Samankaltaiset tiedostot
Blues C toimitsijan opas

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

ENNEN OTTELUN ALKUA/ALKULÄMMITTELYN AIKANA KUULUTETAAN

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6

TiTu / KIRJURI

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

Ohje vaakamallisen (vanhan) pöytäkirjan täyttämiseen (junnut/iso kenttä) Harjun Kiekko 03

Ottelukuuluttajan ohje

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ

SEURATOIMITSIJAT Hannele Lamusuo, Sanna Tikkanen, Johanna Tauriainen OJT ry Suomen Jääkiekkoliitto 1

Tulospalvelun pikaohje

Kun pelaajat ovat siirtyneet vaihtoaitioon kuulutetaan aloituskokoonpanot sellaisella nopeudella, että pelaajat ehtivät omille pelipaikoilleen.

Hockeyliitto - Torneopal

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen

SÄÄNTÖKYSYMYKSET KESÄ 2012

Pro Shop harrastepalaverin muistio

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä.

Toimitsijaohjeet. Kilpailusäännöt 34 Toimitsijat. Kilpailusäännöt 35 Pelaajaluettelo. Kilpailusäännöt 36 Ottelupöytäkirja

LESPORT REAALIAIKAINEN TULOSPALVELU

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

Toimitsijamääräykset

Kesämäki 06 Kevätturnaus

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus?

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Juniorijoukkueen toimitsijan opas

Tampereen Jääkiekkotuomarit

TURNAUSSÄÄNNÖT Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

KESÄKYSYMYKSET Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?

SEURATOIMITSIJOIDEN JATKOKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa.

TOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI TURNAUKSIIN JA HARJOITUSOTTELUIHIN LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA

KÄYTTÄYTYMISRANGAISTUSTEN SEURANTA JA SEURAAMUKSET ( )

OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

SUOMEN PALLOLIITTO TURUN PIIRI OTTELUPÖYTÄKIRJAOHJE TASO

Otteluissa noudatetaan Kisamaailman sääntöjä muutamin muutoksin, joista kerrotaan tarkemmin Säännöt -osiossa.

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

Tilastointi- ja Tulospalveluohjelman käyttöohje

TOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI TURNAUKSIIN JA HARJOITUSOTTELUIHIN KÄSIPÖYTÄKIRJA LÄNSIRANNIKKO / PEKKA ARTUKKA

Transkriptio:

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) Viimeksi muokattu: 1.09.2014 / Taru Nieminen, HaKi03 SISÄLLYSLUETTELO 1. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli 2 2. Kirjurin toimenkuva 2 3. Kuuluttajan tehtäviä 3 4. Ajanottajan/kellonhoitajan tehtävät 5 5. Rangaistusaition valvojat 5 6. Rangaistusesimerkkejä 6 HUOM! Kaudella 2014-2015, E1/03-peleissä: - erän pituus 25 min - pelissä pelataan kaksi (2) erää - kellon kulkusuunta: ylöspäin (upward) - joukkueet vaihtavat päätyjä erätauolla (aloitus ristiin) - erätauko 1 minuutti - joukkueet saavat käyttää aikalisän (30 sek)

SIVU: 2 Yleistä toimitsijatehtävistä Jokaisessa jääkiekko-ottelussa täytyy olla toimitsijoina vähintään kirjuri, ajanottaja ja kaksi rangaistusaition valvojaa, jotta ottelu voidaan pelata. Lisäksi on oltava kuuluttaja, mikäli pelikentän varusteisiin kuuluvat äänentoistolaitteet. Toimitsijat otteluihin nimeää joko paikallinen erotuomarikerho tai järjestävä seura, riippuen siitä minkä sarjatason ottelusta on kysymys. Joillain sarjatasoilla paikallinen tuomarikerho nimeää otteluun toimitsijaesimiehen ja järjestävä seura varsinaiset toimitsijat. Seuran nimeämiä toimitsijoita koskevat kaikki samat säännöt ja ohjeet kuin erotuomarikortillisia toimitsijoita. Seura vastaa nimeämiensä toimitsijoiden koulutuksesta. Otteluun tulee valmistautua huolellisesti tulemalla paikalle hyvissä ajoin ennen ottelun alkua ja muistamalla, että kun olen toimitsijana, toimin puolueettomasti ja olen tuomariston kanssa samaa joukkuetta. Ottelun toimitsijat eivät esiinny seuravaatteissa, eivätkä kannusta kumpaakaan joukkuetta, eivätkä kommentoi tuomariston päätöksiä. 1. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Tietyissä sarjoissa paikallinen erotuomarikerho nimeää otteluun toimitsijaesimiehen. Toimitsijaesimiehen tehtävänä on vastata siitä, että kaikki toimitsijatehtävät tulevat oikein suoritetuksi. Toimitsijaesimies ei suorita mitään yksittäistä toimitsijatehtävää, vaan hänen on tarvittaessa pystyttävä siirtymään apua tarvitsevan toimitsijan luokse neuvomaan. Hän tarkkailee ja johtaa tilannetta, sekä neuvoo muita toimitsijoita tilanteiden muuttuessa kentällä. Esimiehen tulisi pyrkiä ennakoimaan muuttuvia tilanteita ja ohjaamaan toimintoja sen mukaisesti. Esimiehen tärkeänä tehtävänä on opastaa ja kouluttaa muita toimitsijoita ottelun aikana kulloisenkin tarpeen mukaisesti. 2. Kirjurin toimenkuva Kirjuri on toimitsijoiden esimies, ellei otteluun ole nimetty toimitsijaesimiestä. Mikäli toimitsijaesimies on nimetty, hänen nimensä lisätään myös pöytäkirjaan kirjurin nimen yläpuolelle. Ennen peliin tuloa kirjurin on hyvä hankkia tietoonsa joukkueiden kokoonpanot kotijoukkueen joukkueenjohtajalta. Tutustu ennen pelin alkua erilliseen ohjeeseen pöytäkirjan täyttämisestä ( Ohje pöytäkirjan täyttämiseen (junnut, iso kenttä, esim. E1) / Harjun Kiekko E1/03). Kirjuri saapuu otteluun tuntia ennen ilmoitettua pelin alkamisaikaa, jotta hän ehtii hyvin kirjoittaa joukkueiden kokoonpanot pöytäkirjaan ja varmentaa ne joukkueidenjohtajien allekirjoituksilla. Päätuomari tarkastaa pöytäkirjan ennen ottelun alkua. Ottelun aikana kirjurin tehtävänä on saattaa pöytäkirja siihen kuntoon, että se on oikein täytetty ja vastaa pelin kulkua ja että tuomaristo voi hyväksyä sen pelin päätyttyä. Pöytäkirjasta tehdään pelin jälkeen kaksi kopiota, joista toinen annetaan kotijoukkueen joukkueenjohtajalle ja toinen vierasjoukkueen joukkueenjohtajalle. Kirjuri merkitsee ottelutapahtumat aina ensin apupaperille ja vasta sitten pöytäkirjaan. Varusteina kirjurilla on oltava kuivamustekynä, apupaperia, seuratoimitsijaopas, sääntökirja ja kilpailusäännöt.

SIVU: 3 3. Kuuluttajan tehtäviä Kuuluttajan tehtävänä on kuuluttaa ottelutapahtumat joukkueille, tuomaristolle ja yleisölle. Kuuluttajan on oltava asiallinen molempia joukkueita ja toimitsijoita kohtaan ja hänen asenteensa tulee säilyä muuttumattomana pelitilanteesta riippumatta. Mahdolliset mainostekstit kuulutetaan katkojen aikana, ellei katkolla ole muuta peliin liittyvää kuulutettavaa. Pelin ollessa käynnissä voidaan kuuluttaa vain virallisiin ottelutapahtumiin liittyviä kuulutuksia. Mikäli samalla pelikatkolla kuulutetaan molempien joukkueiden saamista rangaistuksista, kuulutetaan aina vierasjoukkueen rangaistukset ensin. Ensimmäisen erän viimeinen peliminuutti kuulutetaan. Toisen (ja samalla pelin viimeisen erän) kaksi viimeistä peliminuuttia kuulutetaan. Jatkoajalla ei kuuluteta otteluaikaan liittyviä kuulutuksia. Aikalisä kuulutetaan vasta sitten kun siitä on saatu tieto tuomarin välityksellä, myös aikalisän päättyminen kuulutetaan. Varusteina kuuluttajalla tulee olla muistiinpanovälineet. Pakolliset kuulutukset: 1. Maalintekijät ja syöttäjät 2. Rangaistukset 3. Rangaistuksen päättyminen 4. Aikalisä 5. Erästä tai ottelusta jäljellä oleva peliaika OHJEITA KUULUTTAJALLE 1. Ennen ottelun alkua / alkulämmittelyn aikana Hyvää päivää/ iltapäivää / iltaa arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan E1 -junioreiden sarjaottelua. Ottelussa pelaavat Joukkue A ja Joukkue B. Joukkueet pelaavat seuraavissa kokoonpanoissa: - Luettele pelaajien numerot ja nimet seuraavassa järjestyksessä: Maalivahdit, kenttäpelaajat. Luettele myös valmentajien nimet. - Kuuluta ensin vierasjoukkueen kokoonpano. Ottelun tuomarina toimii nimi / paikkakunta ja ottelun junnutuomarina toimii nimi. 2. Ottelun aikana Maalin jälkeen Joukkueen nimi, ensimmäinen maali, Maalin tekijä numero, pelaajan nimi, Syöttäjänä / -jinä pelaaja / -t numero, pelaajan nimi, ja numero, pelaajan nimi, Aika:. Maalin hylkäys kuulutetaan erotuomarin ilmoituksen mukaisesti tapauskohtaisesti soveltaen. Korjaus Korjaus Joukkueen kolmanteen maaliin: Maalin tekijä numero, pelaajan nimi, Syöttäjinä numero, pelaajan nimi,ja numero, pelaajan nimi

SIVU: 4 Rangaistuksen kuuluttaminen Joukkueen nimi, numero, pelaajan nimi (esim.) kaksi minuuttia, syy, aika, Jos rangaistuksen tulee kärsimään sijaiskärsijä Joukkueen nimi, numero, pelaajan nimi (Esim.) kaksi minuuttia, syy, aika. Rangaistuksen kärsii: numero, pelaajan nimi. 5min rangaistus + pelirangaistus Joukkueen nimi numero, pelaajan nimi, viisi minuuttia korkea maila plus automaattinen pelirangaistus, aika, Viiden minuutin rangaistuksen kärsii numero, pelaajan nimi, Rangaistuksen päättyminen Joukkueen nimi, täysilukuinen. Rangaistuksen päättyminen, jos molemmat joukkueet saivat 5 kenttäpelaajaa samaan aikaan takaisin jäälle. Molemmat joukkueet pelaavat täysilukuisina. Rangaistuksen päättyminen, jos joukkueelle jää vielä muita vajaalukuiseksi tekeviä rangaistuksia Joukkueen nimi, rangaistus päättyi. Erien viimeisten minuuttien kuuluttaminen Ensimmäistä erää jäljellä yksi minuutti. Toista erää jäljellä kaksi minuuttia. Erätauoilla ja ottelun päätyttyä Maalivahtien torjunnat ensimmäisestä erästä: Joukkueen B nimi, numero mv:n nimi, torjuntaa Ja Joukkueen A nimi, numero, mv:n nimi, torjuntaa. Aikalisän alussa Joukkueen nimi aikalisä. Aikalisän lopussa Aikalisä on päättynyt. Viimeisin erän aikana Tämän ottelun yleisömäärä on. 3. Ottelun jälkeen Ottelu päättyi tulokseen Joukkueen A nimi, maalit Joukkueen B nimi, maalit.

SIVU: 5 4. Ajanottajan/kellonhoitajan tehtävät Otteluajanottajan tehtävänä on käynnistää ja pysäyttää pelikello ottelun kulun mukaisesti ja ilmoittaa kuuluttajalle erien viimeisten minuuttien lähestymisestä ja mitata aikalisien pituudet (30 sek.) ja ilmoittaa niiden päättymisestä kuuluttajalle. Ajanottaja (kellonhoitaja) laittaa rangaistukset näkyviin kelloon. Huom! Sijaiskärsijöiden pelinumeroa ei koskaan laiteta kelloon näkyviin, kellon tulee AINA sen pelaajan numero, jolle rangaistus on määrätty. 5. Rangaistusaition valvojat Rangaistusaitioiden valvojien tehtävänä on huolehtia siitä, että rangaistut pelaajat pääsevät oikeassa järjestyksessä oikea-aikaisesti takaisin peliin. Rangaistusaition valvojien on 1. Kirjoitettava muistiin kaikki rangaistukset: milloin rangaistus alkoi, mikä pelaajanro, milloin rangaistus päättyi. 2. Oltava koko ajan selvillä rangaistusten kulusta ja siirrettyjen rangaistusten alkamisesta. 3. Oltava koko ajan selvillä siitä, kuka rangaistuista pelaajista tai heidän sijaisistaan pääsee mahdollisesti pois vastustajan tekemän maalin jälkeen. 4. Laskettava maalivahtien torjunnat (torjunnat 1. erässä ja torjunnat 2. erässä). - Maalivahdin torjunnaksi lasketaan ainoastaan sellaiset maalivahdin torjunnat, joita ilman kiekko menisi maaliin saakka. 5. Merkitse tarkasti ylös erän numero + kellonaika + maalivahdin numero seuraavista: o maalivahti otetaan pois maalista o maalivahti tulee takaisin maaliin o maalivahti vaihdetaan (mikä numero tuli pois maalista ja mikä meni maaliin) Vastustajan tehdessä maalin ylivoimalla, päättyy vanhin käynnissä ollut pieni rangaistus, paitsi jos pieni rangaistus on alun perin tuomittu yhtä aikaa toisen joukkueen rangaistuksen kanssa, tai maali on tehty rangaistuslaukauksesta. Jos kaksi pelaajaa samasta joukkueesta on saanut samaan aikaan rangaistuksen, vastustajan maalin tullessa aitiosta päästetään pois se pelaaja, jonka rangaistus on ensimmäisenä kirjattu pöytäkirjaan. Joukkueen kapteenilla on tosin oikeus tulla sanomaan tuomarille, kumman pelaajan he haluavat ensin jäähyaitiosta pois. Huomaa myös, että kumottuja rangaistuksia kärsivät pelaajat EIVÄT pääse pois rangaistusaitiosta vastustajan maalin jälkeen. Kumottu rangaistus tulee kärsiä kokonaisuudessaan, pelaaja pääsee pois rangaistusaitiosta vasta rangaistuksen päättymisen jälkeen seuraavalla normaalilla pelikatkolla. HUOM! Kun pelaaja tulee rangaistusaitioon, älä laita aition ovea kiinni heti. Odota niin kauan, että kellokäyttäjä on ehtinyt laittaa rangaistuksen kelloon näkyviin, sulje ovi vasta sitten. Tällä varmistetaan se, ettei tuomari aloita peliä ennen kuin rangaistus on saatu kelloon (tuomari ei saisi käynnistää peliä, jos aition ovi on vielä auki). Rangaistusaition valvojien on hyvä osata rangaistusesimerkit sääntökirjasta tai vähintään esimerkit, jotka on listattu erilliseen ohjeeseen pöytäkirjan täyttämisestä ( Ohje pöytäkirjan täyttämiseen (junnut, iso kenttä, esim. E1) / Harjun Kiekko E1/03). Varusteina heillä täytyy olla muistiinpanovälineet ja käsiajanottokellot.

6. Rangaistusesimerkkejä SIVU: 6 (1) A-joukkue B-joukkue A6 2 min 3.00 B11 2 min 3.00 A9 2 min 3.30 maali 4.00 Ajassa 3.00 peliä jatketaan 4 kenttäpelaajalla 4 vastaan Ajassa 3.30 peliä jatketaan 3 kenttäpelaajalla 4 vastaan A9 palaa jäälle ajassa 4.00 (A6 ja B11 ovat samanaikaisia rangaistuksia) (2) A-joukkue B-joukkue A6 2 min 3.00 B11 2 min 3.30 A9 2 min 4.00 maali 4.30 A6 palaa jäälle ajassa 4.30 (3) A-joukkue B-joukkue A6 2+10 min 3.00 B11 2+2 min 3.00 A9 2 min 3.00 maali 4.30 Ajassa 3.00 peliä jatketaan 5 kenttäpelaajalla 5 vastaan Kaikki pienet rang. kumoutuvat Ajassa 4.30 tasakenttämaali (4) A-joukkue B-joukkue A6 5 + 2 min 4.00 A9 2 min 8.00 maali 9.15 A9 palaa jäälle ajassa 9.15, koska A9:n rangaistus on kärsittävistä pienistä rangaistuksista ensimmäinen (ts. vanhin kellossa ) (5) A-joukkue B-joukkue A6 5 + 2 min 4.00 A9 2 min 9.10 maali 9.15 A6 palaa jäälle ajassa 9.15, koska A6:n rangaistus on kärsittävistä pienistä rangaistuksista ensimmäinen (6) A-joukkue B-joukkue A7 2 + 2 min 12.00 B3 2 min 12.00 A9 2 min 13.15 maali 13.30 Ajassa 12.00 A-joukkueen on laitettava sijainen kärsimään A7:n normaalisti kärsittävää yhtä pientä rangaistusta, koska A7:n toiseen pieneen rangaistukseen ja B3:n pieneen rangaistukseen sovelletaan toisensa kumoavien rangaistusten -sääntöä. Maalista 13.30 A7:n sijainen palaa jäälle. A7 palaa jäälle 15.30:n jälkeen ensimmäisellä pelikatkolla.