Tenttikysymykset. + UML- kaavioiden mallintamistehtävät

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tenttikysymykset. + UML- kaavioiden mallintamistehtävät"

Transkriptio

1 Tenttikysymykset 1. Selitä mitä asioita kuuluu tietojärjestelmän käsitteeseen. 2. Selitä kapseloinnin ja tiedon suojauksen periaatteet oliolähestymistavassa ja mitä hyötyä näistä periaatteista on. 3. Selitä miksi on tärkeää panostaa järjestelmäarkkitehtuurin suunnitteluun. 4. Selvitä miten RUP- prosessi yhdistää vesiputousmallin ja ketterien menetelmien parhaita puolia. 5. Selitä mitä UML- kaaviotyypeistä voitaisiin käyttää mallintamaan Korppi- järjestelmää ja mitä näkymiä järjestelmästä näillä kaavioilla voitaisiin esittää. 6. Selvitä myös mitä etuja visuaalisesta esittämisestä on ja kuka hyötyy visuaalisesta esittämistä. 7. Selitä miten laaditaan käyttötapausmalli ja miten se liittyy dynaamiseen mallintamiseen. + UML- kaavioiden mallintamistehtävät

2 Käytettyjen menetelmien määrä on vähentynyt myös siksi, että tieto- järjestelmiä ja ohjelmistotuotteita kehitetään nykyään yhä verkos- toituneemmassa globaalissa ympäristössä, jossa järjestelmäintegraattorit tuottavat asiakkailleen entistä kokonaisvaltaisempia ja modulaarisempia ratkaisuja ja niiden partnerit ja alihankkijat toteuttavat järjestelmien osia ympäri maailmaa. Verkostoitunut järjestelmäkehitys onkin erittäin vaikeaa, mikäli eri toimijat käyttävät eri menetelmiä ja työkaluja. Menetelmien kansainvälisen standardoinnin merkitys korostuu. (Leppänen ym., 2009).

3 Ke#erät menetelmät Vesiputousmalli Prosessimallin valinta perustuu tarpeisiin: Ø Perinteinen vesiputousmalli toimii kun työ voidaan suunnitella etukäteen Ø Ketterät menetelmät tapauksessa että on epävarmuutta tarpeista ja toteutuksesta.

4 Vesiputousmalli. Etuja: Helppo ymmärtää, selkeät vastuut ja tiimit. Ongelmia: Muutokset vaikeita, erityisesti myöhemmässä vaiheessa. Pahentaa se, että asiakas näkee jotain konkreettista vasta myöhemmissä vaiheissa.

5 4.iteraa4o 3.iteraa4o 2.iteraa4o 1.Iteraa4o Ketterät menetelmät. Etuja: Muutoksiin on helppo reagoida. Haittoja: Asiakkaan mukanaolo tärkeää, asiakas ei ole aina käytettävissä.

6 RUP- prosessimalli.

7 Järjestelmän ja mallien kehittäminen ja iteraatiot - Ongelma: vaikea saada kokonaiskuvaa, vaikea esittää tarkasti kaikkea jayksiselitteisesti - Ratkaisu: Iteraatiot ymmärryksen lisääntyessä. - ESIM. käyttötapaukset: 1. ilmeisimmät käyttötapaukset, 2. lisää käyttötapauksia ja käyttötapauskuvaukset, 3. jäsennellyt käyttötapaukset (mitkä on käyttötapausten väliset suhteet), tarkennetut kuvaukset ja prototyypit >> lopputulema on abstraktista tulee konkreettisempi, kattavampi ja yksityiskohtaisempi

8 RUP- prosessimalli perustuu: - Käyttötapauksiin - Arkkitehtuurin suunnitteluun - Iteraatioihin - Inkrementaalisuuteen

9 Malli Malli on työmenetelmän seuraamisen tulos Ø kuvaus jostain järjestelmästä tai sen osasta

10 RUP- prosessi ja tuotokset.

11 - Malli esittää kokonaisen näkymän järjestelmästä: tietyssä kehittämisen vaiheessa ja tietystä näkökulmasta. - Kaavio esittää jotain yksityiskohtaa järjestelmästä.

12

13 Visuaalinen esittäminen + eri mallit eri kohderyhmille; vain olennaiset tiedot asiakkaalle, koodareille, testaajille jne.; mahdollistaa kommunikoinnin + mallien edut; on nopeampi tehdä malli kuin itse toteutus + mallien edut; monimutkaisuuden hallinta + mallien edut; säännöt, vain notaation mukaisia merkintöjä Kolme asiaa mitä pitää osata kaavioista: 1. Mihin sitä voi käyttää? 2. Mistä merkinnöistä se koostuu? 3. Miten kaavio laaditaan?

14 Vaatimusten määrittämisen tarkoituksena on tuottaa kattava ja johdonmukainen kuvaus kehitettävän tietojärjestelmän toiminnallisista ja ei- toiminnallisista (so. laadullisista vaatimuksista) ominaisuuksista. (Leppänen ym., 2009). Määrityksen tulee olla kuvaus tarpeista, ei ratkaisuista. (Leppänen ym., 2009).

15 RUP- menetelmän jäsennus vaatimusmäärittelylle.

16 Neljä strategiaa vaatimusten keräämiselle (Davis ja Olson, 1985)

17 Kohdealueen prosessien mallintaminen aktiviteettikaavion avulla.

18 UML- aktiviteettikaavio (mihin sitä voi käyttää?) Yleiskäyttöinen dynaamisen mallintamisen työkalu. Käytetään usein mallintamaan organisaatioiden liiketoimintaprosesseja; työvaiheita, joilla on alku ja loppu sekä syötteitä ja tuotoksia. Muita käyttökohteita ovat esimerkiksi monimutkaisten algoritmien kuvaus, järjestelmän suorittamien rinnakkaisten prosessien mallinnus sekä käyttötapausten visualisointi vaihtoehtona tekstikuvaukselle. Käytetään ensisijaisesti vaatimusmäärittelyn yhteydessä kehitettävän järjestelmän ympäristön kuvaamiseen ja käyttötapausten etsimiseen.

19 UML- aktiviteettikaavio (mitä elementtejä siihen kuuluu?)

20 UML- aktiviteettikaavio (mitä elementtejä siihen kuuluu?)

21 UML- aktiviteettikaavio (mitä elementtejä siihen kuuluu?)

22 UML- aktiviteettikaavio (miten sellainen laaditaan?) 1. Aloita tarkastelemalla skenaarioita (so. kuvausta prosessista). Etsi toimintaan osallistuvat aktorit ja rajaa kaavioon kullekin oma kaistaleensa (swimlane). 2. Pyri luomaan aluksi suoraviivainen malli prosessin kulusta. Huomioi tässä vaiheessa mitkä toiminnot olisivat mahdollisesti rinnakkaisia (yhtäaikaisia) ja mille aktorille mikin tarkasteltava tila kuuluu. 3. Lisää kaavioon poikkeustapaukset käyttäen haarautumista. Tällätavoin saat ilmaistua ehdolliset poikkeavat reitit. 4. Tarkista onko järjestelmän logiikassa joitakin selviä virheitä ja korjaa ne ennenkuin mallinnat muita.

23 Vaatimusten määrittely käyttötapausmallin avulla.

24 Käyttötapauksella (use case) tarkoitetaan toimintosarjaa, jota järjestelmä toteuttaa käyttäjien tarpeiden tyydyttämiseksi. (Booch et al., 1999) Käyttötapausmalli koostuu käyttötapauskaaviosta sekä kirjallisista käyttötapauskuvauksista. Malli kuvaa aktorit, järjestelmän tarjoamat palvelut sekä yhteydet aktorien ja järjestelmän välillä. Lyhyesti tavat käyttää järjestelmää. (Leppänen ym., 2009)

25 Käyttötapauskaavio (mihin sitä voi käyttää?) Käy$ötapauskaaviota (use case diagram) käytetään kuvaamaan järjestelmän tarkoitusta, rajausta, toimintoja ja käy#äjiä ja toimii lähtökohtana analyysimallin laadinnalle. Käy#ötapauskaavio kuvaa yleisellä tasolla ne tavat ja 4lanteet, joita järjestelmä tukee, toimivat aktorit ja sen, mitkä aktorit missäkin käy#ö4lanteissa ovat osallisina vies4en lähe#äjinä/vastaano#ajina tai muulla tavalla toimijoina.

26 Käyttötapauskaavio (mitä elementtejä siihen kuuluu?) - Käy#ötapaus kuvaa palvelua, jonka järjestelmä tarjoaa käy#äjällä. Toisaalta se on toimintojen sarja jossa on useita syö#eitä tai tulosteita. - Aktori on eräänlainen rooli, jossa käy#äjät (esim. operaa#ori, 4etokannanhoitaja, peruskäy#äjä), lai#eet (esim. tulos4n) tai toiset järjestelmät (kirjan- pitojärjestelmä) toimivat ollessaan yhteydessä järjestelmään. - Kommunikoin4suhde aktorin ja käy#ötapauksen välillä osoi#aa järjestelmän kytkennän ympäristöön.

27 Käyttötapauskaavio (mitä elementtejä siihen kuuluu?)

28 Käyttötapauskaavio (miten sellainen laaditaan?) 1. Aloita tarkastelemalla kuvausta tarpeista, vaatimuslistoja, mahdollisia aktiviteettikaavioita tai skenaarioita. 2. Tunnista aktorit. 3. Tunnista käyttötapaukset. 4. Tunnista suhteet aktorien ja käyttötapausten välillä. 5. Tunnista suhteet käyttötapausten välillä 6. Iteroi.

29 Kaavio on tarkoitettu antamaan yleiskuva järjestelmästä. Sen ilmaisuvoima ei riitä kuitenkaan yksityiskohtien kuvaamiseen. Tästä syystä käyttötapauksia tarkennetaan lisäksi tekstimuotoisella käyttötapauskuvauksella. (Leppänen ym., 2009)

30 Käyttötapauskuvaus - rakenne

Analyysi on tulkkaamista

Analyysi on tulkkaamista Analyysi on tulkkaamista Petri: Pitää osata menetelmiä, arkkitehtuureja, suunnittelumalleja, eli miten [ohjelmistoja] ylipäänsä kehitetään. Pitää olla viestintätaitoja. Perttu: Pitää ymmärtää miten projekti

Lisätiedot

Tenttikysymykset. + UML- kaavioiden mallintamistehtävät

Tenttikysymykset. + UML- kaavioiden mallintamistehtävät Tenttikysymykset 1. Selitä mitä asioita kuuluu tietojärjestelmän käsitteeseen. 2. Selitä kapseloinnin ja tiedon suojauksen periaatteet oliolähestymistavassa ja mitä hyötyä näistä periaatteista on. 3. Selitä

Lisätiedot

Analyysi, dynaaminen mallintaminen, yhteistoimintakaavio ja sekvenssikaavio

Analyysi, dynaaminen mallintaminen, yhteistoimintakaavio ja sekvenssikaavio Analyysi, dynaaminen mallintaminen, yhteistoimintakaavio ja sekvenssikaavio Analyysi Tarkentaa ja jäsentää vaatimusmäärittelyä, vastaa kysymykseen MITÄ järjestelmän tulisi tehdä. Suoritetaan seuraavia

Lisätiedot

Analyysi, dynaaminen mallintaminen, yhteistoimintakaavio ja sekvenssikaavio

Analyysi, dynaaminen mallintaminen, yhteistoimintakaavio ja sekvenssikaavio Analyysi, dynaaminen mallintaminen, yhteistoimintakaavio ja sekvenssikaavio Analyysi Tarkentaa ja jäsentää vaatimusmäärittelyä, vastaa kysymykseen MITÄ järjestelmän tulisi tehdä. Suoritetaan seuraavia

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 1 Mallintaminen ja UML Ohjelmistojen mallintamisesta ja kuvaamisesta Oliomallinnus ja UML Käyttötapauskaaviot Luokkakaaviot Sekvenssikaaviot 2 Yleisesti

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely

Ohjelmistotekniikan menetelmät, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely 1 Vaatimukset ja käyttötapaukset Vaiheittainen mallintaminen ja abstraktiotasot Järjestelmän rajaaminen sidosryhmäkaaviolla

Lisätiedot

Tenttikysymykset. + UML-kaavioiden mallintamistehtävät

Tenttikysymykset. + UML-kaavioiden mallintamistehtävät Tenttikysymykset 1. Selitä mitä asioita kuuluu tietojärjestelmän käsitteeseen. 2. Selitä kapseloinnin ja tiedon suojauksen periaatteet oliolähestymistavassa ja mitä hyötyä näistä periaatteista on. 3. Selitä

Lisätiedot

Yhteistoimintakaavio (Esimerkki)

Yhteistoimintakaavio (Esimerkki) Yhteistoimintakaavio (Esimerkki) Käyttötapaus: Vuokraa ajoneuvo Yleiskuvaus: Käyttäjä vuokraa ajoneuvon määräajaksi. Esiehdot: Käyttäjä on hakenut vuokrausaikana vapaat ajoneuvot näytölle. Aktori: Asiakas

Lisätiedot

Perusarkkitehtuurin ja vuorovaikutuksen mallintamisen perusteita.

Perusarkkitehtuurin ja vuorovaikutuksen mallintamisen perusteita. Perusarkkitehtuurin ja vuorovaikutuksen mallintamisen perusteita. Arkkitehtuuriin vaikuttavat ympäristötekijät Jo kehittämisen alkuvaiheessa on tarpeellista hahmotella arkkitehtuurin perusratkaisu. Lähtökohdat

Lisätiedot

Analyysi, staattinen mallintaminen, kohdealueen malli ja luokkakaavio

Analyysi, staattinen mallintaminen, kohdealueen malli ja luokkakaavio Analyysi, staattinen mallintaminen, kohdealueen malli ja luokkakaavio Analyysi Tarkentaa ja jäsentää vaatimusmäärittelyä, vastaa kysymykseen MITÄ järjestelmän tulisi tehdä. Suoritetaan seuraavia tehtäviä:

Lisätiedot

Ohjelmistojen suunnittelu

Ohjelmistojen suunnittelu Ohjelmistojen suunnittelu 581259 Ohjelmistotuotanto 154 Ohjelmistojen suunnittelu Software design is a creative activity in which you identify software components and their relationships, based on a customer

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen kertausta Harri Laine 1

Ohjelmistojen mallintaminen kertausta Harri Laine 1 kertausta 5.12.2008 Harri Laine 1 Ohjelmiston elinkaari, elinkaarimallit Yleinen puitemalli (reference model) - abstrakti kokonaiskuva ei etenemiskontrollia, ei yksityiskohtia Ohjelmistoprosessimallit

Lisätiedot

Käyttötapausten mallintaminen

Käyttötapausten mallintaminen Käyttötapausten mallintaminen Vaatimukset ja testauslähtöisyys, swd4tn001 Anne Valsta 1.3.2011 (ent. 11.2.2011) Sisällysluettelo 1 Käyttötapaukset ohjelmiston vaatimusten määrityksessä... 2 1.1 Käyttötapauskartta...

Lisätiedot

UML- mallinnus: Tilakaavio

UML- mallinnus: Tilakaavio UML- mallinnus: Tilakaavio Karkea kuvaus UML- kaavioiden käytöstä ohjelmistonkehityksen eri vaiheissa ja tehtävissä. Mallinnus tilakaavioilla Tilakaaviolla kuvataan yhden luokan olioiden tilan muuttumista

Lisätiedot

Analyysi, staattinen mallintaminen, kohdealueen malli ja luokkakaavio

Analyysi, staattinen mallintaminen, kohdealueen malli ja luokkakaavio Analyysi, staattinen mallintaminen, kohdealueen malli ja luokkakaavio Analyysi Tarkentaa ja jäsentää vaatimusmäärittelyä, vastaa kysymykseen MITÄ järjestelmän tulisi tehdä. Suoritetaan seuraavia tehtäviä:

Lisätiedot

Vaatimusmääritelystä UML:n avulla

Vaatimusmääritelystä UML:n avulla Vaatimusmääritelystä UML:n avulla Mitä käyttötapauskaaviolla voi kuvata? Mitkä ovat sen keskeiset elementit? Miten laaditaan käyttötapauskaavio? Miksi laaditaan kirjallisia kuvauksia? Miksi käyttötapaukset

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 2, pe 5.11.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 2, pe 5.11. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 2, pe 5.11. Kertausta Ohjelmistotuotantoprosessin vaiheet: Vaatimusanalyysi- ja määrittely Mitä halutaan? Suunnittelu Miten tehdään? Toteutus Ohjelmointi Testaus Varmistetaan

Lisätiedot

Kurssin aihepiiri: ohjelmistotuotannon alkeita

Kurssin aihepiiri: ohjelmistotuotannon alkeita Kurssin aihepiiri: ohjelmistotuotannon alkeita [wikipedia]: Ohjelmistotuotanto on yhteisnimitys niille työnteon ja työnjohdon menetelmille, joita käytetään, kun tuotetaan tietokoneohjelmia sekä monista

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento 2: Prosessimallit

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen

Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Ohjelmistotekniikka - Luento 2 Jouni Lappalainen Luku 2: Prosessimallit - miten spiraalimalliin päädyttiin - spiraalimallista (R)UP malliin - oman ammattitaidon kehittäminen; PSP ja TSP mallit 1 Luento

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, UML

Ohjelmistotekniikan menetelmät, UML 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, UML 1 Sisältö DFD- ja sidosryhmäkaavioiden kertaus Oliomallinnus UML:än kaaviotyypit 2 Tietovuokaaviot Data flow diagrams, DFD Historiallisesti käytetyin kuvaustekniikka

Lisätiedot

Arkkitehtuuripankki. Mallintamisen metamalli ja notaatiot

Arkkitehtuuripankki. Mallintamisen metamalli ja notaatiot Arkkitehtuuripankki Mallintamisen metamalli ja notaatiot 21.2.2018 Sisältö Kuvaustapa (notaatio) ja standardit Mallityypit Metamalli Muuta Kuvaustavat ja hyödynnetyt standardit JHS179 template ArchiMate

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, kesä 2008

Ohjelmistotekniikan menetelmät, kesä 2008 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, kesä 2008 1 Ohjelmistotekniikan menetelmät Methods for Software Engineering Perusopintojen pakollinen opintojakso, 4 op Esitietoina edellytetään oliokäsitteistön

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Matti Luukkainen

Ohjelmistojen mallintaminen. Matti Luukkainen Ohjelmistojen mallintaminen Matti Luukkainen Kurssin aihepiiri: ohjelmistotuotannon alkeita [wikipedia]: Ohjelmistotuotanto on yhteisnimitys niille työnteon ja työnjohdon menetelmille, joita käytetään,

Lisätiedot

Määrittely- ja suunnittelumenetelmät

Määrittely- ja suunnittelumenetelmät Menetelmädokumentti Määrittely- ja suunnittelumenetelmät Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.01 5.12.01 Pekka Koskinen Alustava sisällysluettelo 0.1 7.12.01 Pekka Koskinen Ensimmäinen luonnos 1.0 11.12.01 Pekka

Lisätiedot

Prosessien ja toiminnan kuvaamisen kehittämiskohteet, tasot, näkökulmat ja esimerkit

Prosessien ja toiminnan kuvaamisen kehittämiskohteet, tasot, näkökulmat ja esimerkit Irmeli Luukkonen, Itä-Suomen Yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos, HIStutkimusryhmä SOLEA-seminaari, 25.11. 2011 klo 9-16, Dipoli, Espoo Prosessien ja toiminnan kuvaamisen kehittämiskohteet, tasot,

Lisätiedot

Dokumentointi ketterissä menetelmissä

Dokumentointi ketterissä menetelmissä Dokumentointi ketterissä menetelmissä Dokumentointi kuuluu ketteriin menetelmiin niin kuin kaikkeen ohjelmistotuotantoon Dokumentointi itsessään yksi vaatimus, jonka prioriteetti pitää arvioida (asiakkaan

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, kesä 2009

Ohjelmistojen mallintaminen, kesä 2009 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, kesä 2009 1 Ohjelmistojen mallintaminen Software Modeling Perusopintojen pakollinen opintojakso, 4 op Esitietoina edellytetään oliokäsitteistön tuntemus Ohjelmoinnin

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, kertausta

Ohjelmistojen mallintaminen, kertausta 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, kertausta 1 Kertausluennon asiat Kysymyksiä? Kurssin keskeisin asiasisältö Koetehtävät tehtävätyypit esimerkkitehtäviä ja -ratkaisuja ja vielä kysymyksiä? 2 Kysymyksiä

Lisätiedot

5. Järjestelmämallit. Mallinnus

5. Järjestelmämallit. Mallinnus 5. Järjestelmämallit Käyttäjävaatimukset pitää kirjoittaa luonnollisella kielellä. Niitä lukevat myös asiakkaat ja loppukäyttäjät. Järjestelmävaatimukset kannattaa kirjoittaa jollain rakenteisella kuvaustavalla.

Lisätiedot

Määrittelyvaihe. Projektinhallinta

Määrittelyvaihe. Projektinhallinta Määrittelyvaihe Projektinhallinta testaus määrittely suunnittelu ohjelmointi käyttöönotto, testaus tuotteenhallinta laadunvarmistus dokumentointi vaatimustenhallinta Määrittely Määrittely, eli kansanomaisesti

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen Unified Modeling Language (UML)

Ohjelmistojen mallintaminen Unified Modeling Language (UML) 582104 Ohjelmistojen mallintaminen Unified Modeling Language (UML) 1 Olioperustaisuus Olio toimii mallinnuksen perusyksikkönä eri abstraktiotasoilla Järjestelmän rajaus, suunnittelu, ohjelmointi, suoritus..

Lisätiedot

Tuotemallipohjaisen toimintaprosessin mallintaminen

Tuotemallipohjaisen toimintaprosessin mallintaminen Tuotemallipohjaisen toimintaprosessin mallintaminen Miksi? Miten? Mitä? Mitä sitten? Kari Karstila Eurostepsys Oy kari.karstila@eurostep.com www.eurostep.com Pro IT-seminaari, 2004-01 01-1919 PROSESSIMALLINTAMISEN

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, kevät 2008

Ohjelmistotekniikan menetelmät, kevät 2008 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, kevät 2008 1 Ohjelmistotekniikan menetelmät Methods for Software Engineering Perusopintojen pakollinen opintojakso, 4 op Esitietoina edellytetään oliokäsitteistön

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, koe 2.5.2014

Ohjelmistotekniikan menetelmät, koe 2.5.2014 Ohjelmistotekniikan menetelmät, koe 2.5.2014 Vastaa tehtävään 3 erilliselle konseptille. Tehtävät 1 ja 2 saavat olla samalla konseptilla. Kirjoita jokaiseen palauttamaasi konseptiin kurssin nimi, kokeen

Lisätiedot

Mallinnus. 5. Järjestelmämallit. Abstraktiot. Mallinnuksen etuja. Arkkitehtuurimalli. Yhteysmallit. Ohjelmistotuotanto, järjestelmämallit Kevät 2005

Mallinnus. 5. Järjestelmämallit. Abstraktiot. Mallinnuksen etuja. Arkkitehtuurimalli. Yhteysmallit. Ohjelmistotuotanto, järjestelmämallit Kevät 2005 5. Järjestelmämallit Käyttäjävaatimukset pitää kirjoittaa luonnollisella kielellä. Niitä lukevat myös asiakkaat ja loppukäyttäjät. Järjestelmävaatimukset kannattaa kirjoittaa jollain rakenteisella kuvaustavalla.

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät Luokkamallit ohjelmiston mallintamisessa Harri Laine 1

Ohjelmistotekniikan menetelmät Luokkamallit ohjelmiston mallintamisessa Harri Laine 1 Ohjelmistotekniikan menetelmät Luokkamallit ohjelmiston mallintamisessa 14.11.2008 Harri Laine 1 Oliot ohjelmiston mallinnuksessa käyttötapaus käyttää Käyttämämme oliokeskeinen perusmalli ohjelmistojen

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, kesä 2010

Ohjelmistojen mallintaminen, kesä 2010 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, kesä 2010 1 Ohjelmistojen mallintaminen Software Modeling Perusopintojen pakollinen opintojakso, 4 op Esitietoina edellytetään oliokäsitteistön tuntemus Ohjelmoinnin

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, mallinnustekniikat käytännössä

Ohjelmistojen mallintaminen, mallinnustekniikat käytännössä 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, mallinnustekniikat käytännössä 1 Sisältö Oliomenetelmien taustaa Kirjastojärjestelmän käyttötapaukset Kirjastojärjestelmän luokkamalli 2 Oliosuuntautunut suunnittelumenetelmä

Lisätiedot

Projektityö

Projektityö Projektityö 24.9.2010 Ohjelmistojen kehitysmalleista Vaatimusten määrittely ja kerääminen Lähteinä (vaatimusten määrittely): Haikala ja Märijärvi, Ohjelmistotuotanto, Talentum, 2005. Luvut 3, 4, 5, 6-10

Lisätiedot

Toiminnot eli käyttäytyminen. Tieto eli rakenteelliset ominaisuudet

Toiminnot eli käyttäytyminen. Tieto eli rakenteelliset ominaisuudet Toiminnot eli käyttäytyminen Tieto eli rakenteelliset ominaisuudet Olio (ks. määritelmä): rajattavissa ja yksilöitävissä oleva asia tai käsite, joka on merkityksellinen käsillä olevan tarkastelun kannalta

Lisätiedot

UML-kielen formalisointi Object-Z:lla

UML-kielen formalisointi Object-Z:lla UML-kielen formalisointi Object-Z:lla Kalvot ja seminaarityö WWW:ssä: http://users.jyu.fi/~minurmin/opiskelu/form/ UML UML == Unified Modelling Language. OMG:n standardoima kieli ohjelmistojärjestelmien,

Lisätiedot

3. Käsiteanalyysi ja käsitekaavio

3. Käsiteanalyysi ja käsitekaavio 3. Käsiteanalyysi ja käsitekaavio lehtori Pasi Ranne Metropolia ammattikorkeakoulu E-mail: pasi.ranne@metropolia.fi sivu 1 Käsiteanalyysi Selvitetään mitä tietokantaan pitää tallentaa Lähtökohtana käyttäjien

Lisätiedot

Käyttötapausanalyysi ja testaus tsoft

Käyttötapausanalyysi ja testaus tsoft Käyttötapausanalyysi ja testaus tsoft 15.09.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Use Case analyysi (käyttötapausanalyysi) on yleisesti käytetty järjestelmälle asetettujen toiminnallisten vaatimusten

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintamisen ja tietokantojen perusteiden yhteys

Ohjelmistojen mallintamisen ja tietokantojen perusteiden yhteys Ohjelmistojen mallintamisen ja tietokantojen perusteiden yhteys Tällä kurssilla on tutustuttu ohjelmistojen mallintamiseen oliomenetelmiä ja UML:ää käyttäen Samaan aikaan järjestetyllä kurssilla on käsitelty

Lisätiedot

käyttötapaukset mod. testaus

käyttötapaukset mod. testaus käyttötapaukset Jari Ojasti Nokia email : jari.ojasti@nokia.com puh : 040 5926 312 Kartta hyväksyntä määrittely suunnittelu suunnittelu mod. testaus integrointi sys. testaus Ylläpito koodaus (toteutus)

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen Olioperustainen ohjelmistomalli Harri Laine 1

Ohjelmistojen mallintaminen Olioperustainen ohjelmistomalli Harri Laine 1 Ohjelmistojen mallintaminen Olioperustainen ohjelmistomalli 4.11.2008 Harri Laine 1 Olioperustainen ohjelmistokehitys Olioperustaisuus (object oriented software development) järjestelmä (system) on olio

Lisätiedot

UML:n yleiskatsaus. UML:n osat:

UML:n yleiskatsaus. UML:n osat: UML:n yleiskatsaus - voidaan hyödyntää hyvin laajasti. - sopii liiketoimintamallinnukseen, ohjelmistomallinnukseen sen jokaiseen vaiheeseen tai minkä tahansa pysyviä ja muuttuvia ominaisuuksia sisältävän

Lisätiedot

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Sisältö ja käytännöt Helsingin kaupunki 21/03/17 Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Mikä on käyttäjätarina Käyttäjätarina perinteisessä hankkeessa Käyttäjätarinan

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, kurssikoe esimerkkivastauksia

Ohjelmistojen mallintaminen, kurssikoe esimerkkivastauksia Ohjelmistojen mallintaminen, kurssikoe 15.12. esimerkkivastauksia Tehtävä 1 a: Ohjelmistotuotantoprosessi sisältää yleensä aina seuraavat vaiheet: määrittely, suunnittelu, toteutus, testaus ja ylläpito.

Lisätiedot

Ohjelmiston toteutussuunnitelma

Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä luku antaa yleiskuvan koko suunnitteludokumentista,

Lisätiedot

Unified Modeling Language

Unified Modeling Language Unified Modeling Language Confuse 25.11.2001 Tila Versio: 1.0 Vaihe: T1 Jakelu: Julkinen Luontipäivä: 15.11.2001 Antti Haapakoski Muutettu viimeksi: 25.11.2001 Antti Haapakoski Sisältö 1 Yleistä 1 2 Mallinnuksesta

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys

Lisätiedot

Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma

Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma 12.11.2007 Janne J. Korhonen 12.11.2007 Agenda 1. Prosessit ja palvelut, BPM ja SOA 2. BPM-projekteista yleensä 3. Prosessin elinkaarimalli 4. Kokemuksia

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML

Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML 1 Mallintaminen ja UML (Ch 2.) Ohjelmistojen mallintamisesta ja kuvaamisesta Strukturoitu mallinnus Tietovuo- ja ER-kaaviot Oliomallinnus ja UML

Lisätiedot

Ohjelmistotuotanto vs. muut insinööritieteet. (Usein näennäinen) luotettavuus ja edullisuus

Ohjelmistotuotanto vs. muut insinööritieteet. (Usein näennäinen) luotettavuus ja edullisuus Yhteenveto Ohjelmistotuotanto vs. muut insinööritieteet Monimutkaisuus Näkymättömyys (Usein näennäinen) luotettavuus ja edullisuus Muunnettavuus Epäjatkuvuus virhetilanteissa Skaalautumattomuus Copyright

Lisätiedot

Suorituskyky ja ohjelmistokehitys Suorituskykymallit

Suorituskyky ja ohjelmistokehitys Suorituskykymallit Suorituskyky ja ohjelmistokehitys Suorituskykymallit Luento 2 58153003 Ohjelmistojen suorituskyky 1 SUORITUSKYKYISTEN OHJELMISTOJEN KEHITTÄMINEN 58153003 Ohjelmistojen suorituskyky 2 Helsingin Yliopisto

Lisätiedot

Unified Process (UP)

Unified Process (UP) Unified Process (UP) Scott Kendall(2002) The Unified Process Explained Historia Luennon sisältö UP prosessin periaatteet Perusperiaatteet Iteraatio, inkrementti, julkaisu Unified process kuvaus Tehtäväkokonaisuudet

Lisätiedot

SIPOC ja Arvovirtakartta työskentely - Ohje

SIPOC ja Arvovirtakartta työskentely - Ohje SIPOC ja Arvovirtakartta työskentely - Ohje 1. Riittävän aihealueen osaamistason varmistaminen. Käsitteiden ja työkalujen esittely Asiakasarvo ja prosessitehokkuus SIPOC Arvovirtakartta. Työkalujen käyttöohjeet

Lisätiedot

Hieman lisää malleista ja niiden hyödyntämisestä

Hieman lisää malleista ja niiden hyödyntämisestä Hieman lisää malleista ja niiden hyödyntämisestä Ohjelmistojen mallintaminen Kesä 2012 (Avoin yliopisto) Toni Ruokolainen, 23.8.2012 Mallit Mallit ovat todellisuuden abstraktioita, jotka on muodostettu

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

Suunnitteluvaihe prosessissa

Suunnitteluvaihe prosessissa Suunnittelu Suunnitteluvaihe prosessissa Silta analyysin ja toteutuksen välillä (raja usein hämärä kumpaankin suuntaan) Asteittain tarkentuva Analyysi -Korkea abstraktiotaso -Sovellusläheiset käsitteet

Lisätiedot

Ohjelmistotuotanto, s

Ohjelmistotuotanto, s Ohjelmistotuotanto Ohjelmiston määrittely n tavoitteena on selvittää ohjelmistolle asetettavat vaatimukset niin yksityiskohtaisesti, että niiden perusteella voidaan tuottaa haluttu ohjelmisto. Lineaarisissa

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, luokkamallin laatiminen

Ohjelmistotekniikan menetelmät, luokkamallin laatiminen 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, luokkamallin laatiminen 1 Lähestymistapoja Kokonaisvaltainen lähestymistapa (top-down) etsitään kerralla koko kohdealuetta kuvaavaa mallia hankalaa, jos kohdealue

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvausten kohteet ja kuvaustavat

Arkkitehtuurikuvausten kohteet ja kuvaustavat Arkkitehtuurikuvausten kohteet ja kuvaustavat - tulokset SOLEA 2011 25.11.2011 Espoo Hannu Virkanen + Juha Mykkänen Sisältö Tehdyn tutkimuksen esittely: Johdanto ja alustus asetetut tavoitteet Menetelmät

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen

Ohjelmistojen mallintaminen Ohjelmistojen mallintaminen - Mallit - Ohjelmiston kuvaaminen malleilla 31.10.2008 Harri Laine 1 Malli: abstraktio jostain kohteesta Abstrahointi: asian ilmaiseminen tavalla, joka tuo esiin tietystä näkökulmasta

Lisätiedot

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Petri Strandén 14. kesäkuuta, 2018 Petri Strandén Manager Cyber Security Services Application Technologies Petri.stranden@kpmg.fi Petri vastaa KPMG:n Technology

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen on ensimmäinen tehtävä järjestelmän palveluja määriteltäessä. Käyttäjien löytämiseksi voidaan esittää kysymykset:

Käyttäjien tunnistaminen on ensimmäinen tehtävä järjestelmän palveluja määriteltäessä. Käyttäjien löytämiseksi voidaan esittää kysymykset: 1 Käyttötapausmalli Ohjelmisto tarjoaa käyttäjilleen palveluita, jotka perustuvat järjestelmän tietosisältöön. Ohjelmiston toiminta voidaan kuvata määrittelemällä millaisia palveluita ohjelmisto tarjoaa.

Lisätiedot

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI Näillä työpohjilla pystyt systemaattisesti rakentamaan alustaviestinnässä tarvittavat elementit. Kun viestin elementit ovat selkeät, on helppo muodostaa niiden

Lisätiedot

UML-kuvauskielten käyttö ohjelmistojen vaatimusmäärittelyissä

UML-kuvauskielten käyttö ohjelmistojen vaatimusmäärittelyissä UML-kuvauskielten käyttö ohjelmistojen vaatimusmäärittelyissä Hannu A Heikkinen Helsinki 18.02.2008 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos ii Sisältö 1 Johdanto 1 2 Ohjelmistojen vaatimusmäärittely

Lisätiedot

Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2

Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2 Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2 Monimutkaisuus: Mahdoton ymmärtää kaikki ohjelman tilat Uusien toimintojen lisääminen voi olla vaikeaa Ohjelmista helposti vaikeakäyttöisiä Projektiryhmän sisäiset kommunikointivaikeudet

Lisätiedot

Strathclyde-prosessi

Strathclyde-prosessi Strathclyde-prosessi (Materiaali pohjautuu Terry Williamsin luentokalvoihin The Catastrophic Project - an examination of some real-life project failures and an exposure of root causes. Project Management

Lisätiedot

UML-mallinnus ja prosessien kuvaaminen Microsoft Visiolla (versio 2003 professional) Jouni Huotari 11.1.2005

UML-mallinnus ja prosessien kuvaaminen Microsoft Visiolla (versio 2003 professional) Jouni Huotari 11.1.2005 UML-mallinnus ja prosessien kuvaaminen Microsoft Visiolla (versio 2003 professional) Jouni Huotari 11.1.2005 Tutustumiskierros Vision UML-kaavioihin Avaa ChampionzoneUML.vsd-tiedosto Tutustu malliin eli

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely

Ohjelmistojen mallintaminen, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely 1 Vaatimukset ja käyttötapaukset Vaiheittainen mallintaminen ja abstraktiotasot Käyttötapausmalli ja kaavio Käyttötapausmallin

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

Visual Case 2. Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008

Visual Case 2. Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008 Visual Case 2 Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008 Työn tarkasti: Jouni Huotari 24.4.2008 1 SISÄLTÖ 1. TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 2 2. PERUSTIEDOT... 2 3. ASENTAMINEN... 2 4. OMINAISUUDET... 3 4.1. UML-kaaviot... 4

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen, Johdatus ohjelmistotuotantoon

Ohjelmistojen mallintaminen, Johdatus ohjelmistotuotantoon 582104 Ohjelmistojen mallintaminen, Johdatus ohjelmistotuotantoon 1 Lyhyt johdatus ohjelmistotuotantoon Ohjelmistotuotanto, ohjelmistoprojektit Miten ohjelmistojen tuottaminen eroaa teollisesta tuotannosta

Lisätiedot

Tämän lisäksi listataan ranskalaisin viivoin järjestelmän tarjoama toiminnallisuus:

Tämän lisäksi listataan ranskalaisin viivoin järjestelmän tarjoama toiminnallisuus: Dokumentaatio, osa 1 Tehtävämäärittely Kirjoitetaan lyhyt kuvaus toteutettavasta ohjelmasta. Kuvaus tarkentuu myöhemmin, aluksi dokumentoidaan vain ideat, joiden pohjalta työtä lähdetään tekemään. Kuvaus

Lisätiedot

Johdatus sovellussuunnitteluun, s99, osa3 Helsingin yliopisto;/tktl Harri Laine 1. Olioiden väliset yhteydet. Olioiden väliset yhteydet

Johdatus sovellussuunnitteluun, s99, osa3 Helsingin yliopisto;/tktl Harri Laine 1. Olioiden väliset yhteydet. Olioiden väliset yhteydet DO NOT PRINT THIS DOCUMENT DO NOT PRINT THIS DOCUMENT Yhteyden nimi Nimen lukusuunta pankkitili 0..0 Omistaja->..3 asiakas

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, mallintaminen ja UML

Ohjelmistotekniikan menetelmät, mallintaminen ja UML 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, mallintaminen ja UML 1 Mallintaminen ja UML (Ch 2.) Ohjelmistojen mallintamisesta ja kuvaamisesta Strukturoitu mallinnus Tietovuo- ja ER-kaaviot Oliomallinnus ja

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi

Lisätiedot

UML -mallinnus Viestiyhteyskaavio EERO NOUSIAINEN

UML -mallinnus Viestiyhteyskaavio EERO NOUSIAINEN UML -mallinnus Viestiyhteyskaavio EERO NOUSIAINEN SISÄLLYS 4. Viestiyhteyskaavio suunnitteluvaiheessa 4.1 Suunnitteluvaiheen viestiyhteyskaavion osat 4.2 Aikajakson viestit ohjelmakoodissa 4.3 Ehdonesittäminenohjelmakoodissa

Lisätiedot

How Service Orientation Will Change Your Business. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons.

How Service Orientation Will Change Your Business. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons. 1 Kalvon kuvassa on esitetty palvelupohjaisten järjestelmien toteuttamiseen tarvittavat ja käytettävät käsitteet, notaatiot ja näkökulmat. Top-down-tavassa suunnittelu alkaa liiketoimintaprosessien suunnittelusta.

Lisätiedot

Tietokannan suunnittelu

Tietokannan suunnittelu HELIA TIKO-05 1 (12) ICT03D Tieto ja tiedon varastointi Tietokannan suunnittelu Tietokannan suunnitteluprosessi... 2 Tavoitteet...2 Tietojärjestelmän suunnitteluprosessi...3 Abstraktiotasot tietokannan

Lisätiedot

Johdatus sovellussuunnitteluun, s2000, osa3 Helsingin yliopisto;/tktl. Harri Laine 1. Järjestelmän palvelujen määrittely

Johdatus sovellussuunnitteluun, s2000, osa3 Helsingin yliopisto;/tktl. Harri Laine 1. Järjestelmän palvelujen määrittely Tietojärjestelmät tarjoavat tietoa sekä käyttäjille että epäsuorasti muille tahoille Tahoja, jotka ovat järjestelmän ulkopuolella, mutta kuitenkin palvelujen kautta kytkeytyneitä järjestelmään kutsutaan

Lisätiedot

Dynaaminen analyysi II

Dynaaminen analyysi II Dynaaminen analyysi II Luento 7 Antti-Pekka Tuovinen 9 April 2013 1 Tavoitteet Black-box testitapausten suunnittelutekniikat II Tilamallien käyttö Syys-seurausverkot ja päätöstaulut Käyttötapaukset Yhteenveto

Lisätiedot

Johdatus sovellussuunnitteluun, s2001, osa 3 Helsingin yliopisto / TKTL. Harri Laine / Inkeri Verkamo 1. Järjestelmän palvelujen määrittely

Johdatus sovellussuunnitteluun, s2001, osa 3 Helsingin yliopisto / TKTL. Harri Laine / Inkeri Verkamo 1. Järjestelmän palvelujen määrittely Tietojärjestelmät tarjoavat tietoa sekä käyttäjille että epäsuorasti muille tahoille. Tahoja, jotka ovat järjestelmän ulkopuolella, mutta kuitenkin palvelujen kautta kytkeytyneitä järjestelmään, kutsutaan

Lisätiedot

Yhteydelle voi antaa nimen kumpaankin suuntaan Sille ei tarvise antaa lainkaan nimeä Yhteysnimen asemasta tai lisäksi voidaan käyttää roolinimiä

Yhteydelle voi antaa nimen kumpaankin suuntaan Sille ei tarvise antaa lainkaan nimeä Yhteysnimen asemasta tai lisäksi voidaan käyttää roolinimiä DO NOT PRINT THIS DOCUMENT DO NOT PRINT THIS DOCUMENT Olioiden väliset yhteydet Yhteyden nimi Nimen lukusuunta pankkitili 0..10 Omistaja-> 1..3 asiakas

Lisätiedot

Kilpailukyvyn takana. Focusplan Oy. Insinööritoimisto. Virtuaalitilan hyödyntäminen käytännön projekteissa. Kyösti Meriläinen Suunnittelujohtaja, COB

Kilpailukyvyn takana. Focusplan Oy. Insinööritoimisto. Virtuaalitilan hyödyntäminen käytännön projekteissa. Kyösti Meriläinen Suunnittelujohtaja, COB Kilpailukyvyn takana Insinööritoimisto Focusplan Oy Virtuaalitilan hyödyntäminen käytännön projekteissa Kyösti Meriläinen Suunnittelujohtaja, COB Tunnuslukuja Perustettu 1989 Velaton (luokitus AAA) Henkilöstö

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Tutkimusideasta uutta tietoa ja liiketoimintaa Organisaation tiedot

Lisätiedot

Palvelusuuntautunut ohjelmistotuotanto Laskuharjoitus 1: Ryhmätöiden alustaminen Toni Ruokolainen,

Palvelusuuntautunut ohjelmistotuotanto Laskuharjoitus 1: Ryhmätöiden alustaminen Toni Ruokolainen, CINCO Collaborative and interoperable computing Palvelusuuntautunut ohjelmistotuotanto Laskuharjoitus 1: Ryhmätöiden alustaminen Toni Ruokolainen, 29.1.2010 Laskuharjoitustilaisuuden sisältö Harjoitustyön

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti

UCOT-Sovellusprojekti. Testausraportti UCOT-Sovellusprojekti Testausraportti Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 0.02 Julkinen 11. lokakuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

UML OHJELMISTOPROSESSIEN TUKENA

UML OHJELMISTOPROSESSIEN TUKENA UML OHJELMISTOPROSESSIEN TUKENA Kimmo Kampman 11.5.2001 Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytiede Pro gradu -tutkielma TIIVISTELMÄ Ohjelmistojen teko muuttuu jatkuvasti vaativammaksi. Ohjelmiston mallintamisen

Lisätiedot

Luokkakohtaiset eli stattiset metodit ja attribuutit

Luokkakohtaiset eli stattiset metodit ja attribuutit Luokkakohtaiset eli stattiset metodit ja attribuutit Ilmaistaan luokkakaaviossa alleviivattuina public class Jonotuskone { private static int yhteinenjuoksevanumero = 0; private int käyttökertoja; public

Lisätiedot

Johdatus sovellussuunnitteluun, s99, osa3 Helsingin yliopisto;/tktl Harri Laine 1. Olioiden väliset yhteydet. Olioiden väliset yhteydet

Johdatus sovellussuunnitteluun, s99, osa3 Helsingin yliopisto;/tktl Harri Laine 1. Olioiden väliset yhteydet. Olioiden väliset yhteydet ..999 DO NOT PRINT THIS DOCUMENT DO NOT PRINT THIS DOCUMENT Yhteyden nimi Nimen lukusuunta pankkitili asiakas 0..0 Omistaja->..3

Lisätiedot

Ohjelmiston vaatimusmäärittely. tietoteknisen järjestelmän osat

Ohjelmiston vaatimusmäärittely. tietoteknisen järjestelmän osat Ohjelmiston vaatimusmäärittely tietoteknisen järjestelmän osat toiminta dokumentit laitteisto järjestelmä tietokanta ihmiset ohjelmisto 1 Määrittelyprosessi Määrittelyprosessi ideat lähtökohdat rajoitteet

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN TUKEMASSA SOSIAALITYÖTÄ. Rovaniemi 13.04.2010 4.5.2010 AN 1

SOSIAALITYÖN TUKEMASSA SOSIAALITYÖTÄ. Rovaniemi 13.04.2010 4.5.2010 AN 1 SOSIAALITYÖN PROSESSIKUVAUKSET TUKEMASSA SOSIAALITYÖTÄ Rovaniemi 13.04.2010 Asta Niskala 4.5.2010 AN 1 Sosiaalityön määritelmä Sosiaalityö kohdistuu ihmisten ja heidän sosiaalisessa ympäristössään olevien

Lisätiedot

Käytettävyyden huomiointi ohjelmisto prosessissa testausta lisäämällä

Käytettävyyden huomiointi ohjelmisto prosessissa testausta lisäämällä Käytettävyyden huomiointi ohjelmisto prosessissa testausta lisäämällä Agenda Tehtävänanto Johdanto Näkökulma Ohjelmistotuotantoprosessit Testaus & arviointimenetelmät Menetelmien yhdistäminen, onnistuuko?

Lisätiedot

FlowIT virtaa IT-hankintoihin

FlowIT virtaa IT-hankintoihin FlowIT virtaa IT-hankintoihin Virpi Kalakoski, Matti Gröhn, Kirsi Jääskeläinen, Tiina Kalliomäki-Levanto, Jani Lukander, Kristian Lukander, Jarno Turunen, Teppo Valtonen, Tiina Vihtonen, Tuija Virtanen

Lisätiedot

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet

Copyright by Haikala. Ohjelmistotuotannon osa-alueet Copyright by Haikala Ohjelmistotuotannon osa-alueet Ohjelmiston elinkaari 1. Esitutkimus, tarvekartoitus, kokonaissuunnittelu, järjestelmäsuunnittelu (feasibility study, requirement study, preliminary

Lisätiedot