SUOSITUSPOLKU PERUSKOULUILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOSITUSPOLKU PERUSKOULUILLE"

Transkriptio

1 SUOSITUSPOLKU PERUSKOULUILLE

2 1. luokka Talomuseo Glims: Maatilan vuodenkierto, 30 min. Espoon kaupunginmuseon koululaispalvelut tarjoavat monialaisen kurkistuksen menneisyyden ihmisten elämään. Museoidemme toimipisteistä ympäri Espoota löydät katsottavaa, kokeiltavaa ja koskettavaa eri-ikäisille oppijoille. Olemme koonneet museomme palveluista suosituspolun peruskoululaisille - valitse yksi tai useampi käynti vuodessa! Kuvausteksteistä löydät opastusten suositusiät, opastukset sopivat myös muille luokka-asteille. Espoon kaupunginmuseon koululaispalvelut ovat maksuttomia kaikille varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja 2.asteen opiskelijoiden ryhmille ja ovat osa Espoon kulttuuripolku KULPS!:ia. Mitä juuri tähän vuodenaikaan tehtiin omavaraisella maatilalla? Kuinka erilaiset vuotuisjuhlat tauottivat maaseudun arkista aherrusta? Opastuksen sisältö vaihtelee vuodenkierron mukaan. Järjestetään sekä Suositellaan erityisesti 1.-luokkalaisille, mutta sopii kaikenikäisille. 2. ja 3. luokka Huvilamuseo Villa Rulludd: Ikuinen kesä! min. Suosituspolun lisäksi kaupunginmuseo tarjoaa vuodenaikoihin ja vaihtuviin näyttelyihin liittyviä koululaispalveluita, kuten Talomuseo Glimsin suositut joulu- ja kevätretkisesongit ja KAMUn vaihtuvien näyttelyiden ohjelma. Katso lisää Millaisia leikkejä ja seikkailuja saattoi kokea merenrantahuvilan sokkeloisissa huoneissa, hiekkarannalla tai suuressa puutarhassa? Opastuksella tutustutaan kesänviettoon entisajan huvilalla erityisesti lasten näkökulmasta. Suositellaan erityisesti luokkalaisille, mutta sopii 3-10-vuotialle.

3 Talomuseo Glims: Entisajan elämää Glimsissä, min. Esihistoriallista elämää, 60 min. Toiminnallisella opastuksella kerrotaan entisajan maalaiselämästä Glimsissä ja koko Espoossa. Opastuksella liikutaan vaihtelevasti sisä- ja ulkotiloissa, eli museokäyntiin on hyvä varustautua säänmukaisilla ulkovaatteilla. Järjestetään sekä Suositellaan erityisesti luokkalaisille, mutta sopii 6 12-vuotiaille. 4. luokka Jälkiä menneisyydestä, 60 min. Minkälaista elämää Espoossa on eletty ennen meitä ja millaisia jälkiä siitä on jäänyt tutkittavaksi? Historian lähteisiin ja Espoon historian vaiheisiin johdattava kierros Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyssä. Suositellaan erityisesti 4.-luokkalaisille. Sopii myös luokkalaisille ja historian lähteisiin tutustuville ryhmille. Istahda kivikauden taloon ja tule tutustumaan esihistoriaan! Toiminnallisella opastuksella perehdytään yhdessä ja itse kokeillen tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten elämään heidän käyttämiensä materiaalien, esineiden ja työtapojen avulla. Pohditaan sitä, miten esihistoriaa tutkitaan ja millaisia tulkintoja löydöistä syntyy. Suositellaan erityisesti luokkalaisille, mutta sopii kaikille esihistoriasta kiinnostuneille. Opastuksella pääsee aina tekemään itse, mutta opastuksen voi laajentaa ryhmän harrastuneisuuden mukaan 90 min mittaiseksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Esihistoriallista elämää -opastuksen voi myös tilata kahdelle luokalle yhtä aikaa. Tällöin tarjoamme kummallekin luokalle opastuksen ja syventävän työpajan, kesto yht. 2 h. Opastuksen oheen voi liittää syventävän Muistojen kartta -työpajan, jossa perehdytään itse piirtäen ja kirjoittaen omaan sukutaustaan ja paikkaan sukupolvien ketjussa. Opastuksen ja työpajan kesto yhteensä 90 min.

