130-vuotias kansallispuku suomalaisuuden viivakoodi. lue lisää s. 4. Kerro oma mielipiteesi mitä kansantanssi on vuonna 2025, ohjeet s.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "130-vuotias kansallispuku suomalaisuuden viivakoodi. lue lisää s. 4. Kerro oma mielipiteesi mitä kansantanssi on vuonna 2025, ohjeet s."

Transkriptio

1 Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti Kymmenes vuosikerta 1 / 2015 Kerro oma mielipiteesi mitä kansantanssi on vuonna 2025, ohjeet s vuotias kansallispuku suomalaisuuden viivakoodi lue lisää s. 4

2 Pääkirjoitus Pia Pyykkinen Karkeloiden kohti kesää Tilinteko viime vuodelta on paketissa. Toimintakertomus on mukavaa luettavaa juhlavuoden yhteisistä ponnisteluista. Onnistunut vuosi! Juhlavuoden reippaan aktiivisuuden jälkeen olisi ollut helppo jäädä hissuttelemaan ja vetämään henkeä. Mutta onneksi niin ei ole käynyt! Uusi tanssivuosi on lähtenyt reippaasti käyntiin. Kursseilla käyty, harjoituksia pidetty valmistautuen seuraaviin koitoksiin, pukupiirissä neulat pistelee Keväällä edessä on katselmukset Kotkassa, Yyterin rivitanssitapahtuma, Kevätnäytös jne. Kun päästään kesän puolelle on Karjalaiset Kesäjuhlat kesäkuussa ja Marrastanssit Järkällä marraskuussa. Tapahtumia, joissa olemme järjestäjinä. Jokaisen meidän panosta tarvitaan talkoohommissa, lisää talkooinfoa sivulla 3. Toimeliaassa porukassa on mukava toimia, minä jo oikeasti odotan noita tapahtumia. Syyspuolella täytyy meidän alkaa miettiä vähän uudelta kantilta toimintaamme. Kaupungin kulttuuripuolen avustussääntöä ollaan uudistamassa ja vaikutuksia tulee myös meille, miten rahoitamme tekemisemme tulevina vuosina. Siitä enemmän kun sinne saakka päästään. Tikkuristillä on tänä vuonna myös syytä juhlaan. Luemme jo 10. vuosikertaa seuramme tiedotuslehteä. 3-4 kertaa vuodessa kokoamme niin menneet ja tulevat kuulumiset kuin yleistä kansantanssiin ja rivitanssiin liittyvää asiaa jäsenille ja muille kiinnostuneille. Lehti on paikkansa lunastanut. Ainakin saadun palautteen mukaan lehti luetaan ja tarkkaan etsitään kuvista, josko itse olisi niihin päässyt. Kiva, että olette jaksaneet lukea. Poimintoja tulevista Kulttuuri Goes Baari tapahtumassa kulttuuri täyttää hyvinkääläiset baarit Karjalaisen Nuorisoliiton Kevätpäivät ja kansantanssiluokittelut Kotkassa Seuran perinteinen Kevätkonsertti Rivitanssitapahtuma Porin Yyterissä Karjalaiset Kesäjuhlat Hyvinkäällä Kansallispukujen tuuletuspiknik Hyvinkään keskustassa Nyt reippaalla otteella tulevia haasteita kohti. Yhdessä tehden saamme paljon aikaan! -pia Lehden kuvat: Tomas Grönvall, Sanna Husu, Hanna Pitkänen ja Birgitta Sipilä, Karjalainen Nuorisoliitto ja Seuraava numero ilmestyy toukokuussa. Aineistojen viimeinen toimituspäivä on osoitteeseen Sivu 2 (10)

3 TÄNÄ VUONNA KAIKKI PELAA Sanna Husu Kaikki pelaa on vuoden 2015 kansanmusiikin ja kansantanssin yleisteema. Teema on tarkoituksella ymmärrettävissä monella eri tapaa. Teemaa voi lähestyä esimerkiksi ajattelemalla, että kaikki pelaa tarkoittaen, että kaikki toimii. Hyvinkään Kansantanssijoiden toiminta perustuu vahvaan vapaaehtoistyöhön, kuten niin monen muunkin järjestön ja yhdistyksen toiminta. Pienemmätkään tilaisuudet ja tapahtumat eivät synny ilman että tanssista kiinnostuneet vapaaehtoiset ovat mukana auttamassa ja varmistamassa, että kaikki toimii. Kaikki pelaa voi myös tarkoittaa, että ketään ei jätetä ulkopuolelle vaan kaikki otetaan mukaan: kaikki saavat tanssia. Kansantanssi on siitä hieno taiteen laji, että kaikki voivat tanssia omilla taidoillaan. Ei tarvitse olla ammattilainen tai luokiteltu mestaruusluokkaan saadakseen tanssia ja esiintyä. Me kaikki voimme osallistua esim. kesäjuhlien kenttäesityksiin ja tuottaa iloa ja elämyksiä yleisölle. Ne ovat kokemuksia, jotka pysyvät pitkään muistoissa. KARJALAISET KESÄJUHLAT HYVINKÄÄLLÄ TALKOOLAISIA TARVI- TAAN Sanna Husu ja Pia Pyykkinen Karjalan Liitto järjestää yhteistyössä Uudenmaan Karjalaisseurojen piirin ja Karjalaisen Nuorisoliiton kanssa Karjalaiset kesäjuhlat Hyvinkäällä Myös Hyvinkään Kansantanssijat ja kaupunki ovat järjestelyissä mukana. Hyvinkään Kansantanssijoilla on kesäjuhlilla monta rautaa tulessa, kun osallistumme kenttäesityksiin, kansantanssikonserttiin ja olemme vastuussa lasten ja nuorten ohjelmasta sekä majoituskoulusta. Talkoolaisia tarvitaan Yksikään tapahtuma ei synny ilman vapaaehtoisten työpanosta, eli talkoolaisia tarvitaan näilläkin juhlilla mm. ruoan jakeluun, kioskiin, siivoukseen, majoitustilojen valvontaan jne. Ilmoittaudu Pialle p ) mennessä mikäli olet käytettävissä talkoolaisena. Kaikki rohkeasti mukaan, yhdessä tekeminen on kivaa ja jokaiselle löytyy varmasti tekemistä! FAKTARUUTU: Karjalaisuus Hyvinkäällä Sodan jälkeen Hyvinkäälle evakuoitui noin karjalaista, mikä oli liki puolet silloisesta väkimäärästä. Karjalaiset olivat innokkaasti mukana kaupungin, silloisen kauppalan kehittämisessä, perustaen mm. useita kauppaliikkeitä eri puolille kaupunkia. Kytäjän ja ympäristön muiden kartanoiden maista karjalaisevakoille lohkottujen maatilojen määrä oli noin 300. Viipurin konepaja, nykyisin VR:n konepaja toi ison joukon työväkeä mukanaan Viipurista. Hyvinkää on siis karjalainen kaupunki. Edelleenkin voidaan todeta, että karjalaisjuurisia kaupunkilaisia on neljännes väkiluvusta. Hyvinkään Karjala-seura on Karjalan Liiton suurin paikallisseura. Jäsenmäärä on yli 400 ja toiminta hyvin aktiivista. Sivu 3 (10)

4 KALMINKKIA, KARTTUUNIA JA KÖRTTEJÄ Pia Pyykkinen Kansallispuku täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Ensimmäiseksi kansallispukujen käytöksi kansallispukuina lasketaan kun eri maakuntien neidot soutivat kotiseutujensa tyypillisissä puvuissa Venäjän keisarinnaa vastaan. Tänä vuonna on meidät kaikki haastettu juhlistamaan kansallispukuja. Käytetään niitä pukuja, joita meiltä löytyy. Ristiäiset, häät, hautajaiset - mikä vaan juhla on hyvä syy pukeutua pukuun. Käytetään pukuja ja ollaan ylpeitä omasta kulttuuriperimästämme. Jos pukusi on kaapissa kutistunut, muokkaa se vaikka lapsenlapsellesi. Tai jos paita on hiutunut vuosien saatossa, niin korjaa sitä. Pukupiiri kokoontuu keskiviikkoisin puvustolla Ritva Tuohimäen johdolla, ja varmasti saat omasi käyttökuntoon. Jos tuntuu, että ihan joka päivä ei koko pukua halua pukea, niin olisiko siitä palanen sopiva arkikäyttöön? Karjalaisen Nuorisoliiton #TuunaaMunPerinne-kampanja innostaa poimimaan pienen palan pukua ja yhdistämään sen tähän päivään. Näitä ideoita voi tarkastella vaikka Instragramissa tai Facebookissa #TuunaaMunPerinne. Ja viimeistään lähdetään yhdessä tuulettamaan kansallispukuja Hyvinkään keskustaan! Siinä vaiheessa jos muu ei mahdu päälle niin tule pelkässä helavyössä, kuten yksi nimeltä mainitsematon Jäähdyttelijä on uhannut! Tai päänauhassa, se harvoin jää pieneksi. ps. Jos otsikon sanat jäivät kaivelemaan, niin käy tarkistamassa täältä mitä ne tarkoittavat FAKTARUUTU: #TuunaaMunPerinne Tänä vuonna suomalainen kansallispuku täyttää 130 vuotta. Sen johdosta Karjalainen Nuorisoliitto on käynnistänyt mediassa vuoden mittaisen valokuvahaasteen #TuunaaMunPerinne. Haaste rohkaisee yhdistämään kansallispukujen ja perinneasujen osia tai elementtejä omaan arkipukeutumiseen. Kansallispuvun liivi sopii farkkujen kanssa, taskun voi liittää osaksi muuta asua, pieneksi käyneen hameen voi uudistaa vaikka minihameeksi. Mahdollisuudet ovat rajattomat! Sivu 4 (10) (Sivun kuvat Karjalainen Nuorisoliitto ja

5 VISIO kansanmusiikin ja kansantanssin kulttuuripoliittinen tavoiteohjelma VISIO2025-tavoiteohjelma on suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin tulevaisuutta linjaava kannanotto, jonka on tarkoitus palvella laajasti kaikkia alan eri toimijoita. Siinä toisaalta määritellään alan nykytilanne ja asemoidaan se laajemmin suomalaiseen kulttuurikenttään, mutta toisaalta myös etsitään toimintamalleja ja ideoita kansanmusiikin ja kansantanssin parissa tehtävän työn edistämiseksi. VISIO2025 ottaa rohkeasti kantaa suomalaisen kulttuurin kehittämiseen liittyviin kysymyksiin. Kansantanssin harrastajakentän puolesta Visio2025-kirjoittajana olen minä. Mutta en voi tehdä sitä yksin, koska harrastajia on muitakin kuin minä - te kaikki. Jelppaisitko vähän? Vastaisitko alla oleviin kysymyksiin omasta vinkkelistäsi? A) Miten sinä näet kansantanssin nykytilanteen? Esim. mitä tapahtuu, kenen toimesta ja missä? B) Mitkä ovat kansantanssin haasteet tänä päivänä ja tulevaisuudessa? C) Mitkä ovat kansantanssin mahdollisuudet tänä päivänä ja tulevaisuudessa? D) Mitä sinun mielestäsi asialle voisi tai pitäisi tehdä nyt ja tulevaisuudessa? E) Rohkea ja uskalias visio/tilannekuva vuodelle 2025? Miltä kansantanssitoiminta sinulle näyttää silloin? Laita vastauksesi sähköpostilla osoitteeseen pyykkinen@gmail.com viimeistään Kaikki vastaukset käsitellään nimettöminä, eli villitkin unelmat peliin vaan. Tehdään yhdessä koko kansantanssin harrastajakentälle hyvä tulevaisuuden visio. Avusta kiittäen ja sähköpostitulvaa odotellen, -pia PUVUSTON PUKUVUOKRIA TARKISTETTU Pia Pyykkinen Jos ikiomaa pukua ei vielä ole, niin puvustolta löytyy pukuja jäsenistön käyttöön, esiintymisiin, reissuille, jne. Feresejä muutama, kansallispukuja miehille ja naisille, tytöille ja pojille. Rivitanssijoille löytyy myös hattuja jne. Vuokraushinnat: Lainauskerta Vuosilaina Jäsenet Feresit 7,00 Sovitaan erikseen Kukka- ja ruutumekot 1,50 Sovitaan erikseen Kansallispuvut 7,00 150,00 Yksittäiset osat (esim. paita) 1,50 50,00 Ei-jäsenet Feresit 25,00 - Kukka- ja ruutumekot 1,50 - Kansallispuvut 25,00 - Yksittäiset osat 10,00 - Lainauskerran pituus ja palautuspäivä sovitaan lainattaessa, yleensä laina-aika on noin 1 kk. Mikäli seuran jäsen ei palauta pukua sovittuna ajankohtana eikä ole ilmoittanut esteestä etukäteen, peritään häneltä vuokra ei-jäsenen hinnan mukaan. Jäsenet voivat ottaa puvun myös vuosilainaan. Vuosilainoissa seuralla on oikeus tarvittaessa käyttää pukuja omissa esityksissä. Sivu 5 (10)

6 FOLKLANDIAA JO 20 VUOTTA Birgitta Sipilä Vuodenvaihteen jälkeen tulee yleensä odoteltua pääsyä Folklandia-risteilylle. Tänä vuonna kyseessä oli juhlaristeily, järjestyksessään 20. Ensimmäinen risteily vuonna 1996 oli alkuun ajateltu kertatapahtumaksi, mutta suuri suosio sai järjestäjät toisiin aatoksiin. Silloisella risteilyllä oli mukana myös ihan tavallisia viikonlopun risteilijöitä, vaikka valtaosa matkustajista koostuikin kansantanssijoista ja -muusikoista. Kieltämättä ensimmäisellä risteilyllä olleet ulkopuoliset olivat ihmeissään menosta. Jo silloin syntyi virallisten esitysten lisäksi käytäville ja sopiviin vapaisiin tiloihin soittajien kesken porukoita ja ohikulkevat tanssijat innostuivat milloin mistäkin musiikista ja laittoivat jaloilla koreasti. Suurin osa kahdestakymmenestä risteilystä keinuttiin Turun ja Tukholman välillä, vuonna 2014 Silja Europa -laiva siirtyi Helsinki-Tallinna reitille ja niin mukana tuli Folklandiakin. Kun ennen oli Länsi-Suomesta pikkumatka satamaan, nyt tämä etu siirtyi vuorostaan muille. Isompi muutos kuin sataman vaihtuminen oli kuitenkin laivan muuttuminen tänä vuonna uudempaan Baltic Queeniin. Todella monen mielestä vanha laiva oli monin verroin uutta parempi. Esiintymistiloja ei uudessa laivassa ollut läheskään yhtä paljon kuin vanhassa Europassa. Kansantanssijan näkökulmasta tanssimahdollisuuksia yleisölle oli valitettavan vähän, myös esitykset tuntuivat painottuvan musiikkiesityksiin. Jokaisella risteilyllä ollessa on ollut vaikeutta valita monien esitysten ja tapahtumien välillä. Joskus on saattanut käydä kuitenkin niin, että vaikka on tehnyt loistavan suunnitelman etukäteen, on se matkan aikana muuttunut. Näin on saattanut löytää todellisia helmiä sellaisia, joita sitten on osannut seuraavana vuonna toivoa jälleen näkevänsä. Tässä valinnan vaikeudessa uusi laiva oli mielestäni helpompi. Valinnan varaa oli selvästi vähemmän samoin kuin esiintymispaikkojakin. Silti haluaisin vastaavan laivan takaisin kuin Silja Europa oli. Tämän vuoden yksi mieleenpainuvimmista tanssiesityksistä yksi oli Oulun Polokkareiden esitys. Heillä oli mukana iso ryhmä ja kuten muillakin tanssitila oli melko pieni verrattuna siihen, millaiselle esitys oli alun perin suunniteltu. Tästä kaikesta huolimatta Polokkarit tanssivat täysillä eikä katsojalla ollut tietoakaan heidän omassa mielessään häiritsevästä tilan ahtaudesta. Mukavaa oli tietysti myös se, että jo kolmatta kertaa esiintyjien joukossa oli hyvinkääläisiä, kun Usva pääsi esiintymislavalle kahteen otteeseen. Avajaisgaalassa ohjelmassa oli kartsua ja lauantaiaamupäivällä oltiin Merellä. Ensi vuonna Folklandia risteillään Hyttejä voi varata joko MatkaVekalta tai Birgitalta Sivu 6 (10)

