Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) 127 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto ympäristökeskukselle Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman luonnoksesta HEL T Päätös päätti antaa ympäristökeskukselle seuraavan lausunnon: Toimintasuunnitelman luonnoksessa on kattavasti kuvattu vuoden 2012 meluselvityksen perusteella Helsingin melutilannetta sekä tavoitteita. Melu on edelleen yksi Helsingin merkittävimmistä ympäristöongelmista, minkä johdosta meluntorjunnan tavoitteisiin ja toimenpiteisiin on syytä kiinnittää huomiota kaupungin kaikkien hallintokuntien toimissa. Tarkistetussa toimintasuunnitelmassa kaupunkisuunnitteluvirastoa koskevat toimenpiteet ovat lähes vastaavat kuin toimintasuunnitelman aiemmalla kaudella ja pääosaa niistä toteutetaan jatkuvasti osana normaalia maankäytön ja erityisesti liikenteen suunnittelun toimenkuvaa. Kaupunkisuunnitteluvirastossa ollaan parhaillaan laatimassa uutta yleiskaavaa. Sen tavoitteena on urbaanin kaupungin laajentaminen sekä kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen tukeutuvan verkostokaupungin luominen. Yleiskaavatyön yhteydessä tutkitaan mm. mahdollisuuksia tiivistää maankäyttöä pääväylien varsilla. Tällöin tarkentunee toimintasuunnitelmassa kuvattu tavoite Pääväylien luonteen muuttaminen, nopeuksien alentaminen sekä tunneloinnin ja kattamisen edistäminen. Myös Helsingin hiljaisten alueiden huomioon ottamista arvioidaan tarkemmin yleiskaavatyön yhteydessä. Merkittävä osa toimintasuunnitelman tarkistusta on ollut toimintakaudella toteutettavaksi esitettyjen katumelukohteiden priorisointi sekä hiljaisen päällysteen tavoiteverkon laajentaminen. Näiden meluntorjuntatoimien täyttäminen on tärkeää, mutta se edellyttää meluntorjuntaan kohdistuvien määrärahojen selvää korottamista nykyisestä. Meluntorjunnan toimintasuunnitelman toteutumisen seurantaan liittyen on syytä pitää mielessä, että nykyisellä laskentatavalla arvioituna melulle altistujien määrä tulee väistämättä kasvamaan kaupunkirakenteen tiivistyessä melualueille, vaikka meluntorjunta otetaankin riittävästi huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa.

2 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Lisätiedot yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen Matti Neuvonen, diplomi-insinööri, puhelin: matti.neuvonen(a)hel.fi Heikki Hälvä, liikenneinsinööri, puhelin: heikki.halva(a)hel.fi Marja Piimies, yleiskaava-arkkitehti, puhelin: marja.piimies(a)hel.fi Liitteet 1 Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013, Luonnos Päätösehdotus päättänee antaa ympäristökeskukselle seuraavan lausunnon: Toimintasuunnitelman luonnoksessa on kattavasti kuvattu vuoden 2012 meluselvityksen perusteella Helsingin melutilannetta sekä tavoitteita. Melu on edelleen yksi Helsingin merkittävimmistä ympäristöongelmista, minkä johdosta meluntorjunnan tavoitteisiin ja toimenpiteisiin on syytä kiinnittää huomiota kaupungin kaikkien hallintokuntien toimissa. Tarkistetussa toimintasuunnitelmassa kaupunkisuunnitteluvirastoa koskevat toimenpiteet ovat lähes vastaavat kuin toimintasuunnitelman aiemmalla kaudella ja pääosaa niistä toteutetaan jatkuvasti osana normaalia maankäytön ja erityisesti liikenteen suunnittelun toimenkuvaa. Kaupunkisuunnitteluvirastossa ollaan parhaillaan laatimassa uutta yleiskaavaa. Sen tavoitteena on urbaanin kaupungin laajentaminen sekä kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen tukeutuvan verkostokaupungin luominen. Yleiskaavatyön yhteydessä tutkitaan mm. mahdollisuuksia tiivistää maankäyttöä pääväylien varsilla. Tällöin tarkentunee toimintasuunnitelmassa kuvattu tavoite Pääväylien luonteen muuttaminen, nopeuksien alentaminen sekä tunneloinnin ja kattamisen edistäminen. Myös Helsingin hiljaisten alueiden huomioon ottamista arvioidaan tarkemmin yleiskaavatyön yhteydessä. Merkittävä osa toimintasuunnitelman tarkistusta on ollut toimintakaudella toteutettavaksi esitettyjen katumelukohteiden priorisointi sekä hiljaisen päällysteen tavoiteverkon laajentaminen. Näiden meluntorjuntatoimien täyttäminen on tärkeää,

3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) mutta se edellyttää meluntorjuntaan kohdistuvien määrärahojen selvää korottamista nykyisestä. Meluntorjunnan toimintasuunnitelman toteutumisen seurantaan liittyen on syytä pitää mielessä, että nykyisellä laskentatavalla arvioituna melulle altistujien määrä tulee väistämättä kasvamaan kaupunkirakenteen tiivistyessä melualueille, vaikka meluntorjunta otetaankin riittävästi huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa. Toimintasuunnitelman laatimisen lähtökohdat ja rajaukset Meluntorjunnan toimintasuunnitelman laatiminen pohjautuu EU:n ympäristömeludirektiiviin (2002/49/EY). Sen tavoitteena on määritellä yhteisölle yhteinen toimintamalli, jonka avulla voidaan välttää, ehkäistä tai vähentää ympäristömelulle altistumisen haittoja. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä ympäristömelulle altistumisesta meluselvitykset ja niiden perusteella on laadittava meluntorjunnan toimintasuunnitelmat. Helsinki teki ensimmäisen meluselvityksen vuonna 2007 ja siihen pohjautuvan meluntorjunnan toimintasuunnitelman vuonna Direktiivin mukaan meluselvitykset ja toimintasuunnitelmat tulee tarkistaa viiden vuoden välein. Nyt tehty meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus pohjautuu aiempaan toimintasuunnitelmaan ja uuteen kesällä 2012 valmistuneeseen meluselvitykseen. Meluselvityksen ja meluntorjunnan toimintasuunnitelman laatii maanteistä ja rautateistä Liikennevirasto ja lentoasemista lentoaseman pitäjä. Edellä mainitut tahot toimittavat laatimansa meluselvityksen ja toimintasuunnitelman asianomaiselle kunnalle, joka ottaa ne huomioon laatiessaan meluselvitystä ja toimintasuunnitelmaa. Kaupunkisuunnitteluvirasto on antanut lausunnon Liikenneviraston meluntorjunnan toimintasuunnitelmasta. Meluselvitykset vuosina 2007 ja 2012 Vuoden 2012 meluselvityksen mukaan Helsingissä asuu noin asukasta tie- ja katuliikenteen Lden yli 55 db melualueella. Vuoteen 2007 verrattuna altistujamäärä on kasvanut lähes asukkaalla, joka kuitenkin selittyy pääosin muuttuneista laskenta-asetuksista ja mallinnusperiaatteista. Osin lisäykseen vaikuttavat myös asukasmäärän kasvu ja kaupunkirakenteen tiivistyminen laskennallisille melualueille.

4 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Rautateiden Lden yli 55 db melualueen asukasmäärä vuonna 2012 oli , joka on 2720 vähemmän kuin vuonna Rautatiemelulle altistumisen väheneminen johtuu tavaraliikenteen poistumisesta pääradalta satamatoimintojen siirryttyä Vuosaareen vuoden 2007 jälkeen sekä uudesta aiempaa hiljaisemmasta junakalustosta. Raitioliikenteen Lden yli 55 db melualueen asukasmäärä vuonna 2012 oli , jossa kasvua vuoden 2007 selvitykseen on asukasta. Kasvua selittää uusi raitiolinja 9 sekä risteys- ja vaihdekolinan ottaminen mukaan laskentaan. Koska raitiolinjat kulkevat pääasiassa keskustassa, missä katujen tieliikennemelu on yleensä raitioliikenteen melua voimakkaampaa, tulevat samat asukkaat siten lasketuiksi kahteen kertaan sekä tieliikenteen että raitioliikenteen melulle altistujiksi. Metroliikenteen Lden yli 55 db melualueella asuu ihmistä. Metron liikennöinnissä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia selvitysten välillä, joten metromelusta ei vuonna 2012 tehty uusia laskelmia. Helsinki-Malmin lentoliikenteen Lden yli 55 db melualueen asukasmäärä vuonna 2012 oli noin 570, kun se vuonna 2007 oli 500. Ympäristömeludirektiivin mukaiset melun tunnusluvut eivät ole suoraan verrattavissa Suomessa käytettäviin melutason ohjearvojen mukaisiin tunnuslukuihin. Suomen ohjearvoissa käytettävät tunnusluvut saavat systemaattisesti muutaman desibelin pienempiä arvoja kuin ympäristömeludirektiivin mukaiset tunnusluvut. Pitkän ajan strategia meluhaittojen vähentämiseksi Valtioneuvoston antamassa periaatepäätöksessä meluntorjunnasta on esitetty valtakunnallinen tavoite melutasojen alentamisesta ja melulle altistumisen vähentämisestä. Helsingissä valtakunnallisia tavoitteita on täydennetty vuoden 2008 meluntorjunnan toimintasuunnitelmassa asetetuilla pitkän aikavälin tavoitteilla sekä Helsingin ympäristöpolitiikan tavoitteilla. Meluntorjunnan toimenpiteet Meluntorjunnan toimintasuunnitelman 2008 ja sen tarkistuksen 2013 keinovalikoima Helsingin melutilanteen parantamiseksi on seuraava: Melu huomioidaan hankinnoissa ja suunnittelussa: Kaupunki toimii esimerkkinä mm. huomioimalla melun ajoneuvojen hankintakriteereissä. Melu otetaan huomioon maankäyttö- ja liikennejärjestelmäsuunnittelussa. Arvioidaan liikennesuunnittelussa meluvaikutukset.

5 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Lisätään joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Edistetään kävelyä ja pyöräilyä. Melualtistusta vähennetään Otetaan hiljaiset päällysteet käyttöön tavoiteverkolla. Rakennetaan meluesteitä katujen varsille ja herkkien kohteiden läheisyyteen. Tehostetaan nopeusvalvontaa. Edistetään hybridi- ja sähköbussien käyttöönottoa. Parannetaan raideliikenteen ratoja teknisesti. Tiedotetaan kiinteistökohtaisista meluntorjuntamahdollisuuksista Lisätään tietoa ikkunoiden ja julkisivujen ääneneristävyyden parantamiskeinoista. Lisätään tietoa tonttimeluaidoista. Koulutetaan hiljaisempaan ajotapaan Lisätään sekä melua että pakokaasupäästöjä pienentävää taloudellisen ajon koulutusta kaupungin henkilöstölle ja joukkoliikenteen kuljettajille. Tutkitaan melun vaikutuksia Selvitetään melun häiritsevyyttä, terveysvaikutuksia ja taloudellisia vaikutuksia. Hiljaisia alueita säilytetään ja kehitetään Täydennetään hiljaisten alueiden tietopankkia. Selvitetään mahdollisuudet hiljaisten alueiden huomioon ottamiseen uudessa yleiskaavassa. Kehitetään uusia ns. kaupunkimaisia hiljaisia alueita. Keinovalikoimaa konkretisoivat 28 toimenpidettä, joille kaikille on määritetty vastuutahot. Meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistuksessa 2013 esitetyt toimenpiteet ovat lähes samat kuin vuoden 2008 toimintasuunnitelmassa. Lisäyksinä aiempaan verrattuna on mm. toimenpide, jonka tavoitteena on kaupunkimaisten hiljaisten alueiden kehittäminen. Meluntorjuntakohteet toimikaudella Toimintasuunnitelman tarkistusta varten tehtiin uuden meluselvityksen 2012 pohjalta ns. hot-spot -tarkastelu pahimmin katuliikenteen melulle altistuvista kohteista ja niiden meluntorjuntakeinoista. Tarkastelun

