Dnro LIVI/4521/05.00/ YLEISTÄ... 3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "26.8.2015 Dnro LIVI/4521/05.00/2015 1 YLEISTÄ... 3"

Transkriptio

1

2 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro LIVI/4521/05.00/2015 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ ILMOITTAMISEN MENETTELYT Turvallisuuspoikkeamasta ilmoittaminen Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta POIKKEAMIEN KÄSITTELY Poikkeaman jälkeinen toiminta Turvallisuuspoikkeamatiedon ylläpito Rautatiealan turvallisuuskulttuurin kehittäminen... 6 LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Rautatiehankkeilla tapahtuvien turvallisuuspoikkeamien ilmoituslomake Liikenneviraston tutkintalomake Suistumisilmoitus Tasoristeysonnettomuuslomake Tiivistelmä turvallisuuspoikkeamasta

3 LIIKENNEVIRASTO OHJE 3 (6) Dnro LIVI/4521/05.00/ Yleistä Turvallisuuspoikkeamien ilmoittamis- ja käsittelymenettelyt tarkoittavat seuraavaa Liikenneviraston rautatietoiminnoissa: - turvallisuuspoikkeamien ilmoittamis- ja käsittelymenettely on sovittu etukäteen, - tapahtuneesta turvallisuuspoikkeamasta ilmoitetaan tämän ohjeen mukaisesti, - laaditaan tapahtumasta pyydettäessä tarkempi selvitys tämän ohjeen mukaisesti, - ylläpidetään turvallisuuspoikkeamatietoa tämän ohjeen mukaisesti, - poikkeamien käsittely, poikkeamaan mahdollisesti liittyvät jatkotoimenpiteet. Liikennevirasto seuraa ja käsittelee turvallisuuspoikkeamia, joita tapahtuu: - radanpidon töissä (rakentamisessa, kunnossapidossa, ylläpidossa), - liikenteenohjauksessa, - rataverkon turvalaitteissa ja tietoliikenteessä, - rataverkossa ja ratainfrassa, - radalla tai sen läheisyydessä harjoitetusta toiminnassa, - liikennöitsijöiden toiminnassa, - eläinvahingoissa, - ilkivallasta tai vahingonteosta johtuen, - junaliikenteessä ja vaihtotyössä silloin, kun turvallisuuspoikkeama on aiheuttanut tai on voinut aiheuttaa vahinkoa rataverkolle, liikenteelle tai henkilökunnalle, - rautatiealueella tapahtuneissa tieliikenneonnettomuuksissa (tasoristeysonnettomuudet), - rautatiealueella luvatta tapahtuvasta liikkumisesta tai toiminnasta johtuen ja - luonnonilmiöistä johtuen. Turvallisuuspoikkeama on tapahtuma tai häiriö, joka voi aiheuttaa tai on aiheuttanut henkilövahingon, aineellisen vahingon, vaaratilanteen tai olosuhteen, joka heikentää turvallisuutta. Turvallisuuspoikkeama voi olla myös tapahtuma tai tilanne, jossa ei ole noudatettu turvallisuusmääräyksiä tai -ohjeita. Ilmoitus tulee tehdä yleensä sen työpäivän aikana, kun turvallisuuspoikkeama on sattunut. Vakavia turvallisuuspoikkeamia ovat esimerkiksi vakava työtapaturma, muu henkilövahingon aiheuttanut onnettomuus tai suuren taloudellisen vahingon aiheuttanut onnettomuus. Vakava turvallisuuspoikkeama on myös onnettomuus ja vaaratilanne, jolla voi olla laajaa yleistä mielenkiintoa tai joka olisi voinut aiheuttaa vakavan liikenneonnettomuuden. Vakavista turvallisuuspoikkeamista ilmoitetaan välittömästi.

4 LIIKENNEVIRASTO OHJE 4 (6) Dnro LIVI/4521/05.00/ Ilmoittamisen menettelyt 2.1 Turvallisuuspoikkeamasta ilmoittaminen Liikennevirasto edellyttää, että Liikenneviraston henkilökunta, palveluntuottajat ja niiden alihankkijat sekä rautatieliikenteen harjoittajat (jäljempänä toimijat) ilmoittavat havaitsemastaan turvallisuuspoikkeamasta tai vaaratilanteesta riippumatta siitä, liittyykö poikkeama heidän toimintaansa tai ovatko he osallisina poikkeamassa. Mikäli turvallisuuspoikkeama liittyy suoraan rautatieliikenteeseen tai aiheuttaa haittaa sille, toimijan tulee ilmoittaa poikkeamasta ensisijaisesti alueelliseen liikenteenohjaukseen tai käyttökeskukseen lisävaurioiden ja -onnettomuuksien välttämiseksi ja poikkeaman aiheuttaman seurauksen pienentämiseksi. Liikenteenohjaus välittää tiedon edelleen Liikenneviraston rataliikennekeskukselle. Liikenneviraston työmailla tapahtuneista rautatieliikenteen turvallisuutta uhkaavista poikkeamista ja vaaratilanteista toimijan on asiasta aina myös ilmoitettava turvallisuuskoordinaattorille. Mikäli turvallisuuspoikkeama liittyy suoraan radanpidon töiden yhteydessä sattuviin työtapaturmiin ja henkilövahinkoihin, tulee toimijan olla yhteydessä poikkeaman ilmetessä turvallisuuskoordinaattorin lisäksi oman työnantajan edustajaan asian jatkokäsittelyn varmistamiseksi. Tapahtuneesta turvallisuuspoikkeamasta ilmoitetaan aina seuraavat asiat: - ajankohta ja paikka, - osalliset, - lyhyt kuvaus tapahtumasta ja sen syistä, - arvioidut vahingot tai vaaratilanteen mahdolliset seuraukset, - välittömät toimenpiteet turvallisuuden varmistamiseksi, - korjaavat toimenpiteet, - tiedon välittäjän yhteystiedot, - tarvittavat liitteet (valokuvat, piirrokset sekä muut tarvittavat dokumentit, kuten Rt-ilmoitus, turvallisuussuunnitelma, riskienarviointi, tarkastuslomake). 2.2 Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta Turvallisuuskoordinaattorin ja/tai rautatieliikenteenohjauksen turvallisuusasiantuntijan tulee Liikenneviraston pyynnöstä laatia ja toimittaa Liikenneviraston turvallisuusvastuuhenkilöille tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta. Tarkempi selvitys tulee toimittaa viiden päivän sisällä tapahtuneesta. Liikennevirastolla on käytössään seuraavat dokumentit tarkempien selvitysten antamiseen: - Rautatieliikenteeseen, rautatietekniikkaan tai niiden turvallisuuteen vaikuttavien turvallisuuspoikkeamien ilmoituslomake - Liikenneviraston tutkintalomake vakavien läheltä piti tilanteiden ja työtapaturmien käsittelyyn ja raportointiin - Suistumisilmoitus -lomake - Tasoristeysonnettomuuslomake, jonka ratakunnossapitäjä täydentää.

5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 5 (6) Dnro LIVI/4521/05.00/2015 Tarkemmassa selvityksessä tulee käsitellä seuraavat asiat: - tapahtumatyyppi, - tapahtumaan osalliset, - tapahtuman ajankohta ja tapahtumapaikka, - kuvaus tapahtumasta, - arvio tapahtumaan johtaneista syistä ja seurauksista, - tapahtumasta aiheutuneet vahingot, - korjaavat toimenpiteet ja parannusehdotukset, - yhteystiedot ja tapahtuman käsittelyn eteneminen, - tarvittavat liitteet (valokuvat, piirrokset sekä muut tarvittavat dokumentit, kuten Rt-ilmoitus, turvallisuussuunnitelma, riskienarviointi, tarkastuslomake). 3 Poikkeamien käsittely 3.1 Poikkeaman jälkeinen toiminta Rautatieliikenteenohjauksen osalta turvallisuusasiantuntijan tulee jakaa tiedoksi toimijan laatima turvallisuuspoikkeamailmoitus sekä tarkempi turvallisuuspoikkeamaa koskeva selvitys liikenteenohjausorganisaation muille turvallisuusasiantuntijoille. Radanpidon töissä toimijan tulee jakaa laatimansa turvallisuuspoikkeamailmoitus sekä turvallisuuskoordinaattorin laatima tarkempi turvallisuuspoikkeamaselvitys kaikille saman hankkeen, projektin tai urakan urakoitsijoille sekä Liikenneviraston nimeämille valvojille, projektiinsinööreille ja muille vastaavissa tehtävissä toimiville tiedoksi. Turvallisuuskoordinaattorin tulee valvoa asiaa. Kunkin toimijan organisaation tulee käydä tahoillaan läpi turvallisuuspoikkeamailmoitus ja - selvitys henkilökuntansa ja alihankkijoidensa kanssa sekä varmistaa korjaavien toimenpiteiden toteuttaminen ja turvallisuuspoikkeamaan johtaneista virheistä oppiminen. Toimijoiden organisaatioiden tulee lisäksi huolehtia siitä, että mahdolliset uusien työntekijöiden ja alihankkijoiden kanssa käydään läpi myös aiemmin tapahtuneiden turvallisuuspoikkeamien ilmoitukset ja selvitykset. Turvallisuuspoikkeamia käsitellään palveluntuottajien kanssa myös sopimukseen liittyvissä seurantakokouksissa, kuten työmaakokouksissa, kuukausikokouksissa ja yhteistyöryhmissä. Vakavat turvallisuuspoikkeamat käsitellään välittömästi ja erikseen muusta kokouskäytännöstä. 3.2 Turvallisuuspoikkeamatiedon ylläpito Liikenneviraston hankkeella, projektilla tai toiminnolla turvallisuuskoordinaattorin ja/tai rautatieliikenteenohjauksen turvallisuusasiantuntijan turvallisuuspoikkeamien käsittelyvelvoitteeseen kuuluvat: - turvallisuuspoikkeamien tilastointi toimeksiannon ajan, - turvallisuuspoikkeamatilastojen analysointi määräajoin, - tarvittavat toimenpide-ehdotukset menettelyjen, ohjeiden ja muiden vaatimusten kehittämiseksi.

6 LIIKENNEVIRASTO OHJE 6 (6) Dnro LIVI/4521/05.00/2015 Hankkeet, projektit ja urakat ylläpitävät tiedostoa turvallisuuspoikkeamista, jonka turvallisuuskoordinaattori toimittaa neljännesvuosittain erillisten ohjeiden mukaisesti Liikennevirastolle. Kirjaamisohje ja seurantalomakkeet löytyvät Liikenneviraston sivuilta Liikennevirasto > Palveluntuottajat > Ohjeluettelo > Liikenne ja turvallisuus työmaalla > Rautatiet > Turvallisuuspoikkeamien kerääminen ja ilmoittaminen. Turvallisuuspoikkeamien ilmoittamis- ja käsittelymenettely sovitaan tarkemmin hanke-, projekti- tai urakkakohtaisesti turvallisuuskoordinaattorin ja palveluntuottajien kesken. Palveluntuottaja voi käyttää omaa ilmoitusmenettelyään, mikäli se katsotaan asianmukaiseksi. Asiasta tulee sopia kirjallisesti, jotta menettely on jälkikäteen todennettavissa. 3.3 Rautatiealan turvallisuuskulttuurin kehittäminen Liikenneviraston velvollisuus on käsitellä ja analysoida turvallisuuspoikkeamatietoja osana turvallisuuden jatkuvan parantamisen prosessia. Rautatiealan yleisen turvallisuustyön tukemiseksi myös toimijat voivat laatia Liikenneviraston power point -kalvosarjalle erillisen tiivistelmän tapahtuneesta turvallisuuspoikkeamasta jaettavaksi osaksi virheistä oppimisen -prosessiin. Liikenneviraston kalvosarja on ohjeen liitteenä 5. Tiivistelmässä ei tuoda esille osallisia, paikkaa tai tapahtuma-aikaa. Tiivistelmä toimitetaan Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspäällikölle. Liikennevirasto jakaa tiivistelmät laajasti rautatiealalle virheistä oppimisen tueksi, tiivistelmän laatijaa mainitsematta.

7 Liite 1 / 1 (4) RAUTATIEHANKKEILLA TAPAHTUVIEN TURVALLISUUSPOIKKEAMIEN ILMOITUSLOMAKE SÄÄDÖSPERUSTE (Vna 372/2011) Tapahtuneista onnettomuuksista ja vaaratilanteista tulee tehdä ilmoitus Liikenteen turvallisuusvirastolle, Trafille, kirjallisesti mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään viiden päivän kuluessa siitä kun tieto tapahtuneesta on saatu. Ilmoitusvelvollisia ovat kaikki rautatieyritykset, museoliikenteen harjoittajat, sellaiset radanpitoa harjoittavat yritykset, joiden harjoittamaan radanpitoon liittyy liikennöintiä rataverkolla sekä Liikennevirasto. TOIMINTAOHJE Projektissa, hankkeessa tai muussa toimeksiannossa hankkeen turvallisuuskoordinaattori vastaa ilmoituslomakkeen täyttämisestä ja turvallisuuspoikkeamatapahtuman selvittämisestä. Jos turvallisuuskoordinaattoria ei ole nimetty, vastaa näistä tehtävistä projektipäällikkö, vastaava tai muu kohteen vastuullinen Liikenneviraston edustaja. Turvallisuuspoikkeamasta täytetty ilmoituslomake toimitetaan ao. toimialan turvallisuusvastaavalle ja kunnossapitotoimialan turvallisuuspäällikölle. Tämä lomake täytetään sellaisista turvallisuuspoikkeamista, jotka kohdistuvat rautatiejärjestelmään. Ilmoituslomake koostuu seitsemästä eri osasta (A G) sekä liiteosasta (H) Osassa A luokitellaan (rastita mitä vaihtoehdoista koskee) turvallisuuspoikkeama: onnettomuus, vaaratilanne tai olosuhde. Olosuhde vaihtoehtoon kuuluvat olosuhteet ja tekijät, jotka saattavat aiheuttaa onnettomuuden. Osassa B ilmoituksen tekijä antaa omien tietojensa (työnantaja, tehtävänimike, vastuuyksikkö) lisäksi tapahtumaan osallisten tiedot (esimerkiksi juna, kalusto, eläin). Osassa C ilmoitetaan tapahtuman ajankohta (pvm sekä kellonaika) ja tapahtumapaikka (työmaatunnus, rataosa tai muu kuvaus tapahtumapaikasta). Lyhyt kuvaus tapahtumasta (mitä tapahtui, missä, miten, kenelle, mitä oltiin tekemässä juuri ennen tapahtumaa, keliolosuhteet sekä muut tapahtumaan vaikuttaneet asiat), miten tapahtuma tuli ilmi, tapahtumatyyppi sekä viranomainen, jolle tapahtumasta on ilmoitettu (sekä mahdollinen ilmoitusnumero) kerrotaan osassa D. Osassa E ilmoituksen tekijä antaa arvionsa tapahtumaan johtaneista syistä ja tapahtuman seurauksista sekä tapahtuman aiheuttamista mahdollisista toimenpiteistä ja seurannasta. Osassa F arvioidaan tapahtumasta aiheutuneet vahingot. Vahinkoja ovat esimerkiksi henkilö, ympäristö sekä omaisuusvahingot. Osassa G ilmoitetaan tapahtuman seurantaa varten ilmoitusta tekevän, tai muun asiaan liittyvän yhteyshenkilö tiedot sekä kirjataan o ilmoituksen laatimispäivämäärä o päivämäärä jolloin ilmoitus on saapunut Trafille ja/tai Liikennevirastolle sekä o lausuntopäivämäärä. Osassa H ilmoitetaan (rastita liitetyt liitteet) lomakkeeseen liitetyt liitteet.

8 Liite 1 / 2 (4) A. TAPAHTUMATYYPPI _ Onnettomuus Vaaratilanne, läheltä piti tilanne Olosuhde Turvallisuusohjeen vastainen toiminta muu, mikä? B. TAPAHTUMAAN OSALLISET 1. Hanke/kohde 2. Turvallisuuskoordinaattori tai vastaava 3. Tapahtuman vastuuorganisaatio/yksikkö 4. Muut tapahtumaan osallistuneet organisaatiot/yksiköt 5. Tapahtuman osapuolet sekä muut tapahtumaan liittyvät henkilöt 6. Muut mahdolliset tahot C. TAPAHTUMAN AJANKOHTA JA TAPAHTUMAPAIKKA 1. Tapahtumapäivä (pp.kk.vvvv).. 2. Tapahtuma aika (hh:mm) : 3. Tapahtumapaikan työmaatunnus, jos se on tiedossa, tai muu selonteko tapahtumapaikasta?

9 Liite 1 / 3 (4) D. KUVAUS TAPAHTUMASTA 1. Tapahtuman otsikko 2. Anna lyhyt kuvaus tapahtumasta (mitä tapahtui, missä, miten, kenelle, muut osalliset jne.) 3. Mitä oltiin tekemässä ennen tapahtumaa? (lyhyt kuvaus olosuhteista sekä tilanteesta ennen tapahtumaa) 4. Muut tapahtumaan vaikuttavat tekijät (keliolosuhteet, ympäristö, henkilöt, muu liikenne jne.) 5. Miten tapahtuma tuli ilmi? 6. Viranomainen, jolle tapahtumasta on myös ilmoitettu ja ilmoitusnumero (jos tiedossa)? E. ARVIO TAPAHTUMAAN JOHTANEISTA SYISTÄ JA SEURAUKSISTA 1. Arvio tapahtumaan johtaneesta välittömästä syystä 2. Tapahtumasta aiheutuneet seuraukset 3. Tapahtumasta aiheutuneet mahdolliset toimenpiteet 4. Kommentit/seuranta

10 Liite 1 / 4 (4) F. TAPAHTUMASTA AIHEUTUNEET VAHINGOT 1. Tapahtumasta aiheutui henkilövahinkoja, anna tarkempi kuvaus? ympäristövahinkoja, anna tarkempi kuvaus? omaisuusvahinkoja, anna tarkempi kuvaus? G. YHTEYSTIEDOT JA TAPAHTUMAN KÄSITTELYN ETENEMINEN 1. Tapahtuman yhteyshenkilö (ilmoituksen laatija) Nimi Yritys/yksikkö Puhelinnumero Sähköpostiosoite 2. Ilmoituksen laatimispäivämäärä (pp.kk.vvvv).. 3. Ilmoitus saapunut turvallisuusvastaavalle (pp.kk.vvvv).. 4. Ilmoitus saapunut turvallisuuspäällikölle (pp.kk.vvvv).. 5. Käsitelty toimialalla (pp.kk.vvvv).. H. LIITTEET Mitä liitteitä lomakkeeseen on liitetty (kpl)? _ valokuvia _ kaavioita _ RT ja LR ilmoitukset liitteineen _ tarkastuspöytäkirjoja _ turvallisuussuunnitelma _ muita liitteitä, mitä?

11 Liite 2 Tapahtuman tiedot Ilmoituksen tekijät TUTKINTALOMAKE Läheltä piti -tilanteet ja tapaturmat Tilaajan edustaja Turvallisuuskoordinaattori Työpäällikkö Tapahtumapaikka Tapahtumapäivä ja kellonaika Sairauspäivien lkm. Työvaihe, jossa tapahtuma sattui Tapahtumaan osallinen kone, laite tai kemiallinen aine Tapahtumien kulku Vaaratilanteiden arvioiminen Vaaratilanteen potentiaalinen vakavuus Kriittinen, kuoleman/pysyvän vamman vaara Haitallinen, vähintään 4 päivän työkyvyttömyys Lievä, alle 4 päivän työkyvyttömyys Tekniset tekijät Organisatoriset tekijät Henkilöstä johtuvat tekijät Puutteellinen suojaus Suunnittelu puutteellinen Tietojen ja taitojen puute Puutteellinen merkintä Huonokuntoinen/sopimaton laite tai väline Kuluminen, korroosio, aineen väsyminen Huonokuntoinen tai sopimaton rakenne Epäjärjestys, epäsiisteys Puutteellinen ympäristötekijä (melu, valaistus, lämpö, ergonomia) Kunnossapito (laitteet, välineet, kiinteistö) puutteellinen Ei mikään näistä Muu tekijä, mikä? Työohjeet, opastus, ohjaus, perehdytys puutteellinen Työnvalvonta puutteellista Työn vaarojen selvittäminen puutteellinen Työympäristön seuranta puutteellista Tiedonkulku (esim.vaarojen ilmoittaminen) puutteellista Ei mikään näistä Muu tekijä, mikä? Urautunut, väärä työtapa Puutteellinen vaaran havaitseminen tai tiedostaminen Erehdys, unohdus, kiire, stressi, huolimattomuus Ohjeiden vastainen toiminta Ei mikään näistä Muu tekijä, mikä? Tekniset tekijät Kuvaus Organisatoriset tekijät Kuvaus Henkilöstä johtuvat tekijät Kuvaus Toimenpiteet Toimenpiteiden kuvaus Vastuuhenkilö Aikataulu Valmis Liitteet:

12 Liite 3 / 1 (2)

13 Liite 3 / 2 (2)

14 Liite 4 / 1 (3) TASORISTEYSONNETTOMUUSRAPORTTI Kunnossapitäjä: Laatija: Sijainti Osalliset Aika Olosuhteet Näkemät ja merkit Liikennepaikkaväli Tasoristeyksen nimi - Km + Useamman kuin yhden raiteen ylittävä tasoristeys. Onnettomuus sattui tulosuunnasta päin raiteella. Rataliikenne: Henkilöjuna,. Tavarajuna,. Työkone,. Henkilövahingot: Ei henkilövahinkoja, lievästi loukkaantunutta, Onnettomuuden tapahtuma-aika: / 201 _ klo: : _ Tien pinta: kuiva kostea märkä jäinen Tieliikenne: Jalankulkija Moottoripyörä Virallinen vasen oikeallee Virallinenn vasen vasemmalle Virallinen oikea oikealle Näkemä vesottu. /201 Näkemä vesottu. /201 Näkemä vesottu. /201 Näkemät vesomatta Näkemät vesomatta Näkemät vesomattaa Pyöräilijä Mopo / Mopoauto Henkilöauto H Bussi Kuorma-auto / Rekka vakavasti loukkaantunutta, menehtynyttä Raportin laatimisaika: / 201 _ klo: : _ Näkyvyys tarkastushetkellä: kirkas sumu, pöly, sade pimeä häikäisevä auringonpaiste Virallinen oikea vasemmalle Näkemä vesottu /201. Näkemät vesomatta Rato:n mukaisessa kunnossa ei kunnossa Mitä vikoja tai puutteita: Rato:n mukaisessa kunnossa ei kunnossa Mitä vikoja tai puutteita: Rato:n mukaisessaa kunnossa ei kunnossa Mitä vikoja tai puutteita: Rato:n mukaisessa kunnossa ei kunnossa Mitä vikoja tai puutteita: Muut havainnot:

15 Liikenneviraston omaisuuteen kohdistuneet vauriot (kuvat vaurioista mukaan): Liite 4 / 2 (3) Piirustus tapahtuneesta Tarvittaessa sanallinen selitys alle

16 Liite 4 / 3 (3) Ohje Lomake täytetään tarkastuskäynnin yhteydessä maastossa. Maastossa täytetty dokumentti skannataan ja siihen liitetään valokuvat ja se toimitetaan alueisännöitsijälle viimeistään ensimmäisenä tapahtuman jälkeisenä arkipäivänä klo 9:00 mennessä. Kuvausohje

17 Liite 5 / 1 (4) <tapahtuman otsikko> Tiivistelmä poikkeamasta ja korjaavista toimenpiteistä pp.kk.vvvv

18 Liite 5 / 2 (4) Tapahtuma Selvitys tapahtuneesta Tarvittaessa alaotsikoin Pyritään sisällyttämään yhdelle sivulle, voidaan myös jatkaa toiselle sivulle pp.kk.vvvv

19 Liite 5 / 3 (4) Poikkeaman syyt Keskeiset poikkeamaan johtaneet syyt XXXX Pyritään sisällyttämään yhdelle sivulle, voidaan myös jatkaa toiselle sivulle pp.kk.vvvv

20 Liite 5 / 4 (4) Korjaavat toimenpiteet ja ennaltaehkäisy Tähän korjaavat toimenpiteet ja ennaltaehkäisy Pyritään sisällyttämään yhdelle sivulle, voidaan myös jatkaa toiselle sivulle pp.kk.vvvv

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (5) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN... 3 2.1 Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 3 POIKKEAMAN JÄLKEINEN TOIMINTA... 5 4 LIITTEET...

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely 1 OHJE 1 (4) 22.12.2016 LIVI/4521/05.00/2015 Suunnittelu ja hankkeet -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa Vna 372/2011 3 TURI-järjestelmä: poikkeamahallinnan käyttöohje 20.6.2016 Turvallisuuspoikkeamien

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely 1 OHJE 1 (4) Suunnittelu ja hankkeet -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa Vna 372/2011 3 TURI-järjestelmä: poikkeamahallinnan käyttöohje 20.6.2016 Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamien keruu

Turvallisuuspoikkeamien keruu 1 Turvallisuuspoikkeamien keruu Kirjaamisohje turvallisuuskoordinaattoreille ja urakoitsijoille 2013 Turvallisuuspoikkeamatietoa kerätään vuonna 2013 kaikilla n väylähankkeilla ja ELY-keskusten liikennevastuualueiden

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 4 4 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN ALOITTAMISTA... 4 7 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN PÄÄTTYMISTÄ...

1 YLEISTÄ... 3 3 TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 4 4 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN ALOITTAMISTA... 4 7 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN PÄÄTTYMISTÄ... LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (8) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSVAATIMUKSET PALVELUNTUOTTAJILLE... 3 3 TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 4 4 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN ALOITTAMISTA... 4 5

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8 RHK Turvallisuussuunnitelmien laadinta 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Junaturvallisuusasiat turvallisuussuunnitelmassa... 6 2.3 Rakentamista koskeva turvallisuussuunnitelma...

Lisätiedot

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen Nimitys 1 (5) Eteläisen hankinta-alueen kunnossapidon laadunvalvontaurakka 2017-2020 Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen ELY-keskus on rakennuttajan ominaisuudessa nimennyt

Lisätiedot

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA... 3 2 TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA... 4 3 TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 4 TURVALLISUUSSELVITYKSEN RAKENNE... 6 5

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (7) 31.10.2011 Dnro 4258/005/2011

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (7) 31.10.2011 Dnro 4258/005/2011 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (7) Sisällysluettelo 1 VARAUTUMISSUUNNITTELU... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Varautumistoiminnan tavoite... 3 2 VARAUTUMISSUUNNITELMIEN LAADINTA... 4 2.1 Varautumistoiminnan hierarkia...

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely OHJE 1 (6) 6.6.2018 LIVI/4311/06.04.01/2018 Säädösperusta Vna 372/2011 3 Kohdistuvuus Liikenneviraston hankkeet ja urakat, rautatieliikenteenohjaus Korvaa Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2013

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2013 Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2013 5.5.2014 VUOSIKATSAUS 2013 SISÄLTÖ Turvallisuustiedon keruu (diat 3-6) Turvallisuuspoikkeamat vuonna 2013 (diat

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSVAATIMUKSET TOIMITTAJILLE... 4 3 TOIMITTAJIEN TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 6

1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSVAATIMUKSET TOIMITTAJILLE... 4 3 TOIMITTAJIEN TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 6 RHK Toimittajien ohjaus ja valvonta turvallisuusasioissa 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSVAATIMUKSET TOIMITTAJILLE... 4 3 TOIMITTAJIEN TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 6 4 TOIMENPITEET ENNEN

Lisätiedot

Vaihtotyöllä tarkoitetaan luvanvaraista junaliikennettä tukevaa rautatiejärjestelmässä tehtävää kalustoyksiköiden siirtotyötä.

Vaihtotyöllä tarkoitetaan luvanvaraista junaliikennettä tukevaa rautatiejärjestelmässä tehtävää kalustoyksiköiden siirtotyötä. Sivu 1/5 Raahen Satama Oy Vaihto- ja ratatyön turvallisuusohje Ohje hyväksytty: 21.10.2015, Kaarlo Heikkinen, satamajohtaja Ohjeesta vastaa: Raahen Satama Oy 1. Soveltamisala ja määritelmät Ohjetta noudatetaan

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2012

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2012 Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2012 11.3.2013 VUOSIKATSAUS 2012 SISÄLTÖ Työn taustaa Lisätietoja Työn tavoitteita Poikkeamien luokittelu Ilmoitettujen

Lisätiedot

Ohje Liikenneviraston työmaiden turvallisuuden omavalvonnan toteuttamiseen

Ohje Liikenneviraston työmaiden turvallisuuden omavalvonnan toteuttamiseen OHJE 1 (7) Voimassa Korvaa 1.3.2015 lukien toistaiseksi Ohje omavalvontatarkastuskäyntien ja turvallisuuskierrosten toteuttamiseen 31.10.2011 Asiasanat turvallisuusjohtaminen, omavalvonta, tarkastus, turvallisuuskierros

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamien keruu

Turvallisuuspoikkeamien keruu 1 Turvallisuuspoikkeamien keruu Kirjaamisohje turvallisuuskoordinaattoreille ja urakoitsijoille 2015 Turvallisuuspoikkeamatietoa kerätään vuonna 2015 kaikilla Liikenneviraston väylähankkeilla ja ELY-keskusten

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro 4248/070/2014

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro 4248/070/2014 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSÄÄNNÖT JA MENETTELYOHJEET... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Turvallisuussääntöjen ja menettelyohjeiden laadinta sekä ylläpito... 3 1.3 Turvallisuussääntöjen

Lisätiedot

Turvallisuustiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla. Vuosikatsaus 2011

Turvallisuustiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla. Vuosikatsaus 2011 Turvallisuustiedon keruu Liikenneviraston vesiväylähankkeilla Vuosikatsaus 2011 LÄHTÖKOHDAT JA ILMOITETUT TAPAUKSET Työn taustaa Poikkeamien luokittelu Toimintamalli: Lomake Ilmoitettujen tapausten lukumäärät

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Kaupunkiraideliikennemääräys

Kaupunkiraideliikennemääräys 1 (6) TRAFI/ Antopäivä: xx.xx.2015 Voimaantulopäivä: 01.03.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki kaupunkiraideliikenteestä (xx/2015) 5 :n 5 momentti, 6 :n 3 momentti, 7 :n 5 momentti, 8 :n 6

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Minna Kymäläinen/ Valvira

Ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Minna Kymäläinen/ Valvira Ammattimaisen käyttäjän vaaratilanneilmoitus Minna Kymäläinen/ Valvira 17.10.2014 1 Luennon sisältö Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet Määräys 4/2010 Vaaratilanteet Ilmoitettavat tapahtumat Ilmoittamiseen

Lisätiedot

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuus Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuuden pääelementit Haltijuuden toteuttamisen vaihtoehdot Raiteiden kunnossapito Raidesopimukset Liikenteenohjaus Raiteen

Lisätiedot

Muista vaaratilanneilmoitus

Muista vaaratilanneilmoitus Muista vaaratilanneilmoitus Muista vaaratilann Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo ja edistää terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden turvallista käyttöä. Vaaratilanneilmoitukset

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 5 3 RAKENTAMINEN... 6 4 KUNNOSSAPITO... 8 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 10 6 LIIKENTEENOHJAUS... 11

1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 5 3 RAKENTAMINEN... 6 4 KUNNOSSAPITO... 8 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 10 6 LIIKENTEENOHJAUS... 11 RHK Turvallisuusvastuut ja -tehtävät 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 5 3 RAKENTAMINEN... 6 4 KUNNOSSAPITO... 8 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 10 6 LIIKENTEENOHJAUS... 11 RH Turvallisuusvastuut ja

Lisätiedot

Turvallisuustiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat. Vuosikatsaus 2011

Turvallisuustiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat. Vuosikatsaus 2011 Turvallisuustiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2011 LÄHTÖKOHDAT Työn taustaa Poikkeamien luokittelu Toimintamalli: Lomake Ilmoitettujen tapausten lukumäärät

Lisätiedot

RATATYÖILMOITUKSEN JA LIIKENTEEN RAJOITE ILMOITUKSEN LAADINTA

RATATYÖILMOITUKSEN JA LIIKENTEEN RAJOITE ILMOITUKSEN LAADINTA Ohje 1(10) Dnro 2042/1000/2010 RATATYÖILMOITUKSEN JA LIIKENTEEN RAJOITE ILMOITUKSEN LAADINTA on uudistanut Ratatyöilmoituksen (Rt-ilmoitus) ja eriyttänyt siitä Liikenteen rajoite -ilmoituksen (Lr-ilmoitus).

Lisätiedot

Vaaratilanneilmoitusmenettely Minna Kymäläinen

Vaaratilanneilmoitusmenettely Minna Kymäläinen Vaaratilanneilmoitusmenettely 26.5.2016 Minna Kymäläinen Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin, laadukkaisiin palveluihin ja turvallisiin elinoloihin. Vaaratilanteista ilmoittaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista työturvallisuudesta 12.2.2015. työturvallisuusvastaava Risto Lappalainen p. 0295 34 3966

Ajankohtaista työturvallisuudesta 12.2.2015. työturvallisuusvastaava Risto Lappalainen p. 0295 34 3966 Ajankohtaista työturvallisuudesta 12.2.2015 työturvallisuusvastaava Risto Lappalainen p. 0295 34 3966 Kysymyksiä ja vastauksia Mitä keinoja vähentää läheltäpiti-, vaaratilanteita (esim. tienkäyttäjän ajoneuvo

Lisätiedot

Työturvallisuus. Pohjatutkimuspäivät Jani Lepistö

Työturvallisuus. Pohjatutkimuspäivät Jani Lepistö Työturvallisuus Pohjatutkimuspäivät 19.9.2019 Jani Lepistö Sisältö Työturvallisuuden kehitys Suomessa Lait ja asetukset Työn turvallinen suunnittelu Suojautuminen Onnettomuuksien syyt ja häiriötekijät

Lisätiedot

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus 2 (8) Muutokset Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 1.1 Rakennetyyppikohtaiset erityispiirteet... 4 1.2 Käyttö ja sijoittelu... 4 2 OPASTINPORTAALIN KÄYTTÖTURVALLISUUS...

Lisätiedot

Turvallisuusilmapiiri

Turvallisuusilmapiiri Turvallisuusilmapiiri Metalliteollisuuden työalatoimikunta Muistutuksena Turvallisuuskielteinen Turvallisuusmyönteinen 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Vastaajien taustoja Ylin johto 6 % Asiantuntija % Keskijohto

Lisätiedot

SISÄLTÖ. 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi...

SISÄLTÖ. 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi... RHK Ohje riskienhallinnasta 2 SISÄLTÖ 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi... 5 RH Ohje riskienhallinnasta

Lisätiedot

TURI-järjestelmä. Poikkeamienhallinnan käyttöohje

TURI-järjestelmä. Poikkeamienhallinnan käyttöohje TURI-järjestelmä Poikkeamienhallinnan käyttöohje 28.2.2017 Sisällysluettelo Yleistä TURI:sta Hankevastaavan tehtävät Poikkeamien ilmoittaminen Työtuntitietojen ilmoittaminen TURI:n toimintoja Ohjeet ja

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/11 LIIKENNELAITOS -liikelaitos Yhteiset Palvelut / Turvallisuuspalvelut J. Kaisla K. Kalmari / Y. Judström 18.9.

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/11 LIIKENNELAITOS -liikelaitos Yhteiset Palvelut / Turvallisuuspalvelut J. Kaisla K. Kalmari / Y. Judström 18.9. HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/11 HKL TURVALLISUUSJOHTAMISJÄRJESTELMÄN YHTEENVETO SISÄLLYSLUETTELO 1 TURVALLISUUSJOHTAMINEN... 2 1.1 Metroliikenteen toiminnan kuvaus... 2 1.2 HKL:n organisaation toiminnan

Lisätiedot

TOT 21/10. työntekijä jäi junan alle

TOT 21/10. työntekijä jäi junan alle TVL TOT-TUTKINTA Tapaturmavakuutuslaitosten liitto TOT 21/10 Raidetta lumesta puhdistanut työntekijä jäi junan alle Kunnossapitoyrityksen työntekijä NN (50-v.) oli puhdistamassa tasoristeystä polttomoottorikäyttöisellä

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen PRONTO-järjestelmän maastoliikenneonnettomuuksien analysointi

Pelastuslaitoksen PRONTO-järjestelmän maastoliikenneonnettomuuksien analysointi Pelastuslaitoksen PRONTO-järjestelmän maastoliikenneonnettomuuksien analysointi 0.0.0 Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat Pelastuslaitoksen PRONTO-onnettomuustilasto Pelastustoimen

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) 31.10.2011 Dnro 4254/065/2011 1 YLEISTÄ... 3

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) 31.10.2011 Dnro 4254/065/2011 1 YLEISTÄ... 3 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Suunnitelman keskeinen sisältö... 4 2.2 Suunnitelman käsittely... 5 2.3 Rautatieturvallisuutta koskeva suunnitelma...

Lisätiedot

Toimialan onnettomuudet 2014

Toimialan onnettomuudet 2014 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2014 Osa 6 Painelaitteet Painelaitteet Tukes edistää painelaitteiden turvallisuutta valvomalla painelaitesäädösten noudattamista tiedottamalla

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/7 LIIKENNELIIKELAITOS Yhteiset Palvelut / Turvallisuuspalvelut K. Kalmari / Y. Judström 18.9.

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/7 LIIKENNELIIKELAITOS Yhteiset Palvelut / Turvallisuuspalvelut K. Kalmari / Y. Judström 18.9. 1/7 Avainsanat: riskienhallinta, vaarojen tunnistaminen, riskien estimointi, vaararekisteri HKL:n metro ja raitiotieliikenteen riskienhallinnan toimintaohje 1 Riskienhallinta Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksessa.

Lisätiedot

Kaupunki vastaa liityntäpysäköintialueen suunnittelusta aina rataalueenturva-aitaan

Kaupunki vastaa liityntäpysäköintialueen suunnittelusta aina rataalueenturva-aitaan Dnro 4308/0824/2014 LIIKENNEVIRASTON JA KAUNIAISTEN KAUPUNGIN VÄLINEN SOPIMUS KAUNIAISTEN RAUTATIEASEMAN LIITYNTÄPYSÄKÖINTIALUEEN YLLÄPIDOSTA JA KULKUYHTEYKSIEN TURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA 2 (5) Tämän

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 2.12.2016 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa

Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Toiminnanharjoittajan vastuut vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa Arto Taskinen Pelastuspäällikkö VR-Yhtymä Oy 31.1.2018 Osapuolet ja velvollisuudet vaarallisten aineiden rautatiekuljetuksissa

Lisätiedot

Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Mitä voin yrittäjänä hyötyä? Turvallisuus ei ole stabiili asia, joka voidaan käyttöönottaa tai saavuttaa. Se on luotava ja ansaittava

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2012

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2012 Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2012 11.3.2013 VUOSIKATSAUS 2012 SISÄLTÖ Työn taustaa Lisätietoja Työn tavoitteita Poikkeamien

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 8.12.2017 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4

Lisätiedot

Urheilutalo-Uimahalli VesPeli

Urheilutalo-Uimahalli VesPeli 1 (12) Urheilutalo-Uimahalli VesPeli Kuntosalin turvallisuusasiakirja 2018 2 (12) Sisällysluettelo 1. Palvelun tarjoaja 2. Turvallisuusasiakirjasta, sen säilyttämisestä ja päivittämisestä 3. Turvallisuusasioista

Lisätiedot

Kaupunkiraideliikenne

Kaupunkiraideliikenne 1 (6) Antopäivä: 15.5.2018 Voimaantulopäivä: 1.7.2018 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) II osan 6 luvun 4 :n 3 momentti, 5 :n 3 momentti ja 6 :n 5 momentti Laki

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2015 Voimaantulopäivä: 1.1.2016 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU)

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 30.6.2015 Voimaantulopäivä: 1.7.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU) 2015/995

Lisätiedot

1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3

1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3 Ohjeet rautatieliikenteessä annettavien lupien dokumentoinnista 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3 3 TAVALLISEN JUNAPÄIVÄKIRJAN SISÄLTÖ JA MERKINNÄT... 3 3.1 "Asemalla" -kenttä...

Lisätiedot

Korvaa voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Korvaa voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1/7 VERKKOSELOSTUS Korvaa 1.9.2016 voimaan tulleen HaminaKotka Satama Oy:n Rataverkon vaihtotyön ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen.

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen. LiiteSopimusliite JAR1825129 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 29.11.201822.10.2018 1 (5) JARDno-2017-1652 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa Sopimusta työterveyshuollon

Lisätiedot

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus

Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy:n satama-alueen rataverkon verkkoselostus Turun Satama Oy 1.6.2019 1 (4) Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Voimassaoloaika ja päivittäminen... 2 1.3 Julkaiseminen... 2 1.4 Yhteystiedot...

Lisätiedot

Sisältö. LIIKENNEVIRASTO Ohje 2 (8) 17.3.2016 LIVI/1686/07.01.00/2016 1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 SOVELTAMISALA... 4

Sisältö. LIIKENNEVIRASTO Ohje 2 (8) 17.3.2016 LIVI/1686/07.01.00/2016 1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 SOVELTAMISALA... 4 LIIKENNEVIRASTO Ohje 2 (8) Sisältö 1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 SOVELTAMISALA... 4 3 VIESTIN ANTAMINEN... 4 3.2 Viestinnässä käytettävät nimet ja tunnukset... 5 3.3 Lähtölupien antaminen/vastaanottaminen tekstiviesteinä...

Lisätiedot

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO...3 2.YLEISTIETOA...3 2.1 Vastuut ja yhteystiedot...3 2.2 Julkaiseminen...4 3.RATAVERKOLLE PÄÄSY...4 3.1Rataverkon käyttö...4 3.2 Liikennöintiä

Lisätiedot

Rataturvallisuudesta oppia katurakentamiseen. Jussi Takamaa

Rataturvallisuudesta oppia katurakentamiseen. Jussi Takamaa Rataturvallisuudesta oppia katurakentamiseen Jussi Takamaa Rautatieympäristö Junan nopeus max 220 km/h Jännite 25 000 volttia Juna liikkuu lähes äänettömästi Vaarallista? Rautatieympäristö Junaliikenne

Lisätiedot

Turvallisuuden seuranta Liikenneviraston rautatieosaston hankkeilla. Vuosiraportti 2010

Turvallisuuden seuranta Liikenneviraston rautatieosaston hankkeilla. Vuosiraportti 2010 Turvallisuuden seuranta Liikenneviraston rautatieosaston hankkeilla Vuosiraportti 2010 Työn taustaa Vuonna 2008 on aloitettu kaikilla Liikenneviraston tieosaston ja ELY-keskusten L-vastuualueen hankkeilla

Lisätiedot

Ratuke-Seminaari 28.10.2008. Infrarakentamisen esimerkit. Outi Lehti-Miikkulainen

Ratuke-Seminaari 28.10.2008. Infrarakentamisen esimerkit. Outi Lehti-Miikkulainen Ratuke-Seminaari 28.10.2008 Infrarakentamisen esimerkit Outi Lehti-Miikkulainen Esityksen sisältö: 1) Tiehallinto: GNA osaprojekti HMS/työturvallisuus, Työturvallisuuden seuranta Tiehallinnon hankkeilla

Lisätiedot

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1 VERKKOSELOSTUS Korvaa 1.6.2016 voimaan tulleen :n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 1.1 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 2

Lisätiedot

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS

RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Vaasan kaupunki 1 RATAVERKON VERKKOSELOSTUS Asiakirjan versiohallinta Versio Pvm Sisältö/muutos 1.0 20.1.2017 Vaasan kaupungin rataverkon verkkoselostus 2018 2.0 19.12.2017 Vaasan kaupungin rataverkon

Lisätiedot

LIVI/8880/ /2017 VT-065

LIVI/8880/ /2017 VT-065 LIVI/8880/04.02.01/2017 VT-065 LIIKENNEVIRASTON JA TAMPEREEN KAUPUNGIN VÄLINEN SOPIMUS KOSKIEN SANTALAHDEN MELUSEINÄN SUUNNITTELUA, RAKENTAMISTA, OMISTAMISTA, KUNNOSSA- JA PUHTAANAPITOA SEKÄ MAANKÄYTTÖÄ

Lisätiedot

Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus

Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus Loviisan Satama Oy:n verkkoselostus Sisällysluettelo 1 Yleistä 1.1 Johdanto ja tarkoitus 1.2 Oikeudellinen merkitys 2 Rataverkolle pääsy 2.1 Rataverkolle pääsyn edellytykset 2.1.2 Yleiset rataverkolle

Lisätiedot

Tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat Liikenneviraston ja ELY-keskusten liikennevastuualueiden hankkeet

Tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat Liikenneviraston ja ELY-keskusten liikennevastuualueiden hankkeet Tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat 2015 Liikenneviraston ja ELY-keskusten liikennevastuualueiden hankkeet Hankkeilta saadut turvallisuuspoikkeamatiedot Hanketyyppi 2011 2012 2013

Lisätiedot

TURI-järjestelmä. Poikkeamienhallinnan käyttöohje

TURI-järjestelmä. Poikkeamienhallinnan käyttöohje TURI-järjestelmä Poikkeamienhallinnan käyttöohje 25.6.2018 Sisällys Yleistä TURIsta Hankevastaavan tehtävät Poikkeamien ilmoittaminen Työtuntitietojen ilmoittaminen TURIn toimintoja Ohjeet ja lisätiedot

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 4 3 RAKENTAMINEN... 5 4 KUNNOSSAPITO... 6 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 7 6 LIIKENTEENOHJAUS... 7

1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 4 3 RAKENTAMINEN... 5 4 KUNNOSSAPITO... 6 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 7 6 LIIKENTEENOHJAUS... 7 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (11) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 4 3 RAKENTAMINEN... 5 4 KUNNOSSAPITO... 6 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 7 6 LIIKENTEENOHJAUS... 7 7 TURVALLISUUSKOORDINAATTORI...

Lisätiedot

Oulun Satama Oy

Oulun Satama Oy VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 1 (Linkki englanninkieliseen versioon) Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 1.1 MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN... 2 2 RATAVERKKO... 2 2.1 RATAVERKON

Lisätiedot

Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset

Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset Perustelumuistio Perustelumuistio 1 (4) Tekniikka ja ympäristö / Väylänpito Liikenneviraston ohjeita 26/2018 Valtion rataverkon haltijan osaamis- ja pätevyysvaatimukset Tässä perustelumuistiossa kerrotaan,

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet suunnittelussa Hankesuunnittelupäivä Outi Leuhtonen

Turvallisuusohjeet suunnittelussa Hankesuunnittelupäivä Outi Leuhtonen Turvallisuusohjeet suunnittelussa Hankesuunnittelupäivä 11.9.2019 Outi Leuhtonen 11.9.2019 Turvallisuusohjeet suunnittelussa Ohjeluettelo Hankinnan ohjeistus Riskienhallinnan ohjeet - Riskienhallinta Väylänpidossa

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä Henkilötietojen käsittelyn ehdot Liite 7 1 (6) Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa PISA 2021 -palvelusopimusta (Dnro ), jäljempänä

Lisätiedot

vaaratilanneilmoitus vaaratilanne- ilmoitus

vaaratilanneilmoitus vaaratilanne- ilmoitus vaaratilanneilmoitus 1 Muista vaaratilanneilmoitus Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo ja edistää terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden turvallista käyttöä. Vaaratilanneilmoitukset

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS aikataulukaudelle 2019 Muuttunut asia on kohdassa 7, rataverkon käyttösopimuksen laatiminen aikataulukausittain. Muutos 12.6.2018. Kohdan 9

Lisätiedot

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 RAKENNUSTYÖT LAATUSUUNNITELMAN SISÄLTÖMALLI SISÄLLYSLUETTELO URAKAN LAATUSUUNNITELMA 2 1. LAATUSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TARJOUKSEN ANTAJAN

Lisätiedot

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 5/2019 HUOM! Hangossa tilastopohja on hyvin pieni, joten analyysit/tulkinnat ovat rajallisia. Tiivistelmä Onnettomuuskehitys yleisesti Hangon

Lisätiedot

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa

FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa Sivu 1 / 7 FGG FINNGAS GMBH Sivuliike Suomessa VERKKOSELOSTUS Korvaa 15.10.2016 voimaan tulleen Finngasin rataverkon vaihto- ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2013

Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2013 Turvallisuuspoikkeamatiedon keruu, Liikenneviraston rautatietoimintojen turvallisuuspoikkeamat Vuosikatsaus 2013 5.5.2014 LIIKENNEVIRASTON RAUTATIETOIMINTOJEN TURVALLISUUSPOIKKEAMAT VUOSIKATSAUS 2013 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Turvallisuus suunnitteluvaiheessa

Turvallisuus suunnitteluvaiheessa Turvallisuus suunnitteluvaiheessa Risto Lappalainen, Jaana Kalliolaakso Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Veera Jämsén (RATA2018) 1.2.2018 Jaana Kalliolaakso 2 Lainsäädännön asettamat vaatimukset Keskeisimmät

Lisätiedot

RUMA -järjestelmä. Ratatöiden mobiilialusta

RUMA -järjestelmä. Ratatöiden mobiilialusta RUMA -järjestelmä Ratatöiden mobiilialusta RATA 2018 Turku 24.1.2018 Jari-Pekka Kitinoja Tavoitteita Kehittää ratatöiden turvallisuutta Digitalisoida ratatöihin liittyvää tiedonvaihtoa ja käytössä olevia

Lisätiedot

RATAVERKON KÄYTTÖSOPIMUS AIKATAULUKAUDELLE 20xx

RATAVERKON KÄYTTÖSOPIMUS AIKATAULUKAUDELLE 20xx Käyttösopimus 1(6) RATAVERKON KÄYTTÖSOPIMUS AIKATAULUKAUDELLE 20xx Osapuolet Rataverkon haltija Rautatieliikenteen harjoittaja Yrityksen nimi PL 33 Postiosoite 00521 HELSINKI Postinumero ja postitoimipaikka

Lisätiedot

Tieliikenneonnettomuudet v. 2010-2014: KUNTA HÄMEENLINNA 25.6.2015

Tieliikenneonnettomuudet v. 2010-2014: KUNTA HÄMEENLINNA 25.6.2015 1 ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS Vuosina 2010-2014 tapahtui 1534 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta (keskimäärin 307 onnettomuutta vuodessa). Onnettomuuksista 9 (2 /v) johti kuolemaan ja

Lisätiedot

SMS ja vaatimustenmukaisuuden

SMS ja vaatimustenmukaisuuden SMS ja vaatimustenmukaisuuden valvonta Tiedotustilaisuus: Pienet hyväksytyt koulutusorganisaatiot non-complex ATO Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Turvallisuuden hallintajärjestelmä, SMS ICAO Document

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Johdanto

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Johdanto Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2016 Johdanto Kalvosarja Tämä kalvosarja on yhteenveto Tukesin tietoon tulleista, toimialalla vuonna 2016 sattuneista onnettomuuksista.

Lisätiedot

RUDUKSEN TURVALLISUUSTYÖN ESITTELY. Kari Lohva 24.10.2013

RUDUKSEN TURVALLISUUSTYÖN ESITTELY. Kari Lohva 24.10.2013 RUDUKSEN TURVALLISUUSTYÖN ESITTELY Kari Lohva 24.10.2013 Turvallisuustavoitteita Ei kuolemantapauksia Ei vakavia tapaturmia Nolla tapaturmaa Tapaturmapyramidi - Vähentämällä tapaturmien määrää vähenevät

Lisätiedot

Lapinjärven liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Lapinjärven liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Lapinjärven liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 29.5.2018 Yhteenveto Lapinjärven kunnan alueella tapahtuu vuosittain keskimäärin seitsemän henkilövahinkoon johtavaa ja kymmenen omaisuusvahinkoon

Lisätiedot

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen.

Oulun Satama Oy Korvaa voimaan tulleen Oulun Satama Oy:n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. 1 VERKKOSELOSTUS (Linkki ruotsin- tai englanninkieliseen versioon) Korvaa 1.6.2016 voimaan tulleen :n rataverkon liikennöinnin ja ratatyön turvallisuusohjeen. Sisältö 1 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSISTA TIEDOTTAMINEN...

Lisätiedot

Osastonjohtaja Heidi Niemimuukko

Osastonjohtaja Heidi Niemimuukko Ajankohtaista rautateillä Osastonjohtaja Heidi Niemimuukko Säädösten kehittäminen Kelpoisuuslaki l ja aiheeseen liittyvät valtioneuvoston t asetukset YTE:jen soveltamisalan laajentaminen Kelpoisuus Yhdysliikenne

Lisätiedot

PRONTO-järjestelmän maastoliikenneonnettomuuksien Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat

PRONTO-järjestelmän maastoliikenneonnettomuuksien Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat PRONTO-järjestelmän maastoliikenneonnettomuuksien analysointi 2009-2013 Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat 7.4.2014 Pelastuslaitoksen PRONTO-onnettomuustilasto Pelastustoimen resurssi-

Lisätiedot

Myrskylän liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Myrskylän liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Myrskylän liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 29.5.2018 HUOM! Myrskylässä tilastopohja on hyvin pieni, joten analyyseja pitää tulkita varoen. Yhteenveto Myrskylän kunnan alueella tapahtuu

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012

SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012 TURVALLISUUSSUUNNITELMA 12.8.2012 1(8) SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012 1. TAPAHTUMAN ja toiminnan kuvaus... 2 2. Toiminnan turvallisuudesta vastuulliset... 2 3. Suorituspaikat

Lisätiedot

LIVI/2466/ /2017

LIVI/2466/ /2017 LIVI/2466/02.01.02/2017 Kh 1/15.5.2017 165 LIIKENNEVIRASTON JA KIRKKONUMMEN KUNNAN (JÄLJEMPÄNÄ KUNTA) VÄLINEN ALIKULKUSILLAN RAKENTEIDEN JA VALAISTUKSEN SANEERAUKSEN SILTASOPIMUS Liikenneviraston ja Kunnan

Lisätiedot

TILAAJAN TURVALLISUUSSÄÄNNÖT

TILAAJAN TURVALLISUUSSÄÄNNÖT PERHON KUNNAN PIHOJEN JA TEIDEN TALVIPUHTAANPITO 2015 2018 TILAAJAN TURVALLISUUSSÄÄNNÖT 1(4) URAKOITSIJOITA VELVOITTAVAT YLEISET TURVALLISUUSKÄYTÄNNÖT PERHON KUNNAN RAKENNUSURAKOISSA JA KUNNOSSAPITOTÖISSÄ

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

Tilapäisratkaisut vaihteessa

Tilapäisratkaisut vaihteessa Tilapäisratkaisut vaihteessa Työohje Liikenneviraston ohjeita 22/2018 Liikennevirasto Helsinki 2018 Kannen kuva: Markku Nummelin Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN 1798-6648

Lisätiedot

Tieliikenneonnettomuudet v. 2014: KUNTA NAANTALI 13.4.2015

Tieliikenneonnettomuudet v. 2014: KUNTA NAANTALI 13.4.2015 1 ONNETTOMUUSMÄÄRÄT JA NIIDEN KEHITYS Vuonna 2014 tapahtui 102 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta (vuonna 2013 luku oli 77). Onnettomuuksista 1 johti kuolemaan ja 11 loukkaantumiseen. Onnettomuuksissa

Lisätiedot

1 SOVELTAMISALA... 3 4 JÄNNITEKATKO... 4

1 SOVELTAMISALA... 3 4 JÄNNITEKATKO... 4 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (8) Sisällysluettelo 1 SOVELTAMISALA... 3 2 TASORISTEYKSEN KÄYTÖN VASTUUHENKILÖT... 3 3 ERIKOISTOIMENPITEET TASORISTEYKSESSÄ JA RAUTATIELIIKENTEEN KESKEYTTÄMINEN... 3 3.1 Erikoiskuljetuksen

Lisätiedot

Toimialan onnettomuudet 2013

Toimialan onnettomuudet 2013 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2013 Osa 6 Painelaitteet Painelaitteet Tukes edistää painelaitteiden turvallisuutta valvomalla painelaitesäädösten noudattamista tiedottamalla

Lisätiedot