kurkun tupakan nekroosi- mottle mosaic virus, kuoliolaikkuvirus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "kurkun tupakan nekroosi- mottle mosaic virus, kuoliolaikkuvirus"

Transkriptio

1 Kurkun yleisimmät virukset ja niiden leviämisen estäminen (lähteet: Stijger, Schenk & Hamelink, Hygiëneprotocol komkommer, Ellouze, Dalpé, Zhang, Howard & Ling, Managing Cucumber Green Mottle Mosaic Virus in Alberta Greenhouses, 2016) 1 Kurkun virukset Kurkku on monien joko taimiaineisto- tai karanteenituhoojiksi luokiteltujen virusten tai viroidien isäntäkasvi. Suomessa kasvihuonekurkulla on tavattu esimerkiksi kurkun vihermosaiikki-, kurkun mosaiikki-, tupakan nekroosi- ja juurikkaan valekellastumisvirusta. Kasvihuonekurkulta on Suomessa viimeisen vuosikymmenen aikana löydetty useita virustauteja joko ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen uudelleen. Virusten leviämisreittejä Suomeen ei ole varmuudella saatu selvitettyä, jolloin voidaan päätellä, ettei nykyisillä toimenpiteillä virusten rantautumista tänne voida täysin estää. Kurkulle ongelmia voivat aiheuttaa erilaiset virukset: kurkun vihermosaiikkivirus kurkun tupakan nekroosi- juurikkaan vale- kurkun vaa- mosaiikkivirus (Tobacco kellastumisvirus leahedelmäi- (Cucumber green virus (Cucumber necrosis virus, (Beet pseudo-yelsyystauti (Cu- mottle mosaic virus, CNV) ja melonin lows virus, BPYV) cumber pale CGMMV) mosaic virus, kuoliolaikkuvirus fruit viroid, CMV) (Melon necrotic CPFVd) spot virus, MNSV) Vektorit - + (kirvat) - + (jauhiaiset) - (hyönteiset) Vektorit (sienet) (Olpidium) - - Kasvuston käsittely Työvälineet +++ (+) (+) - ++ Kasvien välinen (+) kontakti Vesi (+) Maa (Olpidium) - - Kasvustojätteet = ei leviämisriskiä (+) = mahdollinen riski + = matala riski ++ = riski +++ = korkea riski 1.1 Kurkun vihermosaiikkivirus Kurkun vihermosaiikkivirus kuuluu tobamoviruksiin, joihin kuuluu esimerkiksi erilaiset mosaiikkivirukset. Virusta ei lämpökäsiteltyihin siemeniin siirtymisen jälkeen ole tavattu Suomessa kuin ajoittain, kunnes taas nyt on useampia tapauksia. Eräiden arvioiden mukaan jopa puolella hollantilaisista kurkkuviljelmistä on vuosittain ongelmia kurkun vihermosaiikkiviruksen kanssa. Tautia on tavattu myös kaikista Pohjoismaista luvulla. Virus heikentää kasvua ja laskee sadon määrää jopa 50 % intensiivisessä valoviljelyssä. Oireet näkyvät useimmiten nuorissa lehdissä, joihin tulee kirjavuutta ja tummanvihreitä koholaikkuja. Kuten ylläolevasta taulukosta näkyy, virus leviää kurkkuviljelmille ja itse kurkkukasvustossa monilla tavoin. Se leviää kasvinesteen mukana ärhäkästi kasvustossa hoitotöiden ja sadonkorjuun yhteydessä. Taudin hävittäminen on hankalaa, sillä virus leviää myös pintojen ja maan kautta sekä veden ja ihmisten mukana. Hollantilaisten mukaan virus voi säilyä maassa vuotta.

2 Taudin torjunta vaatii kasvustojen hävittämistä sekä kasvihuoneen huolellista puhdistusta ja desinfiointia. Lisäksi on käytettävä vain lämpökäsiteltyä siementä (72 h 76 C). Virusta vastaan voi suojautua myös lajikevalinnalla. Jalostusohjelmissa on mukana resistenttiys virusta vastaan, mutta tällä hetkellä ainoastaan Rijk Zwaanilla on tarjota lajikkeita viljelyyn. Resistenttiys poistaa oireet kasvustosta lähes kokonaan ja hidastaa viruksen leviämistä, mutta ei siis poista hyvän viljelyhygienian tarvetta. Tartuntatapauksissa resistenttiys tulee esiin korkeampana satotasona. Tunnistaminen On tärkeää tunnistaa virukset aiheuttamat oireet mahdollisimman nopeasti, että voidaan aloittaa tarvittavat toimenpiteet. Kannattaa muistaa, että kurkun vihermosaiikkiviruksen oireet voivat näyttää erilaisilta riippuen kasvien iästä, infektiopaineesta, tartunnan ajankohdasta sekä ilmasto-olosuhteista. Ensimmäiset oireet näkyvät usein nuorissa lehdissä. Kasvupistettä lähellä olevissa lehdissä voi olla vaaleanja tummanvihreitä laikkuja. Vaaleanvihreiden laikkujen lähellä voi olla myös tummanvihreitä ryppyjä/kupruja. Kun lehti kasvaa, siihen muodostuu laikukas kuvio. Vaaleasti värittyneessä lehdessä voi olla tummempia laikkuja tai sitten tummanvihreässä lehdessä on vaaleampia laikkuja. Oireet usein häviävät, kun lehti kasvaa edelleen isommaksi. Mutta virus ei siis ole hävinnyt kasvista mihinkään. Kun virus tartuttaa kasvin, se pysyy kasvissa. Kurkun hedelmissä ei näy tai näkyy harvoin oireita viruksesta. Tämä johtuu siitä, että hedelmät korjataan suhteellisen nuorina. Jos hedelmien antaa kasvaa kasvissa pidempään, voi mosaiikkikuviota ilmestyä myös niihin. Viruksen isäntäkasveja ovat muutkin kurkkukasvit, kuten melonit, vesimeloni, kesäkurpitsa ja kurpitsat. Tyypillisiä kurkun vihermosaiikkiviruksen oireita kasvihuonekurkulla. Lehdissä kurkun vihermosaiikkiviruksen aiheuttamia oireita.

3 Kurkun vihermosaiikkiviruksen aiheuttamia oireita: tuore tartunta (ylävasen), vaalean- ja tummanvihreitä laikkuja lehdessä (yläoikea), rypistynyt lehti (alavasen) ja hedelmä virusta kantavasta kasvista (alaoikea). 1.2 Kurkun mosaiikkivirus vanhemmissa lehdissä on pääsääntöisesti keltaista mosaiikkikuviota nuoremmissa lehdissä ja hedelmissä on kellanvihreitä laikkuja ja ympyröitä matalissa lämpötiloissa kasvit voivat kuolla siivelliset kirvat ja vähemmässä määrin kasvustossa työskentely viruksella on paljon isäntäkasveja (kurkkukasvit, paprika, pinaatti, salaatti, selleri, tomaatti, pavut jne.) Kurkun mosaiikkiviruksen aiheuttamia oireita lehdissä ja hedelmissä.

4 1.3 Tupakan nekroosivirus lehdissä nekroottisia pyöreitä laikkuja laikut kasvavat isommiksi ja voivat muodostaa ympyröitä lehtiruoti on kaartunut ja siinä voi olla raitoja kärhöt ovat hauraita ja katkeavat nopeasti oireet tulevat yleensä näkyviin matalammissa lämpötiloissa Olpidium-maasienen itiöiden mukana Tupakan nekroosiviruksen heikko ja voimakas tartunta. 1.4 Melonin kuoliolaikkuvirus nuorissa lehdissä vaaleita pisteitä, jotka kuolevat ja ympärille muodostuu vetinen ja kellertävä reuna oireet ilmestyvät yleensä keskelle kasvia vanhemmissa lehdissä suurempia laikkuja. Lehti kuolee. mahdollista: kasvin latvassa lukuisia pieniä pisteitä, jotka voivat myöhemmin muuttua nekroottisiksi (vähemmän vahinkoa kasville) Olpidium-maasienen itiöiden mukana Melonin nekroosiviruksen oireita lehdissä.

5 1.5 Juurikkaan valekellastumisvirus vanhemmissa lehdissä epäsäännöllisesti levinneitä keltaisia laikkuja myöhemmin myös nuoret lehdet oirehtivat ja laikuittainen kellertyminen lisääntyy ajan kuluessa lehdistä tulee kellanvaaleita ja ne käpertyvät enimmäkseen alaspäin jauhiaiset Juurikkaan valekellastumisviruksen aiheuttamia oireita kasvustossa. 1.6 Kesäkurpitsan keltamosaiikkivirus ensimmäiset oireet muistuttavat kurkun vihermosaiikkivirusta myöhemmässä vaiheessa esiintyy epämuodostumia, jotka muistuttavat kemikaalien aiheuttamia vahinkoja hedelmät ovat pahasti epämuodostuneita ja niissä on usein isompia ja pienempiä pullistumia siivelliset kirvat ja vähemmässä määrin kasvustossa työskentely Kesäkurpitsan mosaiikkiviruksen oireita lehdessä ja hedelmissä.

6 1.7 Vesimelonin mosaiikkivirus lehtisuonet ovat (hieman) syvemmällä lehdessä, mikä aiheuttaa ryppyjä/kupruja lehteen mahdollisesti lehtisuonten välissä mosaiikkikuviota tai kloroosia epämuodostuneet hedelmät siivelliset kirvat Vesimelonin mosaiikkiviruksen aiheuttamia oireita lehdessä ja hedelmässä. 1.8 Kurkun vaaleahedelmäisyystauti (viroidi) vanhoissa lehdissä heikkoa kloroottisuutta nuoret lehdet ovat pienempiä, yleensä tummempia ja lehtisuonet ovat syvemmällä lehtisolukossa hedelmät ovat kalpeita eli vaaleita, sileitä ja kärjestä paksuuntuneita kukat ovat ryppyisiä mekaaninen kosketus ja juuret Kuvassa alempana kurkun vaaleahedelmäisyystaudin vioittama hedelmä. Kaksi oikeanpuoleista kukkaa ovat viroidin saastuttamasta kasvista.

7 2 Hygieniatoimenpiteet Viruksista puhuttaessa ei viljelyhygienian tärkeyttä voi painottaa liikaa. Uudet puhtaat taimet on aina istutettava täysin puhtaaseen kasvihuoneeseen. Virustartunta tapahtuessaan johtaa seuraavan istutuksen viivästymiseen, sillä desinfiointi on tehtävä äärimmäisen tarkasti niin kasvihuoneessa kuin sen ulkopuolellakin. Virusten pääsyä kasvihuoneeseen voidaan estää monilla toimenpiteillä. Jalkineiden ja käsien desinfiointi ennen huoneeseen menoa on tärkeää. Lisäksi työntekijöillä voi olla erilliset työvaatteet, eikä huoneeseen päästetä vierailijoita ilman asianmukaista suojautumista. Tämä kannattaa pitää mielessä myös erilaisten asentajien kanssa, jotka kiertävät tarhalta tarhalle. Koska viruksilla on usein monia isäntäkasveja, rikkakasvit on pidettävä kurissa niin huoneessa kuin sen ulkopuolellakin. Omien vihannesten, hedelmien ja kasvien tuonti tarhan tiloihin on kiellettävä (kieltolistalla kannattaa olla ainakin kurkun eri virusten isäntäkasvit, esimerkiksi kurpitsat, melonit ja vesimelonit). Myös kamerat, puhelimet ja työkalut voivat toimia virusten vektoreina huoneeseen. Tuuletusluukkujen hyönteisverkot estävät sekä hyönteisten että lintujen, jotka molemmat voivat levittää viruksia, pääsyn huoneeseen. Virusten ja viroidien tärkeimmät tartuntaväylät ja niihin liittyvät toimenpiteet: Tartuntaväylä Toimenpiteet siemen osta vain tunnettujen jalostajien siemeniä, siementen pitää olla lämpödesinfioituja (3 päivää 76 C:ssa) työntekijät yrityksen omat työvaatteet ja -kengät, säännöt ja hygienia työvälineet desinfiointi tai uusien hankkiminen kasteluvesi desinfiointi kasvualusta edellisen kasvuston saatua tartunnan: kasvualustan vaihto vierailijat säännöt ja hygienia (ml. suojavarusteet) erityiset vektorit (hyönteiset) torjunta (biologinen tai kemiallinen), hyönteisverkot Kurkun vihermosaiikkivirukseen liittyvät toimenpiteet Kasvuston tarkkailu: Jos kurkun vihermosaiikkivirus pääsee tarttumaan nuoriin taimiin, ovat vaikutukset kasvuun ja sadontuotantoon paljon negatiivisemmat kuin myöhemmissä kasvuvaiheissa tapahtuva saastuminen. Kasvustosta tulisikin tunnistaa ja poistaa viruksen saaneet taimet mahdollisimman nopeasti heti kasvuston vaihdon jälkeen, ettei virus pääse leviämään kasvihuoneessa uusille alueille. Jotta virus havaitaan mahdollisimman nopeasti, kasvustosta tulisi päivittäin etsiä oireellisen näköisiä kasveja. Jos oireellisia kasveja havaitaan, paikalle kutsutaan kasvintarkastaja. Kurkun vihermosaiikkiviruksen voi varmentaa myös erityisillä testikiteillä. Tällaisia testikittejä myyvät erilaiset ulkomaiset firmat, kuten Agdia Inc. ( ImmunoStrip for CGMMV) ja Hangzhou Keen Biotech Co. ( Toimenpiteet ennen kasvuston vaihtoa: viruksen siirtyminen vanhoista kasveista uusiin kasveihin pienenee, jos vältetään väli-istutusta viljelyn aikana poista pahoin saastuneet kasvit sekä sellaiset kasvit, jotka kärsivät muista kasvinsuojelullisista ongelmista poista rikkakasvit ja muut kasvit juurineen kasvihuoneesta, sillä ne voivat toimia vihersiltana virukselle vanhasta kasvustosta uuteen kasvustoon torju kasvintuhoojat ennen kasvuston vaihtoa (vaikkakaan tähän mennessä imevien hyönteisten ei ole todettu levittävän kurkun vihermosaiikkivirusta)

8 Vanhan kasvuston poistaminen: lopeta kastelu ajoissa ja annan ilmankosteuden laskea matalaksi, jotta kasvimateriaali olisi mahdollisimman kuivaa kasvihuoneesta poistettaessa suunnittele kasvihuoneen tyhjentäminen huolellisesti: käytä jäteastioita, jotka saadaan siirrettyä pois puutarhan alueelta älä kasaa saastuneita kasvinjätteitä kasvihuoneen viereen, etteivät virus ja muut kasvintuhoojat pääse leviämään takaisin kasvihuoneeseen yritä välttää letkujen ja muiden välineiden vetämistä tai siirtelyä saastuneiden kasvin- ja kasvualustajätteiden päällä siirrä kaikki viljelyyn käytetyt välineet kasvihuoneesta alueelle, jossa ne voidaan huolellisesti puhdistaa ja desinfioida älä säilytä saastunutta kasvimateriaalia kasvihuoneessa avoimissa astioissa/säiliöissä. Sulje tai peitä astiat/säiliöt vähentääksesi taudinaiheuttajien ja tuholaisten leviämistä kiinnitä huomiota kasvinjätteisiin ei niin näkyvissä paikoissa, kuten putket, tukirakenteet, verhot, tuuletusluukut jne. kasvinjätteet tulisi peittää kokonaan, haudata maahan tai polttaa ruiskuta 2-prosenttista Virkon S -liuosta kasvualustojen pinnalle ennen kuin poistat alustat kasvihuoneesta, jolloin viruksen siirtymisen riski tyhjentämisen aikana pienenee Kasvihuoneen siivoaminen: poista kasvihuoneesta kaikki orgaaninen aines, sillä se heikentää lähes kaikkien, etenkin hapettavien, desinfiointiaineiden tehoa puhdista ja desinfioi maassa käytetyt suojakankaat tai suojamuovit puhdista kaikki työvälineet kuumalla saippuavedellä, minkä jälkeen huuhtele ja desinfioi ne puhdista ja desinfioi kastelulinjastot, tiput ja kasteluvesi- ja lannoitesäiliöt pese kaikki rakenteet painepesurilla ja sopivalla puhdistusaineella niin, että kaikki lika, pöly ja kasvustojätteet saadaan irrotettua ja poistettua kasvihuoneesta. Jos kasvihuoneeseen jää orgaanista irtolikaa, ei desinfiointi ole yhtä tehokasta pese rakenteet kasvihuoneessa ylhäältä alaspäin ole erityisen huolellinen pestessäsi rakenteellisia osia, lasien reunuksia, putkien päällisiä, taitoksia muoveissa ja teksturoituja pintoja puhdistusaineesta riippuen pintojen huolellinen huuhtominen voi olla tarpeen ennen desinfiointia, mikäli puhdistusaine reagoi desinfiointiaineen kanssa ja neutraloi sen muista puhdistaa ja pestä lattiat, kulkureitit, pinnat ja kiinteät kalusteet myös muualla puutarhan tiloissa vaihda kasvihuoneen pohjan valkoinen maisemointikangas, mikäli se on tarpeen puhdista ja täytä kenkien desinfiointialtaat ja desinfiointimatot kun kasvihuone on puhdas, sulje kaikki luukut ja ovet ja annan kasvihuoneen lämmetä muutama päivä (tämä siis vain kesällä) Kasvihuoneen desinfiointi: kun kasvihuone on puhdistettu kokonaan, desinfioi kaikki seinät, kourut, rakenteet jne. 4-prosenttisella trinatriumfosfaatilla (trisodiumphosphate, T.S.P.) muista desinfioida myös kourujen alapuolet juuri ennen uuden kasvuston istuttamista, desinfioi koko kasvihuone uudelleen 2-prosenttisella Virkon S -liuoksella.

9 nämä ohjeet perustuvat kanadalaisen Brooks Greenhouse and Research Production Complexin tutkimustuloksiin. Desinfiointiin voi käyttää muitakin desinfiointiaineita kuin yllämainitut. Viljelyn aikaiset toimenpiteet: sijoita kaikkiin sisäänkäynteihin ja kulkuaukkoihin desinfiointimatot tai -altaat ja kastele/täytä ne 2- prosenttisella Virko S -liuoksella muista vaihtaa tai lisätä liuosta riittävän usein (jopa joka tauon yhteydessä) jos liuos ei ole enää pinkkiä, se on menettänyt tehokkuutensa ja liuos pitäisi vaihtaa heti uuteen jokaisen rivin päässä desinfioi työvaatteet suihkuttamalla niitä 2,1-prosenttisella trinatriumfosfaattiliuoksella suihkepullosta desinfioi myös kädet/käsineet, työvälineet ja kärryt jokaisen rivin päässä 1-prosenttisella Virkon S - liuoksella kulkutiet ja käytävät tulisi desinfioida vähintään kerran viikossa 2-prosenttisella Virkon S -liuoksella. Ole huolellinen, ettet ruiskuta liuosta kasveihin, sillä se vahingoittaa kasvisolukkoa Tilojen puhtaanapito: virus voi levitä saastuneiden laatikoiden ja lavojen kautta puhdista kierrätettävät laatikot jokaisen käyttökerran jälkeen kuumalla saippuavedellä ja desinfioi ne 2-prosenttisella Virkon S-liuoksella ruiskuta 2-prosenttista Virkon S -liuosta kuormalavojen päälle, sivuille ja pohjiin aina käytön jälkeen kurkkujen säilytystilat, pakkauslinjastot, kulkureitit ja käytävät tulisi desinfioida viikoittain 2-prosenttisella Virkon S -liuoksella Perusteellisia ohjeita Hollannista 2.1 Kasvuston vaihto Yleisesti: ylläpidä todellista viljelyhygieniaa ja puhtautta koko viljelypinta-alalla henkilökunta kannattaa kouluttaa ja perehdyttää kunnolla sekä tehdä työntekijöille selväksi toimenpiteiden ja hygieniasääntöjen tärkeys kaikilla kasvustossa työskentelevillä tulee olla tietyt työvaatteet jätä riittävästi aikaa kasvuston vaihtoon. Ihanteellisessa tilanteessa kasvihuone olisi tyhjillään kasvustosta vähintään kolme viikkoa. pidä kasvuston vaihdon yhteydessä kasvihuoneen lämpötila vähintään 20 asteessa, jotta desinfiointiaineet toimivat kunnolla. työskentele kaikissa työvaiheissa samaan suuntaan varmista, etteivät puhtaat ja saastuneet virrat risteä toisiaan Kasvimateriaalin tyhjentäminen kasvihuoneesta: poista kaikki tartunnan saaneet kasvit jo ennen kasvuston vaihtoa ensiksi poistetaan kasvusto, kasvijätteet ja materiaalit viljelyalueelta, sillä kasvihuoneeseen jäävät elävät ja kuolleet kasvinosat tai kasvimehut voivat siirtää saastunnan seuraavaan kasvustoon. Ota huomioon muun muassa: tukinarut

10 verhot ja rakenteet putket kastelulinjat, tippuletkut ja tiput CO2-putket älä murskaa kasveja, jolloin kasvimehujen ja pienten kasvinosien jääminen kasvihuoneeseen estyy jos tyhjentämisessä käytetään ulkopuolista urakoitsijaa, materiaalien, koneiden ja työntekijöiden tulee olla puhtaita tullessaan yritykseen ja lähtiessään yrityksestä pois. Esimerkiksi koneiden puhdistus tulee tehdä painepesurilla ja niin kuumalla vedellä kuin mahdollista. kasvihuoneen tyhjentämisen yhteydessä käytetyt kärryt ym. tulee desinfioida perusteellisesti kasvustojätteet siirretään pihalla 24 tunnin sisällä hyvin katettuun ja tiiviiseen säiliöön jos piha on asfaltoitu, suihkuta piha painepesurilla mahdollisimman lämpimällä vedellä heti, kun säiliö on viety piha-alueelta pois (mahdollisesti käytä desinfiointiainetta) puhdista kourut ja tämän jälkeen vesisäiliöt painepesurilla mahdollisimman kuumalla vedellä poista muovit, kasvualustat ja CO2-putket (jos mahdollista) ja varmista, ettei likaa päädy muoveista maahan poista kasvihuoneesta maahan pudonneet lehdet ja muut kasvinosat poista rikkakasvit kasvihuoneesta ja myös sen ympäriltä Kasvualusta: jos edellisessä kasvustossa on ollut kurkun vihermosaiikkivirusta, on erittäin suositeltavaa vaihtaa uuteen kasvualustaan. jos kasvualusta (kivivilla) halutaan kuitenkin käyttää uudelleen, tulisi toimia seuraavasti: höyrytä kasvualustaa (niin kuiva kuin mahdollista) vähintään 15 minuuttia 100 asteessa lämpötilan on noustava sataan asteeseen kasvualustan sisimmissä osissa, minne höyryn on vaikeinta päästä (tarkista useaan kertaan hyvin kalibroidulla mittarilla) varmista, etteivät saastuneet ja puhtaat virrat risteä toisiaan ole huolellinen höyrytyksen yhteydessä, etteivät trukit, lavat tai ihmiset saastuta kasvualustoja viruksella uudelleen suojaa höyrytetyt kasvualustalavat uudella muovilla heti höyrytyksen jälkeen Kasvihuoneen puhdistaminen: ilman huolellista siivousta desinfiointi on turhaa höyrytä rakenteet. Kurkun vihermosaiikkivirus voi säilyä myös (muovi)putkissa ja kasvuston poistamisen jälkeen säilyttää tartuntakyvyn pidemmänkin aikaa. pese betonipinnat puhtaalla vedellä ja ruiskuta sen jälkeen desinfiointiaineella ruiskuta kasvihuone ja jäljelle jääneet osat kerran runsaalla vedellä takaosasta etuosaan formaliinin käyttö desinfiointiaineena on perusteltua vain, jos samalla torjutaan fusariumia ja mustapistemätää sopivia desinfiointiaineita ovat esimerkiksi Menno Florades tai Jet5 Kastelujärjestelmä: pese kourut painepesurilla kuumalla vedellä poistaaksesi kaikki juurten palat. Tutkimukset ovat osoittaneet, että saastuneiden kasvien kouruihin jäävissä juurissa on korkea pitoisuus vihermosaiikkivirusta. anna typpihapon (ph 1) vaikuttaa 24 tuntia kastelusysteemissä tippuletkujen puhdistamisen jälkeen huuhtele systeemi puhtaalla vesijohtovedellä typpihappokäsittelyn jälkeen

11 vaihda tiput tai desinfioi ne upottamalla 24 tunniksi 10-prosenttiseen trinatriumfosfaattiliuokseen puhdista paluuvesisäiliö lehti- ja juurijätteistä ja pese painepesurilla mahdollisimman kuumalla vedellä. Desinfioi säiliö. huolla ja säädä olemassa oleva kasteluvedensuodatus- ja desinfiointijärjestelmä ennen uutta kasvustoa Muiden tilojen puhdistaminen: puhdista muutkin tilat painepesurilla mahdollisimman kuumalla vedellä. Ota huomioon muun muassa: kierrätettävät laatikot kärryt kasvinsuojeluaineiden levitysvälineet työvälineet trukit, pumppukärryt puhdista taukotilat (mukaan lukien keittiövälineet ja -koneet ja huonekalut), muut tilat ja piha (pitänee olla asfaltoitu) hyvin vedellä ja sopivalla desinfiointiaineella. Käytä siellä missä mahdollista niin kuuma vettä kuin mahdollista ja painepesuria. pukuhuoneet, suihkut ja vessat puhdistetaan huolellisesti. Kaikki tilat siivotaan täysin. Käytä mahdollisimman kuumaa vettä, painepesuria ja sopivaa desinfiointiainetta. heitä pois kaikki työvaatteet ja -kengät, joita käytettiin vanhassa kasvustossa, tai pese vaatteet todella hyvin (95 asteessa) Muuta: tee työsuunnitelma huoltotöistä, jotka yleensä tehdään kasvuston vaihdon yhteydessä. Huolehdi, että huolto- ja korjaustyöt tehdään ennen kuin varsinainen kasvihuoneen tyhjentäminen alkaa. varmista, etteivät huoltomiehet työskentele puhdistetuilla alueilla peitä olemassa oleva komposti-/läjityskasa huolellisesti (tai oikeastaan säiliö) huolehdi, että kasvijätteen säiliöt ovat tyhjennettyjä ja siivottuja. Hankkiudu kasvijätteestä eroon vastuullisella tavalla 2.2 Viljelytilan valmistelu huolehdi, että kaikki puutarhan tilan ovat puhtaita ja pysyvät puhtaina. Huolehdi, ettei puhtaisiin tiloihin pääse liikkumaan likaisten tilojen kautta. Tämä vaatii huolellista ja systemaattista suunnittelua. aseta suuri desinfiointimatto (jossa on kaliumhydroksidia tai muuta desinfiointiainetta) pihaan ajaville ajoneuvoille aseta suuret desinfiointimatot kaikkiin sisäänkäynteihin sekä kohtiin, joista siirrytään itse viljelytilaan. Varmista, että esimerkiksi sadonkorjuuvaunuilla on mahdotonta kiertää desinfiointialue. Desinfiointimattojen tulee olla aina märkiä (kaliumhydroksidi, ph 14 tai jonkin toinen desinfiointiaine). myös työntekijöiden tulee kävellä desinfiointimattojen kautta peitä kasvihuoneen pohja uudella muovilla/kankaalla älä anna ulkona kävelleiden ihmisten tulla puhtaalle muoville käytä vain puhtaita ja desinfioituja välineitä uusia kasvualustoja käsiteltäessä. Jos veitsi putoaa maahan kesken työskentelyn, desinfioi se tai vaihda uuteen ennen istutusta kasvualustamattojen/viljelylevyjen pinnat ja maata suojaava pinta käsitellään desinfiointiaineliuoksella (esim. Jet5)

12 huolehdi, että istutuksen yhteydessä taimien juuret eivät missään vaiheessa kosketa maata, vaikka se onkin suojattu 2.3 Viljelyn aikana Vierailijat: ole tiukkana vierailijoiden suhteen kaikkien ovien tulee olla lukittuna aina. Ovikoodin tulee olla salainen kaikkien vierailujen tulee olla ennalta sovittuja tee työntekijöiden kanssa selkeä sopimus, että yrityksen tiloissa käytetään vain (yrityksen omia) työvaatteita työntekijät ja vierailijat eivät saa käyttää koruja tai kelloja ihmisten tulee pestä kädet sekä saapuessa tarhalle että lähtiessä tarhalta. Lämmin vesi ja saippua riittävät mielellään kielletään myös matkapuhelimet tai pistetään puhelimet kertakäyttöisiin muovipusseihin päästä viljelmälle vain sellaisia ihmisiä, joilla on jotain tekemistä yrityksesi ja kasvuston kanssa. Kaikkien tulee käyttää suojahaalareita, kenkäsuojia ja suojakäsineitä. Suojavaatteiden tulee peittää vierailija kokonaan. Tämä koskee myös asentajia, tarkastajia, neuvojia, lasien vaihtajia, jne. säännöllisille vierailijoille voi hankkia omat vaatteet ja kengät. Tällöin näille vierailijoille tulee olla oma paikka/vaateteline, johon omat takit ja kirjoitusvälineet jätetään. Viljelijä tai työntekijät eivät saa käyttää samaa vaatetelinettä. ei-kertakäyttöiset suojahaalarit pestään viikoittain (95 asteessa) ja vierailijoiden käyttämät kengät puhdistetaan säännöllisesti suojakäsineet ja kenkäsuojat ovat kertakäyttöisiä varmista, että vierailijat pysyvät pääkäytävällä eivätkä mene kasvustoon Kasvihuoneessa: varmista, etteivät puhtaat ja saastuneet virrat risteä toisiaan huolehdi, että desinfiointimatot ovat märkiä ja lisää uutta desinfiointiainetta säännöllisesti huolehdi, että työskentely tapahtuu aina samaan suuntaan riveissä ja koko kasvihuoneessa ennaltaehkäise virusten leviämistä viljelyn alusta alkaen rasvattoman maidon avulla (ja tämä siis oikeastikin lukee hollantilaisessa ohjeistuksessa). Dippaa kädet ja veitset jokaisen kasvin jälkeen laimentamattomassa rasvattomassa maidossa (min. 3,5 % proteiinia) tai rasvattomasta maitojauheesta (35 % proteiinia) tehdyssä liuoksessa (100 g/1 litra vettä). Vaihda liuos säännöllisesti. Jatka niin kauan kuin mahdollista. (desinfiointiin voi käyttää myös esim. Virkon S:ää) älä vie desinfioimattomia kierrätyslaatikoita viljelytilaan käytä ainoastaan keräyslaatikoita sadonkorjuussa kasvustossa vältä juurten kontaktia ylikasteluvedenkeräysjärjestelmän ja/tai kasvihuoneen lattian kanssa desinfioi kiertävä kasteluvesi lämmöllä, UV:llä tai otsonilla huolehdi, että pääkäytävällä ei ole kasvijätteitä älä käytä kasteluun tai kasvinsuojeluun pintavesiä. Altaaseen kerätty vesi tulee desinfioida ennen käyttöä (lämpö, UV tai otsoni). Kunnallisen veden käyttöä suositellaan. pidä kasvusto hyvässä kasvukunnossa desinfioi veitset säännöllisesti ja etenkin niillä alueilla, joilla on aikaisemmin ollut saastuntaa jos käytetään kangashanskoja, jokaisella rivillä on omat hanskansa tai sitten hanskat pestään päivittäin

13 Normaalista poikkeavat kasvit: anna kaikille työntekijöille selkeät ohjeet eri taudinaiheuttajista (laita esimerkiksi oirekuvia eri taudeista esille) huolehdi, että oireet havaitaan aikaisessa vaiheessa ja että oireelliset kasvit merkitään esimerkiksi tukinaruun, jolloin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä mahdollisimman nopeasti Muuta: ei mielellään matkapuhelimia kasvihuoneeseen tai puhelimet muovipusseihin korjaa vuotavat kourut torju aina hiiret, vesimyyrät ja muut jyrsijät yritä pitää linnut poissa kasvihuoneesta huolehdi tuholaistorjunnasta myös muissa yrityksen tiloissa älä päästä lemmikkieläimiä, kuten koiria ja kissoja, tuotanto- ja muihin yrityksen tiloihin älä vie harrastuskasveja kasvihuoneeseen, sillä ne voivat toimia virusten väli-isäntinä 2.4 Kurkun mosaiikkiviruksen tartuntatapauksessa toimi kuten kohdassa 2.3 tutkituta epäillyt kasvit (kutsu kasvintarkastaja paikalle tai lähetä näytteet tutkittavaksi laboratorioon) merkitse epäillyt rivit ja niiden reunoilla olevat rivit selvitä, mihin suuntaan epäillyillä riveillä on työskennelty työskentele näillä riveillä erillisillä veitsillä ja kärryillä. Hoida saastuneet rivit aina viimeisinä, ettei virus pääse leviämään vaatteiden mukana muualle kasvustoon käytä työskentelyn yhteydessä koko ajan desinfiointiaineliuosta vaatteita (haalarit, kenkäsuojat ja käsineet) ja materiaaleja, joita on käytetty epäillyillä tai saastuneilla riveillä, tulee käyttää vain noilla riveillä huolehdi, että esimerkiksi poistetut lehdet pysyvät omalla rivivälillään eivätkä siirry esimerkiksi hoitovaunujen mukana toisiin (puhtaisiin) riviväleihin desinfioi veitset vähintään kerran rivissä työskentelyn aikana ja mielellään useita kertoja saastuneilla riveillä poista kasvualustat, joissa tartunnan saaneet kasvit ovat kasvaneet, ja vaihda ne uusiin. Huolehdi, etteivät kasvien juuret pääse kasvamaan vanhoista matoista uusiin mattoihin älä pidä satorasitusta liian kovana, jolloin mahdolliset haitat pysyvät rajallisina ilmoita yrityksessä vieraileville viruksesta, että he voivat ottaa tämän huomioon, eikä virus pääse leviämään muualle tuotantoon pahoissa tilanteissa seuraavaksi kasvustoksi voi joutua laittamaan tomaatin. Tällöin kasvihuoneessa ei ole viruksen isäntäkasvia vähintään puoleen vuoteen. Käytännössä tämä pienentää viruspainetta niin paljon, ettei seuraavissa kahdessa kurkkukasvustossa yleensä havaita virustartuntaa. (HM )

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Ennakoiva torjunta ja viljelyhygienia

Ennakoiva torjunta ja viljelyhygienia Ennakoiva torjunta ja viljelyhygienia Pauliina Laitinen INTO-projekti 16.2.2007 Nikolai ja Ljudmila Borisoffin Puutarhasäätiö Tuholaisten kulkeutuminen Taudit ja tuholaiset kulkeutuvat puhtaisiin kasvihuoneisiin

Lisätiedot

Biologinen kasvinsuojelu

Biologinen kasvinsuojelu Biologinen kasvinsuojelu Heini Koskula Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Taustaa petojen käytöstä Mistä on kyse? Petopunkkeja

Lisätiedot

OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN

OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN VARTTAMISESTA: Kärkivarttaminen ja yhden sirkkalehden liitosvarte Varttamisen hyödyt Tautikontrolli maalevintäisten tautien ja tuholaisten leviämisen välttäminen resistentin perusrungon

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen!

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! YOUNG PEOPLE FOR YOUNG PEOPLE -hankkeen toiminnan ytimenä on nuorten ideoiden kuuleminen. Minipuutarha-info aloittelevalle kotipuutarhurille on esimerkki nuorten

Lisätiedot

Juoksumaton huolto-ohje

Juoksumaton huolto-ohje Juoksumaton huolto-ohje Maton huoltaminen on tärkeää Matto on juoksumaton tärkein osa. Sen kunnossa pitäminen takaa sen, että laite toimii moitteettomasti vuosikausia eteenpäin. Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

Tarttuvista taudeista

Tarttuvista taudeista OHJELMA Hippos kiittää tuesta seuraavia yhteistyökumppaneita: Intervet Oy Pharmaxim AB Scanvet Eläinlääkkeet Oy Vermon Ravirata Vetcare Oy 18.00 18.30 Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy / ell. Katja Hautala

Lisätiedot

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I Jeanne Wormuth CY Heifer Farm Yleistä Jeannen taustaa Agway aloitti hiehojen kasvatustoiminnan joulukuussa 1998 Tilat 4000 hiehon sopimuskasvatukseen CY Farms

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET Malli: 004211 Pidätämme itsellämme oikeuden teknisiin muutoksiin. 1. Alahylly 1 2. Pyöränpuoleinen jalka 2 3. Jalka 2 4. Pyörä 2 5. Pyöränakseli 1 6. Sivutuki, vasen 1 7. Sivutuki,

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA 5 6 Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät

Lisätiedot

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin torjuntaohje Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin tunnistaminen Jättipalsami (Impatiens glandulifera) Kukinto on pystyssä oleva terttu Kukkien

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

Suojainten käyttö. Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä.

Suojainten käyttö. Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä. 1 Suojainten käyttö Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä. Suojainten pukeminen Suusuojus à Suojalasit à Suojatakki à Suojakäsineet

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Rahkasammalesta kasvihuonekasvien kasvualusta. Risto Tahvonen MTT Piikkiö

Rahkasammalesta kasvihuonekasvien kasvualusta. Risto Tahvonen MTT Piikkiö Rahkasammalesta kasvihuonekasvien kasvualusta Risto Tahvonen MTT Piikkiö Rahkasammal kasvualustaksi 15.3.2013 2 Sammalmateriaalin muokkaus Nosto syksyllä käsityönä Parkanon seudulta METLAn koealueilta

Lisätiedot

004216 FIN 01/05 AM Kokoamis- ja käyttöohjeet kaasugrillille 004216 Tutustu huolella tähän käyttöoppaaseen ennenkuin kokoat ja otat käyttöön tämän laadukkaan LANDMANN-grillisi Käyttöohjeita seuraamalla

Lisätiedot

Käsittele konetta varoen Hoida konetta siten kuin näissä ohjeissa suositellaan Käytä huollossa ja hoidossa vain FASTin alkuperäisiä osia.

Käsittele konetta varoen Hoida konetta siten kuin näissä ohjeissa suositellaan Käytä huollossa ja hoidossa vain FASTin alkuperäisiä osia. 1 2 1 Hi-Filtration 9.0 Hi-Filtration on valmistettu EU:ssa noudattaen mitä tarkimpia materiaaleja ja työnlaatua koskevia eurostandardeja. Käyttöohjeesta löydät kaiken koneen käyttöä ja hoitoa koskevan

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON 1 YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON Erikoistutkija Marjo Keskitalo, MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen. marjo.keskitalo@mtt.fi KOKEEN TAUSTAA Kuminan kylvösiemenmääräksi

Lisätiedot

Agrimarket- Viljelijäristeily

Agrimarket- Viljelijäristeily Agrimarket- Viljelijäristeily Viking Mariella 2.-4.12.2013 Ajankohtaista syysrapsista: Lajikkeet ja viljelytekniikka kaksoiskylvömenetelmällä Pertti Tamminen Berner Oy Syysrapsin viljely kiinnostaa 2012

Lisätiedot

OHJEITA METSANVIUELUALLE

OHJEITA METSANVIUELUALLE ~.. OHJEITA METSANVIUELUALLE Paljasjuuriset taimet PIDÄ TAIMET TUOREINA Paakkutaimet......... Pura säkit ja laita taiminiput löysättyinä valeistutukseen varjoisaan ja kosteaan maastokohtaan ei kuitenkaan

Lisätiedot

Jättiputken torjuntaohjeita. osa 1

Jättiputken torjuntaohjeita. osa 1 Jättiputken torjuntaohjeita Valitse sopiva torjuntamenetelmä Jos esiintymä on pieni tai se sijaitsee vesistön tai talousvesikaivon vieressä, marja/hedelmäpuiden tai pellon läheisyydessä: NIITTÄMINEN, KITKEMINEN

Lisätiedot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot HOITO-OHJEET Viljelylaatikot Viljelylaatikoiden malleja Viljeltävistä kasveista yleistä Tarkista siemenien tuoteselosteesta tarvitseeko esikasvatusta, erityistä lämpöä (kasvihuone), soveltuuko avomaalle

Lisätiedot

Profex Lasinpuhdistaja

Profex Lasinpuhdistaja Profex Lasinpuhdistaja Lasinpuhdistusaine, sopii kaikille lasipinnoille, kiiltäville muoveille yms. Haihtuva aine, ei jätä jäämiä puhdistetuille pinnoille. Pyyhi pinta nukkaamattomalla liinalla tai kuivaa

Lisätiedot

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön!

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! PESUAINEET Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! TIKKURILAN PESUAINEET PERUSTEELLISEEN PUHDISTUKSEEN Oikealla esikäsittelypesulla varmistat maalaus systeemin toimivuuden

Lisätiedot

Lampaiden (ja vuohien) tarttuvat taudit Tartunnoilta suojautuminen Jokioinen ell Johanna Rautiainen/Lammasmaailma OY

Lampaiden (ja vuohien) tarttuvat taudit Tartunnoilta suojautuminen Jokioinen ell Johanna Rautiainen/Lammasmaailma OY Lampaiden (ja vuohien) tarttuvat taudit Tartunnoilta suojautuminen Jokioinen 1.11.2017 ell Johanna Rautiainen/Lammasmaailma OY Miksi tautivastustus rutiinit ovat tärkeitä? Hyvät rutiinit vähentävät tartuntatauteja

Lisätiedot

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen.

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. KASVUSTOHAVAINTOJA TUHOLAISET JUURIKASKIRPPA Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. Oireet: Sirkkalehdissä (ensimmäiset

Lisätiedot

SÄILYTÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN.

SÄILYTÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN. LUE TÄMÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÖNOTTOA. OHJEITA NOUDATTAMALLA SAAT PARHAAN TU- LOKSEN JA VOIT KÄYTTÄÄ LAITETTA TURVALLISESTI. SF TURVAVAROITUKSIA - Varmista pakkauksen poistamisen

Lisätiedot

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö/mr 23.1.2014 TAIPUISIEN TÄHYSTIMIEN PUHDISTUS JA DESINFEKTIO Taipuisien tähystimien puhdistus tulee aloittaa välittömästi käytön jälkeen. Työntekijän suojavaatetuksena

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

Luomutorjunta. 1) Ennakoiva torjunta. Taudeista ja tuholaisista puhdas taimi- ja siemenmateriaali

Luomutorjunta. 1) Ennakoiva torjunta. Taudeista ja tuholaisista puhdas taimi- ja siemenmateriaali 1 / 5 27.4.2013 12:14 Luomutorjunta Luonnonmukainen tautien ja tuholaisten torjunta 1) Ennakoiva torjunta Taudeista ja tuholaisista puhdas taimi- ja siemenmateriaali Kasvualustan hyvä kunto - maan mikrobisto

Lisätiedot

Virusriskin vähentäminen elintarviketuotannossa

Virusriskin vähentäminen elintarviketuotannossa Virusriskin vähentäminen elintarviketuotannossa Satu Salo, VTT Expert Services Oy Marjaana Rättö, Irina Tsitko ja Hanna Miettinen, VTT 2 Viruskontaminaation riskinhallintakeinojen kehittäminen ja arvioiminen

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 1/3 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY

Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY Kun ajotulehdus iskee Pysähdytään rauhassa suunnittelemaan Sovitaan yhdessä mitä tehdään Eläinlääkäriltä

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna 16.01.2018 Luonnonvarakeskus Pahkahometta voi esiintyä miltei kaikilla kaksisirkkaisilla kasvilajeilla Pahkahome on yksi moniisäntäisimpiä

Lisätiedot

E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO KASSAKAAPIN INSTRUCTIONS

E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO KASSAKAAPIN INSTRUCTIONS KASO KASSAKAAPIN E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO E1-100 SAFE SERIES K-03 INSTRUCTIONS Kaso Oy Lyhtytie 2, PO Box 27, FI-00751 Helsinki, Finland telephone +358 10 271 3700, fax +358 9 386 0021 sales@kaso.fi,

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona PESUAINEET Piha-aidalla kukkii home, terassi näyttää kulahtaneelta ja peltikatollekin pitäisi tehdä jotain. Armas aurinko paljastaa puhdistamista, pesua ja huoltoa kaipaavat pinnat. Huolellisella pesulla

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

H5i -kostuttimen desinfiointiohje

H5i -kostuttimen desinfiointiohje H5i -kostuttimen desinfiointiohje Suomi Tätä desinfiointiohjetta on noudatettava, kun H5i-kostutinta käytetään useammalla potilaalla unilaboratorio-, klinikka- tai sairaalakäytössä tai terveydenhuollon

Lisätiedot

Desinfiointi ja kunnossapito

Desinfiointi ja kunnossapito DESINFIOINTI Laerdal-nuken kasvojen desinfiointi On suositeltavaa antaa kaikkien opiskelijoiden käyttöön omat nuken kasvot. Tällöin dekontaminaatiota ei tarvitse suorittaa opiskelijoiden välillä. Kaikki

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista

Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista Liite 13.10.2008 65. vuosikerta Numero 3 Sivu 13 Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista Jaana Laamanen ja Marjatta Uosukainen, MTT Monivuotisia puutarhakasveja lisätään kasvullisesti. Samalla

Lisätiedot

Hygieniakonsepti Hospidana ApS

Hygieniakonsepti Hospidana ApS Hygieniakonsepti Hospidana ApS Sales Office - Mediplast AB mediplast.info@mediplast.com Production Plant - Hospidana A/S P.O. Box 9504 www.mediplast.com Kleinsvej 6 SE-200 39 Malmö, Sweden DK-4930 Maribo,

Lisätiedot

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA Lähde: Groupement des associations meunieres des pays de la C.E.E. (G.A.M.), 2.6.1998 (Käännös englannin kielestä, Kauppamyllyjen Yhdistyksen hallituksen hyväksymä)

Lisätiedot

HORNADY LOCK-N-LOAD SONIC CLEANER LOCK-N-LOAD MAGNUM SONIC CLEANER KÄYTTÖOHJE

HORNADY LOCK-N-LOAD SONIC CLEANER LOCK-N-LOAD MAGNUM SONIC CLEANER KÄYTTÖOHJE HORNADY LOCK-N-LOAD SONIC CLEANER LOCK-N-LOAD MAGNUM SONIC CLEANER KÄYTTÖOHJE Hornady Lock-N-Load Sonic/Magnum Sonic Cleaner poistaa ruutijäämät hylsyn sisä-ja ulkopuolelta ultraäänienergian ja erityisen

Lisätiedot

KORISTEKASVIEN KASVUNSÄÄTÖ. Kasvihuonetyöskentely/Tuula Tiirikainen, Mäntsälä, Saari

KORISTEKASVIEN KASVUNSÄÄTÖ. Kasvihuonetyöskentely/Tuula Tiirikainen, Mäntsälä, Saari KORISTEKASVIEN KASVUNSÄÄTÖ Miksi kasvua säädellään? Rajoitetaan liikaa pituuskasvua tukevoitetaan kasvua edistetään kasvien haaroittumista KASVUNSÄÄTÖMENETELMÄT VILJELYTEKNIIKKA Valo - lisävalo - tila

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet

Rehumaissin viljelyohjeet Rehumaissin viljelyohjeet MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä. Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen Activate

Lisätiedot

Kasvualustat ammattiviljelyyn

Kasvualustat ammattiviljelyyn Kasvualustat ammattiviljelyyn Saatavana myös viljelmäkohtaiset seokset. www.novarbo.fi Kasvualustaseokset Kevytruukutusmulta on ilmava kasvualustaseos, joka soveltuu myös heikkojuuristen kasvien viljelyyn.

Lisätiedot

Metsänistutuksen omavalvontaohje

Metsänistutuksen omavalvontaohje Metsänistutuksen omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin 1. Johdanto a) TAIMIEN VARASTOINTI Pakkasvarastoidut taimet Hyvä varastointipaikka on varjoinen Kun taimet tuodaan välivarastolle:

Lisätiedot

Viljellyn kalan kauppakuntoon saattaminen

Viljellyn kalan kauppakuntoon saattaminen Viljellyn kalan kauppakuntoon saattaminen Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutti Pasi Korvonen SEMINAR-EXHIBITION DEVELOPMENT OF AQUACULTURE 07.11.2007 Saint-Petersburg Esityksen rakenne Laatu Paastotus

Lisätiedot

RAUTAFOSFATOINNIN VESIEN SIIRROT. Copyright Isto Jokinen

RAUTAFOSFATOINNIN VESIEN SIIRROT. Copyright Isto Jokinen RAUTAFOSFATOINNIN VESIEN SIIRROT VESIEN SIIRTÄMISEN SYYT Vesien siirtoa tehdään kahdesta syystä: 1. Rautafosfatointialtaasta ja huuhtelu 1:stä haihtuu runsaasti vettä koska nesteet ovat kuumia ja niitä

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

Miten taudista eroon?

Miten taudista eroon? Esikotelomädästä vapautuminen Esikotelomätä on mehiläisten vakava sikiötauti, joka johtaa hoitamattomana aina mehiläispesän kuolemaan. Tauti ei kuitenkaan tarkoita mehiläistarhauksen loppua, sillä tarhaajat

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM

KÄYTTÖOHJE. HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM KÄYTTÖOHJE HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM Sisällys: Tinnitusnoiserin malli, paristotyyppi ja tippien tilaustiedot 3 Noiserin osat 4 Tinnitusnoiserin käyttö 5 Pariston vaihtaminen 6 Paristoon liittyviä

Lisätiedot

Tulevaisuuden kasvinsuojelu kehitys- ja tutkimustarpeet. Satakunnassa varjellen viljelty hankkeen päätösseminaari Kari Tiilikkala, Säkylä, 11.3.

Tulevaisuuden kasvinsuojelu kehitys- ja tutkimustarpeet. Satakunnassa varjellen viljelty hankkeen päätösseminaari Kari Tiilikkala, Säkylä, 11.3. Tulevaisuuden kasvinsuojelu kehitys- ja tutkimustarpeet Satakunnassa varjellen viljelty hankkeen päätösseminaari Kari Tiilikkala, Säkylä, 11.3. 2014 4.4.2014 Tietoa tarpeeseen Kasvinsuojeluaineiden poistumat

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Huolto-opas Kuivausrumpu

Huolto-opas Kuivausrumpu Huolto-opas Kuivausrumpu T5190LE Malli N1190.. Alkuperäiset ohjeet 438 9098-10/FI 2015.09.11 Sisältö Sisältö 1 Merkinnät...5 2 Yleistä...5 3 Huolto...6 3.1 Puhdista nukkasuodattimet...6 3.2 Erikoissuodatin...6

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet Juha Anttila 2013

Rehumaissin viljelyohjeet Juha Anttila 2013 Rehumaissin viljelyohjeet Juha Anttila 2013 MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

Ripen? Mitä on. Ravinne kukinnan loppuvaiheeseen. Sadonkorjuuta valmisteleva aine. of your harvest

Ripen? Mitä on. Ravinne kukinnan loppuvaiheeseen. Sadonkorjuuta valmisteleva aine. of your harvest Ripen Käyttöopas Mitä on Ripen? Ravinne kukinnan loppuvaiheeseen GHE : n ravinnevalikoiman lippulaivana Euroopassa tunnettu Ripen on sekä ravinne kukinnan loppuvaiheeseen että sadonkorjuuta valmisteleva

Lisätiedot

HS- JÄTEVEDENPUHDISTAMON HOITO

HS- JÄTEVEDENPUHDISTAMON HOITO Tämän hoito-ohjeen tiedot on tarkoitettu puhdistamon hoidon lisäksi puhdistamoiden suunnittelu, asennus, tarjous ja lupakäsittelyihin (mm. rakennusluvan liitteeksi). Kaikki mallimme ovat suojatut mallisuojin

Lisätiedot

Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta. (H1N1-virus)

Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta. (H1N1-virus) Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta (H1N1-virus) Sikainfluenssa on hengitysteiden sairaus, jota tavataan usein sioilla. Aiheuttajana on A-tyypin influenssavirus. On erittäin harvinaista, että ihminen

Lisätiedot

Kasvata hyötypuutarhassa. ympäri vuoden! Luminum Oy Ratastie 5, 03100 NUMMELA 044 588 5021 www.luminum.fi

Kasvata hyötypuutarhassa. ympäri vuoden! Luminum Oy Ratastie 5, 03100 NUMMELA 044 588 5021 www.luminum.fi Kasvata hyötypuutarhassa ympäri vuoden! Luminum Green -tuotteilla omaa satoa Helposti Hyödynnä kaupan ruukkuyrttien ja -salaattien tarjonta ja jatkokasvata lisäsatoa Luminum Green -tuoteperheen avulla.

Lisätiedot

ROBOTTI-IMURI MALLI NRO. M-688. Automaattinen lataus ja kaukosäätö

ROBOTTI-IMURI MALLI NRO. M-688. Automaattinen lataus ja kaukosäätö ROBOTTI-IMURI MALLI NRO. M-688 Automaattinen lataus ja kaukosäätö Kiitoksia että valitsitte meidän Robottipölynimurin! Robotti-imuri on meidän luoma ja valmistettu käyttämään meidän omaa elektronista teknologiaa.

Lisätiedot

Hierova poreallas Bamberg

Hierova poreallas Bamberg 1500 x 1000 x 570 mm Hierova poreallas Bamberg Hyvä asiakas, Kiitos, että valitsit tuotteemme. Turvallisuutesi vuoksi pyydämme Sinua perehtymään näihin ohjeisiin ennen ammeen asennusta ja käyttöä. Varoitus

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Päiväys: 17.3.2010 Edellinen päiväys: -

Päiväys: 17.3.2010 Edellinen päiväys: - KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALIILMOITUS Edellinen päiväys: 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi ABSORBITALL Tunnuskoodi Reachrekisteröintinumero

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

Tero Hämäläinen Kevätkokousesitelmä 20.4.2013. Näin hoidan mehiläisiäni

Tero Hämäläinen Kevätkokousesitelmä 20.4.2013. Näin hoidan mehiläisiäni Tero Hämäläinen Kevätkokousesitelmä 20.4.2013 Näin hoidan mehiläisiäni Hoitohistoria 1964 mehiläiset kotipaikalle Sumiaisiin. Toisen polven mehiläistarhaaja. 1982 omat pesät Kuorevesi - Längelmäki alueelle,

Lisätiedot

Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa. Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5.

Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa. Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5. Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5.2008 1 Tavanomaiset varotoimet Tavanomaiset varotoimet Noudatetaan

Lisätiedot

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys Kokemäki 24.1.2018 Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Kasvintuhoojien vaikutus luomutuotannossa Perunan kasvintuhooja Sadonalennus (arvio) Kasvinvuorotuksen

Lisätiedot

Kurtturuusun torjuntaohje

Kurtturuusun torjuntaohje Kurtturuusun torjuntaohje 1 Kurtturuusun tunnistaminen Monivuotinen pensas, kasvaa 0,5 1,5 m korkeaksi Lehdet kiiltävät, tumman vihreät ja uurteiset Syksyllä lehdet kellastuvat Varressa ja oksissa tiheästi

Lisätiedot

INTEGROITU (TARPEEN MUKAINEN) TORJUNTA

INTEGROITU (TARPEEN MUKAINEN) TORJUNTA INTEGROITU (TARPEEN MUKAINEN) TORJUNTA KÄYTÄNTÖÖN 1.1.2014 C:\Users\Omistaja\Documents\Konsultointi\KASVINSUOJELUKOULUTUS\2012 Uusi koulutus\mmma_7_2012.pdf MAA JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 7/2012

Lisätiedot

Viinijärven päiväkoti

Viinijärven päiväkoti Viinijärven päiväkoti Viherrystä Viinijärvellä Viime vuonna meidän päiväkotimme pihalle istutettiin kaksi omenapuuta ja kaksi kirsikkapuuta. Meillä oli kevätjuhla, jossa vanhemmatkin lapioivat kuoppia

Lisätiedot

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa JVT- ja kuivauspäivät 5-6.3.2015 Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa Paloesimies Jarkke Lahti Puhdas paloasema-malli Mallin lähtökohtana on vähentää altistumista tehtävässä ja

Lisätiedot

Prestop ja Prestop Mix -valmisteet biologiseen taudintorjuntaan mansikalla ja vadelmalla. Päivi Heino Verdera Oy/Lallemand Plant Care

Prestop ja Prestop Mix -valmisteet biologiseen taudintorjuntaan mansikalla ja vadelmalla. Päivi Heino Verdera Oy/Lallemand Plant Care Prestop ja Prestop Mix -valmisteet biologiseen taudintorjuntaan mansikalla ja vadelmalla Päivi Heino Verdera Oy/Lallemand Plant Care Prestop Gliocladium catenulatum J1446 Juuristotautien torjunta mansikalla

Lisätiedot

Perunaseitin monimuotoinen torjunta

Perunaseitin monimuotoinen torjunta 22.4.2015 Perunaseitin monimuotoinen torjunta Jussi Tuomisto, Petla 1 Johdanto Perunaseitti on viljelyn talouden kannalta merkittävimpiä kasvintuhoojia Vaikka perunaseittiä on paljon tutkittu ja siitä

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 7. 8.10.2014 Tampere Päivi Aalto Ohjeen sisältö Vuosien 2015 2019 tesu-valvontaohjelman

Lisätiedot

Lisähoitoa. Dansac-tarvikkeet. Dedicated to Stoma Care

Lisähoitoa. Dansac-tarvikkeet. Dedicated to Stoma Care Lisähoitoa Dedicated to Stoma Care Johdanto Sisältö Me Dansacilla olemme omistautuneet kehittämään ainutlaatuisia avannepusseja ja ihonsuojalevyjä, joiden avulla autamme parantamaan avannepotilaiden elämänlaatua.

Lisätiedot

Taulukko 1. Laboratoriotoimintaa koskevat eristämis- ja muut suojatoimenpiteet

Taulukko 1. Laboratoriotoimintaa koskevat eristämis- ja muut suojatoimenpiteet 4748 N:o 1053 Liite Taulukko 1 Laboratoriotoimintaa koskevat eristämis- ja muut suojatoimenpiteet 1 Erillinen laboratoriotila ( 1 ) ei vaadita ei vaadita 2 Laboratorio suljettavissa ilmatiiviisti kaasudesinfioinnin

Lisätiedot

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 HUOM! Lue tämän käyttö- ja turvallisuusohjeen sisältö huolellisesti ennen TL-radiaalipuhaltimen käyttöä turvallisen käytön varmistamiseksi.

Lisätiedot

kasviin, joka tuottaa hedelmää

kasviin, joka tuottaa hedelmää Puutarhapeli 1 Hanki taimia kullalla ja odota, että ne kasvavat parissa päivässä. Päivän saat vaihtumaan aurinkokelloa klikkaamalla. Puutarhan pitäminen on kuitenkin riskialtista ja öisin kasvit saattavat

Lisätiedot