SIMPPUPOSTI. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIMPPUPOSTI. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2014"

Transkriptio

1 SIMPPUPOSTI Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2014

2 PUHEENJOHTAJALTA Kesän sukelluskausi on ollut aika erilainen kuin mihin olemme viime vuosien aikana tottuneet. Alkukesän viileät ilmat pitivät myös vedet viileinä ja kohtuullisen kirkkaina. Heinäkuun helteet muuttivat tilanteen aivan toiseksi. Vesi on moni paikoin lämminnyt tavallista syvemmälle ja lämmin vesi sekä auringon paahde ovat tuoneet saaristoon ennennäkemättömät levälautat. Monin paikoin veteen ei tee mieli mennä lainkaan ja niissäkin kohteissa, joissa levää on hieman vähemmän se vähintäänkin heikentää näkyvyyttä. Vaikka Agonuksen kannella sukellusvarusteita pukiessa tahtookin tulla hiki, ei se ole rajoittanut sukellusten määrää. Reissuja on järjestetty tavalliseen tapaan ja lähtijöitä niille on riittänyt. Myös keskiviikkosukelluksia on järjestetty pitkin kesää. Sukellukset jatkuvat pitkälle syksyyn ja mukaan mahtuu enemmänkin osallistujia. Syksyn tullen tarjoamme jäsenille myös mahdollisuuksia sukellustaitojen kartuttamiseen laitesukelluksen jatkokurssin ja sukellusturvallisuuskurssin sekä tarvittaessa nitrox kurssin muodossa. Toiminnallisesti vilkkaan alkuvuoden lisäksi seuran vuosi on mennyt myös taloudellisesti suunnitelmien mukaan. Tosin peruskurssin osanottajamäärä jäi normaalivuotta pienemmäksi. Yhtenä syynä osanottajakatoon oli varmaankin kurssin markkinoinnin kanssa samaan aikaan julkisuudessa paljon esillä olleet onnettomuusuutiset. HALLITUKSEN PÄÄTÖKSIÄ Kesän aikana on käyty paljon keskustelua niin Agonukselle hankittujen uusien turvallisuutta edistävien laitteiden, kuten AIS ja VHF käytöstä. On esitetty toiveita, että laitteet pitäisi saada kytkettyä pois päältä. Hallitus kuitenkin päätti, että laitteiden kytkentöihin ei tehdä muutoksia, vaan niiden käyttöön tarjotaan koulutusta kaikille halukkaille erityisesti Agonuksen kippareille ja reissunvetäjinä toimiville. Tosin Agonuksen AIS lähetin vastaanottimeen on asennettu ohituskytkin, jolla sen saa tarvittaessa pois päältä Myös aikaisemmasta 8:sta eurosta 10:een euroon per osanottaja nostettu ruokamääräraha on saanut osakseen kritiikkiä. Alkukesän reissujen perusteella osoittautui, että kymppi riittää hyvin ruokaostoksiin, eli määrärahaa ei loppukaudelle muutettu. Seuralle on tarjottu mahdollisuutta osallistua Vapepa sukelluskurssille. Päätettiin, ettei kurssille osallistuta seurana, mutta asiasta kiinnostuneet simput voivat toki käydä kurssin. LÄHIAJAN TAPAHTUMIA Lost Divers ry yhteistyökumppaneineen järjestää Tahko Dive sukellustapahtuman Tapahtumapaikka on Tahkon louhosareena. Lisätietoja osoitteesta SIMPPUPOSTI: Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti Julkaisija: Päätoimittaja: Olli Pekka Juhantila Puheenjohtaja: Jarkko Nieminen Sukellusseura Simppu ry olli Kansikuva: Ankkureita nostamassa (kuva Ilpo Syväperä). Meressä kelluvat sinilevälautat eivät juurikaan houkuttele uimaan tai sukeltamaan.

3 UIMAHALLIVUOROT Torstain uimahallivuorot alkavat Hyppy ja terapia allas sekä kuntosali ovat käytettävissä klo 20:35 21:45. Puku ja pesutilat eivät ole käytettävissä klo 21:00 21:45. Hallille on saavuttava 20:15 mennessä ja poistuttava viimeistään 22:00. Sunnuntaivuorot alkavat Hyppyallas on käytettävissä klo 19:00 19:45, kuntosali klo 17:35 19:45. Uimahallilta on poistuttava klo 20:00 mennessä. Norppien ja kuuttien hallikausi alkaa sunnuntaina Ilmoittautumisesta syksyn ryhmiin, ryhmäjaosta ja harjoitusvuoroista tulee tarkempaa tietoa sähköpostilla, nettisivuille ja Facebookiin elokuun aikana. Lisää tietoja norppien harjoittelusta voi kysellä myös norppavastaavalta, Janne Torkkelilta, tai TULEVIA KOULUTUKSIA Laitesukelluksen jatkokurssi järjestetään elosyyskuussa. Ensimmäiset teoriatunnit ovat Samana iltana tehdään ensimmäiset avovesiharjoitukset. Varsinainen avovesi viikonloppu on Kurssin pääsyvaatimuksena on CMAS P1 tai NAUI Scuba Diver kortti, tai muun vastaavan koulutusjärjestön perustason laitesukelluskortti. Kurssi koostuu noin 10 tunnista teoriaa ja vähintään kuusi avovesisukelluksesta. Kurssilla syvennetään peruskurssilla opittuja tietoja ja harjoitellaan taitoja niin, että sukeltaja pystyy sukeltamaan turvallisesti syvyysalueella metriä. Rescue diver, eli sukellusturvallisuuskurssin teoriatunnit ovat tiistaina ja keskiviikkona Avovesiharjoitukset ovat samaan aikaan laitesukelluksen jatkokurssin kanssa: Kursseille voi ilmoittautua Mika Böösille tai VUOTISJUHLAT Syksyn lähestyessä lähestyvät myös Sukellusseura Simpun 40 vuotisjuhlat. Aikuisille simpuille tarkoitettu pöytäjuhla pidetään lauantaina klo 18 alkaen Salon VPK:n talolla. Mukaan pääsee ilmoittautumalla juhlaan seuran nettisivun kautta vuotisjuhlat/ ja maksamalla illalliskortin hinnan, 25 euroa/osallistuja, seuran tilille FI Lehden takakannessa on lisää tietoa tulevista juhlista. Kutsu on avec. Myös norpille, kuuteille ja hylkeille on luvassa omaa 40 vuotisjuhlaohjelmaa. Näistä tapahtumista kerromme lisää, kun syksyn harjoituskausi on jälleen alkanut. NORPPIEN SYYSKAUDEN ALOITUS Syksyn norppa ja kuuttiharjoitukset alkavat jälleen sunnuntaina syksyn ryhmiin ilmoittautumista on muutettu aikaisemmista vuosista: Harrastustaan jatkavat norpat ilmoittautuvat seuran nettisivuilla olevan linkin kautta Vanhoilla norpilla ja kuuteilla on aikaa ilmoittautua asti. Sen jälkeen ryhmissä vapaana oleville paikoille otetaan uusia harrastajia ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisen yhteydessä kerätään kaikkien norppien, kuuttien ja hylkeiden henkilötiedot uudelleen. Näin saamme varmistettua, että meillä olevat tiedot ovat varmasti ajan tasalla.

4 SUKELTAMAAN ETELÄN LÄMPÖÖN Jukatanin niemimaa Meksikossa tunnetaan sukeltajien keskuudessa erityisesti upeista luolasukellusmahdollisuuksistaan. Alueella olevat Cenotet ovat suuaukkoja suuriin luolastoihin, joissa veden kirkkaus on vertaansa vailla. Itse Cenotet ovat sylinterimäisiä kuoppia. Jos kuitenkin haluaa keskittyä rantalomailuun ja käydä vain silloin tällöin sukeltamassa, tarjoutuu siihenkin hyvät mahdollisuudet. Alueen suosituissa lomakohteissa Playa del Carmenissa, Cancunissa ja Cozumelin saarella riittää niin hiekkarantoja kuin sukelluskeskuksiakin. Sukeltamisen kannalta olosuhteet eivät ole Egyptin tai Thaimaan tasoa, mutta mielenkiintoista nähtä vää riittää silti useammallekin sukellukselle. Hylkykohteina toimivat alueelle upotetut kaksi Meksikon merivoimien miinanraivaajaa. Niiden suojissa samoin kuin alueen riutoilla elää melkoinen määrä erilaisia värikkäitä kaloja. Mielenkiintoista katsottavaa ja sukellusseuraa tarjoavat myös isot kilpikonnat, barrakudaparvet ja satunnaiset pienet hait. Paikan sijainnista johtuen suurin osa alueella käyvistä sukeltajista on amerikkalaisia, joskin myös kauempaa tulleisiin sukeltajiin törmää silloin tällöin. Kohteiden syvyydet eivät yleensä ole 20 metriä suurempia, eli ne sopivat aloittelevillekin sukeltajille. Veden lämpötila on ympäri vuoden lähes 30 astetta, mikä tekee sukelluksista mukavan kokemuksen. Aquaworld sukelluskeskuksen tukialukset. Cancunin edustalle on upotettu parikin hylkyä keinotekoisiksi riutoiksi. Kalaparvissa riittää katseltavaa.

5 KIROTUT SÄÄNNÖT JA OHJEET Kesän kuluessa on käyty paljon keskusteluja siitä, mihin tarvitaan kaikkia erilaisia sääntöjä ja ohjeita. On myös tullut kritiikkiä siitä, että erilaisten noudatettavien ohjeiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Itse asiassa sääntöjen ja ohjeiden määrää ei ole lisätty, monia seuran toimintaan liittyviä asioita on tosin kirjattu paperille. Näistä suuri osa on sellaisia, jotka pitkään toiminnassa mukana olleille on itsestään selvyyksiä, mutta uusille jäsenille vieraita. Nyt asiat on kirjattu ylös ja laitettu nettisivuille siksi, ettei kaikki olisi pelkästään muistin varassa. Samalla uutena toimintaamme mukaan tuleva sukeltaja saa kätevästi selville, miten seurassa on tapana toimia. Seuran säännöt ovat yhdistyslakiin perustuva dokumentti, jolla määritellään, kuinka yhdistys toimii sekä miten tehdään päätöksiä. Tavoitteena on, että sääntöjä noudattamalla kaikilla jäsenillä on yhtäläiset oikeudet osallistua toimintaan ja seuran asioista päättämiseen. Lisäksi sääntöjen noudattamisella varmistetaan, että kaikkia jäseniä kohdellaan yhdenmukaisesti ja tasapuolisesti. Sen seurauksena, että muutama vuosi sitten päätettiin panostaa seuran toiminnan laatuun ja hankkiutua sinettiseuraksi syntyi kaksi uutta toimintaamme ohjaavaa dokumenttia: seuran toimintalinja ja seuran turvallisuussuunnitelma. Toimintalinja tarkentaa seuran sääntöjä ja kertoo niin jäsenille kuin jäseniksi aikovillekin, millaisilla periaatteilla toiminta tapahtuu. Turvallisuussuunnitelma taas on kokoelma toimintatapoja, joilla varmistetaan kaiken seuran harjoittaman toiminnan turvallisuus. Kumpaankaan dokumenttiin ei keksitty mitään uutta, ainoastaan kirjattiin ylös se, miten Sukellusseura Simpussa on toimittu kautta aikojen. Keväällä Agonukselle tehtiin uusittu turvallisuussuunnitelmalomake. Tässäkään ei ole kyse mistään uudesta velvollisuudesta sukellusvanhimmalle. Jo vuosia käytössä ollut Sukeltajaliiton turvallisuussuunnitelman pohja vain todettiin hieman hankalasti käytettäväksi. Niinpä tehtiin oma lomake, johon on jo valmiiksi kirjattu kaikki ne asiat, jotka ovat jokaisella sukelluksella samoja. Paperille tarvitsee vain lisätä kyseisen kohteen ja reissun tiedot. Mutta mihin turvallisuussuunnitelmaa tarvitaan? Edelleenkin saaristossa on paikkoja, joissa kännykät eivät toimi kunnolla. Nopein apu ei välttämättä ole edes tarjolla yleisestä hätänumerosta. Eikä ole sanottu, että hätäkeskuksen päivystäjällä on minkäänlaista käsitystä missä päin Suomea Schiller tai pähkinähylky tai Eira sijaitsee aina ei ole sukeltajillakaan, vaikka ovatkin käyneet kohteella monta kertaa. Kun jotain tapahtuu ja apua tarvitaan, vallitsee usein paniikki, eikä moni meistä kykene rationaaliseen toimintaan. Avun antamista ja kutsumista helpottaa, kun on ohje on Agonuksen ilmoitustaululla ja samassa lapussa on kerrottu sukelluskohteen koordinaatit. Tilanteen hoitamista helpottaa sekin, että on etukäteen sovittu, kuka tekee mitäkin ongelmatilanteen osuessa kohdalle. Agonukseen tehdään joka vuosi muutoksia. Tulee uusia laitteita ja vanhoja poistetaan. Jotta kaikkea ei tarvitse opetella ulkoa, on tehty Agonuksen päällikölle ja reissunvetäjälle ohjekansio, jossa on tärkeimmät reissun vetämiseen ja Agonuksen käyttöön liittyvät ohjeet. Kansiota päivitetään aina, kun jotain muuttuu. Ohjeet löytyvät printattuina Agonuksen hyllystä ja sähköisenä nettisivuilta. Lisäksi ne jaetaan kaikille kippareille aina kauden alussa. Ohjeet kannattaa lukea läpi, vaikka ei kipparina tai reissunvetäjänä toimisikaan. MERIPELASTUS puhelin tai VHF kanava 16 / VHF DSC kanava 70

6 JACQUES COUSTEAU Ranskalainen Jacques Cousteau tunnetaan yhtenä laitesukelluksen pioneereista. Varttuneemmille simpuille mies ja hänen tekemisensä ovat hyvinkin tuttuja. Nuoremmille harrastajille hänen saavutuksensa voivat olla vieraampia vaikkakin Kasmirin tämän kesän kesähitissä Vadelmavene mies mainitaan. Vuonna 1944 liittoutuneiden vapautettua Pariisin, koottiin Ranskan merivoimat uudelleen ja myös Cousteau palasi palvelukseen. Samaan aikaan muodostettiin muutaman sukeltajan toimesta epävirallinen tutkimusryhmän nimeltä Groupement de Recherches Sous marines. Myös Cosuteau lähti mukaan ryhmän toimintaan. Myöhemmin tutkimusryhmä muuttui viralliseksi osaksi merivoimia. Edellisessä Simppupostissa esiteltiin Cousteaun tukialus Calypso, mutta mikä itse Jacques Cousteau oli miehiään? Kesäkuussa 1910 syntynyt Cousteau pääsi vuonna 1930 merisotakouluun. Valmistuttuaan hän jäi töihin Ranskan merivoimiin, jossa työskenteli aina vuoteen 1957, jolloin hän ryhtyi täysipäiväiseksi merentutkijaksi. Vuonna 1936 tapahtuneen vakavan autoonnettomuuden jälkeen Cousteau oli toipumassa ja kuntoutumassa Toulonissa, jossa hän tutustui laivaston upseeri Phillippe Taillezin ja kalastaja Frederic Dumasin kanssa. Yhteistuumin kolmikko alkoi perehtyä sukeltamiseen ja kehittämään sukellusvarusteita. Tuohon aikaan oli jo kohtuullisen kehittyneitä sukelluslaitteita. Niiden suurin puute oli, että laitteiden ilmansyöttöä piti säätää manuaalisesti. Cousteaun ajatuksena oli rakentaa laite, jossa on automaattinen säädin. Lisäksi laitteen piti olla riittävän herkkä toiminoiltaan ja päästää uloshengitysilma veteen. Laitteen kehittelyyn Cousteau ryhtyi toisen maailmansodan aikana yhdessä Air Liquide yhtiössä työskennelleen Émile Gagnanin kanssa. Gagnan oli insinööri, jonka erikoisalaa oli kaasujen hallintaan suurissa paineissa. Yhteistyön tuloksena syntyi laite nimeltä aqualung, jonka jälkeläisiä ovat nykyisetkin samalla tuotemerkillä myytävät sukelluslaitteet. Vaikka laitteet ovatkin tuosta ajasta kehittyneet huimasti, on avoimen kierron sukelluslaitteen toimintaperiaate edelleen sama kuin tuolloin. Ensimmäinen aqualung Varsinainen lähtölaukaus merentutkijan uralle ja kuuluisuuteen tapahtui 1950, kun Cousteau sai hankittua entisen miinanraivaaja m/s Calypson tukialuksekseen. Ensimmäinen Calypson pitempi tutkimusmatka suuntautui loppuvuodesta 1951 punaiselle merelle Saudi Arabian rannikon tuntumaan. Suuren yleisön tietouteen Cousteau on noussut julkaisemiensa kirjojen sekä erityisesti elokuvien ja televisiosarjojen myötä. Niin kirjoittaminen kuin filmaaminen alkoivat heti viisikymmentäluvulla. Elokuvista kolme: 1956 ilmestynyt Hiljainen maailma, 1959 ilmestynyt Kultakala ja 1964 ilmestynyt Elävä meri palkittiin Oscareilla. Kaiken kaikkiaan erilaisia elokuvia syntyi pitkän uran aikana yli 120. Osa niistä oli täyspitkiä, osa lyhytelokuvia, osa tv elokuvia. Lisäksi erilaisia kirjoja ilmestyi noin 50.

7 sijaitsi noin 30 metrin syvyydessä. Pisin siellä vietetty aika oli viikko. Elävä Meri elokuva toteutettiin tämän projektin yhteydessä. Vuonna 1965 toteutettiin Välimerellä Conshelf III projekti, jossa kuusi sukeltajaa asui yli 90 metrin syvyydessä. Jacques Cousteau tunnetaan myös punaisesta pipostaan, joita edelleenkin myydään lähes jokaisessa sukellustarvikeliikkeessä (kuva the Cousteau Society) Elokuvien ja kirjojen lisäksi Cosuteau oli kiinnostunut kehittämään kaikenlaista vedenalaiseen toimintaan liittyvää kalustoa. Pienoissukellusvene sukeltava lautanen oli 1959 valmistunut kahden hengen tutkimusalus, jolla laskeuduttiin jopa 300 metrin syvyyteen. Conshelf II (kuva the Cousteau Society) Conshelf II:n rakennukset ovat edelleen Sudanin rannikolla Punaisessa Meressä ja sinne järjestetään sukellusretkiä. Toki vedenalaisia asumuksia ovat kokeilleet muutkin tutkijat, mutta Cousteaun kokeilut ovat edelleenkin tunnetuimpia. Vaikka Cousteau tunnettiinkin luonnonsuojelijana, eivät kaikki hänen käyttämänsä tutkimusmenetelmät kestä täysin päivänvaloa. Tieteen nimissä muun muassa tapettiin haita sukeltajien luonnollisina vihollisina ja räjäytettiin koralliriuttoja. Sukeltava lautanen. Toinen mielenkiintoinen hanke, jota Cosuteau toteutti, muodostui Conshelf I, II ja III projekteista, joissa rakennettiin vedenalaisia asumuksia. Ensimmäinen asumus toteutettiin Marseillen edustalle vuonna Siinä kaksi ihmistä asui parin viikon ajan. Conshelf II oli huomattavasti kunnianhimoisempi projekti. Siinä rakennettiin pieni kylä punaisen meren pohjaan. Projektin aikana pohjalla asuttiin kesäkuusta heinäkuuhun 1963 noin 10 metrin syvyydessä. Kylään kuului myös syvä mökki, joka Cousteaun työnstä pääsee nauttimaan edelleenkin. Elokuvia ja tv sarjojen jaksoja saa DVD:llä. Joitain filmejä voi katsoa YouTubesta ja saattaapa jonkun simpun arkistoista löytyä vielä 70 luvulla suomeksikin ilmestyneen Merten Salaisuudet lehden numeroita. Merien tutkimustyöhön ovat osallistuneet myös Cousteaun perheen muut jäsenet. Hänen perintöään pitää yllä the Cousteau Society Jacques Cousteau eli 87 vuotiaaksi. Hän kuoli Pariisissa kesäkuussa 1997.

8 VIIKONLOPPU UTÖSSÄ Talvella heräsi ajatus lähteä käymään Utössä vähän paremman ajan kanssa. Tarkoituksena oli lähteä liikkeelle jonain torstai iltana ja tulla takaisin sunnuntaina, jolloin jäisi kaksi kokonaista päivää aikaa tutustua perillä odottaviin kohteisiin. Erityisesti mielessä siinsi kuvat lähivesiemme suurimmasta hylystä, Park Victorysta. jonne saavuttiin illalla kahdeksan jälkeen. Koska kenelläkään ei ollut erityistä hinkua päästä heti veteen, käytettiin ilta saareen tutustumiseen ja grilliruualla herkutteluun. Saarikierroksen aikana ehdittiin lyhyesti käydä tarkastamassa kohteen viihdetarjonta eli hotellin terassi. Vaikka reissua suunniteltiinkin pitkään, ei se toteutunut aivan alkuperäisen ajatuksen mukaan. Torstai illan lähtö osoittautui ennakoitua hankalammaksi toteuttaa, mutta kaikeksi onneksi perjantaina päästiin liikkeelle jo alkuiltapäivästä. Pienellä iskujoukolla lähdettiin kohti Kasnäsiä perjantaina aamupäivällä. Ajatuksena oli tehdä muutamia korjaus ja huoltotoimenpiteitä Agonuksella ja sen jälkeen laittaa alus purjehduskuntoon siihen mennessä, kun loppujoukko saapuisi paikalle. Noin kauas ulos lähtiessä sää aiheuttaa oman jännitysmomenttinsa reissun suunnitteluun. Sekä Forecan että Ilmatieteenlaitoksen nettisivut olivatkin ahkerassa käytössä viikon aikana. Loppujen lopuksi ennustukset lupasivat erinomaista keliä koko viikonlopulle. Utö Perjantaina klo 14 jälkeen oli saatu koko joukko alukselle ja otettiin suunta kohti länttä. Mukavan leppoisassa tunnelmassa edettiin kohti Utön saarta, Sää suosi sukeltajia reissun aikana. Pari pientä sadekuuroa ja sunnuntaiaamun mainingit eivät juurikaan häirinneet tunnelmaa. Koska laituri oli täynnä, jäi Agonus yöksi ankkuriin sataman ulkopuolelle. Saari itsessään muodostuu kolmesta hyvin erilaisesta alueesta. Osa on kaunista saaristo luontoa, joka tavallaan muistuttaa myös Lapin tunturimaisemia. Vettä vain on ympärillä enemmän ja mäet ovat matalampia. Toinen osa saaresta on idyllinen saaristolaiskylä majakkoineen. Kolmas on suurelta osin parhaita itäsaksalaisen betoniarkkitehtuurin perinteitä noudattaen toteutettu puolustusvoimien alue. Heti lauantain aamupuuron jälkeen otettiin suunta kohti Park Victorya. hylyn keulanpuoleiseen poijuun oli jo kiinnittynyt turkulaissukeltajien m/s Tavi. Niinpä Agonus kiinnitettiin hylyn peräosassa olevaan toiseen poijuun. Tosin kuin simput, olivat Tavilla matkaavat sukeltajat päättäneet tutustua kohteeseen samantien, kun olivat saapuneet paikalle puoli kahdelta aamulla. Lauantain saldona oli kaksi upeaa sukellusta Parkilla, yksi sukellus posliinirinteen tienoilla ja pikapulahdus lähes Utön satamassa olevalle Clara nimiselle hylylle. Näkyvyydet eivät olleet parhaat

9 mahdolliset, mutta verrattuna saariston sisäosien näkyvyyksiin suorastaan erinomaiset. Lauantaina Park Victoryn hylyllä oli suorastaan ruuhkaa. Tavi oli kiinnittyneenä toiseen poijuun, Agonus toiseen ja Agonukseen kiinnittyi vielä kaarinalainen sukellustukialus Eva. Yöllä oli tuullut sen verran, että vielä sunnuntaiaamuna etelästä nouseva maininki keikutti Agonusta melkoisesti, kun palasimme takaisin Park Victorylle. Se taas aiheutti pari lievää merisairaustapausta, jotka eivät kuitenkaan sen kummemmin häirinneet sukellustoimintaa. Näkyvyydet Utössä ovat vähintäänkin hyvät. Ilta sujui tutuissa merkeissä kävelyretken, saunan ja grilliruuan parissa. Vielä ennen nukkumaanmenoa saatiin vieraita, kun Nautic Clubin rahastonhoitaja Petrus Gottberg kävi tutustumassa Agonukseen. Jarmo Ahokas sukelluksen jälkeen. Saara Silfver kuuntelee kokemuksia. Kun hylky oli vielä kerran käyty katsastamassa, otettiin suunta takaisin kohti itää. Mainingitkin alkoivat laantua joten kotimatka sujui suotuisissa merkeissä. Vänötä lähestyttäessä todettiin kellon olevan niin vähän, että oli vielä sopivasti aikaa käydä katsomassa, mitä kuuluu vanhalle tutulle Alfredille.

10 NORPAT JA HYLKEET LEIREILEMÄSSÄ Jokakesäisiä norppa ja hyljeleirejä pidettiin jälleen heinäkuun lopussa. Keskiviikkoaamuna Agonukseen lastatattiin valtava määrä varusteita ja 21 norppaa sekä ohjaajaa ja otettiin suunta kohti pohjoista, Sandön saarta. Heti alkumatkasta kävi selväksi, että tämän kesän leiriteema tulee olemaan sinilevän välttely. Sandönissä odotti mukava yllätys saaren grillipaikalle oli tuotu kevään aikana uusi, tukeva grilli, johon mahtuu isommankin seurueen makkarat paistumaan. Aamulla levä oli valitettavasti saavuttanut myös Sandönin ja oli lähdettävä etsimään uutta uimapaikkaa, joka löytyikin pienen matkan päästä. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja Agonuksen lämpömittari näytti lähes 40 astetta. Tunnelmaa latisti ainoastaan valtavina lauttoina meressä kellunut sinilevä. Onneksi Sandönin eteläpuolella vesi oli kirkasta ja norpat pääsivät keskittymään leirin varsinaiseen antiin eli uimiseen, vetorengasajeluihin ja muuhun hauskanpitoon Grilliruoka maistui leiriläisille. Levää oli paikoin todella runsaasti Lämpöä ja aurinkoa onneksi riitti. Pienen etsiskelyn jälkeen löytyi levättömiä uimapaikkoja. Agonuksella oli sen verran lämmintä, ettei kenellekään tullut edes mieleen lämmittää saunaa.

11 Torstaina iltapäivällä otettiin suunta kohti Kasnäsiä, jossa pysähdyttiin täyttämään veneen vesivarastot ja vaihdettiin norpparyhmä uuteen. Toiselle leirille mukaan lähti kaikkiaan 22 norppaa ja ohjaajaa. Tällä kertaa suunta otettiin kohti Vänön saarta. Saaren uimarannan edustalta löytyikin vähäleväinen paikka, jossa voitiin sekä uida että kokeilla vetorengasajeluja. Jälleen aamun koittaessa tilanne oli muuttunut aivan toiseksi. Levä oli ympäröinyt Agonuksen, joten kumivenepartio lähti etsimään uutta kohdetta uimiselle ja laitesukelluskokeiluille. Sitä saatiinkin etsiä hiukan pidempään ensimmäinen levätön ranta löytyi vasta Rosalan pohjoispuolelta. Tosin sieläkään levättömyyttä ei riittänyt koko päiväksi, vaan leirin viimeisille uinneille jouduttiin hakemaan jälleen uusi kohde. Perjantai iltapäivän lopuksi palautettiin toisen leirin osanottajat takaisin Kasnäsiin ja ohjaajat lähtivät tekemään ruokavarastojen täydennyksiä viikonlopun hyljeleirille. Hylkeet starttasivat omalle laitesukellusleirilleen yhdentoista hylkeen ja ohjaajan vahvuisella joukolla. Ohjelmassa oli niin laitesukellusta, vesihiihtoa kuin vetorengasajelujakin. Koska olosuhteet eivät olleet sen paremmat kuin norppaleirienkään aikana, eivät sukelluskohteet olleet niitä, joihin yleensä leirillä on totuttu. Mitä etelämmäs matkattiin, sitä enemmän levää oli. Niinpä suurin osa sukelluksista tehtiinkin Högsåran ja Sandönin lähivesillä, joista ei niistäkään aivan levättömiä sukelluskohteita enää oikein tahtonut löytyä. Kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan laitesukellusta ja ajelemaan vetorenkaalla. Laitesukellus oli hyljeleirin pääohjelmanumero, mutta vauhdikkampiakin vesiurheilulajeja ehdittiin kokeilla. (kuvat Olli Pekka Juhantila, Juuso Nurkse ja Satu Lehtinen).

12

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava,

Lisätiedot

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN!

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! 2/2015 SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! SYKSYN HALLIVUOROT ALKOIVAT JA VÄHÄN MUUTTUIVAT Perinteinen seuran tiistain hallivuoro on siirretty kaupungin toimesta keskustan uimahalliin! Hyvänä puolena saamme

Lisätiedot

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila Sukella suomalaiseen seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila 2 Suomalainen Suomalaisen pinnan alla elää ainutlaatuinen, vilkas ja kaunis maailma, joka tarjoaa sukeltajalle unohtumattomia elämyksiä ja seikkailuja.

Lisätiedot

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Hylyn sijainti: Wied iz-zurrieq, Malta Sukelluksen tyyppi: Hylkysukellus Sukellusten vaikeusaste: Edistyneet/kokeneet, hylkyihin erikoistuneet Maksimisyvyys: 34 metriä

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. JOHDANTO Sukellusseura Simpun turvallisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää sukeltamisen ja siihen liittyvien tapahtumien turvallisuutta sekä ennaltaehkäistä onnettomuuksien

Lisätiedot

SIMPPUPOSTI. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 4/2014

SIMPPUPOSTI. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 4/2014 SIMPPUPOSTI Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 4/2014 PUHEENJOHTAJALTA Sukelluskesä on lähtenyt jälleen vauhdikkaasti käyntiin. Kevättalvella on vietetty aikaa erityisesti koulutusten parissa, mutta

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

CMAS Introductory SCUBA Experience

CMAS Introductory SCUBA Experience CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Introductory SCUBA Experience Laitesukelluskokeilu Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, päivitetty 15.12.2018 Sisällys

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2014 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2014 Aika: 10.1.2014 klo 18.00 Paikka: Tampere, Messukylänkatu 23, Munkkimiesten kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Susanne Viljanmaa Aino Oura Marjo Westerlund Mika Selkamo

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen syventävän jatkokurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Kurssin hinta on 275 Koulutus on Sukeltajaliitto r.y:n voimassaolevan P3 -koulutusohjelman mukainen ja

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2015 Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Aino Oura Petri Immonen Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2013 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen.

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. Seuran visio Seuran tavoitteena

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2017 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Koulutus koostuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen. Kurssin hinta on 395. Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta

Lisätiedot

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA TERVETULOA MUKAAN POLSKIMAAN! LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UINTI Matkalla uimataitoon on monta eri vaihetta opittavana. Leikki-ikäisillä eli noin 3 5 vuotiailla

Lisätiedot

SIMPPUPOSTI 2/2013. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti

SIMPPUPOSTI 2/2013. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti SIMPPUPOSTI 2/2013 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti SINETTISEURA SIMPPU parhaan edistämiselle lapsen kasvun ja kehityksen tukemiselle sekä lapsuuden kunnioittamiselle. Toimintaa määrittelevät Sinettikriteerit.

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012.

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Vuorijuoksujen ja erilaisten extreme-kisojen suosio on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Siispä olihan sitä lähdettävä

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

SEURAN HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT

SEURAN HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT 1/2014 SEURAN HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT Tämän vuoden seuran hallituksen ja jaosten kokoonpano laitettiin järjestykseen 22.1. puheenjohtaja Jyrki Lukkarisen jämäkällä johdatuksella. Jyrki jatkaa puheenjohtajana

Lisätiedot

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2016 Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Olli Lassinaro Anu Karrimaa Anna

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. JOHDANTO Sukellusseura Simpun turvallisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää sukeltamisen ja siihen liittyvien tapahtumien turvallisuutta sekä ennaltaehkäistä onnettomuuksien

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2015 Syystervehdys kaikille jäsenillemme! Syyskauden startin myötä olemme saaneet seuraamme jälleen paljon uusia jäseniä.

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja.

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. TOIMINTALINJA 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen ja edelleenkouluttautumiseen.

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2019 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: ikä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

8.2.2015. Paikka - teorialuennot Tuottajantie 5, Savonlinna - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Valkiajärvi, Kitee

8.2.2015. Paikka - teorialuennot Tuottajantie 5, Savonlinna - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Valkiajärvi, Kitee YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan hieman :n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten on itse hankittava. Samalla

Lisätiedot

Sukosan - Kukljica - Rogocniza - Komiza (Visin saari) - Vis (Visin saari) - Primosten - Levrnaka (Kornatin luonnonpuisto) - Sukosan

Sukosan - Kukljica - Rogocniza - Komiza (Visin saari) - Vis (Visin saari) - Primosten - Levrnaka (Kornatin luonnonpuisto) - Sukosan Kroatian liveaboard sukellussafari 28.6.-5.7.2014 Nauti Kroatian saariston tunnelmasta! Tervetuloa mukaan Kroatian liveaboard safarille. Tällä safarilla sukellamme eräillä Kroatian tunnetuilla hylyillä

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 25.6.2018 Aloitimme neljännen työviikkomme matkustamalla Suomenniemeen, jossa kävimme piristämässä asiakkaita Metsätähden toimintakeskuksella. Aloitimme ohjelman tuttuun tapaan yhteislauluilla,

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2013 Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Tea Lassinaro Marjo

Lisätiedot

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2012 Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

Kulttisukellus Shark & Yolanda Reef -riutalla

Kulttisukellus Shark & Yolanda Reef -riutalla Kulttisukellus Shark & Yolanda Reef -riutalla Sijainti: Punainenmeri, Egypti. GPS: 27 43 51.03 N 34 15 37.99 E Sukelluksen tyyppi: syvä, virta. Meressä esiintyvät eläimet ja kasvit: koko ravintoketju,

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO

ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO ESITTELYSSÄ KURT ARRIGO Olet kuuluisa merenalaisen valokuvauksen asiantuntija. Koska ja kuinka alkoi tämä sinun "urasi" merten salaperäisen luonnon vangitsijana? En oikeastaan koskaan varsinaisesti päättänyt

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2015 Sukuseura Kiteen Matikaiset r.y..

JÄSENTIEDOTE 2015 Sukuseura Kiteen Matikaiset r.y.. Kuva: YLE Etelä-Karjala TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu KITEEN SUKUSEUROJEN YHTEINEN KYLPYLÄVIIKONLOPPU...2 SYKSYN KAHVITILAISUUDELLE JATKOA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA...3 JUHLAVUOSI 2016...4 MUUTTUNEISTA

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Hirviniemi HIRVINIEMI

Hirviniemi HIRVINIEMI Hirviniemi HIRVINIEMI 62 09,3' N 29 09,5' E Kaunis niemenkärki pitkän ja kapean järvenselän etelärannalla. Kallioiden vieressä pieni ja viihtyisä lahden poukama. Lisäksi kalliossa on kiinnityslenkit. Satamaan

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

SEUROISSA SUKELLETTIIN!

SEUROISSA SUKELLETTIIN! Kuva: Sanna Ikonen Norppaposti 3/2011 SEUROISSA SUKELLETTIIN! Ahti kävi tapaamassa mm. Espoon Dyykkareiden norppia 1 TIUKKA PAIKKA VOI LUODA UUTTA Kun kevään odotettua Norpparallia ei järjestetty, oli

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

2/2014. Tässä postissa paljon tärkeää! Syyskokous, uimahallin uusi älykortti käytäntö, uusi kompurakoppi ja lopussa seuralaisten kauden päätös 14.12.

2/2014. Tässä postissa paljon tärkeää! Syyskokous, uimahallin uusi älykortti käytäntö, uusi kompurakoppi ja lopussa seuralaisten kauden päätös 14.12. 2/2014 Tässä postissa paljon tärkeää! Syyskokous, uimahallin uusi älykortti käytäntö, uusi kompurakoppi ja lopussa seuralaisten kauden päätös 14.12. SEURAN KUULUMISIA Vuosi alkaa lähentyä loppuaan ja seuran

Lisätiedot

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU Tiedotteen sisältö Minimelontaleirin 8.-9.8.2017 kuulumiset... 2 Nuorisomestaruuskilpailuiden 12.-13.8.2017 kuulumiset... 3 Lajikokeilu: iltapurjehdus partiolaisten

Lisätiedot

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan!

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Saapuminen Kotkaan ja majoittuminen Majoitumme Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneella (Keskuskatu 21, 48100 Kotka, puh: +358 10 7821 000, kotka.seurahuone@sokoshotels.fi)

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

Sukuseuran kesäretki Tervakosken Puuhamaassa ja Tervaniemessä

Sukuseuran kesäretki Tervakosken Puuhamaassa ja Tervaniemessä Sukuseuran kesäretki 12.8.2017 Tervakosken Puuhamaassa ja Tervaniemessä Pitkän sateisen jakson jälkeen vihdoin oli luvassa puolipilvistä ja jopa aurinkoistakin säätä. Tätä viikonloppua oli jo odoteltukin

Lisätiedot

Paikka - lähiopetus Savonlinnan lyseon lukio (Kirkkokatu) - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Savonlinna

Paikka - lähiopetus Savonlinnan lyseon lukio (Kirkkokatu) - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Savonlinna YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan Savonlinnan Urheilusukeltajat ry:n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/ 2016

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/ 2016 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/ 2016 Puheenjohtajan kynästä Luet vuoden 2016 ensimmäistä Simppupostia. Löydät varmasti mielenkiintoisia juttuja, hyviä lukuhetkiä. Vuoden 2016 hallitus on täysillä

Lisätiedot

Ohjeemme koskien laite- ja vapaasukellusta samana päivänä

Ohjeemme koskien laite- ja vapaasukellusta samana päivänä Ohjeemme koskien laite- ja vapaasukellusta samana päivänä Mitkä ovat DANin tämänhetkiset ohjeet tilanteessa, jossa harrastetaan sekä laite- että vapaasukellusta samana päivänä? VAPAASUKELLUS ENNEN LAITESUKELLUSTA

Lisätiedot

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin.

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin. Tervepä teille! Kesä, syksy ja kohta jo talvikin on takana. Eli onko nyt tallikausi? Kaipa niin sitten. Pitänee yrittää sitäkin, mutta mutta Lienee tässä hieman muutakin asiaa kuin noista saamattomuuksistani

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 4/2015

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 4/2015 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 4/2015 PUHEENJOHTAJALTA Tervehdys Simppu Kuluneena vuonna 5.8. mennessä on toteutunut 6 viikonloppureissua Agonuksella. Luku sisältää peruskurssin, norppa ja kuuttileirit.

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

Paikka - teorialuennot Savonlinnan lyseon lukio - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Enonkoski

Paikka - teorialuennot Savonlinnan lyseon lukio - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Enonkoski YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan hieman :n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten on itse hankittava. Samalla

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

MATKAT 2015-2016 SEA SAFETY SCANDINAVIA. Seikkailu odottaa INDONESIA EGYPTI VENÄJÄ SUOMI

MATKAT 2015-2016 SEA SAFETY SCANDINAVIA. Seikkailu odottaa INDONESIA EGYPTI VENÄJÄ SUOMI SEA SAFETY SCANDINAVIA MATKAT 2015-2016 INDONESIA EGYPTI VENÄJÄ SUOMI Seikkailu odottaa Lähde mukaan ja tee unelmista totta Koe eksoottiset lähi- ja kaukokohteet Tule sukelluskurssille ja nauti lomasta

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Kyläyhdistyksen terveiset 3. Jäsenmaksu 3. Kyläyhdistys vuokraa 4. 100 -vuotias koulumme 5. 30 -vuotias kyläyhdistys 6. Nettisivut 7.

Kyläyhdistyksen terveiset 3. Jäsenmaksu 3. Kyläyhdistys vuokraa 4. 100 -vuotias koulumme 5. 30 -vuotias kyläyhdistys 6. Nettisivut 7. VUOSITIEDOTE 2009 Levikki 400 kpl 1 Sisältö: Kyläyhdistyksen terveiset 3 Jäsenmaksu 3 Kyläyhdistys vuokraa 4 100 -vuotias koulumme 5 30 -vuotias kyläyhdistys 6 Nettisivut 7 Tapahtumat 7-9 Hallituksen jäsenet

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

SIMPPUPOSTI. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2/2014

SIMPPUPOSTI. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2/2014 SIMPPUPOSTI Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2/2014 PUHEENJOHTAJALTA Kevät lähestyy hitaasti, mutta varmasti. Pikkuhiljaa myös ne, joiden sukellusharrastus on ollut talviunilla alkavat kaivaa varusteitaan

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut Kesä 2019 Uimahallin aukiolot ja tapahtumat Uimahalli ja kuntosali Toukokuun poikkeusaukiolot ti 30.4. suljetaan klo 18.00 1.5. VAPPU suljettu ke 29.5. suljetaan klo

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 3 / 2016

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 3 / 2016 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 3 / 2016 Puheenjohtajan kynästä Moro, Sukeltajaliitto on valinnut Simput vuoden Norppaseuraksi! Palkinto seuran pitkäjänteisestä ja kehittyvästä nuorisotoiminnasta.

Lisätiedot

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Ammattitaitoinen miehistö Matka toteutetaan miehistön mukaan (rauhallinen tai vauhdikas) Luotettava ja katsastettu vene varusteineen Useita lähtöpaikkoja

Lisätiedot

Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017

Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017 Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017 Sisällys JOHDANTO... 3 Alle 18-vuotiaat sukeltajat... 3 SNORKKELISUKELLUKSEN TURVAOHJEET... 4 1. Kouluttaudu ja harjoittele.... 4 2. Huolehdi varusteista.... 4 3. Sukella

Lisätiedot

Kulttisukellus: Thistlegorm

Kulttisukellus: Thistlegorm Kulttisukellus: Thistlegorm Sukelluksen tyyppi: hylkysukellus Sukelluksen taso: edistyneet, kokeneet sukeltajat Hylyn sijainti: 27 48? 51? N, 33 55? 12? E Hylyn pituus: 146 metriä Hylyn uppoamispäivä:

Lisätiedot

Kultakaleeri. quaworld DM-kurssi kevät 2003 K. arttaharjoitus

Kultakaleeri. quaworld DM-kurssi kevät 2003 K. arttaharjoitus Kultakaleeri A quaworld DM-kurssi kevät 2003 K arttaharjoitus Pekka Puomio PatricLindman Miikka Pyykkö MarkoPirinen TimoMäkinen Sami Juha KimNyström MikkoKemppinen Kultakaleerintarina Kultakaleeri lienee

Lisätiedot

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN 22. 25.04.2020 Kevään ryhmämatkamme suuntautuu Slovenian pääkaupunkiin, sympaattiseen Ljubljanaan. Lähde mukaan kokemaan uusi, upea ja raikas kaupunkikohde, sen historia

Lisätiedot

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja 2014 PiSu:n VISIO Toimintamme tärkeimpänä lähtökohtana on koota Pieksämäen talousalueen sukelluksesta kiinnostuneet henkilöt seuraamme. Seura pyrkii ottamaan

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2014 Syyskausi käynnistyy pian Hyvä jäsenemme, tässä on vuoden 2014 neljäs jäsentiedote. Jäsentiedotteesta saat paljon tärkeää

Lisätiedot

SIMPPUPOSTI 3/2013. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti

SIMPPUPOSTI 3/2013. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti SIMPPUPOSTI 3/2013 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti PUHEENJOHTAJAN KYNÄSTÄ Laitesukelluskouluttajakurssille on päätetty lähettää Mika Böös, Olli Pekka Juhantila ja Jarkko Nieminen. Koulutusvastaavalle,

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Pintaa syvemmälle. Lohjan Urheilusukeltajat 30-vuotta. Toimitsijaksi 30 v juhlatilaisuuksiin! Vuoden Sukeltaja Jouko Jokinen

Pintaa syvemmälle. Lohjan Urheilusukeltajat 30-vuotta. Toimitsijaksi 30 v juhlatilaisuuksiin! Vuoden Sukeltaja Jouko Jokinen 1 Alustava ohjelma: Lauantai 22.4. 30-vuotisjuhla Lohjan urheilusukeltajat Paketti 1: Tutustuminen Tytyrin kaivosmuseoon klo 12-13.30 ja iltajuhla klo 19- Hinta 45 Paketti 2: Sukellukset Ojamolla klo 10-17,

Lisätiedot

ENSI VIIKOLLA

ENSI VIIKOLLA 1 Hyvä Klubin jäsen Klubin viikkokirje on ilmestynyt 5.10.2018 http://www.klubi.fi/viikkokirje.html ENSI VIIKOLLA 8.-14.10. Tiistai 9.10. klo 15.00 Iltapäivämatinea (avec ja ystävät) Kaksi Beethoven sonaattia

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Vesien virkistyskäyttö ja vedenlaatu

Vesien virkistyskäyttö ja vedenlaatu Vesien virkistyskäyttö ja vedenlaatu Valtakunnallinen ulkoiluseminaari 1.12.2011 Tuija Lankia ja Eija Pouta tuija.lankia@mtt.fi eija.pouta@mtt.fi Kuva: Janne Artell Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus

Lisätiedot

Mika Piiroinen SUOMEN NAVIGOINNINOPETTAJAT

Mika Piiroinen SUOMEN NAVIGOINNINOPETTAJAT Mika Piiroinen SUOMEN NAVIGOINNINOPETTAJAT 5 Puhelimen käyttö -puhelin ei eroa tavallisesta radiosta paljoakaan. Siitä löytyy mm. volume -säädin, virtakytkin ja kanavavalitsin. Edellisten lisäksi -puhelimessa

Lisätiedot

SR ry. Jäsentiedote 2/2011

SR ry. Jäsentiedote 2/2011 Jäsentiedote 2/2011 Tervehdys, Sipoon ressu! Syksy on alkanut, niin myös aktiivinen reserviläistoiminta yhdistyksessämme. Tiedossa onkin paljon erilaista reserviläistoimintaa hyvässä porukassa. Tässä tiedotteessa

Lisätiedot

MASTERS-LEIRI RICCIONESSA, ITALIASSA 9.-16.6.2013

MASTERS-LEIRI RICCIONESSA, ITALIASSA 9.-16.6.2013 MASTERS-LEIRI RICCIONESSA, ITALIASSA 9.-16.6.2013 Odotettu masters-uimarien etelän leiri järjestetään kesällä 2013 uudessa mastersleirikohteessa, Italian Riccionessa. Matkatoimistona toimii Aurinkomatkat.

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot