Erityiskertomus nro 9/2009. Ovatko Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston (EPSO) henkilöstövalintatoimet olleet tehokkaita ja vaikuttavia?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Erityiskertomus nro 9/2009. Ovatko Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston (EPSO) henkilöstövalintatoimet olleet tehokkaita ja vaikuttavia?"

Transkriptio

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Erityiskertomus nro 9/2009 Ovatko Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston (EPSO) henkilöstövalintatoimet olleet tehokkaita ja vaikuttavia? (annettu EY:n perustamissopimuksen 248 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla) sekä EPSOn vastaukset 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 SISÄLLYS Kohdat Tiivistelmä I - V Johdanto 1-7 Tarkastuksen sisältö ja lähestymistapa 8-12 Huomautukset Kilpailuiden määrän kasvu oli hoidettu vaikuttavasti Toimielinten henkilöstötarpeista ei saatu oikea-aikaista ja yhdenmukaista tietoa Henkilöstön valintamenettely liian pitkä Kilpailuvaiheessa viivästyksiä Kilpailut läpäisseiden hakijoiden määrä ei vastannut tavoitetta eikä näiden maantieteellinen jakauma ollut parhaassa mahdollisessa tasapainossa Tavoitteena olleita määriä ei aina saavutettu Valintamenettelyllä ei saavutettu parasta mahdollista maantieteellistä tasapainoa Hallintotiedoissa puutteita Kustannuksista on saatavilla liian vähän tietoa EPSOn tietokannoissa on puutteita Päätelmät ja suositukset Liite I Liite II Liite III Kilpailuiden kesto Kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrä Hakijoiden valitseman toisen kielen jakautuminen Liite IV a Kilpailutulosten maantieteellinen tasapaino EU 15 -jäsenvaltiot

3 3 Liite IV b Kilpailutulosten maantieteellinen tasapaino EU 12 jäsenvaltiot EPSOn vastaukset

4 4 TIIVISTELMÄ I. Euroopan yhteisöjen toimielinten palveluksessa oleva henkilöstö on ammatilliselta taustaltaan ja maantieteelliseltä alkuperältään vaihtelevaa. Henkilöstö on valittu suurimmaksi osaksi avointen kilpailuiden kautta, joita on vuodesta 2003 asti hallinnoinut Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimisto (EPSO). II. Tarkastuksen tavoitteena oli määritellä, onko EPSO hoitanut henkilöstövalintatoimia tehokkaasti ja vaikuttavasti. Syyskuussa 2008 hyväksytty EPSOn kehitysohjelma on otettu huomioon, jos se on ollut tarkastuksen kannalta aiheen. III. Tarkastuksessa todettiin, että EPSO oli pystynyt hallinnoimaan tehokkaasti Euroopan unionin laajentumisen vuoksi tarvittujen kilpailuiden määrän kasvua, mutta: a) EPSOlle ei ilmoitettu toimielinten henkilöstötarpeista ajoissa tai tarpeiden määrittely ei perustunut yhdenmukaisiin menetelmiin b) henkilöstön valintamenettely oli liian pitkäkestoinen sekä EPSOn omiin standardeihin että kansainvälisiin parhaisiin käytäntöihin nähden c) kilpailuiden kautta saatiin ainoastaan keskimäärin kaksi kolmasosaa tavoitteena olleesta varallaololuetteloon kirjattujen kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrästä; tämä johtui siitä, että hakijoita vetäytyi kilpailuista, koska hakumenettely kesti pitkään; lisäksi erityisiä kielivaatimuksia korostettiin kohtuuttomasti, kilpailuista tiedottaminen oli riittämätöntä ja esivalintakokeet karsivat hakijoita enemmän kuin tavoitteen kannalta olisi ollut tarpeen; myöskään kilpailuissa menestyneiden hakijoiden maantieteellinen jakauma ei ollut valintamenettelyn tuloksena parhaassa mahdollisessa tasapainossa d) hallintotiedot eivät olleet kaikilta osin luotettavia tai kattavia; tiedot kustannuksista, jotka aiheutuivat hakijan varallaololuetteloon kirjaamisesta,

5 5 eivät olleet riittävät; EPSOn kehitysohjelmasta aiheutuvia mahdollisia lisäkustannuksia ja tulevia hyötyjä ei ollut ilmaistu määrällisesti riittävän yksityiskohtaisesti; eivätkä kaikki EPSOn tietokantoihin sisältyvät tiedot olleet luotettavia. IV. Kehitysohjelmalla pyritään lyhentämään kilpailuiden kestoa enintään yhdeksään kuukauteen ja lisäämään niissä menestyneiden hakijoiden määrää. Tavoitteena on muun muassa siirtyä henkilöstöresurssien strategiseen suunnitteluun, tehokkaampaan esivalintaan, laajempaan tietokonepohjaisen testauksen käyttöön sekä ammattimaisiin valintalautakuntiin. Uusia menettelyitä on tarkoitus käyttää vuoden 2010 ensimmäisestä neljänneksestä alkaen. V. Jos kehitysohjelman mukaiset valintamenettelyissä kaavaillut suuret muutokset otetaan huomioon, tilintarkastustuomioistuin esittää seuraavat suositukset: a) EPSOlle olisi annettava riittävän ajoissa luotettavaa tietoa toimielinten henkilöstötarpeista, jotka perustuvat yhteiseen tarpeidenarviointitapaan. b) Toimielinten tulisi siirtää EPSOlle riittävästi kokopäivätoimisia virkamiehiä ja kannustaa henkilöstöään toimimaan pätevinä arvioijina. c) EPSOn olisi pyrittävä parantamaan tiedotusstrategiaansa yhteistyössä toimielinten kanssa; parannettava kilpailuilmoitusten laadunvalvontaa; EPSOn olisi myös varmistettava soveltuvien hakijoiden asianmukainen määrä valintamenettelyn kaikissa vaiheissa (esimerkiksi mukauttamalla erityisiä kielivaatimuksia) ja ryhdyttävä toimiin parantaakseen maantieteellistä jakaumaa. d) EPSOn olisi parannettava hallintotietojaan. Sen tulisi etenkin seurata, mitkä ovat kokonaiskustannukset, kun kilpailussa menestynyt hakija kirjataan varallaololuetteloon, ja määritettävä kehitysohjelmasta aiheutuvat

6 6 mahdolliset lisäkustannukset ja arvioitava tulevat hyödyt, mikä helpottaisi budjettivallan käyttäjän päätöksentekoa.

7 7 JOHDANTO 1. Euroopan yhteisöjen toimielimissä työskenteli kesäkuussa 2007 yli virkamiestä. Henkilöstösääntöjen mukaan palvelukseen otolla taataan, että yksiköillä on käytettävissään mahdollisimman päteviä, suorituskykyisiä ja luotettavia virkamiehiä, jotka on otettu palvelukseen mahdollisimman laajalta maantieteelliseltä alueelta Euroopan yhteisöjen jäsenvaltioiden kansalaisten joukosta Virkamiehet otetaan yleensä palvelukseen avointen kilpailuiden perusteella laadituista varallaololuetteloista 2. Näitä kilpailuita on hoitanut vuodesta 2003 alkaen EPSO, joka on Euroopan yhteisöjen virkamiesten ja muun henkilöstön valinnasta vastaava toimielinten välinen elin. EPSOn hoitamien palvelukseenottojen määrä on kasvanut sen perustamisesta lähtien merkittävästi EU:n laajentumisen vuoksi. 3. EPSO perustettiin yhteisellä päätöksellä 3 tavoitteena saavuttaa mittakaavaetuja erityisesti virkamiesten palvelukseen ottoa varten järjestettyjä avoimia kilpailuita koskevien valintamenettelyiden järjestämisessä. Kyseisellä yhteisellä päätöksellä EPSOlle annetaan yksinomainen toimivalta laatia avoimiin kilpailuihin osallistuneista henkilöistä soveltuvien hakijoiden luetteloita kunkin toimielimen ilmaisemien tarpeiden mukaan. Kilpailussa menestyneiden hakijoiden palvelukseen ottamisesta päättää kuitenkin kukin toimielin. EPSOlle on osoitettu muitakin tehtäviä, esimerkiksi avustaa sisäisissä kilpailuissa ja Henkilöstösääntöjen 27 artikla. Henkilöstösääntöjen 29 artiklan ja liitteen III mukaisesti kyseiset kilpailut ovat avoinna kaikille hyväksymisehdot täyttäville hakijoille. Euroopan parlamentin, neuvoston, komission, tuomioistuimen, tilintarkastustuomioistuimen, talous- ja sosiaalikomitean, alueiden komitean ja Euroopan oikeusasiamiehen päätös 2002/620/EY, tehty 25. heinäkuuta 2002, Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston perustamisesta (EYVL L 197, , s. 53).

