LUOTTORISKIKORI POHJOISMAAT I/2013



Samankaltaiset tiedostot
OSAKEINDEKSILAINA EUROOPPA TURBO II/2013

METSÄOBLIGAATIO III/2012

KORKOTODISTUS STENA I/2017

Osakeindeksilaina Eurooppa Turbo

METSÄOBLIGAATIO I/2013

OSAKEINDEKSILAINA EUROOPPA TURBO III/2013

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV

UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO-

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA

METSÄOBLIGAATIO I/2014

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA I/2013

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA II/2013

METSÄOBLIGAATIO I I/2014

METSÄOBLIGAATIO V/2014 USD

KUPONKILAINA EUROOPPA 9 %

METSÄOBLIGAATIO IV/2014

METSÄOBLIGAATIO I II/2014

OSAKEKORI AMERIKKA TURBO 2013

Danske Bank DDBO 3017: Nokia Autocall Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S Lainan ISIN-koodi: XS

KUPONKILAINA 3 INDEKSIÄ

KUPONKILAINA NORDEA JA SEB

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA I/2014

KUPONKILAINA ARVOYHTIÖT I/2017

KUPONKILAINA NORDEA JA SEB I/2017

Danske Bank DDBO 3021: AUTOCALL SUOMI. Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S Lainan ISIN-koodi: XS

Kuponkilaina Pohjoismaiset Pankit I/2018

KUPONKILAINA ARVOYHTIÖT I/2018

SEB Pohjois-Amerikka High Yield

UPM Kymmene CLN

Nokia Autocall 3 päivitetty

YHDISTYKSEN RISKILUOKITUS SIJOITTAJAN APUNA

Nokia Autocall 2. Danske Bank DDBO FE49:

Nordea Turbo I/2019. unitedbankers.fi

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

UniCredit Autocall. Danske Bank DDBO FE5C:

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

YRITYSLAINAKORI AMERIKKA I/2016

Sampo Autocall 2. Danske Bank DDBO FEC2:

Luottokorilaina Eurooppa High Yield

Nokian Renkaat Autocall

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA III/2015

Sampo Autocall. Danske Bank DDBO FE64:

Nordea Autocall. Danske Bank DDBO FE92:

Danske Bank DDBO 3301: Valuuttaobligaatio Vahva USD

Porsche Autocall. Danske Bank DDBO FE69:

Societe Generale Autocall

Liikkeeseenlaskijaa ja lainaa koskevat tiedot ilmenevät Ohjelmaesitteestä, viitatuista asiakirjoista ja näistä lainakohtaisista ehdoista.

Kuponkilaina Suomi Osakekori I/2018

Danske Bank DDBO FE8B: Suomi Sprinter

Outokumpu Autocall. Danske Bank DDBO FE7C:

Danske Bank Osakeobligaatio 2015:

Nordea Pankki Suomi Oyj

Daimler Autocall. Danske Bank DDBO FE85:

KÄRKIVALUUTTA 2017 SIJOITUSOBLIGAATIO

Korkotuottoa Pohjois-Amerikasta

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA I/2016

OKON KERTYVÄ KORKO V/2005 LAINAKOHTAISET EHDOT

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA II/2015

SEB Paperiteollisuus 3

Danske Bank DDBO FE73: Teollisuus Sprinter

Tuottoa eurooppalaisista yrityslainoista

Danske Bank DDBO 3007: AUTOCALL EURO STOXX 50. Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S Lainan ISIN-koodi: FI

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

O S A K E K O R I Markkinakatsaus

YRITYSLAINAKORI AMERIKKA II/2017

Kuponkilaina Arvoyhtiöt I/2019

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

DANSKE BANK OSAKEOBLIGAATIO 2014: OSAKEOBLIGAATIO KUPONKIPORTAAT

YRITYSLAINAKORI AMERIKKA VI/2016

Kuponkilaina Metsä Board I/2019

Stora Enso Autocall. Danske 08KR:

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA II/2017

YRITYSLAINAKORI AMERIKKA IV/2018

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

YRITYSLAINAKORI AMERIKKA I/2017

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA II/2016

Räätälöidyt sijoitukset

Kuponkilaina Arvoyhtiöt II/2019

OSAKEINDEKSILAINA RUOTSI TURBO I/2015

OKON KORKO 13 III/2005 LAINAKOHTAISET EHDOT

Eurooppa Finanssi EUR sijoitusobligaatio

Nordea Pankki Suomi Oyj 40/2005 Korkoputki Ekstra

Danske Bank DDBO FE7D: Telecom Sprinter

METSÄLIITTO OSUUSKUNNAN JOUKKOVELKAKIRJALAINA I/2006 LAINAKOHTAISET EHDOT

Nordea Pankki Suomi Oyj

VAIKKA LAINAN TAKAISIN MAKSETTAVA MÄÄRÄ ON SEN NIMELLISARVO, SIJOITTAJA VOI MENETTÄÄ OSAN MERKINTÄHINNASTA, JOS LAINA ON MERKITTY YLIKURSSIIN.

UPM Kymmene, Metsä-Board, Stena Luottokorilaina. Lokakuu 2014

DANSKE BANK OSAKEOBLIGAATIO 1051: OSAKEOBLIGAATIO POHJOISMAAT VI

YRITYSLAINAKORI SUOMI 2021 LUOTTORISKISIDONNAINEN JOUKKOVELKAKIRJALAINA

POHJOLA FORTUM AUTOCALL 11/2012 LAINAKOHTAISET EHDOT

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA II/2014

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA III/2016

Wärtsilä Autocall 2 MARKKINOINTIMATERIAALI DANSKE 08Q0:

Nordea Pankki Suomi Oyj 34/2005 Euro/TRY

Räätälöidyt sijoitukset

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA I/2015

Danske Bank DDBO 2025: Osakeobligaatio Etelä-Eurooppa

YRITYSLAINAKORI EUROOPPA III/2018

ÅLANDSBANKEN KORKO-OBLIGAATION INFLAATIOSUOJA LOPULLISET EHDOT liikkeeseenlasku ÅLANDSBANKEN JOUKKOVELKAKIRJAOHJELMAN 2011 alla

Transkriptio:

LUOTTORISKIKORI POHJOISMAAT I/2013 UNITED BANKERS - OMAISUUDENHOITO-

LUOTTORISKIKORI POHJOISMAAT I/2013 Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013 on noin kolmen vuoden mittainen sijoitus, jonka tuotto perustuu neljän pohjoismaisen yhtiön: Nokia Oyj:n, Norske Skogindustier ASA:n, Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Swedenin ja Stena AB:n luottoriskin hinnoitteluun lainan liikkeeseenlaskuhetkellä. Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:ssa luottoriski jakautuu tasan neljän kohdeyhtiön kesken. Luottoriskikorin alustava vuosituotto on 10 prosenttia*. Tuotto maksetaan neljännesvuosittain. Mahdolliset luottovastuutapahtumat kohdeyhtiöissä vaikuttavat sekä tuottoon että sijoittajalle takaisin maksettavaan pääomaan. Mikäli edellä mainituissa yhtiöissä ei luottovastuuaikana toteudu yhtään luottovastuutapahtumaa, maksetaan sijoittajalle eräpäivänä velkakirjan nimellisarvon mukainen pääoma kokonaisuudessaan takaisin. Sijoitus ei ole pääomaturvattu. Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n myyntiaika on 3. 17.9.2013 ja minimisijoitus 5 000 euroa. Liikkeeseenlaskijana toimii Nordea Pankki Suomi Oyj. ALUSTAVA V U O S Miksi sijoittaa Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:een? Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013 sopii sijoittajalle, joka haluaa tavoitella korkeaa kohdeyhtiöiden luottoriskiin sidottua kuponkituottoa ja ymmärtää kohdeyhtiöihin liittyvän keskimääräistä korkeamman luottoriskin. Kohdeyhtiöinä on neljä pohjoismaista yhtiötä: Nokia Oyj, Norske Skogindustrier ASA, Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden ja Stena AB. Kohdeyhtiöt ovat luottoluokitukseltaan ns. High Yield -tasoa. Toisin sanoen yhtiöiden maksukykyisyyteen arvioidaan liittyvän keskimääräistä korkeampi riski. Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013 pääoman takaisinmaksu ja tuoton maksu riippuvat siitä, toteutuuko kohdeyhtiöissä luottovastuutapahtumia luottovastuuaikana. Luottoriskikorin vuosituotto on alustavasti 10 prosenttia*. Tuotto maksetaan neljännesvuosittain. I T U O T T O KESKIMÄÄRÄISTÄ K O R K E A M P I High Yield -yrityslainat Yritysten luottoluokitus perustuu riippumattomien luottoluokituslaitosten arvioon liikkeeseenlaskijaan liittyvästä luottoriskistä. High yield -tason luottoluokituksen yhtiöihin liittyy kohonnut riski siitä, että yhtiö ei kykene maksamaan velkakirjojensa kuponkikorkoja tai nimellispääomaa eräpäivänä takaisin. High yield -lainoilla on tämän vuoksi myös keskimääräistä korkeampi tuotto. High yield -kategoriaan kuuluvien yritysten luottoluokitus on enintään BB+ (Standard & Poor s) ja Ba1 (Moody s). * Mikäli liikkeeseenlaskija ei voi vahvistaa Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n vuosituotoksi vähintään 9,0 prosenttia, peruutetaan liikkeeseenlasku. Tuotto vahvistetaan liikkeeseenlaskupäivänä.

Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n kohdeyhtiöt Nokia Oyj Luottoluokitus: B1 (Moody s) B+ (Standard&Poor s) Nokia on maailman johtava langattoman viestinnän yritys, joka työllistää noin 98 000 ihmistä ympäri maailmaa. Nokian laitteita käyttää päivittäin yli miljardi ihmistä. Nokian liiketoiminta-alueisiin kuuluu matka- ja älypuhelinten valmistus, joista älypuhelimia kehittävä yksikkö toimii Microsoftin kanssa strategisessa kumppanuudessa. Nokian verkkoyksikkö puolestaan lukeutuu maailman johtaviin tietoliikenteen infrastruktuurilaitteistojen, -ohjelmistojen ja asiantuntijapalveluiden tarjoajiin. Nokia pyrkii myös kasvattamaan sijaintiin perustuvien tuotteiden ja palvelujen liiketoimintaa HERE-yksikössään. Nokian toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 5 695 miljoonaa euroa ja operatiivinen liiketappio 115 miljoonaa euroa. Nokian tulos on ollut viime vuosina tappiollinen, ja jälkikäteen tarkasteltuna Nokian johdon voidaan sanoa tehneen strategisia virheitä matkapuhelinliiketoiminnassaan. Yhtiön kannattavuus heikkeni vuosina 2011 2012 voimakkaasti. Velkasijoittajien huolena oli erityisesti tahti, jolla yhtiön aiemmin erittäin vahva kassatilanne heikkeni. Nokian johto pyrkii nyt kaikin keinoin kääntämään liiketoiminnan jälleen kannattavaksi. Samalla kun matkapuhelinten myynti on viime vuosina supistunut, verkkoliiketoiminnan merkitys Nokialle on kasvanut. Heinäkuun alussa Nokia ilmoitti ostavansa Siemensin osuuden yhteisyrityksestä Nokia Siemens Networksistä. Kaupan ehdot olivat Nokian kannalta varsin edulliset. Yhtiön liiketoiminnan tulevaisuus näyttääkin jo selvästi valoisammalta, sillä NSN:n verkkoliiketoiminta on parantanut kannattavuuttaan huomattavasti ja myös Lumia-älypuhelinten myyntiä on saatu vähitellen kasvatettua. (Lähteet: www.nokia.fi, Nokia Oyj pörssitiedotteet, Standard & Poor s RatingsDirect: Nokia, 5.7.2013, UB Omaisuudenhoito Oy) Norske Skogindustrier (Norske Skog) Luottoluokitus: Caa2 (Moody s) CCC (Standard&Poor s) Norjalainen metsäteollisuusyhtiö Norske Skog on yksi maailman suurimmista sanomalehtipaperin tuottajista sekä merkittävä aikakauslehtipaperin tuottaja Euroopassa. Norske Skog on kärsinyt viime vuosina toimialan ylikapasiteetista, joka on painanut erityisesti sanomalehtipaperin hintaa heikentäen yhtiön kannattavuutta. Norske Skogin toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 429 miljoonaa euroa ja operatiivinen liiketulos 26,7 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää 3 600 henkilöä. Yhtiön rahoitustilanne on vaikea, sillä velkaantuneisuus on korkea ja likviditeetti heikko. Yhtiön liiketulos on ollut tappiollinen viime vuosina. Toimialan ylikapasiteetin karsiminen ja sitä kautta kannattavuuden parantaminen ovatkin keskeisiä yhtiön tulevaisuuden näkymien kannalta. Norjalaiset metsänomistajajärjestöt kuuluvat suurimpiin osakkeenomistajiin. (Lähteet: www.norskeskog.com, Norske Skog pörssitiedotteet, Standard & Poor s RatingsDirect: Norske Skogindustrier ASA, 2.8.2013, UB Omaisuudenhoito Oy) Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden (SAS) Luottoluokitus: Caa1 (Moody s) B- (Standard&Poor s) SAS on pohjoismaiden suurin lentoyhtiö, joka on perustettu vuonna 1946. SAS:n suurimmat osakkeenomistajat ovat Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtiot yhteensä 50 %:n omistusosuudella. Konsernin lentoyhtiöillä oli viime vuonna 136 lentokohdetta ja matkustajamäärä kohosi 28 miljoonaan. Yhtiö työllistää lähes 15 000 työntekijää. SAS:n liikevaihto viimeksi päättyneellä kvartaalilla (02-04/2013) oli 1 178 miljoonaa euroa ja operatiivinen liiketulos 30 miljoonaa euroa. Lentoyhtiöt kohtaavat alan yhteisiä haasteita, joita ovat muun muassa heikko taloustilanne, toimialan ylikapasiteetti, polttoainekustannukset, valuuttakurssit sekä globaalit tautiepidemiat, jotka voivat vähentää matkustamista. SAS onkin pyrkinyt viime vuosina karsimaan kustannuksiaan määrätietoisesti. Yhtiö saavutti merkittävän edistysaskeleen henkilöstökulujen leikkaamisessa vuoden 2012 lopulla. Tapahtuma jäi varmasti monien mieliin, sillä yhtiön neuvottelutaktiikka konkurssiuhalla pelotteluineen herätti tuolloin paljon huomiota mediassa. Henkilöstökulujen leikkaus oli edellytys rahoituspaketin saamiselle. Määräaikaisen lainapaketin uudelleenrahoitus yhtiöllä on edessään viimeistään vuoden 2015 keväällä. (Lähteet: www.sasgroup.net, SAS pörssitiedotteet, Standard & Poor s RatingsDirect: SAS, 5.8.2013, UB Omaisuudenhoito Oy) Stena AB Luottoluokitus: Ba3 (Moody s) BB (Standard&Poor s) Stena AB on vuonna 1939 perustettu ruotsalainen perheyritys. Sen tärkeimpiin toimialoihin kuuluvat matkustaja- ja rahtiliikenne, öljynporaus, kiinteistösijoittaminen sekä ympäristöpalveluliiketoiminta. Stena AB:n vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli yli 766 miljoonaa euroa. Operatiivinen liiketulos oli 43 miljoonaa euroa (huom. toisen vuosineljänneksen lukuja ei vielä saatavilla). Yhtiö työllistää noin 20 000 henkilöä. Stena AB:n merkittävimpänä riskinä on korkea velkaantuneisuus yhdistettynä kunnianhimoiseen laajenemisstrategiaan. Toisaalta yhtiön asiakaskunta on laaja, ja liiketoiminnan tuotot syntyvät hajautetusti eri toiminnoista. Kassavirran kehityksen ennustamista helpottavat kiinteistö- ja öljyporausliiketoiminnan sekä nestekaasun kuljetuksen pitkiin sopimuksiin perustuvat tasaiset tuotot. (Lähteet: www.stena.com, Standard & Poor s RatingsDirect: Stena AB, 24.6.2013, UB Omaisuudenhoito Oy)

Tuoton maksu Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n laina-aika on 23.9.2013 17.10.2016. Luottoriskikori tarjoaa erittäin korkean tuottopotentiaalin vuosituoton ollessa alustavasti 10 prosenttia*. Vuosituotto on kiinteä ja se perustuu kohdeyhtiöiden, Nokia Oyj:n, Norske Skogindustrier ASA:n, Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Swedenin ja Stena AB:n luottoriskin hinnoitteluun lainan liikkeeseenlaskuhetkellä. Liikkeeseenlasku peruutetaan, mikäli vuosituotoksi ei voida vahvistaa vähintään 9 %. Tuotto vahvistetaan liikkeeseenlaskupäivänä. Tuotto maksetaan neljännesvuosittain. Sijoittajalle laina-aikana maksettavaan tuottoon ja eräpäivänä takaisinmaksettavan pääoman määrään vaikuttaa, toteutuuko yhdessä tai useammassa kohdeyhtiössä luottovastuutapahtuma luottovastuuaikana. Jokaisen kohdeyhtiön paino Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:ssa on 1/4. Mikäli yksi kohdeyhtiöistä kohtaa luottovastuutapahtuman, alenee sijoittajalle eräpäivänä palautettava pääoma 1/4:lla alkuperäisestä nimellispääomasta laskettuna. Luottovastuutapahtuma päättää myös tuotonmaksun yhtiön osalta, jolloin mahdollinen luottovastuutapahtuma alentaa 1/4:lla pääomaa, jolle tuottoa maksetaan. Tuoton maksu päättyy kyseisen yhtiön osalta luottovastuutapahtuman toteutumispäivään. Näin ollen mahdollisen luottovastuutapahtuman toteutumisajankohdalla on vaikutus sijoittajan laina-ajalta saamaan kokonaistuottoon. Kohdeyhtiöihin liittyy keskimääräistä korkeampi riski, joten on mahdollista, että luottovastuuaikana yksi tai useampi kohdeyhtiöistä kohtaa luottovastuutapahtuman. Mikäli kohdeyhtiöissä ei toteudu luottovastuutapahtumia, maksetaan sijoittajalle eräpäivänä sijoituksen nimellispääoma kokonaisuudessaan takaisin. Alla on havainnollistettu esimerkkien avulla tuoton muodostumista ja mahdollisten luottovastuutapahtumien vaikutusta takaisinmaksettavaan pääomaan 100 000 euron sijoitukselle. Esimerkkilaskelmat ovat suuntaa-antavia ja ne perustuvat oletukseen, että kaikki tuottojaksot ovat yhtä pitkiä. Luottoriskikorissa ensimmäinen tuottojakso on hieman muita lyhyempi ja viimeinen muita pidempi. Vuotuisen tuoton laskennassa on huomioitu 1 prosentin merkintäpalkkio. Esimerkki 1. Yhdessäkään kohdeyhtiössä ei luottovastuuaikana toteudu luottovastuutapahtumaa. Sijoittajalle maksetaan takaisin eräpäivänä sijoituksen koko nimellispääoma eli 100 000 euroa. Sijoittajan laina-ajalta saamat tuotot ovat yhteensä 30 000 euroa (100 000 euroa x 3 x 10 %). Näin ollen takaisin maksettava pääoma ja tuotot ovat yhteensä 130 000 euroa. Vuotuinen tuotto sijoitetulle pääomalle 1 prosentin merkintäpalkkio huomioiden on 9,7 %. Esimerkki 2. Yhdessä kohdeyhtiössä toteutuu luottovastuutapahtuma kahden vuoden jälkeen. Sijoittajalle eräpäivänä takaisin maksettava pääoma pienenee 1/4:lla 75 000 euroon. Sijoittaja saa laina-ajan ensimmäiseltä kahdelta vuodelta tuottoa 20 000 euroa (100 000 euroa x 2 x 10 %). Viimeiseltä vuodelta tuottoa maksetaan 7 500 euroa (0,75 x 100 000 euroa x 10 %). Näin ollen takaisin maksettava pääoma ja tuotot ovat yhteensä 102 500 euroa (75 000 euroa + 27 500 euroa). Vuotuinen tuotto sijoitetulle pääomalle 1 prosentin merkintäpalkkio huomioiden on 0,5 %. Esimerkki 3. Kahdessa kohdeyhtiössä toteutuu luottovastuutapahtuma 1 ½ vuoden jälkeen. Sijoittajalle eräpäivänä takaisin maksettava pääoma pienenee puolella 50 000 euroon. Sijoittaja saa laina-ajan ensimmäiseltä 1 ½ vuodelta tuottoa 15 000 euroa (100 000 euroa x 1 ½ x 10 %) ja laina-ajan jäljellä olevalta 1 ½ vuodelta 7 500 euroa (0,5 x 100 000 euroa x 1 ½ x 10 %). Näin ollen takaisin maksettava pääoma ja tuotot ovat yhteensä 72 500 euroa (50 000 + 22 500). Vuotuinen tuotto sijoitetulle pääomalle 1 prosentin merkintäpalkkio huomioiden on -9,5 %. Esimerkki 4. Kaikissa kohdeyhtiöissä toteutuu luottovastuutapahtuma heti laina-ajan alussa. Sijoittaja menettää sijoittamansa pääoman kokonaisuudessaan eikä tuottoa makseta. * Mikäli liikkeeseenlaskija ei voi vahvistaa Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n vuosituotoksi vähintään 9,0 prosenttia, peruutetaan liikkeeseenlasku. Tuotto vahvistetaan liikkeeseenlaskupäivänä.

Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n riskit Sijoittaja vastaa itse tekemiensä sijoituspäätösten taloudellisista seuraamuksista. Sijoittajan tulee ennen sijoituspäätösten tekemistä varmistua siitä, että hän ymmärtää sijoitustuotteen ominaisuudet ja riskit. Tämän vuoksi sijoittajaa kehotetaan perehtymään tämän markkinointiesitteen lisäksi lainakohtaisiin ehtoihin sekä muihin virallisiin asiakirjoihin. Tuottoriski ja pääomaturva Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013 ei ole pääomaturvattu, joten sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Mikäli jokin kohdeyhtiöistä ei selviydy velkasitoumustensa taloudellisista velvoitteista ja ajautuu luottovastuutapahtumaan, laskee sijoittajalle takaisin maksettavan pääoman määrä. Jokaisen kohdeyhtiön paino luottoriskikorissa on 1/4. Näin ollen yhden yhtiön mahdollinen luottovastuutapahtuma alentaa sijoituksesta takaisin maksettavaa pääomaa 1/4:lla alkuperäisestä nimellispääomasta laskettuna. Luottovastuutapahtuma päättää myös tuotonmaksun yhtiön osalta, jolloin mahdollinen luottovastuutapahtuma alentaa 1/4:lla pääomaa, jolle tuottoa maksetaan. Tuoton maksu päättyy kyseisen yhtiön osalta luottovastuutapahtuman toteutumispäivään. Mikäli kohdeyhtiöissä ei toteudu luottovastuutapahtumaa luottovastuuaikana, maksetaan sijoittajalle eräpäivänä velkakirjan nimellisarvon mukainen pääoma kokonaisuudessaan takaisin. Sijoittajan maksamaa merkintäpalkkiota ei palauteta. Liikkeeseenlaskijariski Sijoitukselle ei ole asetettu erillistä vakuutta, joten siihen liittyy riski liikkeeseenlaskijan, Nordea Pankki Suomi Oyj:n, takaisinmaksukyvystä. Nordean luottoluokitukset ovat Aa3 (Moody s) ja AA- (Standard & Poor s). Liikkeeseenlaskijan luottoluokitukset voivat muuttua laina-aikana. Liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukykyyn liittyvällä riskillä tarkoitetaan riskiä siitä, että liikkeeseenlaskija tulee maksukyvyttömäksi eikä pysty vastaamaan sitoumuksistaan. Sijoittaja voi liikkeeseenlaskijan mahdollisen maksukyvyttömyyden johdosta menettää sijoittamansa pääoman sekä mahdollisen tuoton osittain tai kokonaan. Sijoituspäätöstä tehdessään sijoittajan tulee huomioida pääomaan ja liikkeeseenlaskijaan liittyvä kokonaisriski. Jälkimarkkinariski Liikkeeseenlaskija antaa normaaleissa markkinaolosuhteissa sijoitukselle takaisinostohinnan 5 000 euron ja sen ylittäville nimellismäärille. Jälkimarkkinahinta voi vaihdella voimakkaasti, joten sijoitus on lähtökohtaisesti tarkoitettu pidettäväksi eräpäivään asti. Jälkimarkkina-arvoon vaikuttavat kohdeyhtiöiden luottoriskin hinnoittelu markkinoilla, kohdeyhtiöiden tuleva taloudellinen asema, markkinakorot ja muutokset liikkeeseenlaskijan rahoituskustannuksissa. Esimerkiksi voimakkaat markkinaliikkeet, markkinapaikkojen sulkeminen tai tekniset ongelmat voivat hetkellisesti vaikeuttaa jälkimarkkinoita. Jälkimarkkinakaupoissa sijoittajan tulee olla yhteydessä UB Omaisuudenhoitoon. Luottovastuutapahtuma Luottovastuutapahtumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa kohdeyhtiö on vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa, eikä pysty hoitamaan velkojensa maksuvelvoitteita. Luottovastuutapahtumia ovat kohdeyhtiön konkurssi, vakava maksuhäiriö ja velkasaneeraukseen verrattava velkojen uudelleenjärjestely. Luottovastuutapahtumassa yhtiön velkojat ja velkasijoittajat kärsivät luottotappioita. Luottovastuutapahtuman tarkemmat määritelmät löytyvät lainaehdoista. RISKILUOKITUS: KESKIMÄÄRÄINEN RISKI. Strukturoidut sijoitustuotteet, joissa nimellispääoman palautus riippuu markkinoiden kehityksestä kuten esim. viiteyhtiöiden osakkeiden markkina-arvon kehityksestä tai viiteyhtiöiden luottovastuutapahtumien lukumäärästä sekä liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä. Mahdollinen nimellispääoman palautus ei kata ylikurssia eikä sijoittajan maksamia palkkioita ja kuluja. Liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukykyyn liittyvä riski on kuvattu tässä markkinointiesitteessä. Riskiluokitus ei poista sijoittajan velvollisuutta perehtyä huolellisesti tähän markkinointiesitteeseen, tuotekohtaisiin ehtoihin ja mahdolliseen ohjelmaesitteeseen ja niissä mainittuihin riskeihin. Lisätietoja riskiluokituksesta Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n Internet-sivuilta www.sijoitustuotteet.fi.

Yhteenveto lainaehdoista Lainan nimi Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013 ISIN FI4000053582 Kohdeyhtiöt Nokia Oyj, Norske Skogindustrier ASA, Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden ja Stena AB. Liikkeeseenlaskija Nordea Pankki Suomi Oyj Myyjä UB Omaisuudenhoito Oy Aleksanterinkatu 21 A, 3. krs. 00100 Helsinki Valvova viranomainen Finanssivalvonta, PL 103, 00101 Helsinki www.finanssivalvonta.fi Merkintäaika 3. 17.9.2013 Maksupäivä 17.9.2013 Liikkeeseenlaskupäivä 23.9.2013 Eräpäivä 17.10.2016 Laina-aika 23.9.2013 17.10.2016 Tuotto 10 %* p.a. Tuottojaksot Tuottojaksot ovat kolmen kuukauden mittaisia päättyen 20.3., 20.6., 20.9. ja 20.12. Ensimmäinen tuottojakso on muita lyhyempi 23.9. 20.12.2013 ja viimeinen muita pidempi 20.6.2018 17.10.2016. Maksupäivät Tuotto maksetaan neljännesvuosittain tuottojakson viimeisenä päivänä 20.3., 20.6., 20.9. ja 20.12. alkaen 20.12.2013. Viimeinen tuotonmaksu ja nimellispääoman takaisinmaksu tapahtuvat 17.10.2016. Mikäli tuotonmaksupäivä ei ole pankkipäivä, siirtyy maksu seuraavaan pankkipäivään. Minimimerkintä 5 000 euroa Eräkoko 5 000 euroa Merkintäpalkkio merkintä 5 000 95 000 euroa, palkkio 1,5 % merkintä 100 000 495 000 euroa, palkkio 1 % merkintä vähintään 500 000 euroa, palkkio 0,5 % Merkintäkurssi 100 % Luottovastuuaika Luottovastuuaika alkaa 23.9.2013 ja päättyy 20.9.2016. Luottovastuutapahtuman toteamiseksi kohdeyhtiöiden tilannetta voidaan kuitenkin tarkastella taannehtivasti 60 pankkipäivän ajalta ennen varsinaisen luottovastuuajan alkamista kansainvälisen markkinakäytännön mukaisesti. Liikkeeseenlaskijalla on myös oikeus ilmoittaa sellaisesta luottovastuutapahtumasta, joka on tapahtunut luottovastuuaikana, mutta joka on tullut liikkeeseenlaskijan tietoon vasta luottovastuuajan jälkeen, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluttua luottovastuuajan päättymisestä. Luottovastuutapahtuma Luottovastuutapahtumalla tarkoitetaan tapahtumaa, jossa liikkeeseenlaskijan mukaan on kyse kohdeyhtiön vakavasta maksuhäiriöstä, velkojen uudelleenjärjestelystä ja/tai konkurssista. Liikkeeseenlaskijan arvio perustuu kansainvälisen ISDA 2003 (International Swaps and Derivatives Association) mukaisiin määritelmiin. Luottovastuutapahtumien tarkemmat määritelmät löytyvät lainaehdoista. Takaisinmaksu eräpäivänä Sijoittajalle palautetaan nimellispääoma kokonaisuudessaan, mikäli kohdeyhtiöissä ei toteudu luottovastuutapahtumaa laina-aikana. Vakuus Sijoitukselle ei ole asetettu erillistä vakuutta. Lainaan liittyy riski liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä. Jälkimarkkinat Liikkeeseenlaskija antaa normaaleissa markkinaolosuhteissa sijoitukselle takaisinostohinnan 5 000 euron ja sen ylittäville nimellismäärille. Jälkimarkkinakaupoissa sijoittajan tulee ottaa yhteyttä UB Omaisuudenhoito Oy:öön. Liikkeeseenlaskun peruutus Liikkeeseenlaskijalla on oikeus peruuttaa liikkeeseenlasku tai päättää lainojen merkintäaika ennenaikaisesti perustuen muutoksiin taloudellisissa olosuhteissa, yhteenlaskettujen merkintöjen jäädessä alle 1 000 000 euroon, jos tapahtuu jotain sellaista, mikä liikkeeseenlaskijan harkinnan mukaan voi vaarantaa järjestelyn onnistumisen tai mikäli tuotoksi ei voida vahvistaa vähintään 9 prosenttia. Muut kustannukset Sijoituksen myyntihintaan sisältyy liikkeeseenlaskijan strukturointikustannus 0,2 % p.a. sekä myyjän palkkio 0,5 1,0 % p.a. Näillä katetaan mm. riskien hallinta, tuotteen rakentaminen ja jakelu. UB Omaisuudenhoito Oy ei peri lainan hallinnoinnista tai säilytyksestä erillisiä palkkioita sijoitusaikana. Jälkimarkkinakaupoista voidaan periä välityspalkkio voimassa olevan hinnaston mukaan. Verotus Lainalle maksettavaa tuotto on luonnolliselle henkilölle ja kotimaiselle kuolinpesälle korkotulon lähdeveron alaista tuloa. Verolainsäädännössä voi tapahtua muutoksia tulevaisuudessa. Sijoittaja vastaa kaikista sijoitustuotteeseen liittyvistä veroseuraamuksista. Valuutta Kaikki sijoitukseen liittyvät laskelmat ja maksut ovat euroissa. * Mikäli liikkeeseenlaskija ei voi vahvistaa Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:n vuosituotoksi vähintään 9,0 prosenttia, peruutetaan liikkeeseenlasku. Tuotto vahvistetaan liikkeeseenlaskupäivänä.

Viralliset asiakirjat Laina lasketaan liikkeeseen Nordea Pankki Suomi Oyj:n 16.4.2013 päivätyn ja sittemmin päivitetyn joukkolainaohjelman (Irlannista Suomen Finanssivalvonnalle esitedirektiivin mukaisesti ilmoitettu joukkovelkakirjaohjelma) puitteissa. Englanninkielinen ohjelmaesite löytyy myös liikkeeseenlaskijan verkkosivuilta www.nordea.fi/joukkolainat. Lainan lopulliset ehdot ja ohjelmaesite ovat saatavissa myyjältä. Lainaehtojen englanninkielinen versio on sitova. Suomenkielinen teksti on käännös englanninkielisestä. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sovelletaan englanninkielisiä lainaehtoja. Lisätietoja kohdeyhtiöistä Kohdeyhtiöiden vuosikertomukset ja viimeisimmät tiedotteet ovat saatavissa kohdeyhtiöiden internet-sivuilta: www.nokia.fi, www.norskeskog.com, www.sasgroup.net, www.stena.com. Rekisteröinti ja listaus Lainan liikkeeseenlasku tapahtuu Euroclear Finland Oy:n arvo-osuusjärjestelmässä. Lainalle haetaan listaus Nasdaq OMX Helsinkiin. Näin teet merkinnän Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:een: Perehdy huolellisesti materiaaleihin Sijoittajan tulee ennen sijoituksen tekemistä perehtyä tämän markkinointiesitteen lisäksi Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013 lopullisiin lainaehtoihin sekä liikkeeseenlaskijan, Nordea Pankki Suomi Oyj:n 16.4.2013 päivättyyn ohjelmaesitteeseen. (Katso tarkemmin Viralliset asiakirjat.) Lainaehdot ja ohjelmaesite ovat saatavissa myyjältä. Palauta merkintäsitoumus Täytä ja palauta merkintäsitoumuslomake liitteineen UB Omaisuudenhoitoon 17.9.2013 klo 18 mennessä postitse, sähköpostitse tai faksilla. Lue huolellisesti lomakkeessa annetut ohjeet erityisesti tehdessäsi ensimmäistä merkintää UB Omaisuudenhoidon kautta. Maksa merkintä Sijoitus Luottoriskikori Pohjoismaat I/2013:een tulee maksaa viimeistään 17.9.2013. Maksuohjeet löytyvät merkintäsitoumuslomakkeesta. UB OMAISUUDENHOITO 0Y Aleksanterinkatu 21 A, 00100 Helsinki puh. 09 2538 0300, faksi 09 2538 0310 sijoita@unitedbankers.fi www.unitedbankers.fi Kotipaikka Helsinki, Y-tunnus 1071069-8