7 TAHTOO VAIN TANHUTA Pia Pyykkinen Pienen ajan sisällä olen muutamankin kerran kuullut ajatuksia, että saisi tanssia vaan. Ei esiintymistä, vain tanssia yhdessä isommalla porukalla tuttuja juttuja: Repolaista, Martin Vappua ja Pilkutinta. Puhuttiin perustanhuamisesta, kunnon kansantanssista, oikeasta tanhusta. Nuo ovat tulleet eteen valtaosin ihan tavallisten kansantanssin harrastajien kommenteista, hienosti sanottuna kentän ääni puhuu. Jäin miettimään, mikä on tämä jalkoja poltteleva asia, joka nousee ja nousee keskusteluun. Tässä ajassa on isona osana tavoitteiden asettaminen ja sen mittaaminen, päästäänkö niihin. Tanhuryhmällekin asetetaan toimintasuunnitelmassa tavoitteet, jotka usein ovat uuden oppimista, johonkin esitykseen valmistautumista. Onko tanhustakin tullut vain mitattava asia? Kuinka monta erilaista jenkkavariaatiota osataan ja polkka pitää tanssia napakasti jalat tasahypyllä yhdessä ja mieluusti pari bakmesiä sinne väliin. Tavalliselle tanhuryhmälle on usein vuoden materiaalina seuraavan kesän juhlan yhteisohjelmat. Isojen juhlien yhteisohjelmat voivat olla haastavia. Ei enää riitä, että saa pidettyä rivin suorana kävelyvastuussa, vaan pitää osata myös napsutella sormia ja laulaa samaan aikaan. Osalle ne ovat ihan helppo juttu, mutta ikääntyvälle kenttäosallistujamassalle ne voivat olla haasteellisiakin. Helposti koko toimintavuosi menee tavalliselta aikuisryhmältä harjoitellessa uusia juttuja. Ei ehditä vain tanssia, nauttia siitä, mitä jo osataan. Jos kansantanssi aikanaan oli sitä kansan tanssimaa illanvieton ajankulua, niin eiväthän he varmaankaan joka kerta siellä illatsuissa opetelleet uutta. Mentiin sitä, mitä kaikki osasivat, joku saattoi huutaa vuoroja, mutta kaikki mahtuivat mukaan. Opittiin luomumenetelmällä muilta siinä tanssin lomassa. Ja isona osana tilaisuuden onnistumista oli seurustelu ja yhdessä tekeminen. Uskoisin, että isompana nuo kuin se, oppiko varmasti jotakin uutta. Lavatansseissa on vähän sama juttu vieläkin. Joku käy kurssilla opettelemassa, toinen oppii luomuna ehkä hitaammin. Mutta lauantai-iltana Ruusulinnassa jokainen saa tanssia omalla tavallaan, hakea parin rivistä ja iloita siitä, että foksin perusaskel on molemmilla siellä jaloissa. Siellä tanssitaan sitä, mitä jo osataan. Hyvässä lykyssä tuttu viejä pyöräyttää itselle uuden kuvion, ja vot luomumenetelmä toimii. Tai salsaan hurahtaneilla on omat kemunsa Helsingin illoissa. On harjoitukset erikseen, ja lauantai-iltana klubille kokoonnutaan tanssimaan. On järjestetty paikka, missä käyttää osaamiaan taitoja. Isojen massojen kansantanssijoilta puuttuu tällaiset tilaisuudet melkein kokonaan, kesäjuhlien illanvietto kerran vuodessa ei riitä. Sellaisia tilaisuuksia pitäisi olla enemmän, joissa voisi mennä tanssimaan yhdessä muiden kanssa vaikka juurikin sitä Repolaista rivin jatkona. Tai varmasti tulisi enemmän kuin yksi pari masurkkaa illassa. Saisi osallistumisen ja onnistumisen ilon ilman, että esiintymisen ajankohta jännittää. Tanssin iloa Göteborgin Nordlekin tanssituvassa kesällä Juttu on julkaistu Tanhuviestin numerossa 1/2015 Sivu 7 (10)

8 KUKA SE OLI? RITVA TUOHIMÄKI Tuija Mustonen Hyvinkään Kansantanssijoiden kolmanneksi kunniajäseneksi kutsuttiin 40-vuotisjuhlapäivänä Ritva Tuohimäki. Ritva on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana ensimmäisestä syksystä alkaen. Ritva aloitti kansantanssiharrastuksen 14 -vuotiaana Kurikan Mietaalla. Nuorisoseuran harjoituksiin poljettiin 8 km mennen tullen kelillä kuin kelillä, koska tanssi oli niin mukavaa. Harjoituksissa harjoiteltiin suuria kruunuhäitä varten, joita sitten kesäisin pidettiin. Häissä Ritva pääsi mukaan esittämään kylän väkeä tai pikkupiikoja. Tukholmassa asuessaan 1960 ja 1970 lukujen vaihteessa Ritva meni mukaan Suomi-seuran tanhuryhmään. Ensimmäinen virallinen esiintyminenkin oli Tukholmassa. Esiintymistä harjoiteltiin ahkerasti, jännitys oli kova ja edelleenkin on selkeästi muistissa esiintymistanssit: Anjanpellon jenkka ja Åttaman engel. Hyvinkään Kansantanssijoissa Ritva aloitti syksyllä Tanssimisen lisäksi Ritva on toiminut ohjaajana muutaman vuoden omien lastensa aloittaessa tanhuamisen. Samoin seuran emäntänä Ritva on toiminut viisi vuotta. Ylivoimaisesti pisimmän uran Ritva on tehnyt puvustonhoitajana. Tätä pestiä on tämän vuoden alussa tullut täyteen 25 vuotta. Kansallispukutietous on karttunut itse ommeltujen pukujen myötä. Seitsemään pukuun Ritva on kutonut kankaatkin itse. Ensin on käyty Uudenmaan kotiteollisuusyhdistyksen kurssit ja sitten Kansalaisopistolla Maritta Pihon opissa. Omaa osaamistaan Ritva on jakanut pyyteettömästi monille ja monille oman kansallispuvun tai feresin ompelijoille. Pukupiirejä hän on ehtinyt vetää useita. Kansantanssiharrastus on vienyt 17 kertaa ulkomaanmatkalle. Nämä matkat ovat olleet kokemuksia, jollaisia ei olisi päässyt turistimatkoilla kokemaan. Mieliin painuvin matka on Japanin matka vuonna Erilainen kulttuuri ja unohtumaton vastaanotto ovat jääneet Ritvan mieleen erityisesti. Ritva on monelle Hyvinkään Kansantanssijoissa toimineelle tuttu henkilö. Lähes kaikki ovat puvustolla jossain vaiheessa käyneet ja Ritvan iloiseen sekä avoimeen persoonaan tutustuneet. Ritvalta löytyy aina ystävällinen sana jokaiselle ja varsinkin monelle lapselle hän on ollut erityinen ystävä. Jos viettäisimme Ritvan päivää Vain elämää -ohjelman tyyliin, Ritva veisi meidät vaeltamaan tunturiin. Muutama vuosi sitten viettäessään 60-vuotispäiväänsä Ylläksellä Ritva laittoi sanan kiertämään kylällä: kaikki tutut ketkä olette paikalla, saapukaa Särkitunturille klo 12:00. Hän sai 44 ystävää kanssaan samoamaan Särkitunturin laelle. Lappi on osa Ritvan elämää ja niin myös oma Mansikka-mökki Herusissa. Mökki on tärkeä paikka, joka on tuonut aina voimia ja iloa. Mutta tätä et ehkä tiennyt: Facebookin Angry Birds -pelit ovat koukuttaneet Ritvan täysin. Kansantanssilla on siis aivan erityinen sija Ritvan sydämessä. Se on harrastus, jota on voinut harrastaa yhdessä omien lasten, Pian ja Petrin, kanssa. Lapset ovat voineet olla aina mukana ulkomaanmatkoja myöden. Äidin mieltä koskettaa erityisesti se, että lasten ollessa nuoria aina tiesi millaisessa seurassa lapset liikkuivat ja itsekin on voinut olla osa omien lasten harrastusperhettä. Sivu 8 (10)

9 RIVITANSSIJAT HUIPPUKOREOGRAFIN OPISSA Sanna Husu Rivitanssijoita LineWeavers ja Dream Boots ryhmistä osallistui helmikuun alussa Vantaalla järjestettyyn Heels Up! -rivitanssitapahtumaan. Tapahtuman järjesti pääkaupungin rivitanssiyhdistys Capital Heels, joka juhli 15. vuottaan yhdistyksenä. Tapahtuman vetonaulaksi he olivat saaneet tanskalaisen koreografin Niels Poulsenin. Olivat kuulemma varanneet hänet jo kaksi vuotta sitten, sen verran haluttuja huippukoreografit näyttävät olevan. Näin LineWeavers-ryhmän ohjaaja Birgitta Sipilä muistelee päivän antia: Niels opetti yleisölle neljä eritasoista tanssia, joita opettelemassa oli noin 80 tanssivierasta, me hyvinkääläiset mukana. Opetusten välissä oli mahdollisuus esittää toiveita DJ:lle, joka niitä mahdollisimman tasapuolisesti pyrki soittamaan. Kaikkein makeinta oli, kun pääsimme tanssimaan Nielsin kanssa hänen tanssinsa High Cotton. Meidän hyvinkääläisten lisäksi oli vain muutama muu tanssija, joka osasi tuon kyseisen kantrihenkisen tanssin. Rivitanssijat esiintyvät lauantaina järjestettävässä KGB eli Kulttuuri Goes Baari -tapahtumassa ravintola Ilonassa kello yhdessä Combo Zimbalin kanssa. POIMINTOJA Internetin ihmeellisestä maailmasta - Lue mitä sanomalehdessä kirjoitettiin kansallispukujen ensiesiintymisestä - Kulttuuri täyttää hyvinkääläiset baarit Karjalaisen Nuorisoliiton kevätpäivät ja kansantanssiluokittelut Kotkassa - Suomen Nuorisoseurat järjestää yli 15-vuotiaiden kansantanssiryhmien katselmustapahtuman, Tanssimyllyn Tampereella - Rivitanssitapahtuma Linedance On The West Coast Yyterissä - Karjalaiset kesäjuhlat Hyvinkäällä - Rieväkylän Rimppa eli SKY:n ja KTNL:n kesäjuhlat Tampereella - Pohjoismainen kansantanssi- ja kansanmusiikkitapahtuma Nordlek järjestetään Tanskassa, Vyborgissa. Sivu 9 (10)

10 TIKKURISTIKKO Sen kunniaksi, että kansallispuku täyttää tänä vuonna 130, tunnistetaan Tikkuristikossa kansallispukuja. Tunnistusta helpottamaan vinkiksi on annettu kansallispukujen nimiä, kaikki niistä eivät kuitenkaan esiinny kuvissa. Kun tunnistat kaikki kuvissa näkyvät puvut, lähetä vastauksesi Pialle mennessä. Muistathan, että voittajat palkitaan yllätyspalkinnolla! Sivu 10 (10)

Järjestökysely2015 Survey. Järjestökysely 2015

Järjestökysely2015 Survey. Järjestökysely 2015 1 / 10 15.9.2015 14:07 Järjestökysely2015 Järjestökysely 2015 Ensi vuonna aletaan työstää Karjalaisen Nuorisoliiton strategiaa vuosille 2017-2021. Siihen liittyen keräämme tietoja jäseniltämme tämän kyselyn

Lisätiedot

Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti www.hyvinkaankansantanssijat.fi 1 / 2014

Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti www.hyvinkaankansantanssijat.fi 1 / 2014 Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti Yhdeksäs vuosikerta www.hyvinkaankansantanssijat.fi 1 / 2014 Kiitos Aimo, Tiina, Mia, Hannele, Tuula, Pekka, Tapio, Satu, Marjatta, Marja-Leena, Eila, Heikki,

Lisätiedot

Järkkä täyttyi tanssista

Järkkä täyttyi tanssista Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti Kymmenes vuosikerta www.hyvinkaankansantanssijat.fi 4 / 2015 Järkkä täyttyi tanssista Ensi vuosi on kansantanssin riemuvuosi! lue lisää s. 3-4 Pääkirjoitus Sanna

Lisätiedot

TIKKURISTI. Pääkirjoitus Jussi Nurmi. Vuosikokoustunnelmia Sanna Husu, Pia Pyykkinen ja Sari Saarenmaa

TIKKURISTI. Pääkirjoitus Jussi Nurmi. Vuosikokoustunnelmia Sanna Husu, Pia Pyykkinen ja Sari Saarenmaa TIKKURISTI 26.3.2007 Toinen vuosikerta, numero 1 Hyvinkään Kansantanssijat ry, Venlankatu 4 A 8, 05830 Hyvinkää hyka@luukku.com Sisällys Sisällys... 1 Vuosikokoustunnelmia... 1 Heinäkuun päivä... 2 Kuka

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Folklandialta Eeron matkaraportti

Folklandialta Eeron matkaraportti Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti Kahdeksas vuosikerta www.hyvinkaankansantanssijat.fi 1 / 2013 Folklandialta Eeron matkaraportti Ketturepolainen ja ihanat naiset hallituksen lempiasioita uudella

Lisätiedot

TIKKURISTI. Pääkirjoitus Birgitta Sipilä

TIKKURISTI. Pääkirjoitus Birgitta Sipilä TIKKURISTI 3.3.2009 Neljäs vuo sikerta, numero 1 Hyvinkään Kansantanssijat ry, Venlankatu 4 A 8, 05830 Hyvinkää hyka@luukku.com Sisällys 1 Karjalaiset kesäjuhlat Tampereella 7 Pääkirjoitus 1 Pukunurkka

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia 1/5 KIT -uutiskirje 2/2014 Täysi tohina päällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin (KIT) projektissa kevät on ollut touhua täynnä: Tutkimuksessa on kerätty aineistoa ja saatu ensimmäisiä tuloksia. Työvalmentajarengas

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme?

LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 miten menestymme? LähiTapiola vuonna 2020 Palautekysely 22.8.2014 miten menestymme? Palautekysely 22.8.2014 Vastasiko asiaosuus odotuksianne? 4,96 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Jämsänkosken Eläkkeensaajien bingo vetää väkeä paikalle Mäntykallion koululle. Ketä onnetar mahtaa suosia?

Jämsänkosken Eläkkeensaajien bingo vetää väkeä paikalle Mäntykallion koululle. Ketä onnetar mahtaa suosia? Sunnuntaibingossa joka viikko käyvä Esko Korkala hakee pelistä jännitystä, mutta ei voitoistakaan haittaa ole: "On tuo eläkekin niin pieni. Ahkeraan kun napsii pieniä voittoja, saa niistä tasaisen tuoton"

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Vaalikokouksessa hyväksyttiin. uusi puheenjohtaja. Miten villasukat, kamera ja liitoorava. ohjaamiseen? s. 8-9

Vaalikokouksessa hyväksyttiin. uusi puheenjohtaja. Miten villasukat, kamera ja liitoorava. ohjaamiseen? s. 8-9 Hyvinkään Kansantanssijat ry:n jäsenlehti Kahdeksas vuosikerta www.hyvinkaankansantanssijat.fi 3 / 2013 Vaalikokouksessa hyväksyttiin uudet säännöt ja valittiin uusi puheenjohtaja Sivulla 5 kerrotaan mitä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Meikäläisiä Satakunnasta

Meikäläisiä Satakunnasta Meikäläisiä Satakunnasta syystiedote 2014 päivitys 17.9.2014 Meikäläisiä Satakunnassa on kehitysvammaisten Me Itse ry:n aktivistien sekä MEKA TV toiminnoissa osallistuvien meikäläisten yhteinen työnimi.

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA

KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA JÄSENLEHTI 1/2013 KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA Keski-Suomen Tanssin Ystävät KESTÄVÄT ry 1 KESKI-SUOMEN TANSSIN YSTÄVÄT KESTÄVÄT RY:N HALLITUS YLÄRIVI: Markku Kärkkäinen, jäsen, äänentoistolaitteet,

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Lopetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Onko tarpeen kiitoksen jälkeen poistua musiikilla? Tarvitaanko useampi lopetus?

Lopetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Onko tarpeen kiitoksen jälkeen poistua musiikilla? Tarvitaanko useampi lopetus? KARJALAINEN NUORISOLIITTO KANSANTANSSILUOKITTELU 2013 TULOKSET YLEISARVIOT VUNUKAT JA NUORET Yleispalaute - pienistä - 14 vuotiaisiin Lopetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Onko tarpeen kiitoksen jälkeen

Lisätiedot

Läpykkä. Kevät Porin Nuorisoseura ry

Läpykkä. Kevät Porin Nuorisoseura ry Läpykkä Kalkkareitten kulttuurikeikka 23.-24.3.2013 Koski TL Katselmusten lisäksi työpajoja, iltaohjelmaa ja mukavaa yhdessäoloa. Kevät 2013 Kalkkareitten kulttuurikeikalla Vuoden 2012 kalkkarit oli unohtumaton

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Pääkirjoitus Kalevi Pohjasniemi

Pääkirjoitus Kalevi Pohjasniemi TIKKURISTI 21.12.2006 Ensimmäinen vuosikerta, numero 2 Hyvinkään Kansantanssijat ry, Venlankatu 4 A 8, 05830 Hyvinkää hyka@luukku.com Sisällys Sisällys... 1 Lehti on nyt TIKKURISTI... 1 Vaalikokoustunnelmia...

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

FolkJam Goes Wanhat. Vastuut eli tanssiin kutsut (Kuuteen menevä osa) A1 Vuorovastuu tytöt

FolkJam Goes Wanhat. Vastuut eli tanssiin kutsut (Kuuteen menevä osa) A1 Vuorovastuu tytöt FolkJam Goes Wanhat FolkJam -tanssi vanhoille tai muuhun koulujen juhla tai esitystoimintaan. Tanssi pohjautuu musiikin tyylin mukaisesti karjalaiseen tanssiperinteeseen. FolkJam Goes Wanhat on kevyesti

Lisätiedot

Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat

Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat 2.-3.8.2013 Joensuu Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat 2.-3.8.2013 Joensuu Kutsumme kaikki ikäihmisten kuorot ja lauluryhmät kokemaan laulun voimaa Joensuun laulurinteelle,

Lisätiedot

Turun Kansantanssin Ystävät ry. Turku - Finland

Turun Kansantanssin Ystävät ry. Turku - Finland Turun Kansantanssin Ystävät ry Turku - Finland Turun Kansantanssin Ystävät ry perustettiin vuonna 1970 päämääränään suomalaisen kansantanssin ja kansanperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen. Kansantanssin

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015

Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015 Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015 Kytäjä Golf Ry:n Seniorikysely Ajankohta: Helmikuu 2015 Sähköpostiosoitteet: Kytäjä Golf Ry:n jäsenrekisteri Jäsenrekisterissä 1.2.2015 273 senioria (miehet 55v,

Lisätiedot

Sisällys 1 Muistelua vuosien takaa. 3 Pääkirjoitus. 1 Tunnelmia juhlasta. 4

Sisällys 1 Muistelua vuosien takaa. 3 Pääkirjoitus. 1 Tunnelmia juhlasta. 4 TIKKURISTI Hyvinkään Kansantanssijat ry, Venlankatu 4 A 8, 05830 Hyvinkää hyka@luukku.com Hyvinkään Kansantan ssijat ry 35 vuotta 19 74-2 009 Juhlanumero Sisällys 1 Muistelua vuosien takaa. 3 Pääkirjoitus.

