THL.fi-portaalin tekninen arvio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "THL.fi-portaalin tekninen arvio"

Transkriptio

1 THL.fi-portaalin tekninen arvio Jussi Kurki

2 THL.fi-portaalin tekninen arvio Tiivistelmä Mikä on hyvin? Mikä on huonosti? Miten ratkaistaan? Johdanto Nykyisen ratkaisun vahvuuksia Keskeiset ongelmat Teknisen toteutuksen kuvaus Alfresco ja Liferay Keskeiset räätälöidyt komponentit Järjestelmän arvionti Ohjelmakoodin staattinen analyysi Testit Kuormitustestaus Ratkaisuehdotuksia Vanhan järjestelmän korjaaminen Uusi räätälöity sivusto Liferay Liferay ja Alfresco Drupal Plone

3 Yhteenveto

4 Tiivistelmä Resurssien puutteen, toteuttajien heikon osaamisen ja epäonnistuneen valvonnan seurauksena syntynyt sekava ja epäluotettava organisaatiosivusto turhauttaa sekä sivuston käyttäjiä, ylläpitäjiä että kehittäjiä. Laitoksen maine kärsii huonosta julkisivusta eikä järjestelmä takaa kriisivalmiutta. Mikä on hyvin? 1. Sivusto on käytössä 2. Valitut teknologiat oikein käytettyinä pystyisivät suuren kuormaan 3. Osaamiseen ja teknologiaan on investoitu THL:ssä 4. Järjestelmän suunnitteluperiaatteet ovat olleet hyvät Mikä on huonosti? THL.fi:tä varten suunniteltu ja toteutettu ratkaisu on tarpeettoman monimutkainen. Työssä ei ole hyödynnetty jo olemassa olevia palveluita vaan niitä on joko toteutettu uudestaan tai räätälöity, sillä toteuttajat eivät ole osanneet käyttää valitsemiansa komponentteja täysimääräisesti. Tarpeeton monimutkaisuus näkyy erityisesti toteutuksen heikossa laadussa. Toteuttajilla on kulunut aikaa ja resursseja pyörän uudelleen keksimiseen sen sijaan, että he olisivat keskittyneet toteuttamaan THL.fille lisäarvoa tuottavia ominaisuuksia. Tästä seurannut ylimääräinen kiire on kannustanut menemään sieltä, mistä aita näyttää matalimmalta. Tällöin toteutuksen laatutekijät ovat kärsineet. Merkittävimmät ongelmat ovat palvelun saatavuudessa ja käytettävyydessä. Järjestelmä ei pysty palvelemaan kuin noin samanaikaista käyttäjää. Lisäksi palvelu kaatuu viikottain ilman selkeää syytä. Käytettävyysongelmat sivustolla ja ylläpitokäyttöliittymässä heijastuvat negatiivisena käyttäjäpalautteena ja verkkopäivittäjien turhautumisena. Miten ratkaistaan? Keskeisin kysymys on halutaanko räätälöity uudenaikainen organisaatiosivusto, vai tyydytäänkö valmiiseen pakettiratkaisuun, jota räätälöidään vain tarpeen mukaan. Teknisestä näkökulmasta ensimmäistä vaihtoehtoa voi lähestyä 1) yrittämällä korjata nykyistä järjestelmää tai 2) aloittamalla samankaltaisen projekti uudestaan. Pakettiratkaisussa vaihtoehtoina on ottaa käyttöön jokin nykyisistä markkinoilla olevista sisällönhallintajärjestelmistä, joka täyttää sivuston perustarpeet ilman räätälöintejä.

5 Johdanto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustoa on kehitetty laitoksen perustamisesta alkaen, aluksi kiireellä, loppua kohti takuukorjauksin. Sivuston pohjana toimii Tervesuomiprojektissa 1 kehitetty tietomalli ja sen portaalitoteutus. Yhteisellä alustalla on haettu synergiaetujen lisäksi älykkäitä haku- ja aihenosto-ominaisuuksia. Sivuston teknisen toteutuksen on tehnyt Proactum/Priorite. THL.fi-portaalia suunniteltaessa on laadittu lista hyvistä toteutusperiaatteista. Seuraavassa joitakin poimintoja projektin arkkitehtuuridokumentaatiosta. Järjestelmä rakennetaan kerrosrakenteisesti siten, että riippuvuudet ovat yksisuuntaisia Itse kirjoitettu koodi ja alusta pyritään erottamaan selvästi toisistaan Virhekäsittelyssä kaikki virheet otetaan kiinni ja vähintäänkin kirjoitetaan logiin Käytetään automaattista yksikkötestausta helpottamaan regressiotestausta Nämä periaatteet on kenen tahansa ohjelmistosuunnittelijan helppo allekirjoittaa. Näitä kaikkia myös rikotaan THL.fi:n toteutuksessa. Sivuston käytettävyydessä ja teknisessä toteutuksessa on ilmennyt vakavia ongelmia, jonka takia sivuston konsepti ja tekninen toteutus on päätetty uudelleenarvioida. Tässä dokumentissa esitellään teknisen toteutuksen keskeiset ongelmat. 1 Tervesuomi.fi on THL:n kehittämä kansalaisille suunnattu verkkopalvelu, jossa tarkoituksena on esittää eri lähteistä kerättyä aineistoa yhdenmukaisen käyttöliittymän kautta. Palvelua on kehitetty yhdessä Aalto yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmän (SeCo) kanssa ja metatietomalli pohjaa semanttisen webin periaatteisiin (esim. jaetut sanastot ja ontologiat).

6 Nykyisen ratkaisun vahvuuksia Järjestelmä on olemassa ja sen avulla voidaan julkaista perussisältöä. Vaikka järjestelmässä on runsaasti puutteita, on se parempi kuin yhdistelmä vanhojen organisaatioiden sivuja. Arkkitehtuuridokumenteissa määritellyt periaatteet mukailevat hyviä ohjelmistosuunnitellut periaatteita. Periaatteiden mukaisesti projekti sisältää testejä, on modulaarinen ja hyödyntää hyväksi havaittuja valmiita kirjastoja. (Periaatteita on kuitenkin useassa kohtaa laiminlyöty.) Järjestelmän käyttäminen ja siihen tutustuminen on kartuttanut talon sisäistä osaamista ja tuonut kokemusta useista eri alustoista ja tekniikoista.

7 Keskeiset ongelmat Sivuston pohjana toimii Alfresco-sisällönhallintajärjestelmä ja Liferay-portaalialusta. Molemmat ovat paljon käytettyjä ja hyvinä pidettyjä. Järjestelmät ovat kuitenkin raskaita työkaluja yksinkertaiseen ongelmaan. Tämänhetkisen tilanteen, kohtalaisen pienen kokoelman käsinsyötettyä sisältöä, saisi toteutettua huomattavasti yksinkertaisemmalla ratkaisulla. Alfrescon ja Liferayn päällä on Proactumin kehittämä alusta (Proactum Enterprise Platform), joka sisältää projektien hallintaa ja konfiguraatiota sekä dynaamisesti ladattavien skirptiportlettien toteutuksen. Alustan heikkoutena on monimutkaisuus ja turha riippuvuus Proactumin palvelimista ja koodista. Alfrescon ja Liferayn muuttaminen estää niiden päivittämisen. Toteutuksessa on räätälöity mm. Alfrescon indeksointitoteutusta, mikä estää järjestelmän suoraviivaisen päivittämisen. Päivitysten hankaluus on myös tietoturvariski. Alfresco ja Lifearay ovat riippuvaisia toisistaan. Räätälöidyistä portleteista kutsutaan suoraan Alfresco-olioita. Huono suunnittelupäätös aiheuttaa hitautta ja tekee testaamisesta hankalaa. Lisäksi sisällönhallintajärjestelmän tai portaalitoteuksen vaihtaminen on erittäin hankalaa. Alfrescon ja Liferayn välille on rakennettu epästandardi Javan etämetodikutsuihin (RMI) perustuva silta. Alfrescon ja Liferayn integrointi on tunnetusti hankalaa, mutta esimerkiksi valmiit REST- tai Web service -rajapinnat olisivat tarjonneet parempia lähestymistapoja. Koodin laatu heikkoa. Järjestelmässä on kymmeniä kriittisiä virheitä ja satoja pieniä virheitä sekä tuhansia tyylillisiä rikkeitä. Koodin seassa on paljon poiskommentoitua koodia, käyttämättömiä import-lauseita, tyypittömiä tietorakenteita (ei käytetty Javan genericsominaisuuksia). Tämä tekee koodista epäluotettavaa ja hankalasti jatkokehitettävää. Projektin testit ovat puutteellisia. Joissakin moduleissa ei ole lainkaan yksikkötestejä. Integraatiotestit kestävät yli tunnin ja tulokset vaihtelevat eri ajoissa. Monimutkaisen projektin jatkokehitys ilman kunnollisia testejä on hankalaa. Koodi ei skaalaudu suurille käyttäjämäärille. Kuormitustestauksessa testiympäristö skaalautui noin 50 samanaikaiselle käyttäjälle. Vaikka tuotantoympäristö on tehokkaampi, on raja todella alhainen Liferayn oletusasennuksen skaalautuessa noin 1000 käyttäjään. Ylläpitokäyttöliittymä ja THL.fi eivät ole käytettäviä. Käyttäjä joutuu usein THL.fi:stä yllättäen toisiin palveluihin, sillä toteutus on monilta osin jäänyt keskeneräiseksi. Ylläpitokäyttöliittymä aiheuttaa käyttäjille ongelmia ja esimerkiksi dokumenttien lukitusperiaatteet on vaikeasti ymmärrettävissä.

8 Teknisen toteutuksen kuvaus Alfresco ja Liferay THL.fi rakentuu kahdesta valmiista pääkomponentista: Alfresco-sisällönhallintajärjestelmästä ja Liferay-portaalialustasta. Molemmat ovat avoimeen lähdekoodiin perustuvia Java-pohjaisia järjestelmiä, joista on saatavilla sekä ilmaiset että maksulliset versiot haluttujen ominaisuuksien ja tuen mukaan. Alfrescosta on käytössä maksullinen versio (n euroa vuodessa), Liferay-alustasta käytössä on ilmainen versio. Alfresco on sisällönhallintajärjestelmä, joka on suunniteltu suurten dokumenttikokoelmien hallintaan. Dokumenttiin voidaan liittää mielivaltaisia metatietoja ja dokumentin elinkaarta voidaan hallita erilaisten tilojen avulla (esimerkiksi vedos, odottaa hyväksyntää, hyväksytty ja julkaistu ). Lisäksi Alfresco tukee dokumenttien versiointia ja käyttäjäoikeuksien roolipohjaista hallinta. Vaikka Alfresco on web-pohjainen sovellus, ei se tarjoa varsinaista tapaa julkaista sisältöä web-sivustona. Siksi Alfrescon rinnalle on valittu portaalialusta Liferay. Liferay on Java-pohjainen Java Portlet -spesifikaation täyttävä portaalialusta. Alustan avulla voidaan julkaista sisältöä ns. portlet-sovellusten kautta. Portletit ovat pieniä näkymiä järjestelmässä olevaan tietosisältöön. Käyttäjälle portletit esiintyvät usein pieninä laatikkomaisina ikkunoina, joissa näytetään tietoa ja jonka asetuksia voi muuttaa. Hyvä esimerkki portaalista on igoogle ( Vaikka THL.fi ei varsinaisesti ole portaali, on alusta perusteltavissa portlet-sovellusten siirrettävyydellä ja uudelleenkäytettävyydellä sekä alustan tarjoamilla valmiilla komponenteilla. Alfresco ja Liferay eivät osaa suoraan kommunikoida keskenään. Alfrescossa hallittavan sisällön tuominen Liferay-portaaliin vaatii ainakin toistaiseksi jonkinlaista räätälöintiä. Erilaisia integraatio vaihtoehtoja on useita: Alfrescoa voi ajaa portlettina Liferayn sisällä, Alfresco voi jakaa tietojaan ns. Rest- tai Web service -rajapintojen kautta tai järjestelmiä voi yrittää integroida kehitteillä olevan CMIS-protokollan avulla. Alfrescon ja Liferayn käytössä on seuraavia keskeisiä vahvuuksia: Järjestelmät skaalautuvat erittäin suuriin sisältöihin Järjestelmissä on paljon ominaisuuksia valmiina Järjestelmien päälle voi melko helposti kehittää räätälöityjä sovelluksia Alfrescon ja Liferayn käytössä on seuraavia heikkouksia: Alfresco ja Liferay eivät toimi suoraan paketista yhteen Järjestelmät ovat monimutkaisia (tämä korostuu erityisesti järjestelmien yhdistelmässä) Järjestelmät vaativat alla olevalta laitteistolta paljon tehoa Kehittäjältä vaaditaan osaamista lukuisista eri sovelluskehyksistä

9 Keskeiset räätälöidyt komponentit THL.fi laajentaa Alfrescon ja Liferayn valmiita palveluita. Keskeisimmät räätälöidyt komponentit ovat: Projektiympäristön hallinta Alfrescon räätälöinti semanttisen mallin toteuttavaksi Alfrescon ja Liferayn välinen silta Ylläpitokäyttöliittymä (ns. y-käli) Näistä kaikki sisältävät merkittäviä ongelmia: Projektiympäristö on liian suuri ja sekava, Alfrescoa on räätälöity niin, että sen päivittäminen uudempaan versioon ei ole suoraviivaista, Alfrescon ja Liferayn silta on toteutettu epästandardilla ja tehottomalla tavalla, ylläpitokäyttöliittymä on keskeneräinen ja siinä on toistettu valmiita ominaisuuksia tekemättä käyttöliittymästä erityisen käytettävää. Projekti on jeattu 23 moduliin ja niitä hallitaan maven-työkalun avulla. Projektin mukana kulkee Tervesuomen, Toimintasuomen ja THL.fi:n toteutukset, Alfresco ja Liferay sekä portaalin teemat ja testitiedostot. Projekti rakentuu Proactumin kehittämän alustan (Proactum Enterprise Platform) päälle. Proactum-alusta sisältää Alfrescon ja Liferayn konfiguroinnin sekä ns. dynaamisten skriptiportlettien toteutuksen (Dynamic Script Portlet). Projektiympäristössä on useita ongelmia. 1. Koodia ja moduleja on kohtuuttoman paljon. Projektin ensimmäiseen käynnistämiseen menee noin tunti. Lisäksi projektin hahmottaminen on hankalaa, mikä vaikeuttaa jatkokehitystä. 2. Projekti pohjaa Proactum-alustaan ja on siten riippuvainen Proactumin mavenrepositoriosta. 3. Modulien välillä on vaikeasti hahmotettavia riippuvuuksia. Yhdestä modulista saatetaan viitata useaan toiseen moduliin (esim. rajapinta ja toteutus ovat eri moduleissa tai modulin konfiguraatiossa viitataan toisen modulin toteutuksiin). Lopputuloksen hahmottaminen on hankalaa. 4. Proactum-alusta on vanhenevaa teknologiaa. Esimerkiksi dynaamisia skriptiportletteja vastaava toteutus on uudessa Liferay-versiossa valmiina mukana. 5. Projekti on sotkuinen. Projektissa on paljon tyhjiä hakemistorakenteita. Vaikuttaa myös siltä, että projektissa on koodia, jota ei käytetä. 6. Samassa projektissa on sekä Tervesuomi, THL.fi että Toimintasuomi. Projekteilla on käytännössä hyvin vähän yhteistä ja siksi ne kannattaisi erottaa omiksi haaroikseen. Alfrescoa on räätälöity semanttisen mallin tarpeisiin, DocBook-ominaisuuksia varten ja LDAPlaajennoksia varten. Semanttisessa mallissa keskeisenä ongelmana on ollut hierarkkiset asiasanastot, joiden takia dokumenttiin on tarvittu varsinaisten asiasanojen lisäksi asiasanojen

10 yläkäsitteet. Yläkäsitteiden ongelma on ratkaistu lisäämällä Alfrescoon ns. Behaviour- ja Actionlaajennoksia, jotka laukeavat dokumentin lisäämisen yhteydessä. Alfresco-dokumenttiin liitetään automaattisesti asiasanojen yläkäsitteet, jolloin ne päätyvät myös haun piiriin. Lähestymistapa on monella tapaa ongelmallinen. Käyttäjän näkökulmasta dokumenttien lisääminen on hidasta, mallin näkökulmasta toteutus aiheuttaa turhaa informaation toistoa. Järkevämpi lähestymistapa olisi ollut lisätä yläkäsitteet ainoastaan indeksiin, eikä varsinaiseen tietomalliin. Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää terminlaajennosta haun yhteydessä. DocBook-toteutus on jäänyt kesken, joten sen tilaa on hankala arvioida. LDAP-laajennoksien tarve on myöskin epäselvä, sillä Alfrescossa pitäisi olla LDAP-tuki valmiina. Laajennoksilla on yritetty keinties kiertämää jotain autentikointiin liittyvää ongelmaa, mutta toteutuksessa on edelleen virheitä. THL.fi:n toteutuksessa on päädytty rakentamaan Javan etäproseduurikutsuihin (RMI) pohjautuva silta komponenttien välille. Ratkaisu on epästandardi ja siinä ohitetaan esimerkiksi Alfrescon tarjoamat valmiit Rest- ja Web service -rajapinnat. Lisäksi yhteys, että jokainen sivupyyntö portaalissa aiheuttaa tietokyselyitä sisällönhallintajärjestelmään. Tästä seuraa merkittäviä suorituskykyongelmia. Ylläpitokäyttöliittymässä keskeiset ongelmat liittyvät käytettävyyteen. Teknisiä pulmia aiheuttaa muun muassa keskeneräisyys sekä ylläpitokäyttöliittymän monimutkainen konfiguraatiototeutus. Lisäksi aiemmin kuvatut asiasanojen yläkäsitteiden indeksointiin liittyvät ongelmat heijastuvat ylläpitokäyttöliittymän toimintaan. Sivuston, ylläpitokäyttöliittymä mukaanlukien, oli alkuperäisissä suunnitelmissa tarkoitus olla tietomallin pohjalta rakentuva. Ylläpitokäyttöliittymään on kuitenkin rakennettu räätälöity XML-pohjainen konfigurointimoduli, joka sivuuttaa datamallin. Käyttöliittymässä näytettävät sisältötyypit listataan siis XML-konfiguraation, ei mallin, perusteella. Toimintalogiikan toistaminen sekä mallissa, että ylläpitokäyttöliittymässä tekee järjestelmän ylläpitämisestä ja jatkokehittämisestä hankalaa. Järjestelmän arvionti Järjestelmää arvioitiin sekä analysoimalla ohjelmakoodia että tarkastelemalla ohjelman suoritusta. Ohjelmakoodin analyysi perustui ns. staattiseen analyysiin sekä koodin katselmointiin. Suoritusta arvioitiin ajamalla järjestelmässä olevia yksikkö-, integraatio- ja järjestelmätestejä. Lisäksi järjestelmälle tehtiin kuormitustestaus. Ohjelmakoodin staattinen analyysi Koodin laatua voidaan arvioida niin sanotulla staattisella analyysillä. Ajatuksena arvioida ja

11 mitata koodin laatua ohjelmaa ajamatta tai kääntämättä. Mittarit perustuvat esimerkiksi hyviin ohjelmointiperiaateisiin, loogisten ehtojen testaamiseen ja koodiriippuvuuksien tutkimiseen. (Dynaamiseksi analyysiksi kutsutaan ohjelmakoodin suorittamiseen perustuvaa analyysiä, esimerkiksi yksikkötestausta. Testejä on käsitelty seuraavassa luvussa.) THL.fi-projektin staattinen analyysi suoritettiin Sonar-työkalulla 2. Projektissa on analyysin perusteella riviä koodia ( riviä mukaan lukien kommentit ja rivinvaihdot) yli neljässä sadassa tiedostossa. Luokkia on 433, paketteja 76 ja metodeja Koodimäärä sisältää pelkän räätälöidyn Java-koodin. Projektissa on lisäksi valtava määrä käyttöliittymätiedostoja (freemarker-, jsp- ja jsf-template-tiedostoja), XML-konfiguraatiota ja Javascript-koodia. Projektin lataukseen on käytetty lisäksi Bash-skriptejä. Vertailun vuoksi Palveluvaaka.fi-verkkopalvelussa on noin 4000 riviä Java-koodia. Ottaen huomioon THL.fi:n vähäisen dynaamisuuden, riviä vaikuttaa kohtuuttoman suurelta määrältä koodia. Staattisessa analyysissä koodista löytyi 77 kriittistä virhettä, 2226 merkittävää virhettä, 4286 vähäistä virhettä ja 680 huomautusta. Koodissa on toisteisuutta 2% ja pakettien välinen riippuvuusindeksi 14,6%. Poiskommentoitua koodia on 1274 riviä. Ohjelmassa ei saisi olla lainkaan kriittisiä virheitä, sillä ne voivat johtaa suorituksessa virhetilanteisiin. Merkittäviä ja vähäisiä virheitä voi tulla erilaisista koodaustyyleistä, eivätkä ne välttämättä aiheuta näkyviä ongelmia. Suuret luvut heijastelevat kuitenkin huolimatonta ohjelmointityyliä. Toisteisuusindeksi on toistuvien rivien lukumäärän suhde kaikkiin riveihin. Luku kuvaa koodin laatua siinä kuinka paljon on koodia on kopioitu metodeiksi eristämisen sijaan. Riippuvuusindeksi puolestaan kuvaa pakettien välisiä kaksisuuntaisten riippuvuuksien suhdetta kaikkiin riippuvuuksiin. Kaksisuuntaisella riippuvuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi pakettia riippuu toisistaan. Tällöin toista pakettia ei voi muuttaa muuttamatta toista. Tilanne on ylläpidon ja jatkokehittämisen kannalta ongelmallinen. Toisteisuus- ja riippuvuusindeksien pitäisi olla nolla. Poiskommentoitua koodia ei pitäisi olla lainkaan, sillä versionhallintajärjestelmä pitää kirjaa kaikista muutoksista ja myös poistetusta koodista. Testien kattavuutta ei saatu testattua, sillä yksikkötestien ajaminen epäonnistui. Testit Projekti sisältää yksikkö-, integraatio- sekä järjestelmätestejä. Yksikkö- ja integraatiotestit on 2

12 tehty junit 3 -testeinä, järjestelmätestit Selenium 4 -testeinä. Lähtökohdiltaan projektin testaus on järkevällä pohjalla, mutta toteutus on jäänyt vajavaiseksi. Osaa yksikkötesteistä ei voitu ajaa niiden vaatiessa suoraa Internetyhteyttä. Kaikki ajetut yksikkötestit menivät läpi. Kaikissa moduleissa ei kuitenkaan ole yksikkötestejä, joten testein kattavuus ei ole täydellinen. Positiivisena puolena testejä on kohtalaisesti. Integraatiotestien avulla on testattu pääasiassa Alfresco-palvelimen toimintaa. Testien ajo on hidasta, mutta testit menevät DocBook-testejä lukuunottamatta pääasiassa läpi. Useiden peräkkäisten ajojen välillä osa testeistä epäonnistuu satunnaisesti. Testien nimeämisestä päätellen ne on tehty lähinnä Tervesuomea varten. Järjestelmätestit on toteutettu Selenium-testeinä ja niiden ajamiseen menee erittäin pitkään. Testit menevät muutamaa lukuunottamatta läpi. Testit ovat ilmeisesti käsin kirjoitettu Javakoodiksi. Koodi on sekavaa ja sitä on paljon, mikä tekee testien muuttamisesta ja niiden päämäärän ymmärtämisestä hankalaa. Yhteenvetona testeista voi sanoa, että lähestymistapa on ollut järkevä, mutta toteutus huono. Testien toimivuudesta tai järkevyydestä ei ole helppo vakuuttua nopean tutustumisen perusteella. Kuormitustestaus Toteutusvaiheessa järjestelmälle on tehty suorituskykyanalyysi, jonka perusteella toteutuksen pitäisi skaalautua noin 100 samanaikaiselle käyttäjälle. Järjestelmä vaikutti kuitenkin niin hitaalta, että suorituskykyä päätettiin uudelleenarvioida tätä raporttia varten. Testissä simuloitiin tilannetta, jossa THL.fi-etusivun haluaa nähdä samaan aikaan suuri määrä käyttäjiä (esim. kriisitilanne). Käyttäjämääräksi asetettiin aluksi 25 sitten 50, 100 ja 200. Seuraavassa on listattu keskimääräiset odotusajat etusivun näkymiseen eri käyttäjämäärillä: 6,4 s (25 käyttäjää) 13,9 s (50 käyttäjää) 29,7 s (100 käyttäjää) 82,4 s (200 käyttäjää) Toisin sanoen, 100 samanaikaisen käyttäjän tilanteessa yksi käyttäjä joutuu odottamaan noin puoli minuuttia etusivun avautumista. Todellisessa tilanteessa ennen sivun avautumista käyttäjä turhautuu odotteluun ja painaa selaimen refresh -nappia, joka laukaisee uuden sivupyynnön entisestään hidastaen palvelinta. Käytännössä näyttäisi siltä, että noin 50 samanaikaista käyttäjää on suurin määrä mitä

13 järjestelmä kykenee palvelemaan. Kriisitilanteessa piikit voivat olla tuhansissa samanaikaisissa sivupyynnöissä. Vertailun vuoksi samaa testiä kokeiltiin puhtaalla Liferay 6 -asennuksella. Järjestelmä palveli tuhatta samanaikaista käyttäjää noin neljän sekuntin keskimääräisellä viiveellä. Testaus suoritettiin Grinder-työkalulla 5. Testipalvelimena toimi pöytäkone, jossa 3 gigatavua muistia ja 4 prosessoriydintä. Tuotantopalvelin on testipalvelinta tehokkaampi. Lisäksi testipalvelinta ajettiin testikonfiguraatiolla, mikä hidastaa suoritusta esimerkiksi yksityiskohtaisen lokikirjanpidon takia. Vaikka tuotantoympäristö olisi puolet tehokkaampi kuin testiympäristö, skaalautuvuus on silti heikko. 5

14 Ratkaisuehdotuksia Tässä luvussa pohditaan mahdollisia ratkaisuja THL:n verkkosivujen toteuttamiseen. Kunkin ratkaisun kohdalta on listattu heikkouksia ja vahvuuksia. Lisäksi on pohdittu lähestymistavan vaatimaa aikaa. Järjestelmän tulee tukea ainakin seuraavia ydintoiminnallisuuksiksia: 1. Dokumenttien julkaisu (web-sisältö ja liitetiedostot) 2. Dokumenttien ja käyttöliittymän kielistys 3. Dokumentin tyyppin määritys 4. Dokumentin asiasanoitus 5. Asiasanoitukseen, dokumentin tyyppiin ja vapaatekstiin pohjautuva haku (esim. moninäkymähaku) 6. Uutisvirrat 7. Ylläpitokäyttöliittymä 8. Käyttäjäoikeuksien hallinta Ratkaisuehdotuksista kukin on jaettu omalle sivulleen. Täysin ulkoistettua vaihtoehtoa ei ole listattu, sillä ainakin tähän menessä sivujen ylläpitoa ja räätälöintiä on haluttu hallita itse. Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa pohjautuvat räätälöityihin toteutuksiin, jälkimmäiset valmiisiin sisällönhallintajärjestelmiin (Content Management System, CMS).

15 Vanhan järjestelmän korjaaminen Pysytään vanhassa ongelmalliseksi todetussa järjestelmässä ja yritetään korjaamalla saada sitä parempaan tilaan. järjestelmä on olemassa ei tarvita tietojen siirtoa (siinä määrin mitä muissa vaihtoehdoissa, nykyisessä järjestelmässäkään ei ole kaikkea tietosisältöä) korjaaminen on työlästä ja hidasta (tässä dokumentissa esitetyistä syistä) tarvitaan erittäin asiantuntevia kehittäjiä pitkä perehtyminen refaktorointi ja testien kirjoittaminen hallittava Alfresco ja Liferay hallittava tilanne ei parane nopeasti, laitoksen maine huononee ulkoisella välimuistiratkaisuilla (esim. Varnish) järjestelmästä voidaan saada suorituskykyisempi kohtalaisen pienellä vaivalla remontti sisältäen hakuindeksin, y-kälin, RMI:n ja LDAP:in refaktoroinnit vie kahdelta ammattitaitoiselta täysipäiväiseltä ohjelmistosuunnittelijalta 9-12kk suurempi remontti sisältäen koko koodipohjan läpikäynnin, turhan koodin karsimisen ja tarvittavat refaktoroinnit sekä kunnollisen testauksen vie kahdelta henkilöltä 1-2v. refaktorointi on hidasta ja vaativaa, työmäärä voi olla huomattavasti arviota suurempi pätevien henkilöiden löytäminen ja perehdyttäminen on hankalaa kehittäjät voivat turhautua ja lopettaa pohja (Alfresoco+Liferay) on kohtalaisen eksoottinen eikä markkinoilla ole kyseiselle alustalle paljoakaan palveluita tarjolla

16 Uusi räätälöity sivusto Aloitetaan uusi THL.fi-projekti, jossa pyritään rakentamaan uudenaikainen organisaatiosivusto räätälöitynä toteutuksena. Toteutus voi olla lähtökohdiltaan erilainen kuin nykyinen tai se voi olla nykyisen järjestelmän uudelleenkirjoitus. aikaansa edellä oleva sivusto voi palvella käyttäjiä erittäin hyvin räätälöity tarpeiden mukaiseksi vaatii paljon työtä kahdelta ammattitaitoiselta tekijältä 6kk perussisällön esittämiseen ja hallintaan, toiset 6kk kunnolliseen ylläpitokäyttöliittymään ja käyttäjäoikeuksien hallintaan, viimeistelyä 6-12kk keksitään pyörä uudestaan, olemassa olevat CMS-alustat soveltuvat (ainakin nykyisenlaisen) organisaatiosivuston toteuttamiseen varsin hyvin nykyisen toteutuksen ongelmien uusiutuminen huonoimmassa tapauksessa saadaan kallis huonosti toteutettu epästandardi sovellus, joka tekee saman mitä valmiista paketeista saadaan ilmaiseksi

17 Liferay Valitaan Java-pohjainen portaalialusta, jota nykyisessäkin toteutuksessa käytetään. Ajatuksena olisi ottaa käyttöön uusin Liferay-versio ja ilman räätälöintejä hallita sivuston perussisältö. Järjestelmä on maailmalla hyväksi todettu Paljon ominaisuuksia valmiina Java-pohjaiselle järjestelmälle löytyy osaamista Voidaan hyödyntää nykyisen sivuston ulkoasuteemoja Räätälöinti helppoa Porlet-sovellusten avulla Järjestelmä ei ole teknisesti täysin puhdas (projektilla on paljon kehittäjiä ja käytössä on useita rinnakkaisia sovelluskehyksiä) Valmiin ylläpitokäyttöliittymän käytettävyys on hieman heikko Ei tue mielivaltaista metadataa (meilivaltaisia avain-arvo-pareja) Kielistys osittain keskeneräinen Ei tue kaikkia tarvittavia ominaisuuksia (moninäkymähaku) Tarvitaan datan siirto Tarvitaan 1-2 kehittäjää Asennus ja konfigurointi 1-2kk Räätälöity haku ja sisältöpoiminnat 3-9kk Nykyisen THL.fi:n tiedonsiirto 1-3kk Testaus 1kk Perusominaisuuksien toteuttaminen räätälöitynä vie arvioitua enemmän aikaa Alustaa ei onnistuta tai voida hyödyntää täysimääräisesti

18 Liferay ja Alfresco Valitaan käyttöön nykyiset peruskomponentit, mutta toteutetaan järjestelmien välinen yhteys olemassa olevin ratkaisujen tai hyvin pienien räätälöintien avulla. Samat kuin edellisessä Voidaan hyödyntää olemassa olevia tietosisältöjä jossain määrin (malli voi silti vaatia korjausta) Valtavia aineistoja tukeva kokonaisuus Kohdataan samoja ongelmia kuin nykyisessä toteutuksessa Järjestelmien yhdistäminen vie aikaa Tarvitaan 2 ammattitaitoista kehittäjää Järjestelmien välinen yhteys 1-2kk Tietomallin päivittäminen 1-2kk lisäksi ks. Liferay-työmäärä (5-12kk) Järjestelmästä tulee liian monimutkainen hallittavaksi Pätevien kehittäjien löytäminen on vaikeaa, sillä hallittava kokonaisuus on suuri ja monimutkainen

19 Drupal Drupal on edellisistä poiketen PHP-pohjainen järjestelmä. Drupal on maailmalla paljon käytetty ja hyvänä pidetty (käytössä mm. Valkoisen talon verkkosivuilla). Järjestelmässä on runsaasti ominaisuuksia valmiina. Drupali pohjautuu avoimeen lähdekoodiin ja perusversio on ilmainen. Tarjolla on maksullisia tukipalveluita. Järjestelmä on erittäin laajassa käytössä Järjestelmää on kehitetty pitkään Kaikki tarvittavat perusominaisuudet valmiina Alkuvaiheessa ei todennäköisesti tarvita räätälöintejä PHP-pohjaiselle järjestelmälle löytyy osaamista Ylläpitokäyttöliittymä Liferayn vastaavaa viimeistellympi Kehittäminen ketterämpää kuin Javalla Käytetty kieli (PHP) jakaa mielipiteitä Alustasta ei ole talossa paljoa kokemusta Tarvitaan datan siirto Suorituskyky voi olla perusasetuksilla heikko Kehittämistyöympäristö ja sovelluskirjastot eivät ole Javan tasolla Tarvitaan 1-2 kehittäjää Alkuvaiheessa ei tarvita räätälöintejä Asennus ja konfigurointi 1-2kk Nykyisen THL.fi:n tiedonsiirto 1-3kk Testaus 1kk Ominaisuudet perustuvat pitkälti laajennoksiin, joita ei välttämättä päivitetä yhtä tiivisti kuin Drupal-ydintä Huolimattomat räätälöinnit voivat aiheuttaa mm. tietoturva-aukkoja

20 Plone Plone on Python-kieleen pohjaava sisällönhallinta järjestelmä. Python on eleganttina pidetty kieli Järjestelmään ei ole kovin laajasti tarjolla valmiita komponentteja Suorituskyky voi olla perusasetuksilla heikko Osaajia ja palveluita voi olla vaikea löytää

21 Yhteenveto Keskeisin päätökseen vaikuttava ei-tekninen kysymys koskee sivuston konseptia: halutaanko alkuperäistä tietosisältölähtöistä visiota kehittää, vai todetaanko käsin konfiguroitu osittain sisältöä automaattisesti poimiva ratkaisu riittäväksi? Alkuperäisen vision suurimpana taakkana on räätälöidyn järjestelmän tarve. Kenties riittävät haku- ja suositteluominaisuudet voidaan toteuttaa johonkin olemassa olevaan sisällönhallintajärjestelmään pieninä laajennusmoduleina (esim. portletteina), jolloin sivurakenne sekä perussisältö voidaan hallita perinteistä ylläpitotapaa tukevilla valmiilla työkaluilla.

THL.fi - teknologiakartoitus

THL.fi - teknologiakartoitus THL.fi - teknologiakartoitus Jussi Kurki 4.11.2011 Johdanto Tässä dokumentissa on kartoitettu tunnetuimpia ja parhaina pidettyjä sisällönhallintajärjestelmiä (Content management system, CMS) organisaatiosivuston

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Tikkanen varsinainen versio

Versio Päiväys Tekijä Kuvaus Tikkanen varsinainen versio Testiraportti 26.2.2006 1/5 - Noheva II Testiraportti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 26.2.2006 Tikkanen varsinainen versio 1 Yleistä Toteutusvaiheen 2 virallinen testaus on muodostunut automaattisista

Lisätiedot

KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin

KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin Hallittu elinkaaren siirto suoran migraation sijaan Mikko Malmgren & Antti Tuppurainen Mikko Malmgren / Kuntaliitto Antti Tuppurainen / Industry62 @mikko_malmgren

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

COTOOL dokumentaatio Testausdokumentit

COTOOL dokumentaatio Testausdokumentit Table of Contents Testausraportti.............................................................................. 1 1 Tiivistelmä...............................................................................

Lisätiedot

3.11.2010. Web-sisällönhallintajärjestelmät. Sisältö. Mitä on web-sisällönhallinta?

3.11.2010. Web-sisällönhallintajärjestelmät. Sisältö. Mitä on web-sisällönhallinta? Sisältö Mitä on web-sisällönhallinta? Tausta ja tavoitteet Käytännön prosessi Yleisesti Keskeiset ominaisuudet Sisällönhallintajärjestelmän valitseminen ja käyttöönotto Wordpress Joomla! Drupal Yhteenveto

Lisätiedot

Web-sisällönhallintajärjestelmät

Web-sisällönhallintajärjestelmät Web-sisällönhallintajärjestelmät Sisältö Mitä on web-sisällönhallinta? Tausta ja tavoitteet Käytännön prosessi Web-sisällönhallintajärjestelmät Yleisesti Keskeiset ominaisuudet Sisällönhallintajärjestelmän

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

Automaattinen yksikkötestaus

Automaattinen yksikkötestaus Teknillinen Korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Automaattinen yksikkötestaus Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä

Lisätiedot

Uuden sukupolven verkko-oppimisratkaisut 15.2.2012 Jussi Hurskainen

Uuden sukupolven verkko-oppimisratkaisut 15.2.2012 Jussi Hurskainen Uuden sukupolven verkko-oppimisratkaisut 15.2.2012 Jussi Hurskainen Arcusys Oy Toimivan johdon omistama tietotekniikan palveluyritys Perustettu vuonna 2003 Henkilöstö 48 ohjelmistoalan ammattilaista Asiakkaina

Lisätiedot

LAATURAPORTTI Iteraatio 1

LAATURAPORTTI Iteraatio 1 LAATURAPORTTI Iteraatio 1 LAATURAPORTTI 2 (7) VERSION HALLINTA Versio Päivä Tekijä Kuvaus 0.1 9.12.2006 Kaarlo Lahtela Ensimmäinen versio 0.2 Kaarlo Lahtela Korjauksia 1.0 Lauri Kiiski Katselmointi ja

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ja tulevaisuuden portaalit TerveSuomi.fi & JT-portaali

Kestävän kehityksen ja tulevaisuuden portaalit TerveSuomi.fi & JT-portaali Kestävän kehityksen ja tulevaisuuden portaalit TerveSuomi.fi & JT-portaali Teknillinen korkeakoulu Tyri-työpaja 6.3.2009 klo 9 12 JTP-hankkeen koordinaattori Tekry Tuula 1 Järjestöjen terveysportaali -hanke

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo ELM GROUP 04 Teemu Laakso Henrik Talarmo 23. marraskuuta 2017 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Ominaisuuksia 2 2.1 Muuttujat ja tietorakenteet...................... 2 2.2 Funktiot................................

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio

Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio Kuopio Testausraportti Kalenterimoduulin integraatio Kuopio, testausraportti, 22.4.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 22.4.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 22.4.2002 Matti

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Integraation tavoitteita Lähtökohta Web-palvelut Asiakasrekisteri ERP, Tuotannon ohjaus Tuotanto Myynti Intranet Extranet? CRM Johdon tuki Henkilöstö Kirjanpito Palkanlaskenta

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Boa Open Access. Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ylläpitodokumentti. Boa Open Access. Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ylläpitodokumentti Boa Open Access Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Ilmari

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena

Työkalut ohjelmistokehityksen tukena 1 Työkalut ohjelmistokehityksen tukena Johdanto 2 Työkaluja eli ohjelmistotyötä tukevia ohjelmistoja käytetään ohjelmistoalan yrityksissä nykypäivänä paljon. Työkalut auttavat ohjelmistoalan ihmisiä suunnittelemaan

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Finna tehostaa ja mahdollistaa Finnan kehittämisen myötä KDK:sta tulee: Tiedon

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

TermBase NET versio 1.0.1. (Beta)

TermBase NET versio 1.0.1. (Beta) TermBase NET versio 1.0.1. (Beta) Sulautettu sanasto- ja termikanta OHJEET TÄRKEÄÄ: Copyright M. Tuittu, 2005 Kaikki oikeudet pidätetään. TermBase NET on toteutettu java -tekniikalla. Java and all Java-based

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science

Testaustyökalut. Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen. Faculty of Science Department of Computer Science Testaustyökalut Luento 11 Antti-Pekka Tuovinen 25 April 2013 1 Tavoitteet Työkalutyyppejä Testauksen hallinta Testien määrittely Staattinen analyysi Dynaaminen testaus 25 April 2013 2 1 Työkalut ja testaus

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) ja Järjestelmäarkkitehtuuri Sovellukset ovat olemassa Järjestelmien uudistaminen vie yleensä arvioitua enemmän resursseja ja kestää arvioitua kauemmin Migration (Migraatio

Lisätiedot

Project-TOP QUALITY GATE

Project-TOP QUALITY GATE Project-TOP QUALITY GATE FOR SUCCESSFUL COMPANIES TYÖKALU ERP- JÄRJESTELMIEN TESTAUKSEEN PROJECT-TOP QUALITY GATE Quality Gate on työkalu ERP-järjestelmien testaukseen Huonosti testattu ERP- järjestelmä

Lisätiedot

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä?

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Se edullisempi tietokanta Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Rasmus Johansson rasmus.johansson@microsoft.com Ratkaisumyyntipäällikkö (Sovellusalusta) Microsoft Oy Miten

Lisätiedot

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3

SEPA diary. Dokumentti: SEPA_diary_PK_HS.doc Päiväys: Projekti: AgileElephant Versio: V0.3 AgilElephant SEPA Diary Petri Kalsi 55347A Heikki Salminen 51137K Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: PK&HS Sivu 1 / 7 Dokumenttihistoria Revisiohistoria Revision päiväys: 29.11.2004 Seuraavan

Lisätiedot

Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt

Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt Triangelipäivät 29.10.2008 Erkki Tolonen Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopalvelut Miksi kurssiaineistoja Nellistä? Monihaku l. yhden luukun periaate Virtuaalioppimisympäristöjen

Lisätiedot

HALLINNON YHTEINEN VERKKOPALVELURATKAISU ,

HALLINNON YHTEINEN VERKKOPALVELURATKAISU , HALLINNON YHTEINEN VERKKOPALVELURATKAISU 18.6.2013, Miksi yhteinen julkaisujärjestelmä Nopeasti uudet verkkopalvelut mukaan Kustannustehokkuus Kertasisällöntuotanto sisältöjen ristiinkäyttö JHS -183 yhteensopivuus

Lisätiedot

Testiautomaatio tietovarastossa. Automaattisen regressiotestauksen periaate ja hyödyt

Testiautomaatio tietovarastossa. Automaattisen regressiotestauksen periaate ja hyödyt Testiautomaatio tietovarastossa Automaattisen regressiotestauksen periaate ja hyödyt Sisältö 2 Testaus kiinteänä osana DW-toteutusta Regressiotestauksen merkitys Robot Framework Automatisoitu DW:n regressiotestaus:

Lisätiedot

INSPIRE ArcGIS-tuotteilla. Ulla Järvinen ja Jussi Immonen INSPIRE-koulutuksessa

INSPIRE ArcGIS-tuotteilla. Ulla Järvinen ja Jussi Immonen INSPIRE-koulutuksessa INSPIRE ArcGIS-tuotteilla Ulla Järvinen ja Jussi Immonen INSPIRE-koulutuksessa 14.10.2010 ArcGIS-teknologian avulla organisaatiot voivat kehittää palvelujaan ja tehostaa toimintaansa... Improving How We

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri & Jäsentietojärjestelmä Toteutus

Tapahtumakalenteri & Jäsentietojärjestelmä Toteutus Tapahtumakalenteri & Jäsentietojärjestelmä Toteutus Henri Kinnunen, Seppo Tompuri, Tero Malkki, Matti Heiskanen, Tommi Rönkönharju, Tuomas Valkeapää Sisällysluettelo 1. Alkusanat...2 2. Käyttötapaukset...2

Lisätiedot

turku.fi:stä kunta.fi:ksi Kuntamarkkinat

turku.fi:stä kunta.fi:ksi Kuntamarkkinat turku.fi:stä kunta.fi:ksi Kuntamarkkinat 13.09.2017 Agendaa 1. Turku.fi:n tausta 2. Palvelutiedot ja verkkopalvelu 3. Kunta.fi:stä vielä puuttuvat ominaisuudet Turku.fi-toteutuksen tausta Turku.fi avointa

Lisätiedot

Tasa-arvovaltuutettu Alustava ohjeistus sisällönsyöttöön. Jani Heikkinen Anna Malen

Tasa-arvovaltuutettu Alustava ohjeistus sisällönsyöttöön. Jani Heikkinen Anna Malen Tasa-arvovaltuutettu Alustava ohjeistus sisällönsyöttöön Jani Heikkinen Anna Malen 19.3.2015 Johdanto Tämän ohjeistuksen tavoitteena on antaa perustiedot sisällönsyöttöön Varattu aika eri riitä kaikkien

Lisätiedot

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Päiväys Tekijä 22.03.02 Ville Vaittinen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeimmät lyhenteet... 3 2. Konfiguraationhallinnan tärkeimmät välineet... 4 2.1

Lisätiedot

Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma

Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Testi Yksittäinen palvelu on ollut käytössä 6 Palvelun uusi versio on voitava

Lisätiedot

Copyright Observis Oy All rights reserved. Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa

Copyright Observis Oy All rights reserved. Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa Platform Tuotekehityksen haasteita ja ratkaisuja Haaste: Massiivisten tietomäärien hallinta Ratkaisu: Pilvipalvelun skaalautuvuus Haaste:

Lisätiedot

Testidatan generointi

Testidatan generointi Testidatan generointi Anu Ahonen Kevät 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla Työn tarkasti 9.4.2008 Jouni Huotari (JAMK/IT) 1 SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TOTEUTUS...2 2 TESTIDATAN GENEROINTI

Lisätiedot

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori

Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle. Antti Jääskeläinen Matti Vuori Testauksen tuki nopealle tuotekehitykselle Antti Jääskeläinen Matti Vuori Mitä on nopeus? 11.11.2014 2 Jatkuva nopeus Läpäisyaste, throughput Saadaan valmiiksi tasaiseen, nopeaan tahtiin uusia tuotteita

Lisätiedot

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Tampereen Teknillinen Yliopisto / Porin laitos Teemu Kumpumäki teemu.kumpumaki@tut.fi 25.6.2015 1 Paikkatieto ja projektinhallinta Paikkatiedon käyttäminen projektinhallinnassa

Lisätiedot

Korkeakoulujen kansallinen julkaisuportaali. OKM:n bibliometriikkaseminaari, 11.3.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Korkeakoulujen kansallinen julkaisuportaali. OKM:n bibliometriikkaseminaari, 11.3.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Korkeakoulujen kansallinen julkaisuportaali OKM:n bibliometriikkaseminaari, 11.3.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) OKM:n tiedonkeruu ja raportointiportaali Yliopistojen julkaisutiedot (v. 2011 lähes

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

Sisällönhallinta, esteettämyys, henkilötiedot,

Sisällönhallinta, esteettämyys, henkilötiedot, CT30A3201 - WWW-sovellukset Sisällönhallinta, esteettämyys, henkilötiedot, Jouni.Ikonen lut.fi 12.11.13 1 Jouni Ikonen Sisällönhallintajärjestelmät content management system (CMS) Mahdollistaa joukon ihmisiä

Lisätiedot

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Muutamia ajatuksia siitä, miten testaus pärjää lama-ajan säästötalkoissa. Laman patologioita ja mahdollisuuksia. Säästämisen strategioita.

Lisätiedot

Skosmos 0.6 esittely. Osma Suominen ONKI-projektin laajennetun projektiryhmän kokous

Skosmos 0.6 esittely. Osma Suominen ONKI-projektin laajennetun projektiryhmän kokous Skosmos 0.6 esittely Osma Suominen 10.11.2014 ONKI-projektin laajennetun projektiryhmän kokous Sisällys 1. Uutta Skosmoksessa ja Fintossa Nopeus Uudet ominaisuudet ONKI-rajapinnat Käyttötilastoja 2. Skosmoksen

Lisätiedot

Juulin kehittäminen: tilannekatsaus

Juulin kehittäminen: tilannekatsaus Juulin kehittäminen: tilannekatsaus VIRTA-julkaisuyhteyshenkilöiden kokous, 4.11.2016 Jyrki Ilva Juuli-julkaisutietoportaali Juuli-portaali (www.juuli.fi) ollut käytössä kesäkuusta 2013 lähtien Uutta dataa

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testaustasot Ohjelmiston testaus ja laatu Testaustasot Testauksen vaihejako Tarpeet / sopimus Järjestelmätestaus Hyväksymiskoe Määrittely testauksen suunnittelu ja tulosten verifiointi Arkkitehtuurisuunnittelu Moduulisuunnittelu

Lisätiedot

AJAX-konsepti AJAX. Asynkronisuus. Nykyisten web-ohjelmien ongelmia. Asynchronous JavaScript And XML

AJAX-konsepti AJAX. Asynkronisuus. Nykyisten web-ohjelmien ongelmia. Asynchronous JavaScript And XML AJAX-konsepti AJAX Asynchronous JavaScript And XML Viimeisin muoti-ilmiö web-ohjelmoinissa, termi Ajax tuli käyttöön vuoden 2005 aikana Joukko teknologioita, joiden avulla voidaan toteuttaa uudenlaisen

Lisätiedot

Concurrency - Rinnakkaisuus. Group: 9 Joni Laine Juho Vähätalo

Concurrency - Rinnakkaisuus. Group: 9 Joni Laine Juho Vähätalo Concurrency - Rinnakkaisuus Group: 9 Joni Laine Juho Vähätalo Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. C++ thread... 4 3. Python multiprocessing... 6 4. Java ExecutorService... 8 5. Yhteenveto... 9 6. Lähteet...

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOS.FI JA SAAVUTETTAVUUS EMILIA HANNULA & KIRSI MÄKINEN

MAANMITTAUSLAITOS.FI JA SAAVUTETTAVUUS EMILIA HANNULA & KIRSI MÄKINEN MAANMITTAUSLAITOS.FI JA SAAVUTETTAVUUS EMILIA HANNULA & KIRSI MÄKINEN MAANMITTAUSLAITOS Maa- ja metsätalousministeriön alainen virasto Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen tietoja,

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. PUSU-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. PUSU-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma PUSU-ryhmä Helsinki 13.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 op) Projektiryhmä Jussi Hynninen

Lisätiedot

Testausautomaation mahdollisuudet käyttöliittymän testauksessa. Anssi Pekkarinen 5.11.2015

Testausautomaation mahdollisuudet käyttöliittymän testauksessa. Anssi Pekkarinen 5.11.2015 Testausautomaation mahdollisuudet käyttöliittymän testauksessa Anssi Pekkarinen 5.11.2015 Agenda Kustannustehokkaan testausautomaation tekemiseen vaikuttavat tekijät Käyttöliittymätestauksen haasteet Uudet

Lisätiedot

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14)

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Pikaopas The New Black Kesäkuu 2014 Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Taustatieto Tämä dokumentti on luotu helpottamaan uuden Datscha version käyttämistä. Uusi versio julkaistaan 27. kesäkuuta

Lisätiedot

Antitammirobotti. Antti Meriläinen Martin Pärtel 29. toukokuuta 2009

Antitammirobotti. Antti Meriläinen Martin Pärtel 29. toukokuuta 2009 Antitammirobotti Antti Meriläinen Martin Pärtel 29. toukokuuta 2009 Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Robottiohjelmoinnin harjoitustyö

Lisätiedot

Testivetoinen ohjelmistokehitys

Testivetoinen ohjelmistokehitys Testivetoinen ohjelmistokehitys Ohjelman luominen pienin askelin 1. Kirjoita testi, joka testaa ohjelmalle myöhemmin lisättävää toiminnallisuutta. 2. Suorita testi. Testin ei tule mennä läpi. Mikäli testi

Lisätiedot

ONKI SKOS Sanastojen ja ontologioiden julkaiseminen ja käyttö Asiasanaston muuntaminen SKOS muotoon: case YSA

ONKI SKOS Sanastojen ja ontologioiden julkaiseminen ja käyttö Asiasanaston muuntaminen SKOS muotoon: case YSA ONKI SKOS Sanastojen ja ontologioiden julkaiseminen ja käyttö Asiasanaston muuntaminen SKOS muotoon: case YSA ONKI julkistustilaisuus 12.9.2008 Jouni Tuominen, Matias Frosterus Semantic Computing Research

Lisätiedot

4.12.2005. SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T

4.12.2005. SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T SEPA REFAKTOROINTI Antti Ahvenlampi, 57408L Erik Hakala, 57509T SEPA: REFAKTOROINTI 2 (9) SEPA: REFAKTOROINTI 3 (9) VERSIOHISTORIA Version Date Author Description 0.1 2.12.2005 Erik Hakala Ensimmäinen

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Demosovelluksen tekninen määrittely v. 0.6 Päivitetty 11.12.2000 klo 20:26 Mickey Shroff 2 (12) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite

Lisätiedot

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus

Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio Testausraportti Asiakkaat-osakokonaisuus Kuopio, testausraportti, 25.3.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 11.2.2002 Matti Peltomäki Ensimmäinen versio 0.9 11.2.2002 Matti Peltomäki

Lisätiedot

VYPEdit verkkosivualusta SVY-toimijoille

VYPEdit verkkosivualusta SVY-toimijoille VYPEdit verkkosivualusta SVY-toimijoille www.vy.fi/admin/vypedit TieVie 26.8.2005 Hely Lahtinen VypEdit sisällönhallintajärjestelmällä voi www.vy.fi/admin/vypedit tuottaa ja ylläpitää www-sivustoja SVY:n

Lisätiedot

Järjestelmäraportti. X-Road.eu versio 5.x. Tiedoston nimi Järjestelmäraportti X-RoadEU.docx Tekijä. Mikael Puusa Hyväksyjä. Tuula Kanerva Tila

Järjestelmäraportti. X-Road.eu versio 5.x. Tiedoston nimi Järjestelmäraportti X-RoadEU.docx Tekijä. Mikael Puusa Hyväksyjä. Tuula Kanerva Tila X-Road.eu versio 5.x Tiedoston nimi Järjestelmäraportti X-RoadEU.docx Tekijä Mikael Puusa Hyväksyjä Tuula Kanerva Tila Hyväksytty Versio 0.3 Julkisuusluokka Tieran sisäinen (myös alihankkijoiden käytettävissä)

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective) testausvaiheessa

Lisätiedot

ILMAINEN KARTTATIETO

ILMAINEN KARTTATIETO ILMAINEN KARTTATIETO MIKÄ ON MUUTTUNUT? Täydellinen vallankumous tietojen vapautumisessa GPS alkuna TIETOJA LÖYTYY PALJON: EROJA SIINÄ, MITEN TIETOA KÄYTETÄÄN. PELKÄSTÄÄN REITTIHAKUUN JA PAIKKOJEN ETSINTÄÄN

Lisätiedot

Loppuraportti. Virtuaali-Frami, CAVE-ohjelmisto. Harri Mähönen projektiassistentti Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Versio

Loppuraportti. Virtuaali-Frami, CAVE-ohjelmisto. Harri Mähönen projektiassistentti Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Versio 1 Loppuraportti Virtuaali-Frami, CAVE-ohjelmisto Harri Mähönen projektiassistentti Seinäjoen ammattikorkeakoulu Versio 1.0 15.1.2006 2 Sisällys Tiivistelmä... 3 1 Johdanto... 4 1.1 Dokumentin tarkoitus...

Lisätiedot

Project group Tete Work-time Attendance Software

Project group Tete Work-time Attendance Software Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Versionhallinta BitKeeper-työkalun avulla Tuomas Heino Muutosloki Versio Pvm Tekijä Kuvaus 1.0 01.12.2003

Lisätiedot

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013 Virtualisointi Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO Virtualisointi... 2 Virtualisointiohjelmia... 2 Virtualisointitapoja... 2 Verkkovirtualisointi... 2 Pertti Pennanen DOKUMENTTI 2 (5) Virtualisointi

Lisätiedot

ONKI3 vs. ONKI Light. Osma Suominen ONKI-hankkeen laajennettu projektiryhmä

ONKI3 vs. ONKI Light. Osma Suominen ONKI-hankkeen laajennettu projektiryhmä ONKI3 vs. ONKI Light Osma Suominen 10.9.2013 ONKI-hankkeen laajennettu projektiryhmä Sisällys 1. Mikä ONKI Light? 2. ONKI3 ja ONKI Light erot 3. Siirtyminen Kansalliskirjaston ONKIin 4. Mitä meneillään

Lisätiedot

Käytännön haasteita ja ratkaisuja integraation toteutuksessa. Jukka Jääheimo Teknologiajohtaja Solita Oy

Käytännön haasteita ja ratkaisuja integraation toteutuksessa. Jukka Jääheimo Teknologiajohtaja Solita Oy Käytännön haasteita ja ratkaisuja integraation toteutuksessa Jukka Jääheimo Teknologiajohtaja Solita Oy 13.03.2008 Sisältö 2 Alustus Integraation haasteet Integraatioarkkitehtuuri Hyvän integraatioarkkitehtuurin

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta

Sisällys. Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia. XML:n rooleja sähköisen asioinnin tavoitearkkitehtuurissa. dbroker - asiointialusta Palveluita ja sisältöä portaaliin - XML:n mahdollisuuksista XML-tietokannat ja julkishallinnon XML-sovellukset, 28.05.2002 Lasse Akselin, TietoEnator Oyj Sisällys Valtion tietotekniikan rajapintasuosituksia

Lisätiedot

Test-Driven Development

Test-Driven Development Test-Driven Development Ohjelmistotuotanto syksy 2006 Jyväskylän yliopisto Test-Driven Development Testilähtöinen ohjelmistojen kehitystapa. Tehdään ensin testi, sitten vasta koodi. Tarkoituksena ei ole

Lisätiedot

T 76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Hirviöryhmä loppukatselmointi. Hirviö. Projektikatselmointi

T 76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Hirviöryhmä loppukatselmointi. Hirviö. Projektikatselmointi Hirviö Projektikatselmointi Mikä Hirviö on? Hajautettu muistikirja Professoreille Muistiinpanoja keskusteluista opiskelijan kanssa Diplomitöiden ja jatko opintojen seuranta Raportointi Opetushenkilökunnalle

Lisätiedot

Finna ja ontologiat tms.

Finna ja ontologiat tms. Finna ja ontologiat tms. Erkki Tolonen 3.9.2014 Finna.fi - taustaa FINNA on osa Kansallinen digitaalinen kirjasto hanketta, sen asiakasliittymä, joka on toteutettu avoimen lähdekoodin ohjelmistojen päälle.

Lisätiedot

Työryhmätyöskentely. Ryhmä A Rajapinnat Rajapintojen uudet mahdollisuudet Teknologiavalinnat. Ryhmä B Tietomalli Kaavan esittäminen tietomallina

Työryhmätyöskentely. Ryhmä A Rajapinnat Rajapintojen uudet mahdollisuudet Teknologiavalinnat. Ryhmä B Tietomalli Kaavan esittäminen tietomallina Työryhmätyöskentely Työryhmätyöskentely klo 10:15-11:00 Ryhmä A Rajapinnat Rajapintojen uudet mahdollisuudet Teknologiavalinnat Ryhmä B Tietomalli Kaavan esittäminen tietomallina Ryhmä C Kaavoitusprosessi

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu TESTIRAPORTTI LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001 Tekijä:

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 30.3.2008,

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

LUMA-korttipakka Koulutus/itseopiskelumateriaali I

LUMA-korttipakka Koulutus/itseopiskelumateriaali I LUMA-korttipakka Koulutus/itseopiskelumateriaali I LUMA-korttipakka luoda hierarkkinen järjestys erilaisten ilmiöiden opettamiselle pyrkiä havainnollistamaan kokeiden takana olevat ilmiöt ymmärrettäviksi

Lisätiedot

Maanmittauslaitos.fi ja saavutettavuus

Maanmittauslaitos.fi ja saavutettavuus 1 Maanmittauslaitos.fi ja saavutettavuus Miten saavutettavuus otetaan huomioon verkkosivu-uudistuksessa ja sen jälkeen Johanna Ujainen 16.11.2017, #saavuta2017-seminaari 2 Maanmittauslaitos Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Uudelleenkäytön jako kahteen

Uudelleenkäytön jako kahteen Uudelleenkäyttö Yleistä On pyritty pääsemään vakiokomponenttien käyttöön Kuitenkin vakiokomponentit yleistyneet vain rajallisilla osa-alueilla (esim. windows-käyttöliittymä) On arvioitu, että 60-80% ohjelmistosta

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

www.solita.fi solita@solita.fi

www.solita.fi solita@solita.fi www.solita.fi solita@solita.fi JAVA-SOVELLUSTEN RAKENTAMINEN INTEGROITUUN YMPÄRISTÖÖN Jarno Peltoniemi Solita Oy 10.5.2005 Aiheet Johdanto Portaalit, portletit Oracle Portal Java-sovelluksen rakentaminen

Lisätiedot

Taltioni teknisen alustan arviointi

Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni sidosryhmätilaisuus, 10.1.2012 Jaakko Lähteenmäki, Niilo Saranummi 1/11/2012 2 Selvitystyön kohde Selvitystyö: VTT & Fujitsu Keskeiset vaatimukset Taltioni-palvelulle?

Lisätiedot

Good Minton QA Raportti Iteraatio 1 Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä

Good Minton QA Raportti Iteraatio 1 Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä Good Minton QA Raportti Iteraatio 1 Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä Versiohistoria: Versio: Pvm: Laatijat: Muutokset: 0.1 2006 12 09 Jani Eränen Alustava DOKUMENTIN TILA: Alustava Valmis Tarkastettu

Lisätiedot

TYPO3 - Open Source Enterprise CMS

TYPO3 - Open Source Enterprise CMS TYPO3 - Open Source Enterprise CMS TYPO3 on yritysten tarpeisiin suunniteltu avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Verkkopalvelutoteutusten lisäksi TYPO3 toimii skaalautuvana web-sovellusten kehitysalustana.

Lisätiedot

Testausraportti. Orava. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausraportti. Orava. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausraportti Orava Helsinki 5.5.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Juhani Bergström Peter

Lisätiedot

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana Aloitussivu näyttää seuraavalta. Sen kautta voi siirtyä haluttuihin toimintoihin. JÄSENREKISTERIN SELAUS/MUOKKAAMINEN

Lisätiedot

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely 1 Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus Testaustulosten esittely 14.1.2009 Paula Hupponen ja Tino Rossi / Steerco Oy 2 Esityksen sisältö Käyttäjätestauksen toteutus

Lisätiedot

labs.kirjastot.fi Antti Pakarinen Timo Tuominen

labs.kirjastot.fi Antti Pakarinen Timo Tuominen labs.kirjastot.fi Antti Pakarinen Timo Tuominen 31.5.2010 labs.kirjastot.fi-projekti Projekti alkoi keväällä 2009 ja jatkuu vuoden 2011 keväälle. Opetusministeriön rahoittama Yhteistyössä kirjastot.fi

Lisätiedot