Katko Linjatuomarit Leo Linjuri ja Veikko Viiva 4.2 Erien aikana ja erien päätyttyä - 1. ja 2. erää jäljellä 1 minuutti, kolmatta erää jäljellä 2 minuuttia o Erää jäljellä yksi minuutti o Erää jäljellä kaksi minuuttia. - Erän päätyttyä tilanne ja maalivahtien torjunnat o Tilanne ensimmäisen erän jälkeen Kiekko-Kissat 2 PeliVeljet 1 o Maalivahtien torjunnat ensimmäisessä erässä Kiekko-Kissat 35 Veikko VESKA 13 kertaa ; PeliVeljet 1 Kalle KIIPPERI 10 kertaa. 4.3 Ottelun päätyttyä - Lopputulos o Ottelu on päättynyt tulokseen Kiekko-Kissat 5 PeliVeljet 2 - Maalivahtien torjunnat kolmannessa erässä (ja koko ottelussa) o Maalivahtien torjunnat Kiekko-Kissat 35 Veikko VESKA kolmannessa erässä 12 kertaa ottelussa yhteensä 38 kertaa. PeliVeljet 1 Kalle KIIPPERI kolmannessa erässä 5 kertaa ottelussa yhteensä 22 kertaa. - Palkintoseremoniat o esim. Molemmista joukkueista palkitaan yksi pelaaja Vierasjoukkue. - Loppusanat o esim. Kiitokset joukkueille ja ottelun tuomaristolle - kiitokset arvoisa yleisö - hyvää lauantaipäivän jatkoa ja turvallista kotimatkaa. 5

5 PELITAPAHTUMIIN LIITTYVÄT KUULUTUKSET Pelitapahtumiin liittyen kuulutetaan vain se, mitä tuomaristo näyttää tai kertoo toimitsijoille; ei omia tulkintoja pelitapahtumista (maalintekijät, syöttäjät, rangaistuksen syyt, Ei maalia + syy jne.). Eli kuulutetaan se, mitä käsketään ja tarvittaessa korjataan. Poikkeuksena maalivahdin vaihto, joka kuulutetaan ilman tuomareiden erillistä ohjeistusta. 5.1 Maaleihin liittyvät kuulutukset 5.1.1 Normaali maalikuulutus (täysin kentällisin ja syöttäjätkin löytyivät) Kiekko-Kissat ensimmäinen maali maalintekijä 23 Pekka Pelimies, syöttäjät 22 Arvo Asistentti ja 66 Aimo Apuri. Aika 1427. Jos maaliin ei merkitä syöttäjiä, niin sitä ei erikseen mainita, vaan Kiekko-Kissat ensimmäinen maali maalintekijä 23 Pekka Pelimies. Aika 1427. 5.1.2 Erikoistilannemaali (YV, ylivoima 5-4) Kiekko-Kissat ensimmäinen maali maalintekijä 23 Pekka Pelimies, syöttäjät 22 Arvo Asistentti ja 66 Aimo Apuri. Aika 1427. Ylivoimamaali joukkueet täysilukuiset. 5.1.3 Muut erikoistilanteet - Kahden pelaajan ylivoima (YV2) Maali syntyi kahden pelaajan ylivoimalla - Alivoima (AV) - Alivoimamaali. - Kahden pelaajan alivoima (AV2) - Maali syntyi kahden pelaajan alivoimalla. - Siirretty rangaistus (SR) - Maali syntyi siirretyn rangaistuksen aikana. - Tasavajaa 4-4 tai 3-3 (TV) - Maali syntyi tasavajaalla. - Ilman maalivahtia (IM) Maali syntyi ilman maalivahtia. - Tyhjään maaliin (TM) Maali syntyi tyhjään maaliin. - Edellisten yhdistelmät esim. (AV,TM) Alivoimamaali tyhjään maaliin. 5.1.4 Korjaus maaliin Korjaus Hokin kolmanteen maaliin maalintekijä, syöttäjät [aika...] HUOM. Korjauskuulutukset pelikatkon aikana. 5.1.5 Ei maalia Kuulutetaan vain tuomarin ohjeiden mukaan. Esim. Ei maalia KIEKKO EI YLITTTÄNYT MAALIVIIVAA. Muut syyt - KIEKKO YLITTI MAALIVIIVAN ERÄN PÄÄTYTTYÄ - MAALI OLI SIIRTYNYT PAIKALTAAN - HYÖKKÄÄVÄ PELAAJA OLI MAALIVAHDIN ALUEELLA - KIEKKO POTKAISTIIN MAALIIN - KIEKKO OHJATTIIN MAALIIN KÄDELLÄ - KIEKKO MUUTTI SUUNTAA OSUTTUAAN TUOMARIIN - KIEKKO PELATTIIN MAALIIN KORKEALLA MAILALLA 6

