TOIMINTAKERTOMUKSET 2015 YHTEENVETO LAPINLAHDEN SEURAKUNTA 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUKSET 2015 YHTEENVETO LAPINLAHDEN SEURAKUNTA 2015"

Transkriptio

1 TOIMINTAKERTOMUKSET 2015 YHTEENVETO LAPINLAHDEN SEURAKUNTA 2015 Seurakunnan toimintavuotta vaivasi työntekijäpula loppuvuodesta, kun sekä vs. diakoni että vt. nuorisotyönohjaaja jättivät tehtävänsä kesken syksyn toimintakauden. Sijaisia saatiin osaksi aikaa, ja joitakin toimintoja karsittiin. Kappalaisen 40% osa-aikaeläkkeen alkaminen lokakuun alussa vähensi työvoimaresursseja pysyvästi. Vanhustyön Helma-hanke yhteistyössä Varpaisjärven seurakunnan ja Lapinlahden kunnan kanssa käynnistyi kunnolla kesäkuun alussa, kun TEKESiltä saatiin keväällä rahoituspäätökset ja konsulttipalvelut kilpailutettiin. Suunniteltu LEADER-rahoitteinen jatkohanke Kylähelma kuitenkin lykättiin myöhempään. Erityisiä ilonaiheita olivat seuraavat: Kirkon lapsityön 70-vuotisjuhlia vietettiin toukokuussa. Alapitkän omakotinäyttelyn yhteydessä Alapitkän kirkossa oli kahvitarjoilu ja opas. Kirkkoon kävi tutustumassa yhteensä noin 260 henkilöä. Ekumeeninen radiokirkko ja sitä seuraavat Yhteyspäivät oli merkittävä voimainponnistus. Yhteyspäivät ja perhemessut pidettiin kokeeksi samaan aikaan. Se ei ollut oikein toimiva toteutustapa, joten jatkossa ne kannattaa pitää eri aikaan. Seurakuntatalolla ja seurakuntatoimiston tiloissa toteutettiin n euroa maksanut sisäilman parantamiseen tähtäävä ilmanvaihdon remontti, joka vaikutti onnistuneelta. Samassa yhteydessä uusittiin seurakuntasalin ja kahvion välinen haitariovi paremmin ääntä eristäväksi taittoseinäksi, mikä mahdollistaa tilojen joustavamman käytön. Jäsenmäärä pienenee edelleen ja sen myötä talous kiristyy. Budjetissa kuitenkin pysyttiin mm. edellä mainittujen työntekijävajausten ansiosta. Henkilöstön pysyvä vähentäminen tulee olemaan väistämätöntä. Budjettiraamista ( e) käytettiin 99,4 %. Alitus oli vain euroa (alustavan budjettivertailun mukaan 25.1.). Lapinlahdella Lauri Jäntti, kirkkoherra

2 Yleinen seurakuntatyö (201, 202, 203, 205) Jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten sekä hartaushetkien, kinkereiden, seurojen, raamattupiirien ja muiden hengellisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen sekä pappien tekemä sielunhoito- ja kotikäyntityö. Tilaisuuksien osallistujamäärät ovat edelleen hiukan laskussa, mutta lasku on lievempää kuin jäsenmäärän lasku. Raamatun ja kristinopin opetustilaisuuksia aikuisille on kinkereillä (joiden määrä ja osanottajamäärä on vähitellen laskenut aika pieneksi), seuroissa ja hartaustilaisuuksissa. Mikalla toimii vapaaehtoisten vetämä raamattupiiri. Pappien kotikäyntejä ja muita henkilökohtaisia tapaamisia tehdään erityisesti toimitusten ja yksityisen ehtoollisen yhteydessä. Jonkin verran on myös syntymäpäiväkäyntejä, joita papit tekevät pyydettäessä ja diakonissat lähes kaikkien yli 90-vuotiaiden luona. Herättäjän seuroja on pidetty kuukausittain, joissa osallistujia keskimäärin noin 25. Rauhanyhdistyksen järjestämien tilaisuuksien määrä on hieman kasvanut. Yhteyspäivät järjestettiin 11. kerran. Ohjelmassa oli mm yhteiskristillinen radiojumalanpalvelus. 1. Raamattu: Raamatun kertomukset ja opetukset ovat olleet mukana kaikessa toiminnassa. 2. Vapaaehtoistoiminta: Muutamissa jumalanpalveluksissa oli toteuttajina vapaaehtoisten vastuuryhmiä. Useimmissa jumalanpalveluksissa oli vapaaehtoisia avustajia. 3. Jalkautuminen: Vierailuja kunnan, järjestöjen ja hoiva-alan yritysten toimipaikkoihin on tehty runsaasti ja säännöllisesti. Aikataika -tapahtumassa oltiin mukana. Matin ja Liisan aseman itsenäisyyspäiväjuhlaan järjestettiin edellisvuoden tapaan joululauluteltta.

3 Yleisen seurakuntatyön tunnusluvut: Vertailuvuodet tilai- osallis- tilai- osallis- tilai- osallis- tilaisuudet tuneita suudet tuneita suudet tuneita suudet Jumalanpalvelukset Muut srktilaisuudet Pääjumalanpalvelukset Muita jumalan palveluksia Ehtoollisen vietto Musiikkitilaisuuksia Kinkerit Seurat Hartaushetket Muut seurakuntatilai suudet osallistuneita Viestintä Toiminta-ajatus: Toteuttaa seurakunnan perustehtävää viestinnän keinoin. Lapinlahden seurakunnan viestintä toteuttaa lisäksi seurakuntayhtymän yhteisiä viestinnän tavoitteita ja toimintatapoja. Seurakunnan nettisivujen kautta välitettiin pysyvää ja ajankohtaista infoa. Säännöllisten nettijumalanpalvelusten lähettäminen jatkui. Viikoittain julkaistiin kirkolliset ilmoitukset Matti ja Liisa lehdessä. Joulun ja pääsiäisen alla jaettiin monistettua tiedotetta. Yhtymän toimesta uudet Lukkari-verkkosivustot lanseerattiin helmikuussa ja työntekijöitä koulutettiin sekä opastettiin sivujen käyttöön koko vuoden ajan. Loppuvuodesta verkkosivuille avattiin koko kirkon valtakunnallinen Palveleva chat -palvelu. Seurakuntien yhteistä viestintää toteutettiin mm. Mikkelinpäivästä, pyhäinpäivästä, adventista ja joulunajasta, Yhteisvastuusta, paastosta ja pääsiäisestä sekä kesäajan tapahtumista. Iisalmen Sanomien kanssa aloitettiin vuoden kokeiluna blogiyhteistyö Seurakunnan arjesta blogissa. Yhtymän tukea saatiin mm radiojumalanpalvelukseen ja sähköisen uutiskirjeen kokeiluun kesäajan tapahtumista.

4 tilinp. ta tp tp Tunnusluvut Viestinnän kustannukset per seurakuntalainen 4,8 eur 4,8 eur 4,2 eur 4,8 eur 2. Yhteismainokset kpl 1 kpl Varpaisjärven kanssa 3. Kotisivuilla käyntienmäärä Viestintäkoulutuksiin osallistuminen, lkm Musiikkityö Toiminta-ajatus: Musiikkityön tehtävänä on vastata musiikista seurakunnan jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa ja muissa seurakunnan tilaisuuksissa. Toinen tärkeä toiminta-alue on musiikkikasvatustyö, joka tapahtuu rippikouluissa, koulu/esikoulu vierailuilla, palvelukoti vierailuilla sekä monissa seurakunnan tilaisuuksissa. Tehtävänkuvaan kuuluu myös yhteistyö paikkakukunnan muun musiikkitoiminnan sekä kunnan kanssa. Painopisteet vuodelle Jumalanpalveluksen kehittäminen 2. Kuorotoiminnan kehittäminen 3. Yhteistyö koulujen kanssa Toiminta Seurakunnassa toimi vuoden 2015 aikana viisi kuoroa: lapsikuoro, nuorisokuoro, päiväkuoro, kirkkokuoro ja Iloset-kuoro. Kuorojen tehtävänä on avustaa jumalanpalveluksissa erityisesti kirkkovuoden juhlapyhinä ja mm. kauneimmissa joululauluissa. Kuorot kokoontuivat harjoittelemaan kerran viikossa. Kanttori vieraili kouluissa, esikouluissa, perhekerhossa ja päiväkodissa. Lisäksi vierailuja tapahtui palvelutaloon päiväkuoron sekä lapsikuoron kanssa sekä lisäksi myös Marikotiin. Tavoitteet ja niiden toteutuminen Kuorot rikastuttavat seurakunnan elämää monella tavalla. Viiden kuoron pitäminen on haasteellista jo aikataulullisesti. Tärkeää kuorotoiminnassa on ollut seurakunnan jumalanpalveluksen rikastuttaminen sekä tarjota mahdollisuus eri-ikäisille seurakuntalaisille osallistua kuorotoimintaan. Jumalanpalveluksen kehittämiseen on tullut jonkin verran muutosta. Tärkeänä tukijana on ollut jumalanpalvelus, ja-musiikkitoimikunnan ryhmä. Heiltä olemme saaneet paljon uusia kehittämisideoita. Mm. Jeesus Kristus Supertähti (rock ooppera) on saanut vauhtia musikaalin toteuttamiseen, joka tapahtuu vuonna 2017 pääsiäisen aikaan.

5 Ekumeeninen radiokirkko, Tuomas kirkko pidettiin Lapinlahdella lokakuussa yhteistyössä muiden eri kirkkokunnista ja herätysliikkeistä olevien seurakuntien kanssa. Lapinlahden seurakunnan lapsikuoro ja IloSet-kuoro sekä helluntaiseurakunnan lapsikuoro/aikuiskuoro ja ortodoksiseurakunnan kirkkokuoro vastasivat radiokirkon jumalanpalveluksen musiikista. Yhteistyö koulujen kanssa on sujunut totuttuun tapaan mm. aamunavausten merkeissä. Virsilaulantaa on tarkoitus jatkaa edelleen. Vastaanotto koululla on ollut myönteistä. Tunnusluvut Musiikkitilaisuudet Musiikkitilaisuuksissa kävijät 3. Kuorot Päiväkerhotyö Toiminta-ajatus: Kristillinen kasvatus/evankeliumi lapsille ja perheille. Kristillisiin arvoihin pohjautuva lapsen kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen. Kasvatuskumppanuus perheiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kirkonkylällä toimi 6 päiväkerhoryhmää ja Nerkoolla yksi kerhoryhmä. Avoimet/Perhekerhot olivat Alapitkällä, Martikkalassa ja kirkonkylällä. Lisäksi järjestettiin parkkitoimintaa yli 2-vuotiaille lapsille yhteistyössä kunnan, 4H:n ja Helluntaiseurakunnan kanssa Kirkonkylällä kokoontui kaksi kesäkerhoryhmää ja perhekerho kesäkuussa. Säännöllisen viikko toiminnan lisäksi järjestettiin hartauksia, vanhempainvartteja, retkiä, tapahtumia ja juhlia. Toiminnassa huomioitiin päiväkerhoa suomessa 70-vuotta juhlavuosi. Raamatunkertomuksiin tutustuttiin kaikissa lapsityön toiminnoissa. Niitä havainnollistettiin monipuolisesti ottamalla huomioon osallistujien ikä ja kehitystaso. Ympäristökasvatus toteutui tutustumalla luontoon ja käyttämällä luonto- ja kierrätysmateriaalia kädentöissä. Vapaaehtoisia kerhomummoja oli kerhoissa ja vapaaehtoisia saatiin avuksi erilaisiin tapahtumiin kiitettävästi.

6 Tunnusluvut: Päiväkerholaiset kevät 83 syksy 94 kevät 87 syksy 69 kevät 65 syksy 78 Kesäkerholaiset Perhekerholaiset Perhepäivähoitajien kerho Tapahtumat Perheretki Askarteluillat Kevätjuhla v syntymäpäivät Vanhempainvartit Muuta: Sisäilma ongelmista johtuvan remontin takia oltiin kevät ja kesä korvaavissa tiloissa joihin kaikki lapset ja perheet eivät halunneet tulla. Se näkyy tunnusluvuissa. 232 Pyhäkoulutyö Pyhäkoulun toiminta-ajatus Pyhäkoulu on lasten jumalanpalvelus. Se toteuttaa kirkon kasteopetustehtävää.pyhäkoulun tehtävänä on lapsen oman hartauselämän mahdollistaminen. Pyhäkoulu kasvattaa ja opastaa lapsia kirkkojumalanpalvelukseen ja seurakuntaelämään. Tiivistelmä toiminnasta Yksi perinteinen kotipyhäkoulu Saaristotien pyhäkoulun Ulmansaaressa. Arkisin päivällä pidettiin pyhäkouluja Rovastilan, Nerkoon ja Alapitkän esikouluissa sekä Alapitkän, Nerkoon ja Muksulan päiväkodissa sekä Tato-erityisluokassa. Pyhäkouluopettajien kanssa kokoonnuimme kevätkaudella 3 kertaa ja syyskaudella 3 kertaa. Kokouksissa käsittelimme tulevan kuukauden pyhäkouluaiheita sekä ajankohtaisia asioita sekä hiljennyimme hartauteen aikuisina. Pyhäkoulusihteerin tehtävät siirtyivät seurakuntapastorille v 2015 alusta. Pyhäkoulutyön arviointia Pyhäkoulut tavoittivat kattavasti alle kouluikäiset lapset Lapinlahdella painottuen arkisin kunnan päivähoitopisteissä pidettyihin pyhäkouluihin. Säännöllisissä kuukausittaisissa pyhäkouluissa raamatunkertomukset tulivat tutuiksi monipuolisia menetelmiä käyttäen. Pyhäkouluopettajien työtä tuettiin tilaamalla kaikille pyhäkouluopettajien lehdet, joissa kuukausittaiset pyhäkoulusuunnitelmat työn tueksi. Muksulan päiväkodin pyhäkoulua piti seurakuntapastori noin kerran kuussa (9kpl) ja se oli sään salliessa ulkopyhäkoulu. Pyhäkoululaisille tilattiin pääsiäisen ja joulun Lasten pyhäkoululehdet. Perinteisten sunnuntaipyhäkoulujen ylläpitäminen ja uusien pyhäkoulumuotojen syntyminen on ollut vaikeaa. Kunnan varhaiskasvatuksen kanssa luotu yhteistyö jatkui toimivana ja monipuolisesti eri toimipisteet kattavana. Tärkeinä toimijoina näissä ryhmissä olivat henkilökunnasta toimivat pyhäkouluopettajat. 1-4 vuotiaita muistettiin syntymäpäiväkorteilla.

7 Tunnusluvut PYHÄKOULUVUOSI 2013 PYHÄKOULUVUOSI 2014 PYHÄKOULUVUOSI 2015 Pyhäkoulupisteitä 10 Pyhäkoulupisteitä 10 Pyhäkoulupisteitä 9 Pyhäkouluopettajia 11 Pyhäkouluopettajia 11 Pyhäkoulupettajia 7 Pyhäkoululaisia 326 Pyhäkoululaisia 318 Pyhäkoululaisia 228 Kokoontumiskerralla keskimäärin 14 Pikkulapsityön kortteja lähetetty 253 Kokoontumiskerralla keskimäärin 15 Pikkulapsityön kortteja lähetetty 234 Kokoontumiskerralla keskimäärin 17 Pikkulapsityön kortteja lähetetty 230 Rauhanyhdistyksen pyhäkoulut kokoontuivat perheissä14 krt/ kaksi ryhmää eli yht. 28 pyhäkoulua. Pyhäkoululaisia oli Varhaisnuorisotyö Kohdata varhaisnuoria heille luontevilla elämän osa-alueilla, kuten kouluissa. Järjestää kerho toimintaa minkä vetäjinä toimii koulutetut ohjaajat. Vahvistaa koulujen kristillisen kasvun opetusta. Koulutyötä tehtiin paljon. Aamunavauksin, kouluvierailuin. Lisäksi Matin ja Liisan koulun 4-6 luokat sekä Martikkalan koululaiset vierailivat kirkossa. Nerkoon koululla oli tuntivierailuja. Alapitkän ja Martikkalan koulussa käytiin pitämässä liikunnallisia tuntivierailuja, sillä nuorisotyössä oli harjoittelussa liikuntakasvatuksen opiskelija 3 kk. Lisäksi oltiin mukana Martikkalan yökoulussa. Erityiskoulu Tatolle järjestettiin leirikoulupäivä Väärnissä syksyllä sekä tuntivierailut kerran kuussa. Tatokoulu osallistui myös kehitysvammaisten kirkkopyhään ja jouluhartauteen. Leirejä järjestettiin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa kuten: kunnan, 4H:n, Lastun, Kaskikuusen kansalaisopiston sekä Rautavaaran sirkuskoulun kanssa vuoden aikana neljä eri leiriä. Retkiä tehtiin kolme vuoden aikana, joista yksi oli perheretkiä. Kerhoja pidettiin vuoden aikana kirkonkylällä ja alapitkällä. Kerhonohjaajia oli mukana tarpeeksi. Kerhonohjaajakoulutus järjestettiin isoskoulutuksen yhteydessä. Kerhonohjaajat osallistui hiippakunnan kerhonohjaajapäiville. 10-synttärit järjestettiin yhdessä kunnan nuorisotyön kanssa. Donkkis-illat pidettiin varhaisnuorille yhteistyössä Kansanlähetyksen ja lapsityön kanssa kerran kuukaudessa. Nuorisotyönohjaaja oli vuonna 2015 työnohjauksessa. Nuorisotyönohjaaja valittiin edelleen PTK:n (Poikien ja tyttöjen keskus) piirihallitukseen. Lisäksi hän oli mukana rovastikunnan sählytyöryhmässä. Tavoitteet onnistuivat hyvin. Painopistealueita pyrittiin ottamaan huomioon työssä. Vapaaehtoisia saatiin toimintaan mukaan mukavasti. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa oli merkittävää vuoden aikana.

8 TUNNUSLUVUT Kouluvierailut Kerhot Leirit ja retket Osallistujat leiri/retki/kerhot Partio Partiotoiminnan perusajatus on kasvattaa lapsista ja nuorista vastuuntuntoisia kansalaisia. Toiminnan ajatuksena on ryhmässä toimiminen ja tekemällä oppiminen sekä itsensä kehittäminen nousujohteisella vastuun tarjoamisella. Keskeisiin tavoitteisiin kuuluu myös seikkailullisuus ja elämyksellisyys, luonnossa toimiminen sekä kansainvälinen toiminta. Lapinlahden Siniveikoissa on toiminut viikoittain neljä partioryhmää. Alapitkän Metsämyyrissä on ollut aktiivisena yksi ryhmä. Kesällä osallistuttiin Järvi-Suomen partiolaisten Kosmos-suurleirille. Ryhmät järjestivät myös omia retkiään ja leirejään. Kivistön käyttöpäiviä kertyi noin 10. Partiokolo siirtyy alkuvuodesta 2016 seurakuntatalolle. Vetäjät toimivat erittäin hyvin sekä omissa ryhmissään, että myös omana samoaja-ryhmänä. Uusia sudenpentuja ja seikkailijoita tuli syksyllä lisää ja partiokipinä syttyi heissä. Lippukuntien toiminta on ollut partio-ohjelman mukaista ja lippukunnissa vallitsee hyvä partiohenki. Tunnusluvut: Partioryhmät Siniveikot/ Metsämyyrät Partioryhmäläisten määrä (syksy ja kevät) Retket ja leirit (osallistujien määrä) 5 ryhmää kevät 4 ryhmää syksy poikaa 47 tyttöä 40 leirit 35 retket 4 ryhmää kevät 4/1 kevät 4 ryhmää syksy 4/1 syksy poikaa 43 tyttöä 30 leirit 40 retket poikaa 26 tyttöä 28 leirit 43 retket 4/1 kevät 4/0 syksy poikaa 24 tyttöä 48 leirit 45 retket 4/1 kevät 4/1 syksy 32 7 poikaa 25 tyttöä 11 leirit 21 retket

9 235 Rippikoulutyö Toteuttaa rippikouluja vuosittain kokonaiskirkon antamien ohjeiden mukaisesti. Rippikoulun yleistavoitteena on, että nuori/ aikuinen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä. Kunkin rippikoulun monimuotoisen opetuksen laajuus on 80 tuntia. Toteutettiin yllä olevan mukaisesti. Leiriryhmistä toteutui kaksi kolmesta osallistujamäärän sijoittuessa arvioitua enemmän päiväkouluun ja muualle kuin omaan seurakuntaan. Toteutusrakenteena leiriryhmille starttiviikonloppu pe-su keväällä, leirijakso kesällä 7pv, lisäksi iltakokoontumisia ja itsenäisesti suoritettava osuus (ns merkkivihko). Vanhempainilta strarttien pe iltana. Päiväkouluryhmällä oli lähijakso talvilomalla ja iltapäivisin ennen sitä. Rippikoulu rullasi aikalailla entiseen malliin. Ikäluokka oli mallikasta ja osaavaa! Kaksi henkilöä kastettiin rippikoulunsa päätteeksi. Tunnusluvut: ts tot ts tot Tunnusluvut (syntymävuosi) (-99) (-00) 1. Ikäluokka srk/kaikki 78/84 81/95 2 Rippikoulun käyneet, Lapinlahdella+muualla Rk-ryhmät : leirit/päiväkoulu 3/1 2/1 3/1 2/1 4. Aikuisrippikoululaisia Nuorisotyö Tarjota yli 13-vuotiaille hengellistä ja toiminnallista tekemistä. Tarjota koulutusta, leirejä ja retkiä, henkilökohtaisia keskusteluja. Tehdä yhteistyötä muiden nuorten parissa työskentelevien kanssa. Yli 13-vuotiaiden sählykerho toimi kerran viikossa. Nuorteniltoja, yökkäreitä, pidettiin noin kerran kuussa Väärnin leirikeskuksessa. Työntekijä oli mukana Alapitkän nuortenilloissa noin kerran kuussa. Koulupäivystyksiä pidettiin viikoittain yläkoululla. Nuorille järjestettiin oma leiri keväällä ja syksyllä. Lapinlahdelta osallistui yhteensä seitsemän joukkuetta (29 nuorta) rovastikunnalliseen nuorten toimintapäivään (RovastiAction). Isoskoulutuksen yhteydessä osallistuttiin hiippakunnan kerhonohjaajapäivään Kuopiossa. Tansania-projekti sai jatkoa pastori David Mbilinyin vastavierailun muodossa, mitä varten kerättiin rahaa. Työntekijävaihdoksen vuoksi toimintaa karsittiin syksyllä 2015.

10 Kohderyhmäviestintään panostettiin Facebookin avulla sekä nuorten yksilöllisessä kohtaamisessa. Yläkouluikäisille markkinointia tehostettiin koululla. Tiivistä yhteistyötä tehtiin monien tahojen kanssa, erityisesti kunnan nuorisotoimen, helluntaiseurakunnan kanssa ja 4H:n kanssa. Koulunuokkari-toiminnan käynnistyminen on esimerkki uudesta yhteistyöstä toimijoiden kesken. Hartauselämä toteutui vahvasti päivänavauksissa, leireillä ja nuortenilloissa. Tunnusluvut: Sählykertoja Pelaajia illassa keskimäärin t/p 5/15 0/23 3/25 2/13 3. Isoskoulutuspäiviä uusille isosille Koulutuksen käyneitä/aloitt. isosia 15 22/33 22/23 13/33 5. Srk:n aamuhartaudet lukio ja 7/kk 7/kk 7/kk 7/kk yläaste 6. Nuortenillat Lapinlahti/Alapitkä/Martikkala 8/8/4 8/8/8 8/8/6 8/8/0 Muuta: Nuorisotyön johtokunta kokoontui neljä kertaa. Kokouksissa käsiteltiin seitsemän asiaa. 237 Erityisnuorisotyö Erityisnuorisotyön tarkoituksena on ennaltaehkäistä nuorten ongelmakäyttäytymistä sekä välittää toivoa vaikeuksiin joutuneiden nuorten keskuudessa. Tarjota vuotiaille mielekästä ja toiminnallista tekemistä. Tarjota tukea, kerhoja, leirejä ja retkiä, henkilökohtaisia keskusteluja. Tehdä moniammatillista ja poikkihallinnollista yhteistyötä muiden nuorten parissa työskentelevien kanssa. Erityisnuorisotyön tarkoituksena on auttaa ja tukea nuorta ongelmallisissa tilanteissa. Se on nuorten tarpeista lähtevää sosiaalista työtä, joka kohdistuu syrjäytymisvaarassa oleviin tai jo syrjäytyneisiin nuoriin. Toiminta: Yhteistyö kunnan nuorisotyön ja koulun kanssa oli vahvassa roolissa erityisnuorisotyössä. Yökahvilatoimintaa järjestettiin joka perjantai nuorisotila Laparissa sekä Väärnissä kerran kuukaudessa. Katupäivystystä järjestettiin koulun aloitus viikonloppuna ja joka toinen kuukausi perjantai yöllä. Nettisaapas päivystyksiä suomi24.fi palvelussa joka toinen kuukausi. Tyttöjen pienryhmällä järjestettiin neljä retkeä ja ja kaksi leiriä. Eu-ruoka avustusta jaettiin yhteistyössä diakoniatyön kanssa muutamille nuorisotyön asiakkaalle. Suuressa oppilashuoltoryhmässä oltiin mukana vuoden aikana kerran. Lapinlahden seurakunta lähti mukaan Ylä-Savon saappaaseen Keväällä 2015 järjestettiin saapaskoulutusta yhteistyössä Kiuruveden seurakunnan ja Lapinlahden kunnan nuorisotyön kanssa. Mukana oli 9 koulutettavaa. He saivat pätevyyden toimia katusaapas, nettisaapas ja festari saapas päivystäjinä. Erityisnuorisotyön vapaaehtoisia tavattiin ja heille järjestettiin koulutusta kaksi kertaa vuoden aikana. Lasten sururyhmä järjestettiin keväällä Sururyhmää nuorille tarjottiin syksyllä 2015, mutta osallistujia ei tullut.

11 Tavoitteet onnistuivat hyvin. Yökahvilaa seurakunnan työntekijä piti suunnitellusti. Vapaaehtoisten joukko kasvoi erityisnuorisotyössä. Uusia katupäivystäjiä saatiin mukaan. Saapastoiminta uutena työmuotona. Painopistealueet otettiin toiminnassa huomioon ja vapaaehtoistoimintaa kehitettiin merkittävästi. Tunnusluvut: Ryhmät/kerhot Yökahvila Retket/leirit/hlömäärä 1/1/14 3/1/67 5/3/81 Päihteettömät tapahtumat Perhekerhotyö Erilaisissa elämäntilanteissa oleville perheille kohdennettu kristillisiin arvoihin pohjautuva toiminta jota seurakunnan eri toimintamuodot toteuttavat. Seurakunnan eri työmuodot järjestivät yhdessä ja erikseen monipuolisesti toimintaa erilaisissa elämäntilanteissa oleville perheille. Toiminnat kokosivat runsaasti väkeä. Parisuhde toimintaa ei toteutettu. Ennaltaehkäisevän työn ja vertaistuen tarve huomioitiin hyvin. Kristillisien arvojen selkeä näkyminen toiminnassamme sai positiivista palautetta perheiltä. Seurakunnan eri työaloilta koostuva perhetyön tiimi kokoontui 4 kertaa suunnittelemaan ja ideoimaan toimintaa. Naisten aamiaisen lisäksi järjestettiin heille retki Kuopioon. Siihen osallistui 20 eri ikäistä naista. Suositut jo perinteiset Lapsellisten Lapinlahti perhemessut toteutettiin yhdessä kunnan, helluntaiseurakunnan ja ortodoksiseurakunnan kanssa lokakuussa. Raamatunkertomukset tai muu hartaudellinen osuus oli kaikissa perheille järjestetyissä tapahtumissa esillä. Jalkauduttiin jonkun verran erilaisiin perheille järjestettyihin tapahtumiin. Jalkautumista olisi voinut olla enemmänkin. Vapaaehtoisia saatiin mukaan toimintaan kiitettävästi (35) Tunnusluvut: Parisuhde osallistujat Perheen pyhät Perhemessut Naistoiminta

12 241 Diakonia Diakoniatyön tarkoituksena on lähimmäisenrakkauteen pohjautuen tukea ja auttaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti henkisesti, hengellisesti tai aineellisesti tilanteeseen liittyvät rajoitukset huomioiden. Diakoniatyössä ei erotella ihmisiä vaan kunnioitetaan erilaisia valintoja ja tulkintoja hyvästä elämästä ja tuetaan ihmisiä löytämään omia voimavarojaan. (Matt. 22: 37-39, 25:35-40) Toinen diakonian viranhaltijoista on ollut virkavapaalla, sijaisena oli vs. diakoni Päivi Mantsinen elokuun alkuun, Päivi Kasurinen toimi avustajana diakoniatyössä syys-ja lokakuun sekä aikana kahtena päivänä viikossa. Yhteistyötä kunnan muiden toimijoiden kanssa on tehty paljon. Diakonian perustehtävää toteutettiin toiminta-ajatuksen mukaisesti. Ihmisiä on kohdattu kokonaisvaltaisesti vastaanotolla, kodeissa sekä eri ryhmissä. Ryhmiä ovat: Varttuneiden kerho kirkonkylä ja Alapitkä, Omaishoitajat, Voimaa arjessa jaksamiseen kerho kirkonkylä, Käsi kädessä-kerho Alapitkä, Aistivammaistenkerho, Äänilehdenlukijat, Sururyhmä, Yv -tiimi ja kerääjät, lapsiparkissa mukanaolo. Vanhustyö/vapaaehtoistoiminta Helma(hyvän elämän mahdollistajat) vanhustyön yhteistoiminta verkostoa on kutsuttu koolle. Varpaisjärven ja Lapinlahden seurakuntien, kunnan, eri järjestöjen, yrittäjien, Ylä-Savon Veturin edustajat sekä ikäihmiset yhdessä miettivät tulevaisuuden hyvää vanhuutta ja sen mahdollistamista. Työntekijä on mukana Vanhusneuvostossa. Yli 90 vuotiaita seurakuntalaisia oli vuoden alussa 80 hlöä. Lähes kaikkia on käyty tervehtimässä. Saattohoitokoulutusta järjestettiin Kansalaisopiston kanssa. Työttömien ruokailu oli kerran/kk syyskaudella. Tunnusluvut: ts ts 1.asikaskontaktit ryhmät retket/leirit Muuta: Diakoniatyön johtokunta kokoontui 4 kertaa. Kokouksissa käsiteltiin 33 pykälää. 260 Lähetystyö Toiminta-ajatus: Ylösnoussut Jeesus Kristus antoi seuraajilleen tehtävän viedä sanomaa hänestä koko maailmaan. Tämän lähetystehtävän toteuttaminen on koko seurakunnan asia. Tehtävän toteuttaminen edellyttää esirukousta ja taloudellista panostusta työn käytännön toteutukseen, mikä tällä hetkellä tapahtuu kirkon omien lähetysjärjestöjen kautta. Seurakunnan sisäisenä työmuotona lähetystyö järjestää omaa toimintaa varojen keräämiseksi, mutta samalla se pyrkii kasvatuksen ja tiedotuksen kautta auttamaan kaikkia seurakunnan jäseniä a työntekijöitä löytämään oman tavan olla toteuttamassa yhteistä tehtävää yli työmuotojen rajojen.

13 Toiminta vuonna 2015 Toiminnan perustana oli Ystäväntupa, joka palvelee sekä varainhankintaa, että lähetys kasvatusta. Ystäväntuvalla pidettiin viikoittain varttikirkko (ei kesällä), jossa oli usein esillä lähetystyö. Toisena tärkeänä osana toimintaa oli rovastikunnallinen yhteistyö, joka jatkui entiseen tapaan. Lähetysrenkaan toiminta jatkui entisellään. Tavoitteet ja niiden toteutuminen Tavoitteena oli rukouksen merkityksen esillä pitäminen, vapaaehtoistyön kehittäminen ja varainhankinta. Varainhankinta onnistui hyvin, mutta muiden tavoitteiden toteutuminen huonosti. Nimikkosopimukset Omien sopimusten yhteinen tavoitesumma on eur. SLS: Markkaset Thaimaassa, Korhoset Tansaniassa MAF:n palveluksessa, vammaistyö Botswanassa. Sanansaattajat: radiotyö Intiassa. Lisäksi osuus rov.k. sopimuksesta SLS:n Dessien työstä n eur. Tunnusluvut Varainhankinta Vuosi Talousarvioavustukset * Vapaaehtoinen kannatus yht ** 21000** ** - Ystäväntupa lähetysrengas muut ** Yhteensä ** * SLS eur, SPS 2500 eur, Sansa 2500 eur. **Arvio (tieto vasta myöh. keväällä) Toiminta Vuosi Kouluvierailut, ryhmät 4 0 2* 0 0 Lähetystilaisuudet Lähetysrenkaan jäsenet, lkm Vapaaehtoiset säännölliset toimijat, lkm *2 koulua, kaikki oppilaat Muuta: Lähetystyön johtokunta kokoontui 4 kertaa.

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 1. PERUSTEHTÄVÄ Diakoniatyön perustelut löytyvät sekä Raamatusta, että Kirkko järjestyksestä. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja LAPSI ON OSALLINEN Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja KIRKON VARHAISKASVATUS ON Kristillisestä uskosta ja siihen liittyvistä arvoista nousevaa kasvatuksellista vuorovaikutusta Kasvatus- ja kastekumppanuutta

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014 VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014 TOIMINTA-AJATUS Varpaisjärven seurakunnan tehtävänä on julistaa Jumalan sanaa, jakaa sakramentteja, kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen

Lisätiedot

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 MISSIO Kirkon ja seurakunnan tehtävä perustuu Jeesuksen antamiin lähetys- ja kastekäskyyn sekä rakkauden kaksoiskäskyyn. VISIO Puijon

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 2020 JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja Naarila 2

Rippikoulujen yhteisiä menoja Naarila 2 Rippikoulujen yhteisiä menoja Naarila 2 RIPPIKOULUPASSI Ennen leirijaksoa tutustut seurakunnan toimintaan. Rippikoulupassiin keräät merkinnät: 4 jumalanpalveluksesta 2 seurakuntatilaisuudesta (esim. diakonia-

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

Anttila Mika-Olli Järvinen Hanna Saari Ullla-Maija

Anttila Mika-Olli Järvinen Hanna Saari Ullla-Maija LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 03.02.2016 klo 17.00, tarjoilu 16.30 alkaen Paikka: Laukaan seurakuntatalon kokoushuone Jäsenet: Lehto Ari puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

KRISTILLINEN KASVATUS

KRISTILLINEN KASVATUS KRISTILLINEN KASVATUS Ammattitaitovaatimukset Osaamisen arviointi osaa tukea lapsen hengellistä kasvua syventää kokonaisvaltaisen osaamista ottaen huomioon lapselle ominaiset tavat toimia luo turvallisen

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa

Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa Syksy 2014 Harjavallan seurakunnassa wwwwwwwww.harjavallanseurakunta.fi DIAKONIATYÖ Keskiviikkokerho parillisina keskiviikkoina klo 13 alkaen 70/75-vuotiaiden juhla su 12.10 alkaen messulla klo 10 Anna

Lisätiedot

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015.

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015. 1 Kolumbian kirkko Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) Hankkeen kuvaus: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko on vakiinnuttanut toimintansa, mutta tarvitsee edelleen tukea eri kirkollisilla

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa ANNA AIKAASI VAIKKA VAIN TUNNIKSI KERRALLAAN Vihdin seurakunnassa on monipuoliset mahdollisuudet osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit tulla esim. mummiystäväksi

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2010

Toimintakertomus vuodelta 2010 MANKKAAN ERÄSUDET RY Sivu 1 / 5 Partiolippukunta Mankkaan Eräsudet ry Mankkaan Eräsusille toimintavuosi 2010 oli jälleen aktiivinen toiminnan kannalta. Lippukunnan jäsenmäärä on melko paljon noussut viime

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 talvileiri, laskettelu la 12.12. klo 18 päiväripari Tästä

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 Naarila 3, Kesä-Angelat, Juvankoski, Vaellus, Purjehdus

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunnassa

Tikkurilan seurakunnassa Aika tehdä hyvää! V a paaehtoistoi minta Tikkurilan seurakunnassa Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista seurakuntalaisten työtä, joka antaa

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksy 2016 PERHEMESSUT 7.8. Hyvinkään kirkossa klo 18.00 (Tulevien 1 lk. siunaus) 4.9. Hyvinkään kirkossa klo 10.00 (Koululaisten iltakerhonohjaajien siunaaminen)

Lisätiedot

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa!

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! 7.8.2018 Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! Raamatussa seurakunta on yhteisö, jossa kaikki palvelevat toisiaan. Jokaisella on jotakin annettavaa. Sinulla on lahjoja; erilaista

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari RIPPIKOULUPASSI Rippikoulupassi on sitä varten, että tutustut seurakunnan toimintaan. Siihen keräät merkinnät: 5 jumalanpalveluksesta 5

Lisätiedot

Kasvatuksen strategia 2016

Kasvatuksen strategia 2016 Kasvatuksen strategia 2016 1 Kasvatuksen strategia helmikuu/2016 Kasvatuksen strategian tarkoituksena on olla toimiva, muunneltavissa oleva työrukkanen kristillisen kasvatuksen tekemisessä näkyväksi seurakunnan

Lisätiedot

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kysely on tarkoitettu kaikille seurakuntalaisille. Tavoitteena on kartoittaa vastaajien tietämystä ja ajatuksia Kuusamon ev.lut. seurakunnan

Lisätiedot

Vartiokylän seurakunnan kevät 2015

Vartiokylän seurakunnan kevät 2015 Vartiokylän seurakunnan kevät 2015 TERVEISIÄ VARTIOKYLÄN SEURAKUNNASTA: Palvelemme sinua elämäsi monenlaisissa tilanteissa. Ota yhteyttä ja tule mukaan toimintaan! Kirkkoherranvirastomme palvelee osoitteessa

Lisätiedot

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto.

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Menovinkkilista Naarila 4

Menovinkkilista Naarila 4 Menovinkkilista 2017 2018 Naarila 4 Aloituspäivä Mahlakankareen seurakuntakodissa la 20.1. klo 10 16 Osoite on Palomäenkatu 2. Ohjelmassa tutustumista toisiimme, kasteeseen, ehtoolliseen, jumalanpalvelukseen,

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3 Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 6/2014 Aika Paikka 3.6.2014 klo 16.30 Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN

Lisätiedot

TALOUSARVION 2015 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI

TALOUSARVION 2015 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI 1 TALOUSARVION 2015 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI 1. Väkiluvun kehitys Taulukko 1. Iisalmen seurakunnan väkilukutilastot 1.1-30.6. ja koko vuosi 1.1.- 30.6. 2015 1.1.- 30.6. 2014 1.1.- 30.6.

Lisätiedot

4 18 Talousarvion toteutuma vuodesta 2015 ja 1.1. 6.4.2016 (liite a ja b)

4 18 Talousarvion toteutuma vuodesta 2015 ja 1.1. 6.4.2016 (liite a ja b) JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/2016 1 AIKA PAIKKA Sivu / 20.4.2016 klo 18.00 alkavan iltakoulun päätyttyä. Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 14 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Elävä ja elastinen. Pielaveden seurakunnan missio, visio ja strategia 2015

Elävä ja elastinen. Pielaveden seurakunnan missio, visio ja strategia 2015 Elävä ja elastinen Pielaveden seurakunnan missio, visio ja strategia 2015 Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto,

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

JUMALANPALVELUKSET VÄHÄNKYRÖN KIRKOSSA klo 10.00

JUMALANPALVELUKSET VÄHÄNKYRÖN KIRKOSSA klo 10.00 Kotiseurakunta Vähänkyrön seurakunnan toimintatiedote -kevät 2007 www.vahakyrosrk.fi JUMALANPALVELUKSET VÄHÄNKYRÖN KIRKOSSA klo 10.00 TAMMIKUU ma 1.1. Uudenvuodenpäivä, Vähänkyrön juhlavuosi alkaa. la

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta

Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta HYVÄN TEKIJÖITÄ KAIVATAAN - pienikin teko on tärkeä! Mitä sinä voisit tehdä? Iltapäiväkerho toimia mummona tai vaarina Pyhän Annan lastenkirkolla Pyhän Annan lastenkirkon

Lisätiedot

STRATEGIA 2020. Seurakunta koostuu jäsenistään, me kaikki yhdessä olemme Saarijärven seurakunta.

STRATEGIA 2020. Seurakunta koostuu jäsenistään, me kaikki yhdessä olemme Saarijärven seurakunta. STRATEGIA 2020 Seurakunta koostuu jäsenistään, me kaikki yhdessä olemme Saarijärven seurakunta. Herran siunaus menestyksen antaa, omin voimin sitä ei voi lisätä. Sananlaskut 10:22 1. SAARIJÄRVEN SEURAKUNNAN

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Työntekijät: Ulla Rekola, Mervi Viitanen, Veera Kinanen, Susanna Antosalo ja Hanna-Mari Yogaswaran (siht), poissa: Eerika Granlund ja Berit Joki

Työntekijät: Ulla Rekola, Mervi Viitanen, Veera Kinanen, Susanna Antosalo ja Hanna-Mari Yogaswaran (siht), poissa: Eerika Granlund ja Berit Joki Aika: 26.1.2016 klo 18 Paikka: Akaan srk-sali, Sontulantie 1, 2-kerros Läsnä: Jarno Virtanen (pj), Elina Vaittinen, Salla Bister, Elina Antila, Mia Joki, Tarja Kuittinen, Kirkkomäki Heli Poissa: Olli Ristimäki,

Lisätiedot

Rippikoulun seurakuntayhteysjakso

Rippikoulun seurakuntayhteysjakso Rippikoulun seurakuntayhteysjakso vuoden 2011 rippikoulussa Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Ohjeita: Kynä mukaan Vastaa kysymyksiin ennen kuin tulet hakemaan merkintää seurakunnan työntekijöiltä 1.

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN. Vuorossa ovat Tauno Satomaa ja Sari Savela. 1 ILMOITUSASIAT 3

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN. Vuorossa ovat Tauno Satomaa ja Sari Savela. 1 ILMOITUSASIAT 3 Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 10/2014 Aika 2.12.2014 klo 16.30 18.15 Paikka Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Nakkilan Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille Nakkilan kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Lippukunta

Lisätiedot

Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään seuraavasti:

Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään seuraavasti: KOKOUSKUTSU JA ESITYSLISTA Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvoston kokous pidetään seuraavasti: Aika Ti 1.4.2014 klo 18.30 Paikka Seurakuntatalo, Mykkäläntie 6, 73100 Lapinlahti Osallistujat: Jäsenet

Lisätiedot

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804

RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 RIPPIKOULUVIHKO NIMI RYHMÄ 804 1 TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Kun sinut kastettiin, vanhemmillesi, kummeillesi ja seurakunnalle annettiin tehtäväksi huolehtia kristillisestä kasvatuksestasi. Kuulostaa juhlalliselta.

Lisätiedot

LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2015

LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2015 LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2015 2 JUMALAN- PALVELUKSET JUMALANPALVELUKSET su 29.11. klo 10 klo 18 su 6.12. klo 11 su 13.12. klo 10 su 20.12. klo 10 to 24.12. klo 14 klo 15.30 klo 16.30 pe

Lisätiedot

Opas kastejärjestelyihin

Opas kastejärjestelyihin Perheeseenne on syntynyt pieni vauva. Kotiseurakuntanne toivottaa teille onnea ja Jumalan siunausta lapsen syntymän johdosta. Tämän vihkosen kautta tahdomme auttaa Teitä kastejuhlan valmistelussa. Jyväskylän

Lisätiedot

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Tavoitteet Laadukkaat nuorisopalvelut Kriittiset menestystekijät kerhotoiminnan ylläpitäminen Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Toteuma 1.1. 31.12. 2015 Sählykerhoja sekä Tyttöjen Tippala-tyttökerho

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2014 1 PERHEMESSUT 7.9. Hyvinkään kirkko klo 10.00 (koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 14.9. Martti klo 15.00 (päiväkerholaisten

Lisätiedot

Kaavi JOULUNAIKA 2015

Kaavi JOULUNAIKA 2015 Kaavi JOULUNAIKA 2015 Kaavin alueseurakunnan toimintaesite Enkelit ensin paimenille lauloi, sielusta sieluhun kaiku soi: Kunnia Herran, maassa nyt rauha, kun Jeesus meille armon toi. Virsi 30: 3. Bernhard

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Esityslista/Pöytäkirja 2/2019 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Esityslista/Pöytäkirja 2/2019 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Ylä-Savon seurakuntayhtymä Esityslista/Pöytäkirja 2/2019 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvoston kokous Aika: keskiviikko 20.2.2019 klo 18 20 Paikka: seurakuntasali, Mykkäläntie

Lisätiedot

SYKSY 2015. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10

SYKSY 2015. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 HAUHON SEURAKUNTA SYKSY 2015 JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 13.9. Hauho-päivän messu, liturgia ja saarna Tapani Vanhanen, kanttori Taina Kujanen. Mukana Hauhon kirkkokuoro ja vieraita

Lisätiedot

Lapsen & perheen kirkkopolku ja perhelähtöinen työote

Lapsen & perheen kirkkopolku ja perhelähtöinen työote Lapsen & perheen kirkkopolku ja perhelähtöinen työote Raija Ojell ja Minna Tuominen Valtakunnalliset seurakuntien varhaiskasvatuksen Neuvottelupäivät Vantaalla 26.-27.9.2019 Lapsen ja perheen kirkkopolku

Lisätiedot

RIPPIKOULUN PAIKALLISSUUNNITELMA Ke-Mu-Pe-rippikoulu

RIPPIKOULUN PAIKALLISSUUNNITELMA Ke-Mu-Pe-rippikoulu RIPPIKOULUN PAIKALLISSUUNNITELMA 2019-2022 Ke-Mu-Pe-rippikoulu SISÄLLYS: 1 1. Johdanto 2. Suuri ihme rippikoulusuunnitelma, rippikoulu ja isoset, rippikoulun ryhmäjako 3. Turvallisuus 4. Yhteydet huoltajiin

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 3/2011. KOKOUSAIKA keskiviikkona 30. päivänä maaliskuuta 2011

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 3/2011. KOKOUSAIKA keskiviikkona 30. päivänä maaliskuuta 2011 30.3.2011 29 KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 3/2011 KOKOUSAIKA keskiviikkona 30. päivänä maaliskuuta 2011 KOKOUSPAIKKA JÄSENET VARAJÄSENET POISSA Seurakuntatalo Markku Huttunen Erkki Huuskonen Tuula Kaitila-Juntunen

Lisätiedot

MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 SEURAKUNNAN PAINOPISTEET UUSI SÄÄKSMÄEN ROVASTIKUNTA

MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 SEURAKUNNAN PAINOPISTEET UUSI SÄÄKSMÄEN ROVASTIKUNTA Kokousaika Keskiviikko 22.1. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 KOKOUKSEN AVAUS MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 KONSERTTITARJOTIN 2012 SEURAKUNNAN

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00 Harjoitukset 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00 Harjoitukset 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11. Päiväohjelma 10.00 2x oppitunti (kaksoistunti tai 10-10.40/10.45-11.20) 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.40 2x oppitunti (kaksoistunti tai 13.40-14.20/14.25-15)

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 5/2015 Sivu 1

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 5/2015 Sivu 1 Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 5/2015 Sivu 1 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Kokouksen aika Ke 3.6.2015 klo 18 19:20 Paikka Väärninsaaren leirikeskus Osallistujat: Jäsenet Varajäsenet

Lisätiedot

seurakuntapastori, sihteeri

seurakuntapastori, sihteeri LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 07.05.2014 klo 16.30, tarjoilu 16.00 alkaen Paikka: Vihtavuoren kappelin yläkerta Jäsenet: Paakkinen Arja puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan!

Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Meilahden seurakunnan vapaaehtoistoimintaa koordinoi KOVA (koordinaatiovastuu) -tiimi yhdessä vapaaehtois- ja aluetoiminnan vastuuryhmän

Lisätiedot

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205 Toimintakalenteri Lokakuu-Marraskuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 7/2016 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 7/2016 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Pöytäkirja 7/2016 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvoston kokous Aika: torstaina 15.12.2016 klo 17 17.50 Paikka: Seurakuntatalo, Mykkäläntie 6, 73100 Lapinlahti Osallistujat: Jäsenet:

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksy 2015 PERHEMESSUT 6.9. Hyvinkään kirkossa klo 10.00 (Koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 13.9. Martin srk-keskuksessa klo 15.00 20.9

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman.

Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman. Tervetuloa mukaan seurakunnan lapsille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Tästä esitteestä löydät syyskauden 2019 ohjelman. Muutokset ovat kuitenkin mahdollisia. PÄIVÄKERHOT Päiväkerhot tarjoavat monipuolista,

Lisätiedot

KIRKKONEUVOSTO KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 7/2014 04.11.2014

KIRKKONEUVOSTO KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 7/2014 04.11.2014 ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA Aika 04.11.2014 klo 17.00 19.00 Kahvitarjoilu klo 16.30-17.00 Paikka Taloustoimiston kokoustila, Sontulantie 1 Päätöksentekijät Lindström Sari kirkkoherra Haavisto Tuija Hämäläinen

Lisätiedot

Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 2012

Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 2012 Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 212 Kastetut 646 Seurakuntaan muuttaneet 5 32 Kirkkoon liittyneet 286 Lisäys yhteensä 5 964 Kuolleet 463 Seurakunnasta muuttaneet 5 455 Kirkosta eronneet 768 Vähennys

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Opas vihkimisen järjestelyihin

Opas vihkimisen järjestelyihin Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Joh. 15:9 12 Jyväskylän seurakunnan Opas vihkimisen järjestelyihin Avioliittoon vihkiminen K ristillisen uskomme mukaan

Lisätiedot

VARTIOKYLÄN SEURAKUNNAN KEVÄT 2016

VARTIOKYLÄN SEURAKUNNAN KEVÄT 2016 VARTIOKYLÄN SEURAKUNNAN KEVÄT 2016 Terveisiä Vartiokylän seurakunnasta! Palvelemme sinua elämäsi monenlaisissa tilanteissa. Ota yhteyttä ja tule mukaan toimintaan. Kirkkoherranvirastomme palvelee osoitteessa

Lisätiedot

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan:

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan: RIPPIKOULUN MALLIOHJESÄÄNTÖ Yleisperustelut Kirkkojärjestys edellyttää (KJ 3:3), että kirkkoneuvosto/seurakuntaneuvosto hyväksyy seurakunnalle rippikoulun ohjesäännön. Päätös on alistettava tuomiokapitulin

Lisätiedot

Maaliskuussa viikoittain vaihtuvia yllätystarjouksia. Tule tekemään edullisia löytöjä!

Maaliskuussa viikoittain vaihtuvia yllätystarjouksia. Tule tekemään edullisia löytöjä! Otamme vastaan sinulle ylimääräiseksi jääneitä tavaroita joka sunnuntai ennen Jumalanpalvelusta. Lahjoitukset voi tuoda alakerran käytävänpäähän. Opastus aulasta Maaliskuussa viikoittain vaihtuvia yllätystarjouksia.

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS Kuullaan lapsen ääni Varhaiskasvatuksen kehittämissuunnitelma 2014 VAKE-työryhmä: Anne-Maria Ahlstedt Kirsi Marila Kirsi Risto Iiris Tornack Kuvat: kannessa ja sivuilla 3, 4,

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018

Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018 Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018 Lämmin kiitos tuestanne naisten lukutaitotyölle Itä-Afrikassa. Tässä uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia ja vinkkejä työmme

Lisätiedot

VÄRT SI LÄN TAPAHTUMAKALENTERI MESSU VÄRTSILÄN KIRKOSSA

VÄRT SI LÄN TAPAHTUMAKALENTERI MESSU VÄRTSILÄN KIRKOSSA VÄRTSILÄN TAPAHTUMAKALENTERI VÄRT SI LÄN KYL ÄT IEDO T E t alvi 2013 /20 14 www. vart sila.f i Värtsilän kirkossa tapahtuu! 04.12. klo 18 Jouluaskartelu perheille seurakuntakodilla. 08.12. klo 17-19 Myyjäiset

Lisätiedot

Lapin seurakunnat. Toimintaa lapsille, nuorille ja perheille

Lapin seurakunnat. Toimintaa lapsille, nuorille ja perheille Lapin seurakunnat Toimintaa lapsille, nuorille ja perheille Facebook, twitter Päiväkerho, perhekerho, pyhäkoulu Lastenleirit syysloma- ja talvilomaviikoilla. Diakonia Taloudellinen avustus Kemijärvi Nuoret

Lisätiedot

Kasvun polku. KKP:n työkokous

Kasvun polku. KKP:n työkokous Kasvun polku KKP:n työkokous Tulevaisuusvaliokunnan mietintö 1/2019 Ikäkausiajattelun malleja K ohjelma Lapset 2-7 Varhaisnuoret 7-14 Nuoret 14-18 Nuoret aikuiset 18-24 Työikäiset 24-65 Eläkeläiset 65

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen Jo joutui armas aika ja suvi suloinen Kesäajan 2016 jumalanpalvelukset pyhäpäivisin Tuusniemen alueseurakunnassa Kesäajan tapahtumat Tuusniemen alueseurakunnassa kesä-syyskuu 2016 www.kuopionseurakunnat.fi

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 6/2014 Sivu 1 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Kokouspäivä

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 6/2014 Sivu 1 Lapinlahden seurakunnan seurakuntaneuvosto Kokouspäivä Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 6/2014 Sivu 1 Aika KE 3.9.2014 klo 18.30 Paikka Seurakuntatalo, Mykkäläntie 6, 73100 Lapinlahti Osallistujat: Jäsenet Varajäsenet Heiskanen Anita Jäntti, Lauri, kirkkoherra

Lisätiedot

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Rahan henki Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä 14.11.2015 Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Kirkon tehtävä Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa

Lisätiedot

Lapinjärven suomalainen seurakunta PÖYTÄKIRJA 4/2007 Seurakuntaneuvosto 07.06.2007 Lapinjärventie 24 A 07800 Lapinjärvi Puh.

Lapinjärven suomalainen seurakunta PÖYTÄKIRJA 4/2007 Seurakuntaneuvosto 07.06.2007 Lapinjärventie 24 A 07800 Lapinjärvi Puh. Lapinjärventie 24 A 07800 Lapinjärvi Puh. 530720 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2007 Aika: Torstaina 07.06.2007 klo 18.00 Paikka: Kesäkoti, Koskensuuntie 31, 07820 PORLAMMI ASIALISTA 38 KOKOUKSEN AVAUS 39

Lisätiedot

Kirkollinen vihkiminen Kummina toimiminen Itsenäisesti ehtoolliselle Äänestäminen seurakuntavaaleissa 16v, ehdolle asettuminen 18v

Kirkollinen vihkiminen Kummina toimiminen Itsenäisesti ehtoolliselle Äänestäminen seurakuntavaaleissa 16v, ehdolle asettuminen 18v Rippikoulu-info Mitä rippikoulu on? - Rippikoulu on kasteopetusta ja siellä käsitellään rippikoulun opetussuunnitelman mukaisia aiheita, joita ovat elämän, uskon ja rukouksen kysymykset - Juuret yli 2000

Lisätiedot

TUM-412 Luento / JP. Yliopistonlehtori Sini Hulmi

TUM-412 Luento / JP. Yliopistonlehtori Sini Hulmi Tämä ja luennon alkuosuus nähtävissä kurssikotisivulla https://courses.helsinki.fi/fi/tum- 412/124268595 Materiaali myös blogipalvelussa, josta myös harjoittelunohjaajat näkevät nämä! TUM-412 Luento 5.11.2018

Lisätiedot

Rippikoulut Ilmoittautuminen alkaa Ensimmäiset kokoontumiset ja seurakunnan toimintaan osallistuminen alkavat marraskuussa.

Rippikoulut Ilmoittautuminen alkaa Ensimmäiset kokoontumiset ja seurakunnan toimintaan osallistuminen alkavat marraskuussa. Rippikoulut 2017 Perinteiselle kesäriparille Niinirantaan? Retkiriparille melomaan? Päiväriparille, lasketteluriparille, riparille Viroon? Rippikouluihin ilmoittaudutaan syyskuussa. Ilmoittautuminen alkaa

Lisätiedot

Lisäksi ammattitaitoa täydennetään erilaisilla tehtävillä ja portfoliolla siltä osin kuin sitä ei voida tutkintotilaisuudessa osoittaa

Lisäksi ammattitaitoa täydennetään erilaisilla tehtävillä ja portfoliolla siltä osin kuin sitä ei voida tutkintotilaisuudessa osoittaa 1 SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO/ Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ ARVIOINTI Tutkintotilaisuudet suunnitellaan yksilöllisesti yhteistyössä

Lisätiedot

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä 1 Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Lasten ja nuorten leiri päättyi jumalanpalveluksella ja lopussa jokainen sai muistoksi leirin aikana tehdyn valokuvakalenterin.

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12. Päiväohjelma 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.00 Minijumis 13.40 Oppitunnit 16.00 Välipala (huom. omat eväät!) 18.25 Kokoontuminen luokkaan

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012 SIPOON SUOMALAINEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2012 Kokousaika 4.12.2012 klo 18.00 19.26 Kokouspaikka Porvoossa, Wanha Laamanni, Vuorikatu 17 Läsnä: Tuomas Alaterä Georg Bergström

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot