KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT - OHJE HAKEMUSTEN TÄYTTÄMISEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT - OHJE HAKEMUSTEN TÄYTTÄMISEEN"

Transkriptio

1 KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT - OHJE HAKEMUSTEN TÄYTTÄMISEEN (10) Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla ei saa tehdä töitä ilman kunnan suostumusta. Luvan myöntäjä voi purkaa luvatta rakennetut rakenteet sekä ennallistaa ympäristön rakentajan kustannuksella toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Tässä ohjeessa kerrotaan minkälainen hakemus tai sopimus erilaisissa töissä tarvitaan ja miten hakemus tulee tehdä. Poikkeuksena ovat merkittävän vahingon estämiseksi tehtävät korjaukset, joista tehdään hakemus jälkikäteen. Sijoituslupa Pysyvän johdon, kaapelin tai muun laitteen sijoittaminen katu- tai muulle yleiselle alueelle tai sen ylä- tai alapuolelle edellyttää kunnan lupaa. Hakemus tulee tehdä rakennuslupavaiheessa. Hankkeissa, joissa ei vaadita rakennuslupaa, sijoituslupa tulee olla hyväksyttynä 21 vuorokautta ennen töiden aloittamista. Jäljennös sijoitusluvasta tulee liittää kaivulupahakemuksen tai kadun tai muun yleisen alueen vuokrasopimus - hakemuksen liitteeksi. Suunnitelmakartan pohjana on oltava ajantasainen kunnan pohjakartta. Kartasta on selkeästi käytävä ilmi, mitä rakennetaan ja mihin rakennetaan (asemapiirustus ja poikkileikkaus). Sijoitusluvan hakijan tehtäviin kuuluu johdon, laitteen tai rakenteen sijoittamispaikkaan liittyvä selvitystyö mm. maanomistus, kaavatilanne, johtotietojen selvittäminen. Hakemuslomake palautetaan Teknisen ja Ympäristötoimialan Kunnallistekniikan yksikköön rakennuttamispäällikölle osoitettuna. Olemassa olevan johdon, kaapelin tai muun laitteen korjaamiseen tai vesihuollon ja kaukolämmön tonttiliittymän rakentamiseen ei tarvitse hakea sijoituslupaa. Kaivulupa Työstä vastaavan on tehtävä kadulla tai muulla yleisellä alueella tehtävästä kaivutyöstä ilmoitus (kaivulupahakemus) kunnalle (kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitolaki 14a ). Työstä vastaavalla tarkoitetaan sitä, jonka lukuun työtä tehdään. Työstä vastaava voi antaa hakemuksen tekemisen käyttämänsä urakoitsijan tehtäväksi (valtakirja), mikä ei kuitenkaan siirrä laissa tarkoitettuja vastuita. Kaduilla töitä tekevän (urakoitsijan) on huolehdittava siitä, että töiden tekemiseen on asianmukainen toimeksianto.

2 2(10) Kaivuluvan alaisia töitä ovat kaikki yleisillä alueilla tapahtuvat kaivamista sisältävät työt. Näitä ovat mm.: - varsinaiset kaivutyöt (esim. vesihuolto- ja kaapelointityöt), - kiinteistöjen vesijohto-, sähkö-, kaukolämpö- ja viemäriliitynnät, - kiinteistön rakentamis- ja korjaamistyöt, joiden suorittamiseksi rajataan osa kadusta tai yleisestä alueesta työmaaksi, silloin kun työhön liittyy kaivutöitä Yleisen alueen käytöt, joihin ei sisälly kaivutöitä käsitellään menettelyn Kadun tai muun yleisen alueen tilapäinen vuokraus perusteella. Kaivuluvan hakeminen tapahtuu internetin kautta elupa-sovelluksella. Linkki sovellukseen löytyy kaupungin internetsivuilta Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksia tai mobiilitunnistusta käyttäen. Kunta pyrkii käsittelemään ilmoituksen mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 21 vuorokauden kuluessa. Työ voidaan aloittaa heti, kun kunta on antanut suostumuksen työn aloittamiseen. Jos kunta ei ole käsitellyt ilmoitusta 21 vuorokauden kuluessa, työ voidaan kuitenkin aloittaa määräajan kuluttua umpeen. Vuoto- yms. töistä, jotka tehdään rikkoontuneen johdon, laitteen tai rakenteen aiheuttamien merkittävien vahinkojen estämiseksi, on tehtävä ilmoitus puhelimitse viimeistään aloitusta seuraavana työpäivänä ja kirjallinen ilmoitus viikon kuluessa. Kirjallinen ilmoitus tehdään elupa sovelluksella. Ilmoitusvelvollisuuden tahallinen tai huolimattomuudesta johtuva laiminlyönti on rangaistusuhan alainen teko, josta työstä vastaava voidaan tuomita sakkoon. Myöhästyneestä kaivulupahakemuksesta Lahden kaupunki perii tarkastusmaksun kaksinkertaisena ja luvattomasta kaivutyöstä lupakustannukset kaksinkertaisena. Ilmoituksesta tulee selvitä: alue (pinta-ala) ja sen työaikainen käyttö työn kesto työmaasta vastaava henkilö ja selvitys hänen ammattipätevyydestä työnaikaiset liikennejärjestelyt (pakollinen liite)* Ilmoitukseen tulee liittää: sijoittamislupapäätös tai viittaus päätöksen numeroon muuta mahdolliset luvat, kuvat tai työstä tehtävät ilmoitukset (esimerkiksi meluilmoitus) * Tilapäisten liikennejärjestelyjen suunnittelijalla on oltava voimassa oleva katuturva- /tieturva II -koulutus. Useamman rakennuttajan yhteisissä hankkeissa päätoteuttaja/rakennuttaja tai velvoittamansa urakoitsija tekee ilmoituksen kaupungille. Useita pieniä, samankaltaisia korjaustöitä (esim. kansistojen ja venttiilien vaihtoja) voidaan yhdistää samaan ilmoitukseen. Työt on suoritettava yhtäjaksoisesti. Maksu määritetään laajimman kerrallaan tarvittavan työalueen, kalleimman maksuluokan ja töiden kokonaiskeston mukaan.

3 3(10) Työmaalla on oltava kopio myönnetystä kaivuluvasta ja se on pyynnöstä esitettävä esim. pysäköinnintarkastajalle. Kaivualueella kulkevat johdot ja laitteet on paikallistettava ennen ilmoituksen tekemistä. Työskenneltäessä lähellä kaasuputkia ja/tai 110 kv:n maakaapeleita, on työmaasta vastaavan oltava aina ennen työn aloittamista yhteydessä kaapeleiden tai putkien omistajiin (Lahti Energia Oy / Gasum Oy; maakaasu tai LE-Sähköverkko Oy; 110 kv:n maakaapelit). Katualueella kaivaminen on rajoitettava mahdollisimman pienelle alueelle, jotta liikenteelle aiheutuva haitta pysyy vähäisenä. Työstä vastaava sitoutuu vastaamaan kaikesta vahingosta ja haitasta, mikä työstä tai tapahtumasta aiheutuu Lahden kaupungille tai kolmannelle osapuolelle.

4 4(10) Tilapäisten liikennejärjestelyjen päätös Päätöksen tilapäisten liikennejärjestelyjen suorittamiseksi antaa tieliikennelain ja asetuksen perusteella kunta. Tilapäisten liikennejärjestelyjen päätös tarvitaan aina kadulla tehtävien töiden yhteydessä. Tällöin päätöstä haetaan samanaikaisesti Kaivuluvan kanssa. Liikennejärjestelyjen suunnitelma esitetään mittakaavassa 1:500, 1:1000 tai 1:2000. Jos työ toteutetaan useassa vaiheessa, on jokaisesta vaiheesta oltava oma suunnitelmansa. Yksinkertaisissa perustapauksissa voidaan toimia julkaisun Tilapäiset liikennejärjestelyt katu- ja yleisillä alueella tyyppiratkaisujen tai tyyppipiirustusten mukaisesti. Kaivantojen suojaustapa on käytävä ilmi liikennejärjestelysuunnitelmasta. Kadun tai muun yleisen alueen tilapäinen vuokraus Lupa kadun tai muun yleisen alueen käyttöön tarvitaan aina. Kuten esimerkiksi: - kiinteistön rakentamis- ja korjaamistyöt, joiden suorittamiseksi rajataan osa - kadusta tai yleisestä alueesta työmaaksi, (ei kaivutöitä) - kadulle pystytettävät rakennustelineet, - kadulta tapahtuvat nostot, - työmaasuojien ja muiden rakennelmien sijoittaminen yleiselle alueelle, - erilaiset messujen ja tapahtumien aikaiset alueiden käytöt, - mainoslaitteiden ja opasteviittojen sijoittaminen, - kahvila- ja terassikalusteiden sekä rakennelmien sijoittaminen. Lumenpudotuksiin tms. tarvittavasta katutilan käytöstä ei peritä vuokraa. Työstä on kuitenkin tehtävä etukäteen ilmoitus osoitteeseen katulupa@lahti.fi. Työhön saa alkaa vasta, kun kadulla on kohteen turvalliseen ohittamiseen riittävä liikenteenohjaus; puomit, varoitusmerkit & liikenteenohjaaja(t). Kaupungilla on sopimus katutilassa tehtävään mainostamiseen (ulkomainostilat) Harjula- Setlementti ry:n kanssa. Lisäksi on tapahtumamarkkinointipaikkoja, joita kaupunki vuokraa paikallisten tapahtumien markkinointiin. Muuhun lyhytaikaiseen tapahtumamarkkinointiin tai -opastukseen myönnetään lupia tapauskohtaisesti. Luvaton mainosten ja opasteiden asettaminen katu- ja muille yleisille alueille on järjestyslain nojalla kielletty. Kielto koskee em. alueella olevia puita, pylväitä ja muita rakenteita. Mikäli kohteeseen sisältyy kaivutöitä, niin alueen vuokraus käsitellään kokonaisuudessaan menettelyn Kaivulupa mukaisesti. Usein kadun tai muun yleisen alueen vuokrasopimuksen lisäksi tarvitaan myös tilapäisten liikennejärjestelyjen päätös. Tilanteita, joissa tilapäisten liikennejärjestelyjen päätös tarvitaan, ovat mm. rakennustyömaat, nostot, erilaiset messut ja muut tapahtumat sekä erikoiskuljetukset. Hakemus kadun tai muun yleisen alueen tilapäisestä vuokrauksesta tulee toimittaa luvan myöntäjälle hyvissä ajoin ennen aiottua tapahtumaa.

5 5(10) Kunnan maksut Sijoituslupa: A Sijoituslupa maanalaiselle rakenteelle ja laitteelle Muut kuin maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetut johdot, putket ja kaapelit 30 /m, kuitenkin vähintään 300 Rakennusten perustukset 10 /m² Sulku- ja siirtymälaatat sekä tukimuurien anturat 30 /m² kuitenkin vähintään 200 Yhdyskäytävät, alikulkutunnelit sekä suuret erikoisrakenteet - maanpinnan alapuolella 100 /m³ - maan pinnalla 70 /m² Tukiseinät - syvemmällä kuin 3,0 metrin syvyydessä korvauksetta - alle 3,0 metrin syvyydessä 100 /m Tukipaalut ja pysyvät maa- tai kallioankkurit 30 /m² (ryhmän ääripisteiden rajaama pinta-ala) Jännitteettömät maa- tai kallioankkurit (0,5 m x ankkurin pituus) B Sijoituslupa maanpäälliselle rakenteelle ja laitteelle Rakennusten erkkerit, katokset, räystäät, parvekkeet ja muut vastaavat rakennuksen osat 30 /m², kuitenkin vähintään 200 Rakennusten maanpäälliset tekniset laitteet ja muut vastaavat 70 /m², kuitenkin vähintään 200 Rakennusten portaat ja luiskat sekä muut vastaavat 60 /m²,kuitenkin vähintään 200 Rakennukseen liittyvät varusteet ja erillislaitteet 60 /kpl Muut maanpäälliset varusteet ja erillislaitteet 200 /kpl Yleisten väestönsuojien raitisilmaputket, savunpoistoluukut ja -putket sekä ilmanvaihtoputkien maanpäälliset rakenteet korvauksetta Aidat ja muurit (ylitys enintään 0,6 m) 40 /m, kuitenkin vähintään 200 Lujitemaamuurit, tukimuurit ja -pengerrykset 70 /m²

6 6(10) Kulkutiet 60 /m², kuitenkin vähintään 240 euroa Taksat ovat kertakorvauksia ja niihin lisätään voimassa oleva arvonlisävero. Maankäyttö- ja rakennuslain 161 :ssä tarkoitetuista yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, kaapeleiden, putkien ja niihin liittyvien laitteiden sekä telekaapeleiden sijoittamisesta ei peritä vuokraa tai alla olevan taksan mukaisia maksuja. Maanpäällisten laitteiden osalta, kun yleiselle alueelle sijoitettavan rakenteen katsotaan muuttavan yleisen alueen käytön täysin kiinteistöä palvelevaksi, sovelletaan maankäytön voimassa olevia vuokraustaksoja. Alueiden luvattoman käytön osalta esitetyt taksat peritään kaksinkertaisina. Kaivulupa Kunnalla on kunnossa- ja puhtaanapitolain 14 b :n mukaan oikeus periä maksu katu- ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevien ilmoitusten tarkastamisesta ja töiden valvonnasta aiheutuneista kustannuksista. Samoin kunta saa periä kohtuullisen maksun kadun ja yleisen alueen tilapäisestä rajaamisesta työmaana pois yleisestä käytöstä. Ilmoituksen tarkastus- ja valvontamaksu on kiinteä ( /ilmoitus). Alueen käyttömaksu määräytyy työn keston, alueen laajuuden ja alueen keskeisyyden (maksuluokat I-III) perusteella ( /vrk/m2). Maksu ilmoituksen tarkastamisesta ja työn valvonnasta alkaen: Maksuluokka I II III Maksu ilmoituksen tarkastamisesta ( ) 120,00 120,00 120,00 Maksu kadun ja yleisen alueen tilapäisestä rajaamisesta pois yleisestä käytöstä alkaen: Maksuluokka I II III Alueen tilapäinen käyttö ( /vrk) ( /vrk) ( /vrk) * ( /vrk/m 2 ) alle 60 m 2 24,00 18,50 12, m 2 48,50 30,00 19, m 2 72,50 48,50 24,00 yli 240 m 2 * 0,08 0,04 0,02 * yli 240 m 2 kokoisissa työmaissa peritään suurimman alueen maksua ja lisäksi neliökohtaista maksua työmaan 240 m 2 ylittäviltä osilta. esim. I maksuluokassa 300 m 2 kaivannon vuokra muodostuu seuraavasti: 72,50 + (60*0,08) = 77,30 /vrk Kaivulupataksat eivät sisällä lainkaan arvonlisävero-osuutta.

7 7(10) Työaika alkaa työn ilmoitettuna alkamispäivänä ja päättyy, kun kunnan valvoja on hyväksynyt työn ja luvassa määritelty loppukatselmuspöytäkirja on allekirjoitettu. Ennen työn hyväksymistä työalueen on oltava liikennöitävässä kunnossa, mahdollisessa kaivannossa tulee olla väliaikainen päällyste, uusien johtojen ja laitteiden tulee olla rekisteröity (kartoitettu; x/y/z) ja työalueen tulee olla siistitty. Myöhään syksyllä tai talvella tehtävien kaivutöiden päällystys- ja viimeistelytyöt tulee olla tehtynä seuraavan kesäkuun 15. päivään mennessä. Maksuja ei peritä Lahden kaupungin Teknisen ja ympäristötoimialan rakennuttamissa yhteishankkeissa. Tilapäisten liikennejärjestelyjen päätös Tilapäisten liikennejärjestelyjen päätös sisältyy kaivulupamaksuun. Yleisten alueiden vuokrasopimuksen perusteella tarvittavien liikennejärjestelyiden tarkastamisesta peritään erillinen maksu vuokrasopimuksessa ilmoitettavalla tavalla. Kadun tai muun yleisen alueen vuokrasopimus Kadun tai yleisen alueen vuokrasopimuksissa käytetään kaupungin hyväksymiä taksoja. Vuokra määräytyy alueen käyttötarkoituksen, vuokra-ajan, vuokrattavan alueen laajuuden ja alueen sijainnin (maksuluokat) mukaan. Alueen vuokran lisäksi mahdollisten tilapäisten liikennejärjestelyiden tarkastamisesta peritään erillinen tarkastusmaksu. Kadun tai muun yleisen alueen rakennusaikainen vuokraaminen: Maksuluokka I II yleisen alueen tilapäinen vuokraus ( /m 2 /viikko) 1,1 0,6 Muista yleisen alueen käytöistä perittävät maksut määräytyvät teknisen lautakunnan vahvistaman taksan mukaisesti. Ennen työn hyväksymistä työalueen on oltava liikennöitävässä kunnossa ja työalueen tulee olla siistitty.

8 8(10) Ohjeet ja määräykset Kunnalla on kadulla tehtävistä töistä annettavan ilmoituksen perusteella mahdollisuus antaa kunnan suostumukseen liittyviä määräyksiä työn suorittamiseksi. Samoin kadun tai muun yleisen alueen vuokrasopimukseen voidaan liittää sopimusehtoja. Ilmoituksen tekijä ja vuokramies sitoutuu noudattamaan annettuja ehtoja ja työohjeita ja vastaamaan kaikesta vahingosta ja haitasta, mikä työstä aiheutuu kunnalle tai kolmannelle osapuolelle. Töissä noudatettavat asiakirjat: - Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevat ohjeet ja määräykset liitteineen - InfraRYL 2010, Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset, Osa 1 Väylät ja alueet; Rakennustieto Oy (myöhemmin tekstissä Infra RYL) - Tilapäiset liikennejärjestelyt katualueella; Suomen kuntatekniikan yhdistys ry (SKTY) 2013, julkaisu 1/ Asfalttiurakan asiakirjat 2005; PANK ry, Suomen Kuntaliitto Asfalttinormit 2011; PANK ry Betoni- ja luonnonkivituotteet päällysrakenteena; Suomen kuntatekniikan yhdistys ry (SKTY) 1997, SKTY-julkaisu 14 - Kunnossapidon tehtäväkortit, Lahden kaupunki / kunnallistekniikka Lahden kaupungin ympäristönsuojelumääräykset, / 127 Lomakkeet Kunnalla on käytössä seuraavat hakulomakkeet: - Sijoittamislupa -hakemus, - Yleisen alueen vuokraus -hakemus, Lomakkeissa on lueteltu ne liitteet, joita hakiessa tarvitaan. Kaivulupaa haetaan elupa-sovelluksella (

9 9(10) Yhteystietoja: Sijoitusluvat / toimistoinsinööri (valmistelija) Anna-Liisa Pulkkinen p Kaivuluvat / ylläpitovalvoja Pasi Leppäaho p katulupa@lahti.fi Alue: Keski-Lahti, Asemantausta, Paavola, Kartano, Salpausselkä ja Jalkaranta Kaivuluvat / ylläpitovalvoja Alue: Ahtiala, Hennala,, Jokimaa, Järvenpää, Kerinkallio, Kilpiäinen, Markku Siirilä Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kolava, Kujala, Kunnas, Kytölä, p Kärpänen, Laune, Mukkula, Myllypohja, Möysä, Niemi, Nikkilä, katulupa@lahti.fi Yleisten alueiden tilapäinen vuokraus / ylläpitovalvoja Heikki Nelimarkka p katulupa@lahti.fi Postiosoite: Lahden kaupunki Tekninen ja Ympäristötoimiala / kunnallistekniikka PL 126, LAHTI Käyntiosoite: Vesijärvenkatu 11 C LAHTI Sähköposti: etunimi.sukunimi@lahti.fi Okeroinen, Pesäkallio, Pirttiharju, Renkomäki Sopenkorpi, Viuha ja Ämmälä Kaupungin ja muiden toimijoiden yhteystiedot löytyvät Lahden kaupungin internet sivuilta osoitteesta: Lahden Kaupunki ei vastaa internet sivulla olevien muiden toimijoiden yhteystietojen puuttumisesta eikä oikeellisuudesta. Päivittänyt: Pasi Leppäaho,

KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT - OHJE HAKEMUSTEN TÄYTTÄMISEEN + KUNNAN MAKSUT

KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT - OHJE HAKEMUSTEN TÄYTTÄMISEEN + KUNNAN MAKSUT KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT - OHJE HAKEMUSTEN TÄYTTÄMISEEN + KUNNAN MAKSUT 24.2.2016 1(10) Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla ei saa tehdä töitä ilman kunnan suostumusta. Luvan

Lisätiedot

Ohje kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle

Ohje kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle Ohje kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla ei saa tehdä töitä ilman kunnan

Lisätiedot

OHJE SIJOITUSLUVAN HAKEMISEEN JA ILMOITUKSEN TEKEMISEEN

OHJE SIJOITUSLUVAN HAKEMISEEN JA ILMOITUKSEN TEKEMISEEN Mänttä-Vilppulan kaupunki Ohje 1 (6) OHJE SIJOITUSLUVAN HAKEMISEEN JA ILMOITUKSEN TEKEMISEEN Ohje sijoitusluvan hakemiseen sekä kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI 08.12.14 OHJE SIJOITUSLUVAN HAKEMISEEN JA ILMOITUKSEN TEKEMISEEN

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI 08.12.14 OHJE SIJOITUSLUVAN HAKEMISEEN JA ILMOITUKSEN TEKEMISEEN Ohje sijoitusluvan hakemiseen sekä kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle 1. TEE SIJOITUSLUPAHAKEMUS Liitteet: suunnitelmakartta,

Lisätiedot

Ohje kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle, Vihti

Ohje kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle, Vihti Ohje kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden tekemiseen tarvittavien ilmoitusten, sopimusten ja päätösten hakijalle, Vihti Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla ei saa tehdä töitä ilman

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVISTÄ TÖISTÄ JA RAKENTEIDEN SIJOITTAMISESTA KOSKEVISTA OHJEISTA, EHDOISTA JA MÄÄRÄYKSISTÄ

TIIVISTELMÄ YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVISTÄ TÖISTÄ JA RAKENTEIDEN SIJOITTAMISESTA KOSKEVISTA OHJEISTA, EHDOISTA JA MÄÄRÄYKSISTÄ 1 Yleistä 2 Lomakkeet 3 Sijoituslupa 4 Katulupa Janakkalan kunta TIIVISTELMÄ YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVISTÄ TÖISTÄ JA RAKENTEIDEN SIJOITTAMISESTA KOSKEVISTA OHJEISTA, EHDOISTA JA MÄÄRÄYKSISTÄ Kaduilla ja

Lisätiedot

Katu- ja yleisten alueiden käyttö Hämeenlinnassa infotilaisuus

Katu- ja yleisten alueiden käyttö Hämeenlinnassa infotilaisuus Katu- ja yleisten alueiden käyttö Hämeenlinnassa infotilaisuus 27.3.2015 klo 9 15.30 Wetterin auditorio 1 Miia Metsäalho 26.3.2015 LUPA-ASIAT LUPATYYPIT SIJOITTAMISSOPIMUS KATULUPA TAPAHTUMALUPA 3 Sijoittaminen

Lisätiedot

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE ( Rovaniemen kaupunki/ Suomen Ilmakuva Oy) SIJOITTAMISSOPIMUS Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

Tekninen toimi 11.12.2015 Kunnallistekniikka

Tekninen toimi 11.12.2015 Kunnallistekniikka OHJE 1 Tekninen toimi 11.12.2015 HAKEMUS JOHDON, KAAPELIN, LAITTEEN TAI RAKENTEEN SIJOITTAMISEKSI YLEISELLE ALUEELLE TAIKKA TOIMINNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISELLÄ ALU- EELA Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL)

Lisätiedot

Sijoituslupa. Katutyöt- koulutus vastaava katumestari Jukka Piispanen

Sijoituslupa. Katutyöt- koulutus vastaava katumestari Jukka Piispanen Sijoituslupa Katutyöt- koulutus 11.3.2019 vastaava katumestari Jukka Piispanen Esityksen sisällys Rakenteet, jotka vaativat sijoitusluvan Milloin tarvitaan sijoitusluvan lisäksi toimenpidelupa tai rakennuslupa?

Lisätiedot

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU TAI YLEISELLÄ ALUEELLA Luvan hakija Nimi ja osoite Luvan hakijan vastuuhenkilö KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT Puhelin Vastuuhenkilön sähköpostiosoite Kohteen tiedot Työkohteen

Lisätiedot

Väestön pääasiallinen toiminta Lahdessa ja suurimmissa kaupungeissa 2010

Väestön pääasiallinen toiminta Lahdessa ja suurimmissa kaupungeissa 2010 Tekninen ja ympäristötoimiala I Pauli Mero 26.0.2012 Väestön pääasiallinen toiminta Lahdessa ja suurimmissa kaupungeissa 2010 LAHDEN VÄESTÖN PÄÄASIALLINEN TOIMINTA 2010 Viimeisten 20 vuoden aikana Lahden

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3521/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3521/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (1) 87 Asianro 3521/10.03.07/2013 Taksa Kuopion kaupungin katujen ja muiden yleisten alueiden vuokrauksesta perittävistä maksuista, muutokset tapahtumilta perittäviin

Lisätiedot

Tekninen toimi 17.4.2015 Kunnallistekniikka

Tekninen toimi 17.4.2015 Kunnallistekniikka 1 Tekninen toimi 17.4.2015 HAKEMUS JOHDON, KAAPELIN, LAITTEEN TAI RAKENTEEN SIJOITTAMISEKSI YLEISELLE ALUEELLE TAIKKA TOIMINNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISELLÄ ALU- EELA Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaisia

Lisätiedot

KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 1.1 Yleistä 1.2 Luvan käsittely 1.3 Valvontamaksun peruste 1.4 Maksuluokat ja ylimääräinen

Lisätiedot

T A K S A K O K O E L M A

T A K S A K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 2013 T A K S A K O K O E L M A TAKSA HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVISTÄ TÖISTÄ JA ALUEIDEN VUOKRISTA PERITTÄVISTÄ MAKSUISTA Kv Taksan nimi 9.12.2013

Lisätiedot

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 001 Keski-Lahti äänestävät EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 002 Keskusta äänestävät EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden

Lisätiedot

Väestön pääasiallinen toiminta 2014

Väestön pääasiallinen toiminta 2014 Irja Henriksson 30.12.2016 Väestön pääasiallinen toiminta 2014 Lahden väkiluku oli vuoden 2014 lopussa 118 644, josta työvoimaan kuului 56 877 henkilöä eli 47,9 % koko väestöstä. Loput 61 767 henkilöä

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN HALLINNOIMILLA KADUILLA JA YLEISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELYYN TARVITTAVAT LUVAT

LAUKAAN KUNNAN HALLINNOIMILLA KADUILLA JA YLEISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELYYN TARVITTAVAT LUVAT LAUKAAN KUNNAN HALLINNOIMILLA KADUILLA JA YLEISILLÄ ALUEILLA TYÖSKENTELYYN TARVITTAVAT LUVAT LAUKAAN KUNTA Tekninen osasto Hyväksytty: tela 14.6.2016 66 kh 20.6.2016 124 Voimassa 1.8.2016 alkaen Sisällysluettelo

Lisätiedot

MAKSUT 2019 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MAKSUT 2019 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ MAKSUT 2019 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kaduilla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2019 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain 14 b pykälään. Lain mukaan kunta

Lisätiedot

MAKSUT 2015 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MAKSUT 2015 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Tekninen lautakunta 18.11.2014 145, liite 3 MAKSUT 2015 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2015 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3976/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3976/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2017 1 (1) 103 Asianro 3976/02.05.00.00/2017 Taksa Kuopion kaupungin katujen ja muiden yleisten alueiden vuokrauksesta perittävistä maksuista, muutokset tapahtumilta perittäviin

Lisätiedot

Taksauudistus PKS- Pekka Ikonen/ Jukka Anttila/ Jyrki Vättö/ Veli Keski-kohtamäki 2015

Taksauudistus PKS- Pekka Ikonen/ Jukka Anttila/ Jyrki Vättö/ Veli Keski-kohtamäki 2015 Taksauudistus 2016 PKS- Pekka Ikonen/ Jukka Anttila/ Jyrki Vättö/ Veli Keski-kohtamäki 2015 ESPOO, HELSINKI, KAUNIAINEN JA VANTAA OVAT YHDESSÄ KEHITELLEET YHTEISTÄ TAKSAUUDISTUSTA VUOSIEN 2013 2015 AIKANA,

Lisätiedot

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 3 Vaalipäivän äänet, alustava laskenta

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 3 Vaalipäivän äänet, alustava laskenta s. 1/2 001 Keski-Lahti 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ MAKSUT 2014 Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2014 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain 14 b pykälään. Lain mukaan kunta

Lisätiedot

KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT 1 (8) KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT http:///liikenne-ja-kadut/kadut-ja-tiet/katutilavalvonta/ 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1. KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 1.1 Yleistä 1.2 Luvan

Lisätiedot

KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 1.1 Yleistä 1.2 Luvan käsittely 1.3 Valvontamaksun peruste 1.4 Maksuluokat ja ylimääräinen

Lisätiedot

Lapsiperheiden, elävänä syntyneiden ja alle 18-vuotiaiden lasten määrä Suomessa Lapsiperheet syntyneet alle 18 vuotiaat

Lapsiperheiden, elävänä syntyneiden ja alle 18-vuotiaiden lasten määrä Suomessa Lapsiperheet syntyneet alle 18 vuotiaat 45 47 49 51 53 55 57 59 61 63 65 67 69 73 75 77 79 81 83 85 87 89 91 93 95 97 99 01 03 05 07 09 11 Tekninen ja ympäristötoimiala Pauli Mero.. LAPSIPERHEIDEN RAKENNE SUOMESSA, SUURIMMISSA KAUPUNGEISSA JA

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

ORIVEDEN KAUPUNKI KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT 1 (7) ORIVEDEN KAUPUNKI KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 3 1.1 Yleistä 3 1.2 Luvan käsittely 3 1.3 Valvontamaksun peruste

Lisätiedot

KATU- / SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

KATU- / SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT KATU- / SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 1.1 Yleistä 1.2 Luvan käsittely 1.3 Valvontamaksun peruste 1.4 Maksuluokat ja ylimääräinen

Lisätiedot

Tekninen toimi KATU- JA SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

Tekninen toimi KATU- JA SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT KATU- JA SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 1.1 Yleistä 1.2 Luvan käsittely 1.3 Valvontamaksun peruste 1.4 Maksuluokat ja ylimääräinen

Lisätiedot

MAKSUT 2017 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MAKSUT 2017 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Tekninen lautakunta 13.12.2016 Liite 1 151 MAKSUT 2017 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kaduilla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2017 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain

Lisätiedot

MAKSUT 2018 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MAKSUT 2018 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kaupunkiympäristölautakunta 21.11.2017 Liite 3 62 MAKSUT 2018 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kaduilla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2018 alkaen Maksut perustuvat

Lisätiedot

Kuntakehitys ja tekniikka Yhdyskuntatekniikka

Kuntakehitys ja tekniikka Yhdyskuntatekniikka Hakemukset johdon, kaapelin, laitteen tai rakenteen sijoittamiseksi yleiselle alueelle taikka toiminnan järjestämisestä yleisellä alueella (sijoittamissopimus) Sisältö 1. Yleistä... 1 2. Sijoittamissopimusta

Lisätiedot

Pirkkalan kunta 1 (9) Tekninen osasto Kunnallistekniikka 7.11.2014 KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT

Pirkkalan kunta 1 (9) Tekninen osasto Kunnallistekniikka 7.11.2014 KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT Pirkkalan kunta 1 (9) KATU-/SIJOITUSLUPA HAKUOHJE JA LUPAEHDOT Pirkkalan kunta 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 KATU- JA SIJOITUSLUVAN HAKEMINEN 3 1.1 Yleistä 3 1.2 Luvan käsittely 3 1.3 Lupamuodon valinta 3 1.4

Lisätiedot

Pauli Mero LAPSIPERHEIDEN MÄÄRÄ VÄHENEE SUOMESSA SYNTYNEIDEN MÄÄRÄN HIIPUESSA

Pauli Mero LAPSIPERHEIDEN MÄÄRÄ VÄHENEE SUOMESSA SYNTYNEIDEN MÄÄRÄN HIIPUESSA Pauli Mero 07.12. 2017 LAPSIPERHEIDEN MÄÄRÄ VÄHENEE SUOMESSA SYNTYNEIDEN MÄÄRÄN HIIPUESSA (Perherakenteen käsitteet ja määritelmät sekä taulukot: Tilastokeskus) Lapsiperheitä (perhe, jossa vähintään 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Rakennusvirasto 37/2014 Palveluosasto Alueidenkäyttö 22.05.2014 Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Rakennusvirasto 37/2014 Palveluosasto Alueidenkäyttö 22.05.2014 Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) 340 Nauvontie 14, 16. Ruskeasuo, DNA oy, suostumus yksityisten rakenteiden sijoittamiseksi yleiselle alueelle HEL 2014-006317 T 10 01 01 06 SL1400269 Päätös n alueidenkäytön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 33 Alueidenkäytön toimistopäällikön päätös kadulla tehtävistä töistä perittävästä maksusta 81086824, Backström Mathias, tehtyyn muistutukseen HEL 2016-009143 T 10 01

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset Tekninen yksikkö 12.11.2015 1 Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjeet ja määräykset 1. Kaivutyöt yleisillä alueilla 1.1 Yleistä Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla ei saa tehdä

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 Katja Karevaara 13.12.2018 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 Lahden väkiluku oli vuoden 2017 lopussa 119 573. Vuoden aikana kaupungin väestö kasvoi 121 henkilöllä. Syntyneitä oli vähemmän kuin

Lisätiedot

KAIVUTÖIDEN SUORITTAMINEN JA TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN YLEISELLÄ ALUEELLA

KAIVUTÖIDEN SUORITTAMINEN JA TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN YLEISELLÄ ALUEELLA KAIVUTÖIDEN SUORITTAMINEN JA TOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN YLEISELLÄ ALUEELLA OHJEET JA MÄÄRÄYKSET 28.4.2016 Mäntsälän kunta, tekniset palvelut puh. (019) 264 5000 palvelupiste@mantsala.fi Heikinkuja 4, fax

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. Taksa Hämeenlinnan kaupungin katu- ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä ja alueiden vuokrista perittävistä maksuista

SÄÄDÖSKOKOELMA. Taksa Hämeenlinnan kaupungin katu- ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä ja alueiden vuokrista perittävistä maksuista SÄÄDÖSKOKOELMA Taksa Hämeenlinnan kaupungin katu- ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä ja alueiden vuokrista perittävistä maksuista Kv 28.1.2019 13 1 Kunnalla on kadun ja eräiden yleisten alueiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2014 1 (5) 8 Alueiden vuokraaminen eduskunnalle HEL 2014-006785 T 10 01 01 02 Kiinteistökartta 63/673 496, Arkadiankatu, Eduskuntakatu, Pohjoinen Rautatiekatu ja Pikkuparlamentin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 177 Ulvilantie 23, 30.. Asunto Oy Metsäpalsta, c/o Saudit Oy (Kiinteistö 3011-1), suostumus yksityisten rakenteiden sijoittamiseksi yleiselle alueelle. HEL 2017-003988

Lisätiedot

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI:

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: Taloyhtiön tiedot: Taloyhtiön nimi: Isännöitsijän nimi: Osoite: Puhelin/sähköpostiosoite: Osakkaan tiedot: Nimi:

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA

LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA Hyväksytty: Lupalautakunta 27.3.2019 23 Voimaatulo: 2.4.2019 Sivu 1 / 5 LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA 1 SOVELTAMISALA

Lisätiedot

TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAI- SEN TAKSA. Ympäristölautakunta

TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAI- SEN TAKSA. Ympäristölautakunta TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAI- SEN TAKSA Ympäristölautakunta 14.8.2019 49 TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA 1 (4) 1. SOVELTAMISALA Maa-ainesten ottamista

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA PERITTÄVÄT MAKSUT. Laihian kunnanvaltuuston hyväksymä.

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA PERITTÄVÄT MAKSUT. Laihian kunnanvaltuuston hyväksymä. 1 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA PERITTÄVÄT MAKSUT Laihian kunnanvaltuuston 27.9.2010 73 hyväksymä. Laihian kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

15 % OMARAHOITUSOSUUDELLA TURVALLINEN JA PYSYVÄ KÄYTTÖOIKEUS

15 % OMARAHOITUSOSUUDELLA TURVALLINEN JA PYSYVÄ KÄYTTÖOIKEUS ASUMISOIKEUSASUNNOT MITÄ ASUMISOIKEUS ON? Asumisoikeus on asuntojen hallintamuoto, joka ei ole omistamista eikä vuokraamista. Asukas maksaa osan asunnon hankintahinnasta (=asumisoikeusmaksu) sekä käyttövastiketta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Rakennusvirasto 3/2014 Palveluosasto 14.01.2014 Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Rakennusvirasto 3/2014 Palveluosasto 14.01.2014 Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) 7 Juutinraumankatu 7, 20. Länsisatama, VVO Yhtymä Oyj, lupa yksityisten rakenteiden sijoittamiseksi yleiselle alueelle HEL 2013-014345 T 10 01 01 06 SL1400005 Päätös

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

MAKSUT 2016 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ

MAKSUT 2016 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ MAKSUT 2016 MIKKELIN KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖ Kaduilla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2016 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain 14 b pykälään. Lain mukaan kunta

Lisätiedot

YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT

YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT 1 YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT Yhdyskuntatekniikka OHJEET VUOKRAUS- JA KAIVUTÖIDEN SUORITTAMISESTA... 2 1. YLEISTÄ... 2 2. KAIVULUVAN HAKEMINEN... 2 3. ENNAKKOTOIMENPITEET... 2 5. JÄLKITYÖT...

Lisätiedot

Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa

Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa MAA-AINESTAKSA 1 YLEISTÄ Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa 19.6.2018 120 Voimaantulo 1.8.2018. 2 TARKASTUSMAKSU Maa-ainesten ottamishakemuksen ja -suunnitelman tarkastamisesta, ympäristölupaja

Lisätiedot

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina.

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina. Luonnos 23.4.2015 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki, 0144411-3 PL 23 38201 Sastamala jäljempänä kaupunki Vuokralainen: Adven Oy Äyritie 18, 01510 Vantaa jäljempänä

Lisätiedot

Tekniset palvelut. KATU- JA SIJOITUSLUPA Ohjeet, maksut ja lupaehdot. Toukokuu 2019

Tekniset palvelut. KATU- JA SIJOITUSLUPA Ohjeet, maksut ja lupaehdot. Toukokuu 2019 KATU- JA SIJOITUSLUPA Ohjeet, maksut ja lupaehdot Toukokuu 2019 1 KATU- JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVÄT TYÖT 1.1 Yleistä Katu - ja muilla yleisillä alueilla tehtävät työt edellyttävät katu- ja sijoituslupaa.

Lisätiedot

Leikkimökki, kasvihuone tai grillikatos sekä isommat toimenpiteet 50 euroa

Leikkimökki, kasvihuone tai grillikatos sekä isommat toimenpiteet 50 euroa Rakentamisesta Herttoniemen siirtolapuutarhassa 2019 Yhdistyksen suostumuksen hakeminen Herttoniemen siirtolapuutarhaa koskevat rakentamisen määräykset ja ohjeet tulevat Helsingin kaupungilta. Mökkiläisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58

Espoon kaupunki Pöytäkirja 58 01.06.2015 Sivu 1 / 1 5502/02.07.00/2014 58 Tontin ja maanalaisen alueen vuokraaminen Gumbölestä sekä tontin laajennuksen vuokraaminen Muuralasta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymälle (HSY),

Lisätiedot

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä NSA-Yhtiöt Oy jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja ASEMAKAAVA-ALUE

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Leppävirran kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29 09.03.2015 Sivu 1 / 1 995/02.07.00/2015 29 Tontin määräosan myynti ja yleisen alueen vuokraus Tapiolasta Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköinti -yhtiölle pysäköintilaitoksen rakentamista varten, korttelin

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä

MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä MAANKÄYTTÖSOPIMUS JA ESISOPIMUS ALUEEN LUOVUTTAMISESTA SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä St-1 Oy (Y-tunnus: 0201124-8)

Lisätiedot

Työnaikaiset liikennejärjestelyt - opas

Työnaikaiset liikennejärjestelyt - opas Työnaikaiset liikennejärjestelyt - opas SKTY:N Syyspäivät Lahdessa 4.-5.11.2013 yhdyskuntatekniikan asiantuntija Marika Kämppi, Kuntaliitto Ohjeen taustaa Tavoitteena yhdenmukaistaa tilapäisten liikennejärjestelyjen

Lisätiedot

Lahden pyöräilykatsaus 2016 tuoretta tietoa pyöräilystä

Lahden pyöräilykatsaus 2016 tuoretta tietoa pyöräilystä Lahden pyöräilykatsaus 2016 tuoretta tietoa pyöräilystä Lahden pyöräilykatsaus 2016 on ensimmäinen pyöräliikenteen kehitystä, olosuhteita ja kehittämistä käsittelevä julkaisu Lahdessa. Lahden keskustan

Lisätiedot

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja

jäljempänä tässä sopimuksessa Maanomistaja KH xx.xx.2015 xx MAANKÄYTTÖSOPIMUS SOPIMUSOSAPUOLET Kokkolan kaupunki (Y-tunnus: 0179377-8) PL 43 67101 KOKKOLA jäljempänä tässä sopimuksessa Kaupunki sekä Markku Mattila jäljempänä tässä sopimuksessa

Lisätiedot

URJALAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA

URJALAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA URJALAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA Tämä taksa korvaa edellisen, Urjalan kunnanvaltuuston vahvistaman taksan ja tulee voimaan 01.08.2012 alkaen. Tämän taksan on Urjalan tekninen lautakunta vahvistanut

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Lupaohjeet ja ehdot. koskien katu-, puisto- ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä Kouvolassa

Lupaohjeet ja ehdot. koskien katu-, puisto- ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä Kouvolassa KOUVOLAN KAUPUNKI Lupaohjeet ja ehdot koskien katu-, puisto- ja muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä Kouvolassa (Kaivulupa ja maksut) Taksat katu- ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä perittävistä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 125. 125 Teollisuustontin vuokrauspäätöksen jatkaminen Rakennuspalvelu J. Nyström Oy:lle, kortteli 83001 tontti 6

Espoon kaupunki Pöytäkirja 125. 125 Teollisuustontin vuokrauspäätöksen jatkaminen Rakennuspalvelu J. Nyström Oy:lle, kortteli 83001 tontti 6 16.11.2015 Sivu 1 / 1 5498/02.07.00/2014 6 12.1.2015 125 Teollisuustontin vuokrauspäätöksen jatkaminen Rakennuspalvelu J. Nyström Oy:lle, kortteli 83001 tontti 6 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen,

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

KONNEVEDEN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 1 KONNEVEDEN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 2 Sisällys: 1 Yleistä 2 Tarkastusmaksu 3 Valvontamaksu 4 Kuuleminen

Lisätiedot

RAKENNUSTYÖN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT VIHDIN KUNNASSA, MAKSUTAKSA

RAKENNUSTYÖN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT VIHDIN KUNNASSA, MAKSUTAKSA ympa 11.3.2015 14 ympa liite 2 RAKENNUSTYÖN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT VIHDIN KUNNASSA, MAKSUTAKSA Voimaantulo 1.5.2015 1 Yleistä Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen taksa 1.1.2015

Vesihuoltolaitoksen taksa 1.1.2015 Vesihuoltolaitoksen taksa 1.1.2015 VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSA 1.1.2015 alkaen Arvonlisäverollinen hinta on noin hinta. Vesihuoltolaitos perii liittymistä ja käyttöä koskevat sopimusten ehdot ja yleiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 290 Tilkanvierto 4, 18. Laakso, Bostads Ab Gullkronan i Helsingfors, lupa yksityisten rakenteiden sijoittamiseksi yleiselle alueelle HEL 2016-005611 T 10 01 01 06 SL

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA

ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA ASIKKALAN KUNNAN RAKENNUSVALVONNAN VIRANOMAISTEHTÄVIEN MAKSUPERUSTEIDEN TAKSA Ympäristölautakunta 4.3.2014 16 Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Rakentamisen ja siihen verrattavien muutoksien valvonta (MRL 125

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 47

Espoon kaupunki Pöytäkirja 47 05.05.2014 Sivu 1 / 1 2916/10.00.02/2013 76 2.9.2013 47 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Laaksolahdesta Kiinteistö Oy Sinikallion Hoitokodille, kortteli 60060 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kahden pientalotontin vuokraaminen Henttaalla, korttelin tontit 1 ja 2

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kahden pientalotontin vuokraaminen Henttaalla, korttelin tontit 1 ja 2 03.06.2013 Sivu 1 / 1 4535/10.00.02/2012 104 5.11.2012 62 Kahden pientalotontin vuokraaminen Henttaalla, korttelin 21162 tontit 1 ja 2 Valmistelijat / lisätiedot: Henry Laine, puh. (09) 816 25929 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 55 Atlantinkatu 7, 20. Länsisatama, Kiinteistö Oy Helsingin Atlantinkatu 7 (kiinteistö 20071-4 / At-lantinkatu 7), lupa yksityisten rakenteiden sijoittamiseksi yleiselle

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2016

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2016 henkilöä Irja Henriksson 31.5.2017 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2016 on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2016 lopussa 119 452. Vuoden aikana kaupungin väestö kasvoi

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI MAKSULUETTELO Rakentamisen valvonta ja neuvonta Luettelossa esitetään yleiset maksutiedot, ei sopimuskohtaisia

NAANTALIN KAUPUNKI MAKSULUETTELO Rakentamisen valvonta ja neuvonta Luettelossa esitetään yleiset maksutiedot, ei sopimuskohtaisia 1 Uudisrakentamisen ja siihen verrattavien muutoksien valvonta (MRL) rakentaminen ja laajentaminen vapaa-ajan asunto tai sen laajentaminen tai saunan rakentaminen yksinkertainen rakennus korjaus- ja muutostyö

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentaminen Levijärven alitse, Kittilä Levin Vesihuolto Oy PL 35 99131

Lisätiedot

Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75

Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75 Liite Lii nro 2/17.11.2004 66 Muutettu 19.10.2005 75 VENEPAIKKOJEN VUOKRAUSSÄÄNNÖT, PIENVENESATAMASÄÄNNÖT JA KARTAT Muutettu 19.10.2005 75 Hyväksytty liikuntalautakunnassa 17.11.2004 66 KIRKKONUMMEN KUNNAN

Lisätiedot

Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2013 alkaen

Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2013 alkaen Kadulla ja yleisillä alueilla tehtäviin töihin liittyvä palveluhinnasto 1.1.2013 alkaen Maksut perustuvat kunnossapitolain 14 b pykälään. Lain mukaan kunta hyväksyy maksujen määräämisen perusteet. Työstä

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

1 SIJOITUSLUPA, ILMOITUS TYÖSTÄ JA KAIVULUPA

1 SIJOITUSLUPA, ILMOITUS TYÖSTÄ JA KAIVULUPA Orimattilan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaivuutöiden ohjeet päiv. 1.1.2017 1 SIJOITUSLUPA, ILMOITUS TYÖSTÄ JA KAIVULUPA 1.1 Sijoituslupa Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla ei saa tehdä kaivutöitä

Lisätiedot

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA Inkoon kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikka Risto Saari / RS 27.8.2008

Yhdyskuntatekniikka Risto Saari / RS 27.8.2008 Kaarinan kaupunki 1 (7) Yhdyskuntatekniikka Risto Saari / RS SOPIMUS RAKENNUSTÖIDEN SUORITTAMISEKSI KADULLA TAI MUULLA YLEISELLÄ ALUEELLA (= puistokäytävällä, puistoalueella, torilla, katuaukiolla, erillisellä

Lisätiedot

Sivu 1 / 6 LAUKAAN KUNTA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

Sivu 1 / 6 LAUKAAN KUNTA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Sivu 1 / 6 LAUKAAN KUNTA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Laukaan kaavoitus- ja rakennuslautakunta 25.1.2017 Sivu 2 / 6 Laukaan kunnassa

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT K A U H A J O E N K A U P U N K I MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT VOIMAANTULO 1.1.2015 Kauhajoen kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA. 2011 Nro 26

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA. 2011 Nro 26 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 26 TEKNISEN LAUTAKUNNAN ALAISTEN VASTUUALUEIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty teknisessä lautakunnassa 13.12.2011) I YLEISTÄ 1 Soveltamisala Teknisen lautakunnan alaisten

Lisätiedot

Elämäniloa ja sivistystä. Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto

Elämäniloa ja sivistystä. Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Elämäniloa ja sivistystä Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Elämäniloa ja sivistystä Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden hankkia tietoa ja elämyksiä. Toimintamme edistää luku-, kirjallisuus-

Lisätiedot

Vuokralainen on velvollinen kustannuksellaan toteuttamaan vuokra-alueella valtion korkotukemia asumisoikeusasuntoja.

Vuokralainen on velvollinen kustannuksellaan toteuttamaan vuokra-alueella valtion korkotukemia asumisoikeusasuntoja. 1 Asuntotontin (pientalo, 1 076 k-m 2 ) pitkäaikainen vuokraaminen TA- Asumisoikeus Oy:lle valtion korkotukemia asumisoikeusasuntoja varten (Vuosaari, tontti 54288/7) Solvikinkuja 3 Muut sopimusehdot 2-14

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33

Espoon kaupunki Pöytäkirja 33 15.04.2013 Sivu 1 / 1 1734/02.07.00/2013 33 Tontin vuokraaminen Juvanmalmilta Matti Tausalle perustettavan kiinteistöosakeyhtiön lukuun varastorakennuksen ja tuotantotilan rakentamista varten, korttelin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Rakennusvirasto Palveluosasto Alueidenkäyttö Toimistopäällikkö PAK Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 248 Hopeakaivoksentie 26, 49. Laajasalo, Kiinteistö 49182-6, lupa yksityisten rakenteiden sijoittamiseksi yleiselle alueelle. HEL 2016-006206 T 10 01 01 06 SL1600365

Lisätiedot

2.1 Suunnitelmaa kohti 350,00. + ottamisalueen pinta-alan mukaan ( min 1 ha ) 100,00 / ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn

2.1 Suunnitelmaa kohti 350,00. + ottamisalueen pinta-alan mukaan ( min 1 ha ) 100,00 / ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn PARKANON KAUPUNKI 1 MAA-AINESTAKSA Parkanon kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

Ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava kunnalle seuraavat maksut: 2.1 Suunnitelmaa kohti 370

Ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava kunnalle seuraavat maksut: 2.1 Suunnitelmaa kohti 370 Riihimäen kaupunki TAKSAT MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Hyväksytty 12.12.2011 Voimaantulo 1.2.2012 1 YLEISTÄ Maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

15.1.2015. Myyntipaikkaan voi tulla tuntia ennen kauppahallin avautumista ja sieltä tulee poistua tunnin kuluessa kauppahallin sulkeutumisesta.

15.1.2015. Myyntipaikkaan voi tulla tuntia ennen kauppahallin avautumista ja sieltä tulee poistua tunnin kuluessa kauppahallin sulkeutumisesta. 1 (5) Hakemukset kauppiasyhdistykselle (puheenjohtajan tai edustajan hyväksymä hakemus): alle 1 kalenterikuukausi (1-4 viikkoa) - etusijalla Hakaniemen kauppahallin vuokralaiset (kauppiasyhdistys päättää

Lisätiedot