6 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) tuloksena toimintakaudelle esitetään toteuttavaksi seuraavat meluesteet kaupungin katuverkossa: Marjaniemi, Itäväylä Herttoniemi, Itäväylä Siltamäki, Suutarilantie, Tapaninkyläntie Reimarla, Turuntie Tapaninvainio, Kirkonkyläntie Lausuntopyyntö Hot-spot -tarkastelun yhteydessä päivitettiin myös Helsingin kaupungin rakennusviraston vuonna 2009 valmistelema hiljaisten päällysteiden käytölle soveltuvien katupäällystyskohteiden tavoiteverkko. Toimintakaudelle esitettävien kohteiden alustava kustannusarvio on noin 10,6 miljoonaa euroa, jolloin vuosittainen kaupungin meluesteisiin varattava määräraha tulisi jatkossa olla 2,5 miljoonaa euroa. Hiljaisten päällysteiden tavoiteverkon päällystyksestä aiheutuva vuosittainen lisäkustannus nykyrahoitukseen nähden on noin euroa vuodessa. Ympäristökeskus on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon mennessä. Lausunnolle on annettu lisäaikaa asti. Lisätiedot yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen Matti Neuvonen, diplomi-insinööri, puhelin: matti.neuvonen(a)hel.fi Heikki Hälvä, liikenneinsinööri, puhelin: heikki.halva(a)hel.fi Marja Piimies, yleiskaava-arkkitehti, puhelin: marja.piimies(a)hel.fi Liitteet 1 Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013, Luonnos Päätöshistoria Ympäristölautakunta HEL T Päätös

7 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (7) Käsittely Ympäristölautakunta päätti merkitä tiedoksi Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman 2013 tarkistusluonnoksen ja lähettää sen lausunnoille n muutetun ehdotuksen mukaan Päivi Kippo-Edlund: Ympäristölautakunta päättänee merkitä tiedoksi Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman 2013 tarkistusluonnoksen ja lähettää sen lausunnoille. Lisätiedot ympäristöpäällikkö Päivi Kippo-Edlund Eeva Pitkänen, ympäristötarkastaja, puhelin: eeva.pitkanen(a)hel.fi

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 16 (26) Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Taj/2 02.04.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 16 (26) Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Taj/2 02.04.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 16 (26) 2 Meluntorjunnan toimintasuunnitelmaluonnos 2013-2017 HEL 2012-008608 T 11 00 01 Päätösehdotus Tiivistelmä Johtokunta päättänee antaa otsikkoasiasta ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (10) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (10) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 2/2014 1 (10) historia Kaupunginhallitus 25.11.2013 1273 Kaupunginhallitus päätti hyväksyä 8.7.2013 päivätyn Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistuksen

Lisätiedot

Helsingin meluselvityksen 2017 täydennys. Melulaskennat yhteispohjoismaisella laskentamallilla

Helsingin meluselvityksen 2017 täydennys. Melulaskennat yhteispohjoismaisella laskentamallilla Helsingin meluselvityksen 2017 täydennys Melulaskennat yhteispohjoismaisella laskentamallilla SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 TULOKSET... 2 2.1 Melulle altistuvien asukkaiden ja herkkien kohteiden määrät...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (8) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (8) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2013 1 (8) 838 Lausunnon antaminen Finavia Oyj:lle Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenteen meluntorjunnan toimintasuunnitelmasta Pöydälle HEL 2013-007470 T 11 00 01 Viite:

Lisätiedot

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013 LUONNOS

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013 LUONNOS LUONNOS 8.7.2013 Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013 SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 3 Sammandrag... 5 Summary... 5 Esipuhe... 6 1 Johdanto... 7 1.1 Meluntorjunnan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (9) 277 Lausunnon antaminen Liikenneviraston meluntorjunnan toimintasuunnitelman luonnoksesta Pöydälle HEL 2013-001565 T 11 00 01 Viite: 389/062/2013 Päätös päätti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (12) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (12) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2013 1 (12) 307 Lausunnon antaminen Liikenneviraston meluntorjunnan toimintasuunnitelman luonnoksesta HEL 2013-001565 T 11 00 01 Viite: 389/062/2013 Päätös päätti antaa

Lisätiedot

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013 Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013 LUONNOS 28.1.2013 1 Sisältö Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013... 1 Tiivistelmä... 3 Sammandrag...

Lisätiedot

Rautateiden meluselvitys

Rautateiden meluselvitys Rautateiden meluselvitys 2007 2008 23.9.2011 1 (5) Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 8/2008 Ratahallintokeskus sai valmiiksi EU:n ympäristömeludirektiivin mukaisen meluntorjunnan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2017 1 (8) 808 V 27.9.2017, Valtuutettu Matti Enrothin aloite toimintasuunnitelman laatimiseksi katumelun ja -pölyn vähentämiseksi HEL 2017-003503 T 00 00 03 Päätös esitti

Lisätiedot

Miten kaupunki torjuu melua

Miten kaupunki torjuu melua Miten kaupunki torjuu melua Hiljan päivän seminaari pe 7.10.2016 Tieteiden talo Esa Nikunen Ympäristöjohtaja, Helsingin ympäristökeskus Pääkaupunkiseudun liikennemeluselvitys tekeillä Viiden vuoden välein

Lisätiedot

Helsingissä, 5.3.2009. Ympäristöministeriölle. Asia: Aloite meluselvitysten kehittämisestä

Helsingissä, 5.3.2009. Ympäristöministeriölle. Asia: Aloite meluselvitysten kehittämisestä Helsingissä, 5.3.2009 Ympäristöministeriölle Asia: Aloite meluselvitysten kehittämisestä Suomen luonnonsuojeluliitto ry. esittää, että ympäristöministeriö ryhtyisi valmistelemaan ohjetta laskennallisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 320 Melun terveysvaikutukset ja ympäristömelun häiritsevyys Helsingissä HEL 2012-014572 T 11 00 01 Päätös päätti merkitä tiedoksi raportin Melun terveysvaikutukset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 317 Lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Malmin tontin 38320/7, Latokartanontie 9, asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12143, Päätös Käsittely päätti antaa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 170/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia. Lakiin lisättäisiin ympäristömeludirektiivin täytäntöön

Lisätiedot

Ääniympäristön laadun huomioiminen Helsingin yleiskaavassa

Ääniympäristön laadun huomioiminen Helsingin yleiskaavassa Ääniympäristön laadun huomioiminen Helsingin yleiskaavassa Teema: Meluntorjunta kaupunkirakenteen tiivistyessä ja täydennysrakentamisessa Valtakunnalliset meluntorjuntapäivät 22.-23.3.2017 Jyväskylä Helsingin

Lisätiedot

25.6.2013. tekninen ja ympäristoimiala. Lahden kaupunki. Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013-2018 Kadut

25.6.2013. tekninen ja ympäristoimiala. Lahden kaupunki. Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013-2018 Kadut 25.6.2013 tekninen ja ympäristoimiala Lahden kaupunki Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013-2018 Kadut Ympäristölautakunta hyväksynyt 23.4.2013 KUNNALLISTEKNIIKKA Meluntorjunnan toimintasuunnitelma Kadut

Lisätiedot

Selvitys valtioneuvoston periaatepäätöksen ja valtakunnallisen toimintaohjelman toteutumisesta meluntorjunnasta

Selvitys valtioneuvoston periaatepäätöksen ja valtakunnallisen toimintaohjelman toteutumisesta meluntorjunnasta Selvitys valtioneuvoston periaatepäätöksen ja valtakunnallisen toimintaohjelman toteutumisesta meluntorjunnasta Ari Saarinen Lentomelun seudullinen seurantaryhmä 13.12.2012 Meluntorjunnan toimintaohjelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2013 1 (5) 228 Lausunto kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantasen toivomusponnesta viheralueiden ja tärkeiden viheryhteyksien luonto- ja virkistysarvojen säilymisen turvaamisesta

Lisätiedot

Liikenteen meluntorjunta: nykytila, tavoitteet ja toimet - Tilaisuus Kirkkonummella 29.9.2008. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen meluntorjunta: nykytila, tavoitteet ja toimet - Tilaisuus Kirkkonummella 29.9.2008. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen meluntorjunta: nykytila, tavoitteet ja toimet - Tilaisuus Kirkkonummella 29.9.2008 Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Melualueilla (päiväajan yli 55 db, LAeq7-22 > 55 db) asuvien lukumäärät

Lisätiedot

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Selvitys liikennemelusta osayleiskaava-alueella 16

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Selvitys liikennemelusta osayleiskaava-alueella 16 Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit Selvitys liikennemelusta osayleiskaava-alueella 16 KSV/L HHä 21.8.2007 SÖRNÄISTENRANTA-HERMANNINRANTA OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

Lisätiedot

Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta. Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö Liikennemelun torjunnan tavoitteet ja nykytila pari sanaa myös VIEME hankkeesta Risto Saari Liikenne- ja viestintäministeriö VIEME-ohjausryhmä, 1.11.2007 Ohjelmallinen viitekehys liikennemelun torjuntaan

Lisätiedot

HANKEKORTTI Ahjolan päiväkoti

HANKEKORTTI Ahjolan päiväkoti 41 Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013 2018 Liite 4. 1/23 HANKEKORTTI 3.4.2013 Ahjolan päiväkoti Nykytilanne Hoitopaikkojen määrä 28 Melulähde Pispalan valtatie Keskimääräinen vuorokausiliikenne 19

Lisätiedot

16T-2 Meluselvitys

16T-2 Meluselvitys 16T-2 Meluselvitys 11.11.2014 Meluselvitys 1 (3) Valtateiden 3 ja 18 parantaminen, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin pohjalta.

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

MELUNTORJUNNAN KEHITYS JA HAASTEET UUDELLAMAALLA ELYN NÄKÖKULMA

MELUNTORJUNNAN KEHITYS JA HAASTEET UUDELLAMAALLA ELYN NÄKÖKULMA MELUNTORJUNNAN KEHITYS JA HAASTEET UUDELLAMAALLA ELYN NÄKÖKULMA Larri Liikonen Uudenmaan ELY -keskus, Larri Liikonen 26.2.2015 1 MELUNTORJUNNAN KEHITYS Meluntorjunta alkanut Suomessa 1970 luvulla Ensimmäiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Liikuntalautakunta LJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Liikuntalautakunta LJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (5) 218 Liikuntalautakunnan lausunto Herttoniemenrannan Reginankuja 3 asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus nro 12234 päätti antaa kaupunkisuunnittelulautakunnalle

Lisätiedot

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.6.2014 KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Päivämäärä 23.6.2014 Laatija

Lisätiedot

HANKEKORTTI KOHDE 1, Kuusaantie (välillä Koriansuora Varuskuntakatu), Kaunisnurmi

HANKEKORTTI KOHDE 1, Kuusaantie (välillä Koriansuora Varuskuntakatu), Kaunisnurmi HANKEKORTTI 22.2.2017 KOHDE 1, Kuusaantie (välillä Koriansuora Varuskuntakatu), Kaunisnurmi Nykytilanne Asukkaita 261 Kuusaantie Keskimääräinen vuorokausiliikenne 22 400 ajon./vrk Raskaan liikenteen osuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2013 1 (5) 178 Laajasalon raideliikenteen vaihtoehtojen ympäristövaikutusten arviointi -konsulttityön tilaaminen HEL 2013-005056 T 02 08 02 00 Päätös päätti oikeuttaa yleissuunnitteluosaston

Lisätiedot

Vastaanottaja Trafix Oy. Asiakirjatyyppi Meluselvitys. Päivämäärä YLÖJÄRVEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ- SUUNNITELMA MELUSELVITYS

Vastaanottaja Trafix Oy. Asiakirjatyyppi Meluselvitys. Päivämäärä YLÖJÄRVEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ- SUUNNITELMA MELUSELVITYS Vastaanottaja Trafix Oy Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivämäärä 18.11.013 YLÖJÄRVEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ- SUUNNITELMA YLÖJÄRVEN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA Päivämäärä 18.11.013 Laatija Jari Hosiokangas

Lisätiedot

LUONNOS 3/2018 VANTAAN MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUONNOS 3/2018

LUONNOS 3/2018 VANTAAN MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUONNOS 3/2018 2018 2022 VANTAAN MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUONNOS 3/2018 SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 TIIVISTELMÄ... 2 JOHDANTO... 3 Ympäristömeludirektiivin keskeinen sisältö ja meluntorjunnan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (5) 486 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta, joka koskee Liisankadun kehittämistä kevyen liikenteen tarpeisiin HEL 2012-011878 T 00 00 03

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/2011 1 (5) 581 Lausunto kaupunginvaltuutettu Kauko Koskisen ym. toivomusponnesta, jossa kiirehditään kunnallistekniikan rakentamista heti asemakaavan vahvistuttua HEL 2011-003517

Lisätiedot

Tytyrin kalkkitehdas, meluselvityksen täydennys

Tytyrin kalkkitehdas, meluselvityksen täydennys Lohjan kaupunki Jarno Kokkonen 2.5.2013 2.5.2013 1 (5) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT... 2 1.1 Melunohjearvot... 2 2 MELUNLASKENTATULOKSET... 2 2.1 Tutkitut melutilanteet... 2 2.2 Melun leviäminen ennustetilanteessa

Lisätiedot

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013. Lausunnot ja asukaspalaute

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013. Lausunnot ja asukaspalaute Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman tarkistus 2013 Lausunnot ja asukaspalaute 1 Meluntorjunnan toimintasuunnitelmasta saadut lausunnot Helsingin kaupungin ympäristökeskus pyysi lausuntoa

Lisätiedot

TOTEUTTAMINEN SEKÄ HOTSPOT-ANALYYSIN HYÖDYNTÄMINEN MELUNTORJUNNAN SUUNNITTELUSSA. Tiivistelmä

TOTEUTTAMINEN SEKÄ HOTSPOT-ANALYYSIN HYÖDYNTÄMINEN MELUNTORJUNNAN SUUNNITTELUSSA. Tiivistelmä LAAJOJEN DIREKTIIVIN MUKAISIEN MELUSELVITYKSIEN TOTEUTTAMINEN SEKÄ HOTSPOT-ANALYYSIN HYÖDYNTÄMINEN MELUNTORJUNNAN SUUNNITTELUSSA Jarno Sito Oy Tuulikuja 2 02100 Espoo Jarno.@sito.fi Tiivistelmä EU:n ympäristömeludirektiivin

Lisätiedot

16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola Tiesuunnitelman meluselvitys

16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola Tiesuunnitelman meluselvitys 16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola Tiesuunnitelman meluselvitys Siru Parviainen 16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola 2 (3) 1 Taustatiedot ja nykytilanne

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (15) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (15) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (15) 302 Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle lentoaseman melun hallintaa koskevasta valtioneuvoston asetusluonnoksesta HEL 2016-002576 T 03 00 00 LVM/351/2016

Lisätiedot

Keskustan osayleiskaavan meluselvitys

Keskustan osayleiskaavan meluselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA EURAN KUNTA Keskustan osayleiskaavan meluselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 1 (10) Matti Manninen Sisällysluettelo 1 Taustaa... 1 2 Ympäristömelun ohjearvot...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (10) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (10) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2016 1 (10) Päätöshistoria Ympäristökeskus 15.3.2016 HEL 2016-002576 T 03 00 00 Taustaa Ympäristökeskus toteaa, että lentoaseman melun hallintaa koskevassa asetuksessa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2013 1 (5) 184 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kuntalaisaloitteesta, jossa ehdotetaan kehämetroa välille Myllypuro - Viikki - Pakila - Kannelmäki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

MELUN- JA TÄRINÄNTORJUNTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA. Opas ja sen soveltaminen käytäntöön

MELUN- JA TÄRINÄNTORJUNTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA. Opas ja sen soveltaminen käytäntöön MELUN- JA TÄRINÄNTORJUNTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA Opas ja sen soveltaminen käytäntöön 7.12.2013 Taustaksi Uudenmaan ELY-keskus on laatinut oppaan MELUN- JA TÄRINÄNTORJUNTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA Perustuu

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 22.10.2014 Sivu 1 / 1 4310/10.00.00/2014 107 Tiedonanto Turuntien aluevaraus- ja maankäyttösuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Pauliina Kuronen, puh. 046 877 3006 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi kohdat Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 1 Ilmoitusasiat Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedoksi kohdat 1. - 3. 1. Ympäristönsuojelupäällikön pöytäkirjat 28.4.2015 (65 68 ) ja

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI KIRMANSEUDUN LIIKENNEMELUSELVITYS

IISALMEN KAUPUNKI KIRMANSEUDUN LIIKENNEMELUSELVITYS Vastaanottaja Iisalmen kaupunki Tekninen keskus/kaupunkisuunnittelu Jukka Virtanen PL 10 74101 Iisalmi Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 17.6.2014 Viite 15110012046 IISALMEN KAUPUNKI KIRMANSEUDUN LIIKENNEMELUSELVITYS

Lisätiedot

Lahden meluntorjunnan toimintasuunnitelma

Lahden meluntorjunnan toimintasuunnitelma Lahden meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2019-2023 Kadut 30.10.2018 /päivitetty 28.11.2018 Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2018 2 (11 Sisällys 1. Tiivistelmä... 3 2. Edellisen toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Raportti. Kiinteistö Oy Kalevan Airut 8479 asemakaavatyön meluselvitys. Projektinumero: 307797 Donna ID 1 612 072

Raportti. Kiinteistö Oy Kalevan Airut 8479 asemakaavatyön meluselvitys. Projektinumero: 307797 Donna ID 1 612 072 ! Raportti Kiinteistö Oy Kalevan Airut 8479 asemakaavatyön meluselvitys 27.5.2016 Projektinumero: 307797 Donna ID 1 612 072 Sisältö 1. Johdanto... 1 2. Laskentamalli... 1 2.1. Lähtötiedot... 1 2.1.1. Suunnittelualue...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.05.2016 Sivu 1 / 1 1392/2016 11.01.01 50 Lausunto Helsingin ympäristölautakunnalle Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelman 2017-2024 luonnoksesta Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (5) 471 V Ryj / Valtuutettu Päivi Lipposen aloite Tattarisuon asuinalueen viihtyvyyden kehittämisestä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (2) Kiinteistövirasto Tilakeskus

Helsingin kaupunki 1 (2) Kiinteistövirasto Tilakeskus Helsingin kaupunki 1 (2) Kiinteistövirasto Tilakeskus 29.12.2011 Helsingin kaupunki Kirjaamo, Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Tapulikaupunki, Maatullinpuiston eteläosan asemakaavan

Lisätiedot

LEHMON OSAYLEISKAAVA-ALUEEN MELUSELVITYS

LEHMON OSAYLEISKAAVA-ALUEEN MELUSELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Kontiolahden kunta LEHMON OSAYLEISKAAVA-ALUEEN MELUSELVITYS Raportti 433-P11702 10.1.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I 10.1.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Taustaa...

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI, EU-MELUSELVITYS. Tapio Lahti, Benoît Gouatarbès, Timo Markula

HELSINGIN KAUPUNKI, EU-MELUSELVITYS. Tapio Lahti, Benoît Gouatarbès, Timo Markula HELSINGIN KAUPUNKI, EU-MELUSELVITYS Tapio Lahti, Benoît Gouatarbès, Timo Markula Insinööritoimisto Akukon Oy Kornetintie 4 A, 00380 HELSINKI Tapio.Lahti@akukon.fi 1 JOHDANTO EU:n ympäristömeludirektiivi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö 19.6.2012 Kaupunginmuseon kannanotto osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 1053-00/12, Siltalanpuiston alue

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2016 1 (5) 7 Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelma 2017-2024 (b-asia) HEL 2015-005732 T 11 00 01 Lausuntoehdotus antaa ympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

Ympäristömelulle altistuvien ihmisten määrän arviointitarkkuuden parantaminen

Ympäristömelulle altistuvien ihmisten määrän arviointitarkkuuden parantaminen Ympäristömelulle altistuvien ihmisten määrän arviointitarkkuuden parantaminen Valtakunnalliset meluntorjuntapäivät 25. 26.3.2015 Jyväskylä Olli Kontkanen, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Esityksen

Lisätiedot

Melumallinnus Kauramäki / Etelä-Keljo

Melumallinnus Kauramäki / Etelä-Keljo Melumallinnus Kauramäki / Etelä-Keljo JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAAVOITUS 2012 (9.3.2012) 1 TYÖN TARKOITUS Tässä melumallinnuksessa on tarkasteltu Ysitien(Vt 9) tieliikenteen aiheuttamaa melutasoa Etelä-Keljon

Lisätiedot

MAL Tieliikenneseminaari Sini Puntanen

MAL Tieliikenneseminaari Sini Puntanen MAL 2019 Tieliikenneseminaari 20.3.2019 Sini Puntanen Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnittelu on kehittynyt vaiheittain Joukkoliikenteen merkitys suunnittelussa kasvanut 35% 30% 23% 35% Ratahankkeet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto . Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto 8.2.2016 Kaupunkisuunnitteluvirasto Ympäristökeskuksen lausunto Vartiokylän Tuulimyllyntie 3 asemakaavan muutosehdotuksesta nro

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Kirje 1 (1) Ympäristökeskus

Helsingin kaupunki Kirje 1 (1) Ympäristökeskus Helsingin kaupunki Kirje 1 (1) Ympäristökeskus 24.5.2012 Helsingin kaupunki, kirjaamo Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 Helsingin kaupunki Ympäristökeskuksen kannanotto Munkkiniemen tontin 30008/22,

Lisätiedot

Perustelu melusuojaukselle Lähimpänä tietä sijaitsevat asuinrakennukset ovat päivällä db meluvyöhykkeellä (L Aeq7-22).

Perustelu melusuojaukselle Lähimpänä tietä sijaitsevat asuinrakennukset ovat päivällä db meluvyöhykkeellä (L Aeq7-22). LIITE 1, SIVU 11/58 KOHDEKORTTI 6.4.2018 Niiralankatu Ilmakuva Kuopion kaupunki 2018 NYKYTILANNE Asukkaita kohdealueella 1 431 Melulähde alueella: Niiralankadun tieliikenne - Keskim. vuorokausiliikenne

Lisätiedot

Kuopion hiljaisten luonnonalueiden määrittäminen

Kuopion hiljaisten luonnonalueiden määrittäminen Kuopion hiljaisten luonnonalueiden määrittäminen Raportti Kuva: Kuopion kaupunki/ Vicente Serra Kuopion kaupunki 1.6.2018 Projektinumero: 310094 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Lähtötiedot ja menetelmät...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1 1001/11.01.04/2013 91 Espoon meluntorjunnan toimintasuunnitelman 2013-2017 toteutuminen Valmistelijat / lisätiedot: Kari Kavasto, puh. 050 368 4126 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

VALIOKUNNAN KANNANOTOT YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN MIETINTÖ 3/2004 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 5 päivänä helmikuuta 2004 lähettänyt ympäristövaliokuntaan valmistelevasti

Lisätiedot

Lisäksi ELY esittää lähinnä teknisiä korjauksia, jotka on otettu huomioon.

Lisäksi ELY esittää lähinnä teknisiä korjauksia, jotka on otettu huomioon. 1 Ympäristökeskus 2.5.2018 LAUSUNTOYHTEENVETO VASTINEINEEN ESPOON JA KAUNIAISTEN KAUPUNKIEN YMPÄRISTÖMELUDIREKTIIVIN MUKAISESTA MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMAN LUONNOKSESTA 2018-2022 1) Lausunnot Uudenmaan

Lisätiedot

Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys

Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SIPOON KUNTA, KEHITYS- JA KAAVOITUSKESKUS, KAAVOITUSYKSIKKÖ Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P16134 Raportti 1 (5) Manninen

Lisätiedot

Meijeritien asemakaavan meluselvitys

Meijeritien asemakaavan meluselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PAIMION KAUPUNKI Meijeritien asemakaavan meluselvitys Raportti LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18.6.2015 Raportti 1 (5) Matti Manninen 18.6.2015 Sisällysluettelo 1 Taustaa...

Lisätiedot

Melu on ilmansaasteiden ohella yksi. Tieliikennemelun häiritsevyys pääkaupunkiseudulla

Melu on ilmansaasteiden ohella yksi. Tieliikennemelun häiritsevyys pääkaupunkiseudulla Tarja Yli-Tuomi, erikoistutkija Anu W. Turunen, erikoistutkija Pekka Tiittanen, erikoissuunnittelija Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ympäristöterveys, Kuopio Timo Lanki, professori, johtava tutkija Terveyden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (8) 389 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (5) Asia tulisi käsitellä 346 Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston päätökseksi koskien siirtymäsuunnitelmaa rajoittaa tiettyjen yli 50 megawatin polttolaitosten

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin meluntorjuntasuunnitelma 2017

Kouvolan kaupungin meluntorjuntasuunnitelma 2017 Raportti Kouvolan kaupungin meluntorjuntasuunnitelma 2017 17.3.2017 Projektinumero: 308010 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Nykyinen melutilanne ja meluntorjuntatoimet... 2 2.1. Meluselvityksen keskeiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 40/2012 1 (5) 1231 V Ryj / Valtuutettu Matti Enrothin aloite katupölyn vähentämisestä siirtymällä nastarenkaista kitkarenkaisiin päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että

Lisätiedot

Liite 5. Liite 5. (1 / 33) HANKEKORTTI Ahjolan päiväkoti. L Aeq22-7 2m, meluntorjunta

Liite 5. Liite 5. (1 / 33) HANKEKORTTI Ahjolan päiväkoti. L Aeq22-7 2m, meluntorjunta 64 Liite 5. Liite 5. (1 / 33) HANKEKORTTI 3.4.2013 Ahjolan päiväkoti Nykytilanne Hoitopaikkojen määrä 28 Melulähde Pispalan valtatie Keskimääräinen vuorokausiliikenne 19 700 ajon./vrk Raskaan liikenteen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUDIREKTIIVIN MUKAINEN VANTAAN KAUPUNGIN MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2017

YMPÄRISTÖMELUDIREKTIIVIN MUKAINEN VANTAAN KAUPUNGIN MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2017 Ympäristömeludirektiivin mukainen Vantaan kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013 2017 YMPÄRISTÖMELUDIREKTIIVIN MUKAINEN VANTAAN KAUPUNGIN MELUNTORJUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2017 1 Sisältö

Lisätiedot

Hongiston asemakaavan meluselvitys, Hämeenlinna Päivitetty väliraportti. Optimia Oy/Eriksson Arkkitehdit

Hongiston asemakaavan meluselvitys, Hämeenlinna Päivitetty väliraportti. Optimia Oy/Eriksson Arkkitehdit Hongiston asemakaavan meluselvitys, Hämeenlinna Päivitetty väliraportti Optimia Oy/Eriksson Arkkitehdit Versio 1.0 Matti Manninen 26.3.2008 2007 Suunnittelukohde 30.4.2008 Page 2 Melulähteet Tässä selvityksen

Lisätiedot

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Päivämäärä 03/04/2013

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (7) 701 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityspyyntö Helsingin ja Espoon kaupunkiraitiotien (Raide-Jokeri) suunnittelutilanteesta HEL 2013-006172 T 08 00 02

Lisätiedot

Pasila-Riihimäki liikenteen välityskyvyn nostaminen vaihe 2, ratasuunnitelma, Kerava, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää, Hausjärvi, Riihimäki

Pasila-Riihimäki liikenteen välityskyvyn nostaminen vaihe 2, ratasuunnitelma, Kerava, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää, Hausjärvi, Riihimäki Lausunto UUDELY/11385/2017 26.01.2018 Julkinen kirjaamo@liikennevirasto.fi Liikennevirasto PL 33 00521 HELSINKI Viite: lausuntopyyntö 13.11.2017 Pasila-Riihimäki liikenteen välityskyvyn nostaminen vaihe

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 1/2016 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 23.03.2015 305 HAMELY/1743/2014 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle seuraavan

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Oulun kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelma

Oulun kaupunki. Oulun kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelma Oulun kaupunki Oulun kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013 2018 Raporttiluonnos 19.4.2013 Sisällysluettelo Tiivistelmä Esipuhe 1 Johdanto... 1 1.1 Meluntorjunnan toimintasuunnitelman lainsäädännöllinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (6) 112 V Kaj / Valtuutettu Emma Karin aloite Vaasankadun muuttamisesta kävely- tai pihakaduksi HEL 2012-011875 T 00 00 03 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

Keskustan liikenneosayleiskaava

Keskustan liikenneosayleiskaava Ramboll Finland Oy Keskustan liikenneosayleiskaava Meluvaikutukset 22.9.2004 Keskustan liikenneosayleiskaava, Tampere Tämä meluselvitys on tehty Tampereen kaupungin yhdyskuntapalvelut yksikön toimeksiannosta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2015 1 (6) Kaupunginhallitus Ryj/2 11.5.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2015 1 (6) Kaupunginhallitus Ryj/2 11.5.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2015 1 (6) 2 Lausunto Liikenteen turvallisuusvirastolle Finavia Oyj:n hakemuksesta meluun liittyvistä toimintarajoituksista Helsinki- Vantaan lentoasemalla HEL 2011-001908

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Päätösehdotus

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Päätösehdotus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2015 1 (7) 129 Liikenneinvestointien talousarvioehdotus vuodeksi 2016 sekä investointiohjelmaehdotus v. 2017-2025 HEL 2015-004672 T 02 02 00 Hankenumero 1221-1 Päätös Käsittely

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2015 1 (5) Käsiteltävä tässä kokouksessa 1 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hulevesiä koskevan hallinnon järjestämisestä (b-asia) HEL 2015-006024

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2017 1 (5) 6 Uimarannantie 8, asemakaavaehdotus (nro 12432) ja sen asettaminen nähtäville (a-asia) HEL 2015-012866 T 10 03 03 Ksv:n hankenumero 0576_1, karttaruutu 682499

Lisätiedot

akustiikka Teollisuus Helsingin kaupunki, meluselvitys 2012 TL akustiikka Helsinki Tapio Lahti Liisa Kilpi

akustiikka Teollisuus Helsingin kaupunki, meluselvitys 2012 TL akustiikka Helsinki Tapio Lahti Liisa Kilpi TL akustiikka 11211 Helsingin kaupunki, meluselvitys 2012 Tapio Lahti Liisa Kilpi Helsinki 2012-02 TL akustiikka 11211 1 (4) TkT Tapio Lahti, DI Liisa Kilpi (Akukon Oy) 2012-02-27 Helsingin kaupunki, meluselvitys

Lisätiedot

Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman tontin asemakaavoitustyöhön liittyvä MELUSELVITYS. Tampere. Tammikuu Tampereen kaupunki, Tilakeskus

Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman tontin asemakaavoitustyöhön liittyvä MELUSELVITYS. Tampere. Tammikuu Tampereen kaupunki, Tilakeskus Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman tontin asemakaavoitustyöhön liittyvä Tampere Tammikuu 2007 Tampereen kaupunki, Tilakeskus Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman tontin asemakaavoitustyöhön liittyvä 2

Lisätiedot

Meluntorjunta ratahankkeessa

Meluntorjunta ratahankkeessa Meluntorjunta ratahankkeessa Case Luumäki Imatra Oikeusyksikön päällikkö Jaakko Knuutila Projektipäällikkö Maija Salonen 130 Meur 27 Meur 23.1.2018 Jaakko Knuutila 2 RATALAIN LÄHTÖKOHDAT Rautatie on rakennettava

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 1086_5 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 1086_5 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1082-01/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 1086_5 HEL 2011-010482 26.9.2016 TYÖNJOHTAJANKADUN KORTTELEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tämä

Lisätiedot

Liikennemelusta. Marita Savo, ympäristötarkastaja FORUM MIKKELI XXI

Liikennemelusta. Marita Savo, ympäristötarkastaja FORUM MIKKELI XXI Liikennemelusta Marita Savo, ympäristötarkastaja 24.9.2015 FORUM MIKKELI XXI Mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa Ympäristöterveydenhuolto, eläinlääkintähuolto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (5) 84 Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelma HEL 2016-014135 T 08 00 02 Hankenumero 0855_11 Esitys päätti esittää kaupunginhallitukselle Hernesaaren raitiotien

Lisätiedot

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 1. krs, kokoushuone nro 128. Östersundom-toimikunnan puheenjohtaja

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 1. krs, kokoushuone nro 128. Östersundom-toimikunnan puheenjohtaja HELSINKI, SIPOO JA VANTAA ESITYSLISTA Östk/1 1 K O K O U S K U T S U Kokousaika perjantai 28.4.2017 Paikka Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 1. krs, kokoushuone nro 128 Östersundom-toimikunnan

Lisätiedot

Lausunto asemakaavan muutosehdotuksesta Keski-Lahti ja Asemantausta, A-2643, Starkin alue

Lausunto asemakaavan muutosehdotuksesta Keski-Lahti ja Asemantausta, A-2643, Starkin alue Lausunto HAMELY/1103/2015 8.9.2016 Julkinen Ympäristöyksikkö Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala diaari.teky@lahti.fi kimmo.sutinen@lahti.fi Viite lausuntopyyntö 16.6.2016 Lausunto asemakaavan

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta Palvelutuotannon lautakunta 117 21.10.2015 Kunnanhallitus 345 02.11.2015 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2016-2019 701/08.00.01/2015 Palvelutuotannon

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous

Seutuhallituksen kokous 112 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI MAANTIELAIN MUUTTAMISESTA (LVM/1770/03/2016) Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2015 1 (6) 2 Liikenneinvestointien talousarvioehdotus vuodeksi 2016 sekä investointiohjelmaehdotus v. 2017-2025 (a-asia) HEL 2015-004672 T 02 02 00 Hankenumero 1221-1 Päätösehdotus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 Helsingin Satama -liikelaitoksen jk 02.04.2013 HELSINGIN SATAMA -LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 Helsingin Satama -liikelaitoksen jk 02.04.2013 HELSINGIN SATAMA -LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA Helsingin kaupunki Esityslista 3/2013 HELSINGIN SATAMA -LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA ESITYSLISTA 3-2013 KOKOUSKUTSU Kokousaika klo 9:00 Kokouspaikka Käsitellään Satamatalo Tällä esityslistalla mainitut asiat

Lisätiedot