Ville Vatanen Vakavan tapaturman kustannusvaikutukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ville Vatanen Vakavan tapaturman kustannusvaikutukset"

Transkriptio

1 Ville Vatanen Vakavan tapaturman kustannusvaikutukset

2 Suomen suurimpia rakennusalan konserneja 2018 Liikevaihto 633 M Henkilöstö 1568 Paikkakuntia 33 Emoyhtiö Liikevaihto 436,7 M - Uudis- ja korjausrakentaminen - Asunnot ja toimitilat - Hanke- ja kiinteistökehitys Tytäryhtiö Liikevaihto 170 M - Rungot - Laatat - Julkisivut - Maatalouselementit - Valmisbetonit - Paalut - Ratapölkyt - Muut betonituotteet Sisaryhtiö Liikevaihto 25,9 M - Rakentamisen kuivatuotteet - Hiekkatuotteet Tytäryhtiöt Lujabetong AB (100% Ruotsi) ja tämän omistama Brunna Fastighets och Mark (100%) OOO Lujabeton (100% Venäjä) Osakkuusyhtiöt Skandinaviska Prefab AB (50% Ruotsi) Prefabmästarna Sverige AB (42% Ruotsi) Scandinavian Cement Oy (50%) LujaBetmix Finland Oy (50%) Northern Cement Oy (50%) MH-Betoni Oy (37,5%)

3 Koulutus 1. Rakennusalan työnjohdon ko. Rakennusmestari. TAMK 2. Civil engineering, business management & international marketing. VTDKO Kuka olen? Työhistoria 1. Vuoteen 2012 asti rakentamista opiskelujen ohella työmaatehtävissä. Nimikkeinä mm. rakennusmies, rakennuspeltiseppä & LVIasentaja rakennusalan työnjohtotehtävät eri yrityksissä (uudisrakentaminen) + LVI/RAK tarvikkeiden kuluttaja- ja ammattiasiakasmyynti (opiskelujen ohella) /2017 Tampereen kaupunki, vastaava mestari 4. 1/2017 Lujatalo Oy Tampere, työnjohtaja (korjausrakentaminen) 5. 10/2017 Lujatalo Oy, Työturvallisuuspäällikkö, työsuojelupäällikkö Vapaa-aika 1. Urheilu, metsästys, matkustus & rakentaminen.

4 Esimerkki tapaturmasta ja sen kustannusvaikutuksista Kuolemaan johtanut aliurakoitsijan tapaturma Lujatalon työmaalla Tampereella

5 Alkutiedot Työkohde: Murikan perusparannus ja kehityshanke kem2. 3 kerrosta. Rakennuksia mm. hotelli, liikuntarakennus & päärakennus/koulutuskeskus Työmaalla työskenteli yhteensä 677 henkilöä. Päivittäinen vahvuus max. 100hlö Kokenut v syntynyt purkaja oli purkamassa seinää timanttisahalla sahaamalla pala kerrallaan. Henkilöllä oli purkutyöstä yli 10 vuoden kokemus, josta yli vuosi tapaturmahetken työnantajan palveluksessa. Työpiste oli siistissä kunnossa, valaistu ja työtilassa ei työskennellyt muita henkilöitä. Työväline, käsin käytettävä timanttisaha, oli asianmukaisessa kunnossa. Henkilö oli perehdytetty välineen käyttöön ja hänellä oli paljon kokemusta vastaavan laitteen käsittelystä.

6 Käytetty työmenetelmä ja laite

7 Tapaturma noin kello henkilön ote sahasta oli irronnut ja timanttisaha oli osunut työntekijää vasempaan hauikseen leikaten sen poikki. Lisäksi terä leikkasi syvän haavan vasempaan kainaloon. Henkilö oli kävellyt itse hotellin käytävää pitkin ulos noin 25 metriä tapahtumapaikalta ja lyyhistynyt ulko-oven eteen maahan.

8 Työpiste ja ensiapupaikka

9 Ensiavun antaminen Ensiaputaitoinen työntekijä oli huomannut loukkaantuneen välittömästi ulkona, sekä havainnut haavat käsivarressa ja kainalossa. Auttaja oli alkanut painaa haavoja tyrehdyttääkseen vuodon ja huutanut paikalle apua. Hätäkeskukseen soitettiin välittömästi. Lisää auttajia saapui onnettomuuspaikalle hyvin nopeasti. Läheisen VPK:n yksikkö tuli paikalle noin 10 minuutissa. Yksikön kyydissä oli ammattitaitoista henkilökuntaa, jotka ottivat tilanteen johtoonsa. Tässä vaiheessa henkilö meni tajuttomaksi ja aloitettiin elvytys. Työmaalle saapui tämän jälkeen kolme ambulanssia. Elvytystä jatkettiin työmaalla ammattilaisten toimesta noin 90 minuuttia, jonka jälkeen henkilö siirrettiin ambulanssilla sairaalaan.

10 Tapaturman jälkeen Poliisi ja AVI saapuivat paikalle ja suorittivat tutkintansa tapahtumapäivän aikana. Ensiapupaikka siivottiin poliisin ohjeiden mukaisesti pääurakoitsijan toimesta. Onnettomuudessa mukana ollut työväline suljettiin talteen tutkintaa varten. Myös tapahtumapaikka huone sekä hotellin käytävä suljettiin eikä tiloihin saanut mennä. Poliisi kielsi vastaamasta uhrin puhelimeen joka soi jatkuvasti. Poliisi kielsi kertomasta tapahtuneesta uhrin omaisille, sillä se oli sairaalahenkilöstön tehtävä. Toimihenkilöt lähtivät koteihinsa yksitellen järkyttyneinä. Ensiapupaikan siivoaminen ja uhrin omaisuuden lajittelu toimihenkilöiden toimesta.

11 Seuraava aamu Seuraavana aamuna tieto henkilön menehtymisestä tavoitti henkilön työnantajan ja työmaan pääurakoitsijan. Henkilö oli menehtynyt sairaalassa noin kaksi tuntia sinne kuljettamisen jälkeen. Tieto jaettiin työmaalla ja järjestettiin hiljainen hetki menehtyneen muistolle. Lisäksi henkilöstölle tarjottiin kriisiapua ja järjestettiin debriefingtilaisuus jossa tapahtunutta sai käydä läpi sekä yhteisesti, että kahden kesken. Kovimmassa paikassa olleille järjestettiin heti mahdollisuus keskustella tapahtuneesta ammattilaisten kanssa.

12 Jälkiseuraamukset (1/2) Onnettomuuspaikka pidettiin suljettuna useita työpäiviä, eikä töitä voitu jatkaa sovitun aikataulun mukaisesti. Verinen muisto tapahtuneesta säilyi koko ajan. Jokainen työmaalla työskennellyt kulki päivittäin tapaturmapaikan lasiseinän vierestä ja seinille roiskunut veri loisti valkoisesta lasikuitutapetista. Kun lupa onnettomuuspaikan siivoamiseen saatiin, ei tehtävä ollut helppo antaa saati suorittaa. Pääurakoitsija vastasi siivoamisesta. Työmaalla urakoitsijoiden välinen yhteistyö alkoi rakoilla. Kenen syy tapaturma oli? Kuka vastaa kustannuksista? Kuka ajallisesta menetyksestä? Miksi ei tehty enempää asian estämiseksi?

13 Jälkiseuraamukset (2/2) Viikkoja myöhemmin aiheesta toimitettiin sekä AVI:n, että poliisin tutkinta. Tapaturmaan ei liittynyt työturvallisuusrikosta. Ihmisiä ei syytetty. Koneessa ei ollut vikaa ja kaikki oli tehty kuten pitikin. Tutkijat epäilivät, että tapaturma johtui huolimattomuudesta ja otteen irrottamisesta, rakenteesta ei löydetty vikaa joka olisi voinut aiheuttaa takapotkun. Työmaan arki jatkui, mutta ei koskaan enää samalla tavalla kuin ennen.

14 Vakavan tapaturman kustannusvaikutus - Esimerkki 1 Lakisääteinen tapaturmavakuutus ei ole hyväntekeväisyyttä Työnantaja maksaa korvaavan työvoiman kustannuksien ja uudelleenjärjestelyiden lisäksi loukkaantuneen hoitokulut, päivärahat ja kuntoutuksen. Näiden kulujen päälle tulee vakuutusyhtiön juoksevat kulut, jotka ovat usein noin 50% tapaturmien hoidon kustannuksista. Esimerkkitapaturma vuosien takaa: Oma työntekijä putosi saksilavan päältä ja vammautui putoamisen seurauksena (olkapäät, selkä). Henkilö säilyi hengissä, mutta ei voinut palata edelliseen työhönsä. Kustannuksen työnantajalle: hoitokuluihin, uudelleenkoulutukseen ja muihin juokseviin kuluihin. (vakuutuksen silloinen katkaisuraja omavastuu Tästä ylimenevät kustannukset vakuutusyhtiön tappiota) Henkilön täyttä työkykyä tai hoitokuluja ei saada koskaan takaisin, vaikka henkilö onnistuttiin kouluttamaan toiseen työtehtävään vuosien saatossa.

15 Vakavan tapaturman kustannusvaikutus Murikan työmaan esimerkkitapaturmassa Kyseessä oli aliurakoitsijan tapaturma, joten suorat kustannusvaikutukset eivät juurikaan kohdistuneet pääurakoitsijaan tai tilaajaan. Jos kyseessä olisi ollut oma tapaturma, olisivat suorat kustannusvaikutukset vakuutuksen kautta (omavastuu kuomantapauksesta) olleet keskisuurellasuurella rakennusliikkeellä tyypillisesti noin (kertakorvaus). Ihmishenkeä ei kuitenkaan voi mitata rahassa, kuten ei tällekään tapaturmalle voida asettaa absoluuttista hintalappua

16 Vakavasta tapaturmasta aiheutuneet epäsuorat kustannusvaikutukset Työmaan aikataulu oli jo ennen tapaturmaa kireä, ja työpäivät olivat osalla urakoitsijoista venyneet tunnin mittaisiksi sovittujen urakkavelvoitteiden täyttämiseksi. Työtahtia ei voitu kasvattaa enää päiviä venyttämällä, piti lisätä sekä tahtia, että henkilöstöä. Kustannukset kaatuivat pääurakoitsijalle. Äkillisestä ja täysin ennalta-arvaamattomasta vakavasta tapaturmasta aiheutui ko. osan purkutyöhön noin kahden viikon mittainen katkos ja töiden käynnistyttyä kunnolla uudelleen, ei työteho ollut entisensä.

17 Jatkoa epäsuorista kustannusvaikutuksista Tilaajalle oltiin luvattu luovutuspäivä ja lupaus pyrittiin täyttämään kaikin keinoin. Aikataulu onnettomuusrakennuksen osalta ei pitänyt. Neuvotteluvaraa ei ollut tilaajan tai urakoitsijoiden suuntaan -> kirimiskustannukset alkoivat juosta, päivät venyivät ja työt tulivat kotiin. Työnjohto ylikuormittui. Kaikki kustannukset kaatuivat pääurakoitsijan hoidettaviksi. Työmaan haasteellisuus realisoitui karuimmalla mahdollisella tavalla ja sai pääurakoitsijan työnjohtajat etsimään uutta työpaikkaa. Jatkuvasti vaihtuva työnjohto toi omat haasteensa projektiin. Suurin osa projektiin osallistuneista teknisistä toimihenkilöistä vaihtoi yritystä seuraavien kuukausien aikana.

18 Epäsuorat kustannusvaikutukset: Maine Kohteen ongelmat, mukaan lukien onnettomuus, muistetaan edelleen pääurakoitsijan virheinä. Kohteen aikatauluviiveet muistetaan pääurakoitsijan epäonnistumisina. Kohteen työpäällikkö, vastaava mestari ja työvaihemestarit muistetaan työmiesten kahvipöytäkeskusteluissa negatiivisen kautta. Menehtyneen perhe ei unohda.

19 Yhteenveto kustannuksista Tilaajalle ei aiheutunut juurikaan suoria kustannuksia. Pääurakoitsijalle kohdistuneet ensisijaiset kustannukset tapaturmapaikan siivoamisesta, kohteen välittömistä uudelleenjärjestelyistä, menetetystä työresurssista sekä kriisiavun tarjoamisesta osuvat euron väliin. Uhrin työnantajan suorat kustannukset (tapahtumahetkellä pieni yritys) rajoittuvat vakuutuksen omavastuuseen ja tutkintakuluihin. (tyypillisesti hyvin pienet suorat kustannukset)

20 Epäsuorat kustannukset Menetetty työvoima Haasteiden eskaloitumisen myötä tapahtunut pääurakoitsijan työnjohdon ylimääräinen poistuma ja kompetenssin menettäminen. Hintalappua mahdoton määrittää. Projektiin kohdistuneet haasteet ja aikatauluvaikutus Arvio aikataulumuutoksista ja pääurakoitsijan kirimiskustannuksista: Yli puoli miljoonaa euroa. Maineriski Tulevaisuuden työvoima: Jos henkilö saa valita työskenteleekö mieluummin siellä missä sattuu ja tapahtuu, vai siellä, missä toiminta on suunniteltua ja turvallista, on vastaus aina sama. Urakat: Yleinen kysymys tarjouskilpailuissa kuolemaan johtaneet ja vakavat tapaturmat Tapaturmattomuus vaikuttaa kohteiden saantiin vuosi vuodelta enemmän ja yhdelläkin onnettomuudella on kauaskantoiset vaikutukset.

21 Kallein kaikista - ihmishenki Menetettyä henkilöä emme voi saada koskaan takaisin. Tulevaisuuteen voimme kuitenkin vaikuttaa. Mikä on sinun asenteesi turvallisuuteen? Vahinko voi tulla koska vain ja olla erittäin vakava vaikka työ olisi tuttua ja lain vaatimat suojaimet käytössä. Vakiintuneissakin työmenetelmissä kannattaa haastaa sekä itsensä, että yhteistyökumppaninsa; voisiko tehtävän tehdä entistäkin paremmin? Esimerkkitapauksen jälkeen sekä purku-urakoitsija että pääurakoitsija vähensivät käsivaralta tehtävän timanttisahauksen lähes nollaan. Korvaavina työmenetelminä esim. seinään pultattavat timanttisahat ja robotit.

22 Kiitos

Lujatalo Oy Puurakentaminen

Lujatalo Oy Puurakentaminen Lujatalo Oy Puurakentaminen Tuija Schmidt 30.11.2017 Suomen suurimpia rakennusalan konserneja Emoyhtiö Liikevaihto 365 M - Uudis- ja korjausrakentaminen - Asunnot ja toimitilat - Hanke- ja kiinteistökehitys

Lisätiedot

Rakentamista tiimityönä

Rakentamista tiimityönä Rakentamista tiimityönä Korjausrakentamisen kehittäminen - ryhmähanke 2.kehitystyöpaja 27.2. Pertti Mäki kiinteistökehityspäällikkö Lujatalo Oy Y H D E S S Ä R A K E N T A E N Yritysesittely Kolmannen

Lisätiedot

Työturvallisuus tärkeää niin kiireessä kuin taantumassakin

Työturvallisuus tärkeää niin kiireessä kuin taantumassakin Y H D E S S Ä R A K E N T A E N Työturvallisuus tärkeää niin kiireessä kuin taantumassakin Tapio Pitkänen, Lujatalo Oy 12.11.2009 RATUKE -seminaari Kolmannen polven perheyritys - 55 vuotta kokemusta Lujan

Lisätiedot

Tapaturmakehitys joulukuu 2016

Tapaturmakehitys joulukuu 2016 Tapaturmakehitys 2015-2016 2015 -joulukuu 2016 Rakennusteollisuus RT ry 6.2.2016 Tapaturmataajuus 2015-2016 kk-tilasto TRT + RTT + Infra / Vähintään yhden (1) päivän työkyvyttömyys (tapaturmapäivä + vähintään

Lisätiedot

Suuntautuminen ja työharjoitteluseminaari

Suuntautuminen ja työharjoitteluseminaari Suuntautuminen ja työharjoitteluseminaari Stadia 11.10.2007 Ilkka Leskelä Sisältö 11.10.2007 1. Koulutustausta ja nykyiset työtehtävät 3. Opiskelijasta ammattilainen rakennusliikkeessä ja työtehtävät 1

Lisätiedot

EuroSafety: Tapaturmat alas 6.11.2014 Haasteena nolla tapaturmaa

EuroSafety: Tapaturmat alas 6.11.2014 Haasteena nolla tapaturmaa EuroSafety: Tapaturmat alas 6.11.2014 Haasteena nolla tapaturmaa Tiina Lius Osaamista ympäristön parhaaksi. Golder Associates on maailman suurimpia yksityisiä ympäristö- ja geotekniikan alan konsulttiyrityksiä.

Lisätiedot

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Liesien aiheuttamat kuolemantapaukset ovat lisääntyneet. Sähkölieden päälle jättäminen valvomattomana, ajoittain yhdistettynä päihteiden käyttöön ovat suurin syy liesipaloihin. Nykyajan

Lisätiedot

Väkivallan uhka työpaikoilla hallintaan

Väkivallan uhka työpaikoilla hallintaan Väkivallan uhka työpaikoilla hallintaan Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomiaseminaari 13.-14.6.2019 Turku Sh, tth, TtM, Väitöskirjatutkija JOHANNA PULKKINEN @pulkk1ska 6/17/2019 2 Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Lisätiedot

Suomen 6. suurin rakennusalan konserni

Suomen 6. suurin rakennusalan konserni Suomen 6. suurin rakennusalan konserni Liikevaihto 227 M - Uudisrakentaminen - Korjausrakentaminen - Asunnot -Toimitilat - Kiinteistönhoito- ja siivouspalvelut Liikevaihto 325 M Henkilöstö 1650 Liikevaihto

Lisätiedot

Miten tunnistamme PIMAhankkeen. sudenkuopat LÖYDÄMMEKÖ NE? PYSTYMMEKÖ VÄLTTÄMÄÄN NE? OSAAMMEKO MINIMOIDA / ELIMINOIDA NE?

Miten tunnistamme PIMAhankkeen. sudenkuopat LÖYDÄMMEKÖ NE? PYSTYMMEKÖ VÄLTTÄMÄÄN NE? OSAAMMEKO MINIMOIDA / ELIMINOIDA NE? Miten tunnistamme PIMAhankkeen turvallisuuden sudenkuopat LÖYDÄMMEKÖ NE? PYSTYMMEKÖ VÄLTTÄMÄÄN NE? OSAAMMEKO MINIMOIDA / ELIMINOIDA NE? MUTKU-PÄIVÄT 2018 / PÄIVI KOSKELA Vastuut yhteisellä työpaikalla

Lisätiedot

Kuljetus TOT 8/00. Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja

Kuljetus TOT 8/00. Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja TOT-RAPORTTI 8/00 Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Kuorma-autonkuljettaja NN oli pysäyttänyt kuorma-autonsa lastausta varten

Lisätiedot

Työturvallisuus. Vuonna Ajatuksia, mietteitä ja parannusehdotuksia joilla voimme parantaa työturvallisuutta rakennusalan yhteisillä työmaillamme

Työturvallisuus. Vuonna Ajatuksia, mietteitä ja parannusehdotuksia joilla voimme parantaa työturvallisuutta rakennusalan yhteisillä työmaillamme Työturvallisuus Vuonna 2020 Ajatuksia, mietteitä ja parannusehdotuksia joilla voimme parantaa työturvallisuutta rakennusalan yhteisillä työmaillamme Kuolemaan johtaneet työtapaturmat vuonna 2014 Työpaikkakuolemat

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Kasvua rakentamassa TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1 (6) LUJAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2015

Kasvua rakentamassa TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1 (6) LUJAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2015 TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1 (6) LUJAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2015 Kasvua rakentamassa Luja-konsernin liikevaihto kasvoi ja liikevoitto parani jälleen edellisestä vuodesta. Liikevaihto kasvoi 7,0 % ja oli 468,0 miljoonaa

Lisätiedot

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE Tärkeitä puhelinnumeroita Yleinen hätänumero 112 Ylätalon kanslia 5360196 Alatalon kanslia 5360187 Ylätalon op.huone 5360195 Alatalon op.huone 5360189 Lukion kanslia

Lisätiedot

GNA SEMINAARI

GNA SEMINAARI 1 GNA SEMINAARI Ville Saksi Tapaturmaton työmaa 2 olla työturvallisuusasioissa maailman johtava rakennusalan yritys, joka parantaa turvallisuuttaan jatkuvasti, tavoitteenaan tapaturmaton työpaikka. - Skanska

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 11/2003. Elementtiasentaja jäi puristuksiin kaatuneen nosturiauton ohjaamon ja vieressä olleen toisen nosturiauton väliin

Talonrakennus TOT 11/2003. Elementtiasentaja jäi puristuksiin kaatuneen nosturiauton ohjaamon ja vieressä olleen toisen nosturiauton väliin TOT-RAPORTTI 11/03 Elementtiasentaja jäi puristuksiin kaatuneen nosturiauton ohjaamon ja vieressä olleen toisen nosturiauton väliin TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 46-vuotias elementtiasentaja

Lisätiedot

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN TOT-RAPORTTI Metsuri jäi puun alle 10/03 TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 56-vuotias metsuri NN oli kaatamassa suurta kuusta, joka oli kaatuessaan osunut lahoon koivuun. Koivu oli katkennut noin

Lisätiedot

Yhteinen työpaikka s. 6-21 TTK:n materiaalissa

Yhteinen työpaikka s. 6-21 TTK:n materiaalissa Maahanmuuttajille suunnattu tukimateriaali työturvallisuuskorttikoulutukseen/ Luonnos/ KK Tavastia / Tiina Alhainen Yhteinen työpaikka s. 6-21 TTK:n materiaalissa s. 7 Yhteinen työpaikka tarkoittaa, että

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 21/01. Rakennusmies putosi hitsausta suorittaessaan lämpöeristenipun päältä 2,3 m maahan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT.

Talonrakennus TOT 21/01. Rakennusmies putosi hitsausta suorittaessaan lämpöeristenipun päältä 2,3 m maahan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. TOT-RAPORTTI 21/01 Rakennusmies putosi hitsausta suorittaessaan lämpöeristenipun päältä 2,3 m maahan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Rakennusmies putosi hitsausta suorittaessaan lämpöeristenipun

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Espoon Asunnot Oy / Espoonkruunu

Espoon Asunnot Oy / Espoonkruunu Espoon Asunnot Oy / Espoonkruunu Espoon kaupungin 100 % omistama yhtiö Suomen toiseksi suurin kunnallinen vuokrataloyhtiö Kiinteistöjä 275 kpl Asuntoja 14.400 Asukkaita n. 32.000 Espoon Asunnot Oy / Espoonkruunu

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ammattikuljettajan työhyvinvointi turvallinen ja ergonominen työpäivä Turvallisuuskulttuuri ja turvallisuuden edistäminen kuljetusalan yrityksissä Kuljetusalan työturvallisuustilanne

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue

Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue [Tekijän nimi ja osasto] 13.12.2018 1 Mikä on yhteinen työpaikka? TtL 49 : Yhteisellä

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia.

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS TYÖTURVALLISUUS Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS Työpaikan ja työympäristön työturvallisuudesta

Lisätiedot

Tietotili Consulting Oy Rakennusalan uudet ilmoitusvelvollisuudet

Tietotili Consulting Oy Rakennusalan uudet ilmoitusvelvollisuudet Tietotili Consulting Oy Rakennusalan uudet ilmoitusvelvollisuudet Veikko Virkki, KHT Auktorisoitu tilitoimisto ja KHT-yhteisö kansainvälisillä valmiuksilla ja nykyaikaisimmilla järjestelmillä Rakennusalan

Lisätiedot

Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset

Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset 12.4.2012 Työntekijöitä koskevat Lakisääteinen tapaturmavakuutus Työntekijäin ryhmähenkivakuutus Työttömyysvakuutus Seurakuntalaisia koskevat Vapaaehtoinen ryhmätapaturmavakuutus

Lisätiedot

ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI

ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI 1(6) ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI Dnro 4480/06/2002 Kuolemaan johtanut sähkötapaturma Suodenniemellä 22.7.2002 Tutkija: Valto Ottovainen 2(6) ONNETTOMUUSTUTKINNAN TIIVISTELMÄ Onnettomuustapaus Miehen kuolemaan

Lisätiedot

Kuljetus TOT 17/00. Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kv:n sähkölinjaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja

Kuljetus TOT 17/00. Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kv:n sähkölinjaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja TOT-RAPORTTI 17/00 Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kv:n sähkölinjaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Kuorma-autonkuljettaja oli ajanut kuorma-autonsa väärään purkupaikkaan. Tällä

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Rautatieonnettomuuksista aiheutuvien kustannusten arviointi. Anne Silla

Rautatieonnettomuuksista aiheutuvien kustannusten arviointi. Anne Silla Rautatieonnettomuuksista aiheutuvien kustannusten arviointi Anne Silla 2 Tausta Uusi ajattelutapa rautatieliikenteen onnettomuuskustannusten laskentaan: Onnettomuuksien vaikutusten alaisina eivät ole pelkästään

Lisätiedot

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle if.fi Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi lääkäripalveluyrityksen riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa

Lisätiedot

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Peab on Pohjoismaiden suurimpia rakennuskonserneja Peab on mittavat resurssit omaava pohjoismainen yhteiskuntarakentaja. Olemme ammattitaitoinen ja luotettava

Lisätiedot

Ei-metallisten mineraalituotteiden valmistus TOT 18/2003. Trukinkuljettaja jäi puristuksiin anturakaivantoon peruuttamansa trukin alle

Ei-metallisten mineraalituotteiden valmistus TOT 18/2003. Trukinkuljettaja jäi puristuksiin anturakaivantoon peruuttamansa trukin alle TOT-RAPORTTI 18/03 Trukinkuljettaja jäi puristuksiin anturakaivantoon peruuttamansa trukin alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 21-vuotias trukinkuljettaja NN peruutti trukkia tehtaan pihalla

Lisätiedot

YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi

YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi Tutkimuksen toteutus ja keskeisiä tuloksia Osa 2. TOT -raporttien analyysitutkimus TUTKIMUSONGELMAT 1 Millaisia yhteisillä työpaikoilla tapahtuneisiin

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 18.3.2015 Sivu 1/8 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan

Lisätiedot

Rakennusmies putosi betonilattialle maatilan rakennustyömaalla TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT

Rakennusmies putosi betonilattialle maatilan rakennustyömaalla TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT TOT-RAPORTTI Rakennusmies putosi betonilattialle maatilan rakennustyömaalla TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT 10/07 Tapahtumakuvaus Koneet ja laitteet Työnantajan toimiala Vahingoittuneen ammatti Työympäristö Työtehtävä

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 5/06. Laitosmies putosi kattotuoleja korjattaessa 4 metriä betonilattiaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT

Talonrakennus TOT 5/06. Laitosmies putosi kattotuoleja korjattaessa 4 metriä betonilattiaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT TOT-RAPORTTI 5/06 Laitosmies putosi kattotuoleja korjattaessa 4 metriä betonilattiaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Kiinteistöyhtiö saneerasi teollisuushallia. Meneillään oli kattotuolien vahvistaminen.

Lisätiedot

Yhteishenki toi tulosta

Yhteishenki toi tulosta 1 (6) LUJAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 2014 Yhteishenki toi tulosta Luja-konsernin liikevoitto ja oman pääoman tuotto paranivat jälleen edellisestä vuodesta, vaikka rakentaminen yleisesti supistui 3 % vuonna 2014.

Lisätiedot

YM-ORV-KH-projekti Kuivaketju10 - Tilaaminen. Oulu Markku Hienonen

YM-ORV-KH-projekti Kuivaketju10 - Tilaaminen. Oulu Markku Hienonen YM-ORV-KH-projekti Kuivaketju10 - Tilaaminen Oulu 30.09.2015 Markku Hienonen Tilaamisen roolin vaikuttavuus Tilaajan rooli on aivan avainasemassa! Jos lähtö epäonnistuu sitä ei voida enää ainakaan täysin

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 10/04. Vuokrattu rakennusmies putosi 6. kerroksen parvekkeelta TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. Talonrakennus 45 B

Talonrakennus TOT 10/04. Vuokrattu rakennusmies putosi 6. kerroksen parvekkeelta TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. Talonrakennus 45 B TOT-RAPORTTI 10/04 Vuokrattu rakennusmies putosi 6. kerroksen parvekkeelta TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Rakennusmies (21 v., vuokrattu), joka työskenteli päätoteuttajan työnjohdon ja valvonnan

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot

Vesiliikenne TOT 5/03. Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Luotsikutterin kuljettaja.

Vesiliikenne TOT 5/03. Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Luotsikutterin kuljettaja. TOT-RAPORTTI 5/03 Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Luotsikutterin kuljettajat NN (58 v.) ja MM olivat lähdössä suorittamaan työtehtävää. MM nousi kutteriin

Lisätiedot

Onnettomuustutkintaraportti dnro 968/ /2016

Onnettomuustutkintaraportti dnro 968/ /2016 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Onnettomuustutkintaraportti dnro 968/00.05.12/2016 Onnettomuus Agnico Eagle Finland Oy:n Kittilän kaivoksella 15.12.2016 Tutkintaraportin yhteenveto 1 Tapahtumien

Lisätiedot

Asunto Oy Helsingin Radiotehdas Näin meillä Vastaava työjohtaja Juha Yrjönen NCC Rakennus Oy

Asunto Oy Helsingin Radiotehdas Näin meillä Vastaava työjohtaja Juha Yrjönen NCC Rakennus Oy Näin meillä Vastaava työjohtaja Juha Yrjönen Taustaa hankkeelle - Rakennus rakennettiin vuosina 1937-1941 Helvar Oy:n radiotehtaaksi. - Rakennuksen käyttötarkoitus muutetaan teollisuusrakennuksesta, asuinkäyttöön

Lisätiedot

Metallin pintakäsittely. Metallityöntekijä putosi rakenteilla olevan teollisuusrakennuksen katolta TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT.

Metallin pintakäsittely. Metallityöntekijä putosi rakenteilla olevan teollisuusrakennuksen katolta TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. TOT-RAPORTTI 15/02 Metallityöntekijä putosi rakenteilla olevan teollisuusrakennuksen katolta TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 50-vuotias metallityöntekijä oli asentamassa kattopeltejä rakenteilla

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 13/03. Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies.

Talonrakennus TOT 13/03. Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. TOT-RAPORTTI 13/03 Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Koulun korjausrakennuskohteessa purettiin ovea karmeineen. Yläpuolinen palkki putosi

Lisätiedot

Nuorten työtapaturmat. Lähteet: Tapaturmavakuutuslaitosten liitto ja Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto

Nuorten työtapaturmat. Lähteet: Tapaturmavakuutuslaitosten liitto ja Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto Nuorten työtapaturmat Lähteet: Tapaturmavakuutuslaitosten liitto ja Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto Työtapaturmat ikäluokittain Suomessa vuonna 2011 *Alle 15-vuotiaille 59 työpaikkatapaturmaa ja 0

Lisätiedot

Muut kaivoksissa sattuneet onnettomuudet Muut kuin työtapaturmat (esim. tulipalot). Luvussa mukana myös kuolemaan johtaneet onnettomuudet.

Muut kaivoksissa sattuneet onnettomuudet Muut kuin työtapaturmat (esim. tulipalot). Luvussa mukana myös kuolemaan johtaneet onnettomuudet. 1 2 3 4 Kaivoksissa sattuneet tapaturmat Vuoden 2012 tiedot kaivoksissa sattuneista tapaturmista eivät ole vielä saatavilla. Tapaturmasta on aiheutunut yli kolme työkyvyttömyyspäivää, kuolemaan johtaneet

Lisätiedot

Työnantaja vapaa-ajan turvallisuuden edistäjänä

Työnantaja vapaa-ajan turvallisuuden edistäjänä Työnantaja vapaa-ajan turvallisuuden edistäjänä Tapaturmapäivä 13.5.2011 tutkija Toni Hyytinen,Tampereen teknillinen yliopisto ESITYKSEN TAUSTA Teollisuusyritysten turvallisuuden kehittäminen vapaa-ajan

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

Liukastumiset käyvät kalliiksi

Liukastumiset käyvät kalliiksi Liukastumiset käyvät kalliiksi Liukastumiset kansantautina miten jokainen pysyisi pystyssä? -seminaari 10.1.2013 Mirka Råback Erikoissuunnittelija Tapaturmien ehkäisyn yksikkö 11.1.2013 1 Kotitapaturmien

Lisätiedot

Vuoden 2015 kilpailu ja vuoden 2014 tuloksia. Työsuojeluinsinööri Ville Lappalainen

Vuoden 2015 kilpailu ja vuoden 2014 tuloksia. Työsuojeluinsinööri Ville Lappalainen Vuoden 2015 kilpailu ja vuoden 2014 tuloksia Uudenmaan alueellinen työturvallisuuskilpailu Pidempiä työuria työsuojelulla Osana Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa 2020 hanketta Yhteistyö eri osapuolten

Lisätiedot

ASUKASINFO 10.2.2010 - AS OY MELKONKATU 4 - Markko Kalevo, Tapani Eisanen, Seppo Siimeslehto Keskiviikkona 10.2.2010

ASUKASINFO 10.2.2010 - AS OY MELKONKATU 4 - Markko Kalevo, Tapani Eisanen, Seppo Siimeslehto Keskiviikkona 10.2.2010 ASUKASINFO 10.2.2010 - AS OY MELKONKATU 4 - Markko Kalevo, Tapani Eisanen, Seppo Siimeslehto Keskiviikkona 10.2.2010 Saumauksesta täyden palvelun korjausrakentajaksi Historia 1966 Yritys perustetaan Raitalinna

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

Vuoden 2017 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen

Vuoden 2017 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen Vuoden 2017 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1.3.2017 VUODEN 2017 INFRAN KILPAILUT/KAMPANJAT

Lisätiedot

Energiatehokuuden hallinta rakennustyömaalla. Build up Skills workshop Minna Kuusela TTS

Energiatehokuuden hallinta rakennustyömaalla. Build up Skills workshop Minna Kuusela TTS Energiatehokuuden hallinta rakennustyömaalla Build up Skills workshop 24.4. 2012 Minna Kuusela TTS Build up Skills- kysely: Energiatehokuuden hallinta rakennustyömaalla Toteutettiin maalis-huhtikuussa,

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 29/00. Rakennusmies putosi holvilta 4 metrin korkeudelta maahan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies.

Talonrakennus TOT 29/00. Rakennusmies putosi holvilta 4 metrin korkeudelta maahan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. TOT-RAPORTTI 29/00 Rakennusmies putosi holvilta 4 metrin korkeudelta maahan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Työpari levitti suojapeitettä holvilla tiililetkojen suojaksi räntäsateen alettua. NN

Lisätiedot

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut

Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut Hangon liikenneturvallisuussuunnitelma: Onnettomuustarkastelut 5/2019 HUOM! Hangossa tilastopohja on hyvin pieni, joten analyysit/tulkinnat ovat rajallisia. Tiivistelmä Onnettomuuskehitys yleisesti Hangon

Lisätiedot

Metsätalous TOT 8/04. Kaadetun koivun tyvestä lohjennut suuri soiro kimposi päin metsuria TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Vanerikoivun kaato

Metsätalous TOT 8/04. Kaadetun koivun tyvestä lohjennut suuri soiro kimposi päin metsuria TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Vanerikoivun kaato TOT-RAPORTTI 8/04 Kaadetun koivun tyvestä lohjennut suuri soiro kimposi päin metsuria TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Metsurin tehtävänä oli kaataa hakkuualueelle jätettyjä vanerikoivuja. Tuulenpuuska

Lisätiedot

Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta. Uudellamaalla. Juhla-seminaari

Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta. Uudellamaalla. Juhla-seminaari Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta Uudellamaalla Juhla-seminaari Eteran auditorio 1.3.2017 Hannu J. Mäkinen Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry Työturvallisuuden kehittäminen jatkuu Työturvallisuusasioihin

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

Maanrakennus TOT 16/03

Maanrakennus TOT 16/03 TOT-RAPORTTI 16/03 Aliurakoitsijan työntekijä menehtyi ajettuaan puskutraktorin niin lähelle avolouhoksen rintausta, että puskutraktori putosi alas 15 metrin matkan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus

Lisätiedot

Talonrakennus. Pakettiauto töytäisi rakennusmiehen katuun TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. Talonrakennus. Siirtyminen työmaa-alueelle

Talonrakennus. Pakettiauto töytäisi rakennusmiehen katuun TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. Talonrakennus. Siirtyminen työmaa-alueelle TOT-RAPORTTI 4/02 Pakettiauto töytäisi rakennusmiehen katuun TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Tavarakuljetusta suorittaneen aliurakoitsijan (yrittäjä) peruuttama pakettiauto töytäisi pääurakoitsijan

Lisätiedot

VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE

VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE 1/5 VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi apteekkien riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa yritykselle. Suositus käsittää

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

yitgroup.com/fi Enemmän elämää kestävissä kaupungeissa

yitgroup.com/fi Enemmän elämää kestävissä kaupungeissa yitgroup.com/fi Enemmän elämää kestävissä kaupungeissa 1912 1920 1950 1960 1970 1987 1995 2000 2013 2015 Allmänna Ingeniörsbyrån Ab (AIB) perustaa konttorin Helsinkiin. Suomalaiset liikemiehet perustavat

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012

SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012 TURVALLISUUSSUUNNITELMA 12.8.2012 1(8) SM 14/15 Yleisurheilu Kaarlenkenttä, Vaasa, 17.-19.8.2012 1. TAPAHTUMAN ja toiminnan kuvaus... 2 2. Toiminnan turvallisuudesta vastuulliset... 2 3. Suorituspaikat

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa -tutkimus

Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa -tutkimus Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa -tutkimus Tuula Räsänen, vanhempi asiantuntija Viisaat kypärät yhteen seminaari, 14.5.2019, Helsinki Mitä tutkimuksessa tehdään? Rakennusteollisuudessa käynnistettiin

Lisätiedot

Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu. if.fi 010 19 15 00

Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu. if.fi 010 19 15 00 Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu if.fi 010 19 15 00 Suomen Talousverkko suosittaa franchising-yrittäjilleen alla olevan mukaista vakuutusturvaa. Harmaalla merkityt kohdat

Lisätiedot

Kaukajärviosuuskunta. Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M

Kaukajärviosuuskunta. Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M Kaukajärviosuuskunta Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M HM Isännöinti ja Tili Oy (tytäryhtiö) Isännöintikohteita n. 80 kpl Henkilökuntaa 6 Liikevaihto n. 0,5

Lisätiedot

Pelastusalan työturvallisuuskoulutus

Pelastusalan työturvallisuuskoulutus Pelastusalan työturvallisuuskoulutus Työturvallisuuskoulutuksen taustaa (1) Työturvallisuusasiat ovat nousseet pelastusalalla entistä tärkeämmiksi Esikuvana tälle koulutukselle on Työturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

ZA5785. Flash Eurobarometer 350 (Safety of Services) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5785. Flash Eurobarometer 350 (Safety of Services) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer 0 (Safety of Services) Country Questionnaire Finland (Finnish) EB FLASH 0 - Safety of Services - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99') D Vastaajan

Lisätiedot

Rakentamisen uudet velvoitteet

Rakentamisen uudet velvoitteet Rakentamisen uudet velvoitteet Lain tarkoitus ja tavoite Reaaliaikaisen kokonaiskuvan luominen yrityksistä ja työntekijöistä Tietojen avulla voidaan käsitellä, arvioida ja määritellä asiakkaiden verotusstatusta

Lisätiedot

Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri

Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri Pasi Poukka Raumanmeren Ohjelmapalvelut / AquaSport Raumanmeri Lomailu ja kohde ovat asiakkaalle vapaavalintaisia. Pääosa matkailijoista ajattelee helppoutta ja turvallisuutta. Matkailu on altis erilaisille

Lisätiedot

Onnettomuuksista oppimisen opintopäivät 2011

Onnettomuuksista oppimisen opintopäivät 2011 Onnettomuuksista oppimisen opintopäivät 2011 Case: Tavaratalo Hong Kong:in tulipalo Rasmus 28.9.2011 1 28.9.2011 2 28.9.2011 3 Hong Kong tavaratalon palo 23.12.2010 kello 16 Vantaa -23 astetta 28.9.2011

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Osa 7 Sähkö ja hissit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Osa 7 Sähkö ja hissit Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2015 Osa 7 Sähkö ja hissit Tukesin sähkö- ja hissiturvallisuusvalvonta Valvonnan kohteita mm. sähkölaitteiden ja -tarvikkeiden turvallisuus

Lisätiedot

TAPATURMIEN JA VAARATILANTEIDEN TUTKIMINEN

TAPATURMIEN JA VAARATILANTEIDEN TUTKIMINEN TAPATURMIEN JA VAARATILANTEIDEN TUTKIMINEN Tapaturmien ja vaaratilanteiden tutkiminen Sattuneiden tapaturmien perusteellisesta tutkimisesta saadaan täsmällistä tietoa työpaikan vaaroista ja torjuntatoimenpiteiden

Lisätiedot

1/1 UUDENMAAN. Espoon Express. City-Air Oy Espoon [X] 5. [X] 4. [X] 3. [X] 6. [X] 1. [X] Tiiliseinän purku

1/1 UUDENMAAN. Espoon Express. City-Air Oy Espoon [X] 5. [X] 4. [X] 3. [X] 6. [X] 1. [X] Tiiliseinän purku 1/1 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO HEL2015-013857 / Purkutyöt, puitesopimus 2016-2017 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 10 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 6 Asbrak Oy [X]

Lisätiedot

YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi

YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi Tutkimuksen toteutus ja keskeisiä tuloksia Osa 3. Yhteisten työpaikkojen tapausten ominaisuuksia TOT -tapauksiin 1999-2004 (n=171) (tapaus=menehtynyt)

Lisätiedot

Luja vuosi Rakennusalan haasteet tutkimuksen tulokset

Luja vuosi Rakennusalan haasteet tutkimuksen tulokset Rakennusalan haasteet tutkimuksen tulokset Tutkimuksen toteutus Kantar TNS Kvalitatiivinen tutkimus Tiedonkeräys ja aineisto 30 min puhelinhaastattelut, n=10 Kvantitatiivinen tutkimus Tiedonkeräys ja aineisto

Lisätiedot

Työolobarometri 2017: Miltä työelämä näyttää palkansaajien silmin?

Työolobarometri 2017: Miltä työelämä näyttää palkansaajien silmin? Action Grant 2017 - Support to the European Quality Assurance in Vocational Education and Training National Reference Points (EQAVET NRP) Decision number - 2017-0842/001-001 Project Nr 586540-EPP-1-2017-1-FI-EPPKA3-EQAVET-NRP

Lisätiedot

Rakentaminen/Metalliteollisuus TOT 14/01. Asentaja putosi 4 m kiinnittäessään porrastornin välitasanteelle poikkipalkkia TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT

Rakentaminen/Metalliteollisuus TOT 14/01. Asentaja putosi 4 m kiinnittäessään porrastornin välitasanteelle poikkipalkkia TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT TOT-RAPORTTI Asentaja putosi 4 m kiinnittäessään porrastornin välitasanteelle poikkipalkkia TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT 14/01 Tapahtumakuvaus Aliurakoitsijan johdon ja valvonnan alaisena työskennellyt vuokrattu

Lisätiedot

Työkokeilu Varsinais-Suomen TE-toimisto Työkokeilu

Työkokeilu Varsinais-Suomen TE-toimisto Työkokeilu Työkokeilu 2019 1 26.3.2019 Varsinais-Suomen TE-toimisto Työkokeilu Työkokeilu Työpaikalla järjestettävä ei-työsuhteinen työllistymistä edistävä palvelu, jonka tavoitteena on selvittää henkilöasiakkaan

Lisätiedot

Turvallisesti töissä. Kiviaines- ja murskauspäivät 2016 Ari Kähkönen. INFRA ry

Turvallisesti töissä. Kiviaines- ja murskauspäivät 2016 Ari Kähkönen. INFRA ry Turvallisesti töissä Kiviaines- ja murskauspäivät 2016 Ari Kähkönen 1. Mitä tilastot kertovat 2. Turvallisuusmittareista 3. Murskamittari tutuksi ja käyttöön 4. Kohti nollaa tapaturmaa Meilahden sairaalan

Lisätiedot

Esivalmistettujen eristeiden käyttö betonielementtitehtaassa

Esivalmistettujen eristeiden käyttö betonielementtitehtaassa Saimaan ammattikorkeakoulu Tekniikka Lappeenranta Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma Rakennusmestari (AMK) Samuli Soronen Esivalmistettujen eristeiden käyttö betonielementtitehtaassa Opinnäytetyö

Lisätiedot

Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset

Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset AJANKOHTAISTA 2017 ESITYS 1. Turvallisuuskehitys Parmassa 2. Parman projektinhallinta numeroina 3. Parman ajankohtaiset turvallisuutta parantavat tuoteratkaisut

Lisätiedot

NUORET RAKSALLE. Rakennusalan esittely Pirkanmaa 2012. Rakennusteollisuus RT ry Harri Kaipio, 25.1.2012

NUORET RAKSALLE. Rakennusalan esittely Pirkanmaa 2012. Rakennusteollisuus RT ry Harri Kaipio, 25.1.2012 NUORET RAKSALLE Rakennusalan esittely Pirkanmaa 2012 Rakennusteollisuus RT ry Harri Kaipio, 25.1.2012 Rakentamista on kaikkialla Yksi ala Rakennusalan ammatit Kirvesmies Muurari Elementtiasentaja LVI-asentaja

Lisätiedot

Rakennusalan tuotantoinsinööri. Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius

Rakennusalan tuotantoinsinööri. Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius Rakennusalan tuotantoinsinööri Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius Rakentamisen tuotantojohto ammattina Rakennustuotannon ammattiprofiilit Tuotantoinsinöörin ammattiprofiili Rakennustuotannon

Lisätiedot

UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEET ENSIHOIDOSSA. Mari Rantanen Ensihoitaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL Työturvallisuusseminaari Espoo 15.4.

UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEET ENSIHOIDOSSA. Mari Rantanen Ensihoitaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL Työturvallisuusseminaari Espoo 15.4. UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEET ENSIHOIDOSSA Mari Rantanen Ensihoitaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL Työturvallisuusseminaari Espoo 15.4.2015 PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi

Lisätiedot

TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys

TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys TES:n matkamääräykset ja verottajan säännöstys 28.1.2010 1 TES, tuloverolaki ja Verohallinnon kustannuspäätös TES määrittää, mitä työnantajan pitää maksaa TES ei määrittele maksettavien korvausten verokohtelua

Lisätiedot

INFO Rakennusalan matchmaking-tilaisuus Luulaja

INFO Rakennusalan matchmaking-tilaisuus Luulaja Copyright INFO Rakennusalan matchmaking-tilaisuus Luulaja 10.6.2015 Mitä? Missä? Järjestämme 10.6.2015 Matchmaking - tilaisuuden, jossa suomalaiset rakennusalan osaajat kohtaavat ruotsalaisia työnantajia.

Lisätiedot

Aliurakointia ja ammattiyhdistystoimintaa

Aliurakointia ja ammattiyhdistystoimintaa Aliurakointia ja ammattiyhdistystoimintaa 1) Vastaajan ikä * nmlkj alle 25v nmlkj 25-35v nmlkj 35-45v nmlkj 45-55v nmlkj yli 55v 2) Vastaajan sukupuoli * nmlkj Mies nmlkj Nainen 3) Vastaajan työnantajayrityksen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 46/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä. muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 46/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä. muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 46/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä annetun lain ja työturvallisuuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Mikä on onnettomuus. Usein ennalta arvaamaton tapahtuma Tiedostetaan riskit. Monta syytä usein

Mikä on onnettomuus. Usein ennalta arvaamaton tapahtuma Tiedostetaan riskit. Monta syytä usein Mikä on onnettomuus Usein ennalta arvaamaton tapahtuma Tiedostetaan riskit. Monta syytä usein Onnettomuuteen vaikuttavia tekijöitä Usein puhutaan että nopeus, renkaat, sairaus ym aiheutti onnettomuuden.

Lisätiedot

TARINOITA SUSSI G:N KAUPUNGISTA Elina Linnun luokka Juhannuskylän koulu Kevät 2018

TARINOITA SUSSI G:N KAUPUNGISTA Elina Linnun luokka Juhannuskylän koulu Kevät 2018 TARINOITA SUSSI G:N KAUPUNGISTA Elina Linnun luokka Juhannuskylän koulu Kevät 2018 O lipa kerran Sussi G:n kaupunki. Siellä oli erittäin lämmintä, + 3000 astetta. Siellä satoi karkkia ja kakkaa. Talvella

Lisätiedot