Ekokemin ohje 2/12. Lajittele ja pakkaa turvallisesti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ekokemin ohje 2/12. Lajittele ja pakkaa turvallisesti"

Transkriptio

1 Ekokemin ohje 2/12 Lajittele ja pakkaa turvallisesti

2 Hyödyt hyvin hoidetusta jätehuollosta Oikein valituilla keräys-, pakkaus- ja merkintäratkaisuilla edistetään hyötykäyttöä. Hyötykäytöllä sekä energia- ja materiaalitehokkuudella säästetään luonnonvaroja. TALOUDELLISET HYÖDYT Materiaalina ja energiana hyödynnettävien jätteiden kustannukset ovat edullisempia kuin loppusijoitettavien jätteiden Astiakokojen ja tyhjennysvälien optimointi säästää keräyskustannuksia MATERIAALISET HYÖDYT Tehostunut materiaalien lajittelu parantaa hyötykäyttöastetta Hyötykäyttö säästää luonnonvaroja TOIMINNALLISET HYÖDYT Oikein valitut keräyspaikat ja selkeät merkinnät motivoivat oikeisiin toimintatapoihin ja parantavat lajittelutulosta YRITYSKUVALLISET HYÖDYT Yhtenäiset jätepisteet ja keräysvälineet sekä merkinnät parantavat tehdasalueen yleisilmettä ja viihtyisyyttä Jätemateriaalien tehostunut hyötykäyttö parantaa yrityksen imagoa Jäteperäisiä polttoaineita hyödyntämällä säästetään neitseellisiä polttoaineita ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Hyvä toimintakulttuuri näkyy yrityksessä myös hyvin hoidettuna materiaali- ja jätehuoltona. JÄTEHUOLLON ETUSIJAJÄRJESTYS Jätteiden etusijajärjestystä toteutetaan yhteistyössä asiakkaan kanssa. Puuosia valmistavan tehtaan jätteet päätyvät lähes kaikki hyötykäyttöön.

3 Merkittäviä säästöjä Ekokemin ratkaisuilla Tarjoamme koko ympäristönhuollon kattavat palvelut sekä kierrätys- ja hyötykäyttöratkaisuja, joilla edistät luonnonvarojen säästämistä ja jätteiden etusijajärjestyksen toteutumista. JÄTEKARTOITUS Yhdessä Ekokemin asiantuntijan kanssa toteutettava jätekartoitus antaa tarkan kuvan toimipaikan jätehuollon nykytilasta ja auttaa sinua parantamaan yrityksesi jätehuollon toimivuutta, laatua ja materiaalitehokkuutta. JÄTEHUOLLON SUUNNITTELU Suunnittelemme yrityksesi koko jätehuollon toteutuksen alkaen kustannustehokkaimpien hyötykäyttöratkaisujen mukaisesta syntypaikkalajittelusta aina keräys- ja kuljetuslogistiikkaan, koulutukseen ja raportointiin asti. JÄTEHUOLLON KOKONAISTOIMITTAJA Jätteiden keruun, kuljetuksen ja käsittelyn kokonaissuunnittelu ja materiaali- ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut johtavat energian kulutuksen pienenemiseen. Kokonaistoimittajana vastaamme kaikista jätehuollon käytännön järjestelyistä. KOULUTUS Alan osaamisen edelläkävijänä tarjoamme jätehuoltoon perehdyttävää sekä osaamista syventävää koulutusta. Järjestämme yleisiä kursseja sekä räätälöityjä koulutustilaisuuksia yrityksesi tarpeiden mukaan. OTA YHTEYTTÄ! Jätekartoitukset ja palvelusopimukset Asiakasneuvontamme ohjaa sinut alueellisen asiakaspalveluryhmämme asiantuntijan puoleen Puh , s-posti: Yhteistyö voi olla yksittäisiä toimituksia, kattavia konsernisopimuksia tai hankkeita, joissa Ekokem ottaa vastuun osasta asiakkaan teollista prosessia. Astiat, pakkaukset, suojavälineet, tarvikkeet ja merkinnät Asiakasneuvontamme auttaa sinua valitsemaan jätehuoltoosi asian - mukaiset ja turvalliset pakkaukset sekä opastavat merkinnät Puh , s-posti: asiakasneuvonta@ekokem.fi Koulutus Kouluttajamme ja kurssisihteerimme auttavat sinua valitsemaan valmiista kurssitarjonnasta tai suunnittelemaan täsmälleen tarpeittesi mukaiset koulutustilaisuudet Puh , sähköposti: kurssit@ekokem.fi. Pyydä asiantuntijamme perehtymään yrityksesi jätehuoltoon. Saavutettavissa olevat hyödyt voivat olla merkittäviä.

