Taipaleen tukikohtiin tutustumassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taipaleen tukikohtiin tutustumassa"

Transkriptio

1 1 Taipaleen tukikohtiin tutustumassa Talvisodan Taipale, Terenttilä, Kirvesmäki, Linnakangas, Alcatraz, Patoniemi, Jyväshovi, Piilopirtti ja monet muut sotakirjallisuudesta löytyvät nimet kiehtovat historian harrastajia. Talvisodasta ja etenkin Taipaleesta on kirjoitettu lukematon määrä kirjoja, henkilökohtaisia muistelmia ja tutkimuksellisia kirjoituksia. Taipaleen tukikohdat kartalla. Itäisellä kannaksella sijaitsevaa Taipaletta hallitsee Taipaleen joki, nykyiseltä nimeltään Burnaja (1948). Taipaleen taistelukentät jäivät yksin, kun viimeiset suomalaiset joukot lähtivät syyskuussa 1944 valloittamattomista asemistaan Moskovan rauhan rajalle. Viisikymmentä vuotta kului suljetulla alueella hiljaisuudessa, se hiljaisuus antoi armoa niille tuhansille uhreille jotka täällä lepäävät. Taipaleen suomalainen kenttähautausmaa

2 2 Sodan jälkeen neuvostojoukot keräsivät suunnilleen kaikki kaatuneet samaan paikkaan. Entisen Sikiöniemen talon pihaan perustettiin neuvostosankarien hautausmaa. Se oli ainut virallinen muistomerkki aina 90-luvulle asti. Suomalaisten muistomerkit tulivat vasta kun Neuvostoliitto kaatui. Ensimmäinen ryhmä, joka pääsi tutustumaan Taipaleen alueeseen, oli eversti J. Inkisen vetämä osasto. Perimmäisenä tarkoituksena oli etsiä Talvisodassa kadonneita ja hautaamatta jääneitä sankarivainajiamme. Taipaleen risti oli ensimmäinen muistomerkki joka tänne pystytettiin, vuosi oli Nykyään se on jäänyt monen aidan taakse. Toinen ja ehkä tärkein paikka meille oli oikea suomalaisten kenttähautausmaa, reilun kilometrin päässä Terenttilän pellonreunasta Vilakkalaan päin pienen mäen päällä. Kiviaita kiertää Suomen valtion pystyttämää (1996) muistomerkkiä. 126 tuntemattomaksi jäänyttä sankarivainajaa on saanut täältä viimeisen leposijansa. Toivomus täällä kävijöille on, että otetaan matkalta muutamia kiviä ja viedään ne aidalle ja korjataan aitaa, jos aika on sitä rikkonut. Hieno tapaa muistaa tänne haudattuja. Miten Taipaleeseen nykyään pääsee? Yksi ja ehkä ainut reitti tietä myöten kulkee Sakkolan rautatieasemalta Sakkolan kirkolle, Haparaisen kylän lävitse Keljan muistomerkille. Keljasta alkaa haastava tieosuus Vilakkalaan ja siitä Terenttilään. 90-luvun alussa sinne pääsi jopa linja-autolla aina Taipaleen ristille asti, nykyisin meno loppuu linja-autolla Keljaan ja sekin on hieman kyseenalaista. Tämä tie on suomalaisten aikoinaan tekemä, paikalliset eivät sitä juurikaan hoida, hyvä jos talvella auraavat. Oikeastaan viimeisen voitelunsa se on saanut, kun Terenttilään ja Taipaleeseen on tullut uutta asutusta. Raskaat tukkirekat ja kuorma-autot ovat survoneet tien todella huonoon kuntoon. Nykypäivänä ainut oikea kulkuneuvo on oikea maastoauto. 90-luvun alussa Taipaleen kylässä oli yksi ainut talo joen suulla, se palveli paikallisia kalastajia. Koukunniemessä oli muutama alkeellinen kesämökki. Yksi niistä oli tehty vanhaan linja-autoon ja pihalla variksenpelättimenä toimi maastosta löytynyt neuvostoarmeijan mantteli ja kypärä.

3 3 Vilakkalan tieltä 2000-luvun alussa Taipaleessa rakennettiin hurjaa vauhtia, yksityinen lentokenttä hallitsee Terenttilän aukeaa Alcatrazin tukikohdasta Sikiöniemen talolle asti ja nyt se on kasvanut pituutta ainakin puoli kilometriä suuntaansa. Lossirantaan on tullut taloja vieri viereen, ilmeisesti Venäjällä on tuo maanomistus selkeytynyt. Rakentamisessa on erikoinen piirre, ensin rakennetaan vahva ja korkea aita ja sitten vasta itse talo.

4 4 Mitä on matkalla Taipaleeseen? Sakkolan entinen kirkko tai oikeammin sen paikka jää nykyisen tien vasemmalle puolelle. Vanha tie nousee kirkonmäelle, missä on muutama neuvostoaikainen kerrostalo ja suuri neuvostojen talo. Se on ollut käyttämättömänä viimeiset 20 vuotta. Tie jatkuu Sakkolan uuden hautausmaan ohi kohti Haparaisen kylää (vanhempi hautausmaa oli kirkonmäellä), hautausmaa on uusiokäytössä. Haparaisen valinta Haparainen oli Viljam Pylkäksen (Rokan Antin esikuva) kotikylä ja kotitalo oli vielä luvun alussa pystyssä, nyt sen kivijalka on aitojen takana. Haparaisen kylällä on selvästi muutama suomalainen talo pystyssä, niiden omistajat ovat ilmeisesti vanhempaa väkeä, ei riitä rahat talon ylläpitoon. Paikallinen kauppa on nähtävyys sinänsä, sininen pieni mökki missä ei ole ikkunoita, valikoima on jostain kolmekymmentä luvulta ja valaistus heti sähkövalon keksimisen jälkeistä aikaa. Keljan muistomerkki tulee vastaan mutkaisen tien korkeimmassa kohdassa, täältä näkee hienosti komean Suvannon. Alas pieneen metsikköön jää Satumetsä niminen paikka, jossa neuvostojoukkojen epäonnistunut yritys katkaista suomalaisten rintama Keljan kohdalta päättyi.

5 5 Tie jatkuu enemmän kuin huonona kohti Vilakkalan entistä kylää. Kylä on kahden soistuneen järven välissä pienellä mäellä. Notkossa ennen kylää on tienristys, tästä lähtee tie oikealle kohti Patoniemeä. Mäeltä lähtee tie vasemmalle entisen kaupan ohi Tykkitielle, mitä pitkin taas pääsee Kaarnajoen patterille. Tien oikealle puolelle jää iso kivijalka jota ei ole merkitty vuoden 1937 peruskarttaan. Oletus kuuluu, että se voi olla neuvostoaikainen kolhoosirakennus. Selvästikin täällä on koetettu harjoittaa maanviljelystä, mikä ettei, kun toiset ovat pellot valmiiksi raivanneet. Kaarnajoen neljän tykin merilinnoitus pysyi salassa aina Talvisodan päättymiseen asti. Kaarnajoen Cannetit puolustivat menestyksellä Taipaleen rintamaa vaikka ammuspulasta kärsittiinkin. Neuvostojoukot olettivat tykkitulen tulevan Laatokan rannalta olevasta Järisevän kaksitykkisestä linnoituksesta. Järisevä oli kovan keskityksen alla koko talvisodan ajan, toinen tykeistä tuhoutui täysosumasta ja toisella suomalaiset ampuivat niin kauan, kunnes putki halkesi. Tykki on nykyään Suomenlinnan tykistömuseossa nähtävissä. Lopulta Järisevään tehtiin puusta valepatteri loppusodan ajaksi. Järisevän se ehjempi tykkiasema Vilakkalasta lasketellaan pieni mäki alas, vasemmalla tulee vastaan kivijalka, joka on entisen kansakoulun paikka. Talvisodassa tässä oli kenttäsairaala. Vastakkaisella puolella tietä oli Suojeluskuntatalo, siitä ei juurikaan ole merkkejä maastossa. Tähän taloon majoitettiin täydennysmiehet ennen rintamalle menoa. Tie kulkee peltoaukean oikeaa laitaa, pellolla voi näkyä erikoisia härkiä, paikalliset varoittelevat niistä, voivat painaa jopa 1000 kg eivätkä helpolla väistä. Mitä ne siellä tekevät ja kenen ne ovat, ei ole selvinnyt. Tie sukeltaa metsään ja muutamien kivijalkojen hahmot näyttäytyvät parhaiten keväällä, kun kasvillisuus ei niitä peitä. Pieni yksityiskohta tulee vastaan. Suokkaan talo, jossa oli sepän paja, on peruskartassa piirretty väärälle puolen tietä. Vähän ennen Terenttilän aukeaa oikealle puolelle jää tienhaara, missä on vaatimaton penkki ja viitta Suomalaiselle kenttähautausmaalle. Seuraavana oikealle hieman tiestä eroon tulee Hiekkakuoppa eli Talvisodan aikainen joukkosidontapaikka luvun lopulla sinne ilmestyi kyltti joka kertoo aiheesta. Venäläiset ovat innolla kaivaneet paikkoja ennen kyltin tuloa, eivät ilmeisesti tienneet, mikä paikka on kyseessä.

6 6 Terenttilän peltoaukea avautuu hieman erilaisena kuin sodan aikana. Jatkosodan aikana rakennettu kivieste on korkean pusikon seassa. Tie menee sen läpi suoraan päin kiitorataa, vastapuolella näkyy entinen kansakoulun metsikkö. Tie kiertää aidan vartioiman kiitoradan ympäri Lossirantaan. Lossia ei enää ole, näkyvillä on entisen laiturin paikka, jonka viereen on rakennettu betoniluiskat veneiden laskua varten. Paikallinen liikenne kulkee kylälle Neonsaaren puolelta yli joen, harva käyttää Sakkolan reittiä. Metsäpirtistä tulee hyvä mutta kapea asfalttitie aina tänne asti. Huhut kertoivat joskus muutama vuosi sitten että lossia rakennettaisiin Koukunniemen kärkeen. Se on tarkastettu ja mahdottomaksi havaittu. Joen virtaus ja syväys ei mahdollista mitään lossiliikennettä. Lossirannasta matka jatkuu kohti Linnakangasta. Kaarnajoen yli menee pieni silta, sillalta avautuu mahtava Laatokka. Tien vasemmalle puolelle jää Talvisota-elokuvasta tuttu Niittykasematti, jonka paikan valinta on enemmän kuin erikoinen: Alava notko, jossa raskas betonirakennelma painui pehmeään maahan ja vesi pääsi sisään. Linnakangas eli hiekkaharjun pää nousee bunkkerin takana jyrkkänä rinteenä, keskellä rinnettä tienhaara nousee vasemmalle ylös rinteeseen, jonka päällä on iso jatkosodan aikana tehty bunkkeri. Paikallinen on ominut paikan, ettei siitä enää kuljeta Tykkitielle. Suoraan menevä tie menee harjun yli varsinaiselle Taipaleen kylälle. Linnakankaan harjulla oleva bunkkerin raunio Terenttilän tukikohta 4 on pellolla. Sodan jälkeen Neuvostoliiton maatalousvirasto päätti laajentaa peltoa juuri tältä kohtaa noin 50 m länteen. Venäjän muuttunut maanomistus on saanut aikaan melkoisen määrän aitoja jos mihinkin suuntaan. Paikalliset ovat huomauttaneet toisenkin kerran, ettei niitä kannata ylittää. Terenttilän tukikohdat 4, 5, 6 ja 7 jäävät tuonne Kielletylle alueelle. Terenttilä 3 jää lähelle Hiekkalan talon paikalla olevaa muistomerkkiä. Uusi 2013 kesällä rakennettu tie kulkee suurin piirtein pitkin etulinjaa, tukikohdat 2 ja 3 ovat löydettävissä kohtuullisen helposti. Tämä uusi tie on ilmeisesti rakennettu Lentäjän toimesta, ennen Kirvesmäkeen kuljettiin vanhaa tietä aivan kiitoradan vierestä. Terenttilän tukikohdat alkavat Mustaojasta ja Kirvesmäen tukikohdat loppuvat tähän. Mustaojasta tuli murheen paikka, se oli JR 30 ja JR 23 sauma ja näin ollen heikoin kohta. Neuvostoarmeija aika pian ymmärsi tämän ja keskitti voimaa juuri tähän kohtaan. Joen uoma oli hyvä suoja ja se ylettyi periaatteessa puolustajan selän taakse.

7 7 Selkeimmin maastossa on löydettävissä Kirvesmäen 5, 4 ja 3. Venäläiset ovat kaivaneet niistä paljon Talvisodan aikaista materiaalia, joten paikan pitää olla oikealla kohdalla. Pitää muistaa että rajut tykistökeskitykset 70 vuotta sitten ovat kätkeneet alkuperäiset paikat aika tarkkaan. Sotien jälkeen ja välirauhan aikana neuvostopioneerit räjäyttivät kaikki vähänkin ehjäksi jääneet linnoituslaitteet. Sinänsä merkillistä, kun heillä oli kuitenkin kova pula räjähdysaineesta. Saivathan he Talvisodan jälkeen muutamia suomalaisia paperitehtaita ja sitä kautta selluloosaa räjähdysaineen raakaaineeksi. Terenttilän ja Kirvesmäen tukikohtien hahmottaminen on hankalaa koska Talvisodan mahtavat tykistökeskitykset, rintaman painuminen tällä kohtaa ja eroosio sekoittaa paikkojen tunnistamista. Terenttilän suolle tehtiin luvulla suoviemäreitä eli peltoalaa pyrittiin lisäämään. Suoviemärit, nykyään sanotaan suo-ojat, johtivat vetensä Mustaanojaan. Tykistökeskitykset hajottivat nämä niin, että vedet jäävät suolle, joka ottaa nyt tilaa keväisin aina Kaanaan maan tielle asti. Kirvesmäen tukikohdat ovat selkeästi jääneet uusien jatkosodan aikana rakennettujen tukikohtien alle. HVkaivanto on tuotu lähemmäs etulinjaa. Opiksi on otettu ennen Talvisotaa YH:n aikana kaivetusta haudasta, josta ei ollut muuta kuin haittaa puolustajalle. Silloin se muodosti hyvän lähtöaseman hyökkääjälle. Kirvesmäki, runoilija Yrjö Jylhän paikka (Tukikohta 2). Maasto on harjun päällä, loivasti viettävä tasanko, kunnes lopulta Suvannon puolelta putoaa jyrkästi kohti jokea. Linjan kulun näkee matalista ojista jotka kasvavat reilua pajukkoa, itse tukikohdista ei juurikaan näy mitään erityistä. Kirvesmäeltä on hieno näköala yli Suvannon Metsäpirtin puolelle, periaatteessa Taipale, Terenttilä, Kirvesmäki ja Linnakangas olivat Metsäpirtin kunnan aluetta. Kapteeni Yrjö Jylhö Kirvesmäessä kesällä 1942

8 8 Kirvesmäen säilyneet monumentit ovat Ukkolan talon navetta ja HV-kaivanto. Alkuperäisessä suunnitelmassa HV-kaivannon piti kulkea Ukkolan talon länsipuolelta mutta käytännössä syistä jotka eivät ole tiedossa kaivannon penkka törmäsi päärakennuksen olohuoneeseen ja muu osa peitti puolet navettaa. Ymmärrettävästi Ukkolan isäntä ei pitänyt tästä. Kirvesmäessä etulinjan ja Ukkolan talon väliin jää Hynnän talo, sen pihapiiristä löytyy vielä yksi jalopuu. Ukkolan pihalla olleet ruusupensaat kätkevät päärakennuksen kivijalan Kirvesmäen alueella liikkuu kaivajia ja ainakin yksi karhu. Venäläiset ovat viime aikoina innostuneet taistelupaikoista siinä määrin että heihin törmää melkein joka retkellä. Kirvesmäkeen, Terentilään ja Linnakankaalle on tehty linnotteita jo ennen YH:ta eli 20-luvun lopulla Kirvesmäkeen syntyi muutama betoninen konekivääri tukikohta. Alcatraz rakennettiin aivan Mustaojan suulle, sekin oli erikoinen ratkaisu. Konekivääriasema aivan joen rannassa oli periaatteessa betonista tehty juoksuhaudan pätkä, sen taakse parinsadan metrin päähän tuli miehistökorsu. Näiden välillä oli yhdyshauta, mutta siitä varsinaiseen linjaan ei ollut mitään. Terenttilän kaistan vasempaan kulmaan tehtiin Niittykasematti. Se ei juurikaan menestynyt tehtävässään. Alcatrazin Mustaojan suulla oleva konekivääriasema on jäänyt lentokentän alle ja miehistöbunkkerin rauniot ovat paikalle ilmestyneen talon pihalla. Kirvesmäen KK -bunkkerit ovat tykistökeskitykset ja aika haudanneet lähes tietymättömiin.

9 9 Kirvesmäen takana noin kilometrin päässä on Kaivo. Yrjö Jylhän siivittämän runon myötä juuri Sitä kaivoa on etsitty kuumeisesti. Pitää muistaa että 30-luvun maaseudulla oli joka talossa oma kaivo. Tämä kaivo, joka on nyt kysymyksessä, on Kirvesmäen tukilinjan edessä. Kaivolla kaatui sotamies Erkki Kujala. Muutamaa päivää ennen kuin Talvisota päättyi, suomalaisten oli pakko perääntyä Taipaleen tukilinjalle. Seuraava mielenkiintoinen paikka on Jyväshovi, Eversti Kempin komentopaikka, vajaa kolme kilometriä Kirvesmäen takana. Kaksi isohkoa korsua 50 metrin välein, toinen oli komentopaikka ja toinen joukkosidontapaikka. Paikka on täysin metsän keskellä, sen edustalta erottaa juuri ja juuri entisen tien hahmon, joka meni Patoniemeen. Jyväshovin ja Kirvesmäen välille jää Piilopirtti. Se oli vaihtomiehistön lepopaikka. Kerran tammikuussa 1940 Jylhän komppania oli menossa vaihtamaan asemia edellisten kanssa. Tämä porukka oli väsymyksen ja huonojen yhteystietojen takia lähtenyt linjasta ennen aikojaan. Jylhän komppaniaa odottivat meidän omissa asemissamme neuvostojoukot. Niin alkoi sekin vaihto isolla rytinällä. Patoniemen sulkulinnake on Jyväshovista puolitoista kilometriä aivan Suvannon rannassa, sekin on omituinen paikanvalinta. Se näkyy selvästi toiselle puolen Suvantoa. Täällä on todella komea hieno hiekkaranta, hiekkainen harjumaasto laskee reilun parin kilometrin matkalta Suvantoon. Tänne paikalliset ovat perustaneet vaatimattoman vapaa-ajan viettopaikan. Rakennusjätteistä, muovista, pellinpaloista ja kuormalavoista on luotu yhteisö, minne ei saa tulla autolla. Ihmiset ovat kuitenkin hyvin ystävällisiä. Eräs vanha pappa kertoili, kuinka heidät tuotiin jostain Ukrainan alueelta Haparaisiin (Portovoye) asumaan entistä suomalaistaloa. Nyt hän oli eläkkeellä ja asui Sakkolan (Gromovo) kirkolla kerrostalossa. Paikallisen leirin kioski, tänne kaikki osakkaat ilmeisesti toivat tavaroita, jotka myytiin tarvitsijoille. Yhteinen sauna oli Suvannon rannassa, kalastus näyttää olevan täällä suosittu harrastus.

10 10 Patoniemen sulkulinnakkeen sisäänkäynti. Eräs veteraani kertoi, että tästä pystyi ratsastamaan hevosella, hevosen tai ratsastajan täytyy olla aika pieni. Taipaleen kierros on tehty, paljon jäi näkemättä saati kertomatta. Tulevaisuudessa tämä kohde on parhaiten saavutettavissa Neonsaaren kautta, kun saa sovittua Burnaja-joen ylityksen. Toinen vaativampi tapa on maastoautolla Sakkolan tai Sortanlahden kautta lähestyä Taipaletta. Ei ole näköpiirissä, että mitään näistä teistä korjattaisiin saati kunnostettaisiin. Venäjällä ei taida olla lainkaan tiemestaripiirejä. Paikallinen asutus leviää hyvää vauhtia, Lossiranta on jo taajaan asutettu. Koukunniemeen on tullut uutta rakennusta, entiset rötiskät on hävitetty. On vain ajan kysymys koska asutus leviää Suvannon rantaan kohti Patoniemeä, sen jälkeen on turha haikailla näille taistelukentille. Talvisodasta yleensä 70-luvun historiankirjoitus oli jokseenkin yksipuolista, ei ollut saatavissa mitään luotettavaa tietoa vastapuolesta. Se, mikä kiinnittää huomion, on ilmoitukset tappioista. Suomalainen kirjallisuus ja muistelmat kertovat suhteessa suurista vihollisen tappioista. Vasta nyt on saatu varmistusta näihin, niihinkin on syytä suhtautua varauksella. Pitää muistaa että historia muuttuu niin kauan, kun viimeinen arkiston ovi avataan. Tarkastellaan numeroilla Taipaleen voimasuhteita. Suomalaisten vajaavahvuinen 10. D sai vastaansa kaksi neuvostodivisioona ja yhden panssarivaunuprikaatin, yhtymät olivat materiaalisesti vahvoja. Talvisodan aikaiseen Neuvostodivisioonaan kuului n miestä. Suomalaisen divisioonan vahvuus oli n miestä. Suomalaisten varusteiden vanhuus ja vähäisyys laski huomattavasti taisteluvahvuutta. Se, miksi Taipaleessa, Vuosalmella ja Viipurin lahdella pärjättiin näin hyvin (olosuhteisiin katsoen loistavasti), johtuu Raatteen, Tolvajärven ja Kollaan kestämisestä sekä Lemetin motin pitämisestä. Ne loivat sen hengen, millä Talvisota kestettiin. Hengen pitää olla kunnossa, kun luetaan esimerkiksi Taipaleen taisteluista, kuinka suomalainen tykistö tuki hyökkäystä viiden minuutin tuli-iskulla, kun vastapuoli käytti omaansa viisi tuntia. Taipaleen maasto myllättiin moneen kertaan. Lumipuvusta ei ollut mitään hyötyä, pikemminkin päinvastoin. Tampereella Matti Keinonen

B-osa: Suvannon pohjoisenpuoleinen Sakkola

B-osa: Suvannon pohjoisenpuoleinen Sakkola Mitä kaikkea eri puolilla entistä Sakkolaa on nähtävissä nykypäivänä? Kaksiosaisen kirjoituksen voi tulostaa mukaan automatkalle. Sakkolan alueen pituus oli vajaat 40 km, leveys n. 16 km ja pinta-ala ilman

Lisätiedot

Reittiopas. Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Rauno Huikari

Reittiopas. Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Rauno Huikari Reittiopas Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun Rauno Huikari Alkusanat Reittioppaan tarkoituksena on esittää ymmärrettävässä ja helposti luettavassa muodossa Hämeen Härkätien reitti valmistusajankohdan kartoilla.

Lisätiedot

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Lähettänyt Markku Havu 18.06.2008 Viimeksi päivitetty 14.11.2010 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 18 hengen ryhmä, jossa oli osallistujia mm. Karstulasta, Jyväskylästä,

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Ikaalinen Sarkkilan kylätontti. Täydennyksiä ja tarkennuksia v koekaivausraporttiin

Ikaalinen Sarkkilan kylätontti. Täydennyksiä ja tarkennuksia v koekaivausraporttiin 1 Ikaalinen Sarkkilan kylätontti Täydennyksiä ja tarkennuksia v. 2011 koekaivausraporttiin Viite: mjrek 1000019274. Raportti: Poutiainen, Laakso & Bilund: Ikaalinen Sarkkila koekuopitus 2011 Viestissään

Lisätiedot

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Vietin elämäni ensimmäisen vuosikymmenen Elisenvaaran asemanseudulla. Ensimmäisessä osassa kerroin Elisenvaaran kylästä ja lapsuuteni maisemista ennen sotia. Toisessa

Lisätiedot

Antti Tuuri, Talvisota

Antti Tuuri, Talvisota 1 Antti Tuuri, Talvisota Jarmo Vestola Koulun nimi Kirjallisuusesitelmä 20.1.2000 Arvosana: 8½ 2 Talvisota Antti Tuurin Talvisota on koottu sotapäiväkirjoista, haastatteluista ja mukana olleiden kertomuksista.

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA TAMMELAN SININEN REITTI 4 KM Tammelan sininen reitti alkaa Hämeen luontokeskuksen pihalta. Polun alku on melko leveä, mutta sen alussa on heti jyrkkä ylämäki, jota

Lisätiedot

Firmaliiga Högbacka

Firmaliiga Högbacka Firmaliiga 16.5.2017 Högbacka Analyysi reittihärvelipiirrosten pohjalta A-rata 3-4: Pitkä väli, jossa oli useita eri reitinvalintavaihtoehtoja. Haasteita oli rastilta lähdössä ja toteutuksen sujuvuudessa.

Lisätiedot

KUORTANE Mäyryn kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi. Timo Jussila. * ~~I!Qf!!T!!.fll. Kustantaja: Kuortaneen kunta

KUORTANE Mäyryn kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi. Timo Jussila. * ~~I!Qf!!T!!.fll. Kustantaja: Kuortaneen kunta KUORTANE Mäyryn kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila * ~~I!Qf!!T!!.fll _L--..._ ARKEOLOGISET TUTKIMUKSET ~ TAIDOLLA VUODESTA 1988 Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot....

Lisätiedot

Määrlahden historiallinen käyttö

Määrlahden historiallinen käyttö Ulrika Rosendahl, Loviisan kaupungin museo 27.5.2019 Määrlahden historiallinen käyttö Loviisan Määrlahden kaupunginosa, eli Loviisan lahden itäpuoli, näyttäytyy historiallisessa kartta-aineistossa asumattomana

Lisätiedot

Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta

Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta Kaikki ykköset 3, 5, 7 ja 10km radoilla oli lyhyemmät ykköset (56 ja 53). 9, 12 ja 15km radoilla pidemmät (62 ja 67). Lyhyillä ykkösillä oli

Lisätiedot

Sotavainajia löydetty Taipalosta

Sotavainajia löydetty Taipalosta Väinö Valtonen Sotavainajia löydetty Taipalosta Taistelukentille on viime sodissa arvioitu jääneen ja kadonneen noin 13000 sotilasta. Etsintöihin on talkoovoimin osallistunut jopa 250 vapaaehtoista. Myös

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Suomen sotaa käytiin 200 vuotta sitten tähän aikaan kesästä eri puolilla Suomea. Torstaina 5.6. näyteltiin perimätietojen mukaan ainakin yksi sodan episodi Pieksämäellä.

Lisätiedot

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS Manu Vihtonen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke 2009 53 9 VEPSÄNJOEN KARTOITETUT KOSKET JA TOIMENPIDESUOSITUKSET 9.1 Ilvolankoski Vepsänjoen

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä Terijoen hautausmaat Jaakko Mäkelä 12.3.2016 Terijoen hautausmaat Perustettu Nykyinen käyttö Muistomerkki Vanha hautausmaa 1905 metsittynyt 2002 Kuokkalan hautausmaa 1912 hautausmaana 2005 Uusi hautausmaa

Lisätiedot

Taipale Talvisodassa Kimmo Laulajainen

Taipale Talvisodassa Kimmo Laulajainen Taipale Talvisodassa 15.02.2005 1 (9) Taipale Talvisodassa Yksiköt ja komentajat Kannaksen Armeija Kom. Kenr.l. Hugo Österman 30.11.1939 18.02.1940 (päämajaan) Kom. Kenr.m xxxx Heinrichs 19.02.1940 13.03.1940

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Beat 1 Rostad, Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken

Lisätiedot

Pegasosten ja yksisarvisten maa

Pegasosten ja yksisarvisten maa Pegasosten ja yksisarvisten maa Olipa kerran pegasos Lily joka asui perheensä kanssa pilvien päällä. Pegasokset ja yksisarviset ovat sodassa vaikka heillä on sama jumalatar alicorn tamma Alron. Lily ja

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET 1 PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET Timo Jussila, Mikroliitti Oy (email: Mikroliitti@dlc.fi, p: 0400-530057) Tutkimukset tehty vuosina 1994-1995 Puumalan kunnan kustannuksella, Puumalan muinaisjäännösten merkinnän

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

Lapua Keskustaajaman ympäristön osayleiskaava-alueen 5 Ruha ja alueen 2 Keskustaajaman eteläosan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2010

Lapua Keskustaajaman ympäristön osayleiskaava-alueen 5 Ruha ja alueen 2 Keskustaajaman eteläosan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2010 1 Lapua Keskustaajaman ympäristön osayleiskaava-alueen 5 Ruha ja alueen 2 Keskustaajaman eteläosan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2010 ESIRAPORTTI Timo Jussila Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Kustantaja:

Lisätiedot

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto 1 75 vuotta sitten: Tolvajärvi antoi toivoa Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto Suomalaiset sotilaat saavuttivat 75 vuotta sitten 12. joulukuuta 1939 Tolvajärvellä uskomattomalta tuntuneen Talvisodan

Lisätiedot

Vinyyliponttiseinän käyttömahdollisuudet.

Vinyyliponttiseinän käyttömahdollisuudet. Vinyyliponttiseinän käyttömahdollisuudet. Vesistöjen rantojen ylläpitämiseksi. Käyttäessä ponttiseinää on rantojen huoltaminen helpompaa. Näin rannalle ei keräänny veden kuljettamaa roskaa. Sinne ei jää

Lisätiedot

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

LOVIISA Garpgård. Inventointi tulevalla soranottoalueella KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN DG2736:1

LOVIISA Garpgård. Inventointi tulevalla soranottoalueella KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN DG2736:1 INVENTOINTIRAPORTTI LOVIISA Garpgård Inventointi tulevalla soranottoalueella 8.11.2012 DG2736:1 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN Tiivistelmä Museoviraston arkeologiset

Lisätiedot

Sisällys: Negatiiviluettelo 9 Dialuettelo 9

Sisällys: Negatiiviluettelo 9 Dialuettelo 9 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta alueesta 4 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset 5 Kartta alueelle tehdyistä koekuopista 6 Valokuvat 7 Negatiiviluettelo

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku Muistoissamme 50-luku 2. Jälleenrakennus Sodat olivat tehneet valtavaa tuhoa. Luovutetulle alueelle oli jäänyt tehtaita ja maatiloja. Menetysten korjaaminen vaati suomalaisilta paljon sisukasta työtä ja

Lisätiedot

Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu.

Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu. Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu. Kävelijä oikaisee paketoidun rakennuksen ohi vastapäisen muurin portille. Ripille kävellessään hän repäisi

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

3./JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

3./JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 3./JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/4 P 3563 3./JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 27.3.1940 Lähestyessä kranaattituli

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Kontiolahti Kulho Pohjavesikaivojen ja vesijohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2014

Kontiolahti Kulho Pohjavesikaivojen ja vesijohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 1 Kontiolahti Kulho Pohjavesikaivojen ja vesijohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Joensuun Vesi 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

N Ä K Y M Ä L I N J A T. Puutarha- ja puistoinventointi - Harvialan kartano - Näkymälinjat - Kesä 2007 - Sanni Aalto, 53755E

N Ä K Y M Ä L I N J A T. Puutarha- ja puistoinventointi - Harvialan kartano - Näkymälinjat - Kesä 2007 - Sanni Aalto, 53755E N Ä K Y M Ä L I N J A T Puutarha- ja puistoinventointi - Harvialan kartano - Näkymälinjat - Kesä 2007 - Sanni Aalto, 53755E Nykyiset näkymälinjat Nykyinen näkymälinja Näkymälinja tietä pitkin 21 3 16 2

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

Agilityä lyhtyjen loisteessa! Tuomarina: Anders Virtanen. Lauantai-illan hämärtyessä 1lk ja maksit3. Sunnuntaina minit ja medit3 sekä 2lk

Agilityä lyhtyjen loisteessa! Tuomarina: Anders Virtanen. Lauantai-illan hämärtyessä 1lk ja maksit3. Sunnuntaina minit ja medit3 sekä 2lk Agilityä lyhtyjen loisteessa! Tuomarina: Anders Virtanen Lauantai-illan hämärtyessä 1lk ja maksit3 3.-4.9.2016 Tervetuloa Nokialle kesäkauden päättäviin agilitykisoihin. Muista ottaa mukaan kilpailukirja

Lisätiedot

PAMAUSSEURAN KEVÄTRETKI 2007 PIETARIIN JA KARJALANKANNAKSELLE

PAMAUSSEURAN KEVÄTRETKI 2007 PIETARIIN JA KARJALANKANNAKSELLE PAMAUSSEURAN KEVÄTRETKI 2007 PIETARIIN JA KARJALANKANNAKSELLE Koonnut: Pentti Korkka Pamausseuran kevätretki 2007 tehtiin toukokuun 3 5 päivinä Pietariin, Pähkinäsaareen ja Karjalankannakselle. Matkan

Lisätiedot

Beat 1 Rostad ja Sanden

Beat 1 Rostad ja Sanden Beat 1 Rostad ja Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken yläpuolella. Täällä ranta on

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011

Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011 1 Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Muistokivi Oy M. Kaila 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Tutkimuskartat... 5 Vanhat kartat...

Lisätiedot

-t~tu ~. h-lo (Dl. j n-. f!j.!t?}7

-t~tu ~. h-lo (Dl. j n-. f!j.!t?}7 -t~tu ~. h-lo (Dl. j n-. f!j.!t?}7 M 7lr!

Lisätiedot

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden 1 ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2007 Timo Jussila Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Taipaleenjärvi...

Lisätiedot

s(2] co DD ED FD GD l r-l -40_4_T"l-6--, D vuokrattu, ks huomautukset ARKEOLOGISEN KOHTEEN TARKASTUS 1 Tarkastuslöydöt: -

s(2] co DD ED FD GD l r-l -40_4_Tl-6--, D vuokrattu, ks huomautukset ARKEOLOGISEN KOHTEEN TARKASTUS 1 Tarkastuslöydöt: - ~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~- ~~-~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ARKEOLOGISEN KOHTEEN TARKASTUS 1 1 Tunnistetiedot Kunta: Lappi lnventointinumero: ~~~~~~~--~~~~ Alue: Kaukola Luokka: I Nimi: Luukas Ajoitus: Kivikausi

Lisätiedot

Erkki Haapanen Tuulitaito

Erkki Haapanen Tuulitaito SISÄ-SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET Varkaus Erkki Haapanen Laskettu 1 MW voimalalle tuotot, kun voimalat on sijoitettu 21 km pitkälle linjalle, joka alkaa avomereltä ja päättyy 10 km rannasta

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruohosaaren muinaisjäännösinventointi 2005

LAPPEENRANTA Ruohosaaren muinaisjäännösinventointi 2005 1 LAPPEENRANTA Ruohosaaren muinaisjäännösinventointi 2005 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta 1: 20 000... 5 Kansikuva: Ruohosaaren

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Lappeenrannan Yritystila Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN , 3 PÄIVÄÄ

RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN , 3 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN 13.-15.9.2019, 3 PÄIVÄÄ Ruskamatkamme suuntaa Varangin vuonolle; Pykeijaan ja Kirkkoniemeen. Perehdymme oppaan johdolla alueen historiaan ja nykypäivään,

Lisätiedot

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 1 Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Maastokartat... 5 Ilmakuva...

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E InventointiNro: M200 Sava Kylä / Kaup Osa, Rek Nro: 789-40-0002 Koordinaatit: P: 6737425 Postiosoite Katu: Muurolantie 85A Kohteen kuvaus: Yhteisökodin asuinrivitalo ja hoitolaitos Asuinrakennus / hoitolaitos

Lisätiedot

Esteettömyysopas. Keskuskirkko. Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki

Esteettömyysopas. Keskuskirkko. Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kesäkuu 2013 Esteettömyysopas Keskuskirkko Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kirkko on valmistunut vuonna 1905. Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu

Lisätiedot

Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014

Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014 Metsähallitus, Metsätalous Ville Laurila Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014 Metsähallitus Yleistä Karstulan Korkeakankaalla tehtiin kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi

Lisätiedot

Suunnittelualueen rakentumisen vaiheet on esitetty kartassa sivulla 15.

Suunnittelualueen rakentumisen vaiheet on esitetty kartassa sivulla 15. Huvila-aatetta tuki 1900-luvun alussa Keski-Euroopasta Suomeen levinnyt puutarha- ja esikaupunki-ideologia. Vuosisadan alussa suunnittelualueen maisema muuttui voimakkaasti venäläisten toimesta aloitetun

Lisätiedot

Jouluaaton kunniavartion Ohjeistus Ylöjärven Reserviupseerit ry Ylöjärven Reservinaliupseerit ry

Jouluaaton kunniavartion Ohjeistus Ylöjärven Reserviupseerit ry Ylöjärven Reservinaliupseerit ry Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu ajoissa. Joulukuun alussa saat vielä valita itsellesi sopivimman vartiovuoron. Varustus ja vartioaika: Yhdistykset tarjoavat kunniavartiohenkilöstölle käyttöön: lumipuvun

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10... Page 1 of 2 alueraportti Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Purmojärven rantayleiskaavaan liittyvä inventointi KAUHAVA PURMOJÄRVI (KORTESJÄRVI) PURMOJÄRVEN KYLÄNRAITTI pohjakartta Maanmittauslaitos lupanro 001/HTA/08

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004

YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 Päivi Kankkunen ja Sirkku Pihlman Museovirasto - arkeologian osasto - koekaivausryhmä 1 '' 1 Yläne

Lisätiedot

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO

Kuva: Veikko Hahmo. Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Kuva: Veikko Hahmo Suomi100v. LUONTOHELMIKOHDE Pirkkalassa TAAPORINVUORI- KURIKKAKALLIO Retkelle lännestä Mistä retkelle: Kuntakeskusta, Takamaa, Vähäjärvi Kävellen kohti Takamaata ja moottoritien alikulun

Lisätiedot

Esteettömyysopas Keskuskirkko

Esteettömyysopas Keskuskirkko Kesäkuu 2017 Esteettömyysopas Keskuskirkko Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kirkko on valmistunut vuonna 1905. Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu

Lisätiedot

Kun vesillelasku alkaa lähestyä

Kun vesillelasku alkaa lähestyä Kun vesillelasku alkaa lähestyä Nosturin tilaus Tilaa tai sovi vesillelasku kerhon ohjeiden mukaisella tavalla. Muista, että kerhossa on monta jäsentä ja venettä joten toimi yhteisesti sovitulla tavalla.

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN LINNAKESAARI

KUUSKAJASKARIN LINNAKESAARI KUUSKAJASKARIN LINNAKESAARI Saaren ympäristö on kulttuurivaikutteista Kuuskajaskari on metsäinen, yli kahdenkymmenen hehtaarin kokoinen saari Rauman keskisessä saaristossa. Entinen linnakesaari sijaitsee

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

KAIKKI REITIT MERKITTY REITTI

KAIKKI REITIT MERKITTY REITTI KAIKKI REITIT MERKITTY REITTI Reitit on merkitty maastoon keltaisella värillä. Polku on helppoa ja soveltuu näin ollen myös vähemmän maastopyöräilykokemusta omaaville. Reittiopasteet sijaitsevat leirintäalueella

Lisätiedot

Jalasjärvelle. komiasti. Koti. www.jalasjarvi.fi. Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä!

Jalasjärvelle. komiasti. Koti. www.jalasjarvi.fi. Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä! www.jalasjarvi.fi Vuoden 2010 tilanne! Koti komiasti Jalasjärvelle Lue tästä esitteestä lisää Jalasjärven kunnan monista tonttivaihtoehdoista sekä Mökkipörssistä! www.karttatiimi.fi/jalasjarvi Jalasjärvi

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Kulkiessaan Masalantieltä polun ensimmäiseltä etapilta Framnäsin puistotietä pitkin luoteeseen huomaa kävelytien vievän ylös puistomaiselle

Lisätiedot

Kalustonkuljetus Sea Catissa.

Kalustonkuljetus Sea Catissa. 1 / 6 25.9.2009 13:32 Los DEMENTITOS mopedistin matkakertomus Virosta Pappamopolla Viron rannikolla Kuvia ja tarinaa Viron moporeissulta 6. 8.5 2004 Reissu onnistui upeesti ja papitsu vm-62 kesti koko

Lisätiedot

Ruovesi Kautunvuolteen eteläosan viemäröintihankkeen rakennusalueen muinaisjäännösinventointi 2012

Ruovesi Kautunvuolteen eteläosan viemäröintihankkeen rakennusalueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Ruovesi Kautunvuolteen eteläosan viemäröintihankkeen rakennusalueen muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Kustantaja: Ruoveden kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Perustiedot

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen

Lisätiedot

Tampere Lahdesjärvi-Lakalaiva osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007

Tampere Lahdesjärvi-Lakalaiva osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007 1 Tampere Lahdesjärvi-Lakalaiva osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila Kustantaja: Tampereen kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta... 4

Lisätiedot

A-osa: Kiviniemi ja Suvannon etelänpuoleinen Sakkola

A-osa: Kiviniemi ja Suvannon etelänpuoleinen Sakkola Mitä kaikkea eri puolilla entistä Sakkolaa on nähtävissä nykypäivänä? Kaksiosaisen kirjoituksen voi tulostaa mukaan automatkalle. Sakkolan alueen pituus oli vajaat 40 km, leveys n. 16 km ja pinta-ala ilman

Lisätiedot

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA LIITE 1 1/1 K alajoen k aupunki K alajoen keskustan osayleisk aava PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA TUTKIELMA YLEISKAAVAA VARTEN 17.10.01 SERUM ARKKITEHDIT OY NILSIÄNK ATU 11-1 F 6 FIN-0010 HELSINKI FINLAND

Lisätiedot

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys?

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Veikko Vaikkinen Rautuseura 4.4.2018 Raudun taistelua tuskin olisi ollut ilman Raasulin rataa. Rata oli rakennettu

Lisätiedot

Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014

Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014 1 Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 4 1 KARKKILA

Lisätiedot

Tervahaudan halssi, eteläkaakkoon.

Tervahaudan halssi, eteläkaakkoon. 15 Koordin: N: 6958 665 E: 252 933 Z: 146 X: 6952 887 Y: 1560 259 P: 6961 583 I: 3253 004 Sijainti: Huomiot: Paikka sijaitsee Jurvan kirkosta 11,4 km itään. Tervahauta, halk 20 m. Sen ympärillä on joitain

Lisätiedot

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Vuonna 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi keskittyi Änättijärven rantoihin. Kyseessä oli jatko vuonna 1987 alkaneelle inventointityölle.

Lisätiedot

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartat... 6 Tutkimusalueen

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Kolari 30 Hannukainen 2, kuvattu idästä

Kolari 30 Hannukainen 2, kuvattu idästä 14 Kolari 30 Hannukainen 2, kuvattu idästä 15 KOLARI 31 HANNUKAINEN 3 Kartta: 2714 10 x: 7495 17 y: 2498 95 z: 170 p: 7498 32 i: 3371 05 Kotivuori H 1988 inventointi Löydöt: Km 25311:5, palanutta luuta.

Lisätiedot