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 Kesä on tullut, pääskyset ovat jälleen täällä! Suuret kiitokset kaikille ohjaajille menneestä kerhokaudesta. Olette tehneet arvokasta ja tärkeää työtä!! Kesä tuo tulleessaan

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

TEKSTI: ANU VIROLAINEN, KUVAT: LAURA SILLANPÄÄ. Sukupuu. Vinkkejä opettajalle. Karjalainen Nuorisoliitto

TEKSTI: ANU VIROLAINEN, KUVAT: LAURA SILLANPÄÄ. Sukupuu. Vinkkejä opettajalle. Karjalainen Nuorisoliitto TEKSTI: ANU VIROLAINEN, KUVAT: LAURA SILLANPÄÄ Sukupuu Vinkkejä opettajalle Karjalainen Nuorisoliitto TEKIJÄN TERVEISET Ensin oli idea Karjalaisesta Vauvakirjasta, jonka toteutuksen halusin ja sain vastuulleni

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään:

Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Tärkeää: Kevätkokouksen kannanotto Aivovammanuoret Instagramissa Tulevia tapahtumia Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Uutiset... 2 Aivovammaliiton kevätkokouksen kannanotto... 2 Aivovammanuoret Instagramissa...

Lisätiedot

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Tässä raportissani visualisoin koko Perhekurssiprosessin kulun kurssin suunnittelusta jälkimarkkinointiin Kurssin suunnittelu ja kalenterointi Perhe On

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015

KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015 KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015 Konkreettisia ideoita koulun ja paikallistoimijoiden yhteistyön rakentamiseen uuden opetussuunnitelman hengessä Tarja Jukkala ja Sanna Lukkarinen

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 /Nuorisojaosto Ajankohtaista: Oletko kiinnostunut lähtemään yhden yön retkelle syyskuun viikonloppuna? Mukaan sunnuntain 28.6. Gullö Rundiin Tammisaareen?

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 1 SISÄLTÖ 1) Uudet seura-asut 3 2) Yhteistyösopimus Aito Säästöpankin kanssa 3 3) Perjantaipalaverit 4 4) Varainhankintaa 5 5) Ajankohtaiset pelaaja- ja joukkueasiat 5

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

Kaveritoimintaa on montaa erilaista!

Kaveritoimintaa on montaa erilaista! Keh iitysvamma iisten Tuk ii ll ii iitto, Best Budd iies -pro jjekt ii, kesäkuu 201 2 Kaveritoimintaa on montaa erilaista! Esimerkkinä Best Buddies -kaveritoiminta Vapaaehtoista ystävä- ja kaveritoimintaa

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia Erotu joukosta Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia Arja Vartia Toimitusten resurssit Urheilutoimituksissa on yleensä viikonloppuisin vain muutama toimittaja Medioiden kustannuspaineet ovat

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Nuori tekee, ohjaaja tukee. Asuntolaohjaajapäivä Ilmajoella 24.10.2010 27.9.2010 2

Nuori tekee, ohjaaja tukee. Asuntolaohjaajapäivä Ilmajoella 24.10.2010 27.9.2010 2 Nuori tekee, ohjaaja tukee. Asuntolaohjaajapäivä Ilmajoella 24.10.2010 27.9.2010 2 Ketun häntä kainalossa? Nuori tekee, ohjaaja tukee. Asuntolaohjaajan opas. Mikä? Mitä hyötyä? Hetki ideoiden ja kokemusten

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU

POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU Kuopiossa 21.11.2015 Tapahtuman taustaa Polkuja- koreografiakilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Järjestäjien suureksi yllätykseksi 33 koreografiaa ilmoittautui

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia Suomen Mielenterveysseuran OVI-hanke tarjoaa Maahanmuuttajataustaisille tietoa, joka lisää hyvinvointia Aiheina ovat mielen hyvinvointi ja voimavarat maahanmuuttoon liittyvät tunteet miten voi auttaa itseä

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia LIITE 3 1(5) Odotuksia taidehankkeesta Potilaille suunnattuja taide potilaiden lisääviä odotuksia Potilaille sopivaa kattogalleriaa Uutta sisältöä potilaiden elämään Virkistystä potilaille Taide-elämyksiä

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

POP UP kahvilapäivä

POP UP kahvilapäivä POP UP kahvilapäivä 20.5.2017 POP UP -kahvilapäivä Kansainvälisenä ravintolapäivänä 20.5 Järjestettiin toista kertaa Osa Suomi100 ohjelmaa Mukana 24 paikallisyhdistystä Mukana olleet yhdistykset: Laukaan

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys!

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Samin teesit Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Polku Akateemiset, kauniit ja rohkeat Kehittäminen vs. byrokratia Kiitos! Tukihenkilöiden

Lisätiedot

Elinikäisten oppijoiden & osaajien sekä palveluntarjoajien tavoitteellinen kohtaamispaikka. Kuudes Kerros

Elinikäisten oppijoiden & osaajien sekä palveluntarjoajien tavoitteellinen kohtaamispaikka. Kuudes Kerros Elinikäisten oppijoiden & osaajien sekä palveluntarjoajien tavoitteellinen kohtaamispaikka. Ilmiö & ongelma Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle parempikuntoisina kuin koskaan aiemmin. Myös muut aktiivisen

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot