Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta"

Transkriptio

1 Paikkatietoasiain neuvottelukunta - Paikkatietoverkosto Strategia-kärkihankkeen työpaja Yhteenvetoa tuloksista Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta näkökulmina kansallinen palveluväylä, paikkatiedon tuotannon ja palvelujen työnjako sekä paikkatietokohteiden yksilöivät tunnisteet ja linkitetyn paikkatiedon palvelut Työpaja on osa Kansallisen paikkatietostrategian jalkauttamista sekä Paikkatietoasiain neuvottelukunnan ja Paikkatietoverkoston Kärkihankkeiden toteuttamista. Ajatus tiekartan laatimisesta on syntynyt Strategia-kärkihankkeen työvaliokunnassa ja näkökulmat työpajaan olivat valikoituneet Kärkihanketyöpajassa keväällä Kutakin näkökulmaa työsti ryhmä asiantuntijoita vetäjän johdolla (osallistujat liitteessä) Paikkatiedon tuotannon ja palvelujen työnjako, Juha Saarentaus, Sito Kansallinen palveluväylä ja paikkatietoinfrastruktuuri, Lassi Lehto, Geodeettinen laitos Yksilöivät tunnisteet ja linkitetyn paikkatiedon palvelut, Pekka Sarkola, Gispo Tiekartta Työpajan tavoitteena oli tuottaa tiekartta, joka kiinnittää aikajanalle tunnistetut välitavoitteet ja tarpeelliset, priorisoidut tehtävät strategian tavoitetilan saavuttamiseksi. Periaatteessa tiekartan laatiminen on tulevaisuuden ennakointityötä, johon on tarjolla monia systemaattisia menetelmiä. Käytännössä jo strategian laatimisen aikana on käytetty toimintaympäristön muutosanalyysiin PEST-menetelmää täydentäen tarkastelua ympäristöasioihin liittyvillä muutostekijöillä. Näin ollen työskentelyssä tavoiteltiin strategian toimeenpanoa tukevaa ja ohjaavaa tiekarttaa valituista näkökulmista. Tiekartan perusrakenne ilmenee kuvassa 1. Kuva 1. Tiekartta. Tiekartta voidaan laatia koordinaatistoon, jossa välitavoitteet ja tehtävät sijoitetaan aika-akselille vasemmalta oikealle ja tehtävät pystyakselin suhteen tärkeysjärjestykseen tärkeimmät ylimmäksi.

2 Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta työpajan yhteenveto 2 Visio ja tavoitetila Työskentelyn lähtökohtana olivat paikkatietostrategiassa ja paikkatiedon viitearkkitehtuurissa kirjatut tavoitteet. Ryhmien tehtävä oli hyödyntää kirjattuja tavoitteita välitavoitteiden tunnistamisessa ja muotoilussa. Kansallinen paikkatietostrategia 2016 Paikkatiedon paikka kirjaa vision muotoon: Paikkatietojen sujuva käyttö tehostaa toimintaa ja päätöksentekoa sekä tuottaa uusia ja monipuolisia palveluja. Helposti hyödynnettävä ja luotettava paikkatieto lisää osallistumismahdollisuuksia sekä parantaa turvallisuutta ja kilpailukykyä. Strategiaan on kirjattu neljä tavoitetta: 1. Julkisen hallinnon ja yritysten paikkatieto on laadukasta, helposti käytettävissä ja se vastaa käyttäjien tarpeita 2. Paikkatietoa käyttämällä tehostetaan toimintaa ja parannetaan palveluja 3. Toimiva yhteistyö laajentaa ja tehostaa paikkatiedon tuottamista, ylläpitoa ja hyödyntämistä sekä luo edellytyksiä tutkimus- ja innovaatiotoiminnalle 4. Hyvä osaaminen luo edellytykset paikkatietojen hyödyntämiselle ja paikkatietoinfrastruktuurin kehittämiselle Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri (v.0.8, ) kuvaa paikkatietoinfrastruktuurin tavoitetilaa kokonaisarkkitehtuurin näkökulmista Toiminta-arkkitehtuurin näkökulmasta tavoitteena on, että prosessit hyödyntävät paikkatietoa, kun se tukee toiminnan tavoitteita prosessit tunnistavat palvelevansa muita prosesseja tuottamillaan paikkatiedoilla prosesseilla on toimiva työnjako ja tiedon luovutuksen periaatteet ovat yhtenäiset päällekkäinen paikkatiedon keruu ja jalostaminen loppuu Tietoarkkitehtuurin näkökulmasta tavoitteena on, että paikkatiedon infrastruktuuri on sisällöllisesti kattava paikkatieto on mallinnettu yhteensopivalla, harmonisoidulla tavalla paikkatieto on laadukasta paikkatieto on kuvailtu metatietojen avulla ja liitetty ontologiaan Tietojärjestelmäarkkitehtuurin näkökulmasta tavoitteena on, että paikkatieto on kattavasti löydettävissä ontologia- ja hakupalvelun kautta paikkatieto on jatkuvasti, turvallisesti hyödynnettävissä eri välineillä sisältöpalvelujen kautta paikkatietoa on helppo julkaista palvelualustojen avulla ja liittää verkkopalveluihin käytettäväksi selaimella Teknologia-arkkitehtuurin näkökulmasta tavoitteena on, että paikkatieto on tiedonhallintajärjestelmissä, jotka tukevat tehokkaasti sijaintipohjaista hakua ja spatiaalisia operaatioita paikkatiedon hyödyntäminen on tehokasta ja palvelut skaalautuvat kuormituksen mukaan organisaatioiden käyttäjähallinta ja palvelut on liitetty luottamusverkostoihin, jolloin käyttäjä saa kertakirjautumiseen perustuen hallitun pääsyn kaikkiin tietotuotteisiin ja palveluihin, joihin hänellä on roolinsa mukaan käyttöoikeus palvelut on liitetty kansalliseen palveluväylään silloin, kun niiden hyödyntäminen edellyttää turvallista ja valvottua sanomaliikennettä

3 Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta työpajan yhteenveto 3 Työryhmien työskentely ja tulokset Työryhmien näkökulmat olivat erilaisia. Paikkatiedon tuotannon ja palvelujen työnjako on varsin laaja-alainen toimintalähtöinen näkökulma, kun taas kansallinen palveluväylä ja yksilöivät tunnisteet ovat paljolti teknologialähtöisiä ja fokusoituneita näkökulmia, joihin liittyy konkreettisia käynnissä olevia tai käynnistyviä hankkeita. Paikkatiedon tuotannon ja palvelujen työnjako Paikkatiedon tuotanto on hajautunutta ja paikkatiedot syntyvät paljolti viranomaisten prosessien yhteydessä. Tiedon tarjoaminen muiden osapuolten käyttöön ei yleensä ole ollut lakisääteinen tehtävä ennen Inspire-direktiiviä. Vuonna 2011 voimaan tullut tietohallintolaki tuo kokonaisarkkitehtuurimenetelmän läpäisyperiaatteella julkishallintoon tavoitetilana tietojärjestelmien yhteentoimivuus. Mikäli viranomainen tarvitsee toiminnassaan perustietoja (ml. rakennus-, kiinteistö- ja maastotiedot), lain mukaan on pyrittävä käyttämään laissa mainittujen perustietojärjestelmien tietoja. Paikkatietoinfrastruktuurin kehittyminen ohjaa tarkastelemaan viranomaisten ja yritysten työnjakoa paikkatietopalvelujen tarjoamisessa. Ryhmä pohti paikkatiedon tuotannon luonnetta ja havaitsi, että prosessi ei useinkaan ole tiedon tuotantoprosessi vaan jokin hallinnollinen tms. prosessi, jossa syntyy ja ylläpidetään paikkatietoa. Keskeiseksi tehtäväksi tunnistettiin kansallisen paikkatietoinfrastruktuurin määrittely. Laki paikkatietoinfrastruktuurista saattaa voimaan direktiivin sellaisenaan. Kansallisen infrastruktuurin määrittelyn tulisi lähteä kansallisista prosesseista, tietovarannoista ja yhteiskunnan paikkatietotarpeista. Sinänsä on tärkeää, että Inspire-direktiivin toimeenpanon kautta syntyvä infrastruktuuri hyödynnetään ja hyödyntämiseen tulee merkittävästi panostaa. Järkevämmän yhteistoiminnan tavoitteluun tulee edetä uusien toimintamallien pilotoinnin kautta. Keskeistä on aineistojen laadunhallinnan ja asiakaspalautteiden ja tarpeiden kanavointi. Tampereen kaupungin ja Maanmittauslaitoksen yhteistyötä kehitetään käynnistetyssä pilotissa, jonka tuloksena toivottavasti syntyvät hyvät käytännöt tulee sisällyttää hahmoteltavaan yhteistoimintamalliin. Mainitun pilotin rinnalle tulisi käynnistää mm. rakennus- ja osoitetietojen tuotantoon fokusoivat pilotit. Keskeisten avainprosessien tunnistamiseen tulee panostaa, jotta yhteistoimintamallista saataisiin yleispätevä. Uusi kilpailukykyinen liiketoiminta tunnistetaan tavoitteena, mutta sen saavuttamiseksi tarpeellisia tehtäviä ei ehditty työstää. Kuva 2. Paikkatiedon tuotannon ja palvelujen työnjako -tiekartan hahmottelua.

4 Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta työpajan yhteenveto 4 Kansallinen palveluväylä ja paikkatietoinfrastruktuuri Kansallinen palveluväylä on tietoturvallisuuden ja tietosuojan varmistamiseen liittyvä teknologia, jolle on yhteiskunnallinen tilaus. Korkealla poliittisella tasolla on kirjattu tahtotila ottaa Virossa tuotettu teknologia nopeasti käyttöön ja kehittää sitä lähi vuosina tulevaisuuden tarpeita varten. Haasteena on, mikä osa paikkatiedon yhteiskäyttöä tarvitsee turvattua ja salattua tiedonsiirtoa ja miten teknologia otetaan käyttöön. Asian selvittämiseksi ja pilotoimiseksi on käynnistymässä valtioneuvoston kanslian rahoittama Paikkatiedot palveluväylässä projekti, johon Geodeettisen laitoksen (vuoden 2015 alusta MML / Paikkatietokeskus) johdolla osallistuu useita keskeisiä paikkatiedon tuottajia. Ryhmä poimi strategiasta tavoitteen paikkatiedon entistä laajemmaksi hyödyntämiseksi ja keinoksi asetettavan välitavoitteen tiedon hyödyntämistä tukevien yleisten ratkaisujen kehittämisen. Mainitun pilotin keskeinen tehtävä on tunnistaa, milloin ja millaisen paikkatiedon hyödyntämisessä kansallinen palveluväylä on välttämätön tai se tuo selvästi lisäarvoa. Eräänä mahdollisuutena tunnistettiin suojausta vaativan palautteen (ml. paikkatieto) turvallinen välittäminen. Tehtävänä tunnistetaan mm. väylään liittymistä tukevan adapteripalvelun kehittäminen, jonka avulla Inspire-palvelut voidaan tarvittaessa kytkeä väylään. Pilotin kokemusten kautta tulee tuottaa ohjeet paikkatiedon kytkemisestä väylään. Tärkeää on myös selvittää paikkatietoa hyödyntävien sovellusten ja palvelualustojen kuten Paikkatietoikkunan rooli sekä mahdollisuudet ja keinot kiinnittyä kansalliseen palveluväylään ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Palvelutasolle tulee asettaa tavoitteet. Palveluväylän tuotantokäyttöön ottaminen tulee organisoida ja jakaa tiedon tuottajille tarpeelliset tunnisteet. Pilottihankkeen kokemukset tulee kanavoida osaamisen kehittämiseen ja sovelluskehitys tulee käynnistää eri tahoilla. Olennaista on panostaa tiedon integrointiin siten, että väylä tarjoaa harmonisoitua ja yhteentoimivaa tietosisältöä. Eräänä konkreettisena palveluna nähtiin väylän kautta saavutettava geokoodauspalvelu. Kuva 3. Palveluväylä ja paikkatietoinfrastruktuuri -tiekartan hahmottelua.

5 Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta työpajan yhteenveto 5 Yksilöivät tunnisteet ja linkitetyn paikkatiedon palvelut Paikkatietokohteiden yksilöivät tunnisteet ja niiden mahdollistama paikkatiedon linkitys on osa internetin kehityksen suurta aaltoa, jossa linkitettyjen verkkosivujen verkosta halutaan siirtyä linkitettyjen tietojen verkkoon. Inspire-direktiivin toimeenpanon yhteydessä syntyy kriittinen massa linkitettäviä paikkatietokohteita, jolloin paikkatietoinfrastruktuuria voi hyödyntää uusilla, nykyisestä poikkeavilla tavoilla. Suomessa osana direktiivin toimeenpanoon valmistautumista on tekeillä julkisen hallinnon JHS-suositus paikkatiedon yksilöivistä tunnisteista. Suositusluonnos on lähdössä lausunnolle ja sen lopullisen version hyväksymisen ennakoidaan ajoittuvan syksyyn Ryhmä kirjasi tavoitteena, että paikkatiedot ovat helposti kytkettävissä - käytännössä yhtäältä muuhun tietoon ja sovelluksiin sekä toisaalta tarpeen mukaan toisiinsa. Ensivaiheen välittömäksi tehtäväksi kirjattiin tietojärjestelmiä toimittavien ja tukevien osapuolten listaaminen, jotta tieto tulevasta suosituksesta ja sen merkityksestä saadaan ajoissa perille ja mahdollinen palaute takaisin sekä tarpeellinen koulutus organisoiduksi. Jatkossa linkitetyn paikkatiedon mahdollisuuksia teknologiana on tarpeen kuvata ja avata. Yksilöivien tunnisteiden käyttöönotto edellyttää käytännössä, että eri tietoaineistoista vastaavat osapuolet laativat kohdetyyppien elinkaarisäännöt. Sääntöjen avulla voidaan hallitusti muokata ja luoda uusia kohteita sekä poistaa olemassa olevia siten, että hyödyntäjillä on ennakkoon ymmärrys tiedon päivittymisestä ja siihen voidaan varautua ja tukeutua. Tunnisteiden käyttöönotto on Inspire-direktiivin toimeenpanoa, joten olisi selvintä, että tehtävä mainitaan laissa paikkatietoinfrastruktuurista ja tiedontuottajat velvoitetaan tunnisteiden antamiseen. JHS-suositus taustoittaa ja ohjeistaa käytännön tehtävät. Tunnisteiden tuottamista ja käyttöönottoa varten tarvitaan yhteisö eli jonkinlainen Geoid-foorumi. Malliksi tarvitaan sopiva, hyvin dokumentoitu esimerkkitoteutus eli referenssi-implementaatio, joka auttaa kunkin tietojärjestelmän oman paikallisen geoid-ratkaisun toteutuksessa. Toteutetut tunnisteet julkaistaan URI-osoitteina, joiden hyödyntäminen voi alkaa. Kuva 4. Yksilöivät tunnisteet ja linkitetyn paikkatiedon palvelut -tiekartan hahmottelua.

6 Paikkatietoinfrastruktuurin tiekartta työpajan yhteenveto 6 Tiekartan viimeistely ja muita keskustelukysymyksiä Työpaja tuotti materiaalia Kansallisen paikkatietostrategian jalkauttamiseen, mutta vain muutamien aihepiirien osalta. Työskentelyn pohjalta nousee kysymyksiä kuten pitäisikö työtä jatkaa muihin näkökulmiin ja aihepiireihin. Jo syntyneen ja mahdollisesti muissa yhteyksissä laadittavien tiekarttojen suhteen on nähtävissä ainakin seuraavat haasteet: Tiekarttojen näkeminen kokonaisuutena Samojen välitavoitteiden tunnistaminen Samojen tehtävien tunnistaminen Tehtävien priorisointi Tehtävistä vastaavien osapuolten tunnistaminen Tarkastellen työpajan tuloksia nousee väistämättä myös kysymys, olisiko näidenkään tiekarttahahmotelmien yhdistämisestä yhdeksi tiekartaksi vastaavaa hyötyä. Olennaisinta lienee, että strategiaa toteutetaan ja toteuttamista seurataan. Paljon toimeenpanevia tehtäviä on käynnissä, mutta myös katveita on. Työpajan pohjalta voinee todeta, että olisi kaikkien etu, että kansallisessa paikkatietostrategiassa tunnistettujen tehtävien suhteen ylläpidettäisiin taulukkoa toteutuneista, käynnissä olevista ja käynnistyvistä hankkeista. Hankkeiden tulosten valossa tulisi sitten arvioida mahdollisesti tarpeellisia jatkotoimenpiteitä. Nykyisin Kansallisen paikkatietostrategian toimeenpanosta on kovin vähän tietoa ja sekin hajallaan vaikeasti löydettävissä! Työpajan tehtävää laajemmin olisi löydettävä vastauksia kysymyksiin: Kuka huolehtii strategian toimeenpanosta? Kuka seuraa kehitystä suhteessa strategian tavoitteisiin? Tarvitaanko toimeenpanossa yksi tai useampia tiekarttoja ja kuka ne viimeistelee? Kuka huolehtii mahdollisiin tiekarttoihin kirjattavien toimenpiteiden toteuttamisesta? Kuka koordinoi paikkatietoinfran ja arkkitehtuurin kehittämistä? Yhtä kaikki Kansallisen paikkatietostrategian toimeenpanoon tarvitaan hallintamalli.

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio 1.4.2014 Paikkatietostrategia 2005-2010 ensimmäisen kansallisen paikkatietostrategian (Paikkatietoasiain neuvottelukunta) Painopiste: paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous

Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus Patinen kokous 27.9.2013 Paikkatietostrategian päivitys Vision, tavoitteiden ja toimenpiteiden työstäminen strategiaryhmässä kesä- elokuu Esittely

Lisätiedot

Kärkihanke-työpaja äänestyksiä

Kärkihanke-työpaja äänestyksiä Kärkihanke-työpaja äänestyksiä 1.4.2014 KÄRKIHANKE-TYÖPAJA Tiistaina 1.4.2014 kello 9-12 Messukeskuksessa Helsingissä Järjestäjinä: Paikkatietoverkosto ja Paikkatietoasiain neuvottelukunta OHJELMA 9:00-9:15

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Kansallisenpaikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous

Kansallisenpaikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous Kansallisenpaikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus Patinen kokous 13.6.2013 Paikkatietostrategian päivityksen pohjatyöt Avoin sähköinen kysely helmi-maaliskuu, 58 vastausta Toimintaympäristön muutosanalyysi

Lisätiedot

Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana. Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio

Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana. Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio 17.1.2013 Sopimusviidakko Yhteinen sopimusmalli Käyttöehdot SOPIMUSMALLI Verkkopalvelusopimus

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

KATSAUS TOIMINTAKAUTEEN

KATSAUS TOIMINTAKAUTEEN KATSAUS TOIMINTAKAUTEEN 1.3.2010-28.2.2013 Sihteeri Antti Rainio INSPIRE direktiivi 19 artikla: Kunkin jäsenvaltion on nimettävä yhteystaho, tavallisesti jokin viranomainen, joka vastaa tätä direktiiviä

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016. Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6)

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016. Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6) JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 6/2016 Paikkatieto asiantuntemusalueen tilanne (liite 6) Taustaa Organisointi Toiminta ja hankkeet Esittelijä: tietohallintojohtaja Antti Vertanen

Lisätiedot

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri - toimeenpano

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri - toimeenpano Paikkatiedon viitearkkitehtuuri - toimeenpano Panu Muhli Inspire-sihteeristö Paikkatietokeskus / Maanmittauslaitos Paikkatiedon viitearkkitehtuuri -infotilaisuus 13.10.2016 Pasila, Helsinki Poliittinen

Lisätiedot

Vuosikokous klo 12-

Vuosikokous klo 12- Vuosikokous 12.6.2013 klo 12-12.6.2013 Kokouskutsu Kokouskutsu Ilmoittautuminen verkkolomakkeella Vastanneita 22, Ilmoittautuneita 20 Kokousmateriaalina Ehdotus asialistaksi Ehdotus toimintasuunnitelmaksi

Lisätiedot

Paikkatietostrategiaa Tampereella

Paikkatietostrategiaa Tampereella Paikkatietostrategiaa Tampereella 17.5.2013 Anna Mustajoki Paikkatietostrategia 2013-2015 OHJAAVAT PERIAATTEET Kansallinen paikkatietostrategia 2010 2015 Tampereen pormestariohjelmasta 2013 2016 ja kaupunkistrategiasta.

Lisätiedot

Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma Taustaa Verkoston käynnistyminen Paikkatietoinfrastruktuurin toteuttaminen

Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma Taustaa Verkoston käynnistyminen Paikkatietoinfrastruktuurin toteuttaminen Inspire-sihteeristö 1 (6) Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma 2013 Tämä Paikkatietoverkoston toimintasuunnitelma 2013-2014 on hyväksytty verkoston vuosikokouksessa 12.6.2013. Aiemmin 1.6.2009 perustettu

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia. Palautekyselyn tulokset Helmikuu 2013

Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia. Palautekyselyn tulokset Helmikuu 2013 Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia Palautekyselyn tulokset Helmikuu 2013 Miten neuvottelukunta on onnistunut tehtävissään (1=heikosti... 6=erinomaisesti) seurata kansallisen paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunta Viestintäsuunnitelma 1 (5) Paikkatietoverkosto Viestintä-kärkihanke

Paikkatietoasiain neuvottelukunta Viestintäsuunnitelma 1 (5) Paikkatietoverkosto Viestintä-kärkihanke Paikkatietoasiain neuvottelukunta Viestintäsuunnitelma 1 (5) Paikkatietoasiain neuvottelukunnan ja n Viestintä ja osallistaminen -kärkihanke: Viestintäsuunnitelma 1. Johdanto Viestintä-kärkihankkeen avulla

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia. Palautekyselyn tulokset (N=5) Huhtikuu 2016

Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia. Palautekyselyn tulokset (N=5) Huhtikuu 2016 Paikkatietoasiain neuvottelukunnan toiminnan itsearviointia Palautekyselyn tulokset (N=5) Huhtikuu 2016 Miten neuvottelukunta on onnistunut tehtävissään (1=heikosti... 6=erinomaisesti) seurata kansallisen

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 9.2.2012 Visio 2015 Paikkatietoinfrastruktuuri on parantanut palvelun ja päätöksenteon laatua

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta-hanke Maanmittauspäivät 31.5.2017 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 2 3 80% tiedosta on paikkatietoa!? = Julkishallinnon tiedoista 80% on paikkatietoa. =Onko meillä tarvetta Julkishallinnon

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Maankäyttöpäätöksethanke. Paikkatiedon Palvelualusta

Maankäyttöpäätöksethanke. Paikkatiedon Palvelualusta Maankäyttöpäätöksethanke Paikkatiedon Palvelualusta Kahdeksan osahanketta keskeisiä yhtymäkohtia jokaiseen osahankkeeseen Satu Taskinen 2 Maankäyttöpäätökset osahankkeen tavoitteet: Tukea maankäyttöpäätöksiin

Lisätiedot

Askeleet kunnan paikkatietopalvelujen toteuttamisessa. Antti Rainio Kunnat ja Inspire -koulutus

Askeleet kunnan paikkatietopalvelujen toteuttamisessa. Antti Rainio Kunnat ja Inspire -koulutus Askeleet kunnan paikkatietopalvelujen toteuttamisessa Antti Rainio Kunnat ja Inspire -koulutus 29.1.2013 Prosessit tuottavat ja tarvitsevat paikkatietoa Tuotetun tiedon jakaminen HALLINNON TIETOPROSESSEJA

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 14.12.2016 Jari Kallela JUHTA JulkICT Sisältö Yhteentoimivuuden haaste Kokonaisarkkitehtuurikyvykkyyden edistyminen Uudistuva sisältö Tietohallintolaki

Lisätiedot

Paikkatiedon yksilöivät tunnukset. Pekka Sarkola

Paikkatiedon yksilöivät tunnukset. Pekka Sarkola Paikkatiedon yksilöivät tunnukset Pekka Sarkola Taustaa - Inspire Inspire-direktiivi (2007/2/EY) edellyttää soveltamisalallaan yksilöiviä ulkoisia kohdetunnisteita, jolla tarkoitetaan alkuperäisen tiedon

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpanon tilanne Pekka Sarkola Poscon Oy 26.8.2011 Ministeriöiden haastattelut Haastatellaan paikkatietojen tuottamisen ja hyödyntämisen kannalta oleelliset

Lisätiedot

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön

Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön Suomen Kartografinen Seura Kevätseminaari Yleisten kartastotöiden strategia 2011-2020 - Maastotietojärjestelmä kovaan käyttöön 29.3.2012 Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö 2001-2010 strategia

Lisätiedot

Paikkatietoverkosto. Strategia-kärkihanke

Paikkatietoverkosto. Strategia-kärkihanke Paikkatietoverkosto Strategia-kärkihanke Kansallinen paikkatietostrategia "Sijainti yhdistää" päivitettiin vuonna 2013. Tarkistettu strategia julkaistaan keväällä 2014. Tarkistetun strategian luonnos Taustamuistio

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunta

Paikkatietoasiain neuvottelukunta Paikkatietoasiain neuvottelukunta 2013-2016 2.5.2016 1 Taustaa 1983-91 LIS-projekti kehittämään paikkatietojen yhteiskäyttöä - yhteiskäytön edistäminen lisättiin MML:n tehtäviin - paikkatietohakemisto

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Inspire-verkosto Muistio 1 (5) Verkkopalvelut ja portaali -ryhmä Laatija: Panu Muhli

Inspire-verkosto Muistio 1 (5) Verkkopalvelut ja portaali -ryhmä Laatija: Panu Muhli Inspire-verkosto Muistio 1 (5) Inspire-verkoston n kokous Aika: 15.1.2010 klo 12:00-14:00 Paikka: Logica, Karvaamokuja 2, Helsinki 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen... 2 2. Kokouksen työjärjestys...

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 16.11.2011 Ehdotukset ministeriöille toimeenpanosta Kullekin ministeriölle on tehty räätälöity

Lisätiedot

Kansalliset paikkatietotuotteet INSPIREyhteensopivasti

Kansalliset paikkatietotuotteet INSPIREyhteensopivasti Kansalliset paikkatietotuotteet INSPIREyhteensopivasti Paikkatietoverkoston kärkiteeman työpaja 15.11.2016 Panu Muhli, Maanmittauslaitos Lena Hallin-Pihlatie, Suomen ympäristökeskus Kysely: Mistä aiheista

Lisätiedot

KÄRKIHANKE: STRATEGIA KUVAUS JA TOIMINTASUUNNITELMA 2014

KÄRKIHANKE: STRATEGIA KUVAUS JA TOIMINTASUUNNITELMA 2014 KÄRKIHANKE: STRATEGIA KUVAUS JA TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. JOHDANTO Strategia kärkihanke on muodostettu tukemaan uudistettua kansallisen paikkatietostrategiaa ja aktivoimaan alan toimijoita konkreettisten

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson hankepäällikkö

Paikkatietoalusta. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson hankepäällikkö Paikkatietoalusta Maanmittauspäivät 2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Mitä on Yhteiskunnan Digitalisaatio? Se on organisaatiorajoja ja toimintatapoja rikkovaa, asiakaslähtöistä uusien palvelujen ja

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden eri näkökulmat

Yhteentoimivuuden eri näkökulmat Yhteentoimivuuden eri näkökulmat - sirpaleita sieltä täältä Tarja Myllymäki, MML/Mitpa/Tietohallinto Paikkatiedon viitearkkitehtuurin infotilaisuus 13.10.2016 Miten kerron Pihtiputaan mummolle yhteentoimivuudesta?

Lisätiedot

Julkisen hallinnon Paikkatiedon viitearkkitehtuuri. Palveluarkkitehtuurin luonnostelua Antti Rainio

Julkisen hallinnon Paikkatiedon viitearkkitehtuuri. Palveluarkkitehtuurin luonnostelua Antti Rainio Julkisen hallinnon Paikkatiedon viitearkkitehtuuri Palveluarkkitehtuurin luonnostelua Antti Rainio 19.10.2011 Periaatteellinen taso - MIKSI Toimintaarkkitehtuuri Tietoarkkitehtuuri Tietojärjestelmäarkkitehtuuri

Lisätiedot

Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri ja Inspire. Kunnat ja Inspire koulutus Marko Kauppi

Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri ja Inspire. Kunnat ja Inspire koulutus Marko Kauppi Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri ja Inspire Kunnat ja Inspire koulutus 18.11.2014 Marko Kauppi Periaatteet ja lainsäädäntö Inspire-direktiivi Laki paikkatietoinfrastruktuurista ja asetus Kansallinen

Lisätiedot

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä

Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista. Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatietoon liittyvistä JHShankkeista Pekka Sarkola Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Esityksen sisältö Paikkatiedon JHS ohjausryhmä Voimassaolevat paikkatiedon JHS:t Työryhmävaiheessa olevat hankkeet Suunnitteilla

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Paikkatietoalusta Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Kuntakiertue 2019 - Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Datalle on tarvetta. Tiedon pitää olla luotettavaa. Toiminta tehostuu Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Paikkatietopalveluja koskevat Inspire-vaatimukset

Paikkatietopalveluja koskevat Inspire-vaatimukset Paikkatietopalveluja koskevat Inspire-vaatimukset Panu Muhli Inspire-sihteeristö Paikkatietokeskus / Maanmittauslaitos Ajankohtaista Inspirestä koulutustilaisuus 6.10.2015 Hotelli Arthur, Helsinki Paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Paikkatietojen yhteiskäyttö - mitkä mahdollisuudet!

Paikkatietojen yhteiskäyttö - mitkä mahdollisuudet! 1 Paikkatietojen yhteiskäyttö - mitkä mahdollisuudet! Teemu Saloriutta Maanmittauspäivät 31.5.2017 2 Sisältö Paikkatietoinfrastruktuuri Standardit ja yhteistyö Yhteiskäytön esteitä INSPIRE-direktiivi Yhteenveto

Lisätiedot

Maastotietokannan ylläpito

Maastotietokannan ylläpito Maastotietokannan ylläpito Kuntien paikkatietoseminaari 10.-11.2.2015 Risto Ilves Kehityspäällikkö, Maastotietotuotanto Maanmittauslaitos Sisältö Nykytoiminta lyhyesti Kansallinen maastotietokanta hanke

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia:

Kansallinen paikkatietostrategia: & Paikkatietoasiain neuvottelukunta Kansallinen paikkatietostrategia: SIJAINTI YHDISTÄÄ Saate Paikkatietoala Suomessa tarvitsee strategian. Kansallinen paikkatietostrategia laadittiin vuosille 2005-2010

Lisätiedot

Tekninen alusta. Tavoitteet ja näkökulmia maankäyttöpäätöksiin Jani Kylmäaho, osahankepäällikkö Maanmittauslaitos

Tekninen alusta. Tavoitteet ja näkökulmia maankäyttöpäätöksiin Jani Kylmäaho, osahankepäällikkö Maanmittauslaitos Tekninen alusta Tavoitteet ja näkökulmia maankäyttöpäätöksiin 14.12.2017 Jani Kylmäaho, osahankepäällikkö Maanmittauslaitos 1 TA - Tavoitteet tiivistetysti Muiden osahankkeiden käyttötapausten tukeminen

Lisätiedot

Julkishallintoa koskeva taustaselvitys. Selvityksen ja raportin esittely Antti Rainio

Julkishallintoa koskeva taustaselvitys. Selvityksen ja raportin esittely Antti Rainio Julkishallintoa koskeva taustaselvitys Selvityksen ja raportin esittely Antti Rainio 27.4.2017 Selvitystyön tavoitteet Selvitystyön tavoitteena on tuottaa julkishallintoa koskeva tietopohja paikkatietopoliittisen

Lisätiedot

JulkICTLab. Kirsi Pispa, projektipäällikkö, CSC

JulkICTLab. Kirsi Pispa, projektipäällikkö, CSC JulkICTLab Kirsi Pispa, projektipäällikkö, CSC Viitekehys hallinnossa Avoimen tiedon ohjelma 2 Viitekehys kehittäjäyhteisöissä FVH COSS HRI OKF Apps4finland Jne. 3 JulkICTLab pähkinänkuoressa Kokoaa yhteen

Lisätiedot

Paikkatietoalustahanke (MMM)

Paikkatietoalustahanke (MMM) Paikkatietoalustahanke (MMM) Osakokonaisuudet Tekninen Paikkatietoalusta Määritellään, suunnitellaan ja toteutetaan julkisen hallinnon yhteinen paikkatiedon palvelualusta Maankäyttöpäätökset Muodostetaan

Lisätiedot

Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke

Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke Yleisesitys Digitalisoidaan julkiset palvelut / Yhteinen tiedon hallinta (YTI) -hanke Tavoitteena yhä paremmat ja tehokkaammat palvelut vaikka keinot ja ympäristö muuttuvat

Lisätiedot

Paikkatietoasiain neuvottelukunta

Paikkatietoasiain neuvottelukunta 29.3.2011 Tausta paikkatietojen yhteiskäytön edistämistyö edelliset neuvottelukunnat (2001-2004, 2004-2007) kansallinen paikkatietostrategia 2005-2010, 2011-2015 INSPIRE-direktiivi 2007/2/EY laki paikkatietoinfrastruktuurista

Lisätiedot

Paikkatietotuotteen määrittely

Paikkatietotuotteen määrittely Paikkatietotuotteen määrittely Työpaja tietotuotteista 24.11.2010 Panu Muhli Maanmittauslaitos Inspire-sihteeristö etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Sisällys Mikä on paikkatietotuote? Mitä paikkatietotuotteen

Lisätiedot

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa 3.12.2013 Mikael Vakkari JulkICT/YRO Palvelukehittämisen ekosysteemi Uusien palveluinnovaatioiden

Lisätiedot

PATINEN Kärkihanke Viestintä: Viestintäsuunnitelma 2014

PATINEN Kärkihanke Viestintä: Viestintäsuunnitelma 2014 PATINEN Kärkihanke Viestintä: 2014 Viestinnällä pyritään lisäämään paikkatiedon merkityksen ja hyödyntämisen mahdollisuuksien tiedostamista laajasti tietoyhteiskunnassa. Aiemmin kansallista paikkatietoinfrastruktuuria

Lisätiedot

Paikkatietopalvelut käsitteet ja käytäntö

Paikkatietopalvelut käsitteet ja käytäntö SANASTOKESKUS 40 VUOTTA Paikkatietopalvelut käsitteet ja käytäntö Antti Rainio Navinova Oy Paikkatieto termi 30 vuotta Paikkatieto termi tarjottiin käyttöön vuonna 1984 LIS työryhmä Paikkatietojen yhteiskäyttö,

Lisätiedot

Paikkatiedon luovuttamisen pelisäännöt

Paikkatiedon luovuttamisen pelisäännöt Paikkatiedon luovuttamisen pelisäännöt 11.12.2009 Pasi Pekkinen Maanmittauslaitos / Myyntipalvelut etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Inspire: säädökset ja suositukset Lainsäädäntö Inspire -direktiivi

Lisätiedot

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö 2.10.2018, Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tiedon käyttö asiakaslähtöisen toiminnan perustana Lait, Linjaukset Toimintatavat Tiedonhallinta Palvelussa

Lisätiedot

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri 30.10.2012 Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Aiheita Tietohallintolaki ja julkisen hallinnon

Lisätiedot

Arkkitehtuuri käytäntöön

Arkkitehtuuri käytäntöön Arkkitehtuuri käytäntöön Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2011 Mikko Huovila Erikoissuunnittelija Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Väliraportti Tikesos-toimeenpanosta (4/2011) Kuvaa julkisen hallinnon

Lisätiedot

Viitekehys hallinnossa

Viitekehys hallinnossa JulkICTLab Viitekehys hallinnossa Avoimen tiedon ohjelma 2 Viitekehys kehittäjäyhteisöissä FVH COSS HRI OKF Apps4finland Jne. 3 JulkICTLab pähkinänkuoressa Kokoaa yhteen julkishallinnon eri projektien

Lisätiedot

Paikkatietoinfrastruktuurin palvelusopimus. Luonnostelua Antti Rainio

Paikkatietoinfrastruktuurin palvelusopimus. Luonnostelua Antti Rainio Paikkatietoinfrastruktuurin palvelusopimus Luonnostelua Antti Rainio 17.12.2012 Laki paikkatietoinfrastruktuurista Maanmittauslaitoksen tehtävät 8 Hakupalvelu paikkatietoaineistojen ja palvelujen etsimisen

Lisätiedot

Paikkatiedon kokonaisarkkitehtuuri LUONNOSTELUA

Paikkatiedon kokonaisarkkitehtuuri LUONNOSTELUA Paikkatiedon kokonaisarkkitehtuuri LUONNOSTELUA Inspire verkoston Arkkitehtuuriryhmän kokous 12.10.2012 Tampereen kaupunki Marko Kauppi Taustaa 2011 tehty kaupunkiympäristön kehittämisen (KAKE) paikkatietoalueen

Lisätiedot

Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke vauhtiin!

Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke vauhtiin! Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke vauhtiin! 14.11.2016 Yhteinen tiedon hallinta -hanke vauhtiin! -seminaari Digitalisoidaan julkiset palvelut / Yhteinen tiedon hallinta (YTI) -hanke 1990-luku 2000 Tekniikka

Lisätiedot

Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: haasteita, linjauksia ja olennaisuuksia

Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: haasteita, linjauksia ja olennaisuuksia Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: haasteita, linjauksia ja olennaisuuksia Kirjastoverkkopäivät 2012 Minna Karvonen 23.10.2012 Mistä tässä on oikein kysymys? Tieto- ja viestintätekniikkaan kiinnittyvän

Lisätiedot

Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset. Marko Kauppi / Ubigu Oy Maanmittauspäivät

Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset. Marko Kauppi / Ubigu Oy Maanmittauspäivät Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset Marko Kauppi / Ubigu Oy Maanmittauspäivät 27.3.2019 Tausta Ympäristöministeriö on vuoden 2019 alusta käynnistänyt Tulevaisuuden maankäyttöpäätökset hankkeen. Maankäyttöpäätökset

Lisätiedot

Paikkatietoalustahanke (MMM)

Paikkatietoalustahanke (MMM) Paikkatietoalustahanke (MMM) Rakennetaan yhteiskäyttöinen, muita järjestelmiä täydentävä paikkatieto- ja palvelualusta Parannetaan keskeisten paikkatietoaineistojen laatua ja käytettävyyttä Tuetaan kuntien,

Lisätiedot

Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012

Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012 Inspire-sihteeristö 1 (8) Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012 Tämä Inspire-verkoston kolmannen kauden 2011-2012 toimintasuunnitelma on hyväksytty Inspire-verkoston vuosikokouksessa

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo

Paikkatietoalusta. Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön. Kuntakiertue Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Paikkatietoalusta Kuntien digitaaliset paikkatiedot tehokäyttöön Kuntakiertue 2019 - Kari Hautamäki ja Jaakko Uusitalo Datalle on tarvetta. Tiedon pitää olla luotettavaa. Toiminta tehostuu Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Projektisuunnitelma julkishallintoa koskevasta selvityksestä Paikkatietopoliittista selontekoa varten

Projektisuunnitelma julkishallintoa koskevasta selvityksestä Paikkatietopoliittista selontekoa varten 1 Projektisuunnitelma julkishallintoa koskevasta selvityksestä Paikkatietopoliittista selontekoa varten Selvitystyön lähtökohdat Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee valtioneuvostolle paikkatietopoliittista

Lisätiedot

Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri

Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri Uusi Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri Paikkatietoverkoston seminaari 12.12.2018 Paikkatiedot tulevaisuutta rakentamassa Rina Tammisto, Tilastokeskus Tilastokeskuksen sijaintitiedon viitearkkitehtuuri

Lisätiedot

Paikkatiedon luovuttamisen pelisäännöt

Paikkatiedon luovuttamisen pelisäännöt Paikkatiedon luovuttamisen pelisäännöt Koulutuspäivä 7.5.2010 Maanmittauslaitos / Tietopalvelukeskus Pasi Pekkinen etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Inspire: säädökset ja suositukset Lainsäädäntö Inspire

Lisätiedot

Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen

Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen Tietomallien harmonisointi ja tietopolitiikan yhtenäistäminen -kokemuksia MML/Tampere yhteistyön perusteella Antti Jakobsson 28.11.2014, Paikkatietoverkoston seminaari Tarve Aalto-yliopiston selvityksissä

Lisätiedot

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri Paikkatiedon viitearkkitehtuuri Työn tilanne ja välitulokset Patine 16.12.2015 Juha Siltanen, Gofore Oy Projektin tilannekatsaus Tilanne (1=kriisi, 2=vakavia ongelmia, 3=joitakin haasteita, 4=hyvä, 5=loistava)

Lisätiedot

Paikkatietoinfrastruktuurin palvelusopimus Luonnoksen esittely

Paikkatietoinfrastruktuurin palvelusopimus Luonnoksen esittely Yhteinen sopimusmalli paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana Paikkatietoinfrastruktuurin palvelusopimus Luonnoksen esittely Inspire-sihteeristö 25.3.2013 Sopimusviidakko Kahdenvälinen sopiminen vie

Lisätiedot

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla 19.9.2013 Toiminnan tavoitteiden ja painopisteiden määrittely Keinot JHS Tavoite Mitä ja minkälaisia suosituksia tavoitteiden toteutumisen

Lisätiedot

Viitearkkitehtuuri tähtää paikkatiedon ekosysteemiin

Viitearkkitehtuuri tähtää paikkatiedon ekosysteemiin Viitearkkitehtuuri tähtää paikkatiedon ekosysteemiin Tietojärjestelmien ja paikkatietojen yhteentoimivuus on kaikkien etu. Pian kaikkien julkisen hallinnon organisaatioiden on laadittava toimintaansa koskeva

Lisätiedot

Tonttijaot Kiinteistötoimitukset Luvat ja valvonta. Infrasuunnittelu, rakennuttaminen ylläpito. Omaisuuden hallinta.

Tonttijaot Kiinteistötoimitukset Luvat ja valvonta. Infrasuunnittelu, rakennuttaminen ylläpito. Omaisuuden hallinta. Tampereen Visio tiedon ja toiminnan ohjaus maankäytön kokonaisprosessissa MAD=Maankäytön kokonaisprosessin digitalisointi Infrasuunnittelu, rakennuttaminen ylläpito Kaavoitus Tonttijaot Kiinteistötoimitukset

Lisätiedot

INSPIRE tulee entäs sitten? Nordean metsäpäivä 23.8.2007. Arvo Kokkonen maanmittausneuvos Maanmittauslaitos

INSPIRE tulee entäs sitten? Nordean metsäpäivä 23.8.2007. Arvo Kokkonen maanmittausneuvos Maanmittauslaitos INSPIRE tulee entäs sitten? Nordean metsäpäivä 23.8.2007 Arvo Kokkonen maanmittausneuvos Maanmittauslaitos INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi

Lisätiedot

Verkkopalvelusopimuksen täydentäminen: Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö

Verkkopalvelusopimuksen täydentäminen: Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö Verkkopalvelusopimuksen täydentäminen: Karttajulkaisun käyttöehdot Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö Taustaa Verkkopalvelusopimus liitteineen (1-5) valmisteltiin vuonna 2010 yhteistyössä viranomaisten

Lisätiedot

Kansalliset paikkatietotuotteet INSPIREyhteensopivasti

Kansalliset paikkatietotuotteet INSPIREyhteensopivasti Kansalliset paikkatietotuotteet INSPIREyhteensopivasti Paikkatietoverkoston kärkiteeman työpaja 20.9.2016 Panu Muhli, Inspire-sihteeristö Lena Hallin-Pihlatie, Suomen ympäristökeskus Ohjelma 9:00 9:15

Lisätiedot

Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet. HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet. HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 Paikkatietoalustat ja -portaalit Varmistavat laadun ja poistavat päällekkäisen datan Helpottavat

Lisätiedot

Missä mennään KMTK ohjelmassa? Ohjelmapäällikkö Risto Ilves

Missä mennään KMTK ohjelmassa? Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Missä mennään KMTK ohjelmassa? 9.10.2018 Ohjelmapäällikkö Risto Ilves Kansallinen maastotietokanta (KMTK) Kansallisessa maastotietokannassa mallinnetaan julkisen hallinnon tuottamat yhteiset paikkatiedot

Lisätiedot

Johdanto Inspire-direktiiviin ja paikkatietoinfrastruktuuriin

Johdanto Inspire-direktiiviin ja paikkatietoinfrastruktuuriin Johdanto Inspire-direktiiviin ja paikkatietoinfrastruktuuriin 6.10.2015 Ajankohtaista Inspirestä koulutus Riikka Kivekäs Inspire-sihteeristö / Maanmittauslaitos Aiheita Inspire-direktiivi ja siihen liittyvä

Lisätiedot

INSPIRE-toimeenpanon seuranta ja raportointi. Kai Koistinen Inspire-sihteeristön verkkoseminaari

INSPIRE-toimeenpanon seuranta ja raportointi. Kai Koistinen Inspire-sihteeristön verkkoseminaari INSPIRE-toimeenpanon seuranta ja raportointi Kai Koistinen 17.5.2016 Inspire-sihteeristön verkkoseminaari INSPIRE seuranta ja raportointi INSPIRE-toimeenpanon etenemistä jäsenmaissa seurataan vuosittain

Lisätiedot

Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö

Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö Sanna Jokela Paikkatietoyhteistyön koordinaattori LOUNAISPAIKKA Lounais-Suomen alueellinen paikkatietokeskus ja yhteistyöverkosto. Ajatuksena syntyi jo vuonna

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Tilanne 2.10.2012 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, jonka

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN TUKIPALVELUISTA

MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN TUKIPALVELUISTA 1 (6) Valtiovarainministeriö valtiovarainministeriö@vm.fi Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö 26.11.2015 / VM140:06/2013 MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ

Lisätiedot

Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri

Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri Lausuntopyynnön diaarinumero: VM130:00/2015 Vastausaika päättyy: 13.5.2016 Lausuntopyynnön taustatiedot Johdanto, tausta, tavoitteet Johdanto Julkisen

Lisätiedot

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri ja INSPIRE: synnyttääkö paikkatiedon infrastruktuuri ekosysteemin?

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri ja INSPIRE: synnyttääkö paikkatiedon infrastruktuuri ekosysteemin? Paikkatiedon viitearkkitehtuuri ja INSPIRE: synnyttääkö paikkatiedon infrastruktuuri ekosysteemin? Helsingin Messukeskus 7.11.2012 Antti Rainio Maanmittauslaitos Paikkatietoinfrastruktuurilla, osana yhteiskunnan

Lisätiedot

KAM-sektori paikkatiedon kansallisessa ekosysteemissä. Mikko Lappalainen Nimitietopalvelua ja paikkatietopalvelua koskeva seminaari, 30.1.

KAM-sektori paikkatiedon kansallisessa ekosysteemissä. Mikko Lappalainen Nimitietopalvelua ja paikkatietopalvelua koskeva seminaari, 30.1. KAM-sektori paikkatiedon kansallisessa ekosysteemissä Mikko Lappalainen Nimitietopalvelua ja paikkatietopalvelua koskeva seminaari, 30.1.2018 Mikä paikkatieto? Mikä paikkatieto? Tietoa, johon liittyy

Lisätiedot

Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 29.9.

Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 29.9. Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 29.9.2011 Taustaa Verkkopalvelusopimus liitteineen (1-5) valmisteltiin vuonna

Lisätiedot

Avoin DATA Avoin tieto Seminaari Mikkelissä. Juha Ropponen

Avoin DATA Avoin tieto Seminaari Mikkelissä. Juha Ropponen Avoin DATA Avoin tieto Seminaari 22.4.2013 Mikkelissä Juha Ropponen Eurooppa 2020 visio ja sen kolme toisiaan vahvistavaa prioriteettia: Älykäs kasvu: Kestävä kasvu: Osallistava kasvu: osaamiseen ja innovointiin

Lisätiedot

Paikkatietoinfrastruktuuri ja INSPIREn toimeenpano

Paikkatietoinfrastruktuuri ja INSPIREn toimeenpano Paikkatietoinfrastruktuuri ja INSPIREn toimeenpano 30.8.2010 Antti Rainio Maanmittauslaitos täytäntöönpanosäännöt metatieto täytäntöönpanosäännöt seuranta ja raportointi 2009 2010 2011 2012 2013 INSPIRE

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA O-P Rissanen

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA O-P Rissanen Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA 5.2.2013 O-P Rissanen 5.2.2014 Mistä palveluarkkitehtuuri koostuu? Talpol päätöksestä 19.11.2013 kansallinen palveluväylä (tiedonvälityskerros) kansallinen

Lisätiedot

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet Pekka Luokkala KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Esityksen sisältö Mistä KMTK:ssa ja kohdemallinnuksessa on kyse?

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011 634/2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri

Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri Tulosten esittely, JUHTA asiantuntijajaosto 1.9.2016 Juha Siltanen, Gofore Oy Esityksen sisältö Työn toteutus Lausuntokierroksen yhteenveto Viitearkkitehtuurin

Lisätiedot

Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma

Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma Inspire-sihteeristö 1 (8) Kansallisen Inspire-verkoston toimintasuunnitelma 2011-2012 Tämä Inspire-verkoston kolmannen kauden 2011-2012 toimintasuunnitelman luonnos on laadittu Inspire-verkoston ohjausryhmän

Lisätiedot

Paikkatiedot palveluväylässä - tutkimushankkeen tuloksia. Paikkatietoverkoston seminaari

Paikkatiedot palveluväylässä - tutkimushankkeen tuloksia. Paikkatietoverkoston seminaari 1 Paikkatiedot palveluväylässä - tutkimushankkeen tuloksia Paikkatietoverkoston seminaari 20.11.2015 2 Tervetuloa! Järjestäjänä Paikkatietoverkoston kärkiteema: Kansallinen palveluarkkitehtuuri ja paikkatietoinfrastruktuuri,

Lisätiedot

Paikkatiedon infrastruktuuri tutkimuksen palveluksessa. 23.5.2013 Antti Rainio Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö

Paikkatiedon infrastruktuuri tutkimuksen palveluksessa. 23.5.2013 Antti Rainio Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö Paikkatiedon infrastruktuuri tutkimuksen palveluksessa 23.5.2013 Antti Rainio Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö täytäntöönpanosäännöt metatieto täytäntöönpanosäännöt seuranta ja raportointi 2009

Lisätiedot