RIKOSLAKI REMONTTIIN!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RIKOSLAKI REMONTTIIN!"

Transkriptio

1 RIKOSLAKI REMONTTIIN! PERUSSUOMALAISET NUORET OIKEUSPOLIITTINEN OHJELMA

2 ESIPUHE Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa rikoksesta seuraa aina rangaistus. Toimiva oikeuslaitos takaa sekä oikeudenmukaisuuden, kansalaisten turvallisuuden että rangaistusten pelotevaikutuksen, mikä ennaltaehkäisee rikoksia. Tärkeintä yhteiskunnan näkökulmasta on, että rikoksen uhria suojellaan, tuetaan ja autetaan ja rikollista rangaistaan väärästä toiminnastaan. Tämä ohjelma pohjautuu ajatukseen siitä, että kansallisen oikeuslaitoksen antamien tuomioiden on vastattava tavallisten kansalaisten oikeustajua. Mikään järjestelmä, jossa valtaa käytetään kansan moraalia vastaan, ei ole kestävällä pohjalla. Perussuomalaisten Nuorten oikeuspoliittinen ohjelma sisältää 21 muutosesitystä Suomen rikoslakiin, jotta tuomiota saataisiin Suomessa oikeudenmukaisemmiksi. Kaikkea ei voi muuttaa rikoslailla. Yksittäisten tapausten käsittely tapahtuu aina tuomioistuimissa, jotka käyttävät parasta harkintaansa tuomioiden asettamisessa. Rikoslaki kertoo kuitenkin yleisestä moraali ilmapiiristä ja siitä, mikä yhteiskunnassa on hyväksyttävää ja mikä ei. Se antaa suuntaviivat, jotka ohjaavat suomalaisten ajattelua, toimintaa ja käsitystä oikeasta ja väärästä. Me Perussuomalaiset Nuoret tahdomme oikeudenmukaisemman ja turvallisemman Suomen. Uskomme länsimaisiin arvoihin vapaudesta ja ihmisten yhdenvertaisuudesta lain edessä. Erityisen ankarasti tulee rangaista rikoksista, jotka loukkaavat toisen yksilön oikeutta koskemattomuuteen, omaisuuteen ja vapauteen. Sen sijaan kärkästä kritiikkiä tai sananvapauden piiriin kuuluvaa mielipiteenilmaisua emme hyväksy rangaistaviksi teoiksi. TIINA AHVA 2. V A R A P U H E E N J O H T A J A, R I K O S L A K I T Y Ö R Y H M Ä N V E T Ä J Ä

3 21 MUUTOSTA VÄÄRISTÄ TEOISTA OIKEUDEN ETEEN & TUOMIOISTA TUNTUVIA

4 PS-NUORTEN MALLI 1. Rikoksentekijä katsotaan ensikertalaiseksi vain, mikäli hän todella syyllistyy rikokseen ensimmäistä kertaa. Ensikertalaisuus tai tekijän nuori ikä ei tuo lievennyksiä tuomioon vakavissa rikoksissa. 2. Useammista rikoksista tuomittavat tuomiot kärsitään peräkkäin, ei samanaikaisesti. 3. Rikosten tuomioissa ei huomioida lievennysperusteena itse tekoon liittymättömiä seikkoja, kuten mediahuomiota. 4. Määräaikaisen yksittäisestä teosta tuomittavan rangaistuksen maksimipituus kaksinkertaistetaan 24 vuoteen. 5. Rikosoikeudellisen vastuun alaikäraja poistetaan, ja annetaan tuomioistuimelle valtuus arvioida syyllisyyden aste alaikäisen tekijän kohdalla. 6. Sakkojen muuntorangaistus otetaan käyttöön myös poliisin määräämien sakkojen osalta. 7. Ehdollisen vankeusrangaistuksen sijaan tuomitaan ensisijaisesti lyhyitä ehdottomia tuomioita ja yhdyskuntapalvelua. 8. Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioita kovennetaan. 9. Rattijuopumuksesta annettavia tuomioita kovennetaan, ja rattijuopumuksen yhteydessä tehdyt muut rikokset katsotaan tahallisiksi. 10. Joukkoraiskaus ja väkivaltainen raiskaus katsotaan automaattisesti törkeiksi raiskauksiksi. 11. Uskonrauhan rikkominen uskontojen arvostelun osalta ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan poistetaan rikoslaista. 12. Kerjääminen kriminalisoidaan. 13. Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden piilottelu tehdään rangaistavaksi omana rikosnimikkeenään. 14. Vakavaan rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen karkotetaan Suomesta.

5 15. Otetaan muiden Pohjoismaiden tavoin käyttöön oma rikosnimike avioliittoon pakottamisesta. 16. Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmastaan esimerkiksi avioerotilanteissa kriminalisoidaan. 17. Eläinsuojelurikosten tuomioita kovennetaan, ja myös eläinsuojelurikoksen yritys kriminalisoidaan. 18. Eläinten seksuaalinen hyväksikäyttö tehdään laittomaksi. 19. Seksuaali ja väkivaltarikosten syyte ja rangaistusoikeuden vanhentumisaikoja pidennetään. 20. Seksuaalirikosten syyteoikeus asetetaan yleiseksi, jolloin syytteen tekijää vastaan voi nostaa myös muu kuin asianosainen. 21. Tuomioistuimelle annetaan laajemmat valtuudet päättää tuomion toimeenpanosta ja esimerkiksi rangaistuksen suoritustavasta.

6 1. RIKOKSENTEKIJÄ KATSOTAAN ENSIKERTALAISEKSI VAIN, MIKÄLI HÄN TODELLA SYYLLISTYY RIKOKSEEN ENSIMMÄISTÄ KERTAA. ENSIKERTALAISUUS TAI TEKIJÄN NUORI IKÄ EI TUO LIEVENNYKSIÄ TUOMIOON VAKAVISSA RIKOKSISSA. Muutettava pykälä: Luku 2c: 5 Muutos: muutetaan nykyinen ensikertalaisuuden määritelmä: ei edeltäneiden kolmen vuoden aikana ole suorittanut vankeusrangaistusta vankilassa muotoon ei ole aiemmin suorittanut vankeusrangaistusta vankilassa. Lisätään, että ensikertalaisuutta tai tekijän nuorta ikää ei oteta huomioon sellaisissa tapauksissa, joista voidaan tuomita ainoastaan vankeutta. Perustelut: Ensikertalaisuuden tulee olla kertaluontoinen lievennysperuste, eikä sen varjolla voi nauttia erityiskohtelusta uudelleen aina kolmen vuoden välein. Lisäksi esimerkiksi vakavissa seksuaali ja väkivaltarikoksissa ensikertalaisuutta tai tekijän nuorta ikää ei tule huomioida, sillä ennenaikainen vapauttaminen ehdonalaiseen voi aiheuttaa turvallisuusriskin uhrille. 2. USEAMMISTA RIKOKSISTA TUOMITTAVAT TUOMIOT KÄRSITÄÄN PERÄKKÄIN, EI SAMANAIKAISESTI. Muutettavat pykälät: Luku 7: 2, 6, 7, 8 Muutos: kumotaan 2 nykyisessä muodossaan, ja määrätään yksittäisistä rikoksista annetut tuomiot kärsittäviksi peräkkäin. Kumotaan 6 8 :t, jotka oikeuttavat vanhojen rangaistusten huomioon ottamisen tuomiota lieventävinä seikkoina. Perustelut: Aiemmin saatu rangaistus ei ole siirrettävissä osaksi toisen rikoksen tuomiota. Useamman rikoksen tekeminen kerralla ei saa koskaan olla kannattavampaa kuin rikosten tekeminen erillisinä. Poistetaan ammatti ja taparikollisilta rangaistusten paljousalennukset.

7 3. RIKOSTEN TUOMIOISSA EI HUOMIOIDA LIEVENNYSPERUSTEENA ITSE TEKOON LIITTYMÄTTÖMIÄ SEIKKOJA, KUTEN MEDIAHUOMIOTA. Muutettavat pykälät: Luku 6: 7, 11a, 12 Muutos: Muutetaan 11a niin, ettei rikoslain 6:11 a :n 1 momentin kohdan 3 tarkoittamia sosiaalisia syitä oteta huomioon valvontarangaistuksen määräysperusteena. Muutetaan 7 :n 1 kohta kuulumaan seuraavasti: "tekijälle rikoksesta johtunut tai hänelle tuomiosta aiheutuva muu vakava seuraus, joka on taloudelliselta merkitykseltään oleellisesti ankarampi kuin rikoksesta tuomittavissa oleva rangaistus". Kumotaan 12 :n 5 momentti ja 7 :n 2 kohdasta osuus tai muut henkilökohtaiset olot, jotta rikoksen tuomitsematta jättämiseen eivät oikeuta tekijään liittyvät sosiaaliset seikat. Perustelut: Oikeusvaltiossa tuomio annetaan vääristä teoista, eikä tuomio riipu rikoksentekijään liittyvistä seikoista, ellei kyseessä ole syyntakeettomuus. Rangaitsematta jättäminen tai rangaistuksen lieventäminen sosiaalisten seikkojen perusteella ei ole oikeudenmukaista, ellei kyse ole siitä, että tekijä on esimerkiksi jo menettänyt virkansa teon seurauksena ja saanut tätä kautta epäsuorasti laissa määriteltyä ankaramman rangaistuksen. Esimerkiksi mediahuomion käyttäminen lieventämisperusteena ei ole uhria kohtaan oikein, ja pahimmillaan pykälä aiheuttaa pelon tehdä oikeudenkäynneistä julkisia tai näkyviä, vaikka se joskus on yhteiskunnan kannalta tarpeellista.

8 4. MÄÄRÄAIKAISEN YKSITTÄISESTÄ TEOSTA TUOMITTAVAN RANGAISTUKSEN MAKSIMIPITUUS KAKSINKERTAISTETAAN 24 VUOTEEN. Muutettavat pykälät: Luku 2c: 2, 10 Muutos: Pidennetään määräaikaisen rangaistuksen maksimipituutta 24 vuoteen. Samoin asetetaan 24 vuotta elinkautisen vankeusrangaistuksen minimipituudeksi. Perustelut: Suomessa tuomiot ovat erittäin lyhyitä huomioiden etenkin ehdonalaisen vapautumisen mahdollisuudet. Tuomioiden pidentäminen sekä lisää turvallisuutta että toimii ennaltaehkäisevänä pelotteena rikosten vähentämiseksi. 5. RIKOSOIKEUDELLISEN VASTUUN ALAIKÄRAJA POISTETAAN, JA ANNETAAN TUOMIOISTUIMELLE VALTUUS ARVIOIDA SYYLLISYYDEN ASTE ALAIKÄISEN TEKIJÄN KOHDALLA. Muutettava pykälä: Luku 3: 4 Muutos: Poistetaan 4 :n 1 momentista osuus on teon hetkellä täyttänyt viisitoista vuotta ja, ja jätetään voimaan ainoastaan vaatimus syyntakeisuudesta. Vastaavasti lisätään syyntakeettomuuden ja alentuneen syyntakeisuuden määritelmään nuoresta iästä aiheutuva riittämätön ymmärrys. Perustelut: Kiinteä ikäraja vaikeuttaa esimerkiksi rajujen koulukiusaamistapausten rankaisemista, vaikka tekijän voitaisiin katsoa olevan yksilönä syyntakeinen. Lain tulee koskea myös nuoria henkilöitä, jotka tietoisesti tekevät rikoksia. Nuori ikä voidaan katsoa perusteena syyntakeettomuuteen ainoastaan tapauskohtaisesti harkiten.

9 6. SAKKOJEN MUUNTORANGAISTUS OTETAAN KÄYTTÖÖN MYÖS POLIISIN MÄÄRÄÄMIEN SAKKOJEN OSALTA. Muutettava pykälä: Luku 2a: 5 Muutos: Laajennetaan muuntorangaistus koskemaan myös rangaistusmääräysmenettelyn kautta annettuja sakkoja. Tehdään tarvittavat muutokset määrittelyyn muuntorangaistusten pituudesta ja asetetaan muuntorangaistuksen ehdoksi toistuvat maksamatta jääneet sakot, esimerkiksi kolme sakkoa vuoden aikana. Perustelut: Sakkojen vaikutus on olematon, mikäli ne saava henkilö ei ole maksukykyinen. Jotta rikkomuksesta todella seuraisi rangaistus, on muuntorangaistuksen oltava mahdollinen myös rangaistusmääräyksen kautta annettavissa sakoissa. 7. EHDOLLISEN VANKEUSRANGAISTUKSEN SIJAAN TUOMITAAN ENSISIJAISESTI LYHYITÄ EHDOTTOMIA TUOMIOITA JA YHDYSKUNTAPALVELUA. Muutettavat pykälät: Luku 2c: 2, luku 6: 9, 10 Muutos: Muutetaan 2c: 2 :ssa lyhimmäksi määräaikaiseksi vankeusrangaistukseksi kolme päivää neljäntoista sijaan. Tiukennetaan 6: 9 :ssä ehdollisen rangaistuksen ehtoja siten, että ehdollista voidaan määrätä enintään vuoden vankeusrangaistuksen sijaan. Lisäksi 6: 10 :ssä asetetaan yhdyskuntapalvelua ehdollisen vankeuden rinnalle vähintään kolmen kuukauden rangaistuksissa. Perustelut: Ehdollinen vankeusrangaistus ei käytännössä ole vankeusrangaistus lainkaan. Se ei aiheuta rikolliselle merkittäviä seurauksia eikä siksi toimi oikeudenmukaisena rangaistuksena. Ennaltaehkäisevän vaikutuksen vuoksi lyhyet ehdottomat rangaistukset on mahdollistettava ja otettava aktiiviseen käyttöön yhdessä yhdyskuntapalvelun kanssa. Lisäksi yleisen turvallisuuden vuoksi sellaisista vakavista seksuaali ja väkivaltarikoksista, joista voidaan tuomita rangaistuksena ainoastaan vankeutta, tuomio tulisi kärsiä aina ehdottomana.

10 8. LAPSIIN KOHDISTUVIEN SEKSUAALIRIKOSTEN TUOMIOITA KOVENNETAAN. Muutettavat pykälät: Luku 20: 6, 7, 8, 8a, 8b Muutos: Poistetaan sakon mahdollisuus pykälissä 8, 8a ja 8b. Poistetaan 7 :sta lause ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tiukennetaan rangaistusasteikkoa kaikissa pykälissä. Perustelut: Lapseen kohdistuva seksuaalinen häirintä on luonteeltaan erittäin vakava henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaus, josta tekijän ei tule voida selvitä sakoilla. Uhrin nuoresta iästä johtuvan heikomman aseman hyväksikäyttäminen on tuomittava painavasti. Tiukennusten yhteydessä on kuitenkin erityisesti varmistettava, ettei rikoslaissa rangaista nuorten keskinäisistä, vapaaehtoisista suhteista. 9. RATTIJUOPUMUKSESTA ANNETTAVIA TUOMIOITA KOVENNETAAN, JA RATTIJUOPUMUKSEN YHTEYDESSÄ TEHDYT MUUT RIKOKSET KATSOTAAN TAHALLISIKSI. Muutettavat pykälät: Luku 23: 3, 4, 5 Muutos: Poistetaan sakon mahdollisuus kaikissa pykälissä ja asetetaan minimirangaistukseksi vankeutta. Korotetaan enimmäisrangaistuksia 3 :ssä kahteen vuoteen sekä 4 :ssä ja 5 :ssä neljään vuoteen vankeutta. Yhtenäistetään vesiliikennejuopumuksen promilleraja tieliikenteessä suoritettuihin rikoksiin ja lasketaan promilleraja törkeän tekomuodon osalta yhteen promilleen. Otetaan käyttöön Saksan malli, jossa promilleraja on nolla alle 21 vuotiailla kuljettajilla, ajoneuvoa ansiotarkoituksessa kuljettavilla sekä niillä, joilla on ollut ajokortti alle kaksi vuotta. Perustelut: Rattijuopumus on vakava rikos, johon ei syyllistytä vahingossa. Juopuneena ajamaan lähtevä ottaa tietoisen riskin vahingoittaa muita liikenteenkäyttäjiä, ja osoittaa näin toimimalla välinpitämättömyyttä muiden hengestä ja terveydestä. Tästä syystä rattijuopumuksen yhteydessä tehdyt muut rikokset tulee tuomita tahallisina. Rangaistusten pelotevaikutusten on oltava tuntuvia, ja esimerkiksi rikoksesta seuraavia ajokieltoja tulee pidentää.

11 10. JOUKKORAISKAUS JA VÄKIVALTAINEN RAISKAUS KATSOTAAN AUTOMAATTISESTI TÖRKEIKSI RAISKAUKSIKSI. Muutettava pykälä: Luku 20: 2 Muutos: Poistetaan laista lause ja raiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä koskien joukkoraiskausta, väkivaltaista, raakaa tai aseellista raiskausta. Perustelu: Väkivaltainen, raa alla tavalla tai joukolla tehty raiskaus on aina törkeä. Laissa ei tule olla mahdollisuutta ohittaa em. seikkoja tuomiota määrättäessä. 11. USKONRAUHAN RIKKOMINEN USKONTOJEN ARVOSTELUN OSALTA JA KIIHOTTAMINEN KANSANRYHMÄÄ VASTAAN POISTETAAN RIKOSLAISTA. Muutettavat pykälät: Luku 17: 10 1 mom, Luku 11: 10 Muutos: Kumotaan. Perustelut: Lakien tulkinta on osoittanut, että nykymuotoinen laki kaventaa sananvapautta myös aiheellisen kritisoinnin osalta. Laissa on kuitenkin syytä säilyttää rikosnimikkeen törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan sisältö rangaistavana. Uskonrauhan rikkomista koskeva pykälä rajataan koskemaan ainoastaan konkreettista uskonnollisten toimitusten häiritsemistä kotirauhan häiritsemistä vastaavalla tavalla.

12 12. KERJÄÄMINEN KRIMINALISOIDAAN. Muutettava pykälä: Luvun 17 yhteyteen uusi pykälä Muutos: Lisätään rikoslakiin maininta organisoidun kerjäämisen kriminalisoinnista. Toiminnassa saatu rikoshyöty tuomitaan menetettäväksi valtiolle ja kerjäämiseen syyllistynyt ulkomaalainen karkotetaan maasta. Perustelut: Kerjäämisen kriminalisointi vaikeuttaisi merkittävästi Suomeen tulevien rikollisjärjestöjen toimintaa sekä ehkäisisi ihmiskauppaa, kun heikko osaisten pakottamisesta kerjäämään tehtäisiin taloudellisesti kannattamatonta. 13. KIELTEISEN PÄÄTÖKSEN SAANEIDEN TURVAPAIKANHAKIJOIDEN PIILOTTELU TEHDÄÄN RANGAISTAVAKSI OMANA RIKOSNIMIKKEENÄÄN. Muutettava pykälä: Luku 17, uusi pykälä 8 ja 8a yhteyteen Muutos: Asetetaan uusi rikosnimike laittoman maassaolemisen järjestäminen ja määritellään, että kielteisen oleskelulupa tai turvapaikkapäätöksen saanutta maassaolijaa piilotteleva tai muuten hänen kielteisen päätöksensä toimeenpanoa estävä henkilö syyllistyy laittoman maassaolemisen järjestämiseen. Perustelut: Laittoman maahantulon järjestäminen on kriminalisoitu 8 ja 8a :ssa tilanteissa, joissa maahantulijalla ei ole laillista oikeutta tulla maahan. Myös ne tapaukset, joissa maahantulijalla ei enää ole laillista oikeutta oleskella maassa, tulee saattaa vastaavan kriminalisoinnin piiriin. Kielteisen päätöksen saaneet ja siten laittomasti maassaolevat ulkomaalaiset aiheuttavat vakavan turvallisuusriskin. 14. VAKAVAAN RIKOKSEEN SYYLLISTYNYT ULKOMAALAINEN KARKOTETAAN SUOMESTA. Muutettava pykälä: Luku 2, uusi pykälä Muutos: Lisätään lukuun pykälä Karkottaminen, joka pannaan täytäntöön, mikäli ulkomaalainen tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen Suomessa. Tällöin myös henkilön oleskelulupa ja muut maassaoloon oikeuttavat päätökset mitätöityvät. Perustelut: Suomessa vakavan rikoksen tehnyt ulkomaalainen on osoittanut teollaan täydellisen haluttomuutensa sopeutua yhteiskuntaan, eikä ole siksi perusteltua antaa henkilön jatkaa oleskeluaan Suomessa. Kansalaisen palauttaminen kotimaahansa rikoksen seurauksena on monissa tapauksissa riittävä pelote vähentämään ulkomaalaisten tekemiä rikoksia.

13 15. OTETAAN MUIDEN POHJOISMAIDEN TAVOIN KÄYTTÖÖN OMA RIKOSNIMIKE AVIOLIITTOON PAKOTTAMISESTA. Muutettava pykälä: Luku 25, uusi pykälä Muutos: Asetetaan rikosnimike Avioliittoon pakottaminen ottaen mallia Ruotsista ja Tanskasta. Kriminalisoidaan samassa yhteydessä myös ulkomaille houkutteleminen pakkoavioliittoa varten. Asetetaan rikos yleisen syytteen alaiseksi. Perustelut: Vaikka nykylainsäädäntö pystyy puuttumaan osaan pakkoavioliittotapauksista ja täyttää kansainväliset kriteerit, sen soveltaminen on haastavaa tilanteissa, joissa pakottamista on vaikea näyttää toteen. Moni pakkoavioliitto jää todentamatta, sillä siihen on saatu näennäinen suostumus ja asianosainen itse ei uskalla nostaa syytettä. Pakkoavioliitot pitäisi tunnistaa kulttuurisena ilmiönä ja tehdä lain kautta selväksi niiden tuomittavuus. Kriminalisoinnin lisäksi avioeroprosessia tulee helpottaa mahdollistamalla pakkoavioliiton välitön mitätöinti. 16. LAPSEN VIERAANNUTTAMINEN TOISESTA VANHEMMASTAAN ESIMERKIKSI AVIOEROTILANTEISSA KRIMINALISOIDAAN. Muutettava pykälä: Luku 25, uusi pykälä Muutos: Lisätään rikosnimike Lapsen vieraannuttaminen, joka koskee yritystä erottaa lapsi vanhemmastaan toistuvalla ja jatkuvalla perusteettomalla mustamaalaamisella, tapaamisten estämisellä tai muulla henkisellä tai fyysisellä tavalla. Perustelut: Toisesta vanhemmasta vieraannuttaminen esimerkiksi avioerotilanteissa on lapseen kohdistuvaa pahimman laatuista henkistä väkivaltaa ja siksi erittäin vahingollista lapsen kehitykselle, koska se tapahtuu kaikkein yleensä rakkaimman ihmisen toimesta.

14 17. ELÄINSUOJELURIKOSTEN TUOMIOITA KOVENNETAAN, JA MYÖS ELÄINSUOJELURIKOKSEN YRITYS KRIMINALISOIDAAN. Muutettavat pykälät: Luku 17: 14, 14a Muutos: Poistetaan sakon mahdollisuus 14 :ssä. Korotetaan maksimirangaistuksia molemmissa pykälissä. Lisätään molempiin pykäliin teksti Yritys on rangaistava. Perustelut: Yrityksen säätäminen rangaistavaksi mahdollistaisi aikaisen puuttumisen esimerkiksi koirien myrkyttäjien toimintaan. Tällä hetkellä myrkyttäjiä ei aina pystytä rankaisemaan, ellei teosta ole koitunut konkreettista haittaa eläimille. Lisäksi eläintenpitokieltojen pituuksia on kasvatettava ja kielto on asetettava törkeissä rikoksissa pysyväksi. 18. ELÄINTEN SEKSUAALINEN HYVÄKSIKÄYTTÖ TEHDÄÄN LAITTOMAKSI. Muutettava pykälä: Luku 17: 14 tai uusi pykälä 20 lukuun Muutos: Kriminalisoidaan eläinten seksuaalinen hyväksikäyttö. Perustelut: Nykyinen laki, jossa rangaistavaa on vain kärsimyksen aiheuttaminen, ei suojele eläinten etua riittävän hyvin. Eläimelle aiheutetun kärsimyksen, kivun ja tuskan määrittely on usein mahdotonta näyttää myöhemmin toteen, ellei mitään jälkiä ole havaittavissa.

15 19. SEKSUAALI- JA VÄKIVALTARIKOSTEN SYYTE- JA RANGAISTUSOIKEUDEN VANHENTUMISAIKOJA PIDENNETÄÄN. Muutettava pykälä: Luku 8: 1 Muutos: Yhdistetään 1 :n 2 momentin kohdat 2 ja 3 siten, että syyteoikeus vanhentuu kymmenessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli vuosi ja enintään kahdeksan vuotta vankeutta. Palautetaan lukuun säännös, ettei lapseen kohdistunut rikos vanhene ennen kuin asianomistaja on täyttänyt kaksikymmentäkahdeksan vuotta. Perustelut: Seksuaali ja väkivaltarikosten ilmoittamisessa on usein viive, jos uhri on läheissuhteessa tekijän kanssa. Etenkin alaikäisiin kohdistuneista rikoksista uskaltaa asianomistaja yleensä ilmoittaa vasta aikuistuttuaan siinä vaiheessa, kun ei enää joudu olemaan säännöllisesti tekemisissä tekijän kanssa tai ole taloudellisesti riippuvainen tekijästä. Tällaisia rikoksia ei tule katsoa vanhentuneiksi liian aikaisin. 20. SEKSUAALIRIKOSTEN SYYTEOIKEUS ASETETAAN YLEISEKSI, JOLLOIN SYYTTEEN TEKIJÄÄ VASTAAN VOI NOSTAA MYÖS MUU KUIN ASIANOSAINEN. Muutettava pykälä: Luku 20: 11 Muutos: Kumotaan 11 Perustelut: Seksuaalirikosten uhri ei aina uskalla tehdä ilmoitusta rikoksesta, ja pahimmillaan tekijä voi uhata uhria olemaan hiljaa tapahtuneesta. 21. TUOMIOISTUIMELLE ANNETAAN LAAJEMMAT VALTUUDET PÄÄTTÄÄ TUOMION TOIMEENPANOSTA JA ESIMERKIKSI RANGAISTUKSEN SUORITUSTAVASTA. Muutettavat pykälät: Luku 2c: 10, 11 Muutos: Kumotaan 11 :n 1 momentin 1 kohta, jotta tuomioistuimella on aina valtuus määrätä tuomittu suorittamaan koko vankeusrangaistus vankilassa. Muutetaan 11 :n 1 momentin 2 kohtaa siten, että 1 kohdassa mainittujen rikosten sijasta kriteerinä on rikos, josta on tuomittu ehdotonta vankeutta. Lisätään 10 :ään tuomioistuimelle mahdollisuus määrittää, milloin elinkautisvanki voidaan 10 :ssä säädetyn minimiajan jälkeen aikaisintaan päästää ehdonalaiseen vapauteen. Perustelut: Tuomioistuinten on voitava käyttää niille kuuluvaa valtaa rikosten vakavuuden arvioinnissa ja etenkin yleiseen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä vankeuden suoritustavasta.

16 O I K E U D E N M U K A I S E S S A Y H T E I S K U N N A S S A RIKOKSESTA SEURAA RANGAISTUS Perussuomalaiset Nuoret check out our grand opening

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]).

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]). SEURAAMUSJÄRJESTELMÄN LUENTOSARJA SL 2010 YLIOPISTONLEHTORI SAKARI MELANDER HARJOITUSTEHTÄVIÄ RANGAISTUSASTEIKON LIEVENTÄMINEN Kys. 1. 17-vuotiasta A:ta syytetään taposta (RL 21:1:n mukaan taposta tuomitaan

Lisätiedot

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä ehdollista vankeutta koskeviksi rikoslain säännöksiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 177/2000 vp). Lakivaliokunta on

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta

Laki. rikoslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki rikoslain muuttamisesta kumotaan rikoslain (39/1889) 2 a luvun 9 11, sellaisina kuin ne ovat, 2 a luvun 9 laeissa 475/2008, 641/2009, 392/2011, 431/2014 ja 381/2015

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

Terttu Utriainen Miten lainsäädäntö kohtaa seksuaalisen väkivallan uhrin?

Terttu Utriainen Miten lainsäädäntö kohtaa seksuaalisen väkivallan uhrin? Uskotko Sinä, että tämä on raiskaus? seksuaalisen väkivallan uhrin kohtaaminen viranomaiskäytänteissä Etelä-Suomen aluehallintovirasto, auditorio, Helsinki 22.11.2012 Terttu Utriainen Miten lainsäädäntö

Lisätiedot

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA Ensihoitopalvelualan opintopäivät, 11.2.2019 Jenna Uusitalo OTT-koulutettava, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Hoitajan ja potilaan lainsäädäntö Potilaalla on

Lisätiedot

Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin.

Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. 11.02.2014 Mustiala Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. 39 Tarkastus: Jos on aihetta epäillä,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 564/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 564/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2015 564/2015 Laki rikoslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rikoslain

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2015

Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2015 Laki rikoslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rikoslain (39/1889) 6 luvun 5, 17 luvun 1 a, 8 a :n 2 kohta ja 18 a :n 1 momentin 4

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN

RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN ALKUSANAT LYHENTEITÄ V XV 1 RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN 1 1 l.l 1.2 1.2.1 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.2.5 RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMISEN PERUSTEET Johdanto Keskeiset käsitteet ja periaatteet Rangaistus Rangaistuksen

Lisätiedot

ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI

ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI WORKSHOP RIKOSSEURAAMUSJÄRJESTELMÄ-TYÖRYHMÄ/ KiS, erikoissyyttäjä Pia Mäenpää, Itä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSLAIN RANGAISTUSJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

EDUSKUNNAN VASTAUS 332/2010 vp. Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta

EDUSKUNNAN VASTAUS 332/2010 vp. Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta EDUSKUNNAN VASTAUS 332/2010 vp Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen lisäpöytäkirjan, joka koskee tietojärjestelmien välityksellä tehtyjen luonteeltaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp Hallituksen esitys lasten suojelemista seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen hyväksymiseksi ja siihen liittyviksi

Lisätiedot

1v. 6kk. ehdollinen ja 90 tuntia yk-palvelua Helsingin Syyttäjä, vastaaja Kaikki syytekohdat. Syyttäjä, asianomistaja

1v. 6kk. ehdollinen ja 90 tuntia yk-palvelua Helsingin Syyttäjä, vastaaja Kaikki syytekohdat. Syyttäjä, asianomistaja Lainvoimainen Tapaus (HO diaarinro)käräjät KO Syyte KO Syyksilukeminen KO tuomio Hovi Valittaja HO Syyksilukeminen HO tuomio Hovin tuomiopäivä tuomio, laji lainvoimainen tuomio, määrä Huomautuksia R04/1476

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta LAKIALOITE 37/2012 vp rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta Eduskunnalle Rattijuopumustapauksissa kuolleita on 2000-luvulla ollut keskimäärin

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Olli Saunaoja, laamanni Espoon käräjäoikeus Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Suomen lain mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on, että rikoksen tekijä on teon hetkellä täyttänyt 15 vuotta. Jos nuori

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 368/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 368/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015 368/2015 Laki rikoslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain

Lisätiedot

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 302/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi rikoslain 48 a luvun, pakkokeinolain ja eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

Raiskauksen uhrin asema ennen ja nyt

Raiskauksen uhrin asema ennen ja nyt Raiskauksen uhrin asema ennen ja nyt Terttu Utriainen Rikosoikeuden professori Helsingin yliopisto 18.8.2011 ls 10 Seminaari raiskauskriisikeskus Tukinainen Kuka on raiskauksen uhri? Kuka kelpaa uhriksi?

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 654. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 13 päivänä heinäkuuta 2001

SISÄLLYS. N:o 654. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 13 päivänä heinäkuuta 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 20 päivänä heinäkuuta 2001 N:o 654 659 SISÄLLYS N:o Sivu 654 Laki rikoslain muuttamisesta... 2077 655 Laki pakkokeinolain 5 luvun 11 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta. sellaisina kuin ne ovat, 27 luku siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja 42 luvun 1 laissa 343/1939, ja

Laki. rikoslain muuttamisesta. sellaisina kuin ne ovat, 27 luku siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja 42 luvun 1 laissa 343/1939, ja EV 56/2000 vp - HE 184/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamista koskevien rangaistussäännösten uudistamiseksi Eduskunnalle on vuoden 1999 valtiopäivillä

Lisätiedot

Raiskauksen uhrin oikeudellinen neuvominen mitä ammattilaisen tulee tietää? Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystys

Raiskauksen uhrin oikeudellinen neuvominen mitä ammattilaisen tulee tietää? Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystys Raiskauksen uhrin oikeudellinen neuvominen mitä ammattilaisen tulee tietää? Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystys Väkivaltarikoksen uhri tarvitsee tukea ja tietoa Suurella osalla ihmisistä rikoksen uhriksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoimista koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-18162668 1 (5) 26.04.2018 POL-2018-15385 Oikeusministeriö Lausuntopyyntönne 13.3.2018 Rangaistusten oikeasuhtaisuutta käsittelevä arviomuistio 1 Yleistä 2 Arvioinnin perusteet ja lähtökohdat

Lisätiedot

SEURAAMUKSET RIKOKSITTAIN VUONNA 2006*

SEURAAMUKSET RIKOKSITTAIN VUONNA 2006* Liitetaulukko 7 SEURAAMUKSET RIKOKSITTAIN VUONNA 2006* Tilaston perusteena Rangaistukseen tuomitut** Muut Kaikki Kaikki rikokset 7977 3310 15515 36813 63615 860 229731 294206 Rikoslakirikokset 7855 3295

Lisätiedot

ULKOMAAN KANSALAISTEN OSUUS RIKOLLISUUDESSA - KOKO MAA

ULKOMAAN KANSALAISTEN OSUUS RIKOLLISUUDESSA - KOKO MAA ULKOMAAN KANSALAISTEN OSUUS RIKOLLISUUDESSA - KOKO MAA TIETOLÄHDE: PolStat sisältää tietoa monista eri tietojärjestelmistä - se on tietovarasto poliisille ja ulkopuolisille tiedon tarvitsijoille. PolStat

Lisätiedot

Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 1866

Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 1866 1 (6) 16.1.2018 Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa 1.1. 31.12.2017 ROOLI/NIMIKE Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 1866 PAHOINPITELY 629 LAITON UHKAUS 239 VARKAUS 216 NÄPISTYS 157 LIEVÄ PAHOINPITELY

Lisätiedot

Jussi Tapani & Matti Tolvanen. RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano

Jussi Tapani & Matti Tolvanen. RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano Jussi Tapani & Matti Tolvanen RIKOSOIKEUS Rangaistuksen määrääminen ja täytäntöönpano Talentum Pro Helsinki 2016 Juridica-kirjasarjan 12. teos 3., uudistettu painos Copyright 2016 Talentum Media Oy ja

Lisätiedot

Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli

Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli Huumeiden käyttäjien rikosoikeudellinen kontrolli Heini Kainulainen Tutkija, OTT Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Pitkänsillanranta 3 A, 00530 Helsinki Puh. 010 366 5378 Sähköposti: heini.kainulainen@om.fi

Lisätiedot

Vastaus Oikeusministeriön lausuntopyyntöön maahantulokiellon kriminalisointia koskevasta hallituksen esityksestä rikostorjunnan näkökulmasta

Vastaus Oikeusministeriön lausuntopyyntöön maahantulokiellon kriminalisointia koskevasta hallituksen esityksestä rikostorjunnan näkökulmasta Lausunto ID-1791956 1 (5) 05.05.2017 POL-2017-5972 Oikeusministeriö Vastaus Oikeusministeriön lausuntopyyntöön maahantulokiellon kriminalisointia koskevasta hallituksen esityksestä rikostorjunnan näkökulmasta

Lisätiedot

Oikeusministeriö 8/4.1/

Oikeusministeriö 8/4.1/ 1 Oikeusministeriö 8/4.1/18 25.4.2018 Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan lausunto mietinnöstä Arviomuistio rikoslain viimeaikaisesta kehityksestä ja tulevista kehitystarpeista. Eräät seksuaali-, väkivalta-,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 668/2013 Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 668/2013 Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä syyskuuta 2013 668/2013 Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Annettu Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

4 Seksuaalirikokset Heini Kainulainen & Päivi Honkatukia

4 Seksuaalirikokset Heini Kainulainen & Päivi Honkatukia II.4 Seksuaalirikokset 63 4 Seksuaalirikokset Heini Kainulainen & Päivi Honkatukia Seksuaalirikoksia koskevia rangaistussäännöksiä uudistettiin 1.1.1999 (L 563/1998) voimaan tulleella lailla. Rikoslain

Lisätiedot

Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Mikko Ahtola

Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Mikko Ahtola Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet Mikko Ahtola Laki velvoittaa, ohjeet ohjaavat 1. Pelastuslaki, työturvallisuuslaki ja asetus, rikoslaki, vahingonkorvauslaki 1. Velvoittavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 1697 Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuolet

Lisätiedot

Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa

Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa 1 (5) 11.10.2017 Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa 1.1. 30.9.2017 ROOLI/NIMIKE Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 1377 PAHOINPITELY 453 LAITON UHKAUS 187 VARKAUS 180 NÄPISTYS 112 LIEVÄ PAHOINPITELY

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain (386/2011) 65 :n 3 momentti, muutetaan 64 :n 1 momentti ja 2 momentin 3 ja 4 kohta, 65 :n 1 momentin johdantokappale,

Lisätiedot

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta Laki rikoslain 10 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain (39/1889) 10 luvun 5 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 875/2001, muutetaan 10 luvun 2 ja 3, 6 :n 1 momentti

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi rikoslain 17 luvun ja ulkomaalaislain 185 :n muuttamisesta

Luonnos hallituksen esitykseksi rikoslain 17 luvun ja ulkomaalaislain 185 :n muuttamisesta Suomen Asianajajaliitto Lausunto 27.04.2017 16/2017 Asia: OM 17/41/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi rikoslain 17 luvun ja ulkomaalaislain 185 :n muuttamisesta Lausunnon saate Tähän voitte halutessanne

Lisätiedot

RIKOSOIKEUDEN SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN. Jussi Tapani rikosoikeuden professori

RIKOSOIKEUDEN SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN. Jussi Tapani rikosoikeuden professori RIKOSOIKEUDEN SEURAAMUSJÄRJESTELMÄ RANGAISTUKSEN MÄÄRÄÄMINEN Jussi Tapani rikosoikeuden professori KESKEISET KÄSITTEET Rikos Laissa rangaistavaksi säädetty teko (muodollinen määritelmä) Rikos toiminta-,

Lisätiedot

Rikosoikeus. Jaakko VäisV Joensuun normaalikoulu

Rikosoikeus. Jaakko VäisV Joensuun normaalikoulu Rikosoikeus Jaakko VäisV isänen Joensuun normaalikoulu Mikä on rikos? Rikos on rangaistavaksi sääs äädetty teko. Rikoksen tekijä on aina ihminen Rikokseen syylliseksi voidaan tuomita ainoastaan teosta,

Lisätiedot

YLEINEN OHJE JA MÄÄRÄYS VKS:2004:1 syyttäjille Dnro 65/31/04. 28.12.2004 YSjäL 3 2 mom., AVKSV 13. Voimassa 1.1.2005 - toistaiseksi

YLEINEN OHJE JA MÄÄRÄYS VKS:2004:1 syyttäjille Dnro 65/31/04. 28.12.2004 YSjäL 3 2 mom., AVKSV 13. Voimassa 1.1.2005 - toistaiseksi YLEINEN OHJE JA MÄÄRÄYS VKS:2004:1 syyttäjille Dnro 65/31/04 Annettu Säädösperusta 28.12.2004 YSjäL 3 2 mom., AVKSV 13 Voimassa 1.1.2005 - toistaiseksi Menettely sananvapausrikosasioissa 1. Taustaa Vuoden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 85/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain, lain 68 :n ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 85/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain, lain 68 :n ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 85/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain, ulkomaalaislain muuttamisesta annetun lain 68 :n ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö OM 4/41/2011/

Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö OM 4/41/2011/ Lausunto 22.6.2011 Viite: Oikeusministeriön lausuntopyyntö OM 4/41/2011/17.3.2011 Asia: Lausunto eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoinnin tarvetta koskevasta arviomuistiosta. Yleistä Tarve

Lisätiedot

Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa

Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa 1 (5) 11.7.2017 Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa 1.1. 30.6.2017 ROOLI/NIMIKE Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 858 PAHOINPITELY 300 LAITON UHKAUS 104 VARKAUS 101 NÄPISTYS 66 LIEVÄ PAHOINPITELY

Lisätiedot

6 Rangaistuskäytäntö rikoslajeittain

6 Rangaistuskäytäntö rikoslajeittain III.A.6 Rangaistuskäytäntö rikoslajeittain 361 6 Rangaistuskäytäntö rikoslajeittain Rangaistusten tilastoinnista Tilastointitavat. Vuoden 1992 konkurrenssiuudistuksen myötä luovuttiin rikosten erillisarvostelulle

Lisätiedot

RIKOSSEURAAMUSLAITOKSEN TYÖJÄRJESTYS

RIKOSSEURAAMUSLAITOKSEN TYÖJÄRJESTYS RIKOSSEURAAMUSLAITOKSEN TYÖJÄRJESTYS Annettu 7. päivänä huhtikuuta 2016 Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan päätöksen mukaisesti määrätään Rikosseuraamuslaitoksesta 27 päivänä marraskuuta 2009 annetun

Lisätiedot

Lausunto Mitä mieltä olette yleisesti arviomuistion sisältämistä ehdotuksista? Tulisiko ehdotuksia valmistella edelleen vai ei?

Lausunto Mitä mieltä olette yleisesti arviomuistion sisältämistä ehdotuksista? Tulisiko ehdotuksia valmistella edelleen vai ei? Yksityinen kansalainen Lausunto 17.04.2018 Asia: OM 1/41/2018 Arviomuistio rangaistusten oikeasuhtaisuudesta Lausunnon saate Tähän voitte halutessanne kirjoittaa saatteen lausunnollenne: Lausunnon formaatti

Lisätiedot

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry. Kevätopintopäivät Savonlinna 8.42016 Seksuaalinen väkivalta

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry. Kevätopintopäivät Savonlinna 8.42016 Seksuaalinen väkivalta Suomen Ensihoitoalan Liitto ry Kevätopintopäivät Savonlinna 8.42016 Seksuaalinen väkivalta Seksuaalisuus Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämänsä ajan. Siihen kuuluvat seksuaalinen kehitys,

Lisätiedot

(SYYLLISET) Liitetaulukko 6 YLEISISSÄ ALIOIKEUKSISSA RANGAISTUKSEEN TUOMITUT RIKOSLAJEITTAIN 2003-2006

(SYYLLISET) Liitetaulukko 6 YLEISISSÄ ALIOIKEUKSISSA RANGAISTUKSEEN TUOMITUT RIKOSLAJEITTAIN 2003-2006 Liitetaulukko 6 YLEISISSÄ ALIOIKEUKSISSA RANGAISTUKSEEN TUOMITUT RIKOSLAJEITTAIN 2003-2006 (SYYLLISET) Luku ja Nimike 2003 2004 2005 2006 Kaikki rikokset 284686 303389 306055 295868 Rikoslakirikokset 202201

Lisätiedot

Esitysluonnoksessa on monilta osin päädytty katsomaan, että tarvetta rikoslain muuttamiseen ei ole. Näiltä osin minulla ei ole huomauttamista.

Esitysluonnoksessa on monilta osin päädytty katsomaan, että tarvetta rikoslain muuttamiseen ei ole. Näiltä osin minulla ei ole huomauttamista. 1 Oikeusministeriölle Oikeusministeriö on pyytänyt minulta lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi rikoslain 34 a luvun muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (luonnos

Lisätiedot

Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 930

Yhteensä ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 930 1 (5) 2.7.2018 Turvapaikanhakija asianomistajana rikoksissa 1.1. 30.6.2018 ROOLI/NIMIKE ASIANOMISTAJA (kaikki yht.) 930 PAHOINPITELY 272 LAITON UHKAUS 106 VARKAUS 101 LIEVÄ PAHOINPITELY 65 NÄPISTYS 59

Lisätiedot

RIKOKSEEN SYYLLISTYNEEN ULKOMAALAISEN KARKOTTAMINEN (KAA 4/2015 VP)

RIKOKSEEN SYYLLISTYNEEN ULKOMAALAISEN KARKOTTAMINEN (KAA 4/2015 VP) LAUSUNTO Lainvalmisteluosasto LsN Timo Makkonen 16.5.2016 Eduskunnan hallintovaliokunnalle RIKOKSEEN SYYLLISTYNEEN ULKOMAALAISEN KARKOTTAMINEN (KAA 4/2015 VP) Eduskunnan hallintovaliokunta on pyytänyt

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 16.3.2016 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

Lastensuojelun keskusliiton puheenvuoro Lakivaliokunnan kuulemisessa

Lastensuojelun keskusliiton puheenvuoro Lakivaliokunnan kuulemisessa Lastensuojelun keskusliiton puheenvuoro Lakivaliokunnan kuulemisessa 11.2.2016 KAA 3/2015 vp Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta ja kansalaisaloitteeseen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Hallituksen esitys eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi 25 MUISTIO Kriminaalipoliittinen osasto Hallitusneuvos Paulina Tallroth 13.3.2017 HE 268/2016 vp Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

LÄHISUHDEVÄKIVALLAN JA RAISKAUSTEN INDIKAATTORIT POLIISIA JA OIKEUSLAITOSTA VARTEN

LÄHISUHDEVÄKIVALLAN JA RAISKAUSTEN INDIKAATTORIT POLIISIA JA OIKEUSLAITOSTA VARTEN LÄHISUHDEVÄKIVALLAN JA RAISKAUSTEN INDIKAATTORIT POLIISIA JA OIKEUSLAITOSTA VARTEN EIGE Marraskuu 2017 Indikaattori 1 Vähintään 18-vuotiaiden miesten lähisuhdeväkivallan uhreiksi joutuneiden vähintään

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta

Laki. rikoslain muuttamisesta Laki rikoslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rikoslain (39/1889) 1 luvun 7 :n 3 momentti, 34 luvun 6 :n 1 momentti sekä 34 a luvun 1 :n 1 momentti, 2, 3 :n 1 momentti, 4 :n 1

Lisätiedot

HE 74/1998 vp. Laki. rikoslain muuttamisesta

HE 74/1998 vp. Laki. rikoslain muuttamisesta EV 274/1998 vp - HE 74/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen sakkoa, muuntorangaistusta ja rikesakkoa koskevien säännösten uudistamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7411998

Lisätiedot

Helsingin poliisilaitoksen näkemys kansalaisaloitteeseen KAA 3/2015 ja lakialoitteeseen LA 21/ Rikoskomisario Anne Hietala

Helsingin poliisilaitoksen näkemys kansalaisaloitteeseen KAA 3/2015 ja lakialoitteeseen LA 21/ Rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitoksen näkemys kansalaisaloitteeseen KAA 3/2015 ja lakialoitteeseen LA 21/2015 11.2.2016 Rikoskomisario Anne Hietala 1 HELSINGIN POLIISILAITOS 1.1.2015 POLIISIPÄÄLLIKKÖ Lasse Aapio

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa

Esityksen sisältö. Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa Esitys 13.1.2015 Otanvastuun.fi infotilaisuus/pela Yliopettaja, psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamuslaitos/ Rikosseuraamusalan

Lisätiedot

4 Seksuaalirikokset Päivi Honkatukia & Heini Kainulainen

4 Seksuaalirikokset Päivi Honkatukia & Heini Kainulainen II.A.4 Seksuaalirikokset 81 4 Seksuaalirikokset Päivi Honkatukia & Heini Kainulainen Seksuaalirikoksia koskevia rangaistussäännöksiä uudistettiin 1.1.1999 (L 563/1998) voimaan tulleella lailla. Rikoslain

Lisätiedot

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta EV 206/1996 vp- HE 109/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

Nuori yhdyskuntaseuraamusasiakkaana

Nuori yhdyskuntaseuraamusasiakkaana Nuori yhdyskuntaseuraamusasiakkaana Vapautuvien asumisen tuen verkosto 18.11.2015 Apulaisjohtaja Risto Huuhtanen Rikosseuraamustyöntekijä Kari Lägerkrantz Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimisto Määritelmät:

Lisätiedot

RIKOSSEURAAMUSALAN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue 1

RIKOSSEURAAMUSALAN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue 1 RIKOSSEURAAMUSALAN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ 20.4.2017 Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue 1 Rikosseuraamuslaitos (RISE) on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Laki. EV 263/1998 vp- HE 32/1997 vp. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen liikennerikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta

Laki. EV 263/1998 vp- HE 32/1997 vp. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen liikennerikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta EV 263/1998 vp- HE 32/1997 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen liikennerikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta Eduskunnalle on vuoden 1997 valtiopäivillä annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

Lausunto Valtakunnansyyttäjänviraston lausunto rangaistusten oikeasuhtaisuutta koskevasta arviomuistiosta.

Lausunto Valtakunnansyyttäjänviraston lausunto rangaistusten oikeasuhtaisuutta koskevasta arviomuistiosta. Valtakunnansyyttäjänvirasto Lausunto 19.04.2018 Asia: OM 1/41/2018 Arviomuistio rangaistusten oikeasuhtaisuudesta Lausunnon saate Tähän voitte halutessanne kirjoittaa saatteen lausunnollenne: Yleistä Valtakunnansyyttäjänviraston

Lisätiedot

Rikoslaki 19.12.1889/39 30 LUKU (24.8.1990/769) Elinkeinorikoksista

Rikoslaki 19.12.1889/39 30 LUKU (24.8.1990/769) Elinkeinorikoksista Rikoslaki 19.12.1889/39 30 LUKU (24.8.1990/769) Elinkeinorikoksista 1 (1.4.1999/475) Markkinointirikos Joka tavaroiden, palveluksien, kiinteistöjen, yksityisen osakeyhtiön arvopapereiden tai muiden hyödykkeiden

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Vaikeuksia ymmärtää, että ovat rikoksen uhreja. Vaikeuksia saada asioihin selvyyttä hajallaan olevan

Lisätiedot

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO ANONYMISOITU PÄÄTÖS 03.11.2017 Dnro OKV/17/30/2015 1/6 ASIA Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 3 :n 3 momentin mukaan

Lisätiedot

Vainoaminen rikoksena. Oulu Matti Tolvanen OTT, professori

Vainoaminen rikoksena. Oulu Matti Tolvanen OTT, professori Vainoaminen rikoksena Oulu 11.2.2014 Matti Tolvanen OTT, professori Tausta Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta (CETS 210), 34

Lisätiedot

Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava?

Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava? Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava? Seksuaalisen väkivallan puheeksi ottaminen ja mitä sitten tapahtuu -koulutus 4.12.2013 Satu Hintikka Kaksi näkökulmaa päivän teemaan Video 1 Video 2 Mitä on seksuaalinen

Lisätiedot

Ministeri Olli-Pekka Heinonen

Ministeri Olli-Pekka Heinonen Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle Euroopan yhteisöjen komission aloitteesta neuvoston puitepäätökseksi (lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsipornografia) Perustuslain 96 :n 2 momentin mukaisesti

Lisätiedot

PÄIVÄN PÄIHDETILANNE 2016 SEMINAARI TURUSSA

PÄIVÄN PÄIHDETILANNE 2016 SEMINAARI TURUSSA PÄIVÄN PÄIHDETILANNE 2016 SEMINAARI TURUSSA 25.04.2016 Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia Tilannekatsaus poliisin näkökulmasta 2016 Janne Aro-Heinilä Ylikonstaapeli Lounais-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulkomaalaislain (301/2004) 88 a, sellaisena kuin se on laissa 323/2009, muutetaan 3 :n 13 kohta, 10 a ja 35, 56 :n 4 momentti,

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö Laki, nuoret ja netti Opetu s - ministeriö Netti on osa nuorten arkea Yhteydenpitoa kavereihin, tiedostojen vaihtoa, harrastusryhmiä, fanitusta, pelaamista, tiedon hakua, oppimista, asioiden hoitamista,

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto. Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi Juha Lavapuro 13.3.2017 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys HE 268/2016 vp eduskunnalle yhdistelmärangaistusta koskevaksi lainsäädännöksi Tausta Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIAT 45/2011 ja 61/2011 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 44/2012 7.9.2012 Asia Määräaikaista erottamista ja virantoimituksesta pidättämistä koskeva oikaisuvaatimus Oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

HE 197/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 197/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 197/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikosrekisterilain ja rikoslain 48 luvun 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että rikosrekisterilakiin lisätään

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI RIKOSLAIN 20 LUVUN MUUTTAMISESTA

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI RIKOSLAIN 20 LUVUN MUUTTAMISESTA 1 RAISKAUSKRIISIKESKUS TUKINAINEN /TUKINAINEN RY LAUSUNTO Oikeusministeriö LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI RIKOSLAIN 20 LUVUN MUUTTAMISESTA Raiskauskriisikeskus Tukinainen on aikaisemmin

Lisätiedot

Ehdotetut lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2006 alussa.

Ehdotetut lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2006 alussa. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (luonnos) ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Syyteoikeuden vanhentumista koskevia säännöksiä ehdotetaan

Lisätiedot

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 295/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi ulkomaalaislain ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 295/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi ulkomaalaislain ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 295/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi ulkomaalaislain ja opintotukilain 1 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi ulkomaalaislain ja opintotukilain

Lisätiedot

Oikeusministeri Johannes Koskinen

Oikeusministeri Johannes Koskinen Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (tietojärjestelmiin kohdistuvista hyökkäyksistä) Perustuslain 96 :n 2 momentin mukaisesti lähetetään Eduskunnalle Euroopan

Lisätiedot

Tällöin he ovat panneet merkille seuraavat yksipuoliset julistukset:

Tällöin he ovat panneet merkille seuraavat yksipuoliset julistukset: SOPIMUSTA TŠEKIN TASAVALLAN, VIRON TASAVALLAN, KYPROKSEN TASAVALLAN, LATVIAN TASAVALLAN, LIETTUAN TASAVALLAN, UNKARIN TASAVALLAN, MALTAN TASAVALLAN, PUOLAN TASAVALLAN, SLOVENIAN TASAVALLAN JA SLOVAKIAN

Lisätiedot

Ihmiskauppa ennen ja nyt Terttu Utriainen

Ihmiskauppa ennen ja nyt Terttu Utriainen Ihmiskauppa ei ole satua 14.10.2014 klo. 12-14 Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Kamppi-Helsinki Ihmiskauppa ennen ja nyt Terttu Utriainen Rikosoikeuden professori (em.) Lapin yliopisto Orjuuden pitkä historia

Lisätiedot

Laki kansainvälisestä yhteistoiminnasta eräiden rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanossa

Laki kansainvälisestä yhteistoiminnasta eräiden rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanossa Laki kansainvälisestä yhteistoiminnasta eräiden rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanossa 16.1.1987/21 Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

PÄIHDEASIAA ETELÄ- SAVOSSA!

PÄIHDEASIAA ETELÄ- SAVOSSA! PÄIHDEASIAA ETELÄ- SAVOSSA! vihjeet.etela-savo@poliisi.fi Poliisilaki Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten

Lisätiedot

Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät. Tanja Auvinen Etunimi Sukunimi

Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät. Tanja Auvinen Etunimi Sukunimi 11.10.2018 Seurakuntatyö ja #metoo Papiston päivät Tanja Auvinen SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ JA SEN EHKÄISEMINEN SUOMESSA Seksuaalinen häirintä lainsäädännössä Mitä on seksuaalinen häirintä? Seuraukset Mitä

Lisätiedot

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ANONYMISOITU PÄÄTÖS 06.07.2017 Dnro OKV/24/31/2017 1/5 ASIA Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeus on kirjeellään 17.5.2017 saattanut oikeuskanslerin

Lisätiedot

11 POLIISILAITOSTA POLIISI SUOMESSA POLIISIN TEHTÄVÄT POLIISIN TOIMINNAN YLEISET PERIAATTEET

11 POLIISILAITOSTA POLIISI SUOMESSA POLIISIN TEHTÄVÄT POLIISIN TOIMINNAN YLEISET PERIAATTEET POLIISI SUOMESSA POLIISI SUOMESSA Suomessa toimii yksi poliisi. Poliisina voi toimia nainen tai mies. Poliisi voi liikkua ja esiintyä joko virkapukuisena tai siviiliasuisena. Poliisilla on kuitenkin aina

Lisätiedot

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA HTSY Verohallinto Päiväys Verohallinto 2 (5) TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA Työeläkevakuutusmaksupetos ja sen törkeä tekomuoto ovat rikosnimikkeitä,

Lisätiedot