5.1.6 Maalisponsorit Jos maaleille on joku sponsori, pitää maali kuuluttaa ensin normaalisti ( Aika MMSS.), sen jälkeen voi kuuluttaa esim. Maalissa mukana tai Tämän maalin tarjosi jne. Maalia ei voi kuuluttaa esim. Kotijoukkueen ensimmäisen Sonera-maalin teki tai ensimmäinen maali, maalintekijä Pekka Pelaaja - Lasihuolto Tikkanen,. 5.2 Rangaistuksiin liittyvät kuulutukset 5.2.1 Pieni rangaistus (2 ) Rangaistus Kiekko-Kissat - 12 Pasi Pakki - kaksi minuuttia kampitus - aika 2437 tai Kiekko-Kissat, 23 Pekka Pelimies, kahden minuutin rangaistus, syy kampitus, aika 2437 5.2.2 Maalivahdin pieni rangaistus (2 ) Rangaistus Kiekko-Kissat - 1 Kalle Kiipperi - kaksi minuuttia huitominen - aika 2437. Rangaistuksen kärsii 7 Seppo Sijainen. 5.2.3 Joukkuerangaistus (2 ) [Rangaistus ] Kiekko-Kissat Joukkuerangaistus kaksi minuuttia liikaa pelaajia jäällä. Rangaistuksen kärsii 66 Ismo Istuja. Aika 2253. 5.2.4 Iso (5 ) + automaattinen pelirangaistus (20 ) Rangaistus Kiekko-Kissat 99 Pekka Pelimies - viisi minuuttia; huitominen plus automaattinen pelirangaistus - aika 3045. Viiden minuutin rangaistuksen kärsii 45 Veikko Varamies. 5.2.5 Pieni (2 ) + automaattinen käytösrangaistus (10 ) Rangaistus Kiekko-Kissat 10 Kalle Kuuma - kaksi minuuttia, päähän kohdistunut taklaus plus automaattinen kymmenen minuutin käytösrangaistus aika 2232. Kahden minuutin rangaistuksen kärsii 55 Seppo Sijainen. 5.2.6 Henkilökohtainen käytösrangaistus (10 ) Rangaistus Kiekko-Kissat 10 Kalle Kuuma - kymmenen minuutin henkilökohtainen käytösrangaistus aika 2232. 5.2.7 Ottelurangaistus (25 ) Rangaistus Pelipojat 12 Aimo Ahjo ottelurangaistus, syy väkivaltaisuus aika 5842. Viiden minuutin rangaistuksen kärsii 66 Seppo Sijainen. 5.2.8 Rangaistuslaukaus Rangaistuslaukaus Kiekko-Kissat. Aika 2255. Rangaistuslaukauksen suorittaa 32 Antti Ampuja. Jos maali -> Normaali maalikuulutus. Jos ei maalia -> Ei maalia 7

5.2.9 Voimasuhteiden muuttuminen jäällä (rangaistukset ja niiden päättymiset) Alkutilanne Lopputilanne Kuulutus 5-5 5-4 (Joukkue) 3 (nimi), 2 minuuttia, koukkaaminen, aika 24.53 (Joukkue B) 3 (nimi), 2 minuuttia, koukkaaminen, aika 24.53 5-5 4-4 ja (Joukkue A) 3 (nimi), 2 minuuttia, huitominen, aika 24.53 Joukkueet tasalukuiset. 5-4 5-5 Joukkueet täysilukuiset. 5-4 5-3 (Joukkue) 3 (nimi), 2 minuuttia, koukkaaminen, aika 24.53 5-4 4-4 (Joukkue A) 3 (nimi), 2 minuuttia, huitominen, aika 24.53 Joukkueet tasalukuiset. 5-3 5-4 - 5-3 4-3 (Joukkue A) 3 (nimi) 2 minuuttia, koukkaaminen, aika 24.53. (Joukkue B) vajaalukuinen. 4-4 5-4 (Joukkue A) täysilukuinen 4-4 5-5 Joukkueet täysilukuiset 4-4 4-3 (Joukkue) 3 (nimi), 2 minuuttia, koukkaaminen, aika 24.53 (Joukkue) vajaalukuinen 4-3 4-4 Joukkueet tasalukuiset 4-3 5-3 - 4-3 3-3 Joukkueet tasalukuiset 3-3 4-3 (Joukkue B) vajaalukuinen 3-3 5-3 (Joukkue A) täysilukuinen 8

5.3 Muut pelitapahtumiin liittyvät 5.3.1 Maalivahdin vaihto Kiekko-Kissat vaihtaa maalivahtia pois 1 Kalle Kiipperi, maaliin 30 Veikka Veskari. Aika 2937. 5.3.2 Aikalisä Aikalisä Kiekko-Kissat. (30 sek + summeri) - Aikalisä päättynyt. 5.3.3 Videotarkistus (Mestis) Tuomarin näytön jälkeen Tilanne tarkistetaan videolta. Maali -> Normaali maalikuulutus Ei maalia -> Kuulutus tuomarin ohjeiden mukaan kts. Ei maalia. 5.3.4 Jatkoaika Koska tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan seuraa kahden minuutin tauko, jonka jälkeen pelataan viiden minuutin jatkoaika. 5.3.5 Voittomaalikilpailu Koska tilanne on jatkoajan jälkeen tasan seuraa jäänhuolto, jonka jälkeen suoritetaan voittomaalikilpailu. 5.3.6 Jatkoerä Koska tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan seuraa erätauko, jonka jälkeen pelataan 20 minuutin jatkoerä. 6 Poikkeustilanteet 6.1.1 Pelikellon / tulostaulun toimintahäiriö 6.1.1.1 Siirtyminen käsiajanottoon. Esim. Pelikellon / tulostaulun toimintahäiriö peliaika otetaan käsiajanotolla. 6.1.1.2 Peliajan tiedottaminen Jokaisella pelikatkolla Aika mmss. 6.1.1.3 Rangaistuksien jäljellä oleva aika Jokaisella pelikatkolla Joukkue Rangaistusta jäljellä mmss. tai jos molemmilla joukkueilla rangaistus Rangaistuksia jäljellä Joukkue A mmss, Joukkue B mmss. Jos joukkueella enemmän kuin yksi rangaistus, niin ainakin ensin päättyvän rangaistuksen jäljellä oleva aika kuulutetaan. 6.1.1.4 Paluu normaalitilanteeseen Kun palataan käsikellosta pelikellon/tulostaulun käyttöön Esim. Pelikello / tulostaulu käytössä. 9

7 Lisätietoja ja lähdemateriaalia Suomen jääkiekkoliitto Erotuomarialue Toimitsijaohjeet Säännöt http//tuomari.ning.com/page/toimitsijat-1 http//tuomari.ning.com/page/saeaennoet-ja-ohjeet-1 Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF RULE BOOK http//www.iihf.com/iihf-home/sport/iihf-rule-book.html OFF-ICE OFFICIAL S HANDBOOK http//www.iihf.com/fileadmin/user_upload/bigfiles/off%20ice%20officials%20handbook%202011-12.pdf PUBLIC ANNOUNCER SCRIPT http//www.iihf.com/fileadmin/user_upload/pdf/sport/public_announcer_scripts_wm_feb_08.pdf 8 LIITTEET Rangaistukset aakkosjärjestyksessä Aputaulukko pelitapahtumien kirjaamiseen Ottelukuuluttajan pikaohje 10

8.1 Rangaistukset aakkosjärjestyksessä No Rangaistus No Rangaistus 27 Automaattinen käytösrangaistus 22 - JR Joukkuerangaistus 17 Estäminen 37 - JR Joukkuerangaistus toimihenkilölle 18 Huitominen 54 - JR Kieltäytyminen pelin aloittamisesta 21 Kampitus 25 - JR Liikaa pelaajia jäällä 19 Keihästäminen 31 - JR Rikkeet aloituksessa / Liian myöh. al.kent. 26 Kiekon peittäminen 55 - JR Rikkeet vaihtotapahtumassa 26 Kiekon sulkeminen 50 - JR Varusteiden aiheeton mittauspyyntö 14 Kiinnipitäminen 13 - OR Kohtuuttoman kova peli 34 Kiinnipitäminen vastustajan mailasta 5 - OR Ottelurangaistus 15 Korkea maila 46 - OR Potkaiseminen 16 Koukkaaminen 33 - OR Päällä iskeminen 12 Kyynärpäätaklaus 45 - OR Toimihenkilön ottelurangaistus 2 Käytösrangaistus 52 - OR Yleisön estäminen 2 Käytösrangaistus 28 - PRK Automaattinen pelirangaistus käytöksestä 7 Laitataklaus 53 - PRK Mailan tai muun esineen heitt. pelialueelta 35 Leikkaaminen 3 - PRK Pelirangaistus käytöksestä 23 Maalin tahallinen siirtäminen 3 - PRK Pelirangaistus käytöksestä 49 Maalivahdin muu pieni rangaistus 48 - PRK Toimihenkilön lähteminen pelaajapenkiltä 30 Mailan päällä lyöminen 38 - PRK Toimihenkilön pelirangaistus käytöksestä 20 Mailan tai muun esineen heitto 13 Nyrkkitappelu 47 Pelaajan lähteminen pelaaja/rang. penkiltä 11 Pelin viivyttäminen 42 Pelin viivyttäminen - kiekko katsomoon 10 Poikittainen maila 32 Polvitaklaus 44 Päähän kohdistuva taklaus 8 Rikkoutunut maila 9 Ryntäys 29 Selästä taklaaminen 41 Sukeltaminen 40 Sääntöjen vastainen varuste 43 Vaarallinen varuste 6 Varusteiden korjaaminen 51 Veritartuntojen ehkäiseminen 13 Väkivaltaisuus 11

8.2 Aputaulukko pelitapahtumien kirjaamiseen A KOTI AIKA B VIERAS MV1 MV1 T 1 2 3 J1 J2 J3 Y T 1 2 3 J1 J2 J3 Y MV2 MV2 T 1 2 3 J1 J2 J3 Y T 1 2 3 J1 J2 J3 Y 12

Muistiinpanot 8.3 Ottelukuuluttajan pikaohje 13

OTTELUKUULUTTAJAN PIKAOHJE OTTELUTAPAHTUMAN RUNKO Ennen ottelun alkua Alkusanat Hyvää [iltapäivää] arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan... - Sarja, Joukkueet Joukkueiden esittely Joukkueet pelaavat seuraavissa kokoonpanoissa... Vieras Koti Maalivahdit Kenttäpelaajat Nro, Etunimi Sukunimi (huomioi joukkueen kapteeni) Toimihenkilöt (pöytäkirjaan merkityt) Tuomariston esittely (kun tulevat jäälle) [Kotijoukkueen aloituskentällinen] Sarjatasosta riippuen. Erien aikana - viimeiset minuutit 1. ja 2. Erää jäljellä yksi minuutti. 3. Erää jäljellä kaksi minuuttia. Erien päätyttyä Tilanne Tilanne ensimmäisen erän jälkeen Kotij NN Vierasj NN. Maalivahtien torjunnat Maalivahtien torjunnat 1. erässä. Vierasj Nro, Nimi NN kertaa ja Kotij Nro, Nimi NN kertaa. Ottelun päätyttyä Tulos Ottelu on päättynyt tulokseen - Kotij NN Vierasj NN. Maalivahtien torjunnat Maalivahtien torjunnat Vierasj Nro, Nimi - kolmannessa erässä NN kertaa yhteensä NN kertaa. Kotij Nro, Nimi NN - kolmannessa erässä NN kertaa yhteensä NN kertaa. [Palkintoseremoniat] Loppusanat Esim. Kiitokset joukkueille, tuomaristolle ja yleisölle. Hyvää lauantaipäivän jatkoa ja turvallista kotimatkaa. - Ottelukuuluttajan ohje 2011 Kainuun Jääkiekkotuomarit r.y. www.kaijt.net

PELITAPAHTUMAT Maalit Kiekko-Kissat, ensimmäinen MAALI. Maalintekijä 23 Pekka Pelimies. Syöttäjät 19 Seppo Suutari ja 22 Veikko Virkeä. Aika 2243. [Erikoistilanne / Voimasuhteiden muutos] YV 5-4(2') [Ylivoimamaali - Joukkueet täysilukuiset] YV2 5-3(2') [Maali syntyi kahden pelaajan ylivoimalla.] AV / AV2 [Alivoimamaali.] / [Maali syntyi kahden pelaajan alivoimalla.] Korjaus Kiekko-Kissojen kolmanteen maaliin. Maalintekijä... (pelikatkon aikana!) Rangaistukset Rangaistus Kiekko-Kissat 23 Pekka Pelimies [ 2 minuuttia, kampitus ] Aika 1437. 2'+2' [- 2 min, kampitus + 2 min, väkivaltaisuus -] 2'+10' [- 2 min, päähän kohdistunut taklaus + 10 min automaattinen käytösrangaistus 2 min rangaistuksen kärsii Nro, Nimi -] 5'+20' [- 5 min, huitominen plus automaattinen pelirangaistus 5 min rangaistuksen kärsii Nro, Nimi -] 10' [ - 10 min henkilökohtainen käytösrangaistus - ] OR [- ottelurangaistus - keihästäminen 5 min rangaistuksen kärsii Nro, Nimi -] [Rangaistus ]Kiekko-Kissat Joukkuerangaistus 2 min, liikaa pelaajia jäällä rangaistuksen kärsii Nro, Nimi Aika 1555. Muut Aikalisä, Kiekko-Kissat (30s+summeri) Aikalisä päättynyt. Kiekko-Kissat vaihtaa maalivahtia, pois Nro, Nimi maaliin Nro, Nimi. Aika 2234. Huomioitavaa Pelin ollessa käynnissä ainoastaan pelitapahtumiin liittyvät kuulutukset! Muut kuulutukset (mainokset ym. informaatio) ml. korjaukset maaleihin pelikatkojen ja erätaukojen aikana. Aikalisän aikana ja silloin kun kentällä on loukkaantunut pelaaja - ei kuulutuksia eikä musiikkia. Tuomariston keskustellessa toimitsija-aitioon ei musiikkia (rangaistukset, maalintekijät, syöttäjät jne.). - Ottelukuuluttajan ohje 2011 Kainuun Jääkiekkotuomarit r.y. www.kaijt.net