viraston toimenpiteistä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "viraston toimenpiteistä."

Transkriptio

1 1(11) POHJOIS SUOMEN HALLINTO-OIKEUS HP 4/17 TYÖJÄRJESTYS I Yleiset määräykset 1 Soveltamisala II Hallinto-oikeuden johtaminen 2 Ylituomari 3 Johtamisen perusperiaatteet Tässä työjärjestyksessä määrätään hallinto-oikeuden johtamisesta, organisaatiosta ja henkilöstöstä sekä lainkäyttöasioiden käsittelystä sen lisäksi, mitä tuomioistuinlaissa ja hallinto-oikeuslaissa säädetään. Ylituomari johtaa hallinto-oikeuden toimintaa siten kuin hallinto-oikeuslaissa ja tuomioistuinlaissa säädetään. Hallinto-oikeudessa sovelletaan tulosohjausta ja -johtamista. Toiminnan johtaminen perustuu tavoitteiden asettamiseen ja niiden toteutumisen seurantaan. Tavoitteet on asetettava paitsi määrällisinä myös laadullisina. Ylituomari vastaa hallinto-oikeudelle asetettujen tavoitteiden toteuttamisesta ja niiden seurannasta. Jokainen hallinto-oikeuden henkilökuntaan kuuluva kuitenkin vastaa oman henkilökohtaisen tavoitteensa toteutumisesta. Henkilökohtaisten tavoitteiden asettamisesta sovitaan vuosittain käytävissä kehityskeskusteluissa, jolloin myös sovitaan tavoitteiden saavuttamiseksi tarpeellisista viraston toimenpiteistä. Henkilökunnan ammattitaitoa kehitetään sisäisellä ja ulkoisella koulutuksella sekä tehtäväkierrolla. Henkilökunta osallistuu viraston hallintoon yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa annetun lain sekä viraston ja henkilöstöryhmien välisen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

2 2(11) 4 Tavoitteiden asettaminen 5 Tulosten seuranta 6 Tavoite-ja kehityskeskustelut 7 Tavoite-ja kehityskeskustelujen sisältö 8 Johtoryhmän kokoonpano Ylituomari vahvistaa osastokohtaiset tavoitteet sen jälkeen, kun oikeusministeriön kanssa on sovittu koko hallinto-oikeutta koskevista tavoitteista. Osastojen johtajat vahvistavat osastojensa jäsenten ja esittelijöiden tulostavoitteet. Hallintopäällikkö vahvistaa kanslian henkilöstön tulostavoitteet. Koko hallinto-oikeuden tulostavoitteen saavuttamista seurataan ja sitä käsitellään johtoryhmässä ylituomarin tarpeelliseksi katsomin väliajoin. Osastojen johtajat vastaavat osastojen ja hallintopäällikkö kanslian tulostavoitteen saavuttamisesta. Heidän tehtävänään on seurata osastojen ja kanslian tavoitteiden toteutumista ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin, mikäli tulostavoitteen saavuttamisessa ilmenee vaikeuksia. Jokaisen hallinto-oikeuden henkilöstöön kuuluvan kanssa käydään tavoite- ja kehityskeskustelu. Ylituomari käy keskustelut osastojen puheenjohtajien ja hallintopäällikön kanssa. Osastojen johtajat käyvät keskustelut johtamansa osaston jäsenten ja esittelijöiden kanssa. Hallintopäällikkö käy keskustelut muun henkilöstön kanssa. Tavoite- ja kehityskeskustelut järjestetään ennalta sovittuna aikana. Keskustelussa käydään läpi ainakin edellisen kauden tavoitteet ja niiden saavuttaminen, uudet tulostavoitteet sekä kehittämis- ja koulutustarpeet. Notaarien ja kansliahenkilöstön tavoite- ja kehityskeskustelu sisältää myös palkkausjärjestelmän edellyttämän tehtävien vaativuuden ja henkilökohtaisen suorituksen arvioinnin. Hallinto-oikeuden johtoryhmään kuuluvat hallinto-oikeuden ylituomari puheenjohtajana, osastojen johtajat ja hallintopäällikkö. Ylituomari voi kutsua käsiteltävän asian laadun mukaan muutakin hallinto-oikeuden henkilöstöä johtoryhmän kokoukseen.

3 3(11) 9 Johtoryhmässä käsiteltävät asiat Sen lisäksi, mitä tuomioistuinkin 8 luvun 1 :n 3 momentissa säädetään, johtoryhmässä on käsiteltävä: 1) esitys hallinto-oikeuden työjärjestykseksi; 2) esitys hallinto-oikeuden tulostavoitteeksi sekä tulostavoitteen seuranta; 3) esitys hallinto-oikeuden talousarvioksi; 4) asia, joka koskee tuomarin nimittämistä hallinto-oikeuteen määräajaksi, paitsi jos asian käsitteleminen johtoryhmässä ei ole tarpeen nimityksen lyhytaikaisuuden vuoksi; 5) hallinto-oikeuden ylituomarin toimivaltaan kuuluvan harkinnanvaraisen virkavapauden myöntäminen hallinto-oikeustuomarille; 6) asiat, jotka koskevat nimittämistä hallinto-oikeuden esittelijän vakinaiseen virkaan tai hallinto-oikeuden esittelijän virkasuhteen päättämistä; 7) henkilöstön koulutuksen suunnitteluun liittyvät asiat; 8) notaarin, lainkäyttösihteerin tai muun viran taikka työsopimussuhteisen toimen täyttäminen; 9) hallinto-oikeudessa haettavaksi julistettavan viran kelpoisuusvaatimukset, milloin niistä ei ole erikseen säädetty; 10) henkilöstön sijoittaminen osastoille lukuun ottamatta lyhytaikaisia tilapäisja sijaisjärjestelyjä sekä 11) muut ylituomarin määräämät asiat. Johtoryhmässä käsitellyistä asioista on tarpeen mukaan laadittava muistio. 10 Yhteistyökomitea sekä viraston ja henkilöstön edustajat Yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa annetussa laissa (651/1988) tarkoitettuja yhteistoiminta-asioita käsiteltäessä noudatetaan yhteistoiminnasta oikeusministeriön hallinnonalan virastoissa solmittua sopimusta. Sopimusta sovellettaessa viraston henkilöstö, johon ei lueta hallinto-oikeuden ylituomaria, osastojen johtajia eikä hallintopäällikköä, jakautuu henkilöstöryhmiin seuraavasti: 1) Jäsenet: hallinto-oikeustuomarit ja asessorit 2) Esittelijät: hallinto-oikeuden esittelijät ja notaarit 3) Kansliahenkilöstö: muut kuin ryhmiin 1 ja 2 kuuluvat virkamiehet ja työsopimussuhteiset työntekijät. Ylituomari määrää tarvittaessa, mihin henkilöstöryhmään virkamies kuuluu. Yhteistoimintaa varten viraston ja henkilöstön väliseksi yhteistoimintaelimeksi asetetaan yhteistyökomitea, johon jokainen viraston henkilöstöryhmä valitsee keskuudestaan yhden edustajan ja tälle henkilökohtaisen varamiehen. Viraston edustajina yhteistyökomiteaan kuuluvat ylituomari, osastojen johtajat ja hallintopäällikkö, joille ylituomari määrää varamiehen. Henkilöstöryhmien tulee valita henkilöstön edustajat siten, että kaikilla kyseiseen henkilöstöryhmään kuuluvilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua valintaan. Jos valintamenettelystä ei henkilöstöryhmän keskuudessa päästä yksimielisyyteen, noudatetaan soveltuvin osin, mitä työsuojeluvaltuutetun valinnasta on valtion työsuojelun yhteistoimintasopimuksessa määrätty. Valintamenettelyä varten henkilöstöryhmä voi tarvittaessa laatia erityisen valintasäännön. Henkilöstön edustajien toimikauden pituudesta on sovittu edellä mainitussa yhteistyösopimuksessa.

4 4(11) Ylituomari voi kutsua käsiteltävän asian laadun mukaan yhteistyökomiteaan kuuluvien lisäksi muutakin hallinto-oikeuden henkilöstöä yhteistyökomitean kokoukseen. III Organisaatio 11 Osastot 12 Osastojen työnjako ja asioiden jakaminen 13 Kanslia Hallinto-oikeudessa on neljä osastoa. Kullakin osastolla on ylituomarin määräyksen mukaisesti johtaja, varajohtaja ja vähintään kolme muuta jäsentä sekä tarvittava määrä esittelijöitä. Osastojen kokoonpanoja määrättäessä on pyrittävä siihen, että kokoonpanot vaihtuvat määräajoin, jotta jäsenille ja esittelijöille tulee mahdolliseksi tutustua mahdollisimman moneen hallinto-oikeudessa käsiteltävään lainkäyttöasiaryhmään. Ylituomari vahvistaa osastoille valmisteltaviksi ja ratkaistaviksi kuuluvat asiaryhmät siten, että erityisesti otetaan huomioon osastoilla käsiteltävien asioiden laatuja määrä, asioiden edellyttämä asiantuntemus, jäsenten asiantuntemuksen kehittäminen ja työn tasapuolinen jakautuminen. Lainkäyttöasiat jaetaan osastolla esittelijöille osastonjohtajan ennakkoon määräämän asiaryhmäjaon ja muiden ennakkoon määrättyjen jakoperusteiden mukaisesti. Osastonjohtaja tekee tarvittaessa ylituomarille esityksen asiaryhmän siirtämisestä osastolta toiselle ja esityksen asioiden jakamisperusteista poikkeamiseksi yksittäistapauksessa. Ylituomarin määräyksellä asioiden jakamisesta voidaan yksittäistapauksessa painavasta ja hyväksyttävästä syystä poiketa. Hallinto-oikeudessa on tuomioistuinlaissa mainittujen virkojen lisäksi lainkäyttösihteerin virkoja. Lisäksi hallinto-oikeudessa voi olla muita virkoja ja työsopimussuhteista henkilökuntaa. Mainittu henkilöstö sijoittuu kansliaan, jonka päällikkönä toimii hallintopäällikkö. Kanslia huolehtii hallinto-oikeuden hallintoon ja lainkäyttöön liittyvistä toimistotehtävistä. Kanslian henkilöstöön kuuluvalle voidaan määrätä tehtäväksi myös lainkäyttöön liittyviä valmistelutehtäviä. Lainkäyttösihteerien tehtäviä voidaan vaihtaa määräajoin, jotta heillä on mahdollisuus tutustua monipuolisesti kanslian eri tehtäväalueisiin.

5 5(11) IV Henkilöstö ja sen tehtävät 14 Ylituomari 15 Osastonjohtaja Ylituomarin tehtävistä säädetään tuomioistuinlaissa. Ylituomarilla on oikeus siirtää viraston hallintoa ja taloutta koskeva asia hallintopäällikön tai muun virkamiehen ratkaistavaksi. Ylituomari ei voi siirtää asiaa, joka tuomioistuinlaissa tai muussa laissa on säädetty päällikkötuomarin ratkaistavaksi. Ylituomarin ollessa estyneenä hänen sijaisenaan toimii tehtävässä vanhin virantoimituksessa oleva osaston johtaja. Osastonjohtajan tehtävänä on sen lisäksi, mitä muutoin on säädetty tai määrätty: 1) vastata osaston toiminnasta ja tulostavoitteiden toteutumisesta; 2) vahvistaa osastonsa henkilöstön työtehtävät siten, että jokaisen työkokemus muodostuu monipuoliseksi ja uralla etenemistä tukevaksi; 3) määrätä ylituomarin vahvistamien perusteiden mukaisesti osastonsa jäsenten ja esittelijöiden työmäärät siten, että tehtävät jakautuvat tasaisesti ja asiat voidaan ratkaista joutuisasti; 4) huolehtia osaston istuntojen suunnitelmallisesta järjestämisestä; 5) ohjata ja valvoa osastonsa töiden kulkua ja tarvittaessa ilmoittaa ylituomarille osaston käsiteltäväksi jaettujen asioiden ruuhkautumisesta tai muista vastaavista osaston työskentelyyn liittyvistä seikoista; 6) kutsua tarvittaessa osaston henkilöstö kokoukseen; 7) ratkaista vuosilomia ja muita poissaoloja koskevia asioita sekä hyväksyä viraston menoja erikseen myönnettyjen valtuuksien mukaisesti sekä 8) tehdä aloitteita ylituomarille tai hallintopäällikölle esiin tulleista hallinto-oikeuden lainkäyttötoiminnan tai hallinnon kehittämistä koskevista asioista. Osastonjohtajan apuna ja sijaisena toimii ylituomarin osaston varajohtajaksi määräämä tuomari. 16 Hallintopäällikkö Ylituomari voi määrätä hallinto-oikeuden virkamiehen toimimaan hallintopäällikkönä, jonka tehtävänä on: 1) valmistella ja esitellä täysistunnolle ja hallinto-oikeuden ylituomarille hallinto-oikeuden hallintoa koskevat asiat, jollei ylituomari määrää toisin; 2) valmistella johtoryhmässä käsiteltävät asiat, jollei ylituomari toisin määrää; 3) hyväksyä hallinto-oikeuden tulot ja menot lukuun ottamatta ylituomarin menoja, jotka hyväksyy tämän sijainen; 4) ratkaista kokemuslisän myöntämistä ja vuosilomaan oikeuttavan palvelusajan määrittämistä koskevat asiat; 5) ratkaista vuosilomia ja muita poissaoloja koskevia asioita erikseen myönnettyjen valtuuksien mukaisesti; 6 ) johtaa ja valvoa hallinto-oikeuden toimistotöiden suorittamista; 7) vahvistaa kansliahenkilöstön työnjakomääräykset siten, että henkilöstön työkokemus muodostuu mahdollisuuksien mukaan monipuoliseksi;

6 6(11) 8) huolehtia koulutuksen suunnittelusta ja järjestämisestä; 9) huolehtia sisäisestä ja ulkoisesta tiedottamisesta viestintäsuunnitelman mukaisesti; 10) huolehtia muista henkilöstö-, talous- ja yleishallintoon liittyvistä tehtävistä, joiden suorittamisesta ei ole muutoin säädetty tai määrätty; 11) huolehtia hallintolainkäyttölain 29 :n 1 momentin toisessa virkkeessä tarkoitetusta asian siirtämisestä toimivaltaiselle viranomaiselle sekä 12) ratkaista hallinto-oikeuden ylituomarin hänelle siirtämät muut asiat. Hallintopäällikön sijaisena toimii ylituomarin erikseen määräämä virkamies. 17 Muu henkilöstö 18 Tietoturvan vastuuhenkilöt V Lainkäyttöasioiden käsittely 19 Yleistä 20 Istuntoj ärj esty s Muun henkilöstön tehtävistä määrätään tämän työjärjestyksen V luvussa tai erillisissä työnjakomääräyksissä. Jokainen henkilöstöön kuuluva on annetuista työnj akomääräyksistä riippumatta lisäksi velvollinen suorittamaan ne virkatehtävät, joita ylituomari, osastonjohtaja tai hallintopäällikkö valtuuksiensa mukaan hänelle antaa. Tietoturvapäällikkönä toimii hallinto-oikeuden ylituomari. Tietoturvayhdyshenkilöinä toimivat hallintopäällikkö sekä ylituomarin erikseen määräämät tietoturvayhdyshenkilöt. Tietoturvayhdyshenkilöt ohjaavat henkilöstöä tietoturva-asioissa sekä valvovat tietoturvan noudattamista. Hallinto-oikeuden lainkäyttöasiat ratkaistaan pääsääntöisesti osastoilla ottaen kuitenkin huomioon hallinto-oikeuslain 16 :ssä säädetty. Jäsenet toimivat istunnon puheenjohtajana, tarkastavana jäsenenä, muuna jäsenenä, yhden tuomarin kokoonpanossa ratkaisun tekevänä tuomarina ja esittelevänä jäsenenä sen mukaan kuin osastonjohtaja määrää. Ylituomari voi toimia puheenjohtajana valitsemallaan osastolla työtilanteen, asian laadun tai muun perusteen johdosta. Osaston istuntokokoonpanot määräytyvät osastonjohtajan vahvistaman istuntojärjestyksen mukaisesti. Istunnon puheenjohtaja määrää istunnon tarkemman ajankohdan.

7 7(11) 21 Asioiden käsittelyjärjestys 22 Asian kirjaaminen 23 Asian valmistelu Asiat on hallinto-oikeudessa yleensä käsiteltävä niiden vireilletulo) ärj estyksessä. Vireilletulo)ärjestyksestä voidaan kuitenkin poiketa, jos asioiden tarkoituksenmukainen käsittelyjärjestys sitä vaatii. Kiireellisinä on joka tapauksessa käsiteltävä: 1) asiat, jotka lain tai asetuksen nojalla ovat kiireellisinä käsiteltäviä; 2) asiat, jotka on palautettu hallinto-oikeuteen uudelleen käsiteltäviksi; 3) hallinto-oikeuden alemmalle viranomaiselle palauttamat, uudelleen vireille tulleet asiat sekä 4) asiat, jotka laatunsa vuoksi edellyttävät kiireellistä käsittelyä. Ylituomari tai osastonjohtaja voi määrätä, että muukin asia on käsiteltävä kiireellisenä. Kun asia on saapunut hallinto-oikeuteen, sille kirjataan asianhallinta)äijestelmään esittelijä ja käsittelijä. Asian valmistelusta vastaa esittelijä yhteistyössä tarkastavan jäsenen kanssa. Valmistelua voi suorittaa muukin henkilöstöön kuuluva. Esittelijä tai muu asian valmistelija tarkastaa viivytyksettä asiakirjat sekä tehdyt kiij ausmerkinnät. Esittelijä voi vaatia hallinto-oikeuden puolesta asian aikaisemmin ratkaisseen viranomaisen asiakirjat ja lausunnon, vastineita ja selityksiä sekä muuta vastaavaa asian ratkaisemisessa tarvittavaa selvitystä. Esittelijä voi myös asettaa selvityksen antamiselle määräajan. Muun kuin esittelijän suoritettua esivalmistelun esittelijän on asiakirjat saatuaan viivytyksettä tarkastettava ne ja hankittava asian käsittelyä varten vielä ehkä tarvittavat asiakirjat ja tiedot. Välitoimenpiteestä laaditun asiakirjan allekirjoittaa välitoimesta päättänyt jäsen tai esittelijä taikka heitä avustava lainkäyttösihteeri. Esittelijän on laadittava muistio täysistunnossa ratkaistavaksi päätetystä asiasta ja niistä muista asioista, joiden laadun hän katsoo sitä vaativan taikka joista istunnon puheenjohtaja tai tarkastava jäsen niin määrää. Asiassa voidaan järjestää valmistava käsittely, jossa selvitetään asianosaisten vaatimuksia ja niiden perusteita sekä sitä, mistä asianosaiset ovat eri mieltä ja mitä todisteita asiassa tullaan esittämään. Esittelijä tai muutoin valmistelijaksi määrätty tekee perustellun päätösesityksen tai ehdotuksen muuksi toimeksi.

8 8(11) 24 Päätösesitykseen ja asiakirjoihin perehtyminen ennen istuntoa 25 Esittelylista Esittelijä toimittaa päätösesityksen asiakirjoineen tarkastavalle jäsenelle. Tarkastavan jäsenen on ohjattava ja valvottava esittelyä varten tarpeellisen lisäselvityksen hankkimista. Tarkastavan jäsenen tehtävänä on huolehtia siitä, että päätösesityksessä on oikeudenkäyntiaineistojen keskeiset osat selostettu oikein. Tarkastettuaan asian tarkastava jäsen toimittaa asiakirjat ja tarkastetun päätösesityksen muille istuntojärjestyksen mukaan istuntoon osallistuville jäsenille, joiden tehtävänä on tutustua ratkaistavaan asiaan ennen esittelyä. Jäsenten on liitettävä mahdollisesti laatimansa kirjallinen muistio tai muistiinpanot sekä oma päätösesityksensä asiakirjoihin, jotka toimitetaan hyvissä ajoin ennen esittelyä esittelijälle. Päätösesitykseen perehtyminen ja kannanotot siihen voivat tapahtua myös sähköisesti. Asian käsittelyyn osallistuvalle asiantuntijajäsenelle on hyvissä ajoin ennen istuntoa varattava tilaisuus tutustua päätösesitykseen, asiakirjoihin ja muistioon. Kutakin istuntoa varten esittelijä laatii esiteltävistä asioista esittelylistan, joka istunnon jälkeen allekirjoitettuna muodostaa istunnon pöytäkirjan. Esittelylistaan merkitään: 1) istuntopäivä; 2) osasto; 3) istunnon puheenjohtaja, tarkastava jäsen, muut jäsenet ja esittelijä; 4) asiaryhmä ja diaarinumero; 5) päätös, josta valitetaan; sekä 6) asianosaiset. 26 Esittelylista ja pöytäkirjanpito suullisessa käsittelyssä ja katselmuksessa 27 Asian esittely ja ratkaiseminen Suullista käsittelyä ja katselmusta varten laaditaan esittelylista, johon merkitään 25 :ssä mainitut tiedot. Suullisessa käsittelyssä ja katselmuksessa pöytäkirjaa pitää asian esittelijä tai istuntosihteerin tehtäviä hoitamaan määrätty lainkäyttösihteeri ja sen tarkastaa suullisen käsittelyn tai katselmuksen puheenjohtaja. Esittelylistassa oleva asia esitellään hallinto-oikeuden istunnossa suullisesti asiakirjoihin, mahdolliseen muistioon ja muuhun kertyneeseen aineistoon sekä päätösesitykseen nojautuen. Asia ratkaistaan istunnossa neuvottelun jälkeen. Tarvittaessa asia voidaan lykätä jatkokäsittelyyn. Istunnon puheenjohtaja päättää hallinto-oikeuden ratkaisun ottamisesta hallinto-oikeuksien oikeustapausrekisteriin ja ratkaisun muusta tiedottamisesta.

9 9(11) 28 Istunnon pöytäkirja 29 Asian käsittely täysistunnossa Istunnossa puheenjohtaja merkitsee esittelylistaan kunkin asian kohdalle siinä tehdyn ratkaisun tai ne muut toimenpiteet, joihin on päätetty ryhtyä. Esittelylistaan merkitään lisäksi viittaus äänestykseen ja eriävään mielipiteeseen, jotka on kirjoitettu taltioon, sekä päätös ratkaisun ottamisesta hallinto-oikeuksien oikeustapausrekisteriin. Pöytäkirjan allekirjoittavat istunnon puheenjohtaja ja esittelijä. Täysistunnossa käsiteltävien lainkäyttöasioiden valmistelussa, esittelyssä ja ratkaisemisessa on soveltuvin osin noudatettava, mitä istunnossa käsiteltävistä asioista on määrätty. Täysistunnon ratkaisemat lainkäyttöasiat kirjataan sille osastolle, jolle asia kuuluu. Täysistunnossa ratkaistavan asian esittelee se, jonka valmisteltavana asia on. Milloin esittelijä on muu kuin hallinto-oikeuden jäsen, ylituomari voi määrätä jäsenen toimimaan asian esittelijänä. 30 Istunnon kokoonpano erikseen säädetyissä asioissa 31 Taltio ja toimituskirja Hallinto-oikeuslain 12 a :n 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen muutoksenhakuasioiden istuntokokoonpanoista määrätään istuntojärjestyksessä. Osaston johtaja määrää hallinto-oikeustuomarin ratkaisemaan hallinto-oikeuslain 12 b :n 1 ja 2 momentissa tarkoitettuja asioita yhden tuomarin kokoonpanossa. Sikäli kuin ratkaisun voi hallinto-oikeuslain 12 :n 3 momentin mukaisesti tehdä yksi hallinto-oikeustuomari, asian ratkaisee esittelystä tarkastava jäsen, ellei istuntoj ärj estyksessä tai työnj akomääräyksessä ole erikseen toisin määrätty. Esittelijä vastaa istunnon jälkeen taltion laatimisesta. Esittelijä ja päätöksen tekemiseen osallistuneet hallinto-oikeuden jäsenet huolehtivat siitä, että taltio on allekirjoitettuja päätös annetaan viivytyksettä. Taltion allekirjoittavat ne, jotka ovat osallistuneet asian ratkaisemiseen, sekä asian esittelijä. Jos päätöksestä on äänestetty tai esittelijä on ilmoittanut eriävän mielipiteen, äänestyslausunto ja eriävä mielipide merkitään taltioon. Äänestyslausunnot ja esittelijän eriävä mielipide liitetään sekä taltiokappaleeseen että toimituskirjaan. Suullisessa käsittelyssä tehty muu kuin asian käsittelyn lopettava päätös voidaan sisällyttää suullisen käsittelyn pöytäkirjaan. Tältä osin ei laadita erillistä taltiota.

10 10(11) Hallinto-oikeuden ratkaisua ei saa ilman painavaa syytä ja tällöin vain istunnon puheenjohtajan luvalla ilmaista asianosaiselle ennen kuin kaikki päätöksen tekemiseen osallistuneet ovat allekirjoittaneet päätöksen taltiokappaleen. Hallinto-oikeuden ratkaisua ei saa ilmaista oikeuteen kuulumattomalle ennen kuin se on asianosaisen saatavilla. 32 Päätösten päiväys Hallinto-oikeuden päätökset päivätään sille päivälle, jona toimituskirja on asianosaisten saatavilla (antopäivä). Päiväyksen yhteydessä taltiolle (päätökselle) annetaan vuoden alusta lukien juoksevasti määräytyvä numero. 33 Toimituskirjan laatiminen ja muut esittelyn jälkeen tehtävät työt VI Erinäisiä määräyksiä 34 Hallintoasian toimituskirja 35 Tarkemmat määräykset 36 Voimaantulo Toimituskirjan allekirjoittaa esittelijä tai lainkäyttösihteeri. Esittelijä tai muu tehtävään määrätty huolehtii päätöksen perusteella tehtävien merkintöjen ja lain tai muun säännöksen nojalla tarpeellisten ilmoitusten tekemisestä ja lähettämisestä. Muussa kuin lainkäyttöasiassa annettavan toimituskirjan allekirjoittaa istunnon puheenjohtaja tai asian ratkaissut virkamies ja, milloin asia on ratkaistu esittelystä, varmentaa esittelijä. Hallinto-oikeuden ylituomari antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä tämän työjärjestyksen soveltamisesta. Tämä työjärjestys tulee voimaan Tällä työjärjestyksellä kumotaan voimaan tullut työjärjestys HP 26/2014. Tämä työjärjestys on käsitelty Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden johtoryhmässä ja yhteistyökomiteassa Ylituomari Pirjo Pyhäjärvi

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden työjärjestys H 00328/16 01

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden työjärjestys H 00328/16 01 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden työjärjestys H 00328/16 01 1. HALLINTO-OIKEUDEN TOIMINTA, JOHTAMINEN JA ORGANISAATIO 1 Hallinto-oikeuden toiminta Hallinto-oikeus on alueellinen hallintotuomioistuin, joka

Lisätiedot

HALLINTO-OIKEUDEN TYÖSKENTELYN JÄRJESTÄMINEN, JOHTAMINEN JA HALLINTO

HALLINTO-OIKEUDEN TYÖSKENTELYN JÄRJESTÄMINEN, JOHTAMINEN JA HALLINTO TURUN HALLINTO-OIKEUS Ylituomarin päätös 1/2017/YT 2.1.2017 TURUN HALLINTO-OIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tässä työjärjestyksessä määrätään, sen lisäksi mitä tuomioistuinlaissa, hallinto-oikeuslaissa ja hallintolainkäyttölaissa

Lisätiedot

Markkinaoikeuden työjärjestys

Markkinaoikeuden työjärjestys Markkinaoikeuden työjärjestys 2 (10) SISÄLLYS 1. YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 1 Soveltamisala... 3 2. TOIMINNAN JOHTAMINEN... 3 2 Johtamistoiminta... 3 3 Johtamisen perusperiaatteet... 3 4 Tavoitteiden asettaminen...

Lisätiedot

Markkinaoikeuden työjärjestys

Markkinaoikeuden työjärjestys Markkinaoikeuden työjärjestys 2(11) Sisällysluettelo Markkinaoikeuden työjärjestys... 1 1. YLEISET MÄÄRÄYKSET...3 1 Soveltamisala...3 2. TOIMINNAN JOHTAMINEN... 3 2 Johtamistoiminta...3 3 Johtamisen perusperiaatteet...3

Lisätiedot

Ylituomari johtaa hallinto-oikeuden toimintaa ja vastaa sen tuloksellisuudesta.

Ylituomari johtaa hallinto-oikeuden toimintaa ja vastaa sen tuloksellisuudesta. TYÖJÄRJESTYS 1 (11) 30.12.2016 muutokset 24.1.2018, H 00052/18 H 00009/17 1 luku Yleiset määräykset 1 Soveltamisala Työjärjestyksessä määrätään sen lisäksi, mitä tuomioistuinlaissa, hallinto-oikeuslaissa,

Lisätiedot

TYÖJÄRJESTYS 1 (12) H 00009/17. 1 luku. Yleiset määräykset. 1 Soveltamisala

TYÖJÄRJESTYS 1 (12) H 00009/17. 1 luku. Yleiset määräykset. 1 Soveltamisala TYÖJÄRJESTYS 1 (12) 30.12.2016 H 00009/17 1 luku Yleiset määräykset 1 Soveltamisala Työjärjestyksessä määrätään sen lisäksi, mitä tuomioistuinlaissa, hallinto-oikeuslaissa, valtion virkamieslaissa tai

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2011

Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2011 VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTON TYÖJÄRJESTYS Dnro 52/03/11 Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2011 Syyttäjälaitoksesta annetun lain (439/2011) 16 :n nojalla vahvistan, apulaisvaltakunnansyyttäjää ja

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013. 1000/2013 Korkeimman hallinto-oikeuden työjärjestys. Annettu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2013

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013. 1000/2013 Korkeimman hallinto-oikeuden työjärjestys. Annettu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2013 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2013 1000/2013 Korkeimman hallinto-oikeuden työjärjestys Annettu Helsingissä 3 päivänä joulukuuta 2013 Korkein hallinto-oikeus on täysistunnossaan

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36 YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 13.9.2006/36 Vahvistettu Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa 15.11.2006 1 LUKU Kokoonpano 1 Yhteiseen

Lisätiedot

Finanssivalvonnan työjärjestys

Finanssivalvonnan työjärjestys 1 Finanssivalvonnan työjärjestys Johdanto Finanssivalvonnasta annetun lain (878/2008) 8 :n mukaan pankkivaltuusto vahvistaa Finanssivalvonnalle työjärjestyksen. Pankkivaltuuston tehtävänä on 1) valvoa

Lisätiedot

OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS

OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1.1.2017 2 OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Vahvistettu 29.12.2016 Oulun käräjäoikeuden laamanni on tuomioistuinlain (673/2016) 1 luvun 4 :n 2 momentin ja 8 luvun 9 :n

Lisätiedot

Oikeuskanslerinviraston työjärjestys

Oikeuskanslerinviraston työjärjestys Oikeuskanslerinviraston työjärjestys Annettu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2007 Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain (193/2000) 12 :n 2 momentin ja oikeuskanslerinvirastosta annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 HOVIOIKEUDEN ORGANISAATIOTA SEKÄ HALLINTOA JA HENKI- LÖSTÖN TEHTÄVIÄ KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 HOVIOIKEUDEN ORGANISAATIOTA SEKÄ HALLINTOA JA HENKI- LÖSTÖN TEHTÄVIÄ KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ 1 ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tämä Itä-Suomen hovioikeuden presidentin tuomioistuinlain 1 luvun 4 :n ja 8 luvun 3 :n 1 momentin nojalla vahvistama työjärjestys täydentää tuomioistuinlaissa sekä

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 11.12.2012 3 4 5 6 7 I LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi,

Lisätiedot

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS 1 Kokoontuminen Tuomiokapitulin istunnot pidetään tuomiokapitulin määrääminä aikoina. Tuomiokapituli voi kokoontua myös muulloin piispan tai hänen estyneenä

Lisätiedot

VAKUUTUSOIKEUS Työjärjestys 1 (23) VAKUUTUSOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS

VAKUUTUSOIKEUS Työjärjestys 1 (23) VAKUUTUSOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Työjärjestys 1 (23) VAKUUTUSOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Työjärjestys 2 (23) SISÄLLYSLUETTELO I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 5 2 Tarkentavat määräykset 5 II VAKUUTUSOIKEUDEN ORGANISAATIO 3 Toimintayksiköt

Lisätiedot

TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS 1 TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain (1316/2010) 18 :n nojalla tapaturmaasioiden muutoksenhakulautakunta on täysistunnossaan

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 1.12.2003 1. luku YLEISTÄ 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan Kajaanin kaupungin ylläpitämän, kunnallisena

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS

ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tämä Itä-Suomen hovioikeuden presidentin tuomioistuinlain 1 luvun 4 :n ja 8 luvun 3 :n 1 momentin nojalla vahvistama työjärjestys täydentää tuomioistuinlaissa sekä

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät:

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: Johtokunta Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto 10.6.2008 LIIKELAITOS EDUPOLIN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä Liikelaitos Edupoli on kuntalain

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design.

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design. Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry Hallituksen työjärjestys I luku Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala. Sen lisäksi, mitä Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry (TOKYO ry) säännöissä

Lisätiedot

YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ HOVIOIKEUDEN TOIMINTARAKENTEESTA. Presidentillä on johtamisessa tukenaan johtoryhmä, josta määrätään tarkemmin 6 :ssä.

YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ HOVIOIKEUDEN TOIMINTARAKENTEESTA. Presidentillä on johtamisessa tukenaan johtoryhmä, josta määrätään tarkemmin 6 :ssä. HELSINGIN HOVIOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Tässä työjärjestyksessä annetaan tuomioistuinlain 1 luvun 4 :ssä tarkoitetut lakia täydentävät määräykset hovioikeuden toiminnasta, lainkäyttö- ja hallintoasioiden käsittelystä

Lisätiedot

Ulkoisen tarkastuksen tulosalue toimii tarkastuslautakunnan alaisuudessa. Kaupungin ulkoista tarkastusta johtaa kaupunginreviisori.

Ulkoisen tarkastuksen tulosalue toimii tarkastuslautakunnan alaisuudessa. Kaupungin ulkoista tarkastusta johtaa kaupunginreviisori. 1(5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 7 hyväksymä. Voimassa 1.9.2015 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö

Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Ympäristöterveydenhuollon toimintasääntö Johtokunta 29.5.2009 91 Yhtymäkokous 24.6.2009 91 Johtokunta 18.2.2011 23 Sisältö 1 Tavoitteet 2 2 Monijäseninen toimielin 2 3 Toimielimen tehtävät 2 4 Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

1991 vp - HE 168. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi oikeuspoliittisesta. Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta annetun

1991 vp - HE 168. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi oikeuspoliittisesta. Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta annetun 1991 vp - HE 168 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi oikeuspoliittisesta

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Ylivieskan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 25.9.2012 64 Voimaantulopäivä 1.11.2012 I LUKU JOKILAAKSOJEN PELASTUSLAITOKSEN YLEISET PERUSTEET

Lisätiedot

Rikosseuraamuslaitoksen työjärjestys

Rikosseuraamuslaitoksen työjärjestys Rikosseuraamuslaitoksen työjärjestys Annettu 27 päivänä toukokuuta 2019 Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan päätöksen mukaisesti määrätään Rikosseuraamuslaitoksesta annetun lain (953/2009) 5 :n 1 momentin

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009

HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 3 11 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä kesäkuun 17 p:nä 2009 1 Toimiala Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston johtokunta ja sen

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia ESPOON KAUPUNGIN KULTTUURITOIMISTON JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia ESPOON KAUPUNGIN KULTTUURITOIMISTON JOHTOSÄÄNTÖ r.cpqqn luulo IITADSiZMM ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia N:o 80 ESPOON KAUPUNGIN KULTTUURITOIMISTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 16.12.1981 hyväksymä sekä 13.5.1987

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu:8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu: 12.3.2012

Lisätiedot

KAJAANIN VESI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

KAJAANIN VESI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ KAJAANIN VESI -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 9.12.2008 1. luku YLEISTÄ 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan Kajaanin kaupungin ylläpitämän, kunnallisena liikelaitoksena

Lisätiedot

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTIEN KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTIEN KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTIEN KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 12.1.2017 1 A. Yleissäännökset 1 Tällä johtosäännöllä täydennetään Tampereen

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä vakuutusoikeudessa. 1 luku. Yleiset säännökset. Soveltamisala

Laki. oikeudenkäynnistä vakuutusoikeudessa. 1 luku. Yleiset säännökset. Soveltamisala Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: oikeudenkäynnistä vakuutusoikeudessa 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään vakuutusoikeuden päätösvaltaisuudesta, lainkäyttöasioiden

Lisätiedot

OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS

OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1 OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1.1.2019 2 OULUN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS Vahvistettu 27.12.2018 Oulun käräjäoikeuden laamanni on tuomioistuinlain (673/2016) 1 luvun 4 :n 2 momentin ja 8 luvun 9

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS TYÖJÄRJESTYS

KESKI-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS TYÖJÄRJESTYS KESKI-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS 1.1.2017 TYÖJÄRJESTYS 1. Käräjäoikeuden tehtävät ja arvot Käräjäoikeuden tehtävänä on tuomiopiirissään antaa säädettyä oikeusturvaa ratkaisemalla sen käsiteltäväksi saatettuja

Lisätiedot

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on 1 (5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 28.1.2008 hyväksymä. Voimassa 1.3.2008 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 81/2003 vp Hallituksen esitys laiksi tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta sekä eräiden muiden lakien täydentämisestä tuomioistuinten henkilöstön kielitaitoa koskevilla

Lisätiedot

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: tuomioistuinharjoittelusta 1 Soveltamisala Sen lisäksi mitä tässä laissa säädetään, käräjänotaarista säädetään tuomioistuinlaissa ( / ). Käräjänotaarin velvollisuuksiin

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Sisällysluettelo Liikelaitosten organisaatio

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS

VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS 1. YLEISTÄ Käräjäoikeuden tehtävänä on antaa oikeusturvaa tuomiopiirissään ratkaisemalla käsiteltäväksi saatetut asiat oikeudenmukaisesti, varmasti, nopeasti

Lisätiedot

hallinto-osasto Mikkelin kanslian I lainkäyttöosasto (lainkäyttöosasto)

hallinto-osasto Mikkelin kanslian I lainkäyttöosasto (lainkäyttöosasto) ETELÄ-SAVON KÄRÄJÄOIKEUDEN TYÖJÄRJESTYS YLEISTÄ 1 Käräjäoikeuden tehtävät Käräjäoikeuden perustehtävä on oikeusturvan antaminen sen ratkaistavaksi saatetuissa asioissa tuomiovaltaa käyttämällä. Käräjäoikeus

Lisätiedot

KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ

KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ KAINUUN TOISEN ASTEEN KOULUTUSLIIKELAITOKSEN (KAIKU -LIIKELAITOKSEN) JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.9.2012 57. Voimassa 1.1.2013 alkaen. 1. Yleistä 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

SOSIAALITURVAN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

SOSIAALITURVAN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS 1 SOSIAALITURVAN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain (1299/2006 ja 463/2008) 4 :n, 7 :n 13 :n ja 19 :n nojalla Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999. Hallinto-oikeuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999. Hallinto-oikeuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 1999 Hallinto-oikeuslaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Hallinto-oikeudet Yleisiä alueellisia hallintotuomioistuimia ovat

Lisätiedot

Vakuutusoikeus. Käyntiosoite: kirjaamo (ma pe 8.00 16.15) Ratapihantie 9, 00520 Helsinki

Vakuutusoikeus. Käyntiosoite: kirjaamo (ma pe 8.00 16.15) Ratapihantie 9, 00520 Helsinki Vakuutusoikeus Postiosoite: PL 1005, 00521 Helsinki Käyntiosoite: kirjaamo (ma pe 8.00 16.15) Ratapihantie 9, 00520 Helsinki Puhelinnumeroita: Vaihde 029 564 3200 Kirjaamo 029 564 3210 Tiedottajalakimies

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 99/2013 Laki. markkinaoikeudesta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku. 2 luku

SÄÄDÖSKOKOELMA. 99/2013 Laki. markkinaoikeudesta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku. 2 luku SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 8 päivänä helmikuuta 2013 99/2013 Laki markkinaoikeudesta Annettu Helsingissä 31 päivänä tammikuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset

Lisätiedot

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 108/2005 vp Hallituksen esitys laiksi evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017 Kangasniemi Pöytäkirja 3/2018 1 (14) Aika 18.05.2018, klo 12:30-15:00 Paikka Kangasniemen kunnantalo, kunnanhallituksen huone Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 16 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnasta annetun lain (1316/2010) 18 :n nojalla tapa-turmaasioiden muutoksenhakulautakunta on täysistunnossaan

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN KESKUSVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN KESKUSVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Fr ESPOON KAUPUNGIN KESKUSVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 24.10.1990 Viimeksi muutettu 14.12.1994 1 Toiminta-ajatus Keskusvirasto luo edellytyksiä kaupungin itsehallinnon toteutumiselle valmistelemalla

Lisätiedot

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 15.1.2015 1 A. Yleissäännökset 1 Tällä johtosäännöllä täydennetään IT-yhteistyöalueen

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 14 päivänä lokakuuta 2015. 1 Viraston yksiköt ja henkilöstö. 2 Avaintoiminnot ja asiantuntijaryhmät

Annettu Helsingissä 14 päivänä lokakuuta 2015. 1 Viraston yksiköt ja henkilöstö. 2 Avaintoiminnot ja asiantuntijaryhmät 1 (7) VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTON TYÖJÄRJESTYS Annettu Helsingissä 14 päivänä lokakuuta 2015. Syyttäjälaitoksesta annetun lain (439/2011) 16 :n nojalla vahvistan, apulaisvaltakunnansyyttäjää ja viraston

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo: johtosääntö muilta osin tulee voimaan 1.4.2012, mutta luottamushenkilöorganisaatiota koskevat muutokset

Lisätiedot

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän. TAIVALKOSKEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 15.11.1996 57 Voimaantulo 1.1.1997 1 luku Valvontajärjestelmä 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään

Lisätiedot

Laki työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista 19.5.2004/400

Laki työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista 19.5.2004/400 1 of 5 27/05/2011 11:54 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 2004» 19.5.2004/400 19.5.2004/400 Seurattu SDK 479/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Laki työneuvostosta

Lisätiedot

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus 1 Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Kasvatus- ja opetustoimen tehtävänä on kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita,

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tiedekuntaneuvosto Dekaanin vaali

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tiedekuntaneuvosto Dekaanin vaali Tiedekuntaneuvosto Dekaanin vaali ASIALISTA 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaanin vaali 3. Muut asiat Tiedekuntaneuvosto Kokous Dekaanin vaalikokous Hallintopäällikkö

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 14 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2016 Nro 14 LASTEN JA NUORTEN PALVELUIDEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 6.6.2016) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä Lautakunnan erityisenä tehtävänä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN KIRJELMÄ 15/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN KIRJELMÄ 15/2006 vp EDUSKUNNAN KIRJELMÄ 15/2006 vp Lakialoite laeiksi kansainvälisten suhteiden ja Euroopan unionin asioiden tutkimuslaitoksesta sekä eduskunnan virkamiehistä annetun lain ja valtion maksuperustelain 1 ja

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 6. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa , voimaan 1.1.

SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 6. Kotkan kaupungin. TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa , voimaan 1.1. Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 6 TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 14.11.2011, voimaan 1.1.2012) 1 Lautakunnan erityinen tehtävä 2 Lautakunnan kokoonpano 3 Lautakunnan

Lisätiedot

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 193/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN NUORISO- JA LIIKUNTATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN NUORISO- JA LIIKUNTATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN NUORISO- JA LIIKUNTATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Toiminta-ajatus 1 Nuoriso- ja liikuntatoimen tehtävänä on nuoriso- ja liikuntalautakunnan alaisena edistää toimialallaan nuorison ja koko

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Valtuusto 29.5.2017 Voimaantulo: 1.6.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala... 1 2 Kokouspalkkiot... 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 1 4 Vuosipalkkiot...

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Lautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toimiala Helsingin kaupungin pelastuslautakunta ja sen alainen Helsingin kaupungin pelastuslaitos huolehtivat pelastustoimesta sekä niille erikseen määrätyistä

Lisätiedot

Tiedoksiantoyksikkö, johon haastemiehet kuuluvat, huolehtii tiedoksiannoista ja muista erikseen määrättävistä tehtävistä.

Tiedoksiantoyksikkö, johon haastemiehet kuuluvat, huolehtii tiedoksiannoista ja muista erikseen määrättävistä tehtävistä. KESKI-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS 1.8.2018 TYÖJÄRJESTYS 1. Käräjäoikeuden tehtävät ja arvot Käräjäoikeuden tehtävänä on tuomiopiirissään antaa säädettyä oikeusturvaa ratkaisemalla sen käsiteltäväksi saatetut asiat

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Asia Korvausvaatimus Päätös nro 69/2011 21.10.2011 Korvausvaatimuksen tekijä A, verovalmistelija Virasto Verotoimisto Korvausvaatimus Verotoimisto

Lisätiedot

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Päätös. Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2006 vp Hallituksen esitys laiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi työttömyysturvalain

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005.

Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005. Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty kirkkovaltuustossa 1. päivänä helmikuuta 2005 Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005 1 luku Kirkkoneuvoston

Lisätiedot

Kulttuuri- ja kansalaistoimi

Kulttuuri- ja kansalaistoimi 1 (5) Kulttuuri- ja kansalaistoimen johtosääntö Kaupunginvaltuuston hyväksymä 9.6.2010/ Kulttuuri- ja kansalaistoiminnan lautakunta 1 Toiminta-ajatus Toimiala Lautakunnan toiminta-ajatuksena on edistää,

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: Muutettu ,voimaantulo 1.1.

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: Muutettu ,voimaantulo 1.1. KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA VAPAA-AIKAPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo:1.1.2013 Muutettu 10.12.2012,voimaantulo 1.1.2013 2 Sisällysluettelo 1. LUKU VAPAA-AIKALAUTAKUNTA...

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTASÄÄNTÖ 1 (6) KIINTEISTÖVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTASÄÄNTÖ 1 (6) KIINTEISTÖVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTASÄÄNTÖ 1 (6) N TOIMINTASÄÄNTÖ 1. Toimintasäännön tarkoitus Toimintasääntö määrittelee toimintatavat kiinteistövirastossa Helsingin kaupungin hallintosäännön, taloussäännön, kiinteistötoimen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGIN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty:..2017 Voimaantulo: 1.6.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala... 1 2 Kokouspalkkiot... 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 1 4 Vuosipalkkiot... 2 5 Sihteerin

Lisätiedot

Laki. vakuutusoikeuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015

Laki. vakuutusoikeuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Laki vakuutusoikeuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan vakuutusoikeuslain (132/2003) 2, 4 6, 8, 10, 11, 13, 16 ja 18, sellaisina kuin

Lisätiedot

KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ

KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ (malli) Hyväksytty Keskustan kunnallisasiain neuvottelukunnassa 18.4.2012 ja vahvistettu puoluehallituksessa 27.4.2012 Valtuustoryhmän tarkoitus 1 kunnan / kaupungin

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty yv 25.02.2013 10 SISÄLLYSLUETTELO I LUKU VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 II LUKU TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset

Lisätiedot

Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(5) HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON JOHTOSÄÄNTÖ hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Kirjaston tehtävä... 2 2 Hallinto... 2 3 Johtokunnan vastuut ja tehtävät... 2 4 Johtokunnan

Lisätiedot

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

(KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) PORIN KAUPUNGIN H A L L I N T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 12.6.1995. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Hallintosäännön soveltaminen ja

Lisätiedot

Kirkkoneuvoston ohjesääntö

Kirkkoneuvoston ohjesääntö Kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuustossa 4. päivänä joulukuuta 2013 Vahvistettu Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa 10. päivänä huhtikuuta 2014 1 luku Kokoonpano

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Muonion kunta Sääntö 1 (6) Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Hyväksytty x) Voimaantulo 1.1.2013 x) Hyväksytty 20.9.1993 ja tarkistettu 29.1.1999, 25.2.2002, 12.12.2005, 26.1.2009 ja Muonion kunta Sääntö

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 16 KYMENLAAKSON PELASTUSLAITOKSEN LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 Toimiala Kymenlaakson pelastuslaitoksen

Lisätiedot

Ihmisoikeusvaltuuskunnan työjärjestys

Ihmisoikeusvaltuuskunnan työjärjestys Ihmisoikeusvaltuuskunnan työjärjestys Hyväksytty 9.3.2015 Ihmisoikeuskeskuksen valtuuskunta toimii perus- ja ihmisoikeusalan toimijoiden kansallisena yhteistyöelimenä, käsittelee laajakantoisia ja periaatteellisesti

Lisätiedot

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 12.12.2012 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 1 SOVELTAMISALA Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. III luku. Muut määräykset. VI luku. Nimenkirjoitus 1(6) ----

HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. III luku. Muut määräykset. VI luku. Nimenkirjoitus 1(6) ---- 1(6) HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET III luku Muut määräykset - 19 Asukkaiden aloitteet Aloiteoikeus ja aloitteen käsittely VI luku Nimenkirjoitus Kaupungin asukkaalla sekä kaupungissa toimivalla

Lisätiedot

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013

KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 JOHTOSÄÄNTÖ sivu 1(6) KUULOLIITTO RY:N JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty liittovaltuustossa 20.4.2013 I JOHTOSÄÄNNÖN SOVELTAMISALA 1 Johtosäännössä määrätään siitä luottamusjohdon toiminnasta, joka ei sisälly sääntöihin,

Lisätiedot

30.11.2009 Dnro 90/123/09

30.11.2009 Dnro 90/123/09 1 (6) Niuvanniemen sairaalan johtosääntö 1.1.2010 1. Luku Sairaalan toiminta, ohjaus ja valvonta 1 Sairaalan toiminta Johtokunta on 30.11.2009 hyväksynyt johtosäännön valtion mielisairaaloista annetun

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNNAN SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU: YLEISET MÄÄRÄYKSET...1 1 Toimialan toiminta-ajatus...1 2. LUKU: SOSIAALILAUTAKUNTA...1

Lisätiedot

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 19.3.2012 21 Voimaantulo 1.1.2013 1 Soveltamisala 2 Kokouspalkkiot Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö.

Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö. 1 ULVILAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 31.01.2011 Valt. 7 Voimaantulo: 01.02.2011 1 Toiminta-ajatus Ympäristölautakunnan päämääränä on hyvä ja turvallinen elinympäristö. Ympäristölautakunta

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Käsittelyt Yhteinen kirkkoneuvosto 23.4.2013 Yhteinen kirkkovaltuusto 10.6.2014 Tämä yhteisen kirkkoneuvoston ohjesääntö tulee voimaan 1.4.2015. Yhteisen kirkkoneuvoston

Lisätiedot