4 Talomuseo Glims: Olipa kerran Karvasmäki - kulttuuriympäristön merkit tutuksi, 60 min. Opastuksen voi laajentaa ryhmän harrastuneisuuden mukaan 90 min mittaiseksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Esihistoriallista elämää -opastuksen voi myös tilata kahdelle luokalle yhtä aikaa. Tällöin tarjoamme kummallekin luokalle opastuksen ja syventävän työpajan, kesto yht. 2 h. Keskiajan kylässä, 60 min. Talomuseo Glims sijaitsee Karvasmäen kylässä, jonka maisemissa on asuttu jo kivikaudelta asti. Toiminnallisella opastuksella tutustutaan alueen pitkään historiaan ja tutkitaan, millaisia historian tarinoita museota ympäröivässä kulttuuriympäristössä on nähtävissä vielä tänäkin päivänä. Opastusta suositellaan luokkalaisille. Opastuksella liikutaan ulkotiloissa. Järjestetään sekä Sään mukainen varustus. 5. luokka Esihistoriallista elämää, 60 min. Istahda kivikauden taloon ja tule tutustumaan esihistoriaan! Toiminnallisella opastuksella perehdytään yhdessä ja itse kokeillen tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten elämään heidän käyttämiensä materiaalien, esineiden ja työtapojen avulla. Pohditaan sitä, miten esihistoriaa tutkitaan ja millaisia tulkintoja löydöistä syntyy. Suositellaan erityisesti luokkalaisille, mutta sopii kaikille esihistoriasta kiinnostuneille. Opastuksella kurkistetaan keskiajan kyläläisten jokapäiväiseen elämään, vilkkaaseen kaupankäyntiin sekä Mankbyn ainutlaatuisen kylän arkeologiseen tutkimukseen. Pohditaan sitä, mistä historiallinen tieto tulee ja mitä se kertoo keskiajan elämästä Espoossa. Suositellaan erityisesti luokkalaisille, mutta sopii kaikille keskiajasta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Talomuseo Glims: Olipa kerran Karvasmäki - kulttuuriympäristön merkit tutuksi, 60 min. Talomuseo Glims sijaitsee Karvasmäen kylässä, jonka maisemissa on asuttu jo kivikaudelta asti. Toiminnallisella opastuksella tutustutaan alueen pitkään historiaan ja tutkitaan, millaisia historian tarinoita museota ympäröivässä kulttuuriympäristössä on nähtävissä vielä tänäkin päivänä. Opastusta suositellaan luokkalaisille. Opastuksella liikutaan ulkotiloissa. Järjestetään sekä Sään mukainen varustus.

5 6. luokka Keskiajan kylässä, 60 min. Opastuksella kurkistetaan keskiajan kyläläisten jokapäiväiseen elämään, vilkkaaseen kaupankäyntiin sekä Mankbyn ainutlaatuisen kylän arkeologiseen tutkimukseen. Pohditaan sitä, mistä historiallinen tieto tulee ja mitä se kertoo keskiajan elämästä Espoossa. Suositellaan erityisesti luokkalaisille, mutta sopii kaikille keskiajasta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Kartanoiden aikaan, 60 min. 7. luokka Huvilamuseo Villa Rulludd: Höyrylaivalla huvilalle, min. Miksi Espooseen rakennettiin huviloita, mitä huviloiden kesänviettoon kuului ja miten niille matkustettiin? Opastuksella tutustutaan espoolaiseen luvun huvilaelämään ja kesänviettoon Kihlmanin kulttuurisuvun merenrantahuvilassa. Suositellaan erityisesti 7.-luokkalaisille, mutta sopii myös luokkalaisille. 8. luokka Landelta cityyn, 60 min. Opastuksella tutustutaan uuden ajan Espooseen aikakauteen, jolloin kartanot kukoistivat. Albergan kartanon tarinan kautta perehdytään muutoksiin arjessa, työssä ja yhteiskunnassa yli 300 vuoden aikana. Pohditaan säätyjakoa, säädynmukaista elämää ja sitä, miksi kartanoita ei enää ole. Suositellaan erityisesti 6.-luokkalaisille, mutta sopii myös luokkalaisille luku oli muutosten vuosisata. Miten pienestä ruotsinkielisestä pitäjästä tuli suuri suomenkielinen kaupunki? Tällä opastuksella tarkastellaan tehdastyöläisen tuvan ja lähiöiden kautta muutoksia arjessa, yhteiskunnassa ja maisemassa viimeisen sadan vuoden aikana. Opastuksen oheen voi liittää arkistopedagogiikkaa hyödyntävän pelillisen Rakenna lähiö työpajan. Pajassa perehdytään itse tehden ja tutkien lähiöiden syntyyn sekä pohditaan sitä, millainen on hyvä asuinpaikka. Opastuksen ja työpajan kesto on yhteensä 90 min.

6 9. luokka Landelta cityyn, 60 min luku oli muutosten vuosisata. Miten pienestä ruotsinkielisestä pitäjästä tuli suuri suomenkielinen kaupunki? Tällä opastuksella tarkastellaan tehdastyöläisen tuvan ja lähiöiden kautta muutoksia arjessa, yhteiskunnassa ja maisemassa viimeisen sadan vuoden aikana. Talomuseo Glims: Kahden kauppa, 45 min. Opastuksen oheen voi liittää arkistopedagogiikkaa hyödyntävän pelillisen Rakenna lähiö työpajan. Pajassa perehdytään itse tehden ja tutkien lähiöiden syntyyn sekä pohditaan sitä, millainen on hyvä asuinpaikka. Opastuksen ja työpajan kesto on yhteensä 90 min. KAMU ja Talomuseo Glims: Kaksikielinen Espoo - Det tvåspråkiga Esbo, min. Rakkaus on kahden ihmisen välinen asia, vai onko? Kertovatko yksityisimmätkin kokemuksemme aina jotain myös ajasta ja yhteiskunnasta, jossa elämme? Opastuksella pohditaan tätä espoolaisten rakkaustarinoiden kautta. Järjestetään sekä Suositellaan erityisesti 9-luokkalaisille, mutta sopii kaikille n. 13 v. alkaen. Kuinka pitkään Espoossa on puhuttu sekä ruotsia että suomea? Mistä nimi Espoo juontaa juurensa? Opastuksella tutustutaan Espoon historiaan osana kaksikielistä maaseutua ruotsin- tai suomenkielisen oppaan johdolla. Opastus on selkeällä suomella tai ruotsilla. Suositellaan erityisesti 9.-luokkalaisille, mutta sopii myös muille monikielisestä Espoon historiasta kiinnostuneille ja kielikylpyä kaipaaville. Opastusta järjestetään sekä KAMUssa että Talomuseo Glimsissä.

7 YHTEYSTIEDOT JA VARAUSOHJEET: KAMU, Näyttelykeskus WeeGee Ahertajantie 5, Espoo Ti su klo p Varaukset viimeistään 3 arkipäivää aiemmin. Etukäteen varanneita ryhmiä otetaan vastaan klo 9 lähtien. Talomuseo Glims Glimsintie 1, Espoo Ti pe klo 9 16, puh Varaukset viimeistään 3 arkipäivää aiemmin. Etukäteen varanneita ryhmiä otetaan vastaan klo 9 lähtien. Huvilamuseo Villa Rulludd Rullaniementie 15,02260 Espoo Ti to klo p , tiedustelut ja soittopyynnöt myös kaupunginmuseo@espoo.fi. Huvilamuseo Villa Rulludd on ryhmille avoinna sopimuksesta ti to klo Ryhmien opastukset on aina varattava etukäteen. Varaukset viimeistään viikkoa aiemmin. Koulumuseo Lagstad Vanha Lagstadintie 4, Espoo Arkipäivisin p (Esbo hembygdsförening), opastuksia järjestetään ti-pe sopimuksen mukaan. Suosituspolun lisäksi kaupunginmuseo tarjoaa vuodenaikoihin ja vaihtuviin näyttelyihin liittyviä koululaispalveluita, kuten Talomuseo Glimsin suositut joulu- ja kevätretkisesongit ja KAMUn vaihtuvien näyttelyiden ohjelma. Katso lisää

KOULULAISPALVELUT 2019

KOULULAISPALVELUT 2019 KOULULAIS- PALVELUT 2019 KOULULAISPALVELUT 2019 Espoon kaupunginmuseon koululaispalvelut tarjoavat monialaisen kurkistuksen menneisyyden ihmisten elämään. Museomme toimipisteistä ympäri Espoota löydät

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- PALVELUT

VARHAISKASVATUS- PALVELUT VARHAISKASVATUS- PALVELUT 2019 VARHAISKASVATUS- PALVELUT 2019 Espoon kaupunginmuseon varhaiskasvatuksen palvelut tarjoavat monialaisen kurkistuksen menneisyyden ihmisten elämään. Museomme toimipisteistä

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA KOULUTIEDOTE SYKSY 2019 ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA HISTORIAA KIVIKIRVEISTÄ IKEAAN ARKEOLOGIAA JA HAUTAUSTAPOJA TEHDÄÄN YHDESSÄ JOULUA! Tornionlaakson maakuntamuseo tarjoaa oivaltavan matkan oman historian

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Innostunut opas innostaa kävijää! (opettaja) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2017 VILLA ARTTU SYKSY 2017 OHJELMA VILLA ARTUN NÄYTTELYT Yhdessä Together 4.10.2017 19.1.2018 Villa Artun galleria ja käytävägalleria A Game. Petr Tichshenko

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Elämyspolku 2017 18 Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Aaltosen museo 1. lk velvoittava

Lisätiedot

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Elämyspolku 2018 19 Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Aaltosen museo 1. lk velvoittava

Lisätiedot

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Kouluyhteistyön sisältö 1. luokat kasvimaan kylvö 2. luokat kasvimaaretki ja eläinperheet 3. luokat ötökkäpaketti 4. luokat lähikuvassa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGINMUSEON LAUSUNTO EHDOTUKSESTA MUSEOPOLIITTISEKSI OHJELMAKSI

ESPOON KAUPUNGINMUSEON LAUSUNTO EHDOTUKSESTA MUSEOPOLIITTISEKSI OHJELMAKSI 3 0-06- 2017 ESPOON KAUPUNGINMUSEO Lausunto 20.6.2017 CK 3^,/^^./...^.^ Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntönne 24.3.2017, OKM/32/040/2015 / 318645 ESPOON KAUPUNGINMUSEON

Lisätiedot

Kivikauden elämää Helsingin seudulla Helsingin kaupunginmuseon arkeologian työpajat

Kivikauden elämää Helsingin seudulla Helsingin kaupunginmuseon arkeologian työpajat Kivikauden elämää Helsingin seudulla Helsingin kaupunginmuseon arkeologian työpajat jaana mellanen, tutkija, arkeologi hilkka vallisaari, museolehtori, helsingin kaupunginmuseo Helsingin kaupunginmuseossa

Lisätiedot

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Vuonna 2012 on tullut

Lisätiedot

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA

Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Toma Turlaite, 12, Kevätsunnuntai, Liettua, kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS KEVÄT 2015 OHJELMA Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja koko

Lisätiedot

Yli-Ii. Kierikkikeskus

Yli-Ii. Kierikkikeskus Kierikkikeskus 6000 vuotta matkailua Kierikin historia Ensimmäiset kaivaukset1960 Yliopisto mukaan 1993 Purkajasuon löydöt 1995- Kierikkiprojekti 1996-2001 Kivikauden kylän rakentaminen Päärakennus avattiin

Lisätiedot

Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET

Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET Uudenkaupungin museo järjestää opastuksia aikuis- ja lapsiryhmille. Opastuksia on tarjolla Wahlbergin talon, Luotsituvan, Merimiehenkodin ja Kalannin

Lisätiedot

Muinaisjäännösten kunnostaminen ja viitoittaminen esittelykuntoon Luistarissa, Käräjämäellä ja Linnavuorella Luistarin muinaispuiston kehittäminen

Muinaisjäännösten kunnostaminen ja viitoittaminen esittelykuntoon Luistarissa, Käräjämäellä ja Linnavuorella Luistarin muinaispuiston kehittäminen Arkeologista tutkimusta on tehty viime vuosisadalta lähtien jatkuvasta. Pelastuskaivausten lisäksi kunta on rahoittanut maamme merkittävintä tutkimuskaivausta Luistarin alueella vuosina 1969-92. Tutkittua

Lisätiedot

Lasten museokesä 2013

Lasten museokesä 2013 Lasten museokesä 2013 Museoiden kesä on täynnä tapahtumia, ja moni niistä on tarkoitettu erityisesti lapsille. Haluaisitko kehrätä, oppia vanhan ajan valokuvauksesta ja otattaa itsestäsi visiittikorttikuvan

Lisätiedot

ANTOISAA VUODENALKUA. Tässä uutiskirjeessä:

ANTOISAA VUODENALKUA. Tässä uutiskirjeessä: 9.1.2019 ANTOISAA VUODENALKUA Vuoden alun terveiset ARXista heti alkuvuoteen on muutama tärkeä ilmoittautuminen. Työpajailemaan ja opastuksille ARXiin ja Taidemuseolle sekä viikolla 12 järjestettävään

Lisätiedot

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi Saaristomuseo Pentala Merellisen Espoon helmi Kehitämme menestyvää ja hyvinvoivaa Espoota. Tulevaisuuden Espoo on luova ja rohkea kulttuurikaupunki, joka tukee kestävää elämäntapaa ja uuden talouden toimintaa.

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät VILLA ARTTU KEVÄT VILLA ARTUN NÄYTTELYT UNIKUDELMIA TYÖPAJAT UNIKUDELMIA 29.1.-22.3. Päiväkoti- ja kouluryhmille OHJELMA Tarinamatka yli 3-vuotiaiden

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Syksy 2018 VILLA SYKSY 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA UN! TYÖPAJAT Syksyn aloittaa Red Carpet -perhepäivä 2.9. sekä Hyvinkään ensimmäinen Värkkäilyfestari 7.-8.9.

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 LIIKUNTAA IKÄÄNTYVILLE Ikääntyessä säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen

Lisätiedot

Museokäynnit vuonna 2018

Museokäynnit vuonna 2018 Sivu 1 / 6 Museokäynnit Museoiden suosio jatkuu Vuonna 2018 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tilastoitiin yhteensä 7127513 museokäyntiä (n = 316), mikä on suurin piirtein saman verran kuin edellisenä

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN MUSEON MUSEOPEDAGOGINEN OHJELMA SISÄLTÖ:

UUDENKAUPUNGIN MUSEON MUSEOPEDAGOGINEN OHJELMA SISÄLTÖ: UUDENKAUPUNGIN MUSEON MUSEOPEDAGOGINEN OHJELMA SISÄLTÖ: 1. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET 2. PERUSNÄYTTELYT 2.1. Opastukset - Lapset - Aikuiset 2.2. Omatoimiset tehtävät lapsille ja lapsiryhmille 2.3. Työpajat

Lisätiedot

TOUKOTERVEHDYS ARXILTA

TOUKOTERVEHDYS ARXILTA 6.5.2019 TOUKOTERVEHDYS ARXILTA Kesäkausi jo häämöttää nurkan takana ja yhteinen toimintakautemme on lopuillaan. Suuret kiitokset kaikille mukana olleille! Vuosi on ollut täynnä upeita elämyksiä, tärkeitä

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

MUSEON AVAIN. Satakunnan Museo

MUSEON AVAIN. Satakunnan Museo MUSEON AVAIN Satakunnan Museo Marraskuu 2013 MIKÄ ON MUSEON AVAIN? Museon avain on Satakunnan Museon etukortti yrityksille ja yhteisöille. Museon avaimella saat käyttöösi lukuisia etuja ja mahdollisuuden

Lisätiedot

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan!

Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Tule mukaan kumppaniksi Bioaikaan! Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille. Kiertueen ytimen muodostaa pyörillä - ja biopolttoaineella -

Lisätiedot

Muistoja ja muinaistekniikkaa

Muistoja ja muinaistekniikkaa Muistoja ja muinaistekniikkaa Elämyksellisen oppimisen jäljillä Liedon Nautelankosken museossa Elsa Hietala & Leena Viskari Nautelankosken museo Liedon paikallismuseo Jatkaa 1950-luvulla perustetun Liedon

Lisätiedot

Museokäynnit vuonna 2018

Museokäynnit vuonna 2018 Museokäynnit vuonna 2018 Museoiden suosio jatkuu Vuonna 2018 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tilastoitiin yhteensä 7 127 513 museokäyntiä (n = 316), mikä on suurin piirtein saman verran kuin

Lisätiedot

Historiallinen museo

Historiallinen museo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HISTORIALLINEN MUSEO Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti Näyttelyt ja tapahtumat 2013 VAIHTUVAT NÄYTTELYT Historiallisessa

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen

Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen Historialliset rakennukset ja kehittyvä kaupunkikuva - Espoon rakennusperinnön vaaliminen Espoon kaupunginmuseo Tutkimuksen ja kulttuuriympäristön vastuualue 3.11.2015 2 Rakennuskannan ikä Suomessa 2010

Lisätiedot

OPI EUROOPAN PARLAMENTISSA MAKSUTON JA OSALLISTU

OPI EUROOPAN PARLAMENTISSA MAKSUTON JA OSALLISTU FI OPI JA OSALLISTU EUROOPAN PARLAMENTISSA MAKSUTON Euroopan parlamenttiin ovat tervetulleita kaikenikäiset kävijät. Tässä esitteessä on tietoa opettajille tarkoitetuista palveluista ja aineistoista, jotka

Lisätiedot

PAJATIEDOTE SYKSY 2010

PAJATIEDOTE SYKSY 2010 KOULU PAJATIEDOTE SYKSY 2010 Syksyn Taidekeskus Kasarmin putkiremontin takia on pajatiedotteessa aikataulullisia muutoksia. Tarkista ajankohdat yksittäisten pajojen kohdalta. Syksyn pajoissa liikutaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2012 1 (5) 754 Valtuutettu Zahra Abdullan toivomusponsi maahanmuuttajalasten tutustuttamisesta suomalaiseen kulttuuriin Pöydälle päätti panna asian pöydälle. apulaiskaupunginjohtaja

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman.

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman. Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman. Muutokset ovat kuitenkin mahdollisia. PÄIVÄKERHOT Päiväkerhot tarjoavat monipuolista,

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

KAUPUNGINMUSEON JA KULTTUURIN TULOSYKSIKÖN ESIKUNNAN SEKÄ KAUPUNGINKIRJASTON TILOJEN KÄYTTÖPERIAATTEET JA KORVAUSPERUSTEET

KAUPUNGINMUSEON JA KULTTUURIN TULOSYKSIKÖN ESIKUNNAN SEKÄ KAUPUNGINKIRJASTON TILOJEN KÄYTTÖPERIAATTEET JA KORVAUSPERUSTEET 1 (5) KAUPUNGINMUSEON JA KULTTUURIN TULOSYKSIKÖN ESIKUNNAN SEKÄ KAUPUNGINKIRJASTON TILOJEN KÄYTTÖPERIAATTEET JA KORVAUSPERUSTEET Kaupunginmuseon ja kaupunginkirjaston palvelualueet ovat osa kulttuurin

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

MUSEOKEVÄT 2015 HAMINAN PERUSKOULULAISILLE. Haminan kaupunginmuseo. Kauppiaantalomuseo. Vehkalahden kotiseutumuseo. Kasarminkatu 6.

MUSEOKEVÄT 2015 HAMINAN PERUSKOULULAISILLE. Haminan kaupunginmuseo. Kauppiaantalomuseo. Vehkalahden kotiseutumuseo. Kasarminkatu 6. MUSEOKEVÄT 2015 HAMINAN PERUSKOULULAISILLE Haminan kaupunginmuseo Kadettikoulunkatu 2 B 49400 Hamina Tiedustelut: 040 199 1276 Kauppiaantalomuseo Kasarminkatu 6 49400 Hamina Tiedustelut: 040 199 1276 Vehkalahden

Lisätiedot

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia AINA VAPAA PÄÄSY kevät 2011 työpajoja tapahtumia höyrykonemuseo Metallin hohto Kierros Werstaan Höyrykonemuseossa, jossa 110-vuotias Sulzer-höyrykone edelleen lepää alkuperäisellä paikallaan. Kierroksen

Lisätiedot

Elämää Mynämäellä sata vuotta sitten

Elämää Mynämäellä sata vuotta sitten Hankkeen keskeiset tulokset Kulttuuriset juureni Mynämäellä -hankkeen tavoitteena on monin aistein koettava matka 1900- luvun alun Mynämäkeen yhteistyössä muiden järjestöjen, kunnan kulttuuritoimen ja

Lisätiedot

Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna ,3 TILASTOKORTTI 2/2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU. Ilmaiskäynnit

Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna ,3 TILASTOKORTTI 2/2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU. Ilmaiskäynnit TILASTOKORTTI 2/2017 Museokäynnit jatkoivat kasvuaan vuonna 2017 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Vuonna 2017 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tehtiin jälleen kaikkien aikojen käyntiennätys. Museokäyntejä

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

EUROOPAN LEPAKKOYÖTÄ VIETETÄÄN LOPPUKESÄLLÄ

EUROOPAN LEPAKKOYÖTÄ VIETETÄÄN LOPPUKESÄLLÄ Tiedote 13.8.2008 Risto Lindstedt LEPAKOITA TARKKAILEMAAN! EUROOPAN LEPAKKOYÖTÄ VIETETÄÄN LOPPUKESÄLLÄ Mikä on Lepakkoyö? Euroopan lepakoidensuojelusopimus EUROBATS suojelee lepakoita lainsäädännön kautta,

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Kansallinen tekoälyohjelma Aurora jatkuvan oppimisen mahdollistajana

Kansallinen tekoälyohjelma Aurora jatkuvan oppimisen mahdollistajana Kansallinen tekoälyohjelma Aurora jatkuvan oppimisen mahdollistajana - ennakoiva ja älykäs palveluverkosto kokeilussa jatkuvan oppimisen ja työllisyyden näkökulmasta Opetusneuvos Minna Taivassalo, Opetushallitus

Lisätiedot

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI 1. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti ke 21.8. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa kuullaan Sergei Prokofjevin teos Pekka ja susi, joka kertoo

Lisätiedot

Tervetuloa Kievarin päiväkotiin!

Tervetuloa Kievarin päiväkotiin! 1 Tervetuloa Kievarin päiväkotiin! 2 1.1 Yhteystiedot Postiosoite: Kievarin päiväkoti Kievarintie 13 04300 Tuusula Puhelin: Päiväkodin johtaja: 040-314 4858- Guldbaggarna 040-314 4859- Auringonkukat 040-314

Lisätiedot

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen leirikoulumatka Hangossa! 1 Majoittuminen Hangosta löytyy monta majoituskohdetta, jotka sopivat leirikoulu ryhmälle. Valitsetko motellin

Lisätiedot

Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014. Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke

Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014. Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Uudet tuoteaihiot Luvia 23.4. 2014 Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Monimuotoiset nykypäivän maatilat - kierros Huittisissa Palvelun tuottajat: maatilat, jotka toimivat matkailualalla + käsityöyrittäjät

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

ESPOO, KARVASMÄEN GLIMSIN KYLÄTONTTI

ESPOO, KARVASMÄEN GLIMSIN KYLÄTONTTI fl{) ESPOO, KARVASMÄEN GLIMSIN KYLÄTONTTI KAIVUTÖIDEN ARKEOLOGINEN VALVONTA TALOMUSEON PIHASSA FM Ulrika Rosendahl 2007 ESPOON kaupunginmuseo Esso stadsmuseum Arkisto- ja rekisteritiedot Kohteen nimi:

Lisätiedot

Elävän kuvan museo, Vanha talvitie 9. Lastentarhamuseo, Helsinginkatu 3-5. Työväenasuntomuseo, Kirstinkuja 4

Elävän kuvan museo, Vanha talvitie 9. Lastentarhamuseo, Helsinginkatu 3-5. Työväenasuntomuseo, Kirstinkuja 4 Sturenkatu 1 3 Sturenkatu 1, 3 Brahen kenttä 9 Fleminginkatu Fleminginkatu 9 8 Aleksis Kiven katu Vaasankatu 2 Helsinginkatu 6, 7, 8 Hämeentie Helsinginkatu 8 1, 3, 9 4 6, 7 Fleminginkatu 1, 3, 9 6, 7

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot ja jatkot 4. Tutustu Kiasmaan 5. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro-käynnillä taidetestaajat tutustuvat

Lisätiedot

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu)

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Huom! Muutokset mahdollisia. Uusimmat tiedot löydät osoitteesta www.haapop.fi MAALISKUU 2012 SUOMI TUTUKSI -VIIKONLOPPUKURSSI: KIRJALLISUUS 30. 31.3.2012

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013

Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013 1 Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013 Johanna Stenberg Tilaaja: Lujatalo Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Lähtötiedot... 4 Tutkimus...

Lisätiedot

Avoin Paja INSPIS. KESÄ-ELOKUU Inspis kiinni

Avoin Paja INSPIS. KESÄ-ELOKUU Inspis kiinni KESÄ-ELOKUU 2019 - Inspis kiinni 15.-26.7.2019 Inspis on kaikille 18 vuotta täyttäneille avoin matalan kynnyksen mielekkään tekemisen keskus. Toimintamme on tarkoitettu sinulle, joka koet hyötyväsi mielen

Lisätiedot

Kulttuuriperintöopetukseen ohjaaminen. Kokemuksia Rauman normaalikoulusta Outi Kokkonen Kirsi Urmson Liisa Hollming Mervi Palviainen

Kulttuuriperintöopetukseen ohjaaminen. Kokemuksia Rauman normaalikoulusta Outi Kokkonen Kirsi Urmson Liisa Hollming Mervi Palviainen Kulttuuriperintöopetukseen ohjaaminen Kokemuksia Rauman normaalikoulusta Outi Kokkonen Kirsi Urmson Liisa Hollming Mervi Palviainen 28.11.2005 Kulttuuriperintöopetus Rauman normaalikoulussa Teoreettinen

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Aikuistoiminta Satakunnan Museossa

Aikuistoiminta Satakunnan Museossa Aikuistoiminta Satakunnan Museossa 15.12.2009 Museolehtori Carita Tulkki Satakunnan Museo www.pori.fi/smu 15.12.2009 1 Satakunnan Museon toimipisteet Satakunnan Museo v. 1888 Perusnäyttely Vesien sylistä

Lisätiedot

LOKAKUU Tervetuloa! Puh

LOKAKUU Tervetuloa! Puh Toimintaa järjestää Amurin Teon Tuvan Iltatupa-hanke, jonka tavoitteena on alueellisen yhteisöllisyyden vahvistaminen, ikäihmisten hyvinvoinnin kehittäminen, yksinäisyyden vähentäminen sekä käytäntöjen

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät kevätkauden 2019 ohjelman.

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät kevätkauden 2019 ohjelman. Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät kevätkauden 2019 ohjelman. Muutokset ovat kuitenkin mahdollisia. PÄIVÄKERHOT Päiväkerhot tarjoavat

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

KuntaKesu 2020: Osaava Espoolainen- Oppiva Espoo

KuntaKesu 2020: Osaava Espoolainen- Oppiva Espoo KuntaKesu 2020: Osaava Espoolainen- Oppiva Espoo Espoo on osaavien ihmisten kunta, joka tunnetaan oikeudenmukaisena, asukas- ja asiakaslähtöisenä sekä vastuullisena edelläkävijänä nyt ja tulevaisuudessa.

Lisätiedot

Sukupolvia yhdistävä. toiminta

Sukupolvia yhdistävä. toiminta Sukupolvia yhdistävä toiminta Yhteisöllisyyden merkitys Yhteisö muodostuu ihmisryhmästä, jonka jäsenillä on keskinäisiä suhteita sekä lisäksi jokin yhdistävä tekijä tai tavoite KESKEISTÄ ON Jäsenten välinen

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

MAATIAISEN POHJOIS-KARJALAN PAIKALLISRYHMÄN JÄSENTIEDOTE 2018

MAATIAISEN POHJOIS-KARJALAN PAIKALLISRYHMÄN JÄSENTIEDOTE 2018 MAATIAISEN POHJOIS-KARJALAN PAIKALLISRYHMÄN JÄSENTIEDOTE 2018 Kevättervehdys sinulle, itäsuomalainen Maatiaisen jäsen! Tänäkin vuonna kevät kiekaistaan käyntiin usean yhdistyksen voimin järjestettävässä

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunginkirjaston eri toimipisteistä lainatut aineistot voi palauttaa mihin tahansa muuhun Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen.

Seinäjoen kaupunginkirjaston eri toimipisteistä lainatut aineistot voi palauttaa mihin tahansa muuhun Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen. KULTTUURIKURKISTUS Tähän esitteeseen on koottu tietoa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelujen lainattavista kulttuurisalkuista. Kulttuurikurkistus-salkkujen sisällöt antavat välineitä taide- ja kulttuurikasvatukseen

Lisätiedot

KORSON ASUKASPUISTON KESÄKUUN 2017 AVOIMEN TOIMINNAN OHJELMA

KORSON ASUKASPUISTON KESÄKUUN 2017 AVOIMEN TOIMINNAN OHJELMA KORSON ASUKASPUISTON KESÄKUUN 2017 AVOIMEN TOIMINNAN OHJELMA VKO 22: To 1.6. puisto avoinna klo 8-16, sisätilat avoinna klo 9-14 LIIKUNTARATA ulkona klo 10-12 Pe 2.6. puisto avoinna klo 8-15, sisätilat

Lisätiedot

Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen ja kielikylpyopetukseen hakeminen

Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen ja kielikylpyopetukseen hakeminen Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen ja kielikylpyopetukseen hakeminen 1 Ruotsin kielikylpyopetus Ruotsin kielikylpyopetus on tarkoitettu Espoossa asuville suomenkielisille oppilaille. Opetukseen voi

Lisätiedot

TANSSITAAN VAUVANI KEVÄT: 10.1 3.4.2012 9.1 2.4.2012. klo 14.30 15.30 klo 13.00 14.00 AIKUISTEN FUDIS

TANSSITAAN VAUVANI KEVÄT: 10.1 3.4.2012 9.1 2.4.2012. klo 14.30 15.30 klo 13.00 14.00 AIKUISTEN FUDIS TANSSITAAN VAUVANI Alkutunti liikutaan tanssien vaihdellen teemoja salsasta jazziin ja afrotanssista balettiin, jolloin vauva voi olla rintarepussa tai kantoliinassa. Lopputunti tehdään keskivartaloa vahvistavia

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Opastukset KEVÄT 2016. helmet.fi

Opastukset KEVÄT 2016. helmet.fi Opastukset KEVÄT 2016 Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa eri toimipisteissä erilaisia opastuksia tietokoneen, internetin, palvelujen, ohjelmien ja laitteiden käytössä. Opastukset ovat maksuttomia. Tutustu

Lisätiedot

Opetustiedote 3/2014

Opetustiedote 3/2014 Opetustiedote 3/2014 Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon monipuoliset näyttelyt ja laaja palvelutarjonta mahdollistavat niin innostavan oppimiskäynnin kuin mukavan huviretkenkin. Merikeskus Vellamossa

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja 22. 28.5.2017 Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Ajankohta: 22. 28.5.2017 Norwegianin

Lisätiedot

Monikulttuuriasiain neuvottelukunnan kokous

Monikulttuuriasiain neuvottelukunnan kokous Pöytäkirja 1 (6) Monikulttuuriasiain neuvottelukunnan kokous Aika 23.8.2018 klo 17:00-18:50 Paikka Vihreän liiton ryhmähuone, Valtuustotalo, Espoonkatu 4 Osallistujat Luottamushenkilöjäsenet: Rauli Virtanen,

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO 19.3.2015 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 ESPOOSEEN 68+ SPORTTIKORTTI Espoon kaupungin maksuton

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

LIITE 6 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS. Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015

LIITE 6 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS. Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015 SUODENNIEMEN KORTTELIEN 100 JA 101 OSAN ASEMAKAAVANMUUTOS LIITE 6 Karttaliite, kulttuuriympäristö Sastamalan kaupunki 24.3.2015 1. Maakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema Suunnittelualue ja sitä Laviantien

Lisätiedot

Nähtävyyksiä & Espoon kartta sivu 8. Väestö sivu 12. Matkailu & Liikenne sivu 18. hoito- ja hoivapalvelut sivu 21. henkilöstö sivu 25

Nähtävyyksiä & Espoon kartta sivu 8. Väestö sivu 12. Matkailu & Liikenne sivu 18. hoito- ja hoivapalvelut sivu 21. henkilöstö sivu 25 taskutilasto 2017 Espoon historiaa sivu 4 Nähtävyyksiä & Espoon kartta sivu 8 Alue sivu 10 Ympäristö sivu 11 Väestö sivu 12 Väestön koulutusja tulotaso sivu 15 Työmarkkinat sivu 16 Matkailu & Liikenne

Lisätiedot

NÄHTÄVYYKSIÄ & ESPOON KARTTA SIVU 8 VÄESTÖ SIVU 12 MATKAILU & LIIKENNE SIVU 18 HOITO- JA HOIVAPALVELUT SIVU 21 KAUPUNGIN HENKILÖSTÖ SIVU 25

NÄHTÄVYYKSIÄ & ESPOON KARTTA SIVU 8 VÄESTÖ SIVU 12 MATKAILU & LIIKENNE SIVU 18 HOITO- JA HOIVAPALVELUT SIVU 21 KAUPUNGIN HENKILÖSTÖ SIVU 25 TASKUTILASTO 2019 ESPOON HISTORIAA SIVU 4 NÄHTÄVYYKSIÄ & ESPOON KARTTA SIVU 8 ALUE SIVU 10 YMPÄRISTÖ SIVU 11 VÄESTÖ SIVU 12 VÄESTÖN KOULUTUS- JA TULOTASO SIVU 15 TYÖMARKKINAT SIVU 16 MATKAILU & LIIKENNE

Lisätiedot

LAUANTAINA klo Paikalliset yritykset ja yhdistykset esittelevät palveluitaan ja toimintaansa Martintalolla (Metsäniityntie 9) ja

LAUANTAINA klo Paikalliset yritykset ja yhdistykset esittelevät palveluitaan ja toimintaansa Martintalolla (Metsäniityntie 9) ja LAUANTAINA 24.3.2018 klo 11-14 Paikalliset yritykset ja yhdistykset esittelevät palveluitaan ja toimintaansa Martintalolla (Metsäniityntie 9) ja omissa toimipisteissään. Tervetuloa viihtymään Marttilaan!

Lisätiedot

Nähtävyyksiä & Espoon kartta sivu 8. Väestö sivu 12. Matkailu & Liikenne sivu 18. hoito- ja hoivapalvelut sivu 21. henkilöstö sivu 25

Nähtävyyksiä & Espoon kartta sivu 8. Väestö sivu 12. Matkailu & Liikenne sivu 18. hoito- ja hoivapalvelut sivu 21. henkilöstö sivu 25 taskutilasto 2018 Espoon historiaa sivu 4 Nähtävyyksiä & Espoon kartta sivu 8 Alue sivu 10 Ympäristö sivu 11 Väestö sivu 12 Väestön koulutusja tulotaso sivu 15 Työmarkkinat sivu 16 Matkailu & Liikenne

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot