Opetustiedote 3/2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opetustiedote 3/2013"

Transkriptio

1 Opetustiedote 3/2013 Merikeskus Vellamon opetustiedotteesta löydät talon uuden tarjonnan kouluille ja päivähoidolle. Koko Vellamon opetustarjonta on osoitteessa -> Info -> Kouluille ja päiväkodeille. Tänä syksynä ohjelmaa on tarjolla enemmän kuin koskaan ennen - nautitaan siitä! Tekemistä, tietoa ja elämyksiä Kotkan Kansatasamassa sijaitsevassa Vellamossa tarjoavat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo. Tervetuloa! Syyskauden näyttelyt on pyhitetty lapsille! Nyt jo käynnissä oleva Saareen-näyttely on avoinna asti ja Satupäivänä aukeaa Saaren rinnalle Arjen aakkoset. Saareen on lapsille suunnattu näyttely vedestä, maasta, sanoista, tunteista ja tarinoista. Näyttelyn keskiössä ovat 32 suomalaisen kirjailijan saariaiheiset kirjat, joista eri taiteenalojen ammattilaiset ovat luoneet kokonaisvaltaisen maailman. Moniaistisessa näyttelyssä matka alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen. Näyttely on tehty Oulun sanataidekoulu Valveessa. Näyttelyn ovat tuottaneet Kotkaan Suomen merimuseo ja Laku. OPASTUS ON HELPOIN TIE Näyttelystä saa eniten irti varaamalla siihen opastuksen. Opastuksia on eri-ikäisille aina 4-vuotiaista aikuisiin, ja niitä voi tilata myös aamuiksi ennen varsinaista aukioloaikaa. Opastus- ja työpajavaihtoehdoista löydät tarkemmat tiedot seuraavilta sivuilta. Koululaisopastuksen hinta on ryhmältä 40 euroa, opastuksen ja työpajan yhdistelmä 60 euroa. Sisäänpääsy on maksuton koululaisille opettajineen. LUKEMALLA TARINOIDEN SISÄLLE Matka Saareen on hedelmällisin, jos voitte lukea oppilaiden kanssa ainakin yhden näyttelyn kirjoista. Koko kirjalista löytyy Saareen-näyttelyn sivuilta: TEHTÄVIÄ OPETUKSEN TUEKSI Samalta verkkosivulta löytyy myös tehtävälomakkeet jokaista näyttelyn kirjaa varten. Tehtävät tukevat koulujen ja päiväkotien taidekasvatustyötä tarjoamalla valmiita sanataideharjoituksia luku- ja näyttelyelämyksen tueksi, ja niitä voi käyttää sekä ennen kirjan lukemista ja näyttelyvierailua että niiden jälkeen. OMATOIMISESTI SAAREEN Näyttelyyn voi tulla toki ilman opastustakin Vellamon aukioloaikoina eli tiistaista sunnuntaihin klo 11 18, ke klo 20 asti. Ryhmän tulosta on hyvä kuitenkin ilmoittaa etukäteen ruuhkien välttämiseksi info(at)merikeskusvellamo.fi tai Saareen-näyttelyyn liittyy 18.9 teemapäivä opettajille ja muille kasvattajille. Teemapäivästä lisää seuraavalla sivulla.

2 Varaa päivä Koulutusta kasvattajille Keskiviikkona Merikeskus Vellamossa järjestetään varhaiskasvatuksen ja kouluyhteistyön päivä. Klo 16 alkaen ovat kaikki varhaiskasvattajat, opettajat ja vanhemmat tervetulleita esitelmätilaisuuteen ja opastukselle Saareen. Opastuksella annetaan vinkkejä näyttelyn hyödyntämiseen ja avataan taustalla olevia tarinoita. Päivän järjestäjinä toimivat Merikeskus Vellamo, Laku ja Kotkan kaupunginkirjasto, ja koulutuksen tarkka sisältö julkaistaan heti ohjelman vahvistuttua. Päivään liittyy myös tiedotustilaisuus, jossa lapset pääsevät testaamaan Saareen-näyttelyä. Testiryhmäksi ilmoittautumisesta lisätietoa alla. Tiedotuspäivänä ilmaiseksi opastukselle Saareen-näyttelyyn tarjotaan maksuttomia opastuksia kahdelle ryhmälle ke Edellytyksenä tulolle on, että tiedotusvälineet ja Merikeskus Vellamon museot saavat kuvata ja haastatella lapsia sekä käyttää tästä syntynyttä aineistoa mediassa ja museon viestinnässä. Nopeimmat pääsevät, hitaammat maksavat! Varattavissa olevat ajat: klo 9 ja klo Kohderyhmä yli 4-vuotiaat ja alakoulun luokat. Ilmoittaudu halukkaaksi klo 10 alkaen: johanna.aartomaa@nba.fi. Opastuksia ja työpajoja Saareen-näyttelyyn TARINAMATKA SAAREEN Tarinamatkalla Saareen-näyttelyssä tutustutaan Ruusumäen perheen veneseikkailuihin, käydään vedenalisessa, sukelluskellossa ja päädytään saarella olevaan mökkiin. Saareen-näyttely useine tarinoineen tulee tutuksi tutkien, katsellen ja kuunnellen. Kesto noin 45 min. Aika: asti Kohderyhmä: yli 4-vuotiaiden päivähoitoryhmät, eskarit ja ekaluokkalaiset. Hinta: 40 euroa/ryhmä. ASKARTELUA JA TARINAMATKA SAAREEN Saareen-näyttelyyn liittyvässä työpajassa askarrellaan oppilaiden iästä riippuen joko veneaiheinen kortti (esim. isänpäiväksi) tai piirretään oma mielikuvituksellinen merikartta. Työpajaan liittyy opastus Saareen-näyttelyssä. Kesto 1-1,5 tuntia. Aika: asti Kohderyhmä: yli 4-vuotiaiden päivähoitoryhmät, esi- ja alkuopetus Hinta: 60 euroa/ryhmä tai 4 /oppilas. Saareen-näyttelyssä järjestetään myös lasten synttäreitä. Kysy lisää infosta. MENNÄÄN SAAREEN! Opastuksella matkataan saareen ja kirjojen maailmaan, nähdään majakka, kurkistetaan sukelluskelloon ja harhaillaan sumussa. Tarinoita pullollaan oleva opastus johdattelee Saareen-näyttelyn tarinoihin ja ehkäpä myös toimii innoittajana kirjojen lukemiseen. Opastukseen kannattaa liittää näyttelyä varten tehtyjä sanataidetehtäviä ja mahdollisuuksien mukaan myös lukea näyttelyn kirjoja, mutta ilmankin niitä voi opastukselle tulla. Kesto noin 45 min. Aika: asti Kohderyhmä: alakoulut Hinta: 40 euroa/ryhmä tai 4 /oppilas.

3 KIRJALLINEN MATKA SAAREEN Opastus Saareen-näyttelyyn herättää henkiin 32 kirjan innoittamana tehdyn näyttelyn. Matkalla saareen voi eksyä sumuun tai nähdä majakan, kuulla kirjojen lukemattomia tarinoita ja muistella luettuja opuksia. Opastus sopii mm. äidinkielen ja kirjallisuuden tai kuvaamataidon opetukseen. Kesto noin 30 minuuttia. Aika: asti. Kohderyhmä: yläkoulut, opiskelijat Hinta: 20 euroa/ryhmä. KOULUKERHO -VIERAILU Saareen -näyttelyn maksuttomat kerhovierailut on varattavissa alakoulujen yhdelle koulukerholle. Lisätiedot: Anu Vihavainen puh , kotka.fi. Kun asiasta on sovittu Anun kanssa, voi vierailun varata museolta: johanna SANATAIDEPAJOJA Saareen-näyttelyyn liittyviä sanataidepajoja voi kysyä Lakusta, Koe ITE! Maata näkyvissä asti. MAATA NÄKYVISSÄ Opastus ITE-taiteen maailmaan. Veneellinen suomalaisia valtionpäämiehiä joukossa tietenkin yksi nainen tähyää mereltä maata, jossa Pelimannit soittavat ja joutsenet lentävät. Hyvän mielen näyttely yhdistää niin itseoppineiden kuin ammattitaiteilijoidenkin töitä. Opastus kestää min. Käsiohjelmassa on tehtävä omatoimista näyttelykäyntiä silmällä pitäen. Käsiohjelmia saatavilla näyttelytilassa, omatoiminen tutustuminen Maata näkyvissä näyttelyyn mahdollista Vellamon avoinnaoloaikoina. Aika: tiistai-perjantai saakka Kohderyhmä: alakoulut, yläkoulut, lukiot, taiteen opetus, taiteesta innostuneet Huom. ilmainen paja ITE TEHDEN Laivakissa opastaa vesilintujen salattuun maailmaan ja ohjaa sitten Maata näkyvissä näyttelyn teemoista itse tekemisen riemua sisältävän työpajan. Näyttelykäynnin jälkeen lapset saavat heittäytyä ITE-taiteilijoiksi ja askarrella oman taideteoksen, aikaa kuluu noin 1-1½ tuntia, ryhmän koosta riippuen. Aika: Viikot 38 ja 39 Kohderyhmä: eskarit, alakoulun 1-2 lk. Hinta: Nämä pajat ovat ilmaisia!

4 Tulossa: satuviikko Valtakunnalliseen Satupäivään huipentuvalle kotkalaisten Satuviikolle on tulossa Saareen-näyttelyyn liittyen opastuksia ja esityksiä. Ohjelma julkaistaan sen vahvistuttua: suunnitelmissa on lastenteatteria ja kirjailijavierailu sekä tarinamatkoja saareen. Ohjelma on suunnattu päivähoidolle ja alakouluille yhdessä Lakun kanssa. Varatkaahan siis jo aikaa ja osaan tarjonnasta myös hieman rahaa, jotta pääsette tarinoiden maailmaan. Koska vaihtoehtoja tulee olemaan paljon, kannattaa miettiä yhteiskuljetusten mahdollisuutta. Satuviikolla pystymme ottamaan vastaan bussilastillisen lapsia ongelmitta! Kysy lisää: SATUVIIKON TYÖPAJA Laivakissan ystävät Laivakissamme mielii maihin monen merellä vietetyn vuoden jälkeen. Sitä kuitenkin mietityttää, millainen arki maissa mahtaa ollakaan ja mistä se saisi ystäviä. Pajassa paneudutaan Laivakissan auttamiseen näissä visaisissa pohdinnoissa. Aika: vk 42 ( ) Kohderyhmä: 5-6-vuotiaat, alakoulun 1.lk. Hinta: Nämä pajat ovat ilmaisia! Tietoa museoiden tarjonnasta löytyy verkosta Vellamossa sijaitsevien museoiden ja kirjastopalveluiden koko opetustarjonta lisätietoineen löytyy verkosta: -> Info -> Kouluille ja päiväkodeille. Tässä tiedotteessa esiteltyjen lisäksi tilattavissa on mm. seuraavat: SUOMEN MERIMUSEO Laivakoira Vellun tassunjäljillä, esikoulut, luokat, 40 Pohjantähti, Etelän risti, sovellettavissa kaikenikäisille, 40 Venehallin satukierros, päiväkodit, maksuton Maalaa meri -työpaja, sovellettavissa kaikenikäisille, 60 /ryhmä tai 4 /oppilas Pullolaivatyöpaja, esikoulut, alakoulut, 60 /ryhmä tai 4 /oppilas Esinetutkimustyöpaja, luokat, 60 /ryhmä tai 4 /oppilas Minun kaupunkini -työpaja, yhdessä Kymenlaakson museon kanssa, sovellettavissa kaikenikäisille, 60 /ryhmä tai 4 /oppilas. Huom. pajan kesto 2,5 tunnista koko koulupäivään. KYMENLAAKSON MUSEO Aikamatka, päiväkodit ja alakoulun luokat, kotkalaisille kouluille maksuton. Merilinnoituksesta sahakaupungiksi, peruskoulut ja lukiot, kotkalaisille kouluille maksuton. Elämää kivikauden Suomessa, luokat, kotkalaisille kouluille maksuton. Unelmien kaupunki, alakoulut, työpajamaksu 60 /ryhmä tai 4 /osallistuja. Verkkosivuilta löytyvät myös muut teemaopastukset sekä omatoimitehtävät.

5 Annan tarina - Anna kiertää jälleen kouluilla Minä olen Anna, Harjulan talosta, Mäntyharjulta. Sain nimeni isän toivomuksesta, hänen äitinsä mukaan. Meitä Annoja on kotikylässä muitakin, ja todennäköisesti vielä enempi on Kotkassa, siinä sahakaupungissa, joka on meren rannalla. Mieheni Matti lähti mennä kesänä sinne, töitä kyselemään kun kotitila ei nuorinta poikaa elätä. Pääsi sahalle, rivakka mies kun on. Kantohommiin. Talven yli se on siellä kitkutellut, ollut rakennuksilla ja tehnyt hanttihommia ja nyt minäkin lähden sinne. Kevät ja uitot tulevat, sahoilla tarvitaan taas väkeä ja Matti on minullekin puhunut työn. Minä pääsen samalle sahalle sinne pätkälankkujen puolelle, kimpilaaniksi se sitä sanoi. Sana tuli naapurin mukana kun markkinamatkoilta palasi; Matti ei ole oppinut kirjoittamaan kuin nimensä niin että kuulumisia on vaihdettu naapurin välityksellä Näin alkaa Harjulan Annan tarina. Anna muuttaa miehensä perässä rannikon uuteen sahakaupunkiin, aloittaa sahalla töissä ja päätyy lasten syntymän jälkeen kauppiasperheeseen siivoamaan. Annan tarina johdattaa Kotkan kaupungin ensimmäisiin vuosikymmeniin. Millaista oli asua hellahuoneessa? Miten vähäinen vapaa-aika käytettiin ja mitä kaikkea ihmeteltävää kaupunki tarjosikaan. Mukana tarinassa kulkevat pienet arjen esineet, joita kuulijat saavat kosketella. Tänä syksynä Annan tarinan vahvana juonteena on monikulttuurisuus; satama toi tuulahduksia muilta mailta, moni kauppias tai muu yrittäjä oli hankkinut kokemuksia jossain muuallakin, kaupungin asukkaat puhuivat useita kieliä Annan tarina on kaksiosainen; ensin Anna vierailee kerhotunnilla tai ryhmän luokassa (vk 40, 44 tai 45) ja tämän jälkeen ryhmä tekee vastavierailun Kymenlaakson museoon (vk 47, 48 tai 49), jossa Annan tarinaan liittyviä esineitä ja ilmiöitä on nähtävillä enemmän kuin vasullinen. Ryhmän maksimikoko yksi kerho/yksi luokka/ 25 oppilasta. Annan tarina vierailu on varattavissa yhdelle koulukerholle tai kerhotoimintaa järjestävän alakoulun luokalle (1 x koulu). Kerhotoiminnan hanke maksaa kouluvierailun sekä kuljetuskustannukset. Lisätiedot: Anu Vihavainen, puh , anu.vihavainen@kotka.fi. Kohderyhmä: Alakoulun 1-2. luokat ja koulujen kerhot ko. ikäisille Aika: Annan voi tilata koululle viikoilla 40, 44 tai 45. Vastavierailu Kymenlaakson museoon Annan vierailun jälkeen, vk 47, 48 tai 49. Maanantaisin Vellamo on suljettu. Opettajalle toimitetaan Annan tarina jo ennakolta, jolloin asiaan ja vierailuun voi valmistautua. Kesto: Annan vierailu luokassa kestää noin yhden oppitunnin verran. Vierailu museossa kestää kaikkineen noin 1 tunnin.

6 Vaihtuvat näyttelyt SAAREEN ( asti) Miksi maan pinnalle nousseet vedenneidot katoavat jälkiä jättämättä? Miksi luodolla on kaappikello ja majakassa lehmä? Kuka on maalannut mökin seinään oudon maalauksen, ja mikä on unienvaihtaja - tai sukelluskello? Liity opetustiedotteen postituslistalle lähettämällä viesti osoitteeseen johanna.aartomaa(at)nba.fi Saareen-näyttelyn pohjana on 32 suomalaista saariaiheista kirjaa. Näyttelystä löytyy konkreettisia muistoja niin muumien majakkasaarelta kuin Uppo-Nallen retkiltäkin unohtamatta Heinähatun ja Vilttitossun tai muiden seikkailijoiden tarinoita. Näyttelyn tarinoista löytyy kuultavaa ja ajateltavaa kaikille vuotiaille. Näyttely on hyvä ponnistuslauta kirjojen maailmaan. LAIVAKOKKEJA JA RESEPTEJÄ ( asti) Saksalainen valokuvaaja Thomas Duffé on kuvannut Hampurin ja Bremerhavenin satamissa vierailleiden rahtilaivojen kokkeja heidän työympäristössään. Samalla Duffé on pyytänyt kultakin kokilta lempiruokareseptin, jotka esitellään näyttelyn yhteydessä. MAATA NÄKYVISSÄ! ( asti) Hyväntuuliseen ITE-taiteen näyttelyyn liittyy opastus ja työpaja, jossa pääsee tekemään ITE. Silliä ja silakkaa! JuLISTENÄYTTELY ( ) TULOSSA: ARJEN AAKKOSET Näyttelyssä eletään nykyajan kolmasluokkalaisen Epun perheen päivä aamusta yöhön ja A:sta Ö:hön. Jokaisen aakkosen kohdalla kerrotaan tämän päivän arjesta, mutta kerrotaan myös menneestä. Arjen Skannaa kuva QR-koodin lukijalla ja pääset tutustumaan laivakokkien resepteihin. muuttuminen on havainnollistettu toiminnallisin keinoin, kuten vaikkapa kurkistuksella jääkaappiin tai kirjainpeleillä. Näyttelyssä saa myös leikkiä. Näyttelyn opastus keskittyy päivänkiertoon ja muutamiin arjen ihmeisiin, jonka jälkeen ryhmälle jää aikaa kokeilla ja leikkiä näyttelyn parissa. Opastus 20 min ja muuta aikaa hyvä varata yhteensä ainakin tunti. Opastuksia on mahdollista normaaliin tapaan tilata ennen klo 11, mutta näyttelyyn voi tutustua omatoimisestikin Vellamon avoinnaoloaikoina. Kohderyhmä: 4-9 -vuotiaat. Alle 18-vuotiaat maksutta Vellamoon Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät Vellamoon ilmaiseksi. Opetuskäynnin yhteyssä näyttelyihin pääsee maksutta 1 aikuinen 5 lasta kohden mukaan laskien opettajat ja valvojat. Lisäksi henkilökohtaiset avustajat pääsevät näyttelyihin ilmaiseksi. Kouluryhmän kanssa tehtävän museovierailun aikana edellytämmekin opettajan olevan mukana koko vierailun ajan. Opettaja vastaa ryhmästään ja opastusrauhasta. Ryhmä voi tehdä omia tehtäviään museovierailun aikana, mutta myös tuolloin opettajan edellytetään olevan paikalla huolehtimassa ryhmän valvonnasta. Merikeskus Vellamo; Tornatorintie 99, Kotka info@merikeskusvellamo.fi, ti, to su 11 18, ke 11 20, ma suljettu Kuvat/teokset: Jesperi Vara, Ulla Wirzenius, Johanna Aartomaa, Matti Westerlund, Tiina Leinonen. Taitto: Johanna Aartomaa.

Opetustiedote 4/2013

Opetustiedote 4/2013 Opetustiedote 4/2013 Merikeskus Vellamon opetustiedotteesta löydät talon uuden tarjonnan kouluille ja päivähoidolle. Koko Vellamon opetustarjonta on osoitteessa www.merikeskusvellamo.fi -> Info -> Kouluille

Lisätiedot

Opetustiedote 3/2014

Opetustiedote 3/2014 Opetustiedote 3/2014 Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon monipuoliset näyttelyt ja laaja palvelutarjonta mahdollistavat niin innostavan oppimiskäynnin kuin mukavan huviretkenkin. Merikeskus Vellamossa

Lisätiedot

Luokkaretkiesite 2013

Luokkaretkiesite 2013 Luokkaretkiesite 2013 Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon monipuoliset näyttelyt ja laaja palvelutarjonta mahdollistavat niin innostavan oppimiskäynnin kuin mukavan huviretkenkin. Merikeskus Vellamossa

Lisätiedot

Opetustiedote 1/2012. Opastukset

Opetustiedote 1/2012. Opastukset Opetustiedote 1/2012 Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo. Monipuolinen näyttely- ja ohjelmatarjonta sekä laajat kirjasto- ja tietopalvelut muodostavat

Lisätiedot

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA KOULUTIEDOTE SYKSY 2019 ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA HISTORIAA KIVIKIRVEISTÄ IKEAAN ARKEOLOGIAA JA HAUTAUSTAPOJA TEHDÄÄN YHDESSÄ JOULUA! Tornionlaakson maakuntamuseo tarjoaa oivaltavan matkan oman historian

Lisätiedot

Opetustiedote 1/2014

Opetustiedote 1/2014 Opetustiedote 1/2014 Merikeskus Vellamon opetustiedotteesta löydät talon uuden tarjonnan kouluille ja päivähoidolle. Koko Vellamon opetustarjonta on osoitteessa www.merikeskusvellamo.fi -> Info -> Kouluille

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2017 VILLA ARTTU SYKSY 2017 OHJELMA VILLA ARTUN NÄYTTELYT Yhdessä Together 4.10.2017 19.1.2018 Villa Artun galleria ja käytävägalleria A Game. Petr Tichshenko

Lisätiedot

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Innostunut opas innostaa kävijää! (opettaja) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

Luokkaretkiesite 2012

Luokkaretkiesite 2012 Luokkaretkiesite 2012 Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon monipuoliset näyttelyt ja laaja palvelutarjonta mahdollistavat niin innostavan oppimisympäristön kuin mukavan retkikohteenkin. Merikeskus

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

SUOSITUSPOLKU PERUSKOULUILLE

SUOSITUSPOLKU PERUSKOULUILLE SUOSITUSPOLKU PERUSKOULUILLE 1. luokka Talomuseo Glims: Maatilan vuodenkierto, 30 min. Espoon kaupunginmuseon koululaispalvelut tarjoavat monialaisen kurkistuksen menneisyyden ihmisten elämään. Museoidemme

Lisätiedot

Vierailulla Vellamossa

Vierailulla Vellamossa Merikeskus Vellamo panostaa hyvään saavutettavuuteen ja viihtyisään ympäristöön 2009 sivu 2 / 13 Sisällys Johdanto...3 Viestintä ja saapuminen...3 Opasteet ja seinätekstit...5 Lainattavia apuvälineitä...7

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät VILLA ARTTU KEVÄT VILLA ARTUN NÄYTTELYT UNIKUDELMIA TYÖPAJAT UNIKUDELMIA 29.1.-22.3. Päiväkoti- ja kouluryhmille OHJELMA Tarinamatka yli 3-vuotiaiden

Lisätiedot

Opetustiedote syksy 2017

Opetustiedote syksy 2017 Opetustiedote syksy 2017 Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon monipuoliset näyttelyt ja laaja palvelutarjonta mahdollistavat niin innostavan oppimiskäynnin kuin mukavan huviretkenkin. Merikeskus Vellamossa

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät kevätkauden 2019 ohjelman.

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät kevätkauden 2019 ohjelman. Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät kevätkauden 2019 ohjelman. Muutokset ovat kuitenkin mahdollisia. PÄIVÄKERHOT Päiväkerhot tarjoavat

Lisätiedot

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan!

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille. Kiertueen ytimen muodostaa pyörillä - ja biopolttoaineella -

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET

Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET Uudenkaupungin museo järjestää opastuksia aikuis- ja lapsiryhmille. Opastuksia on tarjolla Wahlbergin talon, Luotsituvan, Merimiehenkodin ja Kalannin

Lisätiedot

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa AIKATAULU VIRITÄ! -tapahtumista Perhonjokilaakson alueella Aikataulu päivittyy edelleen riippuen kunkin yhteisön toiveista ja tarpeista. Osa tilaisuuksista on avoimia,

Lisätiedot

PAJATIEDOTE SYKSY 2010

PAJATIEDOTE SYKSY 2010 KOULU PAJATIEDOTE SYKSY 2010 Syksyn Taidekeskus Kasarmin putkiremontin takia on pajatiedotteessa aikataulullisia muutoksia. Tarkista ajankohdat yksittäisten pajojen kohdalta. Syksyn pajoissa liikutaan

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

Ympäristökoulu Polku palvelee

Ympäristökoulu Polku palvelee Ympäristökoulu Polku palvelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen

Lisätiedot

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Satutunti UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Koulutukset ja aineistot alakouluille 2015 2016

Koulutukset ja aineistot alakouluille 2015 2016 Koulutukset ja aineistot alakouluille 2015 2016 Koulutusta opettajille ja oppilashuollon henkilöstölle Lapsen ja nuoren kohtaaminen oppilashuollossa Tietoa uudistuneen oppilashuoltolain soveltamisesta

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman.

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman. Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman. Muutokset ovat kuitenkin mahdollisia. PÄIVÄKERHOT Päiväkerhot tarjoavat monipuolista,

Lisätiedot

MUSEON AVAIN. Satakunnan Museo

MUSEON AVAIN. Satakunnan Museo MUSEON AVAIN Satakunnan Museo Marraskuu 2013 MIKÄ ON MUSEON AVAIN? Museon avain on Satakunnan Museon etukortti yrityksille ja yhteisöille. Museon avaimella saat käyttöösi lukuisia etuja ja mahdollisuuden

Lisätiedot

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Tartu tarinaan -hanke Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston rahoittama puolitoistavuotinen hanke Alkanut elokuussa 2018 Toteuttajatahoina:

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA:

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: Pälkäneen kunta Perusopetuksen luokat 6-9, Pälkäneen lukio Koordinaattori: Jussi Vilanen-Arkimies Opetuksen järjestäjän (koulu/ kunta/seutu)

Lisätiedot

PAJATIEDOTE KEVÄT 2011

PAJATIEDOTE KEVÄT 2011 KOULU, ESIKOULU JA ERITYISOPPILAAT PAJATIEDOTE KEVÄT 2011 Kevään teemana on piirtäminen, jota tutkitaan monelta kantilta pääasiassa sarjakuvan ja pilapiirroksen maailmoissa. Marraskuussa 2011 suomalainen

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja koko

Lisätiedot

Sinä teet suojatien kampanja

Sinä teet suojatien kampanja Sinä teet suojatien kampanja Kouluissa, päiväkodeissa, työyksiköissä ja järjestöissä toteutettava kampanja, jonka tarkoituksena on nostaa esiin laajasti suojatiehen ja tien ylittämiseen liittyviä keskeisiä

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS 1.9.2016 PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan

Lisätiedot

Nutitilastot.fi Verkkokoulutus 17.12.2013

Nutitilastot.fi Verkkokoulutus 17.12.2013 Nutitilastot.fi Verkkokoulutus 17.12.2013 Nuorten tieto- ja neuvontatyön tilastointiohjelma Miksi tilastoida? - Asiakasmäärät, kysytyimmät aihealueet, asiointitapa, ikäryhmät jne. - Apuna nuorten tiedontarpeita

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan on helppo

Lisätiedot

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kotkan perusopetuksen pajapäivä, 10.10.2015 Tuija Metso Suomen Vanhempainliitto Vanhempainyhdistysten yhteistyöjärjestö noin 1350

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- PALVELUT

VARHAISKASVATUS- PALVELUT VARHAISKASVATUS- PALVELUT 2019 VARHAISKASVATUS- PALVELUT 2019 Espoon kaupunginmuseon varhaiskasvatuksen palvelut tarjoavat monialaisen kurkistuksen menneisyyden ihmisten elämään. Museomme toimipisteistä

Lisätiedot

Loppuraportti. Kuvasymbolitaulustot ja selkokieliset materiaalit museovierailun tukena. -hanke (2012 2013)

Loppuraportti. Kuvasymbolitaulustot ja selkokieliset materiaalit museovierailun tukena. -hanke (2012 2013) 1/7 Loppuraportti Kuvasymbolitaulustot ja selkokieliset materiaalit museovierailun tukena -hanke (2012 2013) Papunet-verkkopalveluyksikkö Viljatie 4 A 00700 Helsinki www.papunet.net papunet@kvl.fi 2/7

Lisätiedot

Nuorisohankkeet - tulevan sukupolven kasvattaminen työelämään

Nuorisohankkeet - tulevan sukupolven kasvattaminen työelämään Nuorisohankkeet - tulevan sukupolven kasvattaminen työelämään Case: HOK-Elanto Ennakointikamari 18.4.2013 Antero Levänen Nuoret oikeille urille! Junnut Jeesaa Hankkeessa mukana olevat nuoret auttavat senioreita

Lisätiedot

ADPROFIT 2015. Kansallismuseo

ADPROFIT 2015. Kansallismuseo ADPROFIT 2015 Kansallismuseo Brief Miten saadaan lisää nuoria aikuisia Kansallismuseoon? Tausta Mielikuva Kansallismuseosta on tällä hetkellä pölyttynyt ja anonyymi. Terminä museo viittaa liikaa vain menneisyyteen.

Lisätiedot

Kasvattajan opas: Digitaalisen kuvakirjapalvelun valinta

Kasvattajan opas: Digitaalisen kuvakirjapalvelun valinta Kasvattajan opas: Digitaalisen kuvakirjapalvelun valinta Kun valitset varhaiskasvatuksessa tai alakoulussa käytettävää digitaalista kuvakirjapalvelua, on hyvä vertailla markkinoilta löytyviä vaihtoehtoja.

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 JÄSENTIEDOTE Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 Joulun aika ja kauden käännös Kiitos kaikille jäsenille, taustajoukoille ja yhteistyökumppaneille syyskaudesta. Järvenpään Voimistelijoiden

Lisätiedot

SYKSY 2014 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN TAIDEKESKUS

SYKSY 2014 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN TAIDEKESKUS Kristína Janušová/Nina Pecková, Nälkäinen sammakko, Slovakia, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN TAIDEKESKUS SYKSY 2014 OHJELMA Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin

Lisätiedot

Isonkyrön kunnan perusopetus

Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön perusopetus, kerhotoiminta 2015-2016 Isonkyrön kunnan peruskoulut järjestävät kerhotoimintaa opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen turvin. Tähän lehtiseen

Lisätiedot

Korson asukaspuisto Kesätoiminnan 2018 ohjelma

Korson asukaspuisto Kesätoiminnan 2018 ohjelma Korson asukaspuisto Kesätoiminnan 2018 ohjelma TOTEUTETAAN ULKONA Sisällä leikkitilat on suljettuna koko kesäkuun remonttijärjestelyistä johtuen Kesäkuussa asukaspuistossa on talon ulkomaalaustyöt käynnissä.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Leinolan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Leinolan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Leinolan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

KÄYTÖSSÄOLEVAT DOKUMENTOINTI MENETELMÄT VALOKUVATAAN

KÄYTÖSSÄOLEVAT DOKUMENTOINTI MENETELMÄT VALOKUVATAAN KÄYTÖSSÄOLEVAT DOKUMENTOINTI MENETELMÄT VALOKUVATAAN Kuvataan lasten toimintaa Kamerat tutuiksi kaikille taideprojektissa Muissa päivän tilanteissa kuvattu connected day Annantalo-projektissa henkilökunta

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia AINA VAPAA PÄÄSY kevät 2011 työpajoja tapahtumia höyrykonemuseo Metallin hohto Kierros Werstaan Höyrykonemuseossa, jossa 110-vuotias Sulzer-höyrykone edelleen lepää alkuperäisellä paikallaan. Kierroksen

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Rantasalon peruskoulu syystiedote

Rantasalon peruskoulu syystiedote Rantasalon peruskoulu 2018-2019 syystiedote Reksi! LUKUKAUDEN ALUKSI Ruudullasi tai kädessäsi on uudenmuotoinen syystiedote. Tarkoituksena on tarjota tarpeellisia tietoja koulunkäynnistä helposti jaettavassa

Lisätiedot

HINNASTO 2015. Voimassa 1.1.-31.12.2015. 1. Pääsyliput. Pääsylippuhintoihin ei tule muutoksia vuonna 2015.

HINNASTO 2015. Voimassa 1.1.-31.12.2015. 1. Pääsyliput. Pääsylippuhintoihin ei tule muutoksia vuonna 2015. HINNASTO 2015 Voimassa 1.1.-31.12.2015 1. Pääsyliput Pääsylippuhintoihin ei tule muutoksia vuonna 2015. Lipputyyppi Maitse Pääsylippu + vesiliikennemaksu Aikuinen 12 18 Lapsi alle 4 v. 0 0 Lapsi 4-17 v.

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pispalan koulu, Pispalan ja Hyhkyn koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pispalan koulu, Pispalan ja Hyhkyn koulutalot. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Pispalan koulu, Pispalan ja Hyhkyn koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn/Aleksanteri - Pispala. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn/Aleksanteri - Pispala. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Pyynikin koulupolku Wivi Lönn/Aleksanteri - Pispala lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1.

Lisätiedot

ANTOISAA VUODENALKUA. Tässä uutiskirjeessä:

ANTOISAA VUODENALKUA. Tässä uutiskirjeessä: 9.1.2019 ANTOISAA VUODENALKUA Vuoden alun terveiset ARXista heti alkuvuoteen on muutama tärkeä ilmoittautuminen. Työpajailemaan ja opastuksille ARXiin ja Taidemuseolle sekä viikolla 12 järjestettävään

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2018 VILLA SYKSY 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA UN! TYÖPAJAT Syksyn aloittaa Red Carpet -perhepäivä 2.9. sekä Hyvinkään ensimmäinen Värkkäilyfestari 7.-8.9.

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Selkis-diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto

Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto Hämeen luontokeskus Loimi-Hämeen jätehuolto Oy Wahren Keskus/Kuvataidekoulu Hämeen ammattiinstituutti/mustiala Agropolis Oy Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus/elonkierto

Lisätiedot

Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin

Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin Koulu- ja päiväkotiyhteistyö 2016-2017 Viimeksi päivitetty 30.1.2017 Vihdin kunnankirjasto 2 Ohjelmatarjottimen taustaa Kirjaston, päiväkodin ja koulun yhteistyö

Lisätiedot

Kesällä on aikaa tarinoille. Kymenlaakson. museoita. Aukioloajat Yhteystiedot

Kesällä on aikaa tarinoille. Kymenlaakson. museoita. Aukioloajat Yhteystiedot Kesällä on aikaa tarinoille. Kymenlaakson museoita Aukioloajat Yhteystiedot 2016 1 Kesällä on aikaa tarinoille. Monipuolinen Kymenlaakso toivottaa sinut tervetulleeksi museoelämysten pariin. Sisällys Hamina...4

Lisätiedot

Rajattomasti kestävä kehitys

Rajattomasti kestävä kehitys Rajattomasti kestävä kehitys Maailmankansalainen ja media Raimo Salo Maahanmuuttajien opetuksen koordinaattori Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Kohderyhmä Valmistavan opetuksen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna ,3 TILASTOKORTTI 2/2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU. Ilmaiskäynnit

Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna ,3 TILASTOKORTTI 2/2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU. Ilmaiskäynnit TILASTOKORTTI 2/2017 Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna 2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Vuonna 2017 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tehtiin jälleen kaikkien aikojen käyntiennätys. Museokäyntejä

Lisätiedot

MITEN SELVIÄT DIGIAJASSA?

MITEN SELVIÄT DIGIAJASSA? (Päivitetty 10.8.2015) MITEN SELVIÄT DIGIAJASSA? KEHITY JA OTA HYÖTY IRTI! MITEN SELVIÄT DIGIAJASSA? KEHITY JA OTA HYÖTY IRTI! Digitaalisuus tuo mahdollisuuksia, joita emme ole ennen nähneet tai edes kuvitelleet.

Lisätiedot

Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa

Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa Suomen Latu ry ulkoilun ja retkeilyn asiantuntija Perustettu 1938 Toimii valtakunnallisesti ja paikallisesti 215 yhdistystä, joissa 80 000 jäsentä Kaikki löytävät mielekkään

Lisätiedot

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkosto- ja koulutusilta ilmoittaudu mukaan nyt! Syksyn kiehtova verkosto- ja koulutusiltamme järjestetään Ursan tähtitornilla

Lisätiedot

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Elämyspolku 2018 19 Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Aaltosen museo 1. lk velvoittava

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot. lv 13.9.2016 HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Vastausten määrä: 82 Tulostettu :59:08

Vastausten määrä: 82 Tulostettu :59:08 Vastausten määrä: 82 Tulostettu 6.2.2013 10:59:08 Poiminta luokat 1-6 1. luokalla = 1 (Uusi) TAI 2. luokalla = 1 TAI 3. luokalla = 1 TAI 4. luokalla = 1 TAI 5. luokalla = 1 TAI 6. luokalla = 1 Lapseni

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

KORSON ASUKASPUISTON KESÄKUUN 2017 AVOIMEN TOIMINNAN OHJELMA

KORSON ASUKASPUISTON KESÄKUUN 2017 AVOIMEN TOIMINNAN OHJELMA KORSON ASUKASPUISTON KESÄKUUN 2017 AVOIMEN TOIMINNAN OHJELMA VKO 22: To 1.6. puisto avoinna klo 8-16, sisätilat avoinna klo 9-14 LIIKUNTARATA ulkona klo 10-12 Pe 2.6. puisto avoinna klo 8-15, sisätilat

Lisätiedot

Kesäleirit 2013 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2013 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2013 Järvenpään seurakunta Sisällys LASTEN PÄIVÄLEIRIT I & II Leiriniemessä 06 08 syntyneet tytöt ja pojat LASTEN PÄIVÄLEIRI III Leiriniemessä 04 06 syntyneet tytöt ja pojat LASTEN YÖLEIRIT

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lielahden koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lielahden koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lielahden koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Aleksanterin koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Aleksanterin koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Aleksanterin koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Sammon koulupolku. Kissanmaa - Sampo. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Sammon koulupolku. Kissanmaa - Sampo. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Sammon koulupolku Kissanmaa - Sampo lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot