SAVUKEITAAN UUTUUDET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAVUKEITAAN UUTUUDET"

Transkriptio

1 SAVUKEITAAN UUTUUDET eli bulletiini syksylle 2014 Juhani Brander: Nimikirja Proosateos. 354s. ISBN , 25,90. Kovakantinen. Nimikirja on hulvaton avain suomalaisten nimien alkuperään. Se selittää perinteisten nimikirjojen tapaan nimien etymologiset taustat, mutta myös niiden kantajiensa synnit. Nimikirja on kokeilevan proosan, surrealistisen mielikuvituksen ja absurdin, mustan huumorin riemuvoitto ja käsittää suurimman osan suomalaisista kalenterinimistä. Nimet yhdistyvät outojen assosiaatioiden kautta länsimaisen kulttuurin symbolikartastoon ja luovat ennennäkemättömiä yhteyksiä myös suomalaiseen kulttuuriin pesiytyneiden mielikuvien ja inhimillisten heikkouksien välille. Nimikulttuurin ylevyyden ja rappion taustalla kaikuu koko ajan rabelaismainen nauru. Juhani Brander (s.1978) on turkulainen kirjailija ja kriitikko.

2 Touko Kauppinen: Totaalirunoilija. Jyrki Pellisen henkilökuva. Elämäkerta. 230s. ISBN ,90. Pehmeäkantinen. Jyrki Pellinen on runoilija ja kuvataiteilija, josta ei voi kirjoittaa perinteistä elämäkertaa tai muistelmia. Vuonna 1962 runoilijana debytoinut, kirjallisuuspalkinnoilla juhlittu ja tähän mennessä kuutisenkymmentä kaunokirjallista teosta ja satoja maalauksia luonut Pellinen limittää elämäänsä teoksiinsa ja teoksiaan elämäänsä erikoisilla tavoilla ja tekee taidetta koko ajan niin maanista vauhtia, että ainoa mahdollisuus on hypätä mukaan itse taiteilijan elämään ja teoksiin. Touko Kauppisen Pellis-henkilökuva on lyyrinen matka elävään kulttuurihistoriaan.

3 Ville-Juhani Sutinen: Kiinalainen ruletti Esseekokoelma. 304s. ISBN , 22,90. Pehmeäkantinen. Kiinalainen ruletti on kirjailija ja kääntäjä Ville-Juhani Sutisen herpaantumatta kieppuva matka halki Kiinan maisemien ja samalla maan peilikuvan. Teoksessa tarkastellaan tätä suurta itämaata muinaisuuden ja mystiikan sijaan nykyhetken sekä arkitodellisuuden kautta. Aiheet vaihtelevat ruoasta mainospropagandaan, kääpiöstä luotijuniin ja aavekaupungeista tuoteväärennöksiin ja kaikki niistä kertovat Kiinan lisäksi siitä, millaisessa maailmassa me elämme ja kuljemme juuri nyt. Heräsin junan pysähtyessä ja katsoin ulos ikkunasta. En ollut varma, olinko avannut silmäni vai sulkenut ne.

4 Antti Hurskainen: Tapan sut Esseekokoelma. 220s. ISBN , 22,90. Pehmeäkantinen. Toisessa esseekokoelmassaan Antti Hurskainen (s.1986) tutkii pikkumaisuuden ja suuruuden eroa, muistelee ensimmäistä itsemurhaansa, kieltäytyy matkustamasta ja kuuntelee The Curea esikaupungissa. Tapan sut on omakohtainen uhkayritys löytää yleisestä harvinainen, populaarikulttuurin tuotteista elämän ylittävä voima. Tässä tehtävässä Paula Vesala osoittautuu yhtä tärkeäksi kuin Bruce Springsteen, mutta myös Ville Valoa ja komediasarja Huonosti käyttäytyviä miehiä tarvitaan puhumattakaan Vladimir Nabokovista ja Albert Camus ta, sillä korkean ja matalan eron Hurskainen määrittelee tapauskohtaisesti.

5 Mitä tupakka tarkoittaa? (toim. Ville-Juhani Sutinen) Esseitä. 192s. ISBN , 19,90. Pehmeäkantinen. Mitä tupakka tarkoittaa? Tähän kysymykseen yhdeksän kirjoittajaa etsii vastausta niin kaunokirjallisista, historiallisista, filosofisista kuin henkilökohtaisistakin näkökulmista. Puheenvuoroista paljastuu, että tupakka on ollut ja on edelleen monipuolinen kasvi ihmiselle ja koko ihmiskunnalle, ja sillä on useita arvaamattomiakin merkityksiä. Kirjoittajina Timo Hännikäinen, J. K. Ihalainen, Markku Koski, Asmo Koste, Miikka Laihinen, Esa Mäkijärvi, J. K. Silvennoinen, Ville-Juhani Sutinen ja Mark Twain.

6 Matti Mäkelä & Tero Tähtinen: Vanha metsuri ja metsähippi Kirjeenvaihtokokoelma. 222s. ISBN , 22,90. Pehmeäkantinen. Kirjailijat Matti Mäkelä ja Tero Tähtinen kohtasivat Shanghain talvessa talvella Tapaamisesta kehkeytyi ystävyys, yhteydenpito ja lopulta kokonainen kirja. Maaseudun vankkumattomana puolestapuhujana tunnettu Mäkelä ja vihreää oppia kaupunkioloissa toteuttava Tähtinen ottavat toisistaan mittaa näissä kirjeissä, joiden keskustelut vellovat metsienhoidosta metafysiikkaan, asuinmuodosta asanoihin, jääkiekosta jälleensyntymään ja Teemu Selänteestä Krishnamurtiin. Kahden sanankäyttäjän ajatuksenvaihdossa kipinöitä ja klapeja välillä lentelee, mutta Mäkelä ja Tähtinen löytävät yhteisen sävelen yllättävänkin monissa asioissa. Järkevä ja luontoa kunnioittava keskustalaisuus ei kenties olekaan niin kaukana maltillisesta cityvihreydestä kuin moni on kuvitellut.

7 Silvia Rannamaa: Kadrin päiväkirja Suomentanut Anniina Ljokkoi Nuortenromaani. 200s. ISBN , 23,90. Kovakantinen. Kadri on jäänyt sota-aikana orvoksi ja asuu köyhässä kellariasunnossa mumminsa kanssa. Mummi motkottaa ja luokkakaverit kiusaavat. Kadri haaveilee, että hänen sodassa kadonnut isänsä palaisi takaisin Viroon ja hän saisi oikean kodin. Kadrin päiväkirja on ollut vuosikymmeniä Viron suosituin tyttökirja, jota luetaan edelleen. Se on koskettava kertomus tytöstä, joka yrittää elää normaalia elämää sodan traumoista huolimatta. Elävä kieli vie suomalaislukijan keskelle Neuvosto-Tallinnaa, jossa kolisevat raitiovaunut ja nousevat uudet kerrostalot.

8 Virginia Woolf: Leskinainen ja papukaija Suomentanut Ville-Juhani Sutinen. Kuvitus Mika Vaaranmaa. Kovakantinen. Lasten kuvakirja. 64s. ISBN ,90 Modernien kirjailijoiden kärkijoukkoon lukeutuva englantilainen Virginia Woolf muistetaan erityisesti romaaneistaan, mutta hän kirjoitti elämänsä aikana myös yhden sadun. Leskinainen ja papukaija on tarina kampurajalkaisesta rouva Gagesta, suuresta perinnöstä sekä papukaijasta nimeltä James. Pieni ja opettavainen satu sivuaa monia Woolfin kirjoista tuttuja teemoja, ja sen tapahtumat sijoittuvat siihen samaan englantilaiseen maalaismiljööseen, jossa hän eli ja kirjoitti vuosia. Rodmellissa vieraillessaan saattaa yhä nähdä viisikymmentä vuotta sitten palaneen talon rauniot. Monet sanovat, että jos käy paikan päällä keskiyöllä, voi kuulla papukaijan naputtavan nokallaan tiililattiaa, ja toiset taas kertovat nähneensä vanhan naisen istuvan siellä valkoinen esiliina yllään.

9 Sir Richard Burton: Pyhiinvaellus arabin asussa Suomentanut Ville-Juhani Sutinen. Matkakirja. 140s. ISBN , 19,90. Pehmeäkantinen. Englantilaisen diplomaatin sir Richard Burtonin nuoruudenseikkailu Pyhiinvaellus arabin asussa seuraa 1800-luvun puolivälissä muslimeja heidän tärkeimmällä matkallaan. Päästäkseen perille ja voidakseen tehdä havaintoja incognito Burton naamioitui vaeltavaksi arabiksi ja sulautui osaksi pyhiinvaellusta tekevien ihmisten virtaa. Hän tarkkaili muslimimaiden tapoja ja elämää sekä matkustamisen ideaa kulkiessaan kohti länsimaalaisille silloin vielä lähes tuntematonta paikkaa. En tuhlannut juurikaan aikaa ystävieni hyvästelyyn. Kerroin heille varmuuden vuoksi, että matkustaisin Jeddaan ja sieltä Mekkaan, mutta päätin vakaasti, että menisinkin Jambun kautta Medinaan, jos mahdollista. Arabialainen sananlasku sanoo: Kätke aartesi ja matkasi määränpää.

10 Robert Louis Stevenson: Joutomaan kuninkaalliset Suomentanut Ville-Juhani Sutinen Matkaesseitä 200s. ISBN , 19,90. Pehmeäkantinen. Suuren skottikirjailija Robert Louis Stevensonin Joutomaan kuninkaalliset on samaan aikaan sekä matkakirja että panoraamakuva Amerikan kääntöpuolesta menneen ja modernin maailman risteyksessä. Kirjailija lähti luvulla viettämään vaimonsa kanssa kuherruskuukautta, ja he päätyivät asustelemaan hylättyyn kaivoskylään Kaliforniaan. Kirja kuvaa heidän tietään perille, kertoo pariskunnan arjesta aavekaupungissa ja pohtii matkan sekä jatkuvan muutoksen olemusta.

11 Robert Byron: Matka Oxianaan Suomentaneet Paula Hotti & Ville-Juhani Sutinen Matkakirja 360s. ISBN , 22,90. Pehmeäkantinen. Englantilaisen Robert Byronin toista maailmansotaa edeltänyt retki Euroopan reunalta aina Afganistanin pohjoisrajalle synnytti erään kirjallisuushistorian suurimmista matkateoksista. Tie Oxianaan on sisällöltään ja tyyliltään uraauurtava tarina ihmisen ja samalla koko ihmiskunnan matkasta maasta sekä ajasta toiseen. Se on pienten sattumusten ja suurten kysymysten kirja, joka käsittelee lukuisia teemoja arkkitehtuurista autoiluun sekä harhareiteistä viininviljelyyn Onkin sanottu, että Tie Oxianaan on matkakirjallisuudelle sama, mitä Ulysses oli romaanille ja Autio maa runoudelle.

12 Achille Chavée: Keitteitä Suomentanut Aki Räsänen. Aforismi- ja runoteos. 150s. ISBN , 21,90. Pehmeäkantinen. Achille Chavée ( ) oli belgialaisen surrealismin merkittävimpiä hahmoja, aforistikko ja runoilija. Vasemmistolaisen radikaalitaiteen perinteeseen asettuva Chavée osallistui myös Espanjan sisällissotaan vannoutuneena stalinistina, piileskeli myöhemmin natseja Belgiassa appivanhempiensa maatilalla, riitaantui ja sopi surrealismin ylipaavin André Bretonin kanssa ja kuoli lopulta keuhkosyöpään. Chavéen runous ja aforistiikka on provinsiaalisesta ja kansainvälisestä yhteisöllisyydestään huolimatta hyvin henkilökohtaista hermetismiä, esoteriaa ja alkemiaa luonto- ja hyönteissymboleineen. Voi kuitenkin sanoa, että ranskalaisen tunnustusrunouden perinne lyö Chavéen tuotannossa kättä hurjille aforistisille mielenpurkauksille, ja näiden yhdistyminen itämaisiin luontohetkiin, marxilaiseen termistöön ja itseironiaan luo mitä kiinnostavimman kattauksen belgialaisesta modernista runoudesta.

13 Guillame Apollinaire: Murhattu runoilija Suomentanut Jaana Seppänen. Tarinakokoelma. 224s. ISBN , 19,90. Pehmeäkantinen. Murhattu runoilija tarinakokoelma ilmestyi vuonna 1916 kun runoilija Guillaume Apollinaire palasi sodasta päähän haavoittuneena. Teos on velkaa ranskalaisen valistuksen suosimalle genrelle conte philosophique, mutta se maksaa velkansa samaan aikaan sekä virkistävän irvailevalla että traagisella ironialla. Tunnelmat ovat surrealistisia, tapahtumat unenomaisia, tyylit vaihtuvat lastenkamaritarinoista pikkutuhmuuksiin ja klassiseen kauhuun. Hätkähdyttävänä ja rujona pohjavireenä kulkee kuolema. Kirja on satiirinen läpileikkaus ensimmäisen maailmansodan aikaisesta eurooppalaisesta ajatusmaailmasta ja elämäntyylistä. Se on yllättävän moderni virtuaalitodellisuutta ennakoivine näkyineen ja typeränvaarallisen mediakohun sekä individualistisen hedonismin raikkaassa kritiikissään. Apollinaire pilkkaa kaikkea yhtäläisellä riemulla, liikkuu notkeasti kuin kissa eurooppalaisessa kulttuurimaisemassa.

14 Martin Glaz Serup: Kenttä Suomentaneet Esa Mäkijärvi ja Oscar Rossi. Runokokoelma 112s. ISBN , 19,90. Pehmeäkantinen. Kenttä on tanskalaisen nykyrunouden merkkiteoksia. Kriitikko ja teoreetikko Johanna Drucker kuvaa Kenttää seuraavanlaisesti: Kenttä on samanaikaisesti nouseva ilmiö, aikamme tavallisuudenilmaisu, sekä merkillisellä tavalla tunteeton banaliteettien alue. Ironia ja nokkeluus kääntävät latteiden toteamusten sävyn eksistentiaalisesta leikkisäksi, kieroksi, hassunkuriseksi, jopa omituisen omahyväiseksi kaikessa itsetutkiskelussaan ja tyytymättömyydessäänkin. Kenttä on kummallinen, haastava ja innostava runoteos. Martin Glaz Serup (s.1978) on nouseva eurooppalainen ääni.

15 Myynti Erno Selänne Sisältö Ville Hytönen Savukeitaan oma kirjakauppa Tulenkantajat Hämeenpuisto Tampere

16 Savukeitaan uudistunut nettikauppa Kirjat ovat kuin Fin de sièclen aikakaudelta, mutta nettikauppa on vihdoin tätä päivää. Tervetuloa!

SAVUKEITAAN UUTUUDET

SAVUKEITAAN UUTUUDET SAVUKEITAAN UUTUUDET eli bulletiini keväälle 2016 Kirsi Alaniva: Villa Vietin linnut Kovakantinen, 200s. 28,90. Romaani. ISBN 978-952-268-160-7 Ellie syntyi sukupolvien ketjuun keskelle routivaa saarta.

Lisätiedot

SAVUKEITAAN UUTUUDET Kevät 2015

SAVUKEITAAN UUTUUDET Kevät 2015 SAVUKEITAAN UUTUUDET Kevät 2015 Ville Hytönen & Ville-Juhani Sutinen: Ismailiitti ja lännenmies, 220s. Matkakolumnikokoelma. 22,90 ISBN 978-952-268-121-8 Kaksi maailmanmatkaajakirjailijaa Hytönen ja Sutinen,

Lisätiedot

SAVUKEITAAN UUTUUDET

SAVUKEITAAN UUTUUDET SAVUKEITAAN UUTUUDET eli bulletiini syksylle 2015 Filippo Tommasso Marinetti & Fillía: Futuristinen keittiö ruokakulttuuria ja reseptejä (Suomentanut Pauliina de Anna), 300s. Kovakantinen. 978-952-268-152-2.

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Paulo Coelho. Paulo Coelho on kirjoittanut myös nämä kirjat. Kunnioitus Kalenteri 2014

Paulo Coelho. Paulo Coelho on kirjoittanut myös nämä kirjat. Kunnioitus Kalenteri 2014 Kalenterit Kunnioitus Kalenteri 2014 paulo Coelhon huippusuosittu vuosikalenteri julkaistaan nyt kahdeksatta kertaa. Kalenteri sisältää myös vuoden tärkeimmät pyhä-, merkki- ja liputuspäivät. Kalenterin

Lisätiedot

Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta MATKAILUTUTKIMUKSEN VALINTAKOE Valintakoekirja:

Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta MATKAILUTUTKIMUKSEN VALINTAKOE Valintakoekirja: Lapin yliopisto MATKAILUTUTKIMUKSEN VALINTAKOE 10.6.2010 Valintakoekirja: Kostiainen, Ahtola, Koivunen, Korpela & Syrjämaa: Matkailijan ihmeellinen maailma. Matkailun historia vanhalta ajalta omaan aikaamme.

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Lieto

Lasten ja nuorten Lieto Lasten ja nuorten Lieto Anja Hänninen: Mylly tontun tarinoita (1998) Röhmöjen satumaista elämää (2006) Michel Karra: Kesä -56 (1997) Romaani vie 1950-luvulle 16-vuotiaan nuorukaisen dramaattisten tapahtumien

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Elena Köning. Kieli- ja käännöstieteiden laitos Slaavilainen filologia Pro -gradu tutkielma Toukokuu 2006

Elena Köning. Kieli- ja käännöstieteiden laitos Slaavilainen filologia Pro -gradu tutkielma Toukokuu 2006 Elena Köning. Kieli- ja käännöstieteiden laitos Slaavilainen filologia Pro -gradu tutkielma Toukokuu 2006 Tampereen yliopisto Slaavilainen filologia Kieli ja käännöstieteiden laitos ELENA KÖNING: Andrei

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Fellmannin pelto -performanssi 2013.

Fellmannin pelto -performanssi 2013. Fellmannin pelto -performanssi 2013. Sanakuva Kollektiivi on tanssija Meri-Tuuli Risbergin, graafisen suunnittelijan Marion Robinsonin ja kirjailija Heikki Sauren vuonna 2013 perustama monitaiteellinen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Transnationaali näkökulma suomalaisen elokuvan tyyliin

Transnationaali näkökulma suomalaisen elokuvan tyyliin Transnationaali näkökulma suomalaisen elokuvan tyyliin Laveata tietä, 1931 FT tutkijatohtori Jaakko Seppälä Helsingin yliopisto / Elokuva- ja televisiotutkimus Kansallisen rajallisuus Suomalaista elokuvaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Outo Eurooppa. Sanna Oksanen, Sara Valli, Ilari Aalto, Heidi Lehto, Minna Nieminen, Katja Nurmi, Kerttu Rajaniemi, Kaisa Luhta

Outo Eurooppa. Sanna Oksanen, Sara Valli, Ilari Aalto, Heidi Lehto, Minna Nieminen, Katja Nurmi, Kerttu Rajaniemi, Kaisa Luhta Outo Eurooppa Sanna Oksanen, Sara Valli, Ilari Aalto, Heidi Lehto, Minna Nieminen, Katja Nurmi, Kerttu Rajaniemi, Kaisa Luhta Kulttuurien kohtaamisia Levantissa ja Ottomaanien imperiumissa 1500-1700-luvuilla:

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet Kaarina 1 / 2 Uutuusluettelo 2.12.2015 Uutuudet ajalla 1.11.2015-30.11.2015 Uutuuksia: 17 nimekettä Yksikkö: Piikkiön kirjasto Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 5 LUONNONTIETEET. MATEMATIIKKA. LÄÄKETIEDE

Lisätiedot

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN Retki alkoi aamukahvilla matkan varrella, retkeläisiä oli 13. Kuljetuksesta huolehti Salon Tilausmatkojen oma julkkis, maailmanmatkaaja Jani, jonka

Lisätiedot

Salin perällä on outoja tekeleitä. Kun menee lähelle katsomaan näkee vinkuroita, kummallisia kulmikkaita piirrelmiä!

Salin perällä on outoja tekeleitä. Kun menee lähelle katsomaan näkee vinkuroita, kummallisia kulmikkaita piirrelmiä! Modernismi kokeili uudenlaista muotoa ja sisältöä. Edwin Lydén toi näyttelyyn esille abstrakteja teoksiaan. Maria ei ollut ainoa, joka ei ymmärtänyt uutta taidetta. Avantgarden etujoukoille ei ollut maassamme

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

LIIKELAHJAT Kevät 2015

LIIKELAHJAT Kevät 2015 LIIKELAHJAT Kevät 2015 1 Monta hyvää syytä valita Aarikka-lahja Tervetuloa tekemään onnistuneita lahjavalintoja! Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Sirpa Grev sirpa.grev@aarikka.com p. 040 544 4212 Paula Heinikangas

Lisätiedot

Lataa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking. Lataa

Lataa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking. Lataa Lataa Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking Lataa Kirjailija: Stephen Hawking ISBN: 9789510284001 Sivumäärä: 215 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.67 Mb Stephen Hawkingin menestysteos Ajan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Moni-ilmeinen vanhenemisen tutkimus - tutkimuskavalkadi. J.P. Roosin Suomalainen elämä (1987)

Moni-ilmeinen vanhenemisen tutkimus - tutkimuskavalkadi. J.P. Roosin Suomalainen elämä (1987) Vanhenemisen tutkimuksen johdantokurssi 8.11.2016 Moni-ilmeinen vanhenemisen tutkimus - tutkimuskavalkadi J.P. Roosin Suomalainen elämä (1987) toi sukupolvet suomalaiseen yhteiskuntatutkimukseen Aineistona

Lisätiedot

Kritiikki: Hurjaa vyörytystä Ahjossa - Muut taiteilijat uhkaavat jäädä Reima Hirvosen shamanistisen teosmyllerryksen jalkoihin

Kritiikki: Hurjaa vyörytystä Ahjossa - Muut taiteilijat uhkaavat jäädä Reima Hirvosen shamanistisen teosmyllerryksen jalkoihin Kritiikki: Hurjaa vyörytystä Ahjossa - Muut taiteilijat uhkaavat jäädä Reima Hirvosen shamanistisen teosmyllerryksen jalkoihin Olli Sorjonen Kimmo Kirves Reima Hirvosen näyttelyssä on yli 60 yksittäistä

Lisätiedot

Tulevaisuusohjausta kaikille ja kaikkialle

Tulevaisuusohjausta kaikille ja kaikkialle Tulevaisuusohjausta kaikille ja kaikkialle - ratkaisu vai ongelma? Educa-messut 24.1.2014 Leena Jokinen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Vaihtoehtoisten henkilökohtaisten tulevaisuuksien hahmottamista

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Ihmeellinen kehoni Kirjat LI L 1

Luokka Tekijä Nimeke Materiaali Niteet. Ihmeellinen kehoni Kirjat LI L 1 1 / 2 Uutuuksia: 16 nimekettä Osasto: Lapset TIETOKIRJALLISUUS 5 LUONNONTIETEET. MATEMATIIKKA. LÄÄKETIEDE 59.1 Martin, Ruth, Ihmeellinen kehoni Kirjat LI L 1 6 TEKNIIKKA. TEOLLISUUS. KÄSITYÖ. MAA- JA METSÄTALOUS

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kirsi Mutka-Paintola 21.11.2013 Kestävän toiminnan tavoitteet: - Yrityksen arvot - Yrityksen

Lisätiedot

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen.

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. 2 Kautta historian moni uusi ja ihmeellinen asia on nähnyt päivänvalon Hakaniemessä. Tarina jatkuu,

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Kuka on maahanmuuttaja? Milloin lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Turun ammatti-instituuttiin tulevat maahanmuuttajaopiskelijat

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville Kustannus Aarni 2018 Ensimmäinen painos, 2018 Kustannus Aarni Kannen piirrokset ja suunnittelu: Noora Jantunen Takakannen kuva: Hanna-Maria Hämäläinen

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Jukka-Pekka Levy. Kettukin vuoden taiteilija 2011

Jukka-Pekka Levy. Kettukin vuoden taiteilija 2011 Jukka-Pekka Levy Kettukin vuoden taiteilija 2011 AURINKOPOIKA Galleria ARX, Hämeenlinna 22.3. 21.4.2011 Puupiirroskollaasi Jukka-Pekka Levy - Aurinkopoika Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry Taitto:

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Lataa Lohikäärmeen lääketiede 2 - Elina Hytönen. Lataa

Lataa Lohikäärmeen lääketiede 2 - Elina Hytönen. Lataa Lataa Lohikäärmeen lääketiede 2 - Elina Hytönen Lataa Kirjailija: Elina Hytönen ISBN: 9789526744902 Sivumäärä: 379 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.36 Mb Lohikäärmeen lääketiede II kuvailee päämeridiaanien

Lisätiedot

KOLERAN. runokevät 2017

KOLERAN. runokevät 2017 KOLERAN runokevät 2017 Viime vuosi oli Koleralle antoisa. Virpi Vairisen teos Kuten avata äkisti oli ehdokkaana Tanssiva karhu -palkinnon saajaksi ja Aura Nurmen teos Villieläimiä sai kunniamaininnan Helsingin

Lisätiedot

Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä,

Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä, Nina Kivirasi Ninan toinen vuosi vie07-luokalla. Joskus Ninasta tuntuu, että aika loppuu jokaisen työn kohdalla kesken. Nina ei vieläkään pidä koulunkäynnistä, mutta hänen mielestä ammattikoulu on paljon

Lisätiedot

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN on uusi kahden arkkitehdin perustama oululainen design-studio. Parhaillaan työn alla on korusuunnittelua, ja ensimmäinen mallisto "Origami" julkistetaan

Lisätiedot

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa.

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. a j o n u R n a a m luke Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. Tarpeellisia käsitteitä N I N

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Lataa Arjan saunakirja - Arja Saijonmaa. Lataa

Lataa Arjan saunakirja - Arja Saijonmaa. Lataa Lataa Arjan saunakirja - Arja Saijonmaa Lataa Kirjailija: Arja Saijonmaa ISBN: 9789525705294 Sivumäärä: 316 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.63 Mb Arjan saunakirja kertoo saunasta elämäntapana, henkisen

Lisätiedot

Avaruuden muoto. Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa erilaisilla pinnoilla.

Avaruuden muoto. Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa erilaisilla pinnoilla. Avaruuden muoto Avainsanat: torus, Kleinin pullo, topologia Luokkataso: 6.-9. luokka, lukio Välineet: kyniä, pelilaudat (liitteenä) Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa

Lisätiedot

David Safier. David Safier on kirjoittanut myös nämä kirjat. Happy Family

David Safier. David Safier on kirjoittanut myös nämä kirjat. Happy Family Huumori David Safier Happy Family neljääkymmentä ikävuottaan lähestyvä Emma Wünschmann on uhrannut lupaavan uransa kustannusalalla perheensä vuoksi. Emman lastenkirjakauppa on konkurssin partaalla,

Lisätiedot

Nuoret miehet - mahdotonta vinkata? Esko Nousiainen

Nuoret miehet - mahdotonta vinkata? Esko Nousiainen Nuoret miehet - mahdotonta vinkata? Esko Nousiainen esko.nousiainen@student.oulu.fi 15.09.2016 Kokemukset Ensimmäinen vinkkauskertani oli 2011 vuonna Rovaniemen ammattikoulun opiskelijoille. Nuoret miehet:

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät

2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 2. luokan lukudiplomikirjat ja - tehtävät Kuva: Milla Kulmala diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

Miten me teemme arjesta antoisampaa?

Miten me teemme arjesta antoisampaa? Miten me teemme arjesta antoisampaa? Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi Jyväskylä 25.-26.3.2015 Rinnakkaissessio 26.3.2015 Hanna Rousku / varhaiskasvatuksen esimies, Masku kasv.. kandidaatti (KM-opiskelija),

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Koko kaupungin henkilö V

Koko kaupungin henkilö V Koko kaupungin henkilö V Kuva: Reija Hirvikoski Lasten ja aikuisten näytelmä Aapelin romaanista Koko kaupungin Vinski Aapelin lastenkirjojen rakastettu sankari Vinski kiertää Suomea kesällä 2014 nimellä

Lisätiedot

Lähtöaika Nimi Seura Sukupuoli Sarja Painoluokka

Lähtöaika Nimi Seura Sukupuoli Sarja Painoluokka Lähtöaika Nimi Seura Sukupuoli Sarja Painoluokka Lava Erä 1 12.00 1 Riikka Viiala K4 Center naiset LC 1 kg -3 kg 2 Minna Silvennoinen Hakalanmäen Ryhti ry naiset LC 1 kg -3 kg 3 Johanna Soiluaho Tahdonvoiman

Lisätiedot

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Kokemusasiantuntija Anita Sinanbegovic ja VTM, suunnittelija Kia Lundqvist, Turun

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Ideoita elävästä perinnöstä

Ideoita elävästä perinnöstä 1 Ideoita elävästä perinnöstä Käsitöiden tekeminen ja siihen liittyvä tietotaito on aineetonta kulttuuriperintöä. Aineettomuus näyttäytyy tiedoissa ja tekemisen taidoissa, joiden myötä käsityöt syntyvät.

Lisätiedot

AKSELI GALLEN-KALLELA PEKKA HALONEN. taidemaalari. taidemaalari. naimisissa, isä, kolme lasta (yksi kuoli lapsena) naimisissa, isä, kahdeksan lasta

AKSELI GALLEN-KALLELA PEKKA HALONEN. taidemaalari. taidemaalari. naimisissa, isä, kolme lasta (yksi kuoli lapsena) naimisissa, isä, kahdeksan lasta PEKKA HALONEN taidemaalari naimisissa, isä, kahdeksan lasta rakasti luontoa, tarkkaili lintuja, tarvitsi maaseudun rauhaa, kalasti työskenteli ateljeessa, suunnitteli ateljeekodin perheelleen herrasmies,

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä!

Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! TALOMUSEO GLIMS Kesä 2015 elävää historiaa joka päivä! Kuva: Olli Hakamies Glimsintie 1, Espoo (Jorvin sairaalan vieressä) www.espoonkaupunginmuseo.fi TALOMUSEO GLIMS Glimsintie 1, 02740 Espoo (Jorvin

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi Oman kirjasi tekee Erkki Luumi Kirjatalo Ekiteki sijaitsee Hämeenkyrön kansallismaisemissa F. E. Sillanpään syntysijoilla Maisematien ja Trossitien risteyksessä kaksi kilometriä Kolmostieltä Mahnala-Timi-liittymästä,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Filosofia ja systeemiajattelu

Filosofia ja systeemiajattelu Filosofia ja systeemiajattelu Luento 3 Wonderwall Filosofi Esa Saarinen Prof., tuotantotalous, SCI Aalto-yliopisto, Aalto-sali 1.2.2017 Saatamme käyttää itseämme hämmästyttävän kapeasti 1. Arvonantajina

Lisätiedot

Räjäytetään taidemarkkinat! Seminaaritehtävien avainlöydökset: esimerkkejä ja yhteenvetoa keskusteluista

Räjäytetään taidemarkkinat! Seminaaritehtävien avainlöydökset: esimerkkejä ja yhteenvetoa keskusteluista Räjäytetään taidemarkkinat! Seminaaritehtävien avainlöydökset: esimerkkejä ja yhteenvetoa keskusteluista ? Miten saada tavalliset suomalaiset ostamaan arvokkaampia teoksia kuin nykyään? Kerro entistä paremmin

Lisätiedot

Lataa Taakkasiirtymä - Pirkko Siltala. Lataa

Lataa Taakkasiirtymä - Pirkko Siltala. Lataa Lataa Taakkasiirtymä - Pirkko Siltala Lataa Kirjailija: Pirkko Siltala ISBN: 9789525519341 Sivumäärä: 210 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.92 Mb TRAUMAN SIIRTO YLI SUKUPOLVIENTämä kirja on ylisukupolvisia

Lisätiedot

Nehemia rakentaa muurin

Nehemia rakentaa muurin Nettiraamattu lapsille Nehemia rakentaa muurin Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Tie Rovaniemen uuteen imagoon

Tie Rovaniemen uuteen imagoon Tie Rovaniemen uuteen imagoon Joulupukki elävä tarina Brändilupaus ja ydinarvot Elävä tarina on se, joka erottaa meidät muista kaupungeista ja tekee meistä siten kiinnostavan muille. Se on yhteenveto siitä,

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Isyyttä arjessa ja ihanteissa. KT Johanna Mykkänen & FM Ilana Aalto

Isyyttä arjessa ja ihanteissa. KT Johanna Mykkänen & FM Ilana Aalto Isyyttä arjessa ja ihanteissa KT Johanna Mykkänen & FM Ilana Aalto Mitä on tehty ja miksi? Tilannekatsaus tämän hetken isyyden tutkimuksen sisältöihin ja menetelmiin Tarkoituksena vastata kysymyksiin mitä

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT NENÄPÄIVÄ GRAAFINEN OHJEISTUS 2014 NENÄPÄIVÄ

GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT NENÄPÄIVÄ GRAAFINEN OHJEISTUS 2014 NENÄPÄIVÄ GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT GRAAFINEN OHJEISTUS 2014 GRAAFINEN OHJEISTUS LOGOT LOGO Nenäpäivä-tunnuksen kanssa saa leikkiä ja käyttää mielikuvitusta. Tunnukselle saa löytää uusia mitä merkityksellisempiä

Lisätiedot

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen PIENI RETKI KUVAAN Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen Sovella kohderyhmän ja iän mukaan. Perusasioita voidaan käsitellä jo ennen näyttelykäyntiä esim. teosluettelon kanssa. PERUSASIAT

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 12.2.2014 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 12.2.2014 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 12.2.2014 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 26 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä.

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali Etsi tiedot ja täydennä Camille Saint-Saëns oli säveltäjä. Etsi kuva säveltäjästä. Hän eli vuosina. Eläinten karnevaalin osat Yhdistä sävellyksen osa oikeaan soittimeen.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Lataa Linnut Suomen luonnossa - Antti Halkka. Lataa

Lataa Linnut Suomen luonnossa - Antti Halkka. Lataa Lataa Linnut Suomen luonnossa - Antti Halkka Lataa Kirjailija: Antti Halkka ISBN: 9789511215165 Sivumäärä: 183 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.95 Mb FM Antti Halkka on Suomen luonto -lehden toimittaja.

Lisätiedot

TYÖVIHKO 2 - 2 - VIERUMÄELLE ASUNTOJA, ASUKKAITA JA TYÖNTEKIJÖITÄ 1 MITÄ MIELTÄ OLET? www.heinola.fi / maankäytöntehostaminen

TYÖVIHKO 2 - 2 - VIERUMÄELLE ASUNTOJA, ASUKKAITA JA TYÖNTEKIJÖITÄ 1 MITÄ MIELTÄ OLET? www.heinola.fi / maankäytöntehostaminen - 2 - VRUMÄELLE ASUNTOJA, ASUKKAITA JA TYÖNTEKIJÖITÄ 1 KERRO MLIPITEESI JA IDEASI - TÄYTÄ JA PALAUTA TYÖVIHKO 16.12.2010 MNESSÄ! Postita vihko osoitteeseen Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Ratakatu 19 B

Lisätiedot

Camilla Mickwitz EMILIA

Camilla Mickwitz EMILIA Camilla Mickwitz EMILIA Kuvittaja Camilla Mickwitz (1937 1989) Camilla Mickwitz oli 1970- ja 1980-luvulla tärkeä vaikuttajahahmo suomalaisen lastenkulttuurin tekijöiden joukossa niin kuvataiteen, kirjallisuuden

Lisätiedot

Lataa Ammattina potilas - Pirjo Kainulainen. Lataa

Lataa Ammattina potilas - Pirjo Kainulainen. Lataa Lataa Ammattina potilas - Pirjo Kainulainen Lataa Kirjailija: Pirjo Kainulainen ISBN: 9789522641847 Sivumäärä: 134 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.82 Mb Ammattina potilas on koskettava ja omakohtainen

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

Lataa Turvapaikkoja elämälle. Lataa

Lataa Turvapaikkoja elämälle. Lataa Lataa Turvapaikkoja elämälle Lataa ISBN: 9789529374274 Sivumäärä: 207 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.94 Mb Luonnonperintösäätiön 20-vuotisjuhlakirja esittelee 15 aluetta kuvin, kartoin ja monipuolisin

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Moni-ilmeinen vanhenemisen tutkimus

Moni-ilmeinen vanhenemisen tutkimus Vanhenemisen tutkimuksen johdantokurssi 8. 9. 2015 Moni-ilmeinen vanhenemisen tutkimus Vanhenemisen tutkimusta (elämäkerta- ja sukupolvitutkimusta) yhteiskuntapolitiikan oppiaineessa Helsingin yliopistossa

Lisätiedot