Omalla autolla ulkomaille. - hyvä tietää vahingon varalta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Omalla autolla ulkomaille. - hyvä tietää vahingon varalta"

Transkriptio

1 Omalla autolla ulkomaille - hyvä tietää vahingon varalta

2 Missä vakuutukset ovat voimassa? Liikennevakuutus Suomalainen liikennevakuutus on voimassa pääsääntöisesti kaikissa Euroopan maissa. Lisäksi se on voimassa Turkissa, Tunisiassa, Marokossa, Israelissa ja Iranissa. Korvauspiiri ja korvausperusteet ratkeavat yleensä vahingon tapahtumamaan lainsäädännön mukaisesti. Myös enimmäiskorvausmäärät on syytä selvittää etukäteen. Erityisesti Venäjällä korvausrajat ovat alhaiset ja siksi lisävakuutusturvasta on syytä huolehtia. Ulkomaille autolla matkustava saa Pohjolasta ulkomailla tarvittavat liikennevakuutuksiin liittyvät paperit: l Vihreän kortin (Green Card), josta ilmenee liikennevakuutuksen voimassaolo l yhteystiedot Vihreän kortin sopimukseen kuuluvista toimistoista l kansainvälisen vahinkoilmoituslomakkeen. Nämä paperit voi hakea toimistosta tai ne voi tilata puhelimitse, faksilla tai sähköpostilla. Liikennevahinko ETA-maassa EU:n 4. liikennevakuutusdirektiivin mukaan Euroopan talousalueen (ETA) maan kansalainen, joka on toisessa ETA -maassa tapahtuneessa liikennevahingossa syytön osapuoli, voi alkaen hakea korvausta omassa kotimaassaan. Kaikilla ETA-alueen liikennevakuutusyhtiöillä on jokaisessa jäsenmaassa oma korvausedustaja. Vahingonkärsinyt voi hoitaa vahinkoasiansa sen kotimaassaan olevan korvausedustajan kanssa, jonka vahingonaiheuttajan vakuutusyhtiö ilmoittaa. Mikäli vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöllä ei ole nimettyä korvausedustajaa Suomessa tai se ei ole tiedossa, vahinkoasian hoitaminen siirtyy Suomen Liikennevakuutuskeskukselle. Liikennevakuutuskeskuksen yhteydessä toimii kansallinen tietokeskus, jolta saa tietää ETA-alueen vakuutusyhtiöiden korvausedustajat Suomessa. Yhteystiedot Liikennevakuutuskeskus Bulevardi 28, FI Helsinki, Finland Toimisto on avoinna arkisin klo puhelin (vakuutusasiat) faksi (vakuutusasiat)

3 Autovakuutus Pohjolan autovakuutus on jäljempänä selostettavin poikkeuksin voimassa Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Green Card -maissa. Venäjällä vakuutus on kuitenkin voimassa vain sen Euroopan puoleisessa osassa. Varkausvakuutus voimassa suppeammalla alueella Yksityiskäyttöisen henkilöauton ja moottoripyörän varkausvakuutus ei ole voimassa Venäjällä, Ukrainassa, Valko-venäjällä eikä Moldovassa. Jos matka suuntautuu näihin maihin, varkausvakuutuksen voimassaoloa ja myöntämistä tulee tiedustella Pohjolasta. Mikäli varkausvakuutus on voimassa tai myönnetään näihin maihin, siihen sovelletaan erityisehtoja. Yksityiskäyttöisen henkilöauton ja moottoripyörän Osakaskon varkausturva ei ole edellisten maiden lisäksi voimassa myöskään Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Jollei muuta ole määrätty, Pohjoismaiden ulkopuolella sattuneissa vahingoissa on kaksinkertainen omavastuu. Matkavakuutukset Ennen matkaa on syytä varmistaa, että myös matkavakuutukset ovat kunnossa. Pohjola avustaa mielellään matka-vakuutusta koskevissa asioissa. Miten toimia vahinkotilanteessa? Auta ja varoita Liikenneonnettomuuden tapahduttua on aina ensin kykyjen ja mahdollisuuksien mukaan autettava loukkaantuneita ja ryhdyttävä toimiin muun liikenteen varoittamiseksi. Ota yhteys poliisiin Poliisiin on syytä ottaa yhteys, mikäli syyllisyyskysymys vaikuttaa epäselvältä tai joku on loukkaantunut. Jos poliisi saapuu paikalle, kannattaa tiedustella, mistä esitutkintapöytäkirjan saa tilattua. Esim. Venäjällä poliisi on aina pyydettävä paikalle. Talleta tiedot Vahinkopaikka ja ajoneuvojen vauriot on hyvä kuvata. Merkitse muistiin osallisten ja todistajien yhteystiedot (nimi, rekisterinumero, vakuutusyhtiö jne.). Kansainvälinen vahinkoilmoitus täytetään vahinkopaikalla. Varmista, että se on täytetty huolellisesti ja että siinä on molempien kuljettajien allekirjoitukset.

4 HUOM! Kansainvälisen vahinkoilmoituksen allekirjoittaminen on useissa maissa sitova toimenpide esim. syyllisyyden myöntämisen osalta. Venäjällä voimassaolevien liikennevakuutussääntöjen mukaan syyllisyyttä ei saa myöntää, vaan syyllisyysratkaisun tekee paikallinen poliisiviranomainen. Mitään papereita, joiden sisältöä ei tiedä tai ymmärrä, ei pidä allekirjoittaa. Mihin vahinkoilmoitus? Jos toinen osapuoli on syyllinen vahinkoon, vahinkoilmoitus toimitetaan hänen vakuutusyhtiöönsä. Mikäli kysymyksessä on ETA-maissa sattunut liikennevahinko, Suomen kansalainen voi toimittaa korvausvaatimuksensa syyllisen osapuolen Suomessa olevalle korvausedustajalle. Oman auton vaurioiden korjaamiseen voi käyttää myös omaa autovakuutusta. Oman vakuutuksen käyttäminen edellyttää yhteydenottoa Pohjolaan. Jos itse on syyllinen vahinkoon tai syyllisyys on epäselvä, niin yksi osa ilmoituksesta toimitetaan Pohjolaan ja yksi osa vahinkoilmoituksesta annetaan toiselle osapuolelle, joka toimittaa sen omaan vakuutusyhtiöönsä. Venäjällä sattuneesta liikennevahingosta on aina ilmoitettava Venäjän liikennepoliisille, sillä muussa tapauksessa venäläinen liikennevakuutusyhtiö tai vihreän kortin toimisto ei käsittele vahinkoasiaa. Virossa sattuneissa liikennevahingoissa on myös syytä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille. Vahinkotarkastus on Virossa tehtävä aina joko vastapuolen vakuutusyhtiössä tai Viron Liikennevakuutuskeskuksessa (kansallinen Vihreän kortin toimisto) yleensä kahden vuorokauden kuluessa. Jos tarkastusta ei ole tehty, vastapuolen yhtiö ei korvaa vahinkoa. Virossa korjauskulut arvioidaan paikallisen hintatason mukaan. Lisäohjeita Pohjolasta Lisäohjeita saat Pohjolan ulkomaan autovahinkokäsittelystä. Miten toimia, jos automatka keskeytyy? Jos matka keskeytyy autoon tulleen vaurion tai vian vuoksi, on syytä ottaa yhteys Pohjolan hätänumeroon Hätäpalvelua hoitaa Suomen Falck. Mikäli autovakuutukseen sisältyy autopalveluvakuutus, siitä korvataan tietyin edellytyksin matkan keskeytymisestä aiheutuvia ylimääräisiä kuluja. Lisätietoja näistä saat Pohjolan ulkomaan autovahinkokäsittelystä.

5 Mihin numeroon soitan Pohjolaan? 24 tunnin hätäpalvelu (soitto ensisijaisesti) ulkomailta soitettaessa faksi Ulkomaan autovahingot konttoriaikana puhelin faksi sähköposti motorclaims@pohjola.fi SOS-international, 24 tuntia (suomenkielinen palvelu) Pohjolan yhteistyökumppanit Pohjola on sopinut yhteistyöstä auto- ja liikennevahingoissa lähes kaikissa niissä maissa, joissa autovakuutus on voimassa. Tärkeänä yhteistyökumppaninamme toimii hätäpalvelua hoitava Suomen Falck. Tarkemmat tiedot yhteistyökumppaneistamme maittain saa ulkomaan autovahinkokäsittelystä, puh Vahinkoilmoituksen saatuaan Pohjola antaa tarvittaessa asian yhteistyökumppanin hoitoon. Tämä huolehtii vaurioiden tarkastamisesta, hinauksesta korjaamoon, korjaamon laskun kontrolloinnista ja maksamisesta yms. käytännön seikoista. Selvitämme myös vahingon syyllisyyskysymyksen ja olemme yhteydessä viranomaisiin ja vastapuolen vakuutusyhtiöön. Vahinkojen hoito, selvittämiskäytäntö ja -kulttuuri vaihtelevat huomattavasti eri maiden välillä, joten on syytä varautua ensisijaisesti käyttämään omaa autovakuutusta. Esimerkiksi auton arvo ja korjauskustannukset voidaan yleensä määritellä paikallisessa liikennevakuutusyhtiössä tapahtumamaan hintatason mukaan. Jos ei voi tai ei halua käyttää omaa autovakuutusta, on yhteys syyllisen ajoneuvon liikennevakuutusyhtiöön otettava hetivahingon jälkeen ja sovittava vaurioiden tarkastamisesta. Tämä on tarpeen myös autovakuutuksen perusteella maksettujen korvausten takaisinsaannin varmistamisen kannalta. Omaa autovakuutusta käytettäessä peritään vakuutuksen omavastuuosuus.

6 Tutustu etukäteen matkakohteesi autoilutapoihin! Automatkalle lähdön valmisteluissa olisi syytä selvittää niiden maiden autoiluun ja matkustamiseen liittyviä erityispiirteitä, joissa aikoo liikkua. Hyvä tietolähde on Autoliitto ja sen julkaisemat oppaat, joista tunnetuin on Autoillen Euroopassa (entinen Autolla ulkomaille). Soita Pohjolaan Pohjola palvelee ulkomailla vahinkoon joutunutta näissä numeroissa* 24 tunnin hätäpalvelu (soitto ensisijaisesti) ulkomailta soitettaessa faksi Ulkomaan autovahingot konttoriaikana puhelin faksi sähköposti motorclaims@pohjola.fi SOS-international, 24 tuntia (suomenkielinen palvelu) Yleinen hätänumero pohjoismaissa 112 * Puhelut 010-numeroihin maksavat (sis. 23 % alv) kaikkialta Suomesta soitettaessa lankapuhelimesta 0,0828 /puhelu + 0,07 /minuutti, matkapuhelimesta 0,0828 /puhelu+ 0,17 /minuutti (sis. alv 23 %). Jos soitat ulkomailta, veloittaa ulkomainen operaattori lisäksi omat kulunsa. Palvelutapahtuman varmistamiseksi ja asiakaspalvelumme laadun kehittämiseksi tallennamme osan puhelinpalvelun puheluista. Pohjola Vakuutus Oy Lapinmäentie 1, Pohjola Kotipaikka: Helsinki, päätoimiala: vakuutustoiminta Yhtiö on merkitty kaupparekisteriin, Y-tunnus Yhdessä hyvä tulee.

Autolla ulkomaille. Voimassa alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2018 alkaen Autolla ulkomaille Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2015 alkaen Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää toimintaohjeita

Lisätiedot

Vapaaehtoisten autovakuutusten voimassaolo ulkomailla Teksti Hanna Salo, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 2011

Vapaaehtoisten autovakuutusten voimassaolo ulkomailla Teksti Hanna Salo, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 2011 1 Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Porkkalankatu 1 00180 Helsinki Puh. (09) 6850 120 Fax (09) 6850 1220 Vapaaehtoisten autovakuutusten voimassaolo ulkomailla Teksti Hanna Salo, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Lisätiedot

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE. Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2016 alkaen

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE. Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2016 alkaen Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2016 alkaen Yleinen hätänumero EUROOPASSA 112 IF AUTOKORVAUSPALVELU Arkisin klo 8 18 Suomen aikaa puhelin +358 10 19 18 18 faksi

Lisätiedot

Ulkomailla autoilevan opas

Ulkomailla autoilevan opas Ulkomailla autoilevan opas voimassa 1.10.2013 ALKAEN Hyvä tietää, kun matkustat autolla ulkomaille. if.fi 010 19 19 19 Tilaa Green Card kätevästi netistä if.fi. ulkomailla autoilevan opas Vakuutukset kuntoon...................

Lisätiedot

AJONEUVOVAKUUTUS Tuotetiedot

AJONEUVOVAKUUTUS Tuotetiedot AJONEUVOVAKUUTUS Tuotetiedot Voimassa 1.3.2013 alkaen Tuoteselosteesta saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita tarpeitasi parhaiten vastaavan vakuutuksen. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Voimassa 1.3.2013 alkaen Tuoteselosteesta saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita tarpeitasi parhaiten vastaavan vakuutuksen. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta

Lisätiedot

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE Yleinen hätänumero EUROOPASSA 112 IF AUTOKORVAUSPALVELU Arkisin klo 8 18 Suomen aikaa puhelin +358 10 19 18 18 faksi +358 10 514 1080 sähköposti motor@if.fi IF HINAUSPALVELU

Lisätiedot

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE. Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2015 alkaen

Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE. Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2015 alkaen Turvallisesti AUTOLLA ULKOMAILLE Ulkomailla autoilevan opas, voimassa 1.1.2015 alkaen ULKOMAILLA AUTOILEVAN OPAS Sisällys Huolehdi vakuutukset kuntoon ajoissa... 4 Ulkomaan autopalvelu turvaa.... 5 Tietoa

Lisätiedot

Hyvä asiakkaamme. Sisältö. Olet hankkinut uuden ajoneuvon osamaksurahoituksella.

Hyvä asiakkaamme. Sisältö. Olet hankkinut uuden ajoneuvon osamaksurahoituksella. Hyvä asiakkaamme Olet hankkinut uuden ajoneuvon osamaksurahoituksella. Tervetuloa asiakkaaksemme! Olemme keränneet sinulle osamaksusopimukseesi ja osamaksulla hankitun ajoneuvon käyttöön liittyviä hyödyllisiä

Lisätiedot

Lunastus kasko- ja liikennevakuutuksesta

Lunastus kasko- ja liikennevakuutuksesta Lunastus kasko- ja liikennevakuutuksesta 2019 FINE FINE 2019 Sisällys 1 Liikennevakuutus ja kaskovakuutus 3 2 Vahingon jälkeen 4 3 Lunastus vai korjaus? 4 3.1 Liikennevakuutus 4 3.2 Kaskovakuutus 5 4 Ajoneuvon

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 16.9.2015 1. Millä perusteilla määritellään liikennevakuutuksesta maksettavan

Lisätiedot

Miksi liikennevahingot pitää tutkia?

Miksi liikennevahingot pitää tutkia? Miksi liikennevahingot pitää tutkia? Vakuutus Suomessa 200 vuotta! Suomalainen vakuutustoiminta alkoi 200 vuotta sitten. Käynnistävänä seikkana oli muutamia vuosia aiemmin saavutettu autonomia, jonka myötä

Lisätiedot

Vuokrausehdot. 1. Sopijaosapuolet

Vuokrausehdot. 1. Sopijaosapuolet Vuokrausehdot 1. Sopijaosapuolet Seuraavia ehtoja sovelletaan vuokralleantajan, Kuopionpakut.fi (Digimainostoimisto Makee) Rantaraitti 11-13 a 3, 70820 Kuopio, Y-tunnus: 2730267-4 (jäljempänä Vuokraamo)

Lisätiedot

Liikennevakuutuksen vakuutusehdot

Liikennevakuutuksen vakuutusehdot Liikennevakuutuksen vakuutusehdot Voimassa 1.11.2010 alkaen Sisältö 1. VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMINEN---------------------------------------------------------------------------------- 1 2. VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE-----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Voimassa 2.4.2017 alkaen Tuoteselosteesta saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita vakuutuksen, joka parhaiten vastaa sinun tarpeitasi. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta

Lisätiedot

Valitse PARAS TURVA AJONEUVOLLESI

Valitse PARAS TURVA AJONEUVOLLESI Valitse PARAS TURVA AJONEUVOLLESI Vakuutusopas Moottorikelkan, mönkijän, mopon, mopoauton, traktorin, matkailuja kevytperävaunun vakuutukset voimassa 21.5.2016 alkaen VAKUUTUSASIAT OMILLA SIVUILLASI Kattavaa

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Voimassa 2.4.2017 alkaen Tuoteselosteesta saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita vakuutuksen, joka parhaiten vastaa sinun tarpeitasi. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta

Lisätiedot

Parasta turvaa AUTOLLESI. Vakuutusopas ajoneuvovakuutuksen valintaan voimassa 21.5.2016 alkaen

Parasta turvaa AUTOLLESI. Vakuutusopas ajoneuvovakuutuksen valintaan voimassa 21.5.2016 alkaen Parasta turvaa AUTOLLESI Vakuutusopas ajoneuvovakuutuksen valintaan voimassa 21.5.2016 alkaen VAKUUTUSASIAT OMILLA SIVUILLASI osoitteessa if.fi Valitse sinulle sopivin KASKOVAKUUTUS Kaskon turvataso kannattaa

Lisätiedot

VUOKRAUSEHDOT 1. AUTON KÄYTTÖ 2. VASTUU AJONEUVOSTA VUOKRA-AIKANA

VUOKRAUSEHDOT 1. AUTON KÄYTTÖ 2. VASTUU AJONEUVOSTA VUOKRA-AIKANA VUOKRAUSEHDOT 1. AUTON KÄYTTÖ -Vuokraaja on velvollinen huolehtimaan autosta yhtä hyvin kuin huolellinen henkilö omastaan sekä noudattamaan ajaessa erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Vuokraaja

Lisätiedot

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400 VAKUUTUSKIRJA Sivu Ryhmatapatu rmavakuutus 1 Vakuutustunnus 25.11.2010 70090201950 Asiakastunnus 20532702 RESERVILAISLIITTO RY DOBELNINKATU 2 00260 HELSINKI Vakuutuksenottaja Vakuutuskausi Maksu e RESERVILAISLIITTO

Lisätiedot

Parasta turvaa MOOTTORIPYÖRÄLLESI. Opas moottoripyörävakuutuksen valintaan voimassa 21.5.2016 alkaen

Parasta turvaa MOOTTORIPYÖRÄLLESI. Opas moottoripyörävakuutuksen valintaan voimassa 21.5.2016 alkaen Parasta turvaa MOOTTORIPYÖRÄLLESI Opas moottoripyörävakuutuksen valintaan voimassa 21.5.2016 alkaen VAKUUTUSASIAT OMILLA SIVUILLASI osoitteessa if.fi Valitse sinulle sopivin KASKOVAKUUTUS Kaskon turvataso

Lisätiedot

Sopimusehdot Atoy Road Service

Sopimusehdot Atoy Road Service Sopimusehdot Atoy Road Service Tuotekohtaiset sopimusehdot Palveluun sovelletaan yleisten sopimusehtojen lisäksi alla esitettyjä palvelukohtaisia ehtoja. Yleiset ehdot Tilaukseen sovelletaan yleisten sopimusehtojen

Lisätiedot

KÄYTTÖSÄÄNTÖ YHTEISKÄYTTÖAUTOT. Yhtymähallitus 19.9.2011

KÄYTTÖSÄÄNTÖ YHTEISKÄYTTÖAUTOT. Yhtymähallitus 19.9.2011 KÄYTTÖSÄÄNTÖ YHTEISKÄYTTÖAUTOT Yhtymähallitus 19.9.2011 OULUNKAAREN KUNTAYHTYMÄ Ii Pudasjärvi Simo Utajärvi Vaala Piisilta 1, 91100 Ii Puh (08) 587 561 00 Faksi (08) 553 6507 www.oulunkaari.com 1 1. Yhteiskäyttöauton

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Voimassa 18.09.2018 alkaen Tuotetiedoista saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita vakuutuksen, joka parhaiten vastaa sinun tarpeitasi. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta

Lisätiedot

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille Voimassa 1.1.2016 alkaen 2016 Fennialla on tyytyväisimmät yritysasiakkaat liity sinäkin joukkoon! Fennia-konserni on vakuutusten ja niihin liittyvien palveluiden

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTETTAVIEN AJONEUVOJEN SEISONTA-AJAN KORVAUKSET

LIIKENNEVAKUUTETTAVIEN AJONEUVOJEN SEISONTA-AJAN KORVAUKSET LIIKENNEVAKUUTETTAVIEN AJONEUVOJEN SEISONTA-AJAN KORVAUKSET 1.1.2016 KORVAUKSEN MAKSAMINEN JA TAULUKON KÄYTTÖ KORVATTAVA VAHINKO Moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneen liikennevahingon

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutukset yksityisasiakkaille

Ajoneuvovakuutukset yksityisasiakkaille Ajoneuvovakuutukset yksityisasiakkaille Yksityiskäyttöiset henkilö- ja pakettiautot, moottoripyörät Tuoteseloste 1.1.2007 1 Ajoneuvovakuutukset yksityisasiakkaille Sisällysluettelo Liikennevakuutus...3

Lisätiedot

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY A V E R 1 (5) ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA 1 Osapuolet 1.1 (jäljempänä asiakas ) 1.2 Aver Asianajotoimisto Oy Fredrikinkatu 25 A 24 00120

Lisätiedot

Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus

Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus Autojen turvatekniikka ja liikenneturvallisuus Vaikuttajien Autoiluakatemia 11.-12.9.2012 Premier Parkissa Vakuutuskeskus, Vahingontorjuntayksikkö Pieni teollisuuskatu 7, FIN-02920 ESPOO Puh: +358 9 680401,

Lisätiedot

Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus

Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus Tuoteseloste Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus Yksityiskäyttöiset henkilö- ja pakettiautot Voimassa 1.1.2010 alkaen Sisältö 1. Miksi ajoneuvo pitää vakuuttaa? 3 2. Toyota Liikennevakuutus 3

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikenne-vakuutuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan liikennevakuutuslakia, vakuutusyhtiölakia

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Yritysajoneuvovakuutukset

Yritysajoneuvovakuutukset TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2008 alkaen. Yritysajoneuvovakuutukset Tämän tuoteselosteen tarkoituksena on kertoa pääasiat yritysasiakkaiden ajoneuvojen liikenne- ja autovakuutusten sisällöstä ja olennaisista

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot

Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Ajoneuvovakuutus Tuotetiedot Voimassa 19.11.2018 alkaen Tuotetiedoista saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita vakuutuksen, joka parhaiten vastaa sinun tarpeitasi. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN BMW VAKUUTUS. ANTAA TURVAA AUTOLLESI JA KAIKILLE AUTOSSA MUKANA OLEVILLE. Vakuutusopas voimassa 20.2.2016 alkaen.

AINUTLAATUINEN BMW VAKUUTUS. ANTAA TURVAA AUTOLLESI JA KAIKILLE AUTOSSA MUKANA OLEVILLE. Vakuutusopas voimassa 20.2.2016 alkaen. BMW Vakuutus www.bmwvakuutus.fi Vakuutusopas voimassa 20.2.2016 alkaen AINUTLAATUINEN BMW VAKUUTUS. ANTAA TURVAA AUTOLLESI JA KAIKILLE AUTOSSA MUKANA OLEVILLE VALITSE SINULLE SOPIVIN KASKOVAKUUTUS Kaskon

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 161. SUORITUSTILAISUUS Moottoriajoneuvovakuutukset 15.52012 1. Kaarlo H. jätti autonsa huollettavaksi autokorjaamoon. Asentaja

Lisätiedot

Fennian edut FYSI ry:n jäsenille. Edut voimassa alkaen

Fennian edut FYSI ry:n jäsenille. Edut voimassa alkaen Fennian edut FYSI ry:n jäsenille Edut voimassa 1.1.2014 alkaen Fennian edut FYSI ry:n jäsenille Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on neuvotellut vakuutusedut jäsenilleen Fennia-konsernin

Lisätiedot

Poro liikenteessä Poronhoito on Pohjois-Suomen anhin elinkeino. Poroja hoitaa poronomistajaa.

Poro liikenteessä Poronhoito on Pohjois-Suomen anhin elinkeino. Poroja hoitaa poronomistajaa. Poro liikenteessä Pieni porosanakirja 3 = pieni porolauma = suuri porolauma, = poro ensimmäisellä ikävuodellaan = kolmea vuotta vanhempi urosporo, = kolmea vuotta vanhempi naarasporo = sarveton poro =

Lisätiedot

TIELIIKENTEESSÄ KUOLLEET JA LOUKKAANTUNEET

TIELIIKENTEESSÄ KUOLLEET JA LOUKKAANTUNEET TIELIIKENTEESSÄ KUOLLEET JA LOUKKAANTUNEET MOOTTORIPYÖRÄILIJÄT 2000 2008* Lähde: Tilastokeskus ja Liikenneturva. Tilastointiperusteet muuttuneet loukkaantuneiden osalta 2003. Vuosi 2008 ennakkotieto TIELIIKENTEESSÄ

Lisätiedot

Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen.

Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen. Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen. Tuoteseloste voimassa alkaen 1.1.2013. Sisällys Liikennevakuutus korvaa toiselle aiheuttamasi vahingon... 3 Kasko korvaa

Lisätiedot

Kattavaa turvaa autollesi

Kattavaa turvaa autollesi Vakuutusopas voimassa 1.1.2016 alkaen Kattavaa turvaa autollesi KATTAVA ja kaikille VAIHTO+ autossa VAKUUTUS Antaa mukana turvaa oleville. autollesi ja kaikille autossa mukana oleville. Helposti ja edullisesti

Lisätiedot

Valitse PARAS TURVA AJONEUVOLLESI

Valitse PARAS TURVA AJONEUVOLLESI Valitse PARAS TURVA AJONEUVOLLESI Vakuutusopas Moottorikelkan, mönkijän, mopon, mopoauton, traktorin, matkailuja kevytperävaunun vakuutukset voimassa 1.1.2017 alkaen VAKUUTUSASIAT OMILLA SIVUILLASI osoitteessa

Lisätiedot

Parasta turvaa MOOTTORIPYÖRÄLLESI. Opas moottoripyörävakuutuksen valintaan voimassa 16.5.2015 alkaen

Parasta turvaa MOOTTORIPYÖRÄLLESI. Opas moottoripyörävakuutuksen valintaan voimassa 16.5.2015 alkaen Parasta turvaa MOOTTORIPYÖRÄLLESI Opas moottoripyörävakuutuksen valintaan voimassa 16.5.2015 alkaen Valitse sinulle sopivin KASKOVAKUUTUS Kaskon turvataso kannattaa valita huolella. Kaskovakuutuksesta

Lisätiedot

Poro liikenteessä Poronhoito on Pohjois-Suomen vanhin elinkeino. Poroja hoitaa alle 5 000 poronomistajaa.

Poro liikenteessä Poronhoito on Pohjois-Suomen vanhin elinkeino. Poroja hoitaa alle 5 000 poronomistajaa. Poro liikenteessä Pieni porosanakirja 3 parttio = pieni porolauma tokka = suuri porolauma vasa, vasikka = poro ensimmäisellä ikävuodellaan hirvas = kolmea vuotta vanhempi urosporo vaadin, vaami = kolmea

Lisätiedot

1. Toimeksiantaja(t) Nimi: Osoite: Puhelin / sähköposti: Päävastuullinen lakimies: Vastapuoli / asian osallinen:

1. Toimeksiantaja(t) Nimi: Osoite: Puhelin / sähköposti: Päävastuullinen lakimies: Vastapuoli / asian osallinen: TOIMEKSIANTOSOPIMUS 1. Toimeksiantaja(t) Nimi: Osoite: Puhelin / sähköposti: 2. Toimeksisaaja Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy (y-tunnus 1053452-4) Aleksis Kiven katu 11 C, 33100 Tampere Puh. 010 346

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Auto-, rahoitus- ja vakuutusalan rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/3034/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN NISSAN VAKUUTUS ANTAA TURVAA AUTOLLESI JA KAIKILLE AUTOSSA MUKANA OLEVILLE

AINUTLAATUINEN NISSAN VAKUUTUS ANTAA TURVAA AUTOLLESI JA KAIKILLE AUTOSSA MUKANA OLEVILLE AINUTLAATUINEN NISSAN VAKUUTUS ANTAA TURVAA AUTOLLESI JA KAIKILLE AUTOSSA MUKANA OLEVILLE Vakuutusopas voimassa 16.5.2015 alkaen VAKUUTUSOPAS VOIMASSA 20.2.2016 ALKAEN VALITSE SINULLE SOPIVIN KASKOVAKUUTUS

Lisätiedot

Koneturva tuotteet 2013

Koneturva tuotteet 2013 Koneturva tuotteet 2013 jkjk Kun rahoitat moottorityökonehankinnan Sampo Rahoituksen kautta, voit kätevästi liittää siihen kattavan Koneturva-vakuutuksen. vakuutus maksetaan kätevästi kuukausittain rahoituserien

Lisätiedot

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017 Liikenneonnettomuudet ja uhrit 217 212 kuollutta Poliisin tietoon tuli 46 vakavasti loukkaantunutta 216 Terveydenhuollon hoitoilmoitusaineistossa lisäksi 432 vakavasti loukkaantunutta 216 Poliisin tietoon

Lisätiedot

MATKAN PERUUNTUMISVAKUUTUS

MATKAN PERUUNTUMISVAKUUTUS MATKAN PERUUNTUMISVAKUUTUS Tuoteseloste ja vakuutusehdot voimassa alkaen 1.7.2010 www.eurooppalainen.fi Miksi Matkan Peruuntumisvakuutusta tarvitaan? Valmismatka Valmismatkan ostajia suojaa matkan peruutustilanteessa

Lisätiedot

Vakuutustiedot REKIssä

Vakuutustiedot REKIssä Vakuutustiedot REKIssä Vakuutusalan prosessi-info 29.3.2006 Hanna Hakanen Vakuutus REKIssä Voimassaoleva liikennevakuutus todennetaan rekisteröinnin yhteydessä kolmella vaihtoehtoisella tavalla automaattinen

Lisätiedot

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät 2017 Hanna Salo FINE Sisällys 1 Johdanto 3 2 Liikennevakuutus ja kaskovakuutus 3 3 Vakuutusmaksut ja niihin vaikuttavat tekijät 4 5 Liikennevakuutusten bonusvertailu

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat KYSYMYKSET JA VASTAUKSET Syksy 2008 Katsastustoimipaikat Rekisterikilpi ja siirtolupa K: Kun ulkomaiset kilvet palautetaan Suomeen rekisteröinnin yhteydessä, historiatietoihin jää vain merkintä "Muu muutos".

Lisätiedot

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg KV-kesäpäivät Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa Outi Äyräs-Blumberg 26.8.2016 Suomen eläkejärjestelmät Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK toimii lakisääteisenä

Lisätiedot

Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa. Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa. Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Suomen eläkejärjestelmä Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK

Lisätiedot

VAHINKOILMOITUS POTILASVAHINGOSTA

VAHINKOILMOITUS POTILASVAHINGOSTA VAHINKOILMOITUS POTILASVAHINGOSTA Potilasvakuutuskeskukselle Bulevardi 28, 00120 Helsinki www.potilasvahinkoapu.fi Lakiasiaintoimisto Suomen Potilasvahinkoapu Oy:n laatima lomake Potilas Sukunimi Henkilötunnus

Lisätiedot

Vakuutukset ajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.7.2014 alkaen.

Vakuutukset ajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.7.2014 alkaen. Vakuutukset ajoneuvollesi TUOTESELOSTE Voimassa 1.7.2014 alkaen. Pohjolan Autoturva liikennevakuutus ja kasko ajoneuvollesi Tuoteseloste voimassa alkaen 1.7.2014. Sisällys Liikennevakuutus korvaa toiselle

Lisätiedot

TAJA:n jäsenedut OP-Pohjolassa 18.10.2013

TAJA:n jäsenedut OP-Pohjolassa 18.10.2013 TAJA:n jäsenedut OP-Pohjolassa 18.10.2013 Pohjolan edut TAJA:n jäsenille Jäsenmaksuun sisältyvät vakuutukset Ammatillinen vastuu- ja oikeusturvavakuutus (nro 16-259-429-6) Vapaa-ajan tapaturmavakuutus

Lisätiedot

Korvauksen hakeminen ulkomailla

Korvauksen hakeminen ulkomailla Korvauksen hakeminen ulkomailla syntyneistä kustannuksista Sanna Kuorikoski 14.4.2011 Sisältö Korvaushakemus ja valtakirja Tilityksinä haettavat korvaukset ja tilityslomake Tilityksen tekeminen Hakuaika

Lisätiedot

Lunastus auto- ja liikennevakuutuksesta

Lunastus auto- ja liikennevakuutuksesta Lunastus auto- ja liikennevakuutuksesta Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista 24.6.2014 Mira Aarre FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Lunastus

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUOHJEET 1.11.2011 lähtien ikaalislaisille vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita käyttäville asiakkaille

KULJETUSPALVELUOHJEET 1.11.2011 lähtien ikaalislaisille vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita käyttäville asiakkaille 1/5 Sosiaali- ja terveystoimi/ vammaispalvelut KULJETUSPALVELUOHJEET 1.11.2011 lähtien ikaalislaisille vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita käyttäville asiakkaille KULJETUSPALVELUN MYÖNTÄMINEN

Lisätiedot

Riistavahinkojen korvausjärjestelmän toimeenpano. Petovahinkotarkastaja -koulutus Sodankylä 11.5.2010 ja Pudasjärvi 12.5.2010 Marika Lehtinen

Riistavahinkojen korvausjärjestelmän toimeenpano. Petovahinkotarkastaja -koulutus Sodankylä 11.5.2010 ja Pudasjärvi 12.5.2010 Marika Lehtinen Riistavahinkojen korvausjärjestelmän toimeenpano Petovahinkotarkastaja -koulutus Sodankylä 11.5.2010 ja Pudasjärvi 12.5.2010 Marika Lehtinen 1. Vahingosta ilmoittaminen Viljelys-, eläin-, irtaimisto- ja

Lisätiedot

Nordea Platinum. Nordea Bank AB (publ), kotivaltio Ruotsi, Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike HKO542 12/2017

Nordea Platinum. Nordea Bank AB (publ), kotivaltio Ruotsi, Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike HKO542 12/2017 Nordea Platinum Nordea Platinum Nordea Bank AB (publ), kotivaltio Ruotsi, Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike HKO542 12/2017 Nordea Platinum -kortilla maksat ostoksesi vaivattomasti niin Suomessa kuin

Lisätiedot

Töihin ja työnhakuun ulkomaille

Töihin ja työnhakuun ulkomaille Töihin ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen 31.8.2010 Sisältö Yleiset edellytykset Töihin ulkomaille Hakemuksesta Suomeen sosiaaliturvaan kuuluminen edellytykset Hakemuksetta Suomen sosiaaliturvaan kuluminen

Lisätiedot

KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA. Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä

KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA. Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä Voimassa 1.7.2012 alkaen KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä Taalainmaan liikenne Kuljetuspalvelu on osa Taalainmaan joukkoliikennettä Kuljetuspalvelu täydentää yleistä

Lisätiedot

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osuuskunta / osuuspankki

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osuuskunta / osuuspankki TOIMINIMI PERUSTAMISSOPIMUKSEN PÄIVÄMÄÄRÄ OSUUS, OSAKEPÄÄOMA JA OSAKKEET SEKÄ MUUTA JÄSENYYTEEN LIITTYVÄÄ ILMOITETTAVAA (täytä tarvittaessa) Osuus Osuuden nimellisarvo (jos on) Osakepääoma ja osakkeet

Lisätiedot

Euroopan parlamentin Sosialistien & Demokraattien ryhmä S&D

Euroopan parlamentin Sosialistien & Demokraattien ryhmä S&D S&D Euroopan parlamentin Sosialistien & Demokraattien ryhmä SISÄLLYSLUETTELO 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 Yhteystiedot Mitro Repo Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Liikennevahinkoportin käyttöohje

Liikennevahinkoportin käyttöohje Liikennevahinkoportin käyttöohje www.oti.fi/liikennevahinkoportti Onnettomuustietoinstituutti (OTI) Versio 7.1.2019 Sisällys 1 Yleistä Liikennevahinkoportista: liikennevahinkojen tilastoaineistoa kattavasti...

Lisätiedot

Perusilmoitus yhdistysrekisteriin

Perusilmoitus yhdistysrekisteriin Yhdistys- ja säätiöasiat Käyntiosoite: Arkadiankatu 6 A, HELSINKI Postiosoite: PL 1190, 00101 HELSINKI Puhelin: 029 509 5959 Faksi: 029 509 5328 Pohjola FI53 5000 0121 5011 82 OKOYFIHH Päätöksen postitusosoite

Lisätiedot

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliike

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliike Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliike 3 TOIMINIMI ELINKEINONHARJOITTAJA Toiminimi Oikeudellinen muoto elinkeinonharjoittajan kotimaan kielellä Valtio, jonka

Lisätiedot

SUOMEN AUTOVUOKRAAMOJEN LIITTO RY:N YLEISET VUOKRAUSEHDOT

SUOMEN AUTOVUOKRAAMOJEN LIITTO RY:N YLEISET VUOKRAUSEHDOT SUOMEN AUTOVUOKRAAMOJEN LIITTO RY:N YLEISET VUOKRAUSEHDOT Voimassa 27.11.2002 alkaen Näissä ehdoissa tarkoitetaan vuokraamolla vuokralleantajaa ja vuokraajalla vuokralleottajaa. 1. AUTON KÄYTTÖ a. Vuokraaja

Lisätiedot

Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.7.2014 alkaen.

Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.7.2014 alkaen. Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi TUOTESELOSTE Voimassa 1.7.2014 alkaen. Pohjolan Autoturva Tuoteseloste voimassa alkaen 1.7.2014. Sisällys Liikennevakuutus korvaa toiselle aiheuttamasi vahingon...

Lisätiedot

Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta maksaa hyvitystä, jos vuokralainen palauttaa laitteen ennen sovitun vuokra-ajan päättymistä.

Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta maksaa hyvitystä, jos vuokralainen palauttaa laitteen ennen sovitun vuokra-ajan päättymistä. 1(5) Rek.nro DGS-283 Vuokra-aika Vuokra-aika alkaa vuokrauksen kohteena olevan kylpytynnyrin/perävaunun luovutushetkellä ja kestää siihen saakka, kunnes vuokralainen on palauttanut sen vuokranantajalle.

Lisätiedot

Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi. Tuoteopas

Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi. Tuoteopas Vakuutukset harraste- ja museoajoneuvollesi Tuoteopas Autoturva Voimassa 1.4.2018 alkaen. OP on oikea valinta 1 Hyvät 3 Autamme bonukset. Saat kaikkiin harrasteautoihin tai -moottoripyöriin saman suuruisen

Lisätiedot

Vakuutukset ajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen.

Vakuutukset ajoneuvollesi. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen. Vakuutukset ajoneuvollesi TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen. Pohjolan Autoturva liikennevakuutus ja kasko ajoneuvollesi Tuoteseloste voimassa alkaen 1.1.2013. Sisällys Liikennevakuutus korvaa toiselle

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Sisällys Yleistä..........................................1 Lippusääntö..................................1 Merimiehiin sovellettava EU-lainsäädäntö.......1

Lisätiedot

VAKUUTUS VERTAANSA VAILLA

VAKUUTUS VERTAANSA VAILLA VAKUUTUS VERTAANSA VAILLA Turvaa autollesi ja kaikille autossa mukana oleville. Vakuutusopas voimassa 20.2.2016 alkaen MetroAuto Vakuutus on vertaansa vailla oleva vakuutuskokonaisuus, mitä et muualta

Lisätiedot

Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus

Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus Tuoteseloste Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus Yksityiskäyttöiset henkilö- ja pakettiautot Voimassa 1.1.2010 alkaen Sisältö 1. Miksi ajoneuvo pitää vakuuttaa? 3 2. Toyota Liikennevakuutus 3

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Moi Vastaajan käyttöohje 1/6

Sisällysluettelo. Moi Vastaajan käyttöohje 1/6 1/6 Sisällysluettelo 1 Vastaaja 3 1.1 Hyödyllistä tietoa vastaajasta 3 1.2 Vastaajan käyttöönotto 3 1.3 Vastaajan numero 3 1.4 Viestien kuuntelu 4 1.5 Vastaajan käyttö ulkomailla 4 1.6 Vastaajan tunnusluku

Lisätiedot

Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus

Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus Tuoteseloste Toyota Liikennevakuutus Toyota Kaskovakuutus Yksityiskäyttöiset henkilö- ja pakettiautot Voimassa 1.6.2012 alkaen O71.124_Toyota_vakuutuksen_tuoteseloste.indd 1 11.2.2013 12.04 Sisältö 1.

Lisätiedot

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2005 Bulevardi 28 PL 275 00121 Helsinki 29.6.2005 Puh. (09) 680 401 Fax (09) 604 714 Merja Salonen 1(1) TYÖTAPATURMA- JA LIIKENNEVAHINKOPOTILAIDEN SAIRAANHOITO-

Lisätiedot

TUOTESELOSTE AJONEUVO

TUOTESELOSTE AJONEUVO TUOTESELOSTE AJONEUVO 1 Voimassa 1.5.2016 alkaen. 2 SISÄLLYSLUETTELO Ajoneuvovakuutus 5 Liikennevakuutus 6 Bonus alentaa vakuutusmaksua 7 Jos et käytä ajoneuvoasi 8 Liikennevakuutuksen korvaukset 8 Kasko

Lisätiedot

Vuokrausehdot. Näissä ehdoissa tarkoitetaan vuokraamolla vuokralleantajaa ja vuokraajalla vuokralleottajaa.

Vuokrausehdot. Näissä ehdoissa tarkoitetaan vuokraamolla vuokralleantajaa ja vuokraajalla vuokralleottajaa. Vuokrausehdot Näissä ehdoissa tarkoitetaan vuokraamolla vuokralleantajaa ja vuokraajalla vuokralleottajaa. 1. AUTON KÄYTTÖ - Vuokraaja on velvollinen huolehtimaan autosta yhtä hyvin kuin huolellinen henkilö

Lisätiedot

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät 2017 Hanna Salo FINE Sisällys 1 Johdanto 3 2 Liikennevakuutus ja kaskovakuutus 3 3 Vakuutusmaksut ja niihin vaikuttavat tekijät 4 5 Liikennevakuutusten bonusvertailu

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot

Iitin liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSANALYYSIT

Iitin liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSANALYYSIT Iitin liikenneturvallisuussuunnitelma 2017 ONNETTOMUUSANALYYSIT Sisältö Onnettomuuskehitys ja uhrit (Tilastokeskus) Onnettomuusluokat ja -tyypit (Onnettomuusrekisteri) Vakuutusyhtiöiden liikennevakuutustilasto

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 6.9.2012 1. Liikennevakuutuslain mukaan moottoriajoneuvon liikenteeseen

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeet AKE 11/2008 ja TRAFI/4625/2012

Lisätiedot

Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE

Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1 Rekisterinpitäjä If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Y-tunnus 1614120-3 Niittyportti 4, Espoo 00025 IF Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Mika Rintamäki, puh. 101 191515,

Lisätiedot

Potilasvakuutus kaikille. Hoitovirheen sattuessa kohdallesi

Potilasvakuutus kaikille. Hoitovirheen sattuessa kohdallesi Potilasvakuutus kaikille Hoitovirheen sattuessa kohdallesi Hoitovirheen sattuessa kohdallesi Jos kohdallesi sattuu hoitovirhe, sinulla voi olla oikeus korvaukseen potilasvahinkolain perusteella. Kaikki

Lisätiedot

AUTO VUOKRATTAVANA. Max. 200 km Max. 1000 km Ilman kilometrirajaa

AUTO VUOKRATTAVANA. Max. 200 km Max. 1000 km Ilman kilometrirajaa KUORMA-AUTO AUTO VUOKRATTAVANA MAN 14.224 LLC Täysilmajousinen Kantavuus 6400 kg Takalaitanostin 2 m / 2000 kg Kuormatilan lämmitin Kuormatila 7,5 x 2,5 x 2,5 m (46 m 3 ) Viikko Vuorokausi Vuorokausi Viikko

Lisätiedot

Rentoudu matkoillasi Priority Pass -loungeissa

Rentoudu matkoillasi Priority Pass -loungeissa Nordea Platinum 3 Nordea Platinum Nordea Platinum -kortilla maksat ostoksesi vaivattomasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Kortilla teet ostoksia myös verkossa sekä nostat käteistä automaateista. Kortin

Lisätiedot

DNA Vastaaja käyttöohje

DNA Vastaaja käyttöohje 1 (9) DNA Vastaaja käyttöohje DNA Oy Puhelin Y-tunnus 044 0440 0592509-6 www.dna.fi Ansatie 6a B PL 41 Kotipaikka 01741 Vantaa Vantaa Sisältö 1 DNA Vastaaja... 3 1.1 Hyödyllistä tietoa... 3 2 DNA Vastaajan

Lisätiedot

LIIKENNEVAHINKOJEN KORVAUSTOIMINNAN REKISTERI

LIIKENNEVAHINKOJEN KORVAUSTOIMINNAN REKISTERI 1 (5) LIIKENNEVAHINKOJEN KORVAUSTOIMINNAN REKISTERI EU:n tietosuoja-asetuksen (EU 2016/679) 30 artiklan mukainen seloste käsittelytoimista 1. Rekisterin nimi Liikennevahinkojen korvaustoiminnan rekisteri

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 12.5.2015 1. Liikennevakuutuslain mukainen vastuu on yleensä ns. ankaraa

Lisätiedot

Vakuutukset autollesi. Tuoteopas

Vakuutukset autollesi. Tuoteopas Vakuutukset autollesi Tuoteopas Autoturva autolle liikennevakuutus ja kaskovakuutus henkilöautoille, pakettiautoille ja enintään 6 000 kg painaville kuorma-autoille Voimassa 1.4.2018 alkaen. OP on oikea

Lisätiedot

Paliskunnan kokoustaito

Paliskunnan kokoustaito Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Merja Mattila: Paliskunnan kokoustaito huhtikuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys Porot ja koirat Merja

Lisätiedot

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja )

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja ) OSAKEKAUPPAKIRJA Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n välillä (jäljempänä Kauppakirja ) 1. Kaupan osapuolet 1.1 Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy (y-tunnus 0433221-3), Valtakatu 44,

Lisätiedot