8 8 valita muuhun henkilöstöön kuuluvia toimihenkilöitä. EPSOn toimia valvoo kunkin toimielimen edustajista koostuva johtokunta. 4. Henkilöstön valintamenettely sisältää seuraavat vaiheet: a) suunnitellaan kilpailu toimielinten ilmaisemien henkilöstötarpeiden perusteella b) laaditaan ja julkaistaan kilpailuilmoitus c) nimitetään toimielinten virkamiehistä valittu valintalautakunta tehtäväänsä d) laaditaan luettelo hakijoista, jotka täyttävät kilpailuilmoituksessa esitetyt vaatimukset (tarvittaessa alkukarsintakokeen kautta tehtävän esivalinnan jälkeen) e) toteutetaan kilpailun vaiheet (kirjalliset ja suulliset kokeet) f) laaditaan soveltuvien hakijoiden luettelo ja perusteltu kertomus g) julkaistaan varallaololuettelo kilpailuissa menestyneistä hakijoista h) hallinnoidaan varallaololuetteloa ja valvotaan sen käyttöä. 5. EPSOn johto arvioi organisaatiotaan ja toimintaansa vuonna 2008 ja tutki lisäksi nykyisiä parhaita käytäntöjä. Arvio toi esiin puutteita (kuten kilpailujen tarpeettoman pitkä kesto) ja sen tuloksena EPSOn johto laati kehitysohjelman. 6. EPSOn johtokunta hyväksyi 10. syyskuuta 2008 kehitysohjelman, jolla on tarkoitus lyhentää kilpailuiden kestoa enintään yhdeksään kuukauteen sekä lisätä niissä menestyneiden hakijoiden määrää. Ohjelman avulla pyritään muun muassa siirtymään strategiseen henkilöstöresurssien suunnitteluun, jolla voitaisiin lyhentää tarpeiden tunnistamisen ja valintamenettelyn käynnistämisen välistä aikaa, tehostamaan esivalintaa, käyttämään esivalintavaiheen aikana enemmän tietokonepohjaista testausta ja koota ammattimaisia valintalautakuntia.

9 9 7. Suurin ohjelman aikaansaama muutos on yleisten kilpailuiden järjestäminen vuosittain 4. Kirjalliset ja suulliset kokeet järjestetään niin kutsutuissa arviointielimissä, jotka on perustettu arvioimaan hakijoita soveltamalla vaadittuihin keskeisiin pätevyysvaatimuksiin keskittyviä valintamenetelmiä. Uuden toimintamallin on tarkoitus olla toimintakunnossa vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä. TARKASTUKSEN SISÄLTÖ JA LÄHESTYMISTAPA 8. Tarkastuksen tavoitteena oli määritellä EPSOn hallinnoiman kilpailujärjestelmän tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Tarkastuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, onko EPSO: - pystynyt hoitamaan laajentumisesta johtuvan kilpailuiden määrän suurta kasvua - saanut tietoa toimielinten henkilöstötarpeista oikea-aikaisesti ja yhdenmukaisesti - laatinut oikea-aikaisesti varallaololuettelot kilpailuissa menestyneistä hakijoista - varmistanut, että kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrä on riittävä ja että näiden maantieteellinen jakauma on tasapainossa - käyttänyt luotettavia ja kattavia hallintotietoja tavoitteidensa saavuttamiseksi. 9. Tarkastuksessa keskityttiin virkamiehiä koskeviin kilpailuihin, sillä niiden määrä on suuri ja vaikutukset ulottuvat pitkälle. Tarkastus perustui: 4 Joka vuosi järjestetään kolme yleistä kilpailua (hallintovirkamiehille, assistenteille ja lingvisteille) ja ne on tarkoitus saada päätökseen enintään yhdeksän kuukauden kuluessa. Lisäksi järjestetään tarpeen mukaan erityisalojen kilpailuita.

10 10-16 erityyppisestä kilpailusta (asiantuntijat ja yleisvirkamiehet, yksikönpäälliköt ja peruspalkkaluokkaan kuuluvat, hallintovirkamiehet ja assistentit) koostuneen otoksen perusteelliseen tarkastukseen - EPSOn tietokannan analysointiin; tietokantaan oli kerätty vuosina käynnistettyjen ja vuoden 2008 alkuun mennessä päätökseen saatujen 176 kilpailun kaikki tiedot. 10. Tarkastus sisälsi EPSOn toteuttaman henkilöstövalinnan kaikki vaiheet, toisin sanoen toimielinten henkilöstötarpeiden ilmoittamisesta kilpailuissa menestyneiden hakijoiden varallaololuettelon julkaisemiseen. Tarkastuksen ulkopuolelle jätettiin kuitenkin valittujen henkilöiden osaamisprofiilin ja pätevyyden arviointi. Tarkastuksen yhteydessä ei myöskään tutkittu toimielinten menettelyitä, joilla ne yksilöivät tarkasti tarpeensa, tai toimielinten hoitamaa varallaololuetteloissa olevien hakijoiden palvelukseenottoa, sillä seikat nämä eivät kuulu EPSOn vastuualueeseen. 11. Tarkastus alkoi kesällä 2007, kattoi tammikuun 2003 (jolloin EPSOn toiminta alkoi) ja joulukuun 2007 välisenä aikana käynnistetyt ja päätökseen saadut kilpailut. Tilintarkastustuomioistuin tutki, miten suunnittelu ja hallinnointi oli hoidettu EPSOssa ja miten se oli arvioinut henkilöstövalintatoimiaan. 12. Syyskuussa 2008 hyväksytty kehitysohjelma on otettu huomioon, jos se on ollut tarkastuksen kannalta aiheen. Tällöin tarkoituksena on ollut erityisesti määritellä, sisältyivätkö henkilöstövalintatoimien kaikki tärkeät näkökohdat ohjelmaan. HUOMAUTUKSET Kilpailuiden määrän kasvu oli hoidettu vaikuttavasti 13. EPSO on perustamisestaan alkaen (vuodesta 2003) voinut seurata, kuinka toimielinten kilpailuita koskeva kysyntä on kasvanut merkittävästi EU:n laajenemisen vuoksi. Oli olemassa suuri riski, että EPSO ei pysty käynnistämään ja hallinnoimaan kaikki tarvittavia kilpailuita.

11 Tarkastuksessa todettiin, että EPSO hoiti vaikuttavasti kilpailuiden määrän kasvun, sillä ei havaittu yhtäkään sellaista tapausta, jossa kilpailuiden käynnistäminen olisi viivästynyt siitä syystä, että EPSO oli saavuttanut toimintakykynsä rajat. Toimielinten henkilöstötarpeista ei saatu oikea-aikaista ja yhdenmukaista tietoa 15. Jotta kilpailuita voidaan suunnitella vaikuttavasti, toimielinten olisi yksilöitävä henkilöstötarpeensa ja ilmoitettava niistä EPSOlle ajoissa ja yhdenmukaisiin menetelmiin perustuen. 16. Toimielinten pääsihteerit sopivat vuonna 2002, että kunkin toimielimen on ilmoitettava EPSOlle seuraavan kolmen vuoden palvelukseenottotarpeensa. Tällä tavalla EPSO voi laatia kolmen vuoden päähän ulottuvan alustavan ohjelman, jota päivitetään vähintään kuuden kuukauden välein, jotta toimielinten tarpeet voidaan täyttää parhaalla mahdollisella tavalla. 17. Kolmen vuoden päähän ulottuvaa ohjelmaa ei pantu täytäntöön, joten EPSOn ohjelma kattoi tarkastettuna ajanjaksona ainoastaan seuraavat 18 kuukautta, sillä toimielimet eivät ole ilmoittaneet EPSOlle pidempiaikaisia henkilöstötarpeitaan. 18. EPSO ja toimielimet eivät ole laatineet keskenään yleisiä perusteita tai menetelmiä, joilla tarpeita voitaisiin arvioida. Oli esimerkiksi epäselvää, miten sovelletaan henkilöstösääntöjen vaatimusta, jonka mukaan valintalautakuntien laatimien soveltuvien hakijoiden luetteloissa on mahdollisuuksien mukaan oltava kaksi kertaa niin paljon soveltuvien hakijoiden nimiä kuin kilpailussa on avoimia virkoja Valintamenettelyt olivat tehottomia ja niissä oli viivästyksiä, sillä toimielimet eivät ilmoittaneet EPSOlle henkilöstötarpeitaan ajoissa ja 5 Henkilöstösääntöjen liitteen III 5 artikla.

12 12 yhdenmukaisella tavalla ja niiltä puuttui yhteinen menetelmä näiden tarpeiden arviointia varten. Toiminnassa tämä ilmeni siten, että kilpailuissa menestyneiden hakijoiden vaadittua määrää koskevat painopisteet ja tarpeet muuttuivat viime hetkellä. Tästä syystä jo käynnistettyjen kilpailuiden ilmoituksia oli usein oikaistava (ks. kohta 43). 20. EPSO ehdotti kehitysohjelman mukaista standardisoitua kolmivuotista suunnitteluaikataulua ja ryhtyi soveltamaan sitä. 21. Suunnitteluaikataulun vaikuttavuus riippuu siitä, saako EPSO toimielimiltä oikea-aikaisia ja riittävän luotettavia tietoja, jotka perustuvat yhdenmukaiseen henkilöstötarpeiden arviointitapaan. On pidettävä mielessä, että henkilöstötarpeiden ilmoittaminen myöhässä tai henkilöstötarpeiden riittämätön ennakointi saattavat johtaa siihen, että käytettävissä olevat virat ja kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrä eivät vastaa toisiaan. Henkilöstön valintamenettely liian pitkä 22. Sekä julkisen että yksityisen sektorin valintamenettelyn kestoa koskeva kansainvälinen paras käytäntö, jonka EPSO on kehityssuunnitelmassaan hyväksynyt, on viidestä yhdeksään kuukautta henkilöstötarpeen ilmoittamisesta palvelukseen ottamiseen. 23. EPSOn nykyisen, kehityssuunnitelmaa edeltävän suunnittelujärjestelmän puitteissa toimielimen henkilöstötarpeen ilmaisun ja menestyneille hakijoille esitetyn virallisen työpaikkatarjouksen välinen aika on kuitenkin yleensä 18 kuukautta 6, joka jakautuu seuraavasti: kilpailuilmoituksen julkaisu kolmesta neljään kuukautta, kilpailuvaihe kuukautta, lopullinen haastattelu ja työtarjouksen esittäminen kaksi kuukautta. 6 Luvusta puuttuu toimielinten henkilöstötarpeiden määrittelyyn lisäksi tarvittava kuusi kuukautta.

13 13 Kilpailuvaiheessa viivästyksiä 24. Yhteensä 16 kilpailusta koostuneen otoksen yksityiskohtainen tutkiminen osoitti, että kilpailuilmoituksen julkaisemisvaihe kesti keskimäärin neljä kuukautta (ks. liite I), joka on EPSOn omien standardien mukainen. 25. Kilpailuvaihe (hakijoiden rekisteröitymisen määräajasta varallaololuettelon julkaisuun) kesti kuitenkin keskimäärin 16 kuukautta, yksittäisten kilpailuiden kestäessä yhdeksästä kuukaudesta kahteen vuoteen (ks. liite I). 26. Tärkeimmät viivästysten syyt olivat kirjallisten kokeiden korjaamiseen ja suullisten kokeiden suorittamiseen tarvittu aika. Tilintarkastustuomioistuin analysoi kilpailuista poimitun otoksen ja havaitsi, että jo pelkästään nämä kaksi vaihetta yhteensä saattavat kestää jopa 13 kuukautta. Suurimpana syynä oli, että kokeiden korjaajina tai valintalautakuntien jäseninä toimivat EU-virkamiehet eivät olleet käytettävissä tehtäviensä hoitamiseen kokopäivätoimisesti ja keskeytyksettömän jakson ajan. 27. Tarpeettoman pitkien valintamenettelyiden vuoksi toimielimet eivät pysty ottamaan palvelukseen hakijoita silloin kuin ne niitä tarvitsevat. Samasta syystä ne saattavat myös menettää hyviä hakijoita joko menettelyn alussa tai sen kuluessa. EPSOn maalis huhtikuussa 2008 tekemien hakijoiden tyytyväisyyskyselyjen 7 mukaan vastanneet olivat vähiten tyytyväisiä kilpailuiden yleiseen kestoon, jolla oli kielteinen vaikutus hakijoiden käsitykseen EU:n toimielimistä mahdollisena työnantajana. 28. Kehityssuunnitelmassa vahvistetun uuden vuotuisen kilpailusyklin mukaisesti EPSO aikoo lyhentää kilpailuvaihetta (kilpailuilmoituksen julkaisemisesta menestyneiden hakijoiden varallaololuettelon julkaisemiseen) 7 Lähes :lta aikaisempien yleishallintovirkamiesten kilpailujen hakijalta (kaikki ammatilliset alat 25 jäsenvaltiossa palkkaluokkaan AD 5) kysyttiin mielipidettä valintamenettelyn eri näkökohdista. Kyselyyn vastasi lähes hakijaa. Kattava yhteenveto kyselyn tuloksista on julkaistu EPSOn verkkosivuilla osoitteessa:

14 14 enintään yhdeksään kuukauteen. Tärkeimmät keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat: a) vähentää menettelyn erillisten vaiheiden määrää, korvata kirjallinen koe ja sitä seuraava suullinen koe yhdellä vaiheella b) turvautua suuremmassa määrin tehokkaaseen esivalintaan parannetun tietokonepohjaisen testaamisen avulla c) ottaa käyttöön arviointielimiä, joilla on ammattimaiset valintalautakunnat. 29. Vuotuisen kilpailusyklin onnistunut käyttöönotto edellyttää erityisesti, että toimielimet haluavat siirtää EPSOlle riittävästi kokopäivätoimisia virkamiehiä 8 ja että ne kannustavat henkilöstöään olemaan käytettävissä ehdotuksessa mainituiksi päteviksi arvioijiksi. Kilpailut läpäisseiden hakijoiden määrä ei vastannut tavoitetta eikä näiden maantieteellinen jakauma ollut parhaassa mahdollisessa tasapainossa Tavoitteena olleita määriä ei aina saavutettu 30. Kilpailuilmoituksissa mainittu kilpailut läpäisseiden hakijoiden määrä olisi saavutettava siten, että voidaan varmistaa toimielinten pysyvän henkilöstön asianmukainen määrä vaarantamatta valituilta hakijoilta vaadittua pätevyyden tasoa. 31. Tarkastuksessa tehtiin kattava analyysi vuosina käynnistettyjen ja vuoden 2008 alkuun mennessä päätökseen saatujen 176 kilpailun kaikista tiedoista. Tavoitteena oli kirjata varallaololuetteloon näiden kilpailuiden perusteella henkilön nimet. 8 Kehityssuunnitelman mukaan pätevät virkamiehet olisi siirrettävä EPSOlle vähintään kahden ja enintään neljän vuotuisen syklin ajaksi.

15 Kilpailuissa menestyneiden hakijoiden tavoitemäärästä saavutettiin keskimäärin ainoastaan noin kaksi kolmasosaa 9. Kilpailuihin rekisteröityi noin hakijaa 10, mutta testeihin osallistui tosiasiassa (46 prosenttia) hakijaa. Näistä vähän yli läpäisi kilpailun 11, joten tavoitteesta puuttui lähes menestynyttä hakijaa (ks. liite II). 33. Yleinen 46 prosentin osallistumisaste käsitti osallistumisen sekä perinteisiin esivalintakokeisiin (44 prosenttia) että tietokonepohjaisiin testeihin (54 prosenttia), jotka otettiin käyttöön vuonna Toisin sanoen tietokonepohjaisen testauksen käyttöönotto on lisännyt osallistumisastetta kymmenellä prosentilla. 34. Esivalintakokeisiin osallistuneista hakijoista 28 prosenttia selviytyi niitä seuranneisiin kirjallisiin kokeisiin; kirjallisiin kokeisiin osallistuneista puolestaan 50 prosenttia hyväksyttiin suullisiin kokeisiin ja 74 prosenttia suullisiin kokeisiin osallistuneista kirjattiin varallaololuetteloon. Kilpailuissa menestyneitä hakijoita oli siis 10,7 prosenttia :stä testeihin osallistuneesta henkilöstä. Erityiset kielivaatimukset saattavat estää hyviä hakijoita hakemasta 35. Ammatillisten ja kielellisten taitojen olisi oltava sopivassa suhteessa, jotta voidaan varmistua siitä, että soveltuvimmat hakijat tulevat valituiksi Myös EU 12 -jäsenvaltioiden kansalaisille suunnatuissa kilpailuissa, jotka järjestettiin laajenemisen yhteydessä, kilpailuille asetetusta tavoitemäärästä saavutettiin keskimäärin kaksi kolmasosaa. Kilpailuihin rekisteröitymisestä on tullut EPSOn perustamisesta lähtien huomattavasti helpompaa sähköisen hakulomakkeen käyttöönoton myötä. Näiden kilpailuissa menestyneiden hakijoiden nimet kirjataan varallaololuetteloihin, joista täytetään avoinna olevat virat. Luetteloissa olevien menestyneiden hakijoiden määrä ei vastaa toimielinten tosiasiassa palvelukseen ottamien henkilöiden määriä, joka on luonnollisesti pienempi useastakin syystä (esimerkiksi menestyneet hakijat eivät ole käytettävissä tai he kieltäytyvät työtarjouksesta tai avoimia virkoja ei ole tarjolla).

16 Henkilöstösääntöjen 28 artiklassa säädetään, että virkamieheksi voidaan nimittää ainoastaan henkilö, jolla on perusteellinen kielitaito yhdessä yhteisön kielessä ja tehtäviensä hoitamiseen riittävä kielitaito toisessa yhteisön kielessä. 37. Ennen EPSOn perustamista hakijat saattoivat osallistua kilpailuihin omalla äidinkielellään ja toisen kielen taito testattiin erikseen erityisessä kielikokeessa. EPSO aloitti toimintansa aikana, jolloin virallisten kielten määrä kasvoi 11:stä 23:een. EPSOn mukaan jokaista yleistä kilpailua ei ollut mahdollista järjestää 23 kielellä käytännön syistä (kokeiden virheellisten tai epätäsmällisten käännösten lisääntynyt riski, menettelyiden pidempi kesto, suuremmat kustannukset, jne.). 38. Vuodesta 2006 kaikkiin kilpailuihin osallistuvien hakijoiden on tehtävä suurin osa testeistä toisella (yleensä vieraalla) kielellä, valinnan mukaan joko englanniksi, ranskaksi tai saksaksi. Tästä syystä tiettyjen kielten erittäin hyvällä taidolla on nykyisin valintamenettelyssä tärkeämpi merkitys kuin aikaisemmin. Poikkeuksia tähän kielijärjestelyyn tehdään tulkkien ja kääntäjien kilpailuiden (joihin sovelletaan erityisiä vaatimuksia) sekä tiettyjen erityisten kilpailuiden kohdalla. Liitteessä III on esitetty testeihin tosiasiallisesti osallistuneiden hakijoiden toisen kielen jakautuminen. Taulukosta käy ilmi, että englanti on useimmiten valittu toinen kieli (64 prosenttia hakijoista), toisena ranska (20 prosenttia) ja kolmantena saksa (10 prosenttia) Nykyisellään EPSOn vaatimus voi johtaa siihen, että hakijat, joilla saattaa olla kaikki tarvittavat erityiset tiedot ja taidot, hylätään kilpailuista jo alkuvaiheessa, jos heiltä puuttuu vaadittu kieliprofiili. Näin on esimerkiksi sellaisten hakijoiden kohdalla, joiden ensimmäinen kieli on englanti, ranska tai saksa, mutta toinen kieli muu kuin yksi näistä kolmesta. 12 On syytä muistaa, että monissa niistä 176 kilpailusta, joita koskevat tiedot tilintarkastustuomioistuin analysoi, hakijat saattoivat valita ainoastaan näistä kolmesta kielestä.

17 On tehty periaatepäätös, että vuodesta 2011 alkaen ainakin osa esivalintakokeista järjestetään kaikilla 23 kielellä. Kilpailuita koskeva tiedottaminen oli puutteellista 41. Kilpailuilmoitukset on laadittava ja julkaistava selkeästi ja täsmällisesti, jotta mahdollisimman suuri määrä hyviä hakijoita kiinnostuisi kilpailuista ja jotta mahdolliset hakijat voivat saada yksiselitteisesti selville, täyttävätkö he kilpailun osallistumiselle asetetut vaatimukset. 42. Kilpailuilmoitukset laatii EPSO 13 kuultuaan neuvoa-antavaa sekakomiteaa. Tämän jälkeen ilmoitus julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä (virallisessa lehdessä). Sen lisäksi, että EPSO julkaisee kilpailuilmoituksen virallisessa lehdessä, se tiedottaa kilpailuista mahdollisille hakijoille sekä säännöllisesti verkkosivustollaan että tapauskohtaisesti sanomalehtiilmoituksilla. Verkkosivusto on mahdollisten hakijoiden tärkein tietolähde. 43. Yhteensä 16:sta perusteellisesti tarkastetusta kilpailusta 11 oikaistiin ja näistä neljää oli muutettava kahdesti. Oikaisuissa selvennettiin hyväksymisehtoja, muutettiin tavoitteena olevaa kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrää tai korjattiin virheitä. 44. EPSOn verkkosivusto oli aluksi saatavilla tiedottamista varten ainoastaan kolmella kielellä (englanniksi, ranskaksi ja saksaksi). Vuodesta 2008 aloitussivu on ollut käytettävissä 23 kielellä. EPSO aikoo myös kääntää verkkosivuston kaikki pysyvät sivut 23 kielelle. 45. Sääntönä oli, että ilmoitukset avoimista kilpailuista julkaistiin virallisessa lehdessä ainoastaan englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Espanja nosti 9. toukokuuta 2007 komissiota vastaan kanteen, jonka mukaan komissio on 13 Toimielimet ovat antaneet EPSOlle kyseiset valtuudet (Euroopan yhteisöjen henkilöstövalintatoimiston organisaatiosta ja toiminnasta 25. heinäkuuta 2002 tehty päätös 2002/621/EY, 2 artikla (EYVL L 197, , s. 56)).

18 18 velvoitettava julkaisemaan virallisessa lehdessä kaikilla kielillä kaikki ilmoitukset, jotka koskevat yhteisön virkamiesten palvelukseenottamista. Asia 14 on edelleen käsiteltävänä. 46. Kilpailuihin osallistumisen edellytyksiä koskevan selkeän tiedon puuttuminen antaa EU:sta huonon vaikutelman työnantajana. Tämä saattaa estää hyviä hakijoita lähettämästä hakemuksia ja on johtanut siihen, että tyytymättömät hakijat ovat nostaneet kanteen EPSOa vastaan Jotta useammat pätevät hakijat kiinnostuisivat kilpailuista, kehitysohjelmassa esitetään paremman tiedotusstrategian luomista. Strategiaan kuuluu, että verkkosivustoa parannetaan ja että haku kohdistetaan tarkemmin mahdollisiin hakijoihin. Esivalintakokeet karsivat enemmän hakijoita kuin tavoitteen kannalta oli tarpeen 48. Esivalinta on menettely, jolla hakijoita hyväksytään seuraaviin kokeisiin. Ainoastaan parhaiten suoriutuneet hakijat hyväksytään kilpailun kirjalliseen vaiheeseen. Hyväksynnän jälkeen hakijoita arvostellaan ainoastaan kirjallisten ja suullisten kokeiden suoritusten perusteella. Esivalintakokeilla olisi pystyttävä varmistamaan, että riittävä määrä hakijoita, joilla on vaaditut ominaisuudet, pääsee kilpailun seuraavaan vaiheeseen. EPSOn kehitysohjelman mukaan arviointielimiin kutsuttujen hakijoiden määrän olisi oltava kolme kertaa suurempi kuin varallaololuetteloon kirjattujen menestyneiden hakijoiden määrä. 49. EPSOn tietokantaan kuuluvan 176 kilpailun esivalintakokeet 16 karsivat hakijasta hakijaa. Tästä johtuen seuraaviin kokeisiin Asia T-156/07. Ks. esimerkiksi asia F-25/05, jossa virkamiestuomioistuin kumosi valintalautakunnan 6. ja 7. syyskuuta 2004 tekemät sellaiset päätökset, joilla kantajia ei hyväksytty kilpailua EPSO/C/11/03 koskeviin valintakokeisiin. Tai kirjalliset kokeet, jos esivalintakokeita ei järjestetty.

19 19 hyväksyttyjen henkilöiden määrä oli liian pieni, jotta :n kilpailuissa menestyneen hakijan tavoitemäärä olisi saavutettu. 50. Tilannetta vaikeutti lisäksi se, että noin esivalintakokeet läpäissyttä hakijaa ei osallistunut valintamenettelyn seuraaviin vaiheisiin. Usein syynä tähän oli, että hakijat eivät täyttäneet kaikkia kilpailuilmoituksessa esitettyjä hyväksymisehtoja, joiden täyttäminen varmistettiin vasta esivalintakokeen jälkeen. 51. EPSOlla on tammikuusta 2008 alkaen ollut käytössä menettely, jolla korjataan tilannetta silloin kun kirjallisiin kokeisiin ei ole riittävästi hakijoita. Menettelyä kutsutaan hakijoiden uudelleenkeräämiseksi (repêchage 17 ) ja sillä täytetään esivalintakokeissa menestyneiden mutta valintamenettelyn seuraaviin vaiheisiin osallistumattomien hakijoiden jättämää vajetta. 52. Koska menestyneiden hakijoiden määrä on riittämätön, toimielinten henkilöstötarpeita ei pystytä täyttämään pysyvällä henkilöstöllä ja joudutaan turvautumaan useammin väliaikaiseen ja sopimussuhteiseen henkilöstöön. Tämä lisää riskiä menettää institutionalisoitua tietoa. 53. EPSOn kehitysohjelman mukaan esivalinta on tehokas keino vähentää tarvittaessa hakijoiden määrää hallittavalle tasolle. Ohjelmassa esitetään mahdollisuus karsia kilpailuista ainoastaan vähiten menestyneet hakijat, jotka ovat saaneet vähimmäismäärän vaadittuja pisteitä kussakin esivalintakokeessa, sekä hakijat, jotka eivät ole läpäisseet jotakin testeistä, sen sijaan, että valittaisiin ainoastaan parhaiten menestyneet hakijat seuraavaan vaiheeseen. Asiasta ei ole kuitenkaan vielä päätetty. 17 Hakijoita kerätään uudelleen esivalinnan ja kirjallisten kokeiden välisenä aikana. Jos esivalintakokeissa menestyneiden ja hyväksymisehdot täyttävien hakijoiden määrä on riittämätön, vajausta korjataan kutsumalla esivalintakokeissa seuraavaksi sijoittuneita hakijoita kirjallisiin kokeisiin.

20 20 Valintamenettelyllä ei saavutettu parasta mahdollista maantieteellistä tasapainoa 54. Henkilöstösääntöjen mukaan toimielinten palvelukseen ottaminen tapahtuu jäsenvaltioiden kansalaisten joukosta maantieteellisesti mahdollisimman laajalta alueelta. Tämä on mahdollista ainoastaan, jos varallaololuetteloon kirjattujen menestyneiden hakijoiden jakauma heijastelee kyseistä maantieteellistä perustaa. 55. Vuosina tapahtuneen EU:n laajentumisen vuoksi etusijalle asetettiin uusien jäsenvaltioiden hakijat, ja eräät EPSOn järjestämät kilpailut olivat avoinna ainoastaan näiden maiden hakijoille. Kuten EPSOn tietokantaa koskeva tilintarkastustuomioistuimen analyysi (ks. kohta 31) osoittaa, yhteensä :stä kilpailuissa menestyneestä hakijasta lähes kaksi kolmasosaa (6 416) oli EU 12 -jäsenvaltioista eli uusista jäsenvaltioista (ks. liite IV b). 56. Analyysistä käy lisäksi ilmi, että niiden jäsenvaltioiden hakijat, joiden osuus EU:n väestöstä on suhteellisen suuri, näyttivät olevan aliedustettuina menestyneiden hakijoiden joukossa. Liitteiden IV a ja IV b tiedot osoittavat, että näin ei ollut ainoastaan EU 15 -jäsenvaltioista Yhdistyneen kuningaskunnan, Saksan ja Espanjan kohdalla, vaan myös EU 12 -maista Puolan ja Romanian kohdalla. Toisaalta pienempien jäsenvaltioiden hakijat (Itävaltaa ja Bulgariaa lukuun ottamatta) näyttivät olevan yliedustettuina siihen verrattuna, mikä on maan väestön osuus EU:n kokonaisväestöstä. Näin oli tilanne varsinkin Belgian hakijoiden osalta. 57. Koska maantieteelliseen tasapainoon saattaa vaikuttaa useita tekijöitä, olisi syytä analysoida perinpohjaisesti, mitkä ovat havaittujen epätasapainojen syyt. Kehityssuunnitelmassa ei analysoida yksityiskohtaisesti maantieteellisiä epätasapainoja eikä puututa niiden syihin.

21 21 Hallintotiedoissa puutteita Kustannuksista on saatavilla liian vähän tietoa 58. EPSOn olisi laskettava, mitkä ovat kustannukset menestyneen hakijan kirjaamisesta varallaololuetteloon. Näin EPSO voisi varmistaa, että henkilöstövalintamenettelyn investointien taso on asianmukainen ja yhdenmukainen samankaltaisten järjestöjen kanssa. Tällainen arviointi on tärkeätä, koska EU:n toimielinten tarjoamat urat ovat elinikäisiä. 59. Kustannuksista ei ole saatavilla riittävästi tietoa tietoa puuttuu todellisista kustannuksista ja arvioiduista kustannuksista ja tiedot samankaltaisten kansainvälisten julkisen sektorin järjestöjen kustannuksista eivät ole vertailukelpoisia. EPSO ei laske tai seuraa, kuinka paljon kustannuksia aiheutuu kilpailussa menestyneen hakijan kirjaamisesta varallaololuetteloon. Se on tehnyt EU:n sääntelyvirastojen kanssa palvelutasosopimuksia henkilöstövalintapalveluiden tarjoamisesta. EPSO laskuttaa euroa kustakin avoimessa kilpailussa menestyneestä hakijasta. 60. Tilintarkastustuomioistuin arvioi toteutuneen talousarvion perusteella, että EPSOlle aiheutuneet kustannukset olivat menestynyttä hakijaa kohti noin euroa; tästä määrästä euroa on suoria kustannuksia ja euroa välillisiä. Jotta voidaan määritellä EU:n talousarvioon kohdistuvat kokonaiskustannukset, määrään on lisättävä myös toimielimille aiheutuneet kustannukset (esimerkiksi valintalautakuntiin osallistuva henkilöstö, kokeiden korjaus ja valvominen jne.). Nämä kasvattavat edellä mainittua määrää. 61. Kehityssuunnitelmassa ei käsitellä kustannuksia kilpailuissa menestynyttä hakijaa kohden eikä yksilöidä niitä koskevia tavoitteita eikä standardeita. 62. Kehityssuunnitelmassa sitä vastoin käsitellään erilaisia toimenpiteitä (kuten arviointielimet), joihin tarvittaisiin lisärahoitusta toteutusvaiheen aikana. Suunnitelmassa ei kuitenkaan määritellä erityisesti, mitkä ovat kehityssuunnitelman toteuttamisesta aiheutuvat mahdolliset lisäkustannukset

22 22 tai tulevat hyödyt. Kustannusten määrällinen ilmoittaminen ja tulevien säästöjen arviointi helpottaisi suunnitelman rahoituksen osalta budjettivallan käyttäjän päätöksentekoa. EPSOn tietokannoissa on puutteita 63. Menettelyn tehokkuuden takaamiseksi tietokannoissa olisi oltava asianmukaiset sisäänrakennetut valvontamenettelyt ja niiden sisältämien tietojen olisi oltava tarkat ja oikea-aikaiset. 64. Hakemuksensa jättämiseksi hakijoiden on syötettävä henkilökohtaiset tiedot internetin välityksellä. Tietokantoihin tallennetaan menettelyn edetessä myös testien tulokset, valintalautakuntien toimittamat tiedot sekä luettelot kilpailuissa menestyneistä hakijoista. 65. Tarkastus osoitti, että EPSOn tietokannoissa on puutteita: a) ei ollut varmaa, että järjestelmä kaikissa tapauksissa hylkäsi yhden ja saman henkilön lähettämää useampaa hakemusta, vaikka useamman hakemuksen lähettäminen on kilpailusäännöissä nimenomaisesti kielletty b) järjestelmään syötetyt tiedot oli koodattu epäyhdenmukaisesti c) eräät järjestelmään syötetyt tiedot olivat virheellisiä tai mahdottomia d) kilpailuissa menestyneiden hakijoiden saatavuudesta ei ollut reaaliaikaista tietoa. 66. Saman henkilön lähettämät useammat hakemukset voidaan havaita sähköisesti ainoastaan, jos käytössä on yksi ja yksiselitteinen tunniste. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin toinen. Samoja koodeja ei myöskään käytetä yhdenmukaisesti saman tiedon kirjaamiseksi kilpailun tietyn vaiheen yhteydessä (esimerkiksi esivalinnassa tai kirjallisissa kokeissa menestyneiden hakijoiden koodit), minkä vuoksi yhdenmukaiset tiedot puuttuvat analysointia varten.

23 Jos järjestelmä hyväksyy yhdeltä henkilöltä useampia hakemuksia, se lisää hakijoiden epätasapuolisesen kohtelun riskiä. EPSOn johdon on vaikea yksilöidä malleja, vallitsevia suuntauksia tai poikkeuksia vahvistettuihin sääntöihin, sillä luotettavat, käyttökelpoiset ja ajan tasalla olevat kilpailukohtaiset ja yleiset hallintotiedot puuttuvat. 68. EPSOn mukaan uusi tietokanta otetaan käyttöön vuonna On tärkeätä, että mainitut puutteet on korjattu uudessa tietokannassa. PÄÄTELMÄT JA SUOSITUKSET 69. Tarkastuksessa todettiin, että yleisesti ottaen EPSO oli onnistunut hallinnoimaan laajentumisen yhteydessä tapahtunutta avointen kilpailuiden määrän kasvua. EPSOn tehokkuutta ja vaikuttavuutta haittasivat kuitenkin seuraavat puutteet: i) EPSOlle ei ilmoitettu toimielinten henkilöstötarpeista ajoissa tai tarpeiden määrittely ei perustunut yhdenmukaisiin menetelmiin. ii) Henkilöstön valintamenettely oli liian pitkä sekä EPSOn omiin standardeihin että kansainvälisiin parhaisiin käytäntöihin nähden; testausvaiheessa oli viipeitä, jotka johtuivat pääasiassa siitä, etteivät valintalautakuntien jäsenet olleet käytettävissä tehtävään kokopäivätoimisesti. iii) Kilpailuiden kautta saatiin ainoastaan keskimäärin kaksi kolmasosaa tavoitteena olleesta kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrästä. Tämä johtui siitä, että hakijoita vetäytyi kilpailuista, koska hakuprosessi kesti pitkään, erityisiä kielivaatimuksia korostettiin kohtuuttomasti, kilpailuista tiedottaminen ei ollut selkeätä ja esivalintakokeet karsivat hakijoita enemmän kuin tavoitteen kannalta olisi ollut tarpeen. Myöskään kilpailuissa menestyneiden hakijoiden maantieteellinen jakauma ei ollut parhaassa mahdollisessa tasapainossa valintamenettelyn tuloksena.

24 24 iv) Hallintotiedot eivät olleet kaikilta osin luotettavia tai kattavia. Tiedot kustannuksista, jotka aiheutuivat kilpailussa menestyneen hakijan varallaololuetteloon kirjaamisesta, eivät olleet riittävät; EPSOn kehitysohjelmasta aiheutuvia mahdollisia lisäkustannuksia ja tulevia hyötyjä ei ollut ilmaistu määrällisesti; kaikki EPSOn tietokantoihin sisältyvät tiedot eivät olleet myöskään luotettavia. 70. Syyskuussa 2008 hyväksytyllä kehitysohjelmalla on tarkoitus lyhentää kilpailuiden kestoa enintään yhdeksään kuukauteen sekä lisätä niissä menestyneiden hakijoiden määrää. Ohjelman avulla pyritään muun muassa siirtymään strategiseen henkilöstöresurssien suunnitteluun, tehostamaan esivalintaa, käyttämään enemmän tietokonepohjaista testausta ja koota ammattimaisia valintalautakuntia. Uusia menettelyitä on tarkoitus käyttää vuoden 2010 ensimmäisestä neljänneksestä alkaen. Kun otetaan huomioon kehitysohjelman mukaiset valintamenettelyissä kaavaillut suuret muutokset, tilintarkastustuomioistuin esittää seuraavat keskeiset suositukset: Henkilöstöresurssien suunnittelua koskeva suositus Suositus nro 1: Henkilöstötarpeista olisi tiedotettava ajoissa ja yhdenmukaisella tavalla EPSOn johtokuntaan kuuluvien toimielinten edustajien olisi varmistettava, että toimielimet toimittavat EPSOlle riittävän ajoissa luotettavaa tietoa henkilöstötarpeistaan, jotka perustuvat kolmen vuoden päähän ulottuvan alustavan ohjelman mukaiseen yhdenmukaiseen arviointitapaan.

25 25 Henkilöstövalintamenettelyn kestoa koskeva suositus Suositus nro 2: Olisi varmistettava, että toimielimet tukevat EPSOa tarjoamalla resursseja ammattimaisiin valintalautakuntiin ja päteviksi arvioijiksi EPSOn kehitysohjelmassa vahvistettua valintamenettelyn kestoa koskevan lyhentämistavoitteen saavuttamiseksi EPSOn johtokuntaan kuuluvien toimielinten edustajien olisi varmistettava, että toimielimet tukevat EPSOa ja siirtävät tälle riittävästi päteviä kokopäivätoimisia virkamiehiä ja kannustavat henkilöstöään olemaan käytettävissä ehdotuksessa mainituiksi päteviksi arvioijiksi. Jos toimielimiltä ei ole odotettavissa tällaista tukea, olisi ryhdyttävä muunlaisiin toimenpiteisiin, joilla varmistetaan, että kilpailuvaihe lyhenee odotetulla tavalla. Kilpailuissa menestyneiden hakijoiden määrää ja maantieteellistä tasapainoa koskevat suositukset Suositus nro 3: Erityisiä kielivaatimuksia olisi mukautettava Ammatilliselle pätevyydelle olisi asetettava enemmän painoarvoa kuin kielitaidolle, joten esivalintakoe olisi oltava mahdollista järjestää kaikilla 23 kielellä. Erityisten kieliprofiilien vaatimusta olisi tarkistettava ja olisi testattava ennemminkin hakijoiden kykyä oppia nopeasti kieliä valintamenettelyissä sovelletun uuden pätevyyteen perustuvan lähestymistavan mukaisesti. Suositus nro 4: Kilpailuilmoitusten laatua olisi parannettava EPSOn olisi sovellettava tiukkoja laadunvalvontamenetelmiä, joilla varmistetaan, että julkaistavat kilpailuilmoitukset ovat täsmällisiä ja selkeitä. Suositus nro 5: Hakijoiden tarkoituksenmukainen määrä olisi varmistettava valintamenettelyn jokaisessa vaiheessa a) Toimielinten olisi EPSOn koordinoimana pyrittävä yhteisin kehittämis- ja rahoitustoimin luomaan yhteinen tiedotusstrategia, jolla houkutellaan päteviä hakijoita.

26 26 b) Saadakseen tarvittavan määrän menestyneitä hakijoita EPSOn olisi pyrittävä kilpailun jokaisessa vaiheessa varmistamaan, että seuraavaan vaiheeseen on kutsuttu tarkoituksenmukainen määrä sopivia hakijoita. Suositus nro 6: Maantieteellistä tasapainoa olisi parannettava EPSOn olisi tutkittava yksityiskohtaisesti maantieteellisen epätasapainon suuruutta ja analysoitava sen syyt; lisäksi sen olisi tehtävä ehdotuksia siitä, miten maantieteellistä tasapainoa voidaan parantaa. Hallintotietoja koskevat suositukset Suositus nro 7: Kilpailuiden kustannukset olisi määritettävä a) EPSOn olisi selvitettävä kokonaiskustannukset, jotka aiheutuvat EU:n talousarvioon menestyneen hakijan kirjaamisesta varallaololuetteloon, ja verrattava tuloksia samankaltaisten kansainvälisten julkisen sektorin järjestöjen tuloksiin. Näin se voisi varmistua siitä, että henkilöstövalintamenettelyn investointien taso on asianmukainen. b) EPSOn olisi myös ilmoitettava määrällisesti kehityssuunnitelman toteuttamisesta aiheutuvat mahdolliset lisäkustannukset ja arvioitava siitä koituvat hyödyt. Tämä helpottaisi suunnitelman rahoituksen osalta budjettivallan käyttäjän päätöksentekoa. Suositus nro 8: Kilpailuiden hallinnointia varten olisi otettava käyttöön uusi tietokanta EPSOn olisi ryhdyttävä toimiin sen varmistamiseksi, että kilpailuiden hallinnointia varten luotu uusi tietokanta on suunniteltu siten, että se estää samaa henkilöä lähettämästä sääntöjen vastaisesti useampaa hakemusta; lisäksi olisi varmistettava, että sitä käytetään yhdenmukaisesti kaikissa kilpailuissa ja että se tuottaa luotettavia, käyttökelpoisia ja ajan tasalla olevia kilpailukohtaisia ja yleisiä hallintotietoja.

27 27 Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 11. kesäkuuta 2009 pitämässään kokouksessa. Tilintarkastustuomioistuimen puolesta Vítor Manuel da Silva Caldeira presidentti

28 KILPAILUIDEN KESTO Liite I Kilpailun koodi Profiili EPSOn hallintoneuvosto on hyväksynyt kilpailuilmoituksen Kilpailuilmoitus on julkaistu virallisessa lehdessä Neuvoa-antava sekakomitea on tutkinut kilpailuilmoituksen Rekisteröitymisen määräaika Kirjalliset kokeet Suullisten kokeiden päättyminen Varallaololuettelo on julkaistu Kilpailun kesto (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) = (7) (4) 1 EPSO/LA/10/03 Kieliosaston päällikkö/oikeudellinen asiantuntija LA kuukautta ja 14 päivää 2 EPSO/A/2/03 Tšekin kansalaiset, apulaishallintovirkamies AD kuukautta 3 EPSO/A/8/03 Puolan kansalaiset, apulaishallintovirkamies AD kuukautta ja 6 päivää 4 EPSO/C/4/03 Unkarin kansalaiset, sihteerit C5/C kuukautta ja 13 päivää 5 EPSO/C/9/03 Slovenian kansalaiset, sihteerit C5/C kuukautta ja 10 päivää 6 EPSO/LA/11/03 Apulaiskääntäjät LA kuukautta ja 7 päivää 7 EPSO/LA/12/03 Juristi-lingvistit LA7 / LA kuukautta 8 EPSO/C/11/03 Englanninkieliset sihteerit (C5 / C4) kuukautta ja 7 päivää 9 EPSO/A/17/04 Hallintovirkamiehet A7/A6 tutkimus kuukautta 10 EPSO/A/18/04 Hallintovirkamiehet A7/A6 elintarvikkeiden turvallisuus kuukautta 11 EPSO/AST/3/04 Tietotekniikka B* kuukautta ja 19 päivää 12 EPSO/AD/25/05 Hallintovirkamiehet AD5 julkishallinto kuukautta ja 4 päivää 13 EPSO/AD/26/05 Hallintovirkamiehet AD5 oikeustiede kuukautta ja 8 päivää 14 EPSO/AD/29/05 Hallintovirkamiehet AD5 taloustiede/tilastotiede kuukautta ja 9 päivää 15 EPSO/AD/37/05 Kielten alan virkamiehet AD5 (DE) kuukautta 16 EPSO/AST/7/05 Assistentit AST 3 varainhoito kuukautta ja 24 päivää Keskimääräinen kesto kilpailuilmoituksen hyväksymisestä sen julkaisemiseen virallisessa lehdessä: 4 kuukautta Keskimääräinen kesto rekisteröitymisen määräajasta varallaololuettelon julkaisemiseen: 16 kuukautta Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin EPSOlta, sekakomitealta ja virallisesta lehdestä saatujen tietojen perusteella.

29 KILPAILUISSA MENESTYNEIDEN HAKIJOIDEN MÄÄRÄ Liite II Kilpailun koodi Profiili Kilpailuissa menestyneiden hakijoiden odotettu määrä kilpailuilmoitusta kohden Kilpailuissa menestyneiden hakijoiden todellinen määrä Menestyneiden hakijoiden määrä (1) (2) (3)=(2)/(1) 1 EPSO/LA/10/03 Kieliosaston päällikkö/oikeudellinen asiantuntija LA % 2 EPSO/A/2/03 Tšekin kansalaiset, apulaishallintovirkamies AD % 3 EPSO/A/8/03 Puolan kansalaiset, apulaishallintovirkamies AD % 4 EPSO/C/4/03 Unkarin kansalaiset, sihteerit C5/C % 5 EPSO/C/9/03 Slovenian kansalaiset, sihteerit C5/C % 6 EPSO/LA/11/03 Apulaiskääntäjät LA % 7 EPSO/LA/12/03 Juristi-lingvistit LA7 / LA % 8 EPSO/C/11/03 Englanninkieliset sihteerit (C5 / C4) % 9 EPSO/A/17/04 Hallintovirkamiehet A7/A6 tutkimus % 10 EPSO/A/18/04 Hallintovirkamiehet A7/A6 elintarvikkeiden turvallisuus % 11 EPSO/AST/3/04 Tietotekniikka B* % 12 EPSO/AD/25/05 Hallintovirkamiehet AD5 julkishallinto % 13 EPSO/AD/26/05 Hallintovirkamiehet AD5 oikeustiede % 14 EPSO/AD/29/05 Hallintovirkamiehet AD5 taloustiede/tilastotiede % 15 EPSO/AD/37/05 Kielten alan virkamiehet AD5 (DE) % 16 EPSO/AST/7/05 Assistentit AST 3 varainhoito % Menestyneiden hakijoiden määrä otokseen poimitussa 16 kilpailussa % Vuosina käynnistetyn 176 kilpailun perusteella saatujen menestyneiden hakijoiden määrä % Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin EPSOlta ja virallisesta lehdestä saatujen tietojen perusteella.

30 LIITE III HAKIJOIDEN VALITSEMAN TOISEN KIELEN JAKAUTUMINEN Jäsenvaltio Kokeisiin osallistuneiden määrä Englanti (EN) Ranska (FR) Muut kielet Belgia Bulgaria Tšekin tasavalta Tanska Saksa Viro Irlanti Kreikka Espanja Ranska Italia Kypros Latvia Liettua Luxemburg Unkari Malta Alankomaat Itävalta Puola Portugali Romania Slovenia Slovakia Suomi Ruotsi Yhdistynyt kuningaskunta Yhteensä Osuus prosentteina 100% 64% 20% 10% 6% Saksa (DE) Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin EPSOlta saatujen tietojen perusteella.

31 KILPAILUTULOSTEN MAANTIETEELLINEN TASAPAINO - EU 15 -JÄSENVALTIOT Liite IVa EU 15 -jäsenvaltiot Asukasluku 1. tammikuuta 2006 (1 000 asukasta) Osuus EU 15 -väestöstä Hakijoiden määrä Osuus hakijoista Kokeisiin osallistuneiden määrä Osuus kokeisiin osallistuneista Menestyneiden hakijoiden määrä Osuus menestyneistä hakijoista Belgia ,4 2,7% ,2% ,3% ,0% Tanska 5 427,5 1,4% ,9% 845 1,8% 127 3,4% Saksa ,0 21,2% ,6% ,5% ,5% Irlanti 4 209,0 1,1% ,3% 519 1,1% 97 2,6% Kreikka ,2 2,9% ,9% ,8% 163 4,4% Espanja ,3 11,2% ,1% ,9% 272 7,3% Ranska ,2 16,1% ,9% ,2% ,6% Italia ,7 15,1% ,7% ,1% ,4% Luxemburg 459,5 0,1% 354 0,3% 160 0,3% 16 0,4% Alankomaat ,2 4,2% ,7% 881 1,9% 91 2,4% Itävalta 8 265,9 2,1% ,5% ,2% 72 1,9% Portugali ,6 2,7% ,5% ,8% 148 4,0% Suomi 5 255,6 1,3% ,0% ,2% 149 4,0% Ruotsi 9 047,8 2,3% ,6% ,5% 99 2,7% Yhdistynyt ,1 15,5% ,7% ,5% 208 5,6% Yhteensä ,0 100,0% ,0% ,0% ,0% Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin EUROSTATilta, EPSOlta ja virallisesta lehdestä saatujen tietojen perusteella.

32 KILPAILUTULOSTEN MAANTIETEELLINEN TASAPAINO - EU 12 -JÄSENVALTIOT Liite IVb EU 12 -jäsenvaltiot Asukasluku 1. tammikuuta 2006 (1 000 asukasta) Osuus EU 12 -väestöstä Hakijoiden määrä Osuus hakijoista Kokeisiin osallistuneiden määrä Osuus kokeisiin osallistuneista Menestyneiden hakijoiden määrä Osuus menestyneistä hakijoista Bulgaria 7 718,8 7,5% ,5% ,0% 387 6,0% Tšekin tasavalta ,1 9,9% ,5% ,8% ,7% Viro 1 344,7 1,3% ,9% ,0% 379 5,9% Kypros 766,4 0,7% ,2% 756 1,6% 130 2,0% Latvia 2 294,6 2,2% ,8% ,0% 281 4,4% Liettua 3 403,3 3,3% ,4% ,1% 397 6,2% Unkari ,6 9,7% ,4% ,2% ,1% Malta 404,3 0,4% ,7% 735 1,5% 209 3,3% Puola ,1 36,9% ,4% ,7% ,8% Romania ,2 20,9% ,9% ,1% 531 8,3% Slovenia 2 003,4 1,9% ,9% ,8% 339 5,3% Slovakia 5 389,2 5,2% ,3% ,2% 513 8,0% Yhteensä ,7 100,0% ,0% ,0% ,0% Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin EUROSTATilta, EPSOlta ja virallisesta lehdestä saatujen tietojen perusteella.

33 EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, SEC(2009)919 VASTAUKSET TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN ERITYISKERTOMUKSEEN EUROOPAN YHTEISÖJEN HENKILÖSTÖVALINTATOIMISTON (EPSO) HENKILÖSTÖVALINTATOIMIEN TEHOKKUUS JA VAIKUTTAVUUS FI FI

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 5/2011

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 5/2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 2/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla)

Lausunto nro 2/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 336 artiklan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 9/2012. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla)

Lausunto nro 9/2012. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Lausunto nro 1/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan 4 kohdan nojalla)

Lausunto nro 1/2014. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan 4 kohdan nojalla) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

Kertomus Euroopan eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan eläkerahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2004

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2004 TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 3/2014

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Lausunto nro 3/2014 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan unionin perusoikeusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 4/2003. Euroopan unionin elinten käännöskeskukseen sovellettavaa varainhoitoasetusta koskevasta ehdotuksesta

Lausunto nro 4/2003. Euroopan unionin elinten käännöskeskukseen sovellettavaa varainhoitoasetusta koskevasta ehdotuksesta Comunidades Europeas TRIBUNAL DE CUENTAS De Europæiske Fællesskaber REVISIONSRETTEN Europäische Gemeinschaften RECHNUNGSHOF Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ European Communities COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

1. Virkamiestuomioistuimen toiminta Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat ( )

1. Virkamiestuomioistuimen toiminta Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat ( ) . Virkamiestuomioistuimen toiminta Vireille tulleet asiat, ratkaistut asiat, vireillä olevat asiat (2005 2006) 250 200 50 00 50 0 2005 () 2006 Vireille tulleet asiat Ratkaistut asiat Vireillä olevat asiat

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ](2013) XXX draft KOMISSION TIEDONANTO Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 260 artiklan soveltaminen - komission unionin tuomioistuimelle rikkomusmenettelyn yhteydessä

Lisätiedot

Kertomus sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 3/2013. ehdotuksesta neuvoston asetukseksi yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta

Lausunto nro 3/2013. ehdotuksesta neuvoston asetukseksi yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

Communautés européennes COUR DES COMPTES

Communautés européennes COUR DES COMPTES Comunidades Europeas TRIBUNAL DE CUENTAS De Europæiske Fællesskaber REVISIONSRETTEN Europäische Gemeinschaften RECHNUNGSHOF Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ European Communities COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus yhteisön kasvilajikeviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan ympäristökeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viraston vastaukset

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta sekä viraston vastaukset ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin toiminnasta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 7 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261 PROCIV

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2013 COM(2013) 771 final 2013/0379 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkoihin ja eläkkeisiin sovellettavien korjauskertoimien

Lisätiedot

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel SEC(2011) 1507 lopullinen. Luonnos

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel SEC(2011) 1507 lopullinen. Luonnos EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.12.2011 SEC(2011) 1507 lopullinen Luonnos EUROOPAN PARLAMENTIN, NEUVOSTON, KOMISSION, EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIMEN, TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEAN

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10200/17 CO EUR-PREP 29 POLGEN 92 AG 21 ECON 528 UEM 198 SOC 477 COMPET 492 ENV 604 EDUC 293 RECH 231 ENER 284 JAI 596 EMPL 366 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN PARLAMENTTI PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/77/S SISÄISISTÄ TOIMISTA VASTAAVIEN VALIOKUNTIEN PÄÄOSASTON

Lisätiedot

RESTREINT UE. Strasbourg COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 2866/98 muuttamisesta Liettuaa

Lisätiedot

L 172 virallinen lehti

L 172 virallinen lehti Euroopan unionin L 172 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 9. heinäkuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset ASETUKSET Komission

Lisätiedot

OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO

OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2014 COM(2014) 730 final OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO MENOTAULUKKO PÄÄLUOKITTAIN Pääluokka III Komissio Pääluokka VIII Euroopan

Lisätiedot

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Tutkimuksen toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2006

Kertomus Euroopan keskuspankin hallinnon tehokkuuden tarkastuksesta tilikaudelta 2006 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Lausunto nro 1/2016. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla)

Lausunto nro 1/2016. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla) Lausunto nro 1/2016 (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 muuttamisesta

Lisätiedot

Kertomus Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Eurojust-yksikön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.10.2016 COM(2016) 620 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden ja Sveitsin valaliiton välisellä eurooppalaisia satelliittinavigointiohjelmia

Lisätiedot

Kertomus Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan koulutussäätiön tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

13060/17 ADD 1 1 DPG

13060/17 ADD 1 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) 13060/17 ADD 1 PV/CONS 52 ECON 806 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3563. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

FI 1 FI EUROOPAN KOMISSIO BRYSSEL 26/04/2012 YLEINEN TALOUSARVIO VARAINHOITOVUOSI 2012 PÄÄLUOKKA III KOMISSIO OSASTO 26

FI 1 FI EUROOPAN KOMISSIO BRYSSEL 26/04/2012 YLEINEN TALOUSARVIO VARAINHOITOVUOSI 2012 PÄÄLUOKKA III KOMISSIO OSASTO 26 EUROOPAN KOMISSIO BRYSSEL 26/04/2012 YLEINEN TALOUSARVIO VARAINHOITOVUOSI 2012 PÄÄLUOKKA III KOMISSIO OSASTO 26 MÄÄRÄRAHASIIRTO nro DEC 07/2012 EUROA MÄÄRÄRAHOJEN ALKUPERÄ LUVUSTA 40 01 VARAUS HALLINTOMENOJA

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2016 (OR. en) 13529/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 858 DAPIX 184 CRIMORG 135 ENFOPOL 361 ENFOCUSTOM 170 NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS ajoneuvorekisteritietoja

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0045 (NLE) 6715/16 ASIM 22 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Italian ja Kreikan

Lisätiedot

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9.

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00,

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 295 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot FI FI 1. ESIPUHE Yhdestoista Euroopan kehitysrahasto (EKR) 1 tuli

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. huhtikuuta 2014 (OR. en) 7911/14 Toimielinten välinen asia: 2014/0079 (NLE) PECHE 147 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Seychellien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. toukokuuta 2018 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. toukokuuta 2018 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. toukokuuta 2018 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2018/0163 (NLE) 9361/18 ADD 1 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 25. toukokuuta 2018 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro:

Lisätiedot

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

C Virkamiestuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot

C Virkamiestuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Oikeudenkäyntitilastot Virkamiestuomioistuin C Virkamiestuomioistuimen oikeudenkäyntitilastot Virkamiestuomioistuimen yleinen toiminta 1. Vireille tulleet, ratkaistut ja vireillä olevat asiat (2007 2011)

Lisätiedot

Kertomus Eurooppa-koulujen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008

Kertomus Eurooppa-koulujen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2008 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 08.04.2005 KOM(2005)131 lopullinen 2005/0031(CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välillä niistä perusteista

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2010/2184(DEC) 3.2.2011 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä yhteisön kalastuksenvalvontaviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.7.2010 KOM(2010)381 lopullinen 2010/0205 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI yksityiskohtaisista säännöistä direktiivissä 2006/112/EY säädetyn arvonlisäveron palauttamiseksi

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 (Suomen säädöskokoelman n:o 1198/2011) Tasavallan presidentin asetus Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1977L0249 FI 01.01.2007 005.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 22 päivänä maaliskuuta 1977, asianajajien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

NEUVOSTON PÄÄTÖS sakon määräämisestä Espanjalle alijäämätietojen väärentämisestä Valencian itsehallintoalueella

NEUVOSTON PÄÄTÖS sakon määräämisestä Espanjalle alijäämätietojen väärentämisestä Valencian itsehallintoalueella EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.5.2015 COM(2015) 209 final Embargo vista Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS sakon määräämisestä Espanjalle alijäämätietojen väärentämisestä Valencian itsehallintoalueella FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. euron käyttöönottamisesta Latviassa 1 päivänä tammikuuta 2014

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. euron käyttöönottamisesta Latviassa 1 päivänä tammikuuta 2014 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.6.2013 COM(2013) 345 final 2013/0190 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS euron käyttöönottamisesta Latviassa 1 päivänä tammikuuta 2014 FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Neuvosto

Lisätiedot

UE-MD 1103/15 HKE/phk 1 DGC 2A

UE-MD 1103/15 HKE/phk 1 DGC 2A EUROOPAN UNIONIN JA MOLDOVAN TASAVALLAN VÄLINEN ASSOSIAATIO Tulliasioiden alakomitea Bryssel, 20. tammikuuta 2015 (OR. en) UE-MD 1103/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EU:N JA MOLDOVAN TASAVALLAN TULLIASIOIDEN

Lisätiedot

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan rautatieviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2016 COM(2016) 304 final 2016/0157 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS viisumien myöntämisen helpottamisesta tehdyn Euroopan unionin ja Georgian välisen sopimuksen mukaisesti

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen kanta: korruptiontorjuntatoimia koskeva komission kertomus

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen kanta: korruptiontorjuntatoimia koskeva komission kertomus ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: Perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohdan mukainen NEUVOSTON PÄÄTÖS. (komission esittämä)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: Perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohdan mukainen NEUVOSTON PÄÄTÖS. (komission esittämä) FI ECFIN/294/00-EN EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3. toukokuuta 2000 KOM(2000) 274 lopull. Ehdotus: Perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohdan mukainen NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteisen rahan käyttöönottamiseksi

Lisätiedot

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013

Kertomus Euroopan meriturvallisuusviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä PYYTÄVÄN VIRANOMAISEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTU (VAPAAEHTOINEN) LOMAKE I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä Palvelujen

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0180 (NLE) 11599/17 ADD 1 VISA 297 COLAC 65 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. kesäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0357 (COD) 9763/17 ADD 1 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio FRONT 248 VISA 203 DAPIX 213

Lisätiedot

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE)

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Kolmas lisäpöytäkirja Euroopan yhteisön

Lisätiedot

8790/18 team/sj/hmu 1 DG D

8790/18 team/sj/hmu 1 DG D Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2018/0029 (NLE) 8790/18 SCH-EVAL 100 FRONT 128 COMIX 242 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.6.2011 KOM(2011) 358 lopullinen Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotosta talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot