ŠkodaOctavia Lisäys - Autot, joissa nestekaasumoottori

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ŠkodaOctavia Lisäys - Autot, joissa nestekaasumoottori"

Transkriptio

1 SIMPLY CLEVER ŠkodaOctavia Lisäys - Autot, joissa nestekaasumoottori 01/2011

2 Lisäys - Autot, joissa nestekaasumoottori (maakaasu) 1 Lisäys - Autot, joissa nestekaasumoottori (maakaasu) Tämä lisäys täydentää OCTAVIAn omistajan käsikirjaa, versio 05.10, jota jäljempänä kutsutaan vain omistajan käsikirjaksi. Lisäyksen tiedot kumoavat käsikirjan vastaavat aiemmat tiedot. Erikoisvarusteet merkitään symbolilla *. Hyvää matkaa! Škoda Auto a.s. LPG (jatkossa: nestekaasu) polttoaineena Nestekaasu on yksi autoissa käytettävä vaihtoehtoinen polttoaine. Se on propaanibutaani-seosta, jossa on hieman tavallista korkeampi määrä hiilivetyjä. Olennaista nestekaasun tämänhetkisen käytön kannalta on autojen pakokaasupäästöjä koskevat tiukat määräykset. Kaikkiin fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna nestekaasu on eräs ympäristöä vähiten kuormittavimmista polttoaineista. Turvallinen nestekaasu Nestekaasusäiliössä on sähkömagneettinen venttiili, joka sulkeutuu automaattisesti, kun moottori sammuu, virta katkaistaan tai vaihdetaan bensiinikäytölle. Sähkömagneettinen pääsulkuventtiili katkaisee nestekaasun syötön moottoriin, kun moottori on pysähtynyt tai käyttää bensiiniä. Nestekaasusäiliön ylipaineventtiilissä on poistoletku ulkoilmaan. Ylipaineventtiili estää kaasun pääsyn matkustamoon. Kaikki kiinnityskohdat ja materiaalit on suunniteltu parasta mahdollista turvallisuutta silmällä pitäen. Tärkeitä ohjeita HUOMIO! Nestekaasuauton käytössä on noudatettava kansallisia lakeja ja määräyksiä. Jos haistat kaasua tai epäilet vikaa nestekaasujärjestelmässä: vaihda käyttötila heti nestekaasulta bensiinille, pysäytä ja pysäköi auto siten, että se on mahdollisimman kaukana muusta liikenteestä, katkaise sytytysvirta, aseta varoituskolmio tielle sopivalle etäisyydelle - toimi kansallisten tieliikennemääräysten mukaisesti, sammuta savuke heti, katkaise kipinöitä aiheuttavista tai palovaarallisista esineistä virta tai poista ne autosta, avaa ovet, jotta auto tuulettuu mahdollisimman nopeasti, sulje mekaanisesti suljettava venttiili sivu 2, Mekaanisesti sulkeutuvan venttiilin sulkeminen, jatka ajamista bensiinillä ja vie auto heti huoltokorjaamolle. Jos pysäköit auton suljettuun paikkaan (esim. autotalliin), varmista, että siellä on hyvä ilmanvaihto. Näin mahdollisesti purkautuva nestekaasu ohenee riittävästi. Autolla ei saa ajaa sisälle varastoon, autotalliin tms. suljettuun tilaan, johon nestekaasuautolla ajamista nimenomaisesti ei ole sallittu. Nestekaasu on ilmaa raskaampaa, pysyy lattian tai maan rajassa, on näkymätöntä ja muodostaa tietyissä oloissa räjähtävän seoksen ilman kanssa. Tupakointi ja avotulen teko on kielletty painesäiliötä täytettäessä ja autoa hoidettaessa tai huollettaessa. Jos autossa on pysäköintilämmitin: kytke pysäköintilämmitys pois käytöstä. Nestekaasusäiliön sisällön saa tyhjentää vain tarkoitukseen sopivaan säiliöön tai ulkoilmaan sellaisessa paikassa, missä kaasu ei voi aiheuttaa räjähdysvaaraa. Kaasun saa poistaa vain valtuutetun huollon tähän tehtävään koulutettu asentaja turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

3 2 Nestekaasun laatu ja kulutus HUOMIO! Jatkuu Mekaanisesti sulkeutuvan venttiilin sulkeminen Paineastiaa ei saa asettaa lämmönlähteen lähelle. Katkaise aina sytytysvirta onnettomuustilanteessa tai auton syttyessä palamaan! Ohje Tutustu ohjeisiin ja informaationäytön varoitusviesteihin. Nestekaasulaitteet on huollettava säännöllisesti merkkihuollossa huoltoaikataulun mukaisesti sivu 6, Huollot. Suositamme käyttämään polttoaineena vain bensiiniä, jos ajat sellaisessa maassa, jossa ei ole Škoda-huoltoverkkoa. Nestekaasun laatu ja kulutus Nestekaasun laadusta säädetään koko euroopanlaajuisesti standardilla EN 589. Nestekaasun käyttö on siten ongelmatonta myös muissa maissa ajettaessa. Nestekaasua on kaksi laatua; talvi- ja kesälaatu. Talvilaadussa propaanin osuus on korkeampi kuin kesälaadussa. Tämän vuoksi talvilaatua saattaa kulua autossa enemmän kuin kesälaatua. Nestekaasun kulutus on % bensiiniä korkeampi ajotavan ollessa sama. Kuva 1 Nestekaasusäiliö/mekaanisesti sulkeutuvan venttiilin sulkeminen Sulje mekaanisesti sulkeutuva venttiili seuraavalla tavalla, jos haistat kaasua tai epäilet vikaa nestekaasulaitteistossa. Avaa monitoimiventtiilin kannen A ruuvit kuva 1. Ota kansi pois. Sulje mekaanisesti sulkeutuva venttiili kuva 1 - oikealla, kääntämällä nuolen suuntaan vasteeseen saakka. Laita kansi A takaisin paikalleen. Asenna ruuvit ja kiristä ne vasteeseen saakka. Lisäohjeita, ks. sivu 1, Tärkeitä ohjeita.

4 Nestekaasun täyttöistukan sovitin 3 Nestekaasun täyttöistukan sovitin Koska täyttöasemien pistoolit eivät ole yhdenmukaisia, nestekaasun tankkaamista varten tarvitaan sovitin. Nestekaasun tankkaaminen Nestekaasun täyttöistukka on polttoainesäiliön kannen takana bensiinin täyttöistukan vieressä. Kuva 3 Nestekaasun tankkaaminen Kuva 2 Nestekaasun täyttöistukan sovitin Autosi mukana voi olla toimitettu yksi tai mahdollisesti kaksi nestekaasun täyttöistukan sovitinta. Katso seuraavaa kuvausta kuva 2: sovitin ACME A1, sovitin Dish-Coupling A2. sovitin Euronozzle A3, sovitin Bajonett A4, Täyttöjärjestelmät eroavat maakohtaisesti. Koska ulkomaiden täyttöasemilla ei välttämättä ole tämän auton täyttöjärjestelmään sopivaa sovitinta, suositamme hankkimaan vastaavan sovittimen ennen ulkomaille ajoa. Tarkasta, sopiiko sovitin sinun nestekaasulaitteistoosi. Sammuta moottori, ennen kuin tankkaat nestekaasua. Pyydä aseman henkilökunnalta apua ensimmäistä kertaa tai vieraalla huoltoasemella tankatessasi. Lue aina huoltoasemalla olevat ohjeet ja noudata niitä. Polttoainesäiliön avaaminen nestekaasun tankkausta varten Paina polttoainesäiliön kantta keskeltä vasemmalta. Kierrä nestekaasun täyttöistukan korkki A1 auki kuva 3. Nestekaasun tankkaaminen Kierrä nestekaasun täyttöistukkaan A1 vastaava sovitin A2. Tutustu tankkauksen yhteydessä huoltoasemalla annettaviin ohjeisiin. Nestekaasun polttoainesäiliön sulkeminen Kierrä sovitin A2 pois. Kierrä korkki A1 nestekaasun täyttöistukkaan. Sulje polttoainesäiliön kansi niin, että se lukkiutuu.

5 4 Nestekaasusäiliön mittari Varapyöräsyvennyksessä olevan nestekaasun polttoainesäiliön tilavuus on noin 55 litraa. Käytettävissä oleva tilavuus riippuu ulkoilman lämpötilasta ja on noin 44 litraa nestekaasua. Nestekaasua tankatessa säiliön täyttyminen aiheuttaa ääntä. Se on vaaratonta. Nestekaasusäiliön mittari HUOMIO! Tupakointi tai avotulen teko nestekaasun tankkaamisen aikana on kielletty - räjähdysvaara! Jos autossa on pysäköintilämmitin: kytke pysäköintilämmitys pois käytöstä. Huolimaton tankkaaminen tai nestekaasun taitamaton käsittely saattaa aiheuttaa tulipalon, räjähdyksen ja tapaturmia. Nestekaasu on herkästi räjähtävää ja helposti syttyvää. Se voi aiheuttaa pahoja palo- ja muita vammoja. Sammuta moottori ja katkaise virta ennen nestekaasun tankkaamista. Katkaise matkapuhelimesta ja radiolaitteista virta kokonaan pois päältä ennen tankkaamista. Sähkömagneettinen säteily saattaa muodostaa kipinöitä ja siten tulipalon. Älä nouse autoon nestekaasun tankkaamisen aikana. Jos sinun on poikkeustapauksessa noustava autoon tankkauksen aikana, autosta poistuessasi sulje ovi ja kosketa jotain metallipintaa ennen kuin tartut täyttöpistooliin. Siten vältetään staattisen sähkön purkaus, joka saattaa aiheuttaa kipinöitä. Tämä puolestaan saattaisi sytyttää tulipalon tankkauksen aikana. Täyttöpistoolin pois ottamisen yhteydessä saattaa ilmaan päästä pieni määrä nestekaasua. Ihokontakti aiheuttaa paleltumisvaaran. Ohje Nestekaasun täyttöpaine saattaa vaihdella eri maissa johtuen erilaisista nestekaasun tankkausjärjestelmistä. Jos täyttöpaine on liian matala, saattaa käydä niin, että säiliön täyttyessä täyttöventtiili ei sulkeudu automaattisesti. Täyttöventtiilin jäämisen auki tunnistaa säiliön alueelta selvästi kuuluvasta kolinasta. Lopeta tankkaus tässä tapauksessa manuaalisesti. Tämä ilmiö ei ole auton nestekaasulaitteiston häiriö. Kuva 4 Mittaristo Nestekaasusäiliön mittari Mittaristossa oleva nestekaasusäiliön mittari A kuva 4 ilmoittaa, kuinka paljon nestekaasusäiliössä on vielä jäljellä nestekaasua. Merkkivalo AB ilmoittaa, että autosi toimii parhaillaan nestekaasukäytöllä. Kun nestekaasun jäljellä oleva määrä on vara-alueella, siitä ilmoitetaan mittaristossa näkyvällä viestillä Please refuel with LPG. (Tankkaa nestekaasua). Jos nestekaasusäiliö tyhjenee, auto vaihtuu automaattisesti bensiinikäytölle. Ohje Hitausvoimien vaikutuksesta saattaa nestekaasun pinnan korkeus vaihdella nestekaasusäiliön sisällä ajon aikana. Tästä johtuen voi näytettävä nestekaasun määrä olla hetken aikaa erilainen. Jos ajoneuvo pysäköidään pidemmäksi aikaa heti tankkauksen jälkeen, voi käydä niin, että nestekaasusäiliön mittarin osoitin A kuva 4 ei näytä uudelleenkäynnistyksen yhteydessä aivan samaa täyttömäärää kuin heti tankkauksen jälkeen. Tämä ei merkitse järjestelmässä olevan vuotoa, vaan kyseessä on paineen aleneminen nestekaasusäiliön sisällä tankkaamisen jälkeen tapahtuneen jäähtymisen seurauksena.

6 Monitoiminäyttö (ajotietokone) 5 Monitoiminäyttö (ajotietokone) Seuraavat monitoiminäyttöä koskevat kuvaukset perustuvat kulloinkin voimassa olevaan käyttötilaan (nestekaasu, mahdollisesti bensiini): Hetkellinen kulutus Keskikulutus Ajokilometrit ennen seuraavaa tankkausta Nestekaasulla ajaminen Nestekaasukäytöllä varustetuissa autoissa voidaan käyttää standardin EN 589 mukaista nestekaasua tai standardin EN 228 mukaista lyijytöntä bensiiniä. Nestekaasusäiliö on varapyöräsyvennyksessä tavaratilan pohjan alla. Moottorin käynnistäminen Moottori käynnistyy aina bensiinillä, silloinkin, kun moottori on sammutettu nestekaasulla ajamisen jälkeen. Automaattinen vaihto bensiiniltä nestekaasulle Kuva 5 Nestekaasukytkin Vaihto bensiiniltä nestekaasulle tapahtuu automaattisesti ohjausjärjestelmän suorittaman testauksen jälkeen, jos seuraavat ehdot täyttyvät: riittävästi nestekaasua nestekaasusäiliössä, moottori on käyttölämmin (mittariston merkkivalo sammunut), moottorin käyntinopeus ajamisen aikana on yli /min. Kun ehdot toteutuvat, järjestelmä vaihtuu automaattisesti nestekaasukäytölle. Mittaristossa palaa merkkivalo. Automaattinen vaihto nestekaasulta bensiinille Jos yksi näistä ehdoista täyttyy, vaihtaa ohjausyksikkö automaattisesti nestekaasulta bensiinille: moottori käynnistetään, nestekaasusäiliö on tyhjä, ulkolämpötila on alle -10 C, nestekaasujärjestelmässä on vika. Mittariston merkkivalo sammuu. Manuaalinen vaihto bensiiniltä nestekaasulle Manuaalisesti auton voi vaihtaa käyttämään nestekaasun sijasta bensiiniä tai päinvastoin GAS -näppäintä painamalla sivu 5, kuva 5. Tämän voi tehdä moottorin käydessä ja myös silloin, kun autolla ajetaan. Jos yksi seuraavista ehdoista täyttyy, vaihtaa ohjausyksikkö automaattisesti bensiiniltä nestekaasulle: painetaan GAS -näppäintä, riittävästi nestekaasua nestekaasusäiliössä, jäähdytysnesteen lämpötila on yli +30 C, moottorin kierrosnopeus ajettaessa on yli /min. Mittaristossa palaa merkkivalo. Manuaalinen vaihto nestekaasulta bensiinille Vaihto tapahtuu GAS -näppäintä painamalla. Mittariston merkkivalo sammuu. Bensiinillä ajaminen Jos ajat säännöllisesti ja paljon lyhyitä matkoja, aja bensiinillä, jotta vältetään bensiinipolttoainejärjestelmän ongelmat. Varoitus! Koska moottori käynnistyy aina bensiinillä, on polttoainesäiliössä aina oltava riittävästi bensiiniä.

7 6 Jäähdytysnesteen lämpötila Ohje Lyhytmatka-ajossa, erityisesti kun ulkolämpötila on alhainen, auto käyttää polttoaineena useammin bensiiniä kuin nestekaasua. Siksi bensiinisäiliö saattaa tyhjentyä nopeammin kuin nestekaasusäiliö. Jäähdytysnesteen lämpötila Merkkivalo palaa, kunnes moottori on käyttölämmin. Vältä moottorin suuria käyntinopeuksia ja moottorin voimakasta kuormittamista. Huollot km välein Nestekaasun (LPG) täyttöistukka ja kansi: tarkistus ja tarvittaessa puhdistaminen sekä O-renkaan tarkistus. Kaasuletkut: Silmämääräinen tarkistus vahingoittumisen varalta. Nestekaasujärjestelmän (autokaasulaitteisto) polttoainesuodatin: vaihto km välein Höyrystimen öljy- ja muut epäpuhtaudet: tarkastaminen km välein Höyrystimen paperisuodatin: vaihto. 10 vuoden välein Nestekaasusäiliön vaihto. Ohje Nestekaasusäiliön vaihtoa koskevat määräykset perustuvat kansalliseen lainsäädäntöön - selvitä käyttömaassa voimassa olevat määräykset merkkihuollosta tai maahantuojalta.

8 Tekniset tiedot 7 Tekniset tiedot 1,6 l/75 (72) kw - EU5 Moottori Teho kw 1/min 75/5600 (72/5600) a) Suurin vääntömomentti Nm 1/min 148/3800 (144/3800) a) a) Nestekaasulla ajettaessa Suorituskyky OCTAVIA M5 Huippunopeus km/h 190/186 a) a) Nestekaasulla ajettaessa COMBI M5 188/184 a) Kiihtyvyys km/h s 12,8/13,0 a) 12,9/13,1 a) Polttoaineen kulutus (l/100 km) ja CO 2 -päästö (g/km) Kaupunkiajo 9,8/12,3 a) Maantieajo 5,7/7,3 a) Yhdistetty 7,2/9,2 a) CO 2 -päästöt - yhdistetty 168/149 a) a) Nestekaasulla ajettaessa

9 8 Tekniset tiedot Massat (kg) OCTAVIA M5 Sallittu kokonaismassa /1920 a) Omamassa käyttökunnossa Hyötykuorma /650 a) Hyötykuorma perävaunun ollessa kytkettynä /575 a) COMBI M5 Suurin sallittu kokonaismassa akselia kohti (kg) - etu-/taka-akseli 930/1040 (900/1150) a) 930/1060 (900/1150) a) a) Autot ryhmä N1. Škoda Auto kehittää jatkuvasti kaikkia malleja. Siksi muutokset auton koriin, varustukseen ja tekniikkaan ovat mahdollisia. Auton varustetasoa, ulkonäköä, tehoa, mittoja, painoa, polttoaineen kulutusta, standardeja ja toimintoja koskevat tiedot ovat julkaisuhetkellä ajan tasalla. Jotkut varusteet tulevat markkinoille mahdollisesti vasta myöhemmin (tästä saat tiedot paikallisesta Škoda-liikkeestä) tai niitä tarjotaan vain tietyillä markkina-alueilla. Tämän käsikirjan tiedot, kuvitus ja tekstit eivät ole sen vuoksi sitovia. Jälkipainos, kopiointi, kääntäminen ja muu osittainenkin hyödyntäminen on kielletty ilman Škoda Auton kirjallista lupaa. Škoda Auto pidättää itselleen kaikki tekijäoikeuslain mukaiset oikeudet. Oikeudet tämän julkaisun muutoksiin pidätetään. Julkaisija: ŠKODA AUTO a.s. ŠKODA AUTO a.s. 2010

10 Dodatek Návodu k obsluze Octavia nsky S Z EQ

ŠkodaOctavia LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN

ŠkodaOctavia LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN SIMPLY CLEVER ŠkodaOctavia LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN Teknisiä muutoksia 11/2009 Johdanto 1 Johdanto Tämä lisäys täydentää n omistajan käsikirjaa, versio 05.09 (jatkossa: Käsikirja). Lisäyksen tiedot kumoavat

Lisätiedot

ŠkodaOctavia LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN

ŠkodaOctavia LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN SIMPLY CLEVER ŠkodaOctavia LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN Teknisiä muutoksia 11/2010 Johdanto 1 Johdanto Istuinlämmitys* Tämä lisäys täydentää OCTAVIAn omistajan käsikirjaa, versio 05.10, jota jäljempänä kutsutaan

Lisätiedot

ŠkodaYETI LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN

ŠkodaYETI LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN SIMPLY CLEVER ŠkodaYETI LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN Teknisiä muutoksia 11/2010 Johdanto 1 Johdanto Takaistuin Tämä lisäys täydentää YETIn omistajan käsikirjaa, versio 05.10, jota jäljempänä kutsutaan vain

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caravelle Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Amarok Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

ŠkodaSuperb LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN

ŠkodaSuperb LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN SIMPLY CLEVER ŠkodaSuperb LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN Teknisiä muutoksia 11/2010 Johdanto 1 Johdanto DVD-valmius* Tämä lisäys täydentää mallin SUPERB omistajan käsikirjaa, julkaisu 05.10 (jatkossa: Käsikirja).

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Transporter Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 14 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Machine Silver (9S) metalliväri. Sand Track (D5U) metalliväri. Dark Gun Metal (E5B) metalliväri. Space Blue (J3U) metalliväri.

Machine Silver (9S) metalliväri. Sand Track (D5U) metalliväri. Dark Gun Metal (E5B) metalliväri. Space Blue (J3U) metalliväri. Kia cee d 5-ovinen 1,4 ISG 1,6 ISG 1,6 DCTautomaatti 1,4 CRDi ISG 1,6 CRDi ISG 1,6 CRDi EcoDynamics 100 hv EcoDynamics 135 hv 135 hv EcoDynamics 90 hv EcoDynamics 128 hv automaatti 128 hv Varustetasot

Lisätiedot

ŠkodaFabia ŠkodaRoomster LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN

ŠkodaFabia ŠkodaRoomster LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN ŠkodaFabia ŠkodaRoomster LISÄYS KÄYTTÖOHJEKIRJAAN Teknisiä muutoksia 11/2010 SIMPLY CLEVER Johdanto 1 Johdanto Tämä lisäys täydentää FABIAn omistajan käsikirjaa, versio 05.10, ja ROOMSTERin omistajan käsikirjaa,

Lisätiedot

Nokia autosarja CK-100 9210123/1

Nokia autosarja CK-100 9210123/1 Nokia autosarja CK-100 9210123/1 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Navi ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 VAROITUKSET Tarkasta öljymäärät seuraavasti: 1. moottorin öljymäärä, varmista että moottorin öljymäärä on riittävä. Moottori rikkoutuu jos öljyä on liian vähän. 2.

Lisätiedot

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA KULJETTAJAN KÄSIKIRJA www.fogmaker.com Art. No. 8012-010 Edition 2.1 1 Yleinen kuvaus Tämä linja-auto on varustettu täysautomaattisella moottoritilan ja mahdollisen erillisen lisälämmitintilan sammutusjärjestelmällä.

Lisätiedot

Käyttöohje. 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta. Käyttölaite Kiertovalitsin

Käyttöohje. 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta. Käyttölaite Kiertovalitsin FI Käyttöohje Käyttölaite Kiertovalitsin 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta 1 Käyttötilan näyttö / vikakoodin näyttö / huoltonäyttö 2 Kiertonuppi (lämpötila) 1 2 Tähän asiakirjaan liittyvää tietoa 2.1 Asiakirjan

Lisätiedot

KOJELAUTA MITTARISTO. A Nopeusmittari B Polttoainemittari C Moottorin lämpömittari D Kierroslukumittari E Monitoiminäyttö (perus/laajennettu)

KOJELAUTA MITTARISTO. A Nopeusmittari B Polttoainemittari C Moottorin lämpömittari D Kierroslukumittari E Monitoiminäyttö (perus/laajennettu) F I A T C R O M A P I K A O P A S KOJELAUTA 1 Ohjauspyörän vasen vipu: ulkovalot - 2 Mittaristo - 3 Ohjauspyörän oikea vipu: tuuli- ja takalasin pyyhkijät sekä ajotietokoneen näppäimet - 4 Connect Nav+

Lisätiedot

KÄSIKIRJAN TÄYDENNYSOSA

KÄSIKIRJAN TÄYDENNYSOSA KÄSIKIRJAN TÄYDENNYSOSA Seuraavat tiedot on luettava Range Roverin omistajan käsikirjan (LRL 33 02 61 131) yhteydessä. Näissä ohjeissa viitataan lisätietoihin, jotka eivät olleet saatavana Range Roverin

Lisätiedot

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan VOLVO S60 & V60 DRIV Lisäys käyttöohjekirjaan Tästä lisäyksestä Tämä painotuote Tämä käyttöohje on auton käyttöohjekirjaa täydentävä lisäys. Volvo Personvagnar AB Lisäys käsittelee tämän automallin varsinaisen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Ohje nro 31337686 Versio 1.2 Osa nro 31337677, 31310791, 31357750 Handsfree, bluetooth Volvo Car Corporation Handsfree, bluetooth- 31337686 - V1.2 Sivu 1 / 74 Materiaali

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Käytä suojavarusteita, kun työskentelet ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE Wine4U Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE ESITTELY Onneksi olkoon Wine4U -viininannostelulaitteen hankinnasta. Wine4U on ammattikäyttöön suunniteltu laite, jonka tarkoituksena on pidentään viinin nautinta-aikaa

Lisätiedot

L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3300 3750 3750. L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3750 3750

L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3300 3750 3750. L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3750 3750 TEKNISET TIEDOT Täysin uusi Ford Transit alustavat tekniset tiedot Mallisto Täysin uusi Transit Van -pakettiauto L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli 3300 3750 3750 Kokonaispituus 5531 5981 6704 Kokonaispaino 3100

Lisätiedot

Nokia Muunnin (CA-55) Asennusopas. 9238687 1. painos

Nokia Muunnin (CA-55) Asennusopas. 9238687 1. painos Nokia Muunnin (CA-55) Asennusopas 9238687 1. painos Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän asiakirjan sisällön jäljentäminen, jakeleminen tai tallentaminen kokonaan tai osittain on kielletty

Lisätiedot

Käyttöohje. Tasapainolauta

Käyttöohje. Tasapainolauta Käyttöohje Tasapainolauta Kiitos kun ostit tasapainolaudan.! VAROITUS! Opettele ajamaan laitteella turvallisesti, huomioi muu liikenne ja säännöt. Käytä lisäksi säädösten mukaisia turvavarusteita. Älä

Lisätiedot

QASHQAI. 16" & 17" 5,7 / 18" & 19" 5,9 l/100 km

QASHQAI. 16 & 17 5,7 / 18 & 19 5,9 l/100 km QASHQAI Malli: Moottori: VARUSTETASO: 4x4 dci 130 BUSINESS 360 KORIMALLI Korimalli Viistoperä 5-ovinen MOOTTORI Sylinterien määrä, moottorityyppi 4 rivissä Venttiileitä sylinteriä kohden 4 Puristussuhde

Lisätiedot

Esitys: Mercedes-Benz hyötyajoneuvot maakaasukäy t tö i s i n ä

Esitys: Mercedes-Benz hyötyajoneuvot maakaasukäy t tö i s i n ä Maakaasuyhdistyksen kevätpäivä 23.04.2009 Esitys: Mercedes-Benz hyötyajoneuvot maakaasukäy t tö i s i n ä Asko Salminen Veho Group Oy Ab Mercedes-Benz hyötyajoneuvot PL 118 / Lommilanrinne 3 02771 ESPOO,

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

Manuaalivaihteisto. With start stop Iskutilavuus (cm3) 2298 2298 2298 2298 2298 2298 2298 Ruiskutustapa. Direct Common Rail

Manuaalivaihteisto. With start stop Iskutilavuus (cm3) 2298 2298 2298 2298 2298 2298 2298 Ruiskutustapa. Direct Common Rail MOOTTORIT MOOTTORI Manuaalivaihteisto Manuaalivaihteisto Robottivaihteisto Moottorin mallimerkintä 110dCi 125dCi 150dCi 110dCi 135dCi 165dCi 150dCi Päästönormi Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5

Lisätiedot

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje JS D24-12VF 12VF Vedenlämmitin SW Exergon Tuotenr. 13-0950 Asennus & Käyttöohje Pin:0063BT7591 VVB 12VF 090826 Käyttö- ja asennusohje Vedenlämmittimen käynnistys Vedenlämmitin käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

Dirica.fi Autonostajan tietopalvelu AUDI A6, 2008 DIR-1

Dirica.fi Autonostajan tietopalvelu AUDI A6, 2008 DIR-1 Dirica.fi Autonostajan tietopalvelu AUDI A6, 2008 DIR-1 Ajoneuvovero erääntynyt Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Vetotapa: Etuveto

Lisätiedot

NISSAN INTERSTAR Van/Bus/Ohjaamoalusta

NISSAN INTERSTAR Van/Bus/Ohjaamoalusta // VARUSTEET MITTARISTO TURVALLISUUS Digitaalinen kello ABS jarrut Nopeusmittari välimatkamittarilla ESP (ei saatavana Robottivaihteiston kanssa) - - Jäähdytysnesteen lämpötila Kuljettajan turvatyyny Kierrosluku

Lisätiedot

Lyhyt opas kaasuauton hankintaan. Pohjois-Savon energianeuvonta

Lyhyt opas kaasuauton hankintaan. Pohjois-Savon energianeuvonta Lyhyt opas kaasuauton hankintaan Pohjois-Savon energianeuvonta Oppaan sisältö Perustietoa kaasuautosta 3 Kaasun tankkaus 4 Toimintasäde ja kaasun hinta.. 5 Kaasuauton huoltaminen 6 Kaasuauton hankinta.

Lisätiedot

ZF-automaattivaihteiston 8HP öljynvaihtosarja

ZF-automaattivaihteiston 8HP öljynvaihtosarja Palohaavojen vaara jouduttaessa kosketuksiin kuuman öljyn kanssa. Lievät tai keskivakavat vammat mahdollisia. Käytä suojalaseja. Käytä suojakäsineitä. Käytä suojavaatetusta. Omaisuusvahingot mahdollisia

Lisätiedot

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Kytkimien lisävarusteet 2017

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Kytkimien lisävarusteet 2017 Tarkastus- ja huoltomääräykset Kytkimien lisävarusteet 2017 Yleistä Yleistä Osat, joita käytetään auton ja perävaunun yhteen liittämiseen, ovat normaalikäytössäkin alttiina erittäin suurelle rasitukselle.

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

NISSAN NV200. Hinnasto, varusteet, tekniset tiedot, värit EURO FI-16C-0863

NISSAN NV200. Hinnasto, varusteet, tekniset tiedot, värit EURO FI-16C-0863 NISSAN NV200 Hinnasto, varusteet, tekniset tiedot, värit EURO6 01.01.2018 01.01.2018 NV200 HINNASTO Hinta Korimalli Moottori Takaovet Sivuovet Tavaratila m 3 Vaihteist o Varustetaso CO 2 (g/km) Yhdistetty

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212 Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon 1.1.2008 Yleistä Auto on rekisteröity 4 hengelle. Kuljettajalle ja jokaiselle matkustajalle on kolmipisteturvavyöt.

Lisätiedot

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA TEKNISET TIEDOT Dodge Avenger Alla esitetyt tiedot pohjautuvat julkaisuajankohdan (20.06.2007) tietoihin ja ne voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Tiedot ovat Euroopan markkina-alueelle tarkoitettuja

Lisätiedot

Parasta varautua - Neste Pro Diesel - talvilaatu. Tuukka Hartikka, moottoriasiantuntija, Neste Oil, Tutkimus ja teknologia

Parasta varautua - Neste Pro Diesel - talvilaatu. Tuukka Hartikka, moottoriasiantuntija, Neste Oil, Tutkimus ja teknologia Parasta varautua - Neste Pro Diesel - talvilaatu Tuukka Hartikka, moottoriasiantuntija, Neste Oil, Tutkimus ja teknologia Parasta varautua Parasta tankata talvilaatua ajoissa Parasta huollattaa auto ennen

Lisätiedot

Renault SCENIC & GRAND SCENIC

Renault SCENIC & GRAND SCENIC Uusi Renault SCENIC & GRAND SCENIC Tekniset tiedot ja värit Tekniset tiedot SCENIC / GRAND SCENIC (7 istuinta) Energy TCe 115 Energy TCe 130 Energy dci 110 Energy dci 110 EDC Energy dci 160 EDC Polttoaine

Lisätiedot

ITE tyhjiöpumput. Käyttöohje. Onninen Oy - Kylmämyynti

ITE tyhjiöpumput. Käyttöohje. Onninen Oy - Kylmämyynti ITE tyhjiöpumput Käyttöohje Sisältö Turvallisuusohjeet 3 Öljyntäyttö 3 Öljyn vaihto 3 Gas ballast 3 Toiminta 4 Osat 5 Tekniset tiedot 6 Takuu 7 3 T u r v a l l i s u u s o h j e e t Ennen ensikäyttöä täytä

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN RAUTAKESKO 1 Mukavaa lämpöä - miten ja miksi? Lämpö on yksi ihmisen perustarpeista. Lämpöä tarvitaan asuinhuoneissa: kotona ja vapaa-ajanasunnoissa, mökeillä, puutarhassa,

Lisätiedot

WALLMEK ERIKOIS TYÖKALUT

WALLMEK ERIKOIS TYÖKALUT WALLMEK ERIKOIS TYÖKALUT TYÖSKENTELY OHJE POLTTO-AINEEN TYHJENNYS/ TÄYTTÖLAITTEELLE WL1050-E HYVÄKSYTYT POLTTOAINEET: BENSIINI, DIESEL JA ETANOLI SÄILIÖN TILAVUUS 115 LITRAA Imu toiminto Suljettu Uudelleentäyttö

Lisätiedot

Kaasusuodatin. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa!

Kaasusuodatin. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Kaasusuodatin Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Kaasusuodatin Sisällysluettelo Käytetyt symbolit... 2 Käyttöohje Käyttötarkoitus... 3 Kyllästysasteen näyttö... 3 Suodatinpanoksen vaihto... 3 Jätehuolto...

Lisätiedot

Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton ikään nähden.

Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton ikään nähden. Dirica.fi Hae auton tiedot AUDI A6, 2008 DIR-1 Ajoneuvovero erääntynyt Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. AEG-ELECTROLUX RC1500 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3895348

Käyttöoppaasi. AEG-ELECTROLUX RC1500 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3895348 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle AEG-ELECTROLUX RC1500. Löydät kysymyksiisi vastaukset AEG-ELECTROLUX RC1500 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

MAGNASYSTEM. Automaattinen pakokaasunpoistolaitteisto, joka on suunniteltu erityisesti paloasemia varten. Käyttäjäystävällinen, tehokas ja luotettava.

MAGNASYSTEM. Automaattinen pakokaasunpoistolaitteisto, joka on suunniteltu erityisesti paloasemia varten. Käyttäjäystävällinen, tehokas ja luotettava. MAGNASYSTEM Automaattinen pakokaasunpoistolaitteisto, joka on suunniteltu erityisesti paloasemia varten. Käyttäjäystävällinen, tehokas ja luotettava. Löydät toimivan ratkaisun riippumatta pakoputken sijoituksesta,

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HYDRAULIPURISTIN HP 95

KÄYTTÖOHJE HYDRAULIPURISTIN HP 95 KOHP95.doc KÄYTTÖOHJE HYDRAULIPURISTIN HP 95 Maahantuonti: Hollolan Sähköautomatiikka Oy Höylääjänkatu 5 15520 LAHTI Puh. (03) 884 230 Fax (03) 884 2310 hsa@hsaoy.com www.hsaoy.com 2 1. YLEISIÄ TURVALLISUUSOHJEITA

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS! Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Kun jäähdytysjärjestelmään tehdään muutoksia, se on tyhjennettävä, täytettävä uudelleen

Lisätiedot

CITROËN C8 TEKNISET TIEDOT

CITROËN C8 TEKNISET TIEDOT CITROËN C8 TEKNISET TIEDOT JA VAKIOVARUSTEET lokakuu 2011 CITROËN C8 TEKNISET TIEDOT Moottori Sylinteriluku/venttilien lkm Iskutilavuus cm 3 Syl halkaisija/iskun pituus mm Suurin teho kw / rpm Suurin teho

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI Pro Compact, Combi, Team SEFFI Soft Compact, Combi, Team) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttö ohjekirja malleille: SEFFI Pro Compact,

Lisätiedot

Jeep Wrangler ja Jeep Wrangler Unlimited

Jeep Wrangler ja Jeep Wrangler Unlimited TEKNISET TIEDOT Jeep Wrangler ja Jeep Wrangler Unlimited Perustiedot Korimallit Kokoonpanotehdas 3-ovinen monikäyttöauto tai avoauto 5-ovinen monikäyttöauto Toledo South Assembly Plant, Ohio, USA Moottorit

Lisätiedot

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 HUOM! Lue tämän käyttö- ja turvallisuusohjeen sisältö huolellisesti ennen TL-radiaalipuhaltimen käyttöä turvallisen käytön varmistamiseksi.

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS!

Turvallisuusohjeet. Vaarat. Turvatoimenpiteet kaikkien ajoneuvojen kanssa työskentelyyn. Erikoistoimenpiteet ilmajousitetuissa ajoneuvoissa VAROITUS! Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Työskentely nostetun ajoneuvon ja päällirakenteen kanssa Mekaaniset ja hydrauliset nostolaitteet voivat kaatua tai laskeutua vahingossa virheellisen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

Biokaasu ajoneuvokäytössä. BioE-logia Biokaasuseminaari Liminka, 27.2.2014 Janne Kilpinen Suomen Bioauto oy

Biokaasu ajoneuvokäytössä. BioE-logia Biokaasuseminaari Liminka, 27.2.2014 Janne Kilpinen Suomen Bioauto oy Biokaasu ajoneuvokäytössä BioE-logia Biokaasuseminaari Liminka, 27.2.2014 Janne Kilpinen Suomen Bioauto oy Liikennebiokaasu Miksi biokaasua autojen tankkeihin? Kaasuliikenteen mahdollistavat tekniikat

Lisätiedot

AquaPro IP 54. Laser 635 nm. auto man man DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 FI 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114

AquaPro IP 54. Laser 635 nm. auto man man DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 FI 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114 Laser 635 nm IP 54 auto man man AquaPro DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114 LV 121 LT 128 RO 135 BG 142 GR 149 58 Lue käyttöohje kokonaan.

Lisätiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Huom. Liikenteestä poisto (alkaen 06.08.2015) Tietoja ajoneuvosta Ajoneuvo: Audi A4 LIMOUSINE Sedan (AA) 4ov 1968cm3 Ajoneuvolaji: Henkilöauto Väri: Harmaa Istumapaikkojen

Lisätiedot

Press Brake Productivity -pikaopas

Press Brake Productivity -pikaopas Kuinka aloitat Press Brake Productivity -pikaopas Kiitos, että olet ostanut Wilan valmistaman laatutuotteen Wila on valmistanut jo yli 80 vuotta työkalunpitimiä, työkaluja ja varusteita särmäyspuristimien

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT AF21/AG21 Sähkömoottorit KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTO AF21/AG21 - IS - 10530-3 - FI TURVALLISUUSOHJEET - KONEET : sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselkäyttöiset. - SYMBOLIT

Lisätiedot

DC JÄÄKAAPPI DC-150 KÄYTTÖOHJE

DC JÄÄKAAPPI DC-150 KÄYTTÖOHJE DC JÄÄKAAPPI DC-150 KÄYTTÖOHJE LUE TÄMÄ KÄYTTÖOHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA VAROITUS Laite on liitettävä suojamaahan ja soveltuvaan 12 tai 24 VDC pistokkeeseen (minimi tehonsyöttökyky 120 WDC).

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 1200W/2000W Hipaisukytkimet 0,5-7,5 tunnin ajastin Pyörimistoiminto (oskillointi) LED-merkkivalo osoittaa valitun toiminnon

Lisätiedot

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 1 AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 PAKKAUS JA VARASTOINTI 2 TEKNISET TIEDOT. 3 ASENNUS.

Lisätiedot

DuoComfort. DuoComfort. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Service. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Service

DuoComfort. DuoComfort. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Service. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Service Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! 50020-57600 06 03/2007 Fo. Kehä Caravan Tukku Oy Koskelontie 15 Tel. (09) 84 94 30 34 FIN-02920 Espoo Fax (09) 84 94 30 30 Truma Gerätetechnik GmbH & Co. KG Wernher-von-Braun-Straße

Lisätiedot

Ajoneuvon tiedot. FIP-450 Pakettiauto Toyota Hilux-4x4. Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri :18. Rajoitukset ja huomautukset

Ajoneuvon tiedot. FIP-450 Pakettiauto Toyota Hilux-4x4. Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri :18. Rajoitukset ja huomautukset 1 (5) Ajoneuvon tiedot FIP-450 Pakettiauto Toyota Hilux-4x4 Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri 27.6.2018 22:18 Rajoitukset ja huomautukset Ajoneuvo on ajo- tai käyttökiellossa Ajoneuvovero erääntynyt Määräaikaiskatsastus

Lisätiedot

XPi-pumput 10k - 03. Helsinki 0914

XPi-pumput 10k - 03. Helsinki 0914 XPi-pumput 10k - 03 Helsinki 0914 XPi-sarjan pumput on suunniteltu vaikeisiin olosuhteisiin huomioiden: - Pumpun tilantarve - Pumpun kierrosnopeus - Tehontarve Ratkaisuksi HYDRO LEDUC on kehittänyt kulmapumpun,

Lisätiedot

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta FIA:n Make Cars Green kampanjan tavoite on vähentää autojen ympäristövaikutuksia ja auttaa kuljettajia valitsemaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot autoilussaan. 10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta

Lisätiedot

Dieselhiukkassuodatin

Dieselhiukkassuodatin Dieselhiukkassuodatin 12.07 - Käyttöohjeet s 51142537 DFG 316-320 08.10 DFG 316s-320s DFG 425-435 DFG 425s-435s Johdanto Trukkien turvallinen käsittely vaatii tietoja, jotka löytyvät tästä käyttöohjeesta.

Lisätiedot

Kaasuauto. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere. www.kvlakk.fi. Jussi Sireeni. www.kvlakk.fi

Kaasuauto. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere. www.kvlakk.fi. Jussi Sireeni. www.kvlakk.fi Kaasuauto Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere Miksi kaasua autoihin? Maa- ja biokaasu on edullinen polttoaine verrattuna öljyjalosteisiin jopa 40% säästöä polttoainekustannuksissa

Lisätiedot

SEAT Mii. Tekniset tiedot Mitat Vakiovarusteet

SEAT Mii. Tekniset tiedot Mitat Vakiovarusteet SEAT Mii Tekniset tiedot Mitat Vakiovarusteet Mii - Tekniset tiedot 1.0 60 hv Ecomotive Moottori Moottorin rakenne 3-sylinterinen bensiinimoottori, 4 venttiiliä/sylinteri Iskutilavuus, l/cm³ 999 Suurin

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Ajoneuvon alkuperäinen kaukosäädinavain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan

Lisätiedot

Käyttöohje. 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta. Käyttölaite Multi Control MC04

Käyttöohje. 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta. Käyttölaite Multi Control MC04 FI Käyttöohje Käyttölaite Multi Control MC04 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta 1 Symboli Pikalämmitystoiminto 2 Symboli Tuuletus 3 Kiertonuppi (lämmitys/puhallin) 4 Käyttötilan näyttö / vikakoodin näyttö

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. AEG-ELECTROLUX RC2000EGP

Käyttöoppaasi. AEG-ELECTROLUX RC2000EGP Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle AEG-ELECTROLUX RC2000EGP. Löydät kysymyksiisi vastaukset AEG-ELECTROLUX RC2000EGP käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

..PILKK.O" PUUKAASUTIN VALMISTAJA OY. ;>\ LAHTI

..PILKK.O PUUKAASUTIN VALMISTAJA OY. ;>\ LAHTI ..PILKK.O" PUUKAASUTIN VALMISTAJA OY. ;>\ LAHTI PILKKO"-puukaasutin. 1 Polttoaineet «Pilkko«-puukaasuttimessa käytetään ilmakuivaa lehtipuuta, mieluimmin koivua tai leppää. Puussa ei saa olla kuorta eikä

Lisätiedot

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi)

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) q LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI LÄPI! Se sisältää tärkeää tietoa turvallisuudesta. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) KÄÄNNÖS ALKUPERÄISESTÄ OHJEESTA TUOTTEEN KUVAUS 1 1. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) SÄHKÖPOLKUPYÖRÄT

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

1 ON +I::::~I+ 50 Tekniset selostukset ETS. Varmuusventtiilin

1 ON +I::::~I+ 50 Tekniset selostukset ETS. Varmuusventtiilin 26 ~ 21 6. 17 = o flit 1 1 Polttoainesailio 2 Polttoainepumppu 3 Polttoainesuodatin 4 Polttoaineenjakoputki 5 Polttoaineen paineensaadin 6 LH-ohjausyksikko 7 Lampotila-anturi 8 Ruiskutusventtiili 9 Alipaineimuputki

Lisätiedot

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio Johdanto Tässä asiakirjassa kuvataan voimansiirtolinjaan liittyvät parametrit. Parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Johdanto

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu: 1/5 Etiketti 2.1: Palavat kaasut F+: Erittäin helposti syttyvää 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä Seuraava luettelo sisältää kuorma-autosta esikäsittelyvaiheiden aikana poistettavat voiteluaineet, nesteet ja osat. Määrät ovat likimääräisiä. Ympäristö Älä päästä nesteitä läikkymään maahan. Käytä aina

Lisätiedot

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä.

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä. 1 (5) Ajoneuvon tiedot SJY-512 Henkilöauto Toyota Prius Lähde: Liikenneasioiden rekisteri 23.10.2018 11:13 Verotiedot Käyttövoima Bensiini/Sähkö Veron peruste Päästöt (g/km) 104 Perusvero /päivä 0.457

Lisätiedot

F 50 KÄYTTÖOHJE. Dok: 101425-SF 0733

F 50 KÄYTTÖOHJE. Dok: 101425-SF 0733 KÄYTTÖOHJE KÄYTTÖ SWEPAC F 50 on tarkoitettu soran ja hiekan tiivistykseen pienissä rakennustöissä, kuten puutarhan betoni- tai tiilikiveysten alustoja tehtäessä. Laitteen kompakti toteutus mahdollistaa

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

Kattoluukku: Hollandia 300, 500, 600, 700, 710

Kattoluukku: Hollandia 300, 500, 600, 700, 710 Kattoluukun käyttäminen 1. Ohjauspaneelit (sähköinen ja elektroninen versio) Sähkökäyttöiset Hollandia 300 DeLuxe -versiot ilman liukuvaa aurinkosuojaa (aurinkoverholla tai ilman sitä), Hollandia 500 FreeDome

Lisätiedot

Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista.

Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista. F I A T 5 0 0 P I K A O P A S Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista. KOJELAUTA 1 Ohjauspyörän vasen vipu: ulkovalojen hallinta

Lisätiedot

PIKAOPAS E6000/8000-sarja

PIKAOPAS E6000/8000-sarja PIKAOPAS E6000/8000-sarja SISÄLLYSLUETTELO Akun lataaminen... 4 Akun asennus... 9 Akun irroittamien... 10 Pyörätietokoneen kiinnittäminen ja irrottaminen... 12 Virran kytkeminen päälle/pois... 13 Polkupyörällä

Lisätiedot

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 Asennus- ja käyttöohjeet (Rev. November 2012) 4149933, 4149936, 4149939 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä...3 2. Laitteen osat ja rakenne...3 2.1. Rakenne...4 3. Asennus...5

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE BONECO P340

KÄYTTÖOHJE BONECO P340 93 KÄYTTÖOHJE BONECO P340 94 YLEISKUVA JA OSIEN NIMET 4 5 1 Suojakansi 1 2 3 2 Esisuodatin 3 Suodatin A341 4 BONECO P340 5 Ohjauspaneeli ja näytöt 95 SISÄLTÖ Yleiskuva ja osien nimet 94 Toimitussisältö

Lisätiedot

TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ

TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ KÄYTTÖOHJEET DAR0480 Sisällysluettelo. Takuu sivu 1 Turvallisuusohjeet sivu 2 Käyttöohjeet sivu 3-4 Hoito ja huolto sivu 5 Säilytys sivu 6 Vianetsintä sivu 7 Osaluettelo/ tekniset

Lisätiedot

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Juhani Laurikko Principal Scientist VTT 6.6.2011 3.6.2011 2 TAUSTAT EU:n pakottavana tavoitteena on lisätä bioenergian käyttöä myös liikenteessä

Lisätiedot