Asennuskalustesarjat. Impressivo Impressivo-sarja sisältää kaikki rakentamisessa tarvittavat toiminnot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asennuskalustesarjat. Impressivo Impressivo-sarja sisältää kaikki rakentamisessa tarvittavat toiminnot"

Transkriptio

1 Asennustarvikkeet ja -kalusteet 2009

2 1 Asennustarvikkeet Asennustarvikkeet ja -kalusteet Asennustarvikkeiden ja kalusteiden valmistuksella on Suomessa jo pitkät perinteet. Tuotteita on kehitetty pitkäjänteisesti yhdessä käyttäjäkunnan kanssa ja tuloksena on monipuoliset, laadukkaat ja asentajaystävälliset asennustarvikkeet ja kalusteet. ABB Busch-Jaeger Oy:n ottaessa nyt vastuun tuotekehityksestä, tuotannosta, markkinoinnista ja myynnistä, tulemme jatkamaan perittyä hyvää tapaa toimia yhdessä asiakkaiden kanssa. Haluamme tulevaisuudessakin panostaa tuotekehitykseen ja yhdessä tekemiseen. Asennustarvikkeet Asennustarvikkeet on suunniteltu toisiinsa ja eri asennustilanteisiin sopiviksi. Muutamalla rasiamallilla ja niiden lisätarvikkeilla selviää lähes kaikista asennustöistä. Rasioissa on paljon mahdollisuuksia erilaisiin asennuksiin ja rasioita voi käyttää eri rakennusmateriaalien kanssa. Asennustarvikeet sisältävät: Kojerasiat uppoasennukseen tarvikkeet ja kannet Jakorasiat uppoasennukseen tarvikkeet ja kannet Jakorasiat pinta-asennukseen Maadoitustarvikkeet Asennuskalustesarjat Asennuskalusteet ovat helppoja asentaa, toimintavarmoja ja turvallisia. Mallistoja laajennetaan ja tuotteita kehitetään jatkuvasti säilyttäen yhteensopivuus ja saatavuus myös tulevaisuudessa. Kalustevalikoimasta löytyy jokaiseen kotiin ja liikerakentamiseen sopiva ratkaisu. Impressivo Impressivo-sarja sisältää kaikki rakentamisessa tarvittavat toiminnot kytkimistä KNX-taloautomaatio tuotteisiin, merkinantotuotteisiin kuin myös johtokanaviin. Sarja sopii niin uppoon, pintaan kuin kuivaan tai kosteaan tilaan. Jussi Jussi-sarjan tuotteissa yhdistyy ajaton muotoilu laajaan valikoimaan. Jussi sopii kuivaan tilaan niin uppoon kuin pintaakin. Jussi sopii myös johtokanaviin ja sopivat tuotteet löytyvät myös merkinantotuotteisiin. Kosti Kosti on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin. Ne on valmistettu korkealaatuisesta ja kestävästä raaka-aineesta.

3 Sisällysluettelo Asennustarvikkeet 3 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet sekä putkitustarvikkeet 4 Jakorasiat uppoasennukseen 14 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet sekä putkitustarvikkeet 18 Jako- ja kojerasioiden kannet 32 Jakorasiat pinta-asennukseen 38 Maadoitustarvikkeet 44 Asennuskalusteet 51 Kytkinrungot 52 Pistorasiarungot 54 Vikavirtasuoja 58 Valaistuksen ohjaus 60 Merkinantotuotteet 66 KNX 72 Impressivo 98 Jussi 136 Kosti 172 ProDuct 180 Mittakuvat 187 Kytkentä- ja piirikaaviot 203 Hakemisto 219

4 3 Asennustarvikkeet Asennustarvikkeet

5 4 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet sekä putkitustarvikkeet Työmaalla ei tarvita kuin muutama kojerasiamalli, mikä nopeuttaa ja helpottaa asennustyötä. Lisätarvikkeiden avulla rasiamme soveltuvat eri käyttökohteisiin. Kaikki kojerasiat täyttävät luonnollisesti asennustarvikkeille asetetut standardit. Ei olekaan ihme, että asentajat ovat valinneet rasiat omakseen.

6 AU-kojerasiat Riittää, että mukanasi on AUkojerasioita ja niiden lisätarvikkeita. Työ sujuu eikä tarvitse miettiä osien yhteensopivuutta. Erilaiset lisätarvikkeet muuntavat rasian sopivaksi eri asennuskohteisiin ja käyttötarpeisiin. 5 Asennustarvikkeet AU3.2 kojerasioiden aatelia AU3.2 on yleisrasia moneen käyttöön. Se voidaan kiinnittää usealla eri tavalla aina tilan ja rakennusmateriaalien mukaisesti. Rasia voidaan varustaa putkikoon mukaan sopivilla nysillä. Ruuveja ja nauloja varten rasiassa on valmiit aihiot, jotka helpottavat asennustyötä. Rasiatuilla ja korotusrenkailla asennustyön mahdollisuudet lisääntyvät ja työ käy joutuisasti. Levyseiniin edestä asennettavat AUS15-rasiat Uudistetut AUS15-levyseinärasiat soveltuvat hyvin myös saneerauskohteisiin. Yhdyskappaleen avulla on helppo tehdä rasioista myös yhdistelmiä. Suuret vastinpinnat pitävät rasian hyvin levyssä kiinni ja rasiassa on kojeiden ristikkäiskiinnitysmahdollisuus. Pohjan kaapeliläpiviennit on varustettu vedonestäjillä.

7 6 Asennus valumuottiin Betonivalussa kojerasia voidaan kiinnittää muottiin eri tavoin. Ruuveja tai nauloja varten on valmiita aihioita. Nysät on helppo kiinnittää paikoilleen rasian sivuilla oleviin hahloihin. Rasian kiinnittäminen koolauksiin Kojerasia voidaan kiinnittää koolauksiin sivunaulaamalla.

8 Asennus kevyisiin väliseiniin Levykiinnikkeiden avulla kojerasia voidaan kiinnittää seinälevyyn. Kojerasia kiinnit tyy levykiinnikkeessä oleviin uriin ja pitää rasian tiukasti levyssä. 7 Asennustarvikkeet Kiinnitys säätömahdollisuudella Kojerasia voidaan kiinnittää myös säätökiinnityslaipalla pohjan läpi. Laippa antaa 11 mm pelivaran, minkä avulla kojerasian paikkaa voidaan säätää levytysvaiheessa.

9 8 Pohjakiinnityslaippa Rasia voidaan kiinnittää muottiin pohjakiinnityslaipan avulla ruuvilla tai naulalla. Muottia avatessa ruuvi tai naula irtoaa muotin mukana. Suojatulppa estää valua pääsemästä kojerasiaan. Kun valu avataan, pohjakiinnityslaipan pilari irtoaa kevennyskohdastaan ja ruuvi tai naula lähtee muotin mukana eikä valuun jää nauloja tai ruuveja. Tiiliseinäkojerasia Tiiliseinään on kätevä käyttää valmiiksi korotettua kojerasiaa. Rasian korkeus on 75 mm.

10 Rasiatukien käyttö Tuet lukkiu tuvat koje rasiaan ja pitävät rasian seinälevyjen välissä paikoillaan. Tukia on kahta pituutta. Lyhyemmän pituus on 65 mm ja pidemmän 95 mm. Yhdistämällä tuet kojerasia voidaan kiinnittää aina 120 mm rankavahvuuteen asti. Molemmissa tuissa on eri rankakokoja varten valmiina sopivia leikkauskohtia. 9 Asennustarvikkeet

11 10 Levyseiniin edestä asennettavat kojerasiat Levyseiniin edestä asennettavat kojerasiat ovat AUS15.12 ja AUS Rasiat soveltuvat hyvin saneerauskäyttöön, kun halutaan lisätä vaikkapa pistorasioita. AUS rasiassa on joustava kiinnityssanka mm levyille, AUS15.24 puolestaan soveltuu paksummille, mm levyille. Joustava kiinnityssanka antaa asennustyössä 7 mm joustovaraa.

12 AUS15.12-kojerasiassa on sivuilla aihiot neljälle nysälle ja lisäksi rasian pohjassa on vedonpoistajilla varustetut läpiviennit kaapeleille. 11 Asennustarvikkeet Rasioissa on ristikkäiskiinnitys kojeen asentamista varten. Yhdyskappaleen avulla voidaan liittää kojerasioita yhteen ja viedä johtimia rasiasta toiseen.

13 12 Upotettavat kojerasiat Irtonysäkojerasia Rasian sivuilla on 5 kpl nysäaihioita, joista kaksi on samalla sivulla vierekkäin. Pohjaan voidaan liittää kaksi pohjanysää. Rasiat yhdistetään toisiinsa yhdyskappaleella PMR474. AU Kojerasia, irtonysärasia 100/2400 Kiintonysäkojerasia Rasiassa on 2 kpl kiintonysiä Ø 20-putkelle. Toisessa nysässä on pienennysnysä Ø 16-putkelle. Rasian muilla sivuilla on yhteensä kolme irtonysäaihiota ja pohjaan voidaan liittää kaksi pohjanysää. AU Kiintonysärasia 100/2400 Matala kojerasia Kojerasiassa on 2 kpl lukitusjousin varustettua kiintonysää Ø 20-putkelle. Toisessa nysässä on pienennysnysä Ø 16-putkelle. Kiintonysien vastakkaiselle puolelle voidaan liittää irtonysä. Pohjaan voidaan liittää kaksi pohjanysää. Rasian sivuihin ei ole mahdollista liittää nysiä, mutta sivuja voidaan käyttää rasioiden yhdistämiseen toisiinsa rinnakkain yhdyskappaleella PMR474, joka katkaistaan kojerasian pohjan tasolta. AU Matala syvyys 38 mm 100/2400 Tiiliseinäkojerasia Kojerasiaan AU3.2 on valmiiksi kiinnitetty 28 mm:n korotusrengas. Rasia soveltuu tiiliseinään. Pohjanysiä ei tarvita. Suora sisääntulo helpottaa johdonvetoa. AU Tiiliseinäkojerasia 50/1600 Kaksoiskojerasia Rasiassa on 11 kpl aihioita sivuilla ja pohjassa kuusi aihiota pohjanysille. Kojerasiaan voidaan asentaa myös kolmoiskoje. Tarvittaessa kojerasia jaetaan kahteen osaan välilevyllä PMR345. AU osainen 50/1200 PMR Välilevy rasialle AU /1000

14 Upotettavat kojerasiat 13 Asennustarvikkeet Levyseinäkojerasia 10-17mm levylle AUS15.12 on edestä asennettava kojerasia levyrakenteisiin seiniin. Rasiassa joustava kiinnityssanka mm levyille, jossa suuret tukipinnat. Asennusreiän halkaisija 70 mm (rasiapora AT1). Rasian pohjassa on neljä vedonpoistajalla varustettua läpivientiä MMJ-kaapeleiden max. 5 x 2,5 mm asennusta varten. Lisäksi rasian sivussa on neljä avattavaa aukkoaihiota nysille AN9.20 tai ANK Rasioita voidaan yhdistää toisiinsa (c/c 71 mm) yhdyskappaleella AS28, jonka kautta saadaan myös reitti johtimille rasiasta toiseen. AUS Levyseinäkojerasia mm levylle 40/1800 Levyseinäkojerasia mm levylle AUS15.24 on edestä asennettava kojerasia levyrakenteisiin seiniin. Rasiassa joustava kiinnityssanka mm levyille,jossa suuret tukipinnat. Asennusreiän halkaisija 70 mm (rasiapora AT1). Rasian pohjassa on neljä vedonpoistajalla varustettua läpivientiä MMJ-kaapeleiden max. 5 x 2,5 mm asennusta varten. Rasioita voidaan yhdistää toisiinsa (c/c 71 mm) yhdyskappaleella AS28, jonka kautta saadaan myös reitti johtimille rasiasta toiseen. AUS Levyseinäkojerasia mm levylle 40/1800 Levyseinäkojerasia Kojerasiaa AUS15.2 käytetään jälkiasennusrasiana levyrakenteisissa seinissä. Asennusreijän halkaisija 70 mm (rasiapora AT1). Avataan rasiaan aukkoaihio putkea tai kaapelia varten ja työnnetään rasia reikään. Kierretään ruuveja myötäpäivään, jolloin kiinnityskorva nousee levyä vasten ja kiinnittää rasian. Putki tai kaapeli lukitaan rasian sisältätyönnettävien nysien avulla. Rasian pohjassa on neljä pohja-aihiota, kaksi putkinysälle ja kaksi vedonpoistonysälle AS12. Rasia soveltuu käytettäväksi myös hirsiseinissä. AUS Levyseiniin reikä 70 mm 50/2250

15 14 JAKORASIAT UPPOASEN- NUKSEEN kaikki tarvittava eikä mitään muuta Uudistuneet AU8- ja AU19-jakorasiat ovat entistä monikäyttöisempiä. Rasioissa voi nyt käyttää M4-ruuvien lisäksi myös 3,5 mm yleisruuveja.

16 Jakorasiat Valikoimissamme on irto- ja kiintonysärasiat eri asen nustilanteita varten. Kiintonysä rasioissa on myös neljä irtonysäaihiota ja molemmissa rasiatyypeissä on pohjanysäaihiot. Rasioiden rakenne on kestävä ja luja. Rasioissa on ruuvitolpat sekä M4-ruuveille että 3,5 mm yleisruuveille. 15 Asennustarvikkeet Kiintonysärasia AU8 AU8-jakorasiassa on valmiina kahdeksan lukitusjousilla varustettua kiintonysää 20 mm putkille. Rasiaan voidaan liittää neljä irtonysää sivuille ja neljä pohjaan. Irtonysäjakorasia AU19 Jakorasian AU19 korkeus on sama kuin kojerasioiden, joten se sovel tuu hyvin seinäasennukseen. Asennettaessa rasia seinään voidaan käyttää rasiatukia. Rasian sivuilla on kahdeksan nysäaihiota ja pohjassa aihiot neljälle nysälle.

17 16 Jakorasiat uppoasennukseen Upotettavat jakorasiat voidaan kiinnittää naulaamalla, ruuvaamalla tai kiinnitysholkilla. AU8-rasias sa on kahdeksan 20 mm lukitusjousel la varustettua kiin tony sää, joista kahdessa on pienennysnysä 16 mm putkelle. Rasian sivuilla on lisäksi neljä nysäaihiota irtonysille ja pohjassa neljä aihiota pohjanysiä varten. Rasian korkeus on 53 mm. AU19-rasiassa on sivuilla paikat kahdeksalle irto nysälle ja pohjassa aihioita neljälle pohjanysälle. Rasian korkeus on 47 mm eli sama kuin kojerasioilla. Rasioihin voidaan kiinnittää kannet tai valaisimet joko M4-ruuvilla tai 3,5 mm yleisruuvilla.

18 Upotettavat jakorasiat 17 Asennustarvikkeet Kiintonysäjakorasia Jakorasiassa AU8 on sivuilla kahdeksan Ø 20 lukitusjousin varustettua kiintonysää. Kahdessa Ø 20 nysässä on pienennysnysä Ø 16-putkelle. Rasiaan voidaan liittää neljä irtonysää sivuille ja neljä pohjanysää. Rasian korkeus on 53 mm. Rasiassa on ruuvitolpat sekä M4 että Ø 3,5 mm yleisruuville. AU Kiintonysäjakorasia 100/1200 Irtonysäjakorasia Irtonysäjakorasiaan AU19 voidaan liittää kahdeksan irtonysää sivuille ja neljä pohjanysää. Seinäasennuksessa rasia voidaan kiinnittää rasiatuella PMR577. Rasia soveltuu hyvin matalaan asennustilaan. Rasian korkeus, 47 mm, on sama kuin kojerasioilla. Rasiassa on ruuvitolpat sekä M4 että Ø 3,5 mm yleisruuville. AU Irtonysäjakorasia 100/1500

19 18 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet sekä PUTKITUStarvikkeet tarvikkeilla rasioille lisää asennusmahdollisuuksia Rasiat ja niiden tarvikkeet on kehitetty yhteistyössä asentajien kanssa ja tuotteista saatu palaute on meille tärkeää. Haluamme jatkossakin saada toiveita tuotteidemme kehittämiseen.

20 Tarvikkeilla rasioille enemmän käyttömahdollisuuksia Koje- ja jakorasioiden tarvikkeilla voi varustaa rasiat aina kulloisenkin käyttötarpeen mukaiseksi. Näiden avulla rasiat muuntuvat eri asennustilanteissa käytettäviksi. Työmaalla tarvitaan vain muutamaa perusrasiaa ja tarvikkeita. 19 Asennustarvikkeet Putkitustarvikkeet Putkitustarvikkeet, jatkot ja holkit täydentävät tuotteistoa. Nämä tuotteet yhdessä rasioiden ja niiden tarvikkeiden kanssa muodostavat kattavan järjestelmän helpottamaan asentajan työtä. Esitaivutetut putkikaaret helpottavat ja nopeuttavat asennustyötä Kehitämme tuotteita jatkuvasti vastaamaan asentajien toiveita. Esi taivutetut putkikaaret helpottavat asennustyötä erityisesti paikalla valutyömaalla ja elementtitehtailla. Olemme laajentaneet putkikaarivalikoimaa ja meillä on putkikaaria mm putkikokoihin eri taivutuskulmilla.

21 20 Nysät ja pohjakiinnityslaippa Käyttämällä sivuja pohjanysiä rasiat soveltu vat erilaisiin asennus kohteisiin. Ra sioi hin on sivunysiä putkikokoihin 16, 20 ja 25 mm ja pohjanysiä 16 ja 20 mm.

22 21 Asennustarvikkeet Rasiatuet Rasiatukia on kahta pituutta. Lyhyemmän pituus on 65 mm ja pidemmän 95 mm. Molemmissa rasiatuissa on leikkauskohtia eri rankakokoja varten. Yhdis tämällä rasiatuet kojerasia voidaan kiinnittää aina 120 mm rankavahvuuteen asti. Korotusrenkai - den korkeudet ovat 13, 28 ja 60 mm.13 mm korotusrengas sovel - tuu käytet täväksi asennettaessa kojerasia kaksoislevyyn, korkeammat soveltuvat esimerkiksi tiili seiniin ja saneeraus - käyttöön.

23 22 PMR474 -yhdyskappaleella liitetään koje rasioita toisiinsa ja saadaan tarvittaessa reitti johti mille rasiasta toiseen. PMR490 ja PMR502-yhdyskappaleilla saadaan peitelevyjen päädyt vastakkain. PMR490 yhdyskappaletta käytetään yksiaukkoisten ja 100 mm peitelevyjen kanssa. PRM502 -yhdyskappaletta käytetään, kun yhdistelmässä on Jussi-sarjan 1+ X ja yksiaukkoisia peitelevyjä. Niillä saadaan vahva- ja heikkovirtakalusteet eri peite levyjen alle.

24 Läpivientiholkki Läpivientiholkkia käytetään paikallavalussa siirryttäessä esimerkiksi yläpohjasta väliseiniin. Holkki kiinnitetään naulaamalla muottiin. Kun muotti avataan, naulat irtoavat muotin mu kana. Holkin mukana tuleva valusuoja estää valua pääsemästä putkeen. Holkkeja on mm putkille. Holkkeja käytettäessä putken lähtökulma on joko 45 tai 90. Esitaivutetut putkikaaret helpottavat ja nopeuttavat asennustyötä merkittävästi. 23 Asennustarvikkeet

25 24 Pääteholkit Pääteholkkia käytetään putken suojaamiseen. Valun aikana suojatulppa estää valua pääsemästä putkeen. Valun jälkeen pääteholkki katkaistaan sopivan mittaiseksi. Osassa holkeista on valmiina katkaisukohtia. Jatkettaessa 90 kulmalla esitaivutetut putkikaaret nopeuttavat ja helpottavat asennustyötä. Putkitusta jatketaan samankokoisella putkella. Läpivientilaipalla kiinnitetään jatko AJ20 muottiin. Laippa kiinnitetään muottiin nauloilla. Muottia avattaessa naulat lähtevät muotin mukana.

26 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet 25 Asennustarvikkeet Korotusrengas 13 mm Vakiokojerasioihin on saatavana kolme erikorkuista korotusrengasta. PMR94:n korkeus on 13 mm. PMR Kojerasioille 13 mm 50/500 Korotusrengas 28 mm PMR410:n korkeus on 28 mm ja sitä käytetään esim. tiiliseinissä. PMR Kojerasioille 28 mm 50/3150 Korotusrengas 60 mm PMR399:n korkeus on 60 mm ja sitä käytetään erityisesti saneeraustyössä silloin, kun vanhaan seinään lisätään 50 mm:n lämpöeriste sisäpuolelle ja säilytetään entinen putkitus. Asettamalla korotusrengas entisen rasian päälle päästään rakennuslevyn pinnan kanssa samaan tasoon. PMR Kojerasioille 60 mm 50/1600 Korotusrengas kojerasialle AU17.2 Kaksoiskojerasian AU17.2 kanssa käytetään korotusrengasta AK17. Korotusrenkaan korkeus on 13 mm. AK Kaksoiskojerasialle 13 mm 50/2250 Korotusrengas jakorasioille 13mm Korotusosan AK7 avulla voidaan jakorasioiden korkeutta lisätä 13 mm. AK Jakorasialle 13 mm 50/3150 Korotusrengas jakorasialle 45 mm Korotusosan AK14 avulla voidaan jakorasioiden korkeutta lisätä 45 mm. AK Jakorasialle 45 mm 50/1200

27 26 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet Yhdyskappaleet Yhdyskappaleella PMR474 liitetään kojerasiat välittömästi toisiinsa. Yhdyskappaleita PMR490 ja PMR502 käytetään, kun heikko- ja vahvavirtapiirien rasiaryhmät asennetaan eri peitelevyjen alle. Yhdyskappaleella PMR490 rasioiden keskiöetäisyydeksi saadaan 85 mm ja PMR502 käytettäessä keskiöetäisyys on 100 mm. PMR C/C 71 mm 100/1000 PMR C/C 85 mm 50/250 PMR C/C 100 mm 50/500 Yhdyskappale levyseinärasialle Yhdyskappaleella AS28 voidaan yhdistää levyseinärasioita AUS15.12 tai AUS15.24 toisiinsa. Sen kautta saadaan myös reitti johtimille rasiasta toiseen. AS Yhdyskappale C/C 71 mm 50/500 Yhdyskappale levyseinärasialle AUS15.2 Yhdyskappaleella AS15 saadaan johtotie levyseinärasioiden AUS15.2 välille. Levyseinärasiat kiinnitetään levyyn normaalisti aukkoaihiot avattuina putkea tai kaapelia varten. Yhdyskappale liitetään rasiaan sisäpuolelta. AS Levyseinärasialle AUS /500 Sivunysät Nysät on varustettu lukitusjousella, joka estää asennusputken irtoamisen nysästä. Nysät sopivat sekä koje- että jakorasioihin. AN Ø 16mm 100/500 AN Ø 20 mm 100/500 AN Ø 25 mm 100/500 Kulmanysä Kulmanysä ANK20 on varustettu lukitusjousella. Nysä sopii sekä koje- että jakorasioihin. Putkelle 20 mm. ANK Ø 20 mm 100/500 Pohjanysät Pohjanysät on varustettu lukitusjousella. Nysät sopivat koje-, jako- ja levyseinärasian AUS15.2 pohja-aihioihin. ANP Pohjanysä 16 mm 100/500 ANP Pohjanysä 20 mm 100/500 ANP Kulmanysä pohjaan 20 mm 100/500

28 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet 27 Asennustarvikkeet Vedonpoistajanysä Vedonpoistajaa AS12:ta käytetään putkettomassa uppoasennuksessa MMJ-kaapelien, max. 5 x 2,5 mm², kiinnittämiseen koje- tai jakorasiaan. Rasiat kiinnitetään levyyn tai runkoon normaaleja kiinnitystapoja käyttäen. AS Koje- / jakorasioille 100/500 Vedonpoistajanysä, johtokanava-asennus AS12.2 Vedonpoistaja / Kannenrajoitin johtokanava-asennuksiin. Käyttö: Vedonpoistajaa käytetään MMJ-tyyppisten kaapelien kiinnittämiseen / liittämiseen esim. kojerasiaan AU3.2. Asennus: Vedonpoistaja kiinnittyy kojerasiassa olevaan nysäuraan. Vedonpoistajassa olevat ulokkeet, jotka tulevat hieman kojerasian suun yläpuolelle, mahdollistavat riittävän etäisyyden johtokanavan kanteen. Samalla ne estävät johtokanavan kannen törmäämisen pistorasian- tai vastaavan jännitteisen kojeen kiinnitysrenkaaseen. AS Johtokanava-asennus 100/500 Pienennysnysä Pienennysnysää käyttäen voidaan kiinnittää Ø 16-asennusputki Ø 20-nysään. AN Pienennysnysä 20 / 16 mm 100/500 Nysät levyseinärasioille 20 mm Rasiaan AUS ja AUS15.2 sopivat nysät AN9.20 (suora Ø 20) ja ANK14.20 (kulma Ø 20). Mikäli halutaan käyttää 16 mm asennusputkea, käytetään nysissä pienennysnysää AN AN Suoranysä 20 mm 100/500 ANK Kulmanysä 20 mm 100/500 Rasiatuki Rasiatukia käytetään seinäasennuksessa kojerasiossa sekä jakorasian AU19 kanssa. PMR mm 20/500 PMR mm 100/500 Jakorasiatuki Rasiatukea AS13.12 käytetään seinäasennuksessa jakorasian AU8 kanssa. Tuen avulla saadaan rasian suuosa levyn kanssa samaan tasoon. Tuki soveltuu mm levylle. AS Jakorasiatuki jakorasialle AU8 100/500

29 28 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet Kiinnitysholkki Kiinnitysholkilla AS25 kiinnitetään koje- ja jakorasiat pohjan keskiaihiosta esim. betonivalumuottiin. Muotteja irroitettaessa holkki katkeaa pohjan tasossa olevan uran kohdalta. AS Kiinitysholkki koje-/jakorasioille 10/100 Levykiinnike Levykiinnikkeillä kiinnitetään kojerasia AU3.2 tai AU5.2 rakennuslevyyn. Reikä porataan rasiaporalla AT5 (Ø 74 mm). Reikään, vastakkaisille sivuille asetetaan levykiinnikkeet (2 kpl) ja rasia työnnetään kiinnikkeisiin levyn takapuolelta lukkiutuen tähän. Valusuoja poistetaan rasiasta kiinnityksen ajaksi. AS mm levylle 100/1000 Säätökiinnityslaippa Kojerasia kiinnitetään alustaansa rasian sisäpuolelta säätökiinnityslaipalla PMR135 avatusta rasian keskiaihiosta. Ruuvin kanta peitetään laipassa olevalla suojatulpalla. Säätökiinnityslaipalla saadaan levytysvaiheessa syntynyt mittavirhe eliminoitua. PMR Koje- / jakorasioille 100/2500 Kiinnitysruuvit Kiinnitysruuveja käytetään kaikissa kojerasioissa kojeen kiinnittämiseen. PLP x 16 mm, 100 kpl 1/100 PLP x 29 mm, 100 kpl 1/100 Valusuoja Valusuoja yksiosaisille kojerasioille. PMR Valusuoja kojerasioille AU3.2 / 5.2 / 6.2 / /1000 Valusuoja Valusuojaa PM107 käytetään silloin, kun halutaan jakorasian kiinnitysreikävälin pysyvän mittatarkkana. Valusuojassa olevat tapit pitävät M4 kierteen puhtaana. Valusuoja estää myös betonin tunkeutumisen jakorasiaan valun aikana. Tarvittaessa voidaan valusuoja kiinnittää myös M4 uppokantaisilla ruuveilla rasiaan, siinä olevien merkittyjen aihioiden kohdalta. PM Jakorasialle 100/3600

30 Koje- ja jakorasioiden tarvikkeet 29 Asennustarvikkeet Erikoispora Rasioille AUS15.2, AUS15.12 ja AUS15.24 reiät porataan erikoisporalla AT1 (Ø 70 mm). AT Ø 70 mm rasialle AUS15.2 1/- Jakorasiapora Rasiaporalla AT4 porataan jakorasiaa varten 100 mm:n reikä (rasian halkaisija 94 mm). AT Ø 100 mm 1/- Rasiapora Rasiaporalla AT5 saadaan vakiokojerasioille sopiva reikä (Ø 74 mm). AT Ø 74 mm 1/- Putkitustarvikkeet Jatkoholkit Jatkoholkkeja käytetään muovisten asennusputkien jatkamiseen. Holkit on varustettu lukitusjousella. AJ Ø 16 mm 100/500 AJ Ø 20 mm 100/500 AJ Ø 25 mm 50/250 AJ Ø 32 mm 25/200 AJ Ø 40 mm 20/100 AJ Ø 50 mm 50/1800 Läpivientilaippa Läpivientilaippaa AS20 käytetään lukitusjousellisten Ø 20 putkitustarvikkeiden kiinnittämiseen muottiin betonivalussa. Kun muotti on purettu, niin saman kokoinen asennusputki voidaan liittää jatkoholkkiin ja jatkaa putkitusta tästä edelleen. AS Jatkoholkille 20 mm 50/250

31 30 Putkitustarvikkeet Vaihtoholkki Vaihtoholkkia AJ16.20 käytetään, silloin kun vaihdetaan putkikokoa Ø 16 putkikokoon Ø 20. AJ Ø 16 mm / 20 mm 100/500 Niveljatkoholkki Niveljatkoholkin taivutuskulma on säädettävissä portaattomasti ja sen tilava ja laaja kaarreosa helpottaa kaapelinvetoa. Holkin päät on varustettu lukitusjousilla. AJP Ø 20 mm 25/250 Läpivientiholkit Läpivientiholkkeja käytetään esim. paikallavalu-rakenteissa, kun sähköputkituksessa siirrytään yläpohjasta väliseiniin. Holkkien AJ10.20 ja AJ10.25 mukana seuraa valusuoja, jolla estetään betonivalun pääsy putkituksen sisään. AJ Ø 16 mm 50/250 AJ Ø 20 mm 50/250 AJ Ø 25 mm 25/150 Läpivientiholkit Läpivientiholkkeja käytetään mm. silloin kun siirrytään paikallavalussa yläpohjasta väliseiniin. Holkeista on helppo jatkaa putkitusta esitaivutetuilla muoviputken kaarilla. Holkeissa on suojafolio, joka estää valun pääsemisen putkeen. AJI Ø 32 mm, 90 20/100 AJI Ø 40 mm, 90 20/100 AJI Ø 50 mm, 90 20/100 AJI Ø 32 mm, 45 20/100 Pääteholkit ja suojatulppa Pääteholkki toimitetaan varustettuna suojatulpalla. Pääteholkkia käytetään muoviputken päättämiseen betonivalussa. Pääteholkki katkaistaan sopivan mittaiseksi valun jälkeen. Putkitusta jatketaan samankokoisella putkella. Suojatulppa estää vieraiden aineiden pääsyn putkeen. Asennusputkeen on erikseen saatavissa oma tulppa PMR38. AJ Ø 16 mm 25/250 AJ Ø 20 mm 25/250 PMR Putkelle halkaisija 16 / 20 / 25 mm 100/1000

32 Putkitustarvikkeet 31 Asennustarvikkeet Pääteholkit Pääteholkkia käytetään muoviputken päättämiseen betonivalussa. Pääteholkki katkaistaan sopivan mittaiseksi valun jälkeen. Putkitusta jatketaan samankokoisella putkella. Suojatulppa estää valun pääsemisen putkeen. Holkeista on helppo jatkaa putkitusta esitaivutetuilla muoviputken kaarilla. JMKL Ø 25 mm, muhvi tulpatussa päässä 20/100 JMKL Ø 25 mm, muhvi molemmissa päissä 20/100 JMKL Ø 32 mm, muhvi tulpatussa päässä 20/100 Muoviputken kaari Putkikaarissa on liimarengas putken lukitusta varten. JMKL Ø 16 mm 10/300 JMKL Ø 20 mm 10/300 JMKL Ø 25 mm 10/100 JMKL Ø 32 mm 10/100 JMKL Ø 40 mm 5/50 JMKL Ø 50 mm 5/25 Esitaivutetut putkikaaret 45 Esitaivutettuja putkikaaria 45 kulmalla käytetään läpivientiholkkien AJ10.20, AJ10.25 ja AJI55 sekä koje- ja jakorasioiden kanssa mm. paikallavalussa ja elementtituotannossa. Putkikaarissa on muhvi putken jatkamista varten tuotteen pitkässä päässä. JMKL Ø 20 mmm, 45 muhvi pitkässä päässä 20/100 JMKL Ø 25mm 45 20/100 JMKL Ø 32mm 45 5/50 Esitaivutetut putkikaaret 90 Esitaivutettuja putkikaaria 90 kulmalla ja pienellä säteellä käytettäväksi esim. pääteholkkien AJ5.20, JMKL25.11, JMKL32.11 ja läpivientiholkkien AJ5.20, AJI13, AJI14, AJI15 sekä koje- ja jakorasioden kanssa mm. paikallavalussa ja elementtituotannossa. Putkikaarissa on muhvi putken jatkamista varten tuotteen pitkässä päässä. JMKL Ø 20 mm, 90 20/200 JMKL Ø 25mm 90 20/100 JMKL Ø 32mm 90 20/100 JMKL Ø 40 mm, 90 10/50 JMKL Ø 50 mm, 90 10/50 Esitaivutetut putkikaaret 90 Esitaivutettuja putkikaaria 90 kulmalla ja isolla säteellä käytettäväksi esim. pääteholkkien AJ5.20, JMKL25.11, JMKL32.11 ja läpivientiholkkien AJ5.20, AJI13, AJI14, AJI15 sekä koje- ja jakorasioden kanssa mm. paikallavalussa ja elementtituotannossa. Putkikaarissa on muhvi putken jatkamista varten tuotteen pitkässä päässä. JMKL Ø20 mm, 90 20/100 JMKL Ø20 mm, 90 20/100 Esitaivutettu putkikaari 90 Putkikaaressa muhvi putken jatkamista varten tuotteen lyhyessä päässä. JMKL Ø 20 mm, 90 10/100

33 32 jako- ja kojerasioiden kannet kansia kiinteää ja puolikiinteää asennusta varten Kansia on sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Kansilla saa huolitellun ja viimeistellyn lopputuloksen.

34 Ripustuskannet jakorasioihin Käyttämällä valaisinpistorasiakansia ja valaisinpistotulppia valaisimet saadaan asennettua pistotulppaliitännällä. 33 Asennustarvikkeet Liitäntäkansilla puolikiinteä asennus Liitäntäkansissa on vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Puhkaistavilla kalvoilla varustetuissa liitäntäkansissa on vedonestäjät. Kansien kalvot toimivat tiivisteinä ja kansien avulla saadaan puolikiinteä asennus myös kosteaan tilaan. Peitekannet jako- ja kojerasioille Peitekansien avulla saadaan jakotai kojerasiat peitettyä. Kui vien tilojen peitekansissa on mukana kiinnitysruuvien kantojen peittämiseen tarkoitetut tulpat, jotka viimeistelevät asennuksen.

35 34 Liitäntäkansi AK12.2 Liitäntäkansi AK12.2 käy puoli kiinteään asen nukseen. Kannessa on kolme vedonpoistajaa ja kalvotiivis tettä. Kansi on suojausluokaltaan IP44. Keskiaihion halkai sija on 20 mm ja sivuaihioiden 16 mm. Liitäntäkannelle erinomaisia käyttökohteita ovat liedet, uunit sekä kiukaat. Ripustuskannet Valaisinpistorasiakansilla saadaan pistotulpalliset valaisimet asennettua helposti ja nopeasti. Kansia voidaan käyttää joko jakorasioiden kanssa tai korotusrenkaan kanssa pinta-asennuksessa. Tarvittaessa korotusrengasta voidaan käyttää myös jakorasian kanssa.

36 Koje- ja jakorasioiden kannet 35 Asennustarvikkeet Liitäntäkansi IP44 Kojerasioille tarkoitettu kansi soveltuu käytettäväksi puolikiinteään asennukseen sekä roiskevesitiiviissä että kuivan tilan asennuksissa. Kannessa on kaksi vedonpoistajaa kaapeleille Ø 6,0 15,0 mm. AK Kojerasialle 5/50 Peitekansi IP20, kojerasialle AK5 on sileä kuivan tilan peitekansi kojerasialle. Kannen mukana toimitetaan sulkutulpat ruuvien peittämiseksi. AK Kojerasialle IP20 10/100 Peitekansi IP20, jakorasialle Sileä peitekansi AK1.1 soveltuu käytettäväksi jakorasioissa, joiden kiinnitysreikäväli on mm. Mukana kiinnitysruuvien peittämiseen tarkoitetut suojatulpat sekä kiinnitysruuvit. AK Jakorasialle ruuvikiinnitteinen sileä 10/100 Peitekansi IP44, jakorasialle AK11 on sileä roiskevesitiivis peitekansi, ja se soveltuu uppoasennuksessa rasioille AU8 ja AU19. AK Jakorasialle IP44 10/100 Vaihtokansi IP20 Sileää vaihtokantta käytetään jakorasioissa siirryttäessä uppoasennuksesta pinta-asennukseen. Kannen kehällä on kahdeksan murrettavaa aihiota. Kannen mukana toimitetaan kiinnitysruuvit. AK Jakorasialle 10/100

37 36 Koje- ja jakorasioiden kannet Liitäntäkansi IP20 AK12.1 on kuivan tilan liitäntäkansi jakorasioille. Kansi on varustettu vedonpoistajalla. AK Jakorasialle IP20 10/50 Liitäntäkansi IP44 AK12.2 on liitäntäkansi jakorasioille. Sitä voidaan käyttää sekä uppo- että pinta-asennuksessa (AP7 rasia). Kannessa kolme kalvotiivistettä, keskiaihio Ø20 mm (max. 5 x 6 mm) ja sivuaihiot Ø16 mm. Kannessa 3 kpl vedonpoistimia. AK Jakorasialle IP44 10/50 Valaisinpistorasiakansi Valaisinpistorasiakansi AKK2 on kaksinapainen 0-luokan kansi, joka soveltuu asennettavaksi suoraan kattopinnalle tai jakorasian päälle. Jousiliittimet. Ryhmäjohdon jatkaminen 2,5 mm² on mahdollista. Kanteen saa liittää max. 6 A 250 V valaisimen. Ripustuskoukun max. kuormitus on 15 kg. AKK Ripustuskansi 2-napainen, valaisinpistorasialla, 0-luokka 5/50 Valaisinpistorasiakansi Valaisinpistorasiakansi AKK3 on kolminapainen 0-luokan kruunukansi, joka soveltuu asennettavaksi suoraan kattopinnalle tai jakorasian päälle. Ryhmäjohdon jatkaminen 2,5 mm² on mahdollista. Kanteen saa liittää max. 6 A 250 V valaisimen. Ripustuskoukun max. kuormitus on 15 kg. AKK Ripustuskansi 3-napainen, valaisinpistorasialla 0-luokka 5/50 Valaisinpistorasiakansi Valaisinripustuskansi AKK13 on kaksinapainen (P+N) suojamaadoituksella varustettu kansi. Siihen voidaan liittää ripustettava valaisin (max 15 kg), joka on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa huonetiloissa, joiden lämpötila on normaalisti enintään 25 ºC. Valaisinpistorasian nimellisjännite on 250 V ~ / 6 A. Jousiliittimet mahdollistavat 2,5 mm² ryhmäjohdon jatkamisen. AKK Ripustuskansi valaisinpistorasialla, 1-luokka, pinta 5/50

38 Koje- ja jakorasioiden kannet 37 Asennustarvikkeet Valaisinripustuskansi Valaisinripustuskansi AKK13J on kaksinapainen (P+N) suojamaadoituksella varustettu kansi. Siihen voidaan liittää ripustettava valaisin (max 15 kg), joka on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa huonetiloissa, joiden lämpötila on normaalisti enintään 25 ºC. Valaisinpistorasian nimellisjännite on 250 V ~ / 6 A. Jousiliittimet mahdollistavat 2,5 mm² ryhmäjohdon jatkamisen. AKK13J Ripustuskansi valaisinpistorasialla, 1-luokka, uppo 5/50 Ripustuskansi IP20 Ripustuskantta AK20.1 käytetään kuivissa tiloissa sekä uppo- että pintaasennuksen suojamaadoitetun kruunuvalopisteen asennuksessa. Ripustuskanteen voidaan liittää max. 15 kg valaisin. Suojausluokka 1. AK Ripustuskansi jakorasialle 5/50 Tarvike, pistorasiapesä Valaisinripustuskanteen AKK13J on mahdollista asentaa toinen valaisinpistorasia AKL3, jolla saadaan asennettua maadoitettu kruunuvalopiste. Tällöin ripustuskanteen vaihdetaan pistorasiapesän mukana tuleva pidempi koukku. AKL Valaisinpistorasia, pistorasiapesä AKK13J 5/100 Tarvike, pinta-asennusrengas Valaisipistorasian pinta-asennus tapahtuu korotusosan AKL2 avulla, jonka korkeus on 11 mm. PIntaasennusrengas AKK13J, AK20.1 ja AK1.1 AKL Pinta-asennusrengas AKK13J / 20.1 / /100

39 38 Jakorasiat pinta-asennukseen kuiviin ja kosteisiin tiloihin Kostean tilan pinnalliset jakorasiat on valmistettu kaksikomponenttitekniikalla. Rasioiden asentaminen on helppoa ja nopeaa.

40 Moneen tarpeeseen ja erilaisiin käyttökohteisiin Pintaan asennettavia jakorasioita on kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Jakorasioita täydentää valikoima lisätarvikkeita, jotka helpottavat ja nopeuttavat asennustyötä. 39 Asennustarvikkeet Jakorasia AP9 nyt myös mustana Kaksikomponenttitekniikalla valmistetuissa rasioissa on helposti puhkaistavat aihiot aina 17 mm kaapelien läpivientejä varten. Aihioiden kalvot toimivat samalla tiivisteinä. Rasiat ovat tiiveysluokaltaan IP55. AP9-jakorasiaa on saatavissa valkoisena ja mustana. Pinnallisten jakorasioiden tarvikkeet Rasioihin saa tarvitta essa myös erillisiä vedonestäjiä ja liittimiä.

41 40 Pinnalliset jakorasiat Kiinteillä kalvotiivisteillä varustettujen jakorasioiden kalvot voidaan puhkaista joko ruuvitaltalla tai kuoritulla kaapelilla. Kun kaapeli on viety puhkaistun kalvon läpi, sitä vedetään hieman takaisin. Näin kaapeli ja rasia muodostavat tiiviin läpiviennin. Kalvojakorasioiden tarvikkeissa on vedonpoistajia joko liittimillä tai ilman liittimiä. Näin saadaan käyttöliitäntärasia jossa on vedonpoistaja ja kiinteät liittimet.

42 Pinnalliset jakorasiat 41 Asennustarvikkeet Putkilankarasia IP20 Putkilankarasian liitinosa on 5-napainen. Max. johdinmäärä /liitin 4 x 2,5 tai 6 x 1,5 mm². Rasiassa on 6 kpl sivuaihioita ja 2 kpl pohja-aihioita. AP Putkilankarasia valkoinen 60 x 60 mm 10/100 Putkilankarasia IP20 Rasiaan on kiinnitettävissä 2 kpl 3-napaista liitintä kahdeksaan eri asentoon. Rasian kannessa on johdinaihiot kulmissa ja keskellä pidemmällä sivulla, sekä kolme pohja-aihiota. Rasian mukana toimitetaan 2 kpl liittimiä. Max. johdinmäärä/liitin 8 x 1,5 mm² tai 5 x 2,5 mm². AP Putkilankarasia 59 x 79 mm 10/50 Jakorasia IP 65 Jakorasia AP75 (2,5 mm², 400 V, kotelointiluokka IP65) on kiinteillä kalvotiivisteillä, 10 kpl sivuissa ja 3 kpl pohjassa, varustettu jäykkärunkoinen rasia. Soveltuu kaapeleille Ø 18 saakka. Kansi kiinnitetään painamalla ja avataan kääntämällä ruuvitaltalla kannen lovista. Rasia voidaan myös sinetöidä. Asennuslämpötila ºC. AP Pinnallinen valkoinen 75x75 mm 5/50 Jakorasia IP 55 Jakorasia AP9 (2,5 mm², 400 V, kotelointiluokka IP 55) on kiinteillä, pehmeillä kalvotiivisteillä (10 kpl sivuissa ja 2 kpl pohjassa) varustettu jäykkärunkoinen rasia. Soveltuu kaapeleille Ø 17 mm saakka. Kaapelin sisäänvienti puhkaistaan esim. kuorituilla johtimien päillä. Kansi avataan ruuvitaltalla kannessa olevista lovista ja kiinnitetään painamalla. Rasian mukana toimitetaan sulkulaippa puhkaistun aukkoaihion sulkemiseksi tarvittaessa. Rasiaan on saatavissa vedonpoistajat AS9, AS9.1 ja AS9.3. AP Pinnallinen valkoinen 86 x 86 mm 5/50 AP9M Pinnallinen musta 86 x 86 mm 5/50 Jakorasia IP 55 Tilava jakorasia AP10 (6 mm², 400 V, kotelointiluokka IP 55) on kiinteillä kalvotiivisteillä (10 kpl sivuissa ja 2 kpl pohjassa) varustettu jäykkärunkoinen rasia. Soveltuu kaapeleille Ø 19 mm saakka. Kaapelin sisäänvienti puhkaistaan esim. kuorituilla johtimien päillä. Kansi avataan ruuvitaltalla kannessa olevista lovista ja kiinnitetään painamalla. Rasiaan on saatavissa vedonpoistajat AS9, AS9.1 ja AS9.3. AP Pinnallinen valkoinen 104 x 104 mm 5/50

43 42 Pinnalliset jakorasiat Jakorasia IP44 Jakorasia AP7 2,5 mm². 400 V (6 mm², max. 4 kpl 3 x 6 mm²). Kotelointiluokka IP44 on kiinteillä kalvotiivisteillä (10 kpl sivussa, 2 kpl pohjassa) varustettu jäykkärunkoinen rasia. Se soveltuu kaapeleille Ø 17 mm saakka. Kaapelin sisäänvienti tapahtuu esim. kuorituilla johtimien päillä. Kannen kiinnitysruuvien etäisyys on 78 mm. Rasiaan on saatavissa vedonpoistajat AS9, AS9.1 ja AS9.3. AP Pinnallinen valkoinen halkaisija 115 mm 5/50 Jakorasia liitäntäkannella IP44 Jakorasia AP7.1 (2,5 mm², 400 V, kotelointiluokka IP44) on kiinteillä, pehmeillä kalvotiivisteillä (10 kpl sivussa, 2 kpl pohjassa) varustettu jäykkärunkoinen rasia. Kannessa kolme kalvotiivistettä, keskiaihio Ø 20 mm (max. 5 x 6 mm²) ja sivuaihiot Ø16 mm. Kannessa 3 kpl vedonpoistimia. AP Liitäntäkansi valkoinen halkaisija 115 mm 50/600

44 Pinnallisten jakorasioiden tarvikkeet 43 Asennustarvikkeet Lisätarvikkeet jakorasialle AP75 Vedonpoistaja jakorasialle AP75. AS Ø 8-12 mm rasialle AP75 10/250 Vedonpoistaja ja liitin Rasiat AP7, AP9 ja AP10 voidaan varustaa vedonpoistajalla AS9. Vedonpoistajassa on 5-napainen 2,5 mm² liitin. Liittimen max. johdinmäärä ML/liitin 4 x 2,5 tai 6 x 1,5 mm². AS kaapelille liittimin 6 19 mm² 1/50 Vedonpoistajat Rasiat AP7, AP9 ja AP10 voidaan varustaa vedonpoistajilla AS9.1 ja AS9.3. Vedonpoistajaan AS9.3 voidaan kiinnittää kolme halkaisijaltaan 6 13,5 mm kaapelia ja vedonpoistajaan AS9.1 yksi, halkaisijaltaan mm kaapeli. AS kaapelille, 10,5 20 mm 1/50 AS kaapelille 6 13,5 mm² 1/50 Huppuliitin 4 mm² Huppuliitintä AL8 käytetään jäykkien ja taipuisien johtimien kytkentään. Huppu on keltaista polyamidia ja jousi sinkittyä ja keltakromattua jousiterästä. AL mm² 100/2500

45 44 maadoitustarvikkeet luotettavat maadoitukset Vankasta materiaalista valmistetuilla tarvikkeilla voi hoitaa kiinteistön maadoituksen luotettavasti. Tuoteillamme saa maadoituksen tehtyä erilaisiin kohteisiin.

46 Vankkaa turvaa Maadoitustarvikkeet ovat vankkarakenteisia. Vankka rakenne takaa luotettavat maadoitukset ja viimeistelee kiinteistön turvallisen sähköasennuksen. 45 Asennustarvikkeet Liittimet viimeistelevät maadoitusjärjestelmän Maadoitusliittimillä saadaan putkistot ja raudoitukset luotettavasti maadoitettua. Valikoimissa on erikokoisia liittimiä aina kiinteistön maadoitustarpeen mukaan. Aina sopiva potentiaalintasauskisko Valikoimista on helppo valita aina oikean kokoinen potentiaalintasauskisko toimivan maadoitusjärjestelmän perustaksi.

47 46 Maadoitustarvikkeet AM8-liitintä käy - tetään pääasiassa putkistojen maadoittamiseen. Liittimen rakenne mahdollistaa putken halkaisijan laajan vaihteluvälin 8 28 mm. Mukana tulee kaksi 35 mm 2 johdinliitintä. Liitinkisko on tinattua kuparia, kiristinosa ja johdinliittimet ovat sähkösinkittyä terästä. AM11-liitintä käytetään esimerkiksi ilmastointiputkien potentiaalintasaukseen. Liitin kiinnitetään kahdella 3,2 mm vetoniitillä (popniitti) putken pintaan. Runko on valmistettu tinatusta kuparista ja 10 mm 2 johdinliitin sähkösinkitystä teräksestä. AM9-liitintä käytetään pääasiassa halkaisijaltaan 6 15 mm putkistojen maadoittamiseen. Tuotteessa on yksi 35 mm 2 lii - tin. Liitintä voidaan käyttää myös betoniraudoituksen maadoittamiseen tällöin on käytettävä suojarasvaa. Liitinosa on tinat - tua kuparia, kiristinosa ja joh dinliittimet ovat sähkösinkittyä terästä. AM4- ja AM5- potentiaalintasauskiskoja käytetään kiinteistöjen sisäpuolisten käyttö maadoitusten liittämiseen. AM4:ään sopii kahdeksan 4 50 mm 2 johdinta ja kaksi mm 2 johdinta. AM5:een sopii viisi halkaisijaltaan 4 50 mm 2 johdinta. Kiskot on valmistettu tinatusta kuparista. Tarvittaessa kiskot voidaan peittää suojakotelolla PMR576.

48 PP36- maadoitusvanne (kiristin AM2, liitin AM3) on tarkoitettu järeiden putkistojen maadoittamiseen. Vanteen pituus on 1 m ja se on valmistettu 1,5 mm paksuisesta tinatusta kuparinauhasta. Cu-johdin max. 35 mm 2 kiinnitetään liittimellä AM3. Tarvittaessa suurempia johtimia (50 mm 2, 70 mm 2 ) on vanteen molemmat päät puristettava liittimeen riittävän johtokyvyn varmistamiseksi. Liitin ja kiristin ovat sähkösinkittyä terästä. 47 Asennustarvikkeet

49 48 Maadoitustarvikkeet Vannekiristin, johdinliitin Johdinliittimen AM3 avulla liitetään Cu-johdin, max. 35 mm², vanteeseen PP36. Vannekiristimellä AM2 kiristetään maadoitusvanne PP36. Johdinliitin AM3 ja vannekiristin AM2 ovat sähkösinkittyä, keltapassivoitua terästä. Ruuvien M6 avainväli on 10 mm. AM Maadoitusvanteelle PP36 20/100 AM Maadoitusvanteelle PP36 20/100 Maadoitusvanne Maadoitusvannetta PP36 käytetään putkistojen maadoittamiseen. Mikäli maadoitusliittimeen kytketään 50 mm² tai 70 mm² Cu-johdin, on maadoitusvanteen molemmat päät puristettava liittimeen vastaavan johtokyvyn aikaansaamiseksi. Maadoitusvanne on 1,5 mm:n vahvuista hehkutettua ja tinattua kuparinauhaa. PP Tinattua kuparia 20/- Potentiaalintasauskiskot Potentiaalintasauskiskoja AM4 ja AM5 käytetään kiinteistöjen sisäpuolisten käyttömaadoitusten liittämiseen. AM4:ään sopii 8 kpl 4 50 mm² ja 2 kpl päätyreijissä 70 mm² johtimia. AM5:een sopii 5 kpl max. 50 mm² johtimia. Runko on tinattua kuparia, ruuvit sinkittyä terästä ja korotusosat pintavirrankestävää kestomuovia. AM Max. 70 mm² Cu 5/50 AM Max. 50 mm² Cu 5/50 Suojakotelo Potentiaalintasauskiskot AM4 ja AM5 suojataan pinta-asennuksessa kotelolla PMR576. Kotelossa on avattavat johtoaukot kiskojen reikäjaolla. Kotelo kiinnitetään kahdella ruuvilla. PMR Maadoituskiskolle 25/1575 Maadoitusliitin Maadoitusliittimen AM8 pääasiallinen käyttö on maadoitusjohtimien liittäminen erilaisiin putkistoihin Ø 8 28 mm. Liitin on mahdollista säätää neljälle eri putkikoolle sopivaksi. Maadoitusliittimessä on 2 kpl 35 mm² johdinliitintä. Liitinkisko on tinattua kuparia ja vanne sinkittyä terästä. Johdinliittimet ovat sähkösinkittyä, keltapassivoitua terästä. AM Putkistoihin D = 8 28 mm 1/50

50 Maadoitustarvikkeet 49 Asennustarvikkeet Maadoitusliitin Maadoitusliittimen AM9 pääasiallinen käyttö on maadoitusjohtimien liittäminen erilaisiin putkistoihin Ø 6 15 mm. Maadoitusliitintä voidaan käyttää myös maadoitusjohtimien liittämiseen rakennuksen betoniraudoitukseen. Sopiva betonirauta on halkaisijaltaltaan Ø 8 15 mm. Maadoitusliittimessä on yksi 4 35 mm² johdinliitintä. Liitinkisko on tinattua kuparia ja kiristysosa sinkittyä terästä. Johdinliitin on sähkösinkittyä, keltapassivoitua terästä. AM Putkistoihin D = 6 15 mm 1/50 Maadoitusliitin Maadoitusliitintä AM11 käytetään esim. ilmastointiputkien potentiaalintasaukseen. Maadoitusliittimessä on yksi 10 mm² Cu-liitin. Liitinkisko on valmistettu tinatusta kuparista. AM Ilmastointiputkille 1/50 Potentiaalintasauskiskot Potentiaalintasauskiskot on tarkoitettu kerrostalojen ja teollisuuden sisäpuolisten käyttömaadoitusten liittämiseen. AM6.1:ssä on 4 kpl Cu-liitintä KG20 ( mm²). Kiskoon voidaan lisätä Al-liittimiä KG43 tai KG16 ( mm²). AM6.3:ssa on 8 kpl Cu-liitintä. Johtimet Cu mm² tai Cu mm². Kiskot ovat Cu-kiskoa. Alustat lasikuituvahvisteista polyesteriä. AL-liittimien ohjekiristysmomentti Nm ja Cu-liittimien Nm. AM kpl Cu - liittimiä 1/10 AM kpl Cu - liittimiä 1/-

51 50 Sisällysluettelo Asennuskalusteet 51 Kytkinrungot 52 Pistorasiarungot 54 Vikavirtasuoja 58 Valaistuksen ohjaus 60 Merkinantotuotteet 66 KNX 72 Impressivo 98 Jussi 136 Kosti 172 ProDuct 180 Mittakuvat 187 Kytkentä- ja piirikaaviot 203 Hakemisto 219

52 51 Asennuskalusteet Asennuskalusteet

53 52 KYTKINrungot aina sama runko Impressivo-, Jussi- ja Kosti-kalusteissa käytetään samoja runkoja kaikissa tuotteissa. Jussi- ja Impressivo-kalusteiden muoviosat voidaan vaihtaa keskenään vaihtamatta koko kalustetta. Molempien sarjojen monipuoliset peitelevyt, kytkin- ja painike runkojen matala rakenne, tukeva asennusrengas ja monet muut yksi tyiskohdat tekevät niiden asennuksesta helppoa ja nopeaa.

54 53 Tukevassa asennusrenkaassa on useita kiinnitysvaihtoehtoja. Kytkinrunko on asennettu oikeaan asentoon, kun vaihejohtimen merkintä (L) tulee oikeaan lukuasentoon. Lisäliittimiä käytetään johdinten jatkamiseen sekä merkkivalon kytkemiseen. Optimaalinen johtimen kuorintapituus on merkitty asennusrenkaaseen. Ohjaimet lukitsevat tuotteet toisiinsa yhdistelmissä. Impressivo-kytkin Asennuskalusteet Pohjassa on kytkimen toimintaa kuvaava kaavio liitinmerkintöineen. Lähes kaikkiin 1-vipuisiin kytkinrunkoihin voi asentaa merkkilampun usealla tavalla. Jousiliittimet jäykälle (ML) ja muutamasäikeiselle (MK) johtimelle. Jussi-kytkin Matala runko jättää kojerasiaan paljon kytkentätilaa. Kosti-kytkin Samoja runkoja käytetään myös pintakalusteissa. Pintakalusteissa on X-liittimet johtimien jatkamista varten. Pinta-Jussi-kytkin Uppoasennettaviin runkoihin voi lisätä tarvittaessa työmaalla kiinnityskynnet.

55 54 pistorasiarungot matala runko helpottaa asennusta Impressivo-kalusteissa sekä Jussi- ja Kostiuppokalusteissa on kaikissa sama kaksoispistorasian runko. Runkoon integroidut lapsisuojat, rungon matala rakenne ja muut yksityiskohdat tekevät pistorasioista turvallisia sekä helppoja ja nopeita asentaa.

56 uppopistorasiarungot Lapsisuojat pistorasian rungossa tekevät rungon kosketussuojaiseksi. Optimaalinen johtimen kuorintapituus on merkitty asennusrenkaaseen. Maadoitus koskettimet ovat rasian rungossa Jussi- ja Kostikaksoispistorasioiden runko on vaalea, mutta Impressivokaksoispistorasian rungon saa myös tummana. Jäykässä ja tukevassa asennusrenkaassa on useita kiinnitysvaihtoehtoja. Impressivo maadoitettu kaksois pistorasia Asennuskalusteet Haaroitettavissa (neljä liitintä/ kosketin). Jousiliittimet jäykälle (ML) ja muutamasäikeiselle (MK) johtimelle. Jussi maadoitettu kaksoispisto rasia Matala runko ja 60 :n kulmassa kiinnittyvät johtimet tekevät asennuksesta helpon ja johtimille jää tilaa kojerasiaan. Kosti maadoitettu kaksoispistorasia Rungon rakenne on sama myös 0-luokan pistorasiassa ja se on saatavilla valkoisena ja tummana. Impressivo 0-luokan kaksois pistorasia 302-uppopistorasiarungot ovat saatavissa myös valmiiksi kynsitettyinä. Kynsiä ei voi lisätä työmaalla. Jussi 0-luokan kaksoispistorasia

57 uppopistorasiarungot Europistorasian runko on vaalea, mutta Impressivon rungon saa myös tummana. Lapsisuojat pistorasian rungossa tekevät rungon kosketussuojaiseksi. Jäykässä ja tukevassa asennusrenkaassa on useita kiinnitysvaihtoehtoja. Haaroitettavissa (neljä liitintä/kosketinta) Impressivo europistorasia Jousiliittimet jäykälle (ML) ja muutamasäikeiselle (MK) johtimelle. Optimaalinen johtimen kuorintapituus on merkitty runkoon. Matala runko ja 60 :n kulmassa kiinnittyvät johtimet tekevät asennuksesta helpon ja johtimille jää tilaa kojerasiaan. Jussi europistorasia 303-uppopistorasioihin voi lisätä kynnet työmaalla.

58 pistorasiarungot Lapsisuojat pistorasian rungossa tekevät rungon kosketussuojaiseksi. Optimaalinen johtimen kuorintapituus on merkitty runkoon. Asennuskalusteet Maadoituskoskettimet ovat rasian rungossa. Kosti maadoitettu kaksiosainen pistorasia Matala runko ja 60 kulmassa kiinnittyvät johtimet tekevät asennuksesta helpon. Haaroitettavissa (neljä liitintä/kosketinta) Jousiliittimet jäykälle (ML) ja muutamasäikeiselle (MK) johtimelle. Pinta-Jussi kaksiosainen maadoitettu pistorasia Pienikokoinen pistorasiarunko jättää paljon asennustilaa kalusteen sisälle ja helpottaa asennusta. Pinta-Jussi neliosainen maadoitettu pistorasia

59 58 Vikavirtasuoja suojaa sähköiskuilta Lainsäädännöllä pyritään estämään johtovikojen ja viallisten laitteiden aiheuttamat vahingot. Voimassa olevat sähköturvallisuusmääräykset vaativat laajaa vikavirtasuojausta. Vikavirtasuojaus on järkevä ja edullinen tapa suojautua vahingoilta.

60 59 Vaatimukset Uudet sähköturvallisuusmääräykset edellyttävät mitoitusvirraltaan enintään 20 A tavanomaisten, ku - luttajien käyttöön tarkoitettujen pistorasioiden varustamista vikavirtasuojalla. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkia pistorasioita, joihin voidaan liittää siirreltävä laite. Lisäksi vikavirtasuojalla on suojattava myös mitoitusvirraltaan enintään 32 A ulkopistorasiat. Henki lösuojaukseen käytetään A-tyypin vikavirtasuojia, joiden laukaisuvirta on enintään 30 ma. Toteutus Uudiskohteissa vikavirtasuojan ensisijainen sijoituspaikka on sähkökeskus. Saneerauskohteissa käytetään erillisiä vikavirtasuojapistorasioita, joita on saatavilla kuivaan (IP21) ja kosteaan (IP44) tilaan sekä uppo- että pinta-asennukseen. Vikatilanteessa viallinen laite on helppo löytää ja vika kuitata, kun käytetään vikavirtasuojapistorasioita. Vikavirtasuoja pitää testata säännöllisesti. Testausta varten tuotteessa on testipainike. Impressivo-vikavirtasuojapistorasia A-tyyppi, 30mA, IP21 asennettuna sileälle pinnalle Asennuskalusteet TN-S TN-C Jussi-vikavirtasuojapistorasia A-tyyppi, 30 ma, IP21 asennettuna sileälle pinnalle Vikavirtasuojan laajennusjohtimiin voi kytkeä lisää pistorasioita tai muita kulutuslaitteita, jotka näin kytkettyinä ovat vikavirtasuojattuja. Kosti-vikavirtasuojapistorasia A-tyyppi, 30 ma, IP44 Vikavirtasuoja on testattava sään - nöl lisesti. Testaamista varten tuotteessa on kätevä Test -painike jota painamalla vikavirtasuoja lau keaa ja katkaisee sähkön. Tuottees sa olevalla 0/1 -palautuskytkimel lä voi kuitata lauenneen vikavirtasuojan.

Paikallavalujärjestelmän tuotteet

Paikallavalujärjestelmän tuotteet Paikallavalujärjestelmän tuotteet Sisällysluettelo Paikallavalutuotteet 3 KojerasiaAU5.32 4 JakorasiaAU8.73 5 Läpivienti-jakiinnitysholkit 6 Pääteholkitjaläpivientilaippa 7 Tuotteet 8 Mittapiirrokset 14

Lisätiedot

Paikallavalujärjestelmän tuotteet

Paikallavalujärjestelmän tuotteet Paikallavalujärjestelmän tuotteet Kattava valikoima tarvikkeita elementtitehtaiden ja paikallavalutyömaiden tarpeisiin 2 PAIKALLAVALUJÄRJESTELMÄN TUOTTEET 3 ABB:n paikallavalutuotteet ABB:n paikallavalujärjestelmän

Lisätiedot

Asennustarvikkeet ja asennuskalusteet

Asennustarvikkeet ja asennuskalusteet Asennustarvikkeet ja asennuskalusteet 2010 Asennustarvikkeet ja asennuskalusteet Asennustarvikkeiden ja kalusteiden valmistuksella on Suomessa jo pitkät perinteet. Tuotteita on kehitetty pitkäjänteisesti

Lisätiedot

Tuoteluettelo 2015. Asennustarvikkeet ja -kalusteet Kaikkeen rakentamiseen

Tuoteluettelo 2015. Asennustarvikkeet ja -kalusteet Kaikkeen rakentamiseen Tuoteluettelo 2015 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Kaikkeen rakentamiseen IMPRESSIVO, carat, future linear, ABB i-bus KNX, Busch-priOn ja Vahti-Jussi ovat ABB:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Asennustarvikkeet

Lisätiedot

Asennustarvikkeet ja -kalusteet Tuoteluettelo Maaliskuu 2013. Tuoteluettelo 2013 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Kaikkeen rakentamiseen

Asennustarvikkeet ja -kalusteet Tuoteluettelo Maaliskuu 2013. Tuoteluettelo 2013 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Kaikkeen rakentamiseen Asennustarvikkeet ja -kalusteet Tuoteluettelo Maaliskuu 2013 Tuoteluettelo 2013 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Kaikkeen rakentamiseen Sisällysluettelo Asennustarvikkeet Uppo- ja pinta-asennukseen Asennuskalusteet

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Asennustarvikkeet ja -kalusteet 2011 Sisällysluettelo 3

Sisällysluettelo. Asennustarvikkeet ja -kalusteet 2011 Sisällysluettelo 3 Asennustarvikkeet ja asennuskalusteet 2011 Sisällysluettelo Asennustarvikkeet 7 Asennusesimerkkejä 14 Tuotteet 26 Asennuskalusteet 41 Kytkinrungot 42 Pistorasiarungot 44 Vikavirtasuoja 48 Termostaatit

Lisätiedot

ETMAN Professional -sarja

ETMAN Professional -sarja ETMAN Professional -sarja Etman Professional on ammattilaisen valinta. Etman professionalin tyylikäs muotoilu antaa loppukuluttajalle käsityksen myös tuotteiden korkeasta laadusta. Käsissäsi on asennuskalusteiden

Lisätiedot

Ratkaisut kodin ja kiinteistön sähköistykseen

Ratkaisut kodin ja kiinteistön sähköistykseen Ratkaisut kodin ja kiinteistön sähköistykseen Asennus- ja pienjännitetuotteet Kiinteistö- ja kodinohjausratkaisut Markkinoiden laajin laadukkain ja asentajaystävällisin tuotevalikoima Sisällysluettelo

Lisätiedot

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS Etman Sähkökalustesarjan tyylikäs muotoilu antaa loppukuluttajalle käsityksen myös tuotteiden korkeasta laadusta. Tuoteperhe käsittää

Lisätiedot

Etman-monipakkaukset ammattilaisille!

Etman-monipakkaukset ammattilaisille! Kytkimet 22000, sähkönumero 2041500 Kytkin 1/6, 16A 250V~, jousiliittimet, pinta-asennus, mitat 84x75x26,5 mm. Liittimiin voi kytkeä max 2 johdinta ja ne on hyväksytty ML ja MK johtimille. 22000 10 Kytkin

Lisätiedot

03/2018 ABB:n uusi ja innovatiivinen kojerasia. Säädettävällä asennusrenkaalla

03/2018 ABB:n uusi ja innovatiivinen kojerasia. Säädettävällä asennusrenkaalla 03/2018 ABB:n uusi ja innovatiivinen kojerasia Säädettävällä asennusrenkaalla Hyödyt Asennusrenkaan rakenteen ansiosta korkeuden säätö on helppoa, nopeaa ja luotettavaa. Säätömahdollisuus 1-2:lle kipsilevyseinille.

Lisätiedot

Uudet säädettävät koje- ja remonttirasiat Joustavuutta erilaisiin asennustilanteisiin

Uudet säädettävät koje- ja remonttirasiat Joustavuutta erilaisiin asennustilanteisiin Uudet säädettävät koje- ja remonttirasiat Joustavuutta erilaisiin asennustilanteisiin Runsaasti asennustilaa Soveltuu haastavissakin asennustilanteissa Rasiayhdistelmien teko entistä helpompaa 2 UUDET

Lisätiedot

01. Kytkimet ja pistorasiat

01. Kytkimet ja pistorasiat 01. Kytkimet ja pistorasiat Domino kytkin 1-napainen/vaihto, pinta-asennus 01.1 Domino kytkin 1-napainen/vaihto, pinta-asennus, valkoinen Kiinteään pinta-asennukseen Jännite: 250 V, Kuormitus: 16 A, Kotelointiluokka:

Lisätiedot

SCHNEIDER ELECTRIC JR-RASIATARVIKKEET

SCHNEIDER ELECTRIC JR-RASIATARVIKKEET ASENNUSPUTKET, PUTKITUSTARVIKKEET SCHNEIDER ELECTRIC JR-RASIATARVIKKEET Kojerasiat Kojerasia HF JR00 504 07 * 1 kpl Kojerasia HF JR 1.5 508 44 * 1 kpl Etukiinnityskojerasia HF JR 1.5 508 42 * 1 kpl Kojerasia

Lisätiedot

ASENNUSTARVIKKEET JA -KALUSTEET

ASENNUSTARVIKKEET JA -KALUSTEET Asennustarvikkeet ja -kalusteet 2009 1 Asennustarvikkeet ASENNUSTARVIKKEET JA -KALUSTEET Asennustarvikkeiden ja kalusteiden valmistuksella on Suomessa jo pitkät perinteet. Tuotteita on kehitetty pitkäjänteisesti

Lisätiedot

01. Kytkimet ja pistorasiat

01. Kytkimet ja pistorasiat 01. Kytkimet ja pistorasiat Revona 6/1-kytkin 01.1 Renova kytkin keskiö- ja peitelevyllä, halkaisija 83 mm, asennussyvyys 18 mm. Ruuviliittimet, 2 lisäliitintä. Kuivan tilan kiinteään uppoasennukseen.

Lisätiedot

SÄHKÖKALUSTESARJA AMMATTILAISILLE SKANDINAAVISEN ELEETÖN. www.etman.fi

SÄHKÖKALUSTESARJA AMMATTILAISILLE SKANDINAAVISEN ELEETÖN. www.etman.fi SÄHKÖKALUSTESARJA AMMATTILAISILLE SKANDINAAVISEN ELEETÖN www.etman.fi Yksinkertainen on kaunista Laatua ja tyyliä samassa paketissa. Skandinaavisen eleetön Etman on kuin kotonaan suomalaisessa asunnossa.

Lisätiedot

AMMATTILAISILLE SÄHKÖKALUSTESARJA. Kauppahuone Harju Oy. www.harju.fi www.etman.fi

AMMATTILAISILLE SÄHKÖKALUSTESARJA. Kauppahuone Harju Oy. www.harju.fi www.etman.fi SÄHKÖKALUSTESARJA Kauppahuone Harju Oy AMMATTILAISILLE Myllypuronkatu 30 33330 Tampere Puhelin, vaihde: 020 743 1330 Puhelin, myynti: 020 743 1327 tai 020 743 1375 www.harju.fi www.etman.fi www.etman.fi

Lisätiedot

SÄHKÖKALUSTESARJA AMMATTILAISILLE SKANDINAAVISEN ELEETÖN. www.etman.fi

SÄHKÖKALUSTESARJA AMMATTILAISILLE SKANDINAAVISEN ELEETÖN. www.etman.fi SÄHKÖKALUSTESARJA AMMATTILAISILLE SKANDINAAVISEN ELEETÖN www.etman.fi Yksinkertainen on kaunista Laatua ja tyyliä samassa paketissa. Skandinaavisen eleetön Etman on kuin kotonaan suomalaisessa asunnossa.

Lisätiedot

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS Etman Sähkökalustesarjan tyylikäs muotoilu antaa loppukuluttajalle käsityksen myös tuotteiden korkeasta laadusta. Tuoteperhe käsittää

Lisätiedot

Sähkökalustesarja. Valaisinpistotulppa tavallinen, 6A 250V~, 2-napainen, ruuviliitin. Valaisinpistotulppa maadoitettu, Valaisinpistotulppa kruunu,

Sähkökalustesarja. Valaisinpistotulppa tavallinen, 6A 250V~, 2-napainen, ruuviliitin. Valaisinpistotulppa maadoitettu, Valaisinpistotulppa kruunu, SÄHKÖKALUSTESARJA KUVASTO 2019 Etman n tyylikäs muotoilu antaa loppukuluttajalle käsityksen myös tuotteiden korkeasta laadusta. Tuoteperhe käsittää pinta- ja uppokalusteet: kytkimet, pistorasiat ja valaisinpistotulpat,

Lisätiedot

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS

SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS SÄHKÖKALUSTESARJA LAATUA, TYYLIÄ, KOHTUULLINEN HINTA JA HELPPO ASENNUS Etman Sähkökalustesarjan tyylikäs muotoilu antaa loppukuluttajalle käsityksen myös tuotteiden korkeasta laadusta. Tuoteperhe käsittää

Lisätiedot

19. ELKO Pistorasia 1-os- maad. IP21

19. ELKO Pistorasia 1-os- maad. IP21 19. ELKO Pistorasia 1-os- maad. IP21 19.1 Pistorasia 1-os- maad. IP21 Pinta-asennettava, 1-osainen pistorasia kuiviin tiloihin. Ruuviliittimin. 16 A, 250V. Sulkulaittein, suojamaadoitettu. Taustalevyllä.

Lisätiedot

ESITE. Pinta-asennustuotteet saneeraukseen Jussi ja IMPRESSIVO

ESITE. Pinta-asennustuotteet saneeraukseen Jussi ja IMPRESSIVO ESITE Pinta-asennustuotteet saneeraukseen Jussi ja IMPRESSIVO 2 PINTA-ASENNUSTUOTTEET SANEERAUKSEEN JUSSI JA IMPRESSIVO 3 Pinta-Jussin tuoteperhe täydentyy uusilla listatuotteilla Yhtenäisempi Jussi-tuotteisto

Lisätiedot

16 PINNALLISET JAKO- JA LIITÄNTÄTARVIKKEET

16 PINNALLISET JAKO- JA LIITÄNTÄTARVIKKEET SCHNEIDER ELECTRIC PINNALLISET JAKORASIAT Pinnalliset halogeenivapaat jakorasiat ja tarvikkeet Jakorasia IP20 tyhjä valk IMT36092 000 13 1 kpl Jakorasia IP20+liitin valk IMT36093 000 14 * 1 kpl Jakorasia

Lisätiedot

DUCTEL Twist asennusohje

DUCTEL Twist asennusohje C M Y CM MY CY CMY K DUCTEL Twist asennusohje Yleistä Asennuksissa on noudatettava asianomaisen maan asennus-/sähköturvallisuusmääräyksiä, Suomessa SFS 6000. Nordic Aluminium Oyj ei vastaa muutetuista

Lisätiedot

01. Kytkimet ja pistorasiat

01. Kytkimet ja pistorasiat 01. Kytkimet ja pistorasiat 01. Kytkimet ja pistorasiat Revona 6/1-kytkin 01.1 Renova kytkin keskiö- ja peitelevyllä, halkaisija 83 mm, asennussyvyys 18 mm. Ruuviliittimet, 2 lisäliitintä. Kuivan tilan

Lisätiedot

Nurkka-Jussi Termostaatit

Nurkka-Jussi Termostaatit Asennuskalusteet ja -tarvikkeet Tuoteuutuudet 1/2011 Tuoteuutuudet 1/2011 01 02 03 Nurkka-Jussi Termostaatit Impressivo Jussi-asennuskalusteiden uutuudet antavat kulmaasennuksiin uusia mahdollisuuksia

Lisätiedot

ABB Busch-Jaegerin kattava saneerausvalikoima. Sähkökalusteet pintaremontista laajaan saneeraukseen

ABB Busch-Jaegerin kattava saneerausvalikoima. Sähkökalusteet pintaremontista laajaan saneeraukseen ABB Busch-Jaegerin kattava saneerausvalikoima Sähkökalusteet pintaremontista laajaan saneeraukseen Uusi sähköasennuskalusteiden saneerauspaketti tehostaa työtä ja auttaa pärjäämään paremmin niin saneerauspuolella

Lisätiedot

Uutuus IP65 Kalvojakorasia KR14

Uutuus IP65 Kalvojakorasia KR14 Uutuus IP65 Kalvojakorasia KR14 schneider-electric.fi 2 Uutuus IP65 Kalvojakorasia KR14 Valikoima värejä Jakorasia KR14 on saatavilla valkoisena, antrasiittina ja harmaana, mikä tekee siitä sopivan useimpiin

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

ValenaTM. laadukas ja toimiva sarja jokapäiväiseen käyttöön ASENNUSKALUSTEET ASUIN- JA JULKISIIN RAKENNUKSIIN. www.klinkmann.com

ValenaTM. laadukas ja toimiva sarja jokapäiväiseen käyttöön ASENNUSKALUSTEET ASUIN- JA JULKISIIN RAKENNUKSIIN. www.klinkmann.com ValenaTM laadukas ja toimiva sarja jokapäiväiseen käyttöön ASENNUSKALUSTEET ASUIN- JA JULKISIIN RAKENNUKSIIN Täydellinen valinta tämän päivän asennuksin Asiakkaiden vaatimukset kasvavat samaan tahtiin

Lisätiedot

ABB Busch-Jaeger Oy BUSCH-JAEGER TUOTEUUTISIA TUOTEUUTISIA 04/2009. Kosti sarja ulkonäkö ja tuotevalikoima uudistuu

ABB Busch-Jaeger Oy BUSCH-JAEGER TUOTEUUTISIA TUOTEUUTISIA 04/2009. Kosti sarja ulkonäkö ja tuotevalikoima uudistuu TUOTEUUTISIA 04/2009 Kosti sarja ulkonäkö ja tuotevalikoima uudistuu Asennuskalusteiden Jussi ja Impressivo sarjoihin Kellokytkin 0-luokan pistorasia Europistorasia Systimax RJ-45 telerasia Jussi sarjaan

Lisätiedot

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Teknisiä etoja

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Teknisiä etoja bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Uppoasennuksessa keskus kiinnitetään suoraan seinärakenteisiin jolloin upotussyvyys on 100 mm. Pinta-asennuksessa keskus kiinnitetään

Lisätiedot

MINIKANAVA ATRIANE. Tekniset tiedot UUTUUS!

MINIKANAVA ATRIANE. Tekniset tiedot UUTUUS! MINIKANAVA ATRIANE Tekniset tiedot UUTUUS! SISÄLTÖ Yleistä Profiilit 4. Rakenne 4. Koot 4 Tarvikkeet 5. Pääty 5.. Päädyn asennus 5. Sauman peite 5.. Sauman peitteen asennus 5. Säädettävä sisäkulma 6..

Lisätiedot

UrbanoTM uusi IP44 mallisto

UrbanoTM uusi IP44 mallisto UrbanoTM uusi IP44 mallisto Urbano TM Uudet IP44 mallit Urbano tarjoaa parasta nykyteknologiaa. IP44 kotelointiluokan ansiosta se täyttää kaikki vaatimukset sisä- ja ulkoasennuksiin. Urbano on Legrand-laatua

Lisätiedot

DUCTEL Twist asennusohje

DUCTEL Twist asennusohje DUCTEL Twist asennusohje Yleistä Asennuksissa on noudatettava asianomaisen maan asennus-/sähköturvallisuusmääräyksiä, Suomessa SFS 6000. Nordic Aluminium Oyj ei vastaa muutetuista tai ohjeiden vastaisesti

Lisätiedot

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen

bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen bulldog Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Uppoasennuksessa keskus kiinnitetään suoraan seinärakenteisiin jolloin upotussyvyys on 100 mm. Pinta-asennuksessa keskus kiinnitetään

Lisätiedot

Kotelot ja jakorasiat

Kotelot ja jakorasiat Kotelot ja jakorasiat Kotelot ja jakorasiat OBOlta Suuri tai pieni, klassinen tai moderni, standardi- tai erikoiskäyttöön, runsas ja monipuolinen OBOn valikoima koteloita ja jakorasioita. Jokaiselle löytyy

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

Toimittaja. Sijainti Eisenberg, Saksa Perustettu 1897 Työntekijöitä 270. www.oem.fi 6:2

Toimittaja. Sijainti Eisenberg, Saksa Perustettu 1897 Työntekijöitä 270. www.oem.fi 6:2 Toimittaja Sijainti Eisenberg, Saksa Perustettu 1897 Työntekijöitä 270 www.oem.fi 6:2 Sarja B Johdanto sivu 6:4 Tekniset tiedot sivu 6:5 Sarja B6, 6/24-napaiset sivu 6:6 Sarja B10, 10/42-napaiset sivu

Lisätiedot

Fibox Piharasiat Uusi laajempi valikoima

Fibox Piharasiat Uusi laajempi valikoima Fibox Piharasiat Uusi laajempi valikoima FIBOX PIHARASIAT Nopeasti asennettavilla Fibox-piharasioilla suuretkin sähköistysprojektit hoituvat vaivattomasti. Fibox-piharasiat ovat oikea ratkaisu piha-alueiden

Lisätiedot

Kotelot ja jakorasiat

Kotelot ja jakorasiat Kotelot ja jakorasiat Kotelot ja jakorasiat OBOlta Suuri tai pieni, klassinen tai moderni, standardi- tai erikoiskäyttöön, runsas ja monipuolinen OBOn valikoima koteloita ja jakorasioita. Jokaiselle löytyy

Lisätiedot

DUCTEL. Johtokanavajärjestelmä

DUCTEL. Johtokanavajärjestelmä DUCTEL Johtokanavajärjestelmä Sisältö Yleistä...................... 3 DUCTEL johtokanavajärjestelmän edut..... 4 Sähkö- ja magneettikentät........... 6 Äänieristys rakenteiden läpivienneissä..... 7 DUCTEL

Lisätiedot

Uudet jakorasiat. Alkuperäisen kehitys. Vaihe 1 - ulkoasennuksiin. www.enycase.de

Uudet jakorasiat. Alkuperäisen kehitys. Vaihe 1 - ulkoasennuksiin. www.enycase.de Uudet jakorasiat Alkuperäisen kehitys Vaihe 1 - ulkoasennuksiin 1931 2014 www.enycase.de Hensel-jakorasia: menestystarina! Gustav Hensel GmbH & Co. KG on aina asettanut ajankohtaisia haasteita! Kertamuovisen

Lisätiedot

nopeat Plexo asennukset

nopeat Plexo asennukset X-TT nopeat lexo asennukset otelointi I 55 - I07 kiinnipainettavalla kannella iinnitys takaa ilman ulkonevia osia Ø 7 mm pikatulpalla tai seinätulpalla tuotenumero 319 57 Ruuvikiinnitys kotelon pohjasta,

Lisätiedot

bulldog -tuoteperhe Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen

bulldog -tuoteperhe Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen bulldog -tuoteperhe Ryhmäkeskukset IP30 pinta- ja uppo-asennukseen Ominaisuuksia Uppoasennuksessa keskus kiinnitetään suoraan seinärakenteisiin jolloin upotussyvyys on 100 mm. Pinta-asennuksessa keskus

Lisätiedot

TUOTELUETTELO WWW.JO-EL.COM. JO-EL on pian. Kesäkuu 2012

TUOTELUETTELO WWW.JO-EL.COM. JO-EL on pian. Kesäkuu 2012 TUOTELUETTELO Kesäkuu 2012 WWW.JO-EL.COM JO-EL on pian SISÄLLYSLUETTELO 01. Kytkimet ja pistorasiat 02. Valaisintarvikkeet 03. Kiinnitystarvikkeet 04. Jatkopistorasiat ja pistotulpat 05. Muovijohdot 06.

Lisätiedot

ENYSTAR. Tekniset tiedot LES. Suunnittelu. Mukavaa projektisuunnittelua nopeasti ja helposti ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistolla.

ENYSTAR. Tekniset tiedot LES. Suunnittelu. Mukavaa projektisuunnittelua nopeasti ja helposti ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistolla. Suunnittelu Mukavaa projektisuunnittelua nopeasti ja helposti ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistolla. Suunnitteluohjelmisto - internetin kautta on-line - työasemalla off-line www.enyguide.eu Enyguide on ammattimainen

Lisätiedot

Ekinoxe. jakokeskuskotelot kaikkiin tiloihin INNOVAATIO. Ekinoxe-koteloissa yhdistyy toimivuus ja tyyli, joka sopii kaikkiin tiloihin.

Ekinoxe. jakokeskuskotelot kaikkiin tiloihin INNOVAATIO. Ekinoxe-koteloissa yhdistyy toimivuus ja tyyli, joka sopii kaikkiin tiloihin. INNOVAATIO Ekinoxe jakokeskuskotelot moduulikojeille Ekinoxe jakokeskuskotelot kaikkiin tiloihin Ekinoxe-koteloissa yhdistyy toimivuus ja tyyli, joka sopii kaikkiin tiloihin. 013 14 013 12013 11 Ekinoxe-koteloiden

Lisätiedot

6.5 VALAISTUSASENNUKSET

6.5 VALAISTUSASENNUKSET 6.5 VAAISTUSASEUKSET imitys numero piirrosmerkki Periaate Valaistuskytkimet ja valaistuskytkennät Seuraavassa taulukossa etetään tavallimpien valaistuskytkimien nimitykset, piirrosmerkit ja johdotuskaaviot.

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

Onnistu joka kerta. Tutustu uuteen sähköasennuskalusteiden mallistoomme: Exxact ja Renova pintaasennuskalusteet. se.com/fi

Onnistu joka kerta. Tutustu uuteen sähköasennuskalusteiden mallistoomme: Exxact ja Renova pintaasennuskalusteet. se.com/fi Onnistu joka kerta Tutustu uuteen sähköasennuskalusteiden mallistoomme: ja Renova pintaasennuskalusteet sekä pintaasennusrasiat kiinteällä kehyksellä. se.com/fi Sopii loistavasti mihin tahansa sisustukseen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE Upotettavan TSL-valaisimen käyttö-, asennus- ja huolto-ohje

ASENNUSOHJE Upotettavan TSL-valaisimen käyttö-, asennus- ja huolto-ohje sairaalatekniikkaa 1(3) ASENNUSOHJE Upotettavan TSL-valaisimen käyttö-, asennus- ja huolto-ohje 1. Valaisinmallit ja asennusmitat (kuva 1) Valaisin Teho (W) L (mm) B (mm) L1 (mm) B1 (mm) H (mm) H1 (mm)

Lisätiedot

Satmatic Oy. Yhteistyö kanssamme avain menestykseen

Satmatic Oy. Yhteistyö kanssamme avain menestykseen Piharasiakotelot Satmatic Oy Yhteistyö kanssamme avain menestykseen Satmatic Oy on yksi Suomen johtavista sähkö- ja automaatiotekniikan rakentajista yli 20 vuoden kokemuksella. Olemme erikoistuneet niin

Lisätiedot

Kaapelin valintaan vaikuttavat standardit:

Kaapelin valintaan vaikuttavat standardit: Kaapelin valintaan vaikuttavat standardit: Ympäristön lämpötila ja ulkoiset lämmönlähteet. Veden esiintyminen. Mekaaniset vaikutukset esim. iskut, puristukset, taivutukset, tärinä. Sähkölaitteiden läheisyys

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 406 Skill Sähköasennus Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Työ- ja sähkötyöturvallisuus Käyttöönotto, testaus ja toiminta Mitat ja

Lisätiedot

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET Keskitalo Anne Länkinen Pekka 5.11.2013 Suuren osan rakennusten sähköasennuksista muodostavat valaisinryhmien asennukset Valaistusryhmien kaapeleita voidaan asentaa

Lisätiedot

02. Valaisintarvikkeet

02. Valaisintarvikkeet 02. Valaisintarvikkeet Valaisinpistorasia 250 V 6 A, 2-napainen 02.1 Valaisinpistorasia 250 V 6 A, 2-napainen Maadoittamattoman valaisimen asennukseen 729326 IP-pakkaus 5 210mm 135mm 20mm 0,104Kg 5 702127

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia AX16

LK Hanakulmarasia AX16 LK Hanakulmarasia AX16 Rakenne LK Hanakulmarasia AX16 on saatavilla kahdella eri rakenteella: yhdelle putkelle ja kahdelle putkelle. Hanakulmarasia on suunniteltu elementtirakenteisiin tai paikalla valettuihin

Lisätiedot

Liitokset ja liittimet

Liitokset ja liittimet Liitokset ja liittimet Tuomas Upola, Henri Ratilainen 3.2.2014 1 Liitokset Liitokset oltava sähköisesti ja mekaanisesti luotettavia ja niiden on vastattava johtavuudeltaan itse johdinta Kaikkiin liitoksiin

Lisätiedot

3-piirinen. kosketinkiskojärjestelmä

3-piirinen. kosketinkiskojärjestelmä 3-piirinen kosketinkiskojärjestelmä 3-piirinen kosketinkiskojärjestelmä 3-piirinen GLOBAL pro kosketinkiskojärjestelmä on osa GLOBAL trac järjestelmäperhettä. GLOBAL pro on sopiva järjestelmä myymälöihin,

Lisätiedot

Kiitos, että valitsit laadukkaan LUXNEL -tuotteen!

Kiitos, että valitsit laadukkaan LUXNEL -tuotteen! Asennusohje Toimitussisältö Luxnel valopaneeli koostuu valaisinelementistä, laminoidusta valokuvasta ja karkaistusta turvalasista. Valaisinelementin on IP44 suojattu Virtalähde 24VDC IP65, pistotulpalla

Lisätiedot

274_277_chapter 4_prod 07_index_fin.qxp :40 Seite 275 R a s i a l i i t t i m e t 275

274_277_chapter 4_prod 07_index_fin.qxp :40 Seite 275 R a s i a l i i t t i m e t 275 274 Rasialiittimet 275 Rasialiittimet 4 Rasialiittimet Sivu HelaCon-sarja....................................................278 -sarja.................................................279 -sarja................................................282

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA TIETOVERKOT HETEL 1 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

Johtokanavajärjestelmän asennus- ja käyttöohje

Johtokanavajärjestelmän asennus- ja käyttöohje Johtokanavajärjestelmän asennus- ja käyttöohje Sivu 2 / 17 VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Muutos Tekijä 1 1.1.2007 Ohje luotu 2 22.10.2013 Päivitetty vastaamaan nykyisiä kanavia Aki Lamponen / Jari Aho

Lisätiedot

Mi-keskusjärjestelmä. Tekniset tiedot LES. Suunnittelu. Mukavaa projektisuunnittelua nopeasti ja helposti ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistolla.

Mi-keskusjärjestelmä. Tekniset tiedot LES. Suunnittelu. Mukavaa projektisuunnittelua nopeasti ja helposti ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistolla. -keskusjärjestelmä Suunnittelu Mukavaa projektisuunnittelua nopeasti ja helposti ENYGUIDE-suunnitteluohjelmistolla. Suunnitteluohjelmisto - internetin kautta online - työasemalla offl ine www.enyguide.eu

Lisätiedot

Valmistus Saksassa. Bals on asiakkaidensa kumppani. Tuotanto

Valmistus Saksassa. Bals on asiakkaidensa kumppani. Tuotanto Yleisluettelo Bals on asiakkaidensa kumppani Bals-yhtiö perustettiin Saksassa yli 50 vuotta sitten. Koko maailman markkinoita palvelevan yrityksen tuotanto-ohjelmaan kuuluu laaja valikoima laadukkaita

Lisätiedot

Tekninen esite Pienjännitekojeet

Tekninen esite Pienjännitekojeet Tekninen esite Pienjännitekojeet Al/Cu -yleisliittimet Esite OZX 1 FI -07/7-11 MDN42 ASEA BROWN BOVERI Al/Cu -yleisliittimillä liitos ei löysty Luotettava yleisliitin sekä alumiini- että kuparikaapeleille

Lisätiedot

remontin teko on mukavaa ja nopeaa

remontin teko on mukavaa ja nopeaa PINTA-ASENNUSKALUSTEET remontin teko on mukavaa ja nopeaa VALINTATAULUKKO OTEO KOJERUNGOILLE Toiminto Kivi Koottu Irrallinen Koottu Kytkimet 10 AX - 250 V~ Vaihtokytkin 860 01 (1) 861 01 (1) 862 01 Kaksinapainen

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

Jussi ja IMPRESSIVO Ratkaisut saneeraukseen

Jussi ja IMPRESSIVO Ratkaisut saneeraukseen Jussi ja IMPRESSIVO Ratkaisut saneeraukseen IMPRESSIVO, carat, future linear ja Vahti-Jussi ovat ABB:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. 2 Asennuskalusteet Ratkaisut saneeraukseen 2014 Saneeraus viimeistellään

Lisätiedot

seinäkaapit riviliitinkotelot

seinäkaapit riviliitinkotelot seinäkaapit ST-sarjan seinäkaapit edustavat markkinoiden parhaita metallikoteloita. Hyvin suunnitelluista tuotteista, joiden ominaisuuksia on jatkuvasti pidetty ajan tasalla ja parannettu, on rakennettu

Lisätiedot

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA

19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Tietoverkkotuotteet 19 RISTIKYTKENTÄKAAPIT MetalliovelLA Kaapin leveys 600 mm Kaapin leveys 800mm Kaappirunko, jossa katto, sivut/takaseinä, ovi ja sokkelikulmat. Kaapin ovi on standardina varustettu lukolla.

Lisätiedot

NORWESCO SUOJAA JA TURVAA

NORWESCO SUOJAA JA TURVAA NORWESCO SUOJAA JA TURVAA Korkealaatuisia sähkötarvikkeita Norwesco suojaa ja turvaa Norwesco korkealaatuisia sähkötarvikkeita Tuotteidemme avulla ihmiset voivat elää ja työskennellä turvallisemmassa ympäristössä.

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

2015 P R O F I I L I T

2015 P R O F I I L I T 2015 5 Kaksitoista korkealaatuista alumiiniprofiilia ja laaja valikoima tarvikkeita, jotka laajentavat LED-nauhojemme käyttömahdollisuuksia ja helpottavat asennusta. Profiilit toimivat suojana, antavat

Lisätiedot

Kotelot vaativiin olosuhteisiin

Kotelot vaativiin olosuhteisiin Kotelot vaativiin olosuhteisiin vector ja orion plus vector on täydellinen ratkaisu kotelointitarpeisiin oikein vaikeissa olosuhteissa kuten pesuhalleissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Kotelot on helppo

Lisätiedot

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA TMT-Alleajosuoja Hyväksyntänumero: E4-58R-020343 Ext: 01 E-HYVÄKSYNNÄT TMT-Alleajosuoja on E-hyväksytty

Lisätiedot

Erityistilojen sähköasennuksia SFS ja

Erityistilojen sähköasennuksia SFS ja Erityistilojen sähköasennuksia SFS 6000-7 ja 6000-8 Tapio Kallasjoki Erityistiloja Kylpy- ja suihkutilat Uima-altaat ja vastaavat Saunat Rakennustyömaat Maa- ja puutarhatalouden tilat Ahtaat johtavat tilat

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia. Rakenne. 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille. 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä

LK Hanakulmarasia. Rakenne. 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille. 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä LK Hanakulmarasia Rakenne 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä 20 mm:n PEX-putkelle puserrusliittimellä* * 20 mm:n putki vaatii tarkastusluukun huoltoa varten

Lisätiedot

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

ValenaTM käytännöllinen valikoima kestää jokapäiväisessä käytössä

ValenaTM käytännöllinen valikoima kestää jokapäiväisessä käytössä ValenaTM käytännöllinen valikoima kestää jokapäiväisessä käytössä ASENNUSKALUSTEET ASUIN- JA TOIMISTOTALOIHIN Täydellinen valinta nykyajan asennuksiin Asiakkaiden vaatimukset kasvavat samaan tahtiin teknologisen

Lisätiedot

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä.

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä. TYÖSELOSTUS Kohde Taitaja 2015 sähköasennus, semifinaali. Laajuus ja työskentelytavat Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella

Lisätiedot

Uudet Golf-modulikotelot. Sarjat VS ja VF

Uudet Golf-modulikotelot. Sarjat VS ja VF Uudet Golf-modulikotelot Sarjat VS ja VF Uusi Golf Inspiraatio innovaation lähteenä Uusi Golf. Yksinkertaisesti enemmän: enemmän ideaa, enemmän joustavuutta. Aivan uusi konsepti, jossa lukematon määrä

Lisätiedot

Pienjännitetuotteet, Huoneistokeskukset 1 FI 09_11 Kerros- ja rivitalot Huoneistokeskukset. Preliminary ABB

Pienjännitetuotteet, Huoneistokeskukset 1 FI 09_11 Kerros- ja rivitalot Huoneistokeskukset. Preliminary ABB Pienjännitetuotteet, Huoneistokeskukset 1 FI 09_11 Kerros- ja rivitalot Huoneistokeskukset Preliminary ABB Saneerauskeskukset pinta-asennukseen Keskusten mitat: Leveys 275 Korkeus 500 Syvyys 102 Keskusten

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

cover 52 HALOGEENI ALASVALOT

cover 52 HALOGEENI ALASVALOT HALOGEENI ALASVALOT Halogeenivalonlähde voi monessa tapauksessa korvata hehkulampun ja samalla saat enemmän valoa ja pidemmän eliniän. Pidempi elinikä tarkoittaa myös alhaisempia huoltokustannuksia. Yksi

Lisätiedot

Kytkentätarvikkeet. Kytkentärimat, -liittimet ja liitäntärasiat

Kytkentätarvikkeet. Kytkentärimat, -liittimet ja liitäntärasiat Kytkentätarvikkeet Kytkentärimat, -liittimet ja liitäntärasiat 8,1 6,8 3,5 17,7 17,3 1 KYTKENTÄRIMAT Yksi-, muutama- ja hienolankaisille johtimille. Kytkentärimat valmistetaan 12-napaisina, mutta pyynnöstä

Lisätiedot

JAKORASIAT IP67. Pinnalliset silumiinijakorasiat Lattiapistorasiat

JAKORASIAT IP67. Pinnalliset silumiinijakorasiat Lattiapistorasiat JAKORASIAT IP67 Pinnalliset silumiinijakorasiat Lattiapistorasiat B n pinta-asennettavat IP67 kevytmetallivaletut silumiinijakorasiat sopivat asennettavaksi sekä kuiviin että kosteisiin sisä- ja ulkotiloihin.

Lisätiedot

NOPEA ASENNUS SÄÄDETTÄVÄ LIITOS. AKK kerrospilarikengässä yhdistyy kolme elementtipilarin raudoitustuotetta; kenkäliitos, pääteräs ja jatkospultti.

NOPEA ASENNUS SÄÄDETTÄVÄ LIITOS. AKK kerrospilarikengässä yhdistyy kolme elementtipilarin raudoitustuotetta; kenkäliitos, pääteräs ja jatkospultti. PILARIKENGÄT sivu 1 / 5 Pilarikenkiä käytetään betonielementtipilareiden kiinnittämiseen ja kuormien siirtämiseen. Pilarielementtiin sijoitetut kengät liitetään vastakkaisessa rakenteessa oleviin pultteihin.

Lisätiedot

Roth QuickBox - levyseinälle

Roth QuickBox - levyseinälle Roth QuickBox - levyseinälle Asennusohje German quality since 1947 1/9 QuickBox-hanakulmarasia levyseinälle, asennusohje 1: Putki katkaistaan kohtisuoraan PEX-leikkurilla. Suojaputki leikataan 30 mm lyhyemmäksi

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Vikavirtasuojattu termostaatti RCD-2030

ASENNUSOHJE. Vikavirtasuojattu termostaatti RCD-2030 ASENNUSOHJE Vikavirtasuojattu termostaatti RCD-2030 KÄYTTÖKOHTEET Lattialämmityksen ohjaus RCD-2030 vikavirtasuojattu lattiatermostaatti on tyylikäs ja saneerauskohteissa myös erittäin kustannustehokas

Lisätiedot

Vuototiivis jakokeskuskaappi

Vuototiivis jakokeskuskaappi Vuototiivis jakokeskuskaappi Ominaisuudet ja käyttötarkoitus Vuototiiviitä jakokeskuskaappeja käytetään lämmitysja käyttövesijärjestelmien jakeluputkistojen asennuksissa. Kaapin vuototiiveys saavutetaan

Lisätiedot

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana RUNKOJEN KASAUSOHJE Alakaapit...2 Komerot...3 Yläkaapit...4 Laatikoston runko...5 Rullakiskolaatikoston runkokiskot...6 Rullakiskolaatikon kasaus...8 Rullakiskolaatikon etulevyn asenus...9 Vaimennetun

Lisätiedot

1/2014 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Uutuudet 2014

1/2014 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Uutuudet 2014 1/2014 Asennustarvikkeet ja -kalusteet Uutuudet 2014 Tuoteuutuudet 2014 01 02 03 IMPRESSIVO - pintakalusteet Jussi & IMPRESSIVO uudet toiminnallisuudet RF-tuotteet langattomaan kytkemiseen Sivu 04 Sivu

Lisätiedot

Onnistu toimistosi sähkösuunnittelussa Thorsman-tuotteilla

Onnistu toimistosi sähkösuunnittelussa Thorsman-tuotteilla Onnistu toimistosi sähkösuunnittelussa Thorsman-tuotteilla Onnistu toimistosi sähkösuunnittelussa Thorsman-tuotteilla Thorsman-tuotteilla toteutat toimiston sähköjärjestelyt vaivattomasti ja tyylikkäästi.

Lisätiedot

M12 kytkentäkeskukset

M12 kytkentäkeskukset Kaapeli & Liitäntätekniikka Liittimet Kytkentäkeskukset M12 kytkentäkeskukset Kytkentäkeskus antureiden pikaliitäntään 4 tai 8 porttia Syöttöjännitteen ja tilatiedon LED-indikointi Kotelointiluokka IP67,

Lisätiedot