4 Lajittelemalla ohjaat jätteet hyötykäyttöön Lajittelulla voit ohjata materiaaleja aiempaa enemmän hyöty käytettäväksi joko raakaaineena tai energiana. 1. Suunnittele jätteiden keräys niin, että erilaiset jätteet kerätään erilleen jo syntypaikalla. Järjestä työskentely vaivattomaksi ja turvalliseksi. 2. Järjestä keräyspisteet, niiden on hyvä sijaita mahdollisimman lähellä jätteiden syntypaikkaa. 3. Merkitse jätepisteet jätejakeiden mukaisesti ja laadi lajitteluohjeet keräyspisteisiin. 4. Varaa eri jätejakeille sopivat yhdenmukaiset jäteastiat. Jos jätteesi kuuluvat vaarallisten aineiden kuljetusmääräysten piiriin, valitse kuljetukseen tyyppihyväksytyt 1 astiat. 5. Laadi tai hanki käyttöösi sopivat astioi den merkintämateriaalit. 6. Perehdytä henkilökunta ja urakoitsijat jätteiden lajitteluun ja pakkaamiseen. ERILAISIA JÄTEVIRTOJA VAARALLINEN JÄTE, HYÖDYNTÄMINEN ENERGIANA HYÖDYNTÄMINEN RAAKA-AINEENA HYÖDYNTÄMINEN ENERGIANA HYÖTYKÄYTTÖÖN KELPAAMATON JÄTE, SIJOITTAMINEN KAATOPAIKALLE Kerää erilleen ensin erilaiset vaaralliset jätteet, sitten materiaalina hyödynnettävät jakeet, energiana hyödyn nettävät materiaalit ja loppusijoitettaviksi päätyvät jakeet. PIENKEMIKAALIT Kerää kemikaalijätteet erilleen vähintään seuraavasti: Syttyvät Hapettavat Myrkylliset Syövyttävät, erikseen hapot ja emäkset Kerää seuraavat aineet aina erilleen kaikista muista jätteistä. Lähetä ne käsiteltäviksi omissa, selvästi merkityissä pakkauksissaan: Elohopea ja elohopeapitoiset jätteet, laitteet ja laitteiden osat Jodipitoiset jätteet Bromipitoiset jätteet Metallinen natrium Metallinen kalium Syanidit Perkloorihappo Typpihappo Suolahappo Rikkihappo Kun tarvitset yksityiskohtaisia tietoja, ota yhteys Ekokemin asiantuntijoihin.

5 Oikein valituilla pakkauksilla lisäät tehokkuutta ja Valitse sopivat keräysvälineet, -astiat ja -pakkaukset. Jätteiden turvallisen käsittelyn ehdoton edellytys on, että erilaiset jätteet pidetään erillään toisistaan heti syntypaikalta alkaen. 2 Keräysvälineiden ja -pakkausten valinnan määräävät ensisijaisesti jätteen laatu, määrä ja kuljetuslainsäädäntö. Kaikki jätteet on pakattava ja merkittävä niin, että niistä ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jätteen ominaisuudet Ota huomioon jätteiden mekaaniset ja kemialliset vaikutukset kuten syövyttävyys tai jätteen ja pakkausmateriaalin mahdolliset reaktiot. Huomioi jätteen erityisominaisuudet kuten kaasuuntuminen, pölyäminen ja jäätyminen. Jätepiste ja astioiden siirrot Varaa astioille riittävästi tilaa sekä täysille astioille vaivaton ja turvallinen siirtoreitti: kynnykset, rampit, lastauslaiturin vaatimukset sekä ajoneuvoon siirtäminen. Kierrätettävyys Kierrätettävät pakkaukset säästävät käsittelykustannuksissa. Käytä mahdollisuuksien mukaan IBC-pakkauksia, kemikaalijätelaatikoita tai esimerkiksi loisteputkien valumuovisia kuljetus laatikoita. Jätemäärä Mitoita astiat suunnitellun tyhjennysjakson mukaan. Ota huomioon myös huoltoseisokit ja muut poikkeus tilanteet. Keräys- ja varastointiajan pidentyessä kasvavat riskit kuten jätejakeiden sekoittuminen, pakkaus merkintöjen sekä jätettä koskevan tiedon häviäminen ja astioiden rikkoutuminen. PAKKAAMISOHJEITA 1. Älä ylitäytä, vaan jätä laajenemisvara. Täytä enintään 90 % maksimitilavuu desta, jotta jätteet pääsevät laajenemaan ilman pakkauksen rikkoontumisvaaraa. 2. Sulje huolella. Pakkausten ja suljinmekanismien on kestettävä jätteen varastointi ja kuljetus. 3. Puhdista pinnat mahdollisista roiskeista ja tahroista, jotta astioiden käsittely on turvallista ja merkinnät pysyvät paikoillaan. 4. Muista, että pakkaukset on voitava myös avata, tutkia ja tyhjentää turvallisesti. 5. Pakkaa erilaisista pakkauksista kootut erät kuormalavalle, yhdelle kuorma lavalle vain yhteen jäte-erään kuuluvia pakkauksia. Sido kokonaisuus hyvin esimerkiksi pakkauskalvolla.

6 turvallisuutta Pakkausten UNtyyppihyväksyntä Vaarallisten aineiden kuljetusmääräysten (VAK) alaiset aineet on lähes poikkeuksetta kuljetettava tyyppihyväksytyissä pakkauksissa. Pakkauksen on aina oltava kemiallisesti ja fysikaalisesti sopiva siinä kuljetettavalle aineelle. UN-tyyppihyväksyntä kertoo, että pakkaus on kansainvälisiä säädöksiä noudattaen hyväksytty vaarallisten aineiden kuljetukseen. Tyyppihyväksyntä on voimassa rajoitetun ajan. UN-hyväksytyt IBC-pakkauk set on tarkastettava vähintään 2,5 vuoden välein. Muovipakkaukset ja metalli muoviyhdistelmä pakkausten muoviosat ovat käyttökelpoisia 5 vuotta valmistus ajankohdastaan. HUOMAA ERITYISESTI Selvitä ennen jätteen pakkaamista seuraavien jätteiden pakkaaminen: Pienkemikaalijäte Lääkejätteet Sairaalajätteet ja tartuntavaaralliset jätteet Paristot, erilaiset akut Elohopeapitoiset jätteet Torjuntatai suojausainepitoiset jätteet Loisteputket, energiansäästölamput LED-lamput Asiakirjat ja muu tietosuojaa vaativa jäte Sähköja elektroniikkalaiteromu Pilaantunut maa Kattavan valikoiman astioita ja merkintämateriaaleja löydät Ekokemin verkkosivuilta: ekokem.fi Tilaa jäteastia. Yhteenpakkaaminen Yhteenpakkaaminen tarkoittaa pienten keräysastioiden pakkaamista kuljetusta varten yhteiseen kuljetuspakkaukseen. Vaaraominaisuuksiensa vuoksi erilleen kerätyt jätteet on pakattava eri kuljetuspakkauksiin: esimerkiksi syttyvät, myrkylliset ja syövyttävät eri kuljetuspakkauksiin, samoin kuin hapot ja emäkset omiin kuljetuspakkauksiinsa. ERILAISIA PAKKAUSVAIHTOEHTOJA JÄTEPURISTIN SIIRTOLAVA Irtokuljetukset suoraan jätteen syntypaikalta ovat paras ratkaisu niin nestemäisille kuin kiinteillekin jätteille, kun jätettä kertyy runsaasti. Puristimet ovat tilaa säästäviä ja varmatoimisia ratkaisuja kohteisiin, joissa yhtenäistä jätejaetta syntyy suurehkoja määriä. Keräyskontit ja IBC-pakkaukset sopivat sekä jätteen keräämiseen että kuljetukseen. Sisätiloissa ne edellyttävät hyviä logistisia ratkaisuja. Vaarallisten aineiden kuljetusmääräysten (VAK) R1000 Tynnyrit soveltuvat pienehköjen jätemäärien varastointiin ja kuljetukseen erityisesti, jos tynnyreitä ei aiemman sisältönsä vuoksi voi käyttää hyödyksi. alaiset aineet on lähes poikkeuksetta kuljetettava tyyppihyväksytyissä pakkauksissa. THP200 L70 Pienpakkaukset sopivat vaarallisille jätteille, joita voi toimittaa käsiteltäväksi kuljetusvaatimukset täyttävissä pienastioissa tai laboratoriojätelaatikkoon pakattuna.

7 Selkeät merkinnät parantavat lajittelutulosta 3 Jätepiste tai varasto Hyvä merkintä on esimerkiksi noin 80x100 cm:n kokoinen kilpi, jossa on lueteltu kerättävät jätteet sekä niiden varoitusmerkinnät. Kun selvästi merkityssä paikassa säilytetään vain yhden tyyppistä jätettä, riittää, että jätepiste tai varastopaikka merkitään. Jos jätepisteessä tai varastopaikassa säilytetään erilaisia jätteitä, eikä astioilla ole omia merkittyjä paikkoja, on jokainen astia merkittävä. Jäteastiat Astioissa pitää olla vähintään jätteen ja jätteen haltijan nimi. Jos jätteellä on vaarallisia ominaisuuksia, tarvitaan astiaan tai vaihtoehtoisesti jätepisteeseen tai -varastoon tiedot jätteen vaaraa aiheuttavista ominaisuuksista. Jos vaarallisia ominaisuuksia ei ole, astioihin tarvitaan nimien lisäksi jätteen kuljetuksen (ja käsittelyn) mahdollisesti vaatimat merkinnät. Vaarallisten jätteiden merkitseminen Vaarallisten jätteiden varastopaikkaan tai jäteastiaan tarvitaan turvallisuusmerkinnät: vaaraa kuvaava tunnusmerkki vaaraominaisuuden aiheuttavan aineen nimi aineen aiheuttamaa vaaraa ja sen vaatimia turvallisuustoimenpiteitä kuvaavat vaara- ja huomiolausekkeet Kun jätteen ominaisuudet eivät poikkea raaka-aineena käytetystä aineesta, voidaan keräysastioina käyttää aineiden alkuperäisiä astioita ja merkintöinä alkuperäisiä merkintöjä. Etiketin tietojen lisäksi tarvitaan jätteen haltijan nimi ja merkintä JÄTE. Yhdistelmäkonttivarasto on siirtovalmis, lämpö eristetty ja valuma-altailla varustettu varastoratkaisu kohteisiin, joissa tarvitaan joustavasti uutta varastotilaa. Varastokilpi Lajittelumerkintä Astiamerkintä Sairaalajätteen merkintä Kuljetusmerkintä Tunnistamattomat jätteet Jos et tunne hallussasi olevia vaarallisia jätteitä, jätteen varastopakkauksiin on tehtävä merkintä: Myrkyllistä jätettä, koostumus tuntematon. Merkinnässä pitää olla myrkyllisen ja syttyvän jätteen merkit sekä niihin liittyvät vaara- ja huomiotoimenpiteiden lausekkeet. Tunnistamattoman jätteen vaaraominaisuus on selvitettävä ennen kuljettamista käsittelyyn, sillä tunnistamattoman aineen kuljettaminen on kielletty. Kuljetusmerkinnät Jos aineella on ominaisuuksia, joiden perusteella se merkitään kemikaalien vaaraominaisuuksia kuvaavin merkein, se kuuluu todennäköisesti myös vaarallisten aineiden kuljetusmääräysten alaisuuteen. Kun vaarallinen jäte kuuluu VAK:n piiriin, kuljetuspakkaukseen on lisättävä kuljetusmääräysten mukainen varoitusmerkki sekä aineen UN-tunnusnumero. Vaarallisen jätteen kuuluminen VAK:n alaisuuteen kannattaa selvittää pakkausta valittaessa, koska kuljetuspakkausten on oltava tyyppihyväksyttyjä. Tunnistamattoman jätteen vaaraominaisuus on selvitettävä ennen kuljetusta.

8 Säästämme luonnonvaroja Luonnonvarojen ehtyminen, kierrätysyhteiskuntaan pyrkiminen, uudenlaiset energiantuotantomuodot ja ilmastonmuutoksen hillitseminen ovat yhä merkittävämpiä ilmiöitä. Tehtävämme on auttaa asiakkaitamme vähentämään ympäristökuormitustaan, liiketoimintaamme on jätteeksi joutuneiden materiaalien palauttaminen takaisin kiertoon. Ekokem Oy Ab Kuulojankatu 1 PL 181, Riihimäki Puh Faksi /2012 Hämeen Kirjapaino Oy, Tampere

Lajittele ja pakkaa turvallisesti 03/2019

Lajittele ja pakkaa turvallisesti 03/2019 Lajittele ja pakkaa turvallisesti Sopivilla pakkauksilla varmistat turvallisuuden ja sujuvuuden Keräysvälineiden ja -pakkausten valinnan määräävät ensisijaisesti jätteen laatu, määrä ja kuljetuslainsäädäntö.

Lisätiedot

Lajittele ja pakkaa turvallisesti

Lajittele ja pakkaa turvallisesti Lajittele ja pakkaa turvallisesti Oikein valituilla pakkauksilla varmistat jätehuollon turvallisuuden ja sujuvuuden Keräysvälineiden ja -pakkausten valinnan määräävät ensisijaisesti jätteen laatu, määrä

Lisätiedot

Pienkemikaali- ja laboratoriojätteet

Pienkemikaali- ja laboratoriojätteet Pienkemikaali- ja laboratoriojätteet Pienkemikaalijätteen turvallisen ja oikean käsittelyn edellytys on, että erilaiset kemikaalit pidetään erillään ja pakataan sekä käsitellään oikein. Kerää erilleen

Lisätiedot

Ekokemin ohje 1/14. Terveydenhuollon vaaralliset ja erityisjätteet

Ekokemin ohje 1/14. Terveydenhuollon vaaralliset ja erityisjätteet Ekokemin ohje 1/14 Terveydenhuollon vaaralliset ja erityisjätteet Terveydenhuollossa syntyy useita alalle ominaisia erityisjätteitä, joista osa on vaarallista jätettä. Vaaralliset ja erityisjätteet edellyttävät

Lisätiedot

Ekokemin ohje 3/12. Jätteiden turvalliseen kuljettamiseen

Ekokemin ohje 3/12. Jätteiden turvalliseen kuljettamiseen Ekokemin ohje 3/12 Jätteiden turvalliseen kuljettamiseen Muutamia perusasioita Jätehuollossa on muutamia perusasioita, jotka ovat kaikille toimijoille yhteisiä riippumatta siitä, millaisia jätteitä tuotannosta

Lisätiedot

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet)

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Yritysneuvojakoulutus Gardenia 28.2.2008 Ympäristötarkastaja Hannu Arovaara Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Ongelmajätteet Jätelaki (1072/1993) Jäte: aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut

Lisätiedot

Jätteiden turvallinen kuljettaminen 03/2019

Jätteiden turvallinen kuljettaminen 03/2019 Jätteiden turvallinen kuljettaminen Turvallinen kuljettaminen Vaarallisten aineiden kuljetukset ovat tarkoin säädeltyjä. Velvoitteet tulevat pääosin jätelaista sekä vaarallisten aineiden kuljetuslaista.

Lisätiedot

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet

Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet Maatilan jätehuolto ja vaaralliset aineet 1 Jätehuollon ajurit kohti kierrätysyhteiskuntaa Vahvimmat muutosajurit Uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset Biohajoavan jätteen kaatopaikkaamiskielto Markkinatalouden

Lisätiedot

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Kodin vaaralliset jätteet talteen Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Ongelmajäte on nyt vaarallinen jäte Uudessa jätelaissa otetaan käyttöön

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN Rakennusjätteet Keski-Suomessa -tilaisuus, Jyväskylä 5.12.2017 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS

Lisätiedot

Mustialan navetan jäteopas

Mustialan navetan jäteopas Mustialan navetan jäteopas Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Näitä periaatteita sovelletaan myös navetan toimintoihin. Pääperiaate on ottaa huomioon

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

VAARALLISTEN JÄTTEIDEN INFOA. Antti Anhava / Fortum Waste Solutions Oy /

VAARALLISTEN JÄTTEIDEN INFOA. Antti Anhava / Fortum Waste Solutions Oy / VAARALLISTEN JÄTTEIDEN INFOA Antti Anhava / Fortum Waste Solutions Oy / 5.6.2018 Fortum Waste Solutions Oy Fortum - konserniin kuuluva yritys 1.9.2016 Fortum osti Ekokem Oyj:n 4.4.2017 Ekokem nimi vaihtui

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta.

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta. Laatija Päiväys Asiakirja Matti Katila 2.6.2010 Jätehuoltosuunnitelma Kohde Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ilkantie 3, Helsinki 1 Johdanto 2 Lainsäädäntö 3 Vastuut 4 Tavoitteet Kiinteistössä on kone-

Lisätiedot

Mitä on vaarallinen jäte?

Mitä on vaarallinen jäte? Mitä on vaarallinen jäte? Mitä on vaarallinen jäte? Monet kotona käytettävät tuotteet, kuten puhdistusaineet ovat vaarallisia ja myrkyllisiä. Vaaralliset jätteet ovat vaarallisia ihmisten terveydelle tai

Lisätiedot

Isännöitsijän jäteopas

Isännöitsijän jäteopas Isännöitsijän jäteopas www.kiertokapula.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 4 3. Jätejakeet... 5 Hyötyjätteet... 5 Biojäte... 5 Kuivajäte / Sekajäte... 5 Erikseen kuljetettavat jätejakeet...

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta

Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta Näytelogistiikka Itellan näkökulmasta Labquality-päivät 10.2.2012 Pauliina Auveri VAK turvallisuusneuvonantaja Esityksen sisältö Lähettäjän yleiset velvollisuudet s.3 Näytteiden luokitus s. 4-6 Pakkaaminen

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

IBC-PAKKAUKSIEN MAAILMANLAAJUINEN NOUTO JA KUNNOSTUS

IBC-PAKKAUKSIEN MAAILMANLAAJUINEN NOUTO JA KUNNOSTUS IBC-PAKKAUKSIEN MAAILMANLAAJUINEN NOUTO JA KUNNOSTUS Kestävä ratkaisu tyhjille pakkauksille: SCHÜTZ TICKET SERVICE. Ympäristön suojeleminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö kuuluvat tämän päivän teollisuusyritysten

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuusseminaari, Lahti 11.4.2013 Hanna Pynnönen Kuusakoski Oy Title and content slide Level 1 bullet - Level 2 bullet Level 3 bullet 1 Title and content

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 1. Jätehuolto, kierrätys ja ongelmajätteet 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 13 Sisältö 1.1 REF... 3 1.2 Läheisyysperiaate... 4 1.3 Metalli+ympäristö... 5 1.4 kaikki

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

Oikeat astiat turvalliseen pakkaamiseen

Oikeat astiat turvalliseen pakkaamiseen Oikeat astiat turvalliseen pakkaamiseen KIINTEÄT JÄTTEET 1 2 6 7 10 11 4 12 3 5 8 9 K140 K240 K360 K660 K1100 A140 A240 A660 A1100 RM140 RM240 RM660 Kiinteän jätteen keräys-, varastointi- ja kuljetusastiat

Lisätiedot

Jätehuolto tärkeä tehtävä

Jätehuolto tärkeä tehtävä Jätehuolto tärkeä tehtävä Sabina Lindström ympäristökouluttaja Rosk n Roll -jätehuoltopalvelu 2018 Luennon sisältö Luennolla käydään läpi jätteisiin ja kierrätykseen liittyviä asioita Jätehuollon tärkeys

Lisätiedot

Vaarallinen jäte. Pakkaaminen, merkintä ja kuljettaminen

Vaarallinen jäte. Pakkaaminen, merkintä ja kuljettaminen Vaarallinen jäte Pakkaaminen, merkintä ja kuljettaminen Mitä vaarallinen jäte on? Vaarallisella jätteellä tarkoitetaan jätettä, jolla on palo- tai räjähdysvaarallinen, tartuntavaarallinen, muu terveydelle

Lisätiedot

SUOMALAINEN PAKKAUSALAN AMMATTILAINEN

SUOMALAINEN PAKKAUSALAN AMMATTILAINEN SUOMALAINEN PAKKAUSALAN AMMATTILAINEN SISÄLLYS 1 Metalpak Oy:n esittely 3 Teknokemian kartioastiat 4 Elintarvikepakkaukset 5 Erikoispakkaukset 6 Kannet 7 Painokansiastiat 8 Kannen suljentalaitteet SUOMALAINEN

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Finncont Oy, Virrat henkilöstöä n. 130 liikevaihto n. 20 milj. Perustettu v. 1974. Räätälöityjä ratkaisuja 40 vuotta

Finncont Oy, Virrat henkilöstöä n. 130 liikevaihto n. 20 milj. Perustettu v. 1974. Räätälöityjä ratkaisuja 40 vuotta Teollisuuden polttonesteet -seminaari 9.-10.9.2015, Tampere Työmaiden ja maatilojen siirrettävät (ja varasto-) säiliöt käyttökelpoiset vaihtoehdot eri kohteisiin Timo Linjamaa, myyntipäällikkö, vakiotuotteet

Lisätiedot

Ympäristölainsäädäntö

Ympäristölainsäädäntö Ympäristölainsäädäntö Lain velvoitteiden tunnistaminen, tulkinta ja noudattaminen ovat aina organisaation omalla vastuulla. Ekokompassin lakilista tarjoaa keskeisen ympäristölainsäädännön koottuna. 1.

Lisätiedot

KOKOEKO seminaari, Kuopio, 11.2.2014. Palvelun tuottajan näkökulma Jaakko Soini, Ekokem

KOKOEKO seminaari, Kuopio, 11.2.2014. Palvelun tuottajan näkökulma Jaakko Soini, Ekokem KOKOEKO seminaari, Kuopio, 11.2.2014 Palvelun tuottajan näkökulma Jaakko Soini, Ekokem Säästämme luonnonvaroja Säästämme luonnonvaroja parantamalla asiakkaiden materiaali- ja energiatehokkuutta. 2 Liikevaihto

Lisätiedot

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi Suomen Turvallisuusneuvonantajat Laatu ja turvallisuus auditointi Yritys: Tarkastelun kohde: Auditoija: Päiväys: 1.1 Vastuuhenkilöt 1.1.1 Onko kemikaalien maakuljetuksille nimetty turvallisuusneuvonantaja?

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Käsiteltävät kemikaalit 3. Tuotantomäärät 4. Olemassa

Lisätiedot

YRITYKSEN JÄTEOPAS Tehtävänä puhtaampi ympäristö

YRITYKSEN JÄTEOPAS Tehtävänä puhtaampi ympäristö YRITYKSEN JÄTEOPAS Tehtävänä puhtaampi ympäristö YRITYKSEN JÄTEHUOLTO Hyvin järjestetty jätehuolto auttaa yritystä säästämään rahaa ja ympäristöä. Säästöä syntyy mm. parantamalla materiaalitehokkuutta

Lisätiedot

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS JÄTETILA JÄTETILAN SIJAINTI Jätetila Vaasassa jätekatoksille ja rakennelmille tarvitaan toimenpidelupa tai rakennuslupa. Jätetila on yleensä aitaus, katos tai huone. Toimiva jätetila

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

VAKkia vai vapautettua? Erilaisten akkujen käsittelyä ja kuljetusta tapahtuu, joten osapuolten vastuistakin on hyvä olla selvillä!

VAKkia vai vapautettua? Erilaisten akkujen käsittelyä ja kuljetusta tapahtuu, joten osapuolten vastuistakin on hyvä olla selvillä! VAKkia vai vapautettua? Erilaisten akkujen käsittelyä ja kuljetusta tapahtuu, joten osapuolten vastuistakin on hyvä olla selvillä! Heli Hörkkö, Schenker Oy Järjestelmätuki, VAK-turvallisuusneuvonantaja

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Pientalon jätehuolto. Maija Palomäki

Pientalon jätehuolto. Maija Palomäki Pientalon jätehuolto Maija Palomäki 14.3.2018 Sisältö Omakotiasujan jätehuoltopalvelut Jäteastian yhteiskäyttö Kompostointi Risujen käsittely Monilokeroinen jäteastia Lisätietoa jäteasioista Omakotiasujan

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit KEMIKAALIT valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset KEMIKAALILAINSÄÄDÄNNÖN VALVONTA Teollinen käsittely ja varastointi Ympäristön suojelu Terveyden suojelu ja työsuojelu Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut?

Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut? Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut? Kehittämisinsinööri Tuulia Innala & Projekti-insinööri Henna Luukkonen Kuntamarkkinat 10.9.2014 Kunnan tehtävät jätehuollossa Kunta (omistajana,

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Catering-ala TYÖSSÄOPPIMISJAKSO Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää,

Lisätiedot

Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa

Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa 1 TURVALLINEN TYÖSKENTELY Turvallinen työskentely on keskeinen osa kemian osaamista. Kokeellisissa töissä noudatetaan kemikaali, jäte ja työturvallisuuslainsäädäntöä.

Lisätiedot

Jäte arvokas raaka-aine FIBS Ratkaisun Paikka 2015 Jorma Mikkonen, Lassila & Tikanoja Oyj. Lassila & Tikanoja Oyj 1

Jäte arvokas raaka-aine FIBS Ratkaisun Paikka 2015 Jorma Mikkonen, Lassila & Tikanoja Oyj. Lassila & Tikanoja Oyj 1 Jäte arvokas raaka-aine FIBS Ratkaisun Paikka 2015 Jorma Mikkonen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 1 JÄTTEET OVAT TULEVAISUUDEN RAAKA- AINETTA Kaatopaikat Hygieniauhan torjuminen Jätteiden

Lisätiedot

LEIKKUUNESTEEN JÄTELIUOSTEN KÄSITTELY. Pekka Hyvärinen aluejohtaja

LEIKKUUNESTEEN JÄTELIUOSTEN KÄSITTELY. Pekka Hyvärinen aluejohtaja LEIKKUUNESTEEN JÄTELIUOSTEN KÄSITTELY aluejohtaja Esityksen sisältö Ekokem Oy Ab Yleistä jätelainsäädännöstä Jätteiden toimittaminen käsittelyyn Käsittelytavat - projektin saostuskokeilu - muut käsittelytavat

Lisätiedot

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa EU-edunvalvontapäivä EU:n kiertotalouspaketti Komissiolta 2.7.2014 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa tiedonanto Direktiiviehdotukset mm. jätedirektiivin

Lisätiedot

Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto. Neuvoja Miia Jylhä

Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto. Neuvoja Miia Jylhä Kiriä kierrätykseen! Työpaikan toimiva jätehuolto Neuvoja Miia Jylhä 31.102014 Turun Seudun Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö hoitaa kuntien puolesta lakisääteiset jätehuollon palvelutehtävät

Lisätiedot

Onko kemikaalivarastosi kunnossa? Kemian opetuksen päivät 13. 14.4.2012 OuLUMA Elsi Torn

Onko kemikaalivarastosi kunnossa? Kemian opetuksen päivät 13. 14.4.2012 OuLUMA Elsi Torn Onko kemikaalivarastosi kunnossa? Kemian opetuksen päivät 13. 14.4.2012 OuLUMA Elsi Torn Oliko tässä muutoksen alku?? että MIKÄ???? Lyhenteet sanoiksi REACH Lyhenne REACH tulee sanoista Registration, Evaluation,

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus 14.11.2017 Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen 1 Muovipakkausten erilliskeräys 2 Muovipakkausten erilliskeräys HSY:n alueella

Lisätiedot

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä:

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä: freddis As Oy Porintie 2 Jäteaseman asennustyöt valmiit Jäteaseman asennustyöt ovat viimeistelyjä vaille valmiit ja kaikkia säiliöitä voi käyttää. Syväkeräyssäiliöiden edusta asfaltoidaan samassa yhteydessä

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Jätelaki - pääpiirteitä

Jätelaki - pääpiirteitä Jätelaki - pääpiirteitä Johtava lakimies Satu Lyytikäinen, UUDELY Lain tarkoitus 1 ehkäistä jätteistä ja jätehuollosta aiheutuvaa vaaraa ja haittaa terveydelle ja ympäristölle vähentää jätteen määrää ja

Lisätiedot

Jätehuolto Etelä-Karjalassa

Jätehuolto Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren omistama jäteyhtiö. Tehtävänämme

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2015

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2015 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2015 jonka kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt 2.12.2014 sekä määrännyt tulemaan voimaan 1.1.2015 alkaen. 1 JÄTETAKSAN PERUSTEET Jyväskylän kaupunki perii jätemaksua

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa. Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto

Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa. Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto 25.10.2017 1 Sisältö Keski-Suomen jätehuollon nykytilakatsaus Kuntien jätehuollon organisoituminen Yhdyskuntajätteet

Lisätiedot

YRITYSHINNASTO alkaen 1.1.2014

YRITYSHINNASTO alkaen 1.1.2014 YRITYSHINNASTO alkaen 1.1.2014 Lakeuden Etappi Oy Laskunmäentie 15 60760 Pojanluoma Puh. (06) 421 4900 Fax (06) 421 4999 yritysasiakkaat@etappi.com www.etappi.com 1.1.2014 alkaen ENERGIANA HYÖDYNNETTÄVÄT

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Moduuli 1: Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus mahdollisten

Lisätiedot

RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ

RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ KOKOEKO-seminaari Kuopio, 18.2.2016 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS Kaatopaikat Hygieniauhan

Lisätiedot

Työpaikan toimiva jätehuolto

Työpaikan toimiva jätehuolto Työpaikan toimiva jätehuolto Neuvoja Miia Jylhä Pienempi kuorma huomiselle. 1.9.2015 TSJ + Rouskis Lounais-Suomen Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö 17 osakaskuntaa (Turku 23 % ja Salo

Lisätiedot

LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU

LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU LÄÄKEJÄTTEIDEN OIKEA LAJITTELU Timo Kurittu proviisori Varsinais-Suomen lääkehuolto 19.9.2018 JÄTTEEN TUOTTAJA JA HALTIJA Jätteen pakkaaminen ja merkitseminen on jätteen tuottajan vastuulla. Jätteen haltija

Lisätiedot

N:o 302 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

N:o 302 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 825 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Liitteen sisällys 10 000 Muiden kansallisten ja kansainvälisten määräysten noudattaminen 10 001 Liitteen B määräysten soveltaminen 10 002

Lisätiedot

Luettelo tunnusnumeroista 1801 (1) Huom. (2)

Luettelo tunnusnumeroista 1801 (1) Huom. (2) 3300 N:o 899 OSA III Lisäykset Lisäys VIII MÄÄRÄYKSET TUNNUSMERKINNÖISTÄ SEKÄ VAARALLISTEN AINEIDEN LUETTELO Säiliövaunujen, monisäiliövaunujen, irrotettavilla säiliöillä varustettujen vaunujen ja säiliökonttien,

Lisätiedot

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017)

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017) 0..08 Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (07) Jäteyhtiö Jätekukko teki syksyllä 07 asiakastyytyväisyyskyselyjä, joista saatuja tuloksia hyödynnetään palvelujen kehittämisessä sekä jätehuollon

Lisätiedot

POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT

POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT POSION KUNNAN JÄTEMAKSUN SÄÄNNÖT, MAKSUPERUSTEET JA JÄTEMAKSUT Posion kunta, Toimintaympäristöpalvelut 01.03.2016 1 Kunta perii järjestämästään jätehuollosta ja siihen liittyvistä kustannuksista jäljempänä

Lisätiedot

Työpaikan toimiva jätehuolto

Työpaikan toimiva jätehuolto Työpaikan toimiva jätehuolto Ympäristökouluttaja Miia Jylhä Pienempi kuorma huomiselle. 1.9.2015 TSJ + Rouskis Lounais-Suomen Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö 17 osakaskuntaa (Turku

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj KULUTUSYHTEISKUNNASTA KIERRÄTYSYHTEISKUNNAKSI

Lisätiedot

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 19 SEKAJÄTTEEN KERÄYS Pakkaavaan

Lisätiedot

Vaaralliset jätteet. Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2012 -kilpailuun

Vaaralliset jätteet. Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2012 -kilpailuun Vaaralliset jätteet Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2012 -kilpailuun Mitä ovat vaaralliset jätteet? Jätteet, jotka jonkin ominaisuutensa vuoksi aiheuttavat vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Tervetuloa! Hoidamme kansainväliset lähetykset nopeasti, täsmällisesti ja luotettavasti. Tutustu DHL Express -lähetysten moniin etuihin.

Tervetuloa! Hoidamme kansainväliset lähetykset nopeasti, täsmällisesti ja luotettavasti. Tutustu DHL Express -lähetysten moniin etuihin. Tervetuloa! DHL EXPRESS Hoidamme kansainväliset lähetykset nopeasti, täsmällisesti ja luotettavasti. Tutustu DHL Express -lähetysten moniin etuihin. Tutustu moninaisiin palveluihin ja ratkaisuihin, joita

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

Jätteiden kaatopaikkakelpoisuus

Jätteiden kaatopaikkakelpoisuus Jätteiden kaatopaikkakelpoisuus Jätelaki 1072/ 1993 VNP (861/1997) muutettu VNA:lla (202/2006) 1 Jätehuollon järjestämistä koskevat yleiset huolehtimisvelvollisuudet, Jätelaki 6 Jäte on hyödynnettävä,

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Ympäristöasioiden hoito yrityksessä 1 (5) Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää, miten jätteen synnyn ehkäisy ja muut ympäristöasiat

Lisätiedot

Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset. Opastamme, autamme ja tiedotamme kaikissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa.

Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset. Opastamme, autamme ja tiedotamme kaikissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa. Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset Alueen kunnat perustivat 2013 Asukaspohja n. 56 000 1 viranhaltija, 8 henkilön lautakunta Talousarvio n. 100 000 Isäntäkuntana Iisalmi Hoitaa jätehuollon viranomaistehtävät

Lisätiedot

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Isännöitsijöiden koulutustilaisuus Kierrätys tehostuu, hyötykäyttö paranee, Lasi, Metalli ja Kartonki Lasin, metallin ja kartongin kierrätys tehostuu Uudet jätehuolto

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

/tyhjennys. /tyhjennys

/tyhjennys. /tyhjennys VIII JÄTEMAKSUTAULUKKO 17 Maksut 1.5.2012 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 18 SEKAJÄTTEEN KERÄYS (Maksu

Lisätiedot

Toimeksianto suoritetaan tämän hankinnan sisällön ja julkisten hankintojen yleisten sopimusehtojen Jyse 2014 Palvelut (Jyse) mukaisesti.

Toimeksianto suoritetaan tämän hankinnan sisällön ja julkisten hankintojen yleisten sopimusehtojen Jyse 2014 Palvelut (Jyse) mukaisesti. Palveluhankinnan sisältö 8.10.2014 Tässä palveluhankinnan sisällössä esitetyt asiat ovat toimeksiantoon sisältyviä minimivaatimuksia, joiden mukaisesti palveluntuottaja tarjouksen tekemällä sitoutuu toimeksiannon

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 AIHE JA ESITELMÄN RAKENNE Tutkimuskysymys: syntyykö kuntatasolla euromääräisiä

Lisätiedot

TAKING THE DANGER OUT OF DANGEROUS GOODS

TAKING THE DANGER OUT OF DANGEROUS GOODS Dangerous Goods Management Finland Oy TAKING THE DANGER OUT OF DANGEROUS GOODS www.dgm.fi DGM GROUP DGM Group (Dangerous Goods Management Group) on johtava kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio, joka

Lisätiedot

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen MÄÄRITELMÄ Työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen, on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta,

Lisätiedot

RAKENNUSTYÖMAIDEN JÄTEHUOLTO JA ROBOTIIKAN HYÖDYNTÄMISEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET

RAKENNUSTYÖMAIDEN JÄTEHUOLTO JA ROBOTIIKAN HYÖDYNTÄMISEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET RAKENNUSTYÖMAIDEN JÄTEHUOLTO JA ROBOTIIKAN HYÖDYNTÄMISEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET SUEZ ENVIRONNEMENT Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin ympäristöhuoltoyhtiö SITA Suomi Oy kuuluu kansainväliseen

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2016 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot