TAVARANKULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAVARANKULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011"

Transkriptio

1 Ku 1 TAVARANKULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT VAKUUTUKSEN KOHDE Vakuutuksen kohteena on vakuutuskirjaan merkitty kauppatavara tai muu omaisuus tai rahassa mitattava etuus (jäljempänä tavara), joka on kuljetustoimenpiteiden alaisena tarkoitukseen soveltuvilla välineillä. Kauppatavaralla tarkoitetaan tavaraa, joka on vakuutuksenottajan tekemän kaupan johdosta kuljetuksen kohteena. Vakuutuksen kohteena ei kuitenkaan ole raha, arvopaperit, jalometallit, jalometallikorut, helmet, jalokivet, taideteokset, elävät eläimet, elävät kasvit ja käytetty tai vahingoittunut tavara eikä palautustavara ellei vakuutuskirjaan ole nimenomaisesti siten merkitty. 102 VAKUUTUSTURVAN VOIMASSAOLO Vakuutusturva on voimassa kaikkialla maailmassa tai erikseen vakuutuskirjassa mainitulla alueella. Tavarankuljetusvakuutuksen maantieteelliset alueet ovat: Alue 1: Alue 2: Alue 3: Alue 4: Alue 5: Alue 6: Alue 7: Alue 8: Suomi Pohjoismaat Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska Eurooppa pois lukien Venäjä, muut IVY-maat (Euroopan maat: Tullin maaluokitus EU:n ulkomaankauppatilastoja ja jäsenvaltioiden välisen kaupan tilastoja varten. Komission asetus nro 3079/94) USA, Kanada, Japani, Australia ja Uusi-Seelanti Leningradin ja Murmanskin läänit, Karjalan tasavalta, Latvia ja Liettua Venäjä, muut IVY-maat Kaukomaat Afrikka, Aasia, Etelä ja Väli-Amerikka sekä Oseania poislukien alueet 4 ja 6 Koko maailma Koko maailma poislukien vain Suomessa tapahtuvat kuljetukset. Näiden kuljetusten vakuutusmaksuihin on lisättävä vakuutusmaksuvero. Vakuutusturvan alkaminen Vakuutusturva alkaa siitä hetkestä, kun tavaroita ryhdytään ensimmäistä kertaa siirtämään varastointipaikalta tavaran välitöntä lastaamista varten varsinaiseen kuljetukseen varattuun kuljetusvälineeseen vakuutetun kuljetuksen aloittamista varten edellyttäen, että lastaus tapahtuu vakuutussopimuksessa tarkoitetulla paikkakunnalla sijaitsevalla varastoimispaikalla. Vakuutusturva ei ole voimassa jatkokuljetuksen osalta ellei vakuutuskirjaan ole nimenomaisesti siten merkitty. Jatkokuljetuksella tarkoitetaan kuljetusta, jota edeltävää kuljetusta sama vakuutuksenantaja ei ole vakuuttanut.

2 Ku 2 Vakuutusturvan jatkuminen Vakuutusturva jatkuu tavanomaisen kuljetuksen ajan, ja vakuutusturvaan sisältyvät tavanomainen uudelleenlastaus ja välivarastointi purkauksineen ja lastauksineen. Vakuutusturvan päättyminen Vakuutusturva päättyy kun tavara on saapunut vakuutussopimuksessa tarkoitetulle määräpaikalle ja siellä purettu varsinaiseen kuljetukseen käytetystä kuljetusvälineestä ja välittömästi purkauksen yhteydessä siirretty purkauspaikalla sijaitsevalle varastointipaikalle. Vakuutusturva päättyy myös, jos korvaukseen oikeutettu on määräysvaltaansa käyttäen pysäyttänyt tavaran ja ryhtynyt varastoimaan tai käsittelemään sitä ennen lopullista määräpaikkaa. Vakuutusturva päättyy myös, jos korvaukseen oikeutettu on määrännyt tavaran kuljetettavaksi muulle kuin vakuutuskirjassa mainitulle määräpaikalle. Kansainvälisessä kuljetuksessa vakuutusturva päättyy kuitenkin viimeistään 30 päivän kuluttua sen päivän päättymisestä, jolloin tavara on purettu kuljetusvälineestä määrämaassa. Kuljetuksen muuttuminen korvaukseen oikeutetusta riippumattomasta syystä Vakuutusturva on voimassa, jos rahdinkuljettaja korvaukseen oikeutetusta riippumattomasta syystä kuljettaa tavaran muulla kuin sovitulla tavalla. Jos kuljetus korvaukseen oikeutetusta riippumattomasta syystä päättyy muualla kuin sovitulla paikkakunnalla, on vakuutusturva voimassa korkeintaan 30 vuorokautta tavaran saapumisesta tai kunnes tavara on kuljetettu alkuperäiselle määräpaikkakunnalle tai muulle sovitulle määräpaikalle. Vakuutusturvan voimassaolon edellytyksenä on, että korvaukseen oikeutettu ilmoittaa muutoksesta viipymättä vakuutusyhtiölle ja suorittaa sovitun lisämaksun. Vakuutusturvan jatkaminen Vakuutusturva voidaan jatkaa sovitulla lisämaksulla, kun vakuutuksenottaja muuttaa kuljetusta, keskeyttää sen tai ryhtyy varastoimaan tavaraa. Vakuutusturvaan kuuluvat lähetykset Kunkin yksittäisen lähetyksen kuuluminen vakuutusturvaan edellyttää, että vakuutuksenottajalla on tavaran omistajana oikeus päättää lähetyksen vakuuttamisesta vakuutuksenottaja vastaa kauppasopimuksen mukaan tavaraa kohtaavasta riskistä (vahingonvaarasta) tai on velvollinen vakuuttamaan lähetyksen; vakuutusturvaan ei kuitenkaan sisälly lähetys, jonka vakuutuksenottajan kauppakumppani on velvollinen vakuuttamaan vakuutuksenottajalla on velvollisuus vakuuttaa tavara. Lähetyksen sisältyminen vakuutusturvaan edellyttää, että kuljetuksesta on laadittu rahtikirja, lähete tai muu vastaava asiakirja, ellei muuta ole sovittu. Lähetyksen sisältyminen vakuutusturvaan edellyttää, että kuljetus suoritetaan tunnustetun kansainvälisen luokituslaitoksen korkeimpaan luokkaan luokitellulla aluksella tai muulla viranomaisen tällaiseen kuljetukseen hyväksymällä kuljetusvälineellä, ellei ennen vakuutusyhtiön vastuun alkamista ole toisin sovittu.

3 Ku 3 Vakuutusturva ei käsitä hinaus- tai proomukuljetusta, ellei vakuutuskirjaan ole nimenomaisesti siten merkitty. Vakuutusturva käsittää kuitenkin ilman vakuutuskirjan lisämerkintää sellaisen lastaus- tai purkaussatama-alueella tapahtuvan proomukuljetuksen, joka tavanomaisena osana kuuluu merikuljetukseen. Vakuutuksenottajan tavaravakuutuksiin sovelletaan erikseen merkittyjä aluksen iästä johtuvia lisämaksuja. Vakuutusturvaan kuuluvat ne lähetykset, joiden kuljetukset alkavat sopimuksen voimassaolon aikana. Lähetyksen kuljetuksen alkamisajankohtana pidetään tavaran kuljetuksesta laaditun kuljetus- tai muun vastaavan asiakirjan päiväystä. Vakuutusturvan yläraja Vakuutusturvan yläraja eli vakuutusyhtiön korvauksen enimmäismäärä merkitään vakuutuskirjaan. Jos vakuutettujen, samalla kuljetusvälineellä samanaikaisesti kuljetettujen tavaralähetysten yhteenlaskettu vakuutusarvo ylittää enimmäismäärän, vastaa vakuutusyhtiö enimmäismäärän ylittävästä osasta ainoastaan, jos siitä on sovittu ennen vakuutusyhtiön vastuun alkamista. Kenen hyväksi vakuutusturva on voimassa Vakuutusturva on voimassa sen hyväksi, jolla on oikeus korvaukseen vakuutuskirjan, toimituslausekkeen, sopimuksen tai lain mukaan. Vakuutusturva voi olla toissijaisena voimassa vakuutuksenottajan hyväksi silloin, kun hän esimerkiksi kauppasopimuksen toimituslausekkeesta tietoisesti välittämättä vakuuttaa tavaralähetyksen, josta hänen kauppakumppaninsa on vastuussa tai velvollinen vakuuttamaan. Vakuutusturva ei ole voimassa välittömästi eikä välillisesti kuljetuksen suorittajan tai muun sellaisen hyväksi, jonka haltuun tavara on uskottu tai joka suorittaa vakuutettuun kuljetukseen liittyviä tehtäviä. Voimassaolo ja vakuutusmaksu 103 INDEKSIEHDOT 104 OMAVASTUU Määräaikaisen vakuutuksen vakuutusturva ei ole voimassa, ellei vakuutusmaksua ole maksettu vakuutusyhtiön ilmoittamaan määräaikaan mennessä. Vakuutusmäärää ja vakuutusmaksua ei ole sidottu indeksiin, ellei vakuutuskirjaan ole toisin merkitty. Jokaisessa vahinkotapahtumassa vähennetään vakuutussopimukseen tai vakuutuskirjaan merkitty omavastuu korvattavan vahingon määrästä. Vahingon rajoittamis- ja torjuntakustannuksista ei kuitenkaan vähennetä omavastuuta.

4 Ku KORVAUSSÄÄNNÖT Vahingon määrän laskemisessa käytettävät käsitteet Kauppatavara Tavaran arvon ja vahingon määrän arvioimisen perusteena ovat vakuutusarvo ja vakuutusmäärä. Kauppatavaran vakuutusarvon muodostavat, ellei toisin ole sovittu, kauppalaskun mukainen arvo, kun vakuutusturva alkaa tavaranomistajan vastuulla olevat kuljetuskulut vakuutuksenottajan myyntikuljetuksissa 10 %:n kauppavoitto, laskettuna kahden edellisen yhteismäärästä, jos ostaja on korvaukseen oikeutettu. Muu kuin kauppatavara Vakuutusmäärä Muun kuin kauppatavaran vakuutusarvon muodostavat tavaran nykyarvo, kun vakuutusturva alkaa tavaranomistajan vastuulla olevat kuljetuskulut. Nykyarvolla tarkoitetaan samanlaisen tai käyttöominaisuudeltaan vastaavan omaisuuden arvoa. Tällöin otetaan huomioon omaisuuden arvon aleneminen iän, käytön, käyttökelpoisuuden alenemisen tai muun vastaavan syyn johdosta. Vakuutusmäärällä tarkoitetaan tavaran arvoa, jonka vakuutuksenottaja on ilmoittanut ja joka on merkitty vakuutuskirjaan. Vahingon määrän laskeminen Korjauskustannukset tai arvon aleneminen Jos vahingoittunut tavara voidaan korjata, vahingon määrä on korjauskustannukset. Korjauskustannusten lisäystä, joka on korvaukseen oikeutetun valitseman tavanomaisesta poikkeavan korjaustavan tai sellaiseen liittyvän menettelyn aiheuttama, ei korvata. Jos tavaraa ei korjata, määritetään tavaran arvon aleneminen, ellei toisin ole sovittu, sopimuspuolten yhteisellä katsastuksella. Jos jompikumpi osapuoli vaatii, voidaan tavaran arvon aleneminen määrittää vaatijan kustannuksella virallisella katsastuksella kuten merilaissa on säädetty. Arvon aleneminen ilmaistaan prosentteina vahingoittumattoman tavaran arvosta. Tavaran arvon aleneminen voidaan myös määrittää myymällä tavara. Kun määritetään vaje- tai vuotovahinkoa, vähennetään sovittu tai kauppatavan mukainen tavanomaista hupenemista vastaava määrä.

5 Ku 5 Tavaran tuhoutuminen Tavaran tuhoutuessa on vahingon määrä vakuutusarvon mukainen. Katoaminen ja tavaran hylkääminen Verotus Vahingon määrä on vakuutusarvon mukainen myös silloin, kun kuljetuksen suorittaja tai muu, jonka haltuun tavara on uskottu, kirjallisesti myöntää tavaran kadonneeksi tavara on kadonnut eikä sitä ole löydetty kotimaan kuljetuksessa kolmen kuukauden kuluessa tai kansainvälisessä kuljetuksessa kuuden kuukauden kuluessa arvioidusta saapumisajankohdasta tavara ei ole vahinkotapahtuman vuoksi saapunut perille kotimaan kuljetuksessa kuukauden kuluessa tai kansainvälisessä kuljetuksessa kolmen kuukauden kuluessa arvioidusta saapumisajasta eikä sen olinpaikasta ole tietoa tavaraa ei voida vahinkotapahtuman vuoksi pelastaa tai toimittaa perille kohtuullisin kustannuksin kolmen kuukauden kuluessa arvioidusta saapumisajankohdasta. Vahingon määrää laskettaessa otetaan huomioon verotuksesta annetut säännökset. Korvauksen laskeminen Sovittu vakuutusarvo Ali- ja ylivakuutus Korvaus on vahingon määrä vähennettynä omavastuulla, jos vakuutusmäärä on vähintään vakuutusarvon suuruinen. Kun tavaran arvon aleneminen määritetään prosentteina, korvaus on yhtä monta prosenttia vakuutusarvosta - tai vakuutusmäärästä, jos tämä on vakuutusarvoa pienempi - kuin aleneminen on vahingoittumattoman tavaran arvosta. Sovittu vakuutusarvo on kyseessä ainoastaan silloin kun vakuutuskirjaan on tehty siitä nimenomainen merkintä. Sovittu vakuutusarvo on sitova, ellei pystytä osoittamaan, että sen mukaan laskettu korvaus olisi melkoisesti suurempi kuin vahingon peittämiseksi tarvitaan. Tavara on alivakuutettu, kun vakuutusmäärä on vakuutusarvoa pienempi. Jos tavara on alivakuutettu, korvaus lasketaan vakuutusarvon ja vakuutusmäärän osoittamassa suhteessa. Säännöstä noudatetaan kaikkiin korvauksiin kuten, korvaukseen tavaran tuhoutuessa sekä arvon alenemiseen ja korjauskustannuksiin. Alivakuutusta koskevaa säännöstä noudatetaan myös vakuutusturvaehdoissa mainittuihin korvattaviin kustannuksiin ja tavaralle määrätyn yhteisen haverin osallistumismaksuun. Kuluttajasuojalain tarkoittamalle luonnolliselle henkilölle pelastamiskustannukset korvataan alivakuutussäännöstä noudattamatta.

6 Ku 6 Jos alivakuutettu tavara tuhoutuu, korvaus on vakuutusmäärä. Tavara on ylivakuutettu, kun vakuutusmäärä on vakuutusarvoa suurempi. Jos tavara on ylivakuutettu, korvaus lasketaan vakuutusarvon mukaan. Kuluttajasuojalain tarkoittamaan luonnolliseen henkilöön nähden ali- ja ylivakuutusmääräyksiä noudatetaan vain, jos tavara on merkittävästi ali- tai ylivakuutettu. Korvauksen enimmäismäärä Vakuutuskirjaan merkitty korvauksen enimmäismäärä on kutakin kuljetusvälinettä ja matkaa kohti vakuutusyhtiön korvausvelvollisuuden ylärajana. 106 MUUT MÄÄRÄYKSET Vakuutuksenottaja Yleisten sopimusehtojen kohdassa 1 olevaa määräystä täydentää seuraava: Vakuutuksenottajana pidetään myös korvaukseen oikeutettua. Korvaukseen oikeutettu Yleisten sopimusehtojen kohdassa 1 olevaa määräystä täydentää seuraava: Oikeus korvaukseen on sillä, joka esittää asianmukaisesti siirretyn vakuutuskirjan tai, ellei vakuutuskirjaa ole tehty, muun selvityksen oikeudestaan vaatia korvausta. Kun lopullinen korvaus on suoritettu, vakuutusyhtiöllä on oikeus saada takaisin antamansa vakuutuskirja. Vakuutusyhtiön edustaja Vakuutusyhtiön asiakasta, jonka toimiala on kuljetukseen liittyvien palvelujen tuottaminen ja joka tässä ominaisuudessa tarjoaa asiakkaalleen kuljetusvakuutusta, ei pidetä vakuutusyhtiön edustajana. Erityiset määräykset vahinkotapahtuman yhteydessä Tavaran vastaanottaminen Korvaukseen oikeutetun tai hänen edustajansa pitää tarkastaa saapuva tavara ja tehdä kirjallinen huomautus vahingosta rahdinkuljettajalle tai muulle, jolla on vastuu tavarasta. Hänen pitää myös ryhtyä muihin tarpeellisiin toimenpiteisiin turvatakseen itselleen ja vakuutusyhtiölle oikeuden vaatia korvausta siltä, joka on vastuussa vahingosta. Korvaukseen oikeutettu ei voi kieltäytyä vastaanottamasta tavaraa vain sillä perusteella, että tavara on vahingoittunut. Tarvittaessa tavaran purkaus kuljetusvälineestä tai pakkauksesta keskeytetään vahingon syyn selvittämiseksi. Kun vahinko tapahtuu tai sitä selvitellään muualla kuin Suomessa, on vahingosta ilmoitettava kyseisessä maassa vakuutusyhtiön vahinkoasiamiehelle.

7 Ku 7 Kokonaan korvattu tavara Kun kokonaan korvatusta tavarasta on jäänyt jäljelle jotain, jolla on taloudellista arvoa, vakuutusyhtiö voi halutessaan käyttää oikeuttaan määrätä tavarasta. Korvaus ja tavaran takaisin saaminen Vakuutusyhtiölle on ilmoitettava tavarasta, josta vakuutusyhtiö on suorittanut korvauksen, jos tavara myöhemmin löytyy tai saadaan takaisin. Korvausvaatimuksen esittämisen ajankohta ja oikeuden menettäminen korvauksen saamiseen Vakuutussopimukseen perustuva kirjallinen korvausvaatimus on esitettävä vakuutusyhtiölle 6 kuukauden kuluessa kuljetuksen päättymisestä. Kuluttajansuojalain tarkoittaman luonnollisen henkilön on tehtävä kirjallinen vahinkoilmoitus vuoden kuluessa siitä, kun korvauksen hakija sai tietää vakuutuksen voimassaolosta, vakuutustapahtumasta ja vakuutustapahtumasta aiheutuneesta vahinkoseuraamuksesta. Korvausvaatimus on joka tapauksessa esitettävä 10 vuoden kuluessa vakuutustapahtumasta. Jos vahinkoilmoitusta ei ole esitetty edellä mainitulla tavalla, korvauksen hakija menettää oikeutensa korvaukseen. Muutoksen hakeminen vakuutusyhtiön tekemään päätökseen Yleisten sopimusehtojen kohdassa 14 olevaa määräystä täydentää seuraava: Erimielisyys merivakuutussopimukseen perustuvassa korvausasiassa pitää saattaa merivahingonlaskijan selvitettäväksi (laki merivahingonlaskijan korvausselvityksestä merivakuutusasioissa), jollei toisin ole sovittu. Vakuutusyhtiön oikeus korvauksen takaisinhakemiseen Yleisten sopimusehtojen 001 kohdassa 15 olevaa määräystä täydentää seuraava: Kun vakuutusyhtiö on suorittanut korvauksen, siirtyy vahingonkärsineen oikeus vaatia korvausta vahingosta vastuussa olevalta vakuutusyhtiölle. Jos vakuutuksenottaja vahingon tapahduttua tai sitä ennen tehdyllä sopimuksella on kokonaan tai osittain luopunut oikeudestaan kolmatta kohtaan, vapautuu vakuutusyhtiö vastuusta vastaavassa määrin. 107 INSTITUTE CLAUSES -EHDOIN VOIMASSA OLEVAT VAKUUTUKSET Vakuutuksissa, jotka ovat voimassa Institute Clauses -ehdoin, sovelletaan Yleisiä sopimusehtoja 001 ja Tavarankuljetusvakuutuksen yleisiä ehtoja 100 ainoastaan silloin, kun asiasta ei ole määräystä Institute Clauses -ehdoissa, Englannin lainsäädännössä tai Englannin oikeuskäytännössä.

KULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET SOPIMUSEHDOT

KULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET SOPIMUSEHDOT Försäkringsaktiebolaget alandia KULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET SOPIMUSEHDOT 1.1.2016 Sisältö 1 Keskeisiä käsitteitä 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä 2.1 Vakuutusyhtiön tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

KULJETUSERITYISEHTO 337: VASTUUOSA

KULJETUSERITYISEHTO 337: VASTUUOSA Kuo 1 KULJETUSERITYISEHTO 337: VASTUUOSA 1.1.1997 337.1 VAKUUTUKSEN KOHDE Vakuutuksen kohteena on vakuutuskirjaan merkitty toiminta ja siihen liittyvä korvausvastuu. 337.2 VAKUUTUSTURVAN VOIMASSAOLO 337.3

Lisätiedot

OMAISUUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011

OMAISUUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011 Om 1 OMAISUUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011 101 OMAISUUSVAKUUTUKSESSA KÄYTETTÄVIÄ KÄSITTEITÄ Jälleenhankinta-arvo Käypä arvo Nykyarvo Vakuutusmäärä Ensivastuu Jäännösarvo Jälleenhankinta-arvolla

Lisätiedot

TAVARAN YLEISET KULJETUS- VAKUUTUSEHDOT

TAVARAN YLEISET KULJETUS- VAKUUTUSEHDOT Försäkringsaktiebolaget alandia TAVARAN YLEISET KULJETUS- VAKUUTUSEHDOT 1.1.2016 Näitä ehtoja käytetään yhdessä Kuljetusvakuutuksen yleisten sopimusehtojen (yrityksille ja elinkeinonharjoittajille) kanssa.

Lisätiedot

KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT

KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT Kv 1 KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.4.2001 101 VAKUUTUKSEN KOHDE Vakuutuksen kohteena on vakuutuskirjaan merkitty toiminta ja siihen liittyvä korvausvastuu. 102 VAKUUTUSTURVAN VOIMASSAOLO

Lisätiedot

KULJETUSVAKUUTUS. Tuoteseloste. Voimassa alkaen

KULJETUSVAKUUTUS. Tuoteseloste. Voimassa alkaen KULJETUSVAKUUTUS Tuoteseloste Voimassa 1.1.2019 alkaen Kuljetusvakuutus turvaa yrityksesi kauppatavaran ja muun omaisuuden kuljetuksen sekä kuljetusta vaativan tilapäisen varastoinnin ja näytteillä olon

Lisätiedot

KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT CF106 Voimassa alkaen

KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT CF106 Voimassa alkaen KULJETUSVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT CF106 Voimassa 1.1.2012 alkaen 1. VAKUUTUKSEN KOHDE Vakuutuksen kohteena on vakuutuskirjaan merkitty toiminta ja siihen liittyvä korvausvastuu. 2. VAKUUTUSTURVAN

Lisätiedot

Försäkringsaktiebolaget alandia. vakuutusehdot

Försäkringsaktiebolaget alandia. vakuutusehdot Försäkringsaktiebolaget alandia Kuljetusvastuuvakuutuksen yleiset vakuutusehdot 1.1.2016 Sisältö sivu 3 vakuutuksen kohde 3 VAKUUTUSTURVAN VOIMASSAOLO 3 OMAVASTUU 3 KORVAUSSÄÄNNÖT 4 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 2

Lisätiedot

YLEISET SOPIMUSEHDOT 001 1.1.2010

YLEISET SOPIMUSEHDOT 001 1.1.2010 Yl 1 YLEISET SOPIMUSEHDOT 001 1.1.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. Eräiden vakuutussopimuksessa käytettyjen termien merkitys 2. Sopimuksen tekeminen ja voimassa pitäminen 3. Vakuutussopimuksen lakkaaminen 4. Vakuutusmaksun

Lisätiedot

Kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot 2003 (yrityksille ja elinkeinonharjoittajille)

Kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot 2003 (yrityksille ja elinkeinonharjoittajille) Kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot 2003 (yrityksille ja elinkeinonharjoittajille) Sisällysluettelo 1 Keskeisiä käsitteitä......................... 3 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen

Lisätiedot

Tavaran yleiset kuljetusvakuutusehdot 2003

Tavaran yleiset kuljetusvakuutusehdot 2003 Tavaran yleiset kuljetusvakuutusehdot 2003 Näitä ehtoja käytetään yhdessä Kuljetusvakuutuksen yleisten sopimusehtojen 2003 (yrityksille ja elinkeinonharjoittajille) kanssa. Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen

Lisätiedot

2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan turvat Vastuuturva Oikeusturva 2.2 Vakuutettu toiminta 3 ERITYISESTI HUOMIOITAVAA

2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan turvat Vastuuturva Oikeusturva 2.2 Vakuutettu toiminta 3 ERITYISESTI HUOMIOITAVAA 1 Asiakastunnus 109024153 Woltman Group Oy Paciuksenkaari 16 B 64 00270 HELSINKI VAKUUTUSSOPIMUS 16-522-521-2 Vakuutuskirja muodostuu seuraavista osista: 1 YLEISTÄ 1 YLEISTÄ 2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan

Lisätiedot

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400 VAKUUTUSKIRJA Sivu Ryhmatapatu rmavakuutus 1 Vakuutustunnus 25.11.2010 70090201950 Asiakastunnus 20532702 RESERVILAISLIITTO RY DOBELNINKATU 2 00260 HELSINKI Vakuutuksenottaja Vakuutuskausi Maksu e RESERVILAISLIITTO

Lisätiedot

Tavarankuljetusvakuutus

Tavarankuljetusvakuutus TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2015 alkaen. Tavarankuljetusvakuutus Tavaralle aiheutuneet kuljetusvahingot voivat olla taloudellisesti merkittäviä. Kuljetusriskit kannattaa vakuuttaa, jotta yrityksen toiminta

Lisätiedot

Vakuutusehto YT308 Kiinteistön hallinnon vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen.

Vakuutusehto YT308 Kiinteistön hallinnon vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. TMH 0.2 Vakuutusehto YT308 Kiinteistön hallinnon vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. Sisällysluettelo 1 Korvattavat vahingot, vakuutetut ja voimassaoloalue 1.1 Korvattavat vahingot 1.2 Vakuutetut

Lisätiedot

TAVARANKULJETUSVAKUUTUS

TAVARANKULJETUSVAKUUTUS Vakuutusehdot 1.1.2015 KU 05 TAVARANKULJETUSVAKUUTUS SISÄLLYSLUETTELO TAVARANKULJETUSVAKUUTUS...2 TAVARANKULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET VAKUUTUSEHDOT...2 1 Vakuutuksen tarkoitus...2 2 Vakuutuksen kohde...2

Lisätiedot

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta

Vakuutusoikeus. Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat. Vakuutustoiminta Vakuutusoikeus Vakuutusoikeuden keskeiset lähtökohdat Käsittää sekä yksityisoikeuteen, että julkisoikeuteen kuuluvia säännöksiä. Vakuutussopimuslaki (543/1994) ja erityislait esim. laki oikeusturvavakuutusten

Lisätiedot

VENE- JA VENEVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT

VENE- JA VENEVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT Alk 1 VENE- JA VENEVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2008 VAKUUTUSEHDON SOVELTAMINEN Vakuutussopimukseen sisältyvät vakuutusturvat on mainittu vakuutuskirjassa. Vakuutuskirjassa mainittuihin venevakuutusturviin

Lisätiedot

Kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot 2003

Kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot 2003 Kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot 2003 yrityksille ja elinkeinoharjoittajille Voimassa 01.01.2003 alkaen Sisällysluettelo 6.4 Vakuutusmaksun palauttaminen... 5 6.5 Kuittaus palautettavasta maksusta...

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS KULJETUSVAKUUTUS 9.1.2013 1 3 p. 6 2 p. 2a 1,5 p. 7a 2 p. 2b 2 p. 7b 1,5 p. 3a 4 p. 8 2 p. 3b 1 p. 9 3 p. 4

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2019 1 (5) 34 Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden hallintopäällikön vahingonkorvauspäätöksestä 18.5.2018 (13 ) (Tapulikaupunki) HEL

Lisätiedot

Kuljetusvakuutus Yrityksille ja elinkeinonharjoittajille S03

Kuljetusvakuutus Yrityksille ja elinkeinonharjoittajille S03 Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.1.2012 alkaen Kuljetusvakuutus Yrityksille ja elinkeinonharjoittajille S03 Sisällys 1 Keskeisiä käsitteitä... 1 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä...

Lisätiedot

Tavarankuljetusvakuutus yrityksille Vakuutusehdot 94 G

Tavarankuljetusvakuutus yrityksille Vakuutusehdot 94 G Tavarankuljetusvakuutus yrityksille Vakuutusehdot 94 G Voimassa 1. 3. 2013 alkaen Sisältö 1 Vakuutuksen kohde 2 Vakuutuksen laajuus 2.1 Perusvakuutus 2.2 Perusvakuutuksen laajennus 2.3 Täysvakuutus 3 Rajoitukset

Lisätiedot

Tilaaja: Ylioppilastutkintolautakunta (jäljempänä Tilaaja ) Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa: XXX

Tilaaja: Ylioppilastutkintolautakunta (jäljempänä Tilaaja ) Tilaajan yhteyshenkilö sopimusasioissa: XXX Hankinta: USB-muistitikut sähköiseen ylioppilaskokeeseen, dnro 1/221/2016 TARJOUSPYYNNÖN LIITE 1, SOPIMUSEHDOT SOPIMUS USB-MUISTITIKKUJEN TOIMITTAMISESTA 1. OSAPUOLET JA YHTEYSHENKILÖT Tilaaja: Ylioppilastutkintolautakunta

Lisätiedot

HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä

HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä Liikenne- ja viestintävaliokunta 22.2.2017 Lakimies Reetta Timonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ateenan yleissopimus Matkustajien ja matkatavaroiden

Lisätiedot

Incoterms 2000. Finnish. www.if.fi

Incoterms 2000. Finnish. www.if.fi Incoterms 2000 Finnish www.if.fi KANSAINVÄLISEN KAUPPAKAMARIN TOIMITUSLAUSEKKEET MIKÄ ON? Toimituslauseke on kirjain- tai sanayhdistelmä, jolla sovitaan eräistä kauppasopimuksen ehdoista. MITÄ TOIMITUS-

Lisätiedot

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Perusturva Pariturva Sisällysluettelo Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus 2 2 Vakuutussopimuksen voimassaolo 2 3 Vakuutusmaksun maksaminen ja maksun laiminlyönti

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Leasingsopimus (limiitti) LC

Siilinjärven kunta. Leasingsopimus (limiitti) LC Siilinjärven kunta Leasingsopimus (limiitti) 072821-LC01-000-000 3 Step IT Oy (jäljempänä Vuokralleantaja ), Y-tunnus 2161942-7, Mechelininkatu 1a, 00180 Helsinki, vuokraa Vuokralleottajalle tämän sopimuksen

Lisätiedot

Vientisaatavatakuun yleiset ehdot

Vientisaatavatakuun yleiset ehdot 1 (6) Vientisaatavatakuun yleiset ehdot Viejän ulkomaiselta ostajalta olevien saatavien kattaminen 15.4.2008 Vientisaatavatakuun perusteella viejällä on oikeus saada korvausta Finnveralta takuusopimuksen

Lisätiedot

Tavaran kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot

Tavaran kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot Vakuutusehto S10 Voimassa 1.1.2019 alkaen Tavaran kuljetusvakuutuksen yleiset sopimusehdot Sisällysluettelo 1 Kuljetusvakuutusehdoissa käytettyjä käsitteitä... 2 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen

Lisätiedot

Palvelukohtaiset toimitusehdot. Saunalahti SaunaVisio 13.6.2007. 1 Toimitusehtojen soveltaminen. 2 Palvelusopimuksen synty. Saunalahti Group Oyj

Palvelukohtaiset toimitusehdot. Saunalahti SaunaVisio 13.6.2007. 1 Toimitusehtojen soveltaminen. 2 Palvelusopimuksen synty. Saunalahti Group Oyj Palvelukohtaiset toimitusehdot Saunalahti SaunaVisio 13.6.2007 1 Toimitusehtojen soveltaminen Näitä toimitusehtoja sovelletaan :n tai sen kanssa samaan konserniin kuuluvan yhtiön (jäljempänä Saunalahti)

Lisätiedot

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Talentum Pro Helsinki 2016 Copyright 2016 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus ISBN 978-952-14-2769-5

Lisätiedot

Matkustajien oikeudet EU 392/2009

Matkustajien oikeudet EU 392/2009 Home > Hyvä tietää > Ehdot ja säännöt > Matkustajien oikeudet EU 392/2009 Matkustajien oikeudet EU 392/2009 Tiivistelmä merimatkustajien oikeuksia onnettomuustapauksessa koskevista säännöksistä 1 Merten

Lisätiedot

HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä. Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallitusneuvos Tiina Ranne

HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä. Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallitusneuvos Tiina Ranne HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä Liikenne- ja viestintävaliokunta 15.2.2017 Hallitusneuvos Tiina Ranne 1 Ateenan yleissopimus Matkustajien ja matkatavaroiden kuljettamisesta meritse tehty

Lisätiedot

VAKUUTUSEHDOT LIIKENNE

VAKUUTUSEHDOT LIIKENNE VAKUUTUSEHDOT LIIKENNE 1 Voimassa 1.5.2016 alkaen. SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 4 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 4 3 LIIKENNEVAKUUTUS- SOPIMUKSEN VOIMASSA- OLOAIKA 4 3.1 Vakuutuskausi

Lisätiedot

OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT

OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT Va 1 VASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2014 OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2014 VAKUUTUSEHDON SOVELTAMINEN Vakuutussopimukseen sisältyvät vakuutusturvat on mainittu vakuutuskirjassa.

Lisätiedot

2.1. Laki vapauttaa suurista vakuutusmaksuista

2.1. Laki vapauttaa suurista vakuutusmaksuista Dro 1/011/2002 Määräys x Ohje Päivämäärä 2.1.2002 Säännökset, joihin toimivalta määräysten/ohjeiden antamiseen perustuu L taidenäyttelyiden valtiontakuusta (411/1986) Kohderyhmät Museot ja näyttelyiden

Lisätiedot

Rakennusalan töitä koskeva kuluttajasopimus (laskutyö yli 10 000 )

Rakennusalan töitä koskeva kuluttajasopimus (laskutyö yli 10 000 ) Tätä sopimuslomaketta käytetään urakkasopimuksissa, joiden sisältönä on Rakennusalan töitä koskevissa yleisiissä kuluttajasopimusehdoissa tarkoitettu kuluttujaurakka TILAAJA E-mail URAKOITSIJA E-mail Kaupparekisterinro

Lisätiedot

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.9.2012 alkaen ja niitä sovelletaan 15.10.2012 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.9.2012 alkaen ja niitä sovelletaan 15.10.2012 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. VaraAvain vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.9.2012 alkaen ja niitä sovelletaan 15.10.2012 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001194708) vakuutuksenantaja

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

Pohjois- Suomen Kiinteistöyhdistys

Pohjois- Suomen Kiinteistöyhdistys Pohjois- Suomen Kiinteistöyhdistys 9.4.2014 AA, VT, KTL Juha Ryynänen Asianajotoimisto Juha Ryynänen Oy Urakkasopimukset ja vakuutusturva 2 Mitä vakuutusturvaan liittyviä näkökohtia asunto-osakeyhtiön

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS KULJETUSVAKUUTUS 15.9.2014 VASTAUKSILLE ON VARATTU RIITTÄVÄSTI TILAA. VARATUN TILAN ULKOPUOLELLE KIRJOITETTUJA

Lisätiedot

Huolintavakuutus Tuoteseloste AKH 02. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2011 alkaen.

Huolintavakuutus Tuoteseloste AKH 02. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2011 alkaen. Huolintavakuutus Tuoteseloste AKH 02 TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2011 alkaen. Huolintavakuutus antaa huolintaa harjoittavalle yritykselle turvaa sen varalta, että se joutuu korvausvelvolliseksi toimeksiantajalleen

Lisätiedot

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 1 momentin mukaista vapaaehtoista työtapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

Laki. ulosottokaaren muuttamisesta

Laki. ulosottokaaren muuttamisesta Laki ulosottokaaren muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulosottokaaren (705/2007) 1 luvun 34 :n 2 momentti, muutetaan 1 luvun 31 :n 4 momentti, 3 luvun 1 :n 1 momentti, 5 :n 1 momentti,

Lisätiedot

Yleiset Sopimusehdot. www.if.fi. ehdot voimassa 1.1.2011 alkaen YL 1. Sisällysluettelo

Yleiset Sopimusehdot. www.if.fi. ehdot voimassa 1.1.2011 alkaen YL 1. Sisällysluettelo Yleiset Sopimusehdot ehdot voimassa 1.1.2011 alkaen YL 1 www.if.fi Sisällysluettelo 1 Eräiden vakuutussopimuksessa käytettyjen termien merkitys............................ 2 2 Sopimuksen tekeminen ja voimassa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 6 SUOMEN VAHINKOVAKUUTUS OY:N VASTUUN ALKAMINEN 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 7 VAKUUTUSMAKSU 6

SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 6 SUOMEN VAHINKOVAKUUTUS OY:N VASTUUN ALKAMINEN 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 7 VAKUUTUSMAKSU 6 VAKUUTUSEHDOT 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 4 6 SUOMEN VAHINKOVAKUUTUS OY:N VASTUUN ALKAMINEN 6 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 4 7 VAKUUTUSMAKSU 6 3 LIIKENNEVAKUUTUSSOPIMUKSEN VOIMASSAOLOAIKA

Lisätiedot

tavarankuljetusvakuutus

tavarankuljetusvakuutus tavarankuljetusvakuutus Yleiset vakuutusehdot Voimassa 1.10.2008 alkaen KU 05 TAVARANKULJETUSVAKUUTUSEHDOT KU 05...3 KU TAVARANKULJETUSVAKUUTUKSEN YLEISET VAKUUTUSEHDOT...3 KU 1 VAKUUTUKSEN TARKOITUS...3

Lisätiedot

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.6.2015 alkaen ja niitä sovelletaan 1.6.2015 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Vakuutusehdot ovat voimassa 1.6.2015 alkaen ja niitä sovelletaan 1.6.2015 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. VaraAvain vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.6.2015 alkaen ja niitä sovelletaan 1.6.2015 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001196191) vakuutuksenantaja

Lisätiedot

MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2010

MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2010 Mo 1 MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2010 VAPAAEHTOISTA TURVAA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 101 VAKUUTUKSEN KOHDE Vakuutuksen kohteena on vakuutuksenottajan omistuksessa tai pysyvässä hallinnassa

Lisätiedot

Vakuutusehto Y002 Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 11 Tapiolan takautumisoikeus 2 Tietojen antaminen ennen vakuutus- sopimuksen tekemistä

Vakuutusehto Y002 Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 11 Tapiolan takautumisoikeus 2 Tietojen antaminen ennen vakuutus- sopimuksen tekemistä Vakuutusehto Y002 Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.9.2010 alkaen Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 2 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä 2 2.1 Tapiolan tiedonantovelvollisuus 2 2.2

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2015 alkaen Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää toimintaohjeita

Lisätiedot

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen vapaaehtoiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: KULJETUSVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS KULJETUSVAKUUTUS 13.1.2015 VASTAUKSILLE ON VARATTU RIITTÄVÄSTI TILAA. VARATUN TILAN ULKOPUOLELLE KIRJOITETTUJA

Lisätiedot

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2008 Bulevardi 28 00120 Helsinki Puhelin (09) 680 401 20.2.2008 Faksi (09) 604 714 Merja Salonen 1(5) OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS Vuoden 2007

Lisätiedot

VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE

VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE 1/5 VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi apteekkien riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa yritykselle. Suositus käsittää

Lisätiedot

NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON, HELSINKI STREET RUN -TAPAHTUMIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS

NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON, HELSINKI STREET RUN -TAPAHTUMIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON, HELSINKI STREET RUN -TAPAHTUMIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS 1. VAKUUTETUT JA EDUNSAAJAT... 2 2. VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOAIKA

Lisätiedot

Kodin lisäturva -vakuutus alkaen

Kodin lisäturva -vakuutus alkaen Kodin lisäturva -vakuutus 1.10.2018 alkaen Väreen Kodin lisäturva -vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.10.2018 alkaen ja niitä sovelletaan 1.10.2018 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö. Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö. Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen. 1 VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen. I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset Kiinteistön rakennukset ovat arvokasta omaisuutta, josta taloyhtiön hallitus ja yrityksen johto ovat vastuussa. Onneksi voitte vakuuttaa

Lisätiedot

Fortum OmavastuuPlus vakuutus

Fortum OmavastuuPlus vakuutus Fortum OmavastuuPlus vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 18.3.2014 alkaen ja niitä sovelletaan 18.3.2014 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001195543)

Lisätiedot

OMAISUUSVAKUUTUS Vakuutusehdot. Aktia Private Banking- ja Aktia Platinum kortinhaltija

OMAISUUSVAKUUTUS Vakuutusehdot. Aktia Private Banking- ja Aktia Platinum kortinhaltija OMAISUUSVAKUUTUS Vakuutusehdot Aktia Private Banking- ja Aktia Platinum kortinhaltija Voimassa 15.11.2013 alkaen SISÄLLYSLUETTELO OMAISUUSVAKUUTUS 1. Vakuutuksen tarkoitus 2. Vakuutuksenottaja ja vakuutetut

Lisätiedot

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2016 alkaen Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen tarkoitus 2 2 Vakuutuksen ottajat ja vakuutetut 2 3 Vakuutuskausi 2 4 Tuomioistuimet ja

Lisätiedot

Esine- ja keskeytysvakuutus

Esine- ja keskeytysvakuutus yleiset ehdot omaisuusvakuutus Voimassa 1.1.2006 alkaen Nämä omaisuusvakuutuksen ehdot sisältävät yhteisten säännösten lisäksi säännöksiä, jotka koskevat yksinomaan joko vakuutuksen esine- tai keskeytysvakuutusosaa.

Lisätiedot

VASTUUVAKUUTUSTURVAEHTO 219: LAAJA OMAISUUSRIKOSVAKUUTUS

VASTUUVAKUUTUSTURVAEHTO 219: LAAJA OMAISUUSRIKOSVAKUUTUS Vla 1 VASTUUVAKUUTUSTURVAEHTO 219: LAAJA OMAISUUSRIKOSVAKUUTUS 1.4.2001 219.1 KORVATTAVAT VAHINGOT 1.1 Työntekijöiden omaisuusrikokset Vakuutusturva korvaa sen vahingon, joka vakuutetulle aiheutuu tähän

Lisätiedot

4 LUKU. Rahdinkuljettajan vastuu

4 LUKU. Rahdinkuljettajan vastuu 4 LUKU Rahdinkuljettajan vastuu 27 Vastuun edellytykset Rahdinkuljettaja on vastuussa tavaran katoamisesta, vähentymisestä tai vahingoittumisesta sen kuljetettavaksi ottamisen ja luovuttamisen välisenä

Lisätiedot

Näissä ehdoissa määritellään ne ehdot, joilla Risicum Oyj (myöhemmin luotonantaja) myöntää lainan (50 1000 ) asiakkailleen.

Näissä ehdoissa määritellään ne ehdot, joilla Risicum Oyj (myöhemmin luotonantaja) myöntää lainan (50 1000 ) asiakkailleen. 1. Yleistä Näissä ehdoissa määritellään ne ehdot, joilla Risicum Oyj (myöhemmin luotonantaja) myöntää lainan (50 1000 ) asiakkailleen. 2. Lainan myöntämisen yleiset edellytykset Luotonantaja voi myöntää

Lisätiedot

KodinOmavastuu vakuutus

KodinOmavastuu vakuutus KodinOmavastuu vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.3.2013 alkaen ja niitä sovelletaan 4.3.2013 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin. 1. YLEISTÄ Ryhmävakuutuksen (vakuutusnumero 2001194935)

Lisätiedot

Liikennevakuutuksen vakuutusehdot

Liikennevakuutuksen vakuutusehdot Liikennevakuutuksen vakuutusehdot Voimassa 1.11.2010 alkaen Sisältö 1. VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMINEN---------------------------------------------------------------------------------- 1 2. VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE-----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS)

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) Sivu 1 / 6 Kaupunkirakennelautakunta asianro 297- V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) 1. Vuokra-aika 2. Vuokra Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion

Lisätiedot

Yleiset yritysvakuutusehdot

Yleiset yritysvakuutusehdot Yleiset yritysvakuutusehdot Voimassa 1.1.2004 alkaen www.if.fi 1. Vakuutussopimuksen keskeiset käsitteet 1.1 VAKUUTUSSOPIMUKSEN OSAPUOLET Vakuutuksenottaja ja If Vahinkovakuutusyhtiö Oy (jäljempänä Vakuutusyhtiö)

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, tekninen toimi, kiinteistö- ja mittaustoimi, PL 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Y-tunnus: 0162193-3

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, tekninen toimi, kiinteistö- ja mittaustoimi, PL 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Y-tunnus: 0162193-3 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI/ KIINTEISTÖN 1 / 6 Myyjä LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, tekninen toimi, kiinteistö- ja mittaustoimi, PL 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Y-tunnus: 0162193-3 Ostaja Kellomäentie

Lisätiedot

Kauppapuutarhan keskeytysvakuutus KE7

Kauppapuutarhan keskeytysvakuutus KE7 Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2012 alkaen Kauppapuutarhan keskeytysvakuutus KE7 Sisällys 1 Keskeytysvakuutusturva...1 2 Kauppapuutarhakeskeytysvakuutuksen käsitteitä...1 2.1 Vakuutettu liiketoiminta...1 2.2

Lisätiedot

YLEISET SOPIMUSEHDOT 001 1.1.2015

YLEISET SOPIMUSEHDOT 001 1.1.2015 Yl 1 YLEISET SOPIMUSEHDOT 001 1.1.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Eräiden vakuutussopimuksessa käytettyjen termien merkitys 2. Sopimuksen tekeminen ja voimassa pitäminen 3. Vakuutussopimuksen lakkaaminen 4. Vakuutusmaksun

Lisätiedot

VAKUUTUSEHDOT. Turvan Henkikulta. Kuolemanvaravakuutus

VAKUUTUSEHDOT. Turvan Henkikulta. Kuolemanvaravakuutus 27.10.2014 VAKUUTUSEHDOT Turvan Henkikulta Kuolemanvaravakuutus Olet tehnyt hyvän päätöksen huolehtinut vakuutusturvastasi Tästä ehtovihkosta löydät vakuutusturvasi yksityiskohtaisen sisällön. Tutustu

Lisätiedot

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 18.1.2013 Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 1.1.2013 alkaen 1 Talkootyöntekijöiden tapaturmavakuutus 353-4177916-7 Vakuutettuina ovat Suomessa vakinaisesti asuvat, Suomen asumisperusteisen

Lisätiedot

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11. Voimassa 1.7.2011 alkaen

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11. Voimassa 1.7.2011 alkaen Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11 Voimassa 1.7.2011 alkaen Energiateollisuus ry:n suosittelema LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA

Lisätiedot

PRIMUS. -henk - ja tapaturmavakuutus. Vakuutusopas Voimassa 1.1.2016 alkaen

PRIMUS. -henk - ja tapaturmavakuutus. Vakuutusopas Voimassa 1.1.2016 alkaen PRIMUS -henk - ja tapaturmavakuutus Vakuutusopas Voimassa 1.1.2016 alkaen PRIMUS-VAKUUTUS turvaa sinut ja perheesi Primus on Ifin ja Kalevan yhteistyöjärjestöjen jäsenille ja heidän perheilleen tarkoitettu

Lisätiedot

Savonlinnan kaupungin vakuutuspolitiikka

Savonlinnan kaupungin vakuutuspolitiikka Vakuutuspolitiikka 1(5) 12.10.2015 Savonlinnan kaupungin vakuutuspolitiikka Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 Vastuut ja roolit vakuuttamisessa 3 Vakuuttamisen periaatteet Savonlinnan kaupungissa 3.1 Vakuuttamisen

Lisätiedot

Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy

Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Tiekunnat Yksityiset tiet ovat yksityisten kiinteistönomistajien

Lisätiedot

DHL KULJETUSVAKUUTUS OTA RENNOSTI. OLET HYVISSÄ KÄSISSÄ.

DHL KULJETUSVAKUUTUS OTA RENNOSTI. OLET HYVISSÄ KÄSISSÄ. DHL KULJETUSVAKUUTUS OTA RENNOSTI. OLET HYVISSÄ KÄSISSÄ. OLETKO SUOJAUTUNUT KATTAVASTI? Rahdinkuljettajilla on rajoitettu vastuu tuotteiden katoamisesta tai vahingoittumisesta kansainvälisiä kuljetuksia

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot

AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT

AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT AUTOTURVAN KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yksityistalouksille Voimassa 24.10.2005 alkaen 103 148 1 10.08(11.10) 50 000 SISÄLLYSLUETTELO KRIISITURVAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT...3 1 VAKUUTUKSEN TARKOITUS...3

Lisätiedot

Vakuutusehto YT307 Kiinteistön vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen.

Vakuutusehto YT307 Kiinteistön vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. TMH 0.2 Vakuutusehto YT307 Kiinteistön vastuuvakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. Sisällysluettelo 1 Korvattavat vahingot ja voimassaoloalue 1.1 Korvattavat vahingot 1.2 Voimassaoloalue 2 Korvausrajoitukset

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 VAKUUTUSTUTKINTO 172. SUORITUSTILAISUUS Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 1. a) 35-vuotias henkilö pohtii oman yrityksen perustamista, hän on päätynyt yhtiömuodossa joko avoimeen yhtiöön tai kommandiittiyhtiöön.

Lisätiedot

Vakuutuksenottaja (ryhmävakuutuksen ottaja) on se, joka on tehnyt Fennian kanssa vakuutussopimuksen.

Vakuutuksenottaja (ryhmävakuutuksen ottaja) on se, joka on tehnyt Fennian kanssa vakuutussopimuksen. RY1 R1 YLEISET SOPIMUSEHDOT Voimassa 1.7.2014 alkaen VAKUUTUSSOPIMUSLAKI JA RYHMÄVAKUUTUS (3 ja 4 ) Vakuutussopimuslain (543/94) mukaan ryhmävakuutuksiin sovelletaan osaa lain säännöksistä. Nämä säännökset

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016 APAAEHTINEN HENKILÖAKUUTUS pp.1.2016 1. Työkyvyttömyysvakuutukset. ertaa keskenään ohimenevän työkyvyttömyyden ja pysyvän työkyvyttömyyden varalta otettavia vakuutuksia. Kerro vertailussa erot vakuutusten

Lisätiedot

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y)

FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) FENNIA-ELÄKE vakuutusehdot Voimassa 1.4.2016 alkaen (FE125Y) SISÄLLYS 1 Käytettyjen käsitteiden määritelmiä 1 2 Vakuutuksen sisältö 1 3 Osapuolten oikeudet ja velvollisuudet 1 4 Vakuutukseen voimassaolo

Lisätiedot

Toiminnan vastuuvakuutus

Toiminnan vastuuvakuutus Toiminnan vastuuvakuutus Kirsi Rouhiainen 09.11.2017 Vastuuvakuutuksen osapuolet Vakuutuskorvaus Vakuutussopimus Korvausvastuu Vahingonkärsinyt Vakuutuksenottaja 11.4.2016 Vastuuvakuutuksen tarkoitus Selvittää

Lisätiedot

Aktia Henkilöturva. Vakuutusehdot. Voimassa 1.1.2014 alkaen. Määritelmiä 2. Yleiset sopimusehdot 2

Aktia Henkilöturva. Vakuutusehdot. Voimassa 1.1.2014 alkaen. Määritelmiä 2. Yleiset sopimusehdot 2 Aktia Henkilöturva Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2014 alkaen Sisällysluettelo Määritelmiä 2 Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus ja sen sisältö 2 2 Vakuutuksenottajan ja vakuutetun tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Tavarankuljetusvakuutus

Tavarankuljetusvakuutus Tavarankuljetusvakuutus 1 Tuoteselosteen tarkoitus Miksi tavarat tulee vakuuttaa kuljetuksen ajaksi? Tuoteselosteesta löydät tarvittavat tiedot yrityksen tarpeisiin parhaiten sopivan vakuutuksen löytämiseksi.

Lisätiedot

Fenniaturvan metsävakuutukset. Tuote-esite voimassa 1.7. 2014 alkaen

Fenniaturvan metsävakuutukset. Tuote-esite voimassa 1.7. 2014 alkaen Fenniaturvan metsävakuutukset Tuote-esite voimassa 1.7. 2014 alkaen Fenniaturvan metsävakuutukset Sisältö Metsäsi turvaksi Fenniaturvan metsävakuutukset 3 Valitse metsävakuutus tarpeesi mukaan 3 Metsävakuutuksella

Lisätiedot

Yleiset sopimusehdot. Vakuutusehto Y001. Voimassa 1.11.2011 alkaen. Sisältö

Yleiset sopimusehdot. Vakuutusehto Y001. Voimassa 1.11.2011 alkaen. Sisältö Vakuutusehto Y001 Yleiset sopimusehdot Voimassa 1.11.2011 alkaen Sisältö 1 Eräät keskeiset käsitteet 2 2 Tietojen antaminen ennen vakuutussopimuksen tekemistä 2 2.1 Tapiolan tiedonantovelvollisuus 2 2.2

Lisätiedot

Vakuutusehto YT390 Vastuuvakuutusten yhteiset ehdot Voimassa alkaen.

Vakuutusehto YT390 Vastuuvakuutusten yhteiset ehdot Voimassa alkaen. TMH 0.2 Vakuutusehto YT390 Vastuuvakuutusten yhteiset ehdot Voimassa 1.11.2013 alkaen. Sisällysluettelo 1 Vakuutettu toiminta ja vakuutetut tuotteet 2 Korvausrajoitukset 2.1 Tahallisuus ja törkeä huolimattomuus

Lisätiedot

Varautuminen ympäristövahinkoihin - toiminnan vastuuvakuutus. Ympäristöpäivä Riikka Akselinmäki

Varautuminen ympäristövahinkoihin - toiminnan vastuuvakuutus. Ympäristöpäivä Riikka Akselinmäki Varautuminen ympäristövahinkoihin - toiminnan vastuuvakuutus Ympäristöpäivä Riikka Akselinmäki Vastuuvakuutuksen osapuolet Vakuutuskorvaus Vakuutussopimus Korvausvastuu Vahingonkärsinyt Vakuutuksenottaja

Lisätiedot

Rautatiekuljetuslaki» /1119 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan

Rautatiekuljetuslaki» /1119 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan Rautatiekuljetuslaki» 15.12.2000/1119 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan rautatiekuljetukseen, jonka rautatieyritys on sitoutunut

Lisätiedot