Puukerrostalorakentamisen haasteet ja mahdollisuudet kokemuksia valtakunnallisesta Moderni puukaupunki -työstä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puukerrostalorakentamisen haasteet ja mahdollisuudet kokemuksia valtakunnallisesta Moderni puukaupunki -työstä"

Transkriptio

1 Puukerrostalorakentamisen haasteet ja mahdollisuudet kokemuksia valtakunnallisesta Moderni puukaupunki -työstä Markku Karjalainen TkT, arkkitehti puurakentamisen ja puuarkkitehtuurin dosentti, Valtakunnallinen Moderni puukaupunki -hanke, Puuinfo Oy Moderni puukaupunki -hanke syntyi tukemaan puurakentamisen pilotti- ja esimerkkikohteita Suomessa Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston Puustudio käynnisti valtakunnallisen Moderni puukaupunki -hankeen vuonna Puustudio on koordinoinut hanketta sen alkuvaiheista saakka. Hanke siirtyi tammikuussa 2010 Puuinfo Oy:n hallinnoimaksi projektiksi. Moderni puukaupunki -hanketoiminnan tehtävä on säilynyt koko ajan samana: neuvotella, käynnistää ja hankkeistaa konkreettisia ja näyttäviä puumiljöökohteita ja muita puurakentamisen pilotti- ja esimerkkikohteita eri puolille Suomea. Työ on ollut tuloksellista ja motivoivaa yli 14 vuotta. Puumiljööhankkeiden, ja viime aikoina myös uusien puukerrostalohankkeiden kysyntä on viime aikoina kasvanut kaavoittajien keskuudessa. Puurakentamisesta puhuminen herättää myös vastareaktioita. Joidenkin mielestä pitäisi puhua ennemmin puun käytöstä rakentamisessa kuin puurakentamisesta. Puurakentamisen puolesta puhuminen synnyttää toisille mielikuvan puun käyttämisestä väkisin paikoissa, joissa se ei ole rakennusmateriaalina luonteva tai kilpailukyinen. Lisäksi mielletään, että ympäristöarvot ovat painokkaasti esillä puheiden tasolla, mutteivät vaikuta vielä juuri lainkaan rakentamisen materiaalivalintoihin. Pienimittakaavainen rakentaminen suosii puuta suurimmat haasteet ovat kerrostalorakentamisessa Kotimaisen sahatavaran tuotannosta noin neljä viidesosaa käytetään rakentamiseen. Rakentamisessa asuntorakentaminen on kaikkein tärkeimmässä roolissa: Suomen rakennuskannasta noin 86 % on asuinrakennuksia. Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä ja joka vuosi rakennetaan noin seitsemän tuhatta uutta vapaa-ajan rakennusta lisää. 1 (6)

2 Vapaa-ajan rakennuksista lähes 99 % on puurakenteisia. Erityisesti hirsirakentamisella on mökkirakentamisessa vankkumaton valta-asema. Maahamme on rakennettu viime vuosikymmenenä noin uutta asuntoa vuosittain. Parin viimeisimmän lamavuoden aikana uudisasuntotuotantovauhti on pudonnut kolmanneksella, mutta vuonna 2011 ennusteiden mukaan uskotaan päästävän jälleen yli 30 tuhannen uudisasunnon vuosivauhtiin. Uudisasuntotuotannosta hieman vajaa puolet on pientaloja eli omakotitaloja ja paritaloja. Tälläkin sektorilla puulla on valta-asema: Pientaloista yli kahdeksan kymmenestä saa puurungon ja noin kolme neljäsosaa puujulkisivun. Joka kymmenes pientalorakentajista valitsee hirsitalon. Tilastojen valossa puun käyttöä ei voida Suomessa juurikaan enää merkittävästi lisätä vapaa-ajan rakennusten ja pientalojen rakentamisessa, joskin tämä markkinaosuus olisi hyvä säilyttää. Toisin on kerrostalopuolella. Suomi on Espanjan jälkeen Euroopan kerrostalovaltaisin maa noin 43 % maamme kaikista asunnoista sijaitsee kerrostaloissa. Uudisasunnoista noin neljä kymmenesosaa rakennetaan edelleen kerrostaloihin. Puun markkinaosuus yli kaksikerroksisissa kerrostaloissa on alle prosentin luokkaa. Vapaa-ajan rakennusten ja niin kutsuttujen kakkosasuntojen rakentamisen kasvu tai pientalojen suosiminen uudisasuntotuotannossa kerrostalojen sijaan merkitsisi kuitenkin puun käytön lisääntymistä. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen maamme puuteollisuus on voimakkaasti panostamassa uudelleen puukerrostalojen kehittämiseen ja rakentamiseen. Kerrostalojen ja julkisen rakentamisen sektorilla puun käytölle onkin suurimmat kasvumahdollisuudet. Suomeen on tähän mennessä rakennettu yli kaksikerroksisia puisia asuinkerrostaloja kahdeksalle paikkakunnalle; yhteensä 13 kohdetta, jotka käsittävät 31 taloa ja 517 asuntoa. Seuraavat kaksi kohdetta, seitsemän taloa ja 140 asuntoa ovat rakenteilla Heinolaan ja Helsingin Viikkiin. Puisia monikerroksisia työpaikkarakennuksia on rakennettu kolme; METLA-talo Joensuuhun; FMO (Finnforest Modular Office) Espoon Tapiolaan ja Metsähallituksen Pilke-talo Arktikum-talon viereen Rovaniemelle. Neljäs puinen suuri toimistotalo tulee olemaan Suomen ympäristökeskuksen Synergiatalo, jonka kansainvälinen arkkitehtikilpailu päättyi vastikään suomalaisten voittoon. On odotettavissa, että puun positiivisten ympäristöarvojen myötä puisia työpaikkarakennuksia ilmestyy jatkossa muidenkin kuin vain puu-, metsä- ja ympäristöalan itsensä rakennuttamien hankkeiden myötä. Lisäksi uusia asuinpuukerrostalokohteita on nyt ilahduttavasti vireillä kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. 2 (6)

3 Monikerroksisten puurakennusten rakentamiseen on tarjolla useita runkojärjestelmiä 1990-luvulla maamme puukerrostalorakentamiseen kehitettiin niin kutsuttua avointa puurakentamisjärjestelmää, jonka esikuvana oli amerikkalainen platform-tekniikka. Tämä kantavaan tolpparunkoon perustuva kerroksittainen rakentamistapa soveltuu hyvin sekä paikalla- että elementtirakentamiseen. Ylöjärven 1997 asuntomessualueelle rakennettuja Suomen ensimmäisiä puukerrostaloja lukuun ottamatta tähänastiset asuinpuukerrostalot on rakennettu avoimen puurakentamisjärjestelmän perusratkaisuja noudattaen. Ylöjärven puukerrostalot ja kaikki maamme kolme toimistopuukerrostaloa ovat kantavalta puurungoltaan järeämpiä pilari-palkki-ripalaatta -sovelluksia. Avoimen puurakentamisjärjestelmän rakennetyypit ovat nyt päivityksessä alati kiristyvien lämmöneristysvaatimusten vuoksi. Suurimmat muutokset kohdistuvat ulkoseiniin. Muutamaan uuteen puukerrostalokohteeseen runkoratkaisuksi on lähtökohtaisesti esitetty CLT (Cross Laminated Timber) -tekniikkaa, jossa rakennuksen kantavina pysty- ja vaakaelementteinä toimivat laudoista kerroksittain ristiinliimatut massiiviset puulevyt. CLT-järjestelmäkehitystä vie Suomessa eteenpäin muun muassa StoraEnso. CLT-tekniikan oheen on tuotu julki myös MHM (Massiv Holz Mauer) -tekniikka, jossa kantavat massiiviset puulevyt kootaan niin ikään vieriviereen ja kerroksittain ristiin ladotuista laudoista, mutta käyttäen kokoamiseen liiman sijasta alumiininauloja. CLT- tai MHM -runkojärjestelmää ei ole laajemmassa mittakaavassa aiemmin kokeiltu Suomessa. Sen sijaan Keski-Euroopassa kummatkin järjestelmät ovat yleisesti käytössä ja niistä on runsaasti tietoa ja kokemuksia saatavilla. Metsäliiton Puutuoteteollisuudella on tarjolla oma Finnforestkerrostalojärjestelmänsä, joka perustuu kertopuiseen pilari-palkki-ripalaattasysteemiin. Rakentamistapaa markkinoidaan nopeudella ja sillä, että rakennuksen runko saadaan nopeasti vesikaton alle sääsuojaan. Järjestelmä on pitkälle konseptoitu ja sen kilpailukykyisimpänä alueena nähdään 3-4 -kerroksiset asuinkerrostalot. Puuelementtirakentamiseen on tulossa avoimet standardit Finnish Wood Research (FWR):n toimesta on käynnistetty TEKESrahoitteinen tutkimus suomalaisen teollisen puuelementtirakentamisen avoimen standardin, RunkoPES:in, kehittämiseksi. Tavoitteena on vakioida eri rakentamisjärjestelmien kantavien osien liitokset mittajärjestelmineen. Runkojärjestelmän on määrä helpottaa suunnittelua, runko-osien kilpailuttamista ja rakentamista. RunkoPES ei sinällään ota kantaa eri rakennetyyppien sisältöön tai valmistajiin. Ne jätetään puualan yritysten tuotekehityksen tehtäväksi. 3 (6)

4 RunkoPES on määrä julkistaa vuonna Järjestelmä pitää sisällään myös tilaelementtiratkaisut, joista ei Suomen puukerrostalorakentamisessa vielä ole näyttöjä. Ruotsissa tilaelementtirakentaminen on hyvin yleinen tapa rakentaa puukerrostaloja. Ruotsalaisten rakentajien mukaan rakentamistapa on kuiva, kevyt, tehtaalla pitkälle esivalmistettu, nopea ja ympäristöystävällinen, ja se lyhentää rakentamisaikaa ja alentaa täten kokonaiskustannuksia. Palomääräyksiä ei voi enää syyttää Suomessa yli 4-kerroksisen puukerrostalon rakentaminen on tähän saakka vaatinut niin kutsutun toiminnallisen paloturvallisuustarkastelun tekemisen. Tämä ei ole ainakaan kannustanut rakennushankkeeseen ryhtyjää harkitsemaan totutun betonirakentamisen sijasta puurunkovaihtoehtoa. Asuntoministeri Jan Vapaavuori nimitti normityöryhmän arvioimaan maamme palomääräyksiä ja niiden turvallisuuslogiikkaa. Normityöryhmän työskentely päättyi , ja työryhmän yksimielisen esityksen mukaisesti puuta aiempaa tasavertaisemmin kohtelevat uudet palomääräykset on määrä ottaa käyttöön huhtikuussa Uudet palomääräykset tekevät jopa 8-kerroksisista puukerrostaloista mahdollisen vaihtoehdon ilman erillisiä lisäselvityksiä, kun talot varustetaan automaattisella sammutuslaitteistolla. Enintään nelikerroksinen kaupunkipientalo, jossa kaikki kerrokset ovat samaa asuntoa, voidaan rakentaa myös ilman sprinklerijärjestelmää. Kaikki 3 8-kerroksiset puukerrostalot on varustettava sprinklerijärjestelmällä. Nykyisten asuntomääräystemme mukaan jo kolmikerroksiseen taloon pitää rakentaa hissi. Kustannusmielessä olisi siten hyvä rakentaa jopa kahdeksan kerrosta neljän sijaan. Puurakentamisen ympäristöargumentteihin on nykyisin tarjolla kiistatonta faktatietoa rakennushankkeeseen ryhtyjien ja suunnittelijoiden käyttöön. Ympäristöarvot tulevat lähitulevaisuudessa suosimaan yhä enemmän puurakentamista. Kiinnostus puukerrostalojen rakentamiseen on viriämässä kotimaisen puuteollisuuden piirissä. Kasvumahdollisuudet puun käytölle löytyvät parhaiten kerrostaloista ja julkisen rakentamisen kohteista. Uusia puukerrostalohankkeita on käynnissä ja vireillä noin kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Hallitusohjelmat ja julkilausumat puurakentamisen puolesta eivät ratkaise niiden menestystarinaa. Tarvitaan uusia kohteita, hyviä esimerkkejä, teollisuuden pitkäjänteistä kehittämistä ja sitoutumista. Ja tärkeimpänä lisää uusia puurakentamismyönteisiä rakennuttajia ja rakentajia. 4 (6)

5 Puun käytön näkymät rakentamisessa ovat valoisat Puun käyttö rakentamisessa ja bioenergialähteenä tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Tätä puoltaa myös yhä voimistuva ympäristötietoisuus. Metsien hiilinieluvaikutuksesta ja puun ympäristökilpailukyvystä puhutaan nykyään paljon painokkaammin kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Tämä on saanut myös muut teollisuuden alat aktiiviseksi: puurakentamisesta ja sen poliittisesta suosiosta argumentoidaan myös betoni- ja teräsrakentajien tilaisuuksissa joskin arvostelevin sanankääntein. Heinäkuun alusta 2012 otetaan käyttöön primäärienergiakertoimet eri lämmitysenergiamuodoille. Vuonna tullaan lisäksi ottamaan huomioon eri rakennusmateriaalien valmistuksen aiheuttamat ja rakentamisen aikaiset ympäristövaikutukset. Kotimaisena, paikallisena, uusiutuvana ja ympäristöystävällisenä energialähteenä ja rakennusmateriaalina puu tulee olemaan ylivertainen raaka-aine. Ilmastonmuutos- ja ympäristösyistä puun käytön lisääminen on kiistatta perusteltua. Puulle on syntymässä potentiaaliset markkinat myös nykyisten betonilähiökerrostalojemme saneeraamisessa. Keveän puurakentamisen avulla voidaan kohentaa ja 1970-lukujen ankeahkojen kerrostaloalueiden yleisilmettä lisä- ja täydennysrakentamisella, julkisivujen saneeraamisella, parvekeremonteilla sekä mahdollisten laajennus- ja lisäkerrosten rakentamisella ja hissien lisäämisellä. Markkinapotentiaalia selvitetään parhaillaan muun muassa Puun mahdollisuudet lähiösaneerauksessa -ideointiprojektilla ( ), jota Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston Puustudio koordinoi. Projekti on osahankkeena mukana YM / ARA:n lähiöohjelmassa. Menestystarina syntyy todellisten puukerrostalohankkeiden kautta Puuteollisuuden tulee nyt näyttää todelliset kykynsä myös kerrostalopuolella. Tarjolla olevaa tilaisuutta ei kannata hukata. Puun käytön kannalta imagomarkkinointi, poliittisen kentän kiinnostus puurakentamista kohtaan ja kaavoituskenttä ovat hyvällä mallilla. Tulevaisuuden pääpainona tulee olla yhteistyö ammattirakennuttajien ja -rakentajien kanssa todellisissa rakennuskohteissa, kuten oli asian laita 1990-luvun loppupuoliskolla ja vielä 2000-luvun alussa. Puun käytön kilpailuetu muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna on jatkossa osoitettava kerrostalojen ja julkisten rakennusten puolella. Kilpailuetuna voi ympäristöarvojen lisäksi olla esimerkiksi haluttavampi yleisilme ja arkkitehtuuri tai kuivan ja nopean rakennustavan mukanaan tuoma rakennusajan lyhentyminen ja tätä kautta saavutettava kustannusetu. Riittäisi sekin, että puusta rakentaminen olisi samanhintaista kuin muut kilpailevat rakentamistavat. 5 (6)

6 Nämä faktat tulisi osoittaa seuraavissa puukerrostalokohteissa muuten puukerrostaloille ei synny menestystarinaa. Nyt rakennusalalla on tarjolla käsitys, että puurakentamisen kilpailukyky häviää ja rakentajien riski kasvaa mahdottomaksi, kun puiseen kerrostaloon rakennetaan kahden kerroksen päälle yksi tai useampi kerros lisää. Muualla maailmassa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Keski-Euroopassa, Norjassa ja Ruotsissa puukerrostalorakentamisessa ei ole vallalla vastaavaa ilmiötä. Suunnittelijoiden työkalut ja koulutus kuntoon Erityisesti arkkitehdit ovat nykyisin hyvinkin kiinnostuneita puurakentamisesta. Tätä osoittavat monet uudet puiset asuntoalueet, musiikkirakennukset, kirkko- ja kappelirakennukset sekä urheiluhallit. Rakennesuunnittelijoilla on työsarkaa kynnettävänään Eurokoodien ja alati muuttuvien energiamääräysten kanssa myös puurakentamisen kentällä. Siksi suunnittelijat tarvitsevat käyttöönsä helppoja ja loogisia suunnittelutyökaluja ja -ohjelmia myös puukohteiden suunnittelun tueksi. Suunnittelutyökalujen ja järjestelmärakentamisen osalla betoni- ja terästeollisuus ovat pitkän askeleen edellä. Tähän on tulossa puualalle parannusta huhtikuussa 2011, kun Puuinfo Oy:n uudet www-sivut uusine suunnitteluohjeistuksineen ja -työkaluine avataan. Myös puurakentamisen koulutus tulee saattaa ajan tasalle korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen lisäksi myös ammattiopistotasolla. Nykyisin käytännön kirvesmieskoulutus on maassamme luvattoman surkeassa tilassa. Tätä koulutusta ei voi sysätä yksistään rakennusliikkeiden ja työmaiden harteille. 6 (6)

Moderni puurakentaminen

Moderni puurakentaminen 13.4.2012 WoodAcademy -tapahtuma, Kouvola ARKKITEHTUURI JA RAKENTAMINEN Moderni puurakentaminen Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö TEM / MSO / Valtakunnallinen puurakentamisohjelma On kirjattu hallitusohjelmaan:

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Sixten Sunabacka, strateginen johtaja Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö TEM / MSO / Valtakunnallinen puurakentamisohjelma

Lisätiedot

Uudet palomääräykset. rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA. 5.5.2011 Päivi Myllylä

Uudet palomääräykset. rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA. 5.5.2011 Päivi Myllylä Uudet palomääräykset ja niiden vaikutus puun käyttöön rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Esityksen sisältö Rakennusten

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Sixten Sunabacka, strateginen johtaja Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö TEM / MSO / Valtakunnallinen puurakentamisohjelma

Lisätiedot

Puurakentamisen osaaminen. Kehitysasiantuntija Petri Heino

Puurakentamisen osaaminen. Kehitysasiantuntija Petri Heino Puurakentamisen osaaminen Kehitysasiantuntija Petri Heino Osaamiskartoitushanke Hankkeessa kartoitetaan: puurakentamisen kansallinen osaaminen sekä osaajat rakentamisen koulutuksen nykytila puurakentamisen

Lisätiedot

Suomalaisen puurakentamisen asema ja mahdollisuudet

Suomalaisen puurakentamisen asema ja mahdollisuudet Metsähallitus / Pilke Cafe 360 o -tilaisuus Ke 7.4.2016 klo 18.00 19.30 Malmitalo Ala-Malmin tori 1, Malmi, Helsinki Suomalaisen puurakentamisen asema ja mahdollisuudet Markku Karjalainen Associate professor

Lisätiedot

Puurakentamisen tulevaisuuden näkymät

Puurakentamisen tulevaisuuden näkymät PUUNET Teemakoulutus: Massiivipuurakenteiden hyödyntäminen julkisessa ja kerrostalorakentamisessa Pe 23.9.2016 klo 12.00 16.00 Ympäristötalo, Solistinkatu 2, OULU Puurakentamisen tulevaisuuden näkymät

Lisätiedot

Rakennusten paloturvallisuus määräykset ja ohjeet

Rakennusten paloturvallisuus määräykset ja ohjeet Rakennusten paloturvallisuus määräykset ja ohjeet 2011 6.4.2011 Puurakentamista on pyritty edistämään kauan Puun rakennuskäytön lisäämiselle vahva tahtotila Hallitusohjelmissa Lipponen I:stä lähtien Puurakentamista

Lisätiedot

Suomalainen puukerrostalo Rakenteet, suunnittelu ja rakentaminen

Suomalainen puukerrostalo Rakenteet, suunnittelu ja rakentaminen J a n n e T o l p p a n e n Markku Karjalainen, Tero Lahtela, Mikko Viljakainen Suomalainen puukerrostalo Rakenteet, suunnittelu ja rakentaminen TEKIJÄT: Janne Tolppanen, arkkitehti Markku Karjalainen,

Lisätiedot

Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015

Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015 Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015 Palataan metsään Suomessa ennen: koskivoimaa, työvoimaa ja puuta Teknologia, osaaminen, osaajat ja pääomat tuotiin Nyt: kaikki ovat

Lisätiedot

Puukerrostalojen asukas- ja rakennuttajakyselyt 2000 ja 2017

Puukerrostalojen asukas- ja rakennuttajakyselyt 2000 ja 2017 PUUPÄIVÄ To 30.11.2017 klo 9.40 10.00 YM-seminaari; Puurakentamisen toimenpideohjelma Sali C, Wanha Satama, Helsinki Puukerrostalojen asukas- ja rakennuttajakyselyt 2000 ja 2017 Markku Karjalainen Associate

Lisätiedot

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Puurakentamisen edistäminen on osa hallituksen painopistealueen

Lisätiedot

Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö

Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Puurakentamisen edistäminen on osa hallituksen painopistealueen

Lisätiedot

121,6 III! PUUKAUPUNKI VII! IV VII! KESKUSTA. u VI VI. n. +123,7. Vuoreksen puistokatu I-II 40% n. +126,0 I-II 40% VII! 7 000 500 kl 1 III!-IV!

121,6 III! PUUKAUPUNKI VII! IV VII! KESKUSTA. u VI VI. n. +123,7. Vuoreksen puistokatu I-II 40% n. +126,0 I-II 40% VII! 7 000 500 kl 1 III!-IV! 135 132,9 124,3 126 7 133,5 121 3 138 3 0 120 8 122,3 126 2 5 7 121,6 131,3 129 121,2 121,4 122 6 6 137 3 138 4 129,4 122,7 129 5 138 7 129 2! PUUKAUPUNK 122 8 122,3 120 9 - V 126 3 V! 126 4 V V! V 135

Lisätiedot

Kerrostalorakentaminen Suomessa

Kerrostalorakentaminen Suomessa PUUKERROSTALORAKENTAMINEN PUUIDEA 2016 Original Sokos Hotel Vantaa, Hertaksentie 2, Tikkurila, Vantaa 17.3.2016 klo 9.30 10.00 Kerrostalorakentaminen Suomessa Markku Karjalainen Associate professor (rakennusoppi)

Lisätiedot

PUUKERROSTALORAKENTAMISEN SEURANTASEMINAARI

PUUKERROSTALORAKENTAMISEN SEURANTASEMINAARI PUUKERROSTALORAKENTAMISEN SEURANTASEMINAARI SVP Mika Kallio, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Finnforest 1 September 2011 M. Kallio Puukerrostalot osa puurakentamista Puukerrostalot (vain) osa puurakentamisen

Lisätiedot

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Puurakentamisen edistäminen on osa hallituksen painopistealueen

Lisätiedot

RAKENTAMISEN RATKAISUT

RAKENTAMISEN RATKAISUT RAKENTAMISEN RATKAISUT Puuinfo roadshow May 5, 2011 1 Johdatus kerrosrakentamiseen Esityksen sisältö Stora Enso Puutuotteet tarjonta CLT-rakennusmateriaalina Keski-Euroopan CLT-järjestelmä kerrostalorakenteet

Lisätiedot

PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA

PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Anu Soikkeli Dosentti, arkkitehti Markku Karjalainen Dosentti, arkkitehti

Lisätiedot

Ajankohtaista puututkimuksesta. FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle Puupäivät 27.11.2014

Ajankohtaista puututkimuksesta. FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle Puupäivät 27.11.2014 Ajankohtaista puututkimuksesta FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle Puupäivät 27.11.2014 MISSIO FWR Oy tuottaa suomalaisten puutuotealan yritysten liiketoiminnan kilpailukyvyn parantamisen mahdollistavia

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden tulevaisuus. Suomalais-Venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi Ole Salvén, Metsäliiton Puutuoteteollisuus 21.10.

Puutuoteteollisuuden tulevaisuus. Suomalais-Venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi Ole Salvén, Metsäliiton Puutuoteteollisuus 21.10. Puutuoteteollisuuden tulevaisuus Suomalais-Venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi Ole Salvén, Metsäliiton Puutuoteteollisuus 21.10.2011 Puun laatu vaihtelee maantieteellisesti Arktinen Pohjoismainen Etelä-Ruotsalainen

Lisätiedot

PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIL HIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA. Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011

PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIL HIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA. Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIL HIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Anu Soikkeli Dosentti, arkkitehti Markku Karjalainen Dosentti, arkkitehti

Lisätiedot

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa mm.: Miten rakennusalan

Lisätiedot

Nouseeko puurakentaminen?

Nouseeko puurakentaminen? Nouseeko puurakentaminen? Nikolai Sutyagin House, Arkangeli Henrik Heräjärvi Metsässä puhaltavat uudet tuulet -juhlaseminaari Mikkeli 11.9.2012 Historia Suomi asui ja asioi puutaloissa pitkälle 1900-luvulle

Lisätiedot

Puurakentamisen markkinat kotimaassa ja Venäjällä. Juhani Marttila Lahti 13.11.2008

Puurakentamisen markkinat kotimaassa ja Venäjällä. Juhani Marttila Lahti 13.11.2008 Puurakentamisen markkinat kotimaassa ja Venäjällä Juhani Marttila Lahti 13.11.2008 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Rakennusmarkkinat vuonna

Lisätiedot

R a k e n t e e t, s u u n n i t t e l u ja r a k e n t a m i n e n. J a n n e T o l p p a n e n S U O M A L A I N E N P U U K E R R O S T A L O

R a k e n t e e t, s u u n n i t t e l u ja r a k e n t a m i n e n. J a n n e T o l p p a n e n S U O M A L A I N E N P U U K E R R O S T A L O S U O M A L A I N E N P U U K E R R O S T A L O R a k e n t e e t, s u u n n i t t e l u ja r a k e n t a m i n e n J a n n e T o l p p a n e n Markku Karjalainen, Tero Lahtela, Mikko Viljakainen 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Puun tarjoamat mahdollisuudet suuriin rakennuksiin

Puun tarjoamat mahdollisuudet suuriin rakennuksiin Puun tarjoamat mahdollisuudet suuriin rakennuksiin Metsäliiton Puutuoteteollisuus 1 Sisältö Puukerrostalot Liike- ja teollisuusrakennukset Julkiset rakennukset Urheilurakentaminen Puu taipuu moneksi 2

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011 Olli Rojo, Metsäliiton Puutuoteteollisuus Lappeenranta, 5.5.2011 Metsäliiton Puutuoteteollisuus kuuluu Metsäliitto-konserniin Metsäliitto on 30 maassa toimiva metsäteollisuuskonserni Liikevaihto 5 miljardia

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Puukerrostalorakentamisen uudet ratkaisut Vaasa, 20.4.2011 Jari Viherkoski, Arkkitehtitoimisto HMV Oy

Finnforest Kerrostalojärjestelmä Puukerrostalorakentamisen uudet ratkaisut Vaasa, 20.4.2011 Jari Viherkoski, Arkkitehtitoimisto HMV Oy Puukerrostalorakentamisen uudet ratkaisut Vaasa, 20.4.2011 Jari Viherkoski, Arkkitehtitoimisto HMV Oy Metsäliiton Puutuoteteollisuus kuuluu Metsäliitto-konserniin Metsäliitto on 30 maassa toimiva metsäteollisuuskonserni

Lisätiedot

Puurakentamisen ohjelma: miksi ja miten?

Puurakentamisen ohjelma: miksi ja miten? Puurakentamisen ohjelma: miksi ja miten? Petri Heino, ohjelmapäällikkö, Rakennetun ympäristön osasto, YM PALOROADSHOW - Espoo 24.4.2018 Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Painopistealue:

Lisätiedot

PUUINFON JÄSENKYSELYN TULOKSET JA STRATEGIA VUOSILLE

PUUINFON JÄSENKYSELYN TULOKSET JA STRATEGIA VUOSILLE Puumarkkinapäivä 24.11.2016, Mikko Viljakainen PUUINFON JÄSENKYSELYN TULOKSET JA STRATEGIA VUOSILLE 2017-2019 28.11.2016 Mikko Viljakainen Taustaa Puuinfo kartoitti viime kesän kyselyillä puu- ja rakennusalan

Lisätiedot

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa mm.: Miten rakennusalan

Lisätiedot

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN Sitoutumista jo 45 vuotta! (Tilastotietoa ajalta 1968 2012) - Liikevaihto yli 1,2 mrd - Puunhankinta 12,0 M k-m3 tukkia - Sahaustuotanto

Lisätiedot

Puurakentaminen Tampereella HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N SYYSSEMINAARI 2017

Puurakentaminen Tampereella HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N SYYSSEMINAARI 2017 Puurakentaminen Tampereella HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N SYYSSEMINAARI 2017 28.11.2017 Puurakentamisen edistämisohjelma 2016-2020 Puurakentamisen yhteistyösopimus Tampere TTY TEM TAMK LUKE Puukerrostalot Koulut,

Lisätiedot

Puurakentaminen, energiatehokkuus ja lähilämpöverkot kuinka yhdistetään kaavoituksessa ja suunnittelussa?

Puurakentaminen, energiatehokkuus ja lähilämpöverkot kuinka yhdistetään kaavoituksessa ja suunnittelussa? Keskiviikko 27.10.2010 klo 13.25 13.45 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Biotalouden keskus, Joensuu Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa - hankeen

Lisätiedot

Tutkittua tietoa suomalaisten puukerrostalojen asukastyytyväisyydestä - puukerrostalossa asuu tyytyväinen perhe

Tutkittua tietoa suomalaisten puukerrostalojen asukastyytyväisyydestä - puukerrostalossa asuu tyytyväinen perhe Puupäivä Wanhassa Satamassa 27.11.2011 Tutkittua tietoa suomalaisten puukerrostalojen asukastyytyväisyydestä - puukerrostalossa asuu tyytyväinen perhe Professori Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto

Lisätiedot

Perinteinen suomalainen puukaupunki esikuvana nykyasuntorakentamiselle

Perinteinen suomalainen puukaupunki esikuvana nykyasuntorakentamiselle Perinteinen suomalainen puukaupunki esikuvana nykyasuntorakentamiselle Puu on historiallisesti katsoen ollut kulttuurissamme käytetyin ja tärkein rakennusmateriaali. Puuta on ollut helposti saatavilla

Lisätiedot

Tulevaisuuden opiskelijaasumisen

Tulevaisuuden opiskelijaasumisen ARA-päivä 2019 Ti 15.11.2019 klo 15.00 15.15 Scandic Marina Congress Center Katajanokanlaituri 6, 00160 Helsinki Tulevaisuuden opiskelijaasumisen metsästäjät Markku Karjalainen Associate professor (rakennusoppi)

Lisätiedot

Kansliapäällikkö Hannele Pokka, ympäristöministeriö. Puupäivät 2012, 29.12.2012 Helsinki. Hyvät puupäivien 2012 osanottajat!

Kansliapäällikkö Hannele Pokka, ympäristöministeriö. Puupäivät 2012, 29.12.2012 Helsinki. Hyvät puupäivien 2012 osanottajat! Kansliapäällikkö Hannele Pokka, ympäristöministeriö Puupäivät 2012, 29.12.2012 Helsinki Hyvät puupäivien 2012 osanottajat! Suomi kuuluu pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen, ja meillä on runsaasti hyvälaatuista

Lisätiedot

Puurakentamisen tulevaisuus on nyt! Päättäjien Metsäakatemia 7.5.2014, Matti Mikkola

Puurakentamisen tulevaisuus on nyt! Päättäjien Metsäakatemia 7.5.2014, Matti Mikkola Puurakentamisen tulevaisuus on nyt! Päättäjien Metsäakatemia 7.5.2014, Matti Mikkola Puu sopii omakotitalorakentamiseen mainiosti tunnelmallinen ja kustannustehokas materiaali 2 Puu palaa ja lahoaa urbaaniin

Lisätiedot

Julkiset rakennukset puusta

Julkiset rakennukset puusta Julkiset rakennukset puusta RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Rakentamisen ekologinen jalanjälki kasvaa, ellei asialle tehdä mitään

Lisätiedot

Puurakentamisen edistämishankkeet

Puurakentamisen edistämishankkeet Puurakentamisen edistämishankkeet Timo Nyyssölä, puurakentamisen koordinaattori, Suomen metsäkeskus HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N VUOSIKOKOUS Ähtäri 5.-6.4.2018 Metsäkeskus ja puurakentaminen Metsäkeskuksen

Lisätiedot

Puurakentamisen osaamisen kipupisteet. Puupäivillä 2010 Kehitysasiantuntija Petri Heino

Puurakentamisen osaamisen kipupisteet. Puupäivillä 2010 Kehitysasiantuntija Petri Heino Puurakentamisen osaamisen kipupisteet Puupäivillä 2010 Kehitysasiantuntija Petri Heino Pohj.-Karjalasta energiatehokkaan puurakentamisen edelläkävijä Puurakentamisen koordinaatiohanke: 1) Puurakentamiseen

Lisätiedot

MITÄ SUOMALAISET ARVOSTAVAT? HIRSIMARKKINAN KASVUN EDELLYTYKSET

MITÄ SUOMALAISET ARVOSTAVAT? HIRSIMARKKINAN KASVUN EDELLYTYKSET MITÄ SUOMALAISET ARVOSTAVAT? HIRSIMARKKINAN KASVUN EDELLYTYKSET Jaakko Jussila Rakennustutkimus RTS Oy Hirsitaloteollisuus HTT ry, vuosikokousseminaari Oulussa, 10.4.2019 40 ASUNTORAKENTAMINEN 2017-2019

Lisätiedot

TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA

TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA 21.03.2012 Jukka Lempiäinen POHJOIS-KARJALA ENERGIATEHOKKAAN PUURAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ -HANKE ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Markkinoiden tarkastelu

Lisätiedot

METSÄ WOOD KERROSTALO- JÄRJESTELMÄ

METSÄ WOOD KERROSTALO- JÄRJESTELMÄ METSÄ WOOD KERROSTALO- JÄRJESTELMÄ Tehokkaaseen kerrostalotuotantoon ja viihtyisään asumiseen Kiristyvien energiatehokkuusvaatimusten ja ilmastonmuutoksen aikana on tärkeää kiinnittää huomiota oikean rakennusmateriaalin

Lisätiedot

- Uudistuneiden palomääräysten mahdollisuudet

- Uudistuneiden palomääräysten mahdollisuudet Julkinen puurakentaminen - Uudistuneiden palomääräysten mahdollisuudet Projektipäällikkö Päivi Myllylä, Puuinfo Oy Julkinen puurakentaminen - Uudistuneiden palomääräysten mahdollisuudet Puunrakentamisen

Lisätiedot

Muuttuva puurakentaminen

Muuttuva puurakentaminen Keskiviikko 16.11.2011 klo 16.10 17.30 Sokos-hotelli Arina, Isokatu 24, 3. krs OULU Rakenteellisen palonehkäisyn, turvallisuuden ja rakentamisen ohjauksen XXXIV-opintopäivät 16. 18.11.2011 Muuttuva puurakentaminen

Lisätiedot

PUUN KÄYTTÖ RAKENTAMISESSA ON KORKEALLA TASOLLA

PUUN KÄYTTÖ RAKENTAMISESSA ON KORKEALLA TASOLLA Mikko Viljakainen 3.7.217 PUUN KÄYTTÖ RAKENTAMISESSA ON KORKEALLA TASOLLA Puurakentamisen edistäminen tuottaa tuloksia. Suhteessa rakentamisen volyymiin puun käyttö on jopa historiallisen korkealla tasolla.

Lisätiedot

Tutkittua tietoa - puukerrostalossa asuu tyytyväinen perhe. Professori Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto

Tutkittua tietoa - puukerrostalossa asuu tyytyväinen perhe. Professori Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto Puupäivä Wanhassa Satamassa 27.11.2011 Tutkittua tietoa - puukerrostalossa asuu tyytyväinen perhe Professori Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto 1. Taustaa 2. Kysely olemassa olevista puukerrostaloista

Lisätiedot

Espoo rakentaa puusta. Puupäivä 28.11. 2013 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko

Espoo rakentaa puusta. Puupäivä 28.11. 2013 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Espoo rakentaa puusta Puupäivä 28.11. 2013 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Puurakentaminen on tulevaisuutta Espoon, TEM:n ja Aalto-yliopiston yhteistyösopimus. Tarkoituksena on edistää merkittävästi

Lisätiedot

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen LVL by Stora Enso Syysriihi 2017 Puu ja Bioenergia, Jyväskylä Jaakko Huovinen Stora Enso lyhyesti Stora Enso vastaa maailmanlaajuisiin megatrendeihin Suuret, maailmanlaajuiset kehityssuuntaukset vaikuttavat

Lisätiedot

Uudet palomääräykset laajentavat puun käyttömahdollisuuksia sisäja ulkopinnoissa

Uudet palomääräykset laajentavat puun käyttömahdollisuuksia sisäja ulkopinnoissa Uudet palomääräykset laajentavat puun käyttömahdollisuuksia sisäja ulkopinnoissa PUUPÄIVÄ 27.10.2011 Esityksen sisältö Palomääräysuudistuksen taustaa Puun käyttö sisä- ja ulkopinnoissa Suurimmat erot aikaisempiin

Lisätiedot

RAUMAN PAPINPELLON ALOITUSKORTTELI

RAUMAN PAPINPELLON ALOITUSKORTTELI RAUMAN PAPINPELLON ALOITUSKORTTELI PUUPÄIVÄ 29.11.2012 Essi Käppi, arkkitehti SAFA Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy SUUNNITTELUALUE MODERNI PUUKAUPUNKI HANKE KOLME ARKKITEHTIDIPLOMITYÖTÄ ALUEESTA

Lisätiedot

PUUARKKITEHTUURIN JA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN SUOMESSA

PUUARKKITEHTUURIN JA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN SUOMESSA PUUARKKITEHTUURIN JA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN SUOMESSA 42. PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA MAASTOJAKSO 10.5.2017 KIMMO LYLYKANGAS ARKKITEHTI SAFA ARKKITEHTUURITOIMISTO KIMMO LYLYKANGAS OY PUURUNKOISTEN RAKENNUSTEN

Lisätiedot

Puurakentamisen kilpailukyvyn haasteet

Puurakentamisen kilpailukyvyn haasteet Puurakentamisen kilpailukyvyn haasteet Maria Riala maria.riala@metla.fi Sisältö Tutkimuksen tausta Menetelmät ja aineistot Rakennusteollisuuden muutokset Puukerrostalorakentamisen kustannustehokkuus Puukerrostalorakentamisen

Lisätiedot

SUURI PUUKERROSTALOKYSELY RAKENNUTTAJAT

SUURI PUUKERROSTALOKYSELY RAKENNUTTAJAT Puupäivä..6 Mikko Viljakainen Toimitusjohtaja, Puuinfo SUURI PUUKERROSTALOKYSELY RAKENNUTTAJAT..6..6 Mikko Viljakainen Mikko Viljakainen..6 Mikko Viljakainen Suuri puukerrostalokysely Suomessa on mahdollisuus

Lisätiedot

Metsäsektorin tulevaisuus ja Metsäalan strateginen ohjelma

Metsäsektorin tulevaisuus ja Metsäalan strateginen ohjelma Metsäsektorin tulevaisuus ja Metsäalan strateginen ohjelma Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö Kolme tulevaisuuden kuvaa 1.

Lisätiedot

Puun asema rakentamisessa

Puun asema rakentamisessa Puun asema rakentamisessa Mikko Viljakainen Toimitusjohtaja Puuinfo Oy, Puutuoteteollisuus ry Rakentaminen on suurin yksittäinen puutuotteiden käyttöalue ja asiakasala. Suomessa noin 70-80 prosenttia ja

Lisätiedot

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus.

www.finnforest.com www.late.net www.finnforest.com www.woodproducts.upm-kymmene.com www.spu.fi www.vierumaenteollisuus.fi www.woodfocus. Toteutamme tilatarpeesi nopeammin valmiiksi mietityllä runko-, seinä- ja kattojärjestelmällä. Esimerkkirakennuksemme kertovat, että puurakenteista voidaan tehdä yksilöllisiä tilaajan vaatimuksiin suunniteltuja

Lisätiedot

MITÄ UUSI PUURAKENTAMISEN OHJELMA ANTAA?

MITÄ UUSI PUURAKENTAMISEN OHJELMA ANTAA? Puurakentamisen kehittämisohjelma KITEE 17.12.2010 MITÄ UUSI PUURAKENTAMISEN OHJELMA ANTAA? HARRI VÄLIMÄKI JOENSUUN TIEDEPUISTO OY Puurakentamisen kehittämisohjelma Näkökulmia puurakentamiseen Rakentamisen

Lisätiedot

Verkoston voima puurakentamisessa. Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta

Verkoston voima puurakentamisessa. Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta Verkoston voima puurakentamisessa Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta Puurakentamisen lyhyt historia 1990-luvun alkupuolella eri puolilla Eurooppaa esiteltiin ajatuksia monikerroksisista

Lisätiedot

Puurakentamisen toimenpideohjelman katsaus! Puupäivä Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO

Puurakentamisen toimenpideohjelman katsaus! Puupäivä Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen toimenpideohjelman katsaus! Puupäivä 2017 Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen toimenpideohjelma Puheenjohtajan avaus 8:30 Ohjelmapäällikkö, Petri Heino, Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä. Mika Kallio 11.11.2010

Finnforest Kerrostalojärjestelmä. Mika Kallio 11.11.2010 Mika Kallio 11.11.2010 1 2 Pitkät perinteet Euroopan vanhoissa kulttuurimaissa Pilari-palkkityyppiset ristikkorakenteet näkyvinä rakenteina hyvin tyypillisiä niin Saksassa, Ranskassa kuin Englannissakin

Lisätiedot

Kotimaiset ja kansainväliset puurakentamiseen liittyvät yhteistyöverkostot

Kotimaiset ja kansainväliset puurakentamiseen liittyvät yhteistyöverkostot Kotimaiset ja kansainväliset puurakentamiseen liittyvät yhteistyöverkostot Verkostojen kartoittaminen Puu-Hubi-toimintamallin kehittämiseksi (2012-2015) Alueellinen yhteistyöverkosto, Puu-Hubi Puu-Hubi

Lisätiedot

Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit

Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit Tiistai 15.5.2018 klo 17.00 Panimoravintola Koulu Eerikinkatu 18, TURKU Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit Markku Karjalainen Associate professor (rakennusoppi) Puurakentamisen

Lisätiedot

MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013. Sixten Sunabacka

MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013. Sixten Sunabacka MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013 Sixten Sunabacka Esityksen sisältö Metsäalan tilanne MSO:n yleistilanne MSO:n uudet hankkeet Metsäteollisuuden vienti Tammi- heinäkuun vienti oli 6,5 miljardia euroa

Lisätiedot

Yhteisöllinen asuintalo ikääntyville

Yhteisöllinen asuintalo ikääntyville Yhteisöllinen asuintalo ikääntyville Hallituksen pj. Reijo Pesonen Saarijärven Omatoimi ry Saarijärven Seudun Asumisoikeusyhdistys www.omatoimi.fi Ikääntyvien elämisen tavoitteita Itsemääräämisoikeus Turvallisuus

Lisätiedot

Kokemuksia CLT-rakentamisesta Suomessa

Kokemuksia CLT-rakentamisesta Suomessa Lumen 3/2016 ARTIKKELI Kokemuksia CLT-rakentamisesta Suomessa Valtteri Pirttinen, insinööri (AMK), projekti-insinööri, Teollisuus ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Antti Sirkka, insinööri

Lisätiedot

Teollisen puuelementtirakentamisen avoin standardi RunkoPES ECO2 rakentamisen foorumi, Tampere

Teollisen puuelementtirakentamisen avoin standardi RunkoPES ECO2 rakentamisen foorumi, Tampere Teollisen puuelementtirakentamisen avoin standardi RunkoPES ECO2 rakentamisen foorumi, Tampere 23.11.2010 1. Finnish Wood Research Oy 2. RunkoPES 3. Miten RunkoPES luodaan 4. Miten RunkoPES kehitys etenee

Lisätiedot

2000-luvun Moderni siirtolapuutarha-alue Lieksaan

2000-luvun Moderni siirtolapuutarha-alue Lieksaan Ideointiprojekti: 2000-luvun Moderni siirtolapuutarha-alue Lieksaan Aloitusseminaari Lieksassa ke 14.1.2009 klo 18.00-20.00 TkT, arkkitehti Markku Karjalainen, Puurakentamisen ja puuarkkitehtuurin dosentti,

Lisätiedot

Asumisen klusterin Road Show Joensuussa 18.9.2012

Asumisen klusterin Road Show Joensuussa 18.9.2012 Asumisen klusterin Road Show Joensuussa Asukaslähtöinen asumisen kehittäminen Energia- ja elinkaaritehokkuus kaupunkiasumisen ja aluerakentamisen kohteissa Energiaviisas rakentaminen vuoteen 2020 (ERA

Lisätiedot

Wood City. Kokonainen kortteli täynnä uniikkia designia ja urbaania yhteisöllisyyttä Jätkäsaaressa, keskellä Helsinkiä.

Wood City. Kokonainen kortteli täynnä uniikkia designia ja urbaania yhteisöllisyyttä Jätkäsaaressa, keskellä Helsinkiä. Wood City Kokonainen kortteli täynnä uniikkia designia ja urbaania yhteisöllisyyttä Jätkäsaaressa, keskellä Helsinkiä. Puun moderni paluu Wood City on näyttävä nyky- ja puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja

Lisätiedot

Puu rakennusyhtiön arjessa. Projektipäällikkö Antti Aaltonen

Puu rakennusyhtiön arjessa. Projektipäällikkö Antti Aaltonen Puu rakennusyhtiön arjessa Projektipäällikkö Antti Aaltonen Antti Aaltonen: Kiinan kautta puurakentajaksi Rakennustekniikan DI, TTY 2010 Lemcon 2007-2010: työnjohtaja, projekti-insinööri SRV 2010-2012:

Lisätiedot

Paula Horne Tekijät: Lauri Esala, Jyri Hietala, Janne Huovari

Paula Horne Tekijät: Lauri Esala, Jyri Hietala, Janne Huovari Paula Horne Tekijät: Lauri Esala, Jyri Hietala, Janne Huovari Metsä Group Tutkimuksen tavoite 1) Mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia puurakentamisen osuuden lisäämisellä olisi työllisyyteen? rakennustuotteiden

Lisätiedot

Hirsitaloteollisuus r.y.

Hirsitaloteollisuus r.y. Hirsitaloteollisuus r.y. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä hirsitaloteollisuutta harjoittavien yritysten kesken sekä edistää tehdasvalmisteisten hirsitalojen käytön, menekin ja tuotannon

Lisätiedot

Puurakentamisalueiden kaavoitus * Suvi Tyynilä, arkkitehti Helsingin kaupunkiympäristö * 2018

Puurakentamisalueiden kaavoitus * Suvi Tyynilä, arkkitehti Helsingin kaupunkiympäristö * 2018 Puurakentamisalueiden kaavoitus * Suvi Tyynilä, arkkitehti Helsingin kaupunkiympäristö * 2018 MIKSI KAUPUNKISUUNNITTELUSSA TULISI EDISTÄÄ PUURAKENTAMISTA? - ei mielipidekysymys eikä talouspolitiikkaa vaan

Lisätiedot

Puutuotteiden kasvavat markkinat ja tulevaisuuden asiakasrakenteet

Puutuotteiden kasvavat markkinat ja tulevaisuuden asiakasrakenteet Puutuotteiden kasvavat markkinat ja tulevaisuuden asiakasrakenteet Anna-Kaisa Rämö, Ritva Toivonen, Raija-Riitta Enroth, Erno Järvinen PKM Loppuseminaari Lahti 13.11.2008 TAUSTA & TARKOITUS TAUSTA Suomen

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen edistäminen Suomessa ja Kouvolassa

Puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen edistäminen Suomessa ja Kouvolassa Puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen edistäminen Suomessa ja Kouvolassa vt. kaupunkikehitysjohtaja Aimo Ahti 17.3.2011 Aimo Ahti 0 Suomen tie! 17.3.2011 Aimo Ahti 1 Rakennemuutoksen ja ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Onko sijoittaminen puurakentamiseen jotenkin erilaista? Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Toimitusjohtaja Hannu Tarkkonen 27.10.

Onko sijoittaminen puurakentamiseen jotenkin erilaista? Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Toimitusjohtaja Hannu Tarkkonen 27.10. Onko sijoittaminen puurakentamiseen jotenkin erilaista? Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Toimitusjohtaja Hannu Tarkkonen 27.10.2011 Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Omistajat: vakuutuksenottajat

Lisätiedot

Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 Lappeenranta. Timo Lehtoviita, Saimaan amk

Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 Lappeenranta. Timo Lehtoviita, Saimaan amk Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 Lappeenranta Timo Lehtoviita, Saimaan amk Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 7.45 Kahvi 8.00 Tilaisuuden avaus puheenjohtaja lehtori Timo Lehtoviita, Saimaan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Puurakentamisen edistäminen

Puurakentamisen edistäminen Puurakentamisen edistäminen Puumarkkinapäivä 24.11. 2016 Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO, YM 24.11.2016 Mikko Viljakainen Pääministeri Sipilän puhe 16.11. Hiilen varastoiminen rakennuspuuhun uudis-

Lisätiedot

Metsäalan ja MSO:n tilanne

Metsäalan ja MSO:n tilanne Metsäalan ja MSO:n tilanne Hirsitaloteollisuuden syyseminaarissa 7.11.2013 Sixten Sunabacka Esityksen sisältö Metsäalan tilanne MSO:n yleistilanne MSO:n uudet hankkeet 11.9.2013 Metsäteollisuuden vienti

Lisätiedot

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta MHM = MassivHolzMauer josta käytännössä markkinoilla vain yksi tuotemerkki jota voi vapaasti soveltaa hyvinkin räätälöityihin rakenneratkaisuihin naulaamalla ristikkäin

Lisätiedot

Tilastokatsaus 7:2013

Tilastokatsaus 7:2013 Tilastokatsaus 6:2012 Vantaa 1 21.8.2013 Tietopalvelu B12:2013 Asuntorakentaminen Vantaalla vuodesta 1970 Asuntokanta vuoden 2013 alussa Vantaalla oli vuoden 2013 alussa 99 620 asuntoa. Niistä 60 835 oli

Lisätiedot

Hankintalakiuudistus Matti Mikkola

Hankintalakiuudistus Matti Mikkola Hankintalakiuudistus Matti Mikkola Puutuoteteollisuus ry Nyt 600+ yrityksen yhteinen ääni (2016) Metsäteollisuus ry Hirsitaloteollisuus ry (17) Stora Enso Wood Products Porrasvalmistajat ry (8) Metsä Wood

Lisätiedot

Puurakentamisen esteiden poistaminen Ohjelmakokonaisuus. Ympäristövaliokunta 2.12.2015, Matti Mikkola

Puurakentamisen esteiden poistaminen Ohjelmakokonaisuus. Ympäristövaliokunta 2.12.2015, Matti Mikkola Puurakentamisen esteiden Ohjelmakokonaisuus Ympäristövaliokunta 2.12.2015, Matti Mikkola Puutuoteteollisuus Lähtötilanteena hajanainen ryhmittymä Puuinfo SPY Hirsitaloteollisuus PPK Suomen Sahat Porrasvalmistajat

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda 2025

Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda 2025 Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda 2025 Puurakentamisen tutkimustarpeita Jouni Hakkarainen, T&K johtaja Metsä Wood, Rakentamisen ja teollisuuden tuotteet 9.12.2015 Puurakentamisen tutkimustarpeita Järjestelmäkehitys:

Lisätiedot

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA MITÄ ON CLT? Cross-laminated timber Massiivipuusta tehtyjä rakennuslevyjä, jotka koostuvat ristikkäinliimatuista lamelli- eli puulevykerroksista Ristiinlaminointi takaa

Lisätiedot

Puurakentamisen mahdollisuudet Venäjällä ja Itävallassa Puupäivä 29.11.2012 TEM toimialaraportti, kansainvälistymisliite

Puurakentamisen mahdollisuudet Venäjällä ja Itävallassa Puupäivä 29.11.2012 TEM toimialaraportti, kansainvälistymisliite Puurakentamisen mahdollisuudet Venäjällä ja Itävallassa Puupäivä 29.11.2012 TEM toimialaraportti, kansainvälistymisliite Hannu Kivelä Finpro ry, Toimialajohtaja, Puurakentaminen Venäjällä Asuinrakentaminen

Lisätiedot

Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu Kieppi 1 2 3 4 5 ASEMAPIIRROS 1/500. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu. nimim.

Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu Kieppi 1 2 3 4 5 ASEMAPIIRROS 1/500. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu. nimim. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu nimim. Kieppi Äijälänsalmen tontti on rakentamiseen kiinnostava ja haastava. Perinteisesti rakennuspaikka on ollut avointa maisematilaa, jota hyvin vaihteleva

Lisätiedot

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU KUNINGASPALKKI LIIMAPUU Yksilölliset puuratkaisut KUNINGASPALKKI LIIMAPUU YKSILÖLLISET PUURATKAISUT Kuningaspalkki liimapuu valmistetaan lujuuslajitellusta kuusi- ja mäntysahatavarasta. Lamellit sahataan

Lisätiedot

Lausunto valtion 2016 talousarviosta aiheena Puurakentamisen edistäminen

Lausunto valtion 2016 talousarviosta aiheena Puurakentamisen edistäminen Lausunto valtion 2016 talousarviosta aiheena Puurakentamisen edistäminen Ympäristövaliokunta 9.10.2015 Hallitusohjelmasta budjettiin Strateginen hallitusohjelma Terävät maininnat puurakentamisen edistämiseksi

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden edunvalvonta. Matti Mikkola

Puutuoteteollisuuden edunvalvonta. Matti Mikkola Puutuoteteollisuuden edunvalvonta Matti Mikkola Neljä numeroa Puutuoteteollisuudesta Tuotannon bruttoarvo 6,5 Mrd Työllisyys 30 000 Viennin arvo 2,5 Mrd Puun käyttö 26 Mm 3 Kolme yhtälöä Biotaloudesta

Lisätiedot

Puurakentamisohjelma. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, puurakentaminen

Puurakentamisohjelma. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, puurakentaminen Puurakentamisohjelma Petri Heino, ohjelmapäällikkö, puurakentaminen Hallitusohjelma Puurakentamisen edistämistä toteutetaan osana hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut painopistealueen, Puu liikkeelle

Lisätiedot

Yhteisöllinen asuintalo ikääntyville

Yhteisöllinen asuintalo ikääntyville Yhteisöllinen asuintalo ikääntyville Hallituksen pj. Reijo Pesonen Saarijärven Seudun Asumisoikeusyhdistys Puupäivä 11.11.2010 www.omatoimi.fi Oma tausta Yleishyödyllisten rakennuttajayhtiöiden toimitusjohtajana

Lisätiedot

Miksi puukerrostalo? jouni.liimatainen@jwood.fi

Miksi puukerrostalo? jouni.liimatainen@jwood.fi Miksi puukerrostalo? jouni.liimatainen@jwood.fi 1 Suunnitteluttaminen ja kilpailuttaminen Seinäjoelle 6 kerrosta, 35 asuntoa, valmistunut 2013 Jyväskylään 8- kerrosta, 58 asuntoa, valmistuu 11/14 Rakenteilla

Lisätiedot

WOODPOLIS. www.woodpolis.fion Puulehto Oy, KAINUUN PUUTUOTEALAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 26.1.2010

WOODPOLIS. www.woodpolis.fion Puulehto Oy, KAINUUN PUUTUOTEALAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 26.1.2010 www.woodpolis.fion Puulehto Oy, KAINUUN PUUTUOTEALAN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 26.1.2010 www.woodpolis.fion Puulehto Oy, PUURAKENTAMISEN OSAAMISKESKITTYMÄ - Kansainvälisyys ja verkostot - Tutkimus- ja tuotekehityspartnerit

Lisätiedot

Puurakentamisen edistämishankkeet

Puurakentamisen edistämishankkeet Puurakentamisen edistämishankkeet Timo Nyyssölä, puurakentamisen koordinaattori Suomen metsäkeskus Paikallisten biopohjaisten rakennusmateriaalien hyödyntäminen PaiBiRa hankeen aloitusseminaari 25.5.2018

Lisätiedot

Puutuotealan tutkimuksen painopisteet. FINNISH WOOD RESEARCH OY Topi Helle

Puutuotealan tutkimuksen painopisteet. FINNISH WOOD RESEARCH OY Topi Helle Puutuotealan tutkimuksen painopisteet FINNISH WOOD RESEARCH OY Topi Helle 1. Puutuoteteollisuus 2. Finnish Wood Research (FWR) Oy 3. FWR:n puutuotealan tutkimuksen painopisteet 4. Yhteenveto Puutuoteteollisuus

Lisätiedot