Pellettilämmitysjärjestelmän huolto ja kunnossapito

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pellettilämmitysjärjestelmän huolto ja kunnossapito"

Transkriptio

1 Nuohooja-lehti 2/2007 Kirjoittajat: - Tytti Laitinen, Jyväskylä Innovation Oy / BENET Bioenergiaverkosto - Reine Piippo, Suomen Pellettienergiayhdistys ry Valokuvat: ks. erilliset kuvaselosteet Pellettilämmitysjärjestelmän huolto ja kunnossapito Rakennustutkimus RTS Oy:n mukaan Suomessa rakennettiin viime vuonna omakotitaloa. Puu- ja pellettilämmittäjien osuus on kasvanut 11 prosentista 13 prosenttiin. Tämän lisäksi pellettilämmitys kiinnostaa tällä hetkellä etenkin öljyllä lämmittäviä omakotitalon asukkaita. Koska pellettilämmityslaitteisto vaatii säännöllistä huoltoa ja kunnossapitoa toimiakseen kunnolla, lisääntyvät myös nuohoojien huolto- ja kunnossapitotyöt tällä sektorilla. Mikä pellettilämmitys? Yleisesti ottaen pellettilämmitys toimii kuten mikä tahansa vesikeskuslämmitys. Kattilahuoneeseen tarvitaan pellettikattila ja -poltin sekä lisäksi pellettivarasto. Pellettikattiloita ja -polttimia on markkinoilla useita malleja kuin myös koulutettuja asentajia. Laitteissa on tapahtunut viime vuosien aikana paljon kehitystä. Huoltovälit ovat pidentyneet ja vähäinen toimien vaatima aika ovat oleellisesti parantaneet pellettijärjestelmien käyttömukavuutta. Kokonaisinvestointi vaihtelee laitetyypeittäin noin Pelletit vaativat öljyä enemmän tilaa varastoinnissa. Lämpöyksikköä kohden öljy mahtuu noin puolta pienempään tilaan. Paras pellettivarasto on noin 6-8 kuution vetoinen pystyvarasto. Siihen polttoaine on helppo täyttää ja käyttää. Varastoja löytyy tehdastekoisina tai sen voi rakentaa tai rakennuttaa sisä- tai ulkotiloihin. Varaston paloturvallisuuteen ja sijoitteluun liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä paikalliseen paloviranomaiseen. Suurta varastoa ei ole välttämätöntä rakentaa vaan toimeen tulee myös suursäkkien ja päivä- tai viikkosäiliön avulla. Pelletit ovat edullisimpia hankkia puhallusautolla, joka ajaa pihaan ja täyttää säiliön nopeasti ja siististi. Öljystä ja sähköstä pelletteihin - polttoaineen vaihto kannattaa Pelletin kilowattituntihinta on noin 3,8 senttiä kuntaluokassa 1 (sis. alv ja kuljetus). Hinta vaihtelee jonkin verran alueittain toimitusmatkojen ja toimituserien mukaan. Viime aikoina pellettin hinta on noussut jonkin verran, mutta se on edelleen öljyn ja sähkön energiahintaa edullisempaa. Korotuksista huolimatta pelletin hinta on pysynyt suhteellisen vakaana, sillä raaka-aineen hankinta ja pelletöinti eivät ole juurikaan kytköksissä muiden energioiden heilahteluihin.

2 Kuva 1. Pellettilämmitysjärjestelmän periaatekuva Pellettilämmitysjärjestelmän huolto ja kunnossapito Laitetoimittaja on velvollinen toimittamaan toimitukseen kuuluvana käyttö- ja asennusohjeet, joita noudattaen laitteistoa voidaan turvallisesti käyttää ja ylläpitää valmistajan antama takuu. Ohjeet liittyvät järjestelmän käyttöön, kunnossapitoon, tarkastuksiin, säätämiseen, valvontaan yms. toimenpiteisiin. Kiinteän polttoaineen kattilat pitää nuohota useammin kuin öljykattilat. Nuohousväli riippuu kattilan tyypistä. Kattilan mitoitus, käyttöolosuhteet, polttoaineen laatu ja palaminen vaikuttavat myös asiaan ja sen takia on vaikea tarkkaan arvioida nuohousväliä. Periaatteessa nuohous on tehtävä, kun savukaasujen lämpötila nousee yli C:een. Ehdoton yläraja savukaasujen lämpötilalle on tavallisesti 350 C. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että laitteet puhdistetaan ja huolletaan kerran kuukaudessa, lämmityskaudella useamminkin. Joissakin pellettikattiloissa on itsessään polttotilan automaattinen puhdistus, jonka huolloksi riittää tuhkan poisto muutaman kerran vuodessa. Tuhka poistetaan käsin kolalla, tuhkanpoistoimurilla tai mekaanisesti esimerkiksi tuhkanpoistoruuvilla. Lämmityskattilan nuohouksen jälkeen tuhka on poistettava myös kattilan takaosasta konvektiosolien alta sekä savuhormin alapäästä. Tuhkaa on käsiteltävä huolellisesti tulipalovaaran takia. Tulipalo voi syntyä esimerkiksi kuuman, palamatonta pellettiä sisältävän tuhkan joutuessa tekemisiin ilman kanssa. Kattiloissa on tarvittavat huolto- ja nuohousluukut. Konvektio-osa on helppo puhdistaa kattilan päällä olevista luukuista harjaamalla. Puhdistusharjat kuuluvat kattilatoimitukseen. Huoltojen yhteydessä on syytä tarkistaa, että kaikki kattilan luukut ovat tiiviitä, eikä niissä ole vuotoja. Hormi tulee tutkia ja nuohota säännöllisesti vuoden välein.

3 Polttoainevaraston puhdistaminen Pellettilaitteiden lisäksi pellettivarasto tulee puhdistaa pölystä ja purusta kerran vuodessa. Näin hienoainesta ei keräänny varaston pohjalle. Varaston puhdistus on parasta tehdä kesäaikaan, jolloin toimenpide aiheuttaa vähiten häiriöitä lämmöntuotannossa. Työ voidaan toki tehdä myös talvisaikaan, mutta tällöin joudutaan kytkemään varajärjestelmä työn ajaksi. Suurin osa syötön ongelmista johtuu liian suuresta hienoaineksen määrästä polttoaineessa. Lisäksi pellettivaraston tulee olla tiivis, jotta pelletti ei kostu sekä siinä on oltava hyvä ilmanvaihto ja -poisto. Hyvälaatuinen pelletti takaa onnistuneen palamistapahtuman Pelletin korkea laatu on edellytys polttimen luotettavalle toiminnalle. Raaka-aineen ja kuljetusten vaikutuksien lisäksi polttoaineen laatuun vaikuttavat asiakkaan poltto- ja varastointiratkaisut. Pelletin käsittelyssä ja kuljetuksessa syntyy hienoainesta. Osa hienoaineksesta kulkeutuu luonnollisesti polttoon, mutta osa jää varaston pohjalle. Jos tätä ei poisteta, lisää hienoainesta kertyy seuraavalla täytöllä. Tehtaalla hyvälaatuisen pelletin hienoaineksen määrä on alle kaksi painoprosenttia. Jakelun aikana hienoaineen määrä normaalisti lisääntyy, mutta on pellettien käsittelykestävyydestä riippuen <5 m-%. Jos hienoainesta on asiakkaan varastossa esim. yli 6 m-%, voi syynä suureen hienoainesmäärään olla liian pehmeä pelletti, väärä jakelutekniikka tai väärät varaston ominaisuudet. Kiinteän polttoaineen palamisessa syntyy pienhiukkaspäästöjä. Pienhiukkaspäästöt pysyvät alhaisina, kun polttoaine on tasalaatuista, polttolaitteet oikein säädettyjä ja polttoaineen syöttö tasaista, jolloin palo on hallittua. Pellettitakka sievä osa sisustusta Sähkölämmittäjät saavat säästöjä automaattisilla pellettitakoilla. Takat ovat siroja. Tyypilliset ulkomitat vastaavat pesukonetta, vain korkeutta on hieman enemmän. Pienimpien paino on noin sata kiloa, ja suurimmatkin painavat vain noin 300 kg, joten niitä varten ei tarvitse vahvistaa lattiaa. Jos pellettitakkaa verrataan varaavaan puu-uuniin tai takkaan, se on oleellisesti sirompi ja se antaa enemmän jatkuvaa lämmitystehoa. Pellettitakka tai avotakkaan sijoitettava takkasydän toimivat kuin lämminilmakehittimet. Sytytys tapahtuu napin painalluksella ja sähkövastuksen lämmittämä palamisilma sytyttää pelletit. Sähkömoottorit syöttävät laitteelle sekä polttoainetta että paloilmaa. Lämmöntuotto säädetään tarpeen mukaan. Puhallin siirtää lämmön huoneisiin. Takan tehoa säätää termostaatti. Takkoihin on saatavilla myös ilmanjakokanavistoa. Pellettitakoista pienimmät antavat lämpötehoa 3 9 kilowattia, suurimpien teho ulottuu yli 20 kw. Tehokkaimmat takat lämmittävät ilman lisäksi myös kiertovettä, joka puolestaan hoitaa lämpimän käyttöveden varaajaa ja mahdollista patteriverkkoa. Takkojen hinnat vaihtelevat noin

4 Jos talosta puuttuu savuhormi, ei sekään enää nykytekniikalla ole ongelma. Uudet kevythormit toimitetaan valmiina elementteinä, ja ne voidaan tukea suoraan lattiaan. Niiden asennus sujuu vaikka talvipakkasella, sillä työ vie vain muutaman tunnin. Automaattisten pellettitakkojen käyttö ja huolto on helppoa ja vie vähän aikaa. Polttomaljan ilmanottoaukot on syytä puhdistaa muutaman vuorokauden välein samoin kuin lämmönvaihtoputkisto. Tätä varten takoissa on valmiina nuohoimet, joilla putkistojen nuohous onnistuu muutamassa sekunnissa. Tuhkan poisto muutaman viikon välein käy helpoiten imurilla, jossa on tuhkanerottelija. Takan käyttömäärä vaikuttaa tuhkanpoiston tiheyteen. Pellettitakkojen vuosihuolto sisältää alapalotilan ja savukaasupropellin harjauksen ja imuroinnin. Kuva 2a ja 2b. Ilmakiertoinen pellettitakka siirtää lämmön puhaltimin huoneistoon (Ecotherm 8000, maahantuonti Tulituote Oy) Pellettilämmitysjärjestelmän käyttö ja huolto -koulutus Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin Bioenergiakeskus järjesti Saarijärvellä vuoden 2006 lopulla kolmipäiväisen koulutussarjan pellettilämmitysjärjestelmistä. Yhden päivän teemana oli Pellettilämmitysjärjestelmän käyttö ja huolto. Tähän päivään osallistui seitsemän nuohoojaa eri puolilta Suomea. Koulutuksessa nousi esille mm. hyvälaatuisen pelletin merkitys laitteiston käyttövarmuuteen, riittävä tilantarve puhdistustyöhön, pellettikattilan oikeaoppinen säätäminen sekä koulutuksen tarve. Palaute koulutuspäivästä oli kannustava ja niinpä yhteistyö Nuohousalan Keskusliitto ry:n kanssa käynnistettiin. Tavoitteena on järjestää syksyn 2007 aikana eri puolilla Suomea nuohoojille koulutusta pellettilämmitysjärjestelmien käytöstä ja huollosta. Koulutukset pyritään järjestämään koulutusympäristöissä, joissa on opetuskäytössä useampia pellettilaitteita (esim. pellettikontti, pellettikattila ja pellettitakka). Koulutuspäivistä tullaan tiedottamaan keskusliiton kautta.

5 Kuva 3a ja 3b. Pellettijärjestelmien koulutuspäivä Saarijärvellä (Pekka Äänismaa) Nuohoojien kokemus kentältä on ollut, että osa omakotitaloasukkaista huoltaa epäsäännöllisesti pellettilämmityslaitteita mikä aiheuttaa toimintahäiriöitä, epäpuhdasta palamista ja vähentää laitteiden elinikää. Nuohooja Kari Masalin on jo jonkin aikaa puhdistanut pellettilaitteita ja varastoja ja huomannut työssään, että laitteiden huollon laiminlyönti (esim. tuhka on poistamatta) johtuu usein asiakkaiden tietämättömyydestä ja kokemattomuudesta. Asukas on tyytyväinen niin kauan kuin laite ylipäätään toimii eikä seuraa polttoaineen kulutusta tai hyötysuhdetta. Yhtenä ajatuksena on ollut, että asukkaat voisivat tehdä nuohoojien kanssa sopimuksen pellettikattilan, - polttimen ja varaston säännöllisestä puhdistamisesta sekä muista lisäpalveluista. Masalinin mukaan osa nuohoojista onkin jo sopinut asiakkaiden kanssa pellettikattilan, -polttimen ja varaston puhdistamisesta, mutta toiminta ei ole ollut mitenkään säännöllistä vaan työstä on sovittu tilanteen mukaan erikseen. Vuosisopimus ulkopuolisen yrittäjän kanssa madaltaisi asukkaiden kynnystä valita pellettilämmitys, jos epäilyttää, että järjestelmän käyttö ja huolto ovat itselle hankala tehtävä. Masalin totesi myös, että pellettijärjestelmiin liittyvä koulutus nuohoojille on erittäin ajankohtaista, sillä pellettilämmitys yleistyy ja laitemalleja on runsaasti, joten koulutus parantaa nuohoojien ammattitaitoa ja mahdollistaa asiakkaiden paremman palvelun. Suomen Pellettienergiayhdistys ry:n www-sivuilta ( löytyy lämmityslaskuri, jolla on helppo vertailla oman talon pellettilämmitykseen siirtymisen kannattavuutta. Laskuriin voi itse asettaa opastetusti kiinteistöä koskevat laskentatiedot. Kustannusvertailun voi tehdä joko kiinteistön koon tai öljyn kulutuksen perusteella. Jyväskylä Innovation Oy koordinoi kansainvälistä EU:n osarahoittamaa BioHousing-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää omakoti- ja pientaloissa bioenergia nykyaikaiseksi lämmitysvaihtoehdoksi, jolloin tarjolla on tuotteita, palveluja, tietoa ja osaamista liittyen lämmitysjärjestelmien rakentamiseen, asentamiseen, huoltoon, käyttöön ja neuvontatyöhön. Lisätietoa hankkeesta

Lämmitystilayksikkö säästää aikaa talon muuhun rakentamiseen ja vapaaaikaan

Lämmitystilayksikkö säästää aikaa talon muuhun rakentamiseen ja vapaaaikaan Bioenergia-lehti 1/2008 Kirjoittaja: - Tytti Laitinen, Jyväskylä Innovation Oy - Pekka Äänismaa, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Bioenergiakeskus Valokuvat: ks. erilliset kuvaselosteet Lämmitystilayksikkö

Lisätiedot

Pelletillä edullisesti ilmastoystävällistä lämpöä

Pelletillä edullisesti ilmastoystävällistä lämpöä Pelletillä edullisesti ilmastoystävällistä lämpöä Lähilämpöilta Kämmenniemi, 27.9.2011 Hannes Tuohiniitty Pellettitakalla sähkölasku alas Ilmakiertoinen pellettitakka lämmittää aina 150 m2 pintaalaan asti

Lisätiedot

Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. www.pellettienergia.fi

Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. www.pellettienergia.fi Pelletti on modernia puulämmitystä Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. Pelletin valmistus Pelletti on puristettua puuta Raaka-aineena käytetään puunjalostusteollisuuden

Lisätiedot

T o i m i i k o ta l o s i l ä m m i t y s -

T o i m i i k o ta l o s i l ä m m i t y s - T o i m i i k o ta l o s i l ä m m i t y s - l a i t t e i s t o t u r v a l l i s e s t i, e n e r g i a t e h o k k a a s t i j a y m pä r i s t ö ä s ä ä s tä e n? Ky s y n u o h o o j a l t a s i!

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1 PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 1 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä ohjeistuksessa annetaan hyödyllistä

Lisätiedot

Moduulirakenteinen pellettiratkaisu Talotoimittajan toiveita

Moduulirakenteinen pellettiratkaisu Talotoimittajan toiveita Moduulirakenteinen pellettiratkaisu Talotoimittajan toiveita Lämmitystilaelementin osalta lähteenä on käytetty Evita Valkaman ja Ossi Toikkasen projektitöitä (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2007). Työt

Lisätiedot

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita 1 Vähemmän päästöjä ja miellyttävää lämpöä tulisijasta 1. Käytä kuivaa polttopuuta 2. Hanki tutkittu, tehokas ja

Lisätiedot

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Savupiipun tehtävä on saada aikaan vetoa palamista varten ja kuljettaa pois tuotetut savukaasut. Siksi savupiippu ja siihen liittyvät järjestelyt ovat äärimmäisen

Lisätiedot

Puukattilat Puhdasta lämpöä

Puukattilat Puhdasta lämpöä www.jäspi.fi Puukattilat Puhdasta lämpöä Jäspi Econature 40 Jäspi YPV 40 Jäspi Stoker 40 Jäspi Ecopuu 25 Puukattila lämmitysjärjestelmänä Puulämmityksessä käytettävä puu (halko,klapi) on kotimainen, edullinen,

Lisätiedot

KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011

KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011 KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011 MANU HOLLMÉN ESITYKSEN SISÄLTÖ Aluksi vähän polttopuusta Klapikattilatyypit yläpalo alapalo Käänteispalo Yhdistelmä Vedonrajoitin Oikea ilmansäätö, hyötysuhde 2 PUUN KOOSTUMUS

Lisätiedot

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Eija Alakangas, VTT Biohousing & Quality Wood Älykäs Energiahuolto EU-ohjelma 1. Puu kuivuu. Vesihöyry vapautuu. 2. Kaasumaiset palavat ainekset vapautuvat

Lisätiedot

Käyttö- ja Asennusohje 500 kw

Käyttö- ja Asennusohje 500 kw BIOLÄMPÖKESKUS Käyttö- ja Asennusohje 500 kw MEPU OY Mynämäentie 59 21900 Yläne Puh.(02)275 4444 mepu@mepu.com www.mepu.com Numero: D00160 Versio: Sisällysluettelo 25.4.2013 Mepu -hakelaitoksen käyttäjälle....

Lisätiedot

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 Asennus- ja käyttöohjeet (Rev. November 2012) 4149933, 4149936, 4149939 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä...3 2. Laitteen osat ja rakenne...3 2.1. Rakenne...4 3. Asennus...5

Lisätiedot

JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN

JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN YLÄPALOKATTILA JÄSPI 40 STOKER ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Valmistaja: Tuotekatu 11, PL 21, 21201 Raisio, Finland Puh. +358 2 4374 600 kaukora@kaukora.fi www.kaukora.fi 30.12.2008 JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN 1.

Lisätiedot

Lämpötekniikkaa hakkeelle ja puupelletille. Anssi Kokkonen

Lämpötekniikkaa hakkeelle ja puupelletille. Anssi Kokkonen Lämpötekniikkaa hakkeelle ja puupelletille Anssi Kokkonen 28.11.2016 Kaikki lähtee kunnon polttoaineesta! Pellettilämmityslaitteistot AvainEnergia Oy Länsikatu 15, 80110 Joensuu www.avainenergia.fi Polttoaineen

Lisätiedot

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta Turvaohje 6/2007 Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta SISÄLLYSLUETTELO 1. Turvaohjeen tarkoitus 2. Turvaohjeen velvoittavuus 3. Viranomaismääräykset 4. Määritelmiä 5.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ARIMAX 240, ARIMAX 240 K

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ARIMAX 240, ARIMAX 240 K ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ARIMAX 240, ARIMAX 240 K 1. YLEISTÄ Arimax 240 ja Arimax 240 k ovat taloudellisia, kestäviä ja ympäristöystävällisiä yläpaloisia puukäyttöisiä keskuslämmityskattiloita. Lämmitys

Lisätiedot

Kiinteän polttoaineen Arimax-kattilat

Kiinteän polttoaineen Arimax-kattilat Arimax puulämmitys Arimax ja 60 alapalokattilat Arimax 20 yläpalokattilat Arimax 2KP ja KP käänteispalokattilat Arimax 1100 ja 10 lämminvesivaraajat Kiinteän polttoaineen Arimax-kattilat Arimax kiinteän

Lisätiedot

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKÖMÄÄRISTÄ

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKÖMÄÄRISTÄ NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKÖMÄÄRISTÄ Tämä kirjelmä on annettu 2.2.2001 ja päivitetty 1.8.2005 ja 1.10.2014. 1 MÄÄRITELMIÄ Tulisija on

Lisätiedot

PELLETTILÄMMITTEISEN PIENTALON LÄMMITYS- JA VARASTOTILAELEMENTIN SUUNNITTELUOHJEET

PELLETTILÄMMITTEISEN PIENTALON LÄMMITYS- JA VARASTOTILAELEMENTIN SUUNNITTELUOHJEET www.biohousing.eu.com PELLETTILÄMMITTEISEN PIENTALON LÄMMITYS- JA VARASTOTILAELEMENTIN SUUNNITTELUOHJEET The sole responsibility of the content of this publication lies with the authors. It does not represent

Lisätiedot

Lämpöä pilkkeistä edullisesti ja puhtaasti. Pätkittäin puulämmityksestä

Lämpöä pilkkeistä edullisesti ja puhtaasti. Pätkittäin puulämmityksestä Lämpöä pilkkeistä edullisesti ja puhtaasti Pätkittäin puulämmityksestä Puu on kotimainen, uusiutuva polttoaine. Puunpoltto ei kiihdytä ilmastonmuutosta, sillä puut sitovat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia

Lisätiedot

Järkivihreä energiapäivä 24.4.2013 Forssa Sami Ronkainen

Järkivihreä energiapäivä 24.4.2013 Forssa Sami Ronkainen Järkivihreä energiapäivä 24.4.2013 Forssa Sami Ronkainen J. Nuosmaa Oy Energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten lämmitysjärjestelmien moniosaaja Lämmitysjärjestelmän räätälöinti ammattitaidolla Maailman

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ARIMAX 35 ARIMAX 60 1 1. YLEISTÄ Arimax 35 ja Arimax 60 ovat taloudellisia, kestäviä ja ympäristöystävällisiä alapaloisia puukäyttöisiä keskuslämmityskattiloita. Lämmitys on jaksottaista

Lisätiedot

pilkekattilan käyttäjälle

pilkekattilan käyttäjälle 1 pilkekattilan käyttäjälle Pilkkeet eli klapit ovat uusiutuvaa energiaa. Oikein käytettynä niiden hyödyntäminen on taloudellista ja ympäristöä säästävää. Suuri osa suomalaisista tuottaa käyttämänsä pilkkeen

Lisätiedot

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET Nämä työohjeet on annettu 2.2.2001. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005 ja 1.5.2008. Nuohoustyöohjeet Nuohousta on kautta aikojen tehty, jotta savuhormeihin ja

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

Lähilämpöä Teiskossa. 27.9.2011 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa

Lähilämpöä Teiskossa. 27.9.2011 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa Lähilämpöä Teiskossa 27.9.2011 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa Puulämpöä Pirkanmaalle Pirkanmaan metsäkeskus hallinnoi Hankeaika 1.12.2007 30.11.2012 Keskeisin tavoite on lisätä puun käyttöä maatilojen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 2 LÄMMITYS (1/2) Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Energiaeksperttikoulutus Osa 2 LÄMMITYS (1/2) Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Energiaeksperttikoulutus Osa 2 LÄMMITYS (1/2) Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 4.11.2015 Lauri Penttinen Sisältö Tietoa lämmitystavoista Kiinteistön

Lisätiedot

HAKE TP KOKU - Tankopurkainjärjestelmät 500-2000+ kw - Kuivatuhkaus - Kolakuljetin

HAKE TP KOKU - Tankopurkainjärjestelmät 500-2000+ kw - Kuivatuhkaus - Kolakuljetin KOTIMAISEN ENERGIAN LÄMPÖKESKUSJÄRJESTELMÄT HAKE TP KOKU - Tankopurkainjärjestelmät 500-2000+ kw - Kuivatuhkaus - Kolakuljetin HAKE TP KOKU - Tankopurkainjärjestelmät 500-2000+ kw - Märkätuhkaus - Kolakuljetin

Lisätiedot

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET Nämä Nuohousalan Keskusliiton tulisijoja ja savuhormeja koskevat tarkastus- ja nuohoustyöohjeet on annettu 2.2.2001. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005 ja 1.10.2014.

Lisätiedot

Biolämmityslaitteistojen määräaikaishuoltotyöt, puukattiloiden käyttö huolto

Biolämmityslaitteistojen määräaikaishuoltotyöt, puukattiloiden käyttö huolto LEY 2056 Biolämmityslaitteistojen määräaikaishuoltotyöt, puukattiloiden käyttö huolto. 09.04.2018 Tavoite Tavoitteet 1. Biopolttoaineella toimivan lämmitysjärjestelmän energiatehokkuuden parantaminen 2.

Lisätiedot

Puun poltto ja tulisijojen lämmitysohjeita.

Puun poltto ja tulisijojen lämmitysohjeita. Puun poltto ja tulisijojen lämmitysohjeita eija.alakangas@vtt.fi Käytä kuivaa polttopuuta Puiden varastoinnissa on estettävä maakosteuden pääsy puihin ja varasto on suojattava myös sateelta Sopiva polttopuun

Lisätiedot

Pellettitakat saneeraus ja uudiskohteissa. Ekokumppanit 30.8.2012 Hannes Tuohiniitty

Pellettitakat saneeraus ja uudiskohteissa. Ekokumppanit 30.8.2012 Hannes Tuohiniitty Pellettitakat saneeraus ja uudiskohteissa Energia = työ Öljylämmitys = Venäjäsidonnaisuus Venäjän öljysaatavuuden vakaus? Lähde: Bitrereport 2011 Saammeko enää jatkossa öljyä markkinoilta millään hinnalla?

Lisätiedot

Asennuksen perusasioita

Asennuksen perusasioita tt Asennuksen perusasioita Ennen kuin liität takkaa hormiin, olisi hyvä tarkistaa seuraavat asiat: - Piipun kunto (nuohooja) - Piipun vetoisuus (nuohooja) - Tarvittava turvaväli (palotarkastaja) - Turvallisuus

Lisätiedot

BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET OMAKOTITALOISSA. Urpo Hassinen BIOMAS hanke

BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET OMAKOTITALOISSA. Urpo Hassinen BIOMAS hanke BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET OMAKOTITALOISSA Urpo Hassinen BIOMAS hanke 1 UUSIUTUVAN ENERGIAN KÄYTTÖ 2005 JA TAVOITTEET 2020 64 80 % 20 28,5 38 8,5 Eurooppa Suomi Pohjois-Karjala 2005 2020 2 Pohjois-Karjala

Lisätiedot

Nuohouspalvelusta perittävät maksut

Nuohouspalvelusta perittävät maksut Nuohouspalveluhinnasto 2014 Nuohouspalvelusta perittävät maksut Nuohoojan nuohouspalvelusta perimä maksu muodostuu nuohoustyöstä kertyvästä yksikkömäärästä kerrottuna yksikön hinnalla. Nuohooja on oikeutettu

Lisätiedot

15.12.2011. Tarjoajan tulee olla rekisteröitynä sijoittumismaansa ammatti- tai elinkeinorekisteriin (kaupparekisteri).

15.12.2011. Tarjoajan tulee olla rekisteröitynä sijoittumismaansa ammatti- tai elinkeinorekisteriin (kaupparekisteri). 15.12.2011 TARJOUSPYYNTÖ HAKELÄMPÖKONTISTA Hankinnan kohde Hankintamenettely Ylivieskan Seutukunta hankkii hakelämpökontin Ylivieskaan Vähäkankaan koululle. Hankinta on osa PEA (Public Energy Alternatives)

Lisätiedot

Palostandardoinnin tilanne

Palostandardoinnin tilanne Palostandardoinnin tilanne Tulisijat TC295 TC295 Standardien uusiminen Paloturvallisuuteen liittyviä seikkoja Paloturvallisuuteen liittyvät merkinnät Yhteenveto Standardien uusiminen Standardeja olla uudistamassa

Lisätiedot

Kattilahuone ja pellettivarasto, tulee aina sijoittaa erilleen toisistaan ja muista tiloista.

Kattilahuone ja pellettivarasto, tulee aina sijoittaa erilleen toisistaan ja muista tiloista. 17.12.2008 PELLETTIPOLTIN VELMAX 15C, 20C, 30C ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE 1. Toiminta 2. Asennus 3. Huolto 4. Turvallisuus 5. Piirustukset 1. Toiminta 2 / 9 1.1. Polttoaineen käsittely-järjestelmä Polttoaine

Lisätiedot

Pellettialan liiketoimintamahdollisuudet; 12.10.2011 Oulu / OAMK Anssi Kokkonen

Pellettialan liiketoimintamahdollisuudet; 12.10.2011 Oulu / OAMK Anssi Kokkonen Pellettialan liiketoimintamahdollisuudet; 12.10.2011 Oulu / OAMK Anssi Kokkonen Tästä se alkoi... Vöyrin puupellettitehdas aloitti tuotantonsa 1998, ensimmäisenä Suomessa Vuosituotanto n. 20 000 tonnia,

Lisätiedot

PELLETTILÄMMITYS. Biomatic+ pellettilämmityskeskukset BeQuem ja Axon pellettipolttimet Polttoaineen syöttöjärjestelmät PS300 pellettisiilo

PELLETTILÄMMITYS. Biomatic+ pellettilämmityskeskukset BeQuem ja Axon pellettipolttimet Polttoaineen syöttöjärjestelmät PS300 pellettisiilo PELLETTILÄMMITYS Biomatic+ pellettilämmityskeskukset BeQuem ja Axon pellettipolttimet Polttoaineen syöttöjärjestelmät PS300 pellettisiilo 1 PELLETTI Puhdas, suomalaisessa metsässä syntynyt energianlähde.

Lisätiedot

ÖLJYSTÄ VAPAAKSI BIOENERGIA ÖLJYLÄMMITYKSEN VAIHTOEHTONA 14.4.2011 1

ÖLJYSTÄ VAPAAKSI BIOENERGIA ÖLJYLÄMMITYKSEN VAIHTOEHTONA 14.4.2011 1 ÖLJYSTÄ VAPAAKSI BIOENERGIA ÖLJYLÄMMITYKSEN VAIHTOEHTONA 14.4.2011 1 ENERGIAN KÄYTTÖ KESKI-SUOMESSA Tyypillisen asuinkiinteistön energiankäyttö 100 vrk ei tarvita lämmitystä lämpimän käyttöveden lisäksi

Lisätiedot

JÄSPI TUPLA ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ÖLJY / PUUKATTILA LÄMPÖTEKNIIKKA. www.kaukora.fi

JÄSPI TUPLA ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ÖLJY / PUUKATTILA LÄMPÖTEKNIIKKA. www.kaukora.fi LÄMPÖTEKNIIKKA JÄSPI TUPLA ÖLJY / PUUKATTILA ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Valmistaja: www.kaukora.fi Tuotekatu 11, PL 21, 21201 RAISIO Puh. (02) 437 4600, Fax (02) 437 4650 E-mail: kaukora@kaukora.fi JÄSPI OSAA

Lisätiedot

Bioenergialaitteita laatutietoisille

Bioenergialaitteita laatutietoisille Bioenergialaitteita laatutietoisille TWINHEAT Investointi tulevaisuuteen! TWINHEAT on toimittaja joka on vuodesta1979 kehittänyt ja toimittanut lämmityslaitteistoja ja automaattisia siilojärjestelmiä teollisuudelle

Lisätiedot

Hei! Olen. Jari Hautala. Markkinointipäällikkö. Härmä Air Oy Kaksi vuosikymmentä savupiipputuotteiden parissa

Hei! Olen. Jari Hautala. Markkinointipäällikkö. Härmä Air Oy Kaksi vuosikymmentä savupiipputuotteiden parissa Tervetuloa Hei! Olen Jari Hautala Markkinointipäällikkö Härmä Air Oy Kaksi vuosikymmentä savupiipputuotteiden parissa CE-merkittyjen piippujen turvallisuus kohenee vuonna 2018 Tee-se-itse-piippujen turvallisuus

Lisätiedot

Biohiilipellettien soveltuvuus pienmittakaavaan

Biohiilipellettien soveltuvuus pienmittakaavaan Biohiilipellettien soveltuvuus pienmittakaavaan Puhdas vesi ja ympäristö seminaari 8.12.2016 Juha-Pekka Lemponen, TKI -asiantuntija Hajautettu energiantuotanto biohiilipelleteillä Biomassan torrefiointi

Lisätiedot

Nykykodin lämmitysjärjestelmät

Nykykodin lämmitysjärjestelmät yle Nykykodin lämmitysjärjestelmät Antero Mäkinen Lämmönjakojärjestelmät Vesikiertoiset Patterit Lattialämmitys (IV-koneen esilämmityspatteri) Ilma IV-kone Sähkölämmitin maalämpöfoorumi.fi Vesikiertoinen

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

Jyväskylän Postiosoite/ Puhelin/Tel. Faksi/Fax Internet ammattikorkeakoulu Address JAMK University of Applied Sciences

Jyväskylän Postiosoite/ Puhelin/Tel. Faksi/Fax Internet ammattikorkeakoulu Address JAMK University of Applied Sciences 1 (11) MITTAUSSUUNNITELMA 26.6.2015 Tekijät: Jaakko Tukia Kimmo Puolamäki Mari Vasara 2 (11) Sisällys 1 Mittaussuunnitelman tavoite 3 2 Mitattavat kohteet 3 3 Mittausten toteutus 4 3.1 Mitattavat suureet

Lisätiedot

pilkekattilan käyttäjälle

pilkekattilan käyttäjälle 1 pilkekattilan käyttäjälle Pilkkeen laatu ratkaisee PIKAVINKIT Pilkkeet eli klapit ovat uusiutuvaa energiaa. Oikein käytettynä niiden hyödyntäminen on taloudellista ja ympäristöä säästävää. Suuri osa

Lisätiedot

Kondenssikattilat saneerauksessa

Kondenssikattilat saneerauksessa Lämmitystekniikkapäivät 2017 Kondenssikattilat saneerauksessa Costella Oy/Atlantic Suomi Eero Kiianmies Lämmitystekniikkapäivät 2017 Kondenssikattilat eroavat perinteisistä öljy- ja kaasukattiloista rakenteellisesti

Lisätiedot

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry ProAgria Farma ja Satakunta yhdistyvät 1.1.2013 Viljatilojen määrä on kasvanut Valtaosa kuivataan öljyllä Pannut ovat pääsääntöisesti 250-330 kw Kuivauksen investoinnit

Lisätiedot

Kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmän toimintaperiaate Atexonin kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmä estää. Miksi pöly räjähtää?

Kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmän toimintaperiaate Atexonin kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmä estää. Miksi pöly räjähtää? Kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmän toimintaperiaate Atexonin kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmä estää pölyräjähdykset sekä tulipalot havaitsemalla ja sammuttamalla kipinät automaattisesti. Pieni

Lisätiedot

LEY 2056. EKOSUUNNITTELU VAATIMUKSET Komission asetus(eu) 813/2013 ja Ecodesign-direktiivi 2009/125/EY Energiamerkintä-direktiivi (2010/30/EU)

LEY 2056. EKOSUUNNITTELU VAATIMUKSET Komission asetus(eu) 813/2013 ja Ecodesign-direktiivi 2009/125/EY Energiamerkintä-direktiivi (2010/30/EU) LEY 2056 EKOSUUNNITTELU VAATIMUKSET Komission asetus(eu) 813/2013 ja Ecodesign-direktiivi 2009/125/EY Energiamerkintä-direktiivi (2010/30/EU) 1 Tilalämmittimellä tarkoitetaan laitetta, joka tuottaa lämpöä

Lisätiedot

Ariterm 35+ alapalokattila Ariterm 60+ alapalokattila Ariterm 240 yläpalokattila PUULÄMMITYS

Ariterm 35+ alapalokattila Ariterm 60+ alapalokattila Ariterm 240 yläpalokattila PUULÄMMITYS Ariterm 35+ alapalokattila Ariterm 60+ alapalokattila Ariterm 20 yläpalokattila PUULÄMMITYS SISÄLLYSLUETTELO ARITERM OY... 2 PERUSTIETOA PUULÄMMITYKSESTÄ... 3 LAITTEISTON VALINTA... ARITERM 35+ JA 60+

Lisätiedot

VI-ABCCo: KOETUSSELOSTUS TEST REPORT VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS ILMALÄMMITIN - AIRMAT 20 AIR HEATER - AIRMAT 20 NUMERO 1167 RYHMÄ 162

VI-ABCCo: KOETUSSELOSTUS TEST REPORT VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS ILMALÄMMITIN - AIRMAT 20 AIR HEATER - AIRMAT 20 NUMERO 1167 RYHMÄ 162 - VI-ABCCo: PPA 1 03400 VIHTI 913-46211 VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY KOETUSSELOSTUS TEST REPORT NUMERO 1167 RYHMÄ 162

Lisätiedot

Asennusohje C 780. www.contura.eu

Asennusohje C 780. www.contura.eu Asennusohje C 780 www.contura.eu 74 SERTIFIKAATTI EC-vaatimustenmukaisuusvakuutus www.contura.eu Valmistaja Nimi Osoite Valmistuspaikka NIBE AB/NIBE STOVES Box 134, Skulptörvägen 10, SE-285 23 Markaryd

Lisätiedot

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan asentaa suoralle seinälle tai nurkkaan!

Lisätiedot

Miksi Valmistuli? Valmistuli huolehtii kaikesta. Kattavin valikoima. Kerralla valmiiksi

Miksi Valmistuli? Valmistuli huolehtii kaikesta. Kattavin valikoima. Kerralla valmiiksi + = Kontio 1 Miksi Valmistuli? Valmistuli huolehtii kaikesta Valmistulen henkilökunta huolehtii kaikista talotoimitukseen liittyvistä tulisij a-asioista. Laadukkaaseen palveluun kuuluu sinulle sopivan

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST SUPER CUT 50 ESITTELY SUPER CUT-50 plasmaleikkureiden valmistuksessa käytetään nykyaikaisinta MOSFET invertteri tekniikka. Verkkojännitteen 50Hz taajuus muunnetaan korkeaksi taajuudeksi

Lisätiedot

- asiantuntijapalvelut sekä neuvonta ja opastus lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa. uita z s?l

- asiantuntijapalvelut sekä neuvonta ja opastus lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa. uita z s?l uita z s?l NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYOOHJEET Nämä Nuohousalan Keskusliiton tulisijoja ja savuhormeja koskevat tarkastus- ja nuohoustyöohjeet on annettu 2.2.2001. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005

Lisätiedot

Maatilan kiinteät biopolttoaineet. Esa Kinnunen Biomas hanke

Maatilan kiinteät biopolttoaineet. Esa Kinnunen Biomas hanke Maatilan kiinteät biopolttoaineet Esa Kinnunen Biomas hanke 1 Maatilojen lämmitysjärjestelmät, kohdekartoituksen tuloksia (Juha Tuononen) Nykyinen päälämmitysmuoto (%-osuudet) Maatiloilla lämmitysjärjestelmät

Lisätiedot

PIENTALOJEN OMAVALVONTA

PIENTALOJEN OMAVALVONTA Omavalvonnan lakitausta Omavalvonta on pelastuslain 379/2011 78 mukaista valvontaa. Tämän omavalvontalomakkeen täyttäminen ja palauttaminen annettujen ohjeiden mukaisesti on velvoittavaa. Pelastuslaitos

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet FarmJet 50 kaurapoltin

Asennus- ja käyttöohjeet FarmJet 50 kaurapoltin Asennus- ja käyttöohjeet FarmJet 50 kaurapoltin 1 Säilytä tätä ohjekirjaa niin, että se on helposti saatavilla tarpeen tullen. Lue ohjekirja tarkkaan ennen kuin otat käyttöön FarmJet polttimen. Noudata

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan.

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan. Ympäristöystävällinen hävittäminen Hoito ja puhdistus Hoito ja puhdistus Huoltopalvelu Hävitä pakkaus ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti. Tämän laitteen merkintä perustuu käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Lisätiedot

ARITERM ON KOTIMAINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMIEN VALMISTAJA

ARITERM ON KOTIMAINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMIEN VALMISTAJA PELLETTILÄMMITYS Biomatic+ pellettilämmityskeskukset Biomatic pellettikattilat BeQuem ja Axon pellettipolttimet Polttoaineen syöttöjärjestelmät PS300 pellettisiilo 1 SISÄLLYSLUETTELO 3 Ariterm Oy 4-5 Yleistä

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power i_tig 201 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISTÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan pitkä ja ongelmaton toiminta edellytämme

Lisätiedot

ÖLJY - JA PELLETTILÄMMITYSKATTILOIDEN NUOHOUS

ÖLJY - JA PELLETTILÄMMITYSKATTILOIDEN NUOHOUS TARJOUSPYYNTÖ 22.2.2019 Tilaaja: Akaan kaupunki / Tekninen toimi Tilahallinto Myllytie 3 37800 Akaa ÖLJY - JA PELLETTILÄMMITYSKATTILOIDEN NUOHOUS 2019-2020 Hankinnan kohde ja kuvaus Akaan kaupungin tekninen

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN RAUTAKESKO 1 Mukavaa lämpöä - miten ja miksi? Lämpö on yksi ihmisen perustarpeista. Lämpöä tarvitaan asuinhuoneissa: kotona ja vapaa-ajanasunnoissa, mökeillä, puutarhassa,

Lisätiedot

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Simo Paukkunen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu liikelaitos Biotalouden keskus simo.paukkunen@pkamk.fi, 050 9131786 Lämmitysvalinnan lähtökohtia

Lisätiedot

Palostandardoinnin tilanne

Palostandardoinnin tilanne Palostandardoinnin tilanne Tulisijat TC295 TC295 Standardien uusiminen Paloturvallisuuteen liittyviä seikkoja Paloturvallisuuteen liittyvät merkinnät Yhteenveto Standardien uusiminen Standardeja olla uudistamassa

Lisätiedot

Toimialan onnettomuudet 2013

Toimialan onnettomuudet 2013 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2013 Osa 6 Painelaitteet Painelaitteet Tukes edistää painelaitteiden turvallisuutta valvomalla painelaitesäädösten noudattamista tiedottamalla

Lisätiedot

Pelletillä ilmastomestarillista lähienergiaa

Pelletillä ilmastomestarillista lähienergiaa Pelletillä ilmastomestarillista lähienergiaa Mynämäki, 30.9.2010 Pelletti on lähienergiaa! Pelletin raaka-aineet suomalaisesta metsäteollisuudesta ja suomalaisten metsistä Poltto-aineiden ja laitteiden

Lisätiedot

sinkinkadonkestävä VV Sekoitusventtiili DN 15 mallin rakenne, toiminta, asennus, huolto ja varaosat kuten syöttösekoitusventtiili (sivut 152-154).

sinkinkadonkestävä VV Sekoitusventtiili DN 15 mallin rakenne, toiminta, asennus, huolto ja varaosat kuten syöttösekoitusventtiili (sivut 152-154). 4210 Termostaattinen sekoitusventtiili (37 C 65 C) Venttiili on tarkoitettu lämpimän käyttöveden sekoitusventtiiliksi, joka rajoittaa verkostoon menevän veden lämpötilaa. (D1.: "henkilökohtaiseen puhtaanapitoon

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE FarmJet 20 ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 26.10.2007-1/16 SISÄLLYSLUETTELO POLTTIMEN PÄÄOSAT 2 Polttimen pääosat 3 Toiminnan kuvaus 3 Turvallisuus / hälytys 4 Asennus 5 Ohjauspaneeli

Lisätiedot

LnTe < S Vî I MÄÄRITELMË. NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKöUÄÄNISTN

LnTe < S Vî I MÄÄRITELMË. NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKöUÄÄNISTN LnTe < S Vî NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKöUÄÄNISTN Tämä kirjelmä on annettu 2.2.2001ja päivitetty 1.8.2005 ja 1.10.2014. I MÄÄRITELMË

Lisätiedot

Puupelleteillä lämpöä monipuolisesti POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU

Puupelleteillä lämpöä monipuolisesti POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Puupelleteillä lämpöä monipuolisesti POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Monipuolinen pelletti Pellettilämmitys eri muodoissaan soveltuu monipuolisesti erityyppisiin

Lisätiedot

... vastaus isojen kohteiden lämmitykseen BF1000 500-1000. Suuret rakennukset Hotellit Asuinalueet

... vastaus isojen kohteiden lämmitykseen BF1000 500-1000. Suuret rakennukset Hotellit Asuinalueet IHR VERLÄSSLICHER PARTNER... vastaus isojen kohteiden lämmitykseen über 110 Jahre Marktpräsenz BF1000 500-1000 Suuret rakennukset Hotellit Asuinalueet IHR VERLÄSSLICHER PARTNER 2 Ammattitaito on menestyksemme

Lisätiedot

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Markku Saastamoinen, Luke Vihreä teknologia, hevostutkimus Ypäjä HELMET hanke, aluetilaisuus, Forssa 2.3.2017 Johdanto Uusiutuvan energian

Lisätiedot

ÅSS EXVX. Keskusimuyksikkö lämmönvaihtimella. Kompakti purunpoistojärjestelmä

ÅSS EXVX. Keskusimuyksikkö lämmönvaihtimella. Kompakti purunpoistojärjestelmä ÅSS 950-1600 EXVX 21.12.2017 Kompakti purunpoistojärjestelmä 1 Keskusimuyksikkö sisäänrakennetulla lämmöntalteenotolla Ihanteellinen purunpoisto- ja keskussiivousjärjestelmä kevyelle ja keskiraskaalle

Lisätiedot

Varaavien uunien lämmitysohjeita

Varaavien uunien lämmitysohjeita Varaavien uunien lämmitysohjeita HRRRRR!!! TÄNNEHÄN JÄÄTYY Uunin valmistaja tai muuraaja antaa käyttöohjeet valmistamalleen uunille. Uuden tulisijan lämmitys aloitetaan varovasti. Seuraavat ohjeet on laadittu

Lisätiedot

Puupelletit. Biopolttoainepelletin määritelmä (CEN/TS 14588, termi 4.18)

Puupelletit. Biopolttoainepelletin määritelmä (CEN/TS 14588, termi 4.18) www.biohousing.eu.com Kiinteän biopolttoaineen palaminen Saarijärvi 1.11.2007 Aimo Kolsi, VTT 1 Esityksen sisältö Yleisesti puusta polttoaineena Puupelletit Kiinteän biopolttoaineen palaminen Poltto-olosuhteiden

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja bioenergiaratkaisut asuntoosakeyhtiöissä

Energiatehokkuus ja bioenergiaratkaisut asuntoosakeyhtiöissä Energiatehokkuus ja bioenergiaratkaisut asuntoosakeyhtiöissä Bioenergian ja energiatehokkuuden ajankohtaispäivä 25.01.2011, Rovaniemi DI Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen

Lisätiedot

Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012

Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012 Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012 Hanke on osa TEM:n ja Sitran rahoittamaa kuluttajien energianeuvontakokonaisuutta 2010 2011 Lämmitystapa Energiatehokkuuden

Lisätiedot

Tulisijakuvasto 3.2.2015. www.warmauunit.com

Tulisijakuvasto 3.2.2015. www.warmauunit.com Tulisijakuvasto 3.2.2015 2 Savukaasujen lämpötila on alhainen, koska lämpö varautuu tehokkaasti runkoon. Kaksoispolton ansiosta päästöt ovat todella vähäisiä Savukaasut nousevat vielä kerran ylös (tuplakierto)

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power Plasma 50 Power Plasma 60 Power Plasma 80 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISYÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan

Lisätiedot

Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY

Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY Esityksen sisältö Ekopellettien ja puupellettien vertailua polttotekniikan kannalta Koetuloksia ekopellettien poltosta

Lisätiedot

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

Toimialan onnettomuudet 2014

Toimialan onnettomuudet 2014 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2014 Osa 6 Painelaitteet Painelaitteet Tukes edistää painelaitteiden turvallisuutta valvomalla painelaitesäädösten noudattamista tiedottamalla

Lisätiedot

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. SM007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. SM007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen SM007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta Esitys pelastuslain muuttamiseksi www.lausuntopalvelu.fi http://intermin.fi/nuohous/perustiedot

Lisätiedot

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään DI, TkT Sisältö Puulla lämmittäminen Suomessa Tulisijatyypit Tulisijan ja rakennuksessa Lämmön talteenottopiiput Veden lämmittäminen varaavalla

Lisätiedot

KOETUSSELOSTUS NUMERO 1044 TEST REPORT RYHMÄ 162

KOETUSSELOSTUS NUMERO 1044 TEST REPORT RYHMÄ 162 vz-a-u< 03450 ()IKKALA 913-46211 VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS FINNISH RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY KOETUSSELOSTUS NUMERO 1044 TEST REPORT RYHMÄ 162 VUOSI 1981

Lisätiedot

Bioklapin asiakaskysely

Bioklapin asiakaskysely Bioklapin asiakaskysely Bioklapi Oy 2016 Asiakaskysely Bioklapin asiakkaille Lähetettiin marraskuussa 2015 Asiakaskysely lähti kampanjakirjeen mukana 1131 (avattu 400 kirjettä) asiakkaalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

ARITERM ÖLJYLÄMMITYS. Ariterm 17 -sarjan öljykattilat Ariterm 30 S öljykattila ÖLJYLÄMMITYS

ARITERM ÖLJYLÄMMITYS. Ariterm 17 -sarjan öljykattilat Ariterm 30 S öljykattila ÖLJYLÄMMITYS ARITERM ÖLJYLÄMMITYS Ariterm 17 -sarjan öljykattilat Ariterm 30 S öljykattila ÖLJYLÄMMITYS ÖLJYLÄMMITYS ON LUOTETTAVA JA VAIVATON LÄMMITYSTAPA! Lämmityksen hyötysuhde on vanhoissa kattiloissa yleensä nykyaikaisia

Lisätiedot

KAKSOISKATTILAT ARITERM 520P+ ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

KAKSOISKATTILAT ARITERM 520P+ ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAKSOISKATTILAT ARITERM 520P+ ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET SISÄLLYSLUETTELO UUDELLE OMISTAJALLE... 2 YLEISTÄ, KULJETUS, AVAAMINEN, VARASTOINTI JA ASENNUS... 3 TEKNISET TIEDOT... 4-5 KYTKENTÄKAAVIO VARAAJAAN...

Lisätiedot

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-lämpöpumput Takuu antaa lisäturvaa Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-osat. Laatua kautta linjan Meille Boschilla laatu on pääosassa

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

Lämpökeskuskokonaisuus

Lämpökeskuskokonaisuus Lämpökeskuskokonaisuus 1 Laitoksen varustelu Riittävän suuri varasto Varasto kuljetuskalustolle sopiva KPA-kattilan automaatio, ON/OFF vai logiikka Varakattila vai poltin kääntöluukkuun Varakattila huippu-

Lisätiedot